Tio tankar, bland annat om M&M&M, Staffan & Joel, CHL och Grunden Bois

Tio tankar, bland annat om M&M&M, Staffan & Joel, CHL och Grunden Bois

Tio tankar, bland annat om M&M&M, Staffan & Joel, CHL och Grunden Bois

Tio tankar, bland annat om M&M&M, Staffan & Joel, CHL och Grunden Bois

► Söndagskrönikan är här, i dag med mumsige Malte, Staffan & Joel, funderingar om CHL, Malmö, Mats Rosseli Olsen – och så härliga Grunden Bois.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Mikael Ruohomaa hade en fin kväll i Skellefteå. Hans kedja visade vägen för Frölunda. Foto: TV4 (skärmdump)

Malte. Max. Mikael. M&M&M bjöd på godis. Mot Skellefteå – och kanske även i framtiden? Det hoppas nog Frölunda och dess supportrar i alla fall.
Skador hör till. Bara att tugga i sig. Men det var verkligen en tung smäll när Jayden Halbgewachs bröt armen. Men igen – nu får någon annan chansen.

JAG VAR INTE alls förvånad, snarare hade jag förväntat mig att Frölunda snabbt skulle studsa tillbaka från den svaga insatsen mot Timrå och göra något mycket bättre mot Skellefteå. Alla går ner sig ibland. Bra lag låter det inte bli ett problem, spelarna ruskar mest lite på sig och går vidare.

Den tryggheten har Frölunda byggt sedan vändningen 28:e november.

Att det skulle bli tre poäng att packa in i charterkärran hem till Göteborg, det var jag mer tveksam till på förhand. Men vassa offensiva nålstick i tredje perioden avgjorde. Här läser ni mer om 3–1-vinsten för Roger Rönnbergs gäng.

Alright, då åker vi, söndagskrönikan – som vanligt i form av tio tankar. Välkomna!

 

1. Mmm … Malte.

Sex mål på 34 matcher är förstås färre än vad såväl Malte Strömwall som Frölundas supportrar hade hoppats på, men – det 88:an gör i övrigt förlåter rätt mycket. Han …

* … backcheckar hårt, använder sin skridskoåkning, spelar för laget.

* … ”ställer frågor” till motståndarna, hotar, utmanar,

* … gör bra grejor med pucken, spelar fram, bygger offensiv, som det högklassiga agerandet före 3–1-målet på Skellefteå.

Formpilen pekar uppåt för Strömwall, inte minst med Jayden Halbgewachs borta en längre tid är det viktigt att den tilltänkte stjärnforwarden levererar. Max Friberg är alltid bra, Mikael Ruohomaa fick sätta dit sina två första puckar, med Malte Strömwall som dynamisk tredje länk kanske M3-kedjan kan framkalla ett och annat mmm hos fansen.

 

2. Vem ska Borg och Innala nu leka med?

Jayden Halbgewachs. Foto: TV4 (skärmdump)

En del undrade varför jag tyckte Jayden Halbgewachs skada var ett förhållandevis stort problem. Enkelt: det var när kanadensaren kom in som både Erik Borg och Jere Innala lyfte. De tre hittade kemi direkt. Frölunda behöver verkligen att Borg och Innala kan fortsätta spela på hög nivå. Jag upprepar från matchkrönikan:

Lite tveksam till att Linus Öberg är rätt som Halbgewachs ersättare. Linus Nässén hade jag testat, eller så hade jag utmanat Otto Stenberg: ”Okej, grabben, här får du din chans – se till att ta den.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

För den som missade: Halbgewachs ådrog sig en fraktur på underarmen i samband med en tackling tidigt under matchen mot Skellefteå. Operation lär ske snabbt, när kanadensaren kan vara tillbaka hänger nog en del på hur rent brottet är. Men slutspelshockey är inte omöjlig i teorin. Besked kommer säkert snart. Vad gäller Noah Dower Nilsson har jag inte hört någon dom. Ska kolla i veckan.

 

3. Bra och viktigt av Staffan & Joel.

Jag njöt av att se och höra Staffan Kronwall och Joel Lundqvist  lyfta lagspelare och snacka situationsanpassad hockey i TV4:s sändning. I korthet handlade det om att skicklighet är mycket mer än fräcka finter, det är att veta när man ska göra vad på isen, att spela klokt, fatta rätt beslut sett till momentum i matchen.

Sådant ger inga fräcka klipp på youtube.

Det kan dock ge framgång för laget.

Åh, jag hoppas många unga hockeyspelare tittade. Tyvärr har jag inte hittat något klipp. Kanske läggs ut senare?

En sak till – beröm till Kronwall som talade om ”lacrosse-mål” snarare än det fåniga ”Zorro”-dito.

 

4. Hur många till ”Borgen” i dag? 

Riktigt spännande med satsningen för att locka folk till Frölundaborg den här söndagen när Frölunda tar emot HV71. Damhockeyn behöver jobba på det här viset för att locka fler själar till arenorna. Jag har inte grävt, men visst hade det varit kul med en fyrsiffrig publiksiffra? För den som missat, det här gäller:

a) Alla med SHL-säsongskort går gratis.
b) Alla med SDHL-säsongskort får ta med en vän.
c) Alla barn- och ungdomsspelare går gratis, precis som medlemmarna i supporterorganisationerna Goa Gubbar och Sektion 84.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Nedsläpp 12.00, det aviseras pannkaksförsäljning från 11.00. Bara en sådan sak.

Ni som funderar på att ge SDHL en chans, mitt råd – go for it. Om jag ska gå? Tveksamt, har dragit med något slags flunsaliknande i veckan, eller om det bara ska kallas tokförkylning. Alldeles oavsett kanske en kall ishall inte är att rekommendera.

 

5. Hur ska det gå för CHL?

Snabbt – vet ni vilka lag som spelar CHL-final den här säsongen?

Skellefteå? Snyggt! Motståndaren då?

(mm, det är okej att tänka efter)
(mm, tänk lite till)

Jaså, inte? Okej: Genève-Servette. Henrik Tömmernes och Linus Omarks gamla gäng.

Nå, jag skojar en smula, säkert är en del av er välinformerade, men jag tror också det är rätt många som ger blanka fasiken i CHL när inte Frölunda är med. Även när Frölunda är med, förresten.

CHL-bossarna jublar när ett schweiziskt lag tagit sig till final, än mer så när finalen spelas i Genève och inte Skellefteå, men jag måste ändå få fundera lite över turneringens framtid. Speciellt givet det minimala supporterintresset i Europas hockeymotor: Sverige. Infront garanterar att CHL lever till 2028, men – redan inför förra säsongen tvingades man skära i prispengarna. Istället från att höja (totala) vinstsumman från 500 000 euro sänkte man till 350 000. Växjö Lakers, som åkte ut i kvartsfinal den här säsongen, gick ungefär en miljon back på sitt deltagande i turneringen. En relevant fråga för framtiden är faktiskt:

Är det självklart att alla svenska lag som kvalificerar sig verkligen vill vara med?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Växjö-VD:n Johan Markusson sa så här i Smålands-Posten för en tid sedan:

– Rent sportsligt vill vi ha kvar CHL eftersom vi tycker att den ger något, att vi tävlar om en annan trofé än Le Mat-pokalen. Men allt handlar om attraktionsvärde och utan attraktionsvärde blir det svårt att överleva över tid.

Den här pucken lär jag och andra återkomma till. Ville mest belysa frågan. Jag tycker fortfarande CHL-initiativet ska applåderas, men vi måste också vara ärliga vad gäller utfallet – det blev inte riktigt bra. Ja, bättre på kontinenten än i Sverige. Nej, inte superduperbra där heller.

Vinterns final spelas 20:e februari. Kanske snackar vi mer i ämnet då.

 

6. Vad händer om Malmö ryker?

Lästips: den här utmärkta krönikan från i veckan av Johan Svensson, a.k.a. Mr Madhawk. Det kan inte vara lätt att bedriva hockeyverksamhet i en stad som Malmö där fotbollen är så totalt dominerande. Jag undrar faktiskt:

Om Malmö skulle åka ur i vår – kommer man verkligen tillbaka då? Om Djurgården dessutom inte går upp (fullt möjligt), då spelas det vintern 24/25 SHL-hockey i bara en av Sveriges tre största städer. Man måste inte se en sådan utveckling med fasa, men det kan ändå vara något att reflektera över.

Ny förlust för Malmö i går, 0–4 hemma mot Luleå. Ett annat krisande lag är Örebro som verkligen inte fått något lyft av tränarbytet, förluster mot Oskarshamn och Växjö. Lite fritt fall-varning här. Helt kört är det nog inte för Oskarshamn ändå, även om det blev lördagsförlust hemma mot Timrå.

 

7. En allt annat än rolig Norgehistoria.

Utan att fastslå något – det är förbaskat trist att det inte syns någon ljusning på Mats Rosseli Olsens himmel. Skulle han tvingas lägga ner karriären är han verkligen inte den förste vars hjärnskakningssyndrom är så svåra, men det hjälper ju inte norrmannen på något vis. Alla spelare borde få bestämma själva när de vill lägga av. Så väl är det nu inte. Fråga Henrik Lundqvist.

Nå, viktigast här är förstås att Mats Rosseli Olsen kan leva ett bra liv utanför rinken. Tummar hålls.

ANNONS

 

8. Kärlek till Färjestad – och Grunden Bois.

Det är så fint, detta som Färjestad gjort till en tradition. Hatten av för vad man gör med och för Grunden Bois.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Färjestad BK (@farjestad_bk)

 

9. Ibland gör det lilla rätt mycket.

Göteborgsmålvakten Victor Brattström fick inte till det i HV71, desto bättre går det i Färjestad. På lördagen höll han nollan, tog 23 skott i 3–0-matchen mot Rögle. En annan målvakt som känns tryggare och bättre i nytt lag är Frederik Dichow, han som bytte Frölunda mot HV71. Hockeyspelare är som vi vanliga dödliga, miljöombyte kan vara en bra medicin.

 

10. Åtta minuter – blir det mer?

Samuel Fagemo gör succé i AHL, 20 (!) mål på 24 matcher med Ontario Reign, 33 poäng totalt. Det ska bli intressant att se om det stannar där – eller om det ger något mer. I natt (inför ögonen på pappa Linus) fick Samuel i alla fall vara med när Los Angeles Kings 2–1-slog New York Rangers hemma i Crypto.com Arena. Fagemo spelade magra 8.18, hade ett skott på mål, i vad som var säsongsdebuten med Kings (fyra matcher med Nashville i höstas). Ex-frölundaitens skott firar triumfer i farmarligan, kan han bita sig kvar bland de stora pojkarna och göra något liknande där? Återstår att se. Det är lite nu eller aldrig-känsla för Fagemo, 23, den här säsongen. Som för Lias Andersson, 25, han som tappert kämpar vidare i Montreal Canadiens farmarlag Laval Rocket. Sedan en tid tillbaka efter skada, 11+7 på 20 matcher ett bra facit. Men samma sak här – kan han fixa det på den högsta nivån?

Både Fagemo och Andersson sitter på utgående kontrakt.

***

Det var allt för i dag, tusen tack för att ni prenumererar och läser. Hoppas ni har en fin söndag och kan ta lite friskare tag än jag. Måndag morgon blir det fem bästa-listan, före det en text av Alex Gustafsson om SDHL-hockeyn.

 

 

► Söndagskrönikan är här, i dag med mumsige Malte, Staffan & Joel, funderingar om CHL, Malmö, Mats Rosseli Olsen – och så härliga Grunden Bois.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Mikael Ruohomaa hade en fin kväll i Skellefteå. Hans kedja visade vägen för Frölunda. Foto: TV4 (skärmdump)

Malte. Max. Mikael. M&M&M bjöd på godis. Mot Skellefteå – och kanske även i framtiden? Det hoppas nog Frölunda och dess supportrar i alla fall.
Skador hör till. Bara att tugga i sig. Men det var verkligen en tung smäll när Jayden Halbgewachs bröt armen. Men igen – nu får någon annan chansen.

JAG VAR INTE alls förvånad, snarare hade jag förväntat mig att Frölunda snabbt skulle studsa tillbaka från den svaga insatsen mot Timrå och göra något mycket bättre mot Skellefteå. Alla går ner sig ibland. Bra lag låter det inte bli ett problem, spelarna ruskar mest lite på sig och går vidare.

Den tryggheten har Frölunda byggt sedan vändningen 28:e november.

Att det skulle bli tre poäng att packa in i charterkärran hem till Göteborg, det var jag mer tveksam till på förhand. Men vassa offensiva nålstick i tredje perioden avgjorde. Här läser ni mer om 3–1-vinsten för Roger Rönnbergs gäng.

Alright, då åker vi, söndagskrönikan – som vanligt i form av tio tankar. Välkomna!

 

1. Mmm … Malte.

Sex mål på 34 matcher är förstås färre än vad såväl Malte Strömwall som Frölundas supportrar hade hoppats på, men – det 88:an gör i övrigt förlåter rätt mycket. Han …

* … backcheckar hårt, använder sin skridskoåkning, spelar för laget.

* … ”ställer frågor” till motståndarna, hotar, utmanar,

* … gör bra grejor med pucken, spelar fram, bygger offensiv, som det högklassiga agerandet före 3–1-målet på Skellefteå.

Formpilen pekar uppåt för Strömwall, inte minst med Jayden Halbgewachs borta en längre tid är det viktigt att den tilltänkte stjärnforwarden levererar. Max Friberg är alltid bra, Mikael Ruohomaa fick sätta dit sina två första puckar, med Malte Strömwall som dynamisk tredje länk kanske M3-kedjan kan framkalla ett och annat mmm hos fansen.

 

2. Vem ska Borg och Innala nu leka med?

Jayden Halbgewachs. Foto: TV4 (skärmdump)

En del undrade varför jag tyckte Jayden Halbgewachs skada var ett förhållandevis stort problem. Enkelt: det var när kanadensaren kom in som både Erik Borg och Jere Innala lyfte. De tre hittade kemi direkt. Frölunda behöver verkligen att Borg och Innala kan fortsätta spela på hög nivå. Jag upprepar från matchkrönikan:

Lite tveksam till att Linus Öberg är rätt som Halbgewachs ersättare. Linus Nässén hade jag testat, eller så hade jag utmanat Otto Stenberg: ”Okej, grabben, här får du din chans – se till att ta den.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

För den som missade: Halbgewachs ådrog sig en fraktur på underarmen i samband med en tackling tidigt under matchen mot Skellefteå. Operation lär ske snabbt, när kanadensaren kan vara tillbaka hänger nog en del på hur rent brottet är. Men slutspelshockey är inte omöjlig i teorin. Besked kommer säkert snart. Vad gäller Noah Dower Nilsson har jag inte hört någon dom. Ska kolla i veckan.

 

3. Bra och viktigt av Staffan & Joel.

Jag njöt av att se och höra Staffan Kronwall och Joel Lundqvist  lyfta lagspelare och snacka situationsanpassad hockey i TV4:s sändning. I korthet handlade det om att skicklighet är mycket mer än fräcka finter, det är att veta när man ska göra vad på isen, att spela klokt, fatta rätt beslut sett till momentum i matchen.

Sådant ger inga fräcka klipp på youtube.

Det kan dock ge framgång för laget.

Åh, jag hoppas många unga hockeyspelare tittade. Tyvärr har jag inte hittat något klipp. Kanske läggs ut senare?

En sak till – beröm till Kronwall som talade om ”lacrosse-mål” snarare än det fåniga ”Zorro”-dito.

 

4. Hur många till ”Borgen” i dag? 

Riktigt spännande med satsningen för att locka folk till Frölundaborg den här söndagen när Frölunda tar emot HV71. Damhockeyn behöver jobba på det här viset för att locka fler själar till arenorna. Jag har inte grävt, men visst hade det varit kul med en fyrsiffrig publiksiffra? För den som missat, det här gäller:

a) Alla med SHL-säsongskort går gratis.
b) Alla med SDHL-säsongskort får ta med en vän.
c) Alla barn- och ungdomsspelare går gratis, precis som medlemmarna i supporterorganisationerna Goa Gubbar och Sektion 84.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Nedsläpp 12.00, det aviseras pannkaksförsäljning från 11.00. Bara en sådan sak.

Ni som funderar på att ge SDHL en chans, mitt råd – go for it. Om jag ska gå? Tveksamt, har dragit med något slags flunsaliknande i veckan, eller om det bara ska kallas tokförkylning. Alldeles oavsett kanske en kall ishall inte är att rekommendera.

 

5. Hur ska det gå för CHL?

Snabbt – vet ni vilka lag som spelar CHL-final den här säsongen?

Skellefteå? Snyggt! Motståndaren då?

(mm, det är okej att tänka efter)
(mm, tänk lite till)

Jaså, inte? Okej: Genève-Servette. Henrik Tömmernes och Linus Omarks gamla gäng.

Nå, jag skojar en smula, säkert är en del av er välinformerade, men jag tror också det är rätt många som ger blanka fasiken i CHL när inte Frölunda är med. Även när Frölunda är med, förresten.

CHL-bossarna jublar när ett schweiziskt lag tagit sig till final, än mer så när finalen spelas i Genève och inte Skellefteå, men jag måste ändå få fundera lite över turneringens framtid. Speciellt givet det minimala supporterintresset i Europas hockeymotor: Sverige. Infront garanterar att CHL lever till 2028, men – redan inför förra säsongen tvingades man skära i prispengarna. Istället från att höja (totala) vinstsumman från 500 000 euro sänkte man till 350 000. Växjö Lakers, som åkte ut i kvartsfinal den här säsongen, gick ungefär en miljon back på sitt deltagande i turneringen. En relevant fråga för framtiden är faktiskt:

Är det självklart att alla svenska lag som kvalificerar sig verkligen vill vara med?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Växjö-VD:n Johan Markusson sa så här i Smålands-Posten för en tid sedan:

– Rent sportsligt vill vi ha kvar CHL eftersom vi tycker att den ger något, att vi tävlar om en annan trofé än Le Mat-pokalen. Men allt handlar om attraktionsvärde och utan attraktionsvärde blir det svårt att överleva över tid.

Den här pucken lär jag och andra återkomma till. Ville mest belysa frågan. Jag tycker fortfarande CHL-initiativet ska applåderas, men vi måste också vara ärliga vad gäller utfallet – det blev inte riktigt bra. Ja, bättre på kontinenten än i Sverige. Nej, inte superduperbra där heller.

Vinterns final spelas 20:e februari. Kanske snackar vi mer i ämnet då.

 

6. Vad händer om Malmö ryker?

Lästips: den här utmärkta krönikan från i veckan av Johan Svensson, a.k.a. Mr Madhawk. Det kan inte vara lätt att bedriva hockeyverksamhet i en stad som Malmö där fotbollen är så totalt dominerande. Jag undrar faktiskt:

Om Malmö skulle åka ur i vår – kommer man verkligen tillbaka då? Om Djurgården dessutom inte går upp (fullt möjligt), då spelas det vintern 24/25 SHL-hockey i bara en av Sveriges tre största städer. Man måste inte se en sådan utveckling med fasa, men det kan ändå vara något att reflektera över.

Ny förlust för Malmö i går, 0–4 hemma mot Luleå. Ett annat krisande lag är Örebro som verkligen inte fått något lyft av tränarbytet, förluster mot Oskarshamn och Växjö. Lite fritt fall-varning här. Helt kört är det nog inte för Oskarshamn ändå, även om det blev lördagsförlust hemma mot Timrå.

 

7. En allt annat än rolig Norgehistoria.

Utan att fastslå något – det är förbaskat trist att det inte syns någon ljusning på Mats Rosseli Olsens himmel. Skulle han tvingas lägga ner karriären är han verkligen inte den förste vars hjärnskakningssyndrom är så svåra, men det hjälper ju inte norrmannen på något vis. Alla spelare borde få bestämma själva när de vill lägga av. Så väl är det nu inte. Fråga Henrik Lundqvist.

Nå, viktigast här är förstås att Mats Rosseli Olsen kan leva ett bra liv utanför rinken. Tummar hålls.

ANNONS

 

8. Kärlek till Färjestad – och Grunden Bois.

Det är så fint, detta som Färjestad gjort till en tradition. Hatten av för vad man gör med och för Grunden Bois.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Färjestad BK (@farjestad_bk)

 

9. Ibland gör det lilla rätt mycket.

Göteborgsmålvakten Victor Brattström fick inte till det i HV71, desto bättre går det i Färjestad. På lördagen höll han nollan, tog 23 skott i 3–0-matchen mot Rögle. En annan målvakt som känns tryggare och bättre i nytt lag är Frederik Dichow, han som bytte Frölunda mot HV71. Hockeyspelare är som vi vanliga dödliga, miljöombyte kan vara en bra medicin.

 

10. Åtta minuter – blir det mer?

Samuel Fagemo gör succé i AHL, 20 (!) mål på 24 matcher med Ontario Reign, 33 poäng totalt. Det ska bli intressant att se om det stannar där – eller om det ger något mer. I natt (inför ögonen på pappa Linus) fick Samuel i alla fall vara med när Los Angeles Kings 2–1-slog New York Rangers hemma i Crypto.com Arena. Fagemo spelade magra 8.18, hade ett skott på mål, i vad som var säsongsdebuten med Kings (fyra matcher med Nashville i höstas). Ex-frölundaitens skott firar triumfer i farmarligan, kan han bita sig kvar bland de stora pojkarna och göra något liknande där? Återstår att se. Det är lite nu eller aldrig-känsla för Fagemo, 23, den här säsongen. Som för Lias Andersson, 25, han som tappert kämpar vidare i Montreal Canadiens farmarlag Laval Rocket. Sedan en tid tillbaka efter skada, 11+7 på 20 matcher ett bra facit. Men samma sak här – kan han fixa det på den högsta nivån?

Både Fagemo och Andersson sitter på utgående kontrakt.

***

Det var allt för i dag, tusen tack för att ni prenumererar och läser. Hoppas ni har en fin söndag och kan ta lite friskare tag än jag. Måndag morgon blir det fem bästa-listan, före det en text av Alex Gustafsson om SDHL-hockeyn.

 

 

► Söndagskrönikan är här, i dag med mumsige Malte, Staffan & Joel, funderingar om CHL, Malmö, Mats Rosseli Olsen – och så härliga Grunden Bois.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Mikael Ruohomaa hade en fin kväll i Skellefteå. Hans kedja visade vägen för Frölunda. Foto: TV4 (skärmdump)

Malte. Max. Mikael. M&M&M bjöd på godis. Mot Skellefteå – och kanske även i framtiden? Det hoppas nog Frölunda och dess supportrar i alla fall.
Skador hör till. Bara att tugga i sig. Men det var verkligen en tung smäll när Jayden Halbgewachs bröt armen. Men igen – nu får någon annan chansen.

JAG VAR INTE alls förvånad, snarare hade jag förväntat mig att Frölunda snabbt skulle studsa tillbaka från den svaga insatsen mot Timrå och göra något mycket bättre mot Skellefteå. Alla går ner sig ibland. Bra lag låter det inte bli ett problem, spelarna ruskar mest lite på sig och går vidare.

Den tryggheten har Frölunda byggt sedan vändningen 28:e november.

Att det skulle bli tre poäng att packa in i charterkärran hem till Göteborg, det var jag mer tveksam till på förhand. Men vassa offensiva nålstick i tredje perioden avgjorde. Här läser ni mer om 3–1-vinsten för Roger Rönnbergs gäng.

Alright, då åker vi, söndagskrönikan – som vanligt i form av tio tankar. Välkomna!

 

1. Mmm … Malte.

Sex mål på 34 matcher är förstås färre än vad såväl Malte Strömwall som Frölundas supportrar hade hoppats på, men – det 88:an gör i övrigt förlåter rätt mycket. Han …

* … backcheckar hårt, använder sin skridskoåkning, spelar för laget.

* … ”ställer frågor” till motståndarna, hotar, utmanar,

* … gör bra grejor med pucken, spelar fram, bygger offensiv, som det högklassiga agerandet före 3–1-målet på Skellefteå.

Formpilen pekar uppåt för Strömwall, inte minst med Jayden Halbgewachs borta en längre tid är det viktigt att den tilltänkte stjärnforwarden levererar. Max Friberg är alltid bra, Mikael Ruohomaa fick sätta dit sina två första puckar, med Malte Strömwall som dynamisk tredje länk kanske M3-kedjan kan framkalla ett och annat mmm hos fansen.

 

2. Vem ska Borg och Innala nu leka med?

Jayden Halbgewachs. Foto: TV4 (skärmdump)

En del undrade varför jag tyckte Jayden Halbgewachs skada var ett förhållandevis stort problem. Enkelt: det var när kanadensaren kom in som både Erik Borg och Jere Innala lyfte. De tre hittade kemi direkt. Frölunda behöver verkligen att Borg och Innala kan fortsätta spela på hög nivå. Jag upprepar från matchkrönikan:

Lite tveksam till att Linus Öberg är rätt som Halbgewachs ersättare. Linus Nässén hade jag testat, eller så hade jag utmanat Otto Stenberg: ”Okej, grabben, här får du din chans – se till att ta den.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

För den som missade: Halbgewachs ådrog sig en fraktur på underarmen i samband med en tackling tidigt under matchen mot Skellefteå. Operation lär ske snabbt, när kanadensaren kan vara tillbaka hänger nog en del på hur rent brottet är. Men slutspelshockey är inte omöjlig i teorin. Besked kommer säkert snart. Vad gäller Noah Dower Nilsson har jag inte hört någon dom. Ska kolla i veckan.

 

3. Bra och viktigt av Staffan & Joel.

Jag njöt av att se och höra Staffan Kronwall och Joel Lundqvist  lyfta lagspelare och snacka situationsanpassad hockey i TV4:s sändning. I korthet handlade det om att skicklighet är mycket mer än fräcka finter, det är att veta när man ska göra vad på isen, att spela klokt, fatta rätt beslut sett till momentum i matchen.

Sådant ger inga fräcka klipp på youtube.

Det kan dock ge framgång för laget.

Åh, jag hoppas många unga hockeyspelare tittade. Tyvärr har jag inte hittat något klipp. Kanske läggs ut senare?

En sak till – beröm till Kronwall som talade om ”lacrosse-mål” snarare än det fåniga ”Zorro”-dito.

 

4. Hur många till ”Borgen” i dag? 

Riktigt spännande med satsningen för att locka folk till Frölundaborg den här söndagen när Frölunda tar emot HV71. Damhockeyn behöver jobba på det här viset för att locka fler själar till arenorna. Jag har inte grävt, men visst hade det varit kul med en fyrsiffrig publiksiffra? För den som missat, det här gäller:

a) Alla med SHL-säsongskort går gratis.
b) Alla med SDHL-säsongskort får ta med en vän.
c) Alla barn- och ungdomsspelare går gratis, precis som medlemmarna i supporterorganisationerna Goa Gubbar och Sektion 84.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Nedsläpp 12.00, det aviseras pannkaksförsäljning från 11.00. Bara en sådan sak.

Ni som funderar på att ge SDHL en chans, mitt råd – go for it. Om jag ska gå? Tveksamt, har dragit med något slags flunsaliknande i veckan, eller om det bara ska kallas tokförkylning. Alldeles oavsett kanske en kall ishall inte är att rekommendera.

 

5. Hur ska det gå för CHL?

Snabbt – vet ni vilka lag som spelar CHL-final den här säsongen?

Skellefteå? Snyggt! Motståndaren då?

(mm, det är okej att tänka efter)
(mm, tänk lite till)

Jaså, inte? Okej: Genève-Servette. Henrik Tömmernes och Linus Omarks gamla gäng.

Nå, jag skojar en smula, säkert är en del av er välinformerade, men jag tror också det är rätt många som ger blanka fasiken i CHL när inte Frölunda är med. Även när Frölunda är med, förresten.

CHL-bossarna jublar när ett schweiziskt lag tagit sig till final, än mer så när finalen spelas i Genève och inte Skellefteå, men jag måste ändå få fundera lite över turneringens framtid. Speciellt givet det minimala supporterintresset i Europas hockeymotor: Sverige. Infront garanterar att CHL lever till 2028, men – redan inför förra säsongen tvingades man skära i prispengarna. Istället från att höja (totala) vinstsumman från 500 000 euro sänkte man till 350 000. Växjö Lakers, som åkte ut i kvartsfinal den här säsongen, gick ungefär en miljon back på sitt deltagande i turneringen. En relevant fråga för framtiden är faktiskt:

Är det självklart att alla svenska lag som kvalificerar sig verkligen vill vara med?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Växjö-VD:n Johan Markusson sa så här i Smålands-Posten för en tid sedan:

– Rent sportsligt vill vi ha kvar CHL eftersom vi tycker att den ger något, att vi tävlar om en annan trofé än Le Mat-pokalen. Men allt handlar om attraktionsvärde och utan attraktionsvärde blir det svårt att överleva över tid.

Den här pucken lär jag och andra återkomma till. Ville mest belysa frågan. Jag tycker fortfarande CHL-initiativet ska applåderas, men vi måste också vara ärliga vad gäller utfallet – det blev inte riktigt bra. Ja, bättre på kontinenten än i Sverige. Nej, inte superduperbra där heller.

Vinterns final spelas 20:e februari. Kanske snackar vi mer i ämnet då.

 

6. Vad händer om Malmö ryker?

Lästips: den här utmärkta krönikan från i veckan av Johan Svensson, a.k.a. Mr Madhawk. Det kan inte vara lätt att bedriva hockeyverksamhet i en stad som Malmö där fotbollen är så totalt dominerande. Jag undrar faktiskt:

Om Malmö skulle åka ur i vår – kommer man verkligen tillbaka då? Om Djurgården dessutom inte går upp (fullt möjligt), då spelas det vintern 24/25 SHL-hockey i bara en av Sveriges tre största städer. Man måste inte se en sådan utveckling med fasa, men det kan ändå vara något att reflektera över.

Ny förlust för Malmö i går, 0–4 hemma mot Luleå. Ett annat krisande lag är Örebro som verkligen inte fått något lyft av tränarbytet, förluster mot Oskarshamn och Växjö. Lite fritt fall-varning här. Helt kört är det nog inte för Oskarshamn ändå, även om det blev lördagsförlust hemma mot Timrå.

 

7. En allt annat än rolig Norgehistoria.

Utan att fastslå något – det är förbaskat trist att det inte syns någon ljusning på Mats Rosseli Olsens himmel. Skulle han tvingas lägga ner karriären är han verkligen inte den förste vars hjärnskakningssyndrom är så svåra, men det hjälper ju inte norrmannen på något vis. Alla spelare borde få bestämma själva när de vill lägga av. Så väl är det nu inte. Fråga Henrik Lundqvist.

Nå, viktigast här är förstås att Mats Rosseli Olsen kan leva ett bra liv utanför rinken. Tummar hålls.

ANNONS

 

8. Kärlek till Färjestad – och Grunden Bois.

Det är så fint, detta som Färjestad gjort till en tradition. Hatten av för vad man gör med och för Grunden Bois.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Färjestad BK (@farjestad_bk)

 

9. Ibland gör det lilla rätt mycket.

Göteborgsmålvakten Victor Brattström fick inte till det i HV71, desto bättre går det i Färjestad. På lördagen höll han nollan, tog 23 skott i 3–0-matchen mot Rögle. En annan målvakt som känns tryggare och bättre i nytt lag är Frederik Dichow, han som bytte Frölunda mot HV71. Hockeyspelare är som vi vanliga dödliga, miljöombyte kan vara en bra medicin.

 

10. Åtta minuter – blir det mer?

Samuel Fagemo gör succé i AHL, 20 (!) mål på 24 matcher med Ontario Reign, 33 poäng totalt. Det ska bli intressant att se om det stannar där – eller om det ger något mer. I natt (inför ögonen på pappa Linus) fick Samuel i alla fall vara med när Los Angeles Kings 2–1-slog New York Rangers hemma i Crypto.com Arena. Fagemo spelade magra 8.18, hade ett skott på mål, i vad som var säsongsdebuten med Kings (fyra matcher med Nashville i höstas). Ex-frölundaitens skott firar triumfer i farmarligan, kan han bita sig kvar bland de stora pojkarna och göra något liknande där? Återstår att se. Det är lite nu eller aldrig-känsla för Fagemo, 23, den här säsongen. Som för Lias Andersson, 25, han som tappert kämpar vidare i Montreal Canadiens farmarlag Laval Rocket. Sedan en tid tillbaka efter skada, 11+7 på 20 matcher ett bra facit. Men samma sak här – kan han fixa det på den högsta nivån?

Både Fagemo och Andersson sitter på utgående kontrakt.

***

Det var allt för i dag, tusen tack för att ni prenumererar och läser. Hoppas ni har en fin söndag och kan ta lite friskare tag än jag. Måndag morgon blir det fem bästa-listan, före det en text av Alex Gustafsson om SDHL-hockeyn.

 

 

► Söndagskrönikan är här, i dag med mumsige Malte, Staffan & Joel, funderingar om CHL, Malmö, Mats Rosseli Olsen – och så härliga Grunden Bois.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Mikael Ruohomaa hade en fin kväll i Skellefteå. Hans kedja visade vägen för Frölunda. Foto: TV4 (skärmdump)

Malte. Max. Mikael. M&M&M bjöd på godis. Mot Skellefteå – och kanske även i framtiden? Det hoppas nog Frölunda och dess supportrar i alla fall.
Skador hör till. Bara att tugga i sig. Men det var verkligen en tung smäll när Jayden Halbgewachs bröt armen. Men igen – nu får någon annan chansen.

JAG VAR INTE alls förvånad, snarare hade jag förväntat mig att Frölunda snabbt skulle studsa tillbaka från den svaga insatsen mot Timrå och göra något mycket bättre mot Skellefteå. Alla går ner sig ibland. Bra lag låter det inte bli ett problem, spelarna ruskar mest lite på sig och går vidare.

Den tryggheten har Frölunda byggt sedan vändningen 28:e november.

Att det skulle bli tre poäng att packa in i charterkärran hem till Göteborg, det var jag mer tveksam till på förhand. Men vassa offensiva nålstick i tredje perioden avgjorde. Här läser ni mer om 3–1-vinsten för Roger Rönnbergs gäng.

Alright, då åker vi, söndagskrönikan – som vanligt i form av tio tankar. Välkomna!

 

1. Mmm … Malte.

Sex mål på 34 matcher är förstås färre än vad såväl Malte Strömwall som Frölundas supportrar hade hoppats på, men – det 88:an gör i övrigt förlåter rätt mycket. Han …

* … backcheckar hårt, använder sin skridskoåkning, spelar för laget.

* … ”ställer frågor” till motståndarna, hotar, utmanar,

* … gör bra grejor med pucken, spelar fram, bygger offensiv, som det högklassiga agerandet före 3–1-målet på Skellefteå.

Formpilen pekar uppåt för Strömwall, inte minst med Jayden Halbgewachs borta en längre tid är det viktigt att den tilltänkte stjärnforwarden levererar. Max Friberg är alltid bra, Mikael Ruohomaa fick sätta dit sina två första puckar, med Malte Strömwall som dynamisk tredje länk kanske M3-kedjan kan framkalla ett och annat mmm hos fansen.

 

2. Vem ska Borg och Innala nu leka med?

Jayden Halbgewachs. Foto: TV4 (skärmdump)

En del undrade varför jag tyckte Jayden Halbgewachs skada var ett förhållandevis stort problem. Enkelt: det var när kanadensaren kom in som både Erik Borg och Jere Innala lyfte. De tre hittade kemi direkt. Frölunda behöver verkligen att Borg och Innala kan fortsätta spela på hög nivå. Jag upprepar från matchkrönikan:

Lite tveksam till att Linus Öberg är rätt som Halbgewachs ersättare. Linus Nässén hade jag testat, eller så hade jag utmanat Otto Stenberg: ”Okej, grabben, här får du din chans – se till att ta den.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

För den som missade: Halbgewachs ådrog sig en fraktur på underarmen i samband med en tackling tidigt under matchen mot Skellefteå. Operation lär ske snabbt, när kanadensaren kan vara tillbaka hänger nog en del på hur rent brottet är. Men slutspelshockey är inte omöjlig i teorin. Besked kommer säkert snart. Vad gäller Noah Dower Nilsson har jag inte hört någon dom. Ska kolla i veckan.

 

3. Bra och viktigt av Staffan & Joel.

Jag njöt av att se och höra Staffan Kronwall och Joel Lundqvist  lyfta lagspelare och snacka situationsanpassad hockey i TV4:s sändning. I korthet handlade det om att skicklighet är mycket mer än fräcka finter, det är att veta när man ska göra vad på isen, att spela klokt, fatta rätt beslut sett till momentum i matchen.

Sådant ger inga fräcka klipp på youtube.

Det kan dock ge framgång för laget.

Åh, jag hoppas många unga hockeyspelare tittade. Tyvärr har jag inte hittat något klipp. Kanske läggs ut senare?

En sak till – beröm till Kronwall som talade om ”lacrosse-mål” snarare än det fåniga ”Zorro”-dito.

 

4. Hur många till ”Borgen” i dag? 

Riktigt spännande med satsningen för att locka folk till Frölundaborg den här söndagen när Frölunda tar emot HV71. Damhockeyn behöver jobba på det här viset för att locka fler själar till arenorna. Jag har inte grävt, men visst hade det varit kul med en fyrsiffrig publiksiffra? För den som missat, det här gäller:

a) Alla med SHL-säsongskort går gratis.
b) Alla med SDHL-säsongskort får ta med en vän.
c) Alla barn- och ungdomsspelare går gratis, precis som medlemmarna i supporterorganisationerna Goa Gubbar och Sektion 84.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Nedsläpp 12.00, det aviseras pannkaksförsäljning från 11.00. Bara en sådan sak.

Ni som funderar på att ge SDHL en chans, mitt råd – go for it. Om jag ska gå? Tveksamt, har dragit med något slags flunsaliknande i veckan, eller om det bara ska kallas tokförkylning. Alldeles oavsett kanske en kall ishall inte är att rekommendera.

 

5. Hur ska det gå för CHL?

Snabbt – vet ni vilka lag som spelar CHL-final den här säsongen?

Skellefteå? Snyggt! Motståndaren då?

(mm, det är okej att tänka efter)
(mm, tänk lite till)

Jaså, inte? Okej: Genève-Servette. Henrik Tömmernes och Linus Omarks gamla gäng.

Nå, jag skojar en smula, säkert är en del av er välinformerade, men jag tror också det är rätt många som ger blanka fasiken i CHL när inte Frölunda är med. Även när Frölunda är med, förresten.

CHL-bossarna jublar när ett schweiziskt lag tagit sig till final, än mer så när finalen spelas i Genève och inte Skellefteå, men jag måste ändå få fundera lite över turneringens framtid. Speciellt givet det minimala supporterintresset i Europas hockeymotor: Sverige. Infront garanterar att CHL lever till 2028, men – redan inför förra säsongen tvingades man skära i prispengarna. Istället från att höja (totala) vinstsumman från 500 000 euro sänkte man till 350 000. Växjö Lakers, som åkte ut i kvartsfinal den här säsongen, gick ungefär en miljon back på sitt deltagande i turneringen. En relevant fråga för framtiden är faktiskt:

Är det självklart att alla svenska lag som kvalificerar sig verkligen vill vara med?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Växjö-VD:n Johan Markusson sa så här i Smålands-Posten för en tid sedan:

– Rent sportsligt vill vi ha kvar CHL eftersom vi tycker att den ger något, att vi tävlar om en annan trofé än Le Mat-pokalen. Men allt handlar om attraktionsvärde och utan attraktionsvärde blir det svårt att överleva över tid.

Den här pucken lär jag och andra återkomma till. Ville mest belysa frågan. Jag tycker fortfarande CHL-initiativet ska applåderas, men vi måste också vara ärliga vad gäller utfallet – det blev inte riktigt bra. Ja, bättre på kontinenten än i Sverige. Nej, inte superduperbra där heller.

Vinterns final spelas 20:e februari. Kanske snackar vi mer i ämnet då.

 

6. Vad händer om Malmö ryker?

Lästips: den här utmärkta krönikan från i veckan av Johan Svensson, a.k.a. Mr Madhawk. Det kan inte vara lätt att bedriva hockeyverksamhet i en stad som Malmö där fotbollen är så totalt dominerande. Jag undrar faktiskt:

Om Malmö skulle åka ur i vår – kommer man verkligen tillbaka då? Om Djurgården dessutom inte går upp (fullt möjligt), då spelas det vintern 24/25 SHL-hockey i bara en av Sveriges tre största städer. Man måste inte se en sådan utveckling med fasa, men det kan ändå vara något att reflektera över.

Ny förlust för Malmö i går, 0–4 hemma mot Luleå. Ett annat krisande lag är Örebro som verkligen inte fått något lyft av tränarbytet, förluster mot Oskarshamn och Växjö. Lite fritt fall-varning här. Helt kört är det nog inte för Oskarshamn ändå, även om det blev lördagsförlust hemma mot Timrå.

 

7. En allt annat än rolig Norgehistoria.

Utan att fastslå något – det är förbaskat trist att det inte syns någon ljusning på Mats Rosseli Olsens himmel. Skulle han tvingas lägga ner karriären är han verkligen inte den förste vars hjärnskakningssyndrom är så svåra, men det hjälper ju inte norrmannen på något vis. Alla spelare borde få bestämma själva när de vill lägga av. Så väl är det nu inte. Fråga Henrik Lundqvist.

Nå, viktigast här är förstås att Mats Rosseli Olsen kan leva ett bra liv utanför rinken. Tummar hålls.

ANNONS

 

8. Kärlek till Färjestad – och Grunden Bois.

Det är så fint, detta som Färjestad gjort till en tradition. Hatten av för vad man gör med och för Grunden Bois.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Färjestad BK (@farjestad_bk)

 

9. Ibland gör det lilla rätt mycket.

Göteborgsmålvakten Victor Brattström fick inte till det i HV71, desto bättre går det i Färjestad. På lördagen höll han nollan, tog 23 skott i 3–0-matchen mot Rögle. En annan målvakt som känns tryggare och bättre i nytt lag är Frederik Dichow, han som bytte Frölunda mot HV71. Hockeyspelare är som vi vanliga dödliga, miljöombyte kan vara en bra medicin.

 

10. Åtta minuter – blir det mer?

Samuel Fagemo gör succé i AHL, 20 (!) mål på 24 matcher med Ontario Reign, 33 poäng totalt. Det ska bli intressant att se om det stannar där – eller om det ger något mer. I natt (inför ögonen på pappa Linus) fick Samuel i alla fall vara med när Los Angeles Kings 2–1-slog New York Rangers hemma i Crypto.com Arena. Fagemo spelade magra 8.18, hade ett skott på mål, i vad som var säsongsdebuten med Kings (fyra matcher med Nashville i höstas). Ex-frölundaitens skott firar triumfer i farmarligan, kan han bita sig kvar bland de stora pojkarna och göra något liknande där? Återstår att se. Det är lite nu eller aldrig-känsla för Fagemo, 23, den här säsongen. Som för Lias Andersson, 25, han som tappert kämpar vidare i Montreal Canadiens farmarlag Laval Rocket. Sedan en tid tillbaka efter skada, 11+7 på 20 matcher ett bra facit. Men samma sak här – kan han fixa det på den högsta nivån?

Både Fagemo och Andersson sitter på utgående kontrakt.

***

Det var allt för i dag, tusen tack för att ni prenumererar och läser. Hoppas ni har en fin söndag och kan ta lite friskare tag än jag. Måndag morgon blir det fem bästa-listan, före det en text av Alex Gustafsson om SDHL-hockeyn.

 

 

60 Kommentarer

 1. Kronwall och Joel är två av de bästa experterna på tv4play tillsammans med Sanny och Dan Söderströms pojk.

   • Jag tycker att alla experter i tv4 är riktigt bra. Finns inte en enda som jag känner att att han eller hon borde inte sitta som expert. Inom fotbollen känner jag så. Att det finns flera som absolut inte ska vara exper. Ett bevis på att det är en stark uppsättning tv4 har inom hockeyn.

    • Dom är bra. Men jag tycker dom missar den allra viktigaste poängen. Ungdomsidrott bedrivs för att få så många ungdomar som möjligt i rörelse och ha kul. Man gör det inte för att fostra elitspelare.

     • Man kan ha breddlag där barn/ungdomar ”utan ambitioner” kan spela! Det borde tävlas i tidig ålder just för att fostra elitspelare, Henrik Lundqvist sa det bra under sin intervju i JVM-studion.

      Alla som spelar/spelat på hög nivå är tacksamma för att det finns organisationer som satsar i tidig ålder.

      Det är så otroligt svenskt att säga ”vi gör det för att ha kul”, den mentaliteten är riktigt risig.

      Sen att alla vill olika, det köper jag! Men då kan man hålla till i ett ”sämre” lag och latja några gånger i veckan och låta de som vill satsa i tidig ålder göra det!

     • Om hela ungdomsidrotten ska gå ut på att fostra elitspelare kommer färre föräldrar att sätta sina barn där.
      Cirka hälften av alla i Sverige har en universitetsutbildning. Jag kan lova er att nästan alla dessa vill att deras barn också skall vandra den vägen. De allra flesta högutbildade vill inte att deras barn skall bli elitidrottare eftersom riskerna är många, tex fysiska risker, extremt svårt att lyckas, försaka hela ungdomen, befinna sig i unken miljö, pensionär vid 35 osv.
      Högutbildade vill att deras barn rör på sig, får goda vanor och att de har kul med jämnåriga kompisar.
      Om hela ungdomsidrotten fokuseras på elitverksamhet kommer det i förlängningen innebära att färre går dit. Redan idag hör jag från många vänner att de aldrig ens funderat över hockey eftersom det är alldeles för tufft mot barnen.
      Ser man på inflödet av unga grabbar så är trenden tydlig. Det blir färre och färre unga killar som väljer hockeyn.
      Joel m fl måste förstå att den spets de efterlyser är beroende av en stor bredd.

     • Men det är ju precis det P skriver Per. Det vill säga att det behöver finnas båda perspektiven. De som inte vill elitsatsa ska ha möjlighet att träna och spela utifrån sina förutsättningar och ambitioner. Samtidigt som de som vill och kan satsa fullt ut behöver skolas in tidigt i det som krävs för att vinna som senior.

     • Snacket handlade ju inte direkt om att fostra elitspelare, utan problemet som uppstår när klubbarna inte har möjlighet till egna camper eller möjligheter till istider pga brist på isytor och privata aktörer kommer in och egentligen bara är en kassako. Sedan behöver det nivåanpassas mer än vad det gör så att träningen gynnar alla, till allt från de som ligger längre fram i utvecklingen, till de som ligger längre bak. Till de som vill satsa lite hårdare, till de som inte bryr sig lika mycket. För övrigt, så är det inte mindre som söker sig till hockeyn nu än för några år sedan, tvärtom.
      Hockeyn idag är inget annat än en breddverksamhet, särskilt i Frölunda, och det är först i åldern 14-15 man nivåanpassar serier, och det är ingen som kan påstå att det är för tidigt.

     • Hockeyn i Stockholm är allt annat än breddverksamheten. Här gallras det tidigt och nivåanpassas och de som inte hänger med är längst ner i hierarkin tröttnar snabbt pga hanteringen och lägger av.
      Jag tror heller inte det finns särskilt många lag som uttalat är breddlag. De flesta lag ställer höga krav på träningsnärvaro.
      I Stockholm är hockeyn elitverksamhet. Från allra första början.

     • Där är ett annat problem – att förbunden runt om i landet inte jobbar på samma sätt. Sedan har du klubbar som struntar i vad som är sagt och går sin egen väg, vilket gör att det kan bli diskrepans regionalt och lokalt.

 2. Kan skadan på Jayden öppna upp för en joker inför säsongens avslutning ?
  Kan det bli Loui Eriksson ?

 3. Ja MRO kan vi nog räkna bort till nästa säsong. Där är nog tyvärr karriären över!
  Sen lär ju Thorell släppas, finns inget annat på kartan.
  Och förhoppningsvis försvinner Stenberg och Edstrom till Nordamerika.
  Vilka mer forwardplatser ska fyllas inför 24/25?

  Borg ser jag som given att förlänga med. Frågan är om inte Frölunda bör förlänga med Ruohomaa också om han trivs i Frölunda och de med honom? Man ser ju redan nu hur han gjort flera lagkamrater bättre med sitt kloka spel.
  Malte har helt klart blivit bättre i jobbet över hela banan. Men poängskörden måste öka drastiskt förhållande till peng och roll! Fortfarande en besvikelse där. Men gott han börjat minimera sina pucktapp. Kostat många mål bakåt under hösten…

  • Ruohomaa hade han nog behövt gå ner betänkligt i lön, han ligger på +375k/mån idag, sen lirar det väl inte helt med klubbens rebuild.

     • Hmm. Ok. Hur funkar det där? Sign-on fick han väl i Modo och då ska väl inte Frölunda betala något där eller? Jag har ingen koll på sånt när man tar över ett kontrakt och annat. Någon som vet får gärna förklara lite kortfattat.

     • Totalt 1,7 mkr kvar på kontraktet som man fick ta över från Modo med 4,5 månader kvar.. ca hälften av beloppet var en såkallad sign-off bonus.

   • Läst detta. Men tror i ärlighetens namn inte Frölunda betalar denna summan! Vare sig nu eller framöver.
    Han lär nog väga in trivsel och så också om han blir erbjuden nytt kontrakt.

    • Precis!

     Om FHC har hittat botemedlet mot den tidigare trubbigheten framåt och MR fortsätter leverera, så är det tjänstefel att inte ge signa upp honom!

 4. Appropå Wikegård och Loobs utspel om utökad vs stängd SHL tänker jag följande. Kan exempelvis en stängd Liga med -15-20 lag uppdelade liksom i NHL med en Söder och en Norr ”Division”, eller flera? Skulle betyda att respektive Lag skulle kunna fylla på med egna Juniorer vilket skulle kapa spelarlönerna i trupperna, istället? Som sagt håller med om att Storstäderna behövs och inte minst derbyna mellan AIK-Djurgården skulle förgylla SHL.

 5. Skadan på Jayden var olycklig, mest för honom själv. Lider med honom givetvis.
  Men.
  För laget Frölunda betyder frånvaron av jayden inte så mycket.
  Finns spelare inom föreningen som tar hans plats utan vidare.
  Själv väntar jag på att en skadefri Rydahl blir spelklar. En spelare som kan göra avgörande skillnad.
  Thorell och MRO kommer inte att spela mer i Frölunda.
  Hoppas klubben uppmärksammar MRO när karriären är över. Det är han väl värd.
  Thorell platsar på vilken kalkonlista som helst angående usla nyförvärv.

  • Konstig kommentar av dig tycker jag, man undrar ju om du sett Frölundas matcher överhuvudtaget det senaste. Du tycker inte Jaydens frånvaro påverkar Frölunda mycket? Jag skulle säga precis tvärtom. Man ska inte underskatta en kedja med kemi i. Kedjan med Jayden, Borg och Innala såg jag som en kedja som skulle vara intakt resten av säsongen och hade absolut ökat Frölundas guldchanser att ha både den kedjan intakt tillsammans med förstafemman som också är succé hittills. Nu ska en ny gubbe in i den kedjan och det är inte alls säkert det blir lika bra och det kommer påverka laget. Slänger man in Otto Stenberg där kommer jag bli uppgiven, rejält nerköp…

   • Håller helt med! Kemin har klart större betydelse än man kanske kan tro.
    En otrolig skillnad på att få spela med spelare som verkligen gör sina medspelare bättre, där du kan spela på dina styrkor utan att det påverkar helheten negativt på något sätt och där det mesta kommer automatiskt.

    • Verkligen! Speciellt i Frölunda senaste åren har vi ju sett många kedjor som inte funkat alls.

   • Exakt så. Får själv känslan av GöranA ’s kommentarer att han möjligtvis inte ser på matcherna.

   • Ser alla Frölundas matcher.
    Men gillar att vi har olika åsiker.
    Menar att Rydahls återkomst är det viktigaste för Frölunda. Många vet vilken skillnad en skadefri Rydahl innebär för ett lag. Jaydens skada är ett avbräck, dock ej avgörande för hur lyckad säsongen blir.

    • Ja vi tycker verkligen olika 🙂 att en kedja som verkligen funkat nu slits itu kan va en större faktor än att Rydahl kommer tillbaka. Senaste tidens framgång har ju skett utan Rydahl, när han spelade i höstas gick laget dåligt. Blev aldrig nån kemi i hans femma. Sen vill vi såklart att Rydahl ska komma tillbaka och vara som han va i Färjestad. Jag är tveksam om det sker denna säsongen dock, kanske blir bättre säsong 2.

 6. Alldeles strax efter matchslutet i går så blev ju Mikael Ruohomaa intervjuad naturligtvis och då utav TV4:s sportreporter Kajsa Kalméus.
  MR:s allra sista yttrande och konstaterande ifrån honom själv i detta samtal löd på följande sätt: ”Frölunda is a very professional club.”
  Och där det självklart handlande om hans stora trivsel i sin nya klubb.
  Kan tilläggas också – han såg verkligen mycket allvarsam ut under denna dock korta frågestund.

  Ett redan hårt sargat Örebro HK på bortaplan, redan nu på tisdag – kommer säkerligen åter bli en mycket tuff uppgift för Frölunda spelarna. Hoppas givetvis på att den till synes för närvarande mycket goda lagandan i Frölunda-laget får fortsätta.
  * Gärna ”More attacking pressing” från Frölunda.
  (Vete f-n, om det är både rätt översatt och en korrekt fackterm i hockeysammanhang?) 😉

  • Håller med Edward, finns ingen logik med vårt kära Frölunda i dessa lägen. När vi ska åka och möta krisande bottenlag på bortaplan kan det lika gärna bli bottennapp och förlust med 5-1. Jag möter mycket hellre Färjestad eller Skellefteå på bortaplan. Är otroligt nöjd om vi lyckas lösa 1-2 poäng på tisdag. Niklas har ju fått en tuff start sedan han klev ner i båset men Örebro har ju gått starkt med han tidigare. Kan ju ge sig fan på att deras islossning kommer komma just på tisdag…. Sett detta 1000 ggr förr med Frölunda😏

   • Delar dina funderingar inför Örebro-matchen.
    Allt kan hända och tycker nog Örebro har ett lag som är bättre än deras tabell-placering.

    • Håller med! Är livrädd för matchen på tisdag. Men ska vi nå topplaceringar så är det viktigt att vi i alla fall tar 6 poäng på dom två hemmamatcherna som avslutar veckan, då ser det ju faktiskt bra ut, trots ev förlust på tisdag. Men självklart hoppas vi på bra start! Men vet som sagt hur det brukar bli😂

   • FHC har tidigare haft svårt mot defensiva
    parkera-bussen-gäng som spelar med desperation, som ofta ligger en bit ner i tabellen.
    Alltid lättare att möta topp-lag som oxå vill spela, som SAIK, Färjestad mm… it takes two to Tango😊

    Det som varit problemet när man ska dyrka upp dessa defensiva lag har varit för lågt pucktempo och för få kreativa spelare involverade, Lasch, som ”alla” kände till.
    Nu finns det lite flera alternativ, vilket känns spännande.

 7. Gällande snacket att man saknar återväxten på lagspelare så tycker jag att det är lite dubbelmoral.
  Vet att scouter letar efter spelare som har någon specialitet som sticker ut. Man letar spelare som tex har ett bra skott, har storlek, är extremt snabb mm. Som lagspelare så kanske man inte har någon specialitet utan är jämnbra på allt. Det är inte intressant för NHL scouterna. Man ligger på tidigt att spelarna skall fokusera och specialisera sig på någon egenskap. I Frölunda tycker jag att Nässén är en sådan spelare. Blev ej draftad men är en bra lagspelare med ett fint hockey IQ. Borg likaså samt Pär Lindholm i SAIK.

 8. Gällande snacket om att man saknar lagspelare i NHL så tycker jag att det är lite dubbelmoral.
  Vet att NHL scouter letar efter spelare som har någon specialitet som sticker ut. Kan handla om extremt bra skott, snabbhet, storlek etc. Detta matas spelarna med tidigt. Spelare som är jämnbra inom alla områden är inte lika intressant. Nässén är ett exempel. Odraftad men är en typisk lagspelare kanske inte extremt bra på någon egenskap men en lagspelare med ett fint hockey iq. Borg likaså samt Pär Lindholm i SAIK.

  • Du missar poängen som tex Joel, Kronwall med flera lyfte igår. Självklart behöver framstående spelare tekniska skills, något som gör att de sticker ut. Men det måste finnas fler skills i verktygslådan, tex spelförståelse och göra rätt värderingar. Det finns ingen dubbelmoral i NHL, eftersom det krävs den bredden av skills för att lyckas.

   • Det är scouten som var med i gårdagens sändning jag syftar på. Vet att spelare av agenter mm får till sig att utveckla en specifik egenskap för att bli aktuella i en draft. Man letar spelare som kan sättas i ett fack i NHL, rollspelare.

 9. Härligt att se de 3xMusketörerna prestera på en hög nivå. Hoppas dock att RR vaskar fram ytterligare en kedja som kan producera framåt. Laget behöver ha olika kedjor som kan växeldra. Det är en närmast nödvändig ingrediens för att gå långt i skutspelet.

 10. Är helt säker på att laget inte presterat så bra som de gör, om de samtidigt spelat CHL.

  Det är för många matcher redan i SHL.
  Förstår att intäkterna ska in för business, men spelarna är ändå människor.
  Tycker det är tydligt att människorna bakom ”målvakt” ”back” ”center” ”vinge”
  behöver få vila ut mellan matcherna för att orka mentalt.
  Ska VF fortsätta spela CHL matcher jämte SHL behövs det en markant bredare trupp.

  • Alt att man använder CHL som ren junior tävling för att ge istid åt kommande stjärnskott som ännu inte har tagit plats i A-laget.
   Att Folin eller Max spelar turneringar med tre kronor är en sak, men att riskera sina bärande stjärnor på en CHL match, vansinne.

 11. Kallat vad ni vill !
  Men VF har börjat spelat den ”grishockey” som är mycket jobbig för alla motståndare att möta. Det är ju så flest lag uppträder och vinner hockeymatcher. Bra målvakter och sten hårt arbete i samlad trupp med tålamod hem, vinna tek få första målet och låta motståndaren bli desperat, ”mala på”
  Hemma och borta och i fart vända spelet, korta byten, där har VF det rätta matrealet.
  Mycket bra utförd borta match i går. Ett bra Skelefte” som blev smått desperat på hemmais.
  En för alla alla för en !

  • Finland har väl spelat så ett tag. Maltes agerande igår innan målet är ju ren hockeygodis. Det finns kreativt också.

  • Är väl Växjö du beskriver…. stänga mittzon och tråka ut motståndarna tills dom gör ett misstag, som kliniskt utnyttjas😁😉

 12. Jag blir så förbaskat trött på alla trötta bakåtsträvare som tjatar om Loui. Ja, det var tråkigt att han inte platsade i Frölundas re-build, men man kan inte föryngra och bygga om en trupp med samma, gamla spelare. Han var bra i slutspelet, men det tog honom månader att komma upp i nivå. Lägg på att han inte spelat hockey sedan maj förra året. Nej, Loui Eriksson kommer inte vara Frölundas frälsare. Släpp det, gå vidare.

  Tappet på Halbgewachs är stort, Frölundas bästa kedja fram tills matchen i lördags. Men att panikvärva en forward till nu känns bara onödigt. Ser mycket negativt om Otto här, antar att man inte tittat något på JVM. Han behöver speltid i SHL för att blomma ut, kanske till och med en säsong till innan han åker över till St Louis. Det skulle kunna komma tidigare också. Han är smart och spelskicklig, tänk vad som skulle kunna blomma ut i en kedja med mer erfarna spelare. Hittills hamnar han ju bara bland andra juniorer. Tänk hur det gick för en viss Söderblom i andra halvan av en säsong för några år sedan, man vet aldrig.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt