Vill ställa mig upp och skrika: ”Ser ni inte vad som är på väg att hända?”

Vill ställa mig upp och skrika: ”Ser ni inte vad som är på väg att hända?”

Vill ställa mig upp och skrika: ”Ser ni inte vad som är på väg att hända?”

Vill ställa mig upp och skrika: ”Ser ni inte vad som är på väg att hända?”

► Efterspelet till filmningen/förstärkningen som avgjorde VM-finalen i hockey? Existerar knappt. Som efter en fotbollsmatch.
► Hockeyn tycks närma sig storebror i raketfart.
► Enormt oroande, tycker jag. Ser inte de styrande vad som är på väg att hända?
► 
– Det bara fortsätter, jag ogillar det sjukt mycket. Det har gått för långt. Någonting måste göras, säger förre SHL-profilen Anton Axelsson.
► Han har ett förslag. Jag gillar det – och hoppas fler delar åsikten.

Det som avgjorde VM-finalen. Thomas Chabots hakning och Hannes Björninens överspel. Bristen på reaktioner visar hur illa ute hockeyn är. Foto: TSN (skärmdump)

NÄR BENEN LIKSOM föll ihop på finske VM-anfallaren Hannes Björninen beseglades Kanadas öde, istället för en fusk-tvåa på Björninen och en hakningstvåa på Thomas Chabot så fick Finland spela power play – där sköt Sakari Manninen guldet till FInland.

Illa nog, men bristen på reaktioner är mycket värre.

Jag hade önskat att medieflödet i dag varit fullt av krönikor och texter där beteendet fördömdes, där oron för hockeyns framtid togs upp. Jag hade velat se hockeytränare, -spelare, aktiva såväl som gamla, höja sina röster.

Har jag sett sådant?

Ytterst lite.

ANNONS

En del felriktat gnäll på domarna, en del ”klart det var en filmning”, men i princip inte mer än så.

För mig som älskar sporten hockey är detta enormt oroande. Jag får samma känsla som efter en stor fotbollsmatch: ”Jaså, han kastade sig, det var ingen förseelse egentligen? Nä, nä, men det är ju så det är.”

Ska hockeyn verkligen gå i samma fälla, acceptera att ”det är så det är”?

Jag vill inte alls åt Hannes Björninen som person, tro inte det, säkert världens goaste kille vid sidan av rinken, men med den här trenden inom hockeyn, nu inte ens starkt fördömande efter VM-finalen, det är som att jag vill ställa mig upp och skrika till allt hockeyfolk:

”Ser ni inte vad som håller på att hända med er sport?
Varför gör ni inget?
Vill ni verkligen ha det så här?”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson

Anton Axelsson, den före detta SHL-profilen (Timrå, Frölunda), säger:

– Jag får också den känslan, vi börjar gå mot … om vi ska ta det som exempel, fotbollen. Jag tycker inte hockeyn ska dit. Det är gladiatorspel vi håller på med, ett modifierat, man kan inte hoppa in tacklingar längre, jättebra, men filmningar är så långt ifrån gladiatorspel man kan komma.

– Jag tycker det blivit så här i hockeyn överlag, filmningar och förstärkningar. Jag såg en del på allsvenska slutspelet, framför allt Modo–Björklöven, jag tröttnade och slutade titta på den serien för att det var så många förstärkningar. Spelarna reagerar, fansen, domarna också, sedan … jaha? Det bara fortsätter. I  SHL också. Jag ogillar det sjukt mycket.

Nyckelfrasen: ”Sedan … jaha?”

Det händer ju inget. Inga reaktioner. Inget fördömande. Ingenting. I min drömvärld hade Björninen ställts till svars i går (söndag), skämts i dag, hans lagkamrater ogillat beteendet, finska hockeyfans tyckt att sättet Finland vann på var pinsamt.

Som engelsk fotboll förr i tiden.

Som hockey förr i tiden.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Axelsson om utvecklingen han sett och varnat för i tre, fyra år:

– Jag tror det  börjar redan när spelarna är unga. Förr, den som filmade eller förstärkte – han blev utfrusen. Det var ”Ställ dig upp, ligg inte kvar!”, och ”Skott på foten? Du kan åka på den andra.” Niklas Andersson sa till mig, Sanny Lindström sa till mig: ”Visa inte att du har ont.”

Slående i dag är att tränare kan beklaga sig över andra lags spelare som förstärker situationer men inte  sina egna. Aldrig att man ser tydliga markeringar (vilket hade behövts).

Anton Axelssons resonemang kring varför är högintressant:

– I dag får du inte riktigt säga till. Det genomsyrar hela samhället. Om jag filmat när jag kom upp i Frölunda, Janne Karlsson, (Stephan) ”Lillis” Lundh, de hade skickar ner mig i juniorlaget, sagt ”Stanna där en vecka och fundera på vad du håller på med.” Roger (Rönnberg), ”Bulan” (Thomas Berglund), Sam Hallam, de ser säkert, ingen är för (filmningar) men tänker kanske ”Vad ska vi säga? Vad säger agenten? Får vi säga till?” Nu blir enda reaktionen från motståndare och motståndarfans – och det skiter du i.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Är det för sent? Kan hockeyn fortfarande stoppa snöbollen så att den inte rullar in på fotbollsplanen?

Jag vill tro det. Om sportens styrande verkligen bestämmer sig, förstår problemet, tycker att det är ett problem (det kanske man inte gör, respekt för det i så fall, alla ser saker olika).

Min uppfattning är fortfarande att de goda krafterna behöver agera, spelare med pondus behöver säga till lagkamrater att ”Ge fan i det där”; på något sätt behöver det åter bli pinsamt, ”skämmigt” att spela över. att fuska sig till fördelar.

Men det räcker inte. Det har gått för långt för det. Jag är helt med på Anton Axelssons resonemang, han vill se en regeländring som gör det möjligt för domarna att ta videon till hjälp när de inte tydligt sett men misstänker en filmning/förstärkning:

– Gå in och granska i efterhand, jag gillar inte för mycket av det egentligen, men kanske måste man göra det här. Det går så fort, att domare missar en tripping eller hakning, det är en del av spelet, det ska inte behöva tittas på till höger eller vänster, men för att få bukt med filmningar, om man verkligen vill det – då måste man göra något. Så som man gjorde med huvudtacklingar. Om de granskat i går så hade de ju sett att det skulle ha varit två minuter var (Chabot, Björninen).

** Du vill även se strängare straff?
– Ett riktigt hårt straff, något som Hockeysverige enas om, får du då två, tre tvåminutare, då kommer tränarna att känna ”Vi har inte råd med det här!” Så tycker jag. Jag säger inte att jag har rätt, men jag tycker så.

En from och stilla förhoppning är att många håller med.

***

I svensk hockey i dag kan du få två minuter för diving samt i efterhand bötfällas (5000 kronor).  Det händer sällan.

 

► Efterspelet till filmningen/förstärkningen som avgjorde VM-finalen i hockey? Existerar knappt. Som efter en fotbollsmatch.
► Hockeyn tycks närma sig storebror i raketfart.
► Enormt oroande, tycker jag. Ser inte de styrande vad som är på väg att hända?
► 
– Det bara fortsätter, jag ogillar det sjukt mycket. Det har gått för långt. Någonting måste göras, säger förre SHL-profilen Anton Axelsson.
► Han har ett förslag. Jag gillar det – och hoppas fler delar åsikten.

Det som avgjorde VM-finalen. Thomas Chabots hakning och Hannes Björninens överspel. Bristen på reaktioner visar hur illa ute hockeyn är. Foto: TSN (skärmdump)

NÄR BENEN LIKSOM föll ihop på finske VM-anfallaren Hannes Björninen beseglades Kanadas öde, istället för en fusk-tvåa på Björninen och en hakningstvåa på Thomas Chabot så fick Finland spela power play – där sköt Sakari Manninen guldet till FInland.

Illa nog, men bristen på reaktioner är mycket värre.

Jag hade önskat att medieflödet i dag varit fullt av krönikor och texter där beteendet fördömdes, där oron för hockeyns framtid togs upp. Jag hade velat se hockeytränare, -spelare, aktiva såväl som gamla, höja sina röster.

Har jag sett sådant?

Ytterst lite.

ANNONS

En del felriktat gnäll på domarna, en del ”klart det var en filmning”, men i princip inte mer än så.

För mig som älskar sporten hockey är detta enormt oroande. Jag får samma känsla som efter en stor fotbollsmatch: ”Jaså, han kastade sig, det var ingen förseelse egentligen? Nä, nä, men det är ju så det är.”

Ska hockeyn verkligen gå i samma fälla, acceptera att ”det är så det är”?

Jag vill inte alls åt Hannes Björninen som person, tro inte det, säkert världens goaste kille vid sidan av rinken, men med den här trenden inom hockeyn, nu inte ens starkt fördömande efter VM-finalen, det är som att jag vill ställa mig upp och skrika till allt hockeyfolk:

”Ser ni inte vad som håller på att hända med er sport?
Varför gör ni inget?
Vill ni verkligen ha det så här?”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson

Anton Axelsson, den före detta SHL-profilen (Timrå, Frölunda), säger:

– Jag får också den känslan, vi börjar gå mot … om vi ska ta det som exempel, fotbollen. Jag tycker inte hockeyn ska dit. Det är gladiatorspel vi håller på med, ett modifierat, man kan inte hoppa in tacklingar längre, jättebra, men filmningar är så långt ifrån gladiatorspel man kan komma.

– Jag tycker det blivit så här i hockeyn överlag, filmningar och förstärkningar. Jag såg en del på allsvenska slutspelet, framför allt Modo–Björklöven, jag tröttnade och slutade titta på den serien för att det var så många förstärkningar. Spelarna reagerar, fansen, domarna också, sedan … jaha? Det bara fortsätter. I  SHL också. Jag ogillar det sjukt mycket.

Nyckelfrasen: ”Sedan … jaha?”

Det händer ju inget. Inga reaktioner. Inget fördömande. Ingenting. I min drömvärld hade Björninen ställts till svars i går (söndag), skämts i dag, hans lagkamrater ogillat beteendet, finska hockeyfans tyckt att sättet Finland vann på var pinsamt.

Som engelsk fotboll förr i tiden.

Som hockey förr i tiden.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Axelsson om utvecklingen han sett och varnat för i tre, fyra år:

– Jag tror det  börjar redan när spelarna är unga. Förr, den som filmade eller förstärkte – han blev utfrusen. Det var ”Ställ dig upp, ligg inte kvar!”, och ”Skott på foten? Du kan åka på den andra.” Niklas Andersson sa till mig, Sanny Lindström sa till mig: ”Visa inte att du har ont.”

Slående i dag är att tränare kan beklaga sig över andra lags spelare som förstärker situationer men inte  sina egna. Aldrig att man ser tydliga markeringar (vilket hade behövts).

Anton Axelssons resonemang kring varför är högintressant:

– I dag får du inte riktigt säga till. Det genomsyrar hela samhället. Om jag filmat när jag kom upp i Frölunda, Janne Karlsson, (Stephan) ”Lillis” Lundh, de hade skickar ner mig i juniorlaget, sagt ”Stanna där en vecka och fundera på vad du håller på med.” Roger (Rönnberg), ”Bulan” (Thomas Berglund), Sam Hallam, de ser säkert, ingen är för (filmningar) men tänker kanske ”Vad ska vi säga? Vad säger agenten? Får vi säga till?” Nu blir enda reaktionen från motståndare och motståndarfans – och det skiter du i.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Är det för sent? Kan hockeyn fortfarande stoppa snöbollen så att den inte rullar in på fotbollsplanen?

Jag vill tro det. Om sportens styrande verkligen bestämmer sig, förstår problemet, tycker att det är ett problem (det kanske man inte gör, respekt för det i så fall, alla ser saker olika).

Min uppfattning är fortfarande att de goda krafterna behöver agera, spelare med pondus behöver säga till lagkamrater att ”Ge fan i det där”; på något sätt behöver det åter bli pinsamt, ”skämmigt” att spela över. att fuska sig till fördelar.

Men det räcker inte. Det har gått för långt för det. Jag är helt med på Anton Axelssons resonemang, han vill se en regeländring som gör det möjligt för domarna att ta videon till hjälp när de inte tydligt sett men misstänker en filmning/förstärkning:

– Gå in och granska i efterhand, jag gillar inte för mycket av det egentligen, men kanske måste man göra det här. Det går så fort, att domare missar en tripping eller hakning, det är en del av spelet, det ska inte behöva tittas på till höger eller vänster, men för att få bukt med filmningar, om man verkligen vill det – då måste man göra något. Så som man gjorde med huvudtacklingar. Om de granskat i går så hade de ju sett att det skulle ha varit två minuter var (Chabot, Björninen).

** Du vill även se strängare straff?
– Ett riktigt hårt straff, något som Hockeysverige enas om, får du då två, tre tvåminutare, då kommer tränarna att känna ”Vi har inte råd med det här!” Så tycker jag. Jag säger inte att jag har rätt, men jag tycker så.

En from och stilla förhoppning är att många håller med.

***

I svensk hockey i dag kan du få två minuter för diving samt i efterhand bötfällas (5000 kronor).  Det händer sällan.

 

► Efterspelet till filmningen/förstärkningen som avgjorde VM-finalen i hockey? Existerar knappt. Som efter en fotbollsmatch.
► Hockeyn tycks närma sig storebror i raketfart.
► Enormt oroande, tycker jag. Ser inte de styrande vad som är på väg att hända?
► 
– Det bara fortsätter, jag ogillar det sjukt mycket. Det har gått för långt. Någonting måste göras, säger förre SHL-profilen Anton Axelsson.
► Han har ett förslag. Jag gillar det – och hoppas fler delar åsikten.

Det som avgjorde VM-finalen. Thomas Chabots hakning och Hannes Björninens överspel. Bristen på reaktioner visar hur illa ute hockeyn är. Foto: TSN (skärmdump)

NÄR BENEN LIKSOM föll ihop på finske VM-anfallaren Hannes Björninen beseglades Kanadas öde, istället för en fusk-tvåa på Björninen och en hakningstvåa på Thomas Chabot så fick Finland spela power play – där sköt Sakari Manninen guldet till FInland.

Illa nog, men bristen på reaktioner är mycket värre.

Jag hade önskat att medieflödet i dag varit fullt av krönikor och texter där beteendet fördömdes, där oron för hockeyns framtid togs upp. Jag hade velat se hockeytränare, -spelare, aktiva såväl som gamla, höja sina röster.

Har jag sett sådant?

Ytterst lite.

ANNONS

En del felriktat gnäll på domarna, en del ”klart det var en filmning”, men i princip inte mer än så.

För mig som älskar sporten hockey är detta enormt oroande. Jag får samma känsla som efter en stor fotbollsmatch: ”Jaså, han kastade sig, det var ingen förseelse egentligen? Nä, nä, men det är ju så det är.”

Ska hockeyn verkligen gå i samma fälla, acceptera att ”det är så det är”?

Jag vill inte alls åt Hannes Björninen som person, tro inte det, säkert världens goaste kille vid sidan av rinken, men med den här trenden inom hockeyn, nu inte ens starkt fördömande efter VM-finalen, det är som att jag vill ställa mig upp och skrika till allt hockeyfolk:

”Ser ni inte vad som håller på att hända med er sport?
Varför gör ni inget?
Vill ni verkligen ha det så här?”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson

Anton Axelsson, den före detta SHL-profilen (Timrå, Frölunda), säger:

– Jag får också den känslan, vi börjar gå mot … om vi ska ta det som exempel, fotbollen. Jag tycker inte hockeyn ska dit. Det är gladiatorspel vi håller på med, ett modifierat, man kan inte hoppa in tacklingar längre, jättebra, men filmningar är så långt ifrån gladiatorspel man kan komma.

– Jag tycker det blivit så här i hockeyn överlag, filmningar och förstärkningar. Jag såg en del på allsvenska slutspelet, framför allt Modo–Björklöven, jag tröttnade och slutade titta på den serien för att det var så många förstärkningar. Spelarna reagerar, fansen, domarna också, sedan … jaha? Det bara fortsätter. I  SHL också. Jag ogillar det sjukt mycket.

Nyckelfrasen: ”Sedan … jaha?”

Det händer ju inget. Inga reaktioner. Inget fördömande. Ingenting. I min drömvärld hade Björninen ställts till svars i går (söndag), skämts i dag, hans lagkamrater ogillat beteendet, finska hockeyfans tyckt att sättet Finland vann på var pinsamt.

Som engelsk fotboll förr i tiden.

Som hockey förr i tiden.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Axelsson om utvecklingen han sett och varnat för i tre, fyra år:

– Jag tror det  börjar redan när spelarna är unga. Förr, den som filmade eller förstärkte – han blev utfrusen. Det var ”Ställ dig upp, ligg inte kvar!”, och ”Skott på foten? Du kan åka på den andra.” Niklas Andersson sa till mig, Sanny Lindström sa till mig: ”Visa inte att du har ont.”

Slående i dag är att tränare kan beklaga sig över andra lags spelare som förstärker situationer men inte  sina egna. Aldrig att man ser tydliga markeringar (vilket hade behövts).

Anton Axelssons resonemang kring varför är högintressant:

– I dag får du inte riktigt säga till. Det genomsyrar hela samhället. Om jag filmat när jag kom upp i Frölunda, Janne Karlsson, (Stephan) ”Lillis” Lundh, de hade skickar ner mig i juniorlaget, sagt ”Stanna där en vecka och fundera på vad du håller på med.” Roger (Rönnberg), ”Bulan” (Thomas Berglund), Sam Hallam, de ser säkert, ingen är för (filmningar) men tänker kanske ”Vad ska vi säga? Vad säger agenten? Får vi säga till?” Nu blir enda reaktionen från motståndare och motståndarfans – och det skiter du i.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Är det för sent? Kan hockeyn fortfarande stoppa snöbollen så att den inte rullar in på fotbollsplanen?

Jag vill tro det. Om sportens styrande verkligen bestämmer sig, förstår problemet, tycker att det är ett problem (det kanske man inte gör, respekt för det i så fall, alla ser saker olika).

Min uppfattning är fortfarande att de goda krafterna behöver agera, spelare med pondus behöver säga till lagkamrater att ”Ge fan i det där”; på något sätt behöver det åter bli pinsamt, ”skämmigt” att spela över. att fuska sig till fördelar.

Men det räcker inte. Det har gått för långt för det. Jag är helt med på Anton Axelssons resonemang, han vill se en regeländring som gör det möjligt för domarna att ta videon till hjälp när de inte tydligt sett men misstänker en filmning/förstärkning:

– Gå in och granska i efterhand, jag gillar inte för mycket av det egentligen, men kanske måste man göra det här. Det går så fort, att domare missar en tripping eller hakning, det är en del av spelet, det ska inte behöva tittas på till höger eller vänster, men för att få bukt med filmningar, om man verkligen vill det – då måste man göra något. Så som man gjorde med huvudtacklingar. Om de granskat i går så hade de ju sett att det skulle ha varit två minuter var (Chabot, Björninen).

** Du vill även se strängare straff?
– Ett riktigt hårt straff, något som Hockeysverige enas om, får du då två, tre tvåminutare, då kommer tränarna att känna ”Vi har inte råd med det här!” Så tycker jag. Jag säger inte att jag har rätt, men jag tycker så.

En from och stilla förhoppning är att många håller med.

***

I svensk hockey i dag kan du få två minuter för diving samt i efterhand bötfällas (5000 kronor).  Det händer sällan.

 

► Efterspelet till filmningen/förstärkningen som avgjorde VM-finalen i hockey? Existerar knappt. Som efter en fotbollsmatch.
► Hockeyn tycks närma sig storebror i raketfart.
► Enormt oroande, tycker jag. Ser inte de styrande vad som är på väg att hända?
► 
– Det bara fortsätter, jag ogillar det sjukt mycket. Det har gått för långt. Någonting måste göras, säger förre SHL-profilen Anton Axelsson.
► Han har ett förslag. Jag gillar det – och hoppas fler delar åsikten.

Det som avgjorde VM-finalen. Thomas Chabots hakning och Hannes Björninens överspel. Bristen på reaktioner visar hur illa ute hockeyn är. Foto: TSN (skärmdump)

NÄR BENEN LIKSOM föll ihop på finske VM-anfallaren Hannes Björninen beseglades Kanadas öde, istället för en fusk-tvåa på Björninen och en hakningstvåa på Thomas Chabot så fick Finland spela power play – där sköt Sakari Manninen guldet till FInland.

Illa nog, men bristen på reaktioner är mycket värre.

Jag hade önskat att medieflödet i dag varit fullt av krönikor och texter där beteendet fördömdes, där oron för hockeyns framtid togs upp. Jag hade velat se hockeytränare, -spelare, aktiva såväl som gamla, höja sina röster.

Har jag sett sådant?

Ytterst lite.

ANNONS

En del felriktat gnäll på domarna, en del ”klart det var en filmning”, men i princip inte mer än så.

För mig som älskar sporten hockey är detta enormt oroande. Jag får samma känsla som efter en stor fotbollsmatch: ”Jaså, han kastade sig, det var ingen förseelse egentligen? Nä, nä, men det är ju så det är.”

Ska hockeyn verkligen gå i samma fälla, acceptera att ”det är så det är”?

Jag vill inte alls åt Hannes Björninen som person, tro inte det, säkert världens goaste kille vid sidan av rinken, men med den här trenden inom hockeyn, nu inte ens starkt fördömande efter VM-finalen, det är som att jag vill ställa mig upp och skrika till allt hockeyfolk:

”Ser ni inte vad som håller på att hända med er sport?
Varför gör ni inget?
Vill ni verkligen ha det så här?”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson

Anton Axelsson, den före detta SHL-profilen (Timrå, Frölunda), säger:

– Jag får också den känslan, vi börjar gå mot … om vi ska ta det som exempel, fotbollen. Jag tycker inte hockeyn ska dit. Det är gladiatorspel vi håller på med, ett modifierat, man kan inte hoppa in tacklingar längre, jättebra, men filmningar är så långt ifrån gladiatorspel man kan komma.

– Jag tycker det blivit så här i hockeyn överlag, filmningar och förstärkningar. Jag såg en del på allsvenska slutspelet, framför allt Modo–Björklöven, jag tröttnade och slutade titta på den serien för att det var så många förstärkningar. Spelarna reagerar, fansen, domarna också, sedan … jaha? Det bara fortsätter. I  SHL också. Jag ogillar det sjukt mycket.

Nyckelfrasen: ”Sedan … jaha?”

Det händer ju inget. Inga reaktioner. Inget fördömande. Ingenting. I min drömvärld hade Björninen ställts till svars i går (söndag), skämts i dag, hans lagkamrater ogillat beteendet, finska hockeyfans tyckt att sättet Finland vann på var pinsamt.

Som engelsk fotboll förr i tiden.

Som hockey förr i tiden.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Axelsson om utvecklingen han sett och varnat för i tre, fyra år:

– Jag tror det  börjar redan när spelarna är unga. Förr, den som filmade eller förstärkte – han blev utfrusen. Det var ”Ställ dig upp, ligg inte kvar!”, och ”Skott på foten? Du kan åka på den andra.” Niklas Andersson sa till mig, Sanny Lindström sa till mig: ”Visa inte att du har ont.”

Slående i dag är att tränare kan beklaga sig över andra lags spelare som förstärker situationer men inte  sina egna. Aldrig att man ser tydliga markeringar (vilket hade behövts).

Anton Axelssons resonemang kring varför är högintressant:

– I dag får du inte riktigt säga till. Det genomsyrar hela samhället. Om jag filmat när jag kom upp i Frölunda, Janne Karlsson, (Stephan) ”Lillis” Lundh, de hade skickar ner mig i juniorlaget, sagt ”Stanna där en vecka och fundera på vad du håller på med.” Roger (Rönnberg), ”Bulan” (Thomas Berglund), Sam Hallam, de ser säkert, ingen är för (filmningar) men tänker kanske ”Vad ska vi säga? Vad säger agenten? Får vi säga till?” Nu blir enda reaktionen från motståndare och motståndarfans – och det skiter du i.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Är det för sent? Kan hockeyn fortfarande stoppa snöbollen så att den inte rullar in på fotbollsplanen?

Jag vill tro det. Om sportens styrande verkligen bestämmer sig, förstår problemet, tycker att det är ett problem (det kanske man inte gör, respekt för det i så fall, alla ser saker olika).

Min uppfattning är fortfarande att de goda krafterna behöver agera, spelare med pondus behöver säga till lagkamrater att ”Ge fan i det där”; på något sätt behöver det åter bli pinsamt, ”skämmigt” att spela över. att fuska sig till fördelar.

Men det räcker inte. Det har gått för långt för det. Jag är helt med på Anton Axelssons resonemang, han vill se en regeländring som gör det möjligt för domarna att ta videon till hjälp när de inte tydligt sett men misstänker en filmning/förstärkning:

– Gå in och granska i efterhand, jag gillar inte för mycket av det egentligen, men kanske måste man göra det här. Det går så fort, att domare missar en tripping eller hakning, det är en del av spelet, det ska inte behöva tittas på till höger eller vänster, men för att få bukt med filmningar, om man verkligen vill det – då måste man göra något. Så som man gjorde med huvudtacklingar. Om de granskat i går så hade de ju sett att det skulle ha varit två minuter var (Chabot, Björninen).

** Du vill även se strängare straff?
– Ett riktigt hårt straff, något som Hockeysverige enas om, får du då två, tre tvåminutare, då kommer tränarna att känna ”Vi har inte råd med det här!” Så tycker jag. Jag säger inte att jag har rätt, men jag tycker så.

En from och stilla förhoppning är att många håller med.

***

I svensk hockey i dag kan du få två minuter för diving samt i efterhand bötfällas (5000 kronor).  Det händer sällan.

 

33 Kommentarer

 1. Jag tror en av flera orsaker till det ökade filmandet är att domarna inte blåser för hakningar och cross checking i den utsträckning de borde, vilket gör att en del spelare känner sig tvingade att spela över för att få med sig de utvisningar de ska ha. Så en del av lösningen borde vara att domarna på allvar började blåsa för spelförstörande moment. Sedan så måste man börja granska och döma mer i efterhand, och som Anton säger införa hårdare straff både på individ- och, viktigt, lagnivå. Då filmningar främst gynnar laget borde det också vara laget som straffas. Vill man skrämmas ordentligt så skulle man kunna införa poängavdrag eller reducerad publikkapacitet i straffskalan. Risken att drabbas av poängavdrag eller spela en slutspelsmatch inför halvtomma läktare hade nog t.o.m. fått Shinnimin att stå på benen.

  • Instämmer med Kalle, jag tror en delförklaring är domarnas (brist på) nivå som gör att vissa spelare känner sig tvungna att förstärka för att ö.h.t. få något med sig! Tycker inte att det ursäktar beteendet på något vis, men det är spelar nog in!

   Jag tror att sportjournalist-kollektivet har rätt stor möjlighet att, om de vill, påverka detta! Men det känns som att när ett lag väl har vunnit en turnering så tycks det råda något slags konsensus om att alla ska hylla vinnarna oavsett hur det gick till. Väldigt få vill eller vågar vara den bittra party-poopern som sabbar glädjeyran!

   Jag skickade ett meddelande till Sanny på Twitter för ett tag sen om att han borde lägga till en ny kategori i sin lista varje vecka där han belyser den som har filmat värst, tror mitt meddelande drunknade i flödet eller så tyckte han inte det var en bra idé.

   Sen måste granskningen och straffen för detta skärpas så att det blir kännbart på riktigt, avstängningar och böter som känns!

  • Solklar utvisning.. hade det varit en svensk spelare och Sverige vunnit VM guld hade vi aldrig haft denna diskussion..

 2. Och i billet lag spelar Björninen nästa säsong.

  Hollywoodpriset i SHL nästa säsong delas av fuskarna i Brynäs och HIV71

  Här kan inte domarna hänga med i alla situationer så enklaste lösningen är att alla utvisningar granskas efter varje match, filmning 1 match avstängning, 2a gången 2 matcher, 3e 3 matcher osv

  Då vill inget lag ha en shinimin eller ,som det verkar Björninen, i sitt lag och det löser sig självt.

 3. Under SM slutspelet hyllades konstant Luleå av cmore, trots 2 mega skådisarna Shinnimin och Tyrväinen. Ingen kritisera Luleå eller bulan eller skådisarna i Luleå.
  Tyst även i exp och Aftonbladet.
  Är hög tid fler säger ifrån.
  Wikegård brukar säga han inte gillar filmningar, men hans gullelag brynäs filma sig till SM guld 2012.ingen journalist sa något då heller. Så vissa lag har frokort på fuskandet

  • Jag ser att folk nämner spelare i andra lag, men ingen nämner någon i sitt egna lag. Nu kanske ni förstår varför inte t ex RR hänger ut Lasch när han filmar (jo han gör det, tyvärr rätt ofta) eller Bulan hänger ut sina stjärnor som filmar. Kan vi fans inte erkänna att vi har spelar som filmar, varför skulle då tränarna gör det? Detta måste SHL ta i tag med, och det är bara hårda straff som gäller. Kan NHL så kan förfan SHL med klara av det…. eller är jag naiv?

 4. Björninen hittade en guldpeng ifrån Pippi Långstrumps kappsäck. Han bara dök. Finalen avgjord. Bedrövligt!

 5. Kanadensaren stoppade klubban mellan benen på Björninen och han föll och en solklar tripping.
  Vad man borde fråga är att varför stoppade han klubban mellan benen på Björninen över huvud taget?
  Björninen är inte direkt någon Connor MacDavid på skridskor och Björninen var inte ens i anfallszon. Kanada kan bara skylla sig själva att man tar en utvisning i förlängningen när man spelar 3 mot 3 och man trippar en av de långsammaste spelarna i hela finska laget.

  • Du har inte riktigt förstätt vad texten handlar om, märker jag.
   Ingen debatterar utv på Chabot.
   Given tvåa.
   Frågan mycket, mycket större än så. Här får Björninen vara exempel på oroande trend.
   Läs gärna igen.
   Ha en trevlig dag.

  • Klubban ska inte vara där, ja. Men varför slänger han sig? Han filmar. Det är som att han bryter båda benen.

   • Stoppa en mopp mellan benen och se hur lätt det är att gå.
    Sedan var det en SVENSK domare som tog utvisningen och som inte såg någon diving från Björninens sida. Så vad säger det om nivån på svenska domare?
    Sedan är det lite skillnad på filmningar i fotboll och hockey. I fotboll så ligger ju spelarna kvar på marken och vrider och skriker ut smärtan som om hela lårbenet är av. Sedan när domaren märker det och kallar in båren och sjukvårdare in på planen så stiger spelaren plötsligt upp hur fort som helst och joggar iväg som ingenting har hänt.
    Jag var ute och firade guldet igår kväll och inte en enda gång var det någon som sa att Björninen filmade till sig utvisningen. Alla bara kom fram och gratulerade till guldet och sa att det var välförtjänt. Det ser ut att det är bara en liten minoritet som tycker att Björninen borde blivit utvisad för diving…
    Ha en trevlig kväll.

    • ”Jag var ute och firade guldet igår” ja okej partisk då med andra ord men filmning är det iaf grov förstärkning så en 2a vardera vore ett korrekt beslut och det säger att dem svenska domarna suger vilket inte är en nyhet.

     • Två huvuddomare och två linjemän såg ingen filmning. Inga andra medier som jag har läst har inte heller sett någon filmning från Björninens sida.
      GP har till exempel inte skrivit ett enda ord om att Finland har vunnit VM-guld och ännu mindre att de skulle vunnit matchen genom att filma till sig en avgörande utvisning.
      Man får det låta som om det filmades på varje VM match och under SHL slutspelet att lag vann genom att fuska till sig vinster och mästerskap.
      Man försöker bara skapa en storm i ett vattenglas på ett ämne som inte alls är lika stor som inom fotbollen.
      Tack för mig. Ha det gött.

 6. Håller helt med Anton det har funnits ett par år och blir värre för varje säsong. Tyvärr!! Kommer ihåg Calle filmkrok (Järnkrok) som filmade bort VF ett slutspel. Filmade, blev utv på VF och BIF gjorde mål sen var slutspelet över för den gången. Bara ett exempel av flera och vi har ju egna spelare med som bör tas i kragen av de ledande spelarna i laget, när de försöker sig på nått. Låt filmningarna stanna i fjollbollen.

 7. Fotbollen har VAR. Är ganska svårt att filma till sig ett avgôrande i fotboll på vmnivå.

  • Dom faller ju som furor i fotbolls-vm oavsett gruppspel eller final. Och det beror ju på att det är accepterat och tom beröms.

 8. Järnkrok var bra på filmningar i SHL. Undrar varför han slutat med detta i NHL 😬

 9. Först klubban mellan benen, sedan föll finnen. Konsensus i sandlådan: det var kanadicken som började. Så ut med kanadicken 🙂 Okej då, eventuellt dubbelutvisning 😉

 10. Fjamsboll går inte ens att se på längre. Det är så tröttsamt när man söker frisparkar och särskilt i slutet av matcherna när man försöker mygla för att få tiden att gå. Det spelar ingen roll att domaren skall lägga till tid för det blir ändå inte tillräckligt med tid pålagt (oftast inte), vilket gör att de som myglar vinner på det, tyvärr. Alla byten på tilläggstid borde också förbjudas, då det också oftast handlar om att slösa tid.

 11. En grej av många andra, kan vara att hockeyklubbarnas sportchefer är mer uppmärksamma på den här detaljen om filmningar av diverse lirare och tänker sig för en och annan gång i samband med sina nyvärvningar, genom att ställa sig den direkta frågan – är det verkligen den gubben som vi vill ha med i vårat gäng? Hur än mycket meriterad han är, men ändå med sina uppträdanden som ”Den döende svanen” där ute på isen från gång till annan och som kanske snarare bara kan bli till en stor jäkla skymf för oss övriga i laget?
  De spelare vilka håller på med den här jäkla smörjan kanske efterhand kommer att lägga märke till, att de inte är precis så mycket eftersökta längre.

 12. Handlar om att man måste gå samman i hockey Sverige för att få stop på filmningarna. Journalister och experter måste prata och kritisera, tränarna och lagkaptenena måste enligt mig sätta stop och ”skälla” på spelaren i fråga som förstärker eller filmar. Minns en händelse när Oscar Engsund spelade i Frölunda, tror det var säsongen innan han lämnade för Luleå. Oscar engsund svarade då för ful/sen tackling men straffades inte av disciplinnämnden, Frölunda agerade då och petade honom nästkommande match för att visa och lära honom att tajma sina tacklingar bättre, varför gör man inget liknande för filmningar?, räcker med att exempel Roger petar ”spacek” 1 match om han filmar så han troligtvis lärt sig en läxa sen, alternativ 2, är att disciplinnämnden går in och stänger av spelare i efterhand precis som dom för med tacklingar osv,

 13. Har sagt det förr, finns vara ett sätt att stoppa filmandet och det är att efter varje match gå igenom alla utvisning sen stänger man av dom som filmar! 1match första gången sen bara bygga trappa upp till livstid!
  Svårare är det egentligen inte men finns ju ingen som vill ta tag i det!
  Borde ju ligga främst i domarnas intresse att försöka få bort det så dom får en enklare vardag så egentligen borde det vara domarförbundet som tar tag i det!
  Shl är ju alldeles för feg för att ens våga tänka tanken!

  • Oj, förstår det vad tid och pengar det skulle kosta att gå igenom ALLA utvisningar? Man kanske ska börja lite lätt? börja kolla dom utv som det blir mål på? Kommer krävas mycket resurser och jag tror tyvärr aldrig att SHL skulle gå med på det. Tyvärr 🙁

 14. Jag ser att folk nämner spelare i andra lag, men ingen nämner någon i sitt egna lag. Nu kanske ni förstår varför inte t ex RR hänger ut Lasch när han filmar (jo han gör det, tyvärr rätt ofta) eller Bulan hänger ut sina stjärnor som filmar. Kan vi fans inte erkänna att vi har spelar som filmar, varför skulle då tränarna gör det? Detta måste SHL ta i tag med, och det är bara hårda straff som gäller. Kan NHL så kan förfan SHL med klara av det…. eller är jag naiv?

 15. Ingen filmning gör mig lika irriterad som Fabricius i första CHL finalen som vände hela matchen. Att sen Micke Renberg som expert sitter och säger att det är SMART. Att han gjorde vad han behövde för att vinna. Nä fyfan får puls bara jag tänker på det.

 16. Att skylla filmningarna på domarnas kompetensnivå är, enligt min uppfattning, att ge upp och acceptera läget. Beklagligt. Domarna filmar inte, förstärker inte. Domarna försöker hjälpa spelarna att kunna spela matcher. Domarna är mänskliga. Domarna ser inte allt, de missar saker och fattar fel beslut ibland. Men vem av oss gör inte det.
  Nej, förändringen måste komma från utövarna. Från spelarna. Vill inte spelarna och klubbarna själva göra slut på fusket som förstärkningar och filmningar då är det kört. Då har det kommit för att stanna och då behöver man lägga in sådana träningsmoment på stängda träningar för inte tappa konkurrensfördelar. Usch!
  Nej, jag håller med dig Leman. Fusk oavsett form är ett hån mot ishockeyns grundläggande affärsidé som borde bestraffas och bestraffas hårt för den fuskande spelaren och för den fuskande klubben.

 17. Märks vilken liten skitsport Hockey är…vilket mindervärdeskomplex mot fotboll, släpp det. Världen kommer alltid att älska fotboll mer. Om hockeyn upplever att det blivit mer filmningar så hantera det- solka inte ner fotbollen med eran marginalsport

  • T5; Du missförstår. Vi kan inte solka ner fotbollen, det är tvärtom. Vi vill inte att hockeyn skall solkas ned och bli lika fjollig och gynnsam för de som vill fuska. Att fotbollen är större är ju svårt att snacka bort. Tråkigt att så många gillar att se på dessa hårda grabbar som ligger och kvider i gräset och tar sig för ansiktet. Inget annat än skamligt….

 18. you’re actually a excellent webmaster. The web site loading pace is incredible.

  It seems that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you have done a excellent task in this subject!

 19. After looking over a number of the articles on your site, I truly appreciate your
  way of blogging. I book marked it to my bookmark
  site list and will be checking back soon. Please visit
  my web site as well and let me know what you think.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt