Tio tankar, bland annat om detta: Vad vill en del supportrar – stänga SHL?

Tio tankar, bland annat om detta: Vad vill en del supportrar – stänga SHL?

Tio tankar, bland annat om detta: Vad vill en del supportrar – stänga SHL?

Tio tankar, bland annat om detta: Vad vill en del supportrar – stänga SHL?

► Tio tankar, söndagen då det ska avgöras – Modo eller Djurgården i SHL, Sverige eller USA världsmästare?
► Vad vill en del supportrar, egentligen? Undrar jag. Och så får nog Otto Stenbergs och David Edstroms VM-prestationer Frölundas supportrar att drömma – eller hur?

Robert Rosén nätar för Växjö mot Skellefteå. Otto Stenberg nätar för Sverige mot Kanada C. Foto: C MORE & IIHF (skärmdumpar)

Vilken hockeysöndag vi har framför oss – U18-VM-final och match 7 i slaget om SHL: Modo–Djurgården.
Jag tar dock primärt upp en annan sak i dag:
Vill folk stänga SHL eller vad fasen handlar det om?

FÖRBASKAT SYND ATT söndagens båda hockeyhöjdpunkter krockar:

18.30: Modo–Djurgården, SHL-kval (TV12)
19.00: USA–Sverige, U18-VM-final (SVT play)

Jag är för gammal för två skärmar, har svårt att fokusera på mer än en sak samtidigt, men … alright, jag får försöka.

Här har ni söndagens krönika, som vanligt i form av tio tankar.

 

1. Njutbart att se – lätt att bli nyfiken.

Kanada har ett C-lag på plats i U18-VM, Sveriges 8–0 i gruppspelet och 7–2 i gårdagens semifinal ska absolut ses i det ljuset – men ändå … hockeyunderhållning de luxe. Och imponerande att klara två matchstraff, alltså 2×5 PK-minuter, utan insläppt mål. Den ledande kedjan med kaptenen Otto Stenberg (2+3), David Edstrom (2+1) och Felix Unger Sörum (0+4) var en fröjd att se, 6–2-målet (nedan) ett typexempel.

Jag förstår de Frölundasupportrar som längtar efter att se mer av Stenberg och Edstrom i höstens SHL-hockey. Jag är också nyfiken. Två jättetalanger. Stenberg med sina skills, sin förmåga att dominera spelet på ”sin” nivå, Edstrom med sitt starka, sensationellt mogna centerspel som bet även bland män. Vad kan de göra i SHL redan nästa säsong, vad är rimligt att förvänta sig, alltså på regelbunden basis när vi snackar två, tre tuffa matcher i veckan? Man ska ha väldigt stor respekt för skillnaden U18/J20 och seniorhockey, men … ah, här finns något för Frölunda att vårda och ta vara på.

Det samma gäller Leksand med Felix Unger Sörum.

Det samma gäller Malmö med Anton Wahlberg.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det samma gäller Skellefteå med Axel Sandin Pellikka och Zeb Forsfjäll.

Det samma gäller HV71 med Noah Erliden.

Det samma hade gällt Rögle om inte Tom Willander varit på väg till college.

Så där kan man hålla på. Svensk hockey gör en hel del rätt, det ska man inte glömma.

Final mot USA i kväll: 19.00. Repris på fjolårsfinalen. Ska Sverige ha chansen att upprepa triumfen är det bäst att varken Noel Nordh eller Tom WiIlander blir avstängda efter sina matchstraff. USA på U18-nivå – det är något helt annat än ett kanadensiskt C-lag, det. 7–1-på Slovakien i semin.

 

2. Stäng SHL – eller stäng mun.

Fel lag spelade SM-final enligt många, i alla fall var det hemskt att Växjö var med för … inte bara var laget för bra för motståndarna (fy!), man är också en ny klubb på SHL-scenen (2011) och därför inte riktigt på riktigt (dubbelt fy).

”Plastlag lockar inte.
Farligt för svensk hockey.
Ingen utanför Växjö vill se.
Allsvenska finalen, däremot, starka varumärken, publikdragande lag som Modo och Djurgården, SHL måste verkligen se upp, ta lärdom.”

Jag har läst detta. Om och om och om igen. Och jag fattar inte. Se upp, ta lärdom – hur då? De (ni?) som beklagar sig (er) vill alltså att:

## SHL ska stängas, detta så att bara ”rätt” lag ska kunna gå till final och väcka mycket intresse i finalserien.

## En rätt liten liga, den stängda. Annars kan ju ändå ”fel lag” gå till final. Bara publikdragande, känsloskapande lag. Brynäs, Leksand, Färjestad, Frölunda, Modo, Djurgården … och så några till då.

## Växjö är ”plast”, kommunen har dessutom fräckheten att uppskatta att klubben finns, så även om SHL någon gång skulle öppna för att ta in något nytt lag – vi sätter åldersgränsen vid i 30 år. Eller vad tusan, vi kör på 40. Allt var ju bättre förr, när spelarna hade riktiga jobb.

Eller?

Om jag är ironisk? Givetvis, men det är fullständigt obegripligt att så många verkar ha förlorat vettet. Och ja, jag vet att det finns en stor värld utanför Twitter, Facebook och Instagram, men jag kan inte hjälpa att reagera. Först är det enormt viktigt att SHL aldrig stängs, wild cards är det mest ”hockeymördande” som finns, den som argumenterar emot upp- och nedflyttning i svensk idrott är paria värre än vad Kamala Harris vore på ett kampanjmöte för Donald Trump – men sedan är det fel lag som går till final?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Fel lag?! Vad in i glödheta helskotta tänker folk med? Själva poängen med ”flyttas upp och ned” är ju att det inte finns några fel lag! Drömmen lever där nere i seriesystemet, du kan gå upp, du kan uppnå framgång, trots att du inte fanns på ”Klimpens”, Tumbas och ”Krobbes” tid.

När det sportsliga avgör (och så vill väl de flesta svenskar ha det?) kan SM-guld gå till en förhållandevis ny klubb (Växjö Lakers) eller till en inte så publikdragande klubb (Häcken i fotbollsallsvenskan). Det är detta som är den svenska idrottsmodellen. Om man gillar den, det måste man inte, men om man gör det – då är ju Växjö det perfekta, positiva exemplet. ”Kolla – så här har vi det i Sverige. Idrott är inte bara business.”

Om man däremot är mer intresserad av att ”rätt” klubbar spelar i SHL, om man ser svensk hockey på sikt som det viktigaste, då ska vi måhända utöka högstaligan till 20 lag, få med Djurgården, Modo, Björklöven … ja, ni vet, de ”klassiska.” Helt okej att tänka så. Frågan värd att diskuteras. Följderna dock viktiga att tänka på.

a) Ligan blir i princip stängd, kvar finns knappt några klubbar med realistiska möjligheter att gå upp (ekonomi, arena, publikunderlag).

b) Klubbarna blir mindre rika när fler ska dela på C More-potten, det påverkar förmågan att i alla fall försöka konkurrera med andra ligor, till exempel locka hem spelare från Nordamerika.

c) Risken är att alla klubbar under stora SHL blir ungefär som i division I i dag, semi-professionella.

Jag säger inte att det måste vara fel, det här kanske är rätt väg för SHL i framtiden, men visst är det lite lustigt detta med att människors resonemang inte alltid går ihop:

Jätteviktigt med icke-stängt, upp- och nedflyttning.

Jätteviktigt med ”rätt lag” i SHL, till och med i final.

Välj åsikt. Välj väg. Säger jag.

 

3. Det stämmer ju inte ens!

Nej, den allsvenska finalen drar inte alls till sig större intresse än SHL-finalen. Bullshit. Quatsch. Nonsens. C Mores Johan Cederqvist berättade i veckan för Dagens Nyheter att det var klart – klart – bättre ”tittning” på Växjö–Skellefteå än på Modo–Djurgården.

Notera det. Betänk det.

 

4. Vet inte vad jag ska tro – vad tror ni?

Ni läste väl den här texten i veckan där Fredrik Sjöström var – åtminstone för att vara Fredrik Sjöström – rätt tydlig med beskeden.

14 forwards, kanske 15 om man räknar in en junior (sannolikt David Edstrom, i alla fall känns det så just nu, att han är omöjlig att hålla utanför truppen). 13 blir det när Gustav Rydahl kommer, sedan finns alltså bara ett hål att fylla. Om, notera det, om inte Frölunda gör sig av med någon kontraktsbunden spelare. Det är alltid lättare för supportrar att tycka än det är för klubbar att agera, men … jag börjar bli lite fundersam. Inget hört. Ingen inside info. Men jag undrar lite. Ryan Lasch är verkligen snackisen, det går inte att komma ifrån, han behöver bli en faktor igen, Frölunda måste få upp honom på en högre nivå, om hans närvaro verkligen ska vara positiv. Annars … tja, den som lever får se.

Jag gillar tanken på 15 forwards, de få gånger alla är skadefria och friska är det konkurrens. Det triggar. Det skapar driv. Min uppfattning.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

På backsidan bara ett hål att fylla, min gissning är att det blir någon vi inte alls räknat med. Men vad fasen vet jag? Inte kan jag tippa heller.

 

5. Då tränar Raymond & Co

Hockey-VM må vara allt annat är en ett riktigt VM (som att spela fotbolls-VM när de bästa i Premier League och La Liga gör upp om ligatitlarna), men det betyder ju inte att inte kan vara kul ändå. Bra hockey är alltid bra hockey. Och i Europa gillar vi ju verkligen det här med landslag.

Det kan drälla in fler NHL-spelare i takt med att lag slås ut (finns många tänkbara i Minnesota, jag hade gillat att se Pierre Engvall från NY Islanders, en underskattad forward), men här är de ni kan se i Scandinavium på torsdag:

Rasmus Sandin, Washington
Lucas Raymond, Detroit
Jonatan Berggren, Detroit
Jakob Silfverberg, Anaheim
Alexander Nylander, Pittsburgh (AHL)

Sam Hallams gäng tränar så här i Göteborg:
Tisdag 2/5:  15.00–17.00
Onsdag 3/5: 10.30–12.30
Torsdag 4/5: 11.00-12.00 (värmning), match 19.00
Fredag 5/5: 10.30-11.30

Än vet jag inte om allmänheten äger tillträde, men  … Tre Kronor brukar vara motsatsen till fotbollslandslaget, alltså eftersträva öppenhet.

 

6. Är jag bara bortskämd?

Jag har sett flera av matcherna mellan Modo och Djurgården och ärligt talat: Jösses, så låg kvalité på hockeyn. ”Äntligen någon som håller med”, sa ex-frölundaiten Anton Axelsson när vi snackade om något helt annat nyligen.

Visst, kvalité är inte lika med underhållning (därför som spansk fotboll är som att se målarfärg torka), en hockeyallsvensk match med end-to-end action kan absolut underhålla, plus att vad som är underhållning eller ej självfallet är subjektivt. Men ändå … Modo och Djurgården har inte imponerat på mig. 08-kidsen Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund några gånger, Marcus Vela och Johan Södergran i Modo (Theodor Niederbach var bra i fredags). That’s it. Tycker jag. Som kanske inte tittar tillräckligt noggrant. Eller är SHL-bortskämd.

ANNONS

Av det jag sett så har Modo varit lite bättre, givet hur länge sedan det var så … visst, det vore väl kul med Heart of Hockey i SHL igen. Men Djurgården med sin publik – klart att det också vore häftigt (om det inte vore för att sexarbetare alltid ska hånas av Stockholmslagens fans).

Nå, det går som det i går i dag. Och rätt lag går upp. I svenska systemet kan det inte bli fel.

 

7. Njutning Hemma (hos) Leman.

Mina dagar ser ut så här: upp i hygglig tid, rodda med lite frukost, sätt på den av nattens NHL-slutspelsmatcher som verkar bäst – njut av underhållningen i efterhand. Snabbspolar man bort pauser och TV-timeouter är man klar på halvannan timme, sedan är det dags för höjdpunkter från övriga matcher. Som i natt: dramat i Tampa. Magiskt. Toronto vidare – och även Edmonton via segern i Los Angeles. O Canada …

Bortsett från att det är världens bästa spelare, det är så skönt att se hockey spelas så som den ska. På isyta med 26 meters bredd. Här hemma, jag tycker allt mer det känns som bandy. För mycket is, för lite fysiskt spel.

 

8. Kanske ett bra schackdrag av båda klubbarna?

Remi Elie fick ett bra bud av Linköping och valde Östergötland framför att förlänga med Färjestad. Visst hajade jag till när jag såg det på fredagskvällen. Intressant ”stöld”, speciellt som LHC:s sportchef Peter Jakobsson har en historia i Färjestad. Men annars är ju inte detta så konstigt, Elie har inga kopplingar i Sverige, LHC kämpar febrilt för att ta ett par kliv upp i SHL-hierarkin och valde att fläska på höjd lön, tvåårskontrakt och säkert  en roll som förstecenter. I det läget valde Färjestad att inte gå med i rejset och gjorde kanske alldeles rätt i det. Om Modo missar SHL kommer ju Josh Dickinson till Karlstad.

LHC kan också ha gjort rätt. Olika klubbar har olika behov.

 

9. Måtte hockeyn stå i centrum.

Kommer Djurgården gnälla över att att man inte får några PP i dag? Ska istället Modo klaga på att 08:orna får för mycket med sig? Eller … kan det få handla om själva hockeyspelandet? Ni vet vad jag hoppas på. Visst läste ni krönikan nedan?

 

10. Up The Town!

Jag måste få avsluta med detta – vi är tillbaka i The Championship. När jag skriver detta är jag fortfarande lite darrig.

Det är fullt tillåtet att glädjas med mig.

Vi är inte så många (vad jag vet i alla fall), men TV-profilerna Daniel Kristiansson och Niklas Holmgren är också förståndiga herrar.

***

Tack för att ni läser. Tack för att ni prenumererar. Ni vet att jag jobbar på i alla fall en månad till, det finns alltid saker att skriva, saker ni kan tänkas vilja läsa. Men vissa dagar kanske det bara blir en text, eller till och med ingen. Jag hoppas ni har överseende med det.

 

► Tio tankar, söndagen då det ska avgöras – Modo eller Djurgården i SHL, Sverige eller USA världsmästare?
► Vad vill en del supportrar, egentligen? Undrar jag. Och så får nog Otto Stenbergs och David Edstroms VM-prestationer Frölundas supportrar att drömma – eller hur?

Robert Rosén nätar för Växjö mot Skellefteå. Otto Stenberg nätar för Sverige mot Kanada C. Foto: C MORE & IIHF (skärmdumpar)

Vilken hockeysöndag vi har framför oss – U18-VM-final och match 7 i slaget om SHL: Modo–Djurgården.
Jag tar dock primärt upp en annan sak i dag:
Vill folk stänga SHL eller vad fasen handlar det om?

FÖRBASKAT SYND ATT söndagens båda hockeyhöjdpunkter krockar:

18.30: Modo–Djurgården, SHL-kval (TV12)
19.00: USA–Sverige, U18-VM-final (SVT play)

Jag är för gammal för två skärmar, har svårt att fokusera på mer än en sak samtidigt, men … alright, jag får försöka.

Här har ni söndagens krönika, som vanligt i form av tio tankar.

 

1. Njutbart att se – lätt att bli nyfiken.

Kanada har ett C-lag på plats i U18-VM, Sveriges 8–0 i gruppspelet och 7–2 i gårdagens semifinal ska absolut ses i det ljuset – men ändå … hockeyunderhållning de luxe. Och imponerande att klara två matchstraff, alltså 2×5 PK-minuter, utan insläppt mål. Den ledande kedjan med kaptenen Otto Stenberg (2+3), David Edstrom (2+1) och Felix Unger Sörum (0+4) var en fröjd att se, 6–2-målet (nedan) ett typexempel.

Jag förstår de Frölundasupportrar som längtar efter att se mer av Stenberg och Edstrom i höstens SHL-hockey. Jag är också nyfiken. Två jättetalanger. Stenberg med sina skills, sin förmåga att dominera spelet på ”sin” nivå, Edstrom med sitt starka, sensationellt mogna centerspel som bet även bland män. Vad kan de göra i SHL redan nästa säsong, vad är rimligt att förvänta sig, alltså på regelbunden basis när vi snackar två, tre tuffa matcher i veckan? Man ska ha väldigt stor respekt för skillnaden U18/J20 och seniorhockey, men … ah, här finns något för Frölunda att vårda och ta vara på.

Det samma gäller Leksand med Felix Unger Sörum.

Det samma gäller Malmö med Anton Wahlberg.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det samma gäller Skellefteå med Axel Sandin Pellikka och Zeb Forsfjäll.

Det samma gäller HV71 med Noah Erliden.

Det samma hade gällt Rögle om inte Tom Willander varit på väg till college.

Så där kan man hålla på. Svensk hockey gör en hel del rätt, det ska man inte glömma.

Final mot USA i kväll: 19.00. Repris på fjolårsfinalen. Ska Sverige ha chansen att upprepa triumfen är det bäst att varken Noel Nordh eller Tom WiIlander blir avstängda efter sina matchstraff. USA på U18-nivå – det är något helt annat än ett kanadensiskt C-lag, det. 7–1-på Slovakien i semin.

 

2. Stäng SHL – eller stäng mun.

Fel lag spelade SM-final enligt många, i alla fall var det hemskt att Växjö var med för … inte bara var laget för bra för motståndarna (fy!), man är också en ny klubb på SHL-scenen (2011) och därför inte riktigt på riktigt (dubbelt fy).

”Plastlag lockar inte.
Farligt för svensk hockey.
Ingen utanför Växjö vill se.
Allsvenska finalen, däremot, starka varumärken, publikdragande lag som Modo och Djurgården, SHL måste verkligen se upp, ta lärdom.”

Jag har läst detta. Om och om och om igen. Och jag fattar inte. Se upp, ta lärdom – hur då? De (ni?) som beklagar sig (er) vill alltså att:

## SHL ska stängas, detta så att bara ”rätt” lag ska kunna gå till final och väcka mycket intresse i finalserien.

## En rätt liten liga, den stängda. Annars kan ju ändå ”fel lag” gå till final. Bara publikdragande, känsloskapande lag. Brynäs, Leksand, Färjestad, Frölunda, Modo, Djurgården … och så några till då.

## Växjö är ”plast”, kommunen har dessutom fräckheten att uppskatta att klubben finns, så även om SHL någon gång skulle öppna för att ta in något nytt lag – vi sätter åldersgränsen vid i 30 år. Eller vad tusan, vi kör på 40. Allt var ju bättre förr, när spelarna hade riktiga jobb.

Eller?

Om jag är ironisk? Givetvis, men det är fullständigt obegripligt att så många verkar ha förlorat vettet. Och ja, jag vet att det finns en stor värld utanför Twitter, Facebook och Instagram, men jag kan inte hjälpa att reagera. Först är det enormt viktigt att SHL aldrig stängs, wild cards är det mest ”hockeymördande” som finns, den som argumenterar emot upp- och nedflyttning i svensk idrott är paria värre än vad Kamala Harris vore på ett kampanjmöte för Donald Trump – men sedan är det fel lag som går till final?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Fel lag?! Vad in i glödheta helskotta tänker folk med? Själva poängen med ”flyttas upp och ned” är ju att det inte finns några fel lag! Drömmen lever där nere i seriesystemet, du kan gå upp, du kan uppnå framgång, trots att du inte fanns på ”Klimpens”, Tumbas och ”Krobbes” tid.

När det sportsliga avgör (och så vill väl de flesta svenskar ha det?) kan SM-guld gå till en förhållandevis ny klubb (Växjö Lakers) eller till en inte så publikdragande klubb (Häcken i fotbollsallsvenskan). Det är detta som är den svenska idrottsmodellen. Om man gillar den, det måste man inte, men om man gör det – då är ju Växjö det perfekta, positiva exemplet. ”Kolla – så här har vi det i Sverige. Idrott är inte bara business.”

Om man däremot är mer intresserad av att ”rätt” klubbar spelar i SHL, om man ser svensk hockey på sikt som det viktigaste, då ska vi måhända utöka högstaligan till 20 lag, få med Djurgården, Modo, Björklöven … ja, ni vet, de ”klassiska.” Helt okej att tänka så. Frågan värd att diskuteras. Följderna dock viktiga att tänka på.

a) Ligan blir i princip stängd, kvar finns knappt några klubbar med realistiska möjligheter att gå upp (ekonomi, arena, publikunderlag).

b) Klubbarna blir mindre rika när fler ska dela på C More-potten, det påverkar förmågan att i alla fall försöka konkurrera med andra ligor, till exempel locka hem spelare från Nordamerika.

c) Risken är att alla klubbar under stora SHL blir ungefär som i division I i dag, semi-professionella.

Jag säger inte att det måste vara fel, det här kanske är rätt väg för SHL i framtiden, men visst är det lite lustigt detta med att människors resonemang inte alltid går ihop:

Jätteviktigt med icke-stängt, upp- och nedflyttning.

Jätteviktigt med ”rätt lag” i SHL, till och med i final.

Välj åsikt. Välj väg. Säger jag.

 

3. Det stämmer ju inte ens!

Nej, den allsvenska finalen drar inte alls till sig större intresse än SHL-finalen. Bullshit. Quatsch. Nonsens. C Mores Johan Cederqvist berättade i veckan för Dagens Nyheter att det var klart – klart – bättre ”tittning” på Växjö–Skellefteå än på Modo–Djurgården.

Notera det. Betänk det.

 

4. Vet inte vad jag ska tro – vad tror ni?

Ni läste väl den här texten i veckan där Fredrik Sjöström var – åtminstone för att vara Fredrik Sjöström – rätt tydlig med beskeden.

14 forwards, kanske 15 om man räknar in en junior (sannolikt David Edstrom, i alla fall känns det så just nu, att han är omöjlig att hålla utanför truppen). 13 blir det när Gustav Rydahl kommer, sedan finns alltså bara ett hål att fylla. Om, notera det, om inte Frölunda gör sig av med någon kontraktsbunden spelare. Det är alltid lättare för supportrar att tycka än det är för klubbar att agera, men … jag börjar bli lite fundersam. Inget hört. Ingen inside info. Men jag undrar lite. Ryan Lasch är verkligen snackisen, det går inte att komma ifrån, han behöver bli en faktor igen, Frölunda måste få upp honom på en högre nivå, om hans närvaro verkligen ska vara positiv. Annars … tja, den som lever får se.

Jag gillar tanken på 15 forwards, de få gånger alla är skadefria och friska är det konkurrens. Det triggar. Det skapar driv. Min uppfattning.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

På backsidan bara ett hål att fylla, min gissning är att det blir någon vi inte alls räknat med. Men vad fasen vet jag? Inte kan jag tippa heller.

 

5. Då tränar Raymond & Co

Hockey-VM må vara allt annat är en ett riktigt VM (som att spela fotbolls-VM när de bästa i Premier League och La Liga gör upp om ligatitlarna), men det betyder ju inte att inte kan vara kul ändå. Bra hockey är alltid bra hockey. Och i Europa gillar vi ju verkligen det här med landslag.

Det kan drälla in fler NHL-spelare i takt med att lag slås ut (finns många tänkbara i Minnesota, jag hade gillat att se Pierre Engvall från NY Islanders, en underskattad forward), men här är de ni kan se i Scandinavium på torsdag:

Rasmus Sandin, Washington
Lucas Raymond, Detroit
Jonatan Berggren, Detroit
Jakob Silfverberg, Anaheim
Alexander Nylander, Pittsburgh (AHL)

Sam Hallams gäng tränar så här i Göteborg:
Tisdag 2/5:  15.00–17.00
Onsdag 3/5: 10.30–12.30
Torsdag 4/5: 11.00-12.00 (värmning), match 19.00
Fredag 5/5: 10.30-11.30

Än vet jag inte om allmänheten äger tillträde, men  … Tre Kronor brukar vara motsatsen till fotbollslandslaget, alltså eftersträva öppenhet.

 

6. Är jag bara bortskämd?

Jag har sett flera av matcherna mellan Modo och Djurgården och ärligt talat: Jösses, så låg kvalité på hockeyn. ”Äntligen någon som håller med”, sa ex-frölundaiten Anton Axelsson när vi snackade om något helt annat nyligen.

Visst, kvalité är inte lika med underhållning (därför som spansk fotboll är som att se målarfärg torka), en hockeyallsvensk match med end-to-end action kan absolut underhålla, plus att vad som är underhållning eller ej självfallet är subjektivt. Men ändå … Modo och Djurgården har inte imponerat på mig. 08-kidsen Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund några gånger, Marcus Vela och Johan Södergran i Modo (Theodor Niederbach var bra i fredags). That’s it. Tycker jag. Som kanske inte tittar tillräckligt noggrant. Eller är SHL-bortskämd.

ANNONS

Av det jag sett så har Modo varit lite bättre, givet hur länge sedan det var så … visst, det vore väl kul med Heart of Hockey i SHL igen. Men Djurgården med sin publik – klart att det också vore häftigt (om det inte vore för att sexarbetare alltid ska hånas av Stockholmslagens fans).

Nå, det går som det i går i dag. Och rätt lag går upp. I svenska systemet kan det inte bli fel.

 

7. Njutning Hemma (hos) Leman.

Mina dagar ser ut så här: upp i hygglig tid, rodda med lite frukost, sätt på den av nattens NHL-slutspelsmatcher som verkar bäst – njut av underhållningen i efterhand. Snabbspolar man bort pauser och TV-timeouter är man klar på halvannan timme, sedan är det dags för höjdpunkter från övriga matcher. Som i natt: dramat i Tampa. Magiskt. Toronto vidare – och även Edmonton via segern i Los Angeles. O Canada …

Bortsett från att det är världens bästa spelare, det är så skönt att se hockey spelas så som den ska. På isyta med 26 meters bredd. Här hemma, jag tycker allt mer det känns som bandy. För mycket is, för lite fysiskt spel.

 

8. Kanske ett bra schackdrag av båda klubbarna?

Remi Elie fick ett bra bud av Linköping och valde Östergötland framför att förlänga med Färjestad. Visst hajade jag till när jag såg det på fredagskvällen. Intressant ”stöld”, speciellt som LHC:s sportchef Peter Jakobsson har en historia i Färjestad. Men annars är ju inte detta så konstigt, Elie har inga kopplingar i Sverige, LHC kämpar febrilt för att ta ett par kliv upp i SHL-hierarkin och valde att fläska på höjd lön, tvåårskontrakt och säkert  en roll som förstecenter. I det läget valde Färjestad att inte gå med i rejset och gjorde kanske alldeles rätt i det. Om Modo missar SHL kommer ju Josh Dickinson till Karlstad.

LHC kan också ha gjort rätt. Olika klubbar har olika behov.

 

9. Måtte hockeyn stå i centrum.

Kommer Djurgården gnälla över att att man inte får några PP i dag? Ska istället Modo klaga på att 08:orna får för mycket med sig? Eller … kan det få handla om själva hockeyspelandet? Ni vet vad jag hoppas på. Visst läste ni krönikan nedan?

 

10. Up The Town!

Jag måste få avsluta med detta – vi är tillbaka i The Championship. När jag skriver detta är jag fortfarande lite darrig.

Det är fullt tillåtet att glädjas med mig.

Vi är inte så många (vad jag vet i alla fall), men TV-profilerna Daniel Kristiansson och Niklas Holmgren är också förståndiga herrar.

***

Tack för att ni läser. Tack för att ni prenumererar. Ni vet att jag jobbar på i alla fall en månad till, det finns alltid saker att skriva, saker ni kan tänkas vilja läsa. Men vissa dagar kanske det bara blir en text, eller till och med ingen. Jag hoppas ni har överseende med det.

 

► Tio tankar, söndagen då det ska avgöras – Modo eller Djurgården i SHL, Sverige eller USA världsmästare?
► Vad vill en del supportrar, egentligen? Undrar jag. Och så får nog Otto Stenbergs och David Edstroms VM-prestationer Frölundas supportrar att drömma – eller hur?

Robert Rosén nätar för Växjö mot Skellefteå. Otto Stenberg nätar för Sverige mot Kanada C. Foto: C MORE & IIHF (skärmdumpar)

Vilken hockeysöndag vi har framför oss – U18-VM-final och match 7 i slaget om SHL: Modo–Djurgården.
Jag tar dock primärt upp en annan sak i dag:
Vill folk stänga SHL eller vad fasen handlar det om?

FÖRBASKAT SYND ATT söndagens båda hockeyhöjdpunkter krockar:

18.30: Modo–Djurgården, SHL-kval (TV12)
19.00: USA–Sverige, U18-VM-final (SVT play)

Jag är för gammal för två skärmar, har svårt att fokusera på mer än en sak samtidigt, men … alright, jag får försöka.

Här har ni söndagens krönika, som vanligt i form av tio tankar.

 

1. Njutbart att se – lätt att bli nyfiken.

Kanada har ett C-lag på plats i U18-VM, Sveriges 8–0 i gruppspelet och 7–2 i gårdagens semifinal ska absolut ses i det ljuset – men ändå … hockeyunderhållning de luxe. Och imponerande att klara två matchstraff, alltså 2×5 PK-minuter, utan insläppt mål. Den ledande kedjan med kaptenen Otto Stenberg (2+3), David Edstrom (2+1) och Felix Unger Sörum (0+4) var en fröjd att se, 6–2-målet (nedan) ett typexempel.

Jag förstår de Frölundasupportrar som längtar efter att se mer av Stenberg och Edstrom i höstens SHL-hockey. Jag är också nyfiken. Två jättetalanger. Stenberg med sina skills, sin förmåga att dominera spelet på ”sin” nivå, Edstrom med sitt starka, sensationellt mogna centerspel som bet även bland män. Vad kan de göra i SHL redan nästa säsong, vad är rimligt att förvänta sig, alltså på regelbunden basis när vi snackar två, tre tuffa matcher i veckan? Man ska ha väldigt stor respekt för skillnaden U18/J20 och seniorhockey, men … ah, här finns något för Frölunda att vårda och ta vara på.

Det samma gäller Leksand med Felix Unger Sörum.

Det samma gäller Malmö med Anton Wahlberg.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det samma gäller Skellefteå med Axel Sandin Pellikka och Zeb Forsfjäll.

Det samma gäller HV71 med Noah Erliden.

Det samma hade gällt Rögle om inte Tom Willander varit på väg till college.

Så där kan man hålla på. Svensk hockey gör en hel del rätt, det ska man inte glömma.

Final mot USA i kväll: 19.00. Repris på fjolårsfinalen. Ska Sverige ha chansen att upprepa triumfen är det bäst att varken Noel Nordh eller Tom WiIlander blir avstängda efter sina matchstraff. USA på U18-nivå – det är något helt annat än ett kanadensiskt C-lag, det. 7–1-på Slovakien i semin.

 

2. Stäng SHL – eller stäng mun.

Fel lag spelade SM-final enligt många, i alla fall var det hemskt att Växjö var med för … inte bara var laget för bra för motståndarna (fy!), man är också en ny klubb på SHL-scenen (2011) och därför inte riktigt på riktigt (dubbelt fy).

”Plastlag lockar inte.
Farligt för svensk hockey.
Ingen utanför Växjö vill se.
Allsvenska finalen, däremot, starka varumärken, publikdragande lag som Modo och Djurgården, SHL måste verkligen se upp, ta lärdom.”

Jag har läst detta. Om och om och om igen. Och jag fattar inte. Se upp, ta lärdom – hur då? De (ni?) som beklagar sig (er) vill alltså att:

## SHL ska stängas, detta så att bara ”rätt” lag ska kunna gå till final och väcka mycket intresse i finalserien.

## En rätt liten liga, den stängda. Annars kan ju ändå ”fel lag” gå till final. Bara publikdragande, känsloskapande lag. Brynäs, Leksand, Färjestad, Frölunda, Modo, Djurgården … och så några till då.

## Växjö är ”plast”, kommunen har dessutom fräckheten att uppskatta att klubben finns, så även om SHL någon gång skulle öppna för att ta in något nytt lag – vi sätter åldersgränsen vid i 30 år. Eller vad tusan, vi kör på 40. Allt var ju bättre förr, när spelarna hade riktiga jobb.

Eller?

Om jag är ironisk? Givetvis, men det är fullständigt obegripligt att så många verkar ha förlorat vettet. Och ja, jag vet att det finns en stor värld utanför Twitter, Facebook och Instagram, men jag kan inte hjälpa att reagera. Först är det enormt viktigt att SHL aldrig stängs, wild cards är det mest ”hockeymördande” som finns, den som argumenterar emot upp- och nedflyttning i svensk idrott är paria värre än vad Kamala Harris vore på ett kampanjmöte för Donald Trump – men sedan är det fel lag som går till final?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Fel lag?! Vad in i glödheta helskotta tänker folk med? Själva poängen med ”flyttas upp och ned” är ju att det inte finns några fel lag! Drömmen lever där nere i seriesystemet, du kan gå upp, du kan uppnå framgång, trots att du inte fanns på ”Klimpens”, Tumbas och ”Krobbes” tid.

När det sportsliga avgör (och så vill väl de flesta svenskar ha det?) kan SM-guld gå till en förhållandevis ny klubb (Växjö Lakers) eller till en inte så publikdragande klubb (Häcken i fotbollsallsvenskan). Det är detta som är den svenska idrottsmodellen. Om man gillar den, det måste man inte, men om man gör det – då är ju Växjö det perfekta, positiva exemplet. ”Kolla – så här har vi det i Sverige. Idrott är inte bara business.”

Om man däremot är mer intresserad av att ”rätt” klubbar spelar i SHL, om man ser svensk hockey på sikt som det viktigaste, då ska vi måhända utöka högstaligan till 20 lag, få med Djurgården, Modo, Björklöven … ja, ni vet, de ”klassiska.” Helt okej att tänka så. Frågan värd att diskuteras. Följderna dock viktiga att tänka på.

a) Ligan blir i princip stängd, kvar finns knappt några klubbar med realistiska möjligheter att gå upp (ekonomi, arena, publikunderlag).

b) Klubbarna blir mindre rika när fler ska dela på C More-potten, det påverkar förmågan att i alla fall försöka konkurrera med andra ligor, till exempel locka hem spelare från Nordamerika.

c) Risken är att alla klubbar under stora SHL blir ungefär som i division I i dag, semi-professionella.

Jag säger inte att det måste vara fel, det här kanske är rätt väg för SHL i framtiden, men visst är det lite lustigt detta med att människors resonemang inte alltid går ihop:

Jätteviktigt med icke-stängt, upp- och nedflyttning.

Jätteviktigt med ”rätt lag” i SHL, till och med i final.

Välj åsikt. Välj väg. Säger jag.

 

3. Det stämmer ju inte ens!

Nej, den allsvenska finalen drar inte alls till sig större intresse än SHL-finalen. Bullshit. Quatsch. Nonsens. C Mores Johan Cederqvist berättade i veckan för Dagens Nyheter att det var klart – klart – bättre ”tittning” på Växjö–Skellefteå än på Modo–Djurgården.

Notera det. Betänk det.

 

4. Vet inte vad jag ska tro – vad tror ni?

Ni läste väl den här texten i veckan där Fredrik Sjöström var – åtminstone för att vara Fredrik Sjöström – rätt tydlig med beskeden.

14 forwards, kanske 15 om man räknar in en junior (sannolikt David Edstrom, i alla fall känns det så just nu, att han är omöjlig att hålla utanför truppen). 13 blir det när Gustav Rydahl kommer, sedan finns alltså bara ett hål att fylla. Om, notera det, om inte Frölunda gör sig av med någon kontraktsbunden spelare. Det är alltid lättare för supportrar att tycka än det är för klubbar att agera, men … jag börjar bli lite fundersam. Inget hört. Ingen inside info. Men jag undrar lite. Ryan Lasch är verkligen snackisen, det går inte att komma ifrån, han behöver bli en faktor igen, Frölunda måste få upp honom på en högre nivå, om hans närvaro verkligen ska vara positiv. Annars … tja, den som lever får se.

Jag gillar tanken på 15 forwards, de få gånger alla är skadefria och friska är det konkurrens. Det triggar. Det skapar driv. Min uppfattning.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

På backsidan bara ett hål att fylla, min gissning är att det blir någon vi inte alls räknat med. Men vad fasen vet jag? Inte kan jag tippa heller.

 

5. Då tränar Raymond & Co

Hockey-VM må vara allt annat är en ett riktigt VM (som att spela fotbolls-VM när de bästa i Premier League och La Liga gör upp om ligatitlarna), men det betyder ju inte att inte kan vara kul ändå. Bra hockey är alltid bra hockey. Och i Europa gillar vi ju verkligen det här med landslag.

Det kan drälla in fler NHL-spelare i takt med att lag slås ut (finns många tänkbara i Minnesota, jag hade gillat att se Pierre Engvall från NY Islanders, en underskattad forward), men här är de ni kan se i Scandinavium på torsdag:

Rasmus Sandin, Washington
Lucas Raymond, Detroit
Jonatan Berggren, Detroit
Jakob Silfverberg, Anaheim
Alexander Nylander, Pittsburgh (AHL)

Sam Hallams gäng tränar så här i Göteborg:
Tisdag 2/5:  15.00–17.00
Onsdag 3/5: 10.30–12.30
Torsdag 4/5: 11.00-12.00 (värmning), match 19.00
Fredag 5/5: 10.30-11.30

Än vet jag inte om allmänheten äger tillträde, men  … Tre Kronor brukar vara motsatsen till fotbollslandslaget, alltså eftersträva öppenhet.

 

6. Är jag bara bortskämd?

Jag har sett flera av matcherna mellan Modo och Djurgården och ärligt talat: Jösses, så låg kvalité på hockeyn. ”Äntligen någon som håller med”, sa ex-frölundaiten Anton Axelsson när vi snackade om något helt annat nyligen.

Visst, kvalité är inte lika med underhållning (därför som spansk fotboll är som att se målarfärg torka), en hockeyallsvensk match med end-to-end action kan absolut underhålla, plus att vad som är underhållning eller ej självfallet är subjektivt. Men ändå … Modo och Djurgården har inte imponerat på mig. 08-kidsen Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund några gånger, Marcus Vela och Johan Södergran i Modo (Theodor Niederbach var bra i fredags). That’s it. Tycker jag. Som kanske inte tittar tillräckligt noggrant. Eller är SHL-bortskämd.

ANNONS

Av det jag sett så har Modo varit lite bättre, givet hur länge sedan det var så … visst, det vore väl kul med Heart of Hockey i SHL igen. Men Djurgården med sin publik – klart att det också vore häftigt (om det inte vore för att sexarbetare alltid ska hånas av Stockholmslagens fans).

Nå, det går som det i går i dag. Och rätt lag går upp. I svenska systemet kan det inte bli fel.

 

7. Njutning Hemma (hos) Leman.

Mina dagar ser ut så här: upp i hygglig tid, rodda med lite frukost, sätt på den av nattens NHL-slutspelsmatcher som verkar bäst – njut av underhållningen i efterhand. Snabbspolar man bort pauser och TV-timeouter är man klar på halvannan timme, sedan är det dags för höjdpunkter från övriga matcher. Som i natt: dramat i Tampa. Magiskt. Toronto vidare – och även Edmonton via segern i Los Angeles. O Canada …

Bortsett från att det är världens bästa spelare, det är så skönt att se hockey spelas så som den ska. På isyta med 26 meters bredd. Här hemma, jag tycker allt mer det känns som bandy. För mycket is, för lite fysiskt spel.

 

8. Kanske ett bra schackdrag av båda klubbarna?

Remi Elie fick ett bra bud av Linköping och valde Östergötland framför att förlänga med Färjestad. Visst hajade jag till när jag såg det på fredagskvällen. Intressant ”stöld”, speciellt som LHC:s sportchef Peter Jakobsson har en historia i Färjestad. Men annars är ju inte detta så konstigt, Elie har inga kopplingar i Sverige, LHC kämpar febrilt för att ta ett par kliv upp i SHL-hierarkin och valde att fläska på höjd lön, tvåårskontrakt och säkert  en roll som förstecenter. I det läget valde Färjestad att inte gå med i rejset och gjorde kanske alldeles rätt i det. Om Modo missar SHL kommer ju Josh Dickinson till Karlstad.

LHC kan också ha gjort rätt. Olika klubbar har olika behov.

 

9. Måtte hockeyn stå i centrum.

Kommer Djurgården gnälla över att att man inte får några PP i dag? Ska istället Modo klaga på att 08:orna får för mycket med sig? Eller … kan det få handla om själva hockeyspelandet? Ni vet vad jag hoppas på. Visst läste ni krönikan nedan?

 

10. Up The Town!

Jag måste få avsluta med detta – vi är tillbaka i The Championship. När jag skriver detta är jag fortfarande lite darrig.

Det är fullt tillåtet att glädjas med mig.

Vi är inte så många (vad jag vet i alla fall), men TV-profilerna Daniel Kristiansson och Niklas Holmgren är också förståndiga herrar.

***

Tack för att ni läser. Tack för att ni prenumererar. Ni vet att jag jobbar på i alla fall en månad till, det finns alltid saker att skriva, saker ni kan tänkas vilja läsa. Men vissa dagar kanske det bara blir en text, eller till och med ingen. Jag hoppas ni har överseende med det.

 

► Tio tankar, söndagen då det ska avgöras – Modo eller Djurgården i SHL, Sverige eller USA världsmästare?
► Vad vill en del supportrar, egentligen? Undrar jag. Och så får nog Otto Stenbergs och David Edstroms VM-prestationer Frölundas supportrar att drömma – eller hur?

Robert Rosén nätar för Växjö mot Skellefteå. Otto Stenberg nätar för Sverige mot Kanada C. Foto: C MORE & IIHF (skärmdumpar)

Vilken hockeysöndag vi har framför oss – U18-VM-final och match 7 i slaget om SHL: Modo–Djurgården.
Jag tar dock primärt upp en annan sak i dag:
Vill folk stänga SHL eller vad fasen handlar det om?

FÖRBASKAT SYND ATT söndagens båda hockeyhöjdpunkter krockar:

18.30: Modo–Djurgården, SHL-kval (TV12)
19.00: USA–Sverige, U18-VM-final (SVT play)

Jag är för gammal för två skärmar, har svårt att fokusera på mer än en sak samtidigt, men … alright, jag får försöka.

Här har ni söndagens krönika, som vanligt i form av tio tankar.

 

1. Njutbart att se – lätt att bli nyfiken.

Kanada har ett C-lag på plats i U18-VM, Sveriges 8–0 i gruppspelet och 7–2 i gårdagens semifinal ska absolut ses i det ljuset – men ändå … hockeyunderhållning de luxe. Och imponerande att klara två matchstraff, alltså 2×5 PK-minuter, utan insläppt mål. Den ledande kedjan med kaptenen Otto Stenberg (2+3), David Edstrom (2+1) och Felix Unger Sörum (0+4) var en fröjd att se, 6–2-målet (nedan) ett typexempel.

Jag förstår de Frölundasupportrar som längtar efter att se mer av Stenberg och Edstrom i höstens SHL-hockey. Jag är också nyfiken. Två jättetalanger. Stenberg med sina skills, sin förmåga att dominera spelet på ”sin” nivå, Edstrom med sitt starka, sensationellt mogna centerspel som bet även bland män. Vad kan de göra i SHL redan nästa säsong, vad är rimligt att förvänta sig, alltså på regelbunden basis när vi snackar två, tre tuffa matcher i veckan? Man ska ha väldigt stor respekt för skillnaden U18/J20 och seniorhockey, men … ah, här finns något för Frölunda att vårda och ta vara på.

Det samma gäller Leksand med Felix Unger Sörum.

Det samma gäller Malmö med Anton Wahlberg.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Det samma gäller Skellefteå med Axel Sandin Pellikka och Zeb Forsfjäll.

Det samma gäller HV71 med Noah Erliden.

Det samma hade gällt Rögle om inte Tom Willander varit på väg till college.

Så där kan man hålla på. Svensk hockey gör en hel del rätt, det ska man inte glömma.

Final mot USA i kväll: 19.00. Repris på fjolårsfinalen. Ska Sverige ha chansen att upprepa triumfen är det bäst att varken Noel Nordh eller Tom WiIlander blir avstängda efter sina matchstraff. USA på U18-nivå – det är något helt annat än ett kanadensiskt C-lag, det. 7–1-på Slovakien i semin.

 

2. Stäng SHL – eller stäng mun.

Fel lag spelade SM-final enligt många, i alla fall var det hemskt att Växjö var med för … inte bara var laget för bra för motståndarna (fy!), man är också en ny klubb på SHL-scenen (2011) och därför inte riktigt på riktigt (dubbelt fy).

”Plastlag lockar inte.
Farligt för svensk hockey.
Ingen utanför Växjö vill se.
Allsvenska finalen, däremot, starka varumärken, publikdragande lag som Modo och Djurgården, SHL måste verkligen se upp, ta lärdom.”

Jag har läst detta. Om och om och om igen. Och jag fattar inte. Se upp, ta lärdom – hur då? De (ni?) som beklagar sig (er) vill alltså att:

## SHL ska stängas, detta så att bara ”rätt” lag ska kunna gå till final och väcka mycket intresse i finalserien.

## En rätt liten liga, den stängda. Annars kan ju ändå ”fel lag” gå till final. Bara publikdragande, känsloskapande lag. Brynäs, Leksand, Färjestad, Frölunda, Modo, Djurgården … och så några till då.

## Växjö är ”plast”, kommunen har dessutom fräckheten att uppskatta att klubben finns, så även om SHL någon gång skulle öppna för att ta in något nytt lag – vi sätter åldersgränsen vid i 30 år. Eller vad tusan, vi kör på 40. Allt var ju bättre förr, när spelarna hade riktiga jobb.

Eller?

Om jag är ironisk? Givetvis, men det är fullständigt obegripligt att så många verkar ha förlorat vettet. Och ja, jag vet att det finns en stor värld utanför Twitter, Facebook och Instagram, men jag kan inte hjälpa att reagera. Först är det enormt viktigt att SHL aldrig stängs, wild cards är det mest ”hockeymördande” som finns, den som argumenterar emot upp- och nedflyttning i svensk idrott är paria värre än vad Kamala Harris vore på ett kampanjmöte för Donald Trump – men sedan är det fel lag som går till final?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Fel lag?! Vad in i glödheta helskotta tänker folk med? Själva poängen med ”flyttas upp och ned” är ju att det inte finns några fel lag! Drömmen lever där nere i seriesystemet, du kan gå upp, du kan uppnå framgång, trots att du inte fanns på ”Klimpens”, Tumbas och ”Krobbes” tid.

När det sportsliga avgör (och så vill väl de flesta svenskar ha det?) kan SM-guld gå till en förhållandevis ny klubb (Växjö Lakers) eller till en inte så publikdragande klubb (Häcken i fotbollsallsvenskan). Det är detta som är den svenska idrottsmodellen. Om man gillar den, det måste man inte, men om man gör det – då är ju Växjö det perfekta, positiva exemplet. ”Kolla – så här har vi det i Sverige. Idrott är inte bara business.”

Om man däremot är mer intresserad av att ”rätt” klubbar spelar i SHL, om man ser svensk hockey på sikt som det viktigaste, då ska vi måhända utöka högstaligan till 20 lag, få med Djurgården, Modo, Björklöven … ja, ni vet, de ”klassiska.” Helt okej att tänka så. Frågan värd att diskuteras. Följderna dock viktiga att tänka på.

a) Ligan blir i princip stängd, kvar finns knappt några klubbar med realistiska möjligheter att gå upp (ekonomi, arena, publikunderlag).

b) Klubbarna blir mindre rika när fler ska dela på C More-potten, det påverkar förmågan att i alla fall försöka konkurrera med andra ligor, till exempel locka hem spelare från Nordamerika.

c) Risken är att alla klubbar under stora SHL blir ungefär som i division I i dag, semi-professionella.

Jag säger inte att det måste vara fel, det här kanske är rätt väg för SHL i framtiden, men visst är det lite lustigt detta med att människors resonemang inte alltid går ihop:

Jätteviktigt med icke-stängt, upp- och nedflyttning.

Jätteviktigt med ”rätt lag” i SHL, till och med i final.

Välj åsikt. Välj väg. Säger jag.

 

3. Det stämmer ju inte ens!

Nej, den allsvenska finalen drar inte alls till sig större intresse än SHL-finalen. Bullshit. Quatsch. Nonsens. C Mores Johan Cederqvist berättade i veckan för Dagens Nyheter att det var klart – klart – bättre ”tittning” på Växjö–Skellefteå än på Modo–Djurgården.

Notera det. Betänk det.

 

4. Vet inte vad jag ska tro – vad tror ni?

Ni läste väl den här texten i veckan där Fredrik Sjöström var – åtminstone för att vara Fredrik Sjöström – rätt tydlig med beskeden.

14 forwards, kanske 15 om man räknar in en junior (sannolikt David Edstrom, i alla fall känns det så just nu, att han är omöjlig att hålla utanför truppen). 13 blir det när Gustav Rydahl kommer, sedan finns alltså bara ett hål att fylla. Om, notera det, om inte Frölunda gör sig av med någon kontraktsbunden spelare. Det är alltid lättare för supportrar att tycka än det är för klubbar att agera, men … jag börjar bli lite fundersam. Inget hört. Ingen inside info. Men jag undrar lite. Ryan Lasch är verkligen snackisen, det går inte att komma ifrån, han behöver bli en faktor igen, Frölunda måste få upp honom på en högre nivå, om hans närvaro verkligen ska vara positiv. Annars … tja, den som lever får se.

Jag gillar tanken på 15 forwards, de få gånger alla är skadefria och friska är det konkurrens. Det triggar. Det skapar driv. Min uppfattning.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

På backsidan bara ett hål att fylla, min gissning är att det blir någon vi inte alls räknat med. Men vad fasen vet jag? Inte kan jag tippa heller.

 

5. Då tränar Raymond & Co

Hockey-VM må vara allt annat är en ett riktigt VM (som att spela fotbolls-VM när de bästa i Premier League och La Liga gör upp om ligatitlarna), men det betyder ju inte att inte kan vara kul ändå. Bra hockey är alltid bra hockey. Och i Europa gillar vi ju verkligen det här med landslag.

Det kan drälla in fler NHL-spelare i takt med att lag slås ut (finns många tänkbara i Minnesota, jag hade gillat att se Pierre Engvall från NY Islanders, en underskattad forward), men här är de ni kan se i Scandinavium på torsdag:

Rasmus Sandin, Washington
Lucas Raymond, Detroit
Jonatan Berggren, Detroit
Jakob Silfverberg, Anaheim
Alexander Nylander, Pittsburgh (AHL)

Sam Hallams gäng tränar så här i Göteborg:
Tisdag 2/5:  15.00–17.00
Onsdag 3/5: 10.30–12.30
Torsdag 4/5: 11.00-12.00 (värmning), match 19.00
Fredag 5/5: 10.30-11.30

Än vet jag inte om allmänheten äger tillträde, men  … Tre Kronor brukar vara motsatsen till fotbollslandslaget, alltså eftersträva öppenhet.

 

6. Är jag bara bortskämd?

Jag har sett flera av matcherna mellan Modo och Djurgården och ärligt talat: Jösses, så låg kvalité på hockeyn. ”Äntligen någon som håller med”, sa ex-frölundaiten Anton Axelsson när vi snackade om något helt annat nyligen.

Visst, kvalité är inte lika med underhållning (därför som spansk fotboll är som att se målarfärg torka), en hockeyallsvensk match med end-to-end action kan absolut underhålla, plus att vad som är underhållning eller ej självfallet är subjektivt. Men ändå … Modo och Djurgården har inte imponerat på mig. 08-kidsen Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund några gånger, Marcus Vela och Johan Södergran i Modo (Theodor Niederbach var bra i fredags). That’s it. Tycker jag. Som kanske inte tittar tillräckligt noggrant. Eller är SHL-bortskämd.

ANNONS

Av det jag sett så har Modo varit lite bättre, givet hur länge sedan det var så … visst, det vore väl kul med Heart of Hockey i SHL igen. Men Djurgården med sin publik – klart att det också vore häftigt (om det inte vore för att sexarbetare alltid ska hånas av Stockholmslagens fans).

Nå, det går som det i går i dag. Och rätt lag går upp. I svenska systemet kan det inte bli fel.

 

7. Njutning Hemma (hos) Leman.

Mina dagar ser ut så här: upp i hygglig tid, rodda med lite frukost, sätt på den av nattens NHL-slutspelsmatcher som verkar bäst – njut av underhållningen i efterhand. Snabbspolar man bort pauser och TV-timeouter är man klar på halvannan timme, sedan är det dags för höjdpunkter från övriga matcher. Som i natt: dramat i Tampa. Magiskt. Toronto vidare – och även Edmonton via segern i Los Angeles. O Canada …

Bortsett från att det är världens bästa spelare, det är så skönt att se hockey spelas så som den ska. På isyta med 26 meters bredd. Här hemma, jag tycker allt mer det känns som bandy. För mycket is, för lite fysiskt spel.

 

8. Kanske ett bra schackdrag av båda klubbarna?

Remi Elie fick ett bra bud av Linköping och valde Östergötland framför att förlänga med Färjestad. Visst hajade jag till när jag såg det på fredagskvällen. Intressant ”stöld”, speciellt som LHC:s sportchef Peter Jakobsson har en historia i Färjestad. Men annars är ju inte detta så konstigt, Elie har inga kopplingar i Sverige, LHC kämpar febrilt för att ta ett par kliv upp i SHL-hierarkin och valde att fläska på höjd lön, tvåårskontrakt och säkert  en roll som förstecenter. I det läget valde Färjestad att inte gå med i rejset och gjorde kanske alldeles rätt i det. Om Modo missar SHL kommer ju Josh Dickinson till Karlstad.

LHC kan också ha gjort rätt. Olika klubbar har olika behov.

 

9. Måtte hockeyn stå i centrum.

Kommer Djurgården gnälla över att att man inte får några PP i dag? Ska istället Modo klaga på att 08:orna får för mycket med sig? Eller … kan det få handla om själva hockeyspelandet? Ni vet vad jag hoppas på. Visst läste ni krönikan nedan?

 

10. Up The Town!

Jag måste få avsluta med detta – vi är tillbaka i The Championship. När jag skriver detta är jag fortfarande lite darrig.

Det är fullt tillåtet att glädjas med mig.

Vi är inte så många (vad jag vet i alla fall), men TV-profilerna Daniel Kristiansson och Niklas Holmgren är också förståndiga herrar.

***

Tack för att ni läser. Tack för att ni prenumererar. Ni vet att jag jobbar på i alla fall en månad till, det finns alltid saker att skriva, saker ni kan tänkas vilja läsa. Men vissa dagar kanske det bara blir en text, eller till och med ingen. Jag hoppas ni har överseende med det.

 

74 Kommentarer

 1. Jag tycker växjö vann rättvist, de är förtjänta av att vara i SHL, och är värda sportsligt beröm.
  Men.
  Deras hockey är oerhört tråkig enligt mig. Finalserien också. Faran med detta är att publiken kommer svika på sikt.

  Man kan ha två tankar igång samtidigt.

  • Precis, tror väldigt få nekar att Växjö vann rättvist. Men återigen, kan man inte ens fylla sin hemmaarena i en final så veteran hur kul folk tycker att ditt spel är.

  • Att tycka att lag, oavsett vilket, spelar ”tråkigt”, är en helt annan sak. Det är inte vad jag refererar till i texten. Men den synpunkten är självfallet okej att ha, att föra fram. Inga konstigheter alls.
   Jag (just jag, andra tänker annorlunda) ser ingen fara här.
   1. Snacket om tråkiga Växjö var enormt överdrivet, det blev en snöboll som ”alla” skulle vara med och putta på, speciellt efter den där 1–0-segern med bara elva (?) skott (det är tillåtet att försvara sig bra när man inte får till sitt spel. Växjö hade flera matcher där man utöver smart försvarsspel även hade fyndigt, bra anfallsspel, men det glömdes liksom bort. Blev som med skolmaten när jag var liten, den skulle vara kass, oavsett vad man tyckte.
   2. Jag ser inte alls att andra lag ska kopiera Växjö, däremot triggas till att bli bättre på att besegra lag som spelar smart, kan växla tempo. I en höghastighetsliga som SHL behöver lag som Frölunda och Skellefteå fler vapen när pressspelet, när farten, inte biter. På så vis ställer Växjös triumf spännande frågor.

   • Håller med!
    Märkligt att så många inte såg vilket giftigt anfallsspel Växjö hade när de väl gick till attack.
    Hockeysystem förändras alltid över tid, ibland offensiv trend, ibland defensiv.
    Jörgen och Växjö ville vinna och de tog det säkra före det osäkra.
    SAIK ville spela vacker anfallshockey och förlorade. I sista matchen i Skellefteå visade Växjö vad de kan offensivt och vilket lag i SHL skulle inte vilja ha Växjös försvar?
    Som sagt, nu är det upp till andra lagen att dyrka upp det.

   • Växjö är i SHL det Finland vara i mästerskapsturneringar senaste åren.
    Det är en utmaning för konkurrerande lag och länder att bryta ned det spelet.
    Å nästan alltid har idrott varit som bäst när motsatser ställs emot varandra. Tänk Björn Borg mot John McEnroe.

    Vinnare ska alltid uppskattas. Å förlorare får tänka om.

   • Jo, men nu är ju växjös tråkspel ingenting de började med i finalen, så har det varit i flera år. Och snacket som gick i finalen har varit länge.

    Nu är det upp till övriga lag att slå deras skickliga defensiva spel. Annars blir detta finaler något vi måste vänja oss vid. Sorgligt.

 2. Håller med om att Modo – Djurgården är en haffsig historia. Matcherna är allt ifrån välspelade! MEN underhållningsnivån som matchserien bjuder på! Wow!
  Den har precis allt årets tråkiga SHL-final saknade!
  Se på Frölunda – FBK i kvarten. DET var underhållning av högsta nivå i årets slutspel!

 3. Förstår inte snacket! Växjö är bäst i Shl och spelar sin hockey dom gjort nästa alltid!
  Har personligen inga problem med det!
  Visst vi älskar Frölunda här inne, men dom flesta här är trots detta jäkligt läss på Rönnbergs hockey som tills nu blivit frölunda 2 Sm guld och 4 Chl titlar.
  Så vad är rätt? vad är fel?
  Känner att om man vinner ett SM Guld så måste man gjort det mesta rätt, oavsett vilken hockey man presterar! Man spelar för att vinna! inte i första rummet att underhålla.
  Stäng liga skulle vara döden för svensk hockey, det måste finnas visioner i alla seriesystem!

 4. Man fick ju en smakbit av vad Edstrom och Stenberg kan göra på en is under säsongen som gick. Att Otto kan slå Nylanders poängrekord är imponerande.

 5. Klart SHL inte ska vara stängd. Vore förbaskat tråkigt snarare.

  Växjö som lag och förening har kämpat sig till ett ytterligare sm-guld. Bara att gratulera dem till detta.

 6. Med tanke på den avgörande matchen i kväll mellan Modo och DIF och de i samband också tidigare diskussionerna om hockeydomarnas färdigheter.
  Så har jag dragit mig till minnes genom att åter ha kikat i Szymon Szembergs minnesvärda bok (”Västra Frölunda 50 år”) och där det bl.a. i den handlar om sista finalmatchen (5:e) mellan Frölunda och Brynäs – våren 1980. Och där den tidens deltagande hockeydomare Lars Henriksson tyvärr gjorde ett klavertramp genom att döma utvisning på Brynäs spelaren Jan-Erik Silfverberg före (hakningar av Anders Broström) – för att istället skulle ha regelrätt godkänt Frölunda spelarens Ove Karlsson:s alldeles strax innan föregående 2-0 mål.
  Alltså, det här med att hålla upp ena armen högt och signalera för en avvaktande utvisning.
  Domare LH erkände sitt misstag och blev därefter kallad för ”Guldtjuven” av de då medverkande Frölunda spelarna vid detta tillfälle. Ett godkännande av 2-0 målet – så hade kanske den slutliga utgången kunnat blivit något helt annat och då till Frölundas fördel.
  Nu slutade det med en 2-1 vinst för Brynäs del och som därmed blev svenska mästare 1980.
  Även i boken ”Elitseriens Hjältar” (2022) av Olof Erikzon, så omnämns denna domar fadäs kort i kapitlet som är handlande om Anders Broström.
  * Som Leman ändock har berört förut – så är givetvis inte hockeydomarna ”untouchables”.
  P.S. Henrik:s punkt 2. – En superb och klargörande bearbetning av ämnet.
  Trevlig Valborgsmässoafton, Alla! 🙂

 7. Stäng aldrig SHL! Växjö var bäst!! men en otroligt tråkig hockey spelades utan den där goa nerven men det kan ju även berott på att Skaik inte visade tillräckligt med hjärta!!
  Var e Göran ”Flygis” Sjöberg? På tal om känslor för er som minns!!

 8. Tänk en stängd liga där Oskarshamn med 700 pers på sina hemmamatcherna spelar final mot Örebro. Kanske läge ändra systemet.

 9. Supportar vill bara stänga ligan när ens egna lag riskerar att åka ur. Vill själv inte att ligan stängs och har Frölunda varit så dåliga att de skulle ramla ur så förkänar de det. Är bara att börja om. Min första match i Scandinavium var mot Vita Hästen och det var ingen SHL match direkt. Skulle man stänga ligan tycker jag att man måste utöka ligan och ev. skapa olika divisioner likt NHL, Norr och Söder minst 30lag. Kanske Norge och Danmark skulle vara med.

 10. Roligt att Frölunda får fram så många bra juniorer. Men eftersom dom troligen försvinner inom en till två säsonger så känner jag inget speciellt för dessa.

 11. NHL och U18 totalt ointressant.

  Seriesegraren i hockeyallsvenskan skall givetvis gå upp direkt till shl. Jumbolaget i shl skall självklart åka ut direkt. Lag 13 i SHL och lag 2-4 i hockeyallsvenskan bör spela en kvalserie där segraren går upp till shl.

 12. Om nu Edstrom, Stenberg och Born håller relativt god SHL-klass (vilket jag tror att de gör) har man ju definitivt ekonomiskt utrymme att värva klass.
  Joel -> Rydahl
  Borgman > Tömmernes
  Jake -> Öberg

  Så långt helt ok ersättare

  Greco, Mursak samt frigörande av Sundströms lön -> En plats att fylla!?

  Jag förstår inte att man inte passar på att göra laget tillräckligt slagkraftigt offensivt?

  • Kan vara att man inte vill vinna. Bli för brötigt på avenyn 😀. Instämmer. Mkt konstigt . Vi vill ha guld och ingen mellanmjölk.

 13. Växjö vann rättvist. Inget snack om det. Dock den tråkigaste finalserien jag sett på länge. Växjö är som en enormt skicklig musiker som spelar varje ton rätt vilket är bra i en studio men som inte gör sig bra live. Rammstein som är ett av mina favoritband är ett av de bästa banden på att skapa känsla live. Har kompisar som inte gillar deras musik jättemycket men ändå hyllar showen. Att titta på Växjö är som att jämföra Kent med Rammstein.

  Förra årets final var mycket bra trots att Luleå inte är ett publiklag och ofta sägs spela tråkhockey. Spelare som Lepistö, Honka, Omark skapade dynamik i spelet. Det var mycket känsla, fysik, kamper och dramaturgi. Årets final var som att se färg torka. Ja, man kan fascineras av Växjös skicklighet men ändå bli uttråkad jämfört med allsvenska finalen där mer står på spel och vad som helst kan hända.

  Edstrom och Stenberg ska bli mycket intressanta att följa. Gäller att ha realistiska förväntningar, dock.

 14. Det gäller att förstå skillnaden mellan intresse och kvalitet.
  Det finns oerhört många idrottare som håller hög kvalitet. Men som inte drar särskilt mycket folk. Tex pingis.
  Sedan finns det skit, som svensk fotboll, som drar enorma mängder.

 15. Ännu en söndag med spännande och kloka tankar. Tack!
  Jag tror Frölunda behåller Lasch men låter han spela bara om han tillför. Halkar han ner i hierarkin, inte får styra PP, kommer han själv vilja flytta och då slipper Frölunda ta den ekonomiska smällen.
  Gissar att kommande säsong är Stenbergs sista i Frölunda, kanske även Edstroms. Så stora talanger blir i regel plockade till NHL tidigt. Så hoppas Rönnberg ger killen en ordentlig chans.
  Känns nu som att många klubbar som jagar ”spets” avvaktar vilka som kommer loss från NHL/AHL. Rögle ska ju fylla på rejält, HV saknar folk, FBK, Frölunda….blir tuff konkurrens om eventuella hemvändare.
  Har någon media talat med Lagesson eller hans agent? Inte sett nånstans hur han själv resonerar. Kanske helt inställd på att ge NHL en chans till. Samma sak med Blidh.

 16. För övrigt måste jag säga att Robert Ohlsson, så ofta hyllad här inne, misslyckades rejält i finalen. De var längre ifrån att slå Växjö än Frölunda och inte minst Luleå.
  Förlorade även finalen med Djurgården 2019 mot Frölunda.
  Kanske inte är en vinnare, trots allt?
  Skellefteå trots allt med all den spets vi tjatar om. Förvisso garanterat billigare lag än Frölunda men spetsen odiskutabel. Spelar som Frölunda gjorde förr, lite för naivt.

 17. Älskar Växjös spel. De är inte alltid roligast men de vann med en ganska svag trupp och gjorde det svårt förmotståndarna. De spelar ett spel som passar laget de har. De olika guldenlagen har spelat olika hockey där framförallt 18 var Växjö riktigt offensiva. Även 15 var de vassa framåt. Guldet så hade laget bra försvarspel och en Lina med Holmberg, Karlström och Sylvegård som var jövulusiskt bra. Årets växjö blev bättre och bättre och i slutspelet vara offensiven hos försvaret tillsammans med Larmi helt avgörande. Skulle säga att växjö är de som ändrar sig mest hur de spelar. Både i matcher och mellan säsonger. Redan nu går det att se att växjö kommer spela en helt annan hockey kommande år. Men försvarsspelet är något som de inte tummar på. Där måste alla delta.

  • Nja, SHL:s dyraste backsida trots allt. Sen var det kanske lite sådär framåt men Kellman spelat VM och i NHL, Rieder likaså, Kossila och Rosén klass men i övrigt förstås några utfyllnadsspelare.
   Plus storspelande målvakt som de köpte loss för några millar förra säsongen. EN bra investering.

   • Tveksamt men även om det skulle vara så var det väl värt det. faller ju ut endel bonusar vid guld så kanske med de inkluderade. Att Växjö ofta tappar bra spelare till andra shllag är en indication på att de inte direkt betalar mest.

  • Japp. Frölundas sätt att spela har väl mer att önska om det är roligt att titta på med hög press och jaga som maskiner i hög hastighet. Växjö har ju skicklighet i laget. Dock blev årets final tidernas sömnpiller vilket nog hela hockeySverige tycker. Om det är sättet men spelar eller om det är något annat kan man ju fundera på. Nog en kombination. Jämför med allsvenska finalen.

   • framförallt behövs två jämna lag. Det anser jag vara en grundförutsättning för en bra serie. spelsystem spelar ingen roll om det går till sju matcher.

    • Japp instämmer, Årets final mer rikstäckande var nog kvarten mellan Frölunda Färjestad. Stort intresse, jämnt plus känslor. Finaste svensk hockey kan få fram.

 18. Fantastiska 10 tankar.
  Är helt emot stängd liga. Men är också helt emot hur upp/nedflyttning fungerar idag. Tycker att vinnare (minst) skall flyttas upp. Helst tvåan också. Medan två sista lagen i SHL. Sedan måste SHL sluta pengadopa nedflyttande lag. Blir ju grymt orättvist.
  Tycka vad man vill om Växjö men bästa laget vinner nästan alltid långa serier.
  Att Frölunda skall öppna plånboken och köpa in högkvalitativa målgörare lyfts fram här mer ofta än sällan. Sällan ser man dock några relevanta förslag. Ofta landar man i Andreas Johansson, vissa även på CK. Men pratar vi inte om förstklassiga målskyttar? Typ Soumala? Nån som lätt pytsar in 30 baljor? Kom gärna med förslag. Själv har jag ingen som jag direkt kan komma på.
  Modo-dif är tråkig bortsett från stämningen på läktarna.
  Gör gärna som dig Henrik, kollar nattens NHLmatcher i efterhand, underhållande för det mesta.

  • Sylvegård har stir potensial till säkert bra kostnad. karlström kan plockas upp från ahl väldigt avig spelare som efter ahl kastar något mer. lycksell vore en Fantastisk värvning. En har Växjö lågt beläggning på de andra två är lediga att lockar hem. framförallt lycksell vore klockren I frölunda.

   • Är inte bröderna Sylvegård i Växjö nästa säsong? Sedan är det inga 30+målskyttar enligt mig. Karlström har jag för dålig koll på.

    • lycksell har 30 mål i sig. Det närmaste jag sett någon som sätter direktskott i shl sedan elias pettersson. Bengtsson direktskott är bra men inte så bra.
     karlström är en underskatta spelare. Kan se helt borta ut sedan hitta4 han lägen från ingenstans. Två år I nordamerikanska lär ha gjort gott. spelare med 30 mål garanterat kan du glömma för shl lag. De behöver en jackpot för det.
     sa5sa på någon som kan göra 10-20 mål.

 19. Imponerande Leman, 9 av 10 tankar gillade jag direkt. Den jag inte gillar är definitivt inte ointressant men jag tycker infallsvinkeln är fel. ETIK = grovt definierat; ”regler” som majoriteten accepterar, alltifrån Guds 10 bud till trafikregler. MORAL = lika grovt; individens val av beteende. Exempelvis ”dålig trafikmoral”.
  Det som dödar hockeyn är inte diskussionen om Henrikssons fatala misstag (se exemplet ur Szembergs bok i tråden ovan). Det som dödar MITT hockeyintresse är att det är för stor skillnad mellan Etik och Moral i svensk hockey. Är det crosschecking så är väl det för fasen crosschecking? Eller var trafikljuset bara lite rött, mer åt rosahållet, när jag jag körde mot rött?
  Om spelare, ledare, domare och DN INTE gillar ETIKEN (regelboken) så säg det ärligt och ändra det som ingen vill följa. Om man påstår sig vara OK med Etiken låt då MORALEN vara en konsekvens av det. Det verka ju funka i NHL och där går det väl knappast långsammare ute på isen?
  När spelarna (de som vanligast syndar) crosscheckar skall det beivras av ”matchledarna”, de som äger etiken. När dessa heller INTE följer reglerna, då blir iaf jag förbannad. Kan ha att göra med att det jag sannolikt hatar mest i livet är ORÄTTVISOR!
  Trevlig Valborg!

 20. En sak som jag tycker är lite intressant att diskutera är tv pengarna i SHL och dess fördelning som det är nu så får ju alla lag lika mycket, sen får vissa lag även hyfsat stora bidrag av sina komuner medan andra (oftast storstadslag) får ingen backning av sina komuner, detta tycker jag är hyfsat orättvist.
  Jag tycker att antingen borde storstadslagen få en större andel av tv pengarna eller så borde komuner förbjudas att sponsra.

  • Är det inte orättvist att att de som vinner mest inte får mest eller att storstadslagen har tillgång till fler människor och större arenor? Det kommer aldrig bli helt rättvist så gäller att jobba med de tillgångar som finns i området. Jag förespråkar en jämn fördelning av tv-pengarna om än lite större summor till lägre divisioner. Men en jämn liga är en levande liga. Fotbollen är ju helt förstörd och det är bara 3-4 lag som kan vinna.

   • Kul med 2 lag som har 2000 i publiken som spelar final ofta? Bättre för hockeyn om lag med mer publik oftast går långt? Blir lite märkligt när allsvenskans topplag har mer publik. Karlstad är ingen storstad och inte Leksand heller.

   • Hur kan det vara orättvist att storstäder har större arenor eller mer publik det är väl därför de kallas storstäder ?? 😀.
    Om lag i småstäder går bra i SHL så är det på grund av de stora pengarna, hade det inte varit för dessa pengar så hade storstadslagen dominerat. Tv pengarna borde delas ut baserat på hur stor publik lagen har, dvs underlaget för reklamintäkter och liknade.

    • Instämmer.
     Lag som Leksand, Växjö och Modo (med flera) har ett enormt delvis dolt kommunalt stöd.
     För stodstadslag som Djurgården, Malmö och Frölunda är det tvärtom.
     Övertygad om att Frölunda måste sträva efter en egen arena över tid, räcker den tar 8000. Tillsammans med ett fastighetsbolag och nån annan partner. Kommer inte hålla att vara beroende av Gbg kommun och Got Event. Om tio år tror jag inte Göteborg har ett SHL-lag med de förutsättningar som råder nu och framåt.

    • Jag har länge propagerat för att tv-pengarna borde fördelen efter värdeskapande. Varje abonnent borde få välja tre lag som pengarna ska gå till. Det kan vara tre olika lag eller samma lag. Sedan fördelas pengarna efter vad tittarna tycker. De med mest supportar får mest vilket är rättvist eftersom de skapar mest värde till tv-produktionen.

     • Och nästa år finns Brynäs, Dif, och Björklöven i SD allsvenskan. Alla dessa lag drar mer intresse än Timrå, fakers, Oskarshamn, Örebro mm men får ändå drygt en tiondel av vad dessa ointressanta shl-lag får. Tror ni Dif och Brynäs kommer att acceptera det? Det tror inte jag.
      Och någonstans tror jag också att shl inser hur farligt det är när de kommundopade lagen tar över från lagen som drivs av massivt publikstöd.
      Det kommer kännas ut mellan serierna. Frågan är hur mycket.

  • Det är lite trist faktiskt det är ju inte direkt så att det behövs ytterligare ett norrlandslag i SHL.
   Samtidigt tror jag nog ändå att Djurgården kommer tillbaka till SHL kanske redan nästa år.
   Det är ändå lite konstigt när Sveriges största stad inte har ett hockeylag med i högsta ligan.

 21. Åter: Modo borde plockar in Karlin som tränare långt tidigare. De med koll såg för flera säsonger sedan att han var skicklig på att skapa vinnande lag. Gjorde ett superjobb i Västervik under flera år.
  Kombat med en smart sportchef, Gradin.
  Djurgården valde först hopplöse Fagervall som jag aldrig förstått vurmen kring. Är det för att han är ”ärlig” och talar bred norrländska? Aldrig lyckats med något, tvärtom.
  Sedan Garpenlöv och de är ju samma profil; aldrig lyckats skapa ett vinnande spel om än få år som tränare.
  Djurgårdens material är det inget fel på. Och med Lidbom i mål hade de kanske vunnit, trots Garpenlöv.
  Mattias Norlinder i Modo nästa säsong? Gissar det.

 22. Grattis MoDo! Nästa säsong blir det kul att se Djurgården – Brynäs och jag tror att Löven går upp då!

 23. Sverige U18 går i fällan som många lag gör som leder i tredje perioden. Börjar spela på resultatet och backar hem. Detta kommer straffa sig…..

 24. Vill man öka möjligheten för lag i allsvenskan att kunna ta sig upp borde man göra om så att
  Lag 13-14 i SHL direkt ner. Lag 1-2 i Allsvenskan direkt upp. Lag 11-12 i SHL får kvala mot lag 3-4 i Allsvenskan.
  Så som det är idag är det ju inte speciellt långt från en stängd liga.

  • Modo gick ju precis upp på vilket sätt är det svårt att gå upp från HA?

   Rögle, Oskarshamn, Leksand, Timrå, Örebro och nu Modo har gått upp senaste 10 åren. HV är enda laget som gått upp direkt. Förstår inte problemet!

 25. Noah Östlund överens med Skellefteå. Om Oscar Lindberg kommer hem, inte kan väl Jonathan Johnsson vara kvar då? De kan väl inte se Östlund som fjärdecenter?
  Galen centersida i så fall, jämför den med våran där endast Rydahl skulle gå in.

  • Såg det. Enorm centersida. Östlund lär SAIK bara få behålla i ett år, sedan NHL.
   Skulle inte förvåna mig om FBK som jagar två centrar tar Lukas Vejdemo. Vore en typisk smart FBK-värvning. En center de kan behålla och bygga kring under några år. Redan testat Nordamerika.
   Vejdemo anser jag bättre än tre av våra centrar kommande säsong.

 26. Oavsett vad så tycker jag man skall behålla samma upplägg framöver.
  Ett lag ur. Ett lag upp via slutspel nerifrån.
  Ett helt lysande upplägg!👍🏻

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt