Tio tankar, bland annat om målande Malte, öron och ögon öppna samt JVM-festen

Tio tankar, bland annat om målande Malte, öron och ögon öppna samt JVM-festen

Tio tankar, bland annat om målande Malte, öron och ögon öppna samt JVM-festen

Tio tankar, bland annat om målande Malte, öron och ögon öppna samt JVM-festen

► Söndagskrönikan, den sista före jul. Lite Malte Strömwall apropå islossningen i Swiss Hockey Games, lite ni vet vem inför Frölundas tisdagsmatch mot Skellefteå – och lite annat.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Gustav Rydahls lår, Malte Strömwalls mål, Andreas Johnsons ”hemkomst” – allt finns med i söndagens krönika. Foto: VIAPLAY, SKELLEFTEÅ AIK/INSTAGRAM (skärmdumpar)

Varför gör Malte Strömwall plötsligt en massa mål? Går nog att hitta flera orsaker, en är dock inte att Frölundas spelsätt kväver honom.
Hur kommer Andreas Johnson bemötas på tisdag?
Håller Gustav Rydahls lår på riktigt nu?
Det finns en center i Finland som … nä, kanske inte.

VI SKRIVER SÖNDAGEN den 17:e december, om en vecka kommer Kalle Anka, men fram till dess hinner vi absolut med en hel del hockey; det är inte alls julledigt än.

Som i dag, när ni har ännu en krönika i form av tio tankar att sätta tänderna i. Hjärtligt välkomna.

 

1. Finns knappt en värre liga för anfallare än SHL.

Säg efter mig: ”Det är svårare att göra mål i SHL än mot schweiziska och finska hemmalandslag. Det är svårare att vara offensiv spelare i världens defensivt tajtaste liga än att se bra ut i ett ’landslag’ i en turnering de flesta har glömt innan den ens spelats.”

Vi tar det igen: ”Det är svårare att …”

Äh, ni fattar, ni är kloka, vi kan stanna här. Men allt detta ovan för att jag förstår att diskussionen är igång på sociala medier, den om Malte Strömwall som har fyra mål på 27 SHL-matcher med Frölunda och nu tre på två med hemmalandslaget i Swiss Hockey Games. Är det för att Frölundas sätt att spela hockey gör Strömwall så mycket ofarligare? Nej, hävdar jag. Det primära skälet är snarare att det är svårare att prestera mot samspelta, försvarsstarka SHL-lag än att attackera mot schweizare, finnar och tjecker i turneringar med ytterst litet sportsligt värde. Plus att Malte Strömwall är en skicklig spelare – och förr eller senare lossnar det för sådana.

Speciellt om burväktarna är mänskliga. Strömwall har ju haft gott om lägen i Frölundas tröja, dessutom snyggt spelat fram lagkamrater – utan resultat.

Prestationen nedan mot Finland var dock riktigt vass; 28-åringen själv, Frölundas tränarstab och supportrar hoppas att självförtroendet går att packa in i flyget hem till Sverige. Det hade varit betydelsefullt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Viaplay Hockey (@viaplayhockey)

Henrik Tömmernes nätade också mot Schweiz, jag såg det skrevs om Frölundas ”kvävande” hockey även i det fallet. Men jag känner så här:

Strömwall och Tömmernes – som båda skulle behöva komma upp ett snäpp på hemmaplan – hade inte producerat mer i SHL om så Roger Rönnberg & Co i Frölunda helt lagt ner den (numera rätt modifierade) presshockeyn och satsat på avvaktande 1–3–1 eller i fall ett än mer tillbakadraget spel. Det är inte där skon klämmer. SHL är en liga där alla lag är enormt bra strukturerade defensivt (risken att åka ur är incitament för sådan hockey), det är svårare att göra mål här än i Liiga, KHL, AHL eller i matcher mellan de olika hemmalandslagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Strömwall, om vi fortsätter med honom som exempel, får i SHL nästan inga odd man rushes (övertaliga omställningar, 2/1, 3/2) som i AHL, kommer inte till lika många klara målchanser som han gjorde i Liiga. Den skicklige anfallaren jobbar ambitiöst med att komma underfund med hockeyn i SHL, lära sig vilka beslut som är bäst att fatta, hitta kemi med nya lagkompisar. Att han på två matcher levererat stort i Sam Hallams gäng är självfallet bra för självförtroendet, men tror man att Strömwall just därför borde kunna göra samma sak med Frölunda i SHL, då är man inte riktigt rätt ute.

Det hela hänger inte riktigt ihop som man i förstone kanske kan tro.

Strömwall har haft Jacob de la Rose som center i Swiss Hockey Games, Pontus Andreasson/Lucas Elvenes på andra kanten. På söndagen är det nedsläpp 13.00 mot Tjeckien.

 

2. Jag håller öronen öppna på tisdag.

På tisdag kommer Skellefteå till Scandinavium.

På tisdag kommer ni vet vem till Scandinavium.

Hur blir reaktionerna, tror ni? Är det fler än S84 som planerar att bua ut Andreas Johnson, hakar de som annars bara vill älska på, vaknar även de tysta ”vanliga” åskådarna – eller är detta med Johnson överspelat nu? Typ: ”En kille som förut spelat i Frölunda valde en annan klubb, en där hans brorsa spelar. Jaha? Och?” Jag tar ingen som helst ställning här, respekt för de som vill bua, respekt för de som tycker det finns så mycket viktigare saker att lägga energi på. Lite nyfiken är jag dock.

Intressant på förhand är ju hur många bra spelare som saknas. Både Frölunda och Skellefteå har tre man på JVM (Isac BornDavid EdstromOtto StenbergElias SalomonssonAxel Sandin PellikkaZeb Forsfjäll), gästerna saknar även avstängda Oscar Lindberg och Petter Granberg. Och så är äldre broder Johnson, Jonathan, nog frånvarande i ytterligare någon match eller två.

 

3. Jag håller ögonen öppna på måndag.

I dag söndag är tanken att Gustav Rydahl ska träna med Frölunda. Det riktigt intressanta blir att se hur låret håller, om han även kan köra för fullt måndag, om han då känner sig redo för spel på tisdagskvällen.

Frölunda skulle behöva sin center mot Skellefteå.

Frölunda skulle än mer behöva en skadefri och fräsch Rydahl resten av av säsongen.

Men okej, efter tisdag spelar inte Frölunda SHL-hockey förrän fjärde januari (Färjestad borta). Ska nog mycket till för att Rydahl inte ska lira när Roger Rönnberg coachar mot Robert Ohlsson.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag står över Frölundas söndagspass, gör ett besök i Frölundaborg under måndagen när skarpare besked kunna ges. Ni som hänger med på sajten vet att de fem A-landslagsspelarna (Lasse Johansson, Christian Folin, Henrik Tömmernes, Malte Strömwall och Jere Innala) inte väntas träna med Frölunda före Skellefteåmatchen. Om man nu inte räknar matchvärmningen tisdag förmiddag som träning.

 

4. Se själva – ett vasst svensklag i JVM.

Så här dags om vecka är det julafton, då är det bara två dagar kvar till dess att hockeyns mest intressanta VM inleds i Göteborg. Tusentals kanadensare kommer sätta färg på stan, det kommer bjudas på fräck hockey av de bästa (minus Connor Bedard, Leo Carlsson, Adam Fantilli och ytterligare någon) som juniorvärlden har att erbjuda.

Om man verkligen gillar sporten hockey – då är det högtidsstunder som väntar.

En kille att hålla ögonen på: Macklin Celebrini. Kanadensaren är bara 06:a (underunderårig), sannolikt förstaval i NHL-draften 2024.

Det kommer förstås mer om JVM här på sajten senare, men lite kort i dag:

Sverige har ett bra lag, drömmen om final är fullt realistisk.  Det är egentligen bara målvaktssidan som känns lite osäker på förhand, men jag gissar att det blir Hugo Hävelid till slut. Jag roade mig, helt utan vetskap om hur coachen Magnus Hävelid tänker, att sätta ihop några kedjor. En djurgårdstrio återförenad, en Frölundaduo med känd kompis.

Jonathan Lekkerimäki–Noah Östlund–Liam Öghren
Otto Stenberg–David Edstrom–Felix Unger Sörum
Anton Wahlberg–Filip Bystedt–Oskar Pettersson
Isac Born–Zeb Forsfjäll–Fabian Wagner/Rasmus Rudslätt

På backsidan kommer Axel Sandin Pellikka dominera, Tom Wilander, Mattias Hävelid och Elias Salomonsson är starka kort.

Finns ingen garanti, handlar om vara bäst när det gäller, få fram sitt bästa i spända lägen, kunna bryta mönster där det går emot, men tvivelsutan – på förhand har Sverige en bra chans den här gången.

 

5. Förvånad av Rögle, förvånad av Timrå.

Det förvånade mig när tvillingarna Chris och Cam Abbott tvingades lämna Rögle, jag tror jag nämnde det vid annat tillfälle, att … givet deras starka position i klubben, givet deras privata relation till klubbdirektören Daniel Koch – det kan inte bara ha varit småsaker som gjorde att det gnisslade i spelargruppen, det måste ha funnits ett betydligt mycket  större missnöje än så. Rätt eller fel? Det får vi se. Men om Rögle kände att det var nödvändigt att agera, då kände man nog verkligen det. Jag ska inte säga att det var som att Christian Lechtaler på en presskonferens skulle behöva förklara ett adjö till Roger Rönnberg, inte riktigt på den nivån – men inte så jättelångt ifrån heller.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Nå, Rögle är en sak, Timrå en annan – och en minst lika intressant. Tränaren Ante Karlsson, han som räddade Timrå kvar i en kvalfinal för några år sedan och därefter byggt upp något riktigt bra, ett lag som utmanar ”de stora” i SHL – han får inte fortsätta efter säsongen. Sportchefen Kimmo Kapanen vill ha istället in finske NHL-legendaren Olli Jokinen (Expressens uppgifter).

Det är en jäkla chansning, skulle jag säga. En jäkla chansning. Sakta men säkert, först med Fredrik Andersson vid rodret, sedan Ante Karlsson, har Timrå byggt med stabilitet, tålmodigt tagit steg efter steg mot toppen i SHL. Nu ska Karlsson bort, nu ska Jokinen in – med en helt annan ledarstil. Det måste inte vara fel. Men det är en jäkla chansning, en som förvånade mig.  Det är alltid, anser jag, en chansning när man sparkar/byter tränare.

 

6. Okej att byta när man är elva, va? 

Den här storyn i Nya Wermlands-Tidningen, om hur Tom Skoglund från Lidköping bytt favoritlag från Färjestad till Frölunda, såg jag många reagera på i olika grupper på Facebook. ”Byta lag? Så där gör inga riktiga supportrar? Hur gick det här till? Hm.”

Storyn kändes därför lite småspännande på förhand, visst förstår jag idrottssupportrar som spontant reagerade. Men … när jag läste texten blev bilden rätt mycket en annan. Tom var nämligen runt elva år ung när han ”bytte” lag. Det måste väl ändå anses okej? I den åldern är vi alla i ett lärande stadium, må det vara om samhället i stort eller om idrott.

 

7. Fluga, fluga på väggen där, säg mig …

Vore det möjligt att förvandla sig till den där berömda flugan på väggen så hade jag gärna tagit mig in på Fredrik Sjöströms rum när han och Roger Rönnberg diskuterade ”den där centern.” Funderingar:

a) Finns det verkligen speciellt många på listan, spelare som kan tänka sig komma till SHL och Frölunda?

b) Handlar det mer om att spontant hugga när den och den allt mer börjar förstå att det inte blir NHL den här säsongen heller?

ANNONS

Jag har hela tiden känt viss skepsis vad gäller det här att det ska komma in ett stort centernamn med kapacitet att lyfta Frölunda. Knappast så att känslan förändrats dramatiskt. Men vad vet väl jag? Därav den där önskan om ”Mitt liv som fluga” för en dag eller två. Kanske blir det till slut en blick mot finska Liiga där lagen som missar slutspel inte har annat än ära och stolthet att lira för. Veteranen Simon Hjalmarsson (Sport, från Vasa) är lika bra som vanligt, snittar en poäng per match, hade sannolikt gjort en del nytta som smart, spelskicklig ”göra andra bättre”-center i SHL, men han valde bort Frölunda förra säsongen (Rögle) så inte känns väl det här spåret speciellt hett.

Tror kanske inte ”Hjalle” är på den göteborgska radarn heller, lyfte honom mest för att visa att det kan vara på en sådan här hylla som SHL-lag kan behöva leta efter jul/nyår. Om man inte, som HV71 och Nick Shore, redan hade en relation och gjorde klart för länge sedan.

Sport är ett bottenlag i Liiga, det är ändå bara sju spelare som gjort fler poäng än Hjalmarssons 27. En av de smartaste spelare Frölunda haft de senaste åren, hävdar jag. Utmärkt som balanserande center.

Det är förresten snart slut på detta att de finska Liiga-lagen kan låna ut spelare till höger och vänster för att slippa kostnader när det ändå inte blir slutspel. Från och med våren 2025 kommer jumbon att tvingas kvala mot ett lag från andraligan Mestis.  Den stängda ligan öppnas igen, alltså. Tolv år efter att den stängdes.

 

8. På väg uppåt igen?

Stark lördagsinsats av Sverige mot Finland även på damsidan. 0–2 blev 4–3, bland annat via en fullträff av Frölundas Sofie Lundin. Sverige behöver detta, känna att man kan röra finskorna, känna att man är på väg uppåt.

 

9. Puh!

Det var allt en jäkla tur att det verkar lösa sig med Nya Slottsskogsrinken så att a) JVM-lagen kan träna där, och b) Frölundas olika elitlag minus herrseniorerna flytta in där tillfälligt under under jul/nyår. Måndag ska officiella beskedet om att slutbesiktningen gått igenom komma, jag fick dock veta redan fredag kväll att det är klart. Lite tidigare på fredagen skrev jag texten nedan.

 

10. Om ni ville vara så vänliga …

Tipsar om den här texten från tidigare i veckan. Den som missat och vill vara sajten behjälplig får gärna vara det.

***

Det var allt för i dag.Tack, ni som orkade läsa ända hit. Måndag eftermiddag kommer jag med några rader från Frölundas träning, inför matchen mot Skellefteå tisdag.

Tack för att ni läser och prenumererar. Ha en fin söndag!

 

► Söndagskrönikan, den sista före jul. Lite Malte Strömwall apropå islossningen i Swiss Hockey Games, lite ni vet vem inför Frölundas tisdagsmatch mot Skellefteå – och lite annat.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Gustav Rydahls lår, Malte Strömwalls mål, Andreas Johnsons ”hemkomst” – allt finns med i söndagens krönika. Foto: VIAPLAY, SKELLEFTEÅ AIK/INSTAGRAM (skärmdumpar)

Varför gör Malte Strömwall plötsligt en massa mål? Går nog att hitta flera orsaker, en är dock inte att Frölundas spelsätt kväver honom.
Hur kommer Andreas Johnson bemötas på tisdag?
Håller Gustav Rydahls lår på riktigt nu?
Det finns en center i Finland som … nä, kanske inte.

VI SKRIVER SÖNDAGEN den 17:e december, om en vecka kommer Kalle Anka, men fram till dess hinner vi absolut med en hel del hockey; det är inte alls julledigt än.

Som i dag, när ni har ännu en krönika i form av tio tankar att sätta tänderna i. Hjärtligt välkomna.

 

1. Finns knappt en värre liga för anfallare än SHL.

Säg efter mig: ”Det är svårare att göra mål i SHL än mot schweiziska och finska hemmalandslag. Det är svårare att vara offensiv spelare i världens defensivt tajtaste liga än att se bra ut i ett ’landslag’ i en turnering de flesta har glömt innan den ens spelats.”

Vi tar det igen: ”Det är svårare att …”

Äh, ni fattar, ni är kloka, vi kan stanna här. Men allt detta ovan för att jag förstår att diskussionen är igång på sociala medier, den om Malte Strömwall som har fyra mål på 27 SHL-matcher med Frölunda och nu tre på två med hemmalandslaget i Swiss Hockey Games. Är det för att Frölundas sätt att spela hockey gör Strömwall så mycket ofarligare? Nej, hävdar jag. Det primära skälet är snarare att det är svårare att prestera mot samspelta, försvarsstarka SHL-lag än att attackera mot schweizare, finnar och tjecker i turneringar med ytterst litet sportsligt värde. Plus att Malte Strömwall är en skicklig spelare – och förr eller senare lossnar det för sådana.

Speciellt om burväktarna är mänskliga. Strömwall har ju haft gott om lägen i Frölundas tröja, dessutom snyggt spelat fram lagkamrater – utan resultat.

Prestationen nedan mot Finland var dock riktigt vass; 28-åringen själv, Frölundas tränarstab och supportrar hoppas att självförtroendet går att packa in i flyget hem till Sverige. Det hade varit betydelsefullt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Viaplay Hockey (@viaplayhockey)

Henrik Tömmernes nätade också mot Schweiz, jag såg det skrevs om Frölundas ”kvävande” hockey även i det fallet. Men jag känner så här:

Strömwall och Tömmernes – som båda skulle behöva komma upp ett snäpp på hemmaplan – hade inte producerat mer i SHL om så Roger Rönnberg & Co i Frölunda helt lagt ner den (numera rätt modifierade) presshockeyn och satsat på avvaktande 1–3–1 eller i fall ett än mer tillbakadraget spel. Det är inte där skon klämmer. SHL är en liga där alla lag är enormt bra strukturerade defensivt (risken att åka ur är incitament för sådan hockey), det är svårare att göra mål här än i Liiga, KHL, AHL eller i matcher mellan de olika hemmalandslagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Strömwall, om vi fortsätter med honom som exempel, får i SHL nästan inga odd man rushes (övertaliga omställningar, 2/1, 3/2) som i AHL, kommer inte till lika många klara målchanser som han gjorde i Liiga. Den skicklige anfallaren jobbar ambitiöst med att komma underfund med hockeyn i SHL, lära sig vilka beslut som är bäst att fatta, hitta kemi med nya lagkompisar. Att han på två matcher levererat stort i Sam Hallams gäng är självfallet bra för självförtroendet, men tror man att Strömwall just därför borde kunna göra samma sak med Frölunda i SHL, då är man inte riktigt rätt ute.

Det hela hänger inte riktigt ihop som man i förstone kanske kan tro.

Strömwall har haft Jacob de la Rose som center i Swiss Hockey Games, Pontus Andreasson/Lucas Elvenes på andra kanten. På söndagen är det nedsläpp 13.00 mot Tjeckien.

 

2. Jag håller öronen öppna på tisdag.

På tisdag kommer Skellefteå till Scandinavium.

På tisdag kommer ni vet vem till Scandinavium.

Hur blir reaktionerna, tror ni? Är det fler än S84 som planerar att bua ut Andreas Johnson, hakar de som annars bara vill älska på, vaknar även de tysta ”vanliga” åskådarna – eller är detta med Johnson överspelat nu? Typ: ”En kille som förut spelat i Frölunda valde en annan klubb, en där hans brorsa spelar. Jaha? Och?” Jag tar ingen som helst ställning här, respekt för de som vill bua, respekt för de som tycker det finns så mycket viktigare saker att lägga energi på. Lite nyfiken är jag dock.

Intressant på förhand är ju hur många bra spelare som saknas. Både Frölunda och Skellefteå har tre man på JVM (Isac BornDavid EdstromOtto StenbergElias SalomonssonAxel Sandin PellikkaZeb Forsfjäll), gästerna saknar även avstängda Oscar Lindberg och Petter Granberg. Och så är äldre broder Johnson, Jonathan, nog frånvarande i ytterligare någon match eller två.

 

3. Jag håller ögonen öppna på måndag.

I dag söndag är tanken att Gustav Rydahl ska träna med Frölunda. Det riktigt intressanta blir att se hur låret håller, om han även kan köra för fullt måndag, om han då känner sig redo för spel på tisdagskvällen.

Frölunda skulle behöva sin center mot Skellefteå.

Frölunda skulle än mer behöva en skadefri och fräsch Rydahl resten av av säsongen.

Men okej, efter tisdag spelar inte Frölunda SHL-hockey förrän fjärde januari (Färjestad borta). Ska nog mycket till för att Rydahl inte ska lira när Roger Rönnberg coachar mot Robert Ohlsson.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag står över Frölundas söndagspass, gör ett besök i Frölundaborg under måndagen när skarpare besked kunna ges. Ni som hänger med på sajten vet att de fem A-landslagsspelarna (Lasse Johansson, Christian Folin, Henrik Tömmernes, Malte Strömwall och Jere Innala) inte väntas träna med Frölunda före Skellefteåmatchen. Om man nu inte räknar matchvärmningen tisdag förmiddag som träning.

 

4. Se själva – ett vasst svensklag i JVM.

Så här dags om vecka är det julafton, då är det bara två dagar kvar till dess att hockeyns mest intressanta VM inleds i Göteborg. Tusentals kanadensare kommer sätta färg på stan, det kommer bjudas på fräck hockey av de bästa (minus Connor Bedard, Leo Carlsson, Adam Fantilli och ytterligare någon) som juniorvärlden har att erbjuda.

Om man verkligen gillar sporten hockey – då är det högtidsstunder som väntar.

En kille att hålla ögonen på: Macklin Celebrini. Kanadensaren är bara 06:a (underunderårig), sannolikt förstaval i NHL-draften 2024.

Det kommer förstås mer om JVM här på sajten senare, men lite kort i dag:

Sverige har ett bra lag, drömmen om final är fullt realistisk.  Det är egentligen bara målvaktssidan som känns lite osäker på förhand, men jag gissar att det blir Hugo Hävelid till slut. Jag roade mig, helt utan vetskap om hur coachen Magnus Hävelid tänker, att sätta ihop några kedjor. En djurgårdstrio återförenad, en Frölundaduo med känd kompis.

Jonathan Lekkerimäki–Noah Östlund–Liam Öghren
Otto Stenberg–David Edstrom–Felix Unger Sörum
Anton Wahlberg–Filip Bystedt–Oskar Pettersson
Isac Born–Zeb Forsfjäll–Fabian Wagner/Rasmus Rudslätt

På backsidan kommer Axel Sandin Pellikka dominera, Tom Wilander, Mattias Hävelid och Elias Salomonsson är starka kort.

Finns ingen garanti, handlar om vara bäst när det gäller, få fram sitt bästa i spända lägen, kunna bryta mönster där det går emot, men tvivelsutan – på förhand har Sverige en bra chans den här gången.

 

5. Förvånad av Rögle, förvånad av Timrå.

Det förvånade mig när tvillingarna Chris och Cam Abbott tvingades lämna Rögle, jag tror jag nämnde det vid annat tillfälle, att … givet deras starka position i klubben, givet deras privata relation till klubbdirektören Daniel Koch – det kan inte bara ha varit småsaker som gjorde att det gnisslade i spelargruppen, det måste ha funnits ett betydligt mycket  större missnöje än så. Rätt eller fel? Det får vi se. Men om Rögle kände att det var nödvändigt att agera, då kände man nog verkligen det. Jag ska inte säga att det var som att Christian Lechtaler på en presskonferens skulle behöva förklara ett adjö till Roger Rönnberg, inte riktigt på den nivån – men inte så jättelångt ifrån heller.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Nå, Rögle är en sak, Timrå en annan – och en minst lika intressant. Tränaren Ante Karlsson, han som räddade Timrå kvar i en kvalfinal för några år sedan och därefter byggt upp något riktigt bra, ett lag som utmanar ”de stora” i SHL – han får inte fortsätta efter säsongen. Sportchefen Kimmo Kapanen vill ha istället in finske NHL-legendaren Olli Jokinen (Expressens uppgifter).

Det är en jäkla chansning, skulle jag säga. En jäkla chansning. Sakta men säkert, först med Fredrik Andersson vid rodret, sedan Ante Karlsson, har Timrå byggt med stabilitet, tålmodigt tagit steg efter steg mot toppen i SHL. Nu ska Karlsson bort, nu ska Jokinen in – med en helt annan ledarstil. Det måste inte vara fel. Men det är en jäkla chansning, en som förvånade mig.  Det är alltid, anser jag, en chansning när man sparkar/byter tränare.

 

6. Okej att byta när man är elva, va? 

Den här storyn i Nya Wermlands-Tidningen, om hur Tom Skoglund från Lidköping bytt favoritlag från Färjestad till Frölunda, såg jag många reagera på i olika grupper på Facebook. ”Byta lag? Så där gör inga riktiga supportrar? Hur gick det här till? Hm.”

Storyn kändes därför lite småspännande på förhand, visst förstår jag idrottssupportrar som spontant reagerade. Men … när jag läste texten blev bilden rätt mycket en annan. Tom var nämligen runt elva år ung när han ”bytte” lag. Det måste väl ändå anses okej? I den åldern är vi alla i ett lärande stadium, må det vara om samhället i stort eller om idrott.

 

7. Fluga, fluga på väggen där, säg mig …

Vore det möjligt att förvandla sig till den där berömda flugan på väggen så hade jag gärna tagit mig in på Fredrik Sjöströms rum när han och Roger Rönnberg diskuterade ”den där centern.” Funderingar:

a) Finns det verkligen speciellt många på listan, spelare som kan tänka sig komma till SHL och Frölunda?

b) Handlar det mer om att spontant hugga när den och den allt mer börjar förstå att det inte blir NHL den här säsongen heller?

ANNONS

Jag har hela tiden känt viss skepsis vad gäller det här att det ska komma in ett stort centernamn med kapacitet att lyfta Frölunda. Knappast så att känslan förändrats dramatiskt. Men vad vet väl jag? Därav den där önskan om ”Mitt liv som fluga” för en dag eller två. Kanske blir det till slut en blick mot finska Liiga där lagen som missar slutspel inte har annat än ära och stolthet att lira för. Veteranen Simon Hjalmarsson (Sport, från Vasa) är lika bra som vanligt, snittar en poäng per match, hade sannolikt gjort en del nytta som smart, spelskicklig ”göra andra bättre”-center i SHL, men han valde bort Frölunda förra säsongen (Rögle) så inte känns väl det här spåret speciellt hett.

Tror kanske inte ”Hjalle” är på den göteborgska radarn heller, lyfte honom mest för att visa att det kan vara på en sådan här hylla som SHL-lag kan behöva leta efter jul/nyår. Om man inte, som HV71 och Nick Shore, redan hade en relation och gjorde klart för länge sedan.

Sport är ett bottenlag i Liiga, det är ändå bara sju spelare som gjort fler poäng än Hjalmarssons 27. En av de smartaste spelare Frölunda haft de senaste åren, hävdar jag. Utmärkt som balanserande center.

Det är förresten snart slut på detta att de finska Liiga-lagen kan låna ut spelare till höger och vänster för att slippa kostnader när det ändå inte blir slutspel. Från och med våren 2025 kommer jumbon att tvingas kvala mot ett lag från andraligan Mestis.  Den stängda ligan öppnas igen, alltså. Tolv år efter att den stängdes.

 

8. På väg uppåt igen?

Stark lördagsinsats av Sverige mot Finland även på damsidan. 0–2 blev 4–3, bland annat via en fullträff av Frölundas Sofie Lundin. Sverige behöver detta, känna att man kan röra finskorna, känna att man är på väg uppåt.

 

9. Puh!

Det var allt en jäkla tur att det verkar lösa sig med Nya Slottsskogsrinken så att a) JVM-lagen kan träna där, och b) Frölundas olika elitlag minus herrseniorerna flytta in där tillfälligt under under jul/nyår. Måndag ska officiella beskedet om att slutbesiktningen gått igenom komma, jag fick dock veta redan fredag kväll att det är klart. Lite tidigare på fredagen skrev jag texten nedan.

 

10. Om ni ville vara så vänliga …

Tipsar om den här texten från tidigare i veckan. Den som missat och vill vara sajten behjälplig får gärna vara det.

***

Det var allt för i dag.Tack, ni som orkade läsa ända hit. Måndag eftermiddag kommer jag med några rader från Frölundas träning, inför matchen mot Skellefteå tisdag.

Tack för att ni läser och prenumererar. Ha en fin söndag!

 

► Söndagskrönikan, den sista före jul. Lite Malte Strömwall apropå islossningen i Swiss Hockey Games, lite ni vet vem inför Frölundas tisdagsmatch mot Skellefteå – och lite annat.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Gustav Rydahls lår, Malte Strömwalls mål, Andreas Johnsons ”hemkomst” – allt finns med i söndagens krönika. Foto: VIAPLAY, SKELLEFTEÅ AIK/INSTAGRAM (skärmdumpar)

Varför gör Malte Strömwall plötsligt en massa mål? Går nog att hitta flera orsaker, en är dock inte att Frölundas spelsätt kväver honom.
Hur kommer Andreas Johnson bemötas på tisdag?
Håller Gustav Rydahls lår på riktigt nu?
Det finns en center i Finland som … nä, kanske inte.

VI SKRIVER SÖNDAGEN den 17:e december, om en vecka kommer Kalle Anka, men fram till dess hinner vi absolut med en hel del hockey; det är inte alls julledigt än.

Som i dag, när ni har ännu en krönika i form av tio tankar att sätta tänderna i. Hjärtligt välkomna.

 

1. Finns knappt en värre liga för anfallare än SHL.

Säg efter mig: ”Det är svårare att göra mål i SHL än mot schweiziska och finska hemmalandslag. Det är svårare att vara offensiv spelare i världens defensivt tajtaste liga än att se bra ut i ett ’landslag’ i en turnering de flesta har glömt innan den ens spelats.”

Vi tar det igen: ”Det är svårare att …”

Äh, ni fattar, ni är kloka, vi kan stanna här. Men allt detta ovan för att jag förstår att diskussionen är igång på sociala medier, den om Malte Strömwall som har fyra mål på 27 SHL-matcher med Frölunda och nu tre på två med hemmalandslaget i Swiss Hockey Games. Är det för att Frölundas sätt att spela hockey gör Strömwall så mycket ofarligare? Nej, hävdar jag. Det primära skälet är snarare att det är svårare att prestera mot samspelta, försvarsstarka SHL-lag än att attackera mot schweizare, finnar och tjecker i turneringar med ytterst litet sportsligt värde. Plus att Malte Strömwall är en skicklig spelare – och förr eller senare lossnar det för sådana.

Speciellt om burväktarna är mänskliga. Strömwall har ju haft gott om lägen i Frölundas tröja, dessutom snyggt spelat fram lagkamrater – utan resultat.

Prestationen nedan mot Finland var dock riktigt vass; 28-åringen själv, Frölundas tränarstab och supportrar hoppas att självförtroendet går att packa in i flyget hem till Sverige. Det hade varit betydelsefullt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Viaplay Hockey (@viaplayhockey)

Henrik Tömmernes nätade också mot Schweiz, jag såg det skrevs om Frölundas ”kvävande” hockey även i det fallet. Men jag känner så här:

Strömwall och Tömmernes – som båda skulle behöva komma upp ett snäpp på hemmaplan – hade inte producerat mer i SHL om så Roger Rönnberg & Co i Frölunda helt lagt ner den (numera rätt modifierade) presshockeyn och satsat på avvaktande 1–3–1 eller i fall ett än mer tillbakadraget spel. Det är inte där skon klämmer. SHL är en liga där alla lag är enormt bra strukturerade defensivt (risken att åka ur är incitament för sådan hockey), det är svårare att göra mål här än i Liiga, KHL, AHL eller i matcher mellan de olika hemmalandslagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Strömwall, om vi fortsätter med honom som exempel, får i SHL nästan inga odd man rushes (övertaliga omställningar, 2/1, 3/2) som i AHL, kommer inte till lika många klara målchanser som han gjorde i Liiga. Den skicklige anfallaren jobbar ambitiöst med att komma underfund med hockeyn i SHL, lära sig vilka beslut som är bäst att fatta, hitta kemi med nya lagkompisar. Att han på två matcher levererat stort i Sam Hallams gäng är självfallet bra för självförtroendet, men tror man att Strömwall just därför borde kunna göra samma sak med Frölunda i SHL, då är man inte riktigt rätt ute.

Det hela hänger inte riktigt ihop som man i förstone kanske kan tro.

Strömwall har haft Jacob de la Rose som center i Swiss Hockey Games, Pontus Andreasson/Lucas Elvenes på andra kanten. På söndagen är det nedsläpp 13.00 mot Tjeckien.

 

2. Jag håller öronen öppna på tisdag.

På tisdag kommer Skellefteå till Scandinavium.

På tisdag kommer ni vet vem till Scandinavium.

Hur blir reaktionerna, tror ni? Är det fler än S84 som planerar att bua ut Andreas Johnson, hakar de som annars bara vill älska på, vaknar även de tysta ”vanliga” åskådarna – eller är detta med Johnson överspelat nu? Typ: ”En kille som förut spelat i Frölunda valde en annan klubb, en där hans brorsa spelar. Jaha? Och?” Jag tar ingen som helst ställning här, respekt för de som vill bua, respekt för de som tycker det finns så mycket viktigare saker att lägga energi på. Lite nyfiken är jag dock.

Intressant på förhand är ju hur många bra spelare som saknas. Både Frölunda och Skellefteå har tre man på JVM (Isac BornDavid EdstromOtto StenbergElias SalomonssonAxel Sandin PellikkaZeb Forsfjäll), gästerna saknar även avstängda Oscar Lindberg och Petter Granberg. Och så är äldre broder Johnson, Jonathan, nog frånvarande i ytterligare någon match eller två.

 

3. Jag håller ögonen öppna på måndag.

I dag söndag är tanken att Gustav Rydahl ska träna med Frölunda. Det riktigt intressanta blir att se hur låret håller, om han även kan köra för fullt måndag, om han då känner sig redo för spel på tisdagskvällen.

Frölunda skulle behöva sin center mot Skellefteå.

Frölunda skulle än mer behöva en skadefri och fräsch Rydahl resten av av säsongen.

Men okej, efter tisdag spelar inte Frölunda SHL-hockey förrän fjärde januari (Färjestad borta). Ska nog mycket till för att Rydahl inte ska lira när Roger Rönnberg coachar mot Robert Ohlsson.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag står över Frölundas söndagspass, gör ett besök i Frölundaborg under måndagen när skarpare besked kunna ges. Ni som hänger med på sajten vet att de fem A-landslagsspelarna (Lasse Johansson, Christian Folin, Henrik Tömmernes, Malte Strömwall och Jere Innala) inte väntas träna med Frölunda före Skellefteåmatchen. Om man nu inte räknar matchvärmningen tisdag förmiddag som träning.

 

4. Se själva – ett vasst svensklag i JVM.

Så här dags om vecka är det julafton, då är det bara två dagar kvar till dess att hockeyns mest intressanta VM inleds i Göteborg. Tusentals kanadensare kommer sätta färg på stan, det kommer bjudas på fräck hockey av de bästa (minus Connor Bedard, Leo Carlsson, Adam Fantilli och ytterligare någon) som juniorvärlden har att erbjuda.

Om man verkligen gillar sporten hockey – då är det högtidsstunder som väntar.

En kille att hålla ögonen på: Macklin Celebrini. Kanadensaren är bara 06:a (underunderårig), sannolikt förstaval i NHL-draften 2024.

Det kommer förstås mer om JVM här på sajten senare, men lite kort i dag:

Sverige har ett bra lag, drömmen om final är fullt realistisk.  Det är egentligen bara målvaktssidan som känns lite osäker på förhand, men jag gissar att det blir Hugo Hävelid till slut. Jag roade mig, helt utan vetskap om hur coachen Magnus Hävelid tänker, att sätta ihop några kedjor. En djurgårdstrio återförenad, en Frölundaduo med känd kompis.

Jonathan Lekkerimäki–Noah Östlund–Liam Öghren
Otto Stenberg–David Edstrom–Felix Unger Sörum
Anton Wahlberg–Filip Bystedt–Oskar Pettersson
Isac Born–Zeb Forsfjäll–Fabian Wagner/Rasmus Rudslätt

På backsidan kommer Axel Sandin Pellikka dominera, Tom Wilander, Mattias Hävelid och Elias Salomonsson är starka kort.

Finns ingen garanti, handlar om vara bäst när det gäller, få fram sitt bästa i spända lägen, kunna bryta mönster där det går emot, men tvivelsutan – på förhand har Sverige en bra chans den här gången.

 

5. Förvånad av Rögle, förvånad av Timrå.

Det förvånade mig när tvillingarna Chris och Cam Abbott tvingades lämna Rögle, jag tror jag nämnde det vid annat tillfälle, att … givet deras starka position i klubben, givet deras privata relation till klubbdirektören Daniel Koch – det kan inte bara ha varit småsaker som gjorde att det gnisslade i spelargruppen, det måste ha funnits ett betydligt mycket  större missnöje än så. Rätt eller fel? Det får vi se. Men om Rögle kände att det var nödvändigt att agera, då kände man nog verkligen det. Jag ska inte säga att det var som att Christian Lechtaler på en presskonferens skulle behöva förklara ett adjö till Roger Rönnberg, inte riktigt på den nivån – men inte så jättelångt ifrån heller.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Nå, Rögle är en sak, Timrå en annan – och en minst lika intressant. Tränaren Ante Karlsson, han som räddade Timrå kvar i en kvalfinal för några år sedan och därefter byggt upp något riktigt bra, ett lag som utmanar ”de stora” i SHL – han får inte fortsätta efter säsongen. Sportchefen Kimmo Kapanen vill ha istället in finske NHL-legendaren Olli Jokinen (Expressens uppgifter).

Det är en jäkla chansning, skulle jag säga. En jäkla chansning. Sakta men säkert, först med Fredrik Andersson vid rodret, sedan Ante Karlsson, har Timrå byggt med stabilitet, tålmodigt tagit steg efter steg mot toppen i SHL. Nu ska Karlsson bort, nu ska Jokinen in – med en helt annan ledarstil. Det måste inte vara fel. Men det är en jäkla chansning, en som förvånade mig.  Det är alltid, anser jag, en chansning när man sparkar/byter tränare.

 

6. Okej att byta när man är elva, va? 

Den här storyn i Nya Wermlands-Tidningen, om hur Tom Skoglund från Lidköping bytt favoritlag från Färjestad till Frölunda, såg jag många reagera på i olika grupper på Facebook. ”Byta lag? Så där gör inga riktiga supportrar? Hur gick det här till? Hm.”

Storyn kändes därför lite småspännande på förhand, visst förstår jag idrottssupportrar som spontant reagerade. Men … när jag läste texten blev bilden rätt mycket en annan. Tom var nämligen runt elva år ung när han ”bytte” lag. Det måste väl ändå anses okej? I den åldern är vi alla i ett lärande stadium, må det vara om samhället i stort eller om idrott.

 

7. Fluga, fluga på väggen där, säg mig …

Vore det möjligt att förvandla sig till den där berömda flugan på väggen så hade jag gärna tagit mig in på Fredrik Sjöströms rum när han och Roger Rönnberg diskuterade ”den där centern.” Funderingar:

a) Finns det verkligen speciellt många på listan, spelare som kan tänka sig komma till SHL och Frölunda?

b) Handlar det mer om att spontant hugga när den och den allt mer börjar förstå att det inte blir NHL den här säsongen heller?

ANNONS

Jag har hela tiden känt viss skepsis vad gäller det här att det ska komma in ett stort centernamn med kapacitet att lyfta Frölunda. Knappast så att känslan förändrats dramatiskt. Men vad vet väl jag? Därav den där önskan om ”Mitt liv som fluga” för en dag eller två. Kanske blir det till slut en blick mot finska Liiga där lagen som missar slutspel inte har annat än ära och stolthet att lira för. Veteranen Simon Hjalmarsson (Sport, från Vasa) är lika bra som vanligt, snittar en poäng per match, hade sannolikt gjort en del nytta som smart, spelskicklig ”göra andra bättre”-center i SHL, men han valde bort Frölunda förra säsongen (Rögle) så inte känns väl det här spåret speciellt hett.

Tror kanske inte ”Hjalle” är på den göteborgska radarn heller, lyfte honom mest för att visa att det kan vara på en sådan här hylla som SHL-lag kan behöva leta efter jul/nyår. Om man inte, som HV71 och Nick Shore, redan hade en relation och gjorde klart för länge sedan.

Sport är ett bottenlag i Liiga, det är ändå bara sju spelare som gjort fler poäng än Hjalmarssons 27. En av de smartaste spelare Frölunda haft de senaste åren, hävdar jag. Utmärkt som balanserande center.

Det är förresten snart slut på detta att de finska Liiga-lagen kan låna ut spelare till höger och vänster för att slippa kostnader när det ändå inte blir slutspel. Från och med våren 2025 kommer jumbon att tvingas kvala mot ett lag från andraligan Mestis.  Den stängda ligan öppnas igen, alltså. Tolv år efter att den stängdes.

 

8. På väg uppåt igen?

Stark lördagsinsats av Sverige mot Finland även på damsidan. 0–2 blev 4–3, bland annat via en fullträff av Frölundas Sofie Lundin. Sverige behöver detta, känna att man kan röra finskorna, känna att man är på väg uppåt.

 

9. Puh!

Det var allt en jäkla tur att det verkar lösa sig med Nya Slottsskogsrinken så att a) JVM-lagen kan träna där, och b) Frölundas olika elitlag minus herrseniorerna flytta in där tillfälligt under under jul/nyår. Måndag ska officiella beskedet om att slutbesiktningen gått igenom komma, jag fick dock veta redan fredag kväll att det är klart. Lite tidigare på fredagen skrev jag texten nedan.

 

10. Om ni ville vara så vänliga …

Tipsar om den här texten från tidigare i veckan. Den som missat och vill vara sajten behjälplig får gärna vara det.

***

Det var allt för i dag.Tack, ni som orkade läsa ända hit. Måndag eftermiddag kommer jag med några rader från Frölundas träning, inför matchen mot Skellefteå tisdag.

Tack för att ni läser och prenumererar. Ha en fin söndag!

 

► Söndagskrönikan, den sista före jul. Lite Malte Strömwall apropå islossningen i Swiss Hockey Games, lite ni vet vem inför Frölundas tisdagsmatch mot Skellefteå – och lite annat.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Gustav Rydahls lår, Malte Strömwalls mål, Andreas Johnsons ”hemkomst” – allt finns med i söndagens krönika. Foto: VIAPLAY, SKELLEFTEÅ AIK/INSTAGRAM (skärmdumpar)

Varför gör Malte Strömwall plötsligt en massa mål? Går nog att hitta flera orsaker, en är dock inte att Frölundas spelsätt kväver honom.
Hur kommer Andreas Johnson bemötas på tisdag?
Håller Gustav Rydahls lår på riktigt nu?
Det finns en center i Finland som … nä, kanske inte.

VI SKRIVER SÖNDAGEN den 17:e december, om en vecka kommer Kalle Anka, men fram till dess hinner vi absolut med en hel del hockey; det är inte alls julledigt än.

Som i dag, när ni har ännu en krönika i form av tio tankar att sätta tänderna i. Hjärtligt välkomna.

 

1. Finns knappt en värre liga för anfallare än SHL.

Säg efter mig: ”Det är svårare att göra mål i SHL än mot schweiziska och finska hemmalandslag. Det är svårare att vara offensiv spelare i världens defensivt tajtaste liga än att se bra ut i ett ’landslag’ i en turnering de flesta har glömt innan den ens spelats.”

Vi tar det igen: ”Det är svårare att …”

Äh, ni fattar, ni är kloka, vi kan stanna här. Men allt detta ovan för att jag förstår att diskussionen är igång på sociala medier, den om Malte Strömwall som har fyra mål på 27 SHL-matcher med Frölunda och nu tre på två med hemmalandslaget i Swiss Hockey Games. Är det för att Frölundas sätt att spela hockey gör Strömwall så mycket ofarligare? Nej, hävdar jag. Det primära skälet är snarare att det är svårare att prestera mot samspelta, försvarsstarka SHL-lag än att attackera mot schweizare, finnar och tjecker i turneringar med ytterst litet sportsligt värde. Plus att Malte Strömwall är en skicklig spelare – och förr eller senare lossnar det för sådana.

Speciellt om burväktarna är mänskliga. Strömwall har ju haft gott om lägen i Frölundas tröja, dessutom snyggt spelat fram lagkamrater – utan resultat.

Prestationen nedan mot Finland var dock riktigt vass; 28-åringen själv, Frölundas tränarstab och supportrar hoppas att självförtroendet går att packa in i flyget hem till Sverige. Det hade varit betydelsefullt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Viaplay Hockey (@viaplayhockey)

Henrik Tömmernes nätade också mot Schweiz, jag såg det skrevs om Frölundas ”kvävande” hockey även i det fallet. Men jag känner så här:

Strömwall och Tömmernes – som båda skulle behöva komma upp ett snäpp på hemmaplan – hade inte producerat mer i SHL om så Roger Rönnberg & Co i Frölunda helt lagt ner den (numera rätt modifierade) presshockeyn och satsat på avvaktande 1–3–1 eller i fall ett än mer tillbakadraget spel. Det är inte där skon klämmer. SHL är en liga där alla lag är enormt bra strukturerade defensivt (risken att åka ur är incitament för sådan hockey), det är svårare att göra mål här än i Liiga, KHL, AHL eller i matcher mellan de olika hemmalandslagen.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Strömwall, om vi fortsätter med honom som exempel, får i SHL nästan inga odd man rushes (övertaliga omställningar, 2/1, 3/2) som i AHL, kommer inte till lika många klara målchanser som han gjorde i Liiga. Den skicklige anfallaren jobbar ambitiöst med att komma underfund med hockeyn i SHL, lära sig vilka beslut som är bäst att fatta, hitta kemi med nya lagkompisar. Att han på två matcher levererat stort i Sam Hallams gäng är självfallet bra för självförtroendet, men tror man att Strömwall just därför borde kunna göra samma sak med Frölunda i SHL, då är man inte riktigt rätt ute.

Det hela hänger inte riktigt ihop som man i förstone kanske kan tro.

Strömwall har haft Jacob de la Rose som center i Swiss Hockey Games, Pontus Andreasson/Lucas Elvenes på andra kanten. På söndagen är det nedsläpp 13.00 mot Tjeckien.

 

2. Jag håller öronen öppna på tisdag.

På tisdag kommer Skellefteå till Scandinavium.

På tisdag kommer ni vet vem till Scandinavium.

Hur blir reaktionerna, tror ni? Är det fler än S84 som planerar att bua ut Andreas Johnson, hakar de som annars bara vill älska på, vaknar även de tysta ”vanliga” åskådarna – eller är detta med Johnson överspelat nu? Typ: ”En kille som förut spelat i Frölunda valde en annan klubb, en där hans brorsa spelar. Jaha? Och?” Jag tar ingen som helst ställning här, respekt för de som vill bua, respekt för de som tycker det finns så mycket viktigare saker att lägga energi på. Lite nyfiken är jag dock.

Intressant på förhand är ju hur många bra spelare som saknas. Både Frölunda och Skellefteå har tre man på JVM (Isac BornDavid EdstromOtto StenbergElias SalomonssonAxel Sandin PellikkaZeb Forsfjäll), gästerna saknar även avstängda Oscar Lindberg och Petter Granberg. Och så är äldre broder Johnson, Jonathan, nog frånvarande i ytterligare någon match eller två.

 

3. Jag håller ögonen öppna på måndag.

I dag söndag är tanken att Gustav Rydahl ska träna med Frölunda. Det riktigt intressanta blir att se hur låret håller, om han även kan köra för fullt måndag, om han då känner sig redo för spel på tisdagskvällen.

Frölunda skulle behöva sin center mot Skellefteå.

Frölunda skulle än mer behöva en skadefri och fräsch Rydahl resten av av säsongen.

Men okej, efter tisdag spelar inte Frölunda SHL-hockey förrän fjärde januari (Färjestad borta). Ska nog mycket till för att Rydahl inte ska lira när Roger Rönnberg coachar mot Robert Ohlsson.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag står över Frölundas söndagspass, gör ett besök i Frölundaborg under måndagen när skarpare besked kunna ges. Ni som hänger med på sajten vet att de fem A-landslagsspelarna (Lasse Johansson, Christian Folin, Henrik Tömmernes, Malte Strömwall och Jere Innala) inte väntas träna med Frölunda före Skellefteåmatchen. Om man nu inte räknar matchvärmningen tisdag förmiddag som träning.

 

4. Se själva – ett vasst svensklag i JVM.

Så här dags om vecka är det julafton, då är det bara två dagar kvar till dess att hockeyns mest intressanta VM inleds i Göteborg. Tusentals kanadensare kommer sätta färg på stan, det kommer bjudas på fräck hockey av de bästa (minus Connor Bedard, Leo Carlsson, Adam Fantilli och ytterligare någon) som juniorvärlden har att erbjuda.

Om man verkligen gillar sporten hockey – då är det högtidsstunder som väntar.

En kille att hålla ögonen på: Macklin Celebrini. Kanadensaren är bara 06:a (underunderårig), sannolikt förstaval i NHL-draften 2024.

Det kommer förstås mer om JVM här på sajten senare, men lite kort i dag:

Sverige har ett bra lag, drömmen om final är fullt realistisk.  Det är egentligen bara målvaktssidan som känns lite osäker på förhand, men jag gissar att det blir Hugo Hävelid till slut. Jag roade mig, helt utan vetskap om hur coachen Magnus Hävelid tänker, att sätta ihop några kedjor. En djurgårdstrio återförenad, en Frölundaduo med känd kompis.

Jonathan Lekkerimäki–Noah Östlund–Liam Öghren
Otto Stenberg–David Edstrom–Felix Unger Sörum
Anton Wahlberg–Filip Bystedt–Oskar Pettersson
Isac Born–Zeb Forsfjäll–Fabian Wagner/Rasmus Rudslätt

På backsidan kommer Axel Sandin Pellikka dominera, Tom Wilander, Mattias Hävelid och Elias Salomonsson är starka kort.

Finns ingen garanti, handlar om vara bäst när det gäller, få fram sitt bästa i spända lägen, kunna bryta mönster där det går emot, men tvivelsutan – på förhand har Sverige en bra chans den här gången.

 

5. Förvånad av Rögle, förvånad av Timrå.

Det förvånade mig när tvillingarna Chris och Cam Abbott tvingades lämna Rögle, jag tror jag nämnde det vid annat tillfälle, att … givet deras starka position i klubben, givet deras privata relation till klubbdirektören Daniel Koch – det kan inte bara ha varit småsaker som gjorde att det gnisslade i spelargruppen, det måste ha funnits ett betydligt mycket  större missnöje än så. Rätt eller fel? Det får vi se. Men om Rögle kände att det var nödvändigt att agera, då kände man nog verkligen det. Jag ska inte säga att det var som att Christian Lechtaler på en presskonferens skulle behöva förklara ett adjö till Roger Rönnberg, inte riktigt på den nivån – men inte så jättelångt ifrån heller.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Nå, Rögle är en sak, Timrå en annan – och en minst lika intressant. Tränaren Ante Karlsson, han som räddade Timrå kvar i en kvalfinal för några år sedan och därefter byggt upp något riktigt bra, ett lag som utmanar ”de stora” i SHL – han får inte fortsätta efter säsongen. Sportchefen Kimmo Kapanen vill ha istället in finske NHL-legendaren Olli Jokinen (Expressens uppgifter).

Det är en jäkla chansning, skulle jag säga. En jäkla chansning. Sakta men säkert, först med Fredrik Andersson vid rodret, sedan Ante Karlsson, har Timrå byggt med stabilitet, tålmodigt tagit steg efter steg mot toppen i SHL. Nu ska Karlsson bort, nu ska Jokinen in – med en helt annan ledarstil. Det måste inte vara fel. Men det är en jäkla chansning, en som förvånade mig.  Det är alltid, anser jag, en chansning när man sparkar/byter tränare.

 

6. Okej att byta när man är elva, va? 

Den här storyn i Nya Wermlands-Tidningen, om hur Tom Skoglund från Lidköping bytt favoritlag från Färjestad till Frölunda, såg jag många reagera på i olika grupper på Facebook. ”Byta lag? Så där gör inga riktiga supportrar? Hur gick det här till? Hm.”

Storyn kändes därför lite småspännande på förhand, visst förstår jag idrottssupportrar som spontant reagerade. Men … när jag läste texten blev bilden rätt mycket en annan. Tom var nämligen runt elva år ung när han ”bytte” lag. Det måste väl ändå anses okej? I den åldern är vi alla i ett lärande stadium, må det vara om samhället i stort eller om idrott.

 

7. Fluga, fluga på väggen där, säg mig …

Vore det möjligt att förvandla sig till den där berömda flugan på väggen så hade jag gärna tagit mig in på Fredrik Sjöströms rum när han och Roger Rönnberg diskuterade ”den där centern.” Funderingar:

a) Finns det verkligen speciellt många på listan, spelare som kan tänka sig komma till SHL och Frölunda?

b) Handlar det mer om att spontant hugga när den och den allt mer börjar förstå att det inte blir NHL den här säsongen heller?

ANNONS

Jag har hela tiden känt viss skepsis vad gäller det här att det ska komma in ett stort centernamn med kapacitet att lyfta Frölunda. Knappast så att känslan förändrats dramatiskt. Men vad vet väl jag? Därav den där önskan om ”Mitt liv som fluga” för en dag eller två. Kanske blir det till slut en blick mot finska Liiga där lagen som missar slutspel inte har annat än ära och stolthet att lira för. Veteranen Simon Hjalmarsson (Sport, från Vasa) är lika bra som vanligt, snittar en poäng per match, hade sannolikt gjort en del nytta som smart, spelskicklig ”göra andra bättre”-center i SHL, men han valde bort Frölunda förra säsongen (Rögle) så inte känns väl det här spåret speciellt hett.

Tror kanske inte ”Hjalle” är på den göteborgska radarn heller, lyfte honom mest för att visa att det kan vara på en sådan här hylla som SHL-lag kan behöva leta efter jul/nyår. Om man inte, som HV71 och Nick Shore, redan hade en relation och gjorde klart för länge sedan.

Sport är ett bottenlag i Liiga, det är ändå bara sju spelare som gjort fler poäng än Hjalmarssons 27. En av de smartaste spelare Frölunda haft de senaste åren, hävdar jag. Utmärkt som balanserande center.

Det är förresten snart slut på detta att de finska Liiga-lagen kan låna ut spelare till höger och vänster för att slippa kostnader när det ändå inte blir slutspel. Från och med våren 2025 kommer jumbon att tvingas kvala mot ett lag från andraligan Mestis.  Den stängda ligan öppnas igen, alltså. Tolv år efter att den stängdes.

 

8. På väg uppåt igen?

Stark lördagsinsats av Sverige mot Finland även på damsidan. 0–2 blev 4–3, bland annat via en fullträff av Frölundas Sofie Lundin. Sverige behöver detta, känna att man kan röra finskorna, känna att man är på väg uppåt.

 

9. Puh!

Det var allt en jäkla tur att det verkar lösa sig med Nya Slottsskogsrinken så att a) JVM-lagen kan träna där, och b) Frölundas olika elitlag minus herrseniorerna flytta in där tillfälligt under under jul/nyår. Måndag ska officiella beskedet om att slutbesiktningen gått igenom komma, jag fick dock veta redan fredag kväll att det är klart. Lite tidigare på fredagen skrev jag texten nedan.

 

10. Om ni ville vara så vänliga …

Tipsar om den här texten från tidigare i veckan. Den som missat och vill vara sajten behjälplig får gärna vara det.

***

Det var allt för i dag.Tack, ni som orkade läsa ända hit. Måndag eftermiddag kommer jag med några rader från Frölundas träning, inför matchen mot Skellefteå tisdag.

Tack för att ni läser och prenumererar. Ha en fin söndag!

 

43 Kommentarer

 1. Simon Hjalmarsson Leman! Nu har du druckit för mycket glögg! Vem är han bättre än dom vi redan har?
  Nej, God Jul på dig nu bästa skribent!😉

 2. Leman, jag verkar vara en ev de ca:100 som inte gör rätt för mig varje månad.
  Hur gör jag för att få till automatisk månadsbetalning, vilket jag trodde att det fungerade.
  Loggar jag ut och skapar nytt konto?
  Behöver jag i så fall byta nickname?
  Jag vill ju gärna bidra till att denna eminenta sajt finns kvar för oss hockeyälskare och då specifik med inriktning Frölunda HC.

 3. ”Respekt för de som vill bua”, skriver du. När vi nu ändå bugar oss för allt amerikanskt så ryggarna knakar kunde vi väl också ta till oss den trevliga och sportsliga inställningen att istället applådera och hylla spelare som återvänder till sin gamla hemmahall. Buande bara för buandets skull, när man inte känner till allt som ligger bakom är bara primitivt och dumt, tycker jag.

  • Bra inlägg, ser hellre att vi visar uppskattning till en bra kille. Vem vet bröderna kanske kommer och kanske tillsammans med Robban?

  • Jag håller helt med dig. Vi vill väl visa hur man ska behandla bra hockeyspelare och inte som Rydahl blev bemött i Karlstad. Jag har faktiskt lite svårt även för det jag upptäckt denna säsongen är vi stått på Västra stå. Att vi börjat ropa hata ”motståndarlaget” i ramsorna. Det ger mig direkt känslan av Björklövens usla fans när man är i Winpros arena…… inget att eftersträva.

 4. Den maskerade losermentaliteten i och runt SHL är bedrövlig. Det råder ett ”gulligt” konsensus om att ligan är jämnare än någonsin, vilket är praktiskt för då kan man skylla alla tillkortakommanden på det. Istället för att äga situationen och även intala sig själv att man fan ska bli bäst. Det är ett psykologiskt dråpslag det här med att ha denna förnedrande ursäkt. Är den jämn? Gör något åt det då, slå din gubbe, lyft mer skrot, träna skott.

 5. Tack för ännu en fin text och God Jul och Gott Nytt År.
  Den enda klapp jag önskar mig är att det lossnar för Strömwall och Tömmernes nu när de får pumpa självförtroende i landslaget som är betydligt mer öppet offensivt än SHL! Herregud vad enkla målen ser ut ibland…

 6. ” … det är svårare att prestera mot samspelta, försvarsstarka SHL-lag än att attackera mot schweizare, finnar och tjecker i turneringar med ytterst litet sportsligt värde.”

  Kanske ändå lite motsägelsefullt (?) – med tanke då på spelare som Victor Edsjell (FBK) och Marcus Sylvegård (Växjö) och vilka ligger högt upp på SHL:s poängliga för närvarande med 14 mål gjorda vardera fram tills nu.
  I landslagssammanhang (i samband med exempelvis en dylik typ av turnering som ’Swiss Hockey Games’) – kan man ju tro eller tycka att just de då skulle kunna vara de främsta noterbara målgörarna för Sverige, i så fall. 😉

  • Precis, med Lemans argument skulle matcherna slutat med minst 10 mål per lag, det är ju så lätt att göra mål i dessa turneringar och det är ju Europas bästa forwards på planen

 7. Kul att se med vilken intensitet Strömwall spelar med i landslaget.

  Ett helt annat spel som passar honom än gråa hockeyn Burström o Roger vill spela.

  Är knappast sämre motstånd i landslagsturneringen än SHL. Självklart inte. Däremot en annan typ av hockey som passar spelare som Strömwall bättre. Roligare hockey att titta på.
  3 spelare ligger riktigt högt upp i pressen hela tiden, mycket enklare att få fast spelet och rörelsen är ofantligt mycket bättre än i Frölunda.
  I VF handlar det mesta om riskminimering och att inte göra misstag, därför blir det väl försiktigt offensivt spel.

  Man är mer rädd för att förlora än viljan att vinna. Defensiven framför allt!

  Lyssnade på en av världens kändaste tränare inom fotboll nyligen. Sa en intressant sak: ”när jag bygger ett lag börjar jag med målskytten. Sen bygger jag laget från honom och bakåt. Defensiven är det lättaste att sätta, men med en stark offensiv behöver spelarna inte fundera så mycket på att försvara sig. Då är det motståndarens problem att fokusera på det”.

  Var riktigt skönt att höra. Imsverige har det alltid varit, inom lagidrotten: ”Man bygger lag bakifrån”. Vilket jag anser vara förlegat och destruktivt.

 8. Vad kan det vara som gör att bröderna Abbot sparkas helt plötsligt frågar du Leman. Kan det vara så att spelare idag värderar sig själv högre? Jaget före laget och allt det där? En annan tanke jag funderar på är ju hur man rekryterar spelare? Eller ligger problemet ett steg högre upp i hierarkin? Varje gång ett lag underpresterar skall tränaren bort. Varför gäller inte samma sak spelare? Eller dom som sitter högre upp?

 9. Bästa GBG: en bra jul till Er alla. Det är ni som gör denna blogg till den bästa i Sverige. Manne, danne, Edvard 51 mfl tack det. Med hockey hälsning ifrån Norr. Stora Norrland

 10. Jag håller inte med om att derlätrare att göra måli landslaget Det örfil bästa anfallarna Europa som möter de bästa försvararna och målvakterna. Skulle Leman ha rätt hade matcherna slutat typ 10-9, det är just lätt att göra mål och det är de bästa offensiva spelarna som lirar.

  Nej, Frölunda har helt enkelt tillräcklig kvalite at mönstra kring Malte. Det ihop med RRs en Odenberg som aldrig medger att han har fel tror jag är anledningen till att Malte, Tömmer ås och Innala inte producerar.

  Vi är i akut behov av minst en center och en vass fw, annars tror jag missat slutspel eller möjligtvis playin i år

  Helst skulle vi gjort som Rögle,RR har inte utvecklat vårt spelat de senaste tre säsongerna, vi behöver nytänk

 11. Ante får inga sympatier från mig på tisdag. Han ska tacklas hårt av Lasu, Folin, Nilsson med Co. Ingen saft o bulle hockey!

 12. Just det här med att SHL är den mest defensiva ligan i världen, det måste väl till en rätt stor del vara på grund av att man tillåter väldigt många spelförstörande moment. Jag hade ju önskat att man tog bort allt sånt och gjorde det mer öppet, allra helst att man minskade rinkarna till NHL mått, det måste vara kvävande att som forward spela i denna ligan när man blir crossheckad och motståndarna hänger på en som en ryggsäck.
  Det hade helt klart blivit en mycket roligare hockey om man hade sluppit det grötiga spelet.

  • Har själv flera ggr spelat på rinkar av NHL mått och kan garantera att det INTE blir mindre ”grötigt” eller färre moment där spelare är i hälarna på dig.

   I sak håller jag med dig om spelförstörande moment, men med mindre rinkar skulle svenska lag behöva ändra sitt sätt att utbilda och spela hockey ,vilket jag inte tror sker inom överskådlig tid.

   Skulle VF spela nu på liten rink skulle vi se sargbyten i pauserna.

 13. Liiga är så mycket sämre än SHL.
  Förra säsongen var väl Hjalmarsson topp fem i hela Liiga när han kom till Rögle.
  11 matcher. 2 mål. – 6. Spelade mest i fjärdekedjan, drygt 13 min i istid. Lite mer poäng i slutspelet men ännu mindre istid.
  Jag tror heller inte det kommer någon toppcenter, svårt hitta rätt. Gissar att det slutar med att vi breddar med någon överbliven från annat SHL-lag eller köper loss någon från ett mittenlag i Hockeyallsvenskan som behöver pengar.
  Säsongen bör inriktas på att undvika kval, truppen år väldigt långt från den klass som krävs för att utmana om guld.
  Till nästa säsong, Rönnnbergs sista, vore det intressant med någon förändring på tränarsidan, ex ersätt Burström. Lite ny energi, nya ideer.<
  Strömwall brukar byta klubb varje säsong. Lär spela i Schweiz kommande säsong. Gjorde lite för fin reklam för sig i Tre kronor för att han inte ska få ett kanonerbjudande.

 14. Trevligt skrivet Leman, men tvärt om så tror jag som flera här att FHC spelsätt gör våra spetsspelare sämre än de behöver vara. Dvs det spelar nog ingen roll vem man värvar….
  Dock skall man ge cred till FHC junior och grundverksamhet. Det kommer nog också synas i JVM.

  Ovan konstaterande är synd för alla som gillar FHC och vill se nya slutspelsmatcher tex semi och final spel där vi har iallafall någon chans att vinna. Idag finns inget som ens tyder på en positiv playin situation. Man kommer förlora mot Växjö och Timrå pga de är smartare och klokare. FHC har otroligt svårt mot de flesta andra lagen. Det är hittills i år mer tur än skills, som gjort att vi vunnit en del matcher.
  Dvs man måste nog lägga om spelet och coachningen för att vända skutan. Tänk till istället för att värva.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt