Tio tankar, bland annat om kravet supportrarna kan ställa och dubbeloro

Tio tankar, bland annat om kravet supportrarna kan ställa och dubbeloro

Tio tankar, bland annat om kravet supportrarna kan ställa och dubbeloro

Tio tankar, bland annat om kravet supportrarna kan ställa och dubbeloro

► Tio tankar, dagen efter Frölundas magplask i Gävle, ett som sved rejält.
► Spelarnas ansvar, krav som supportrarna har rätt att ställa, anmäld (senare bestraffad) Oskar Kvist och Tom Nilsson som förtjänar att hyllas, signaler att bygga på i arenafrågan – det är lite av vad som erbjuds den här söndagen.

Början till slutet. Hannes Björninen öppnade målskyttet mot Frölunda för sitt Brynäs. Foto: C MORE (skärmdump)
SHL-tabellen med fem omgångar kvar.

Frölunda lider förstås av sin hemska frånvarolista. Men – det är ingen ursäkt för vad vi såg i går mot Brynäs (1–4).
Rena rama skräckfilmen för lagets supportrar.
Spelarna behöver snabbt ta sig samman, annars blir det en chansartad åttondelsfinal och risk för ett tungt, tungt avslut på säsongen.

(den här texten är upplåst ett litet tag för att icke-betalande läsare ska få chansen att se vad de går miste om; klicka här för att prenumerera)

JAG SÅG INTE gårdagen komma, det måste jag säga. Förlora borta mot ett desperat Brynäs, att göra det när så många nyckelspelare är på skadelistan, det i sig är ju inget konstigt – men sättet? Det var som att Frölunda lämnade walk over från start. Såg rätt mycket ut som säsongerna 19/20 och 20/21 när spelarna så lätt tappade tron i motgång.

Och det, det medger jag utan omsvep, det hade jag inte förväntat mig.

Leksands seger i Skellefteå, Örebros i Karlstad, om inte Frölunda snabbt får bättre ordning på prestationerna, då ska det nog mycket till för att topp 6-platsen ska behållas.

Kan Jan Mursak och Ryan Lasch göra snabb comeback? Det skulle behövas. Men det räcker inte. Inte på långa vägar. Mer om det nedan när vi kör ännu en söndagskrönika, som vanligt i formen ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Vuxna människor.

Roger Rönnbergs och tränarstabens fel att Frölundas spelare kom ut så sällsynt tamt och på hälarna-artat i Gävle? Måste Rönnberg & Co ”förbereda sina spelare bättre”? Trams! Det är som att ställa läraren till svars när Kalle inte orkat göra sina läxor eller lyssna ordentligt på lektionerna.  I skolan har barn och, framför allt, föräldrar ett stort ansvar, i professionell idrott är det upp till yrkesmännen och -kvinnorna att komma maximalt preparerade och fokuserade till match. De har (ofta bra) betalt för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Gå inte på det som Roger Rönnberg gärna gör på presskonferenser när han tar på sig skulden för att skydda laget. Det säger han utåt men knappast inåt. Lita på att han var brutalt besviken på sina spelare i Gävle.

Däremot, det ska man minnas, är det tränarnas uppgift att se till så att alla är överens om spelsätt, hur man ska agera i olika situationer, hur man ska spela just mot motståndaren för dagen, ta timeout, röra om för att väcka och så vidare. Men varken Roger Rönnberg, Anders Burström eller Kristofer Näslund kan vinna närkamper och lösa puckar åt spelarna, inte ska de heller behöva poängtera vikten av det.

Vuxna människor ska behandlas just som sådana. Med det vuxna kommer visst ansvar.

 

2. Kom samman – eller rasa.

Efter Leksand och Örebros segrar hänger Frölundas topp 6-plats på en skör tråd. Vi vet ju att det här laget inte riktigt kan matcha toppkonkurrenterna i offensiv spets och skicklighet, än mindre så med spelare som Max Friberg, Jan Mursak och Ryan Lasch borta, så det defensiva uppträdandet, förmågan att sitta ihop och spela rejält, fem man i bild och allt det där, det blir än viktigare då.

Lång bussresa hem till Göteborg. Det bör ha funnits gott om för spelarna att snacka ihop sig.  Från och med Skellefteåmatchen (tisdag) måste Frölundas spelare åtminstone ge sig chansen att vinna varje match. Det kan supportrarna kräva. Det måste spelarna kräva av varandra.  Om inte, då blir det garanterat en chansartad åttondelsfinal snarare än kvartsfinal när slutspelet börjar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Bakom Skellefteå och Växjö är det många lag som pendlar mellan bra och mindre bra. Frölunda kan i sina bästa stunder spela bra hockey, det vet vi. De stunderna behöver vara många framöver. Nu eller aldrig, så är nästan känslan.

 

3. Tomkins blev matt

Fem insläppta, de tre sista inom loppet av 2.21, då reagerade Matt Tomkins så här när Färjestad tappade matchen mot Örebro.

 

4. Respekt för skadorna, men …

Bara en idiot missar att inse att alla skador kraftigt satt ner Frölundas slagstyrka. Christian Folin (tillbaka i går) och Max Friberg var precis de två som inte ”fick” gå sönder, Andreas Borgman har spelat kraftigt hämmad av sin fot (nu gick det inte längre) släng in Ryan Laschs hemska vinter och nu Jan Mursak på det och ni har självfallet förståelse för att det inte rasslar in fler poäng på kontot.

Men – desto viktigare då att ha en stabil grund att luta sig mot. ”Sitta ihop”, spela rejält, vinna kamper, spela enkelt i egen zon, driva upp tempot istället för att spela fast sig. Just nu svajar det väldigt mycket, från bra anfallsspel och svagt försvarsspel (Rögle, 7–6) via bra försvarsspel och så där anfallsspel (Luleå, 1–2) till totalt magplask i Gävle.

Här har givetvis tränarna ett ansvar. Men även spelarna.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Jag vidhåller, ett så skadeskjutet lag riskerar självfallet att sjunka i tabellen, vi har anat det länge, självfallet går det inte att luta sig mot en juniorkedja i all evighet. Om Frölunda inte får tillbaka folk snabbt, om man rasar ner till åttondeplats, det i sig behöver inte vara skäl för något slags ”Avgå, alla!”-skrik. Men prestationerna måste kunna vara bättre och stabilare med de spelare som finns kvar.

 

5. Något att bygga på.

Jag tyckte jag var supertydlig när jag i den andra krönikan ”vinklade” på Gothenburg Horse Show och verkligen fastslog att arenafrågan i Göteborg är mycket större än Frölunda. Det handlar om enormt många evenemang och jättestora skattepengar som vi göteborgare går miste om skulle politikerna gå på tjänstemännens förslag om att riva och bygga nytt på Scandinaviumtomten.

Trots detta (jag känner verkligen inte att jag kunde ha varit tydligare) så blev det en del snack här inne om att Frölunda kräver ny arena, jag fick till och med veta att jag var en partisk skribent som tog Frölundas parti. Detta efter en text där jag fastslog att arenafrågan på intet vis handlar primärt om Frölunda.

Jag blev faktiskt lite besviken. Får jag be om en något större ansträngning vad gäller läsförståelse nästa gång?

På den positiva sidan så har jag i veckan fått signaler om att det finns de som håller med mig både bland (i alla fall borgerliga) politiker och tjänstemän. Detta byggde lite optimism hos mig.

För den som missat finns läsning nedan.

För den som vill ha det i koncentrat:

Man river inte gammalt innan man byggt nytt. Punkt.

 

6. Oroande 1.

Ni såg det säkert i går, jag var på det redan då, men det är värt en repris. Oskar Kvists satsning på Tom Nilsson var ful och ovårdad, samtliga fyra domare missade dock att det var en huvudtackling, utan ”femma på armen” har de sedan ingen möjlighet att videokolla. Det där vet ni ju. Men – jag kan nästan lova att om Tom Nilsson legat kvar (det gjorde han inte) så hade i alla fall en av linjemännen mirakulöst nog kommit på att han nog ändå såg en förseelse värd fem minuter.

ANNONS

Hatten av för Tom Nilsson som inte spelade över, istället snabbt reste sig och tog sig till båset. Stockholmaren ska verkligen lyftas fram och hyllas för sitt sätt att agera. Problemet är att när sådant beteende inte belönas så skapas ett incitament att ligga kvar. Det är inte bra. Det är inte bra alls.

Kvists satsning hade sannolikt givit matchstraff om Nilsson fått väldigt ont och stannat på isen ett tag. I dag på morgon kom den väntade bekräftelsen från SHL, brynäsaren är anmäld till disciplinnämnden, och ska vi gå på likartade förseelser i vinter så har han väl några matchers avstängning att vänta.
UPPDATERAT 12.20: Kvist avstängd i hela fem matcher.

 

7. Oroande 2.

Jag orkar inte dra det igen. Läs krönikan om ni inte redan gjort det.

 

8. Kvalfyllt

Troja-Ljungby var som väntat inga bekymmer för Frölundas damer, 12–0 och 7–0, så stor är skillnaden mellan de här lagen. Frölunda, Södertälje och Skellefteå är vidare, i dag avgörs om lag 4 blir Falun eller Björklöven. Frölunda väljer motståndare först.

När den matchserien är avklarad, då väntar äntligen kvalserien mot SDHL-jumbon AIK och ytterligare något av division I-lagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

9. Anmält var det här.

Oskarshamn lär tappa Jiri Smejkal ett tag, man får inte knuffa domaren på det där viset, vad ni än kan anse om saken. Två matcher, ska vi tro han får det, tjecken? Jobbigt avbräck för Oskarshamn i det här läget.
UPPDATERAT 12.20: Smejkal avstängd i just två matcher.

 

10. Amerikanen, slovenen och skaraborgaren.

Skulle tro att Andreas Borgman spelar snabbt igen nästa vecka, men det riktigt intressanta blir på forwardssidan i Frölunda.

Amerikanen Ryan Lasch – nu måste väl febern och förkylningen ha släppt?

Slovenen Jan Mursak – även om knäet gör lite ont, finns det så mycket att be för?

Skaraborgaren Max Friberg – tanken är väl comeback först sista grundserieveckan (två matcher då), men jag hade inte blivit det minsta förvånad om han spelar redan i slutet av veckan som kommer. Lördag, Leksand borta?

***

I kväll kan den som vill njuta av Rasmus Dahlin och Tage Thompson vs Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin, alltså Buffalo mot Washington. Söndagsmatiné i USA. 19.00 här hemma. Mums.

***

Frölundas herrar lirar så här i veckan som kommer:

Tisdag: Skellefteå (h)
Torsdag: Malmö (h)
Lördag: Leksand (b)

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Damerna:

Torsdag: Kvalmatch 1 (b)
Lördag: Kvalmatch 2 (h)
Söndag: Eventuell kvalmatch 3 (h)

Okej – tack för att ni läste ända hit. Vi ses måndag morgon för Morning Mailbag.

 

 

► Tio tankar, dagen efter Frölundas magplask i Gävle, ett som sved rejält.
► Spelarnas ansvar, krav som supportrarna har rätt att ställa, anmäld (senare bestraffad) Oskar Kvist och Tom Nilsson som förtjänar att hyllas, signaler att bygga på i arenafrågan – det är lite av vad som erbjuds den här söndagen.

Början till slutet. Hannes Björninen öppnade målskyttet mot Frölunda för sitt Brynäs. Foto: C MORE (skärmdump)
SHL-tabellen med fem omgångar kvar.

Frölunda lider förstås av sin hemska frånvarolista. Men – det är ingen ursäkt för vad vi såg i går mot Brynäs (1–4).
Rena rama skräckfilmen för lagets supportrar.
Spelarna behöver snabbt ta sig samman, annars blir det en chansartad åttondelsfinal och risk för ett tungt, tungt avslut på säsongen.

(den här texten är upplåst ett litet tag för att icke-betalande läsare ska få chansen att se vad de går miste om; klicka här för att prenumerera)

JAG SÅG INTE gårdagen komma, det måste jag säga. Förlora borta mot ett desperat Brynäs, att göra det när så många nyckelspelare är på skadelistan, det i sig är ju inget konstigt – men sättet? Det var som att Frölunda lämnade walk over från start. Såg rätt mycket ut som säsongerna 19/20 och 20/21 när spelarna så lätt tappade tron i motgång.

Och det, det medger jag utan omsvep, det hade jag inte förväntat mig.

Leksands seger i Skellefteå, Örebros i Karlstad, om inte Frölunda snabbt får bättre ordning på prestationerna, då ska det nog mycket till för att topp 6-platsen ska behållas.

Kan Jan Mursak och Ryan Lasch göra snabb comeback? Det skulle behövas. Men det räcker inte. Inte på långa vägar. Mer om det nedan när vi kör ännu en söndagskrönika, som vanligt i formen ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Vuxna människor.

Roger Rönnbergs och tränarstabens fel att Frölundas spelare kom ut så sällsynt tamt och på hälarna-artat i Gävle? Måste Rönnberg & Co ”förbereda sina spelare bättre”? Trams! Det är som att ställa läraren till svars när Kalle inte orkat göra sina läxor eller lyssna ordentligt på lektionerna.  I skolan har barn och, framför allt, föräldrar ett stort ansvar, i professionell idrott är det upp till yrkesmännen och -kvinnorna att komma maximalt preparerade och fokuserade till match. De har (ofta bra) betalt för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Gå inte på det som Roger Rönnberg gärna gör på presskonferenser när han tar på sig skulden för att skydda laget. Det säger han utåt men knappast inåt. Lita på att han var brutalt besviken på sina spelare i Gävle.

Däremot, det ska man minnas, är det tränarnas uppgift att se till så att alla är överens om spelsätt, hur man ska agera i olika situationer, hur man ska spela just mot motståndaren för dagen, ta timeout, röra om för att väcka och så vidare. Men varken Roger Rönnberg, Anders Burström eller Kristofer Näslund kan vinna närkamper och lösa puckar åt spelarna, inte ska de heller behöva poängtera vikten av det.

Vuxna människor ska behandlas just som sådana. Med det vuxna kommer visst ansvar.

 

2. Kom samman – eller rasa.

Efter Leksand och Örebros segrar hänger Frölundas topp 6-plats på en skör tråd. Vi vet ju att det här laget inte riktigt kan matcha toppkonkurrenterna i offensiv spets och skicklighet, än mindre så med spelare som Max Friberg, Jan Mursak och Ryan Lasch borta, så det defensiva uppträdandet, förmågan att sitta ihop och spela rejält, fem man i bild och allt det där, det blir än viktigare då.

Lång bussresa hem till Göteborg. Det bör ha funnits gott om för spelarna att snacka ihop sig.  Från och med Skellefteåmatchen (tisdag) måste Frölundas spelare åtminstone ge sig chansen att vinna varje match. Det kan supportrarna kräva. Det måste spelarna kräva av varandra.  Om inte, då blir det garanterat en chansartad åttondelsfinal snarare än kvartsfinal när slutspelet börjar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Bakom Skellefteå och Växjö är det många lag som pendlar mellan bra och mindre bra. Frölunda kan i sina bästa stunder spela bra hockey, det vet vi. De stunderna behöver vara många framöver. Nu eller aldrig, så är nästan känslan.

 

3. Tomkins blev matt

Fem insläppta, de tre sista inom loppet av 2.21, då reagerade Matt Tomkins så här när Färjestad tappade matchen mot Örebro.

 

4. Respekt för skadorna, men …

Bara en idiot missar att inse att alla skador kraftigt satt ner Frölundas slagstyrka. Christian Folin (tillbaka i går) och Max Friberg var precis de två som inte ”fick” gå sönder, Andreas Borgman har spelat kraftigt hämmad av sin fot (nu gick det inte längre) släng in Ryan Laschs hemska vinter och nu Jan Mursak på det och ni har självfallet förståelse för att det inte rasslar in fler poäng på kontot.

Men – desto viktigare då att ha en stabil grund att luta sig mot. ”Sitta ihop”, spela rejält, vinna kamper, spela enkelt i egen zon, driva upp tempot istället för att spela fast sig. Just nu svajar det väldigt mycket, från bra anfallsspel och svagt försvarsspel (Rögle, 7–6) via bra försvarsspel och så där anfallsspel (Luleå, 1–2) till totalt magplask i Gävle.

Här har givetvis tränarna ett ansvar. Men även spelarna.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Jag vidhåller, ett så skadeskjutet lag riskerar självfallet att sjunka i tabellen, vi har anat det länge, självfallet går det inte att luta sig mot en juniorkedja i all evighet. Om Frölunda inte får tillbaka folk snabbt, om man rasar ner till åttondeplats, det i sig behöver inte vara skäl för något slags ”Avgå, alla!”-skrik. Men prestationerna måste kunna vara bättre och stabilare med de spelare som finns kvar.

 

5. Något att bygga på.

Jag tyckte jag var supertydlig när jag i den andra krönikan ”vinklade” på Gothenburg Horse Show och verkligen fastslog att arenafrågan i Göteborg är mycket större än Frölunda. Det handlar om enormt många evenemang och jättestora skattepengar som vi göteborgare går miste om skulle politikerna gå på tjänstemännens förslag om att riva och bygga nytt på Scandinaviumtomten.

Trots detta (jag känner verkligen inte att jag kunde ha varit tydligare) så blev det en del snack här inne om att Frölunda kräver ny arena, jag fick till och med veta att jag var en partisk skribent som tog Frölundas parti. Detta efter en text där jag fastslog att arenafrågan på intet vis handlar primärt om Frölunda.

Jag blev faktiskt lite besviken. Får jag be om en något större ansträngning vad gäller läsförståelse nästa gång?

På den positiva sidan så har jag i veckan fått signaler om att det finns de som håller med mig både bland (i alla fall borgerliga) politiker och tjänstemän. Detta byggde lite optimism hos mig.

För den som missat finns läsning nedan.

För den som vill ha det i koncentrat:

Man river inte gammalt innan man byggt nytt. Punkt.

 

6. Oroande 1.

Ni såg det säkert i går, jag var på det redan då, men det är värt en repris. Oskar Kvists satsning på Tom Nilsson var ful och ovårdad, samtliga fyra domare missade dock att det var en huvudtackling, utan ”femma på armen” har de sedan ingen möjlighet att videokolla. Det där vet ni ju. Men – jag kan nästan lova att om Tom Nilsson legat kvar (det gjorde han inte) så hade i alla fall en av linjemännen mirakulöst nog kommit på att han nog ändå såg en förseelse värd fem minuter.

ANNONS

Hatten av för Tom Nilsson som inte spelade över, istället snabbt reste sig och tog sig till båset. Stockholmaren ska verkligen lyftas fram och hyllas för sitt sätt att agera. Problemet är att när sådant beteende inte belönas så skapas ett incitament att ligga kvar. Det är inte bra. Det är inte bra alls.

Kvists satsning hade sannolikt givit matchstraff om Nilsson fått väldigt ont och stannat på isen ett tag. I dag på morgon kom den väntade bekräftelsen från SHL, brynäsaren är anmäld till disciplinnämnden, och ska vi gå på likartade förseelser i vinter så har han väl några matchers avstängning att vänta.
UPPDATERAT 12.20: Kvist avstängd i hela fem matcher.

 

7. Oroande 2.

Jag orkar inte dra det igen. Läs krönikan om ni inte redan gjort det.

 

8. Kvalfyllt

Troja-Ljungby var som väntat inga bekymmer för Frölundas damer, 12–0 och 7–0, så stor är skillnaden mellan de här lagen. Frölunda, Södertälje och Skellefteå är vidare, i dag avgörs om lag 4 blir Falun eller Björklöven. Frölunda väljer motståndare först.

När den matchserien är avklarad, då väntar äntligen kvalserien mot SDHL-jumbon AIK och ytterligare något av division I-lagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

9. Anmält var det här.

Oskarshamn lär tappa Jiri Smejkal ett tag, man får inte knuffa domaren på det där viset, vad ni än kan anse om saken. Två matcher, ska vi tro han får det, tjecken? Jobbigt avbräck för Oskarshamn i det här läget.
UPPDATERAT 12.20: Smejkal avstängd i just två matcher.

 

10. Amerikanen, slovenen och skaraborgaren.

Skulle tro att Andreas Borgman spelar snabbt igen nästa vecka, men det riktigt intressanta blir på forwardssidan i Frölunda.

Amerikanen Ryan Lasch – nu måste väl febern och förkylningen ha släppt?

Slovenen Jan Mursak – även om knäet gör lite ont, finns det så mycket att be för?

Skaraborgaren Max Friberg – tanken är väl comeback först sista grundserieveckan (två matcher då), men jag hade inte blivit det minsta förvånad om han spelar redan i slutet av veckan som kommer. Lördag, Leksand borta?

***

I kväll kan den som vill njuta av Rasmus Dahlin och Tage Thompson vs Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin, alltså Buffalo mot Washington. Söndagsmatiné i USA. 19.00 här hemma. Mums.

***

Frölundas herrar lirar så här i veckan som kommer:

Tisdag: Skellefteå (h)
Torsdag: Malmö (h)
Lördag: Leksand (b)

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Damerna:

Torsdag: Kvalmatch 1 (b)
Lördag: Kvalmatch 2 (h)
Söndag: Eventuell kvalmatch 3 (h)

Okej – tack för att ni läste ända hit. Vi ses måndag morgon för Morning Mailbag.

 

 

► Tio tankar, dagen efter Frölundas magplask i Gävle, ett som sved rejält.
► Spelarnas ansvar, krav som supportrarna har rätt att ställa, anmäld (senare bestraffad) Oskar Kvist och Tom Nilsson som förtjänar att hyllas, signaler att bygga på i arenafrågan – det är lite av vad som erbjuds den här söndagen.

Början till slutet. Hannes Björninen öppnade målskyttet mot Frölunda för sitt Brynäs. Foto: C MORE (skärmdump)
SHL-tabellen med fem omgångar kvar.

Frölunda lider förstås av sin hemska frånvarolista. Men – det är ingen ursäkt för vad vi såg i går mot Brynäs (1–4).
Rena rama skräckfilmen för lagets supportrar.
Spelarna behöver snabbt ta sig samman, annars blir det en chansartad åttondelsfinal och risk för ett tungt, tungt avslut på säsongen.

(den här texten är upplåst ett litet tag för att icke-betalande läsare ska få chansen att se vad de går miste om; klicka här för att prenumerera)

JAG SÅG INTE gårdagen komma, det måste jag säga. Förlora borta mot ett desperat Brynäs, att göra det när så många nyckelspelare är på skadelistan, det i sig är ju inget konstigt – men sättet? Det var som att Frölunda lämnade walk over från start. Såg rätt mycket ut som säsongerna 19/20 och 20/21 när spelarna så lätt tappade tron i motgång.

Och det, det medger jag utan omsvep, det hade jag inte förväntat mig.

Leksands seger i Skellefteå, Örebros i Karlstad, om inte Frölunda snabbt får bättre ordning på prestationerna, då ska det nog mycket till för att topp 6-platsen ska behållas.

Kan Jan Mursak och Ryan Lasch göra snabb comeback? Det skulle behövas. Men det räcker inte. Inte på långa vägar. Mer om det nedan när vi kör ännu en söndagskrönika, som vanligt i formen ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Vuxna människor.

Roger Rönnbergs och tränarstabens fel att Frölundas spelare kom ut så sällsynt tamt och på hälarna-artat i Gävle? Måste Rönnberg & Co ”förbereda sina spelare bättre”? Trams! Det är som att ställa läraren till svars när Kalle inte orkat göra sina läxor eller lyssna ordentligt på lektionerna.  I skolan har barn och, framför allt, föräldrar ett stort ansvar, i professionell idrott är det upp till yrkesmännen och -kvinnorna att komma maximalt preparerade och fokuserade till match. De har (ofta bra) betalt för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Gå inte på det som Roger Rönnberg gärna gör på presskonferenser när han tar på sig skulden för att skydda laget. Det säger han utåt men knappast inåt. Lita på att han var brutalt besviken på sina spelare i Gävle.

Däremot, det ska man minnas, är det tränarnas uppgift att se till så att alla är överens om spelsätt, hur man ska agera i olika situationer, hur man ska spela just mot motståndaren för dagen, ta timeout, röra om för att väcka och så vidare. Men varken Roger Rönnberg, Anders Burström eller Kristofer Näslund kan vinna närkamper och lösa puckar åt spelarna, inte ska de heller behöva poängtera vikten av det.

Vuxna människor ska behandlas just som sådana. Med det vuxna kommer visst ansvar.

 

2. Kom samman – eller rasa.

Efter Leksand och Örebros segrar hänger Frölundas topp 6-plats på en skör tråd. Vi vet ju att det här laget inte riktigt kan matcha toppkonkurrenterna i offensiv spets och skicklighet, än mindre så med spelare som Max Friberg, Jan Mursak och Ryan Lasch borta, så det defensiva uppträdandet, förmågan att sitta ihop och spela rejält, fem man i bild och allt det där, det blir än viktigare då.

Lång bussresa hem till Göteborg. Det bör ha funnits gott om för spelarna att snacka ihop sig.  Från och med Skellefteåmatchen (tisdag) måste Frölundas spelare åtminstone ge sig chansen att vinna varje match. Det kan supportrarna kräva. Det måste spelarna kräva av varandra.  Om inte, då blir det garanterat en chansartad åttondelsfinal snarare än kvartsfinal när slutspelet börjar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Bakom Skellefteå och Växjö är det många lag som pendlar mellan bra och mindre bra. Frölunda kan i sina bästa stunder spela bra hockey, det vet vi. De stunderna behöver vara många framöver. Nu eller aldrig, så är nästan känslan.

 

3. Tomkins blev matt

Fem insläppta, de tre sista inom loppet av 2.21, då reagerade Matt Tomkins så här när Färjestad tappade matchen mot Örebro.

 

4. Respekt för skadorna, men …

Bara en idiot missar att inse att alla skador kraftigt satt ner Frölundas slagstyrka. Christian Folin (tillbaka i går) och Max Friberg var precis de två som inte ”fick” gå sönder, Andreas Borgman har spelat kraftigt hämmad av sin fot (nu gick det inte längre) släng in Ryan Laschs hemska vinter och nu Jan Mursak på det och ni har självfallet förståelse för att det inte rasslar in fler poäng på kontot.

Men – desto viktigare då att ha en stabil grund att luta sig mot. ”Sitta ihop”, spela rejält, vinna kamper, spela enkelt i egen zon, driva upp tempot istället för att spela fast sig. Just nu svajar det väldigt mycket, från bra anfallsspel och svagt försvarsspel (Rögle, 7–6) via bra försvarsspel och så där anfallsspel (Luleå, 1–2) till totalt magplask i Gävle.

Här har givetvis tränarna ett ansvar. Men även spelarna.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Jag vidhåller, ett så skadeskjutet lag riskerar självfallet att sjunka i tabellen, vi har anat det länge, självfallet går det inte att luta sig mot en juniorkedja i all evighet. Om Frölunda inte får tillbaka folk snabbt, om man rasar ner till åttondeplats, det i sig behöver inte vara skäl för något slags ”Avgå, alla!”-skrik. Men prestationerna måste kunna vara bättre och stabilare med de spelare som finns kvar.

 

5. Något att bygga på.

Jag tyckte jag var supertydlig när jag i den andra krönikan ”vinklade” på Gothenburg Horse Show och verkligen fastslog att arenafrågan i Göteborg är mycket större än Frölunda. Det handlar om enormt många evenemang och jättestora skattepengar som vi göteborgare går miste om skulle politikerna gå på tjänstemännens förslag om att riva och bygga nytt på Scandinaviumtomten.

Trots detta (jag känner verkligen inte att jag kunde ha varit tydligare) så blev det en del snack här inne om att Frölunda kräver ny arena, jag fick till och med veta att jag var en partisk skribent som tog Frölundas parti. Detta efter en text där jag fastslog att arenafrågan på intet vis handlar primärt om Frölunda.

Jag blev faktiskt lite besviken. Får jag be om en något större ansträngning vad gäller läsförståelse nästa gång?

På den positiva sidan så har jag i veckan fått signaler om att det finns de som håller med mig både bland (i alla fall borgerliga) politiker och tjänstemän. Detta byggde lite optimism hos mig.

För den som missat finns läsning nedan.

För den som vill ha det i koncentrat:

Man river inte gammalt innan man byggt nytt. Punkt.

 

6. Oroande 1.

Ni såg det säkert i går, jag var på det redan då, men det är värt en repris. Oskar Kvists satsning på Tom Nilsson var ful och ovårdad, samtliga fyra domare missade dock att det var en huvudtackling, utan ”femma på armen” har de sedan ingen möjlighet att videokolla. Det där vet ni ju. Men – jag kan nästan lova att om Tom Nilsson legat kvar (det gjorde han inte) så hade i alla fall en av linjemännen mirakulöst nog kommit på att han nog ändå såg en förseelse värd fem minuter.

ANNONS

Hatten av för Tom Nilsson som inte spelade över, istället snabbt reste sig och tog sig till båset. Stockholmaren ska verkligen lyftas fram och hyllas för sitt sätt att agera. Problemet är att när sådant beteende inte belönas så skapas ett incitament att ligga kvar. Det är inte bra. Det är inte bra alls.

Kvists satsning hade sannolikt givit matchstraff om Nilsson fått väldigt ont och stannat på isen ett tag. I dag på morgon kom den väntade bekräftelsen från SHL, brynäsaren är anmäld till disciplinnämnden, och ska vi gå på likartade förseelser i vinter så har han väl några matchers avstängning att vänta.
UPPDATERAT 12.20: Kvist avstängd i hela fem matcher.

 

7. Oroande 2.

Jag orkar inte dra det igen. Läs krönikan om ni inte redan gjort det.

 

8. Kvalfyllt

Troja-Ljungby var som väntat inga bekymmer för Frölundas damer, 12–0 och 7–0, så stor är skillnaden mellan de här lagen. Frölunda, Södertälje och Skellefteå är vidare, i dag avgörs om lag 4 blir Falun eller Björklöven. Frölunda väljer motståndare först.

När den matchserien är avklarad, då väntar äntligen kvalserien mot SDHL-jumbon AIK och ytterligare något av division I-lagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

9. Anmält var det här.

Oskarshamn lär tappa Jiri Smejkal ett tag, man får inte knuffa domaren på det där viset, vad ni än kan anse om saken. Två matcher, ska vi tro han får det, tjecken? Jobbigt avbräck för Oskarshamn i det här läget.
UPPDATERAT 12.20: Smejkal avstängd i just två matcher.

 

10. Amerikanen, slovenen och skaraborgaren.

Skulle tro att Andreas Borgman spelar snabbt igen nästa vecka, men det riktigt intressanta blir på forwardssidan i Frölunda.

Amerikanen Ryan Lasch – nu måste väl febern och förkylningen ha släppt?

Slovenen Jan Mursak – även om knäet gör lite ont, finns det så mycket att be för?

Skaraborgaren Max Friberg – tanken är väl comeback först sista grundserieveckan (två matcher då), men jag hade inte blivit det minsta förvånad om han spelar redan i slutet av veckan som kommer. Lördag, Leksand borta?

***

I kväll kan den som vill njuta av Rasmus Dahlin och Tage Thompson vs Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin, alltså Buffalo mot Washington. Söndagsmatiné i USA. 19.00 här hemma. Mums.

***

Frölundas herrar lirar så här i veckan som kommer:

Tisdag: Skellefteå (h)
Torsdag: Malmö (h)
Lördag: Leksand (b)

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Damerna:

Torsdag: Kvalmatch 1 (b)
Lördag: Kvalmatch 2 (h)
Söndag: Eventuell kvalmatch 3 (h)

Okej – tack för att ni läste ända hit. Vi ses måndag morgon för Morning Mailbag.

 

 

► Tio tankar, dagen efter Frölundas magplask i Gävle, ett som sved rejält.
► Spelarnas ansvar, krav som supportrarna har rätt att ställa, anmäld (senare bestraffad) Oskar Kvist och Tom Nilsson som förtjänar att hyllas, signaler att bygga på i arenafrågan – det är lite av vad som erbjuds den här söndagen.

Början till slutet. Hannes Björninen öppnade målskyttet mot Frölunda för sitt Brynäs. Foto: C MORE (skärmdump)
SHL-tabellen med fem omgångar kvar.

Frölunda lider förstås av sin hemska frånvarolista. Men – det är ingen ursäkt för vad vi såg i går mot Brynäs (1–4).
Rena rama skräckfilmen för lagets supportrar.
Spelarna behöver snabbt ta sig samman, annars blir det en chansartad åttondelsfinal och risk för ett tungt, tungt avslut på säsongen.

(den här texten är upplåst ett litet tag för att icke-betalande läsare ska få chansen att se vad de går miste om; klicka här för att prenumerera)

JAG SÅG INTE gårdagen komma, det måste jag säga. Förlora borta mot ett desperat Brynäs, att göra det när så många nyckelspelare är på skadelistan, det i sig är ju inget konstigt – men sättet? Det var som att Frölunda lämnade walk over från start. Såg rätt mycket ut som säsongerna 19/20 och 20/21 när spelarna så lätt tappade tron i motgång.

Och det, det medger jag utan omsvep, det hade jag inte förväntat mig.

Leksands seger i Skellefteå, Örebros i Karlstad, om inte Frölunda snabbt får bättre ordning på prestationerna, då ska det nog mycket till för att topp 6-platsen ska behållas.

Kan Jan Mursak och Ryan Lasch göra snabb comeback? Det skulle behövas. Men det räcker inte. Inte på långa vägar. Mer om det nedan när vi kör ännu en söndagskrönika, som vanligt i formen ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Vuxna människor.

Roger Rönnbergs och tränarstabens fel att Frölundas spelare kom ut så sällsynt tamt och på hälarna-artat i Gävle? Måste Rönnberg & Co ”förbereda sina spelare bättre”? Trams! Det är som att ställa läraren till svars när Kalle inte orkat göra sina läxor eller lyssna ordentligt på lektionerna.  I skolan har barn och, framför allt, föräldrar ett stort ansvar, i professionell idrott är det upp till yrkesmännen och -kvinnorna att komma maximalt preparerade och fokuserade till match. De har (ofta bra) betalt för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Gå inte på det som Roger Rönnberg gärna gör på presskonferenser när han tar på sig skulden för att skydda laget. Det säger han utåt men knappast inåt. Lita på att han var brutalt besviken på sina spelare i Gävle.

Däremot, det ska man minnas, är det tränarnas uppgift att se till så att alla är överens om spelsätt, hur man ska agera i olika situationer, hur man ska spela just mot motståndaren för dagen, ta timeout, röra om för att väcka och så vidare. Men varken Roger Rönnberg, Anders Burström eller Kristofer Näslund kan vinna närkamper och lösa puckar åt spelarna, inte ska de heller behöva poängtera vikten av det.

Vuxna människor ska behandlas just som sådana. Med det vuxna kommer visst ansvar.

 

2. Kom samman – eller rasa.

Efter Leksand och Örebros segrar hänger Frölundas topp 6-plats på en skör tråd. Vi vet ju att det här laget inte riktigt kan matcha toppkonkurrenterna i offensiv spets och skicklighet, än mindre så med spelare som Max Friberg, Jan Mursak och Ryan Lasch borta, så det defensiva uppträdandet, förmågan att sitta ihop och spela rejält, fem man i bild och allt det där, det blir än viktigare då.

Lång bussresa hem till Göteborg. Det bör ha funnits gott om för spelarna att snacka ihop sig.  Från och med Skellefteåmatchen (tisdag) måste Frölundas spelare åtminstone ge sig chansen att vinna varje match. Det kan supportrarna kräva. Det måste spelarna kräva av varandra.  Om inte, då blir det garanterat en chansartad åttondelsfinal snarare än kvartsfinal när slutspelet börjar.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Bakom Skellefteå och Växjö är det många lag som pendlar mellan bra och mindre bra. Frölunda kan i sina bästa stunder spela bra hockey, det vet vi. De stunderna behöver vara många framöver. Nu eller aldrig, så är nästan känslan.

 

3. Tomkins blev matt

Fem insläppta, de tre sista inom loppet av 2.21, då reagerade Matt Tomkins så här när Färjestad tappade matchen mot Örebro.

 

4. Respekt för skadorna, men …

Bara en idiot missar att inse att alla skador kraftigt satt ner Frölundas slagstyrka. Christian Folin (tillbaka i går) och Max Friberg var precis de två som inte ”fick” gå sönder, Andreas Borgman har spelat kraftigt hämmad av sin fot (nu gick det inte längre) släng in Ryan Laschs hemska vinter och nu Jan Mursak på det och ni har självfallet förståelse för att det inte rasslar in fler poäng på kontot.

Men – desto viktigare då att ha en stabil grund att luta sig mot. ”Sitta ihop”, spela rejält, vinna kamper, spela enkelt i egen zon, driva upp tempot istället för att spela fast sig. Just nu svajar det väldigt mycket, från bra anfallsspel och svagt försvarsspel (Rögle, 7–6) via bra försvarsspel och så där anfallsspel (Luleå, 1–2) till totalt magplask i Gävle.

Här har givetvis tränarna ett ansvar. Men även spelarna.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Jag vidhåller, ett så skadeskjutet lag riskerar självfallet att sjunka i tabellen, vi har anat det länge, självfallet går det inte att luta sig mot en juniorkedja i all evighet. Om Frölunda inte får tillbaka folk snabbt, om man rasar ner till åttondeplats, det i sig behöver inte vara skäl för något slags ”Avgå, alla!”-skrik. Men prestationerna måste kunna vara bättre och stabilare med de spelare som finns kvar.

 

5. Något att bygga på.

Jag tyckte jag var supertydlig när jag i den andra krönikan ”vinklade” på Gothenburg Horse Show och verkligen fastslog att arenafrågan i Göteborg är mycket större än Frölunda. Det handlar om enormt många evenemang och jättestora skattepengar som vi göteborgare går miste om skulle politikerna gå på tjänstemännens förslag om att riva och bygga nytt på Scandinaviumtomten.

Trots detta (jag känner verkligen inte att jag kunde ha varit tydligare) så blev det en del snack här inne om att Frölunda kräver ny arena, jag fick till och med veta att jag var en partisk skribent som tog Frölundas parti. Detta efter en text där jag fastslog att arenafrågan på intet vis handlar primärt om Frölunda.

Jag blev faktiskt lite besviken. Får jag be om en något större ansträngning vad gäller läsförståelse nästa gång?

På den positiva sidan så har jag i veckan fått signaler om att det finns de som håller med mig både bland (i alla fall borgerliga) politiker och tjänstemän. Detta byggde lite optimism hos mig.

För den som missat finns läsning nedan.

För den som vill ha det i koncentrat:

Man river inte gammalt innan man byggt nytt. Punkt.

 

6. Oroande 1.

Ni såg det säkert i går, jag var på det redan då, men det är värt en repris. Oskar Kvists satsning på Tom Nilsson var ful och ovårdad, samtliga fyra domare missade dock att det var en huvudtackling, utan ”femma på armen” har de sedan ingen möjlighet att videokolla. Det där vet ni ju. Men – jag kan nästan lova att om Tom Nilsson legat kvar (det gjorde han inte) så hade i alla fall en av linjemännen mirakulöst nog kommit på att han nog ändå såg en förseelse värd fem minuter.

ANNONS

Hatten av för Tom Nilsson som inte spelade över, istället snabbt reste sig och tog sig till båset. Stockholmaren ska verkligen lyftas fram och hyllas för sitt sätt att agera. Problemet är att när sådant beteende inte belönas så skapas ett incitament att ligga kvar. Det är inte bra. Det är inte bra alls.

Kvists satsning hade sannolikt givit matchstraff om Nilsson fått väldigt ont och stannat på isen ett tag. I dag på morgon kom den väntade bekräftelsen från SHL, brynäsaren är anmäld till disciplinnämnden, och ska vi gå på likartade förseelser i vinter så har han väl några matchers avstängning att vänta.
UPPDATERAT 12.20: Kvist avstängd i hela fem matcher.

 

7. Oroande 2.

Jag orkar inte dra det igen. Läs krönikan om ni inte redan gjort det.

 

8. Kvalfyllt

Troja-Ljungby var som väntat inga bekymmer för Frölundas damer, 12–0 och 7–0, så stor är skillnaden mellan de här lagen. Frölunda, Södertälje och Skellefteå är vidare, i dag avgörs om lag 4 blir Falun eller Björklöven. Frölunda väljer motståndare först.

När den matchserien är avklarad, då väntar äntligen kvalserien mot SDHL-jumbon AIK och ytterligare något av division I-lagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

9. Anmält var det här.

Oskarshamn lär tappa Jiri Smejkal ett tag, man får inte knuffa domaren på det där viset, vad ni än kan anse om saken. Två matcher, ska vi tro han får det, tjecken? Jobbigt avbräck för Oskarshamn i det här läget.
UPPDATERAT 12.20: Smejkal avstängd i just två matcher.

 

10. Amerikanen, slovenen och skaraborgaren.

Skulle tro att Andreas Borgman spelar snabbt igen nästa vecka, men det riktigt intressanta blir på forwardssidan i Frölunda.

Amerikanen Ryan Lasch – nu måste väl febern och förkylningen ha släppt?

Slovenen Jan Mursak – även om knäet gör lite ont, finns det så mycket att be för?

Skaraborgaren Max Friberg – tanken är väl comeback först sista grundserieveckan (två matcher då), men jag hade inte blivit det minsta förvånad om han spelar redan i slutet av veckan som kommer. Lördag, Leksand borta?

***

I kväll kan den som vill njuta av Rasmus Dahlin och Tage Thompson vs Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin, alltså Buffalo mot Washington. Söndagsmatiné i USA. 19.00 här hemma. Mums.

***

Frölundas herrar lirar så här i veckan som kommer:

Tisdag: Skellefteå (h)
Torsdag: Malmö (h)
Lördag: Leksand (b)

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Damerna:

Torsdag: Kvalmatch 1 (b)
Lördag: Kvalmatch 2 (h)
Söndag: Eventuell kvalmatch 3 (h)

Okej – tack för att ni läste ända hit. Vi ses måndag morgon för Morning Mailbag.

 

 

101 Kommentarer

 1. Otroligt besviken på gårdagens prestation. Märktes från start att man inte var med i matchen.
  Känns inte bra alls inför slutspurten. Jag hade en förhoppning på 4 poäng och det blev 1.
  Topp 4 känns långt bort, kan man klara topp 6?

 2. Önskar att någon i Frölunda kunde visa ett uns av den frustration Tomkins gav utlopp för, men det är helt stendött. Det är skamligt att uppträda på det sättet som man gjorde senast mot Brynäs. Helt oacceptabelt. Vad ställer man för krav på varandra inom laget? Förkastligt uppträdande.

 3. Bedrövligt igår! Men nya tag nästa vecka!
  Domarna borde bli avstängda. Dom är betalda och hur ena huvuddomaren missar när han har klockren vinkel och tar ändå en 2:a. Är väldigt mycket missar av domarna i år!

 4. Begriper inte vad laget skulle till Gävle att göra. Nån som vet var man hittar presskonferensen efter matchen?

 5. Håller med dig Leman angående det om spelarnas ansvar. Roger drag taktiska detaljer och sen pumpar han upp spelarna och lämnar. Sen är det spelarnas ansvar att tagga till.

  Håller med om Tom Nilsson. Vad fasiken ska man göra åt detta att man måste ligga ner för att få med sig ett matchstraff? Nu går msn bara på om spelaren ligger ner eller ej. Hade Öberg inte fallit så konstigt och legat kvar så blir det inget matchstraff på rosse. Ligger Tom kvar så är det en femma. Såg matchen mellan leksand-fbk i torsdags och där var det en knätackling. Nu blev det en tvåa för att spelaren inte låg kvar. Men hade han legat kvar… Ett stort problem.

  • Ett stort problem som stavas domarkompetens…

   Helt absurt att domaren står i perfekt vinkel ett par meter bort, tittar rakt in i situationen och inte har en femma på armen. Antingen fullständig inkompetens eller aversion mot Frölunda som lag som påverkar hans bedömning. Vet inte vilket som är värst..

   SHL måste lyfta kvalitén på domarna och DN måste synka sina bedömningar om SHL skall behålla sina supportrar.

 6. Riktigt dåligt att inte granska tacklingen på Tom igår. Det är ju bara att säga att nån hade en femma och sen granska den. Bör väl bli minst 2-3 matcher på Kvist. Hoppas på lite poetisk rättvisa att Brynäs hamnar i ett kval. Så jäkla trött på det laget. En historik av filmningar och konstiga domslut.

 7. Tack Lehman.
  Jäkligt glad att det finns en journalist av det gamla gardet. Står upp skriver utan att att bry sig om reaktioner.
  Du är en väldigt bra journalist även om jag inte alltid håller med 🙂
  Tröttna inte på de som läser och försöker tyda din text till något annat
  Jäkligt bra jobbat!

  • Tack, Anders. Det är det jag lovat läsarna från dag 1, att skriva precis det jag tycker och stå för det.
   Sedan får andra givetvis tycka annat.
   Men det är viktigt, tycker jag, att inte svaja och ändra åsikt för att läsare eventuellt ska få sina åsikter validerade.
   Jag tycker det jag tycker. En del håller med, en del inte. Som det ska. 🙂
   Ha en fin söndag!

 8. Ja vad skall man säga mer att sanningen är verkligenheten i nu läget, junisarna kan ju inte driva ett Shl lag varje match, känner att Purre, Lasu och Rossi skall se sig själva i spegeln och undra varför dom är totalt anonyma nu när dom skall leda laget!
  Joel och Loui gör så gott dom kan men det lyser väldigt starkt att dom har åren bakom sig!
  Så vad skall resten uträttat när ryggraden i Frölunda håller på att somna in för gott!
  Innala, och Greco med Borg är lite varannan dags formtion som behöver ligga i framkant om Frölunda skall överhuvudtaget kunna spela till sig en plats 6 !
  4 matcher kvar, 3 hemma och 1 borta! Allvarligt måste 9 poäng in här om det inte skall bli play in, finns den möjligheten? Visst om dom går på rus dom sista matcherna, men tillåt mig tvivla starkt på detta, för laget ser väldigt slitet ut skulle jag säga!
  Men under har hänt förut så?

  • Jag tror att vi skall vara glada om vi lyckas hålla plats 10 till 7, inte helt osannolikt att vi hamnar på plats 11.

   Hur skall det här laget plocka poäng mot Skellefteå och de andra 5 matcherna i grundserien.

 9. Frölunda kan inte välja Södertälje då de é 2a i rankingen. Frölunda kommer med största sannolikhet att välja vinnaren mellan Björklöven – Falu if.

  • Ah, okej, sorry. Tack, Robertino. Tycker det här med ”välja lag” är urfånigt, hade satt mig in för dåligt.
   Svagt.
   Tack.

 10. Jag håller absolut inte med att efter matchstart är det spelarnas ansvar. Vi har 3 coacher med ansvar för olika lagdelar + 1 målvaktscoach. Titta på andra lag som inte motsvarat spelplanen! Då tas det timeout man segar i byte för att snacka lite man bänkar man ändrar kedjor och backpar så att säga att det är upp till spelarna är fel, jag vet att RR lägger mycket av ansvaret på Joel men han har inte agerat kapten på flera matcher nu och då är det RR som skall ta taktpinnen. ( tidigare har det varit ett jävla liv på Joel men på slutet så är han löjligt tam titta bara när dom intervjuat honom) alla i ett lag är inte ledare men en kapten som styr båten behövs.

 11. Visst fan har Roger ansvar, när han som ALLA oss andra såg vart det barkar hän, då tar man en TIME OUT!!! PUNKT. efter 2-0 skulle man bytt målvakt. GÖR NÅGOT. nä inte Roger, man låter skiten rulla på. Inget ansvar?

   • Helt annan sak det, boys. Visst har tränarna ansvar när man ser saker på väg gå åt helsike, ta timeout, göra om, väcka et.c.
    Men att vara redo från start, vinna kamper, lösa puckar, spela hårt och rejält – det är alltid spelarnas ansvar.

    • Det hör ihop! Coachernas jobb är att förbereda och driva laget! Agera efter matchplan och motståndare. Självklart skall en spelare gå max och ha driv nog i sin hockey att prestera max men när inte detta sker så är det Coachens jobb att agera. ( som matchen igår) RR gör det enkelt för sig och slänger in veteranerna och tror det löser sig.

 12. Kassa igår! Ingen glöd, inga vunna närkamper osv.. all heder till Tom Nilsson och Rickard Hugg som båda ställde sig upp istället för att ”förstärka” (filma) till sig en 5:a+game. Tyvärr börjar spelare av den kalibern bli få i dagens SHL.

 13. Man river inte gammalt före man bygger nytt? Precis det spåret Frölundas lagbygge gått på. problemet blir att laget mattas av när andra klubbar går framåt. Frölunda måste våga riva gammalt. Kan inte vänta med att bygga nytt. spelarna är för dåliga och det kan vuxna människor se.
  svackor får alla lag. Växjö har varit i en djup svacka efter nyår och förlorkat mot Malmö med 7-2 och stor torsk mot torskarshamn som de stora tappen. Men de två senaste matcherna har Växjö vunnit överlägset även om det varit mot lag i botten. Anledningen till det är inte främst lagets ledande spelare utan de nya mindre namnkunniga spelar som toppspelare i ligan Hugo Gustafsson, Lowe, nilsson, Viktor Stjernborg och Hardy h aktell. De är bland de bästa på isen I många matcher. Det är spelare som behövt förra året på sig att bli redo för att bidra nu. så de unga som Frölunda tar in nu kan kanske bidra I’m en eller två säsonger. Därför Joel, mro, loui och kanske någon till skulle lämnat för några år sedan gör nu bli allt fördröjt.

  • Visst kan man argumentera för att Frölunda missade generationsväxlingen vad gäller truppbygget. Man sitter på en dålig ålders men också lönestruktur där för dåliga spelare har för bra kontrakt. Det har Frölunda som organisation misslyckats med och det är lite oroväckande att det är så tyst kring just det.

   Det är såpass jämt i topphockeyn att man behöver secondary scoring (primärt målskytte saknas ju iofs också) och de med bäst 3:e och 4:e lines är ofta de som går långt och vinner. Det är likadant i NHL. Man behöver helt enkelt en bred trupp som levererar. Då kan unga spelare glida med på vågen och inte vara de som skall leda utan i Frölundas fall borde det vara Innala, Borg och Greco just nu. Problemet är ju att man matchat sämre spelare hela säsongen. Destruktiva spelare har fått för mycket istid av en Rönnberg som har ett stort ansvar i hur det här laget spelar och presterar.

   • Ni har poänger bägge två, Frölunda har hängt kvar vid för många av de äldre spelarna, för länge. Överhuvudtaget tenderar man skriva för långa kontrakt med äldre spelare. Håller Roger ansvarig för detta tillsammans med Sjöström. Vad gäller hur man coachar, där namn alltid får före form, det ansvaret bär Roger själv.

 14. Så himla bedrövlig insats av FHC.
  Överkörda av BIF i första.
  Rönnberg verkar missat att man kan ta timeout när laget går på knä.
  Som det ser ut nu, glöm att bli bland de 6 översta i tabellen

 15. En rejäl rockad inför nästa säsong, jag föreslår följande från ledning till lag:

  Sportchef: Fredrik Sjöström (är han given?)
  Ass Sportchef: Andreas West

  Tränare: Roger Rönnberg
  Ass tränare offensiv: NY
  Ass tränare defensiv: NY

  Målvakter:
  Lasse Johansson, Dichow

  Backar:
  Folin – Tömmernes
  NY (Lagesson) – Hasa
  P. Johansson – T. Nilsson
  Sundin/Milosevic

  Borgman lämnar. Lindbohm lämnar. Grönlund lämnar.

  Forwards:
  Lasch – NY (Ryfors) – NY (Klingberg)
  Stenberg – NY – Greco
  Innala – Nässén – Friberg
  Born – LDN – Öberg
  Hasa/Persson/Edstrom

  Lundqvist slutar. Eriksson slutar. Mursak lämnar. Nilsson lämnar. Borg lämnar (om han inte fortsätter på samma spår, då ska han vara kvar som bredd och kärntrupp). Lasus kontrakt bryts. MROs kontrakt bryts. Carlssons kontrakt bryts. Noah Dower Nilsson lånas ut.

  • Du menar på riktigt att man bryter kontrakt med en spelare som man nyss förlängde 2eller3 år med? Våran (i långa loppet) bästa defensiva center och sen skulle ersätta honom med LDW?! Låter juh helt sinnessjukt i mina öron!
   Men håller absolut med om att mro och Carlssons kontrakt borde brytas för att ge ungdomarna en chans!

   • Ja, jag känner att Lasu var dålig redan förra säsongen, men givetvis klappkass i år också! Tror det finns större potential i en ung LDN som enligt mig inte varit avsevärt mycket sämre än en ursvag Lasu. Yep, att inte bryta med Carlsson och åtminstone se över kontraktet med MRO inför nästa säsong är tjänstefel enl mig!

    • Så ytterligare så där 400 tusen i månaden för ingen ting! Blir nog svårt för kassören att acceptera….

 16. 1. Oskar Kvist, var det inte samma gubbe som skickade upp en klubba i ansiktet på en VF-spelare i momentet som gav BRYNÄS en straff. Det hade varit svårt för honom att åstadkomma om han hade fått sitt rättmätiga matchsstraff!!!

  2. Moviestar Ingman, är han anmäld för sin fejkade hjärtattack??

 17. Saknar ibland den gamla skolan i hockey, när laget sov fanns det en spelare som kanske inte var den mest tekniska eller den största målskytten men hade ett hjärta större än talag. Dom tog om det behövdes ett matchstraff för laget en fight eller vad som helst för att få lite adrenalin i laget. Saknar lite spelare som Esbjörs, Linus Fagemo med flera som alltid gav 100% vi har för få spelare under skinnet. Joel och till viss del Rosse hade detta för några år Sedan men åldern har tagit ut sin rätt

  • Tomkins reaktion säger en del om vilken vinnarskalle han är. Jag inbillar mej att det är en bra signal till hela laget – men – det som händer runt om honom är ännu mer intressant. Två materialare och de spelare som sitter nära honom när han visar sin frustration låter honom vara – hans ilska ska ut – det är en signal som visar på respekt – vi står upp för vår målis…de flesta tycker han är konstig har jag sett – håller inte med om det. Lite lite mera sånt som även VF i detta nu skulle må bra av .

 18. Ytterst märkligt om det stämmer att hela Göteborg är så beroende av inkomster från olika arrangemang i Scandinavium. Är det någon som vet de faktiska beloppen eller sitter alla och killgissar?

  • Det finns uträkningar för ullevikonserter vet jag, och de är betydande (framförallt från extraordinära inkomster från turister). Gbg tjänar extra mkt på gäster, blir inkomster utöver vanliga. Göteborgare äter inte ute i samband med arrangemang, inga hotell och mindre taxi etc.

 19. Varför är domarna så fruktansvärt fredade? 8 svartvita ögon såg ingen huvudtackling utan tycktes vilja få denna match överstökad . Och sedan varför tog Roger Rönnberg en timeout och bytte målvakt för Lasse håller tyvärr inte måttet längre. Matchen mot Rögle tog han timeout men i går så såg han mest besvärad och ville det skulle gå över och noll ambitioner för att Frölunda skulle vinna

 20. Detta jag reagerar på mest på igår.
  – Björk, efter sett tacklingen igen, att ”om” den tar i huvudet ska det vara en femma.
  Haha vilket skämt till domare, att inte erkänna efteråt att man gjort ett misstag. Detta är de värsta, han säger fortfarande att han inte anser de är en huvud träff, fast han står & kollar på reprisen??
  Ska man få vara en domare i SHL då??

  • Precis. Erkänner han i tv och säger att den missade vi, då är det ok tycker jag. Men efter att ha sett en repris och fortfarande säga att om den tar i huvudet… suck..

   • -Discinplinnämnden: Avstängningen bedöms motsvara fem matcher.
    En domare kan inte ens säga att det är en huvudtackling fast han kollar på en repris, seriöst nu. Då kan man inte sitt jobb. Stäng av Björck från SHL, inte mer än rätt.

    • • Tacklingen träffade huvudet.
     • Tacklingen utdelades från blindside på en icke puckförande spelare.
     • Tacklingen medförde stor skaderisk.

     • Här ett solklart bevis, varför SHL ser ut som de gör. Förstärkningar, filmningar, missade matchstraff, listan kan göras lång. Det är på tok för dåliga domare i SHL, punkt slut.

  • Domarna i SHL lever i en skyddad verkstad. Kritiserar du dom blir detsmöll på fingrarna och massa böter. Ett system som inte är förenligt med svensk lag enligt mig.

   Bara höra Roger efter matchen igår där han mellan raderna sågar både Domare och SHL som organisation men vågar inte säga det rätt ut för då blir det böter osv.

   Alla tjatar om att utan Domare blir det inga matcher. Men vad tror dessa om publik etc inte längre orkar se viljekösa inkompetenta Domare på banan som missar om och om igen utan risk för repressalier.

   Bara se domarfrågan på twitter som är lika arrogant som de shl Domare som vi har idag. Inte ens ett försök till dialog vill dom ha utan dom skall stå i rampljuset. En bra domare är en som inte har.märkts under en match.

   Det måste till en märkbar uppställning både av kvalité och konsekvent dömande om domarna skall kunna anses göra rätt för de 30-40 tusen de har varje månad.

   • domarna lever inte i en dkyddad värld utan en värld med passagerare idioter. De behövs för sporten. Roger behöver inte syna varje givna domslut. Låt tränarna i shl dömma varsin träningsmatch varje år. gå sedan igenom matcherna med domarna och ha sedan en dialog. Men att tränarna ska in i dommarrummet under eller efter matchet ska inte vara möjligt. diskussioner ska aldrig dke direkt efter match eller samma dag.

  • Håller med. Oftast fel typ av människor som blir domare. Strebrar och besserwissers. Arroganta i sitt uppträdande.
   Finns givetvis undantag, men det är ovannämnda typer som märks.

 21. 5 matchers avstängning på något 4 domare missade. Man måste få upp kvaliten på domarna eller göra om systemet så att situationsrummet kan gå in direkt och säga till domarna att dom skall kolla på det.

  • +1
   Nu har väl fotbollen och VAR lite andra resurser när det gäller sånt, men absolut!

   Sen får man inte landa i andra diket att matchern hackas sönder med ideliga avbrott.

 22. Är det inte dags att implementera någon variant på Coach’s challenge? Situationen igår kunde i teorin ha varit matchavgörande. Kvist slapp båden en given matchstraff och skaffade även en straff till Brynäs vid 3-1. Så dåliga som VF var igår hade det nog inte spelat någon roll men med ett PP värt namnet så vore det en annan situation.

  • Sedan tror jag att det är oerhört svårt att vara domare och vill man att kvaliteten höjs så är inte avstängningar och hårda ord rätta vägen att gå. Snarare borde man titta över både regelverk och tekniska lösningar för att underlätta deras jobb. Nu är jag extremt besviken på VAR i fotboll och hur situationsrummet i SHL har funkat men det måste gå att bygga vidare på dessa idéer.

  • PS: Jo. Jag har länge ”stridit” för just detta, att varje lag ska ha möjlighet att utmana ett (eller) två stora domslut/icke-domslut.
   Bra för alla parter. Man kan inte förvänta sig att domare ska hinna se precis allt.

   • ”Man kan inte förvänta sig att domare ska hinna se precis allt”, så är det ju i och för sig men när domaren efteråt står och tittar på repris av situationen (Tom) och fortfarande inte ser (eller vill se..?) blir man ju extremt orolig över nivån på våra domare.

     • Sen börja jag undra hur INTE Björk kan se höga klubban som Filip får i ansiktet. Dessutom innan detta får han en armbåge i ansiktet. Han står & kollar mot siutationen dessutom.

     • Tror det handlar mer om att han inte vill medge ett misstag snarare än att han faktiskt inte ser på reprisbilder vad som faktiskt hände.

      Det man kan kritisera är att det saknas lite kurage att medge ett misstag. Samt, så klart, att man faktiskt ser ett regelbrott på isen men är så säker på att det bara är en 2:a så man ger sig inte ens chansen att titta på situationen. Men som många varit inne på, hade Tom legat kvar hade säkert någon av domarna haft en femma på armen.

 23. Tippade Frölunda som sjua vid säsongsstart.
  Detta håller givetvis inte längre.
  Frölunda lär bli sämre placerade än sjua.
  Orsakar:
  1. Felbyggt lag från början. För många verktyg som saknas i verktygslådan.
  2. Skador på fel spelare vid fel tidpunkt på säsongen.

  Men, men, våren är på väg. Ändå.

 24. Sent svar men har arbetat i ledningen för mässan
  Man gjorde en undersökning i början av 2000-talet. Bara mässan drar in ca 2 miljarder till Göteborgs näringsliv och det var för 20 år sedan. Tillkommer övriga stor arrangemang som Liseberh, Scandinavium, Ullevi mm

 25. Ja, jisses. Att fyra domare missar en sån solklar 5a är riktigt illa.
  Otroligt låg standard där nivån ofta skiftar från match till match. I matchen mot Luleå åkte Hasa och Nikupeteri på varsinn 5a som lätt kunde stannat vid en 2a eller max 2+2.
  Tycker domarna är inne och petar lite väl mycket i matcherna där det inte behövs för att sen missa filmningar, förstärkningar, och som igår, en solklar 5a!
  Den fick mig att tänka på den tacklingen Sebastian Karlsson delade ut på Magnus Kahnberg 2011. Hoppas verkligen Tom Nilsson mår bra för den såg inte alls bra ut.

  • Ja den skiftande nivån på Domarnas bedömningar är ett problem, som göds av *ligga kvar-syndromet*…

  • Helt rätt, man blir mörkrädd…
   Viktigare att ge två st som kramas 5+game, helst även avstängning på det också, då det är sååååå farligt och ser illa ut att ”slåss”!!

   Sedan är man så otroligt blinda och pinsamt dåliga att man efter repriser fortfarande vidhåller att OM den tagit i huvudet… fyy faan för att inte ens då erkänna felet och stå rakryggad, trodde BJÖRK på riktigt att detta inte skulle komma fram???
   Hur tänker man som person med yrkesstolthet….

   • Hade även varit intressant att höra domarchefen uttala sig om hur personalen ej kan se denna huvudtackling även efter repriser och uttala sig så som BJÖRK…

   • Ja, om det hade varit NHL så hade garanterat hela laget stått upp för sin lagkamrat vid en sån tackling. Och kanske det som behövs för att få bukt med skiten?

    Det är ganska tydligt att varken domarna på isen eller DN lyckas stävja utvecklingen.
    Lite böter och 5 matchers avstängning är ganska milt straff för en huvudtackling som i värsta fall kunde avsluta någons karriär.

    Tyvärr tycker jag man kommer undan för lätt för såna fula tilltag i SHL. Inte att jag är för slagsmål, men i andra ligor så tror jag inte Oskar Kvist hade vågat sig ut på isen igen utan att vara högvilt för motståndarna, framförallt i NHL.

 26. Enbart krasst ekonomiskt sett just för föreningen Frölunda, så kanske det skulle kunna vara lite mer lyckosamt med att först tvingas till att få spela ”en chansartad åttondelsfinal” (visserligen, en sådan) före en kvartsfinal. I stället för att kvalificera sig direkt in i den exakt redan från allra början – när det ändå där kommer att ta stopp (finito la musica) för dem???
  Visst, lite gambling över det hela.

 27. Frölunda behöver inga tränare… Vem styr upp saker och ting? Grönlund? Rosse? Lasse? Lindbohm? Joel?

 28. Efter 1-0 igår borde Rönnberg tagit timeout, det syntes lpng väg att Frölunda var helt under isen. Spelarna har väl tröttnat pp Rönnberg
  Rönnberg står som en fågelholk i båset, lika handlingsförlamad som Frölundas styrelse.
  Färjestad hade modet och viljan att entlediga tränare förra säsongen vilket ledde till SM Guld.
  Frölunda lör åka ut i play in och sedan händer inte ett skit. Lika svagt offensivt nästa säsong med. Lyfta ner pucken i sarghörnet och jaga efter… Så tråkigt spel
  Men så många är ju nöjda med Rönnberg, och hans anhang.
  Snart spelar Frölunda i allsvenskan och döskallarna i styrelsen kan äta mera chips och klia varandra på ryggen och tala om för varandra hur duktiga man är.

  • Jag håller helt och hållet med i det du skriver men tog det inte ett bra tag innan fbk tog tag i att börja sparka folk?
   Vi har fått stå ut med den här skiten i fyra år nu så man hoppas ju att styrelsen kan ta lite intryck ifrån just fbk och se hur man kan rädda ett sjunkande skepp innan det är för sent!

   • Jo det tog tid men förra säsongen hade Färjestad satsat mer på laget än på länge. Förväntningarna var höga men framgången uteblev. Då agerade Färjestads ledning.
    Frölunda, där är det 4e säsongen på raken då det varit för många magplask.
    Men Frölundas styrelse feg och handlingsförlamad.
    Ett kompisgäng där alla skyddar varandra, ingen kritiserar något

 29. Det jag tycker är mest häpnadsväckande är att det så här sent på säsongen inte finns en tillstymmelse till ett etablerat grundspel. Något som sitter i ryggmärgen och som man alltid kan falla tillbaka till när allt inte stämmer. Vi är helt identitetslösa. Det vilar ett tungt ansvar på tränartrojkan och Sjöström!

 30. Ja det måste rensas ut i Frölunda, nya tränare. Nt sportchef. Nuy målvaktstränare.
  Tror fan mig det är dags byta ut fystränaren med. Måste rensa i spelartruppen. Måste in nya friska krafter i Frölunda. Måste bli ett roligare mer stabilt hockeylag.

 31. Kan någon väcka mig när man byggt om laget helt? Jag blir illamående när jag ser det här jävla pisslaget.

  • Då väcker vi dig 2025, för då går Rönnbergs kontrakt ut.
   Men han får säkert ett nytt kontrakt på 5år…

 32. Att det är ”spelarnas ansvar” är ren okunskap. Något spelarna säger ibland för att skydda sina tränare och andra säger som själva aldrig spelat någon lagsport.

  En tränare/ledare behöver bra materiel att jobba med. Det är liksom grunden i allt. Därefter är det tränaren som sätter upp riktlinjer, förhållningssätt, spelmodell, taktik. Regler, vad ni vill.

  En bra ledare får med sig sina spelare på sin metodik och sina idéer, en sämre ledare får det inte.

  Under resans gång förändrar och anpassar en ledare spel, individer, spelsystem, metodik för att optimera prestationen. En dålig ledare låter saker ha sin gång och låter allt rulla på.

  Se det som matlagning; du har alla ingredienser, men utan kunskap, förmåga eller vilja, så kan du inte få ett lika bra resultat som en duktig kock. Simpel as that.

  Det är så mycket fel som skett i VF senaste åren att jag storknar. Allt från ledarskapet utåt till matchcoachning och kontraktsskrivningar.
  VF har blivit en klubb för inbördes beundran med total avsaknad av sjukdomsinsikt och ödmjukhet. Det kommer kan inte sällan långt på. Vilket resultaten tydligt visar senaste åren.

  Fy fan. Spelet och ledarskapet har totalt dödat mitt intresse för VF och hockey. Något jag älskat tidigare. Min familj är dock glad nu, då dom slipper se mina känslovågor under och efter matcher….

 33. Delar bilden av att Frölunda blivit identitetslösa.
  Första åren med Rönnberg var vi tydliga: vi skulle äga pucken, våga vara konstruktiva, spela oss ur situationerna, full fart, hög press – i många och mycket en kopia av spelet som gjorde Skellefteå till en stormakt.
  Vad är vi nu?
  Några skador om Rönnberg säger att vi är ett omställningslag.
  Möter svaga Luleå borta – som saknar två toppbackar – och vi spelar på försvar och kontringar.
  Alltså, vad för slags lag är vi? Vilket spel står vin för?

 34. Att förlora mot Brynäs nu var ganska klart tycker jag innan matchen tyvärr. Men sättet man gör det på och hur det ahar sett ut under en längre tid gör en mer bekymmrad. Skulle man nå semi så är det guld för Frölunda men något måste göras i stommen av laget.
  Jag har faktiskt inte sett Lasu, Purre, Rosseli mfl så ointresserade på många år. Jag tycker att dom INTE skall spela annat än boxplay och ev en 4de femma. Att skylla på Roger är löjligt i denna match det är spelarna som måste visa mer.
  Om man inte skriver ett kontrakt med Mursak är underligt han och Friberg saknas mest tycker jag.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt