”Vi har inte bara kört huvudet i sanden”

”Vi har inte bara kört huvudet i sanden”

”Vi har inte bara kört huvudet i sanden”

”Vi har inte bara kört huvudet i sanden”

► Frölunda är mitt uppe i sin utvärdering av vad som gått snett och hur klubben ska gå vidare för att åter bli en guldutmanare.
► Joel Lundqvist säger:
► – Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba.
► Kaptenen understryker också:
► – Vi har inte bara kört huvudet i sanden.
► Detta är den avslutande delen i en lång intervju med Frölundaveteranen.

Joel Lundqvist har kontrakt över säsongen 2021/2022, kommer alltså att spela SHL-hockey när han fyller 40. Foto: C MORE (skärmdump)

I GÅR KUNDE ni läsa ett mer personligt snack med Joel Lundqvist, bland annat om hur han hanterade den jobbiga situationen med tvillingbrodern Henriks hjärtoperation och sin egen säsong med dubbla avstängningar och jobbig käkfraktur.

Finns här för den som missat.

ANNONS

För Frölunda som hockeyförening var det också en tuff vinter. Ånyo tog bensinen liksom bara slut en bit efter nyår, precis som året före fanns ingen väg ur den onda spiralen, det blev ett ras ner till sjundeplatsen.

19/20 fanns CHL-triumfen som viss tröst, plus att spelare och ledare kunde klamra sig fast vid att slutspelet blev inställt, att man aldrig fick chansen att visa att man var på rätt väg.

20/21 slutade med en pinsam föreställning i fyra akter – ett maffigt magplask (3–20, 0–4) mot Rögle.

Två veckor senare säger kaptenen och ledaren Joel Lundqvist, 39:

– Det blev tydligt när vi mötte Rögle, de hade alla de här viktiga delarna i spelet på plats med försvarsspel, special teams … försvarsspelet, då hjälper du målvakten så du spelar upp honom på ett bra sätt, och sedan insidesspelet där du skapar chanser framför. Jag tycker de gjorde det väldigt bra samtidigt som vi kände att vi fick inte saker att snurra vår väg.

– Det blev lite att vi … man vill komma in i den perioden och spela sin bästa hockey, och ska man hårdra det så är det några i laget som presterade bra, men många av oss, inklusive jag, var inte på vår bästa nivå. Det är klart att det finns olika anledningar till det, men det är en viktig del att analysera för sig själv och för laget. Väl där (slutspel) vill vi ju spela vår bästa hockey, och så blev det inte, helt enkelt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det krävande spelsättet med väldigt mycket forechecking har varit en snackis – och lär så förbli. Säkert är ämnet på tapeten när Frölunda nu är mitt uppe i sin utvärdering.

Lundqvist resonerar så här:

– Hockeyn, det händer saker hela tiden. Vi har skruvat på vårt spel under alla år, inte så att vi spelat exakt samma. Det handlar inte om att göra om allting, absolut inte, vi har en grundidé hur vi vill spela, men en del om man ska vara framgångsrik är att kunna förändra och förädla det man har. Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba. Så självklart kommer vi att titta på det, hur vi kan förbättra vårt spel.

** Vi som följer semifinalen mellan Rögle och Skellefteå ser två lag, framför allt Rögle, som verkligen sätter press och jagar livet ur motståndaren – men bara när man får hugg. Annars ställer man upp och gör det trångt i mittzonen, sparar egen kraft och gör det jobbigt för motståndaren. Kan du ser Frölunda gå över till ett sådant spelsätt?
– Nu har vi inte landat i den här slutvärderingen hur vi går vidare; vår grundfilosofi har alltid varit press över hela banan, sedan gjorde vi någon liten justering där inför match 3 eller 4 mot Rögle, så det är klart att det går att skruva på. Det är en process nu att titta på hur vi ska komma tillbaka för att utmana i toppen och vinna. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel, göra småjusteringar, så … vi får se, men grundidén  med press, den har jag svårt se försvinna. Sedan finns det saker vi kan justera i den.

** Men nog är det väl rätt naturligt att man har fler än ett spelsätt, att man i alla fall inte är låst, att man ibland kan anpassa, dels efter var det egna laget är, dels efter vad som passar motståndaren illa?
– Där har vi legat tidigare år att vi gjort justeringar mot vissa lag i slutspel. Nu är ju Rögle extremt i hur de spelar sitt spel med breda backar, de har dragit det till sin spets. De gjorde det väldigt bra, de satt ihop och löste det på ett bra sätt. Klart att de sticker ut åt ett håll där man kanske behöver titta på detaljer hur du sätter press och så vidare. Där har vi legat tidigare. Nu kanske vi hade behövt göra det än mer, men där har vi inte landat. Så … vi har inte bara kört huvudet i sanden, vi har försökt läsa av motståndare och gjort små justeringar utan att liksom gå ifrån vårt eget spel för mycket. Det är en balansgång.

Dessutom finns en annan intressant aspekt. System i all ära – men det är spelare, individer, som avgör matcher.

Joel Lundqvist – i rollen som spelartruppens förlängda arm in i tränarrummet – är givetvis den som av spelarna som Roger Rönnberg har mest kontakt med när förra säsongen ska utvärderas och vägen framåt stakas ut.

Lundqvist:

– När vi har landat i den här utvärderingen, hur många känner då att de toppresterade? Det finns så mycket mer att ta ut. Jag menar, är det många som känner att de inte spelade sin bästa hockey, då kvittar det lite med spelsystem. Systemfel kontra vi kan spela bättre – vi får ha koll på båda bitarna. Det kan ju vara en kombination.

** Hur mycket inblandad är du i framtidsarbetet?
– Vi har har haft individuella möten med tränare och ledning, de håller på att ta in all fakta, all information som kommer in från oss. Sedan kommer det bli ett jobb framåt och där kommer självklart jag och fler spelare vara delaktiga i den processen för att hitta en väg framåt.

** Men du som lagkapten, som mångårig ledare, nog har du väl en nyckelroll här?
– (tystnad) Vet inte riktigt vad jag ska säga där … vi kommer ha en dialog innan vi drar igång, jag och Roger, så mycket kan jag säga.

Var det något som brast för Frölunda den gångna säsongen så var det målskyttet.

Bara fyra lag gjorde färre mål än Lundqvist & Co (som nätade 133 gånger, ett snitt på 2,56 per match).

Vad gäller skotteffektivitet, här var Frölunda klart sämst av alla lag i ligan med ynkliga 8,25.

Ingen nyhet för lagkaptenen:

– Ja, vi blev lite trubbiga, framför allt andra hälften av säsongen när vi inte fick det offensiva spelet att stämma. Under hösten, då spelade vi bra och skapade chanser, men går det för lång tid när man inte får saker att stämma, fler och fler kanske tappar den där sista touchen, självförtroendet i avslutslägen. Man håller i den (pucken) en extra sekund. Och sedan självklart power play, det är en stor del, det bygger energi och där kan du sätta dit lite puckar. Har du det tufft där, då blir det svårt med effektiviteten.

** Rätt tydligt var ni behöver lägga krut när ni ska värva spelare?
– Så är det ju. Samtidigt som jag tycker att … ingången på säsongen var att vi skulle ha ett jämnt lag, fyra jämna kedjor som producerade. Där tycker jag vi låg under hösten och var med där uppe (i tabellen), klart att effektiviteten kunde ha varit ännu bättre, men då tycker jag ändå vi satte de puckar som krävdes. Sedan när vi tappade, då hade vi kanske inte den där naturlige målskytten som avgjorde matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Fyra jämna kedjor, ja. Ni släppte på det efter hand, men det var ändå grundtanken. Tror du fortfarande på den?
– Jag tyckte ju i ingången att vi hade ett lag för att utmana, att vi hade material för att sätta dit puckar och så vidare. Sedan får vi självklart se på vad vi har åstadkommit och vad det landar i (utvärderingen), om det är att vi inte är tillräckligt bra, om vi underpresterar eller om det måste in annan personal.  Ingångskänslan var ändå att vi hade bra kvalitéer och att det skulle fungera, men …

Frölunda har just nu ledigt från kollektiv träning, återsamlas den tionde maj.

***

Klart med Langnau för Jesper Olofsson. Inget Frölunda där, alltså. Från början var det ju klart att en fortsättning i Schweiz var prio 1 för Olofsson.

***

Officiellt nu att förre Frölundatränaren Johan Lundskog tar över schweiziska storklubben Bern nästa säsong. Kanske ansluter Ryan Lasch då? De två trivs ju bra ihop. Christer Olsson och Mikael Håkanson blir övriga tränare i Bern.

***

Poängterar det igen: Michael Spaceks Trencin vann tjeckiska mästerskapet. Kan snart komma att presenteras av Frölunda.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

För den som är intresserad av ett slags hemmalandslag. Hockey är ju alltid kul …

17.55 (Viaplay) kan ni se sjätte finalen i KHL mellan Avangard Omsk och Lasse Johanssons CSKA Moskva. Avangard leder 3–2 och kan ta hem Gagarin Cup i kväll.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Frölunda är mitt uppe i sin utvärdering av vad som gått snett och hur klubben ska gå vidare för att åter bli en guldutmanare.
► Joel Lundqvist säger:
► – Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba.
► Kaptenen understryker också:
► – Vi har inte bara kört huvudet i sanden.
► Detta är den avslutande delen i en lång intervju med Frölundaveteranen.

Joel Lundqvist har kontrakt över säsongen 2021/2022, kommer alltså att spela SHL-hockey när han fyller 40. Foto: C MORE (skärmdump)

I GÅR KUNDE ni läsa ett mer personligt snack med Joel Lundqvist, bland annat om hur han hanterade den jobbiga situationen med tvillingbrodern Henriks hjärtoperation och sin egen säsong med dubbla avstängningar och jobbig käkfraktur.

Finns här för den som missat.

ANNONS

För Frölunda som hockeyförening var det också en tuff vinter. Ånyo tog bensinen liksom bara slut en bit efter nyår, precis som året före fanns ingen väg ur den onda spiralen, det blev ett ras ner till sjundeplatsen.

19/20 fanns CHL-triumfen som viss tröst, plus att spelare och ledare kunde klamra sig fast vid att slutspelet blev inställt, att man aldrig fick chansen att visa att man var på rätt väg.

20/21 slutade med en pinsam föreställning i fyra akter – ett maffigt magplask (3–20, 0–4) mot Rögle.

Två veckor senare säger kaptenen och ledaren Joel Lundqvist, 39:

– Det blev tydligt när vi mötte Rögle, de hade alla de här viktiga delarna i spelet på plats med försvarsspel, special teams … försvarsspelet, då hjälper du målvakten så du spelar upp honom på ett bra sätt, och sedan insidesspelet där du skapar chanser framför. Jag tycker de gjorde det väldigt bra samtidigt som vi kände att vi fick inte saker att snurra vår väg.

– Det blev lite att vi … man vill komma in i den perioden och spela sin bästa hockey, och ska man hårdra det så är det några i laget som presterade bra, men många av oss, inklusive jag, var inte på vår bästa nivå. Det är klart att det finns olika anledningar till det, men det är en viktig del att analysera för sig själv och för laget. Väl där (slutspel) vill vi ju spela vår bästa hockey, och så blev det inte, helt enkelt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det krävande spelsättet med väldigt mycket forechecking har varit en snackis – och lär så förbli. Säkert är ämnet på tapeten när Frölunda nu är mitt uppe i sin utvärdering.

Lundqvist resonerar så här:

– Hockeyn, det händer saker hela tiden. Vi har skruvat på vårt spel under alla år, inte så att vi spelat exakt samma. Det handlar inte om att göra om allting, absolut inte, vi har en grundidé hur vi vill spela, men en del om man ska vara framgångsrik är att kunna förändra och förädla det man har. Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba. Så självklart kommer vi att titta på det, hur vi kan förbättra vårt spel.

** Vi som följer semifinalen mellan Rögle och Skellefteå ser två lag, framför allt Rögle, som verkligen sätter press och jagar livet ur motståndaren – men bara när man får hugg. Annars ställer man upp och gör det trångt i mittzonen, sparar egen kraft och gör det jobbigt för motståndaren. Kan du ser Frölunda gå över till ett sådant spelsätt?
– Nu har vi inte landat i den här slutvärderingen hur vi går vidare; vår grundfilosofi har alltid varit press över hela banan, sedan gjorde vi någon liten justering där inför match 3 eller 4 mot Rögle, så det är klart att det går att skruva på. Det är en process nu att titta på hur vi ska komma tillbaka för att utmana i toppen och vinna. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel, göra småjusteringar, så … vi får se, men grundidén  med press, den har jag svårt se försvinna. Sedan finns det saker vi kan justera i den.

** Men nog är det väl rätt naturligt att man har fler än ett spelsätt, att man i alla fall inte är låst, att man ibland kan anpassa, dels efter var det egna laget är, dels efter vad som passar motståndaren illa?
– Där har vi legat tidigare år att vi gjort justeringar mot vissa lag i slutspel. Nu är ju Rögle extremt i hur de spelar sitt spel med breda backar, de har dragit det till sin spets. De gjorde det väldigt bra, de satt ihop och löste det på ett bra sätt. Klart att de sticker ut åt ett håll där man kanske behöver titta på detaljer hur du sätter press och så vidare. Där har vi legat tidigare. Nu kanske vi hade behövt göra det än mer, men där har vi inte landat. Så … vi har inte bara kört huvudet i sanden, vi har försökt läsa av motståndare och gjort små justeringar utan att liksom gå ifrån vårt eget spel för mycket. Det är en balansgång.

Dessutom finns en annan intressant aspekt. System i all ära – men det är spelare, individer, som avgör matcher.

Joel Lundqvist – i rollen som spelartruppens förlängda arm in i tränarrummet – är givetvis den som av spelarna som Roger Rönnberg har mest kontakt med när förra säsongen ska utvärderas och vägen framåt stakas ut.

Lundqvist:

– När vi har landat i den här utvärderingen, hur många känner då att de toppresterade? Det finns så mycket mer att ta ut. Jag menar, är det många som känner att de inte spelade sin bästa hockey, då kvittar det lite med spelsystem. Systemfel kontra vi kan spela bättre – vi får ha koll på båda bitarna. Det kan ju vara en kombination.

** Hur mycket inblandad är du i framtidsarbetet?
– Vi har har haft individuella möten med tränare och ledning, de håller på att ta in all fakta, all information som kommer in från oss. Sedan kommer det bli ett jobb framåt och där kommer självklart jag och fler spelare vara delaktiga i den processen för att hitta en väg framåt.

** Men du som lagkapten, som mångårig ledare, nog har du väl en nyckelroll här?
– (tystnad) Vet inte riktigt vad jag ska säga där … vi kommer ha en dialog innan vi drar igång, jag och Roger, så mycket kan jag säga.

Var det något som brast för Frölunda den gångna säsongen så var det målskyttet.

Bara fyra lag gjorde färre mål än Lundqvist & Co (som nätade 133 gånger, ett snitt på 2,56 per match).

Vad gäller skotteffektivitet, här var Frölunda klart sämst av alla lag i ligan med ynkliga 8,25.

Ingen nyhet för lagkaptenen:

– Ja, vi blev lite trubbiga, framför allt andra hälften av säsongen när vi inte fick det offensiva spelet att stämma. Under hösten, då spelade vi bra och skapade chanser, men går det för lång tid när man inte får saker att stämma, fler och fler kanske tappar den där sista touchen, självförtroendet i avslutslägen. Man håller i den (pucken) en extra sekund. Och sedan självklart power play, det är en stor del, det bygger energi och där kan du sätta dit lite puckar. Har du det tufft där, då blir det svårt med effektiviteten.

** Rätt tydligt var ni behöver lägga krut när ni ska värva spelare?
– Så är det ju. Samtidigt som jag tycker att … ingången på säsongen var att vi skulle ha ett jämnt lag, fyra jämna kedjor som producerade. Där tycker jag vi låg under hösten och var med där uppe (i tabellen), klart att effektiviteten kunde ha varit ännu bättre, men då tycker jag ändå vi satte de puckar som krävdes. Sedan när vi tappade, då hade vi kanske inte den där naturlige målskytten som avgjorde matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Fyra jämna kedjor, ja. Ni släppte på det efter hand, men det var ändå grundtanken. Tror du fortfarande på den?
– Jag tyckte ju i ingången att vi hade ett lag för att utmana, att vi hade material för att sätta dit puckar och så vidare. Sedan får vi självklart se på vad vi har åstadkommit och vad det landar i (utvärderingen), om det är att vi inte är tillräckligt bra, om vi underpresterar eller om det måste in annan personal.  Ingångskänslan var ändå att vi hade bra kvalitéer och att det skulle fungera, men …

Frölunda har just nu ledigt från kollektiv träning, återsamlas den tionde maj.

***

Klart med Langnau för Jesper Olofsson. Inget Frölunda där, alltså. Från början var det ju klart att en fortsättning i Schweiz var prio 1 för Olofsson.

***

Officiellt nu att förre Frölundatränaren Johan Lundskog tar över schweiziska storklubben Bern nästa säsong. Kanske ansluter Ryan Lasch då? De två trivs ju bra ihop. Christer Olsson och Mikael Håkanson blir övriga tränare i Bern.

***

Poängterar det igen: Michael Spaceks Trencin vann tjeckiska mästerskapet. Kan snart komma att presenteras av Frölunda.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

För den som är intresserad av ett slags hemmalandslag. Hockey är ju alltid kul …

17.55 (Viaplay) kan ni se sjätte finalen i KHL mellan Avangard Omsk och Lasse Johanssons CSKA Moskva. Avangard leder 3–2 och kan ta hem Gagarin Cup i kväll.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Frölunda är mitt uppe i sin utvärdering av vad som gått snett och hur klubben ska gå vidare för att åter bli en guldutmanare.
► Joel Lundqvist säger:
► – Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba.
► Kaptenen understryker också:
► – Vi har inte bara kört huvudet i sanden.
► Detta är den avslutande delen i en lång intervju med Frölundaveteranen.

Joel Lundqvist har kontrakt över säsongen 2021/2022, kommer alltså att spela SHL-hockey när han fyller 40. Foto: C MORE (skärmdump)

I GÅR KUNDE ni läsa ett mer personligt snack med Joel Lundqvist, bland annat om hur han hanterade den jobbiga situationen med tvillingbrodern Henriks hjärtoperation och sin egen säsong med dubbla avstängningar och jobbig käkfraktur.

Finns här för den som missat.

ANNONS

För Frölunda som hockeyförening var det också en tuff vinter. Ånyo tog bensinen liksom bara slut en bit efter nyår, precis som året före fanns ingen väg ur den onda spiralen, det blev ett ras ner till sjundeplatsen.

19/20 fanns CHL-triumfen som viss tröst, plus att spelare och ledare kunde klamra sig fast vid att slutspelet blev inställt, att man aldrig fick chansen att visa att man var på rätt väg.

20/21 slutade med en pinsam föreställning i fyra akter – ett maffigt magplask (3–20, 0–4) mot Rögle.

Två veckor senare säger kaptenen och ledaren Joel Lundqvist, 39:

– Det blev tydligt när vi mötte Rögle, de hade alla de här viktiga delarna i spelet på plats med försvarsspel, special teams … försvarsspelet, då hjälper du målvakten så du spelar upp honom på ett bra sätt, och sedan insidesspelet där du skapar chanser framför. Jag tycker de gjorde det väldigt bra samtidigt som vi kände att vi fick inte saker att snurra vår väg.

– Det blev lite att vi … man vill komma in i den perioden och spela sin bästa hockey, och ska man hårdra det så är det några i laget som presterade bra, men många av oss, inklusive jag, var inte på vår bästa nivå. Det är klart att det finns olika anledningar till det, men det är en viktig del att analysera för sig själv och för laget. Väl där (slutspel) vill vi ju spela vår bästa hockey, och så blev det inte, helt enkelt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det krävande spelsättet med väldigt mycket forechecking har varit en snackis – och lär så förbli. Säkert är ämnet på tapeten när Frölunda nu är mitt uppe i sin utvärdering.

Lundqvist resonerar så här:

– Hockeyn, det händer saker hela tiden. Vi har skruvat på vårt spel under alla år, inte så att vi spelat exakt samma. Det handlar inte om att göra om allting, absolut inte, vi har en grundidé hur vi vill spela, men en del om man ska vara framgångsrik är att kunna förändra och förädla det man har. Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba. Så självklart kommer vi att titta på det, hur vi kan förbättra vårt spel.

** Vi som följer semifinalen mellan Rögle och Skellefteå ser två lag, framför allt Rögle, som verkligen sätter press och jagar livet ur motståndaren – men bara när man får hugg. Annars ställer man upp och gör det trångt i mittzonen, sparar egen kraft och gör det jobbigt för motståndaren. Kan du ser Frölunda gå över till ett sådant spelsätt?
– Nu har vi inte landat i den här slutvärderingen hur vi går vidare; vår grundfilosofi har alltid varit press över hela banan, sedan gjorde vi någon liten justering där inför match 3 eller 4 mot Rögle, så det är klart att det går att skruva på. Det är en process nu att titta på hur vi ska komma tillbaka för att utmana i toppen och vinna. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel, göra småjusteringar, så … vi får se, men grundidén  med press, den har jag svårt se försvinna. Sedan finns det saker vi kan justera i den.

** Men nog är det väl rätt naturligt att man har fler än ett spelsätt, att man i alla fall inte är låst, att man ibland kan anpassa, dels efter var det egna laget är, dels efter vad som passar motståndaren illa?
– Där har vi legat tidigare år att vi gjort justeringar mot vissa lag i slutspel. Nu är ju Rögle extremt i hur de spelar sitt spel med breda backar, de har dragit det till sin spets. De gjorde det väldigt bra, de satt ihop och löste det på ett bra sätt. Klart att de sticker ut åt ett håll där man kanske behöver titta på detaljer hur du sätter press och så vidare. Där har vi legat tidigare. Nu kanske vi hade behövt göra det än mer, men där har vi inte landat. Så … vi har inte bara kört huvudet i sanden, vi har försökt läsa av motståndare och gjort små justeringar utan att liksom gå ifrån vårt eget spel för mycket. Det är en balansgång.

Dessutom finns en annan intressant aspekt. System i all ära – men det är spelare, individer, som avgör matcher.

Joel Lundqvist – i rollen som spelartruppens förlängda arm in i tränarrummet – är givetvis den som av spelarna som Roger Rönnberg har mest kontakt med när förra säsongen ska utvärderas och vägen framåt stakas ut.

Lundqvist:

– När vi har landat i den här utvärderingen, hur många känner då att de toppresterade? Det finns så mycket mer att ta ut. Jag menar, är det många som känner att de inte spelade sin bästa hockey, då kvittar det lite med spelsystem. Systemfel kontra vi kan spela bättre – vi får ha koll på båda bitarna. Det kan ju vara en kombination.

** Hur mycket inblandad är du i framtidsarbetet?
– Vi har har haft individuella möten med tränare och ledning, de håller på att ta in all fakta, all information som kommer in från oss. Sedan kommer det bli ett jobb framåt och där kommer självklart jag och fler spelare vara delaktiga i den processen för att hitta en väg framåt.

** Men du som lagkapten, som mångårig ledare, nog har du väl en nyckelroll här?
– (tystnad) Vet inte riktigt vad jag ska säga där … vi kommer ha en dialog innan vi drar igång, jag och Roger, så mycket kan jag säga.

Var det något som brast för Frölunda den gångna säsongen så var det målskyttet.

Bara fyra lag gjorde färre mål än Lundqvist & Co (som nätade 133 gånger, ett snitt på 2,56 per match).

Vad gäller skotteffektivitet, här var Frölunda klart sämst av alla lag i ligan med ynkliga 8,25.

Ingen nyhet för lagkaptenen:

– Ja, vi blev lite trubbiga, framför allt andra hälften av säsongen när vi inte fick det offensiva spelet att stämma. Under hösten, då spelade vi bra och skapade chanser, men går det för lång tid när man inte får saker att stämma, fler och fler kanske tappar den där sista touchen, självförtroendet i avslutslägen. Man håller i den (pucken) en extra sekund. Och sedan självklart power play, det är en stor del, det bygger energi och där kan du sätta dit lite puckar. Har du det tufft där, då blir det svårt med effektiviteten.

** Rätt tydligt var ni behöver lägga krut när ni ska värva spelare?
– Så är det ju. Samtidigt som jag tycker att … ingången på säsongen var att vi skulle ha ett jämnt lag, fyra jämna kedjor som producerade. Där tycker jag vi låg under hösten och var med där uppe (i tabellen), klart att effektiviteten kunde ha varit ännu bättre, men då tycker jag ändå vi satte de puckar som krävdes. Sedan när vi tappade, då hade vi kanske inte den där naturlige målskytten som avgjorde matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Fyra jämna kedjor, ja. Ni släppte på det efter hand, men det var ändå grundtanken. Tror du fortfarande på den?
– Jag tyckte ju i ingången att vi hade ett lag för att utmana, att vi hade material för att sätta dit puckar och så vidare. Sedan får vi självklart se på vad vi har åstadkommit och vad det landar i (utvärderingen), om det är att vi inte är tillräckligt bra, om vi underpresterar eller om det måste in annan personal.  Ingångskänslan var ändå att vi hade bra kvalitéer och att det skulle fungera, men …

Frölunda har just nu ledigt från kollektiv träning, återsamlas den tionde maj.

***

Klart med Langnau för Jesper Olofsson. Inget Frölunda där, alltså. Från början var det ju klart att en fortsättning i Schweiz var prio 1 för Olofsson.

***

Officiellt nu att förre Frölundatränaren Johan Lundskog tar över schweiziska storklubben Bern nästa säsong. Kanske ansluter Ryan Lasch då? De två trivs ju bra ihop. Christer Olsson och Mikael Håkanson blir övriga tränare i Bern.

***

Poängterar det igen: Michael Spaceks Trencin vann tjeckiska mästerskapet. Kan snart komma att presenteras av Frölunda.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

För den som är intresserad av ett slags hemmalandslag. Hockey är ju alltid kul …

17.55 (Viaplay) kan ni se sjätte finalen i KHL mellan Avangard Omsk och Lasse Johanssons CSKA Moskva. Avangard leder 3–2 och kan ta hem Gagarin Cup i kväll.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Frölunda är mitt uppe i sin utvärdering av vad som gått snett och hur klubben ska gå vidare för att åter bli en guldutmanare.
► Joel Lundqvist säger:
► – Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba.
► Kaptenen understryker också:
► – Vi har inte bara kört huvudet i sanden.
► Detta är den avslutande delen i en lång intervju med Frölundaveteranen.

Joel Lundqvist har kontrakt över säsongen 2021/2022, kommer alltså att spela SHL-hockey när han fyller 40. Foto: C MORE (skärmdump)

I GÅR KUNDE ni läsa ett mer personligt snack med Joel Lundqvist, bland annat om hur han hanterade den jobbiga situationen med tvillingbrodern Henriks hjärtoperation och sin egen säsong med dubbla avstängningar och jobbig käkfraktur.

Finns här för den som missat.

ANNONS

För Frölunda som hockeyförening var det också en tuff vinter. Ånyo tog bensinen liksom bara slut en bit efter nyår, precis som året före fanns ingen väg ur den onda spiralen, det blev ett ras ner till sjundeplatsen.

19/20 fanns CHL-triumfen som viss tröst, plus att spelare och ledare kunde klamra sig fast vid att slutspelet blev inställt, att man aldrig fick chansen att visa att man var på rätt väg.

20/21 slutade med en pinsam föreställning i fyra akter – ett maffigt magplask (3–20, 0–4) mot Rögle.

Två veckor senare säger kaptenen och ledaren Joel Lundqvist, 39:

– Det blev tydligt när vi mötte Rögle, de hade alla de här viktiga delarna i spelet på plats med försvarsspel, special teams … försvarsspelet, då hjälper du målvakten så du spelar upp honom på ett bra sätt, och sedan insidesspelet där du skapar chanser framför. Jag tycker de gjorde det väldigt bra samtidigt som vi kände att vi fick inte saker att snurra vår väg.

– Det blev lite att vi … man vill komma in i den perioden och spela sin bästa hockey, och ska man hårdra det så är det några i laget som presterade bra, men många av oss, inklusive jag, var inte på vår bästa nivå. Det är klart att det finns olika anledningar till det, men det är en viktig del att analysera för sig själv och för laget. Väl där (slutspel) vill vi ju spela vår bästa hockey, och så blev det inte, helt enkelt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det krävande spelsättet med väldigt mycket forechecking har varit en snackis – och lär så förbli. Säkert är ämnet på tapeten när Frölunda nu är mitt uppe i sin utvärdering.

Lundqvist resonerar så här:

– Hockeyn, det händer saker hela tiden. Vi har skruvat på vårt spel under alla år, inte så att vi spelat exakt samma. Det handlar inte om att göra om allting, absolut inte, vi har en grundidé hur vi vill spela, men en del om man ska vara framgångsrik är att kunna förändra och förädla det man har. Det man vann på för fem år sedan vinner man inte på i dag. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel och sätt att jobba. Så självklart kommer vi att titta på det, hur vi kan förbättra vårt spel.

** Vi som följer semifinalen mellan Rögle och Skellefteå ser två lag, framför allt Rögle, som verkligen sätter press och jagar livet ur motståndaren – men bara när man får hugg. Annars ställer man upp och gör det trångt i mittzonen, sparar egen kraft och gör det jobbigt för motståndaren. Kan du ser Frölunda gå över till ett sådant spelsätt?
– Nu har vi inte landat i den här slutvärderingen hur vi går vidare; vår grundfilosofi har alltid varit press över hela banan, sedan gjorde vi någon liten justering där inför match 3 eller 4 mot Rögle, så det är klart att det går att skruva på. Det är en process nu att titta på hur vi ska komma tillbaka för att utmana i toppen och vinna. Det handlar hela tiden om att utveckla sitt spel, göra småjusteringar, så … vi får se, men grundidén  med press, den har jag svårt se försvinna. Sedan finns det saker vi kan justera i den.

** Men nog är det väl rätt naturligt att man har fler än ett spelsätt, att man i alla fall inte är låst, att man ibland kan anpassa, dels efter var det egna laget är, dels efter vad som passar motståndaren illa?
– Där har vi legat tidigare år att vi gjort justeringar mot vissa lag i slutspel. Nu är ju Rögle extremt i hur de spelar sitt spel med breda backar, de har dragit det till sin spets. De gjorde det väldigt bra, de satt ihop och löste det på ett bra sätt. Klart att de sticker ut åt ett håll där man kanske behöver titta på detaljer hur du sätter press och så vidare. Där har vi legat tidigare. Nu kanske vi hade behövt göra det än mer, men där har vi inte landat. Så … vi har inte bara kört huvudet i sanden, vi har försökt läsa av motståndare och gjort små justeringar utan att liksom gå ifrån vårt eget spel för mycket. Det är en balansgång.

Dessutom finns en annan intressant aspekt. System i all ära – men det är spelare, individer, som avgör matcher.

Joel Lundqvist – i rollen som spelartruppens förlängda arm in i tränarrummet – är givetvis den som av spelarna som Roger Rönnberg har mest kontakt med när förra säsongen ska utvärderas och vägen framåt stakas ut.

Lundqvist:

– När vi har landat i den här utvärderingen, hur många känner då att de toppresterade? Det finns så mycket mer att ta ut. Jag menar, är det många som känner att de inte spelade sin bästa hockey, då kvittar det lite med spelsystem. Systemfel kontra vi kan spela bättre – vi får ha koll på båda bitarna. Det kan ju vara en kombination.

** Hur mycket inblandad är du i framtidsarbetet?
– Vi har har haft individuella möten med tränare och ledning, de håller på att ta in all fakta, all information som kommer in från oss. Sedan kommer det bli ett jobb framåt och där kommer självklart jag och fler spelare vara delaktiga i den processen för att hitta en väg framåt.

** Men du som lagkapten, som mångårig ledare, nog har du väl en nyckelroll här?
– (tystnad) Vet inte riktigt vad jag ska säga där … vi kommer ha en dialog innan vi drar igång, jag och Roger, så mycket kan jag säga.

Var det något som brast för Frölunda den gångna säsongen så var det målskyttet.

Bara fyra lag gjorde färre mål än Lundqvist & Co (som nätade 133 gånger, ett snitt på 2,56 per match).

Vad gäller skotteffektivitet, här var Frölunda klart sämst av alla lag i ligan med ynkliga 8,25.

Ingen nyhet för lagkaptenen:

– Ja, vi blev lite trubbiga, framför allt andra hälften av säsongen när vi inte fick det offensiva spelet att stämma. Under hösten, då spelade vi bra och skapade chanser, men går det för lång tid när man inte får saker att stämma, fler och fler kanske tappar den där sista touchen, självförtroendet i avslutslägen. Man håller i den (pucken) en extra sekund. Och sedan självklart power play, det är en stor del, det bygger energi och där kan du sätta dit lite puckar. Har du det tufft där, då blir det svårt med effektiviteten.

** Rätt tydligt var ni behöver lägga krut när ni ska värva spelare?
– Så är det ju. Samtidigt som jag tycker att … ingången på säsongen var att vi skulle ha ett jämnt lag, fyra jämna kedjor som producerade. Där tycker jag vi låg under hösten och var med där uppe (i tabellen), klart att effektiviteten kunde ha varit ännu bättre, men då tycker jag ändå vi satte de puckar som krävdes. Sedan när vi tappade, då hade vi kanske inte den där naturlige målskytten som avgjorde matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Fyra jämna kedjor, ja. Ni släppte på det efter hand, men det var ändå grundtanken. Tror du fortfarande på den?
– Jag tyckte ju i ingången att vi hade ett lag för att utmana, att vi hade material för att sätta dit puckar och så vidare. Sedan får vi självklart se på vad vi har åstadkommit och vad det landar i (utvärderingen), om det är att vi inte är tillräckligt bra, om vi underpresterar eller om det måste in annan personal.  Ingångskänslan var ändå att vi hade bra kvalitéer och att det skulle fungera, men …

Frölunda har just nu ledigt från kollektiv träning, återsamlas den tionde maj.

***

Klart med Langnau för Jesper Olofsson. Inget Frölunda där, alltså. Från början var det ju klart att en fortsättning i Schweiz var prio 1 för Olofsson.

***

Officiellt nu att förre Frölundatränaren Johan Lundskog tar över schweiziska storklubben Bern nästa säsong. Kanske ansluter Ryan Lasch då? De två trivs ju bra ihop. Christer Olsson och Mikael Håkanson blir övriga tränare i Bern.

***

Poängterar det igen: Michael Spaceks Trencin vann tjeckiska mästerskapet. Kan snart komma att presenteras av Frölunda.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

För den som är intresserad av ett slags hemmalandslag. Hockey är ju alltid kul …

17.55 (Viaplay) kan ni se sjätte finalen i KHL mellan Avangard Omsk och Lasse Johanssons CSKA Moskva. Avangard leder 3–2 och kan ta hem Gagarin Cup i kväll.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt