Tio tankar, bland annat om bra och mindre bra lördag, målmedvetenhet, 2 x PJ

Tio tankar, bland annat om bra och mindre bra lördag, målmedvetenhet, 2 x PJ

Tio tankar, bland annat om bra och mindre bra lördag, målmedvetenhet, 2 x PJ

Tio tankar, bland annat om bra och mindre bra lördag, målmedvetenhet, 2 x PJ

► Söndagskrönikan efter att Frölunda skaffat sig lite arbetsro via 5–2 på Leksand. Målmedvetenheten hos en veteran och en ungtupp. Med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Calle Klingberg myste i omklädningsrummet efter Frölundas seger mot Leksand. Lilla bilden: jubel efter Frölundas 2–1-mål. Foto (lilla): TV4 (skärmdump)

Det var en bra lördag för Frölunda som lag.
Det var en mindre bra lördag för Frölunda som arrangör.
Det var en väldigt bra lördag för Carl Klingberg.
Det blir nog en skön söndag för Frölunda – men sedan, oj, det finns att jobba på. Som det ska, så här års.

DET HAR FÖRSTÅS hänt förr, men jäkla ofta kanske man ändå inte nätar som Calle Klingberg. ”(Knä)vecket mål!” Kunde han ha utbrustit på sin göteborgska. Men veteranen höll sig från sådana 031-lustigheter, lät spelet (och knäet) tala.

Söndagen är här, häng med så kör vi veckans ”tio tankar” – ni är hjärtligt välkomna.

 

1. Så ska det se ut för 48 och 2.

Foto: FRÖLUNDA

Första matchen hemma i Scandinavium på tolv år, då fick hemvändande Calle Klingberg kramp och kunde knappt stå rakt mot slutet (”Jag får väl ta lite mer Resorb.”). Varmt ute, varmt inne. Ni vet vilken skoningslös arena gamla Kålleseum kan vara. Men kroppen höll för Klingberg, vinst och två mål i comebacken … inför hur många vänner då?

– Det var väl sex säsongsbiljetter för nära och kära, sedan var det väl  tolv till, så minst 18. Och så … haha, en del andra man känner som köpt biljetter. Kändes som man spelade för hela sitt sociala liv. Fantastiskt roligt.

Klingberg är inte den flashigaste hockeyspelaren i världen, men som han och kompisen Christian Folin föregick med gott exempel när Frölunda var under 0–1 och skrek efter en kick. Folin sköt, träffade knävecket på Klingberg, pucken via en leksing i nät.

– Jag sa det till honom, om det ska bli mål från 48:an och ett äpple (assist) från tvåan, då är det väl så här det ska se ut. Jäkla flyt, men å andra sidan, går man inte in framför mål så kanske det inte händer.

Klingberg agerade klokt på isen (bra saker händer som bekant när man driver på mål), han talade även klokt efteråt.

Om mål emot i de två första PP-spelen, ett mot Timrå, ett mot Leksand:

– Helt klart underkänt. Men vi pratade ihop oss, andades lite, fick en chans till och kapitaliserade på den (just Klingberg, retur, lös puck i blåfärgen, 4–2). Jäkla skön känsla för vårt power play: ”Fasen, vi kan ju!” Men självklart,  vi måste ju fundera ut lite hur vi gör när vi ska hämta pucken, ”supporta” varandra, spela lite fem mot fem-spel istället för att tänka att det löser sig.

Om den småknackiga inledningen:

– Är det något man ska fila på så är det väl nu. Det kommer vara lite ”knakigt”, saker kommer inte alltid fungera, absolut viktigaste är att vi tävlar – och att vi försöker spela. Skönt kvitto på att vi kan göra både och i dag (mot Leksand).

Frölunda var också ett målmedvetet lag. Calle Klingberg två gånger om (1–1, 4–2), Isac Born vid 2–1. Båda heta där målen gärna görs, där det gör som ondast att vara.

Hatten, förresten, en humoristisk hommage till ordföranden Mats Grauers. Delas ut internt inom laget till bäste frölundait. Klingberg bar upp den fint, var verkligen Carl för sin hatt (behöver man vara gammal för tycka det är roligt?).

 

2. Andas  ut – till slut.

Max Fribergs 3–2 var rasande läckert. Kan inte släppa det målet. Dels för att det fick matchen att tippa över i Frölundas favör, dels för att det var en sådan kvalitetsprestation. Tänk om Friberg kunde få till det där skottet lite, lite oftare. Frölunda var illa ute mot ett skadedrabbat (och matchstraffat) Leksand, behövde en prestation som Fribergs för att kunna slappna av lite, till slut också andas ut.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå Leksand så var det här det bästa jag sett av Marek Hrivik på ett tag. Stark som tusan var han, slovaken. Och kvicksilvret Oskar Lang, tänk om han gjort 2–0 i första perioden – i box play!

 

3. En bit på väg.

Det går inte att bedöma Frölunda rent spelmässigt än. Uppe i Timrå skakades man om mentalt, i hemmapremiären förstärktes den känslan, redan före 0–1 såg jag spelare som tänkte för länge och för mycket, som hade spända snarare än mjuka handleder, som ville för mycket. Nicklas Lasu vägrade skjuta i superläge, letade perfektion, det samma gällde Erik Borg som dribblade för mycket istället för att skjuta och gav Leksand en tvåetta.

Försvarsspelet var inte bra, tappade puckar högt, tappade puckar lågt, rent allmänt en rörig känsla, men det blir gärna så när man spelar hockey med nerver spända som fiolsträngar. Efter Max Fribergs 3–2, efter Calle Klingbergs 4–2, då åkte axlarna ned, då såg vi mycket spännande offensiva tendenser – från alla enheter.

Frölunda …

## … visade moral, vände och vann, trots en hemsk start och en hemsk förstaperiod.

## … tävlade hårt, spelade stundtals bra.

## … hade mod, stundtals övermod, men här är jag böjd att hålla med tränaren Roger Rönnberg – hellre för mycket än för lite. Mod, alltså.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Vi såg ett lag som fick med sig en viktig framgång, som växte, som hittade allt mer spel ju längre matchen led, till och med en smula timing i power play; med tre poäng in på kontot går det lättare att i nästa vecka fokusera på att få in lite mer defensiv smartness. Henrik Tömmernes började röra på sig, Linus Högberg var mycket bra (”på yta”-passet vid 2–1, matchens delikatess), Lasse Johansson gjorde några bra räddningar och fick vinna en match. Se där tre värdefulla steg framåt.

 

4. Det här blev inte riktigt bra.

Den tysta stunden för Peter Gustavsson och Kjell-Rune Milton förstördes helt. Leksands supportrar fortsatte sjunga, då började en del galenpannor i Frölundas S84-klack skrika ”hatramsor.” Så mycket för att hylla minnet av två bortgångna spelare.

Det här kunde Frölunda ha skött bättre, tycker jag. Ska man ha en tyst stund måste man försäkra sig om att alla i arenan är medvetna om det – men jag tror inte Leksands sköna, högröstade klack hade en aning om vad som var på gång. När det väl stod klart tystnade den – då skreks det istället från hemmahåll. Att hylla två avlidna spelare är inget som kan göras med vänsterhanden. Publiken behöver få tydligt besked om vad som gäller, volymen ska ner – innan den tysta minuten tar vid. Här behöver Frölunda ta lärdom..

Jag såg att Sektion 84 på lördagskvällen gick ut på Facebook och bad om ursäkt ”… till Frölunda, Peter och Kjell-Runes anhöriga samt övrig publik i arenan.” En del i S84, hette det, hade inte uppfattat den tysta minuten. Okej. En ursäkt är alltid bättre än ingen ursäkt.

Jag undrar också vem som kom på idén att ställa Peter Simson och Christian Bäckman i Frölundas supporterkurva för att göra intervjuer under uppvärmningen – men inte fimpa musiken helt. Som om det inte räckte med supportrarnas volym. Simson och Bäckmans snack med Fredrik Sjöström och några till hördes dåligt, de hade själva problem att höra varandra, förstod jag det som. Det här bör kunna göras betydligt bättre till nästa gång.

 

5. Ironiska generationen?

De gillar varandra, Leksands Björn Hellkvist och Frölundas Roger Rönnberg, det är tydligt. Hellkvist berömde Frölunda för hur man stängde matchen och sa: ”Roger är en cynisk herre, han har säkert drillat killarna, han tycker om defensiv hockey.” Rönnberg tog micken, log mot sin kollega och sa: ”Helt rätt, jag älskar defensiv hockey.” Hela diskussionen dröp av skön ironi, för var det något vi såg av de båda lagen så inte fasen var det en defensiv av klass, inte.

 

6. Skillnad på NDHL och SHDL …

2–5 i Jönköping. 0–4 hemma i Frölundaborg. Frölundas damer mot HV71. Det hade jag inte förväntat mig. Är det jag som haft för höga förväntningar på det som trots allt är en nykomling?  Drar jag för stora växlar på träningsmatcher?

Kanske är det bra att förväntningarna sänks en smula på Hanna Olsson & Co.

Nästa söndag är det SDHL-premiär mot SDE. Den missar jag inte.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

7.  PJ 1

Per-Johan Axelsson är med på Boston Bruins lista över klubbens 100 bästa spelare genom tiderna. Det är ta mig tusan inte dåligt.

 

8. PJ 2

Pontus Johansson har lovat gott för Frölunda i säsongsinledningen. Jag vidhåller, det här är en Erik Karlsson light, samma spelartyp, och det vore ett gigantiskt misslyckande om inte han och Frölunda fick i alla fall okej utveckling och utväxling. Det PJ visat mot Timrå och Leksand – riktigt lovande. Den unge backen är ju ett snille med pucken, kan dribbla i en telefonkiosk och lösa upp den krångligaste av situationer, det handlar bara om att skapa en förståelse för när man ska göra vad på isen, fatta smarta beslut lite oftare.

PJ känns på god väg. Spännande.

 

9. Jag gillade – ni också?

Var det inte en lovande lördag vad gäller stämningen i Scandinavium? Jag tyckte det. Goa Gubbar och Sektion 84 jobbade på bra, även övriga åskådare hakade på, i alla fall mer än vad som ofta var fallet förra säsongen.

ANNONS

 

10. Låt er inte luras av Malmös nolla.

I premiären hade Malmö 2–1-koll på Rögle till det att en utvisning och ett försvarsmisstag förstörde kvällen. I Växjö hade Malmö 3–2, då ramlade Växjökeepern Emil Larmi lätt, 3–3 i det efterföljande PP-spelet, 4–3 direkt efteråt, 5–3 i tom kasse. Malmö må vara nollpoängare, men oj – Frölunda kommer få slita nere i Skåne på torsdag.

***

För den som inte läste texten nedan, verkar som det gick bättre än förväntat för Tom Nilsson. David Edstrom, han nådde 100 minuter och rookiekontrakt. Lite kul, han har redan ett riktigt med Stanley Cup-mästaren Vegas Golden Knights.

***

Lukas Vejdemo är anmäld för sin tackling på Filip Hasa. Noterar att ”äldre” tränare som Leif Boork, Leif Strömberg och Niklas Wikegård inte tyckte det där var så farligt, på Twitter dömdes de båda förstnämnda ut av ”Domarfrågan” som visade på gott stöd i regelboken för matchstraffsbeslutet. Som vanligt går åsikterna isär när det handlar om hockey.

***

Tack för att ni läste även i dag. Ha en riktigt go söndag!

 

► Söndagskrönikan efter att Frölunda skaffat sig lite arbetsro via 5–2 på Leksand. Målmedvetenheten hos en veteran och en ungtupp. Med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Calle Klingberg myste i omklädningsrummet efter Frölundas seger mot Leksand. Lilla bilden: jubel efter Frölundas 2–1-mål. Foto (lilla): TV4 (skärmdump)

Det var en bra lördag för Frölunda som lag.
Det var en mindre bra lördag för Frölunda som arrangör.
Det var en väldigt bra lördag för Carl Klingberg.
Det blir nog en skön söndag för Frölunda – men sedan, oj, det finns att jobba på. Som det ska, så här års.

DET HAR FÖRSTÅS hänt förr, men jäkla ofta kanske man ändå inte nätar som Calle Klingberg. ”(Knä)vecket mål!” Kunde han ha utbrustit på sin göteborgska. Men veteranen höll sig från sådana 031-lustigheter, lät spelet (och knäet) tala.

Söndagen är här, häng med så kör vi veckans ”tio tankar” – ni är hjärtligt välkomna.

 

1. Så ska det se ut för 48 och 2.

Foto: FRÖLUNDA

Första matchen hemma i Scandinavium på tolv år, då fick hemvändande Calle Klingberg kramp och kunde knappt stå rakt mot slutet (”Jag får väl ta lite mer Resorb.”). Varmt ute, varmt inne. Ni vet vilken skoningslös arena gamla Kålleseum kan vara. Men kroppen höll för Klingberg, vinst och två mål i comebacken … inför hur många vänner då?

– Det var väl sex säsongsbiljetter för nära och kära, sedan var det väl  tolv till, så minst 18. Och så … haha, en del andra man känner som köpt biljetter. Kändes som man spelade för hela sitt sociala liv. Fantastiskt roligt.

Klingberg är inte den flashigaste hockeyspelaren i världen, men som han och kompisen Christian Folin föregick med gott exempel när Frölunda var under 0–1 och skrek efter en kick. Folin sköt, träffade knävecket på Klingberg, pucken via en leksing i nät.

– Jag sa det till honom, om det ska bli mål från 48:an och ett äpple (assist) från tvåan, då är det väl så här det ska se ut. Jäkla flyt, men å andra sidan, går man inte in framför mål så kanske det inte händer.

Klingberg agerade klokt på isen (bra saker händer som bekant när man driver på mål), han talade även klokt efteråt.

Om mål emot i de två första PP-spelen, ett mot Timrå, ett mot Leksand:

– Helt klart underkänt. Men vi pratade ihop oss, andades lite, fick en chans till och kapitaliserade på den (just Klingberg, retur, lös puck i blåfärgen, 4–2). Jäkla skön känsla för vårt power play: ”Fasen, vi kan ju!” Men självklart,  vi måste ju fundera ut lite hur vi gör när vi ska hämta pucken, ”supporta” varandra, spela lite fem mot fem-spel istället för att tänka att det löser sig.

Om den småknackiga inledningen:

– Är det något man ska fila på så är det väl nu. Det kommer vara lite ”knakigt”, saker kommer inte alltid fungera, absolut viktigaste är att vi tävlar – och att vi försöker spela. Skönt kvitto på att vi kan göra både och i dag (mot Leksand).

Frölunda var också ett målmedvetet lag. Calle Klingberg två gånger om (1–1, 4–2), Isac Born vid 2–1. Båda heta där målen gärna görs, där det gör som ondast att vara.

Hatten, förresten, en humoristisk hommage till ordföranden Mats Grauers. Delas ut internt inom laget till bäste frölundait. Klingberg bar upp den fint, var verkligen Carl för sin hatt (behöver man vara gammal för tycka det är roligt?).

 

2. Andas  ut – till slut.

Max Fribergs 3–2 var rasande läckert. Kan inte släppa det målet. Dels för att det fick matchen att tippa över i Frölundas favör, dels för att det var en sådan kvalitetsprestation. Tänk om Friberg kunde få till det där skottet lite, lite oftare. Frölunda var illa ute mot ett skadedrabbat (och matchstraffat) Leksand, behövde en prestation som Fribergs för att kunna slappna av lite, till slut också andas ut.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå Leksand så var det här det bästa jag sett av Marek Hrivik på ett tag. Stark som tusan var han, slovaken. Och kvicksilvret Oskar Lang, tänk om han gjort 2–0 i första perioden – i box play!

 

3. En bit på väg.

Det går inte att bedöma Frölunda rent spelmässigt än. Uppe i Timrå skakades man om mentalt, i hemmapremiären förstärktes den känslan, redan före 0–1 såg jag spelare som tänkte för länge och för mycket, som hade spända snarare än mjuka handleder, som ville för mycket. Nicklas Lasu vägrade skjuta i superläge, letade perfektion, det samma gällde Erik Borg som dribblade för mycket istället för att skjuta och gav Leksand en tvåetta.

Försvarsspelet var inte bra, tappade puckar högt, tappade puckar lågt, rent allmänt en rörig känsla, men det blir gärna så när man spelar hockey med nerver spända som fiolsträngar. Efter Max Fribergs 3–2, efter Calle Klingbergs 4–2, då åkte axlarna ned, då såg vi mycket spännande offensiva tendenser – från alla enheter.

Frölunda …

## … visade moral, vände och vann, trots en hemsk start och en hemsk förstaperiod.

## … tävlade hårt, spelade stundtals bra.

## … hade mod, stundtals övermod, men här är jag böjd att hålla med tränaren Roger Rönnberg – hellre för mycket än för lite. Mod, alltså.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Vi såg ett lag som fick med sig en viktig framgång, som växte, som hittade allt mer spel ju längre matchen led, till och med en smula timing i power play; med tre poäng in på kontot går det lättare att i nästa vecka fokusera på att få in lite mer defensiv smartness. Henrik Tömmernes började röra på sig, Linus Högberg var mycket bra (”på yta”-passet vid 2–1, matchens delikatess), Lasse Johansson gjorde några bra räddningar och fick vinna en match. Se där tre värdefulla steg framåt.

 

4. Det här blev inte riktigt bra.

Den tysta stunden för Peter Gustavsson och Kjell-Rune Milton förstördes helt. Leksands supportrar fortsatte sjunga, då började en del galenpannor i Frölundas S84-klack skrika ”hatramsor.” Så mycket för att hylla minnet av två bortgångna spelare.

Det här kunde Frölunda ha skött bättre, tycker jag. Ska man ha en tyst stund måste man försäkra sig om att alla i arenan är medvetna om det – men jag tror inte Leksands sköna, högröstade klack hade en aning om vad som var på gång. När det väl stod klart tystnade den – då skreks det istället från hemmahåll. Att hylla två avlidna spelare är inget som kan göras med vänsterhanden. Publiken behöver få tydligt besked om vad som gäller, volymen ska ner – innan den tysta minuten tar vid. Här behöver Frölunda ta lärdom..

Jag såg att Sektion 84 på lördagskvällen gick ut på Facebook och bad om ursäkt ”… till Frölunda, Peter och Kjell-Runes anhöriga samt övrig publik i arenan.” En del i S84, hette det, hade inte uppfattat den tysta minuten. Okej. En ursäkt är alltid bättre än ingen ursäkt.

Jag undrar också vem som kom på idén att ställa Peter Simson och Christian Bäckman i Frölundas supporterkurva för att göra intervjuer under uppvärmningen – men inte fimpa musiken helt. Som om det inte räckte med supportrarnas volym. Simson och Bäckmans snack med Fredrik Sjöström och några till hördes dåligt, de hade själva problem att höra varandra, förstod jag det som. Det här bör kunna göras betydligt bättre till nästa gång.

 

5. Ironiska generationen?

De gillar varandra, Leksands Björn Hellkvist och Frölundas Roger Rönnberg, det är tydligt. Hellkvist berömde Frölunda för hur man stängde matchen och sa: ”Roger är en cynisk herre, han har säkert drillat killarna, han tycker om defensiv hockey.” Rönnberg tog micken, log mot sin kollega och sa: ”Helt rätt, jag älskar defensiv hockey.” Hela diskussionen dröp av skön ironi, för var det något vi såg av de båda lagen så inte fasen var det en defensiv av klass, inte.

 

6. Skillnad på NDHL och SHDL …

2–5 i Jönköping. 0–4 hemma i Frölundaborg. Frölundas damer mot HV71. Det hade jag inte förväntat mig. Är det jag som haft för höga förväntningar på det som trots allt är en nykomling?  Drar jag för stora växlar på träningsmatcher?

Kanske är det bra att förväntningarna sänks en smula på Hanna Olsson & Co.

Nästa söndag är det SDHL-premiär mot SDE. Den missar jag inte.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

7.  PJ 1

Per-Johan Axelsson är med på Boston Bruins lista över klubbens 100 bästa spelare genom tiderna. Det är ta mig tusan inte dåligt.

 

8. PJ 2

Pontus Johansson har lovat gott för Frölunda i säsongsinledningen. Jag vidhåller, det här är en Erik Karlsson light, samma spelartyp, och det vore ett gigantiskt misslyckande om inte han och Frölunda fick i alla fall okej utveckling och utväxling. Det PJ visat mot Timrå och Leksand – riktigt lovande. Den unge backen är ju ett snille med pucken, kan dribbla i en telefonkiosk och lösa upp den krångligaste av situationer, det handlar bara om att skapa en förståelse för när man ska göra vad på isen, fatta smarta beslut lite oftare.

PJ känns på god väg. Spännande.

 

9. Jag gillade – ni också?

Var det inte en lovande lördag vad gäller stämningen i Scandinavium? Jag tyckte det. Goa Gubbar och Sektion 84 jobbade på bra, även övriga åskådare hakade på, i alla fall mer än vad som ofta var fallet förra säsongen.

ANNONS

 

10. Låt er inte luras av Malmös nolla.

I premiären hade Malmö 2–1-koll på Rögle till det att en utvisning och ett försvarsmisstag förstörde kvällen. I Växjö hade Malmö 3–2, då ramlade Växjökeepern Emil Larmi lätt, 3–3 i det efterföljande PP-spelet, 4–3 direkt efteråt, 5–3 i tom kasse. Malmö må vara nollpoängare, men oj – Frölunda kommer få slita nere i Skåne på torsdag.

***

För den som inte läste texten nedan, verkar som det gick bättre än förväntat för Tom Nilsson. David Edstrom, han nådde 100 minuter och rookiekontrakt. Lite kul, han har redan ett riktigt med Stanley Cup-mästaren Vegas Golden Knights.

***

Lukas Vejdemo är anmäld för sin tackling på Filip Hasa. Noterar att ”äldre” tränare som Leif Boork, Leif Strömberg och Niklas Wikegård inte tyckte det där var så farligt, på Twitter dömdes de båda förstnämnda ut av ”Domarfrågan” som visade på gott stöd i regelboken för matchstraffsbeslutet. Som vanligt går åsikterna isär när det handlar om hockey.

***

Tack för att ni läste även i dag. Ha en riktigt go söndag!

 

► Söndagskrönikan efter att Frölunda skaffat sig lite arbetsro via 5–2 på Leksand. Målmedvetenheten hos en veteran och en ungtupp. Med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Calle Klingberg myste i omklädningsrummet efter Frölundas seger mot Leksand. Lilla bilden: jubel efter Frölundas 2–1-mål. Foto (lilla): TV4 (skärmdump)

Det var en bra lördag för Frölunda som lag.
Det var en mindre bra lördag för Frölunda som arrangör.
Det var en väldigt bra lördag för Carl Klingberg.
Det blir nog en skön söndag för Frölunda – men sedan, oj, det finns att jobba på. Som det ska, så här års.

DET HAR FÖRSTÅS hänt förr, men jäkla ofta kanske man ändå inte nätar som Calle Klingberg. ”(Knä)vecket mål!” Kunde han ha utbrustit på sin göteborgska. Men veteranen höll sig från sådana 031-lustigheter, lät spelet (och knäet) tala.

Söndagen är här, häng med så kör vi veckans ”tio tankar” – ni är hjärtligt välkomna.

 

1. Så ska det se ut för 48 och 2.

Foto: FRÖLUNDA

Första matchen hemma i Scandinavium på tolv år, då fick hemvändande Calle Klingberg kramp och kunde knappt stå rakt mot slutet (”Jag får väl ta lite mer Resorb.”). Varmt ute, varmt inne. Ni vet vilken skoningslös arena gamla Kålleseum kan vara. Men kroppen höll för Klingberg, vinst och två mål i comebacken … inför hur många vänner då?

– Det var väl sex säsongsbiljetter för nära och kära, sedan var det väl  tolv till, så minst 18. Och så … haha, en del andra man känner som köpt biljetter. Kändes som man spelade för hela sitt sociala liv. Fantastiskt roligt.

Klingberg är inte den flashigaste hockeyspelaren i världen, men som han och kompisen Christian Folin föregick med gott exempel när Frölunda var under 0–1 och skrek efter en kick. Folin sköt, träffade knävecket på Klingberg, pucken via en leksing i nät.

– Jag sa det till honom, om det ska bli mål från 48:an och ett äpple (assist) från tvåan, då är det väl så här det ska se ut. Jäkla flyt, men å andra sidan, går man inte in framför mål så kanske det inte händer.

Klingberg agerade klokt på isen (bra saker händer som bekant när man driver på mål), han talade även klokt efteråt.

Om mål emot i de två första PP-spelen, ett mot Timrå, ett mot Leksand:

– Helt klart underkänt. Men vi pratade ihop oss, andades lite, fick en chans till och kapitaliserade på den (just Klingberg, retur, lös puck i blåfärgen, 4–2). Jäkla skön känsla för vårt power play: ”Fasen, vi kan ju!” Men självklart,  vi måste ju fundera ut lite hur vi gör när vi ska hämta pucken, ”supporta” varandra, spela lite fem mot fem-spel istället för att tänka att det löser sig.

Om den småknackiga inledningen:

– Är det något man ska fila på så är det väl nu. Det kommer vara lite ”knakigt”, saker kommer inte alltid fungera, absolut viktigaste är att vi tävlar – och att vi försöker spela. Skönt kvitto på att vi kan göra både och i dag (mot Leksand).

Frölunda var också ett målmedvetet lag. Calle Klingberg två gånger om (1–1, 4–2), Isac Born vid 2–1. Båda heta där målen gärna görs, där det gör som ondast att vara.

Hatten, förresten, en humoristisk hommage till ordföranden Mats Grauers. Delas ut internt inom laget till bäste frölundait. Klingberg bar upp den fint, var verkligen Carl för sin hatt (behöver man vara gammal för tycka det är roligt?).

 

2. Andas  ut – till slut.

Max Fribergs 3–2 var rasande läckert. Kan inte släppa det målet. Dels för att det fick matchen att tippa över i Frölundas favör, dels för att det var en sådan kvalitetsprestation. Tänk om Friberg kunde få till det där skottet lite, lite oftare. Frölunda var illa ute mot ett skadedrabbat (och matchstraffat) Leksand, behövde en prestation som Fribergs för att kunna slappna av lite, till slut också andas ut.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå Leksand så var det här det bästa jag sett av Marek Hrivik på ett tag. Stark som tusan var han, slovaken. Och kvicksilvret Oskar Lang, tänk om han gjort 2–0 i första perioden – i box play!

 

3. En bit på väg.

Det går inte att bedöma Frölunda rent spelmässigt än. Uppe i Timrå skakades man om mentalt, i hemmapremiären förstärktes den känslan, redan före 0–1 såg jag spelare som tänkte för länge och för mycket, som hade spända snarare än mjuka handleder, som ville för mycket. Nicklas Lasu vägrade skjuta i superläge, letade perfektion, det samma gällde Erik Borg som dribblade för mycket istället för att skjuta och gav Leksand en tvåetta.

Försvarsspelet var inte bra, tappade puckar högt, tappade puckar lågt, rent allmänt en rörig känsla, men det blir gärna så när man spelar hockey med nerver spända som fiolsträngar. Efter Max Fribergs 3–2, efter Calle Klingbergs 4–2, då åkte axlarna ned, då såg vi mycket spännande offensiva tendenser – från alla enheter.

Frölunda …

## … visade moral, vände och vann, trots en hemsk start och en hemsk förstaperiod.

## … tävlade hårt, spelade stundtals bra.

## … hade mod, stundtals övermod, men här är jag böjd att hålla med tränaren Roger Rönnberg – hellre för mycket än för lite. Mod, alltså.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Vi såg ett lag som fick med sig en viktig framgång, som växte, som hittade allt mer spel ju längre matchen led, till och med en smula timing i power play; med tre poäng in på kontot går det lättare att i nästa vecka fokusera på att få in lite mer defensiv smartness. Henrik Tömmernes började röra på sig, Linus Högberg var mycket bra (”på yta”-passet vid 2–1, matchens delikatess), Lasse Johansson gjorde några bra räddningar och fick vinna en match. Se där tre värdefulla steg framåt.

 

4. Det här blev inte riktigt bra.

Den tysta stunden för Peter Gustavsson och Kjell-Rune Milton förstördes helt. Leksands supportrar fortsatte sjunga, då började en del galenpannor i Frölundas S84-klack skrika ”hatramsor.” Så mycket för att hylla minnet av två bortgångna spelare.

Det här kunde Frölunda ha skött bättre, tycker jag. Ska man ha en tyst stund måste man försäkra sig om att alla i arenan är medvetna om det – men jag tror inte Leksands sköna, högröstade klack hade en aning om vad som var på gång. När det väl stod klart tystnade den – då skreks det istället från hemmahåll. Att hylla två avlidna spelare är inget som kan göras med vänsterhanden. Publiken behöver få tydligt besked om vad som gäller, volymen ska ner – innan den tysta minuten tar vid. Här behöver Frölunda ta lärdom..

Jag såg att Sektion 84 på lördagskvällen gick ut på Facebook och bad om ursäkt ”… till Frölunda, Peter och Kjell-Runes anhöriga samt övrig publik i arenan.” En del i S84, hette det, hade inte uppfattat den tysta minuten. Okej. En ursäkt är alltid bättre än ingen ursäkt.

Jag undrar också vem som kom på idén att ställa Peter Simson och Christian Bäckman i Frölundas supporterkurva för att göra intervjuer under uppvärmningen – men inte fimpa musiken helt. Som om det inte räckte med supportrarnas volym. Simson och Bäckmans snack med Fredrik Sjöström och några till hördes dåligt, de hade själva problem att höra varandra, förstod jag det som. Det här bör kunna göras betydligt bättre till nästa gång.

 

5. Ironiska generationen?

De gillar varandra, Leksands Björn Hellkvist och Frölundas Roger Rönnberg, det är tydligt. Hellkvist berömde Frölunda för hur man stängde matchen och sa: ”Roger är en cynisk herre, han har säkert drillat killarna, han tycker om defensiv hockey.” Rönnberg tog micken, log mot sin kollega och sa: ”Helt rätt, jag älskar defensiv hockey.” Hela diskussionen dröp av skön ironi, för var det något vi såg av de båda lagen så inte fasen var det en defensiv av klass, inte.

 

6. Skillnad på NDHL och SHDL …

2–5 i Jönköping. 0–4 hemma i Frölundaborg. Frölundas damer mot HV71. Det hade jag inte förväntat mig. Är det jag som haft för höga förväntningar på det som trots allt är en nykomling?  Drar jag för stora växlar på träningsmatcher?

Kanske är det bra att förväntningarna sänks en smula på Hanna Olsson & Co.

Nästa söndag är det SDHL-premiär mot SDE. Den missar jag inte.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

7.  PJ 1

Per-Johan Axelsson är med på Boston Bruins lista över klubbens 100 bästa spelare genom tiderna. Det är ta mig tusan inte dåligt.

 

8. PJ 2

Pontus Johansson har lovat gott för Frölunda i säsongsinledningen. Jag vidhåller, det här är en Erik Karlsson light, samma spelartyp, och det vore ett gigantiskt misslyckande om inte han och Frölunda fick i alla fall okej utveckling och utväxling. Det PJ visat mot Timrå och Leksand – riktigt lovande. Den unge backen är ju ett snille med pucken, kan dribbla i en telefonkiosk och lösa upp den krångligaste av situationer, det handlar bara om att skapa en förståelse för när man ska göra vad på isen, fatta smarta beslut lite oftare.

PJ känns på god väg. Spännande.

 

9. Jag gillade – ni också?

Var det inte en lovande lördag vad gäller stämningen i Scandinavium? Jag tyckte det. Goa Gubbar och Sektion 84 jobbade på bra, även övriga åskådare hakade på, i alla fall mer än vad som ofta var fallet förra säsongen.

ANNONS

 

10. Låt er inte luras av Malmös nolla.

I premiären hade Malmö 2–1-koll på Rögle till det att en utvisning och ett försvarsmisstag förstörde kvällen. I Växjö hade Malmö 3–2, då ramlade Växjökeepern Emil Larmi lätt, 3–3 i det efterföljande PP-spelet, 4–3 direkt efteråt, 5–3 i tom kasse. Malmö må vara nollpoängare, men oj – Frölunda kommer få slita nere i Skåne på torsdag.

***

För den som inte läste texten nedan, verkar som det gick bättre än förväntat för Tom Nilsson. David Edstrom, han nådde 100 minuter och rookiekontrakt. Lite kul, han har redan ett riktigt med Stanley Cup-mästaren Vegas Golden Knights.

***

Lukas Vejdemo är anmäld för sin tackling på Filip Hasa. Noterar att ”äldre” tränare som Leif Boork, Leif Strömberg och Niklas Wikegård inte tyckte det där var så farligt, på Twitter dömdes de båda förstnämnda ut av ”Domarfrågan” som visade på gott stöd i regelboken för matchstraffsbeslutet. Som vanligt går åsikterna isär när det handlar om hockey.

***

Tack för att ni läste även i dag. Ha en riktigt go söndag!

 

► Söndagskrönikan efter att Frölunda skaffat sig lite arbetsro via 5–2 på Leksand. Målmedvetenheten hos en veteran och en ungtupp. Med mera.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Calle Klingberg myste i omklädningsrummet efter Frölundas seger mot Leksand. Lilla bilden: jubel efter Frölundas 2–1-mål. Foto (lilla): TV4 (skärmdump)

Det var en bra lördag för Frölunda som lag.
Det var en mindre bra lördag för Frölunda som arrangör.
Det var en väldigt bra lördag för Carl Klingberg.
Det blir nog en skön söndag för Frölunda – men sedan, oj, det finns att jobba på. Som det ska, så här års.

DET HAR FÖRSTÅS hänt förr, men jäkla ofta kanske man ändå inte nätar som Calle Klingberg. ”(Knä)vecket mål!” Kunde han ha utbrustit på sin göteborgska. Men veteranen höll sig från sådana 031-lustigheter, lät spelet (och knäet) tala.

Söndagen är här, häng med så kör vi veckans ”tio tankar” – ni är hjärtligt välkomna.

 

1. Så ska det se ut för 48 och 2.

Foto: FRÖLUNDA

Första matchen hemma i Scandinavium på tolv år, då fick hemvändande Calle Klingberg kramp och kunde knappt stå rakt mot slutet (”Jag får väl ta lite mer Resorb.”). Varmt ute, varmt inne. Ni vet vilken skoningslös arena gamla Kålleseum kan vara. Men kroppen höll för Klingberg, vinst och två mål i comebacken … inför hur många vänner då?

– Det var väl sex säsongsbiljetter för nära och kära, sedan var det väl  tolv till, så minst 18. Och så … haha, en del andra man känner som köpt biljetter. Kändes som man spelade för hela sitt sociala liv. Fantastiskt roligt.

Klingberg är inte den flashigaste hockeyspelaren i världen, men som han och kompisen Christian Folin föregick med gott exempel när Frölunda var under 0–1 och skrek efter en kick. Folin sköt, träffade knävecket på Klingberg, pucken via en leksing i nät.

– Jag sa det till honom, om det ska bli mål från 48:an och ett äpple (assist) från tvåan, då är det väl så här det ska se ut. Jäkla flyt, men å andra sidan, går man inte in framför mål så kanske det inte händer.

Klingberg agerade klokt på isen (bra saker händer som bekant när man driver på mål), han talade även klokt efteråt.

Om mål emot i de två första PP-spelen, ett mot Timrå, ett mot Leksand:

– Helt klart underkänt. Men vi pratade ihop oss, andades lite, fick en chans till och kapitaliserade på den (just Klingberg, retur, lös puck i blåfärgen, 4–2). Jäkla skön känsla för vårt power play: ”Fasen, vi kan ju!” Men självklart,  vi måste ju fundera ut lite hur vi gör när vi ska hämta pucken, ”supporta” varandra, spela lite fem mot fem-spel istället för att tänka att det löser sig.

Om den småknackiga inledningen:

– Är det något man ska fila på så är det väl nu. Det kommer vara lite ”knakigt”, saker kommer inte alltid fungera, absolut viktigaste är att vi tävlar – och att vi försöker spela. Skönt kvitto på att vi kan göra både och i dag (mot Leksand).

Frölunda var också ett målmedvetet lag. Calle Klingberg två gånger om (1–1, 4–2), Isac Born vid 2–1. Båda heta där målen gärna görs, där det gör som ondast att vara.

Hatten, förresten, en humoristisk hommage till ordföranden Mats Grauers. Delas ut internt inom laget till bäste frölundait. Klingberg bar upp den fint, var verkligen Carl för sin hatt (behöver man vara gammal för tycka det är roligt?).

 

2. Andas  ut – till slut.

Max Fribergs 3–2 var rasande läckert. Kan inte släppa det målet. Dels för att det fick matchen att tippa över i Frölundas favör, dels för att det var en sådan kvalitetsprestation. Tänk om Friberg kunde få till det där skottet lite, lite oftare. Frölunda var illa ute mot ett skadedrabbat (och matchstraffat) Leksand, behövde en prestation som Fribergs för att kunna slappna av lite, till slut också andas ut.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Apropå Leksand så var det här det bästa jag sett av Marek Hrivik på ett tag. Stark som tusan var han, slovaken. Och kvicksilvret Oskar Lang, tänk om han gjort 2–0 i första perioden – i box play!

 

3. En bit på väg.

Det går inte att bedöma Frölunda rent spelmässigt än. Uppe i Timrå skakades man om mentalt, i hemmapremiären förstärktes den känslan, redan före 0–1 såg jag spelare som tänkte för länge och för mycket, som hade spända snarare än mjuka handleder, som ville för mycket. Nicklas Lasu vägrade skjuta i superläge, letade perfektion, det samma gällde Erik Borg som dribblade för mycket istället för att skjuta och gav Leksand en tvåetta.

Försvarsspelet var inte bra, tappade puckar högt, tappade puckar lågt, rent allmänt en rörig känsla, men det blir gärna så när man spelar hockey med nerver spända som fiolsträngar. Efter Max Fribergs 3–2, efter Calle Klingbergs 4–2, då åkte axlarna ned, då såg vi mycket spännande offensiva tendenser – från alla enheter.

Frölunda …

## … visade moral, vände och vann, trots en hemsk start och en hemsk förstaperiod.

## … tävlade hårt, spelade stundtals bra.

## … hade mod, stundtals övermod, men här är jag böjd att hålla med tränaren Roger Rönnberg – hellre för mycket än för lite. Mod, alltså.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Vi såg ett lag som fick med sig en viktig framgång, som växte, som hittade allt mer spel ju längre matchen led, till och med en smula timing i power play; med tre poäng in på kontot går det lättare att i nästa vecka fokusera på att få in lite mer defensiv smartness. Henrik Tömmernes började röra på sig, Linus Högberg var mycket bra (”på yta”-passet vid 2–1, matchens delikatess), Lasse Johansson gjorde några bra räddningar och fick vinna en match. Se där tre värdefulla steg framåt.

 

4. Det här blev inte riktigt bra.

Den tysta stunden för Peter Gustavsson och Kjell-Rune Milton förstördes helt. Leksands supportrar fortsatte sjunga, då började en del galenpannor i Frölundas S84-klack skrika ”hatramsor.” Så mycket för att hylla minnet av två bortgångna spelare.

Det här kunde Frölunda ha skött bättre, tycker jag. Ska man ha en tyst stund måste man försäkra sig om att alla i arenan är medvetna om det – men jag tror inte Leksands sköna, högröstade klack hade en aning om vad som var på gång. När det väl stod klart tystnade den – då skreks det istället från hemmahåll. Att hylla två avlidna spelare är inget som kan göras med vänsterhanden. Publiken behöver få tydligt besked om vad som gäller, volymen ska ner – innan den tysta minuten tar vid. Här behöver Frölunda ta lärdom..

Jag såg att Sektion 84 på lördagskvällen gick ut på Facebook och bad om ursäkt ”… till Frölunda, Peter och Kjell-Runes anhöriga samt övrig publik i arenan.” En del i S84, hette det, hade inte uppfattat den tysta minuten. Okej. En ursäkt är alltid bättre än ingen ursäkt.

Jag undrar också vem som kom på idén att ställa Peter Simson och Christian Bäckman i Frölundas supporterkurva för att göra intervjuer under uppvärmningen – men inte fimpa musiken helt. Som om det inte räckte med supportrarnas volym. Simson och Bäckmans snack med Fredrik Sjöström och några till hördes dåligt, de hade själva problem att höra varandra, förstod jag det som. Det här bör kunna göras betydligt bättre till nästa gång.

 

5. Ironiska generationen?

De gillar varandra, Leksands Björn Hellkvist och Frölundas Roger Rönnberg, det är tydligt. Hellkvist berömde Frölunda för hur man stängde matchen och sa: ”Roger är en cynisk herre, han har säkert drillat killarna, han tycker om defensiv hockey.” Rönnberg tog micken, log mot sin kollega och sa: ”Helt rätt, jag älskar defensiv hockey.” Hela diskussionen dröp av skön ironi, för var det något vi såg av de båda lagen så inte fasen var det en defensiv av klass, inte.

 

6. Skillnad på NDHL och SHDL …

2–5 i Jönköping. 0–4 hemma i Frölundaborg. Frölundas damer mot HV71. Det hade jag inte förväntat mig. Är det jag som haft för höga förväntningar på det som trots allt är en nykomling?  Drar jag för stora växlar på träningsmatcher?

Kanske är det bra att förväntningarna sänks en smula på Hanna Olsson & Co.

Nästa söndag är det SDHL-premiär mot SDE. Den missar jag inte.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

7.  PJ 1

Per-Johan Axelsson är med på Boston Bruins lista över klubbens 100 bästa spelare genom tiderna. Det är ta mig tusan inte dåligt.

 

8. PJ 2

Pontus Johansson har lovat gott för Frölunda i säsongsinledningen. Jag vidhåller, det här är en Erik Karlsson light, samma spelartyp, och det vore ett gigantiskt misslyckande om inte han och Frölunda fick i alla fall okej utveckling och utväxling. Det PJ visat mot Timrå och Leksand – riktigt lovande. Den unge backen är ju ett snille med pucken, kan dribbla i en telefonkiosk och lösa upp den krångligaste av situationer, det handlar bara om att skapa en förståelse för när man ska göra vad på isen, fatta smarta beslut lite oftare.

PJ känns på god väg. Spännande.

 

9. Jag gillade – ni också?

Var det inte en lovande lördag vad gäller stämningen i Scandinavium? Jag tyckte det. Goa Gubbar och Sektion 84 jobbade på bra, även övriga åskådare hakade på, i alla fall mer än vad som ofta var fallet förra säsongen.

ANNONS

 

10. Låt er inte luras av Malmös nolla.

I premiären hade Malmö 2–1-koll på Rögle till det att en utvisning och ett försvarsmisstag förstörde kvällen. I Växjö hade Malmö 3–2, då ramlade Växjökeepern Emil Larmi lätt, 3–3 i det efterföljande PP-spelet, 4–3 direkt efteråt, 5–3 i tom kasse. Malmö må vara nollpoängare, men oj – Frölunda kommer få slita nere i Skåne på torsdag.

***

För den som inte läste texten nedan, verkar som det gick bättre än förväntat för Tom Nilsson. David Edstrom, han nådde 100 minuter och rookiekontrakt. Lite kul, han har redan ett riktigt med Stanley Cup-mästaren Vegas Golden Knights.

***

Lukas Vejdemo är anmäld för sin tackling på Filip Hasa. Noterar att ”äldre” tränare som Leif Boork, Leif Strömberg och Niklas Wikegård inte tyckte det där var så farligt, på Twitter dömdes de båda förstnämnda ut av ”Domarfrågan” som visade på gott stöd i regelboken för matchstraffsbeslutet. Som vanligt går åsikterna isär när det handlar om hockey.

***

Tack för att ni läste även i dag. Ha en riktigt go söndag!

 

76 Kommentarer

 1. Hej Henrik,
  En liten undran kring arenafrågan: Borde det inte vara värt för Frölunda och Blåvitt att se över möjligheten att tillsammans bygga en ny arena? Borde vi inte ha tekniken att kunna ha en kombinerad hockey- och fotbollsarena? Kommer ju i princip användas året runt vilket är till fördel för samtliga inblandade. Sen har man säkerligen olika behov men jag tänker att man tillsammans kan göra något riktigt jäkla bra. Tankar på det?

   • Tyvärr har det här förslaget hamnat i det ”runda arkivet” med motiveringen -Globenkopia?
    ”vi (-Göteborg) ska inte bli en kopia av Stockholm”).

    Ett av flera mantran som myntades av (S) kommunfullmäktige Göran Johansson 1988 när diskussionen var som hetast om att ersätta spårvagnen mot tunnelbana.

    Jag ser att Johanssons mantra lever allt jämt idag bland tjänstemännen i kommunens förvaltningar och bolag. Exempel på det är att ingen kommun i Sverige har så många olika nämnder som ska enas om en och samma sak som Göteborg.

    Därför tar det mer än dubbelt så lång tid för Göteborg att sjösätta stadsplaneringsbeslut pga av byråkratin än vad det tar för motsvarande beslut i Stockholm.

    Så ”knö daj in för dörra e trång” i byråkratins högborg Göteborg.

  • Om Frölunda och IFK Göteborg har en eller två miljardärer i telefonboken så … visst. Men som sagt, det är ENORMT dyrt att bygga moderna arenor. Finns en anledning till att, när Percy Nilsson inte är inblandad, nästan alltid krävs välvilliga kommuner.

    • Det är väl relativt. Tar vi Malmö Arena som exempel som var byggkostnaden 750 miljoner. Det kanske du inte tycker är mycket. Sedan skall man hitta en plats. Det är ju inte så lätt som det låter, annars hade nog detta varit aktuellt för länge sedan.

  • Hur skulle det gå till rent praktiskt? Som i går spelade Blåvitt på Ullevi 15:00 och Frölunda på Scandinavium 15:15. Rätt svårt att byta is mot gräs under april-maj och september-oktober.

 2. Tycker att det märks att vi har oerhört mycket potential i truppen som fortfarande inte har blommat ut än. Och att gruppdynamiken/tilliten inte riktigt har blivit bra än. Trots det så har vi ändå kunnat göra 7 mål på 2 matcher samt att trots att PP inte är något vidare så har vi till skillnad från förra säsongen lyckats göra mål där med.

  Ge det några matcher till så kommer det säkerligen märkas varför vi är topptippade. Kan definitivt komma ett magplask till på vägen men det känns bra.

  • + 1, blir extra viktigt för onboarding av alla nya namn att de mer rutinerade frölundaiterna som Lasu, Folin och Friberg leder vägen med smart fysiskt spel. I slutet av dagen är hockey en kampsport.

   • Jösses vad tunna Leksand ser ut. Undrar hur det är ställt med konditionsträningen i dalalaget. De såg ut att dö totalt efter halva matchen. En annan spaning, tänk att vi kan spela PJ och Heens som backpar med ett så gott resultat. Vilket styrkebesked! För övrigt njöt jag av Rydal igår. En värdig arvtagare till Joel. Mycket kvar att jobba på, tekningar, gap kontroll och utgångar bland annat, men gillar verkligen hur årets lag har att utvecklas jämfört med hur tidigare lag mer eller mindre har varit färdiga vid den här tiden på året.

 3. Vejdemo stängs av i tre matcher.
  Men det var ju inget enligt Wikegård.
  Sådana ”expertkommentarer” hoppas jag vi slipper i framtiden
  Eller ville Wikegård bara skydda en kompis från djurgården-familjen ?

  • Som jag skrev, inte bara Wikegård som inte tyckte det var så farligt. Här finns en skillnad mellan gammalt och nytt. ”Förr” mycket större fokus på att skydda sig, på Wikens och Boorkens tid sannolikt ej matchstraff. Reglerna annorlunda i dag.

   • Men dagens regler gäller.
    Eller hur ?
    Och då skall vi förvänta oss att experter såsom wikegård är uppdaterade på reglerna.
    Och inte snackar nostalgi och ett regelverk från förr.

     • Ja, att folk har rätt att tycka olika. Bra så.
      Men det viktigaste är att människor i beslutsfattande ställning är uppdaterade på regelverket.

     • Ibland blir jag bara trött på Wikegård. Han tycker verkligen inte om Frölunda och har aldrig gjort.
      Gällande tacklingen är han grymt snabb att döma ut Hasa att han böjer sig, tar inte emot tacklingen, är mycket mindre än Vejdemo (?!?!)
      Han armar trycker ju tydligt mot Hasas huvud, t.o.m så hjälmen nästan åker av.
      Man kanske i varjefall skall vöänta tills man sett reprisen innan han sågar att det är utvisning, för t.o.m Wikegård ändrade ju sig lite, iofs tyckte han väl en tvåa hade räckt

      Matchen igår var ju långt ifrån bra men ett viktigt fall framåt. efter första perioden smög det sig dock in i mig, Är vi inte bättre?
      Men riktigt skönt med 3 poäng

 4. Snälla kan folk sluta blanda Frölunda med IFK tycker det är pinsamt med tanke på hur pinsam den ena föreningen är och de flesta här inne bryr sig inte om det fotbollslaget eller fotboll vi är här för Frölunda. Tack på förhand

 5. Hårdare bedömningar idag, rörande farliga tacklingar, inga problem med det.
  Bra att man skyddar spelarna.

  Bara man håller en konsekvent Domarnivå så att det inte blir som det var i slutspelet förra året, där bedömningarna varierade å det grövsta.

  • Enligt G-P igår gick han för egen maskin och sa efter matchen ” inga problem ”.
   En tuff grabb vår Tom N.

 6. Viktig vinst, också kul att en del tydligt tar tag i det efter den minst sagt knackiga inledningen.

  Det här med att krångla till det och sätta sig själv och laget i knipa måste reduceras.

 7. Bara jag som reagerade på Maltes agerande vid Leksands båda mål? Riktigt dåligt gjort. Han behöver steppa upp.

 8. Det är märkligt hur det kan svänga så. Timrå övertygade mot Frölunda men var tydligen riktigt dåliga mot Luleå. Färjestad äter upp allt motstånd till frukost just nu.

  • Två omgångar av 52 är avverkade. Hur kan det vara konstigt att det svänger? Speciellt i en jämn liga som SHL. Stor humor att en del går bananer över enskilda matcher. Återkom med domar i januari.

 9. Vad det gäller den tysta stunden så hörde tydligen hela Scandinavium utan fyllemasarna speakern. Dom tystnade först när vi runt dom buade ut dom. Så S84 regerade nog bara på fylltrattarnas arrogans, då dom har en historia av att ignorera hyllningar i Scandinavium.

  • Är det en tyst minut, så håller man käften och visar respekt… om man tycker att man vill visa respekt…
   Andras beteenden är inte en ursäkt att inte själv visa respekt….
   OCH alemans kommentar om att det KAN arrangeras bättre stämmer…
   Genomförandet av klackarna…. bedrövligt!
   Förberedelserna av arrangören… lika bedrövligt!

   • A Permyr.
    Hur menar du arrangörerna skulle ha gjort mer än att påkalla en tyst stund i högtalarna? Runt 10000 i Scandinavium uppfattade tydligen uppmaningen utan ett par tusen fulla masar! Så nej ansvaret ligger helt på dessa fyllesvin!

    Som tur är fick dom åka tillbaka med 2-5 i röva!

 10. Helt otroligt att ingen av Rosén Davidson är anmäld för filmningar/förstärkning, SHL bevisar återigen att det är okej att förstärka/filma. Blir så jävla förbannad på detta.

  • Det borde också anmälas och straffas på liknande sätt som en del andra föreseelser, dvs avstängning ex antal matcher. Fjuttiga böter löser inte problemet, men om man får sitta två-tre matcher då kanske folk tänker sig för en extra gång innan man försöker fuska.

   • pupule, håller helt medd dig behövs mycket högra straff än ynka böter. Men de som oroar mig mest är att inte ens de två fallen anmäls, det är ingen bra utveckling.

 11. Herregud!
  Experterna borde hylla Hasa som inte ligger kvar o filmar o grinar som vissa gör. Kolla Davidsson, Larmi, Shinnimin, Ejdsell osv.

  Sen vet jag inte om jag delar din uppfattning om PJ Leman. Ff lika svag i närkamper, ff lika vilse i egen zon. Har noll koll på vad som sker runt omkring honom. Iofs hade han ju aldrig blivit tacklad i ryggen eftersom han aldrig har varit först ner i sargen. Men visst han hade en fin passning till Friberg. Men det gör honom knappast till Erik Karlsson för det. Men du kanske menar i försvarsspelet är han lik Erik Karlsson…

 12. Finns mycket positivt med årets Frölunda! Bara det faktum att vi gjort sju mål på två matcher och ändå har massvis av innestående potential kvar att få ut! Ge det ett par månader och jag tror vi kommer vara ett topplag!

  • Om vi är målfarligare denna säsong är det mycket bra.
   Men vågar inte slå fast det ännu; fem av målen mot ett svagt Leksand hemma. Leksand saknade Kloos, Caito, Östman och tappade viktige centern Vejdemo tidigt. Säger inte mycket.

   • Håller med, MEN Leksand såg ju helt otränade ut (eller förhoppningsvis tvärtom – Frölunda monstertränade igen!), halvvägs in i matchen var ju Leksand helt soppatorsk! Förvånande!

    • Vi höjde spelet i andra efter en vilsen och nervig första.

     Högbergs passning som ledde fram till 2-1 var rena godiset. Krävs skicklighet för att kunna leverera en sådan passning. Sedan Fribergs första mål, det var godis även det.

     Det kommer bli bra när vi spelat ihop laget ordentligt. Finns gott om kvalitet.

  • Det gick väldigt smidigt, tog nog ett par minuter extra. Underlättar förstås att det finns ett gäng olika ingångar, till skillnad från exempelvis Luleå där kön ringlade sig lång hela vägen ut till parkeringen.

 13. Detta riktigt illa alltså.

  -I det nya avtalet ökar även hyran. En hyra som nu är uppe på runt 400 000 kronor per match i grundserien, beroende på hur mycket publik som kommer. Hyran stiger också till nästan det dubbla när det börjar vankas slutspel framåt våren.

  – I det här har Got event även 350-360 platser som vi inte får betalt för. Det är loger som vi inte har tillgång till och jag värderar alla de platserna till runt 100 000 kronor per match. I så fall är vår hyra en halv miljon varje match och det är ganska högt, säger Mats Grauers.

  • Sedan tidigare har parterna även pratat om den kommersiella affären i arenan. Där Frölunda har procent på försäljningen i arenans kiosker och restauranger, men först efter att det sålts för 13.5 miljoner kronor.

   En siffra som nästan aldrig har uppnåtts, enligt Frölunda.

    • Undrar vad det landade i? 2018 betalade man 370000 i hyra per match. 60% högre än tvåan som då var Malmö. Rätt kraftiga skillnader. Att man då inte sedan får ta del av det som säljs mer än minimalt är ju helt uppåt väggarna.

 14. Ang hyran: Frölunda måste försöka hitta en egen lösning. Vända blickarna mot stans största företag, Stena med flera, och försöka få till ett samarbete.
  Kanske blicka mot Mölndals kommun.
  En arena måste inte ligga centralt. Se Friends, Tele, Globen med flera.
  Hyran kommer att öka kraftigt med en ny multiarena. Otroligt att klubben betalar en sådan hyra för denna gamla skithall.
  Visar väl att sådana inte ska driftas av kommuner, utan privata aktörer.
  Halva SHL har egna hallar. Borde kunna gå även i landets näst största stad.

 15. Kommunen använder Frölunda som en mjölkko. Om kommunen inte ändrar attityd mot Frölunda finns två möjliga utfall på lång sikt.
  Det mest trista är att vi kommer åka ur högsta divisionen om kommunen fortsätter pungslå oss. Vi blir ett farmarlag till hv och rögle.
  Det andra alternativet är att Frölunda bygger eget. Inte så lätt men kanske det enda som återstår om vi ska vara kvar i shl.
  Slutligen måste jag bara nämna NHL. Om de ska göra en europeisk division kanske vi ska ansöka om plats och då borde vi ha större möjligheter att ragga resurser till eget bygge. Shl kommer att vara landsortens serie. Storstäderna kommer att spela i NHL. På lång sikt.

  • Ja, vi kanske inte har något val utan måste gå NHL-vägen.
   Trots att vi tappar kultur, tradition osv på vägen.

 16. Går det inte utöka Frölunda Borg? Spela i Scandinavium tills det är klart? Kanske blir som bygga nytt? I Frölunda Borg har man ju spelat förr.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt