Svenskarna, ex-frölundaiterna, NHL-chanserna – stor genomgång

Svenskarna, ex-frölundaiterna, NHL-chanserna – stor genomgång

Svenskarna, ex-frölundaiterna, NHL-chanserna – stor genomgång

Svenskarna, ex-frölundaiterna, NHL-chanserna – stor genomgång

Ta alla rubriker om ”svensksuccé” och ”imponerar i NHL” med en stor nypa salt. Det är träningsmatcher som spelas just nu. Med allt annat än ordinarie lag.
Här ger jag er ex-frölundaiterna på NHL-camper, kort om deras chanser att ta en plats. Häng med.

Elmer Söderblom och Simon Edvinsson. Foto: VIAPLAY (skärmdump)

Simon Edvinsson fick beröm i natt. Elmer Söderblom gjorde poäng – igen (mot brorsan Arvid, förresten).
Fortsatt så att de har mycket att bevisa. Långt kvar innan de tar en plats i Detroits startuppställning.
Men visst ska det här bli spännande att följa? Njutbart, rent av. Tycker jag.

TA INTE INGRESSEN som en ”diss” av de båda ex-frölundaiternas chanser, de kan absolut lyckas redan nu, chansen är större för Edvinsson, men det är viktigt att förstå följande:

Det som spelas just nu är träningsmatcher, lagen ställer upp med bara ett antal ordinarie spelare och fyller på med rookies och killar från AHL, sådana som slåss om de sista platserna i truppen.

Ni kommer den närmsta tiden se rubriker om hur den och den svensken gjort ”NHL-succe” efter två mål mot sisådärmotstånd.

Klart det är bra. Klart det skickar en signal till coachen att man kan och vill något.

Men nej – det betyder inte att spelaren kommer göra samma sak när NHL väl börjar, inte ens att denne över huvud taget får vara med då.

Daniel Torgersson hängde två kassar för Winnipeg Jets nyligen. Det hade förvånat mig storligen om han tog en premiärplats i Jets lag.

Igen: inget ”dissande”, inte alls, jag vill bara sätta saker i ett sammanhang.

Simon Edvinsson hade ett assist i sin Detroitdebut i natt (2–4 mot Chicago), Elmer Söderblom hade ännu ett (bra redan i 6–2-segern mot ett förvånansvärt ordinarie Pittsburgh), och Edvinsson fick fint beröm av nye coachen Derek Lalonde.

– Du kan se var hans tak är och det är rätt upphetsande.

Alla vi som sett Edvinsson vet att the sky is the limit, men tidigare på camp har Edvinsson också fått rubriker för att ha gett bort pucken alldeles för ofta. De rubrikerna nådde möjligen inte Sverige.

Igen: absolut ingen ”diss”, klart att Edvinsson kommer bli bra, klart att Söderblom kommer bli det, jag vill bara visa på hur svårt det är att som ung rookie komma över och nypa en plats. Lucas Raymond gjorde det, bedriften magnifik, och Edvinsson behöver – givet hur GM Steve Yzerman förstärkt Detroit Red Wings – göra något liknande.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Ben Chiarot (ny), Moritz Seider, Olli Määttä (ny) och Filip Hronek rätt given topp 4, sedan fajtas Edvinsson med spelare som Robert Hägg (ny), Gustav Lindström, Jordan Oesterle, Albert Johansson, plus att Mark Pysyk (ny) är skadad, så även Jake Walman.

Edvinsson ska, precis som Raymond gjorde, se så bra ut i träningsmatcherna att han är omöjlig att flytta på, han ska ta plats bland sex backar, hitta in i NHL-miljön så att han får spela mycket, annars är AHL bättre för utvecklingen. Killen från Kungsbacka kommer få massor med speltid i Detroits träningsmatcher, alla chanser att bevisa sitt värde.

Kan det gå? Så klart. Tuff uppgift? Oh, ja. Spännande att följa? Så in i det där  varma stället.

Jag skulle säga att Elmer Söderbloms uppgift är ännu svårare, ni kan till höger kika på hur The Athletic tagit ut ett lag; Detroit är alltså klart vassare på papperet i vinter, forwards som David Perron, Andrew Copp och Dominik Kubalik har plockats in, därför inget konstigt när de flesta experter räknar med att Söderblom får börja i AHL.

Det gjorde Jonatan Berggren när han kom över. Med den äran.

Nu utmanar den förre Skellefteåspelaren om en NHL-plats.

Om inte Söderblom gör det? Självklart. Visar göteborgaren att han snabbare än förväntat fixar NHL-miljön, är ett hot med sin storlek, sina händer, då görs plats. Men det är en lång väg dit. Bara så.

Andrew Copp är förresten skadad, finns några andra med skavanker. Sådant kan förstå öka utmanarnas chanser.

Nå, Detroit Red Wings blir ett jäkla intressant svensklag att följa, men det finns ju många fler ex-frölundaiter, många fler svenskar att ha koll på. Med risk för att jag kan ha missat att någon fått lämna, här är läget just nu. Tack till HockeyNews.se, jag snodde nämligen spelarnamnen därifrån för att vinna lite tid.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anaheim Ducks

Svenskar:  Axel Andersson, Olle Eriksson Ek, Isac Lundeström, John Klingberg, Jakob Silfverberg.

Ex-frölundaiter: 

John Klingberg – fick inte sitt efterlängtade flerårskontrakt någonstans, skrev på för ett år med Anaheim, mycket mycket möjligt att han trejdas till en ”Stanley Cup-jägare” strax före deadline om Anaheim inte går bättre än förväntat.

Intressant: Jakob Silfverberg en av veteranerna, rutinerad kugge i lag som är i ombyggnad, fräcka ungdomar i Trevor Zegras och Mason McTavish.

 

Arizona Coyotes

Svenskar: Patrik Nemeth, Victor Söderström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Hur kul blir det att lira NHL-hockey i Arizona States collegerink med kapacitet 5000? Sannolikt NHL:s sämsta lag, kanske kan Söderström få spela mycket och utvecklas.

 

Boston Bruins

Svenskar: Victor Berglund, Hampus Lindholm, Fabian Lysell, Oskar Steen, Anton Strålman, Linus Ullmark.

Ex-frölundaiter: 

Fabian Lysell – hat fått beröm på camp, spelat en del i superstjärnan Patrice Bergerons kedja. Gå från juniorhockeyn till NHL? Knappast, men det tycks som Lysell fortsätter mogna och utvecklas, och om Bruins ser och gillar under campen så kan en AHL-säsong betyda NHL om ett år. Eller varför inte inhopp redan den här säsongen.

Intressant: Anton Strålman på tryout (Bruins har backskador), goda chanser att ta en plats. Om inte … HV71 finns nog kvar som potentiell destination.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Buffalo Sabres

Svenskar: Rasmus Asplund, Filip Cederqvist, Rasmus Dahlin, Victor Olofsson, Lawrence Pilut, Isak Rosén, Linus Weissbach.

Ex-frölundaiter:

Rasmus Dahlin – mogen att ta en stjärnroll, ska hjälpa till att lotsa in Owen Power.

Victor Olofsson – fortsatt en rätt viktig forward, inte minst i PP.

Linus Weissbach – AHL förra vintern efter fyra år på college, sannolikt ännu en säsong i farmarligan. Kanske, kanske vill Linus återvända till Sverige om något år, om han inte kan uppfylla NHL-drömmen?

Intressant: Kan Lawrence Pilut nypa en ordinarie tröja nu? Skickas Isak Rosén till AHL (förstarunda) eller kan Sabres se en säsong med Leksand som bäst för utvecklingen?

 

Calgary Flames

Svenskar: Rasmus Andersson, Mikael Backlund, Lucas Feuk, Elias Lindholm, Oliver Kylington, Jacob Markström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Markström hålla i och vara en av NHL:s bästa målvakter?

 

Carolina Hurricanes

Svenskar: Jesper Fast, Noel Gunler, William Lagesson, Malte Strömwall.

Ex-frölundaiter:

Frederik Andersen – målvaktsetta, Carolina led i slutspelet när dansken var skadad.

William Lagesson – ny omgivning, stenhård konkurrens, det luktar AHL. Utgående kontrakt. Om det inte blir något den här säsongen heller, kanske Sverige och omstart?

Intressant: Kan Malte Strömwall få till något bra efter en fin tid i KHL?

ANNONS

Chicago Blackhawks

Svenskar: Filip Roos, Arvid Söderblom.

Ex-frölundaiter:

Filip Roos – Chicago är under ombyggnad, konkurrensen på backsidan ändå så stark att det sannolikt blir AHL till att börja med.

Arvid Söderblom – klart godkänd första säsong i AHL, fick speltid i tre NHL-matcher, lär börja i AHL men utmanar mer och mer. Mötte brorsan Elmer i natt.

 

Colorado Avalanche

Svenskar: Anton Blidh, Andreas Englund, Jonas Johansson, Gabriel Landeskog, Oskar Olausson.

Ex-frölundaiter:

Artturi Lehkonen – vilket lyft när finländaren slapp Montreal och kom till Colorado under förra säsongen, omedelbart en viktig spelare.

Anton Blidh – värvad för att kunna ta en fjärdekedjeroll, lågbetald arbetare på hockeyspråk. Inte givet att han tar plats i truppen, finns fler spelare av samma typ, men chansen finns där absolut. På gränsen. Utgående kontrakt.

Intressant: Kan Landeskog leda lavinerna till ännu ett framgångsrikt år?

 

Columbus Blue Jackets

Svenskar: Marcus Björk, Adam Boqvist, Emil Bemström, Gustav Nyquist, Victor Rask.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Boqvist fortsätta ta steg och etablera sig som en rätt bra back?

 

Dallas Stars

Svenskar:  Oscar Bäck, Fredrik Karlström, Nils Lundkvist, Fredrik Olofsson, Jacob Peterson.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Peterson – klart godkänd debutsäsong, i princip ordinarie. Intressant att följa skaraborgaren nu, kan han växa ytterligare eller ser vi en sophomore slump?

Intressant: Bra trejd för Nils Lundkvist som kommer till lag med smalare backsida, lär få en PP-roll initialt. Upp till Nils att visa att han är värd den.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Detroit Red Wings

Svenskar: Pontus Andreasson, Jonatan Berggren, Victor Brattström, Simon Edvinsson, Robert Hägg, Albert Johansson, Gustav Lindström, Lucas Raymond, Oskar Sundqvist, Elmer Söderblom.

Ex-frölundaiter: 

Pontus Andreasson – SHL-succé eller ej, han får nog börja i AHL.

Victor Brattström – göteborgaren stod 32 matcher i AHL förra vintern, tre i ECHL. AHL den här säsongen också, allt annat vore en superskräll.

Simon Edvinsson – kommer få spela massor nu på försäsongen, behöver skära ner på misstagen (turnovers), vara så bra att han verkligen slår ut någon i en förstärkt backuppsättning. Kan gå, men kanske är en stor roll i AHL, i alla fall till att börja med, ändå det troligaste. Nå, det sa vi om Lucas Raymond också för ett år sedan  …

Gustav Lindström – ordinarie i fjol, en av de som nu verkligen får kämpa om en plats.

Lucas Raymond – succé förra säsongen, given i en förstakedja.

Elmer Söderblom – precis som Edvinsson kommer han få många chanser på försäsongen, det troliga är dock att han börjar i AHL. Här kan ni se Elmer bli intervjuad. Här målpasset från i natt.

Intressant: Jonatan Berggren har fått mycket beröm på campen, konkurrerar i högsta grad om en forwardsplats, har gått bra och skaffat erfarenhet i AHL.

 

Edmonton Oilers 

Svenskar: Philip Broberg, Mattias Janmark.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Janmark – nu i sin fjärde klubb sedan 2019 (Dallas, Chicago, Vegas), bör ha en betydande roll en bit ner i hierarkin.

Intressant: Är det här vintern då Philip Broberg etablerar sig i NHL?

 

Florida Panthers

Svenskar: Lucas Carlsson, Gustav Forsling, Patric Hörnqvist, Calle Själin.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Gustav Forsling är något av en svenskdoldis, rätt okänd för den breda allmänheten – men håller hög klass.

 

Los Angeles Kings

Svenskar:  Lias Andersson, Tobias Björnfot, Viktor Arvidsson, Alexander Edler, Samuel Fagemo, Helge Grans, Carl Grundström, Adrian Kempe, Andre Lee, Jacob Moverare.

Ex-frölundaiter: 

Lias Andersson – fajtas om att få speltid i en tredje-/fjärdekedja. Klar chans att ta en plats.

Samuel Fagemo – får en del beröm, ligger lite på gränsen, gör sina poäng i AHL, men … det verkar ändå som det är en bit kvar. Utgående kontrakt. Känns det inte som att Fagemo är en tänkbar hemvändare om NHL-chansen fortsatt skulle utebli? Beror förstås på hur mycket Kings tror på honom.

Carl Grundström – gjorde många bra matcher förra säsongen, hårt jobb, går rakt på mål. Bör ta en plats.

Jacob Moverare – omtyckt av ledningen, gjorde 19 matcher förra vintern, väntas på allvar konkurrera om speltid nu.

Intressant: Moverare är från Östersund, så även Alexander Edler. Det finns några till därifrån, som Uffe Dahlén, men lite kul med två killar från Ö-staden i samma NHL-organisation.

 

Minnesota Wild

Svenskar:  Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Filip Gustavsson, Simon Johansson, Jesper Wallstedt.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Schweiz-göteborgaren Kevin Fiala är borta (LA Kings), hur påverkar det? Apropå svenskar som flyger under radarn, undrar om alla fattat hur bra Joel Eriksson Ek är.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Montreal Canadiens 

Svenskar:  Emil Heineman, Mattias Norlinder.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Norlinder – nämns i snacket om backar som slåss om plats sex, sju, har en chans men … AHL känns troligare till att börja med.

Intressant: Emil Heineman ska hem till Leksand om han inte tar en NHL-plats (eller blir skadad som Norlinder i fjol och kvar långt in i december).

 

Nashville Predators

Svenskar:  Mattias Ekholm, Filip Forsberg.

Ex-frölundaiter: 

Matt Duchene – om man nu ska räkna en halv säsong (12/13, lockouten) så … tja, det här är en stjärna som hade stor säsong 21/22 med 86 poäng.

Intressant: Till slut fick Filip Forsberg sitt långtidskontrakt, åtta och en halv miljon dollar per säsong fram till 29/30.

 

New Jersey Devils

Svenskar:  Jesper Boqvist, Filip Bratt, Jesper Bratt, Alexander Holtz, Andreas Johnsson, Fabian Zetterlund.

Ex-frölundaiter: 

Andreas Johnsson – har inte riktigt fått det att flyga som Devils nog hoppades när man nöp honom från Toronto 2020. 13+22 förra vintern, säkert har Johnsson en plats i Devils lag, men det känns som det finns mer.

Intressant: Kan Alexander Holtz utmana om en plats? Devils tror mycket på honom.

 

New York Rangers

Svenskar:  Adam Edström, Karl Henriksson, Olof Lindbom, Gustav Rydahl, Mika Zibanejad.

Ex-frölundaiter: 

Karl Henriksson – här blir det AHL.

Gustav Rydahl – med en bra camp, fina insatser i träningsmatcherna, då finns chansen att värmlänningen tar en plats. Annars kan han säkert bli uppkallad under säsongen. Lite center #5 just nu.

Intressant: Adam Edström ska hem till Rögle om han inte är en del av Rangers trupp inför premiären – och det lär han inte vara.

 

New York Islanders

Svenskar: Sebastian Aho, Simon Holmström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Oliver Wahlstrom (svensk pappa) har tränat med Frölunda.

 

Ottawa Senators

Svenskar: Erik Brännström, Anton Forsberg, Jacob Larsson, Viktor Lodin.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Larsson – spelade bara sex matcher med Anaheim 21/22, hoppas på mer i Ottawa, men det blir nog en start i AHL. Utgående kontrakt.

Intressant: I ett klart förstärkt Ottawa hoppas Erik Brännström vara en av backarna som får speltid. Kanske går det. Utgående kontrakt här också, i grund och botten så spelskicklig att det kan vara läge med en omstart i Sverige skulle den här NHL-vintern bli sisådär.

 

Philadelphia Flyers

Svenskar:  Samuel Ersson, Adam Ginning, Linus Högberg, Olle Lycksell, Linus Sandin, Felix Sandström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Får Felix Sandström sina chanser, kan han visa att han är värd dem? Hur går det för ett Flyers som coachas av en viss John Tortorella?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Pittsburgh

Svenskar: Filip Hållander, Alexander Nylander, Marcus Pettersson, Rickard Rakell.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Man har väntat på att Alexander Nylander ska få till det. Bättre lycka i Sidney Crosbys gäng?

 

San Jose Sharks

Svenskar:  William Eklund, Erik Karlsson, Oskar Lindblom.

Ex-frölundaiter:

Erik Karlsson – det hade varit roligt att se honom dominant som under Ottawatiden. Skadefri, ett steg framåt förra säsongen, men ibland undrar jag hur kul Erik tycker det är i San Jose.

Intressant: William Eklund, spännande att följa, i ett lag som inte är ett av ligans starkaste kan han ta en plats.

 

Seattle Kraken

Svenskar:  André Burakovsky, Jesper Frödén, Magnus Hellberg, Adam Larsson, Gustav Olofsson, Alexander Wennberg.

Ex-frölundaiter: 

Magnus Hellberg – 31 år gammal, efter bra facit i KHL, vill han bli NHL-målvakt på riktigt. Spontant känns det tufft med konkurrens från Chris Driedger, Philipp Grubauer och Martin Jones.

Alexander Wennberg – en av nya laget Seattles bästa forwards 21/22.

Intressant: Får André Burakovsky en större roll än den han hade i Colorado? I så fall, hur klarar han den? 61 poäng med Stanley Cup-vinnande Avs, åtta i slutspelet.

 

St. Louis Blues

Svenskar: Calle Rosén.

Ex-frölundaiter: 

Calle Rosén – 18 matcher med Blues förra säsongen, bara två färre än vad han skrapat ihop på fyra år med Toronto och Colorado. På gränsen.

Intressant: Anfallaren Nathan Walker är född i Cardiff, Wales, och har spelat juniorhockey i Tjeckien. Australiskt och brittiskt pass. Vad sägs om den bakgrunden? Inte fullt ut ordinarie i St Louis, men nämnvärt, eller vad säger ni?

 

Tampa Bay Lightning

Svenskar:  Hugo Alnefelt, Lucas Edmonds, Victor Hedman, Simon Ryfors.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Bortsett från orkanvarningen just nu, backupkeepern Brian Elliott är 37 år, med rätt utveckling på Hugo Alnefelt så … kanske, kanske. Eller så är det ändå en bit bort, Alnefelt är bara 21, inte mycket för en målvakt. Kan Simon Ryfors komma nära NHL andra säsongen? Utgående kontrakt.

 

Toronto Maple Leafs

Svenskar:  Carl Dahlström, Pierre Engvall, Pontus Holmberg, Calle Järnkrok, Erik Källgren, Timothy Liljegren, William Nylander, Rasmus Sandin.

Ex-frölundaiter: 

Pierre Engvall – ännu en doldis som gör bättre ifrån sig än han får cred för, upplever jag. Viktig del av forwardsbesättningen, kan spela högre upp i hierarkin om det behövs.

Intressant: Skadan (tre veckor) på John Tavares kan ge Pontus Holmberg möjligheter att få spela NHL-hockey. Och kan Erik Källgren flytta fram sina positioner? Debuterade redan förra vintern. Rasmus Sandin till slut överens med Leafs.

 

Vancouver Canucks

Svenskar: Oliver Ekman Larsson, Nils Höglander, Linus Karlsson, Elias Pettersson, Nils Åman.

Ex-frölundaiter:  inga.

Intressant: Hur ser Elias Pettersson ut, bra, mycket bra eller sjuhelsikes bra? Kan behövas det där sista, en del forwardskador i Canucks.

 

Vegas Golden Knights

Svenskar: Robin Lehner, William Karlsson, Jesper Vikman.

Ex-frölundaiter: 

Robin Lehner – skadad, borta hela säsongen.

Intressant: Jättebesvikelse med missat slutspel i våras. Vad är nästa kapitel i den här askungesagan?

 

Washington Capitals

Svenskar:

Nicklas Bäckström, Erik Gustafsson, Marcus Johansson, Axel Jonsson-Fjällby, Ludwig Persson,

Ex-frölundaiter: 

Lars Eller – rutinerad och viktig center.

Erik Gustafsson – i sin femte klubb sedan 2019, bör väl ta en plats, men inte alldeles säkert.

Ludwig Persson – bara med på camp, ska hem till Bik Karlskoga där han i vinter spelar på lån från Frölunda.

Intressant: När Nicklas Bäckström väl spelar igen efter sina höftproblem, hur bra är han?

 

Winnipeg Jets

Svenskar:

David Gustafsson, Arvid Holm, Simon Lundmark, Kevin Stenlund, Daniel Torgersson.

Ex-frölundaiter: 

Daniel Torgersson – två mål i en träningsmatch, men allt annat än AHL vore en stor överraskning.

Intressant: Kevin Stenlund byter miljö efter tiden i Columbus. Kan det möjligen ge den store anfallaren ett lyft,. AHL dock det troliga alternativet.

***

Har jag glömt någon? Lätt hänt med en sådan här mastodonttext, när man inte har någon som korrar. Hojta om det är någon gubbe som ska in.

 

Ta alla rubriker om ”svensksuccé” och ”imponerar i NHL” med en stor nypa salt. Det är träningsmatcher som spelas just nu. Med allt annat än ordinarie lag.
Här ger jag er ex-frölundaiterna på NHL-camper, kort om deras chanser att ta en plats. Häng med.

Elmer Söderblom och Simon Edvinsson. Foto: VIAPLAY (skärmdump)

Simon Edvinsson fick beröm i natt. Elmer Söderblom gjorde poäng – igen (mot brorsan Arvid, förresten).
Fortsatt så att de har mycket att bevisa. Långt kvar innan de tar en plats i Detroits startuppställning.
Men visst ska det här bli spännande att följa? Njutbart, rent av. Tycker jag.

TA INTE INGRESSEN som en ”diss” av de båda ex-frölundaiternas chanser, de kan absolut lyckas redan nu, chansen är större för Edvinsson, men det är viktigt att förstå följande:

Det som spelas just nu är träningsmatcher, lagen ställer upp med bara ett antal ordinarie spelare och fyller på med rookies och killar från AHL, sådana som slåss om de sista platserna i truppen.

Ni kommer den närmsta tiden se rubriker om hur den och den svensken gjort ”NHL-succe” efter två mål mot sisådärmotstånd.

Klart det är bra. Klart det skickar en signal till coachen att man kan och vill något.

Men nej – det betyder inte att spelaren kommer göra samma sak när NHL väl börjar, inte ens att denne över huvud taget får vara med då.

Daniel Torgersson hängde två kassar för Winnipeg Jets nyligen. Det hade förvånat mig storligen om han tog en premiärplats i Jets lag.

Igen: inget ”dissande”, inte alls, jag vill bara sätta saker i ett sammanhang.

Simon Edvinsson hade ett assist i sin Detroitdebut i natt (2–4 mot Chicago), Elmer Söderblom hade ännu ett (bra redan i 6–2-segern mot ett förvånansvärt ordinarie Pittsburgh), och Edvinsson fick fint beröm av nye coachen Derek Lalonde.

– Du kan se var hans tak är och det är rätt upphetsande.

Alla vi som sett Edvinsson vet att the sky is the limit, men tidigare på camp har Edvinsson också fått rubriker för att ha gett bort pucken alldeles för ofta. De rubrikerna nådde möjligen inte Sverige.

Igen: absolut ingen ”diss”, klart att Edvinsson kommer bli bra, klart att Söderblom kommer bli det, jag vill bara visa på hur svårt det är att som ung rookie komma över och nypa en plats. Lucas Raymond gjorde det, bedriften magnifik, och Edvinsson behöver – givet hur GM Steve Yzerman förstärkt Detroit Red Wings – göra något liknande.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Ben Chiarot (ny), Moritz Seider, Olli Määttä (ny) och Filip Hronek rätt given topp 4, sedan fajtas Edvinsson med spelare som Robert Hägg (ny), Gustav Lindström, Jordan Oesterle, Albert Johansson, plus att Mark Pysyk (ny) är skadad, så även Jake Walman.

Edvinsson ska, precis som Raymond gjorde, se så bra ut i träningsmatcherna att han är omöjlig att flytta på, han ska ta plats bland sex backar, hitta in i NHL-miljön så att han får spela mycket, annars är AHL bättre för utvecklingen. Killen från Kungsbacka kommer få massor med speltid i Detroits träningsmatcher, alla chanser att bevisa sitt värde.

Kan det gå? Så klart. Tuff uppgift? Oh, ja. Spännande att följa? Så in i det där  varma stället.

Jag skulle säga att Elmer Söderbloms uppgift är ännu svårare, ni kan till höger kika på hur The Athletic tagit ut ett lag; Detroit är alltså klart vassare på papperet i vinter, forwards som David Perron, Andrew Copp och Dominik Kubalik har plockats in, därför inget konstigt när de flesta experter räknar med att Söderblom får börja i AHL.

Det gjorde Jonatan Berggren när han kom över. Med den äran.

Nu utmanar den förre Skellefteåspelaren om en NHL-plats.

Om inte Söderblom gör det? Självklart. Visar göteborgaren att han snabbare än förväntat fixar NHL-miljön, är ett hot med sin storlek, sina händer, då görs plats. Men det är en lång väg dit. Bara så.

Andrew Copp är förresten skadad, finns några andra med skavanker. Sådant kan förstå öka utmanarnas chanser.

Nå, Detroit Red Wings blir ett jäkla intressant svensklag att följa, men det finns ju många fler ex-frölundaiter, många fler svenskar att ha koll på. Med risk för att jag kan ha missat att någon fått lämna, här är läget just nu. Tack till HockeyNews.se, jag snodde nämligen spelarnamnen därifrån för att vinna lite tid.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anaheim Ducks

Svenskar:  Axel Andersson, Olle Eriksson Ek, Isac Lundeström, John Klingberg, Jakob Silfverberg.

Ex-frölundaiter: 

John Klingberg – fick inte sitt efterlängtade flerårskontrakt någonstans, skrev på för ett år med Anaheim, mycket mycket möjligt att han trejdas till en ”Stanley Cup-jägare” strax före deadline om Anaheim inte går bättre än förväntat.

Intressant: Jakob Silfverberg en av veteranerna, rutinerad kugge i lag som är i ombyggnad, fräcka ungdomar i Trevor Zegras och Mason McTavish.

 

Arizona Coyotes

Svenskar: Patrik Nemeth, Victor Söderström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Hur kul blir det att lira NHL-hockey i Arizona States collegerink med kapacitet 5000? Sannolikt NHL:s sämsta lag, kanske kan Söderström få spela mycket och utvecklas.

 

Boston Bruins

Svenskar: Victor Berglund, Hampus Lindholm, Fabian Lysell, Oskar Steen, Anton Strålman, Linus Ullmark.

Ex-frölundaiter: 

Fabian Lysell – hat fått beröm på camp, spelat en del i superstjärnan Patrice Bergerons kedja. Gå från juniorhockeyn till NHL? Knappast, men det tycks som Lysell fortsätter mogna och utvecklas, och om Bruins ser och gillar under campen så kan en AHL-säsong betyda NHL om ett år. Eller varför inte inhopp redan den här säsongen.

Intressant: Anton Strålman på tryout (Bruins har backskador), goda chanser att ta en plats. Om inte … HV71 finns nog kvar som potentiell destination.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Buffalo Sabres

Svenskar: Rasmus Asplund, Filip Cederqvist, Rasmus Dahlin, Victor Olofsson, Lawrence Pilut, Isak Rosén, Linus Weissbach.

Ex-frölundaiter:

Rasmus Dahlin – mogen att ta en stjärnroll, ska hjälpa till att lotsa in Owen Power.

Victor Olofsson – fortsatt en rätt viktig forward, inte minst i PP.

Linus Weissbach – AHL förra vintern efter fyra år på college, sannolikt ännu en säsong i farmarligan. Kanske, kanske vill Linus återvända till Sverige om något år, om han inte kan uppfylla NHL-drömmen?

Intressant: Kan Lawrence Pilut nypa en ordinarie tröja nu? Skickas Isak Rosén till AHL (förstarunda) eller kan Sabres se en säsong med Leksand som bäst för utvecklingen?

 

Calgary Flames

Svenskar: Rasmus Andersson, Mikael Backlund, Lucas Feuk, Elias Lindholm, Oliver Kylington, Jacob Markström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Markström hålla i och vara en av NHL:s bästa målvakter?

 

Carolina Hurricanes

Svenskar: Jesper Fast, Noel Gunler, William Lagesson, Malte Strömwall.

Ex-frölundaiter:

Frederik Andersen – målvaktsetta, Carolina led i slutspelet när dansken var skadad.

William Lagesson – ny omgivning, stenhård konkurrens, det luktar AHL. Utgående kontrakt. Om det inte blir något den här säsongen heller, kanske Sverige och omstart?

Intressant: Kan Malte Strömwall få till något bra efter en fin tid i KHL?

ANNONS

Chicago Blackhawks

Svenskar: Filip Roos, Arvid Söderblom.

Ex-frölundaiter:

Filip Roos – Chicago är under ombyggnad, konkurrensen på backsidan ändå så stark att det sannolikt blir AHL till att börja med.

Arvid Söderblom – klart godkänd första säsong i AHL, fick speltid i tre NHL-matcher, lär börja i AHL men utmanar mer och mer. Mötte brorsan Elmer i natt.

 

Colorado Avalanche

Svenskar: Anton Blidh, Andreas Englund, Jonas Johansson, Gabriel Landeskog, Oskar Olausson.

Ex-frölundaiter:

Artturi Lehkonen – vilket lyft när finländaren slapp Montreal och kom till Colorado under förra säsongen, omedelbart en viktig spelare.

Anton Blidh – värvad för att kunna ta en fjärdekedjeroll, lågbetald arbetare på hockeyspråk. Inte givet att han tar plats i truppen, finns fler spelare av samma typ, men chansen finns där absolut. På gränsen. Utgående kontrakt.

Intressant: Kan Landeskog leda lavinerna till ännu ett framgångsrikt år?

 

Columbus Blue Jackets

Svenskar: Marcus Björk, Adam Boqvist, Emil Bemström, Gustav Nyquist, Victor Rask.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Boqvist fortsätta ta steg och etablera sig som en rätt bra back?

 

Dallas Stars

Svenskar:  Oscar Bäck, Fredrik Karlström, Nils Lundkvist, Fredrik Olofsson, Jacob Peterson.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Peterson – klart godkänd debutsäsong, i princip ordinarie. Intressant att följa skaraborgaren nu, kan han växa ytterligare eller ser vi en sophomore slump?

Intressant: Bra trejd för Nils Lundkvist som kommer till lag med smalare backsida, lär få en PP-roll initialt. Upp till Nils att visa att han är värd den.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Detroit Red Wings

Svenskar: Pontus Andreasson, Jonatan Berggren, Victor Brattström, Simon Edvinsson, Robert Hägg, Albert Johansson, Gustav Lindström, Lucas Raymond, Oskar Sundqvist, Elmer Söderblom.

Ex-frölundaiter: 

Pontus Andreasson – SHL-succé eller ej, han får nog börja i AHL.

Victor Brattström – göteborgaren stod 32 matcher i AHL förra vintern, tre i ECHL. AHL den här säsongen också, allt annat vore en superskräll.

Simon Edvinsson – kommer få spela massor nu på försäsongen, behöver skära ner på misstagen (turnovers), vara så bra att han verkligen slår ut någon i en förstärkt backuppsättning. Kan gå, men kanske är en stor roll i AHL, i alla fall till att börja med, ändå det troligaste. Nå, det sa vi om Lucas Raymond också för ett år sedan  …

Gustav Lindström – ordinarie i fjol, en av de som nu verkligen får kämpa om en plats.

Lucas Raymond – succé förra säsongen, given i en förstakedja.

Elmer Söderblom – precis som Edvinsson kommer han få många chanser på försäsongen, det troliga är dock att han börjar i AHL. Här kan ni se Elmer bli intervjuad. Här målpasset från i natt.

Intressant: Jonatan Berggren har fått mycket beröm på campen, konkurrerar i högsta grad om en forwardsplats, har gått bra och skaffat erfarenhet i AHL.

 

Edmonton Oilers 

Svenskar: Philip Broberg, Mattias Janmark.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Janmark – nu i sin fjärde klubb sedan 2019 (Dallas, Chicago, Vegas), bör ha en betydande roll en bit ner i hierarkin.

Intressant: Är det här vintern då Philip Broberg etablerar sig i NHL?

 

Florida Panthers

Svenskar: Lucas Carlsson, Gustav Forsling, Patric Hörnqvist, Calle Själin.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Gustav Forsling är något av en svenskdoldis, rätt okänd för den breda allmänheten – men håller hög klass.

 

Los Angeles Kings

Svenskar:  Lias Andersson, Tobias Björnfot, Viktor Arvidsson, Alexander Edler, Samuel Fagemo, Helge Grans, Carl Grundström, Adrian Kempe, Andre Lee, Jacob Moverare.

Ex-frölundaiter: 

Lias Andersson – fajtas om att få speltid i en tredje-/fjärdekedja. Klar chans att ta en plats.

Samuel Fagemo – får en del beröm, ligger lite på gränsen, gör sina poäng i AHL, men … det verkar ändå som det är en bit kvar. Utgående kontrakt. Känns det inte som att Fagemo är en tänkbar hemvändare om NHL-chansen fortsatt skulle utebli? Beror förstås på hur mycket Kings tror på honom.

Carl Grundström – gjorde många bra matcher förra säsongen, hårt jobb, går rakt på mål. Bör ta en plats.

Jacob Moverare – omtyckt av ledningen, gjorde 19 matcher förra vintern, väntas på allvar konkurrera om speltid nu.

Intressant: Moverare är från Östersund, så även Alexander Edler. Det finns några till därifrån, som Uffe Dahlén, men lite kul med två killar från Ö-staden i samma NHL-organisation.

 

Minnesota Wild

Svenskar:  Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Filip Gustavsson, Simon Johansson, Jesper Wallstedt.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Schweiz-göteborgaren Kevin Fiala är borta (LA Kings), hur påverkar det? Apropå svenskar som flyger under radarn, undrar om alla fattat hur bra Joel Eriksson Ek är.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Montreal Canadiens 

Svenskar:  Emil Heineman, Mattias Norlinder.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Norlinder – nämns i snacket om backar som slåss om plats sex, sju, har en chans men … AHL känns troligare till att börja med.

Intressant: Emil Heineman ska hem till Leksand om han inte tar en NHL-plats (eller blir skadad som Norlinder i fjol och kvar långt in i december).

 

Nashville Predators

Svenskar:  Mattias Ekholm, Filip Forsberg.

Ex-frölundaiter: 

Matt Duchene – om man nu ska räkna en halv säsong (12/13, lockouten) så … tja, det här är en stjärna som hade stor säsong 21/22 med 86 poäng.

Intressant: Till slut fick Filip Forsberg sitt långtidskontrakt, åtta och en halv miljon dollar per säsong fram till 29/30.

 

New Jersey Devils

Svenskar:  Jesper Boqvist, Filip Bratt, Jesper Bratt, Alexander Holtz, Andreas Johnsson, Fabian Zetterlund.

Ex-frölundaiter: 

Andreas Johnsson – har inte riktigt fått det att flyga som Devils nog hoppades när man nöp honom från Toronto 2020. 13+22 förra vintern, säkert har Johnsson en plats i Devils lag, men det känns som det finns mer.

Intressant: Kan Alexander Holtz utmana om en plats? Devils tror mycket på honom.

 

New York Rangers

Svenskar:  Adam Edström, Karl Henriksson, Olof Lindbom, Gustav Rydahl, Mika Zibanejad.

Ex-frölundaiter: 

Karl Henriksson – här blir det AHL.

Gustav Rydahl – med en bra camp, fina insatser i träningsmatcherna, då finns chansen att värmlänningen tar en plats. Annars kan han säkert bli uppkallad under säsongen. Lite center #5 just nu.

Intressant: Adam Edström ska hem till Rögle om han inte är en del av Rangers trupp inför premiären – och det lär han inte vara.

 

New York Islanders

Svenskar: Sebastian Aho, Simon Holmström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Oliver Wahlstrom (svensk pappa) har tränat med Frölunda.

 

Ottawa Senators

Svenskar: Erik Brännström, Anton Forsberg, Jacob Larsson, Viktor Lodin.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Larsson – spelade bara sex matcher med Anaheim 21/22, hoppas på mer i Ottawa, men det blir nog en start i AHL. Utgående kontrakt.

Intressant: I ett klart förstärkt Ottawa hoppas Erik Brännström vara en av backarna som får speltid. Kanske går det. Utgående kontrakt här också, i grund och botten så spelskicklig att det kan vara läge med en omstart i Sverige skulle den här NHL-vintern bli sisådär.

 

Philadelphia Flyers

Svenskar:  Samuel Ersson, Adam Ginning, Linus Högberg, Olle Lycksell, Linus Sandin, Felix Sandström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Får Felix Sandström sina chanser, kan han visa att han är värd dem? Hur går det för ett Flyers som coachas av en viss John Tortorella?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Pittsburgh

Svenskar: Filip Hållander, Alexander Nylander, Marcus Pettersson, Rickard Rakell.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Man har väntat på att Alexander Nylander ska få till det. Bättre lycka i Sidney Crosbys gäng?

 

San Jose Sharks

Svenskar:  William Eklund, Erik Karlsson, Oskar Lindblom.

Ex-frölundaiter:

Erik Karlsson – det hade varit roligt att se honom dominant som under Ottawatiden. Skadefri, ett steg framåt förra säsongen, men ibland undrar jag hur kul Erik tycker det är i San Jose.

Intressant: William Eklund, spännande att följa, i ett lag som inte är ett av ligans starkaste kan han ta en plats.

 

Seattle Kraken

Svenskar:  André Burakovsky, Jesper Frödén, Magnus Hellberg, Adam Larsson, Gustav Olofsson, Alexander Wennberg.

Ex-frölundaiter: 

Magnus Hellberg – 31 år gammal, efter bra facit i KHL, vill han bli NHL-målvakt på riktigt. Spontant känns det tufft med konkurrens från Chris Driedger, Philipp Grubauer och Martin Jones.

Alexander Wennberg – en av nya laget Seattles bästa forwards 21/22.

Intressant: Får André Burakovsky en större roll än den han hade i Colorado? I så fall, hur klarar han den? 61 poäng med Stanley Cup-vinnande Avs, åtta i slutspelet.

 

St. Louis Blues

Svenskar: Calle Rosén.

Ex-frölundaiter: 

Calle Rosén – 18 matcher med Blues förra säsongen, bara två färre än vad han skrapat ihop på fyra år med Toronto och Colorado. På gränsen.

Intressant: Anfallaren Nathan Walker är född i Cardiff, Wales, och har spelat juniorhockey i Tjeckien. Australiskt och brittiskt pass. Vad sägs om den bakgrunden? Inte fullt ut ordinarie i St Louis, men nämnvärt, eller vad säger ni?

 

Tampa Bay Lightning

Svenskar:  Hugo Alnefelt, Lucas Edmonds, Victor Hedman, Simon Ryfors.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Bortsett från orkanvarningen just nu, backupkeepern Brian Elliott är 37 år, med rätt utveckling på Hugo Alnefelt så … kanske, kanske. Eller så är det ändå en bit bort, Alnefelt är bara 21, inte mycket för en målvakt. Kan Simon Ryfors komma nära NHL andra säsongen? Utgående kontrakt.

 

Toronto Maple Leafs

Svenskar:  Carl Dahlström, Pierre Engvall, Pontus Holmberg, Calle Järnkrok, Erik Källgren, Timothy Liljegren, William Nylander, Rasmus Sandin.

Ex-frölundaiter: 

Pierre Engvall – ännu en doldis som gör bättre ifrån sig än han får cred för, upplever jag. Viktig del av forwardsbesättningen, kan spela högre upp i hierarkin om det behövs.

Intressant: Skadan (tre veckor) på John Tavares kan ge Pontus Holmberg möjligheter att få spela NHL-hockey. Och kan Erik Källgren flytta fram sina positioner? Debuterade redan förra vintern. Rasmus Sandin till slut överens med Leafs.

 

Vancouver Canucks

Svenskar: Oliver Ekman Larsson, Nils Höglander, Linus Karlsson, Elias Pettersson, Nils Åman.

Ex-frölundaiter:  inga.

Intressant: Hur ser Elias Pettersson ut, bra, mycket bra eller sjuhelsikes bra? Kan behövas det där sista, en del forwardskador i Canucks.

 

Vegas Golden Knights

Svenskar: Robin Lehner, William Karlsson, Jesper Vikman.

Ex-frölundaiter: 

Robin Lehner – skadad, borta hela säsongen.

Intressant: Jättebesvikelse med missat slutspel i våras. Vad är nästa kapitel i den här askungesagan?

 

Washington Capitals

Svenskar:

Nicklas Bäckström, Erik Gustafsson, Marcus Johansson, Axel Jonsson-Fjällby, Ludwig Persson,

Ex-frölundaiter: 

Lars Eller – rutinerad och viktig center.

Erik Gustafsson – i sin femte klubb sedan 2019, bör väl ta en plats, men inte alldeles säkert.

Ludwig Persson – bara med på camp, ska hem till Bik Karlskoga där han i vinter spelar på lån från Frölunda.

Intressant: När Nicklas Bäckström väl spelar igen efter sina höftproblem, hur bra är han?

 

Winnipeg Jets

Svenskar:

David Gustafsson, Arvid Holm, Simon Lundmark, Kevin Stenlund, Daniel Torgersson.

Ex-frölundaiter: 

Daniel Torgersson – två mål i en träningsmatch, men allt annat än AHL vore en stor överraskning.

Intressant: Kevin Stenlund byter miljö efter tiden i Columbus. Kan det möjligen ge den store anfallaren ett lyft,. AHL dock det troliga alternativet.

***

Har jag glömt någon? Lätt hänt med en sådan här mastodonttext, när man inte har någon som korrar. Hojta om det är någon gubbe som ska in.

 

Ta alla rubriker om ”svensksuccé” och ”imponerar i NHL” med en stor nypa salt. Det är träningsmatcher som spelas just nu. Med allt annat än ordinarie lag.
Här ger jag er ex-frölundaiterna på NHL-camper, kort om deras chanser att ta en plats. Häng med.

Elmer Söderblom och Simon Edvinsson. Foto: VIAPLAY (skärmdump)

Simon Edvinsson fick beröm i natt. Elmer Söderblom gjorde poäng – igen (mot brorsan Arvid, förresten).
Fortsatt så att de har mycket att bevisa. Långt kvar innan de tar en plats i Detroits startuppställning.
Men visst ska det här bli spännande att följa? Njutbart, rent av. Tycker jag.

TA INTE INGRESSEN som en ”diss” av de båda ex-frölundaiternas chanser, de kan absolut lyckas redan nu, chansen är större för Edvinsson, men det är viktigt att förstå följande:

Det som spelas just nu är träningsmatcher, lagen ställer upp med bara ett antal ordinarie spelare och fyller på med rookies och killar från AHL, sådana som slåss om de sista platserna i truppen.

Ni kommer den närmsta tiden se rubriker om hur den och den svensken gjort ”NHL-succe” efter två mål mot sisådärmotstånd.

Klart det är bra. Klart det skickar en signal till coachen att man kan och vill något.

Men nej – det betyder inte att spelaren kommer göra samma sak när NHL väl börjar, inte ens att denne över huvud taget får vara med då.

Daniel Torgersson hängde två kassar för Winnipeg Jets nyligen. Det hade förvånat mig storligen om han tog en premiärplats i Jets lag.

Igen: inget ”dissande”, inte alls, jag vill bara sätta saker i ett sammanhang.

Simon Edvinsson hade ett assist i sin Detroitdebut i natt (2–4 mot Chicago), Elmer Söderblom hade ännu ett (bra redan i 6–2-segern mot ett förvånansvärt ordinarie Pittsburgh), och Edvinsson fick fint beröm av nye coachen Derek Lalonde.

– Du kan se var hans tak är och det är rätt upphetsande.

Alla vi som sett Edvinsson vet att the sky is the limit, men tidigare på camp har Edvinsson också fått rubriker för att ha gett bort pucken alldeles för ofta. De rubrikerna nådde möjligen inte Sverige.

Igen: absolut ingen ”diss”, klart att Edvinsson kommer bli bra, klart att Söderblom kommer bli det, jag vill bara visa på hur svårt det är att som ung rookie komma över och nypa en plats. Lucas Raymond gjorde det, bedriften magnifik, och Edvinsson behöver – givet hur GM Steve Yzerman förstärkt Detroit Red Wings – göra något liknande.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Ben Chiarot (ny), Moritz Seider, Olli Määttä (ny) och Filip Hronek rätt given topp 4, sedan fajtas Edvinsson med spelare som Robert Hägg (ny), Gustav Lindström, Jordan Oesterle, Albert Johansson, plus att Mark Pysyk (ny) är skadad, så även Jake Walman.

Edvinsson ska, precis som Raymond gjorde, se så bra ut i träningsmatcherna att han är omöjlig att flytta på, han ska ta plats bland sex backar, hitta in i NHL-miljön så att han får spela mycket, annars är AHL bättre för utvecklingen. Killen från Kungsbacka kommer få massor med speltid i Detroits träningsmatcher, alla chanser att bevisa sitt värde.

Kan det gå? Så klart. Tuff uppgift? Oh, ja. Spännande att följa? Så in i det där  varma stället.

Jag skulle säga att Elmer Söderbloms uppgift är ännu svårare, ni kan till höger kika på hur The Athletic tagit ut ett lag; Detroit är alltså klart vassare på papperet i vinter, forwards som David Perron, Andrew Copp och Dominik Kubalik har plockats in, därför inget konstigt när de flesta experter räknar med att Söderblom får börja i AHL.

Det gjorde Jonatan Berggren när han kom över. Med den äran.

Nu utmanar den förre Skellefteåspelaren om en NHL-plats.

Om inte Söderblom gör det? Självklart. Visar göteborgaren att han snabbare än förväntat fixar NHL-miljön, är ett hot med sin storlek, sina händer, då görs plats. Men det är en lång väg dit. Bara så.

Andrew Copp är förresten skadad, finns några andra med skavanker. Sådant kan förstå öka utmanarnas chanser.

Nå, Detroit Red Wings blir ett jäkla intressant svensklag att följa, men det finns ju många fler ex-frölundaiter, många fler svenskar att ha koll på. Med risk för att jag kan ha missat att någon fått lämna, här är läget just nu. Tack till HockeyNews.se, jag snodde nämligen spelarnamnen därifrån för att vinna lite tid.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anaheim Ducks

Svenskar:  Axel Andersson, Olle Eriksson Ek, Isac Lundeström, John Klingberg, Jakob Silfverberg.

Ex-frölundaiter: 

John Klingberg – fick inte sitt efterlängtade flerårskontrakt någonstans, skrev på för ett år med Anaheim, mycket mycket möjligt att han trejdas till en ”Stanley Cup-jägare” strax före deadline om Anaheim inte går bättre än förväntat.

Intressant: Jakob Silfverberg en av veteranerna, rutinerad kugge i lag som är i ombyggnad, fräcka ungdomar i Trevor Zegras och Mason McTavish.

 

Arizona Coyotes

Svenskar: Patrik Nemeth, Victor Söderström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Hur kul blir det att lira NHL-hockey i Arizona States collegerink med kapacitet 5000? Sannolikt NHL:s sämsta lag, kanske kan Söderström få spela mycket och utvecklas.

 

Boston Bruins

Svenskar: Victor Berglund, Hampus Lindholm, Fabian Lysell, Oskar Steen, Anton Strålman, Linus Ullmark.

Ex-frölundaiter: 

Fabian Lysell – hat fått beröm på camp, spelat en del i superstjärnan Patrice Bergerons kedja. Gå från juniorhockeyn till NHL? Knappast, men det tycks som Lysell fortsätter mogna och utvecklas, och om Bruins ser och gillar under campen så kan en AHL-säsong betyda NHL om ett år. Eller varför inte inhopp redan den här säsongen.

Intressant: Anton Strålman på tryout (Bruins har backskador), goda chanser att ta en plats. Om inte … HV71 finns nog kvar som potentiell destination.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Buffalo Sabres

Svenskar: Rasmus Asplund, Filip Cederqvist, Rasmus Dahlin, Victor Olofsson, Lawrence Pilut, Isak Rosén, Linus Weissbach.

Ex-frölundaiter:

Rasmus Dahlin – mogen att ta en stjärnroll, ska hjälpa till att lotsa in Owen Power.

Victor Olofsson – fortsatt en rätt viktig forward, inte minst i PP.

Linus Weissbach – AHL förra vintern efter fyra år på college, sannolikt ännu en säsong i farmarligan. Kanske, kanske vill Linus återvända till Sverige om något år, om han inte kan uppfylla NHL-drömmen?

Intressant: Kan Lawrence Pilut nypa en ordinarie tröja nu? Skickas Isak Rosén till AHL (förstarunda) eller kan Sabres se en säsong med Leksand som bäst för utvecklingen?

 

Calgary Flames

Svenskar: Rasmus Andersson, Mikael Backlund, Lucas Feuk, Elias Lindholm, Oliver Kylington, Jacob Markström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Markström hålla i och vara en av NHL:s bästa målvakter?

 

Carolina Hurricanes

Svenskar: Jesper Fast, Noel Gunler, William Lagesson, Malte Strömwall.

Ex-frölundaiter:

Frederik Andersen – målvaktsetta, Carolina led i slutspelet när dansken var skadad.

William Lagesson – ny omgivning, stenhård konkurrens, det luktar AHL. Utgående kontrakt. Om det inte blir något den här säsongen heller, kanske Sverige och omstart?

Intressant: Kan Malte Strömwall få till något bra efter en fin tid i KHL?

ANNONS

Chicago Blackhawks

Svenskar: Filip Roos, Arvid Söderblom.

Ex-frölundaiter:

Filip Roos – Chicago är under ombyggnad, konkurrensen på backsidan ändå så stark att det sannolikt blir AHL till att börja med.

Arvid Söderblom – klart godkänd första säsong i AHL, fick speltid i tre NHL-matcher, lär börja i AHL men utmanar mer och mer. Mötte brorsan Elmer i natt.

 

Colorado Avalanche

Svenskar: Anton Blidh, Andreas Englund, Jonas Johansson, Gabriel Landeskog, Oskar Olausson.

Ex-frölundaiter:

Artturi Lehkonen – vilket lyft när finländaren slapp Montreal och kom till Colorado under förra säsongen, omedelbart en viktig spelare.

Anton Blidh – värvad för att kunna ta en fjärdekedjeroll, lågbetald arbetare på hockeyspråk. Inte givet att han tar plats i truppen, finns fler spelare av samma typ, men chansen finns där absolut. På gränsen. Utgående kontrakt.

Intressant: Kan Landeskog leda lavinerna till ännu ett framgångsrikt år?

 

Columbus Blue Jackets

Svenskar: Marcus Björk, Adam Boqvist, Emil Bemström, Gustav Nyquist, Victor Rask.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Boqvist fortsätta ta steg och etablera sig som en rätt bra back?

 

Dallas Stars

Svenskar:  Oscar Bäck, Fredrik Karlström, Nils Lundkvist, Fredrik Olofsson, Jacob Peterson.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Peterson – klart godkänd debutsäsong, i princip ordinarie. Intressant att följa skaraborgaren nu, kan han växa ytterligare eller ser vi en sophomore slump?

Intressant: Bra trejd för Nils Lundkvist som kommer till lag med smalare backsida, lär få en PP-roll initialt. Upp till Nils att visa att han är värd den.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Detroit Red Wings

Svenskar: Pontus Andreasson, Jonatan Berggren, Victor Brattström, Simon Edvinsson, Robert Hägg, Albert Johansson, Gustav Lindström, Lucas Raymond, Oskar Sundqvist, Elmer Söderblom.

Ex-frölundaiter: 

Pontus Andreasson – SHL-succé eller ej, han får nog börja i AHL.

Victor Brattström – göteborgaren stod 32 matcher i AHL förra vintern, tre i ECHL. AHL den här säsongen också, allt annat vore en superskräll.

Simon Edvinsson – kommer få spela massor nu på försäsongen, behöver skära ner på misstagen (turnovers), vara så bra att han verkligen slår ut någon i en förstärkt backuppsättning. Kan gå, men kanske är en stor roll i AHL, i alla fall till att börja med, ändå det troligaste. Nå, det sa vi om Lucas Raymond också för ett år sedan  …

Gustav Lindström – ordinarie i fjol, en av de som nu verkligen får kämpa om en plats.

Lucas Raymond – succé förra säsongen, given i en förstakedja.

Elmer Söderblom – precis som Edvinsson kommer han få många chanser på försäsongen, det troliga är dock att han börjar i AHL. Här kan ni se Elmer bli intervjuad. Här målpasset från i natt.

Intressant: Jonatan Berggren har fått mycket beröm på campen, konkurrerar i högsta grad om en forwardsplats, har gått bra och skaffat erfarenhet i AHL.

 

Edmonton Oilers 

Svenskar: Philip Broberg, Mattias Janmark.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Janmark – nu i sin fjärde klubb sedan 2019 (Dallas, Chicago, Vegas), bör ha en betydande roll en bit ner i hierarkin.

Intressant: Är det här vintern då Philip Broberg etablerar sig i NHL?

 

Florida Panthers

Svenskar: Lucas Carlsson, Gustav Forsling, Patric Hörnqvist, Calle Själin.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Gustav Forsling är något av en svenskdoldis, rätt okänd för den breda allmänheten – men håller hög klass.

 

Los Angeles Kings

Svenskar:  Lias Andersson, Tobias Björnfot, Viktor Arvidsson, Alexander Edler, Samuel Fagemo, Helge Grans, Carl Grundström, Adrian Kempe, Andre Lee, Jacob Moverare.

Ex-frölundaiter: 

Lias Andersson – fajtas om att få speltid i en tredje-/fjärdekedja. Klar chans att ta en plats.

Samuel Fagemo – får en del beröm, ligger lite på gränsen, gör sina poäng i AHL, men … det verkar ändå som det är en bit kvar. Utgående kontrakt. Känns det inte som att Fagemo är en tänkbar hemvändare om NHL-chansen fortsatt skulle utebli? Beror förstås på hur mycket Kings tror på honom.

Carl Grundström – gjorde många bra matcher förra säsongen, hårt jobb, går rakt på mål. Bör ta en plats.

Jacob Moverare – omtyckt av ledningen, gjorde 19 matcher förra vintern, väntas på allvar konkurrera om speltid nu.

Intressant: Moverare är från Östersund, så även Alexander Edler. Det finns några till därifrån, som Uffe Dahlén, men lite kul med två killar från Ö-staden i samma NHL-organisation.

 

Minnesota Wild

Svenskar:  Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Filip Gustavsson, Simon Johansson, Jesper Wallstedt.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Schweiz-göteborgaren Kevin Fiala är borta (LA Kings), hur påverkar det? Apropå svenskar som flyger under radarn, undrar om alla fattat hur bra Joel Eriksson Ek är.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Montreal Canadiens 

Svenskar:  Emil Heineman, Mattias Norlinder.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Norlinder – nämns i snacket om backar som slåss om plats sex, sju, har en chans men … AHL känns troligare till att börja med.

Intressant: Emil Heineman ska hem till Leksand om han inte tar en NHL-plats (eller blir skadad som Norlinder i fjol och kvar långt in i december).

 

Nashville Predators

Svenskar:  Mattias Ekholm, Filip Forsberg.

Ex-frölundaiter: 

Matt Duchene – om man nu ska räkna en halv säsong (12/13, lockouten) så … tja, det här är en stjärna som hade stor säsong 21/22 med 86 poäng.

Intressant: Till slut fick Filip Forsberg sitt långtidskontrakt, åtta och en halv miljon dollar per säsong fram till 29/30.

 

New Jersey Devils

Svenskar:  Jesper Boqvist, Filip Bratt, Jesper Bratt, Alexander Holtz, Andreas Johnsson, Fabian Zetterlund.

Ex-frölundaiter: 

Andreas Johnsson – har inte riktigt fått det att flyga som Devils nog hoppades när man nöp honom från Toronto 2020. 13+22 förra vintern, säkert har Johnsson en plats i Devils lag, men det känns som det finns mer.

Intressant: Kan Alexander Holtz utmana om en plats? Devils tror mycket på honom.

 

New York Rangers

Svenskar:  Adam Edström, Karl Henriksson, Olof Lindbom, Gustav Rydahl, Mika Zibanejad.

Ex-frölundaiter: 

Karl Henriksson – här blir det AHL.

Gustav Rydahl – med en bra camp, fina insatser i träningsmatcherna, då finns chansen att värmlänningen tar en plats. Annars kan han säkert bli uppkallad under säsongen. Lite center #5 just nu.

Intressant: Adam Edström ska hem till Rögle om han inte är en del av Rangers trupp inför premiären – och det lär han inte vara.

 

New York Islanders

Svenskar: Sebastian Aho, Simon Holmström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Oliver Wahlstrom (svensk pappa) har tränat med Frölunda.

 

Ottawa Senators

Svenskar: Erik Brännström, Anton Forsberg, Jacob Larsson, Viktor Lodin.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Larsson – spelade bara sex matcher med Anaheim 21/22, hoppas på mer i Ottawa, men det blir nog en start i AHL. Utgående kontrakt.

Intressant: I ett klart förstärkt Ottawa hoppas Erik Brännström vara en av backarna som får speltid. Kanske går det. Utgående kontrakt här också, i grund och botten så spelskicklig att det kan vara läge med en omstart i Sverige skulle den här NHL-vintern bli sisådär.

 

Philadelphia Flyers

Svenskar:  Samuel Ersson, Adam Ginning, Linus Högberg, Olle Lycksell, Linus Sandin, Felix Sandström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Får Felix Sandström sina chanser, kan han visa att han är värd dem? Hur går det för ett Flyers som coachas av en viss John Tortorella?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Pittsburgh

Svenskar: Filip Hållander, Alexander Nylander, Marcus Pettersson, Rickard Rakell.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Man har väntat på att Alexander Nylander ska få till det. Bättre lycka i Sidney Crosbys gäng?

 

San Jose Sharks

Svenskar:  William Eklund, Erik Karlsson, Oskar Lindblom.

Ex-frölundaiter:

Erik Karlsson – det hade varit roligt att se honom dominant som under Ottawatiden. Skadefri, ett steg framåt förra säsongen, men ibland undrar jag hur kul Erik tycker det är i San Jose.

Intressant: William Eklund, spännande att följa, i ett lag som inte är ett av ligans starkaste kan han ta en plats.

 

Seattle Kraken

Svenskar:  André Burakovsky, Jesper Frödén, Magnus Hellberg, Adam Larsson, Gustav Olofsson, Alexander Wennberg.

Ex-frölundaiter: 

Magnus Hellberg – 31 år gammal, efter bra facit i KHL, vill han bli NHL-målvakt på riktigt. Spontant känns det tufft med konkurrens från Chris Driedger, Philipp Grubauer och Martin Jones.

Alexander Wennberg – en av nya laget Seattles bästa forwards 21/22.

Intressant: Får André Burakovsky en större roll än den han hade i Colorado? I så fall, hur klarar han den? 61 poäng med Stanley Cup-vinnande Avs, åtta i slutspelet.

 

St. Louis Blues

Svenskar: Calle Rosén.

Ex-frölundaiter: 

Calle Rosén – 18 matcher med Blues förra säsongen, bara två färre än vad han skrapat ihop på fyra år med Toronto och Colorado. På gränsen.

Intressant: Anfallaren Nathan Walker är född i Cardiff, Wales, och har spelat juniorhockey i Tjeckien. Australiskt och brittiskt pass. Vad sägs om den bakgrunden? Inte fullt ut ordinarie i St Louis, men nämnvärt, eller vad säger ni?

 

Tampa Bay Lightning

Svenskar:  Hugo Alnefelt, Lucas Edmonds, Victor Hedman, Simon Ryfors.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Bortsett från orkanvarningen just nu, backupkeepern Brian Elliott är 37 år, med rätt utveckling på Hugo Alnefelt så … kanske, kanske. Eller så är det ändå en bit bort, Alnefelt är bara 21, inte mycket för en målvakt. Kan Simon Ryfors komma nära NHL andra säsongen? Utgående kontrakt.

 

Toronto Maple Leafs

Svenskar:  Carl Dahlström, Pierre Engvall, Pontus Holmberg, Calle Järnkrok, Erik Källgren, Timothy Liljegren, William Nylander, Rasmus Sandin.

Ex-frölundaiter: 

Pierre Engvall – ännu en doldis som gör bättre ifrån sig än han får cred för, upplever jag. Viktig del av forwardsbesättningen, kan spela högre upp i hierarkin om det behövs.

Intressant: Skadan (tre veckor) på John Tavares kan ge Pontus Holmberg möjligheter att få spela NHL-hockey. Och kan Erik Källgren flytta fram sina positioner? Debuterade redan förra vintern. Rasmus Sandin till slut överens med Leafs.

 

Vancouver Canucks

Svenskar: Oliver Ekman Larsson, Nils Höglander, Linus Karlsson, Elias Pettersson, Nils Åman.

Ex-frölundaiter:  inga.

Intressant: Hur ser Elias Pettersson ut, bra, mycket bra eller sjuhelsikes bra? Kan behövas det där sista, en del forwardskador i Canucks.

 

Vegas Golden Knights

Svenskar: Robin Lehner, William Karlsson, Jesper Vikman.

Ex-frölundaiter: 

Robin Lehner – skadad, borta hela säsongen.

Intressant: Jättebesvikelse med missat slutspel i våras. Vad är nästa kapitel i den här askungesagan?

 

Washington Capitals

Svenskar:

Nicklas Bäckström, Erik Gustafsson, Marcus Johansson, Axel Jonsson-Fjällby, Ludwig Persson,

Ex-frölundaiter: 

Lars Eller – rutinerad och viktig center.

Erik Gustafsson – i sin femte klubb sedan 2019, bör väl ta en plats, men inte alldeles säkert.

Ludwig Persson – bara med på camp, ska hem till Bik Karlskoga där han i vinter spelar på lån från Frölunda.

Intressant: När Nicklas Bäckström väl spelar igen efter sina höftproblem, hur bra är han?

 

Winnipeg Jets

Svenskar:

David Gustafsson, Arvid Holm, Simon Lundmark, Kevin Stenlund, Daniel Torgersson.

Ex-frölundaiter: 

Daniel Torgersson – två mål i en träningsmatch, men allt annat än AHL vore en stor överraskning.

Intressant: Kevin Stenlund byter miljö efter tiden i Columbus. Kan det möjligen ge den store anfallaren ett lyft,. AHL dock det troliga alternativet.

***

Har jag glömt någon? Lätt hänt med en sådan här mastodonttext, när man inte har någon som korrar. Hojta om det är någon gubbe som ska in.

 

Ta alla rubriker om ”svensksuccé” och ”imponerar i NHL” med en stor nypa salt. Det är träningsmatcher som spelas just nu. Med allt annat än ordinarie lag.
Här ger jag er ex-frölundaiterna på NHL-camper, kort om deras chanser att ta en plats. Häng med.

Elmer Söderblom och Simon Edvinsson. Foto: VIAPLAY (skärmdump)

Simon Edvinsson fick beröm i natt. Elmer Söderblom gjorde poäng – igen (mot brorsan Arvid, förresten).
Fortsatt så att de har mycket att bevisa. Långt kvar innan de tar en plats i Detroits startuppställning.
Men visst ska det här bli spännande att följa? Njutbart, rent av. Tycker jag.

TA INTE INGRESSEN som en ”diss” av de båda ex-frölundaiternas chanser, de kan absolut lyckas redan nu, chansen är större för Edvinsson, men det är viktigt att förstå följande:

Det som spelas just nu är träningsmatcher, lagen ställer upp med bara ett antal ordinarie spelare och fyller på med rookies och killar från AHL, sådana som slåss om de sista platserna i truppen.

Ni kommer den närmsta tiden se rubriker om hur den och den svensken gjort ”NHL-succe” efter två mål mot sisådärmotstånd.

Klart det är bra. Klart det skickar en signal till coachen att man kan och vill något.

Men nej – det betyder inte att spelaren kommer göra samma sak när NHL väl börjar, inte ens att denne över huvud taget får vara med då.

Daniel Torgersson hängde två kassar för Winnipeg Jets nyligen. Det hade förvånat mig storligen om han tog en premiärplats i Jets lag.

Igen: inget ”dissande”, inte alls, jag vill bara sätta saker i ett sammanhang.

Simon Edvinsson hade ett assist i sin Detroitdebut i natt (2–4 mot Chicago), Elmer Söderblom hade ännu ett (bra redan i 6–2-segern mot ett förvånansvärt ordinarie Pittsburgh), och Edvinsson fick fint beröm av nye coachen Derek Lalonde.

– Du kan se var hans tak är och det är rätt upphetsande.

Alla vi som sett Edvinsson vet att the sky is the limit, men tidigare på camp har Edvinsson också fått rubriker för att ha gett bort pucken alldeles för ofta. De rubrikerna nådde möjligen inte Sverige.

Igen: absolut ingen ”diss”, klart att Edvinsson kommer bli bra, klart att Söderblom kommer bli det, jag vill bara visa på hur svårt det är att som ung rookie komma över och nypa en plats. Lucas Raymond gjorde det, bedriften magnifik, och Edvinsson behöver – givet hur GM Steve Yzerman förstärkt Detroit Red Wings – göra något liknande.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Ben Chiarot (ny), Moritz Seider, Olli Määttä (ny) och Filip Hronek rätt given topp 4, sedan fajtas Edvinsson med spelare som Robert Hägg (ny), Gustav Lindström, Jordan Oesterle, Albert Johansson, plus att Mark Pysyk (ny) är skadad, så även Jake Walman.

Edvinsson ska, precis som Raymond gjorde, se så bra ut i träningsmatcherna att han är omöjlig att flytta på, han ska ta plats bland sex backar, hitta in i NHL-miljön så att han får spela mycket, annars är AHL bättre för utvecklingen. Killen från Kungsbacka kommer få massor med speltid i Detroits träningsmatcher, alla chanser att bevisa sitt värde.

Kan det gå? Så klart. Tuff uppgift? Oh, ja. Spännande att följa? Så in i det där  varma stället.

Jag skulle säga att Elmer Söderbloms uppgift är ännu svårare, ni kan till höger kika på hur The Athletic tagit ut ett lag; Detroit är alltså klart vassare på papperet i vinter, forwards som David Perron, Andrew Copp och Dominik Kubalik har plockats in, därför inget konstigt när de flesta experter räknar med att Söderblom får börja i AHL.

Det gjorde Jonatan Berggren när han kom över. Med den äran.

Nu utmanar den förre Skellefteåspelaren om en NHL-plats.

Om inte Söderblom gör det? Självklart. Visar göteborgaren att han snabbare än förväntat fixar NHL-miljön, är ett hot med sin storlek, sina händer, då görs plats. Men det är en lång väg dit. Bara så.

Andrew Copp är förresten skadad, finns några andra med skavanker. Sådant kan förstå öka utmanarnas chanser.

Nå, Detroit Red Wings blir ett jäkla intressant svensklag att följa, men det finns ju många fler ex-frölundaiter, många fler svenskar att ha koll på. Med risk för att jag kan ha missat att någon fått lämna, här är läget just nu. Tack till HockeyNews.se, jag snodde nämligen spelarnamnen därifrån för att vinna lite tid.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anaheim Ducks

Svenskar:  Axel Andersson, Olle Eriksson Ek, Isac Lundeström, John Klingberg, Jakob Silfverberg.

Ex-frölundaiter: 

John Klingberg – fick inte sitt efterlängtade flerårskontrakt någonstans, skrev på för ett år med Anaheim, mycket mycket möjligt att han trejdas till en ”Stanley Cup-jägare” strax före deadline om Anaheim inte går bättre än förväntat.

Intressant: Jakob Silfverberg en av veteranerna, rutinerad kugge i lag som är i ombyggnad, fräcka ungdomar i Trevor Zegras och Mason McTavish.

 

Arizona Coyotes

Svenskar: Patrik Nemeth, Victor Söderström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Hur kul blir det att lira NHL-hockey i Arizona States collegerink med kapacitet 5000? Sannolikt NHL:s sämsta lag, kanske kan Söderström få spela mycket och utvecklas.

 

Boston Bruins

Svenskar: Victor Berglund, Hampus Lindholm, Fabian Lysell, Oskar Steen, Anton Strålman, Linus Ullmark.

Ex-frölundaiter: 

Fabian Lysell – hat fått beröm på camp, spelat en del i superstjärnan Patrice Bergerons kedja. Gå från juniorhockeyn till NHL? Knappast, men det tycks som Lysell fortsätter mogna och utvecklas, och om Bruins ser och gillar under campen så kan en AHL-säsong betyda NHL om ett år. Eller varför inte inhopp redan den här säsongen.

Intressant: Anton Strålman på tryout (Bruins har backskador), goda chanser att ta en plats. Om inte … HV71 finns nog kvar som potentiell destination.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Buffalo Sabres

Svenskar: Rasmus Asplund, Filip Cederqvist, Rasmus Dahlin, Victor Olofsson, Lawrence Pilut, Isak Rosén, Linus Weissbach.

Ex-frölundaiter:

Rasmus Dahlin – mogen att ta en stjärnroll, ska hjälpa till att lotsa in Owen Power.

Victor Olofsson – fortsatt en rätt viktig forward, inte minst i PP.

Linus Weissbach – AHL förra vintern efter fyra år på college, sannolikt ännu en säsong i farmarligan. Kanske, kanske vill Linus återvända till Sverige om något år, om han inte kan uppfylla NHL-drömmen?

Intressant: Kan Lawrence Pilut nypa en ordinarie tröja nu? Skickas Isak Rosén till AHL (förstarunda) eller kan Sabres se en säsong med Leksand som bäst för utvecklingen?

 

Calgary Flames

Svenskar: Rasmus Andersson, Mikael Backlund, Lucas Feuk, Elias Lindholm, Oliver Kylington, Jacob Markström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Markström hålla i och vara en av NHL:s bästa målvakter?

 

Carolina Hurricanes

Svenskar: Jesper Fast, Noel Gunler, William Lagesson, Malte Strömwall.

Ex-frölundaiter:

Frederik Andersen – målvaktsetta, Carolina led i slutspelet när dansken var skadad.

William Lagesson – ny omgivning, stenhård konkurrens, det luktar AHL. Utgående kontrakt. Om det inte blir något den här säsongen heller, kanske Sverige och omstart?

Intressant: Kan Malte Strömwall få till något bra efter en fin tid i KHL?

ANNONS

Chicago Blackhawks

Svenskar: Filip Roos, Arvid Söderblom.

Ex-frölundaiter:

Filip Roos – Chicago är under ombyggnad, konkurrensen på backsidan ändå så stark att det sannolikt blir AHL till att börja med.

Arvid Söderblom – klart godkänd första säsong i AHL, fick speltid i tre NHL-matcher, lär börja i AHL men utmanar mer och mer. Mötte brorsan Elmer i natt.

 

Colorado Avalanche

Svenskar: Anton Blidh, Andreas Englund, Jonas Johansson, Gabriel Landeskog, Oskar Olausson.

Ex-frölundaiter:

Artturi Lehkonen – vilket lyft när finländaren slapp Montreal och kom till Colorado under förra säsongen, omedelbart en viktig spelare.

Anton Blidh – värvad för att kunna ta en fjärdekedjeroll, lågbetald arbetare på hockeyspråk. Inte givet att han tar plats i truppen, finns fler spelare av samma typ, men chansen finns där absolut. På gränsen. Utgående kontrakt.

Intressant: Kan Landeskog leda lavinerna till ännu ett framgångsrikt år?

 

Columbus Blue Jackets

Svenskar: Marcus Björk, Adam Boqvist, Emil Bemström, Gustav Nyquist, Victor Rask.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Kan Boqvist fortsätta ta steg och etablera sig som en rätt bra back?

 

Dallas Stars

Svenskar:  Oscar Bäck, Fredrik Karlström, Nils Lundkvist, Fredrik Olofsson, Jacob Peterson.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Peterson – klart godkänd debutsäsong, i princip ordinarie. Intressant att följa skaraborgaren nu, kan han växa ytterligare eller ser vi en sophomore slump?

Intressant: Bra trejd för Nils Lundkvist som kommer till lag med smalare backsida, lär få en PP-roll initialt. Upp till Nils att visa att han är värd den.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Detroit Red Wings

Svenskar: Pontus Andreasson, Jonatan Berggren, Victor Brattström, Simon Edvinsson, Robert Hägg, Albert Johansson, Gustav Lindström, Lucas Raymond, Oskar Sundqvist, Elmer Söderblom.

Ex-frölundaiter: 

Pontus Andreasson – SHL-succé eller ej, han får nog börja i AHL.

Victor Brattström – göteborgaren stod 32 matcher i AHL förra vintern, tre i ECHL. AHL den här säsongen också, allt annat vore en superskräll.

Simon Edvinsson – kommer få spela massor nu på försäsongen, behöver skära ner på misstagen (turnovers), vara så bra att han verkligen slår ut någon i en förstärkt backuppsättning. Kan gå, men kanske är en stor roll i AHL, i alla fall till att börja med, ändå det troligaste. Nå, det sa vi om Lucas Raymond också för ett år sedan  …

Gustav Lindström – ordinarie i fjol, en av de som nu verkligen får kämpa om en plats.

Lucas Raymond – succé förra säsongen, given i en förstakedja.

Elmer Söderblom – precis som Edvinsson kommer han få många chanser på försäsongen, det troliga är dock att han börjar i AHL. Här kan ni se Elmer bli intervjuad. Här målpasset från i natt.

Intressant: Jonatan Berggren har fått mycket beröm på campen, konkurrerar i högsta grad om en forwardsplats, har gått bra och skaffat erfarenhet i AHL.

 

Edmonton Oilers 

Svenskar: Philip Broberg, Mattias Janmark.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Janmark – nu i sin fjärde klubb sedan 2019 (Dallas, Chicago, Vegas), bör ha en betydande roll en bit ner i hierarkin.

Intressant: Är det här vintern då Philip Broberg etablerar sig i NHL?

 

Florida Panthers

Svenskar: Lucas Carlsson, Gustav Forsling, Patric Hörnqvist, Calle Själin.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Gustav Forsling är något av en svenskdoldis, rätt okänd för den breda allmänheten – men håller hög klass.

 

Los Angeles Kings

Svenskar:  Lias Andersson, Tobias Björnfot, Viktor Arvidsson, Alexander Edler, Samuel Fagemo, Helge Grans, Carl Grundström, Adrian Kempe, Andre Lee, Jacob Moverare.

Ex-frölundaiter: 

Lias Andersson – fajtas om att få speltid i en tredje-/fjärdekedja. Klar chans att ta en plats.

Samuel Fagemo – får en del beröm, ligger lite på gränsen, gör sina poäng i AHL, men … det verkar ändå som det är en bit kvar. Utgående kontrakt. Känns det inte som att Fagemo är en tänkbar hemvändare om NHL-chansen fortsatt skulle utebli? Beror förstås på hur mycket Kings tror på honom.

Carl Grundström – gjorde många bra matcher förra säsongen, hårt jobb, går rakt på mål. Bör ta en plats.

Jacob Moverare – omtyckt av ledningen, gjorde 19 matcher förra vintern, väntas på allvar konkurrera om speltid nu.

Intressant: Moverare är från Östersund, så även Alexander Edler. Det finns några till därifrån, som Uffe Dahlén, men lite kul med två killar från Ö-staden i samma NHL-organisation.

 

Minnesota Wild

Svenskar:  Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Filip Gustavsson, Simon Johansson, Jesper Wallstedt.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Schweiz-göteborgaren Kevin Fiala är borta (LA Kings), hur påverkar det? Apropå svenskar som flyger under radarn, undrar om alla fattat hur bra Joel Eriksson Ek är.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Montreal Canadiens 

Svenskar:  Emil Heineman, Mattias Norlinder.

Ex-frölundaiter: 

Mattias Norlinder – nämns i snacket om backar som slåss om plats sex, sju, har en chans men … AHL känns troligare till att börja med.

Intressant: Emil Heineman ska hem till Leksand om han inte tar en NHL-plats (eller blir skadad som Norlinder i fjol och kvar långt in i december).

 

Nashville Predators

Svenskar:  Mattias Ekholm, Filip Forsberg.

Ex-frölundaiter: 

Matt Duchene – om man nu ska räkna en halv säsong (12/13, lockouten) så … tja, det här är en stjärna som hade stor säsong 21/22 med 86 poäng.

Intressant: Till slut fick Filip Forsberg sitt långtidskontrakt, åtta och en halv miljon dollar per säsong fram till 29/30.

 

New Jersey Devils

Svenskar:  Jesper Boqvist, Filip Bratt, Jesper Bratt, Alexander Holtz, Andreas Johnsson, Fabian Zetterlund.

Ex-frölundaiter: 

Andreas Johnsson – har inte riktigt fått det att flyga som Devils nog hoppades när man nöp honom från Toronto 2020. 13+22 förra vintern, säkert har Johnsson en plats i Devils lag, men det känns som det finns mer.

Intressant: Kan Alexander Holtz utmana om en plats? Devils tror mycket på honom.

 

New York Rangers

Svenskar:  Adam Edström, Karl Henriksson, Olof Lindbom, Gustav Rydahl, Mika Zibanejad.

Ex-frölundaiter: 

Karl Henriksson – här blir det AHL.

Gustav Rydahl – med en bra camp, fina insatser i träningsmatcherna, då finns chansen att värmlänningen tar en plats. Annars kan han säkert bli uppkallad under säsongen. Lite center #5 just nu.

Intressant: Adam Edström ska hem till Rögle om han inte är en del av Rangers trupp inför premiären – och det lär han inte vara.

 

New York Islanders

Svenskar: Sebastian Aho, Simon Holmström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Oliver Wahlstrom (svensk pappa) har tränat med Frölunda.

 

Ottawa Senators

Svenskar: Erik Brännström, Anton Forsberg, Jacob Larsson, Viktor Lodin.

Ex-frölundaiter: 

Jacob Larsson – spelade bara sex matcher med Anaheim 21/22, hoppas på mer i Ottawa, men det blir nog en start i AHL. Utgående kontrakt.

Intressant: I ett klart förstärkt Ottawa hoppas Erik Brännström vara en av backarna som får speltid. Kanske går det. Utgående kontrakt här också, i grund och botten så spelskicklig att det kan vara läge med en omstart i Sverige skulle den här NHL-vintern bli sisådär.

 

Philadelphia Flyers

Svenskar:  Samuel Ersson, Adam Ginning, Linus Högberg, Olle Lycksell, Linus Sandin, Felix Sandström.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Får Felix Sandström sina chanser, kan han visa att han är värd dem? Hur går det för ett Flyers som coachas av en viss John Tortorella?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Pittsburgh

Svenskar: Filip Hållander, Alexander Nylander, Marcus Pettersson, Rickard Rakell.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Man har väntat på att Alexander Nylander ska få till det. Bättre lycka i Sidney Crosbys gäng?

 

San Jose Sharks

Svenskar:  William Eklund, Erik Karlsson, Oskar Lindblom.

Ex-frölundaiter:

Erik Karlsson – det hade varit roligt att se honom dominant som under Ottawatiden. Skadefri, ett steg framåt förra säsongen, men ibland undrar jag hur kul Erik tycker det är i San Jose.

Intressant: William Eklund, spännande att följa, i ett lag som inte är ett av ligans starkaste kan han ta en plats.

 

Seattle Kraken

Svenskar:  André Burakovsky, Jesper Frödén, Magnus Hellberg, Adam Larsson, Gustav Olofsson, Alexander Wennberg.

Ex-frölundaiter: 

Magnus Hellberg – 31 år gammal, efter bra facit i KHL, vill han bli NHL-målvakt på riktigt. Spontant känns det tufft med konkurrens från Chris Driedger, Philipp Grubauer och Martin Jones.

Alexander Wennberg – en av nya laget Seattles bästa forwards 21/22.

Intressant: Får André Burakovsky en större roll än den han hade i Colorado? I så fall, hur klarar han den? 61 poäng med Stanley Cup-vinnande Avs, åtta i slutspelet.

 

St. Louis Blues

Svenskar: Calle Rosén.

Ex-frölundaiter: 

Calle Rosén – 18 matcher med Blues förra säsongen, bara två färre än vad han skrapat ihop på fyra år med Toronto och Colorado. På gränsen.

Intressant: Anfallaren Nathan Walker är född i Cardiff, Wales, och har spelat juniorhockey i Tjeckien. Australiskt och brittiskt pass. Vad sägs om den bakgrunden? Inte fullt ut ordinarie i St Louis, men nämnvärt, eller vad säger ni?

 

Tampa Bay Lightning

Svenskar:  Hugo Alnefelt, Lucas Edmonds, Victor Hedman, Simon Ryfors.

Ex-frölundaiter: inga.

Intressant: Bortsett från orkanvarningen just nu, backupkeepern Brian Elliott är 37 år, med rätt utveckling på Hugo Alnefelt så … kanske, kanske. Eller så är det ändå en bit bort, Alnefelt är bara 21, inte mycket för en målvakt. Kan Simon Ryfors komma nära NHL andra säsongen? Utgående kontrakt.

 

Toronto Maple Leafs

Svenskar:  Carl Dahlström, Pierre Engvall, Pontus Holmberg, Calle Järnkrok, Erik Källgren, Timothy Liljegren, William Nylander, Rasmus Sandin.

Ex-frölundaiter: 

Pierre Engvall – ännu en doldis som gör bättre ifrån sig än han får cred för, upplever jag. Viktig del av forwardsbesättningen, kan spela högre upp i hierarkin om det behövs.

Intressant: Skadan (tre veckor) på John Tavares kan ge Pontus Holmberg möjligheter att få spela NHL-hockey. Och kan Erik Källgren flytta fram sina positioner? Debuterade redan förra vintern. Rasmus Sandin till slut överens med Leafs.

 

Vancouver Canucks

Svenskar: Oliver Ekman Larsson, Nils Höglander, Linus Karlsson, Elias Pettersson, Nils Åman.

Ex-frölundaiter:  inga.

Intressant: Hur ser Elias Pettersson ut, bra, mycket bra eller sjuhelsikes bra? Kan behövas det där sista, en del forwardskador i Canucks.

 

Vegas Golden Knights

Svenskar: Robin Lehner, William Karlsson, Jesper Vikman.

Ex-frölundaiter: 

Robin Lehner – skadad, borta hela säsongen.

Intressant: Jättebesvikelse med missat slutspel i våras. Vad är nästa kapitel i den här askungesagan?

 

Washington Capitals

Svenskar:

Nicklas Bäckström, Erik Gustafsson, Marcus Johansson, Axel Jonsson-Fjällby, Ludwig Persson,

Ex-frölundaiter: 

Lars Eller – rutinerad och viktig center.

Erik Gustafsson – i sin femte klubb sedan 2019, bör väl ta en plats, men inte alldeles säkert.

Ludwig Persson – bara med på camp, ska hem till Bik Karlskoga där han i vinter spelar på lån från Frölunda.

Intressant: När Nicklas Bäckström väl spelar igen efter sina höftproblem, hur bra är han?

 

Winnipeg Jets

Svenskar:

David Gustafsson, Arvid Holm, Simon Lundmark, Kevin Stenlund, Daniel Torgersson.

Ex-frölundaiter: 

Daniel Torgersson – två mål i en träningsmatch, men allt annat än AHL vore en stor överraskning.

Intressant: Kevin Stenlund byter miljö efter tiden i Columbus. Kan det möjligen ge den store anfallaren ett lyft,. AHL dock det troliga alternativet.

***

Har jag glömt någon? Lätt hänt med en sådan här mastodonttext, när man inte har någon som korrar. Hojta om det är någon gubbe som ska in.

 

15 Kommentarer

 1. Du har gjort ett fantastiskt jobb som vanligt. Läste just i Af att nu kommer domarna ha mic på sig så vi i publiken får hör direkt från domarna varför dom dömt mål efter videogranskning eller icke. Samt annat .

 2. Var det inte så att OEL skrev på för Frölunda och tränade en sommar men fick kontrakt direkt i NHL? Lite som Johan Franzen som skrev på för HV och fick kontrakt med Detroit och heller aldrig representerat klubben i matcher.

 3. Spännande!! Nästa år hade jag gärna sett två linor i Frölunda:
  Fagemo – Ryfors – Wahlström
  Weissbach – Stenlund – Blidh

  Och backarna:
  Lagesson – Pilut
  Jacob Larsson

  Men det är väl inte bara jag som hade velat ha in dessa i Föreningen.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt