Tio tankar, bland annat om Fagerstafajten, situationsrummet och Frölundas borg

Tio tankar, bland annat om Fagerstafajten, situationsrummet och Frölundas borg

Tio tankar, bland annat om Fagerstafajten, situationsrummet och Frölundas borg

Tio tankar, bland annat om Fagerstafajten, situationsrummet och Frölundas borg

► Tio tankar, söndagen då Frölunda ska försöka kvittera kvartsfinalserien mot Färjestad.
► En massa slutspelsnack, förstås. The Battle of Fagersta får ni en bit om, en chans som situationsrummet inte tog vara på, Max Fribergs placering i laget – med mera, med mera.

Vem vinner slaget om Fagersta i dag, Frölundas Filip Johansson eller Färjestads Lucas Forsell? Foto (Forsell): FÄRJESTAD

Åh, det kommer koka i Scandinavium i eftermiddag. Det räcker med att det blir en nästan lika het match som i fredags för att jag ska njuta.
Fixar Frölunda detta, tror ni? Drar Färjestad ifrån? Hur ska det gå med svensk hockey om man måste gå i däck för att situationsrummet ska agera?
Frågor har jag – men inga svar. Läs och fundera. 

(den här texten är öppen till 11.30 så att icke-prenumeranter kan provläsa; ni som sedan förstår att ni bör prenumerera – klicka här)

DET FANNS SÅ pass mycket bra i Frölundas spel fredag kväll i Karlstad att laget borde gå in i söndagens kvartsfinal 2 med rätt gott hopp om att kunna kvittera. Lite bättre spel framför burarna, lite medstuds i en del situationer, större var inte skillnaden senast än att matchserien fortsatt känns öppen.

Men skulle Färjestad koppla 2–0-grepp, då … tja, det tar vi då.

Två jämna, bra lag ska duellera igen. Underbart. Hockeyns bästa tid är nu.

Här har ni söndagskrönikan att ladda upp med, som vanligt i form av ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Fagerstafajten – matchen i matchen.

Lucas Forsell, 19, var en av Färjestads bästa i första kvartsfinalen, två mål och en assist, tonåringen går från klarhet till klarhet. Frölundabacken Filip Johansson, 23 på torsdag, tyckte dock att det var så där lagom kul att förlora The Battle of Fagersta. Dessutom: Lucas Forsell är barndomsvän med Filips lillebror Ludvig (målvakt hemma i Fagersta), tillbringade rätt mycket tid i det johanssonska hemmet som liten.

– Det gjorde han absolut, log Filip på lördagen, utan att vilja diskutera ämnet allt för mycket i detalj.

– Nu är det slutspel, nu lägger vi det åt sidan. Klart det alltid är kul att möta folk man känner, det ger en extra krydda. Men under serien är vi inte kompisar, han spelar för sitt lag, jag spelar för oss. Men det är klart att det blir sköna dueller.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Lustig detalj i sammanhanget:

Filip Johansson tillhör Vancouver Canucks. Lucas Forsell är draftad av … japp, ni gissade rätt, Vancouver Canucks.

Vem vinner matchen i matchen den här gången? Filip Johansson hade stor tro på att det skulle bli han, alltså att Frölunda ska kvittera till 1–1 i kvartsfinalserien:

– Vi kan ta med oss mycket (från match 1), spelar vi så här, då kommer vi bli tuffa att slå i fyra matcher.

** ”Måste vinna”-match?
– Vi tänker inte så, vi vill spela bra, ge oss själva chansen. Fokus på vår prestation.

 

2. Lätt att längta efter mer.

Det var en helt underbar hockeymatch i fredags. En infernalisk kamp, en del grannlåt, hetta och passion, känslor som svallade över, spelare som var förbannade på varandra, situationer som blev snackisar. Måtte det bli något liknande i eftermiddag. När smäller det mellan Nicklas Lasu och Theodor Lennström första gången? Hur utbuad blir Victor Ejdsell? Vilka spelare kokar över? Mm,  gillar man slutspelshockey har det längtats efter mer sedan fredag kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Det samma gäller nog spelarna, för när Filip Johansson och jag talade om match 1 och den typen av hetta på isen sa han:

– Det är minst lika kul att spela.

 

3. Max-imal insats av Frölunda?

Max Friberg såg bättre ut i fredags än Roger Rönnberg hade vågat räkna med. Frölundatränaren lovade mer än tio minuters istid för Friberg den här gången. Spännande att se i vilken kedja han går in, skaraborgaren – för jag räknar med honom på tolv forwards.

Blir det Friberg, Joel Lundqvist och Patrik Carlsson igen? Inte alls säkert, men var ska då Ryan Lasch in? Kan man tänka sig Lasch med Erik Borg och Jacob Nilsson, att det går ut över Linus Nässén?

Vi får se. Bara ett av alla frågetecken inför matchen.

 

4. En gång är ingen gång, två gånger är en gong-gong.

Andreas Borgman.

Andreas Borgmans matchstraff i fredags, det finns liksom inte en chans i helsike att snacka bort det. Att spelare inte skulle ha rätt att försöka undvika en tackling (de allra mest okunniga jämför det med att vända ryggen till vid sargen), det är självfallet nonsens. Upp till tacklande spelare att inte använda mer kraft än vad som går att kontrollera.

Borgman menade självfallet inte att skada Victor Ejdsell, han tacklade dock slarvigt, vårdslöst. För andra gången i vinter. När Oscar Engsund höll på så en gång i tiden fick han kicken. Det lär förstås inte drabba Borgman, han anses alldeles för bra, och håller bara Frölunda liv i kvartsfinalserien till match 5 så kommer Roger Rönnberg & Co att jubla när Borgman är tillbaka, Men jag vidhåller, det är ett problem när man vid upprepade tillfällen tacklar så där. Första gången var mot Broc Little i vintras, som ni säkert minns.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fick Victor Ejdsell jäkligt ont i fredags? Ja, det finns ingen anledning att betvivla det, tycker jag. Testa själva, be en (o)vän kasta något hårt – med en jäkla kraft – rakt i låret på er så får ni se hur det känns. Hade Ejdsell kunnat ta sig till båset, som Roger Rönnberg var inne på? Kanske det, men han visste ju att han behövde vård för lårkakan, så … äh, jag tyckte kritiken mot Ejdsell var kraftigt överdriven. Herregud, man kan faktiskt få ont så in i helskotta utan att det ska misstänkas förstärkning och överspel.

Jag tyckte nog, om jag ska vara ärlig, att Rönnberg mer kunde ha poängterat Borgmans skuld än att antyda att Ejdsell inte fick fullt så ont som det såg ut. Men det är ju slutspel. Alla knep kanske tillåtna?

Detta sagt så finns det en principfråga här som är intressant. Mer nedan under punkt 7.

 

5. Lasse gör ingen maja.

Det gjorde däremot Frederik Dichow i fredags. En maja, alltså. Ett misstag. Vid Färjestads 1–0. Sedan var han bra, dansken, gjorde fina räddningar, på intet sätt menar jag att han var skyldig till förlusten, att Frölunda inte kan vinna match 2 med honom mellan stolparna. Men – Lasse Johansson ökar segerchansen, tveklöst.

Lasse tränade inte på lördagen, om problemet nu är magsjuka (inget verifierat mer än att presschefen Peter Kymmer sa till Aftonbladet att han ”fått till sig att det rör sig om sjukdom”) så var det kanske bara så att Frölundas stjärnmålvakt vilade sig i form. Kan han värma på söndagen kan han spela.

ANNONS


6. Scandinavium behöver vara Frölundas borg.

Scandinavium var en gång en hemsk arena för motståndarlag. Numera är det låg skrämselfaktor, den ”vanliga” publiken är trött och tyst, klackarna på kortsidan gör ibland ett bra jobb med enkla ramsor för att få med sig resten av arenan, lite för ofta blir det dock mest ett mässande av ramsor som hade behövt en fotbollspubliks styrka för att bli effektfulla.

Men – nu är det slutspel. Då brukar även ”sittplatspubliken” tända till. Frölunda är i underläge 0–1, skulle verkligen behöva fullt stöd i eftermiddag. Kan det bli ett sådant där skönt tryck? Om inte så kommer Färjestad vinna publikmatchen, det snackas om uppemot tusen bortafans totalt sett varav 350 i klackkurvan.

 

7. Situationsrummet missade en bra chans.

Det är så lätt för supportrar – fullt förståeligt – att bedöma allt efter klubbfärger. Färjestads anhängare tycker självfallet det var ”onödigt gnäll” från Frölundas sida när Victor Ejdsells arm rakt i huvudet på Joel Lundqvist kritiserades. Igen, jag har alltså inga problem med det. Fattar grejen, känslorna. Men – zoomar vi ut och ser den större bilden, vilken chans som situationsrummet missade här. Man kunde ha sänt viktiga signalen: ”Nej, nej, spelare behöver inte alls lägga sig för att vi ska granska och sända vidare till disciplinnämnden, gå inte på det snacket.”

Nu blev det inte så. Nu är bilden att man måste ligga kvar på isen för att få med sig något bara än tydligare. Nu rullar snöbollen märkt ”förstärkning” vidare. Jag tycker det är synd. Det är en utveckling som oroar mig. Och det är självfallet fullständigt irrelevant vilken färg spelarna har på tröjan.

Att domarna i Löfbergs Arena missade huvudtacklingen är sådant som händer. De kan inte se allt, är ändå tio gånger bättre än de får cred för. Men att situationsrummet inte lät disciplinnämnden pröva tacklingen, att man gick miste om den fina möjligheten att markera, det förstår jag faktiskt inte. Att Frölunda hade otur i matchen och inte fick med sig ett matchstraff på Ejdsell, shit happens, ungefär som när spelare missar mål eller skjuter sina skott rakt i magplattan på målvakten. Men att situationsrummet inte … äh, jag ska inte tjata mer, ni förstår vad jag är ute efter. Den stora bilden. Och den är viktig.

 

8. Har de ingen humor på redaktionerna?

Roger Rönnberg är ofta fyndig, rätt kul. När GP:s Johan Rylander  efter kvartsfinal 1 ställde frågan om Lasse Johansson var magsjuk blev svaret: ”Jag kan berätta, men då måste jag döda dig sedan.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Den normala reaktionen hade varit: ”Haha. Fniss. Kul kommentar.” Alternativt, om man är torrare lagd: ”Så fånigt.”  Alldeles oavsett, det var en för stunden-grej, inte mer.  Döm om min förvåning när detta blev en toppstory – med citat av Rylander! – på Expressens webb, fasen vet om den inte fanns hos Aftonbladet också. Storyn skrevs och behandlades nästan som hade allt varit på allvar! De fullständigt humorbefriade redaktionerna i Stockholm gick loss: ”Döda, mordhot, skriv – stora rubriker.”

Förlåt språket, men jag skämdes fan för min yrkeskår i fredags kväll. Jag förutsätter att Adam Johansson knattrade ner den här texten under protest.

 

9. Till slut gick det inte längre.

17–30
20–37
22–39
11–38 

Vad detta är? Skottstatistiken i Rögles senaste matcher. 11–38 i match 2 mot Leksand, 22–39 i match 3, 20–37 första kvarten mot Skellefteå – Rögle vann de tre matcherna. I går tog det stopp. Men oj, det här var ett drama (nästan) hela vägen in, Skellefteå tog ledningen med 9.55 kvar och Rögle gick hårt för kvittering ända till dess att Albin Sundsvik sköt 2–0. 1–1 när serien drar till Västerbotten. Högintressant att följa.

Det här målet, förresten. Mums.

 

10. Avslutning med ackuratess?

Sista matchen för Frölundas SDHL-klara damer i dag, AIK borta. Går de obesegrade genom säsongen? Kanske ändå något att spela för, eller?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Tack för att ni läste, tack för att ni prenumererar. Ni som inte gör det och läste när texten var öppen – för bara 2,30 kr/dag hänger ni med i Frölundas öden och äventyr.

 

► Tio tankar, söndagen då Frölunda ska försöka kvittera kvartsfinalserien mot Färjestad.
► En massa slutspelsnack, förstås. The Battle of Fagersta får ni en bit om, en chans som situationsrummet inte tog vara på, Max Fribergs placering i laget – med mera, med mera.

Vem vinner slaget om Fagersta i dag, Frölundas Filip Johansson eller Färjestads Lucas Forsell? Foto (Forsell): FÄRJESTAD

Åh, det kommer koka i Scandinavium i eftermiddag. Det räcker med att det blir en nästan lika het match som i fredags för att jag ska njuta.
Fixar Frölunda detta, tror ni? Drar Färjestad ifrån? Hur ska det gå med svensk hockey om man måste gå i däck för att situationsrummet ska agera?
Frågor har jag – men inga svar. Läs och fundera. 

(den här texten är öppen till 11.30 så att icke-prenumeranter kan provläsa; ni som sedan förstår att ni bör prenumerera – klicka här)

DET FANNS SÅ pass mycket bra i Frölundas spel fredag kväll i Karlstad att laget borde gå in i söndagens kvartsfinal 2 med rätt gott hopp om att kunna kvittera. Lite bättre spel framför burarna, lite medstuds i en del situationer, större var inte skillnaden senast än att matchserien fortsatt känns öppen.

Men skulle Färjestad koppla 2–0-grepp, då … tja, det tar vi då.

Två jämna, bra lag ska duellera igen. Underbart. Hockeyns bästa tid är nu.

Här har ni söndagskrönikan att ladda upp med, som vanligt i form av ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Fagerstafajten – matchen i matchen.

Lucas Forsell, 19, var en av Färjestads bästa i första kvartsfinalen, två mål och en assist, tonåringen går från klarhet till klarhet. Frölundabacken Filip Johansson, 23 på torsdag, tyckte dock att det var så där lagom kul att förlora The Battle of Fagersta. Dessutom: Lucas Forsell är barndomsvän med Filips lillebror Ludvig (målvakt hemma i Fagersta), tillbringade rätt mycket tid i det johanssonska hemmet som liten.

– Det gjorde han absolut, log Filip på lördagen, utan att vilja diskutera ämnet allt för mycket i detalj.

– Nu är det slutspel, nu lägger vi det åt sidan. Klart det alltid är kul att möta folk man känner, det ger en extra krydda. Men under serien är vi inte kompisar, han spelar för sitt lag, jag spelar för oss. Men det är klart att det blir sköna dueller.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Lustig detalj i sammanhanget:

Filip Johansson tillhör Vancouver Canucks. Lucas Forsell är draftad av … japp, ni gissade rätt, Vancouver Canucks.

Vem vinner matchen i matchen den här gången? Filip Johansson hade stor tro på att det skulle bli han, alltså att Frölunda ska kvittera till 1–1 i kvartsfinalserien:

– Vi kan ta med oss mycket (från match 1), spelar vi så här, då kommer vi bli tuffa att slå i fyra matcher.

** ”Måste vinna”-match?
– Vi tänker inte så, vi vill spela bra, ge oss själva chansen. Fokus på vår prestation.

 

2. Lätt att längta efter mer.

Det var en helt underbar hockeymatch i fredags. En infernalisk kamp, en del grannlåt, hetta och passion, känslor som svallade över, spelare som var förbannade på varandra, situationer som blev snackisar. Måtte det bli något liknande i eftermiddag. När smäller det mellan Nicklas Lasu och Theodor Lennström första gången? Hur utbuad blir Victor Ejdsell? Vilka spelare kokar över? Mm,  gillar man slutspelshockey har det längtats efter mer sedan fredag kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Det samma gäller nog spelarna, för när Filip Johansson och jag talade om match 1 och den typen av hetta på isen sa han:

– Det är minst lika kul att spela.

 

3. Max-imal insats av Frölunda?

Max Friberg såg bättre ut i fredags än Roger Rönnberg hade vågat räkna med. Frölundatränaren lovade mer än tio minuters istid för Friberg den här gången. Spännande att se i vilken kedja han går in, skaraborgaren – för jag räknar med honom på tolv forwards.

Blir det Friberg, Joel Lundqvist och Patrik Carlsson igen? Inte alls säkert, men var ska då Ryan Lasch in? Kan man tänka sig Lasch med Erik Borg och Jacob Nilsson, att det går ut över Linus Nässén?

Vi får se. Bara ett av alla frågetecken inför matchen.

 

4. En gång är ingen gång, två gånger är en gong-gong.

Andreas Borgman.

Andreas Borgmans matchstraff i fredags, det finns liksom inte en chans i helsike att snacka bort det. Att spelare inte skulle ha rätt att försöka undvika en tackling (de allra mest okunniga jämför det med att vända ryggen till vid sargen), det är självfallet nonsens. Upp till tacklande spelare att inte använda mer kraft än vad som går att kontrollera.

Borgman menade självfallet inte att skada Victor Ejdsell, han tacklade dock slarvigt, vårdslöst. För andra gången i vinter. När Oscar Engsund höll på så en gång i tiden fick han kicken. Det lär förstås inte drabba Borgman, han anses alldeles för bra, och håller bara Frölunda liv i kvartsfinalserien till match 5 så kommer Roger Rönnberg & Co att jubla när Borgman är tillbaka, Men jag vidhåller, det är ett problem när man vid upprepade tillfällen tacklar så där. Första gången var mot Broc Little i vintras, som ni säkert minns.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fick Victor Ejdsell jäkligt ont i fredags? Ja, det finns ingen anledning att betvivla det, tycker jag. Testa själva, be en (o)vän kasta något hårt – med en jäkla kraft – rakt i låret på er så får ni se hur det känns. Hade Ejdsell kunnat ta sig till båset, som Roger Rönnberg var inne på? Kanske det, men han visste ju att han behövde vård för lårkakan, så … äh, jag tyckte kritiken mot Ejdsell var kraftigt överdriven. Herregud, man kan faktiskt få ont så in i helskotta utan att det ska misstänkas förstärkning och överspel.

Jag tyckte nog, om jag ska vara ärlig, att Rönnberg mer kunde ha poängterat Borgmans skuld än att antyda att Ejdsell inte fick fullt så ont som det såg ut. Men det är ju slutspel. Alla knep kanske tillåtna?

Detta sagt så finns det en principfråga här som är intressant. Mer nedan under punkt 7.

 

5. Lasse gör ingen maja.

Det gjorde däremot Frederik Dichow i fredags. En maja, alltså. Ett misstag. Vid Färjestads 1–0. Sedan var han bra, dansken, gjorde fina räddningar, på intet sätt menar jag att han var skyldig till förlusten, att Frölunda inte kan vinna match 2 med honom mellan stolparna. Men – Lasse Johansson ökar segerchansen, tveklöst.

Lasse tränade inte på lördagen, om problemet nu är magsjuka (inget verifierat mer än att presschefen Peter Kymmer sa till Aftonbladet att han ”fått till sig att det rör sig om sjukdom”) så var det kanske bara så att Frölundas stjärnmålvakt vilade sig i form. Kan han värma på söndagen kan han spela.

ANNONS


6. Scandinavium behöver vara Frölundas borg.

Scandinavium var en gång en hemsk arena för motståndarlag. Numera är det låg skrämselfaktor, den ”vanliga” publiken är trött och tyst, klackarna på kortsidan gör ibland ett bra jobb med enkla ramsor för att få med sig resten av arenan, lite för ofta blir det dock mest ett mässande av ramsor som hade behövt en fotbollspubliks styrka för att bli effektfulla.

Men – nu är det slutspel. Då brukar även ”sittplatspubliken” tända till. Frölunda är i underläge 0–1, skulle verkligen behöva fullt stöd i eftermiddag. Kan det bli ett sådant där skönt tryck? Om inte så kommer Färjestad vinna publikmatchen, det snackas om uppemot tusen bortafans totalt sett varav 350 i klackkurvan.

 

7. Situationsrummet missade en bra chans.

Det är så lätt för supportrar – fullt förståeligt – att bedöma allt efter klubbfärger. Färjestads anhängare tycker självfallet det var ”onödigt gnäll” från Frölundas sida när Victor Ejdsells arm rakt i huvudet på Joel Lundqvist kritiserades. Igen, jag har alltså inga problem med det. Fattar grejen, känslorna. Men – zoomar vi ut och ser den större bilden, vilken chans som situationsrummet missade här. Man kunde ha sänt viktiga signalen: ”Nej, nej, spelare behöver inte alls lägga sig för att vi ska granska och sända vidare till disciplinnämnden, gå inte på det snacket.”

Nu blev det inte så. Nu är bilden att man måste ligga kvar på isen för att få med sig något bara än tydligare. Nu rullar snöbollen märkt ”förstärkning” vidare. Jag tycker det är synd. Det är en utveckling som oroar mig. Och det är självfallet fullständigt irrelevant vilken färg spelarna har på tröjan.

Att domarna i Löfbergs Arena missade huvudtacklingen är sådant som händer. De kan inte se allt, är ändå tio gånger bättre än de får cred för. Men att situationsrummet inte lät disciplinnämnden pröva tacklingen, att man gick miste om den fina möjligheten att markera, det förstår jag faktiskt inte. Att Frölunda hade otur i matchen och inte fick med sig ett matchstraff på Ejdsell, shit happens, ungefär som när spelare missar mål eller skjuter sina skott rakt i magplattan på målvakten. Men att situationsrummet inte … äh, jag ska inte tjata mer, ni förstår vad jag är ute efter. Den stora bilden. Och den är viktig.

 

8. Har de ingen humor på redaktionerna?

Roger Rönnberg är ofta fyndig, rätt kul. När GP:s Johan Rylander  efter kvartsfinal 1 ställde frågan om Lasse Johansson var magsjuk blev svaret: ”Jag kan berätta, men då måste jag döda dig sedan.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Den normala reaktionen hade varit: ”Haha. Fniss. Kul kommentar.” Alternativt, om man är torrare lagd: ”Så fånigt.”  Alldeles oavsett, det var en för stunden-grej, inte mer.  Döm om min förvåning när detta blev en toppstory – med citat av Rylander! – på Expressens webb, fasen vet om den inte fanns hos Aftonbladet också. Storyn skrevs och behandlades nästan som hade allt varit på allvar! De fullständigt humorbefriade redaktionerna i Stockholm gick loss: ”Döda, mordhot, skriv – stora rubriker.”

Förlåt språket, men jag skämdes fan för min yrkeskår i fredags kväll. Jag förutsätter att Adam Johansson knattrade ner den här texten under protest.

 

9. Till slut gick det inte längre.

17–30
20–37
22–39
11–38 

Vad detta är? Skottstatistiken i Rögles senaste matcher. 11–38 i match 2 mot Leksand, 22–39 i match 3, 20–37 första kvarten mot Skellefteå – Rögle vann de tre matcherna. I går tog det stopp. Men oj, det här var ett drama (nästan) hela vägen in, Skellefteå tog ledningen med 9.55 kvar och Rögle gick hårt för kvittering ända till dess att Albin Sundsvik sköt 2–0. 1–1 när serien drar till Västerbotten. Högintressant att följa.

Det här målet, förresten. Mums.

 

10. Avslutning med ackuratess?

Sista matchen för Frölundas SDHL-klara damer i dag, AIK borta. Går de obesegrade genom säsongen? Kanske ändå något att spela för, eller?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Tack för att ni läste, tack för att ni prenumererar. Ni som inte gör det och läste när texten var öppen – för bara 2,30 kr/dag hänger ni med i Frölundas öden och äventyr.

 

► Tio tankar, söndagen då Frölunda ska försöka kvittera kvartsfinalserien mot Färjestad.
► En massa slutspelsnack, förstås. The Battle of Fagersta får ni en bit om, en chans som situationsrummet inte tog vara på, Max Fribergs placering i laget – med mera, med mera.

Vem vinner slaget om Fagersta i dag, Frölundas Filip Johansson eller Färjestads Lucas Forsell? Foto (Forsell): FÄRJESTAD

Åh, det kommer koka i Scandinavium i eftermiddag. Det räcker med att det blir en nästan lika het match som i fredags för att jag ska njuta.
Fixar Frölunda detta, tror ni? Drar Färjestad ifrån? Hur ska det gå med svensk hockey om man måste gå i däck för att situationsrummet ska agera?
Frågor har jag – men inga svar. Läs och fundera. 

(den här texten är öppen till 11.30 så att icke-prenumeranter kan provläsa; ni som sedan förstår att ni bör prenumerera – klicka här)

DET FANNS SÅ pass mycket bra i Frölundas spel fredag kväll i Karlstad att laget borde gå in i söndagens kvartsfinal 2 med rätt gott hopp om att kunna kvittera. Lite bättre spel framför burarna, lite medstuds i en del situationer, större var inte skillnaden senast än att matchserien fortsatt känns öppen.

Men skulle Färjestad koppla 2–0-grepp, då … tja, det tar vi då.

Två jämna, bra lag ska duellera igen. Underbart. Hockeyns bästa tid är nu.

Här har ni söndagskrönikan att ladda upp med, som vanligt i form av ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Fagerstafajten – matchen i matchen.

Lucas Forsell, 19, var en av Färjestads bästa i första kvartsfinalen, två mål och en assist, tonåringen går från klarhet till klarhet. Frölundabacken Filip Johansson, 23 på torsdag, tyckte dock att det var så där lagom kul att förlora The Battle of Fagersta. Dessutom: Lucas Forsell är barndomsvän med Filips lillebror Ludvig (målvakt hemma i Fagersta), tillbringade rätt mycket tid i det johanssonska hemmet som liten.

– Det gjorde han absolut, log Filip på lördagen, utan att vilja diskutera ämnet allt för mycket i detalj.

– Nu är det slutspel, nu lägger vi det åt sidan. Klart det alltid är kul att möta folk man känner, det ger en extra krydda. Men under serien är vi inte kompisar, han spelar för sitt lag, jag spelar för oss. Men det är klart att det blir sköna dueller.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Lustig detalj i sammanhanget:

Filip Johansson tillhör Vancouver Canucks. Lucas Forsell är draftad av … japp, ni gissade rätt, Vancouver Canucks.

Vem vinner matchen i matchen den här gången? Filip Johansson hade stor tro på att det skulle bli han, alltså att Frölunda ska kvittera till 1–1 i kvartsfinalserien:

– Vi kan ta med oss mycket (från match 1), spelar vi så här, då kommer vi bli tuffa att slå i fyra matcher.

** ”Måste vinna”-match?
– Vi tänker inte så, vi vill spela bra, ge oss själva chansen. Fokus på vår prestation.

 

2. Lätt att längta efter mer.

Det var en helt underbar hockeymatch i fredags. En infernalisk kamp, en del grannlåt, hetta och passion, känslor som svallade över, spelare som var förbannade på varandra, situationer som blev snackisar. Måtte det bli något liknande i eftermiddag. När smäller det mellan Nicklas Lasu och Theodor Lennström första gången? Hur utbuad blir Victor Ejdsell? Vilka spelare kokar över? Mm,  gillar man slutspelshockey har det längtats efter mer sedan fredag kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Det samma gäller nog spelarna, för när Filip Johansson och jag talade om match 1 och den typen av hetta på isen sa han:

– Det är minst lika kul att spela.

 

3. Max-imal insats av Frölunda?

Max Friberg såg bättre ut i fredags än Roger Rönnberg hade vågat räkna med. Frölundatränaren lovade mer än tio minuters istid för Friberg den här gången. Spännande att se i vilken kedja han går in, skaraborgaren – för jag räknar med honom på tolv forwards.

Blir det Friberg, Joel Lundqvist och Patrik Carlsson igen? Inte alls säkert, men var ska då Ryan Lasch in? Kan man tänka sig Lasch med Erik Borg och Jacob Nilsson, att det går ut över Linus Nässén?

Vi får se. Bara ett av alla frågetecken inför matchen.

 

4. En gång är ingen gång, två gånger är en gong-gong.

Andreas Borgman.

Andreas Borgmans matchstraff i fredags, det finns liksom inte en chans i helsike att snacka bort det. Att spelare inte skulle ha rätt att försöka undvika en tackling (de allra mest okunniga jämför det med att vända ryggen till vid sargen), det är självfallet nonsens. Upp till tacklande spelare att inte använda mer kraft än vad som går att kontrollera.

Borgman menade självfallet inte att skada Victor Ejdsell, han tacklade dock slarvigt, vårdslöst. För andra gången i vinter. När Oscar Engsund höll på så en gång i tiden fick han kicken. Det lär förstås inte drabba Borgman, han anses alldeles för bra, och håller bara Frölunda liv i kvartsfinalserien till match 5 så kommer Roger Rönnberg & Co att jubla när Borgman är tillbaka, Men jag vidhåller, det är ett problem när man vid upprepade tillfällen tacklar så där. Första gången var mot Broc Little i vintras, som ni säkert minns.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fick Victor Ejdsell jäkligt ont i fredags? Ja, det finns ingen anledning att betvivla det, tycker jag. Testa själva, be en (o)vän kasta något hårt – med en jäkla kraft – rakt i låret på er så får ni se hur det känns. Hade Ejdsell kunnat ta sig till båset, som Roger Rönnberg var inne på? Kanske det, men han visste ju att han behövde vård för lårkakan, så … äh, jag tyckte kritiken mot Ejdsell var kraftigt överdriven. Herregud, man kan faktiskt få ont så in i helskotta utan att det ska misstänkas förstärkning och överspel.

Jag tyckte nog, om jag ska vara ärlig, att Rönnberg mer kunde ha poängterat Borgmans skuld än att antyda att Ejdsell inte fick fullt så ont som det såg ut. Men det är ju slutspel. Alla knep kanske tillåtna?

Detta sagt så finns det en principfråga här som är intressant. Mer nedan under punkt 7.

 

5. Lasse gör ingen maja.

Det gjorde däremot Frederik Dichow i fredags. En maja, alltså. Ett misstag. Vid Färjestads 1–0. Sedan var han bra, dansken, gjorde fina räddningar, på intet sätt menar jag att han var skyldig till förlusten, att Frölunda inte kan vinna match 2 med honom mellan stolparna. Men – Lasse Johansson ökar segerchansen, tveklöst.

Lasse tränade inte på lördagen, om problemet nu är magsjuka (inget verifierat mer än att presschefen Peter Kymmer sa till Aftonbladet att han ”fått till sig att det rör sig om sjukdom”) så var det kanske bara så att Frölundas stjärnmålvakt vilade sig i form. Kan han värma på söndagen kan han spela.

ANNONS


6. Scandinavium behöver vara Frölundas borg.

Scandinavium var en gång en hemsk arena för motståndarlag. Numera är det låg skrämselfaktor, den ”vanliga” publiken är trött och tyst, klackarna på kortsidan gör ibland ett bra jobb med enkla ramsor för att få med sig resten av arenan, lite för ofta blir det dock mest ett mässande av ramsor som hade behövt en fotbollspubliks styrka för att bli effektfulla.

Men – nu är det slutspel. Då brukar även ”sittplatspubliken” tända till. Frölunda är i underläge 0–1, skulle verkligen behöva fullt stöd i eftermiddag. Kan det bli ett sådant där skönt tryck? Om inte så kommer Färjestad vinna publikmatchen, det snackas om uppemot tusen bortafans totalt sett varav 350 i klackkurvan.

 

7. Situationsrummet missade en bra chans.

Det är så lätt för supportrar – fullt förståeligt – att bedöma allt efter klubbfärger. Färjestads anhängare tycker självfallet det var ”onödigt gnäll” från Frölundas sida när Victor Ejdsells arm rakt i huvudet på Joel Lundqvist kritiserades. Igen, jag har alltså inga problem med det. Fattar grejen, känslorna. Men – zoomar vi ut och ser den större bilden, vilken chans som situationsrummet missade här. Man kunde ha sänt viktiga signalen: ”Nej, nej, spelare behöver inte alls lägga sig för att vi ska granska och sända vidare till disciplinnämnden, gå inte på det snacket.”

Nu blev det inte så. Nu är bilden att man måste ligga kvar på isen för att få med sig något bara än tydligare. Nu rullar snöbollen märkt ”förstärkning” vidare. Jag tycker det är synd. Det är en utveckling som oroar mig. Och det är självfallet fullständigt irrelevant vilken färg spelarna har på tröjan.

Att domarna i Löfbergs Arena missade huvudtacklingen är sådant som händer. De kan inte se allt, är ändå tio gånger bättre än de får cred för. Men att situationsrummet inte lät disciplinnämnden pröva tacklingen, att man gick miste om den fina möjligheten att markera, det förstår jag faktiskt inte. Att Frölunda hade otur i matchen och inte fick med sig ett matchstraff på Ejdsell, shit happens, ungefär som när spelare missar mål eller skjuter sina skott rakt i magplattan på målvakten. Men att situationsrummet inte … äh, jag ska inte tjata mer, ni förstår vad jag är ute efter. Den stora bilden. Och den är viktig.

 

8. Har de ingen humor på redaktionerna?

Roger Rönnberg är ofta fyndig, rätt kul. När GP:s Johan Rylander  efter kvartsfinal 1 ställde frågan om Lasse Johansson var magsjuk blev svaret: ”Jag kan berätta, men då måste jag döda dig sedan.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Den normala reaktionen hade varit: ”Haha. Fniss. Kul kommentar.” Alternativt, om man är torrare lagd: ”Så fånigt.”  Alldeles oavsett, det var en för stunden-grej, inte mer.  Döm om min förvåning när detta blev en toppstory – med citat av Rylander! – på Expressens webb, fasen vet om den inte fanns hos Aftonbladet också. Storyn skrevs och behandlades nästan som hade allt varit på allvar! De fullständigt humorbefriade redaktionerna i Stockholm gick loss: ”Döda, mordhot, skriv – stora rubriker.”

Förlåt språket, men jag skämdes fan för min yrkeskår i fredags kväll. Jag förutsätter att Adam Johansson knattrade ner den här texten under protest.

 

9. Till slut gick det inte längre.

17–30
20–37
22–39
11–38 

Vad detta är? Skottstatistiken i Rögles senaste matcher. 11–38 i match 2 mot Leksand, 22–39 i match 3, 20–37 första kvarten mot Skellefteå – Rögle vann de tre matcherna. I går tog det stopp. Men oj, det här var ett drama (nästan) hela vägen in, Skellefteå tog ledningen med 9.55 kvar och Rögle gick hårt för kvittering ända till dess att Albin Sundsvik sköt 2–0. 1–1 när serien drar till Västerbotten. Högintressant att följa.

Det här målet, förresten. Mums.

 

10. Avslutning med ackuratess?

Sista matchen för Frölundas SDHL-klara damer i dag, AIK borta. Går de obesegrade genom säsongen? Kanske ändå något att spela för, eller?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Tack för att ni läste, tack för att ni prenumererar. Ni som inte gör det och läste när texten var öppen – för bara 2,30 kr/dag hänger ni med i Frölundas öden och äventyr.

 

► Tio tankar, söndagen då Frölunda ska försöka kvittera kvartsfinalserien mot Färjestad.
► En massa slutspelsnack, förstås. The Battle of Fagersta får ni en bit om, en chans som situationsrummet inte tog vara på, Max Fribergs placering i laget – med mera, med mera.

Vem vinner slaget om Fagersta i dag, Frölundas Filip Johansson eller Färjestads Lucas Forsell? Foto (Forsell): FÄRJESTAD

Åh, det kommer koka i Scandinavium i eftermiddag. Det räcker med att det blir en nästan lika het match som i fredags för att jag ska njuta.
Fixar Frölunda detta, tror ni? Drar Färjestad ifrån? Hur ska det gå med svensk hockey om man måste gå i däck för att situationsrummet ska agera?
Frågor har jag – men inga svar. Läs och fundera. 

(den här texten är öppen till 11.30 så att icke-prenumeranter kan provläsa; ni som sedan förstår att ni bör prenumerera – klicka här)

DET FANNS SÅ pass mycket bra i Frölundas spel fredag kväll i Karlstad att laget borde gå in i söndagens kvartsfinal 2 med rätt gott hopp om att kunna kvittera. Lite bättre spel framför burarna, lite medstuds i en del situationer, större var inte skillnaden senast än att matchserien fortsatt känns öppen.

Men skulle Färjestad koppla 2–0-grepp, då … tja, det tar vi då.

Två jämna, bra lag ska duellera igen. Underbart. Hockeyns bästa tid är nu.

Här har ni söndagskrönikan att ladda upp med, som vanligt i form av ”tio tankar.” Välkomna.

 

1. Fagerstafajten – matchen i matchen.

Lucas Forsell, 19, var en av Färjestads bästa i första kvartsfinalen, två mål och en assist, tonåringen går från klarhet till klarhet. Frölundabacken Filip Johansson, 23 på torsdag, tyckte dock att det var så där lagom kul att förlora The Battle of Fagersta. Dessutom: Lucas Forsell är barndomsvän med Filips lillebror Ludvig (målvakt hemma i Fagersta), tillbringade rätt mycket tid i det johanssonska hemmet som liten.

– Det gjorde han absolut, log Filip på lördagen, utan att vilja diskutera ämnet allt för mycket i detalj.

– Nu är det slutspel, nu lägger vi det åt sidan. Klart det alltid är kul att möta folk man känner, det ger en extra krydda. Men under serien är vi inte kompisar, han spelar för sitt lag, jag spelar för oss. Men det är klart att det blir sköna dueller.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Lustig detalj i sammanhanget:

Filip Johansson tillhör Vancouver Canucks. Lucas Forsell är draftad av … japp, ni gissade rätt, Vancouver Canucks.

Vem vinner matchen i matchen den här gången? Filip Johansson hade stor tro på att det skulle bli han, alltså att Frölunda ska kvittera till 1–1 i kvartsfinalserien:

– Vi kan ta med oss mycket (från match 1), spelar vi så här, då kommer vi bli tuffa att slå i fyra matcher.

** ”Måste vinna”-match?
– Vi tänker inte så, vi vill spela bra, ge oss själva chansen. Fokus på vår prestation.

 

2. Lätt att längta efter mer.

Det var en helt underbar hockeymatch i fredags. En infernalisk kamp, en del grannlåt, hetta och passion, känslor som svallade över, spelare som var förbannade på varandra, situationer som blev snackisar. Måtte det bli något liknande i eftermiddag. När smäller det mellan Nicklas Lasu och Theodor Lennström första gången? Hur utbuad blir Victor Ejdsell? Vilka spelare kokar över? Mm,  gillar man slutspelshockey har det längtats efter mer sedan fredag kväll.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Det samma gäller nog spelarna, för när Filip Johansson och jag talade om match 1 och den typen av hetta på isen sa han:

– Det är minst lika kul att spela.

 

3. Max-imal insats av Frölunda?

Max Friberg såg bättre ut i fredags än Roger Rönnberg hade vågat räkna med. Frölundatränaren lovade mer än tio minuters istid för Friberg den här gången. Spännande att se i vilken kedja han går in, skaraborgaren – för jag räknar med honom på tolv forwards.

Blir det Friberg, Joel Lundqvist och Patrik Carlsson igen? Inte alls säkert, men var ska då Ryan Lasch in? Kan man tänka sig Lasch med Erik Borg och Jacob Nilsson, att det går ut över Linus Nässén?

Vi får se. Bara ett av alla frågetecken inför matchen.

 

4. En gång är ingen gång, två gånger är en gong-gong.

Andreas Borgman.

Andreas Borgmans matchstraff i fredags, det finns liksom inte en chans i helsike att snacka bort det. Att spelare inte skulle ha rätt att försöka undvika en tackling (de allra mest okunniga jämför det med att vända ryggen till vid sargen), det är självfallet nonsens. Upp till tacklande spelare att inte använda mer kraft än vad som går att kontrollera.

Borgman menade självfallet inte att skada Victor Ejdsell, han tacklade dock slarvigt, vårdslöst. För andra gången i vinter. När Oscar Engsund höll på så en gång i tiden fick han kicken. Det lär förstås inte drabba Borgman, han anses alldeles för bra, och håller bara Frölunda liv i kvartsfinalserien till match 5 så kommer Roger Rönnberg & Co att jubla när Borgman är tillbaka, Men jag vidhåller, det är ett problem när man vid upprepade tillfällen tacklar så där. Första gången var mot Broc Little i vintras, som ni säkert minns.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fick Victor Ejdsell jäkligt ont i fredags? Ja, det finns ingen anledning att betvivla det, tycker jag. Testa själva, be en (o)vän kasta något hårt – med en jäkla kraft – rakt i låret på er så får ni se hur det känns. Hade Ejdsell kunnat ta sig till båset, som Roger Rönnberg var inne på? Kanske det, men han visste ju att han behövde vård för lårkakan, så … äh, jag tyckte kritiken mot Ejdsell var kraftigt överdriven. Herregud, man kan faktiskt få ont så in i helskotta utan att det ska misstänkas förstärkning och överspel.

Jag tyckte nog, om jag ska vara ärlig, att Rönnberg mer kunde ha poängterat Borgmans skuld än att antyda att Ejdsell inte fick fullt så ont som det såg ut. Men det är ju slutspel. Alla knep kanske tillåtna?

Detta sagt så finns det en principfråga här som är intressant. Mer nedan under punkt 7.

 

5. Lasse gör ingen maja.

Det gjorde däremot Frederik Dichow i fredags. En maja, alltså. Ett misstag. Vid Färjestads 1–0. Sedan var han bra, dansken, gjorde fina räddningar, på intet sätt menar jag att han var skyldig till förlusten, att Frölunda inte kan vinna match 2 med honom mellan stolparna. Men – Lasse Johansson ökar segerchansen, tveklöst.

Lasse tränade inte på lördagen, om problemet nu är magsjuka (inget verifierat mer än att presschefen Peter Kymmer sa till Aftonbladet att han ”fått till sig att det rör sig om sjukdom”) så var det kanske bara så att Frölundas stjärnmålvakt vilade sig i form. Kan han värma på söndagen kan han spela.

ANNONS


6. Scandinavium behöver vara Frölundas borg.

Scandinavium var en gång en hemsk arena för motståndarlag. Numera är det låg skrämselfaktor, den ”vanliga” publiken är trött och tyst, klackarna på kortsidan gör ibland ett bra jobb med enkla ramsor för att få med sig resten av arenan, lite för ofta blir det dock mest ett mässande av ramsor som hade behövt en fotbollspubliks styrka för att bli effektfulla.

Men – nu är det slutspel. Då brukar även ”sittplatspubliken” tända till. Frölunda är i underläge 0–1, skulle verkligen behöva fullt stöd i eftermiddag. Kan det bli ett sådant där skönt tryck? Om inte så kommer Färjestad vinna publikmatchen, det snackas om uppemot tusen bortafans totalt sett varav 350 i klackkurvan.

 

7. Situationsrummet missade en bra chans.

Det är så lätt för supportrar – fullt förståeligt – att bedöma allt efter klubbfärger. Färjestads anhängare tycker självfallet det var ”onödigt gnäll” från Frölundas sida när Victor Ejdsells arm rakt i huvudet på Joel Lundqvist kritiserades. Igen, jag har alltså inga problem med det. Fattar grejen, känslorna. Men – zoomar vi ut och ser den större bilden, vilken chans som situationsrummet missade här. Man kunde ha sänt viktiga signalen: ”Nej, nej, spelare behöver inte alls lägga sig för att vi ska granska och sända vidare till disciplinnämnden, gå inte på det snacket.”

Nu blev det inte så. Nu är bilden att man måste ligga kvar på isen för att få med sig något bara än tydligare. Nu rullar snöbollen märkt ”förstärkning” vidare. Jag tycker det är synd. Det är en utveckling som oroar mig. Och det är självfallet fullständigt irrelevant vilken färg spelarna har på tröjan.

Att domarna i Löfbergs Arena missade huvudtacklingen är sådant som händer. De kan inte se allt, är ändå tio gånger bättre än de får cred för. Men att situationsrummet inte lät disciplinnämnden pröva tacklingen, att man gick miste om den fina möjligheten att markera, det förstår jag faktiskt inte. Att Frölunda hade otur i matchen och inte fick med sig ett matchstraff på Ejdsell, shit happens, ungefär som när spelare missar mål eller skjuter sina skott rakt i magplattan på målvakten. Men att situationsrummet inte … äh, jag ska inte tjata mer, ni förstår vad jag är ute efter. Den stora bilden. Och den är viktig.

 

8. Har de ingen humor på redaktionerna?

Roger Rönnberg är ofta fyndig, rätt kul. När GP:s Johan Rylander  efter kvartsfinal 1 ställde frågan om Lasse Johansson var magsjuk blev svaret: ”Jag kan berätta, men då måste jag döda dig sedan.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Den normala reaktionen hade varit: ”Haha. Fniss. Kul kommentar.” Alternativt, om man är torrare lagd: ”Så fånigt.”  Alldeles oavsett, det var en för stunden-grej, inte mer.  Döm om min förvåning när detta blev en toppstory – med citat av Rylander! – på Expressens webb, fasen vet om den inte fanns hos Aftonbladet också. Storyn skrevs och behandlades nästan som hade allt varit på allvar! De fullständigt humorbefriade redaktionerna i Stockholm gick loss: ”Döda, mordhot, skriv – stora rubriker.”

Förlåt språket, men jag skämdes fan för min yrkeskår i fredags kväll. Jag förutsätter att Adam Johansson knattrade ner den här texten under protest.

 

9. Till slut gick det inte längre.

17–30
20–37
22–39
11–38 

Vad detta är? Skottstatistiken i Rögles senaste matcher. 11–38 i match 2 mot Leksand, 22–39 i match 3, 20–37 första kvarten mot Skellefteå – Rögle vann de tre matcherna. I går tog det stopp. Men oj, det här var ett drama (nästan) hela vägen in, Skellefteå tog ledningen med 9.55 kvar och Rögle gick hårt för kvittering ända till dess att Albin Sundsvik sköt 2–0. 1–1 när serien drar till Västerbotten. Högintressant att följa.

Det här målet, förresten. Mums.

 

10. Avslutning med ackuratess?

Sista matchen för Frölundas SDHL-klara damer i dag, AIK borta. Går de obesegrade genom säsongen? Kanske ändå något att spela för, eller?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Tack för att ni läste, tack för att ni prenumererar. Ni som inte gör det och läste när texten var öppen – för bara 2,30 kr/dag hänger ni med i Frölundas öden och äventyr.

 

68 Kommentarer

 1. När situationsrummet missar en sådan situation att Ejdsell inte ens blev anmäld för huvudtackling mot Joel Lundqvist. Undrar jag om det ”rummet” är bara för inbördes beundran?

  • Per: Man får i varje fall verkligen ändå hoppas på att inte någon elefant obemärkt ska lyckas med att ta sig in i det ”rummet”. 😉

 2. Okej Leman en fråga då: tror du Börje (the king) Salming hade gått ner i omklädningsrummet av lårkaka-smällen?

  Det här er ett nytt system där domarna skall testas. Helt klart hade han kunnat sätta sig på bänken. Det var inte tal om ett benbrott.

  Samma med Shinnamin mot Worge Kreu. Försvinner kommer snabbt tillbaka har en liten plåsterlapp ovanför ögonbrynet. Han hade definitivt kunnat sätta sig på bänken.

  • Ett oskick, kommer nog bli vanligare och vanligare att man chansar på att gå ut i omklädningsrummet några minuter, gör man det finns det nog ingen domare som står fast vid att det var en tvåa utan då kommer någon av dom hävda att dom har en femma på armen.
   Domare är inte mer än människor och kommer fortsätta påverkas av publik/spelare och reagera om någon frivilligt åker av och då kommer dom automatiskt hävda att dom har en ”femma på armen”.
   Tror att om man kunde införa ett nytt tecken där domaren direkt måste signalera för en femma(hitta på valfri komplettering till den höjda armen) kan stävja spelare och publiks påverkan på domsluten, alternativet är att tillåta granskning av alla situationer oavsett 2 eller 5 minuter, då skulle man kunna granska förstärkningar och filmningar och på så vis kanske minska problemet. Att få bort förstärkningar och filmningar är nog för sent, tåget verkar redan ha gått.

   • Ja tragiskt är det och mer som du skriver kommer det att bli med..

    Konsekvens-bedömningar föder förstärkningar.

    Kanske om domarna inte ser nått att de inte hitte-på-dömer och så får tränarna, använda sin coaches challenges istället för att de ska titta på situationen om det var en utvisning?

  • Medhåll. Mindre grejer kan adresseras på bänken. Är man så dålig att man går av isen (omklädningsrummet) – då behöver man längre vård så då borde man ha en tidsgräns på kanske 10 min innan du får spela igen. Borde hindra de som försöker fuska sig till fördelar.

 3. Hoppas att Frölunda visar att man klarar sig utan vårdslöse Borgman och vinner idag .
  Sen får det gärna bli en jobbig eftermiddag för Ejdsell mest för hans fega och fula tackling på Joel ! Ejdsell är ganska impopulär bland en del Fbk-supportrar för sitt fega och fula spel samt filmningar/förstärkningar.

 4. Borgman spelar både nonchalant och vårdslöst. Räcker att jämföra med tex Folin som aldrig eller sällan kommer fel in i en duell.
  Man är ju inte förvånad när media förstorar upp saker och ting. Ljuger hellre brett och vitt för att skapa sensationsrubriker.

  • Det är lika galet att klumpa ihop ”media” som att göra det med ”judar”, ”muslimer”, ”fotbollsfans” eller vad du vill. Vi är många olika individer i den branschen, olika redaktioner, olika chefer. 🙂
   Just i det aktuella fallet som jag tog upp tyckte jag dock det var sorgligt med bristen på humor, hur Rönnbergs lilla skämtsamma passning blev en text.

   • Håller helt med ! Men visst fasen är det lite ” kvällstidningskultur ” att ta ett citat ur sitt sammanhang och skapa krigsrubriker lr har jag fel ?

 5. Vad får ni inom media för svar om ni ställer en fråga till sitvationsrummet, när det gäller en specifik incident som får mycket medial uppmärksamhet bland supporters och sponsorer likt Ejdsell/Lundqvist?

 6. Det är ju uppenbart att färgen på tröjan spelar roll. Skulle det varit omvända färger vid Joel situationen hade det tagits upp av situationsrummet.

  Nu är det kört på riktigt, domarna gillar inte RR och nu har han kritiserat dem igen, det kommer visa sig i eftermiddag.. Det är så uppenbart att motståndarnas supportrar vid flera tillfällen nämnt att det är bra att spela i Scandinavium får där får vi alltid domarna med oss, bättra än att spela hemma.

 7. Kul ändå att Ejdsell lyckades med sina skådespelarinsatser. Alla med koll vet ju att han gick av isen var rent spel för galleriet för att få domarna att ta en femma. Tack och lov att vi inte har så pinsamma spelare i vårt lag!
  Ang. punkt 4 håller jag inte med dig alls. Måste bli ett större ansvar på mottagare. Hade Ejdsell möt tacklingen axel mot axel så som tanken var hade inget hänt.
  Idag hoppas jag de jagar skiten ur honom och sänker honom rejält!

 8. Synd vi inte har någon Ruuttu, då hade en sådan som Ejdsel självmant stått över idag… (kanske skyllt på sitt skadade lår).

  • Hade vi haft någon som Ruuttu så hade vederbörande gått back på en säsong pga alla böter och avstängningar…..tyvärr.

 9. Tycker det är sorgligt med alla dessa avstängningar som borde stanna vid hederliga matchstraff. Speciellt när det mer eller mindre skickas ut antal matchers avstängning likt en gödselspridare i medvind. Det blir ännu mer frustrerande när de inte ens granskar huvudtacklingen på Joel. De pratar ju om att domarna går igenom matchen efteråt etc, jo tjena. Situationsrummet är väl på lyset.

  Ett par grejer jag tänkte på under första matchen. Frölunda kunde verkligen tävla mot Färjestad, det var kul att se, dock så är det alltid detaljer som avgör numera och de hade vi sämre koll på än kaffebönderna. Dichows (men även Lasses under säsong) returhantering är inte tillräckligt bra, första insläppta målet är katastrof, sedan släpper han ett skott snett ut mot öppen kasse till en skytt, samtidigt som backen fyller år och varken tar puck eller spelare. Frölunda skapar ALDRIG den typen av skott med folk beredda på studsreturer. Borgmans matchstraff, jag tycker inte sånt ska bli matchstraff i hockey, men nu är det så och det är klantigt att han återigen utsätter laget för detta, är uppriktigt besviken. Lasch 5 mot 5, han ser ju rädd ut. Lasu spelade duttande i egen zon. Innala och Purre skjuter så bedrövligt. Och FJ skjuter som vanligt rakt på förstatäcket när vi plockat målvakten, någon måste lära honom att göra den där lilla sidledsförflyttningen som varit modern nu i över tio år.

 10. Om Max går in och käkar mkt tid så hade jag satt Lasch som 13:e han kom bort i fredags.

  • Det hade inte jag…tror det är svårt att brunka ner FBK…VF skriker efter spelare som kan bryta mönster och att då ”peta” #81 från topp 12 är nog inte rätt medicin

 11. #7 väldigt oroande. Är helt övertygad om att om Joel lagt sig ner och tittat i taket i några sekunder istället för att bara gå ner på knä i några sekunder så hade FBK-spelaren fått minst 3 matchers avstängning. Tycker så mkt om hockey och blir så ledsen när den fina sporten misshandlas på detta sättet.
  #4 Har sett spelare med lårbensbrott ta sig till båset, nu var dessutom FBK-spelaren bara ett par skär i från sitt eget bås. Man kan alltid ta sig till båset om man sedan kan spela vidare. Det här är satt i system nu när man är lite rätt för att få filmarstämpel/böter om man ligger kvar så markerar man allvaret genom tydligt och symboliskt ta sig till omklädningsrummet så som att det är färdigspelat för att sätta tryck på domarna som ofta dömer på konsekvens för därefter snabbt återkomma i spel. Luleå hade en liknande grej mot Oskarshamn m.fl. Förr satt man några minuter längst ut på bänken för att sedan kliva av eller hoppa in igen…suck. Dock stolt att Frölunda numer ofta försöker stå upp….men visst är det en tydlig nackdel om man vill vinna- det är ju uppenbart nu för tiden.

  • Shinamin kommer kommas ihåg en lång tid framöver för att ha startat trenden att åka ut i omklädningsrummet, maken till vidrig spelare…

   • Som jag fattade så var han tvungen att sy nåt stygn så då kan jag köpa det att han går in i omklädningsrummet men han är den som gjort sig själv till filmstjärna och satt lite standard och det är tråkigt för han kan vara en bländande hockeyspelare när han vill

    • Det stygnet läkte ut extremt snabbt för i nästa match finns det inte ett spår efter ett stygn eller ett sår, borde det inte rimligtvis bli ett ärr eller isf en sårskorpa?

     • Försvarar inte honom för fem öre, det var vad läst att han fick sy om det stämmer vet jag inte, men om man behöver sys ska man helst gå in och göra det i en så bra miljö som det går. Anser han vara en bra spelare när han inte håller på med massa skit.

 12. Har Joel uttalat sig om Ejdsells tackling?
  Det kanske helt enkelt var så att den initiala kraften inte tog i huvudet.
  Skulle han ändå ha lagt sig ner då?

 13. Målvaktens ingripande vid första målet var en ”Maja” ?
  Då gör VF forwards många major under en match som gör att det förloras Hockeymatcher ! Skjuter utanför, Över, eller får inte upp pucken i nättaket. Mera rörelse för anpassat OANONSERAT DIREKTSKOTT !
  Men nu är det ny match ! Och det var det där med att våga ! Sätta press med överbelastning hela matchen i FBK Zonen det är där de är sårbara, det är jobbigt men det måste vara jobbigt om man skall vinna en Kvartsfinal i SHL Inte minst mot Svenska Mästarna.
  Jag gillar inte Borgmans avstängning när hans motståndare redan nästa period var på isen igen ! Bara de måste vara något som motiverar hela Gruppen i VF att kanske ta ett extra skär
  in i kroppen på motståndet. DET ÄR SLUTSPEL OCH HEMMAPUBLIKEN MÅSTE TÄNDAS AV SPELARNA ! Så det blir den där kokande grytan vi hoppas på.

 14. Tror inte på att dom ska jaga skiten ur Ejdsell, största hämnden blir att vinna anser jag.
  Skit i honom, sen gör det förbannat ont att få en lårkaka (har haft några) men man masserar inte bort dom så där blir man lite misstänksam.
  Man får lov att undvika en tackling som Leman säger men som jag ser det så blir skaderisken större om man gör det. Vad som irriterar mig mest det är att tyvärr så har domarna satt sig själva i skiten när dett gäller filmningar och förstärkningar, när det inte döms för uppenbara utvisningar och det gäller alla lag.
  Ser nånstans fem-tio utvisningar varje match som inte ger nåt på grund av konsekvens, dvs spelaren ligger inte kvar. Börja döma ordentligt istället, visst det kommer bli mycket utvisningar men spelarna kommer också lära sig var gränserna går till slut, tror det är det enda sättet att få bort förstärkningarna.

 15. Ändra någons namn får man inte men att hota att döda någon är skoj. Alla är ju olika när det skojas

 16. Gällande ev. humorlöshet, har artikeln på Expressen ändrats?
  Inte ett endaste dugg du av de du ”skäms” över finns där nu iaf.

 17. Har förlorat all tilltro och förtroende för domare och situationsrummet. Ofattbart amatörmässiga…Håller på att förstöra svensk hockey!

 18. Hade gärna sett Born i laget, vi behöver spelare med fart, som rör om lite och skapar.
  Kanske på Nässén bekostnad. Han är gedigen, trygg i defensiven men det händer väldigt lite offensivt.

  • J Nilsson, han kan ta en tidig semester och börja träna mer för att hitta nästa klubb.
   För i Frölunda gör han ju makalöst lite.

  • Born-Mursak-Friberg hade varit intressant att se och sen kunde Borg återgå till Greco/Innala.

 19. Släpp nu ev. Missade utvisningar mm lär inte ändras hur galet det än är. Fokus nu på dagens match. Ejdsell är trots sin storlek en ganska feg och vek kille han vet att han är lovligt byte och att han kommer få sina tjuvnyp. Idag är det framför allt några spelare som måste gå för 100% Lasu, Rosse, Joel, Folin. In under skinnet lagom fula! Om FBK tar andra raka så skall det kännas och vi måste stå upp mot ett ganska så fegt lag trotts storlek så är dom inte fysiska! Smäll på hårt men rättvist visa att det finns lite kräm kvar om inte annat spela för Joel.

 20. Hade gärna sett följande formationer:

  Carlsson – Lundqvist – Friberg
  Innala – Muršak – Greco
  Nässén – Borg – Lasch
  Eriksson – Lasu – Rosseli Olsen
  Born
  .
  .
  .
  Nilsson

 21. Om Friberg skall in, bänka Purre inte Näss’en! eller eventuellt glas Lirare Lasch!
  Finns inget annat än dessa två spelare!

 22. Ejdsell missar matchen pga av sin lårkaka.
  Så Rönnbergs patetiska uttalande blir ännu mer pinsamt.

   • Så det är hans fel att idioten Borgman inte hinner med? Rättvisa hade varit resten av serien på den sopan.

    • …Eller så kunde Ejdsell tagit emot tacklingen, inget hade hänt och båda hade spelat vidare….
     Är den tanken svår att tänka i Karlstad?

  • Väntat! En av SHLs fegaste spelare han vågar inte spela i Göteborg som sagt väntat.

   • Moget. Var ju perfekt för FBK att alla fokusera på Ejdsell. Hade det gått hade han spelat var så säker på det.

    • Då får vi hoppas på tre matchers bortavaro. Då skipas rättvisa för huvudjägaren……

     • Elie gör däremot comeback på hans plats.
      Så 100kg mot 100kg.
      Sen båda med nästa match 😏

    • Har dock sett flera Fbk- supporters som tycker att Ejdsell är feg å ful och att dom skäms att han spelar i Färjestad !

    • Hoppas fegisens säsong är över! Men alla vet ju att Färjestad bara vilar honom för att annars skulle pinsamheten bli rätt uppenbar kring denna filmare!
     Alla som själva idrottar VET att man inte kan massera en lårkaka. Det förvärrar. Såklart vet även FBKs medicinska team detta. ”Hittepå-skada”.

  • Borde kanske varit avstängd om man ser tacklingen ovan? Mot huvudet samtidigt kom han in som tredje man?

 23. Gör Lindbohm en bättre match idag än senast kan det gå hem.
  Han var helt borta på målen senast. Dock ramlade han inte lika ofta i närkamperna och hade några bra tacklingar. Hade han satt sitt läge också hade det kunnat sluta annorlunda.
  Vi behöver en stark insats från honom idag!

 24. Intressant på twitter

  @domarfraga
  Vad anser du om Ejdsells axeltackling i huvudet på Joel som tredje man i första? Är det för att Joel ställer sig upp direkt som ingen bryr sig?

  Domarfrågan svarar ja

  Experten på domslut erkänner alltså rakt av att eftersom Joel inte reagerar på tacklingen så blir det inget av den.
  Det är svårt att få bort filmningar på SHL när dom belönas i fall som detta. Man måste låtsas ha ont annars har inget regelbrott skett.

 25. I SDHL-kvalet:
  Frölunda ev på väg mot sin första förlust?
  4-3 till AIK med 10 min kvar av tredje.

  Låg under med 0-3 så kan iof säkert vända på steken. Visst, avancemanget är ju redan klart, men det vore attans trist med en förlust när de gått rent hela säsongen.

 26. Skådespelaren Ejdsell vågar inte spela i Scandinavium idag. Är han oh beställer kista pp Fonus kanske?
  För han lå6ju död på isen senaste matchen.
  Domarna och situationsrummet visar återigen var dom har sina sympatier.
  Ejdsell borde blivit anmäld för sin armbåge i huvudet på Boel, men nej spelar man i färjestad så kommer man undan med svinerier
  Vilken eller vilka i fbk ska köra döende svann idag? Illa nog med brynäs fuleå och fakers som Hollywood lag. Nu är färjestad med där.. M

 27. Angående trycket i arenan. Min känsla är att arenan nu jämfört med 15 20 år sedan består av mest företags kunder för de är de enda som har råd med biljetter på långsidorna 8000-10.000kr och de jublar inte lika mycket eller hörs. Vet att tidigare media ansvarig kommenterade det påståendet för 15 år sedan men finns det en sanning i det? När det är halv tomt i arenan ser man direkt vilka som är företags platser.

  • Tittar du i klacken så är det svårt att tro att det är företagare….maybe i övriga delar, men så har det alltid varit..

 28. Till nästa säsong bör klacken ta in en ”konsult” från nån av fotbollsklackarna! Det som är nu är mesigt och helt fantasilöst, samma gamla ramsor som pliktskydligt rullar runt, på låg volym. Klapparna är ju inte lösningen, är en konstgjord variant
  Kanske är det Mission Impossible, då hockeyfolket mer liknar Ullared o Dansband…

 29. Apropå punkt 8 så är det få yrkeskårer jag har så lågt förtroende för som journalister! Med det sagt finns det så klart många undantag där du är ett av dem. Men ni är just det, undantag!
  Antingen ägnar man sig åt sensationsjakt, eller aktivism förklädd till journalism för att försöka utbilda medborgarna till att tänka ”rätt”!

  Tack för en bra söndagskrönika! 😊

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt