Tio tankar, bland annat om Frölundas störste profil, JVM-oro och tummar för lår

Tio tankar, bland annat om Frölundas störste profil, JVM-oro och tummar för lår

Tio tankar, bland annat om Frölundas störste profil, JVM-oro och tummar för lår

Tio tankar, bland annat om Frölundas störste profil, JVM-oro och tummar för lår

► Söndagskrönikan, dagen efter att Lasse Johansson hållit ännu en nolla, Roger Rönnberg blivit nummer ett och Frölunda gjort jobbet i Oskarshamn. En hel del om detta – och så om JVM-oron.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Foto: TV4 (skärmdumpar)

Roger Rönnberg är nummer 1. Inte bara bland tränarna, utan …
Visst hade Frölunda förväntat sig mer av säsongen, men …
Jäkla jobbigt för JVM, Frölunda och Göteborgshockeyn, om …

SÖNDAGEN ÄR HÄR, vid det här laget vet ni vad det betyder, alltså redaktör Lemans funderingar om ditt och datt. Ni har en del att sätta tänderna i, men söndagen är lång, kanske finner ni tid om ni har lust.

Här är krönikan, som alltid i form av tio tankar, som alltid är ni hjärtligt välkomna.

 

1. Det hinner nog bli fler Rogerrubriker …

Frölundas störste profil? Roger Rönnberg. Tveklöst. Utan konkurrens. Finns (sedan Joel Lundqvist lagt av) ingen spelare som kommer nära. Må det vara i båset eller i intervjusituationer, i TV4 eller med oss i skrivande media – det händer alltid saker runt Rönnberg. Han har varit – och är – en fantastisk representant för Frölunda, för SHL.

Det har gnällts en del i veckan efter att Rönnberg inte kunde släppa det där med att han fick matchstraff utan att ha fått förklarat för sig varför, supportrar klagar ibland på hans sätt att uttrycka sig på presskonferenser, senast det här med att hitta ett långt rep att hänga sig i. Respekt för åsikterna. Och visst kan jag förstå de som undrar ”Vad fasen, kunde han inte bara ha släppt det där jäkla matchstraffet och gått vidare?”  Men, det där är ju passionen som talar. Passionen för sporten, passionen för jobbet, passionen för att vinna. Så … med risk för att låta tjatig upprepar jag:

## Fattar ni hur tråkigt det hade varit utan en tränare som bjuder på sig själv, som har åsikter, som uttrycker dem med både tydlighet och (ibland) syrlighet?

## Fattar ni hur tacksamt SHL ska vara för en profil som Rönnberg? En rubrikmaskin, en som står upp för det han tycker, som självfallet inte är rätt ute varje gång, en och annan tränarkollega tycker säkert 52-åringen är jättejobbig ibland, så även motståndarlagens supportrar  – men herregud, han tycker ju något i alla fall, han säger något, han lever ut sin passion.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Karln går genom TV-rutan, hans små Instagramklipp med TV4: s Patrik Westberg är ofta väldigt roliga, och säger ni Frölunda till någon i Hockeysverige, framför allt till någon i Hockeyeuropa – det är Roger Rönnberg de tänker på.

Man ska inte överdriva det där med statistik, men något rätt har man ändå gjort om det står ens namn efter siffran 1 på listan över flest segrar (396)  som tränare i SHL.

En och en halv säsong har Rönnberg kvar på kontraktet med Frölunda. Det hinner nog bli en del rubriker under den tiden.

 

2. Tummar hålls för ett lår.

Det framgår nu att Gustav Rydahl haft lite mer problem med sitt lår än man först trodde. Jag levde under förvissningen att försäsongens strul var ett minne blott, men i veckan kom alltså besked att smärtstillande sprutor krävts, i alla fall på slutet. Det visar att man inte alltid ska vara så snar med att döma. Rydahl har varit stark och bra ibland – men långt ifrån alltid. Formkurvan  korrelerar kanske med smärtan?

Frölunda skulle verkligen behöva en frisk, rapp och energirik Rydahl. Fortsättningen blir intressant att följa. Frölunda jagar – och skulle må bra av – att få in ännu en center in i truppen. Man behöver absolut inte bli av med en.

Vad fredagens magnetkameraundersökning av Rydahls lår visar blir intressant att ta del av. På lördagen fanns inget besked, enligt sportchefen Fredrik Sjöström. Han håller säkert tummarna för att det räcker med vila och inte krävs mer långtgående åtgärder för killen som värvades hem för att vara ledande center.

 

3. Visst fasen fanns förhoppningar om mer.

Låt oss vara alldeles ärliga med Frölundas läge – om någon i augusti sagt till Frölundas sportsliga ledning att tidigt i december ska det bland annat se ut som nedan, då hade minerna nog inte varit så muntra:

* Malte Strömwall har tio mållösa matcher i rad, 4+10 på 25.

* Erik Thorell, tänkt som starkt bidragande offensiv spelare, hann med magra 1+4 innan han gick sönder.

* Calle Klingberg, låt vara inte tänkt som någon poängkung, har blott 4+2 och en ynka poäng på sina 18 (!) senaste matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

* Linus Öberg snittar visserligen lika många poäng som i Örebro men ger bort för många puckar, det är som att något fattas.

* Tänkte spetsbacken Henrik Tömmernes har svårt att övertyga offensivt, är inte alls dålig i egen zon, gör ett gediget jobb, men i totalen överglänses han av Christian Folin, Filip Hasa, Linus Högberg och Tom Nilsson.

* Frederik Dichow spelade så pass svagt att det kändes nödvändigt att ta in Frans Tuohimaa.

* Gustav Rydahl har (säkert har låret spelat roll) bara stundtals sett ut som den ledande spelare han ska vara – och ingen toppcenter har kommit in.

Klart att Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg och de andra, om de fått sitta ner med ett orakel före säsongsstart och fått punkterna ovan till sig, blivit en smula besvikna och fundersamma. Och så Andreas Johnson, den rackaren, han ville hellre till Skellefteå.

Men – detta inte för att låta överdrivet negativ. Jag ville mest åt det här med ärligheten, med de … hm, raka puckarna. Inte bara supportrar hade förväntat sig mer av Frölunda, säkert även ledningen (även om den nog hade mer förståelse för att saker kan ta tid).

Nu vänder vi på steken, för det är lite poängen här:

Om Frölunda fortsätter att växa, om man kan hålla i det allt stabilare defensiva uppträdandet som gör att man är med i varje match, om man kan addera en bättre offensiv, dels via förbättrade insatser av spelarna jag nämnde ovan, dels via fortsatt utveckling hos lirare som Isac Born och Otto Stenberg, då kanske formkurvan är sådan att det framåt februari ser riktigt bra ut, att en lista i punktform är mycket trevligare läsning med Frölundaögon.

Jag är allt annat än ett orakel som kan se in i framtiden (det är vad sådana gör). Men det här vet jag:

a) Det var en blytung trepoängare i Oskarshamn.

b) Det ska bli spännande att se vart Frölunda är på väg. Blir det ett långt slutspel, blir det inget slutspel alls? Ärligt talat – jag har ingen aning.

 

4. En match att följa i vinter.

Anthony Greco gjorde två mål på 32 sekunder när Linköping 4–0-vann i Leksand. Tre fullträffar nu för amerikanen. Jag tänker fortsätta jämföra honom med Malte Strömwall som ju Frölunda valde före sin gamle newyorker. Det kanske visar sig vara ett synnerligen smart drag när säsongen är över – men jag håller nyfiket koll.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

5. Undrar om lucia blir en ljus hockeydag i Göteborg.

Det riskerar att bli en minst sagt knivig situation för JVM-arrangörerna om inte Nya Slottsskogsrinken klarar slutbesiktningen 13:e december. Tanken är att Frölunda (minus herrarnas A-lag som ju ska spela Spengler Cup) ska flytta sin verksamhet dit under JVM, där ska även det spellediga JVM-laget från Frölundaborg-gruppen träna.  För Frölunda, som förstås körs ur ”Borgen” under JVM, var en plats i Nya Slottsskogsrinken ett krav, inte minst för att man behöver någonstans att förvara all den utrustning som annars har sitt ”hem” i Frölundaborg.

Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, säger dock:

– Att tidsplanen var väldigt tajt och att det fanns en osäkerhet kring möjligheten att hinna till mästerskapet har Higab förmedlat till arrangörerna sedan före projektstart, liksom vikten av att en alternativ lösning skulle finnas i beredskap. Både Higab och vår entreprenör Skanska arbetar intensivt för ett färdigställande i tid för JVM. Sett till utfallet från förbesiktningen finns det goda chanser men i nuläget kan vi inte ge några garantier.

Om Nya Slottsskogsrinken inte fixar luciabesiktningen måste såväl JVM-lagen som Frölundas alla lag jaga is på andra ställen, till exempel Marconihallen. I det läget knuffas andra klubbar, andra sporter, bort. Men … kanske kan besiktningsmännen ge Nya Slottsskogsrinken dispens just under JVM för att slippa alla dessa besvär? Ulf Bengtsson igen:

– En förutsättning för att få ta anläggningen i bruk är ett godkänt slutbesked från byggnadsinspektören men även godkänd entreprenad från besiktningsman. Eventuell möjlighet att ta delar av anläggningen i bruk beror på vad som framkommer i besiktningen och får diskuteras med vår hyresgäst idrotts- och föreningsförvaltningen om situationen uppkommer.

För ett bra JVM, för en dräglig jul/nyår-period för Frölunda och andra Göteborgsklubbar – håll tummarna för ett bra luciabesked. Håll förresten också koll här på sajten i morgon måndag eller tisdag, då kommer mer om junior-VM i Göteborg. Och på onsdag tas svenska truppen ut.

 

6. Dichow & Gistedt – framgångsreceptet?

Spännande att följa Frederik Dichow i HV71 nu när dansken och Frölunda klippt banden. Trevlig kille som man önskar allt gott. Intressant är dock detta:

Kan det vara så enkelt som att Dichow lyfter när han nu åter får jobba med sin gamle målvaktstränare från Kristianstad, ex-frölundaiten Joel Gistedt? I så fall kanske Frölunda skulle ha sammanfört de båda under några veckor förra säsongen. Eller så får Dichow helt enkelt stå lite mer i HV, starta om karriären med miljöombyte och större (?) förtroende.

 

7. Veckans mest sorgliga.

Än en gång har vi fått se hur skört livet är, hur snabbt det kan förändras, hur lite som krävs för att konsekvenserna ska bli stora, hemska, sorgliga. HV71-kaptenen Sanni Hakala törnade in i stolpen, sådant händer lite då och då, men den här gången gick det fruktansvärt illa. I ett inlägg på sociala medier i veckan bekräftade Hakala det vi fruktat, att hon riskerar bli förlamad från bröstet och ner.

All styrka, all kärlek, till Sanni Hakala i denna enormt svåra stund.

Ni som lever goda liv med många nära och kära runt er, ta vara på stunderna, njut medan ni kan. En vacker dag är det för sent. Ingen vet när.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sanni Hakala (@sanniihakala)

 

8. Veckans mest skakande.

Victor Stjernborg ådrog sig i veckan sin andra hjärnskakning den här hösten. Illa nog på ett personligt plan, killen är ung, två smällar som skadat skallen på tid. Otäckt. Men se här då – detta var Växjö Lakers nionde (!) hjärnskakning sedan SHL-premiären. Inte klokt. Sjukt, för att använda ett populärt förstärkningsord.

– På ett sätt är det ju slumpen. Samtidigt handlar det om hur man förbereder sig för en närkamp och hur medveten man är om vad som händer omkring en. Det är ytterst svårtolkat, tycker jag. Det är såklart något vi måste titta på, har tränaren Jörgen Jönsson sagt till Smålands-Posten.

ANNONS

 

9. Veckans dubbelnolla.

Lasse Johansson är sannolikt Frölundas absolut viktigaste spelare. Inte primärt för de dubbla nollorna i veckan, han är bra i varje match – och ofta har han verkligen behövt vara det också. Jag ser ibland kritik mot Lasse, obegriplig i min värld – men det är förstås kul att man kan se saker på olika vis. Här och nu finns det dock bara ett.

 

10. Veckans leende.

Utan att ta minsta ställning i sakfrågan, precis som jag skrev i tweeten – men jösses, ser ni hur ni hur diaboliskt Thomas ”Bulan” Berglund ler i slutet av klippet? Det hela ägde rum på presskonferensen sedan Luleå 2–0-besegrat rivalen Skellefteå i veckan.

***

Detta var allt för i dag. Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar.  I eftermiddag/kväll kommer Alex Gustafsson med text från HV71–Frölunda i SDHL, måndag morgon är jag tillbaka med fem bästa-listan.

Trevlig söndag på er!

***

För den som vill ha mer Roger … här är Melin.

 

► Söndagskrönikan, dagen efter att Lasse Johansson hållit ännu en nolla, Roger Rönnberg blivit nummer ett och Frölunda gjort jobbet i Oskarshamn. En hel del om detta – och så om JVM-oron.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Foto: TV4 (skärmdumpar)

Roger Rönnberg är nummer 1. Inte bara bland tränarna, utan …
Visst hade Frölunda förväntat sig mer av säsongen, men …
Jäkla jobbigt för JVM, Frölunda och Göteborgshockeyn, om …

SÖNDAGEN ÄR HÄR, vid det här laget vet ni vad det betyder, alltså redaktör Lemans funderingar om ditt och datt. Ni har en del att sätta tänderna i, men söndagen är lång, kanske finner ni tid om ni har lust.

Här är krönikan, som alltid i form av tio tankar, som alltid är ni hjärtligt välkomna.

 

1. Det hinner nog bli fler Rogerrubriker …

Frölundas störste profil? Roger Rönnberg. Tveklöst. Utan konkurrens. Finns (sedan Joel Lundqvist lagt av) ingen spelare som kommer nära. Må det vara i båset eller i intervjusituationer, i TV4 eller med oss i skrivande media – det händer alltid saker runt Rönnberg. Han har varit – och är – en fantastisk representant för Frölunda, för SHL.

Det har gnällts en del i veckan efter att Rönnberg inte kunde släppa det där med att han fick matchstraff utan att ha fått förklarat för sig varför, supportrar klagar ibland på hans sätt att uttrycka sig på presskonferenser, senast det här med att hitta ett långt rep att hänga sig i. Respekt för åsikterna. Och visst kan jag förstå de som undrar ”Vad fasen, kunde han inte bara ha släppt det där jäkla matchstraffet och gått vidare?”  Men, det där är ju passionen som talar. Passionen för sporten, passionen för jobbet, passionen för att vinna. Så … med risk för att låta tjatig upprepar jag:

## Fattar ni hur tråkigt det hade varit utan en tränare som bjuder på sig själv, som har åsikter, som uttrycker dem med både tydlighet och (ibland) syrlighet?

## Fattar ni hur tacksamt SHL ska vara för en profil som Rönnberg? En rubrikmaskin, en som står upp för det han tycker, som självfallet inte är rätt ute varje gång, en och annan tränarkollega tycker säkert 52-åringen är jättejobbig ibland, så även motståndarlagens supportrar  – men herregud, han tycker ju något i alla fall, han säger något, han lever ut sin passion.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Karln går genom TV-rutan, hans små Instagramklipp med TV4: s Patrik Westberg är ofta väldigt roliga, och säger ni Frölunda till någon i Hockeysverige, framför allt till någon i Hockeyeuropa – det är Roger Rönnberg de tänker på.

Man ska inte överdriva det där med statistik, men något rätt har man ändå gjort om det står ens namn efter siffran 1 på listan över flest segrar (396)  som tränare i SHL.

En och en halv säsong har Rönnberg kvar på kontraktet med Frölunda. Det hinner nog bli en del rubriker under den tiden.

 

2. Tummar hålls för ett lår.

Det framgår nu att Gustav Rydahl haft lite mer problem med sitt lår än man först trodde. Jag levde under förvissningen att försäsongens strul var ett minne blott, men i veckan kom alltså besked att smärtstillande sprutor krävts, i alla fall på slutet. Det visar att man inte alltid ska vara så snar med att döma. Rydahl har varit stark och bra ibland – men långt ifrån alltid. Formkurvan  korrelerar kanske med smärtan?

Frölunda skulle verkligen behöva en frisk, rapp och energirik Rydahl. Fortsättningen blir intressant att följa. Frölunda jagar – och skulle må bra av – att få in ännu en center in i truppen. Man behöver absolut inte bli av med en.

Vad fredagens magnetkameraundersökning av Rydahls lår visar blir intressant att ta del av. På lördagen fanns inget besked, enligt sportchefen Fredrik Sjöström. Han håller säkert tummarna för att det räcker med vila och inte krävs mer långtgående åtgärder för killen som värvades hem för att vara ledande center.

 

3. Visst fasen fanns förhoppningar om mer.

Låt oss vara alldeles ärliga med Frölundas läge – om någon i augusti sagt till Frölundas sportsliga ledning att tidigt i december ska det bland annat se ut som nedan, då hade minerna nog inte varit så muntra:

* Malte Strömwall har tio mållösa matcher i rad, 4+10 på 25.

* Erik Thorell, tänkt som starkt bidragande offensiv spelare, hann med magra 1+4 innan han gick sönder.

* Calle Klingberg, låt vara inte tänkt som någon poängkung, har blott 4+2 och en ynka poäng på sina 18 (!) senaste matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

* Linus Öberg snittar visserligen lika många poäng som i Örebro men ger bort för många puckar, det är som att något fattas.

* Tänkte spetsbacken Henrik Tömmernes har svårt att övertyga offensivt, är inte alls dålig i egen zon, gör ett gediget jobb, men i totalen överglänses han av Christian Folin, Filip Hasa, Linus Högberg och Tom Nilsson.

* Frederik Dichow spelade så pass svagt att det kändes nödvändigt att ta in Frans Tuohimaa.

* Gustav Rydahl har (säkert har låret spelat roll) bara stundtals sett ut som den ledande spelare han ska vara – och ingen toppcenter har kommit in.

Klart att Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg och de andra, om de fått sitta ner med ett orakel före säsongsstart och fått punkterna ovan till sig, blivit en smula besvikna och fundersamma. Och så Andreas Johnson, den rackaren, han ville hellre till Skellefteå.

Men – detta inte för att låta överdrivet negativ. Jag ville mest åt det här med ärligheten, med de … hm, raka puckarna. Inte bara supportrar hade förväntat sig mer av Frölunda, säkert även ledningen (även om den nog hade mer förståelse för att saker kan ta tid).

Nu vänder vi på steken, för det är lite poängen här:

Om Frölunda fortsätter att växa, om man kan hålla i det allt stabilare defensiva uppträdandet som gör att man är med i varje match, om man kan addera en bättre offensiv, dels via förbättrade insatser av spelarna jag nämnde ovan, dels via fortsatt utveckling hos lirare som Isac Born och Otto Stenberg, då kanske formkurvan är sådan att det framåt februari ser riktigt bra ut, att en lista i punktform är mycket trevligare läsning med Frölundaögon.

Jag är allt annat än ett orakel som kan se in i framtiden (det är vad sådana gör). Men det här vet jag:

a) Det var en blytung trepoängare i Oskarshamn.

b) Det ska bli spännande att se vart Frölunda är på väg. Blir det ett långt slutspel, blir det inget slutspel alls? Ärligt talat – jag har ingen aning.

 

4. En match att följa i vinter.

Anthony Greco gjorde två mål på 32 sekunder när Linköping 4–0-vann i Leksand. Tre fullträffar nu för amerikanen. Jag tänker fortsätta jämföra honom med Malte Strömwall som ju Frölunda valde före sin gamle newyorker. Det kanske visar sig vara ett synnerligen smart drag när säsongen är över – men jag håller nyfiket koll.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

5. Undrar om lucia blir en ljus hockeydag i Göteborg.

Det riskerar att bli en minst sagt knivig situation för JVM-arrangörerna om inte Nya Slottsskogsrinken klarar slutbesiktningen 13:e december. Tanken är att Frölunda (minus herrarnas A-lag som ju ska spela Spengler Cup) ska flytta sin verksamhet dit under JVM, där ska även det spellediga JVM-laget från Frölundaborg-gruppen träna.  För Frölunda, som förstås körs ur ”Borgen” under JVM, var en plats i Nya Slottsskogsrinken ett krav, inte minst för att man behöver någonstans att förvara all den utrustning som annars har sitt ”hem” i Frölundaborg.

Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, säger dock:

– Att tidsplanen var väldigt tajt och att det fanns en osäkerhet kring möjligheten att hinna till mästerskapet har Higab förmedlat till arrangörerna sedan före projektstart, liksom vikten av att en alternativ lösning skulle finnas i beredskap. Både Higab och vår entreprenör Skanska arbetar intensivt för ett färdigställande i tid för JVM. Sett till utfallet från förbesiktningen finns det goda chanser men i nuläget kan vi inte ge några garantier.

Om Nya Slottsskogsrinken inte fixar luciabesiktningen måste såväl JVM-lagen som Frölundas alla lag jaga is på andra ställen, till exempel Marconihallen. I det läget knuffas andra klubbar, andra sporter, bort. Men … kanske kan besiktningsmännen ge Nya Slottsskogsrinken dispens just under JVM för att slippa alla dessa besvär? Ulf Bengtsson igen:

– En förutsättning för att få ta anläggningen i bruk är ett godkänt slutbesked från byggnadsinspektören men även godkänd entreprenad från besiktningsman. Eventuell möjlighet att ta delar av anläggningen i bruk beror på vad som framkommer i besiktningen och får diskuteras med vår hyresgäst idrotts- och föreningsförvaltningen om situationen uppkommer.

För ett bra JVM, för en dräglig jul/nyår-period för Frölunda och andra Göteborgsklubbar – håll tummarna för ett bra luciabesked. Håll förresten också koll här på sajten i morgon måndag eller tisdag, då kommer mer om junior-VM i Göteborg. Och på onsdag tas svenska truppen ut.

 

6. Dichow & Gistedt – framgångsreceptet?

Spännande att följa Frederik Dichow i HV71 nu när dansken och Frölunda klippt banden. Trevlig kille som man önskar allt gott. Intressant är dock detta:

Kan det vara så enkelt som att Dichow lyfter när han nu åter får jobba med sin gamle målvaktstränare från Kristianstad, ex-frölundaiten Joel Gistedt? I så fall kanske Frölunda skulle ha sammanfört de båda under några veckor förra säsongen. Eller så får Dichow helt enkelt stå lite mer i HV, starta om karriären med miljöombyte och större (?) förtroende.

 

7. Veckans mest sorgliga.

Än en gång har vi fått se hur skört livet är, hur snabbt det kan förändras, hur lite som krävs för att konsekvenserna ska bli stora, hemska, sorgliga. HV71-kaptenen Sanni Hakala törnade in i stolpen, sådant händer lite då och då, men den här gången gick det fruktansvärt illa. I ett inlägg på sociala medier i veckan bekräftade Hakala det vi fruktat, att hon riskerar bli förlamad från bröstet och ner.

All styrka, all kärlek, till Sanni Hakala i denna enormt svåra stund.

Ni som lever goda liv med många nära och kära runt er, ta vara på stunderna, njut medan ni kan. En vacker dag är det för sent. Ingen vet när.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sanni Hakala (@sanniihakala)

 

8. Veckans mest skakande.

Victor Stjernborg ådrog sig i veckan sin andra hjärnskakning den här hösten. Illa nog på ett personligt plan, killen är ung, två smällar som skadat skallen på tid. Otäckt. Men se här då – detta var Växjö Lakers nionde (!) hjärnskakning sedan SHL-premiären. Inte klokt. Sjukt, för att använda ett populärt förstärkningsord.

– På ett sätt är det ju slumpen. Samtidigt handlar det om hur man förbereder sig för en närkamp och hur medveten man är om vad som händer omkring en. Det är ytterst svårtolkat, tycker jag. Det är såklart något vi måste titta på, har tränaren Jörgen Jönsson sagt till Smålands-Posten.

ANNONS

 

9. Veckans dubbelnolla.

Lasse Johansson är sannolikt Frölundas absolut viktigaste spelare. Inte primärt för de dubbla nollorna i veckan, han är bra i varje match – och ofta har han verkligen behövt vara det också. Jag ser ibland kritik mot Lasse, obegriplig i min värld – men det är förstås kul att man kan se saker på olika vis. Här och nu finns det dock bara ett.

 

10. Veckans leende.

Utan att ta minsta ställning i sakfrågan, precis som jag skrev i tweeten – men jösses, ser ni hur ni hur diaboliskt Thomas ”Bulan” Berglund ler i slutet av klippet? Det hela ägde rum på presskonferensen sedan Luleå 2–0-besegrat rivalen Skellefteå i veckan.

***

Detta var allt för i dag. Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar.  I eftermiddag/kväll kommer Alex Gustafsson med text från HV71–Frölunda i SDHL, måndag morgon är jag tillbaka med fem bästa-listan.

Trevlig söndag på er!

***

För den som vill ha mer Roger … här är Melin.

 

► Söndagskrönikan, dagen efter att Lasse Johansson hållit ännu en nolla, Roger Rönnberg blivit nummer ett och Frölunda gjort jobbet i Oskarshamn. En hel del om detta – och så om JVM-oron.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Foto: TV4 (skärmdumpar)

Roger Rönnberg är nummer 1. Inte bara bland tränarna, utan …
Visst hade Frölunda förväntat sig mer av säsongen, men …
Jäkla jobbigt för JVM, Frölunda och Göteborgshockeyn, om …

SÖNDAGEN ÄR HÄR, vid det här laget vet ni vad det betyder, alltså redaktör Lemans funderingar om ditt och datt. Ni har en del att sätta tänderna i, men söndagen är lång, kanske finner ni tid om ni har lust.

Här är krönikan, som alltid i form av tio tankar, som alltid är ni hjärtligt välkomna.

 

1. Det hinner nog bli fler Rogerrubriker …

Frölundas störste profil? Roger Rönnberg. Tveklöst. Utan konkurrens. Finns (sedan Joel Lundqvist lagt av) ingen spelare som kommer nära. Må det vara i båset eller i intervjusituationer, i TV4 eller med oss i skrivande media – det händer alltid saker runt Rönnberg. Han har varit – och är – en fantastisk representant för Frölunda, för SHL.

Det har gnällts en del i veckan efter att Rönnberg inte kunde släppa det där med att han fick matchstraff utan att ha fått förklarat för sig varför, supportrar klagar ibland på hans sätt att uttrycka sig på presskonferenser, senast det här med att hitta ett långt rep att hänga sig i. Respekt för åsikterna. Och visst kan jag förstå de som undrar ”Vad fasen, kunde han inte bara ha släppt det där jäkla matchstraffet och gått vidare?”  Men, det där är ju passionen som talar. Passionen för sporten, passionen för jobbet, passionen för att vinna. Så … med risk för att låta tjatig upprepar jag:

## Fattar ni hur tråkigt det hade varit utan en tränare som bjuder på sig själv, som har åsikter, som uttrycker dem med både tydlighet och (ibland) syrlighet?

## Fattar ni hur tacksamt SHL ska vara för en profil som Rönnberg? En rubrikmaskin, en som står upp för det han tycker, som självfallet inte är rätt ute varje gång, en och annan tränarkollega tycker säkert 52-åringen är jättejobbig ibland, så även motståndarlagens supportrar  – men herregud, han tycker ju något i alla fall, han säger något, han lever ut sin passion.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Karln går genom TV-rutan, hans små Instagramklipp med TV4: s Patrik Westberg är ofta väldigt roliga, och säger ni Frölunda till någon i Hockeysverige, framför allt till någon i Hockeyeuropa – det är Roger Rönnberg de tänker på.

Man ska inte överdriva det där med statistik, men något rätt har man ändå gjort om det står ens namn efter siffran 1 på listan över flest segrar (396)  som tränare i SHL.

En och en halv säsong har Rönnberg kvar på kontraktet med Frölunda. Det hinner nog bli en del rubriker under den tiden.

 

2. Tummar hålls för ett lår.

Det framgår nu att Gustav Rydahl haft lite mer problem med sitt lår än man först trodde. Jag levde under förvissningen att försäsongens strul var ett minne blott, men i veckan kom alltså besked att smärtstillande sprutor krävts, i alla fall på slutet. Det visar att man inte alltid ska vara så snar med att döma. Rydahl har varit stark och bra ibland – men långt ifrån alltid. Formkurvan  korrelerar kanske med smärtan?

Frölunda skulle verkligen behöva en frisk, rapp och energirik Rydahl. Fortsättningen blir intressant att följa. Frölunda jagar – och skulle må bra av – att få in ännu en center in i truppen. Man behöver absolut inte bli av med en.

Vad fredagens magnetkameraundersökning av Rydahls lår visar blir intressant att ta del av. På lördagen fanns inget besked, enligt sportchefen Fredrik Sjöström. Han håller säkert tummarna för att det räcker med vila och inte krävs mer långtgående åtgärder för killen som värvades hem för att vara ledande center.

 

3. Visst fasen fanns förhoppningar om mer.

Låt oss vara alldeles ärliga med Frölundas läge – om någon i augusti sagt till Frölundas sportsliga ledning att tidigt i december ska det bland annat se ut som nedan, då hade minerna nog inte varit så muntra:

* Malte Strömwall har tio mållösa matcher i rad, 4+10 på 25.

* Erik Thorell, tänkt som starkt bidragande offensiv spelare, hann med magra 1+4 innan han gick sönder.

* Calle Klingberg, låt vara inte tänkt som någon poängkung, har blott 4+2 och en ynka poäng på sina 18 (!) senaste matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

* Linus Öberg snittar visserligen lika många poäng som i Örebro men ger bort för många puckar, det är som att något fattas.

* Tänkte spetsbacken Henrik Tömmernes har svårt att övertyga offensivt, är inte alls dålig i egen zon, gör ett gediget jobb, men i totalen överglänses han av Christian Folin, Filip Hasa, Linus Högberg och Tom Nilsson.

* Frederik Dichow spelade så pass svagt att det kändes nödvändigt att ta in Frans Tuohimaa.

* Gustav Rydahl har (säkert har låret spelat roll) bara stundtals sett ut som den ledande spelare han ska vara – och ingen toppcenter har kommit in.

Klart att Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg och de andra, om de fått sitta ner med ett orakel före säsongsstart och fått punkterna ovan till sig, blivit en smula besvikna och fundersamma. Och så Andreas Johnson, den rackaren, han ville hellre till Skellefteå.

Men – detta inte för att låta överdrivet negativ. Jag ville mest åt det här med ärligheten, med de … hm, raka puckarna. Inte bara supportrar hade förväntat sig mer av Frölunda, säkert även ledningen (även om den nog hade mer förståelse för att saker kan ta tid).

Nu vänder vi på steken, för det är lite poängen här:

Om Frölunda fortsätter att växa, om man kan hålla i det allt stabilare defensiva uppträdandet som gör att man är med i varje match, om man kan addera en bättre offensiv, dels via förbättrade insatser av spelarna jag nämnde ovan, dels via fortsatt utveckling hos lirare som Isac Born och Otto Stenberg, då kanske formkurvan är sådan att det framåt februari ser riktigt bra ut, att en lista i punktform är mycket trevligare läsning med Frölundaögon.

Jag är allt annat än ett orakel som kan se in i framtiden (det är vad sådana gör). Men det här vet jag:

a) Det var en blytung trepoängare i Oskarshamn.

b) Det ska bli spännande att se vart Frölunda är på väg. Blir det ett långt slutspel, blir det inget slutspel alls? Ärligt talat – jag har ingen aning.

 

4. En match att följa i vinter.

Anthony Greco gjorde två mål på 32 sekunder när Linköping 4–0-vann i Leksand. Tre fullträffar nu för amerikanen. Jag tänker fortsätta jämföra honom med Malte Strömwall som ju Frölunda valde före sin gamle newyorker. Det kanske visar sig vara ett synnerligen smart drag när säsongen är över – men jag håller nyfiket koll.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

5. Undrar om lucia blir en ljus hockeydag i Göteborg.

Det riskerar att bli en minst sagt knivig situation för JVM-arrangörerna om inte Nya Slottsskogsrinken klarar slutbesiktningen 13:e december. Tanken är att Frölunda (minus herrarnas A-lag som ju ska spela Spengler Cup) ska flytta sin verksamhet dit under JVM, där ska även det spellediga JVM-laget från Frölundaborg-gruppen träna.  För Frölunda, som förstås körs ur ”Borgen” under JVM, var en plats i Nya Slottsskogsrinken ett krav, inte minst för att man behöver någonstans att förvara all den utrustning som annars har sitt ”hem” i Frölundaborg.

Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, säger dock:

– Att tidsplanen var väldigt tajt och att det fanns en osäkerhet kring möjligheten att hinna till mästerskapet har Higab förmedlat till arrangörerna sedan före projektstart, liksom vikten av att en alternativ lösning skulle finnas i beredskap. Både Higab och vår entreprenör Skanska arbetar intensivt för ett färdigställande i tid för JVM. Sett till utfallet från förbesiktningen finns det goda chanser men i nuläget kan vi inte ge några garantier.

Om Nya Slottsskogsrinken inte fixar luciabesiktningen måste såväl JVM-lagen som Frölundas alla lag jaga is på andra ställen, till exempel Marconihallen. I det läget knuffas andra klubbar, andra sporter, bort. Men … kanske kan besiktningsmännen ge Nya Slottsskogsrinken dispens just under JVM för att slippa alla dessa besvär? Ulf Bengtsson igen:

– En förutsättning för att få ta anläggningen i bruk är ett godkänt slutbesked från byggnadsinspektören men även godkänd entreprenad från besiktningsman. Eventuell möjlighet att ta delar av anläggningen i bruk beror på vad som framkommer i besiktningen och får diskuteras med vår hyresgäst idrotts- och föreningsförvaltningen om situationen uppkommer.

För ett bra JVM, för en dräglig jul/nyår-period för Frölunda och andra Göteborgsklubbar – håll tummarna för ett bra luciabesked. Håll förresten också koll här på sajten i morgon måndag eller tisdag, då kommer mer om junior-VM i Göteborg. Och på onsdag tas svenska truppen ut.

 

6. Dichow & Gistedt – framgångsreceptet?

Spännande att följa Frederik Dichow i HV71 nu när dansken och Frölunda klippt banden. Trevlig kille som man önskar allt gott. Intressant är dock detta:

Kan det vara så enkelt som att Dichow lyfter när han nu åter får jobba med sin gamle målvaktstränare från Kristianstad, ex-frölundaiten Joel Gistedt? I så fall kanske Frölunda skulle ha sammanfört de båda under några veckor förra säsongen. Eller så får Dichow helt enkelt stå lite mer i HV, starta om karriären med miljöombyte och större (?) förtroende.

 

7. Veckans mest sorgliga.

Än en gång har vi fått se hur skört livet är, hur snabbt det kan förändras, hur lite som krävs för att konsekvenserna ska bli stora, hemska, sorgliga. HV71-kaptenen Sanni Hakala törnade in i stolpen, sådant händer lite då och då, men den här gången gick det fruktansvärt illa. I ett inlägg på sociala medier i veckan bekräftade Hakala det vi fruktat, att hon riskerar bli förlamad från bröstet och ner.

All styrka, all kärlek, till Sanni Hakala i denna enormt svåra stund.

Ni som lever goda liv med många nära och kära runt er, ta vara på stunderna, njut medan ni kan. En vacker dag är det för sent. Ingen vet när.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sanni Hakala (@sanniihakala)

 

8. Veckans mest skakande.

Victor Stjernborg ådrog sig i veckan sin andra hjärnskakning den här hösten. Illa nog på ett personligt plan, killen är ung, två smällar som skadat skallen på tid. Otäckt. Men se här då – detta var Växjö Lakers nionde (!) hjärnskakning sedan SHL-premiären. Inte klokt. Sjukt, för att använda ett populärt förstärkningsord.

– På ett sätt är det ju slumpen. Samtidigt handlar det om hur man förbereder sig för en närkamp och hur medveten man är om vad som händer omkring en. Det är ytterst svårtolkat, tycker jag. Det är såklart något vi måste titta på, har tränaren Jörgen Jönsson sagt till Smålands-Posten.

ANNONS

 

9. Veckans dubbelnolla.

Lasse Johansson är sannolikt Frölundas absolut viktigaste spelare. Inte primärt för de dubbla nollorna i veckan, han är bra i varje match – och ofta har han verkligen behövt vara det också. Jag ser ibland kritik mot Lasse, obegriplig i min värld – men det är förstås kul att man kan se saker på olika vis. Här och nu finns det dock bara ett.

 

10. Veckans leende.

Utan att ta minsta ställning i sakfrågan, precis som jag skrev i tweeten – men jösses, ser ni hur ni hur diaboliskt Thomas ”Bulan” Berglund ler i slutet av klippet? Det hela ägde rum på presskonferensen sedan Luleå 2–0-besegrat rivalen Skellefteå i veckan.

***

Detta var allt för i dag. Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar.  I eftermiddag/kväll kommer Alex Gustafsson med text från HV71–Frölunda i SDHL, måndag morgon är jag tillbaka med fem bästa-listan.

Trevlig söndag på er!

***

För den som vill ha mer Roger … här är Melin.

 

► Söndagskrönikan, dagen efter att Lasse Johansson hållit ännu en nolla, Roger Rönnberg blivit nummer ett och Frölunda gjort jobbet i Oskarshamn. En hel del om detta – och så om JVM-oron.
► Tio tankar. Långt fler bokstäver. Välkomna.

Foto: TV4 (skärmdumpar)

Roger Rönnberg är nummer 1. Inte bara bland tränarna, utan …
Visst hade Frölunda förväntat sig mer av säsongen, men …
Jäkla jobbigt för JVM, Frölunda och Göteborgshockeyn, om …

SÖNDAGEN ÄR HÄR, vid det här laget vet ni vad det betyder, alltså redaktör Lemans funderingar om ditt och datt. Ni har en del att sätta tänderna i, men söndagen är lång, kanske finner ni tid om ni har lust.

Här är krönikan, som alltid i form av tio tankar, som alltid är ni hjärtligt välkomna.

 

1. Det hinner nog bli fler Rogerrubriker …

Frölundas störste profil? Roger Rönnberg. Tveklöst. Utan konkurrens. Finns (sedan Joel Lundqvist lagt av) ingen spelare som kommer nära. Må det vara i båset eller i intervjusituationer, i TV4 eller med oss i skrivande media – det händer alltid saker runt Rönnberg. Han har varit – och är – en fantastisk representant för Frölunda, för SHL.

Det har gnällts en del i veckan efter att Rönnberg inte kunde släppa det där med att han fick matchstraff utan att ha fått förklarat för sig varför, supportrar klagar ibland på hans sätt att uttrycka sig på presskonferenser, senast det här med att hitta ett långt rep att hänga sig i. Respekt för åsikterna. Och visst kan jag förstå de som undrar ”Vad fasen, kunde han inte bara ha släppt det där jäkla matchstraffet och gått vidare?”  Men, det där är ju passionen som talar. Passionen för sporten, passionen för jobbet, passionen för att vinna. Så … med risk för att låta tjatig upprepar jag:

## Fattar ni hur tråkigt det hade varit utan en tränare som bjuder på sig själv, som har åsikter, som uttrycker dem med både tydlighet och (ibland) syrlighet?

## Fattar ni hur tacksamt SHL ska vara för en profil som Rönnberg? En rubrikmaskin, en som står upp för det han tycker, som självfallet inte är rätt ute varje gång, en och annan tränarkollega tycker säkert 52-åringen är jättejobbig ibland, så även motståndarlagens supportrar  – men herregud, han tycker ju något i alla fall, han säger något, han lever ut sin passion.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Karln går genom TV-rutan, hans små Instagramklipp med TV4: s Patrik Westberg är ofta väldigt roliga, och säger ni Frölunda till någon i Hockeysverige, framför allt till någon i Hockeyeuropa – det är Roger Rönnberg de tänker på.

Man ska inte överdriva det där med statistik, men något rätt har man ändå gjort om det står ens namn efter siffran 1 på listan över flest segrar (396)  som tränare i SHL.

En och en halv säsong har Rönnberg kvar på kontraktet med Frölunda. Det hinner nog bli en del rubriker under den tiden.

 

2. Tummar hålls för ett lår.

Det framgår nu att Gustav Rydahl haft lite mer problem med sitt lår än man först trodde. Jag levde under förvissningen att försäsongens strul var ett minne blott, men i veckan kom alltså besked att smärtstillande sprutor krävts, i alla fall på slutet. Det visar att man inte alltid ska vara så snar med att döma. Rydahl har varit stark och bra ibland – men långt ifrån alltid. Formkurvan  korrelerar kanske med smärtan?

Frölunda skulle verkligen behöva en frisk, rapp och energirik Rydahl. Fortsättningen blir intressant att följa. Frölunda jagar – och skulle må bra av – att få in ännu en center in i truppen. Man behöver absolut inte bli av med en.

Vad fredagens magnetkameraundersökning av Rydahls lår visar blir intressant att ta del av. På lördagen fanns inget besked, enligt sportchefen Fredrik Sjöström. Han håller säkert tummarna för att det räcker med vila och inte krävs mer långtgående åtgärder för killen som värvades hem för att vara ledande center.

 

3. Visst fasen fanns förhoppningar om mer.

Låt oss vara alldeles ärliga med Frölundas läge – om någon i augusti sagt till Frölundas sportsliga ledning att tidigt i december ska det bland annat se ut som nedan, då hade minerna nog inte varit så muntra:

* Malte Strömwall har tio mållösa matcher i rad, 4+10 på 25.

* Erik Thorell, tänkt som starkt bidragande offensiv spelare, hann med magra 1+4 innan han gick sönder.

* Calle Klingberg, låt vara inte tänkt som någon poängkung, har blott 4+2 och en ynka poäng på sina 18 (!) senaste matcher.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

* Linus Öberg snittar visserligen lika många poäng som i Örebro men ger bort för många puckar, det är som att något fattas.

* Tänkte spetsbacken Henrik Tömmernes har svårt att övertyga offensivt, är inte alls dålig i egen zon, gör ett gediget jobb, men i totalen överglänses han av Christian Folin, Filip Hasa, Linus Högberg och Tom Nilsson.

* Frederik Dichow spelade så pass svagt att det kändes nödvändigt att ta in Frans Tuohimaa.

* Gustav Rydahl har (säkert har låret spelat roll) bara stundtals sett ut som den ledande spelare han ska vara – och ingen toppcenter har kommit in.

Klart att Fredrik Sjöström, Roger Rönnberg och de andra, om de fått sitta ner med ett orakel före säsongsstart och fått punkterna ovan till sig, blivit en smula besvikna och fundersamma. Och så Andreas Johnson, den rackaren, han ville hellre till Skellefteå.

Men – detta inte för att låta överdrivet negativ. Jag ville mest åt det här med ärligheten, med de … hm, raka puckarna. Inte bara supportrar hade förväntat sig mer av Frölunda, säkert även ledningen (även om den nog hade mer förståelse för att saker kan ta tid).

Nu vänder vi på steken, för det är lite poängen här:

Om Frölunda fortsätter att växa, om man kan hålla i det allt stabilare defensiva uppträdandet som gör att man är med i varje match, om man kan addera en bättre offensiv, dels via förbättrade insatser av spelarna jag nämnde ovan, dels via fortsatt utveckling hos lirare som Isac Born och Otto Stenberg, då kanske formkurvan är sådan att det framåt februari ser riktigt bra ut, att en lista i punktform är mycket trevligare läsning med Frölundaögon.

Jag är allt annat än ett orakel som kan se in i framtiden (det är vad sådana gör). Men det här vet jag:

a) Det var en blytung trepoängare i Oskarshamn.

b) Det ska bli spännande att se vart Frölunda är på väg. Blir det ett långt slutspel, blir det inget slutspel alls? Ärligt talat – jag har ingen aning.

 

4. En match att följa i vinter.

Anthony Greco gjorde två mål på 32 sekunder när Linköping 4–0-vann i Leksand. Tre fullträffar nu för amerikanen. Jag tänker fortsätta jämföra honom med Malte Strömwall som ju Frölunda valde före sin gamle newyorker. Det kanske visar sig vara ett synnerligen smart drag när säsongen är över – men jag håller nyfiket koll.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

 

5. Undrar om lucia blir en ljus hockeydag i Göteborg.

Det riskerar att bli en minst sagt knivig situation för JVM-arrangörerna om inte Nya Slottsskogsrinken klarar slutbesiktningen 13:e december. Tanken är att Frölunda (minus herrarnas A-lag som ju ska spela Spengler Cup) ska flytta sin verksamhet dit under JVM, där ska även det spellediga JVM-laget från Frölundaborg-gruppen träna.  För Frölunda, som förstås körs ur ”Borgen” under JVM, var en plats i Nya Slottsskogsrinken ett krav, inte minst för att man behöver någonstans att förvara all den utrustning som annars har sitt ”hem” i Frölundaborg.

Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, säger dock:

– Att tidsplanen var väldigt tajt och att det fanns en osäkerhet kring möjligheten att hinna till mästerskapet har Higab förmedlat till arrangörerna sedan före projektstart, liksom vikten av att en alternativ lösning skulle finnas i beredskap. Både Higab och vår entreprenör Skanska arbetar intensivt för ett färdigställande i tid för JVM. Sett till utfallet från förbesiktningen finns det goda chanser men i nuläget kan vi inte ge några garantier.

Om Nya Slottsskogsrinken inte fixar luciabesiktningen måste såväl JVM-lagen som Frölundas alla lag jaga is på andra ställen, till exempel Marconihallen. I det läget knuffas andra klubbar, andra sporter, bort. Men … kanske kan besiktningsmännen ge Nya Slottsskogsrinken dispens just under JVM för att slippa alla dessa besvär? Ulf Bengtsson igen:

– En förutsättning för att få ta anläggningen i bruk är ett godkänt slutbesked från byggnadsinspektören men även godkänd entreprenad från besiktningsman. Eventuell möjlighet att ta delar av anläggningen i bruk beror på vad som framkommer i besiktningen och får diskuteras med vår hyresgäst idrotts- och föreningsförvaltningen om situationen uppkommer.

För ett bra JVM, för en dräglig jul/nyår-period för Frölunda och andra Göteborgsklubbar – håll tummarna för ett bra luciabesked. Håll förresten också koll här på sajten i morgon måndag eller tisdag, då kommer mer om junior-VM i Göteborg. Och på onsdag tas svenska truppen ut.

 

6. Dichow & Gistedt – framgångsreceptet?

Spännande att följa Frederik Dichow i HV71 nu när dansken och Frölunda klippt banden. Trevlig kille som man önskar allt gott. Intressant är dock detta:

Kan det vara så enkelt som att Dichow lyfter när han nu åter får jobba med sin gamle målvaktstränare från Kristianstad, ex-frölundaiten Joel Gistedt? I så fall kanske Frölunda skulle ha sammanfört de båda under några veckor förra säsongen. Eller så får Dichow helt enkelt stå lite mer i HV, starta om karriären med miljöombyte och större (?) förtroende.

 

7. Veckans mest sorgliga.

Än en gång har vi fått se hur skört livet är, hur snabbt det kan förändras, hur lite som krävs för att konsekvenserna ska bli stora, hemska, sorgliga. HV71-kaptenen Sanni Hakala törnade in i stolpen, sådant händer lite då och då, men den här gången gick det fruktansvärt illa. I ett inlägg på sociala medier i veckan bekräftade Hakala det vi fruktat, att hon riskerar bli förlamad från bröstet och ner.

All styrka, all kärlek, till Sanni Hakala i denna enormt svåra stund.

Ni som lever goda liv med många nära och kära runt er, ta vara på stunderna, njut medan ni kan. En vacker dag är det för sent. Ingen vet när.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sanni Hakala (@sanniihakala)

 

8. Veckans mest skakande.

Victor Stjernborg ådrog sig i veckan sin andra hjärnskakning den här hösten. Illa nog på ett personligt plan, killen är ung, två smällar som skadat skallen på tid. Otäckt. Men se här då – detta var Växjö Lakers nionde (!) hjärnskakning sedan SHL-premiären. Inte klokt. Sjukt, för att använda ett populärt förstärkningsord.

– På ett sätt är det ju slumpen. Samtidigt handlar det om hur man förbereder sig för en närkamp och hur medveten man är om vad som händer omkring en. Det är ytterst svårtolkat, tycker jag. Det är såklart något vi måste titta på, har tränaren Jörgen Jönsson sagt till Smålands-Posten.

ANNONS

 

9. Veckans dubbelnolla.

Lasse Johansson är sannolikt Frölundas absolut viktigaste spelare. Inte primärt för de dubbla nollorna i veckan, han är bra i varje match – och ofta har han verkligen behövt vara det också. Jag ser ibland kritik mot Lasse, obegriplig i min värld – men det är förstås kul att man kan se saker på olika vis. Här och nu finns det dock bara ett.

 

10. Veckans leende.

Utan att ta minsta ställning i sakfrågan, precis som jag skrev i tweeten – men jösses, ser ni hur ni hur diaboliskt Thomas ”Bulan” Berglund ler i slutet av klippet? Det hela ägde rum på presskonferensen sedan Luleå 2–0-besegrat rivalen Skellefteå i veckan.

***

Detta var allt för i dag. Tack för att ni läser, tack för att ni prenumererar.  I eftermiddag/kväll kommer Alex Gustafsson med text från HV71–Frölunda i SDHL, måndag morgon är jag tillbaka med fem bästa-listan.

Trevlig söndag på er!

***

För den som vill ha mer Roger … här är Melin.

 

43 Kommentarer

 1. Tänkvärda ord ! Tar till mig det där att leva för dagen har egen erfarenhet hur allt kan tas ifrån en snabbt och brutalt . Ta väl hand om varandra där ute !

 2. Så otroligt mycket Gurra pratat med Martin Söderblom under matcherna har man förstått att något inte stod rätt till med Rydahl. Hoppas nu det hittar vad felet kan vara och tillslut få spela utan smärta. Så han får visa hur bra hockey spelare han kan vara.

  • Frågan är om Klingberg också har pratat med Söderblom, med tanke på hur osynlig han är i matcherna. Har inte han någon känning så finns det ju ingen ursäkt för att vara så blöt ute på isen.

    • pupule, Klingberg hade nog mått bra att gå ner några kg, ser otrolig trött ut och ser tungt ut när han åker på isen.
     Tror de hade gjort enorm skillnad på honom.

    • Håller inte riktigt med dig där, Per. Nog för att Klingberg inte är någon favorit för mig, har alltid tyckt att han inte räckt till när han spelat med tre kronor, men så här jävla ruttet hade jag inte förväntat mig. Karln är ju precis helt klappkass.

     • Pupule, dom få ggr jag har sett klingberg med landslaget så har det sett it som det gör i Frölunda. Håller med om att han inte bidrar med någonting just nu. Inte ens fysiskt spel.

     • Pupule, klingberg är säkert en rolig person att ha i gruppen. Det ska inte underskattas. Nu vet jag att det var liiiite ironi i ditt inlägg men om man ser till hans spel just nu så händer det i princip ingenting. Bidra då med fysik, det borde han kunna göra. Lägg ner puck och tackla. Likt en 4:e line som man hade förr.

  • Rydahl är en bra hockeyspelare, lite skadad eller inte.

   Får de bukt med skadan blir han ännu bättre.

 3. Centrar igår, Lasu, Nässen, Edström, Hasa och så gjorde väl Borg ett par byten som center också. Något går åt rätt håll när man kan vinna en SHL match i december med denna centerbesättning. Stenberg och Born drar nu fullt lass som etablerade SHL spelare. Likaså går något åt rätt håll när Filip Hasa framstår som en topp 3 back. Äntligen tycks vi kunna kapitalisera på vår akademi. Resultatet av det arbete som gjorts med dessa unga spelare tycker jag är imponerande. Jämför med din punkt 3 ovan Henrik, vem hade kunnat se den här utvecklingen av våra unga spelare?

  • Bröderna Hasa, Otto, Edstrom, Born och nån mer kanske. Det är inte illa det. Visst, Otto har väl inte riktigt fått till det och Noah Hasa har oftast fått lite speltid men i senaste matcherna med mer speltid har båda gjort det väldigt bra. Problemet är inte att dessa unga inte har levererat utan det är att Malte, Öberg, klingberg, Thorell och till viss del Tydahl (har tydligen spelat skadad) inte levererat på den nivån som hade behövts. Kan man få en en forward av spets, helst två, ddt hade gjort gott.

 4. Vann mot shls sämsta lag med ett nödrop. Visar hur jämn ligan är.
  I historieböckerna kommer det att stå att Frölunda tog 7 av 9 poäng på dessa tre bortamatcher vilket är Med beröm godkänt.

  • SHLs sämsta lag alltså Oskarshamn har besegrat SHLs bästa lag alltså FBK med 2-1 i Karlstad……

    • Nja, som helhet är ju det väldigt jämnt, men Oskarshamn är ju obönhörligt sämst, med 3 vinster på 23 matcher och -47. Det är inga roliga siffror. Att sprattla till i någon enstaka match kan ju alltid hända.

 5. Bra som vanligt. Tack. En fråga i sammanhanget är om det är tänkta nyckelspelarna som inte levererar eller om det är Frölundas sätt att spela so, gör dem sämre?

 6. Intressant läsning Leman – och oftast skrivs bra kommentarer av de som läser.
  Frölunda HC är en förening som många s k experter genom åren ofta har synpunkter på. Inte bara vad det gäller spelet – ofta på vår kung Joel – och nu på vår mest vinnande tränare Roger. Att vara Frölunda supporter är något alldeles speciellt – en känsla som visionären Mats Grauers skapat.
  Härligt att sticka ut – visst- spelet haltar men Lasse och JVM- spelarna räddade oss igår. Nu vill vi att laget konmer att få tillbaka tryggheten. Kanske att Lasu tar över kaptensbindeln- Max Friberg vet vi alla vad han kan prestera på isen när han är fokuserad. Det bästa har vi framför oss.

  • Thomas!
   Mats Grauers har INTE skapat känslan av att det är speciellt att vara Frölundasupporter!
   Du måste vara ung?
   Fråga alla fulla hus i Scandinavium, Frölundaborg, (tog in 10.000 förr) och de över 20.000 som såg Frölunda på Ullevi, på 60-talet.
   En minst sagt obetänksam kommentar och jag kan lova dig, Thomas, att publiktrycket var större förr.

   • Thomas!
    Samtidigt tror jag inte att t ex HV-fans upplever sig mindre speciella som fans till sin klubb.
    Det jag vänder mig mot är att Frölundafansen under Grauers tid, p g a honom, skulle blivit mer engagerade.
    Det kokade i Scandinavium innan Grauers var i närheten av Frölunda.

    • Kokadendet i Scandinavium var klart bättre förr, men ändå inget mot kokandet i gamla Frölundaborg, då när VF gick upp…, VF-Luleå…

   • +1

    ”Att vara Frölunda supporter är något alldeles speciellt – en känsla som visionären Mats Grauers skapa”

    ….dagens asgarv 🤣🤣🤣

    • Ja herregud så dumt. Enda känslan Grauers känner är den av pengar. Silverryggen har snarare dödat känslan som var förr

     • Vi ”gamla” Frölunda supportrar mins med skräck den tid då ordföranden INTE hade ”känsla av pengar”! När klubben var veckor från konkurs.

      Hade regeln om positiv eget resultat funnits då hade Frölunda flyttats ner i div 1.

      Så hellre en ordförande som har känsla för pengar än det rövargäng som skötte föreningen då!

 7. Funderar lite över hallproblemet under JVM. Varför söker man detta VM när man inte i har hallar så det räcker?! Slottskogsvallen revs för flera år sedan, och när man vet hur lång tid bygglovsansökan tar, med alla rättshaverister som överklagar. Hur hade det gått om JVM spelats för två år sedan.

  Varför måste det spelas i samma stad. Den ena gruppen kunde förlagts i t ex Jönköping. Det delades väl senast i Kanada.

  Men varför skull planeringen lyckas nu när den inte gör det annars….

 8. Brukar säga det till min barn .. vi skall aldrig skiljas som ovänner eller säga hårda ord till varandra o sen gå. Livet kan ändras på ett ögonblick, när sådana här olyckor händer inser man hur skört livet är.

 9. Hej Leman, som FHC supporter så uppskattar jag verkligen artiklarna som du lägger ut. Och jag undrar även om du skulle kunna ta emot ett önskemål på en framtida artikel angående olika lag i SHL:s stöd från sina respektive kommuner. Vet ej om du har gjort det tidigare men det vore intressant.

  Tar vi och jämför Frölunda och Skellefteå exempelvis så kostade en SHL-match för Frölunda 2016 350 000kr och en slutspelsmatch 650 000kr samtidigt som Skellefteå betalade 40 000 och 60 000 respektive för sina matcher. Givetvis fattar jag att det finns mer konkurrens för Scandinavium men visst fasen bör GOT-event som för övrigt ägs av GBG-kommun sponsra ett lag som genererar stora summor från fans som kommer och turistar över en helg och dylikt?

  Finns inte mycket info om detta och tycker därför att det vore intressant att veta mer. Det enda jag kunde finna var gamla artiklar från snart 10 år sedan.

  Källor:
  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/OnlwOb/kommunal-dopning-sa-det-danar-om-det
  https://www.anno1904.se/anno-1904-undersoker-elitstod-och-sponsring-fran-kommuner-2019/

  • Kollar man i Frölundas årsredovisning. För alla hemmamatcher drar laget in ca 4,8msek /match. Om man slår ihop biljettintäkter, souvenirer samt intäkt för loger och delar med 26 matcher.

   Kostnad, svårt räkna på men slå ihop hyreskostnad +materialkostnad dividerar på 26 matcher blir det ca 1,2 msek. Så på denna uträkning gör de ett bra plus per match 🙂 även fast material avser samtliga matcher för säsongen.
   De har även offentliga bidrag på ca 3 msek , men dessa är säkert kopplat till covidstöd som många andra lag också erhållit. Svårt veta då vad som är ”rena” bidrag som klubbar fått.

 10. Roligt att se att våra juniorer Born, Edstrom och Stenberg samt 20-åriga Noah Hasa fortsätter spela så bra.
  Kan vi få de etablerade att lyfta sig ett par klasser och få in en center kommer det se hyggligt bra ut framåt. Nej, ingen guldutmanare, men då kan vi kanske undvika det absoluta bottenstriden.
  Till veckan vill jag se att klubben kommunicerar förlängt avtal med Filip Hasa.

 11. HL – bra att Du tar upp och ger iallafall lite beröm åt junisarna + Hasa och Nässen, men de är de mer än värda! Sen är för några seniorer som är stabila Lasse Folin Lasu Tom N.
  Så långt är det i stort deras förtjänst att vi fortfarande inte är på kvalplats. Men vad händer under och efter JVM?
  Nyförvärven, som Du skriver är antagligen mot lönen riktigt svaga.

 12. Jag får känslan att SHL, och svensk hockey i övrigt, gör väldigt mycket för att sudda bort allt med vad profiler är, både spelmässigt men också utanför rinken. Nu när Joel inte är aktiv längre blev de procentuellt väldigt mycket färre profiler.

  Lasse har verkligen varit bra på slutet, men han har tidigare gjort misstag, som verkar gå vissa helt förbi. Kan ta övertids-skottet som går rakt igenom honom mot Växjö som exempel, då hakade folk upp sig på att Larmi släppte två lätta, men få sa något om Lasses insatsi förlängningen.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt