Tio tankar, bland annat om flirtande romantiker, ”klingbergare” och premiärdags

Tio tankar, bland annat om flirtande romantiker, ”klingbergare” och premiärdags

Tio tankar, bland annat om flirtande romantiker, ”klingbergare” och premiärdags

Tio tankar, bland annat om flirtande romantiker, ”klingbergare” och premiärdags

► Söndagskrönikan med Frölundafokus efter herrarnas laddade lördag och inför damernas spännande söndag. Roger Rönnbergs flirtande, Nicklas Lasus vassa uppträdande, plus och minus – med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Jubel efter Nicklas Lasus 1–0. Lilla bilden: Roger Rönnberg på presskonferensen. Foto: TV4 (skärmdump)

Det är alltid bra att vinna. Ibland är det bättre än vanligt. Jag skulle vilja hävda att Frölundas 2–1 på Luleå hör hemma i den senare kategorin.
Publiken såg sitt lag kämpa maximalt för klubbmärket.
Spelarna fick betalt – och en insättning på självförtroendekontot. Kanske kan det öka tilliten spelarna emellan så att agerandet i egen zon blir bättre över tid.

ÄNNU EN LÖRDAG med mycket folk i Scandinavium (10 217 sålda biljetter), med rätt okej stämning – och en riktigt tuff och dramatisk hockeymatch. Sämre kan man ju ha det en lördagskväll. I dag blir det förresten mer hockey, damernas SDHL-premiär mot SDE står för dörren.

Ladda gärna med veckans söndagskrönika, som vanligt i form av ”tio tankar.” Hjärtligt välkomna.

 

1. En romantiker på flirthumör.

Ni som kastar över presskonferenserna på Youtube har redan sett femtielfte delen i serien ”Roger Rönnberg showar på presskonferenser med synnerligen målande språk.” Den här gången var Rönnberg hockeyromantiker, han var kär när Nicklas Lasu vann sista tekningen, när han fick se sitt Frölunda vinna inför hemmapubliken, om fru Rönnberg håller med om herr Rönnbergs romantiska ådra var tydligen oklart – men sisådär 20.15 var det en romantiker som stod i Frölundas bås.

En del anser kanske sådant vara fånigt, respekt för det, men jag tycker snarare att det är underhållning. SHL behöver mer av sådant, inte mindre. Rönnberg flirtade vilt med supportrarna, med hemmapubliken, hans spelare hade gått på hörntänderna (hur Max Friberg kan ha sådana kvar är mer än jag förstår), fajtat sig till tre poäng mot en rent spelmässigt snäppet bättre motståndare – och då var det läge att tacka för stödet. Tyckte Rönnberg. Väl valt tillfälle. Tycker jag. Och att det sker på rönnbergskt målande vis, jag anser nog att både Frölunda som klubb och SHL som liga ska känna tacksamhet när någon vågar sticka ut.  Kan Rönnberg ibland dra till med de här utläggningarna för att flytta fokus från laget (och eventuella brister) till sig själv? Absolut. Problem med det? Icke. Professionell hockey är ju en del av underhållningsbranschen.

Nya Frölunda har krav på sig, ett topptippat lag, svag premiär mot Timrå, svag insats mot Malmö i torsdags, om det blivit förlust mot Luleå, om ledningen tappats, om det stundtals mjuka uppträdandet i egen zon straffat sig … det hade nog tagit styggt, kärleksaffären med supportrarna kunde ha svalnat en smula, tålamodet börjat naggas i kanten, i den mån tålamod nu har kanter. Men ni förstår vartåt jag vill komma.

Tidigt på säsongen, allt stämmer inte, men Frölunda visade att man kan vinna på bra målvaktsspel, bra kamp framför Lasse Johansson – och en i två perioder rätt spännande offensiv. Oj, så mycket det finns att jobba på i defensiven. Oj, så långt Frölunda är från att maxprestera. Men också – oj, så viktigt med den här typen av framgång. Bara en liten, liten del av SHL 23/24 har spelats. Drömmarna och förhoppningarna lever vidare.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå spellevinken Rönnberg, före matchen blåste han i någon jäkla megafon när Luleåkollegan Henrik Stridh intervjuades i TV4. På skoj, förstås. Men det händer (nästan) alltid något.

 

2. Börjar bli en vana med klingbergare i Kålleseum. 

Ni som följer sajten på Instagram såg att Calle Klingberg hade en speciell supporter på plats. Och visst klev han fram, Klingberg. Igen. En patenterad ”klingbergare”, stark framför kassen, han fick pucken på sig, Joel Lassinantti ställd. Matchavgörande – för att Luleå med alla sina omarkar och andreassöner inte hade någon som kunde matcha Klingberg och dennes Tomas Holmström-lika egenskaper. I oktober ska förresten den Lerums BK-fostrade anfallaren ner till Schweiz och hyllas av sin gamla klubb Zug.

Den Lerums BK-fostrade veteranen trivs hemma i Scandinavium (två matcher, tre mål) – och han spelar en avgörande roll. 1–1-målet mot Leksand tog Frölunda i den matchen. 2–1 på Luleå avgjorde. Hela kedjan, så länge (två perioder) Frölunda hade en offensiv, var bra. Erik Thorells match tyckte jag om (han var högst delaktig i 2–1, stark på pucken). David Edstrom stod för sin klart bästa insats för säsongen. Lovande.

Nicklas Lasus kedja med Linus Nässén (skarven vid 1–0!) och Isac Born stod ut, lagets klart bästa, trion satte tryck och spelade fyndig hockey. Det vore synd för Born, och för Frölunda, om skadan är allvarlig. Men – det verkade inte så.

Även Erik Borg med evighetsmaskinen Max Friberg och Linus Öberg hade flera bra byten. Det är bara den tänkta förstakedjan som hackar en smula, men det är heller inte så konstigt. Jere Innala hela tiden en faktor – för att har en 031-säsong under bältet. Malte Strömwall och Gustav Rydahl kan mer, men det är knappast förvånande att det är så. Här krävs tålamod.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

 

3. Bättre betyder inte bra.

Roger Rönnberg talade sig varm för kampen, för sargduellerna, sa något i stil med ”Allt det vi inte hade i Malmö, det hade vi i dag.” Det var då att ta i, tänkte jag. Visst, spelet i egen zon var absolut bättre än i torsdags, man ska också betänka att svårare motstånd än Linus Omark, Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson finns knappast i SHL, men ändå:

Det förloras så många närkamper.

Det spelas så taffligt med pucken.

Det missas så många urspel.

Visst, det är tidigt på säsongen, men lite förvånande måste jag säga att det är. En sak när motståndarna spelar riktigt bra hockey – men jag tycker Frölundas spelare rätt ofta sätter sig själva i skiten. Nå, något ska man ha att jobba på i slutet av september. Och blir det bra – då blir det kanske jäkligt bra?

 

4. Grattis, Frölunda – om …

Redan sista halvan av Malmömatchen i torsdags klev Henrik Tömmernes fram. Mot Luleå var han bra i 60 minuter. Rejäl i egen zon, bra offensiva utflykter. Om 33-åringen redan börjar hitta in i SHL efter alla åren i Schweiz är Frölunda att gratulera. Jag delar Roger Rönnbergs uppfattning här, trodde kanske det skulle ta längre tid.

 

5. Matchvinnare två gånger om.

Två matcher i rad har Lasse Johansson varit matchvinnare. Höll jag på att skriva. Jag gjorde det visst också. För att … en poäng för Frölunda i Malmö – det var ju som en vinst. Lasse ger hela laget trygghet som han spelar nu, han har också fått bra hjälp just framför sig; även om uppträdandet generellt i egen zon haft brister så har kampen framför egen målvakt alltid hållit hög klass.

Man kommer en bit med sådana kvalitéer i hockey.

Intressant på tisdag mot LHC – är det läge för Frederik Dichow då? Dansken behöver spela för att utvecklas, Frölunda behöver också matcha Lasse Johansson precis som veteranen önskar, som målvaktscoachen Peter Iversen finner bäst, för en dalkarl som håller den här klassen mellan stolparna, det kan vara skillnaden mellan … ja, nästan som mellan ljus och mörker skulle jag vilja hävda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

6. No power in the play.

Spelet i power play var inte mycket att hurra för i Frölundas fall. PP2 såg okej ut, PP1 gjorde det inte. Det går för långsamt. Men över tid bör det bli bra. Malte Strömwall är en nyckel, han blir bättre när han slutar tvivla. Kanske behöver han ”bara” få sätta dit en puck.

Spelet i box play desto bättre. Superchanser för Max Friberg och Isac Born att göra 2–0, sedan kontrade Brendan Shinnimin in 1–1, men Frölundas jobb mot uppställt PP var bra. Och så fanns ju den där killen vid namn Johansson …

 

7. Nu börjar det – och spännande blir det.

Det ska bli synnerligen spännande att, med början i eftermiddag, följa Frölunda i SDHL. Jag tänker framför allt på två saker:

a) Är det verkligen rimligt att redan andra året man existerar vara med och utmana i toppen av Sveriges högstaliga? Sportchefen Kim Martin Hasson har fyllt på truppen med ytterligare några landslagsspelare, namn för namn är detta ett bra lag, ett att se upp med, så ena sidan fullt förståeligt att det snackas topp 4. Å andra? Tja, det är tufft att vara nykomling, det tar alltid tid att vänja sig vid bättre motstånd, högre tempo, den typen av saker. I eftermiddag (16.05) får vi en första indikation, Frölunda–SDE.

b) Hur kommer publikintresset att vara, hur kommer det hålla i sig under säsongen? Tusen biljetter sålda redan i fredags, med damhockeymått mätt en superbra siffra. Men det är till premiären, det. Hur blir det i mörka november, i ekonomiskt tuffa januari? Oavsett vilket lär Frölunda fungera som ett bra ”åskådarlok” i SDHL, och tänk så kul om laget i en slutspelsmatch kunde mobilisera och spela inför ett knôkat Frölundaborg. Okej, nu gick jag händelserna en smula i förväg. Men ändå …

 

8. Vass på isen, vass i snacket.

Det var så befriande att höra Nicklas Lasu efter matchen i går. Han – som öppnat säsongen utmärkt – hymlade inte för ett ögonblick med att mycket kan bli bättre, berömde Linus Omark & Co, poängterade sedan vikten av att vara glad när man vinner, alltså inte fokusera för mycket på det negativa.

Läs gärna texten nedan – jag tyckte den blev bra. Lasus förtjänst.

ANNONS

 

9. Tre … vligt – om man vill ha mycket hockey.

Veckan som kommer innehåller tre SHL-matcher för Frölunda.

Tisdag: LHC (hemma)
Torsdag: Växjö (borta)
Lördag: Rögle (hemma)

Nästa trematchersvecka dröjer en månad (24–28/10), sedan är det ännu ett långt uppehåll vad gäller varannandagshockey, den återkommer först 28/11–2/12).

 

10. Ibland blir det fel – för oss alla.

Lördagens miss 1: Att Lasse Johansson inte blev utvisad när han slog undan benen på Pontus Andreasson som skulle fixa 1–1 i slutet av första perioden. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

Lördagens miss 2: Isac Born hade öppet mål sedan Max Fribergs 4/5-friläge rädadats av Joel Lassinantti men fick inte in pucken. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

***

Vill ni ladda lite inför SDHL-premiären i eftermiddag? TV4 har ett reportage om Frölunda som ni kan kika på.

Det finns också två läsvärda (hoppas jag) texter här på sajten för den som missat. Klicka nedan, den som vill.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar. Njut av söndagen!

 

► Söndagskrönikan med Frölundafokus efter herrarnas laddade lördag och inför damernas spännande söndag. Roger Rönnbergs flirtande, Nicklas Lasus vassa uppträdande, plus och minus – med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Jubel efter Nicklas Lasus 1–0. Lilla bilden: Roger Rönnberg på presskonferensen. Foto: TV4 (skärmdump)

Det är alltid bra att vinna. Ibland är det bättre än vanligt. Jag skulle vilja hävda att Frölundas 2–1 på Luleå hör hemma i den senare kategorin.
Publiken såg sitt lag kämpa maximalt för klubbmärket.
Spelarna fick betalt – och en insättning på självförtroendekontot. Kanske kan det öka tilliten spelarna emellan så att agerandet i egen zon blir bättre över tid.

ÄNNU EN LÖRDAG med mycket folk i Scandinavium (10 217 sålda biljetter), med rätt okej stämning – och en riktigt tuff och dramatisk hockeymatch. Sämre kan man ju ha det en lördagskväll. I dag blir det förresten mer hockey, damernas SDHL-premiär mot SDE står för dörren.

Ladda gärna med veckans söndagskrönika, som vanligt i form av ”tio tankar.” Hjärtligt välkomna.

 

1. En romantiker på flirthumör.

Ni som kastar över presskonferenserna på Youtube har redan sett femtielfte delen i serien ”Roger Rönnberg showar på presskonferenser med synnerligen målande språk.” Den här gången var Rönnberg hockeyromantiker, han var kär när Nicklas Lasu vann sista tekningen, när han fick se sitt Frölunda vinna inför hemmapubliken, om fru Rönnberg håller med om herr Rönnbergs romantiska ådra var tydligen oklart – men sisådär 20.15 var det en romantiker som stod i Frölundas bås.

En del anser kanske sådant vara fånigt, respekt för det, men jag tycker snarare att det är underhållning. SHL behöver mer av sådant, inte mindre. Rönnberg flirtade vilt med supportrarna, med hemmapubliken, hans spelare hade gått på hörntänderna (hur Max Friberg kan ha sådana kvar är mer än jag förstår), fajtat sig till tre poäng mot en rent spelmässigt snäppet bättre motståndare – och då var det läge att tacka för stödet. Tyckte Rönnberg. Väl valt tillfälle. Tycker jag. Och att det sker på rönnbergskt målande vis, jag anser nog att både Frölunda som klubb och SHL som liga ska känna tacksamhet när någon vågar sticka ut.  Kan Rönnberg ibland dra till med de här utläggningarna för att flytta fokus från laget (och eventuella brister) till sig själv? Absolut. Problem med det? Icke. Professionell hockey är ju en del av underhållningsbranschen.

Nya Frölunda har krav på sig, ett topptippat lag, svag premiär mot Timrå, svag insats mot Malmö i torsdags, om det blivit förlust mot Luleå, om ledningen tappats, om det stundtals mjuka uppträdandet i egen zon straffat sig … det hade nog tagit styggt, kärleksaffären med supportrarna kunde ha svalnat en smula, tålamodet börjat naggas i kanten, i den mån tålamod nu har kanter. Men ni förstår vartåt jag vill komma.

Tidigt på säsongen, allt stämmer inte, men Frölunda visade att man kan vinna på bra målvaktsspel, bra kamp framför Lasse Johansson – och en i två perioder rätt spännande offensiv. Oj, så mycket det finns att jobba på i defensiven. Oj, så långt Frölunda är från att maxprestera. Men också – oj, så viktigt med den här typen av framgång. Bara en liten, liten del av SHL 23/24 har spelats. Drömmarna och förhoppningarna lever vidare.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå spellevinken Rönnberg, före matchen blåste han i någon jäkla megafon när Luleåkollegan Henrik Stridh intervjuades i TV4. På skoj, förstås. Men det händer (nästan) alltid något.

 

2. Börjar bli en vana med klingbergare i Kålleseum. 

Ni som följer sajten på Instagram såg att Calle Klingberg hade en speciell supporter på plats. Och visst klev han fram, Klingberg. Igen. En patenterad ”klingbergare”, stark framför kassen, han fick pucken på sig, Joel Lassinantti ställd. Matchavgörande – för att Luleå med alla sina omarkar och andreassöner inte hade någon som kunde matcha Klingberg och dennes Tomas Holmström-lika egenskaper. I oktober ska förresten den Lerums BK-fostrade anfallaren ner till Schweiz och hyllas av sin gamla klubb Zug.

Den Lerums BK-fostrade veteranen trivs hemma i Scandinavium (två matcher, tre mål) – och han spelar en avgörande roll. 1–1-målet mot Leksand tog Frölunda i den matchen. 2–1 på Luleå avgjorde. Hela kedjan, så länge (två perioder) Frölunda hade en offensiv, var bra. Erik Thorells match tyckte jag om (han var högst delaktig i 2–1, stark på pucken). David Edstrom stod för sin klart bästa insats för säsongen. Lovande.

Nicklas Lasus kedja med Linus Nässén (skarven vid 1–0!) och Isac Born stod ut, lagets klart bästa, trion satte tryck och spelade fyndig hockey. Det vore synd för Born, och för Frölunda, om skadan är allvarlig. Men – det verkade inte så.

Även Erik Borg med evighetsmaskinen Max Friberg och Linus Öberg hade flera bra byten. Det är bara den tänkta förstakedjan som hackar en smula, men det är heller inte så konstigt. Jere Innala hela tiden en faktor – för att har en 031-säsong under bältet. Malte Strömwall och Gustav Rydahl kan mer, men det är knappast förvånande att det är så. Här krävs tålamod.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

 

3. Bättre betyder inte bra.

Roger Rönnberg talade sig varm för kampen, för sargduellerna, sa något i stil med ”Allt det vi inte hade i Malmö, det hade vi i dag.” Det var då att ta i, tänkte jag. Visst, spelet i egen zon var absolut bättre än i torsdags, man ska också betänka att svårare motstånd än Linus Omark, Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson finns knappast i SHL, men ändå:

Det förloras så många närkamper.

Det spelas så taffligt med pucken.

Det missas så många urspel.

Visst, det är tidigt på säsongen, men lite förvånande måste jag säga att det är. En sak när motståndarna spelar riktigt bra hockey – men jag tycker Frölundas spelare rätt ofta sätter sig själva i skiten. Nå, något ska man ha att jobba på i slutet av september. Och blir det bra – då blir det kanske jäkligt bra?

 

4. Grattis, Frölunda – om …

Redan sista halvan av Malmömatchen i torsdags klev Henrik Tömmernes fram. Mot Luleå var han bra i 60 minuter. Rejäl i egen zon, bra offensiva utflykter. Om 33-åringen redan börjar hitta in i SHL efter alla åren i Schweiz är Frölunda att gratulera. Jag delar Roger Rönnbergs uppfattning här, trodde kanske det skulle ta längre tid.

 

5. Matchvinnare två gånger om.

Två matcher i rad har Lasse Johansson varit matchvinnare. Höll jag på att skriva. Jag gjorde det visst också. För att … en poäng för Frölunda i Malmö – det var ju som en vinst. Lasse ger hela laget trygghet som han spelar nu, han har också fått bra hjälp just framför sig; även om uppträdandet generellt i egen zon haft brister så har kampen framför egen målvakt alltid hållit hög klass.

Man kommer en bit med sådana kvalitéer i hockey.

Intressant på tisdag mot LHC – är det läge för Frederik Dichow då? Dansken behöver spela för att utvecklas, Frölunda behöver också matcha Lasse Johansson precis som veteranen önskar, som målvaktscoachen Peter Iversen finner bäst, för en dalkarl som håller den här klassen mellan stolparna, det kan vara skillnaden mellan … ja, nästan som mellan ljus och mörker skulle jag vilja hävda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

6. No power in the play.

Spelet i power play var inte mycket att hurra för i Frölundas fall. PP2 såg okej ut, PP1 gjorde det inte. Det går för långsamt. Men över tid bör det bli bra. Malte Strömwall är en nyckel, han blir bättre när han slutar tvivla. Kanske behöver han ”bara” få sätta dit en puck.

Spelet i box play desto bättre. Superchanser för Max Friberg och Isac Born att göra 2–0, sedan kontrade Brendan Shinnimin in 1–1, men Frölundas jobb mot uppställt PP var bra. Och så fanns ju den där killen vid namn Johansson …

 

7. Nu börjar det – och spännande blir det.

Det ska bli synnerligen spännande att, med början i eftermiddag, följa Frölunda i SDHL. Jag tänker framför allt på två saker:

a) Är det verkligen rimligt att redan andra året man existerar vara med och utmana i toppen av Sveriges högstaliga? Sportchefen Kim Martin Hasson har fyllt på truppen med ytterligare några landslagsspelare, namn för namn är detta ett bra lag, ett att se upp med, så ena sidan fullt förståeligt att det snackas topp 4. Å andra? Tja, det är tufft att vara nykomling, det tar alltid tid att vänja sig vid bättre motstånd, högre tempo, den typen av saker. I eftermiddag (16.05) får vi en första indikation, Frölunda–SDE.

b) Hur kommer publikintresset att vara, hur kommer det hålla i sig under säsongen? Tusen biljetter sålda redan i fredags, med damhockeymått mätt en superbra siffra. Men det är till premiären, det. Hur blir det i mörka november, i ekonomiskt tuffa januari? Oavsett vilket lär Frölunda fungera som ett bra ”åskådarlok” i SDHL, och tänk så kul om laget i en slutspelsmatch kunde mobilisera och spela inför ett knôkat Frölundaborg. Okej, nu gick jag händelserna en smula i förväg. Men ändå …

 

8. Vass på isen, vass i snacket.

Det var så befriande att höra Nicklas Lasu efter matchen i går. Han – som öppnat säsongen utmärkt – hymlade inte för ett ögonblick med att mycket kan bli bättre, berömde Linus Omark & Co, poängterade sedan vikten av att vara glad när man vinner, alltså inte fokusera för mycket på det negativa.

Läs gärna texten nedan – jag tyckte den blev bra. Lasus förtjänst.

ANNONS

 

9. Tre … vligt – om man vill ha mycket hockey.

Veckan som kommer innehåller tre SHL-matcher för Frölunda.

Tisdag: LHC (hemma)
Torsdag: Växjö (borta)
Lördag: Rögle (hemma)

Nästa trematchersvecka dröjer en månad (24–28/10), sedan är det ännu ett långt uppehåll vad gäller varannandagshockey, den återkommer först 28/11–2/12).

 

10. Ibland blir det fel – för oss alla.

Lördagens miss 1: Att Lasse Johansson inte blev utvisad när han slog undan benen på Pontus Andreasson som skulle fixa 1–1 i slutet av första perioden. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

Lördagens miss 2: Isac Born hade öppet mål sedan Max Fribergs 4/5-friläge rädadats av Joel Lassinantti men fick inte in pucken. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

***

Vill ni ladda lite inför SDHL-premiären i eftermiddag? TV4 har ett reportage om Frölunda som ni kan kika på.

Det finns också två läsvärda (hoppas jag) texter här på sajten för den som missat. Klicka nedan, den som vill.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar. Njut av söndagen!

 

► Söndagskrönikan med Frölundafokus efter herrarnas laddade lördag och inför damernas spännande söndag. Roger Rönnbergs flirtande, Nicklas Lasus vassa uppträdande, plus och minus – med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Jubel efter Nicklas Lasus 1–0. Lilla bilden: Roger Rönnberg på presskonferensen. Foto: TV4 (skärmdump)

Det är alltid bra att vinna. Ibland är det bättre än vanligt. Jag skulle vilja hävda att Frölundas 2–1 på Luleå hör hemma i den senare kategorin.
Publiken såg sitt lag kämpa maximalt för klubbmärket.
Spelarna fick betalt – och en insättning på självförtroendekontot. Kanske kan det öka tilliten spelarna emellan så att agerandet i egen zon blir bättre över tid.

ÄNNU EN LÖRDAG med mycket folk i Scandinavium (10 217 sålda biljetter), med rätt okej stämning – och en riktigt tuff och dramatisk hockeymatch. Sämre kan man ju ha det en lördagskväll. I dag blir det förresten mer hockey, damernas SDHL-premiär mot SDE står för dörren.

Ladda gärna med veckans söndagskrönika, som vanligt i form av ”tio tankar.” Hjärtligt välkomna.

 

1. En romantiker på flirthumör.

Ni som kastar över presskonferenserna på Youtube har redan sett femtielfte delen i serien ”Roger Rönnberg showar på presskonferenser med synnerligen målande språk.” Den här gången var Rönnberg hockeyromantiker, han var kär när Nicklas Lasu vann sista tekningen, när han fick se sitt Frölunda vinna inför hemmapubliken, om fru Rönnberg håller med om herr Rönnbergs romantiska ådra var tydligen oklart – men sisådär 20.15 var det en romantiker som stod i Frölundas bås.

En del anser kanske sådant vara fånigt, respekt för det, men jag tycker snarare att det är underhållning. SHL behöver mer av sådant, inte mindre. Rönnberg flirtade vilt med supportrarna, med hemmapubliken, hans spelare hade gått på hörntänderna (hur Max Friberg kan ha sådana kvar är mer än jag förstår), fajtat sig till tre poäng mot en rent spelmässigt snäppet bättre motståndare – och då var det läge att tacka för stödet. Tyckte Rönnberg. Väl valt tillfälle. Tycker jag. Och att det sker på rönnbergskt målande vis, jag anser nog att både Frölunda som klubb och SHL som liga ska känna tacksamhet när någon vågar sticka ut.  Kan Rönnberg ibland dra till med de här utläggningarna för att flytta fokus från laget (och eventuella brister) till sig själv? Absolut. Problem med det? Icke. Professionell hockey är ju en del av underhållningsbranschen.

Nya Frölunda har krav på sig, ett topptippat lag, svag premiär mot Timrå, svag insats mot Malmö i torsdags, om det blivit förlust mot Luleå, om ledningen tappats, om det stundtals mjuka uppträdandet i egen zon straffat sig … det hade nog tagit styggt, kärleksaffären med supportrarna kunde ha svalnat en smula, tålamodet börjat naggas i kanten, i den mån tålamod nu har kanter. Men ni förstår vartåt jag vill komma.

Tidigt på säsongen, allt stämmer inte, men Frölunda visade att man kan vinna på bra målvaktsspel, bra kamp framför Lasse Johansson – och en i två perioder rätt spännande offensiv. Oj, så mycket det finns att jobba på i defensiven. Oj, så långt Frölunda är från att maxprestera. Men också – oj, så viktigt med den här typen av framgång. Bara en liten, liten del av SHL 23/24 har spelats. Drömmarna och förhoppningarna lever vidare.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå spellevinken Rönnberg, före matchen blåste han i någon jäkla megafon när Luleåkollegan Henrik Stridh intervjuades i TV4. På skoj, förstås. Men det händer (nästan) alltid något.

 

2. Börjar bli en vana med klingbergare i Kålleseum. 

Ni som följer sajten på Instagram såg att Calle Klingberg hade en speciell supporter på plats. Och visst klev han fram, Klingberg. Igen. En patenterad ”klingbergare”, stark framför kassen, han fick pucken på sig, Joel Lassinantti ställd. Matchavgörande – för att Luleå med alla sina omarkar och andreassöner inte hade någon som kunde matcha Klingberg och dennes Tomas Holmström-lika egenskaper. I oktober ska förresten den Lerums BK-fostrade anfallaren ner till Schweiz och hyllas av sin gamla klubb Zug.

Den Lerums BK-fostrade veteranen trivs hemma i Scandinavium (två matcher, tre mål) – och han spelar en avgörande roll. 1–1-målet mot Leksand tog Frölunda i den matchen. 2–1 på Luleå avgjorde. Hela kedjan, så länge (två perioder) Frölunda hade en offensiv, var bra. Erik Thorells match tyckte jag om (han var högst delaktig i 2–1, stark på pucken). David Edstrom stod för sin klart bästa insats för säsongen. Lovande.

Nicklas Lasus kedja med Linus Nässén (skarven vid 1–0!) och Isac Born stod ut, lagets klart bästa, trion satte tryck och spelade fyndig hockey. Det vore synd för Born, och för Frölunda, om skadan är allvarlig. Men – det verkade inte så.

Även Erik Borg med evighetsmaskinen Max Friberg och Linus Öberg hade flera bra byten. Det är bara den tänkta förstakedjan som hackar en smula, men det är heller inte så konstigt. Jere Innala hela tiden en faktor – för att har en 031-säsong under bältet. Malte Strömwall och Gustav Rydahl kan mer, men det är knappast förvånande att det är så. Här krävs tålamod.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

 

3. Bättre betyder inte bra.

Roger Rönnberg talade sig varm för kampen, för sargduellerna, sa något i stil med ”Allt det vi inte hade i Malmö, det hade vi i dag.” Det var då att ta i, tänkte jag. Visst, spelet i egen zon var absolut bättre än i torsdags, man ska också betänka att svårare motstånd än Linus Omark, Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson finns knappast i SHL, men ändå:

Det förloras så många närkamper.

Det spelas så taffligt med pucken.

Det missas så många urspel.

Visst, det är tidigt på säsongen, men lite förvånande måste jag säga att det är. En sak när motståndarna spelar riktigt bra hockey – men jag tycker Frölundas spelare rätt ofta sätter sig själva i skiten. Nå, något ska man ha att jobba på i slutet av september. Och blir det bra – då blir det kanske jäkligt bra?

 

4. Grattis, Frölunda – om …

Redan sista halvan av Malmömatchen i torsdags klev Henrik Tömmernes fram. Mot Luleå var han bra i 60 minuter. Rejäl i egen zon, bra offensiva utflykter. Om 33-åringen redan börjar hitta in i SHL efter alla åren i Schweiz är Frölunda att gratulera. Jag delar Roger Rönnbergs uppfattning här, trodde kanske det skulle ta längre tid.

 

5. Matchvinnare två gånger om.

Två matcher i rad har Lasse Johansson varit matchvinnare. Höll jag på att skriva. Jag gjorde det visst också. För att … en poäng för Frölunda i Malmö – det var ju som en vinst. Lasse ger hela laget trygghet som han spelar nu, han har också fått bra hjälp just framför sig; även om uppträdandet generellt i egen zon haft brister så har kampen framför egen målvakt alltid hållit hög klass.

Man kommer en bit med sådana kvalitéer i hockey.

Intressant på tisdag mot LHC – är det läge för Frederik Dichow då? Dansken behöver spela för att utvecklas, Frölunda behöver också matcha Lasse Johansson precis som veteranen önskar, som målvaktscoachen Peter Iversen finner bäst, för en dalkarl som håller den här klassen mellan stolparna, det kan vara skillnaden mellan … ja, nästan som mellan ljus och mörker skulle jag vilja hävda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

6. No power in the play.

Spelet i power play var inte mycket att hurra för i Frölundas fall. PP2 såg okej ut, PP1 gjorde det inte. Det går för långsamt. Men över tid bör det bli bra. Malte Strömwall är en nyckel, han blir bättre när han slutar tvivla. Kanske behöver han ”bara” få sätta dit en puck.

Spelet i box play desto bättre. Superchanser för Max Friberg och Isac Born att göra 2–0, sedan kontrade Brendan Shinnimin in 1–1, men Frölundas jobb mot uppställt PP var bra. Och så fanns ju den där killen vid namn Johansson …

 

7. Nu börjar det – och spännande blir det.

Det ska bli synnerligen spännande att, med början i eftermiddag, följa Frölunda i SDHL. Jag tänker framför allt på två saker:

a) Är det verkligen rimligt att redan andra året man existerar vara med och utmana i toppen av Sveriges högstaliga? Sportchefen Kim Martin Hasson har fyllt på truppen med ytterligare några landslagsspelare, namn för namn är detta ett bra lag, ett att se upp med, så ena sidan fullt förståeligt att det snackas topp 4. Å andra? Tja, det är tufft att vara nykomling, det tar alltid tid att vänja sig vid bättre motstånd, högre tempo, den typen av saker. I eftermiddag (16.05) får vi en första indikation, Frölunda–SDE.

b) Hur kommer publikintresset att vara, hur kommer det hålla i sig under säsongen? Tusen biljetter sålda redan i fredags, med damhockeymått mätt en superbra siffra. Men det är till premiären, det. Hur blir det i mörka november, i ekonomiskt tuffa januari? Oavsett vilket lär Frölunda fungera som ett bra ”åskådarlok” i SDHL, och tänk så kul om laget i en slutspelsmatch kunde mobilisera och spela inför ett knôkat Frölundaborg. Okej, nu gick jag händelserna en smula i förväg. Men ändå …

 

8. Vass på isen, vass i snacket.

Det var så befriande att höra Nicklas Lasu efter matchen i går. Han – som öppnat säsongen utmärkt – hymlade inte för ett ögonblick med att mycket kan bli bättre, berömde Linus Omark & Co, poängterade sedan vikten av att vara glad när man vinner, alltså inte fokusera för mycket på det negativa.

Läs gärna texten nedan – jag tyckte den blev bra. Lasus förtjänst.

ANNONS

 

9. Tre … vligt – om man vill ha mycket hockey.

Veckan som kommer innehåller tre SHL-matcher för Frölunda.

Tisdag: LHC (hemma)
Torsdag: Växjö (borta)
Lördag: Rögle (hemma)

Nästa trematchersvecka dröjer en månad (24–28/10), sedan är det ännu ett långt uppehåll vad gäller varannandagshockey, den återkommer först 28/11–2/12).

 

10. Ibland blir det fel – för oss alla.

Lördagens miss 1: Att Lasse Johansson inte blev utvisad när han slog undan benen på Pontus Andreasson som skulle fixa 1–1 i slutet av första perioden. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

Lördagens miss 2: Isac Born hade öppet mål sedan Max Fribergs 4/5-friläge rädadats av Joel Lassinantti men fick inte in pucken. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

***

Vill ni ladda lite inför SDHL-premiären i eftermiddag? TV4 har ett reportage om Frölunda som ni kan kika på.

Det finns också två läsvärda (hoppas jag) texter här på sajten för den som missat. Klicka nedan, den som vill.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar. Njut av söndagen!

 

► Söndagskrönikan med Frölundafokus efter herrarnas laddade lördag och inför damernas spännande söndag. Roger Rönnbergs flirtande, Nicklas Lasus vassa uppträdande, plus och minus – med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Jubel efter Nicklas Lasus 1–0. Lilla bilden: Roger Rönnberg på presskonferensen. Foto: TV4 (skärmdump)

Det är alltid bra att vinna. Ibland är det bättre än vanligt. Jag skulle vilja hävda att Frölundas 2–1 på Luleå hör hemma i den senare kategorin.
Publiken såg sitt lag kämpa maximalt för klubbmärket.
Spelarna fick betalt – och en insättning på självförtroendekontot. Kanske kan det öka tilliten spelarna emellan så att agerandet i egen zon blir bättre över tid.

ÄNNU EN LÖRDAG med mycket folk i Scandinavium (10 217 sålda biljetter), med rätt okej stämning – och en riktigt tuff och dramatisk hockeymatch. Sämre kan man ju ha det en lördagskväll. I dag blir det förresten mer hockey, damernas SDHL-premiär mot SDE står för dörren.

Ladda gärna med veckans söndagskrönika, som vanligt i form av ”tio tankar.” Hjärtligt välkomna.

 

1. En romantiker på flirthumör.

Ni som kastar över presskonferenserna på Youtube har redan sett femtielfte delen i serien ”Roger Rönnberg showar på presskonferenser med synnerligen målande språk.” Den här gången var Rönnberg hockeyromantiker, han var kär när Nicklas Lasu vann sista tekningen, när han fick se sitt Frölunda vinna inför hemmapubliken, om fru Rönnberg håller med om herr Rönnbergs romantiska ådra var tydligen oklart – men sisådär 20.15 var det en romantiker som stod i Frölundas bås.

En del anser kanske sådant vara fånigt, respekt för det, men jag tycker snarare att det är underhållning. SHL behöver mer av sådant, inte mindre. Rönnberg flirtade vilt med supportrarna, med hemmapubliken, hans spelare hade gått på hörntänderna (hur Max Friberg kan ha sådana kvar är mer än jag förstår), fajtat sig till tre poäng mot en rent spelmässigt snäppet bättre motståndare – och då var det läge att tacka för stödet. Tyckte Rönnberg. Väl valt tillfälle. Tycker jag. Och att det sker på rönnbergskt målande vis, jag anser nog att både Frölunda som klubb och SHL som liga ska känna tacksamhet när någon vågar sticka ut.  Kan Rönnberg ibland dra till med de här utläggningarna för att flytta fokus från laget (och eventuella brister) till sig själv? Absolut. Problem med det? Icke. Professionell hockey är ju en del av underhållningsbranschen.

Nya Frölunda har krav på sig, ett topptippat lag, svag premiär mot Timrå, svag insats mot Malmö i torsdags, om det blivit förlust mot Luleå, om ledningen tappats, om det stundtals mjuka uppträdandet i egen zon straffat sig … det hade nog tagit styggt, kärleksaffären med supportrarna kunde ha svalnat en smula, tålamodet börjat naggas i kanten, i den mån tålamod nu har kanter. Men ni förstår vartåt jag vill komma.

Tidigt på säsongen, allt stämmer inte, men Frölunda visade att man kan vinna på bra målvaktsspel, bra kamp framför Lasse Johansson – och en i två perioder rätt spännande offensiv. Oj, så mycket det finns att jobba på i defensiven. Oj, så långt Frölunda är från att maxprestera. Men också – oj, så viktigt med den här typen av framgång. Bara en liten, liten del av SHL 23/24 har spelats. Drömmarna och förhoppningarna lever vidare.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå spellevinken Rönnberg, före matchen blåste han i någon jäkla megafon när Luleåkollegan Henrik Stridh intervjuades i TV4. På skoj, förstås. Men det händer (nästan) alltid något.

 

2. Börjar bli en vana med klingbergare i Kålleseum. 

Ni som följer sajten på Instagram såg att Calle Klingberg hade en speciell supporter på plats. Och visst klev han fram, Klingberg. Igen. En patenterad ”klingbergare”, stark framför kassen, han fick pucken på sig, Joel Lassinantti ställd. Matchavgörande – för att Luleå med alla sina omarkar och andreassöner inte hade någon som kunde matcha Klingberg och dennes Tomas Holmström-lika egenskaper. I oktober ska förresten den Lerums BK-fostrade anfallaren ner till Schweiz och hyllas av sin gamla klubb Zug.

Den Lerums BK-fostrade veteranen trivs hemma i Scandinavium (två matcher, tre mål) – och han spelar en avgörande roll. 1–1-målet mot Leksand tog Frölunda i den matchen. 2–1 på Luleå avgjorde. Hela kedjan, så länge (två perioder) Frölunda hade en offensiv, var bra. Erik Thorells match tyckte jag om (han var högst delaktig i 2–1, stark på pucken). David Edstrom stod för sin klart bästa insats för säsongen. Lovande.

Nicklas Lasus kedja med Linus Nässén (skarven vid 1–0!) och Isac Born stod ut, lagets klart bästa, trion satte tryck och spelade fyndig hockey. Det vore synd för Born, och för Frölunda, om skadan är allvarlig. Men – det verkade inte så.

Även Erik Borg med evighetsmaskinen Max Friberg och Linus Öberg hade flera bra byten. Det är bara den tänkta förstakedjan som hackar en smula, men det är heller inte så konstigt. Jere Innala hela tiden en faktor – för att har en 031-säsong under bältet. Malte Strömwall och Gustav Rydahl kan mer, men det är knappast förvånande att det är så. Här krävs tålamod.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

 

3. Bättre betyder inte bra.

Roger Rönnberg talade sig varm för kampen, för sargduellerna, sa något i stil med ”Allt det vi inte hade i Malmö, det hade vi i dag.” Det var då att ta i, tänkte jag. Visst, spelet i egen zon var absolut bättre än i torsdags, man ska också betänka att svårare motstånd än Linus Omark, Juhani Tyrväinen och Pontus Andreasson finns knappast i SHL, men ändå:

Det förloras så många närkamper.

Det spelas så taffligt med pucken.

Det missas så många urspel.

Visst, det är tidigt på säsongen, men lite förvånande måste jag säga att det är. En sak när motståndarna spelar riktigt bra hockey – men jag tycker Frölundas spelare rätt ofta sätter sig själva i skiten. Nå, något ska man ha att jobba på i slutet av september. Och blir det bra – då blir det kanske jäkligt bra?

 

4. Grattis, Frölunda – om …

Redan sista halvan av Malmömatchen i torsdags klev Henrik Tömmernes fram. Mot Luleå var han bra i 60 minuter. Rejäl i egen zon, bra offensiva utflykter. Om 33-åringen redan börjar hitta in i SHL efter alla åren i Schweiz är Frölunda att gratulera. Jag delar Roger Rönnbergs uppfattning här, trodde kanske det skulle ta längre tid.

 

5. Matchvinnare två gånger om.

Två matcher i rad har Lasse Johansson varit matchvinnare. Höll jag på att skriva. Jag gjorde det visst också. För att … en poäng för Frölunda i Malmö – det var ju som en vinst. Lasse ger hela laget trygghet som han spelar nu, han har också fått bra hjälp just framför sig; även om uppträdandet generellt i egen zon haft brister så har kampen framför egen målvakt alltid hållit hög klass.

Man kommer en bit med sådana kvalitéer i hockey.

Intressant på tisdag mot LHC – är det läge för Frederik Dichow då? Dansken behöver spela för att utvecklas, Frölunda behöver också matcha Lasse Johansson precis som veteranen önskar, som målvaktscoachen Peter Iversen finner bäst, för en dalkarl som håller den här klassen mellan stolparna, det kan vara skillnaden mellan … ja, nästan som mellan ljus och mörker skulle jag vilja hävda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

6. No power in the play.

Spelet i power play var inte mycket att hurra för i Frölundas fall. PP2 såg okej ut, PP1 gjorde det inte. Det går för långsamt. Men över tid bör det bli bra. Malte Strömwall är en nyckel, han blir bättre när han slutar tvivla. Kanske behöver han ”bara” få sätta dit en puck.

Spelet i box play desto bättre. Superchanser för Max Friberg och Isac Born att göra 2–0, sedan kontrade Brendan Shinnimin in 1–1, men Frölundas jobb mot uppställt PP var bra. Och så fanns ju den där killen vid namn Johansson …

 

7. Nu börjar det – och spännande blir det.

Det ska bli synnerligen spännande att, med början i eftermiddag, följa Frölunda i SDHL. Jag tänker framför allt på två saker:

a) Är det verkligen rimligt att redan andra året man existerar vara med och utmana i toppen av Sveriges högstaliga? Sportchefen Kim Martin Hasson har fyllt på truppen med ytterligare några landslagsspelare, namn för namn är detta ett bra lag, ett att se upp med, så ena sidan fullt förståeligt att det snackas topp 4. Å andra? Tja, det är tufft att vara nykomling, det tar alltid tid att vänja sig vid bättre motstånd, högre tempo, den typen av saker. I eftermiddag (16.05) får vi en första indikation, Frölunda–SDE.

b) Hur kommer publikintresset att vara, hur kommer det hålla i sig under säsongen? Tusen biljetter sålda redan i fredags, med damhockeymått mätt en superbra siffra. Men det är till premiären, det. Hur blir det i mörka november, i ekonomiskt tuffa januari? Oavsett vilket lär Frölunda fungera som ett bra ”åskådarlok” i SDHL, och tänk så kul om laget i en slutspelsmatch kunde mobilisera och spela inför ett knôkat Frölundaborg. Okej, nu gick jag händelserna en smula i förväg. Men ändå …

 

8. Vass på isen, vass i snacket.

Det var så befriande att höra Nicklas Lasu efter matchen i går. Han – som öppnat säsongen utmärkt – hymlade inte för ett ögonblick med att mycket kan bli bättre, berömde Linus Omark & Co, poängterade sedan vikten av att vara glad när man vinner, alltså inte fokusera för mycket på det negativa.

Läs gärna texten nedan – jag tyckte den blev bra. Lasus förtjänst.

ANNONS

 

9. Tre … vligt – om man vill ha mycket hockey.

Veckan som kommer innehåller tre SHL-matcher för Frölunda.

Tisdag: LHC (hemma)
Torsdag: Växjö (borta)
Lördag: Rögle (hemma)

Nästa trematchersvecka dröjer en månad (24–28/10), sedan är det ännu ett långt uppehåll vad gäller varannandagshockey, den återkommer först 28/11–2/12).

 

10. Ibland blir det fel – för oss alla.

Lördagens miss 1: Att Lasse Johansson inte blev utvisad när han slog undan benen på Pontus Andreasson som skulle fixa 1–1 i slutet av första perioden. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

Lördagens miss 2: Isac Born hade öppet mål sedan Max Fribergs 4/5-friläge rädadats av Joel Lassinantti men fick inte in pucken. Hur gick det till? Undrade (säkert inte bara) jag.

***

Vill ni ladda lite inför SDHL-premiären i eftermiddag? TV4 har ett reportage om Frölunda som ni kan kika på.

Det finns också två läsvärda (hoppas jag) texter här på sajten för den som missat. Klicka nedan, den som vill.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar. Njut av söndagen!

 

35 Kommentarer

 1. Hur många säsongsbiljetter har sålts till Frölundas damlag?

  Måste ge cred till klacken och delar av publiken som hejade på hela matchen. Än så länge verkar det lyckat med den utökade klacken ”aktiv sittplats”. Det känns som de får igång resten av publiken som hänger med i klappande och hejande. Riktigt bra stämning . Förvisso två matcher , men håller det i sig kommer det kännas som fornstora dagar i Scandinavium.

   • Säsongskort? Det var ju 600 biljetter sålda till matchen för några dagar sedan. Igår hade 1200st sålts. Det tog fart när Frölunda väl släppte fler och bättre sittplatser

    • Ja, eller … det var press-Peters gissning med så många säsongskort eftersom siffran var någonstans där förra säsongen. Tydligen är det svårt att se med det här biljettssystemet. Men jag tror det rör sig om ungefär så många.

 2. Viktig match precis som du säger, Henrik. Mycket lättare att fortsätta bygga på något om man hänger med i tabellen.

  Lasse har börjat på en högre nivå i år. Det är kul att se. Tror Iversen kommer göra målvakterna gott. Tömmernes, Malte och Rydahl kommer igång vad det lider.

  Mycket Luleå i tredje men det är också lite gamla Frölunda över det i att det blir ganska runt och man har inte så många skarpskyttar.

  Mycket som behöver slipas på samtidigt finns det ingredienser som inte funnits på länge. En riktig QB i Tömmernes, skarpskyttar i form av Strömwall och Öberg, en center tank med bättre offensiv än Joel i form av Rydahl, och en Holmström typ i Klingberg. Det jag tycker saknas är bättre tekare. Kan man hitta en toppcenter som kan teka vore det mycket värdefullt, så klart.

  • Många goda tankar. Det där med runt håller jag dock inte alls med om. Finns en helt annan ”på mål”-instinkt än förut. Att Frölunda inte ALLTID kommer in på kassen har ju med motståndet att göra. Ofta är det bra. 🙂 Luleå kom inte alls in så ofta som man ville, spelade mycket runtrunt – för att Frölunda, trots sina brister med för få stopp i spelet, skyddade mitten väl.

   25-30 i tekningar. Visst saknas Joel L, inget konstigt, men tycker ändå att Frölunda klarar sig något bättre än jag trodde. Och unge Edstrom blir bara bättre, 57 procent i går.

   • Menade inte att Frölunda var runda utan Luleå. Omark är ju en artist men det blir ju mycket cirkulerande med såna spelare. Tycker Frölunda har mycket bättre attack i år än tidigare. Där har ju Klingberg en viktig roll.

    Se där, då var det mest en känsla av att man förlorade tekningar. Tur det finns statistik 😊 Joel var ju grym på att se till att man fick börja med puck i PP. Där finns det förbättringspotential, helt klart.

 3. Leman, vad tror du om detta?

  Man måste få igång Malte att börja skjuta, dessutom funkade Öberg riktigt bra med Innala och så har de Gurra som kan täcka upp för Öberg i egen zon, där jag anser han har bekymmer.

  21 Jere Innala–15 Gustav Rydahl––18 Linus Öberg
  12 Max Friberg–11 Erik Borg-88 Malte Strömwall

  • Kan mycket väl se sådant mixtrande om det inte tar fart längre fram. Behöver få igång Öberg, han och Innala klickade.

  • Ligger något i det, gissar att Friberg och Malte skulle passa bra ihop. Gärna med en toppcenter emellan…
   Nu ville autokorrekt göra om toppcenter till toppentjej… 😁

  • Tycker jag ser bra ut Björn MEN viktigaste kedjan att splittra måste väl ändå vara Thorell-Edstrom-klingberg!
   Där händer det absolut ingenting!!
   Skulle kunna tänka nig Klingberg-Lasu-Thorell
   Sen tillbaka till en ungdomslina med Nässen-Edstrom-Born(Stenberg)

 4. Vet inte om jag kan hålla med om ”rätt okej stämning” .
  Tycker det blir sämre o sämre speciellt när man följer matchen på tv, ibland e det t.o.m. knäpp tyst i arenan. O igår hörde man domarna åtskilda gånger för det inte hördes ett ord från publiken.
  Zappar man över till andra matcher så e det liv i luckan på arenorna men känns som rena begravningen i Scandinavium.

  • Tobias, det beror mycket var kamererna sitter i arenorna. Är man på plats hörs stämningen otroligt mycket mer än tv.

  • Jag har varit på plats båda matcherna.
   Jag tycker att stämningen är klart bättre i år.
   Visst en del kvar till fornstora dagars slutspels stämning. Men klart godkänt för att vara i september.

 5. Tack för bra text, håller med FHC4life om att det inte skulle skada att få in en riktigt vass renare i laget. Eller så kanske man skulle kunna ta in en viss fd kapten för att träna upp gubbarna i det momentet?

  Gillar att man försöker vara mycket mer aggressiva in mot mål, stor skillnad mot förra säsongen! Nu ska man ”bara” få ordning på försvarsspelet.

  Ha en fortsatt trevlig söndag!

  • I SHL har man väl inte så mycket skills coacher? Hade varit intressant med Joel i en sån roll. Få in nån gammal skarpskytt för att träna på skott och offensivt spel. Det kanske är så att spelarna redan har alla verktygen för att kunna träna men det är en intressant tanke.

   • Skulle vilja ha skridskocoach som körde extra med Tömmen, Strömwall, Klingberg, Thorell, Rydahl som behöver komma in i åkningen för SHL hockeyn. Som Andreas Larsson gjorde i Frölunda.

 6. ”En patenterad ’klingbergare’, …” Haha – undrar vad för något den skulle kunna bestå utav?
  Hamburgare, Parisare (istället, stora breda ”slajsade” tjocka korvskivor mellan hamburgerbrödet), Köpenhamnare (fyrkantiga danska wienerbröd), Biff à La Lindström (köttfärsbiff med lök, rödbetor och kapris), Wallenbergare (pannbiff av finmalet kalvkött) och till sist Göteborgaren (en blandning mellan småkaka och kondisbit). 😉

 7. Omark yttrade sig att domarna är dåliga i gbg. Tycker de är ojämna i alla arenor. Vi förlorar CHL finalen mot Luleå för fomarna går på Luleås divings. Men kan ju vara så att allt blir grisigare och går långsamt i Scandinavium än i andra arenor vilket gör att domarna inte hinner se lr kan se allt. Tänker motståndarna vill visa och tysta publiken och förlunda kämpar på.

  • 2min direkt in i tredje (alltså direkt efter omark klagat på domaren) så åker rydahl på den mest påhittade utvisningen i serien än så länge! En slump?! Skulle knappast tro de!
   Det är så sjukt ojämn nivån på domarna, inte bara från match till match, arena till arena utan från period till period. Beror helt på vem som beklagat sig i tv4 studion och åt vilken håll!

 8. Såg att Purre har 3+1 på 5 matcher i Pelicans.
  Sundström 0+3 på 5 matcher i Sport.
  Intressant att följa hur deras säsonger går där borta.

 9. Tidigt på säsongen men det ser ut som om att Linus Nässén tagit kliv framåt, liksom PJ.
  Roligt och nödvändigt.

 10. Det är väl så att motståndaren har mer puck än tidigare? Kan gilla det lite och att man är mer effektiv. Ingen mening äga puck hela tiden som tidigare och sedan åka på kontring. Lasse får kanske mer att göra ibland. Att slå till hänsynslöst när läge kommer och värdera bättre. Luleå känns som ett av de svårare lagen att möta. Inget målkalas.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt