Tummen upp för Nicke Nyfiken – men segrar kan inte vara ”orättvisa”

Tummen upp för Nicke Nyfiken – men segrar kan inte vara ”orättvisa”

Tummen upp för Nicke Nyfiken – men segrar kan inte vara ”orättvisa”

Tummen upp för Nicke Nyfiken – men segrar kan inte vara ”orättvisa”

► ”Lemans lördag”, bland annat med detta:
► Nyfikenheten är Niklas Wikegårds styrka i TV – och här tycker jag han är som bäst.
► ”Rättvisa segrar”? Sluta genast med detta bisarra uttryck.
► Veckans jätte, flygande Jacob och en massa annat smått och gott får ni också.
► Välkomna att tycka – och trevlig första 2021-helg.

Veckans …
… tummen upp.
##
Det blir inte per automatik bra hockey-TV för att du sätter en mikrofon i handen på gammal spelare eller tränare. Exempel finns.

Men den som en gång tog in Niklas Wikegård i TV-branschen grävde verkligen guld.

Jag tänker då inte primärt på hans tyckande i studion eller de intressanta mötena med stjärnor (Wikegård vs) utan insatserna i samband med matcher när det krävs en hel del för att få något vettigt ur spelare och tränare.

Niklas har dels (förstås) grundkunskapen, dels den där nyfikenheten som gör att han ställer viktiga följdfrågor: ”Hur då? Varför då? Hur menar du?” Det är som en modern variant av Nicke Nyfiken insläppt i en hockeyarena.

Dessutom – och det är oerhört viktigt – går Niklas in i intervjuerna med högt ingångsvärde, vad vi vanliga murvlar än må tycka om saken så kommer Cam AbbottRoger Rönnberg, Dick Axelsson, Patrik Sylvegård (eller vilken hockeyprofil det än må handla om) alltid ha större respekt, och därmed öppna sig mer, för en före detta tränare än för en sketen hockeyreporter.

ANNONS

Wikegård vs är bra, de starka studioåsikterna också, men det är i samband med matcher, där spelare och ledare kan vara uppe i varv och därför rätt svårpratade, som jag tycker Niklas är som bäst.

Han vet vad han ska fråga. Och folk vågar inget annat än att svara ordentligt … Därmed blir det bra för tittarna,

## Krocken mellan Tobias Liljendahl och Kevin Poulin var ännu ett bra bevis på att det är bullshit det här med att man inte får tackla i svensk hockey. Om det varit så illa, om det varit så att en uppmärksammad skada närmast per automatik ger matchstraff, då hade vi sett en utvisning här. Men se, så blev det inte. Och skulle heller inte vara. Bra där, domare. Som så ofta.

## Sverige–Finland i kväll, JVM-kvartsfinal, på utmärkt svensk TV-tid (21.30). Perfekt. Högtidsstund väntar oss.

Det ska bli mycket spännande att se hur mycket av den svaga svenska insatsen mot USA som berodde på slitna ben (och skallar?) efter den fina matchen mot Ryssland.

… tummen ner.

## Vi har alltså inte kommit längre i utvecklingen än att vi diskuterar huruvida segrar är ”rättvisa” eller inte. I veckan hörde jag det efter Timrås 3–2-seger mot Björklöven, sedan läste jag det på några ställen i andra sammanhang.

Vilket bisarrt resonemang!

Det går inte att vinna ”orättvist”, i alla fall inte så länge målen räknas, så länge målen (och inget annat) avgör vilket lag som vinner och vilket som förlorar.

Ett lag gör tre, det andra två, hur kan det då ens diskuteras om vinsten var ”rättvis”?

Allt tycks bygga på något slags missförstånd, att en seger inte är ”rättvis” om man inte, samtidigt som man gör flest mål, också har ett övertag i puckinnehav och chansskapande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Sorry, men jag måste genast ta er ur den villfarelsen.

Bara en sak betyder något i hockey, en sak vad gäller om man vinner eller förlorar: att göra flest mål.

Skjuter du 102 skott och vinner med 2–1 – gott så, tre poäng.

Skjuter du två skott, motståndaren 98, vinner med 2–1 – samma sak, tre poäng.

Det ena är inte mer ”rättvist” än den andra, det är det jag menar med att hela resonemanget är bisarrt.

Vi är två dagar in på 2021, det är verkligen dags för alla att förstå en sådan enkel sak som att antal mål – absolut inget annat – avgör hockeymatcher. Det går alltså inte att vinna ”orättvist.” Okej? Alla med? Bra.

… jättesuccé.
## Elmer Söderblom
. De som följer Frölunda till vardags visste ju redan, men resten av Hockeysverige har fått ett smakprov på vad den här 202 centimeter långe 19-åringen kan prestera, i alla fall mot juniorer, på liten rink.
Elmer var på väg mot ett genombrott även i SHL när han skadade foten i slutet av oktober, väl hemma från JVM lär vi få se mer av honom – och det är lätt att längta lite.
Men först ska Hovås HC-produkten ta sig an finnkampen i kväll.

…målpass.
##
Det här, av Timrås Jonathan Dahlén mot Björklöven, är så vackert, så smart,  så fullt av hockeykvalité att jag bara njöt när jag såg det live. Och det var ännu bättre då.

… konstmål.
##
Elmer Söderbloms i svenska JVM-premiären. Förstås. Går liksom inte att komma ifrån.

… otäckaste.
## Lucas Raymonds
lufttur mot Österrike i måndags. Jag hann tänka Tobias Forsberg innan jag märkte att Raymond var mer mobil. Men även när han gick av isen fanns oron hur illa smällen tagit i ryggen. Tack och lov kom den svenske stjärnan tillbaka redan till tredje perioden.

… semafor.
Roger Rönnberg
, Frölundatränaren, som ivrigt protesterade mot ett domslut under matchen mot LHC på annandagen.

… flygande Jacob.
## Peterson
i Färjestad. Den unge (21) skaraborgaren var inblandad i princip allt på annandagen när Djurgården besegrades med 5-2. 2+2 för Jacob, och inte bara det – vilka avslut. Två baljor där pucken satt i krysset. Mål mot Brynäs senare i veckan också. 8+6 på 15 matcher efter skadefrånvaro. Snacka om att flytten från Frölunda till Färjestad är på väg att bli en succé.

… Saltkråkan
##
Skellefteå – som åter har sin egen farbror Melker i laget. Karlsson gjorde comeback i måndags och blev omedelbart målskytt i segermatchen mot LHC.

… hjärta.
## Henrik Lundqvists
. Målvakten ska alltså genomgå det som på engelska kallas open-heart surgery. Plötsligt handlar rubrikerna om detta snarare än hockey. Otäckt bevis på hur snabbt det kan gå. Tack och lov är ju läkarna grymt skickliga på den här typen av saker i dag.

… skott.
## Noel Gunlers
. Pang-pang mot Tjeckien och Österrike i JVM. Rappt och pricksäkert. Om den här grabben får ihop alla bitar i karriären kan det bli riktigt bra, då är Brynäs att gratulera.
Givet att tänkta JVM-stjärnor som Alexander Holtz och Lucas Raymond inte dominerat hittills är det nog väldigt bra om Gunler är på skotthumör mot Finland i kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

… sköna bekräftelse.
## Det blir spel för AHL, ja. Tack och lov. Kunde ha blivit kaos annars med en hel drös spelare på marknad och svenska klubbledare som haft svårt att säga nej.

… svit som håller.
## Oskarshamn har nu 15 förluster i rad. Häpnadsväckande. Läge att få stopp när Frölunda kommer på söndagsvisit, eller hur stor ska den här snöbollen egentligen växa sig?

… svit som sprack.
##
54 gruppspelsvinster, sedan åkte Sverige på däng i JVM, förlängningsförlust natten till nyårsafton mot Ryssland. Så skönt att slippa höra och läsa mer om denna meningslösa radda matcher som mest visar att Sverige varit bra men inte så ofta bäst när det gällt.

… SHL-tabell.
##
Den till höger, förstås. Med poängsnitt. Så att det säger något.

… läsare:
## 
Alltid ni, alltid ni som följer rakapuckar.com. Tack för att ni betalar för er.
Swish: 0736-854501

… ”When it rains it pours:”
## Simon Bertilssons
skada. Som om inte Brynäs hade det tungt nog nere i botten av tabellen, dessutom med ett grymt tufft spelschema på grund av coronastoppet, så är nyckelbacken borta i en månad. Ouch!
Många matcher missar Bertilsson också, jag såg siffran 15 nämnas. Dubbel-ouch!
Lik förbaskat, Brynäs har två segrar i rad, har lämnat jumboplatsen och är kanske på gång? Länge sedan laget var över en poäng i snitt.

… sorgligaste.
##
Fortsatt ingen bättring i sikte för Oscar Sundh. Usch.


…märkligaste
##
Jag missade detta när jag snabbspolade mig igenom Sverige–Ryssland, men … hur tänkte du här, Micke Renberg?

https://twitter.com/kallemalmquist/status/1344584480250617856

I min värld är resonemanget fullständigt vanvettigt. Det är just i det blå området målvakten ska vara fredad, han eller hon ska kunna agera där utan att behöva bli påkörd. Däremot utanför, en arm, en ben, till och med ett huvud, självfallet får en målvakt aldrig tacklas, men den som sticker ut en kroppsdel får finna sig i … vad ska vi kalla det, beröring.
Det är ju den här distinktionen som är så viktig, som gjort reglerna tydligare vad gäller när mål ska dömas bort eller inte.
Men allra viktigast är förstås skaderisken. En målvakt kan inte försvara sig, ”ta en smäll” som en utespelare, det finns en anledning till att de maskerade är heliga inom hockeyn.
Alltså – hockeyn bör, menar jag, resonera tvärtemot Micke Renberg här. Känns som så är fallet. Tack och lov.

… värvning.
##
Jag hajade till när Växjö, just efter segern mot Malmö, presenterade backen Christian Folin. Den NHL-meriterade Kungsbackakillen är en av de som haft svårt hitta ny arbetsgivare den här märkliga coronasäsongen, Frölunda har haft snack här genom åren, men nu blev det alltså Växjö.
Man skojar inte bort Växjös bredd på backbesättningen, över huvud taget känns Sam Hallams gäng allt mer som en stark guldutmanare i vår.
Folins namn på ett kontrakt var ytterligare ett ”statement.”
Intressant möte med formstarka Djurgården i eftermiddag. Kanske nere i Växjö man ska börja hockeylördagen?
TILLAGT 11.00: Nu tar Växjö även in AHL-anfallaren Brendan Gaunce. Det varvas onekligen upp.

… räddning.
## Janne Juvonen
har inte släppt ifrån sig många matcher, men när Leksand vände mot Skellefteå i onsdags var verkligen Axel Brages insats här värdefull.

***

Tack för i dag – trevlig helg! Och tyckte ni inte detta var alldeles kass, dela gärna texten i era kanaler.

Knapp för ändamålet finns nedan.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► ”Lemans lördag”, bland annat med detta:
► Nyfikenheten är Niklas Wikegårds styrka i TV – och här tycker jag han är som bäst.
► ”Rättvisa segrar”? Sluta genast med detta bisarra uttryck.
► Veckans jätte, flygande Jacob och en massa annat smått och gott får ni också.
► Välkomna att tycka – och trevlig första 2021-helg.

Veckans …
… tummen upp.
##
Det blir inte per automatik bra hockey-TV för att du sätter en mikrofon i handen på gammal spelare eller tränare. Exempel finns.

Men den som en gång tog in Niklas Wikegård i TV-branschen grävde verkligen guld.

Jag tänker då inte primärt på hans tyckande i studion eller de intressanta mötena med stjärnor (Wikegård vs) utan insatserna i samband med matcher när det krävs en hel del för att få något vettigt ur spelare och tränare.

Niklas har dels (förstås) grundkunskapen, dels den där nyfikenheten som gör att han ställer viktiga följdfrågor: ”Hur då? Varför då? Hur menar du?” Det är som en modern variant av Nicke Nyfiken insläppt i en hockeyarena.

Dessutom – och det är oerhört viktigt – går Niklas in i intervjuerna med högt ingångsvärde, vad vi vanliga murvlar än må tycka om saken så kommer Cam AbbottRoger Rönnberg, Dick Axelsson, Patrik Sylvegård (eller vilken hockeyprofil det än må handla om) alltid ha större respekt, och därmed öppna sig mer, för en före detta tränare än för en sketen hockeyreporter.

ANNONS

Wikegård vs är bra, de starka studioåsikterna också, men det är i samband med matcher, där spelare och ledare kan vara uppe i varv och därför rätt svårpratade, som jag tycker Niklas är som bäst.

Han vet vad han ska fråga. Och folk vågar inget annat än att svara ordentligt … Därmed blir det bra för tittarna,

## Krocken mellan Tobias Liljendahl och Kevin Poulin var ännu ett bra bevis på att det är bullshit det här med att man inte får tackla i svensk hockey. Om det varit så illa, om det varit så att en uppmärksammad skada närmast per automatik ger matchstraff, då hade vi sett en utvisning här. Men se, så blev det inte. Och skulle heller inte vara. Bra där, domare. Som så ofta.

## Sverige–Finland i kväll, JVM-kvartsfinal, på utmärkt svensk TV-tid (21.30). Perfekt. Högtidsstund väntar oss.

Det ska bli mycket spännande att se hur mycket av den svaga svenska insatsen mot USA som berodde på slitna ben (och skallar?) efter den fina matchen mot Ryssland.

… tummen ner.

## Vi har alltså inte kommit längre i utvecklingen än att vi diskuterar huruvida segrar är ”rättvisa” eller inte. I veckan hörde jag det efter Timrås 3–2-seger mot Björklöven, sedan läste jag det på några ställen i andra sammanhang.

Vilket bisarrt resonemang!

Det går inte att vinna ”orättvist”, i alla fall inte så länge målen räknas, så länge målen (och inget annat) avgör vilket lag som vinner och vilket som förlorar.

Ett lag gör tre, det andra två, hur kan det då ens diskuteras om vinsten var ”rättvis”?

Allt tycks bygga på något slags missförstånd, att en seger inte är ”rättvis” om man inte, samtidigt som man gör flest mål, också har ett övertag i puckinnehav och chansskapande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Sorry, men jag måste genast ta er ur den villfarelsen.

Bara en sak betyder något i hockey, en sak vad gäller om man vinner eller förlorar: att göra flest mål.

Skjuter du 102 skott och vinner med 2–1 – gott så, tre poäng.

Skjuter du två skott, motståndaren 98, vinner med 2–1 – samma sak, tre poäng.

Det ena är inte mer ”rättvist” än den andra, det är det jag menar med att hela resonemanget är bisarrt.

Vi är två dagar in på 2021, det är verkligen dags för alla att förstå en sådan enkel sak som att antal mål – absolut inget annat – avgör hockeymatcher. Det går alltså inte att vinna ”orättvist.” Okej? Alla med? Bra.

… jättesuccé.
## Elmer Söderblom
. De som följer Frölunda till vardags visste ju redan, men resten av Hockeysverige har fått ett smakprov på vad den här 202 centimeter långe 19-åringen kan prestera, i alla fall mot juniorer, på liten rink.
Elmer var på väg mot ett genombrott även i SHL när han skadade foten i slutet av oktober, väl hemma från JVM lär vi få se mer av honom – och det är lätt att längta lite.
Men först ska Hovås HC-produkten ta sig an finnkampen i kväll.

…målpass.
##
Det här, av Timrås Jonathan Dahlén mot Björklöven, är så vackert, så smart,  så fullt av hockeykvalité att jag bara njöt när jag såg det live. Och det var ännu bättre då.

… konstmål.
##
Elmer Söderbloms i svenska JVM-premiären. Förstås. Går liksom inte att komma ifrån.

… otäckaste.
## Lucas Raymonds
lufttur mot Österrike i måndags. Jag hann tänka Tobias Forsberg innan jag märkte att Raymond var mer mobil. Men även när han gick av isen fanns oron hur illa smällen tagit i ryggen. Tack och lov kom den svenske stjärnan tillbaka redan till tredje perioden.

… semafor.
Roger Rönnberg
, Frölundatränaren, som ivrigt protesterade mot ett domslut under matchen mot LHC på annandagen.

… flygande Jacob.
## Peterson
i Färjestad. Den unge (21) skaraborgaren var inblandad i princip allt på annandagen när Djurgården besegrades med 5-2. 2+2 för Jacob, och inte bara det – vilka avslut. Två baljor där pucken satt i krysset. Mål mot Brynäs senare i veckan också. 8+6 på 15 matcher efter skadefrånvaro. Snacka om att flytten från Frölunda till Färjestad är på väg att bli en succé.

… Saltkråkan
##
Skellefteå – som åter har sin egen farbror Melker i laget. Karlsson gjorde comeback i måndags och blev omedelbart målskytt i segermatchen mot LHC.

… hjärta.
## Henrik Lundqvists
. Målvakten ska alltså genomgå det som på engelska kallas open-heart surgery. Plötsligt handlar rubrikerna om detta snarare än hockey. Otäckt bevis på hur snabbt det kan gå. Tack och lov är ju läkarna grymt skickliga på den här typen av saker i dag.

… skott.
## Noel Gunlers
. Pang-pang mot Tjeckien och Österrike i JVM. Rappt och pricksäkert. Om den här grabben får ihop alla bitar i karriären kan det bli riktigt bra, då är Brynäs att gratulera.
Givet att tänkta JVM-stjärnor som Alexander Holtz och Lucas Raymond inte dominerat hittills är det nog väldigt bra om Gunler är på skotthumör mot Finland i kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

… sköna bekräftelse.
## Det blir spel för AHL, ja. Tack och lov. Kunde ha blivit kaos annars med en hel drös spelare på marknad och svenska klubbledare som haft svårt att säga nej.

… svit som håller.
## Oskarshamn har nu 15 förluster i rad. Häpnadsväckande. Läge att få stopp när Frölunda kommer på söndagsvisit, eller hur stor ska den här snöbollen egentligen växa sig?

… svit som sprack.
##
54 gruppspelsvinster, sedan åkte Sverige på däng i JVM, förlängningsförlust natten till nyårsafton mot Ryssland. Så skönt att slippa höra och läsa mer om denna meningslösa radda matcher som mest visar att Sverige varit bra men inte så ofta bäst när det gällt.

… SHL-tabell.
##
Den till höger, förstås. Med poängsnitt. Så att det säger något.

… läsare:
## 
Alltid ni, alltid ni som följer rakapuckar.com. Tack för att ni betalar för er.
Swish: 0736-854501

… ”When it rains it pours:”
## Simon Bertilssons
skada. Som om inte Brynäs hade det tungt nog nere i botten av tabellen, dessutom med ett grymt tufft spelschema på grund av coronastoppet, så är nyckelbacken borta i en månad. Ouch!
Många matcher missar Bertilsson också, jag såg siffran 15 nämnas. Dubbel-ouch!
Lik förbaskat, Brynäs har två segrar i rad, har lämnat jumboplatsen och är kanske på gång? Länge sedan laget var över en poäng i snitt.

… sorgligaste.
##
Fortsatt ingen bättring i sikte för Oscar Sundh. Usch.


…märkligaste
##
Jag missade detta när jag snabbspolade mig igenom Sverige–Ryssland, men … hur tänkte du här, Micke Renberg?

https://twitter.com/kallemalmquist/status/1344584480250617856

I min värld är resonemanget fullständigt vanvettigt. Det är just i det blå området målvakten ska vara fredad, han eller hon ska kunna agera där utan att behöva bli påkörd. Däremot utanför, en arm, en ben, till och med ett huvud, självfallet får en målvakt aldrig tacklas, men den som sticker ut en kroppsdel får finna sig i … vad ska vi kalla det, beröring.
Det är ju den här distinktionen som är så viktig, som gjort reglerna tydligare vad gäller när mål ska dömas bort eller inte.
Men allra viktigast är förstås skaderisken. En målvakt kan inte försvara sig, ”ta en smäll” som en utespelare, det finns en anledning till att de maskerade är heliga inom hockeyn.
Alltså – hockeyn bör, menar jag, resonera tvärtemot Micke Renberg här. Känns som så är fallet. Tack och lov.

… värvning.
##
Jag hajade till när Växjö, just efter segern mot Malmö, presenterade backen Christian Folin. Den NHL-meriterade Kungsbackakillen är en av de som haft svårt hitta ny arbetsgivare den här märkliga coronasäsongen, Frölunda har haft snack här genom åren, men nu blev det alltså Växjö.
Man skojar inte bort Växjös bredd på backbesättningen, över huvud taget känns Sam Hallams gäng allt mer som en stark guldutmanare i vår.
Folins namn på ett kontrakt var ytterligare ett ”statement.”
Intressant möte med formstarka Djurgården i eftermiddag. Kanske nere i Växjö man ska börja hockeylördagen?
TILLAGT 11.00: Nu tar Växjö även in AHL-anfallaren Brendan Gaunce. Det varvas onekligen upp.

… räddning.
## Janne Juvonen
har inte släppt ifrån sig många matcher, men när Leksand vände mot Skellefteå i onsdags var verkligen Axel Brages insats här värdefull.

***

Tack för i dag – trevlig helg! Och tyckte ni inte detta var alldeles kass, dela gärna texten i era kanaler.

Knapp för ändamålet finns nedan.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► ”Lemans lördag”, bland annat med detta:
► Nyfikenheten är Niklas Wikegårds styrka i TV – och här tycker jag han är som bäst.
► ”Rättvisa segrar”? Sluta genast med detta bisarra uttryck.
► Veckans jätte, flygande Jacob och en massa annat smått och gott får ni också.
► Välkomna att tycka – och trevlig första 2021-helg.

Veckans …
… tummen upp.
##
Det blir inte per automatik bra hockey-TV för att du sätter en mikrofon i handen på gammal spelare eller tränare. Exempel finns.

Men den som en gång tog in Niklas Wikegård i TV-branschen grävde verkligen guld.

Jag tänker då inte primärt på hans tyckande i studion eller de intressanta mötena med stjärnor (Wikegård vs) utan insatserna i samband med matcher när det krävs en hel del för att få något vettigt ur spelare och tränare.

Niklas har dels (förstås) grundkunskapen, dels den där nyfikenheten som gör att han ställer viktiga följdfrågor: ”Hur då? Varför då? Hur menar du?” Det är som en modern variant av Nicke Nyfiken insläppt i en hockeyarena.

Dessutom – och det är oerhört viktigt – går Niklas in i intervjuerna med högt ingångsvärde, vad vi vanliga murvlar än må tycka om saken så kommer Cam AbbottRoger Rönnberg, Dick Axelsson, Patrik Sylvegård (eller vilken hockeyprofil det än må handla om) alltid ha större respekt, och därmed öppna sig mer, för en före detta tränare än för en sketen hockeyreporter.

ANNONS

Wikegård vs är bra, de starka studioåsikterna också, men det är i samband med matcher, där spelare och ledare kan vara uppe i varv och därför rätt svårpratade, som jag tycker Niklas är som bäst.

Han vet vad han ska fråga. Och folk vågar inget annat än att svara ordentligt … Därmed blir det bra för tittarna,

## Krocken mellan Tobias Liljendahl och Kevin Poulin var ännu ett bra bevis på att det är bullshit det här med att man inte får tackla i svensk hockey. Om det varit så illa, om det varit så att en uppmärksammad skada närmast per automatik ger matchstraff, då hade vi sett en utvisning här. Men se, så blev det inte. Och skulle heller inte vara. Bra där, domare. Som så ofta.

## Sverige–Finland i kväll, JVM-kvartsfinal, på utmärkt svensk TV-tid (21.30). Perfekt. Högtidsstund väntar oss.

Det ska bli mycket spännande att se hur mycket av den svaga svenska insatsen mot USA som berodde på slitna ben (och skallar?) efter den fina matchen mot Ryssland.

… tummen ner.

## Vi har alltså inte kommit längre i utvecklingen än att vi diskuterar huruvida segrar är ”rättvisa” eller inte. I veckan hörde jag det efter Timrås 3–2-seger mot Björklöven, sedan läste jag det på några ställen i andra sammanhang.

Vilket bisarrt resonemang!

Det går inte att vinna ”orättvist”, i alla fall inte så länge målen räknas, så länge målen (och inget annat) avgör vilket lag som vinner och vilket som förlorar.

Ett lag gör tre, det andra två, hur kan det då ens diskuteras om vinsten var ”rättvis”?

Allt tycks bygga på något slags missförstånd, att en seger inte är ”rättvis” om man inte, samtidigt som man gör flest mål, också har ett övertag i puckinnehav och chansskapande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Sorry, men jag måste genast ta er ur den villfarelsen.

Bara en sak betyder något i hockey, en sak vad gäller om man vinner eller förlorar: att göra flest mål.

Skjuter du 102 skott och vinner med 2–1 – gott så, tre poäng.

Skjuter du två skott, motståndaren 98, vinner med 2–1 – samma sak, tre poäng.

Det ena är inte mer ”rättvist” än den andra, det är det jag menar med att hela resonemanget är bisarrt.

Vi är två dagar in på 2021, det är verkligen dags för alla att förstå en sådan enkel sak som att antal mål – absolut inget annat – avgör hockeymatcher. Det går alltså inte att vinna ”orättvist.” Okej? Alla med? Bra.

… jättesuccé.
## Elmer Söderblom
. De som följer Frölunda till vardags visste ju redan, men resten av Hockeysverige har fått ett smakprov på vad den här 202 centimeter långe 19-åringen kan prestera, i alla fall mot juniorer, på liten rink.
Elmer var på väg mot ett genombrott även i SHL när han skadade foten i slutet av oktober, väl hemma från JVM lär vi få se mer av honom – och det är lätt att längta lite.
Men först ska Hovås HC-produkten ta sig an finnkampen i kväll.

…målpass.
##
Det här, av Timrås Jonathan Dahlén mot Björklöven, är så vackert, så smart,  så fullt av hockeykvalité att jag bara njöt när jag såg det live. Och det var ännu bättre då.

… konstmål.
##
Elmer Söderbloms i svenska JVM-premiären. Förstås. Går liksom inte att komma ifrån.

… otäckaste.
## Lucas Raymonds
lufttur mot Österrike i måndags. Jag hann tänka Tobias Forsberg innan jag märkte att Raymond var mer mobil. Men även när han gick av isen fanns oron hur illa smällen tagit i ryggen. Tack och lov kom den svenske stjärnan tillbaka redan till tredje perioden.

… semafor.
Roger Rönnberg
, Frölundatränaren, som ivrigt protesterade mot ett domslut under matchen mot LHC på annandagen.

… flygande Jacob.
## Peterson
i Färjestad. Den unge (21) skaraborgaren var inblandad i princip allt på annandagen när Djurgården besegrades med 5-2. 2+2 för Jacob, och inte bara det – vilka avslut. Två baljor där pucken satt i krysset. Mål mot Brynäs senare i veckan också. 8+6 på 15 matcher efter skadefrånvaro. Snacka om att flytten från Frölunda till Färjestad är på väg att bli en succé.

… Saltkråkan
##
Skellefteå – som åter har sin egen farbror Melker i laget. Karlsson gjorde comeback i måndags och blev omedelbart målskytt i segermatchen mot LHC.

… hjärta.
## Henrik Lundqvists
. Målvakten ska alltså genomgå det som på engelska kallas open-heart surgery. Plötsligt handlar rubrikerna om detta snarare än hockey. Otäckt bevis på hur snabbt det kan gå. Tack och lov är ju läkarna grymt skickliga på den här typen av saker i dag.

… skott.
## Noel Gunlers
. Pang-pang mot Tjeckien och Österrike i JVM. Rappt och pricksäkert. Om den här grabben får ihop alla bitar i karriären kan det bli riktigt bra, då är Brynäs att gratulera.
Givet att tänkta JVM-stjärnor som Alexander Holtz och Lucas Raymond inte dominerat hittills är det nog väldigt bra om Gunler är på skotthumör mot Finland i kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

… sköna bekräftelse.
## Det blir spel för AHL, ja. Tack och lov. Kunde ha blivit kaos annars med en hel drös spelare på marknad och svenska klubbledare som haft svårt att säga nej.

… svit som håller.
## Oskarshamn har nu 15 förluster i rad. Häpnadsväckande. Läge att få stopp när Frölunda kommer på söndagsvisit, eller hur stor ska den här snöbollen egentligen växa sig?

… svit som sprack.
##
54 gruppspelsvinster, sedan åkte Sverige på däng i JVM, förlängningsförlust natten till nyårsafton mot Ryssland. Så skönt att slippa höra och läsa mer om denna meningslösa radda matcher som mest visar att Sverige varit bra men inte så ofta bäst när det gällt.

… SHL-tabell.
##
Den till höger, förstås. Med poängsnitt. Så att det säger något.

… läsare:
## 
Alltid ni, alltid ni som följer rakapuckar.com. Tack för att ni betalar för er.
Swish: 0736-854501

… ”When it rains it pours:”
## Simon Bertilssons
skada. Som om inte Brynäs hade det tungt nog nere i botten av tabellen, dessutom med ett grymt tufft spelschema på grund av coronastoppet, så är nyckelbacken borta i en månad. Ouch!
Många matcher missar Bertilsson också, jag såg siffran 15 nämnas. Dubbel-ouch!
Lik förbaskat, Brynäs har två segrar i rad, har lämnat jumboplatsen och är kanske på gång? Länge sedan laget var över en poäng i snitt.

… sorgligaste.
##
Fortsatt ingen bättring i sikte för Oscar Sundh. Usch.


…märkligaste
##
Jag missade detta när jag snabbspolade mig igenom Sverige–Ryssland, men … hur tänkte du här, Micke Renberg?

https://twitter.com/kallemalmquist/status/1344584480250617856

I min värld är resonemanget fullständigt vanvettigt. Det är just i det blå området målvakten ska vara fredad, han eller hon ska kunna agera där utan att behöva bli påkörd. Däremot utanför, en arm, en ben, till och med ett huvud, självfallet får en målvakt aldrig tacklas, men den som sticker ut en kroppsdel får finna sig i … vad ska vi kalla det, beröring.
Det är ju den här distinktionen som är så viktig, som gjort reglerna tydligare vad gäller när mål ska dömas bort eller inte.
Men allra viktigast är förstås skaderisken. En målvakt kan inte försvara sig, ”ta en smäll” som en utespelare, det finns en anledning till att de maskerade är heliga inom hockeyn.
Alltså – hockeyn bör, menar jag, resonera tvärtemot Micke Renberg här. Känns som så är fallet. Tack och lov.

… värvning.
##
Jag hajade till när Växjö, just efter segern mot Malmö, presenterade backen Christian Folin. Den NHL-meriterade Kungsbackakillen är en av de som haft svårt hitta ny arbetsgivare den här märkliga coronasäsongen, Frölunda har haft snack här genom åren, men nu blev det alltså Växjö.
Man skojar inte bort Växjös bredd på backbesättningen, över huvud taget känns Sam Hallams gäng allt mer som en stark guldutmanare i vår.
Folins namn på ett kontrakt var ytterligare ett ”statement.”
Intressant möte med formstarka Djurgården i eftermiddag. Kanske nere i Växjö man ska börja hockeylördagen?
TILLAGT 11.00: Nu tar Växjö även in AHL-anfallaren Brendan Gaunce. Det varvas onekligen upp.

… räddning.
## Janne Juvonen
har inte släppt ifrån sig många matcher, men när Leksand vände mot Skellefteå i onsdags var verkligen Axel Brages insats här värdefull.

***

Tack för i dag – trevlig helg! Och tyckte ni inte detta var alldeles kass, dela gärna texten i era kanaler.

Knapp för ändamålet finns nedan.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► ”Lemans lördag”, bland annat med detta:
► Nyfikenheten är Niklas Wikegårds styrka i TV – och här tycker jag han är som bäst.
► ”Rättvisa segrar”? Sluta genast med detta bisarra uttryck.
► Veckans jätte, flygande Jacob och en massa annat smått och gott får ni också.
► Välkomna att tycka – och trevlig första 2021-helg.

Veckans …
… tummen upp.
##
Det blir inte per automatik bra hockey-TV för att du sätter en mikrofon i handen på gammal spelare eller tränare. Exempel finns.

Men den som en gång tog in Niklas Wikegård i TV-branschen grävde verkligen guld.

Jag tänker då inte primärt på hans tyckande i studion eller de intressanta mötena med stjärnor (Wikegård vs) utan insatserna i samband med matcher när det krävs en hel del för att få något vettigt ur spelare och tränare.

Niklas har dels (förstås) grundkunskapen, dels den där nyfikenheten som gör att han ställer viktiga följdfrågor: ”Hur då? Varför då? Hur menar du?” Det är som en modern variant av Nicke Nyfiken insläppt i en hockeyarena.

Dessutom – och det är oerhört viktigt – går Niklas in i intervjuerna med högt ingångsvärde, vad vi vanliga murvlar än må tycka om saken så kommer Cam AbbottRoger Rönnberg, Dick Axelsson, Patrik Sylvegård (eller vilken hockeyprofil det än må handla om) alltid ha större respekt, och därmed öppna sig mer, för en före detta tränare än för en sketen hockeyreporter.

ANNONS

Wikegård vs är bra, de starka studioåsikterna också, men det är i samband med matcher, där spelare och ledare kan vara uppe i varv och därför rätt svårpratade, som jag tycker Niklas är som bäst.

Han vet vad han ska fråga. Och folk vågar inget annat än att svara ordentligt … Därmed blir det bra för tittarna,

## Krocken mellan Tobias Liljendahl och Kevin Poulin var ännu ett bra bevis på att det är bullshit det här med att man inte får tackla i svensk hockey. Om det varit så illa, om det varit så att en uppmärksammad skada närmast per automatik ger matchstraff, då hade vi sett en utvisning här. Men se, så blev det inte. Och skulle heller inte vara. Bra där, domare. Som så ofta.

## Sverige–Finland i kväll, JVM-kvartsfinal, på utmärkt svensk TV-tid (21.30). Perfekt. Högtidsstund väntar oss.

Det ska bli mycket spännande att se hur mycket av den svaga svenska insatsen mot USA som berodde på slitna ben (och skallar?) efter den fina matchen mot Ryssland.

… tummen ner.

## Vi har alltså inte kommit längre i utvecklingen än att vi diskuterar huruvida segrar är ”rättvisa” eller inte. I veckan hörde jag det efter Timrås 3–2-seger mot Björklöven, sedan läste jag det på några ställen i andra sammanhang.

Vilket bisarrt resonemang!

Det går inte att vinna ”orättvist”, i alla fall inte så länge målen räknas, så länge målen (och inget annat) avgör vilket lag som vinner och vilket som förlorar.

Ett lag gör tre, det andra två, hur kan det då ens diskuteras om vinsten var ”rättvis”?

Allt tycks bygga på något slags missförstånd, att en seger inte är ”rättvis” om man inte, samtidigt som man gör flest mål, också har ett övertag i puckinnehav och chansskapande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Sorry, men jag måste genast ta er ur den villfarelsen.

Bara en sak betyder något i hockey, en sak vad gäller om man vinner eller förlorar: att göra flest mål.

Skjuter du 102 skott och vinner med 2–1 – gott så, tre poäng.

Skjuter du två skott, motståndaren 98, vinner med 2–1 – samma sak, tre poäng.

Det ena är inte mer ”rättvist” än den andra, det är det jag menar med att hela resonemanget är bisarrt.

Vi är två dagar in på 2021, det är verkligen dags för alla att förstå en sådan enkel sak som att antal mål – absolut inget annat – avgör hockeymatcher. Det går alltså inte att vinna ”orättvist.” Okej? Alla med? Bra.

… jättesuccé.
## Elmer Söderblom
. De som följer Frölunda till vardags visste ju redan, men resten av Hockeysverige har fått ett smakprov på vad den här 202 centimeter långe 19-åringen kan prestera, i alla fall mot juniorer, på liten rink.
Elmer var på väg mot ett genombrott även i SHL när han skadade foten i slutet av oktober, väl hemma från JVM lär vi få se mer av honom – och det är lätt att längta lite.
Men först ska Hovås HC-produkten ta sig an finnkampen i kväll.

…målpass.
##
Det här, av Timrås Jonathan Dahlén mot Björklöven, är så vackert, så smart,  så fullt av hockeykvalité att jag bara njöt när jag såg det live. Och det var ännu bättre då.

… konstmål.
##
Elmer Söderbloms i svenska JVM-premiären. Förstås. Går liksom inte att komma ifrån.

… otäckaste.
## Lucas Raymonds
lufttur mot Österrike i måndags. Jag hann tänka Tobias Forsberg innan jag märkte att Raymond var mer mobil. Men även när han gick av isen fanns oron hur illa smällen tagit i ryggen. Tack och lov kom den svenske stjärnan tillbaka redan till tredje perioden.

… semafor.
Roger Rönnberg
, Frölundatränaren, som ivrigt protesterade mot ett domslut under matchen mot LHC på annandagen.

… flygande Jacob.
## Peterson
i Färjestad. Den unge (21) skaraborgaren var inblandad i princip allt på annandagen när Djurgården besegrades med 5-2. 2+2 för Jacob, och inte bara det – vilka avslut. Två baljor där pucken satt i krysset. Mål mot Brynäs senare i veckan också. 8+6 på 15 matcher efter skadefrånvaro. Snacka om att flytten från Frölunda till Färjestad är på väg att bli en succé.

… Saltkråkan
##
Skellefteå – som åter har sin egen farbror Melker i laget. Karlsson gjorde comeback i måndags och blev omedelbart målskytt i segermatchen mot LHC.

… hjärta.
## Henrik Lundqvists
. Målvakten ska alltså genomgå det som på engelska kallas open-heart surgery. Plötsligt handlar rubrikerna om detta snarare än hockey. Otäckt bevis på hur snabbt det kan gå. Tack och lov är ju läkarna grymt skickliga på den här typen av saker i dag.

… skott.
## Noel Gunlers
. Pang-pang mot Tjeckien och Österrike i JVM. Rappt och pricksäkert. Om den här grabben får ihop alla bitar i karriären kan det bli riktigt bra, då är Brynäs att gratulera.
Givet att tänkta JVM-stjärnor som Alexander Holtz och Lucas Raymond inte dominerat hittills är det nog väldigt bra om Gunler är på skotthumör mot Finland i kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

… sköna bekräftelse.
## Det blir spel för AHL, ja. Tack och lov. Kunde ha blivit kaos annars med en hel drös spelare på marknad och svenska klubbledare som haft svårt att säga nej.

… svit som håller.
## Oskarshamn har nu 15 förluster i rad. Häpnadsväckande. Läge att få stopp när Frölunda kommer på söndagsvisit, eller hur stor ska den här snöbollen egentligen växa sig?

… svit som sprack.
##
54 gruppspelsvinster, sedan åkte Sverige på däng i JVM, förlängningsförlust natten till nyårsafton mot Ryssland. Så skönt att slippa höra och läsa mer om denna meningslösa radda matcher som mest visar att Sverige varit bra men inte så ofta bäst när det gällt.

… SHL-tabell.
##
Den till höger, förstås. Med poängsnitt. Så att det säger något.

… läsare:
## 
Alltid ni, alltid ni som följer rakapuckar.com. Tack för att ni betalar för er.
Swish: 0736-854501

… ”When it rains it pours:”
## Simon Bertilssons
skada. Som om inte Brynäs hade det tungt nog nere i botten av tabellen, dessutom med ett grymt tufft spelschema på grund av coronastoppet, så är nyckelbacken borta i en månad. Ouch!
Många matcher missar Bertilsson också, jag såg siffran 15 nämnas. Dubbel-ouch!
Lik förbaskat, Brynäs har två segrar i rad, har lämnat jumboplatsen och är kanske på gång? Länge sedan laget var över en poäng i snitt.

… sorgligaste.
##
Fortsatt ingen bättring i sikte för Oscar Sundh. Usch.


…märkligaste
##
Jag missade detta när jag snabbspolade mig igenom Sverige–Ryssland, men … hur tänkte du här, Micke Renberg?

https://twitter.com/kallemalmquist/status/1344584480250617856

I min värld är resonemanget fullständigt vanvettigt. Det är just i det blå området målvakten ska vara fredad, han eller hon ska kunna agera där utan att behöva bli påkörd. Däremot utanför, en arm, en ben, till och med ett huvud, självfallet får en målvakt aldrig tacklas, men den som sticker ut en kroppsdel får finna sig i … vad ska vi kalla det, beröring.
Det är ju den här distinktionen som är så viktig, som gjort reglerna tydligare vad gäller när mål ska dömas bort eller inte.
Men allra viktigast är förstås skaderisken. En målvakt kan inte försvara sig, ”ta en smäll” som en utespelare, det finns en anledning till att de maskerade är heliga inom hockeyn.
Alltså – hockeyn bör, menar jag, resonera tvärtemot Micke Renberg här. Känns som så är fallet. Tack och lov.

… värvning.
##
Jag hajade till när Växjö, just efter segern mot Malmö, presenterade backen Christian Folin. Den NHL-meriterade Kungsbackakillen är en av de som haft svårt hitta ny arbetsgivare den här märkliga coronasäsongen, Frölunda har haft snack här genom åren, men nu blev det alltså Växjö.
Man skojar inte bort Växjös bredd på backbesättningen, över huvud taget känns Sam Hallams gäng allt mer som en stark guldutmanare i vår.
Folins namn på ett kontrakt var ytterligare ett ”statement.”
Intressant möte med formstarka Djurgården i eftermiddag. Kanske nere i Växjö man ska börja hockeylördagen?
TILLAGT 11.00: Nu tar Växjö även in AHL-anfallaren Brendan Gaunce. Det varvas onekligen upp.

… räddning.
## Janne Juvonen
har inte släppt ifrån sig många matcher, men när Leksand vände mot Skellefteå i onsdags var verkligen Axel Brages insats här värdefull.

***

Tack för i dag – trevlig helg! Och tyckte ni inte detta var alldeles kass, dela gärna texten i era kanaler.

Knapp för ändamålet finns nedan.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt