Tio tankar, bland annat om ett lag på riktigt, bra bieffekt och ”fem man i bild”

Tio tankar, bland annat om ett lag på riktigt, bra bieffekt och ”fem man i bild”

Tio tankar, bland annat om ett lag på riktigt, bra bieffekt och ”fem man i bild”

Tio tankar, bland annat om ett lag på riktigt, bra bieffekt och ”fem man i bild”

► Tio tankar – dagen efter att Frölunda snabbt hittat stilen igen och vunnit 5–2 mot Brynäs i Gävle.
► Det gavs ett besked i veckan. Ett viktigt. Och så upprepar jag mig. Handlar om en bra bieffekt. En med gôtt sting.

Patrik Carlsson gratuleras efter sin 2–1-kanon. Foto: C MORE (skärmdump)

Misstag avgör inte. Däremot hur man hanterar dem. Det gäller spelare – men det gäller också lag.
Signalen Frölunda skickade i Gävle sa: ”Vi är på riktigt.”
Här behövs fortsatt mer, men i början av december är det ändå en bra grund att stå på.

DET VAR ETT tag sedan som Frölunda tog en trepoängare i Gävle, förste mars 2018 för att vara exakt, den gången fixade Jan Mursak och Adam Almquist vändningen till 2–1 i tredje perioden. På de fyra följande säsongerna tog Frölunda bara fem av 24 poäng.

Just det där kunde nog Roger Rönnberg & Co inte bry sig mindre om. Men ändå. Frölunda har ofta haft svårt mot Brynäs. Den här gången var man det bättre laget och fick poängmässig utdelning på det via 5–2. Det sa något.

Okej, vi kastar oss rakt på veckans tio tankar – häng med.

 

1. Rätt liten risk för urspårning. 

Det är för många matcher nu för att Frölundas supportrar inte ska våga känna en del tillförsikt. Smarta Frölunda, vuxna Frölunda – känslan är att det laget är här för att stanna.

Vart det leder, om det inte behövs mer för att gå långt (jo, absolut), det är en annan sak, men det Frölunda visade i Gävle var följande:

Här finns en kollektiv insikt och förståelse för hur man ska spela hockey för att vinna matcher, för den som inte hängt med efter landslagsuppehållet listar jag lite slarvigt:

## Defensiven först, alltid jobba hem hårt.

## Tålamod.

## Rejält framför egen målvakt.

## Samlat lag.

## Snabba spelvändningar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Bottennappet i Timrå (0–5) skakade inte om, inte heller mål emot i rätt känsliga situationer mot Brynäs, Frölunda tuggade på, tummade inte på sitt nygamla sätt att spela hockey – och det osade trygghet.

När jag bedömer spelare och lag tittar jag alltid mer på hur de agerar efter misstag, inte så mycket på misstagen i sig (så länge de inte blir för många). Frölunda – låt vara att Brynäs var svagt och bjöd på en del – lovade gott i den här aspekten.

Fyra dagar in i december, när vi närmar oss halva SHL spelat, så har Frölunda en bra grund att stå på. Nu handlar det om att spetsa offensiven, kanske med nytt in men framför allt det  som finns – och självfallet skaffa sig ett power play som hotar.

Ingen enkel uppgift, verkligen inte, men den där trygga grunden gör det i alla fall lite mindre svårt.

 

2. TV – ett bra sätt att bilda sig en uppfattning.

”Fem man i bild” brukar Frölundas spelare prata om, det låter kanske fånigt – men det är en jäkla bra liknelse. När Frölunda är som bäst ligger spelarna nära varandra, antingen för att hjälpa kompisen som hamnar i trubbel eller på synkat vis ta sig ur en situation: spelare 1 tacklar/spelar fysiskt, spelare 2 tar pucken. Petteri Lindbohm och Filip Johansson är väldigt bra på det sistnämnda.

”Fem man i bild” syftar på att man (nästan) ska kunna se alla frölundaiter i TV-rutan samtidigt, och ett annat område där ni kan studera detta är i backcheckingen. Frölundas forwards jobbar hem stenhårt (backar kan stå upp, laget blir samlat), gör det i hög fart – spelvändningarna blir därmed så mycket snabbare och bättre.

 

3. Lu-Le.

Luleå och Leksand, alltså. Vad händer? Var är det värst? Vilken tränare sitter mest löst?

Luleå – har nu förlorat fem i rad och släppte in sju (!) mål mot Växjö. Sju! Luleå? Som brukar kunna spela flera veckor utan så många baklängesmål. ”Kan till och med Bulan ligga risigt till?” undrade Leif Boork.” Tveksamt, ”Bulan är väl Luleå”, svarade jag, men tvivelsutan är det tufft just nu. Och ledaren Erik Gustafsson är skadad. Mario Kempe (sjuk i går) och Tomi Sallinen ska förstås ges lite tid, men … något står inte rätt till i Norrbotten, så är känslan.

Leksand – har nu förlorat fyra i rad och jag vidhåller att det här laget (se på spelarmaterialet) borde vara bättre. Betydligt bättre. Det här är tredje året som Björn Hellkvist förfogar över ett på papperet fint manskap, i vinter dessutom defensivt starkare. Får inte Leksand till det snart … hm, jag undrar, jag.

 

4. El Greco.

Såg ni hans speed? Såg ni vilket lyft han omedelbart var för Frölundas offensiv? Anthony Greco (bilden ovan), alltså. Två assist, en utmärkt inbrytning med bra skott, alltid ett hot. Snacka om att killen från Queens passar bättre in i Frölunda så som laget nu spelar.

(Hur många av er känner till den riktige El Greco? Svaret finns här för den som är nyfiken)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5. Sex är bäst. 

Minns ni att jag länge argumenterat emot det här med att spela på sju backar? Bra. Då förstår ni också rubriken. Fem är förstås en för lite, sju för många, men sex backar är alldeles utmärkt. Bättre rytm, mer istid för de bästa (de växer av det), och vid skada … tja, ni såg ju – det går utmärkt med fem, i alla fall en kortare tid.

 

6. Leman on repeat.

Tror det i alla fall, alltså att jag skrivit det här förut, men det förtjänar en upprepning:

När Roger Rönnberg och tränarstaben till slut gav upp om kombon Ryan Lasch & Jere Innala fixade man till en högintressant, spetsig kedja, nämligen Innala, Jan Mursak och Anthony Greco.

Gott så, men bieffekten blev ju minst lika bra. Centern Patrik Carlsson blev liksom över, han stoppades in på en kant med  Joel Lundqvist och Max Friberg – och som den kedjan lett Frölunda sedan Greco gick sönder och avstängningar ställt till. Och i går, igen, hockey på hög nivå, vassa kombinationer – med 2–1-målet som kronan på verket. Carlsson 1+1. Friberg 2+0. Lundqvist 0+2.

– De bär laget på sina axlar, sa Christian Folin.

Han kan hockey, den pôjken.

–––––
Glöm inte den fina dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter av rakapuckar.com:
Tio procents rabatt på notan.
Alla dagar i veckan.
Kod: KALLIOS KLUBBA.
–––––

Kul att se nästa vecka, två kedjor känns ju givna, de två ovan, men var vill Rönnberg & Co placera Lasch, är det fortsatt ihop med Loui Eriksson?

 

7. Filip Hasa.

Lätt att unna den här glade killen framgången. Aldrig en sur min när han att nästa match betydde läktaren eller rätt lite istid. Ju mer han nu får spela desto mer visar han varför Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg ville ha hem honom från Modo. Bra konkurrenssituation nu med Pontus Johansson.

 

8. Huvudsaken att hon är med.

Frölundas unga talang Tilde Utbult gjorde i fredags äntligen comeback (och säsongsdebut) efter sin jobbiga hjärnskakning. Så skönt att se. Dessutom – tillsammans med lagkompisen Emilia Bergeby Hallbeck är hon uttagen i U18-landslaget som har matcher i mitten av december. Åttonde januari inleds VM i Östersund. Måtte Utbults huvud nu hålla. Det är förstås allra viktigast, men det vore kul om det höll så bra att det blev VM-spel.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

9. Born to play vuxenhockey?

Isac Born sköt skottet som Anders Lindbäck tappade, som Loui Eriksson sedan utnyttjade genom att på något märkligt vis gräva in pucken från bakom förlängd mållinje. Borns första poäng i SHL. Inte så att killen från Kings och Kållered (han lyfter själv fram den andra klubben) stod ut, men han sköter sig verkligen bra i seniorhockeyn, har tagit större plats där än Liam Dower Nilsson – som ju varit mer av en stjärna på juniornivå. Dower Nilsson kan fortsatt få en jättefin hockeyframtid, detta inte alls för att baissa den grabbens chanser, men det är intressant det där att vissa unga klarar steget till vuxenvärlden bättre än andra. Åtminstone det första.

 

10. Är det trots att Joel som bestämmer?

Ni läste väl vad Christian Folin berättade i texten nedan?

Joel Lundqvist hade alltså sagt till Loui Eriksson att göra ”ett riktigt fult mål.” Ni kan ju tycka vad ni vill om 3–2-målet, kanske sätter ni hellre rubriken ”Liggande Louis lekfulla läckerbit”, men ändå – jag log för mig själv när Folin avslöjade förhandssnacket mellan kompisarna Lundqvist och Eriksson.

Han bestämmer visst ändå, den evigt unge kaptenen.

Louis lekfulla läckerbit om ni missat.

ANNONS

***

Nyligen slog Samuel Fagemo till med första NHL-poängen, satte upp spelet för Calle Grundström – i natt nätade han på egen hand. Fagemo gjorde sista målet i matchen när Los Angeles Kings föll 2–4 hemma mot Carolina Hurricanes, han ryckte sig loss och satte pucken säkert.

1+1 på sina två NHL-matcher den här säsongen, återstår att se om Fagemo visat nog för att behålla sin plats när Kings är lite helare. Kontraktet går ut i vår, men som jag tidigare varit inne på, Kings-ledningen gillar ex-frölundaiten, uppskattar hans tålamod (AHL) – och det är inget dumt hockeyliv i södra Kalifornien.

***

Märkligt vad det smittar, det här med knätacklingar. Nu var det Växjös Ludvig Nilsson som tajmade alldeles fel och sänkte Luleås Jonathan Andersson. Denne såg ut att klara sig rätt okej, men matchstraffet var givet, anmälan likaså, och det lär väl bli några matchers avstängning även här.

***

Kul att ni läste ända hit. Ha en riktigt fin adventssöndag!

 

► Tio tankar – dagen efter att Frölunda snabbt hittat stilen igen och vunnit 5–2 mot Brynäs i Gävle.
► Det gavs ett besked i veckan. Ett viktigt. Och så upprepar jag mig. Handlar om en bra bieffekt. En med gôtt sting.

Patrik Carlsson gratuleras efter sin 2–1-kanon. Foto: C MORE (skärmdump)

Misstag avgör inte. Däremot hur man hanterar dem. Det gäller spelare – men det gäller också lag.
Signalen Frölunda skickade i Gävle sa: ”Vi är på riktigt.”
Här behövs fortsatt mer, men i början av december är det ändå en bra grund att stå på.

DET VAR ETT tag sedan som Frölunda tog en trepoängare i Gävle, förste mars 2018 för att vara exakt, den gången fixade Jan Mursak och Adam Almquist vändningen till 2–1 i tredje perioden. På de fyra följande säsongerna tog Frölunda bara fem av 24 poäng.

Just det där kunde nog Roger Rönnberg & Co inte bry sig mindre om. Men ändå. Frölunda har ofta haft svårt mot Brynäs. Den här gången var man det bättre laget och fick poängmässig utdelning på det via 5–2. Det sa något.

Okej, vi kastar oss rakt på veckans tio tankar – häng med.

 

1. Rätt liten risk för urspårning. 

Det är för många matcher nu för att Frölundas supportrar inte ska våga känna en del tillförsikt. Smarta Frölunda, vuxna Frölunda – känslan är att det laget är här för att stanna.

Vart det leder, om det inte behövs mer för att gå långt (jo, absolut), det är en annan sak, men det Frölunda visade i Gävle var följande:

Här finns en kollektiv insikt och förståelse för hur man ska spela hockey för att vinna matcher, för den som inte hängt med efter landslagsuppehållet listar jag lite slarvigt:

## Defensiven först, alltid jobba hem hårt.

## Tålamod.

## Rejält framför egen målvakt.

## Samlat lag.

## Snabba spelvändningar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Bottennappet i Timrå (0–5) skakade inte om, inte heller mål emot i rätt känsliga situationer mot Brynäs, Frölunda tuggade på, tummade inte på sitt nygamla sätt att spela hockey – och det osade trygghet.

När jag bedömer spelare och lag tittar jag alltid mer på hur de agerar efter misstag, inte så mycket på misstagen i sig (så länge de inte blir för många). Frölunda – låt vara att Brynäs var svagt och bjöd på en del – lovade gott i den här aspekten.

Fyra dagar in i december, när vi närmar oss halva SHL spelat, så har Frölunda en bra grund att stå på. Nu handlar det om att spetsa offensiven, kanske med nytt in men framför allt det  som finns – och självfallet skaffa sig ett power play som hotar.

Ingen enkel uppgift, verkligen inte, men den där trygga grunden gör det i alla fall lite mindre svårt.

 

2. TV – ett bra sätt att bilda sig en uppfattning.

”Fem man i bild” brukar Frölundas spelare prata om, det låter kanske fånigt – men det är en jäkla bra liknelse. När Frölunda är som bäst ligger spelarna nära varandra, antingen för att hjälpa kompisen som hamnar i trubbel eller på synkat vis ta sig ur en situation: spelare 1 tacklar/spelar fysiskt, spelare 2 tar pucken. Petteri Lindbohm och Filip Johansson är väldigt bra på det sistnämnda.

”Fem man i bild” syftar på att man (nästan) ska kunna se alla frölundaiter i TV-rutan samtidigt, och ett annat område där ni kan studera detta är i backcheckingen. Frölundas forwards jobbar hem stenhårt (backar kan stå upp, laget blir samlat), gör det i hög fart – spelvändningarna blir därmed så mycket snabbare och bättre.

 

3. Lu-Le.

Luleå och Leksand, alltså. Vad händer? Var är det värst? Vilken tränare sitter mest löst?

Luleå – har nu förlorat fem i rad och släppte in sju (!) mål mot Växjö. Sju! Luleå? Som brukar kunna spela flera veckor utan så många baklängesmål. ”Kan till och med Bulan ligga risigt till?” undrade Leif Boork.” Tveksamt, ”Bulan är väl Luleå”, svarade jag, men tvivelsutan är det tufft just nu. Och ledaren Erik Gustafsson är skadad. Mario Kempe (sjuk i går) och Tomi Sallinen ska förstås ges lite tid, men … något står inte rätt till i Norrbotten, så är känslan.

Leksand – har nu förlorat fyra i rad och jag vidhåller att det här laget (se på spelarmaterialet) borde vara bättre. Betydligt bättre. Det här är tredje året som Björn Hellkvist förfogar över ett på papperet fint manskap, i vinter dessutom defensivt starkare. Får inte Leksand till det snart … hm, jag undrar, jag.

 

4. El Greco.

Såg ni hans speed? Såg ni vilket lyft han omedelbart var för Frölundas offensiv? Anthony Greco (bilden ovan), alltså. Två assist, en utmärkt inbrytning med bra skott, alltid ett hot. Snacka om att killen från Queens passar bättre in i Frölunda så som laget nu spelar.

(Hur många av er känner till den riktige El Greco? Svaret finns här för den som är nyfiken)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5. Sex är bäst. 

Minns ni att jag länge argumenterat emot det här med att spela på sju backar? Bra. Då förstår ni också rubriken. Fem är förstås en för lite, sju för många, men sex backar är alldeles utmärkt. Bättre rytm, mer istid för de bästa (de växer av det), och vid skada … tja, ni såg ju – det går utmärkt med fem, i alla fall en kortare tid.

 

6. Leman on repeat.

Tror det i alla fall, alltså att jag skrivit det här förut, men det förtjänar en upprepning:

När Roger Rönnberg och tränarstaben till slut gav upp om kombon Ryan Lasch & Jere Innala fixade man till en högintressant, spetsig kedja, nämligen Innala, Jan Mursak och Anthony Greco.

Gott så, men bieffekten blev ju minst lika bra. Centern Patrik Carlsson blev liksom över, han stoppades in på en kant med  Joel Lundqvist och Max Friberg – och som den kedjan lett Frölunda sedan Greco gick sönder och avstängningar ställt till. Och i går, igen, hockey på hög nivå, vassa kombinationer – med 2–1-målet som kronan på verket. Carlsson 1+1. Friberg 2+0. Lundqvist 0+2.

– De bär laget på sina axlar, sa Christian Folin.

Han kan hockey, den pôjken.

–––––
Glöm inte den fina dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter av rakapuckar.com:
Tio procents rabatt på notan.
Alla dagar i veckan.
Kod: KALLIOS KLUBBA.
–––––

Kul att se nästa vecka, två kedjor känns ju givna, de två ovan, men var vill Rönnberg & Co placera Lasch, är det fortsatt ihop med Loui Eriksson?

 

7. Filip Hasa.

Lätt att unna den här glade killen framgången. Aldrig en sur min när han att nästa match betydde läktaren eller rätt lite istid. Ju mer han nu får spela desto mer visar han varför Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg ville ha hem honom från Modo. Bra konkurrenssituation nu med Pontus Johansson.

 

8. Huvudsaken att hon är med.

Frölundas unga talang Tilde Utbult gjorde i fredags äntligen comeback (och säsongsdebut) efter sin jobbiga hjärnskakning. Så skönt att se. Dessutom – tillsammans med lagkompisen Emilia Bergeby Hallbeck är hon uttagen i U18-landslaget som har matcher i mitten av december. Åttonde januari inleds VM i Östersund. Måtte Utbults huvud nu hålla. Det är förstås allra viktigast, men det vore kul om det höll så bra att det blev VM-spel.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

9. Born to play vuxenhockey?

Isac Born sköt skottet som Anders Lindbäck tappade, som Loui Eriksson sedan utnyttjade genom att på något märkligt vis gräva in pucken från bakom förlängd mållinje. Borns första poäng i SHL. Inte så att killen från Kings och Kållered (han lyfter själv fram den andra klubben) stod ut, men han sköter sig verkligen bra i seniorhockeyn, har tagit större plats där än Liam Dower Nilsson – som ju varit mer av en stjärna på juniornivå. Dower Nilsson kan fortsatt få en jättefin hockeyframtid, detta inte alls för att baissa den grabbens chanser, men det är intressant det där att vissa unga klarar steget till vuxenvärlden bättre än andra. Åtminstone det första.

 

10. Är det trots att Joel som bestämmer?

Ni läste väl vad Christian Folin berättade i texten nedan?

Joel Lundqvist hade alltså sagt till Loui Eriksson att göra ”ett riktigt fult mål.” Ni kan ju tycka vad ni vill om 3–2-målet, kanske sätter ni hellre rubriken ”Liggande Louis lekfulla läckerbit”, men ändå – jag log för mig själv när Folin avslöjade förhandssnacket mellan kompisarna Lundqvist och Eriksson.

Han bestämmer visst ändå, den evigt unge kaptenen.

Louis lekfulla läckerbit om ni missat.

ANNONS

***

Nyligen slog Samuel Fagemo till med första NHL-poängen, satte upp spelet för Calle Grundström – i natt nätade han på egen hand. Fagemo gjorde sista målet i matchen när Los Angeles Kings föll 2–4 hemma mot Carolina Hurricanes, han ryckte sig loss och satte pucken säkert.

1+1 på sina två NHL-matcher den här säsongen, återstår att se om Fagemo visat nog för att behålla sin plats när Kings är lite helare. Kontraktet går ut i vår, men som jag tidigare varit inne på, Kings-ledningen gillar ex-frölundaiten, uppskattar hans tålamod (AHL) – och det är inget dumt hockeyliv i södra Kalifornien.

***

Märkligt vad det smittar, det här med knätacklingar. Nu var det Växjös Ludvig Nilsson som tajmade alldeles fel och sänkte Luleås Jonathan Andersson. Denne såg ut att klara sig rätt okej, men matchstraffet var givet, anmälan likaså, och det lär väl bli några matchers avstängning även här.

***

Kul att ni läste ända hit. Ha en riktigt fin adventssöndag!

 

► Tio tankar – dagen efter att Frölunda snabbt hittat stilen igen och vunnit 5–2 mot Brynäs i Gävle.
► Det gavs ett besked i veckan. Ett viktigt. Och så upprepar jag mig. Handlar om en bra bieffekt. En med gôtt sting.

Patrik Carlsson gratuleras efter sin 2–1-kanon. Foto: C MORE (skärmdump)

Misstag avgör inte. Däremot hur man hanterar dem. Det gäller spelare – men det gäller också lag.
Signalen Frölunda skickade i Gävle sa: ”Vi är på riktigt.”
Här behövs fortsatt mer, men i början av december är det ändå en bra grund att stå på.

DET VAR ETT tag sedan som Frölunda tog en trepoängare i Gävle, förste mars 2018 för att vara exakt, den gången fixade Jan Mursak och Adam Almquist vändningen till 2–1 i tredje perioden. På de fyra följande säsongerna tog Frölunda bara fem av 24 poäng.

Just det där kunde nog Roger Rönnberg & Co inte bry sig mindre om. Men ändå. Frölunda har ofta haft svårt mot Brynäs. Den här gången var man det bättre laget och fick poängmässig utdelning på det via 5–2. Det sa något.

Okej, vi kastar oss rakt på veckans tio tankar – häng med.

 

1. Rätt liten risk för urspårning. 

Det är för många matcher nu för att Frölundas supportrar inte ska våga känna en del tillförsikt. Smarta Frölunda, vuxna Frölunda – känslan är att det laget är här för att stanna.

Vart det leder, om det inte behövs mer för att gå långt (jo, absolut), det är en annan sak, men det Frölunda visade i Gävle var följande:

Här finns en kollektiv insikt och förståelse för hur man ska spela hockey för att vinna matcher, för den som inte hängt med efter landslagsuppehållet listar jag lite slarvigt:

## Defensiven först, alltid jobba hem hårt.

## Tålamod.

## Rejält framför egen målvakt.

## Samlat lag.

## Snabba spelvändningar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Bottennappet i Timrå (0–5) skakade inte om, inte heller mål emot i rätt känsliga situationer mot Brynäs, Frölunda tuggade på, tummade inte på sitt nygamla sätt att spela hockey – och det osade trygghet.

När jag bedömer spelare och lag tittar jag alltid mer på hur de agerar efter misstag, inte så mycket på misstagen i sig (så länge de inte blir för många). Frölunda – låt vara att Brynäs var svagt och bjöd på en del – lovade gott i den här aspekten.

Fyra dagar in i december, när vi närmar oss halva SHL spelat, så har Frölunda en bra grund att stå på. Nu handlar det om att spetsa offensiven, kanske med nytt in men framför allt det  som finns – och självfallet skaffa sig ett power play som hotar.

Ingen enkel uppgift, verkligen inte, men den där trygga grunden gör det i alla fall lite mindre svårt.

 

2. TV – ett bra sätt att bilda sig en uppfattning.

”Fem man i bild” brukar Frölundas spelare prata om, det låter kanske fånigt – men det är en jäkla bra liknelse. När Frölunda är som bäst ligger spelarna nära varandra, antingen för att hjälpa kompisen som hamnar i trubbel eller på synkat vis ta sig ur en situation: spelare 1 tacklar/spelar fysiskt, spelare 2 tar pucken. Petteri Lindbohm och Filip Johansson är väldigt bra på det sistnämnda.

”Fem man i bild” syftar på att man (nästan) ska kunna se alla frölundaiter i TV-rutan samtidigt, och ett annat område där ni kan studera detta är i backcheckingen. Frölundas forwards jobbar hem stenhårt (backar kan stå upp, laget blir samlat), gör det i hög fart – spelvändningarna blir därmed så mycket snabbare och bättre.

 

3. Lu-Le.

Luleå och Leksand, alltså. Vad händer? Var är det värst? Vilken tränare sitter mest löst?

Luleå – har nu förlorat fem i rad och släppte in sju (!) mål mot Växjö. Sju! Luleå? Som brukar kunna spela flera veckor utan så många baklängesmål. ”Kan till och med Bulan ligga risigt till?” undrade Leif Boork.” Tveksamt, ”Bulan är väl Luleå”, svarade jag, men tvivelsutan är det tufft just nu. Och ledaren Erik Gustafsson är skadad. Mario Kempe (sjuk i går) och Tomi Sallinen ska förstås ges lite tid, men … något står inte rätt till i Norrbotten, så är känslan.

Leksand – har nu förlorat fyra i rad och jag vidhåller att det här laget (se på spelarmaterialet) borde vara bättre. Betydligt bättre. Det här är tredje året som Björn Hellkvist förfogar över ett på papperet fint manskap, i vinter dessutom defensivt starkare. Får inte Leksand till det snart … hm, jag undrar, jag.

 

4. El Greco.

Såg ni hans speed? Såg ni vilket lyft han omedelbart var för Frölundas offensiv? Anthony Greco (bilden ovan), alltså. Två assist, en utmärkt inbrytning med bra skott, alltid ett hot. Snacka om att killen från Queens passar bättre in i Frölunda så som laget nu spelar.

(Hur många av er känner till den riktige El Greco? Svaret finns här för den som är nyfiken)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5. Sex är bäst. 

Minns ni att jag länge argumenterat emot det här med att spela på sju backar? Bra. Då förstår ni också rubriken. Fem är förstås en för lite, sju för många, men sex backar är alldeles utmärkt. Bättre rytm, mer istid för de bästa (de växer av det), och vid skada … tja, ni såg ju – det går utmärkt med fem, i alla fall en kortare tid.

 

6. Leman on repeat.

Tror det i alla fall, alltså att jag skrivit det här förut, men det förtjänar en upprepning:

När Roger Rönnberg och tränarstaben till slut gav upp om kombon Ryan Lasch & Jere Innala fixade man till en högintressant, spetsig kedja, nämligen Innala, Jan Mursak och Anthony Greco.

Gott så, men bieffekten blev ju minst lika bra. Centern Patrik Carlsson blev liksom över, han stoppades in på en kant med  Joel Lundqvist och Max Friberg – och som den kedjan lett Frölunda sedan Greco gick sönder och avstängningar ställt till. Och i går, igen, hockey på hög nivå, vassa kombinationer – med 2–1-målet som kronan på verket. Carlsson 1+1. Friberg 2+0. Lundqvist 0+2.

– De bär laget på sina axlar, sa Christian Folin.

Han kan hockey, den pôjken.

–––––
Glöm inte den fina dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter av rakapuckar.com:
Tio procents rabatt på notan.
Alla dagar i veckan.
Kod: KALLIOS KLUBBA.
–––––

Kul att se nästa vecka, två kedjor känns ju givna, de två ovan, men var vill Rönnberg & Co placera Lasch, är det fortsatt ihop med Loui Eriksson?

 

7. Filip Hasa.

Lätt att unna den här glade killen framgången. Aldrig en sur min när han att nästa match betydde läktaren eller rätt lite istid. Ju mer han nu får spela desto mer visar han varför Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg ville ha hem honom från Modo. Bra konkurrenssituation nu med Pontus Johansson.

 

8. Huvudsaken att hon är med.

Frölundas unga talang Tilde Utbult gjorde i fredags äntligen comeback (och säsongsdebut) efter sin jobbiga hjärnskakning. Så skönt att se. Dessutom – tillsammans med lagkompisen Emilia Bergeby Hallbeck är hon uttagen i U18-landslaget som har matcher i mitten av december. Åttonde januari inleds VM i Östersund. Måtte Utbults huvud nu hålla. Det är förstås allra viktigast, men det vore kul om det höll så bra att det blev VM-spel.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

9. Born to play vuxenhockey?

Isac Born sköt skottet som Anders Lindbäck tappade, som Loui Eriksson sedan utnyttjade genom att på något märkligt vis gräva in pucken från bakom förlängd mållinje. Borns första poäng i SHL. Inte så att killen från Kings och Kållered (han lyfter själv fram den andra klubben) stod ut, men han sköter sig verkligen bra i seniorhockeyn, har tagit större plats där än Liam Dower Nilsson – som ju varit mer av en stjärna på juniornivå. Dower Nilsson kan fortsatt få en jättefin hockeyframtid, detta inte alls för att baissa den grabbens chanser, men det är intressant det där att vissa unga klarar steget till vuxenvärlden bättre än andra. Åtminstone det första.

 

10. Är det trots att Joel som bestämmer?

Ni läste väl vad Christian Folin berättade i texten nedan?

Joel Lundqvist hade alltså sagt till Loui Eriksson att göra ”ett riktigt fult mål.” Ni kan ju tycka vad ni vill om 3–2-målet, kanske sätter ni hellre rubriken ”Liggande Louis lekfulla läckerbit”, men ändå – jag log för mig själv när Folin avslöjade förhandssnacket mellan kompisarna Lundqvist och Eriksson.

Han bestämmer visst ändå, den evigt unge kaptenen.

Louis lekfulla läckerbit om ni missat.

ANNONS

***

Nyligen slog Samuel Fagemo till med första NHL-poängen, satte upp spelet för Calle Grundström – i natt nätade han på egen hand. Fagemo gjorde sista målet i matchen när Los Angeles Kings föll 2–4 hemma mot Carolina Hurricanes, han ryckte sig loss och satte pucken säkert.

1+1 på sina två NHL-matcher den här säsongen, återstår att se om Fagemo visat nog för att behålla sin plats när Kings är lite helare. Kontraktet går ut i vår, men som jag tidigare varit inne på, Kings-ledningen gillar ex-frölundaiten, uppskattar hans tålamod (AHL) – och det är inget dumt hockeyliv i södra Kalifornien.

***

Märkligt vad det smittar, det här med knätacklingar. Nu var det Växjös Ludvig Nilsson som tajmade alldeles fel och sänkte Luleås Jonathan Andersson. Denne såg ut att klara sig rätt okej, men matchstraffet var givet, anmälan likaså, och det lär väl bli några matchers avstängning även här.

***

Kul att ni läste ända hit. Ha en riktigt fin adventssöndag!

 

► Tio tankar – dagen efter att Frölunda snabbt hittat stilen igen och vunnit 5–2 mot Brynäs i Gävle.
► Det gavs ett besked i veckan. Ett viktigt. Och så upprepar jag mig. Handlar om en bra bieffekt. En med gôtt sting.

Patrik Carlsson gratuleras efter sin 2–1-kanon. Foto: C MORE (skärmdump)

Misstag avgör inte. Däremot hur man hanterar dem. Det gäller spelare – men det gäller också lag.
Signalen Frölunda skickade i Gävle sa: ”Vi är på riktigt.”
Här behövs fortsatt mer, men i början av december är det ändå en bra grund att stå på.

DET VAR ETT tag sedan som Frölunda tog en trepoängare i Gävle, förste mars 2018 för att vara exakt, den gången fixade Jan Mursak och Adam Almquist vändningen till 2–1 i tredje perioden. På de fyra följande säsongerna tog Frölunda bara fem av 24 poäng.

Just det där kunde nog Roger Rönnberg & Co inte bry sig mindre om. Men ändå. Frölunda har ofta haft svårt mot Brynäs. Den här gången var man det bättre laget och fick poängmässig utdelning på det via 5–2. Det sa något.

Okej, vi kastar oss rakt på veckans tio tankar – häng med.

 

1. Rätt liten risk för urspårning. 

Det är för många matcher nu för att Frölundas supportrar inte ska våga känna en del tillförsikt. Smarta Frölunda, vuxna Frölunda – känslan är att det laget är här för att stanna.

Vart det leder, om det inte behövs mer för att gå långt (jo, absolut), det är en annan sak, men det Frölunda visade i Gävle var följande:

Här finns en kollektiv insikt och förståelse för hur man ska spela hockey för att vinna matcher, för den som inte hängt med efter landslagsuppehållet listar jag lite slarvigt:

## Defensiven först, alltid jobba hem hårt.

## Tålamod.

## Rejält framför egen målvakt.

## Samlat lag.

## Snabba spelvändningar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Bottennappet i Timrå (0–5) skakade inte om, inte heller mål emot i rätt känsliga situationer mot Brynäs, Frölunda tuggade på, tummade inte på sitt nygamla sätt att spela hockey – och det osade trygghet.

När jag bedömer spelare och lag tittar jag alltid mer på hur de agerar efter misstag, inte så mycket på misstagen i sig (så länge de inte blir för många). Frölunda – låt vara att Brynäs var svagt och bjöd på en del – lovade gott i den här aspekten.

Fyra dagar in i december, när vi närmar oss halva SHL spelat, så har Frölunda en bra grund att stå på. Nu handlar det om att spetsa offensiven, kanske med nytt in men framför allt det  som finns – och självfallet skaffa sig ett power play som hotar.

Ingen enkel uppgift, verkligen inte, men den där trygga grunden gör det i alla fall lite mindre svårt.

 

2. TV – ett bra sätt att bilda sig en uppfattning.

”Fem man i bild” brukar Frölundas spelare prata om, det låter kanske fånigt – men det är en jäkla bra liknelse. När Frölunda är som bäst ligger spelarna nära varandra, antingen för att hjälpa kompisen som hamnar i trubbel eller på synkat vis ta sig ur en situation: spelare 1 tacklar/spelar fysiskt, spelare 2 tar pucken. Petteri Lindbohm och Filip Johansson är väldigt bra på det sistnämnda.

”Fem man i bild” syftar på att man (nästan) ska kunna se alla frölundaiter i TV-rutan samtidigt, och ett annat område där ni kan studera detta är i backcheckingen. Frölundas forwards jobbar hem stenhårt (backar kan stå upp, laget blir samlat), gör det i hög fart – spelvändningarna blir därmed så mycket snabbare och bättre.

 

3. Lu-Le.

Luleå och Leksand, alltså. Vad händer? Var är det värst? Vilken tränare sitter mest löst?

Luleå – har nu förlorat fem i rad och släppte in sju (!) mål mot Växjö. Sju! Luleå? Som brukar kunna spela flera veckor utan så många baklängesmål. ”Kan till och med Bulan ligga risigt till?” undrade Leif Boork.” Tveksamt, ”Bulan är väl Luleå”, svarade jag, men tvivelsutan är det tufft just nu. Och ledaren Erik Gustafsson är skadad. Mario Kempe (sjuk i går) och Tomi Sallinen ska förstås ges lite tid, men … något står inte rätt till i Norrbotten, så är känslan.

Leksand – har nu förlorat fyra i rad och jag vidhåller att det här laget (se på spelarmaterialet) borde vara bättre. Betydligt bättre. Det här är tredje året som Björn Hellkvist förfogar över ett på papperet fint manskap, i vinter dessutom defensivt starkare. Får inte Leksand till det snart … hm, jag undrar, jag.

 

4. El Greco.

Såg ni hans speed? Såg ni vilket lyft han omedelbart var för Frölundas offensiv? Anthony Greco (bilden ovan), alltså. Två assist, en utmärkt inbrytning med bra skott, alltid ett hot. Snacka om att killen från Queens passar bättre in i Frölunda så som laget nu spelar.

(Hur många av er känner till den riktige El Greco? Svaret finns här för den som är nyfiken)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5. Sex är bäst. 

Minns ni att jag länge argumenterat emot det här med att spela på sju backar? Bra. Då förstår ni också rubriken. Fem är förstås en för lite, sju för många, men sex backar är alldeles utmärkt. Bättre rytm, mer istid för de bästa (de växer av det), och vid skada … tja, ni såg ju – det går utmärkt med fem, i alla fall en kortare tid.

 

6. Leman on repeat.

Tror det i alla fall, alltså att jag skrivit det här förut, men det förtjänar en upprepning:

När Roger Rönnberg och tränarstaben till slut gav upp om kombon Ryan Lasch & Jere Innala fixade man till en högintressant, spetsig kedja, nämligen Innala, Jan Mursak och Anthony Greco.

Gott så, men bieffekten blev ju minst lika bra. Centern Patrik Carlsson blev liksom över, han stoppades in på en kant med  Joel Lundqvist och Max Friberg – och som den kedjan lett Frölunda sedan Greco gick sönder och avstängningar ställt till. Och i går, igen, hockey på hög nivå, vassa kombinationer – med 2–1-målet som kronan på verket. Carlsson 1+1. Friberg 2+0. Lundqvist 0+2.

– De bär laget på sina axlar, sa Christian Folin.

Han kan hockey, den pôjken.

–––––
Glöm inte den fina dealen som Glenn Ullevi erbjuder er prenumeranter av rakapuckar.com:
Tio procents rabatt på notan.
Alla dagar i veckan.
Kod: KALLIOS KLUBBA.
–––––

Kul att se nästa vecka, två kedjor känns ju givna, de två ovan, men var vill Rönnberg & Co placera Lasch, är det fortsatt ihop med Loui Eriksson?

 

7. Filip Hasa.

Lätt att unna den här glade killen framgången. Aldrig en sur min när han att nästa match betydde läktaren eller rätt lite istid. Ju mer han nu får spela desto mer visar han varför Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg ville ha hem honom från Modo. Bra konkurrenssituation nu med Pontus Johansson.

 

8. Huvudsaken att hon är med.

Frölundas unga talang Tilde Utbult gjorde i fredags äntligen comeback (och säsongsdebut) efter sin jobbiga hjärnskakning. Så skönt att se. Dessutom – tillsammans med lagkompisen Emilia Bergeby Hallbeck är hon uttagen i U18-landslaget som har matcher i mitten av december. Åttonde januari inleds VM i Östersund. Måtte Utbults huvud nu hålla. Det är förstås allra viktigast, men det vore kul om det höll så bra att det blev VM-spel.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

9. Born to play vuxenhockey?

Isac Born sköt skottet som Anders Lindbäck tappade, som Loui Eriksson sedan utnyttjade genom att på något märkligt vis gräva in pucken från bakom förlängd mållinje. Borns första poäng i SHL. Inte så att killen från Kings och Kållered (han lyfter själv fram den andra klubben) stod ut, men han sköter sig verkligen bra i seniorhockeyn, har tagit större plats där än Liam Dower Nilsson – som ju varit mer av en stjärna på juniornivå. Dower Nilsson kan fortsatt få en jättefin hockeyframtid, detta inte alls för att baissa den grabbens chanser, men det är intressant det där att vissa unga klarar steget till vuxenvärlden bättre än andra. Åtminstone det första.

 

10. Är det trots att Joel som bestämmer?

Ni läste väl vad Christian Folin berättade i texten nedan?

Joel Lundqvist hade alltså sagt till Loui Eriksson att göra ”ett riktigt fult mål.” Ni kan ju tycka vad ni vill om 3–2-målet, kanske sätter ni hellre rubriken ”Liggande Louis lekfulla läckerbit”, men ändå – jag log för mig själv när Folin avslöjade förhandssnacket mellan kompisarna Lundqvist och Eriksson.

Han bestämmer visst ändå, den evigt unge kaptenen.

Louis lekfulla läckerbit om ni missat.

ANNONS

***

Nyligen slog Samuel Fagemo till med första NHL-poängen, satte upp spelet för Calle Grundström – i natt nätade han på egen hand. Fagemo gjorde sista målet i matchen när Los Angeles Kings föll 2–4 hemma mot Carolina Hurricanes, han ryckte sig loss och satte pucken säkert.

1+1 på sina två NHL-matcher den här säsongen, återstår att se om Fagemo visat nog för att behålla sin plats när Kings är lite helare. Kontraktet går ut i vår, men som jag tidigare varit inne på, Kings-ledningen gillar ex-frölundaiten, uppskattar hans tålamod (AHL) – och det är inget dumt hockeyliv i södra Kalifornien.

***

Märkligt vad det smittar, det här med knätacklingar. Nu var det Växjös Ludvig Nilsson som tajmade alldeles fel och sänkte Luleås Jonathan Andersson. Denne såg ut att klara sig rätt okej, men matchstraffet var givet, anmälan likaså, och det lär väl bli några matchers avstängning även här.

***

Kul att ni läste ända hit. Ha en riktigt fin adventssöndag!

 

102 Kommentarer

 1. Såg inte hela matchen, men Grecco verkar ju hitta rätt, eller snarare Rönnbeg och kompani, som sagt såg inte hela, annars positivt Hasa, såg kanske rätt sekvenser, inte illa

 2. Match mot Brynäs var aningen svag av frölunda. undantaget Friberg. Försvaret var bra men Brynäs spel var otroligt svagt. Ta bort Friberg och risken att det faktiskt blivit match. Lasu, Joel måste bidra mer som ledande spelare. Men ett ganska stabilt försvar och en bra friberg räkte mote ett ordentligt svagt brynäs.

  • Hahaha … nu VET jag att du skojar med oss. Hahaha. Joel fortsatte alltså att vara en ledande spelare i går, hans kedja bar laget – igen. ”Måste bidra mer” …. haha. Låt oss se hur många av Frölundas fans här inne som nappar på betet,
   Ha en söndag, din lustigkurre.

   • Joel var stabil och bra i fem mot fem. Särskilt om du tänker på hans ålder. Men tittar du på lagen som ligger högt och konkurrerar med frölunda. Växjö, Skellefteås och Timrå. Där finns en helt annan skicklighet.
    Att Frölunda är en förhandsfavorit är en sak men vad har du för krav på toppspelare i frö,unda? nöjer du dig med Joels klass som en förstacenter och klassspelare? jag har högre krav än en snygg direkt framspelning mot ett brynäs där två man gick bort sig.

    • Att hans kedja är bra kan du tillskriva motorn Friberg som kanske inte är den skickligaste spelarna. Men trampet och tempot är på topp nivå i shl. Ta bort han och Joel blir ganska osynlig.

     • Förlåt, herr Lakers – jag trodde verkligen att du skojade. Kunde inte drömma om att du var allvarlig.
      Ber om ursäkt.
      Då låter jag dig vara.
      Ha det gott!

     • Skojar inte. Frölundas offensiv är inte deras starka sida i mina papper. Defensivt börjar det se mycket bra ut.

      • Ingen har någonsin påstått att Frölundas offensiv är lagets starka sida, herr Lakers. Ingen skulle någonsin ens komma på tanken att … Det är det jag tycker är så synd med dig, att du hittar på saker, lite som den politiska debatten när den är som sämst. Vad Folin sa i går, vad jag skrivit, är är att Joel Lundqvist just nu spelar väldigt bra hockey och hans kedja bär laget. Punkt. Varken mer eller mindre. Finns säkert massor med supportrar som önskar att laget haft två ännu bättre centrar, inga konstigheter, ingen hävdar ju att Joel, 40, är ligans bäste spelare. Men man måste kunna se saker för vad de är.
       Jag tycker det är roligt att du finns med oss, herr Lakers, en motvikt till alla die hard frölundafans, men kanske, kanske om du kunde undvika att hitta på saker. Sedan får du självfallet ha åsikten att allt Joel Lundqvist gör är kass, lite som Arnstad ser nazister bakom varje husvägg, det är din fulla rättighet.
       Ledsen att jag skapade den här diskussionen, jag trodde seriöst att du skojade med oss, fnissade och tyckte du var lite småkul.
       Må gott.

     • Leman. För att förstå kritiken måste du förstå vilken nivå förlundas offensiv ligger på. Joel gör det bra och vad han kan. Men i sin roll som förstacenter hållar han ungefär brynäs nivå.
      Han hade kunnat vara en toppspelare i sin roll om de inte gör sig av med alla som är skickliga. Som Färdecenter skulle han kunna tilljöra toppen i sin roll även med ganska svaga prestation senaste åren.

   • Imponerad att du orkar bry dig Leman då det sällan kommer några konstruktiva åsikter från herrn.
    Mest bara klagomål på ledande spelare som måste bytas ut för att dom inte är Connor McDavid allihop.

    Önskar man kunde sortera vissa inlägg som ”spam”.

  • Hur kan en person som inte håller på Frölunda lägga ner flera timmar varje dag och besvara varenda artikel som kommer ut.
   Och dessutom bara köra sitt stående mantra att Joel är kass, vilket alla som följer laget ser att han inte är. Han är vår lagkapten och klippa oavsett om han är 37, 40 eller 43 år.
   Det är något riktigt sjukligt över detta

   • Ingen som funderat på att denna plåga är karbonpapper av en viss Sothöna som en gång i tiden förpestade forumet. Att nu kalla sig Lakers e ju bara ett smart drag för att inte bli utslängd igen. Dessa två är ju snarlika i allt dom skriver

   • Hade varit skönt om man hade en spärrfunktion på sidan. Så man kunde blocka användare och slipper se. Så trött på det trollet. Bara han. Ingen annan. Finns ju fans här från andra klubbar men alla kan ju diskutera hockey utom just trollet.
    Så sorglig människa…

 3. Låt han hållas , jag tror att merparten av de andra lagen hade varit jävligt glada att ha en Joel Lundkvist i laget , kanske inte Växjö då där platsar han säkert inte enligt en viss person här inne .

   • Sedan finns Joel kellman och Kossila. Så Joel skulle troligen inte plats i sin nuvarande ålder. Kanske om han accepterade en roll som Josefsson. Men aldrig som offensiv center.

    • HerrLakers, bortsett från att du som vanligt lever i din egna bubbla så rabblar upp flertal namn som motsvarar Joel i ”ditt lag”, trots det ser jag endast att de i grupp skulle motsvara Joels betydelse. Det är väl det som är Joels storhet, bredd och vinnarskalle, kravställning och inflytande.. I en person. Svårt att se någon motsvarighet hos andra lag idag, tidigare spelare som J. Jönsson och J. Ericsson hade liknande betydelse. Det kan ibland vara en stor nackdel att medvetet skapa en oumbärlig roll utifrån skador och spelarflytt.

  • Sedan har Joel ett fantastiskt brinn och det älskar jag med Joel. Evertsson har haft han som sin drömvärvning som aldrig kommer hända. Men inte för hans offensiva spel utan för sin inställning och alltid ge allt. Den beundrar nog de flesta. Men det gör inte honom till offensiv förstacenter vid förstå års ålder. Ni måste skilja på kritik och kritik. För i grunden är det inte Joels fel utan Sjöström och Roger som ansvarar för laget.

   • Det finns ingen rangordning bland Frölundas centrar, eller någon förstafemman hit och dit. Det har det inte finns på evigheter. Däremot finns det skillnader offensivt och defensivt (åtminstone numera) mellan hur femmorna är komponerade. Joels kedja, om man nu måste kalla den något, är väl mer av en energikedja. Signaturkedja. Någon som står för det hårda jobbet och visar vägen för de andra.

 4. Bra Norrlandsutflykt 6 av 9 pinnar med hem.
  Starkt mot sluggande Luleå, torsk mot Timrå som fick en perfekt hemmamatch, vinst mot Brynäs där där joel mfl visade att gammal är äldst och att vara lite kort om folk funkar fin fint.

  Nästa Örebro hemma!

 5. Man får väl klättra ner från den sura gubbhyllan en stund (som ni har väntat!) och tillstå att det finns något bra att bygga på, även om målen nu till stor del kommer på andras misstag. Men gott det, det lär ju göras misstag i andra lag också. De bästa kedjorna i SHL klarar att skapa åtm några klara chanser per match utan andras misstag, tycker det är målbilden som ändå kräver nyrekryteringar.

  Frågan är om det inte såg bättre ut utan Lasch på isen? Mycket sant är skrivet om PP. Visst gör han ändå assistpoäng i 5 mot 5, men ibland tror jag att andra blir bättre utan honom. Apropå 5 i bild, de matcher han är bra så jobbar han hem. Parkerad stillastående på blå, är han bara en belastning och borde få mini speltid.

 6. Herr Lakers. Det märks hur oerhört dåligt insatt du är. Borgman överklagade sin dom då den enligt DN skulle vara fyra matcher, men pg.a att Frölunda spelar i CHL så blev den faktiska domen fem matcher. Han överklagade aldrig tidsramen

  • Sorry, det där stämmer inte. Borgman/Frölunda överklagade för att de tyckte avstängningsperioden var för lång, tog fram exempel på knätacklingar genom åren som de tyckte varit värre men ändå inte givit fyra matcher.
   Formaliafelet (att Frölunda hade fem, ej fyra, matcher under avstängningsperioden) överklagades också, det åkte liksom med, men här var det ju en självklarhet med korrigering. Hade förmodligen räckt med ett telefonsamtal till förbundet. Var ju DN som missat.

   • Vad jag förstod kunde DN inte ändra på ett beslut utan en överklagan. Då kanske jag läst fel? Hittar inga domar som DN själva ändrat om man går in och läser deras tidigare inlägg.

    Herr Lakers.

    Jag svarade i denna tråden på ett svar du skrev i en annan.

    • Nej, formalia kanske säger att t.o.m. eget DN-fel kräver en överklagan. Men en sådan var ju i så fall självklar att gå igenom.
     Borgman/Frölunda överklagade för att de tyckte fyra matcher var för mkt.

 7. Skön seger igår men det känns som att Brynäs är ett lag i disharmoni. Timrå var ett mycket tuffare lag och möta. När inte Ryan var med igår så klev ”laget” fram och vann matchen. Tycker att Greco var bra och han kommer att bli riktigt bra denna säsong, tycker att Hasa spelade bra också. Tror mer på #6 framför PJ, även om den sistnämnda har en bättre offensiv.

 8. På plats i Gävle! För det första, SHL:s sämsta publik. Silikongrått framstår som en pigg färg i detta sammanhang! För det andra; så överlägsna Frölunda var i styrka mot ett uruselt Brynäs! Det finns ingen härförare i Brynäs när Rödin o Larsson är borta. Sen ser jag Loui när han tar ansvar och stöttar Lunkan i att vara titan och vägvisare med sin aura! Försvarsspelet är nu en fröjd att skåda. Det gjorde att Brynäs såg ut att vara ett juniorlag. Fyra ggr skrek jag ut Lasse In The Kasse. Så bra en målvakt kan bli när laget har inställningen ”försvar i första hand”!
  En fröjd och ångesten är som bortblåst! Tack Frölunda ✌️

 9. Håller med i det du skriver Henrik. Jag har tidigare inte svarat på herr lakers inlägg men gjorde misstaget att göra det igår men det kommer inte hända igen. Joels kedja har varit bra i princip hela säsongen. Joel är bättre än på länge. Nu har Frölunda en bra grund att stå på och nu när alla äntligen är tillbaka (peppar peppar) så får vi se mursak, Greco och innala ihop. Dom var riktigt bra dom få matcher dom fick ihop. Tycker nässen gjorde ett bra jobb igår som centrade Greco och innala. Ska bli intressant att se hur dom andra kedjorna ser ut på tisdag. Om alla är friska givetvis.

  Jag skrev igår om hur länge Hellqvist får vara kvar. Han har på pappret ett lag för guld, den offensiven är nog bäst. På pappret. Men tur att det är på isen det avgörs. Samma med abbot och bulan, hur länge får dom sitta kvar? Det är inte många poäng ner till botten..

 10. Måste ändå nämna Friberg, vara spel och arbete konstant ligger på makalös nivå. Kan bara tala för mig själv, men jag har blivit så bortskämd av hans höga lägstanivå att jag nästan tar det för givet och inte ger den cred han förtjänar. Går ej att underskatta betydelsen av att vi förlängde med Max. Därtill tycker jag hans uppoffrande spelstil är största orsaken till att Purre och Joel spelar så bra i nuläget. Nu skall vi inte ändra i fungerande kedjor, men jag hade velat se vad hans arbete hade genererat i en kedja med en spelskicklig center och en målspruta. På sikt kanske det är möjligt(om vi får in dessa sorters spelare). Det tycker jag Max är värd.

  • Friberg och Mursak är alltid bra. Grym arbetsinsats och inställning i match efter match. Hatten av för sådana gubbar.

 11. Ja, jag hoppas verkligen på mer ifrån ”El Greco” i fortsättningen.
  En liten finurlig påpasslig passnings stöt av honom igår eftermiddag till Joel nere vid förlängda mållinjen i anfallszon och som i sin tur därifrån vidare till Purres 2-1 mål. 🙂

 12. Så gott att vi studsade tillbaka fort. Som jag skrev efter matchen i torsdags så tyckte jag det va galet hur folk attackerade laget då. Jag tror dom flesta förstod innan veckan började att på tre bortamatcher, där man dessutom har flera avbräck, så kommer man åka på en näsbränna i nån av matcherna. Men att då vinna övriga 2 är jävligt starkt gjort skulle jag vilja säga. Att vinna 2 av 3 på en bortaturne är alltid mycket väl godkänt, oavsett vilka man möter i denna ligan. Vissa här inne måste verkligen ta det lite lugnare ibland och inse att det är människor på isen, inte robotar. Att för minsta lilla grej eller förslust ska det gapas som om alla i klubben borde få sparken, jag förstår verkligen inte?
  Frölunda har förlorat EN match efter uppehållet. Det är i alla fall jag jävligt nöjd med. Att då gråta ut på rakapuckar och säga hur skit allt är för att vi förlora mot Timrå som är ett av seriens bästa lag, det är pinsamt!

 13. En fundering, är Frölunda bättre när det är färre spelare? Är det inte bättre när fler får mer speltid som du skrev? Att fler får ta ansvar? Vissa kanske gör andra spelare mindre? Var Brynäs verkligen så dåliga ???

  • Det går i en enstaka match att köra med 5 backar. Då tror jag dom knyter näven och ser det som en häftig utmaning, och så sliter man som fan för varandra. Men att göra det tre matcher i veckan över tid, det hade inte blivit bra tror jag. Till slut äts man nog upp av motståndarlaget som har fräschare ben.

 14. Känns änna gött att vi numera verkar vara fler som inser Grecos speed, teknik, och spelsinne. Har tydligen också fått med mig några fler i ”vi som tror på Hasa-klubben”!.
  Men, jag vet att jag fuskar lite, eftersom jag har möjligheten att se så många träningar. Där får spelarna fler chanser att visa sin kompetens, jämfört med hur det är i matcherna. 25 sek på isen var annan/var tredje minut, vissa byten utan att ens få röra pucken. På träning kör de den dubbla tiden och ”på´t igen” efter EN minut. Klart man hinner ”visa” mer då!
  Trevlig andra advent!!

  • Hasa, likt många andra spelare, växer verkligen med speltiden. Därav min åsikt att sex backar per match verkligen är nog.
   Sedan tycker jag ju SHL som regel skulle ha 18 utespelare snarare än 20, men det kan jag upprepa en annan gång.

 15. Leman!
  Kan du förklara hur Dower-Nilsson står uppsatt både för J20 och A-laget samma dag?? Hann han åka mellan arenorna??

  • Det gjorde han inte. Kollade på stats.swehockey.se, där stod Noah Dower Nilsson i J20-laget, inte Liam.

  • Lägg till det här och försök greppa hur det blir en match mindre än Borgman.

   Nyckelfaktorer
   Förseelsen är vårdslös
   Stor skaderisk
   Det är fråga om återfall

   • DN gör bort sig som vanligt. Nilsson träffar ju enbart med benet som dessutom släpar. Komiskt att han får färre matcher än Borgman.

    Schemitsch suckerpunch borde ge mer än 3 matcher också. Det där är livsfarligt.

    Mycket i Frölunda som är bra nu. Tyvärr ingen junior som tagit chansen hittills. Varför får vi inte upp någon med offensiva kvaliteter? Kommer behövas värvas 1-2 forwards. Måste få igång PP för att gå långt. Tycker för övrigt att Hasa ska gå före Pontus Johansson just nu. Loui tror jag blir ett tillskott när han är i matchform.

   • Man kan verkligen lita på DN, inte…
    Så fel som det bara kan bli. Borgman åker rakt fram, sätter inte ut något ben eller arm. Nilsson sätter ut benet och fullständigt kapar Luleåspelaren, där benet får sig en rejäl smäll. Allt mot benet.

    Det är ingen skaderisk i det inte, jo tjena… Bedrövligt!

    • Manne; Borgman kommer rakt framifrån. Det blir en tackling/kollision där även benet får en smäll, mycket pga Littles egna agerande att vika undan i sista stund.
     DN nyckelfaktorer: Tacklingen utdelas med kraft, är vårdslös och medför stor skaderisk.

     Nilsson sätter medvetet ut benet. Här träffas bara benet, inget annat. Föreligger mycket högre skaderisk på denna kontra Borgmans tackling.
     DN nyckelfaktorer: Förseelsen är vårdslös, stor skaderisk. Fråga om återfall

     Skaderisken är klart högre på Nilssons tackling. Det är dessutom ett återfall. Ändå ”briljerar” DN med sina beslut som saknar all form av logik.
     Vad sägs om att faktiskt byta ut jurister mot före detta hockeyspelare? Det behövs ett stålbad och att man sätter in kompetent folk, vilket det här sista beslutet vittnar gravt om. Det är dags nu.

     • Precis det jag menar, pupule. Nilsson tilltag är mycket värre ur skadesynpunkt, plus att han är en återfallsförbrytare.

      Han ser sin chans och tar den…

      Att Little blev skadad när betongväggen kom farande är mer pga honom själv än att betongväggen gör något fult.

     • Blir riktigt förbannad på den jävla disciplinnämnden. 3 matcher för Nilsson bara.
      Vilket jävla skämt, mygelmaffia.
      Märks vilka lag som disciplinnämnden tycker om.
      Helt avsiktlig att skada motståndare men blir bara 3 matcher. Så ruttet.
      Lägg ner hela disciplinnämnden.
      Kör med tärning i stället. Blir lika bra resultat det… LOTTERI

   • Kan en allvarlig skada påverka? Att skada en av motståndarnas bästa spelare? Om ni lägger ifrån er tangentbordet och tänker lite?

    • Lekers; Du är ta mig fan otroligt korkad…. Cristoffer Ehn fick fyra matcher trots att det inte blev ”en allvarligt skada på motståndarnas bästa spelare”…… 🫣🫣

   • +1. Lägg ”nyckelfaktorerna” bredvid varandra samtidigt som bilderna rullar från resp. situation…… Punkten ”återfall” var väl inte med i Borgmans fall. En bedömningspunkt som vanligtvis betraktas som besvärande för den anmälde! Men i detta fall tydligen förmildrande!!! Just dessa fallen borde lyftas i en rejäl diskussion bland experterna. Kanske vågar TV4 ta den? Eller SVT:s hockeykväll.

    • Intressant att hockeyn tagit efter rättsväsendet och börjat tillämpa straffrabatt! Det är ju ta mig f-n helt j-a huvudlöst att Ludvig får ett mildare straff än Borgman!

     Kommentar till Lakers ovan: Utfallet av en förseelse samt vem ”offret” är ska ha absolut noll inverkan på bedömningen, men med det sagt är ju domare människor så de låter sig garanterat påverkas likt förbannat!

     DN har verkligen inte briljerat, denna gången heller! 🙁

   • Tycker det känns som att ingen reporter riktigt vågar ta tag i denna fråga! Det finns så mkt kött på benen för att ifrågasätta och kunna få ett svar på hur de till fakto räknar ut antalet dagar. Finns noll logik i hur Borgman kan få 4 matcher medans Ludvig enbart 3. Är man återfallsförbrytare så skall väl 1-2 matcher plussas på? Inte dras av. Det är faktiskt ett helt galet beslut. Och galna beslut måste någon ifrågasätta så rätt personer får förklara sig. Och så vi fans kan få en förklaring. Eller är DN helt skyddade och har någon hemlig överenskommelse med journalister? Eller bryr sig inte journalister? Förstår inte..

 16. Stor underhållning i detta forum nuförtiden 😀
  Joel hit och Joel dit, särskilt när Smålands supportrar vädrar sina åsikter. *fniss*.
  Matchen igår knappast värd att lägga energi på.. Brynäs tillhör bottenlagen för tillfället. Ingen värdemätare således.
  PP är största problemet, anser jag. Kommer aldrig bli semifinal eller ens slutspel med ett så svagt PP. Resten tror jag löser sig. Loui kommer så sakteliga igång. Greco likaså. Innala kommer bli en fantom, så länge han sätts i rätt omgivning.
  Frölunda vill gärna prata om ”produkten”. Enligt min åsikt är underhållningsvärdet i ”produkten” i farozonen. Såhär ofta har jag aldrig tidigare struntat i att kolla på matcher.. För tråkig produkt, helt enkelt. Medgångssupporter, javisst.
  Glöm inte att ”produkten” skall klara av att dels fylla Kålleseum och attrahera sponsorer. Sällan publik o sponsorer gillar halvtomma arenor.

  • Håller med om produkten. I år har jag somnat flera gånger framför tv-n när vi spelar. Igår vaknade jag till när Brynäs gjorde första målet.
   På sikt håller det inte att spela Luleå-hockey i Göteborg.

  • Håller med om produkten Ruttger.
   Slår allt som oftast över till någon annan match och följer Frölunda via ”pling i rutan”. Det hände aldrig förr.

 17. Bra text Leman, tack och bock för den! 🙂

  Man börjar faktiskt på riktigt känna av ett lugn i laget. Skönt att de studsade tillbaka efter den jobbiga Timrå-matchen, och att de inte lät sig störas av de psykologiskt jobbiga målen som Brynäs fick igår!

  Ska bli riktigt intressant att se MIG-kedjan igen när Mursak är tillbaka, om de fortsätter på inslaget spår samtidigt som Frölunda Oldtimers med Joel i spetsen håller i det så kan man nog klättra en del i tabellen inför juluppehållet!

  Ha en fortsatt trevlig andra advent alla! 🙂

 18. Måste ta mig tiden att lyfta fram två spelare som sågades till fotknölarna i början av säsongen men som jag verkligen tycker har lyft och blivit bärande spelare i laget. Först och främst måste jag nämna Greco. Vilken otrolig dynamik han skapar i spelet med sin speed. Det känns som en chock varje gång för motståndarna när han drar iväg och det skapar det kaoset bakåt vilket sätter motståndarbackarna i en obekväm sits. I mitt tycke är detta en spelare man borde försöka förlänga med (ja, redan nu) då han behövs för att laget ska bli mer dynamiskt även framåt. Ska givetvis användas i en kedja där han kan sätta upp våra målfarligaste spelare. Perfekt parhäst med Innala som båda skapar ytor för varandra. Ska även testas i bumper position i pp då han har en tendens att skjuta direkt (och bra). Utöver det måste jag lyfta backbjässen Petteri Lindbohm som jag även tycker har vart bidragande i många spelvändningar. Tycker även att han vinner mycket puckar längst sargerna och att han har en förmåga att dra på sig både en och två motståndare men ändå lyckas passa iväg pucken till en lagkamrat. Ser även här, ingen fy skam om man förlänger, men vill först se mer. Tänker även att en förlängning med Mursak inte hade varit fy skam, men då måste han lägga sig på en rimlig länenivå, kanske som en Lasu eller MRO.

 19. Leman, vad tycker du om 3 matchers avstängning på Nilsson i Växjö? Jag vet att det är svårt men kollar man på borgmans eller mursaks tacklingar så träffar dom kroppen också och inte enbart knät. I Nilssons fall är det ren träff på knät. Borde inte det vara något man tar in i bedömningen? Plus att han tydligen är ett återfall..

  • Han skulle straffats hårdare, solklart. Men du vet att det är så synd om Fakers, allt går emot de osv och därför blir bestraffningen lite mildare pga det.

   Jösses!

  • Nog för att man visste om inkonsekvensen hos DN, men det här sista beslutet är så långt från vad som anses rimligt att jag börjar fundera på om det är kompis-beslut eller om det förekommer mutor. Eller så kanske man bör ifrågasätta varför nämnden inte enbart består av fd hockeyspelare (som dessutom bör ha ett öga för spelet, så inte vilken spelare som helst). Behöver man ha jurister utan minsta spelförståelse?

 20. Kanske inte riktigt alla gånger är det bra med ”fem man i bild” – beroende på hur man exakt vill tolka detta uttryckssätt.
  Tänker på de situationer vilka ibland uppstår som när samtliga anfallande forwards snabbt kommer alla tre i bredd ihop tillsammans fram till motståndarens målgård (alldeles för nära varandra) och där pucken plötsligt (det händer) kan ta en förlupen väg bakut (går dem förbi) och där då ingen står kvar utanför det hela lite mer avvaktande för att kanske kunna försöka igen med ett slutligt rappt smashande skott få in den ”förbannade” svarta tingesten i målet. 😉

 21. Svårt att veta om Frölunda var bra eller om Brynäs bara var dåliga, som Friberg sa efter första, de borde gjort fler mål på alla bjudningar. Antagligen var det en kombination av de båda lagens förmågor, tänk om man kunde få ett vasst PP på det, då kan saker ske!

  • Precis som mot Timrå där frölunda inte alls kom upp i nivå. Brynäs var riktigt bleka, men Frölunda behövde ju ändå anstränga sig lite för att vinna denna gång. Lite skillnad mot Timrå som kunde jogga hem 3 poäng

   • Både Brynäs och Luleå var överraskande bleka. Visst är båda lagen i en väldigt dålig trend, men ändå.

 22. Växjö lirar blir avstängd 3matcher för knätackling, och ”det rör sig om ett återfall” hahahaha jag tror jag smäller av! Borgman fick 4 och är INTE ett ”återfall”… bra jobbat där 🤢

 23. Hoppas Sanny tar upp sin syn på DN och dess otroligt ologiska utdelning av avstängningsländ! Är det någon som har lite inflytande och kanske lite påverkan så är det ju just Sanny!
  Vad vi än skriver här så finns det ingen utanför som märker av det eller bryr sig men någon med högre position borde verkligen ta upp detta ämne snart!

 24. För länge sedan hade en kollega och jag ett långt utbildningsprogram för bankchefer. Ibland fick vi ägna timtals åt diskussioner om ”de nya galenskaperna” från bankens högsta ledning. Då fann jag lösningen på de långa diskussionerna;

  ”Visst låter detta riktigt dumt, jag håller med om det. Samtidigt – om nu bankens ledning är beredda att kommunicera dessa dumheter finns sannolikt något vettigt bakom. Jag tänker ta reda på det”.

  Vilket jag också gjorde. Givetvis fanns det såväl logik som förnuft bakom besluten. Däremot blev det ju alldeles tydligt hur svårt det är med kommunikation. Sällan några toppledare är tränade i den konsten-

  Nu, dryga 25 år senare dyker ovanstående upp i min skalle. Nu är det dock inte en bankledning som uttryckt sig ologiskt och obegripligt. DET ÄR DISCIPLINNÄMNDEN!

  Hockeysverige (med lokala undantag) är sannolikt ruggigt nyfikna på vad det vettiga är som ligger bakom det som debatteras här. ”Någon” med förutsättningar borde ta reda på det!. Jag har det inte……

  • I grunden,LG, är ju detta du tar upp en fråga om trovärdighet för hockeyn. Man kan inte ha en domstol, i det här fallet disciplinnämnden, som så olika utdömer straff för likartade förseelser. Här måste hockeyligan som organisation och uppdragsgivare ingripa och kräva en förklaring som når ut till både klubbar, spelare och publik. Ev behövs det också nya riktlinjer. Så godtyckligt som det fungerar nu kan det inte fortsätta.

 25. Intressant Leman, det du nämnder om tränare som ev. skulle kunna få sparken om inte lagen ”levererar”.
  Här har ju drevet för Rönnbergs avgång jobbat hårt i perioder (oftast efter någon förlustmatch).
  Jag är ju för kontinuitet och tror inte så mycket på detta med att byta ut tränare. MEN det är intressant att diskussioner förs av fans till många klubbar just nu. Även Malmö är ju en het kandidat där…
  …för i slutändan tror jag det handlar om hur jämnt SHL är i år. Och som jag skrivit många gånger tidigare – som hockeyfan är det otroligt kul. Så tajt det är mellan botten och toppen just nu måste det vara många år sedan det var sist? Har du någon fakta på hur tabellen mellan bott och topp sett ut efter omgång 24 tidigare år? Jag kanske har fel. Men känslan är att det brukar skilja betydligt mer poäng. Ligan har aldrig varit intressantare än i år. ALLA lag har bra lag, alla kan slå alla. Bra för sporten och SHL.

  • Sedan behöver inte allt vara ett drev. Man kan diskutera och argumentera för den ena eller andra saken ändå. Personligen hade jag gärna sett en förändring i Frölundas sportsliga ledning då jag tycker att det är dags för nya idéer och linjer.

   Personligen ser jag gärna en kreativ hockey där man har pucken och vill göra något med den och inte där det i första hand går ut på att få stopp i spelet och vara destruktiv genom att vinna puck och kontra. Det kan ju förvisso vara ett vinnande recept för en match, en period eller säsong men jag tror på lång sikt att för att vara ett attraktivt varumärke för både spelare, ledare, publik och sponsorer så krävs mer än de senaste årens vägval.

   Man kan hävda att Rönnberg gör det bästa av det material han har, att de haft blandad utväxling på sina juniorer (Edvinsson och Raymond känns för unika för att ha så mycket med Frölunda utveckling att göra) Söderblom, Fagemo, Moverare, Olofsson positiva steg, center-juniorerna och på senare år not so much etc.
   Hur får vi juniorerna att lyckas och således välja att spela just i Frölunda. Just nu är vi inte den mest attraktiva klubben.

   Flera av våra kreativt duktiga spelare lämnar under uppmärksammade former. Utan att veta detaljerna så är Rogers hockey inte något som tilltalar alla. Spacek, Lenc, Peterson, Niederbach, har behövt hitta rätt i nya miljöer. Visst så blir det på alla arbetsplatser ibland. Men känslan är att det är lite för många på kort tid som har svårt att komma in i visionen och kärntruppen.

   Just kärntruppen känns som den behöver en generationsväxling. Väldigt synd att fler juniorer inte tagit chansen eller lyckats i år ännu. Hasa känns som en som blir svårt att bortse ifrån i framtida lagutagningar. Min dröm är iaf att det skall bli svårt för motståndare att komma till Scandinavium igen, att man kan skapa målchanser och matchtempon baserat på den egna förmågan istället.

   Så, längtar som sagt till nästa era, för den kommer för eller senare. Kanske blir det bättre, kanske sämre, men man lever på hoppet 🙂

   • Väl formulerat. Håller med om det mesta du skriver.
    Särskilt allvarligt är att de kreativa spelarna förefaller ha svårt att hitta sin plats i laget.

   • Att man kan behöva förändringar ibland är jag med på. I Frölundas fall undrar jag om de assisterande verkligen är rätt. Känns inte som de fått ut vad som borde kunna krävas.
    Alla fans vill nog ha en offensivare hockey. MEN återigen här är viktigt att ta med sig att hockeyn hela tiden ändras. Den offensiva hockey vi är vana vid (från flertalet klubbar) för fem-tio år sedan är i dag förlegad. Den vinner inga matcher åt någon klubb. Vi ser idag en mer avvaktande hockey överlag. I framtiden kanske det ändras och kommer tillbaka. Men hockeyn rör på sig hela tiden…

    • Bra, Philip!
     Mycket av det du skriver har jag och flera andra varit inne på förut.
     Den kreativa sidan hos de som besitter skicklighet kvävs och de tvingas istället åka, åka och åka, jaga, jaga och jaga som övriga som kanske inte har den skickligheten.

     Det blir för mycket att alla ska göra samma jobb. Det går inte ens på en vanlig arbetsplats, utan alla behövs på olika positioner och då en position där de kan få ut sitt max på allra bästa sätt. Lenc lyckas hittills bra i HV och Spacek ville inte vara kvar, säkert pga att han inte fick nyttja hela sin potential och spela ”sitt” spel.

     Då kväver man den offensiva biten och göder mer tryck i att man ska jobba och jobba. Det är viktigare. Då försvinner spelare och man får svårare att framöver få in den spets som varje lag behöver ha i slutändan, för att kunna nå de ädlaste valörerna.

     Jag minns med glädje tiden då det kunde stå 3-0 efter 10 minuter i Scandinavium. Bortalagen pratade alltid om att vara med första tio, men det gick inte att stå emot. Trycket blev massivt direkt och vi bara sköljde över motståndarna, som blev väldigt små. Vilken fröjd det var, helt underbart!

     X antal målvakter tvingades bryta matcher för att de fick kramp. Drack för lite då det var varmt i arenan. Målvakter som inte var vana med att det krävdes mycket vätska fick ett hårt slag emot sig.

     Vi måste byta ledning och starta en helt ny era. Unga spelare tillsammans med spets och mer erfaret.

    • Att den offensiva hockeyn inte finns längre håller jag inte riktigt med om.
     Det finns flera lag som satsar på att göra något med pucken och har minst 6 offensivt skickliga spelare. Skellefteå och Timrå är två exempel. Växjö spelar någon spännande hybrid där de verkar kunna växla mellan olika stilar beroende på motstånd och matchbild.

     Även om jag alltid har Frölunda i hjärtat så var det nästan lite skönt att se den offensiva ishockeyn från slå Rönnbergs defensiva stil senast.

     Risken blir att man tappar i attraktionskraft. Rönnbergs första säsonger satsade man mycket på att utveckla spelare. Man fick de bästa till klubben som sökte sig hit från andra ställen. Den attraktionskraften har svalnat.
     Jag är också orolig för att de bästa spelare man kan få på SHL-nivå inte heller väljer att spela för Frölunda då de bästa inte får spela med offensiv kreativitet. Att det är viktigare att anpassa sig till ”systemet” med 4st 4:e kedjor som jobbar hårt.

     Du undrar om de assisterande är rätt för Frölunda. Jag tror att huvudtränaren inte riktigt låter assisterande komma till tals och därför kör på två gubbar han kan köra över. Jag vill som sagt ha en ny sportslig ledning som vågar gå i bräschen för en offensiv ishockey där man skapar utefter egen kraft. Man längtar efter olika saker. Jag längtar efter en ny era i Scandinavium, en efter Roger och Lasch. Trots att båda gjort fantastiskt mycket för klubben!

   • Mycket bra skrivet. Ja oroväckande att så många spelare söker sig bort från Frölunda, många avstår att komma till Frölunda. Inte aå attraktiv klubb längre, detta måste bli bättre. Ja förnyelse måste ske inom tränarleden, även sportchef och målvaktstränare. Behöver förbättras mycket.

 26. Det med kommentatorer som inte lär sig uttala namn tycker jag är lite lustigt.

  Personligen tycker jag att om man nu jobbar med hockey, framförallt som kommentator, så bör man ju lära sig vad spelarna heter och hur namnen uttalas. Det är ju trots allt deras jobb.

  Hur svårt kan det vara att t.ex gå in på eliteprospects.com och klicka på högtalaren bredvid spelarens namn? 90% av alla som spelar i nån högsta liga har laddat upp en ljudfil hur deras namn uttalas.

  Sen att folk i nordamerika aldrig kommer lära sig att uttala svenska namn är ju en annan femma.
  Men dom var snabba med att lära sig hur t.ex Miroslav Satan uttalade sitt efternamn.

 27. I grunden,LG, är ju detta du tar upp en fråga om trovärdighet för hockeyn. Man kan inte ha en domstol, i det här fallet disciplinnämnden, som så olika utdömer straff för likartade förseelser. Här måste hockeyligan som organisation och uppdragsgivare ingripa och kräva en förklaring som når ut till både klubbar, spelare och publik. Ev behövs det också nya riktlinjer. Så godtyckligt som det fungerar nu kan det inte fortsätta.

 28. Jag tillhör dem som älskar CHL och dess spänning vad gällande lag från olika ligor i Europa. Förstår verkligen inte dessa ”påhopp” om denna turnering, det står ju var och en fritt att avstå från att titta. Därav min frustration angående Borgmans avstängning på 4 matcher. Tänk om han ändå bara hade fått 3 matchers avstängning så han hade kunnat medverka i matchem mot Skellefteå på tisdag. Detta kan ju faktiskt vara skillnaden mellan att vinna eller försvinna. Jag har en så dålig känsla inför denna match att jag är rädd att det kan bli en upprepning av Timråmatchen på tisdag. Vårt lag har ju vid upprepade tillfällen visat vilket bergochdal-banelag vi kan vara tyvärr…jag är rädd att vi lämnar ett för stort försprång till Skellefteå på tisdag. Hoppas att jag har fel dock!
  I övrigt önskar jag oxå att någon i media (cmore/tv4) tar upp detta med någon ansvarig på DN om hur de tänker ang. matchavstängningar (om de nu gör detta)! I synnerhet Borgmans straff. Förstår inte alls logiken här!

 29. Läste några kommentarer här uppe om att det va bättre förr, att Frölunda alltid vann hemmamatcherna med tennissiffror, det va nästan en garanti kändes det som. Men det va andra tider då, det kommer aldrig bli så igen, oavsett om vi tar in ny tränare och 20 nya spelare. För spelet är helt annorlunda idag och konkurrensen är mördande hård. Finns heller inga dåliga lag idag. Allt utvecklas hela tiden. Plus att den femman vi hade i många år som hela tiden vann med 6-1, Kallio-Andersson-Johnson och så Ronnie Sundin på backen. Dom va så äckligt jävla bra, kommer aldrig hända igen att vi får ihop en sånn femma över tid. Det får man bara inse och njuta av att man fick uppleva den tiden. Idag får man va glad bara man plockar 3 poängare med uddamålet. Några 6-2 vinster 5 hemmamatcher i rad kommer man aldrig få uppleva igen:)

 30. TYcker verkligen att Frölunda spelar mycket bra disciplinerat och effektivt just nu och många har verkligen lyft sig..

  Funderar lite på hur man skall få Dichow att få mer speltid och därmed självförtroende. Lasse är ju fantastisk just nu men vi kanske behöver två målvakter för avlastning – det är en lång serie.. Vad händer om Lasse går sönder..

  Bytet mot Timrå (om än riktigt) tog han väldigt hårt det kunde man se..

  Tror tyvärr inte att Rönnberg hade gjort samma om Lasse hade stått….

  Hur tänker man – gärna synpunkter

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt