Tio tankar, bland annat om Frölundas tjocka (?) forwardssida och sorglig vecka

Tio tankar, bland annat om Frölundas tjocka (?) forwardssida och sorglig vecka

Tio tankar, bland annat om Frölundas tjocka (?) forwardssida och sorglig vecka

Tio tankar, bland annat om Frölundas tjocka (?) forwardssida och sorglig vecka

► Tio tankar, en söndag mitt emellan SM-final 4 och 5, när vårsolen värmt ett tag men nyfikenhet inför i höst ändå byggts upp.
► Hur ska Frölunda få plats med nya forwards i en rätt tjock trupp? Joel är het i Växjö. Herrejösses, Sam. Det och mycket annat läser ni om i veckans söndagskrönika. Välkomna.

Långt till säsongen 23/24, vi har en härlig vår och sommar framför oss, men visst finns skäl att känna nyfikenhet.

Frölundas offensiv måste vässas – men med vilka? Och hur ska det gå till?
Mer än någonsin följer jag truppbygget med spänning.
Ni får mycket om det här, och så en hel del annat, så klart.

–––––
April ut gäller dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter:
Tio procents rabatt på notan.
Varje gång, oavsett om det är hockey på TV eller inte.
Koden: KALLIOS KLUBBA
.
–––––

SM-FINALEN OCH därmed klubbhockeysäsongen närmar sig sitt slut i Sverige, men tack och lov är det många härliga NHL-morgnar som återstår. En del kanske kopplar bort hockeyn när de varma tiderna är över oss (låt vara att man inte kan ropa hej än, nu ska det visst bli kyligare), här inne är vi dock många som är rätt puckade året om.

Så … spänn fast er, söndagskrönikan är här, som vanligt i form av tio tankar. Välkomna.

 

1. U18-VM skapar SHL-sug.

Inte bara är U18-VM häftigt i sig självt (minus Kanada är världens bästa på plats), det föder också en nyfikenhet inför hösten. Tänk så kul att få se mer av Axel Sandin Pellikka i Skellefteå. Och för oss som följer Frölunda, må det vara i yrket (jag) eller som supportrar (ni) – tänk så kul att se mer av 05:orna Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson. Det var framför allt Otto och David vi såg spännande saker av i vinter (Noah har massor i sig han också), lätt att fundera över hur mycket förtroende de unga forwardstalangerna kommer få av Roger Rönnberg & Co i höst. Är jag tråkig om jag tror att det kommer handlar om en bas i J20 kryddat med SHL-chanser? Är det kanske så att Edstrom redan är så smart att han kan klara en centerroll? Till exempel.

Jag är av den skarpa åsikten att ungdomar inte ska skyndas med, de behöver spela mycket i viktiga situationer, utveckla sina starka sidor; fem, sex minuter i A-laget, kanske spela ”safe”, det ger mindre. Men det kan förstås vara så att Otto, David och månne även Noah under sensommaren/hösten presterar så bra på vuxen nivå att de förtjänar mycket istid, vågar fortsätta spela ett konstruktivt – men smart – spel. Som de gjorde i vintras. Skillnad dock att göra det under en kort period och 52 matcher. Man bör förstå det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, här är jag nyfiken – spännande ska det bli. Större trupp, tuffare konkurrens, på lika villkor?

04:an Isac Born? undrar ni. Jag ser faktiskt inte hur han ska hållas utanför laget.

I U18-VM möter Sverige Tjeckien (17.00) i dag. Två svenskar segrar hittills, 8–0 mot ett Kanada C, 5–3 mot Slovakien. Kanada C? Ja, juniorslutspelet är i full gång på hemmaplan, det lag som Kanada skickar till U18-VM är alltså inte i närheten av att innehålla de bästa spelarna. Viktigt att bära med sig. Bästa poängplockare i Sverige efter två matcher: Axel Sandin Pellikka 2+4, Otto Stenberg 2+3.

 

2. Mycket märkligt.

En sak att domarna missbedömde Brian Coopers bentackling på Jonathan Pudas i torsdags – men varför anmäldes den inte av situationsrummet? Minst lika medvetet fälleben som Victor Ejdsell någon gång i vintras, som Jan Mursak uppe i Timrå eller var det nu var någonstans (mitt minne). Ungefär samma fart och kraft också. Domare kan missa i hastigheten, så även spelare, ibland närmast oförklarligt. En del av spelet. Men att i efterhand inte anmäla en tydlig bentackling när sådana bestraffats under hela säsongen – jag förstår det inte.

En domare jag var i kontakt med skrev: ”Borde ha varit anmäld. Och avstängd.”

 

3. Tjockt bland forwards.

Frölundas forwards.

Vi vet att så kallad spets ska in i Frölunda, en eller två spelare med god förmåga att skjuta för att göra mål skulle verkligen inte göra ont – men det dräller inte av plats. Om nu inte juniorerna är en säsong bort. Om nu inte någon med kontrakt lämnar – eller får ett NHL-bud. Det sistnämnda går alltid att se för Max Friberg (men mer tveksamt den här gången), det är klart tänkbart för nye Linus Öberg (även om jag då tror på utlån). Men en snabbtitt på truppen, även med bara en ny ytterforward in utöver Öberg, visar hur trångt det är.

NY–Gustav Rydahl–Linus Öberg
Jere Innala–Erik Borg–Max Friberg
Patrik Carlsson–Nicklas Lasu–Ryan Lasch
Mats Rosseli Olsen–Linus Nässén–Isac Born
*Otto Stenberg–David Edstrom–Noah Dower Nilsson
Noah Hasa 

Fäst minimal vikt vid positionerna, fäst desto större vid antalet spelare.

Okej 1: Noah Hasa kanske bara börjar med Frölunda och sedan lånas ut igen.

Okej 2: Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson kanske mer ska ses som J20-spelare även i vinter. Men … ska de det? Allihop?

Lite trångt är det. Lite intressant är det. Och tänk om Frölunda får hugg på två ytterforwards av klass?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Lugn, jag målar inte upp något jätteproblem, mycket kan förstås hända, någon lämnar som man inte trodde, frivilligt eller inte, men givet att Frölunda behöver vässa sin offensiva spets så känner jag att det ska bli ytterst spännande att se hur Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg bygger sin 23/24-trupp.

Bara en vass vinge in ställer enorma krav på att Ryan Lasch lyfter, att Jere Innala gör det, att Linus Öberg snabbt hittar rätt i ny miljö, att Gustav Rydahl inte är märkt av ett misslyckande i Nordamerika (slog sig inte in i NHL). Två vassa vingar, två som kan göra mål på hyggligt regelbunden basis, detta skulle göra Frölunda gott om man vill fortsätta hota i toppen, men det stänger väl nästan dörren till de unga? Om vi nu inte får ett eller två Radan Lenc-fall, alltså spelare som Frölunda tidigare berömt men plötsligt släpper och då menar att man inte fått ut max av.

Skrev jag att jag följer fortsättningen med spänning? Annars upprepar jag mig gärna.

 

4. Sorglig vecka för svensk hockey.

Jag var redan irriterad och upprörd när jag skrev denna krönika (kanske läste ni).

Jag är inte gladare nu. Allt som hände efter att Djurgårdens sportchef K-G Stoppel föraktfullt kallade domarna för ”skräp” var att han fick en varning. En liten smäll på fingrarna. ”Fy på sig.” Inte mer.

Snacka om att allsvenskan visar domarna dålig respekt.

Snacka om att man inte har deras ryggar.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Modos Mattias Karlin bötfälldes (10 000 kronor) för att ha kastat en taktivtavla på isen, Tingsryds back Isak Pantzare bestraffades för att ha uttalat sig illa om situationsrummet i en C More-intervju, men när Djurgården först via Johan Garpenlöv (på sandlådenivå) antydde att domarna varit emot dem hela säsongen, när Stoppel därefter följde upp på sitt respektlösa vis – då hände alltså (nästan) ingenting.

Det var en sorglig vecka för svensk hockey. Jag undrar vad domarna tycker. Stimulerande arbetsplats?

 

5. Backsidan har bara ett hål.

Frölundas backar.

Fredrik Sjöström var tydlig när jag talade med honom: Pontus Johansson är inte på väg bort. Nu kan ju allting ändras över en natt i den här branschen, men tills vidare får vi gå på Sjöströms ord – och då finns egentligen bara en lucka att fylla.

a) Kan Frölunda (i tuff konkurrens, bland annat av Rögle) locka hem William Lagesson från Carolinas organisation?

b) Är Otto Leskinen annars intresserad av att återgå i tjänst? Vill Frölunda det, givet att Leskinen nog inte är okej efter höftoperationen förrän i höst?

c) Är det inte så att en högerskytt saknas (Lagesson/Leskinen vänster)?

Någon form av tung värvning återstår. I övrigt ser det ut så här:

Filip Hasa–Tom Nilsson
Henrik Tömmernes–NY
Max Lindroth–Christian Folin
Pontus Johansson–Isac Heens

En bra ny och det där är ta mig tusan inte dåligt. Hög klass.

 

6. Den som väntar på något gott …

Ni som undrar när Frölunda ska börja presentera nyförvärv, enligt Fredrik Sjöström kan det hända saker i veckan. Än så länge har bara målvaktstränaren Peter Iversens namn offentliggjorts, men det kommer snart mer. Kända värvningar:

Gustav Rydahl (spelar AHL-slutspel med Colorado Eagles, här dröjer det).
Linus Öberg (spelat klart med Örebro)
Isac Heens (spelat klart med Mora)
Max Lindroth (spelat klart med Färjestad)
Henrik Tömmernes är mitt uppe i schweiziska finalserien med Genève-Servette, men han är redan presenterad, det minns ni säkert.

 

7. Hemvändare? Hm.

Givet tjockleken på Frölundas trupp 23/24 är det svårt att tänka sig en power forward som Anton Blidh (om han nu ens vill hem). Även en sådan som Carl Klingberg känns lurig att finna plats för, om nu inte klubben ser honom som det vassaste man kan få. Och av vad jag förstår ligger det inte till på det viset.

ANNONS

Visst, plötsligt händer det saker, plötsligt är två man borta. Den här branschen upphör aldrig att förvåna, det vet ni. Men ett och annat börjar klarna.

 

8. Ni är väl inte i hittepåbranschen …?

När Kalle Kossila – så långt ledande center – visade sig vara så svårt skadad att det inte blev något spel i SM-finalen kändes det som att Växjö blev rejält försvagat. Då klev Joel Kellman, 28, fram. Och som han gjort det. Efter fem poänglösa matcher har centern nu 3+1 på de tre senaste; när Växjö imponerade stort – mycket stort! – i lördagens final 4 mot Skellefteå (4–1) gjorde Kellman två mål. Snacka om att kliva fram när det behövs. Så som Kellman lirat, framför allt när han haft Dan Sexton och Hugo Gustafsson på vingarna, det har varit högklassigt.

Om det finns någon enda som snackar ”tråkiga Växjö” efter final 4, då vet vi att vederbörande är i hittepåbranschen. Starkt försvarsspel, smart hockey, vasst anfallsspel – mod att driva matchen, smartness att veta när det är läge att försvara sig, hjärta och passion i det fysiska spelet.

Vad tror ni, säkrar Växjö guldet på måndagskvällen? Jag är inte alls säker, Skellefteå kan i sina bästa stunder spela bra, såras av Växjös press, men kan Jörgen Jönssons gäng verkligen press-tera och ta kommandot när man ”bara” ska ut och spela hem bucklan inför hemmafansen?

Åh, det här blir spännande. Det tycker säkert ni också. I hemlighet.

 

9. Inte samma med Sam?

Senaste truppen.

Att Lasse Johansson är en av tre målvakter, att en tillfrisknad Christian Folin kom med i den senaste landslagstruppen som Sam Hallam tog ut, det förvånade inte. Andreas Borgmans namn, däremot – det överraskade. I grund och botten är det här en mycket skicklig back, i vinter dock tungt skadedrabbad, hackigt med avstängningar, Borgman blev en tombolaback, vinst typ var fjärde gång. Jag trodde inte Hallam skulle ta ut stockholmaren, mer låta denne hämta sig, ladda om inför Schweiztrippen. Men icke.

Nå, Borgman lär inte spela VM, få från de här förtrupperna gör ju det, snart dräller det in NHL-spelare. Men ändå, jag blev förvånad, det blev jag.

Fundering: kan det vara så att Sam Hallam bättre än Roger Rönnberg kan få ut det bästa av Borgman, få denne att agera mindre ”högfärdigt”, inse sina begränsningar, spela smartare med bättre bedömningar? Herrejösses, i så fall har Huddingekillen stjärnpotential.

Sverige möter Finland i Umeå, på torsdag och på lördag.

 

10. Så klart det inte är.

Jag fick ett mejl efter fredagstexten om Ryan Lasch, här i koncentrat: ”Tror du allt var Laschs fel? Tror du PP kraschade bara på grund av Lasch?”

Det snabba svaret på båda frågorna: ”Verkligen inte.”

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag skrev i texten om hur Lasch började säsongen med en massa läckra PP-mackor till Jere Innala och Jacob Nilsson, båda sköt illa, PP lyfte aldrig, inte Lasch heller  – men amerikanen hade absolut sett bättre ut om till exempel Victor Olofsson funnits i laget.  Ändå går det inte att komma ifrån att Lasch hade en klart svagare säsong än vanligt, han glimtade till men såg sin plats i hierarkin förändrad till det sämre, istiden blev allt mindre, inte minst i slutspelet. Naturligtvis är det då på sin plats att bara kasta ut frågorna:

Vill Lasch fortsätta så här?

Vill Frölunda fortsätta så här?

Kanske gäller dubbelt ”ja” (en frisk Lasch kan vara starkare i höst, leva upp till stjärnroll och lön), kanske gäller i det här läget istället dubbel osäkerhet.

Man behöver inte ta ställning för att fundera.

Här Lasch-texten för den som missade.

***

Tack för att ni läste. Ha en fin söndag. Glöm inte lyssna till Christian Lechtaler om ni inte hann med i veckan.

 

***

Förresten, man ska upprepa sig, det har jag lärt mig, för alla läser inte allt, stor respekt för det, och för de här tre spelarna finns supporterintresse.

a) Loui Eriksson – har i princip deklarerat att han lägger av. Visst kommer Frölunda tala med honom, men som Fredrik Sjöström sa i veckan: ”Det ska finnas plats och en roll till honom.” Om nu Loui ändrar sig. Och det tror jag inte. Hans karriär tog sannolikt slut samtidigt som kompisen Joel Lundqvists. Till GP säger Loui att han inte stängt några dörrar, men … mja, jag tror det när jag ser det.

b) Petteri Lindbohm och Anthony Greco — står båda  på något slags reservlista, ni kan nog räkna bort båda två, framför allt Greco. Frölunda har redan många forwards och jagar sylvass spets, alltså bättre än Greco. På backsidan hoppas man på William LagessonOtto Leskinen finns med i bilden (i alla fall utåt), bara en plats ledig, och Lindbohm lär inte sitta och vänta på att Frölunda ska gå bohm …flåt, bom.

 

► Tio tankar, en söndag mitt emellan SM-final 4 och 5, när vårsolen värmt ett tag men nyfikenhet inför i höst ändå byggts upp.
► Hur ska Frölunda få plats med nya forwards i en rätt tjock trupp? Joel är het i Växjö. Herrejösses, Sam. Det och mycket annat läser ni om i veckans söndagskrönika. Välkomna.

Långt till säsongen 23/24, vi har en härlig vår och sommar framför oss, men visst finns skäl att känna nyfikenhet.

Frölundas offensiv måste vässas – men med vilka? Och hur ska det gå till?
Mer än någonsin följer jag truppbygget med spänning.
Ni får mycket om det här, och så en hel del annat, så klart.

–––––
April ut gäller dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter:
Tio procents rabatt på notan.
Varje gång, oavsett om det är hockey på TV eller inte.
Koden: KALLIOS KLUBBA
.
–––––

SM-FINALEN OCH därmed klubbhockeysäsongen närmar sig sitt slut i Sverige, men tack och lov är det många härliga NHL-morgnar som återstår. En del kanske kopplar bort hockeyn när de varma tiderna är över oss (låt vara att man inte kan ropa hej än, nu ska det visst bli kyligare), här inne är vi dock många som är rätt puckade året om.

Så … spänn fast er, söndagskrönikan är här, som vanligt i form av tio tankar. Välkomna.

 

1. U18-VM skapar SHL-sug.

Inte bara är U18-VM häftigt i sig självt (minus Kanada är världens bästa på plats), det föder också en nyfikenhet inför hösten. Tänk så kul att få se mer av Axel Sandin Pellikka i Skellefteå. Och för oss som följer Frölunda, må det vara i yrket (jag) eller som supportrar (ni) – tänk så kul att se mer av 05:orna Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson. Det var framför allt Otto och David vi såg spännande saker av i vinter (Noah har massor i sig han också), lätt att fundera över hur mycket förtroende de unga forwardstalangerna kommer få av Roger Rönnberg & Co i höst. Är jag tråkig om jag tror att det kommer handlar om en bas i J20 kryddat med SHL-chanser? Är det kanske så att Edstrom redan är så smart att han kan klara en centerroll? Till exempel.

Jag är av den skarpa åsikten att ungdomar inte ska skyndas med, de behöver spela mycket i viktiga situationer, utveckla sina starka sidor; fem, sex minuter i A-laget, kanske spela ”safe”, det ger mindre. Men det kan förstås vara så att Otto, David och månne även Noah under sensommaren/hösten presterar så bra på vuxen nivå att de förtjänar mycket istid, vågar fortsätta spela ett konstruktivt – men smart – spel. Som de gjorde i vintras. Skillnad dock att göra det under en kort period och 52 matcher. Man bör förstå det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, här är jag nyfiken – spännande ska det bli. Större trupp, tuffare konkurrens, på lika villkor?

04:an Isac Born? undrar ni. Jag ser faktiskt inte hur han ska hållas utanför laget.

I U18-VM möter Sverige Tjeckien (17.00) i dag. Två svenskar segrar hittills, 8–0 mot ett Kanada C, 5–3 mot Slovakien. Kanada C? Ja, juniorslutspelet är i full gång på hemmaplan, det lag som Kanada skickar till U18-VM är alltså inte i närheten av att innehålla de bästa spelarna. Viktigt att bära med sig. Bästa poängplockare i Sverige efter två matcher: Axel Sandin Pellikka 2+4, Otto Stenberg 2+3.

 

2. Mycket märkligt.

En sak att domarna missbedömde Brian Coopers bentackling på Jonathan Pudas i torsdags – men varför anmäldes den inte av situationsrummet? Minst lika medvetet fälleben som Victor Ejdsell någon gång i vintras, som Jan Mursak uppe i Timrå eller var det nu var någonstans (mitt minne). Ungefär samma fart och kraft också. Domare kan missa i hastigheten, så även spelare, ibland närmast oförklarligt. En del av spelet. Men att i efterhand inte anmäla en tydlig bentackling när sådana bestraffats under hela säsongen – jag förstår det inte.

En domare jag var i kontakt med skrev: ”Borde ha varit anmäld. Och avstängd.”

 

3. Tjockt bland forwards.

Frölundas forwards.

Vi vet att så kallad spets ska in i Frölunda, en eller två spelare med god förmåga att skjuta för att göra mål skulle verkligen inte göra ont – men det dräller inte av plats. Om nu inte juniorerna är en säsong bort. Om nu inte någon med kontrakt lämnar – eller får ett NHL-bud. Det sistnämnda går alltid att se för Max Friberg (men mer tveksamt den här gången), det är klart tänkbart för nye Linus Öberg (även om jag då tror på utlån). Men en snabbtitt på truppen, även med bara en ny ytterforward in utöver Öberg, visar hur trångt det är.

NY–Gustav Rydahl–Linus Öberg
Jere Innala–Erik Borg–Max Friberg
Patrik Carlsson–Nicklas Lasu–Ryan Lasch
Mats Rosseli Olsen–Linus Nässén–Isac Born
*Otto Stenberg–David Edstrom–Noah Dower Nilsson
Noah Hasa 

Fäst minimal vikt vid positionerna, fäst desto större vid antalet spelare.

Okej 1: Noah Hasa kanske bara börjar med Frölunda och sedan lånas ut igen.

Okej 2: Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson kanske mer ska ses som J20-spelare även i vinter. Men … ska de det? Allihop?

Lite trångt är det. Lite intressant är det. Och tänk om Frölunda får hugg på två ytterforwards av klass?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Lugn, jag målar inte upp något jätteproblem, mycket kan förstås hända, någon lämnar som man inte trodde, frivilligt eller inte, men givet att Frölunda behöver vässa sin offensiva spets så känner jag att det ska bli ytterst spännande att se hur Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg bygger sin 23/24-trupp.

Bara en vass vinge in ställer enorma krav på att Ryan Lasch lyfter, att Jere Innala gör det, att Linus Öberg snabbt hittar rätt i ny miljö, att Gustav Rydahl inte är märkt av ett misslyckande i Nordamerika (slog sig inte in i NHL). Två vassa vingar, två som kan göra mål på hyggligt regelbunden basis, detta skulle göra Frölunda gott om man vill fortsätta hota i toppen, men det stänger väl nästan dörren till de unga? Om vi nu inte får ett eller två Radan Lenc-fall, alltså spelare som Frölunda tidigare berömt men plötsligt släpper och då menar att man inte fått ut max av.

Skrev jag att jag följer fortsättningen med spänning? Annars upprepar jag mig gärna.

 

4. Sorglig vecka för svensk hockey.

Jag var redan irriterad och upprörd när jag skrev denna krönika (kanske läste ni).

Jag är inte gladare nu. Allt som hände efter att Djurgårdens sportchef K-G Stoppel föraktfullt kallade domarna för ”skräp” var att han fick en varning. En liten smäll på fingrarna. ”Fy på sig.” Inte mer.

Snacka om att allsvenskan visar domarna dålig respekt.

Snacka om att man inte har deras ryggar.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Modos Mattias Karlin bötfälldes (10 000 kronor) för att ha kastat en taktivtavla på isen, Tingsryds back Isak Pantzare bestraffades för att ha uttalat sig illa om situationsrummet i en C More-intervju, men när Djurgården först via Johan Garpenlöv (på sandlådenivå) antydde att domarna varit emot dem hela säsongen, när Stoppel därefter följde upp på sitt respektlösa vis – då hände alltså (nästan) ingenting.

Det var en sorglig vecka för svensk hockey. Jag undrar vad domarna tycker. Stimulerande arbetsplats?

 

5. Backsidan har bara ett hål.

Frölundas backar.

Fredrik Sjöström var tydlig när jag talade med honom: Pontus Johansson är inte på väg bort. Nu kan ju allting ändras över en natt i den här branschen, men tills vidare får vi gå på Sjöströms ord – och då finns egentligen bara en lucka att fylla.

a) Kan Frölunda (i tuff konkurrens, bland annat av Rögle) locka hem William Lagesson från Carolinas organisation?

b) Är Otto Leskinen annars intresserad av att återgå i tjänst? Vill Frölunda det, givet att Leskinen nog inte är okej efter höftoperationen förrän i höst?

c) Är det inte så att en högerskytt saknas (Lagesson/Leskinen vänster)?

Någon form av tung värvning återstår. I övrigt ser det ut så här:

Filip Hasa–Tom Nilsson
Henrik Tömmernes–NY
Max Lindroth–Christian Folin
Pontus Johansson–Isac Heens

En bra ny och det där är ta mig tusan inte dåligt. Hög klass.

 

6. Den som väntar på något gott …

Ni som undrar när Frölunda ska börja presentera nyförvärv, enligt Fredrik Sjöström kan det hända saker i veckan. Än så länge har bara målvaktstränaren Peter Iversens namn offentliggjorts, men det kommer snart mer. Kända värvningar:

Gustav Rydahl (spelar AHL-slutspel med Colorado Eagles, här dröjer det).
Linus Öberg (spelat klart med Örebro)
Isac Heens (spelat klart med Mora)
Max Lindroth (spelat klart med Färjestad)
Henrik Tömmernes är mitt uppe i schweiziska finalserien med Genève-Servette, men han är redan presenterad, det minns ni säkert.

 

7. Hemvändare? Hm.

Givet tjockleken på Frölundas trupp 23/24 är det svårt att tänka sig en power forward som Anton Blidh (om han nu ens vill hem). Även en sådan som Carl Klingberg känns lurig att finna plats för, om nu inte klubben ser honom som det vassaste man kan få. Och av vad jag förstår ligger det inte till på det viset.

ANNONS

Visst, plötsligt händer det saker, plötsligt är två man borta. Den här branschen upphör aldrig att förvåna, det vet ni. Men ett och annat börjar klarna.

 

8. Ni är väl inte i hittepåbranschen …?

När Kalle Kossila – så långt ledande center – visade sig vara så svårt skadad att det inte blev något spel i SM-finalen kändes det som att Växjö blev rejält försvagat. Då klev Joel Kellman, 28, fram. Och som han gjort det. Efter fem poänglösa matcher har centern nu 3+1 på de tre senaste; när Växjö imponerade stort – mycket stort! – i lördagens final 4 mot Skellefteå (4–1) gjorde Kellman två mål. Snacka om att kliva fram när det behövs. Så som Kellman lirat, framför allt när han haft Dan Sexton och Hugo Gustafsson på vingarna, det har varit högklassigt.

Om det finns någon enda som snackar ”tråkiga Växjö” efter final 4, då vet vi att vederbörande är i hittepåbranschen. Starkt försvarsspel, smart hockey, vasst anfallsspel – mod att driva matchen, smartness att veta när det är läge att försvara sig, hjärta och passion i det fysiska spelet.

Vad tror ni, säkrar Växjö guldet på måndagskvällen? Jag är inte alls säker, Skellefteå kan i sina bästa stunder spela bra, såras av Växjös press, men kan Jörgen Jönssons gäng verkligen press-tera och ta kommandot när man ”bara” ska ut och spela hem bucklan inför hemmafansen?

Åh, det här blir spännande. Det tycker säkert ni också. I hemlighet.

 

9. Inte samma med Sam?

Senaste truppen.

Att Lasse Johansson är en av tre målvakter, att en tillfrisknad Christian Folin kom med i den senaste landslagstruppen som Sam Hallam tog ut, det förvånade inte. Andreas Borgmans namn, däremot – det överraskade. I grund och botten är det här en mycket skicklig back, i vinter dock tungt skadedrabbad, hackigt med avstängningar, Borgman blev en tombolaback, vinst typ var fjärde gång. Jag trodde inte Hallam skulle ta ut stockholmaren, mer låta denne hämta sig, ladda om inför Schweiztrippen. Men icke.

Nå, Borgman lär inte spela VM, få från de här förtrupperna gör ju det, snart dräller det in NHL-spelare. Men ändå, jag blev förvånad, det blev jag.

Fundering: kan det vara så att Sam Hallam bättre än Roger Rönnberg kan få ut det bästa av Borgman, få denne att agera mindre ”högfärdigt”, inse sina begränsningar, spela smartare med bättre bedömningar? Herrejösses, i så fall har Huddingekillen stjärnpotential.

Sverige möter Finland i Umeå, på torsdag och på lördag.

 

10. Så klart det inte är.

Jag fick ett mejl efter fredagstexten om Ryan Lasch, här i koncentrat: ”Tror du allt var Laschs fel? Tror du PP kraschade bara på grund av Lasch?”

Det snabba svaret på båda frågorna: ”Verkligen inte.”

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag skrev i texten om hur Lasch började säsongen med en massa läckra PP-mackor till Jere Innala och Jacob Nilsson, båda sköt illa, PP lyfte aldrig, inte Lasch heller  – men amerikanen hade absolut sett bättre ut om till exempel Victor Olofsson funnits i laget.  Ändå går det inte att komma ifrån att Lasch hade en klart svagare säsong än vanligt, han glimtade till men såg sin plats i hierarkin förändrad till det sämre, istiden blev allt mindre, inte minst i slutspelet. Naturligtvis är det då på sin plats att bara kasta ut frågorna:

Vill Lasch fortsätta så här?

Vill Frölunda fortsätta så här?

Kanske gäller dubbelt ”ja” (en frisk Lasch kan vara starkare i höst, leva upp till stjärnroll och lön), kanske gäller i det här läget istället dubbel osäkerhet.

Man behöver inte ta ställning för att fundera.

Här Lasch-texten för den som missade.

***

Tack för att ni läste. Ha en fin söndag. Glöm inte lyssna till Christian Lechtaler om ni inte hann med i veckan.

 

***

Förresten, man ska upprepa sig, det har jag lärt mig, för alla läser inte allt, stor respekt för det, och för de här tre spelarna finns supporterintresse.

a) Loui Eriksson – har i princip deklarerat att han lägger av. Visst kommer Frölunda tala med honom, men som Fredrik Sjöström sa i veckan: ”Det ska finnas plats och en roll till honom.” Om nu Loui ändrar sig. Och det tror jag inte. Hans karriär tog sannolikt slut samtidigt som kompisen Joel Lundqvists. Till GP säger Loui att han inte stängt några dörrar, men … mja, jag tror det när jag ser det.

b) Petteri Lindbohm och Anthony Greco — står båda  på något slags reservlista, ni kan nog räkna bort båda två, framför allt Greco. Frölunda har redan många forwards och jagar sylvass spets, alltså bättre än Greco. På backsidan hoppas man på William LagessonOtto Leskinen finns med i bilden (i alla fall utåt), bara en plats ledig, och Lindbohm lär inte sitta och vänta på att Frölunda ska gå bohm …flåt, bom.

 

► Tio tankar, en söndag mitt emellan SM-final 4 och 5, när vårsolen värmt ett tag men nyfikenhet inför i höst ändå byggts upp.
► Hur ska Frölunda få plats med nya forwards i en rätt tjock trupp? Joel är het i Växjö. Herrejösses, Sam. Det och mycket annat läser ni om i veckans söndagskrönika. Välkomna.

Långt till säsongen 23/24, vi har en härlig vår och sommar framför oss, men visst finns skäl att känna nyfikenhet.

Frölundas offensiv måste vässas – men med vilka? Och hur ska det gå till?
Mer än någonsin följer jag truppbygget med spänning.
Ni får mycket om det här, och så en hel del annat, så klart.

–––––
April ut gäller dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter:
Tio procents rabatt på notan.
Varje gång, oavsett om det är hockey på TV eller inte.
Koden: KALLIOS KLUBBA
.
–––––

SM-FINALEN OCH därmed klubbhockeysäsongen närmar sig sitt slut i Sverige, men tack och lov är det många härliga NHL-morgnar som återstår. En del kanske kopplar bort hockeyn när de varma tiderna är över oss (låt vara att man inte kan ropa hej än, nu ska det visst bli kyligare), här inne är vi dock många som är rätt puckade året om.

Så … spänn fast er, söndagskrönikan är här, som vanligt i form av tio tankar. Välkomna.

 

1. U18-VM skapar SHL-sug.

Inte bara är U18-VM häftigt i sig självt (minus Kanada är världens bästa på plats), det föder också en nyfikenhet inför hösten. Tänk så kul att få se mer av Axel Sandin Pellikka i Skellefteå. Och för oss som följer Frölunda, må det vara i yrket (jag) eller som supportrar (ni) – tänk så kul att se mer av 05:orna Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson. Det var framför allt Otto och David vi såg spännande saker av i vinter (Noah har massor i sig han också), lätt att fundera över hur mycket förtroende de unga forwardstalangerna kommer få av Roger Rönnberg & Co i höst. Är jag tråkig om jag tror att det kommer handlar om en bas i J20 kryddat med SHL-chanser? Är det kanske så att Edstrom redan är så smart att han kan klara en centerroll? Till exempel.

Jag är av den skarpa åsikten att ungdomar inte ska skyndas med, de behöver spela mycket i viktiga situationer, utveckla sina starka sidor; fem, sex minuter i A-laget, kanske spela ”safe”, det ger mindre. Men det kan förstås vara så att Otto, David och månne även Noah under sensommaren/hösten presterar så bra på vuxen nivå att de förtjänar mycket istid, vågar fortsätta spela ett konstruktivt – men smart – spel. Som de gjorde i vintras. Skillnad dock att göra det under en kort period och 52 matcher. Man bör förstå det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, här är jag nyfiken – spännande ska det bli. Större trupp, tuffare konkurrens, på lika villkor?

04:an Isac Born? undrar ni. Jag ser faktiskt inte hur han ska hållas utanför laget.

I U18-VM möter Sverige Tjeckien (17.00) i dag. Två svenskar segrar hittills, 8–0 mot ett Kanada C, 5–3 mot Slovakien. Kanada C? Ja, juniorslutspelet är i full gång på hemmaplan, det lag som Kanada skickar till U18-VM är alltså inte i närheten av att innehålla de bästa spelarna. Viktigt att bära med sig. Bästa poängplockare i Sverige efter två matcher: Axel Sandin Pellikka 2+4, Otto Stenberg 2+3.

 

2. Mycket märkligt.

En sak att domarna missbedömde Brian Coopers bentackling på Jonathan Pudas i torsdags – men varför anmäldes den inte av situationsrummet? Minst lika medvetet fälleben som Victor Ejdsell någon gång i vintras, som Jan Mursak uppe i Timrå eller var det nu var någonstans (mitt minne). Ungefär samma fart och kraft också. Domare kan missa i hastigheten, så även spelare, ibland närmast oförklarligt. En del av spelet. Men att i efterhand inte anmäla en tydlig bentackling när sådana bestraffats under hela säsongen – jag förstår det inte.

En domare jag var i kontakt med skrev: ”Borde ha varit anmäld. Och avstängd.”

 

3. Tjockt bland forwards.

Frölundas forwards.

Vi vet att så kallad spets ska in i Frölunda, en eller två spelare med god förmåga att skjuta för att göra mål skulle verkligen inte göra ont – men det dräller inte av plats. Om nu inte juniorerna är en säsong bort. Om nu inte någon med kontrakt lämnar – eller får ett NHL-bud. Det sistnämnda går alltid att se för Max Friberg (men mer tveksamt den här gången), det är klart tänkbart för nye Linus Öberg (även om jag då tror på utlån). Men en snabbtitt på truppen, även med bara en ny ytterforward in utöver Öberg, visar hur trångt det är.

NY–Gustav Rydahl–Linus Öberg
Jere Innala–Erik Borg–Max Friberg
Patrik Carlsson–Nicklas Lasu–Ryan Lasch
Mats Rosseli Olsen–Linus Nässén–Isac Born
*Otto Stenberg–David Edstrom–Noah Dower Nilsson
Noah Hasa 

Fäst minimal vikt vid positionerna, fäst desto större vid antalet spelare.

Okej 1: Noah Hasa kanske bara börjar med Frölunda och sedan lånas ut igen.

Okej 2: Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson kanske mer ska ses som J20-spelare även i vinter. Men … ska de det? Allihop?

Lite trångt är det. Lite intressant är det. Och tänk om Frölunda får hugg på två ytterforwards av klass?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Lugn, jag målar inte upp något jätteproblem, mycket kan förstås hända, någon lämnar som man inte trodde, frivilligt eller inte, men givet att Frölunda behöver vässa sin offensiva spets så känner jag att det ska bli ytterst spännande att se hur Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg bygger sin 23/24-trupp.

Bara en vass vinge in ställer enorma krav på att Ryan Lasch lyfter, att Jere Innala gör det, att Linus Öberg snabbt hittar rätt i ny miljö, att Gustav Rydahl inte är märkt av ett misslyckande i Nordamerika (slog sig inte in i NHL). Två vassa vingar, två som kan göra mål på hyggligt regelbunden basis, detta skulle göra Frölunda gott om man vill fortsätta hota i toppen, men det stänger väl nästan dörren till de unga? Om vi nu inte får ett eller två Radan Lenc-fall, alltså spelare som Frölunda tidigare berömt men plötsligt släpper och då menar att man inte fått ut max av.

Skrev jag att jag följer fortsättningen med spänning? Annars upprepar jag mig gärna.

 

4. Sorglig vecka för svensk hockey.

Jag var redan irriterad och upprörd när jag skrev denna krönika (kanske läste ni).

Jag är inte gladare nu. Allt som hände efter att Djurgårdens sportchef K-G Stoppel föraktfullt kallade domarna för ”skräp” var att han fick en varning. En liten smäll på fingrarna. ”Fy på sig.” Inte mer.

Snacka om att allsvenskan visar domarna dålig respekt.

Snacka om att man inte har deras ryggar.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Modos Mattias Karlin bötfälldes (10 000 kronor) för att ha kastat en taktivtavla på isen, Tingsryds back Isak Pantzare bestraffades för att ha uttalat sig illa om situationsrummet i en C More-intervju, men när Djurgården först via Johan Garpenlöv (på sandlådenivå) antydde att domarna varit emot dem hela säsongen, när Stoppel därefter följde upp på sitt respektlösa vis – då hände alltså (nästan) ingenting.

Det var en sorglig vecka för svensk hockey. Jag undrar vad domarna tycker. Stimulerande arbetsplats?

 

5. Backsidan har bara ett hål.

Frölundas backar.

Fredrik Sjöström var tydlig när jag talade med honom: Pontus Johansson är inte på väg bort. Nu kan ju allting ändras över en natt i den här branschen, men tills vidare får vi gå på Sjöströms ord – och då finns egentligen bara en lucka att fylla.

a) Kan Frölunda (i tuff konkurrens, bland annat av Rögle) locka hem William Lagesson från Carolinas organisation?

b) Är Otto Leskinen annars intresserad av att återgå i tjänst? Vill Frölunda det, givet att Leskinen nog inte är okej efter höftoperationen förrän i höst?

c) Är det inte så att en högerskytt saknas (Lagesson/Leskinen vänster)?

Någon form av tung värvning återstår. I övrigt ser det ut så här:

Filip Hasa–Tom Nilsson
Henrik Tömmernes–NY
Max Lindroth–Christian Folin
Pontus Johansson–Isac Heens

En bra ny och det där är ta mig tusan inte dåligt. Hög klass.

 

6. Den som väntar på något gott …

Ni som undrar när Frölunda ska börja presentera nyförvärv, enligt Fredrik Sjöström kan det hända saker i veckan. Än så länge har bara målvaktstränaren Peter Iversens namn offentliggjorts, men det kommer snart mer. Kända värvningar:

Gustav Rydahl (spelar AHL-slutspel med Colorado Eagles, här dröjer det).
Linus Öberg (spelat klart med Örebro)
Isac Heens (spelat klart med Mora)
Max Lindroth (spelat klart med Färjestad)
Henrik Tömmernes är mitt uppe i schweiziska finalserien med Genève-Servette, men han är redan presenterad, det minns ni säkert.

 

7. Hemvändare? Hm.

Givet tjockleken på Frölundas trupp 23/24 är det svårt att tänka sig en power forward som Anton Blidh (om han nu ens vill hem). Även en sådan som Carl Klingberg känns lurig att finna plats för, om nu inte klubben ser honom som det vassaste man kan få. Och av vad jag förstår ligger det inte till på det viset.

ANNONS

Visst, plötsligt händer det saker, plötsligt är två man borta. Den här branschen upphör aldrig att förvåna, det vet ni. Men ett och annat börjar klarna.

 

8. Ni är väl inte i hittepåbranschen …?

När Kalle Kossila – så långt ledande center – visade sig vara så svårt skadad att det inte blev något spel i SM-finalen kändes det som att Växjö blev rejält försvagat. Då klev Joel Kellman, 28, fram. Och som han gjort det. Efter fem poänglösa matcher har centern nu 3+1 på de tre senaste; när Växjö imponerade stort – mycket stort! – i lördagens final 4 mot Skellefteå (4–1) gjorde Kellman två mål. Snacka om att kliva fram när det behövs. Så som Kellman lirat, framför allt när han haft Dan Sexton och Hugo Gustafsson på vingarna, det har varit högklassigt.

Om det finns någon enda som snackar ”tråkiga Växjö” efter final 4, då vet vi att vederbörande är i hittepåbranschen. Starkt försvarsspel, smart hockey, vasst anfallsspel – mod att driva matchen, smartness att veta när det är läge att försvara sig, hjärta och passion i det fysiska spelet.

Vad tror ni, säkrar Växjö guldet på måndagskvällen? Jag är inte alls säker, Skellefteå kan i sina bästa stunder spela bra, såras av Växjös press, men kan Jörgen Jönssons gäng verkligen press-tera och ta kommandot när man ”bara” ska ut och spela hem bucklan inför hemmafansen?

Åh, det här blir spännande. Det tycker säkert ni också. I hemlighet.

 

9. Inte samma med Sam?

Senaste truppen.

Att Lasse Johansson är en av tre målvakter, att en tillfrisknad Christian Folin kom med i den senaste landslagstruppen som Sam Hallam tog ut, det förvånade inte. Andreas Borgmans namn, däremot – det överraskade. I grund och botten är det här en mycket skicklig back, i vinter dock tungt skadedrabbad, hackigt med avstängningar, Borgman blev en tombolaback, vinst typ var fjärde gång. Jag trodde inte Hallam skulle ta ut stockholmaren, mer låta denne hämta sig, ladda om inför Schweiztrippen. Men icke.

Nå, Borgman lär inte spela VM, få från de här förtrupperna gör ju det, snart dräller det in NHL-spelare. Men ändå, jag blev förvånad, det blev jag.

Fundering: kan det vara så att Sam Hallam bättre än Roger Rönnberg kan få ut det bästa av Borgman, få denne att agera mindre ”högfärdigt”, inse sina begränsningar, spela smartare med bättre bedömningar? Herrejösses, i så fall har Huddingekillen stjärnpotential.

Sverige möter Finland i Umeå, på torsdag och på lördag.

 

10. Så klart det inte är.

Jag fick ett mejl efter fredagstexten om Ryan Lasch, här i koncentrat: ”Tror du allt var Laschs fel? Tror du PP kraschade bara på grund av Lasch?”

Det snabba svaret på båda frågorna: ”Verkligen inte.”

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag skrev i texten om hur Lasch började säsongen med en massa läckra PP-mackor till Jere Innala och Jacob Nilsson, båda sköt illa, PP lyfte aldrig, inte Lasch heller  – men amerikanen hade absolut sett bättre ut om till exempel Victor Olofsson funnits i laget.  Ändå går det inte att komma ifrån att Lasch hade en klart svagare säsong än vanligt, han glimtade till men såg sin plats i hierarkin förändrad till det sämre, istiden blev allt mindre, inte minst i slutspelet. Naturligtvis är det då på sin plats att bara kasta ut frågorna:

Vill Lasch fortsätta så här?

Vill Frölunda fortsätta så här?

Kanske gäller dubbelt ”ja” (en frisk Lasch kan vara starkare i höst, leva upp till stjärnroll och lön), kanske gäller i det här läget istället dubbel osäkerhet.

Man behöver inte ta ställning för att fundera.

Här Lasch-texten för den som missade.

***

Tack för att ni läste. Ha en fin söndag. Glöm inte lyssna till Christian Lechtaler om ni inte hann med i veckan.

 

***

Förresten, man ska upprepa sig, det har jag lärt mig, för alla läser inte allt, stor respekt för det, och för de här tre spelarna finns supporterintresse.

a) Loui Eriksson – har i princip deklarerat att han lägger av. Visst kommer Frölunda tala med honom, men som Fredrik Sjöström sa i veckan: ”Det ska finnas plats och en roll till honom.” Om nu Loui ändrar sig. Och det tror jag inte. Hans karriär tog sannolikt slut samtidigt som kompisen Joel Lundqvists. Till GP säger Loui att han inte stängt några dörrar, men … mja, jag tror det när jag ser det.

b) Petteri Lindbohm och Anthony Greco — står båda  på något slags reservlista, ni kan nog räkna bort båda två, framför allt Greco. Frölunda har redan många forwards och jagar sylvass spets, alltså bättre än Greco. På backsidan hoppas man på William LagessonOtto Leskinen finns med i bilden (i alla fall utåt), bara en plats ledig, och Lindbohm lär inte sitta och vänta på att Frölunda ska gå bohm …flåt, bom.

 

► Tio tankar, en söndag mitt emellan SM-final 4 och 5, när vårsolen värmt ett tag men nyfikenhet inför i höst ändå byggts upp.
► Hur ska Frölunda få plats med nya forwards i en rätt tjock trupp? Joel är het i Växjö. Herrejösses, Sam. Det och mycket annat läser ni om i veckans söndagskrönika. Välkomna.

Långt till säsongen 23/24, vi har en härlig vår och sommar framför oss, men visst finns skäl att känna nyfikenhet.

Frölundas offensiv måste vässas – men med vilka? Och hur ska det gå till?
Mer än någonsin följer jag truppbygget med spänning.
Ni får mycket om det här, och så en hel del annat, så klart.

–––––
April ut gäller dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter:
Tio procents rabatt på notan.
Varje gång, oavsett om det är hockey på TV eller inte.
Koden: KALLIOS KLUBBA
.
–––––

SM-FINALEN OCH därmed klubbhockeysäsongen närmar sig sitt slut i Sverige, men tack och lov är det många härliga NHL-morgnar som återstår. En del kanske kopplar bort hockeyn när de varma tiderna är över oss (låt vara att man inte kan ropa hej än, nu ska det visst bli kyligare), här inne är vi dock många som är rätt puckade året om.

Så … spänn fast er, söndagskrönikan är här, som vanligt i form av tio tankar. Välkomna.

 

1. U18-VM skapar SHL-sug.

Inte bara är U18-VM häftigt i sig självt (minus Kanada är världens bästa på plats), det föder också en nyfikenhet inför hösten. Tänk så kul att få se mer av Axel Sandin Pellikka i Skellefteå. Och för oss som följer Frölunda, må det vara i yrket (jag) eller som supportrar (ni) – tänk så kul att se mer av 05:orna Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson. Det var framför allt Otto och David vi såg spännande saker av i vinter (Noah har massor i sig han också), lätt att fundera över hur mycket förtroende de unga forwardstalangerna kommer få av Roger Rönnberg & Co i höst. Är jag tråkig om jag tror att det kommer handlar om en bas i J20 kryddat med SHL-chanser? Är det kanske så att Edstrom redan är så smart att han kan klara en centerroll? Till exempel.

Jag är av den skarpa åsikten att ungdomar inte ska skyndas med, de behöver spela mycket i viktiga situationer, utveckla sina starka sidor; fem, sex minuter i A-laget, kanske spela ”safe”, det ger mindre. Men det kan förstås vara så att Otto, David och månne även Noah under sensommaren/hösten presterar så bra på vuxen nivå att de förtjänar mycket istid, vågar fortsätta spela ett konstruktivt – men smart – spel. Som de gjorde i vintras. Skillnad dock att göra det under en kort period och 52 matcher. Man bör förstå det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, här är jag nyfiken – spännande ska det bli. Större trupp, tuffare konkurrens, på lika villkor?

04:an Isac Born? undrar ni. Jag ser faktiskt inte hur han ska hållas utanför laget.

I U18-VM möter Sverige Tjeckien (17.00) i dag. Två svenskar segrar hittills, 8–0 mot ett Kanada C, 5–3 mot Slovakien. Kanada C? Ja, juniorslutspelet är i full gång på hemmaplan, det lag som Kanada skickar till U18-VM är alltså inte i närheten av att innehålla de bästa spelarna. Viktigt att bära med sig. Bästa poängplockare i Sverige efter två matcher: Axel Sandin Pellikka 2+4, Otto Stenberg 2+3.

 

2. Mycket märkligt.

En sak att domarna missbedömde Brian Coopers bentackling på Jonathan Pudas i torsdags – men varför anmäldes den inte av situationsrummet? Minst lika medvetet fälleben som Victor Ejdsell någon gång i vintras, som Jan Mursak uppe i Timrå eller var det nu var någonstans (mitt minne). Ungefär samma fart och kraft också. Domare kan missa i hastigheten, så även spelare, ibland närmast oförklarligt. En del av spelet. Men att i efterhand inte anmäla en tydlig bentackling när sådana bestraffats under hela säsongen – jag förstår det inte.

En domare jag var i kontakt med skrev: ”Borde ha varit anmäld. Och avstängd.”

 

3. Tjockt bland forwards.

Frölundas forwards.

Vi vet att så kallad spets ska in i Frölunda, en eller två spelare med god förmåga att skjuta för att göra mål skulle verkligen inte göra ont – men det dräller inte av plats. Om nu inte juniorerna är en säsong bort. Om nu inte någon med kontrakt lämnar – eller får ett NHL-bud. Det sistnämnda går alltid att se för Max Friberg (men mer tveksamt den här gången), det är klart tänkbart för nye Linus Öberg (även om jag då tror på utlån). Men en snabbtitt på truppen, även med bara en ny ytterforward in utöver Öberg, visar hur trångt det är.

NY–Gustav Rydahl–Linus Öberg
Jere Innala–Erik Borg–Max Friberg
Patrik Carlsson–Nicklas Lasu–Ryan Lasch
Mats Rosseli Olsen–Linus Nässén–Isac Born
*Otto Stenberg–David Edstrom–Noah Dower Nilsson
Noah Hasa 

Fäst minimal vikt vid positionerna, fäst desto större vid antalet spelare.

Okej 1: Noah Hasa kanske bara börjar med Frölunda och sedan lånas ut igen.

Okej 2: Otto Stenberg, David Edstrom och Noah Dower Nilsson kanske mer ska ses som J20-spelare även i vinter. Men … ska de det? Allihop?

Lite trångt är det. Lite intressant är det. Och tänk om Frölunda får hugg på två ytterforwards av klass?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Lugn, jag målar inte upp något jätteproblem, mycket kan förstås hända, någon lämnar som man inte trodde, frivilligt eller inte, men givet att Frölunda behöver vässa sin offensiva spets så känner jag att det ska bli ytterst spännande att se hur Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg bygger sin 23/24-trupp.

Bara en vass vinge in ställer enorma krav på att Ryan Lasch lyfter, att Jere Innala gör det, att Linus Öberg snabbt hittar rätt i ny miljö, att Gustav Rydahl inte är märkt av ett misslyckande i Nordamerika (slog sig inte in i NHL). Två vassa vingar, två som kan göra mål på hyggligt regelbunden basis, detta skulle göra Frölunda gott om man vill fortsätta hota i toppen, men det stänger väl nästan dörren till de unga? Om vi nu inte får ett eller två Radan Lenc-fall, alltså spelare som Frölunda tidigare berömt men plötsligt släpper och då menar att man inte fått ut max av.

Skrev jag att jag följer fortsättningen med spänning? Annars upprepar jag mig gärna.

 

4. Sorglig vecka för svensk hockey.

Jag var redan irriterad och upprörd när jag skrev denna krönika (kanske läste ni).

Jag är inte gladare nu. Allt som hände efter att Djurgårdens sportchef K-G Stoppel föraktfullt kallade domarna för ”skräp” var att han fick en varning. En liten smäll på fingrarna. ”Fy på sig.” Inte mer.

Snacka om att allsvenskan visar domarna dålig respekt.

Snacka om att man inte har deras ryggar.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Modos Mattias Karlin bötfälldes (10 000 kronor) för att ha kastat en taktivtavla på isen, Tingsryds back Isak Pantzare bestraffades för att ha uttalat sig illa om situationsrummet i en C More-intervju, men när Djurgården först via Johan Garpenlöv (på sandlådenivå) antydde att domarna varit emot dem hela säsongen, när Stoppel därefter följde upp på sitt respektlösa vis – då hände alltså (nästan) ingenting.

Det var en sorglig vecka för svensk hockey. Jag undrar vad domarna tycker. Stimulerande arbetsplats?

 

5. Backsidan har bara ett hål.

Frölundas backar.

Fredrik Sjöström var tydlig när jag talade med honom: Pontus Johansson är inte på väg bort. Nu kan ju allting ändras över en natt i den här branschen, men tills vidare får vi gå på Sjöströms ord – och då finns egentligen bara en lucka att fylla.

a) Kan Frölunda (i tuff konkurrens, bland annat av Rögle) locka hem William Lagesson från Carolinas organisation?

b) Är Otto Leskinen annars intresserad av att återgå i tjänst? Vill Frölunda det, givet att Leskinen nog inte är okej efter höftoperationen förrän i höst?

c) Är det inte så att en högerskytt saknas (Lagesson/Leskinen vänster)?

Någon form av tung värvning återstår. I övrigt ser det ut så här:

Filip Hasa–Tom Nilsson
Henrik Tömmernes–NY
Max Lindroth–Christian Folin
Pontus Johansson–Isac Heens

En bra ny och det där är ta mig tusan inte dåligt. Hög klass.

 

6. Den som väntar på något gott …

Ni som undrar när Frölunda ska börja presentera nyförvärv, enligt Fredrik Sjöström kan det hända saker i veckan. Än så länge har bara målvaktstränaren Peter Iversens namn offentliggjorts, men det kommer snart mer. Kända värvningar:

Gustav Rydahl (spelar AHL-slutspel med Colorado Eagles, här dröjer det).
Linus Öberg (spelat klart med Örebro)
Isac Heens (spelat klart med Mora)
Max Lindroth (spelat klart med Färjestad)
Henrik Tömmernes är mitt uppe i schweiziska finalserien med Genève-Servette, men han är redan presenterad, det minns ni säkert.

 

7. Hemvändare? Hm.

Givet tjockleken på Frölundas trupp 23/24 är det svårt att tänka sig en power forward som Anton Blidh (om han nu ens vill hem). Även en sådan som Carl Klingberg känns lurig att finna plats för, om nu inte klubben ser honom som det vassaste man kan få. Och av vad jag förstår ligger det inte till på det viset.

ANNONS

Visst, plötsligt händer det saker, plötsligt är två man borta. Den här branschen upphör aldrig att förvåna, det vet ni. Men ett och annat börjar klarna.

 

8. Ni är väl inte i hittepåbranschen …?

När Kalle Kossila – så långt ledande center – visade sig vara så svårt skadad att det inte blev något spel i SM-finalen kändes det som att Växjö blev rejält försvagat. Då klev Joel Kellman, 28, fram. Och som han gjort det. Efter fem poänglösa matcher har centern nu 3+1 på de tre senaste; när Växjö imponerade stort – mycket stort! – i lördagens final 4 mot Skellefteå (4–1) gjorde Kellman två mål. Snacka om att kliva fram när det behövs. Så som Kellman lirat, framför allt när han haft Dan Sexton och Hugo Gustafsson på vingarna, det har varit högklassigt.

Om det finns någon enda som snackar ”tråkiga Växjö” efter final 4, då vet vi att vederbörande är i hittepåbranschen. Starkt försvarsspel, smart hockey, vasst anfallsspel – mod att driva matchen, smartness att veta när det är läge att försvara sig, hjärta och passion i det fysiska spelet.

Vad tror ni, säkrar Växjö guldet på måndagskvällen? Jag är inte alls säker, Skellefteå kan i sina bästa stunder spela bra, såras av Växjös press, men kan Jörgen Jönssons gäng verkligen press-tera och ta kommandot när man ”bara” ska ut och spela hem bucklan inför hemmafansen?

Åh, det här blir spännande. Det tycker säkert ni också. I hemlighet.

 

9. Inte samma med Sam?

Senaste truppen.

Att Lasse Johansson är en av tre målvakter, att en tillfrisknad Christian Folin kom med i den senaste landslagstruppen som Sam Hallam tog ut, det förvånade inte. Andreas Borgmans namn, däremot – det överraskade. I grund och botten är det här en mycket skicklig back, i vinter dock tungt skadedrabbad, hackigt med avstängningar, Borgman blev en tombolaback, vinst typ var fjärde gång. Jag trodde inte Hallam skulle ta ut stockholmaren, mer låta denne hämta sig, ladda om inför Schweiztrippen. Men icke.

Nå, Borgman lär inte spela VM, få från de här förtrupperna gör ju det, snart dräller det in NHL-spelare. Men ändå, jag blev förvånad, det blev jag.

Fundering: kan det vara så att Sam Hallam bättre än Roger Rönnberg kan få ut det bästa av Borgman, få denne att agera mindre ”högfärdigt”, inse sina begränsningar, spela smartare med bättre bedömningar? Herrejösses, i så fall har Huddingekillen stjärnpotential.

Sverige möter Finland i Umeå, på torsdag och på lördag.

 

10. Så klart det inte är.

Jag fick ett mejl efter fredagstexten om Ryan Lasch, här i koncentrat: ”Tror du allt var Laschs fel? Tror du PP kraschade bara på grund av Lasch?”

Det snabba svaret på båda frågorna: ”Verkligen inte.”

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Jag skrev i texten om hur Lasch började säsongen med en massa läckra PP-mackor till Jere Innala och Jacob Nilsson, båda sköt illa, PP lyfte aldrig, inte Lasch heller  – men amerikanen hade absolut sett bättre ut om till exempel Victor Olofsson funnits i laget.  Ändå går det inte att komma ifrån att Lasch hade en klart svagare säsong än vanligt, han glimtade till men såg sin plats i hierarkin förändrad till det sämre, istiden blev allt mindre, inte minst i slutspelet. Naturligtvis är det då på sin plats att bara kasta ut frågorna:

Vill Lasch fortsätta så här?

Vill Frölunda fortsätta så här?

Kanske gäller dubbelt ”ja” (en frisk Lasch kan vara starkare i höst, leva upp till stjärnroll och lön), kanske gäller i det här läget istället dubbel osäkerhet.

Man behöver inte ta ställning för att fundera.

Här Lasch-texten för den som missade.

***

Tack för att ni läste. Ha en fin söndag. Glöm inte lyssna till Christian Lechtaler om ni inte hann med i veckan.

 

***

Förresten, man ska upprepa sig, det har jag lärt mig, för alla läser inte allt, stor respekt för det, och för de här tre spelarna finns supporterintresse.

a) Loui Eriksson – har i princip deklarerat att han lägger av. Visst kommer Frölunda tala med honom, men som Fredrik Sjöström sa i veckan: ”Det ska finnas plats och en roll till honom.” Om nu Loui ändrar sig. Och det tror jag inte. Hans karriär tog sannolikt slut samtidigt som kompisen Joel Lundqvists. Till GP säger Loui att han inte stängt några dörrar, men … mja, jag tror det när jag ser det.

b) Petteri Lindbohm och Anthony Greco — står båda  på något slags reservlista, ni kan nog räkna bort båda två, framför allt Greco. Frölunda har redan många forwards och jagar sylvass spets, alltså bättre än Greco. På backsidan hoppas man på William LagessonOtto Leskinen finns med i bilden (i alla fall utåt), bara en plats ledig, och Lindbohm lär inte sitta och vänta på att Frölunda ska gå bohm …flåt, bom.

 

83 Kommentarer

 1. visst att Cooper kunde bli granskad. Men den stora elefanten i rummet är hur Skellefteås 3-2 i torsdags missades efter en solklar kross i ryggen där pucken sedan spelades. Det är något att skriva om du vill dra upp något som påverkar och inte dra upp något för att en frölundaspelare råkade kmätackla någon och bli avstängd. Men antar att det är den typen an som ryckdunkarna här vill ha.

  • Tror du behöver läsa texten en gång till 😉 tror inte du förstod vad som stod där. säg gärna till om du behöver hjälp att förstå, förstår att det inte är så lätt för alla att läsa ordentligt.

  • Något är uppenbarligen fel högst upp på kontoret. Sök hjälp, för allas skull, men framförallt, för din egen.

    • Snälla, kan inte alla bara låta Herr Lakers vara där i sin egen lilla värld? Eller … klart alla som vill får svara, men … det triggar liksom bara mer stollighet. En tanke. Inget krav. Alla gör förstås som de vill.

     • Jag gillar att bli ”inbjuden” i hans värld. 🙂
      Tar man honom på allvar och blir upprörd eller irriterad får man skylla sig själv lite grand.

      Alltid intressant att se vad som får honom att tappa det i alla dina utmärkta texter.
      Och denna gången var det en solklar bentackling som det tydligen inte skulle fokuseras på utan skulle vinklas till en helt annan situation.

      Lite kul tycker jag allt det är. 🙂

      Keep up the good work Leman!

     • Jag menar att ingen borde fokusera på någon av sotuationerna men ska någon tad upp så är det självklart en som surely påverkar resultatet i matchen istället för att jämföra med något som hände för länge sedan och överspelet.

     • Blocka mig för att jag tycker är för mycket fokus på domare dn istället för prestation och spelare. Jisses.

     • Henrik, det ser märkligt ut när du försvarar icke frölundaiter samtidigt som de drar ner nivån på din hemsida.
      Jag vet inte vad som är mest svårbegripligt; att en Växjö supporter spenderar tid på en Frölunda chatt, eller varför ägaren till hemsidan aktivt försvarar Växjö supportern, som förstör miljön på hemsidan. Trist, jag hoppade av prenumerationen, trots att jag gärna betalat 3 dubbla året om.

  • Håller helt med dig. Det målet skulle inte gilltats. Solklar interference. I det läget skulle man haft coach challenge. Såg Rangers mot Devils inatt. Det var en likadan situation och domaren tog då upp armen direkt.

   • Ha. Men hade det gått att utmana ett ickebeslut som det eller är det Vissa saker som går att utmana?

 2. Jag blir bara deppig när jag tittar på Frölundas forwards…En förstakedja, två tredjekedjor och en fjärdekedja.

  • Instämmer.
   Ibland behöver man gå på något etablerat, något riktigt spetsigt, som måhända kostar mer, men som ger resultat. Klubben har oftare satsat på att plocka de som k a n utvecklas till något bra.
   Frölunda har en stark ekonomi. Jag ser hellre att man vågar trycka TUNGT på 2st offensiva kedjor med mycket spets. Sen 2st med mer fysik och gärna inkluderar våra duktiga ungdomar.

 3. Loui är en klok man han fixade en ok säsong i VF efter återkomsten, men känner att nu räcker de, avslutar med flaggan i topp ! Hoppas att även någon mer fw som känner att istiden blir nog minimal och då lämnar jag över till de unga hungriga som redan bevisat med rätt blandning av duktiga äldre går ut och kör, inga raka ben där inte, Rönnberg får ju också då lite mer harmoni i båset om han ”vågar” med lite tålamod släppa fram lovande egen produkter som ger respekt i Frölunda kretsar, VF motto som är känt i Sverige att Frölunda ger Juniorerna möjligheter för framtiden.

 4. Äntligen släppte Växjö loss och visade sin klass. Körde över Skellefteå uppe i Västerbotten.
  Guldet säkras redan nu på måndag.

 5. Kommenterar några av punkterna.

  1. Galet att djurgården inte får straff för sina uttalanden om domarna. Att tränare kan kritisera är ju inte ovanligt men att personer i styrelsen gör det, galet!

  2. Tacklingen på Pudas. Helt galet också. Domarna ”har ju alltid” en femma på handen när vissa situationer uppstår. Varför tittar inte domarna på den under matchen? Och varför anmäld den inte i efterhand? Det är detta jag tycker är konstigt. I grundserien så hade det garanterat blivit en avstängning. Bara för att det är slutspel så tillåtet man i princip allt.

  3. Jag är glad att jag inte är sportchef. Det är tjockt bland forwards. Ska man låna ut Otto, Edström, Born mfl eller ska man satsa på dessa unga spelare? Hur man än gör så kommer det kritiseras om det går dåligt under hösten. ”Varför låter ni Daniel, manne och gänget spela? Dom är trötta och gamla. Satsa på yngre..” eller, ”varför värvar ni inte spets? Alla ser att det behövs..” Mm, lycka till Fredrik Sjöström.

  • Vi behöver bryta kontrakt. Behöver värva in spets. Sedan ska Born, Edstrom osv få chansen. Det har vi ”råd” med om vi gör rätt i övrigt.

   Men att de skulle bryta kontrakt. Det finns inte, tyvärr. Därför kommer en topp 6 plats bli svår att nå.

    • Carlsson och Lasch i en drömvärld.

     Carlsson gjorde ett bra slutspel, men som folk är inne på, vi måste våga genomföra en föryngring i truppen.

     Att ha en ”tredje-kedja” med Otto-Edström-Born är kittlande, och bra för föreningen att våga satsa på våra egna, samt en fjärde med gnuggarna Nässen-Lasu-Rosseli.
     Noah och Borg extragubbar.

     Övriga topp-kedjor hade jag velat lägga mycket krut på.
     Två nya lekkamrater till Innala och en kedja innehållandes Öberg-Rydahl-Friberg.

     Förstår att detta inte kommer hända såklart, men man kan få drömma lite:)

 6. Kan tänka mig att dom plockar in två forwards där Born börjar som 13:de. Vis av förra årets tunna trupp så tror jag man går in med mer konkurrens, dvs fler seniora, detta året. Synd på Born som var bra när han kom in. Men han kanske petar någon mer etablerad under säsong.

 7. Förläng med Greco och bryt med någon av de äldre, ex Lasu, MRO, Carlsson eller Nässén (trots yngre).

 8. Kristian Kostadinski, Frölundas store (196/97) back, har kallats in till U18-VM istället för skadade Albert Wikman.

 9. Leman >> Hoppas du är medveten om att Sjöström varit tvungen att döda dig om han sagt något annat om PJ.😉

 10. Om vi skall ha någon chans nästa säsong så måste vi avsluta med Lasch. Det allvarligaste med Lasch i år är inte poängproduktionen, det är att när han spelar i egen zon så är det som att vi spelar BP.

  Ut med Lasch en eller 2 av MRO, Purre och Nässen och in med spets, annars riskerar vi att göra Brynäs sällskap i allsvenskan efter nästa säsong.

  • Håller helt med om lach, att man har taskigt med poäng när ingen kan skjuta är ju inte hans fel!
   Men just när han gång på gång blir av med puck i anfallszon, vilket varit hans styrka många år att trots sin storlek kan han hålla pucken. Sen jobbar han knappt hem, tacklas inte (iofs aldrig gjort heller) täcker aldrig skott. Ja då kanske man måste fundera på hans betydelse i laget!
   Innala kan lätt ta över hans plats som framspelare och PPdirigent!
   En hel försäsong i Sverige med laget borde vara obligatoriskt för honom efter denna säsong om man ska ”satsa” på honom ett år till, annars borde man kasta ut lite linor till Finland om att ta över hans kontrakt!

  • Det finns ingen spelare vars pass alla gör mål på men om det inte blir mål på ett pass som Lasch står för, ofta slängt på chans när han är trängd, då är medspelarna kassa?

   Att medspelarna är trötta efter att ha slitit dubbelt i defensiven där Lasch sällan deltar, det är oväsentligt. Att Lasch drar ner tempot i PP för att han är ovän med pucken, det är så klart medspelarnas fel.

   Förr kunde Lasch dra en motståndare, ibland t.o.m. 2 eller ngn gång 3, idag är man glad om han inte blir uppäten av första motståndare som går på honom. Men det är väl medspelarnas fel.

 11. Det är märkligt att det inte värvats in spets på forwardsidan när problemet funnits i så många år. Undra ifall Lasch tänkt för sig själv ”fan sätt dit den nån gång” .

  • Ja, obegripligt att Sjöström får vara kvar efter att ha begått tjänstefel flera säsonger i rad.

  • Eller, kan man ibland undra om inte övriga i laget ibland tänker, ”men passa pucken nån gång” när Lasch står still och drar ner på tempot?

 12. Vi har fortfarande för många spelare som påminner om varandra. Dvs hårt arbetande, bra på skridskor, men rätt trubbiga med klubban.

  Vilka forwards i truppen är ej kapabla att göra 35-40 p eller mer?
  Joel var vår bäste poängplockare 2022/2023: 29 p….

 13. Växjö verkar veta hur man bygger lag och vad en trupp behöver trots liten stad. Frö har 12 000. Innala är bra men det blir aldrig mål. Kollar man inte som sportchef hur många mål Innala gjorde? Lasch är den ända riktiga spetsen framåt. Han är bäst i shl när han har sina bra dagar.

 14. Det är 2-3 spetsforwards/målgörare som ska in plus en ersättare till Lindbom om han inte är kvar då kan frö gå för guldet 23/24. I övrigt känns laget rätt komplett.

 15. ”Frölundas offensiv måste vässas – men med vilka?”
  Ja, det första – ett helt korrekt konstaterande av Leman. ’Det andra’ är dilemmat, dessvärre.
  Upplevs som det har gått mycken tid (20 år) sen fornstora dar när Frölunda hade några riktigt framträdande anfallsspelare på en o samma gång i laget som t.ex. Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och Tomi Kallio. Inte heller förglömma Jonas Johnson.
  Gillar när unga spelare som t.ex. Andreas Johnson, Samuel Fagemo och Elmer Söderblom poppar upp i Frölundas A-lag, men som sagt vad sådana unga spelare försvinner nästan lika snabbt som en höna skiter.
  Artturi Lehkonen var också en jättelyckad värvning, varvid jag vill minnas att han vid sin första tid i Frölunda blev drabbad av körtelfeber – men som han ändå kom tillbaka, som en mycket fantastisk pigg hockeylirare för Frölunda säsongen därpå och då med SM-guld 2016.
  Även sådana gubbar som exempelvis Mattias Janmark, Victor Olofsson och Carl Grundström – får man ju inte heller behålla för evigt, så är det bara.

  • Att värva de sistnämnda spelarna är som att slå in en öppen dörr. Det är hög tid för Sjöström att leverera lite nyförvärv där man faktiskt blir positivt överraskad.

  • Hockeykartan har ritats om sen den tiden. Då stack inte spetsen i SHL till Schweiz. Det fanns knappt några svenskar i AHL i jämförelse med närmar 100 stycken nu för tiden. Spelare som Klingberg, Fagemo, Lias, Ryfors, Moverare, Lagesson m.m spelade kvar i svensk hockey.

   Det är inte lätt att vara sportchef. Vi fans kräver spets men om en spelare levererar på riktigt hög nivå försvinner han (så länge det inte är en hemvändare som är ”klar”)

 16. Ryan Lasch bör man bryta med, i synnerhet om det finns ngt annat lag som kan tänka sig att ta över del av lönen. Ska man få ordning på PP behöver man bygga om och framför allt behöver man plats och löneutrymme för att kunna rekrytera in spetsen som behövs.

 17. Det finns gott om pengar. Det är inget problem. Problemet är att klubben är för snåla att använda de, ordentligt. De tror att de varje säsong ska kunna vara med och slåss om guldet, men så är givetvis inte fallet. Att vara med och tampas någon gång ibland med en trupp utan någon riktig spets, går en gång på tio. För att vara med och slåss om det oftare, vilket de själva säger är kravbilden – då behöver de också öppna plånboken och inse att det kostar att vinna. Men det ger också mycket när du väl vinner…

  Så länge ”snålheten” fortsätter så kommer vi inte få se något firande på Götaplatsen.

  • 2019 var väl ett sådant år man prickade formen och vann på pp. Ändå märkligt att de inte har värvat ordentliga forwards som kan göra mål. Trodde de innala helt plötsligt skulle ösa in mål från ingenstans? . Målvaktssidan och backsidan har man ju inte snålat på iaf. Hela hockey-Sverige ser att frö är trubbiga framåt och varit så antal år nu.

  • Jag fattar heller inte varför de snålar med spelarbudgeten. Inkompetent att budgetera med endast grundserien. Riktigt inkompetent!!!
   De ska alltså gå jämnt upp på seriespel. Slutspel blir vinst. Men de senaste åren har man i snitt spelat 3-4 hemmamatcher i slutspel. Hade man lagt in dessa matcher i lönebudgeten hade vi på riktigt kunna utmana om guld eftersom det hade inneburit ytterligare 2-3 riktigt bra spelare. Och även fått ytterligare ett flertal hemmamatcher i slutspelet.

 18. Tänk på att det är troligt att Stenberg, Born och Edstrom spelar JVM. Det kan även bli så att de är iväg på NHL camp i slutet av sommaren. Därför tror jag att Hasa har en roll att fylla under perioder av säsongen.

  Jag tror även att Innalas kontrakt ligger risigt till om vi hittar något bättre. Till skillnad från Lasch lär det finnas mängder av klubbar som är villiga att ta över hans kontrakt.

  • Vad menar du gällande Lasch, finns ju folk här inne som på fullt allvar verkar tro att Lasch är bästa spelaren i SHL när alla tecken står rätt? Måste finnas många lag som vill ha den gubben?

   • Och enligt er kritiker så är han totalt kass. Så då lär det ju inte finnas ett enda lag som vill ha honom…..

 19. Hellre Greco än Klingberg.
  Tror på två vassa forwards in utöver de vi vet idag.
  Rätt övertygad om att PJ släpps från backarna också. Så två in där också!

 20. Märkligt att inte domaren tagit en enda abuse på Garpen. Han får verkligen skälla & klaga hela tiden på domaren.

 21. Jag tycker att de kan ”chansa” med Greco. Han blev ju trots allt bättre ju längre säsongen fortskred. Skulle inte vilja se honom i exemplvis Färjestad. Det känns som att ledningen INTE vill ha 4 färdiga kedjor, utan att de vill ha någon/några som kan spela sig in in i kedja 3&4 allt eftersom. Kanske rätt, men som supporter vill man ju ha 4 ”färdiga” femmor från start, eller? Ekonomin finns ju för att ta in både Leskinen samt Lagesson,eller varför inte Lindbohm (om han inte är föör dyr), då kan vi ju utmana på riktigt! Stärk defensiven, så blir det bra offensivt ”på köpet” i de flesta fall. Jag tycker att det hade varit grymt med en riktig sniper oxå att lägga till, och då är ju inte längre Louie med på tåget i mitt tycke. Varför har vi så jäkla svårt att hitta en RIKTIG målskytt år efter år???

 22. Jag har för mig att MRO Lasu M Friberg spelade 3-4 lina för några säsonger sen och det med bravur! tror dom skulle kunna göra det igen och nöta ner motståndare,Rydahl och Öberg är bra värvningar men är oxå lite grovjobbare med lite bättre sinne för mål en tex Lasu och MRO .om Lasch ska va kvar behöver han en jävligt bra center och en sniper av rang typ A Soumela denna säsong att leka med och viktigt att han oxå även har skottsäkra och spelskickliga backar när han är på is ett ex Lukas bengtsson Växjö är en sån back Greco bör behållas kanske Rydahl greco innala i en line,Nässen tveksam lämnar inte mkt avtryck på isen varken mål lr assist alltid 4 line och bp på han…2 spets spelare till är ett måste annars kommer det bli jobbigt att bli topp 6 och komma nån vart i ett ev slutspel

 23. Känns ändå som att Frölunda behöver 2 vassa målgörare även om Greco stanna eller inte. Många är nog trötta på forwards som bara träffar magplattan. Stort puckinnehav med chanser är inte värt något om man inte kan göra mål. Att även försöka bli mer stabila över säsongen och hamna topp 3. Stark defensiv med spets fram som Växjö fast en roligare hockey. Man har ju alla delarna fast det där sista pusslet med de där 2 målgörarna måste in annars blir det runt kvart , semi år efter år. Man vill ju laget ska ta guld.

  Att man haft svårt få in målgörare är att man kanske hoppats och trott vissa helt plötsligt ska börja vräka in mål. Shl är en ganska defensiv liga och då behövs nog specialkompetens framåt.

 24. Om nu truppen är tjock så köp ut Purre och MRO som tyvärr har karriären bakom sig! Och med detta ge större plats för 2 spets värvningar och för våra ungdomar.
  Sjöström måste agera, annars är vi kvar på samma nivå som tidigare år!

  • Exakt! Har man gjort ett uselt jobb och gett för långa kontrakt, så får man också städa upp efter sig.

 25. Frölunda måste ju få loss kassar med pengar till nästa säsong , när så många välbetalda slutar eller går vidare .
  1-2 avslutare av rang! Köp av konkurrenter om möjligt
  Frölunda stärker och motståndare tappar .

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt