Skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på

Skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på

Skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på

Skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på

► Hej. Vi är tillbaka. Båda mina jag, såväl det frågande som det svarande.
► Något är på gång i Frölunda. Har jag fått reda på.
► Låt oss fortsätta diskussionen från i går.
► Häng med.

Spännande att se vart Frölunda och Roger Rönnberg är på väg. Foto (matchbilden): C MORE (skärmdump)

NI VET JU att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström vänligen avböjde en intervju, finns tydligen inte så mycket att ”kommunicera” som det så vackert heter på modern svenska.

Gott så, tänkte mina hjärnhalvor och tog er med i det här samtalet i går, det som egentligen hade sin grund i att Frölunda har ett större problem än sitt omskrivna pressa-pressa-pressa-spelsystem.

Nyckelmening i går: ”Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.”

ANNONS

Egentligen skulle vi hållit oss från det där med spelsystem nu, tänkte …

** Hallå! Lägg av, du hade ju en en nyhet om det där, det avslöjade du för mig innan vi började här?
– Se där, ja. Där var du igen. På hugget även i dag, tydligen.

** Kom igen, vad är nyheten?
– Äh, man ska inte överdriva, men så här: Frölundas juniorlag, spelare och ledare, har fått veta att sättet att spela på ska  förändras till nästa säsong. Och då kan en femåring räkna ut att det även gäller A-laget eftersom spelmodellen ska vara den samma i hela organisationen.

** Yes! Jippi!! Jawohl!!! Nu är det slut på det jävla (oj, förlåt) jagandet i tid och otid.
– Nja, nu ska detta inte övertolkas. Ja, Frölunda har efter två lite svagare säsonger givetvis sett över sitt sätt att spela, noterat att lag blivit allt bättre på att försvara sig mot den höga pressen, kommer säkert att modifiera en del, men jag vill se det här i höst innan jag uttalar mig. Knappast någon helomvändning, mer en modifiering, förädling, typ ”inte jaga och sätta press i precis varje läge.” Det är min gissning så här när sköna maj står för dörren.

** Men det är väl bra?
– Absolut. Vad som framför allt vore bra, och nu snöar vi in på detta ändå, är om det från tränarhåll kunde finnas en större flexibilitet rent generellt, att inte köra en plan A in i kaklet, må denna A-plan innehålla ditt eller datt.

** Jag är i alla fall glad, det här trodde jag aldrig.
– Jaså? Jag var, som du ju visste eftersom vi bor i samma skalle, säker.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Mm, men varför?
– Frölundas styrelse innehåller starka namn som ordföranden Mats Grauers och Kurt Carlsson. Inte en chans att de tänkte luta sig tillbaka, lugnt konstaterande  ”Äh, men kör ni på som vanligt, det vänder nog, det blir nog bra.” Inte. En. Chans. Det samma gäller spelartruppen, spelare som uppbär hög lön, spelare på vilka det ställs höga krav. Jag ser här och var att en del fans – rätt bittert, måste jag säga – talar om att Frölunda inte kommer göra mer än vända på några stenar och sedan lägga tillbaka dem. Det där tror jag är direkt felaktigt. Som jag förstått det kommer både styrelse och sportslig ledning verkligen se över saker och ting. I sig inga konstigheter, måste jag säga.

** Men Roger Rönnberg sitter väl säkert?
– Inte om han skulle säga ”Jag ändrar inte på något, jag har haft rätt i allt.”

** Men det gör han väl inte?
– My point exactly. Jag tror, och för fansens skull får vi hoppas det blir så, att Roger och hela staben kommer granska precis allt, inte bara sättet att spela utan att sättet att träna, jobba, kommunicera … rubbet. För du minns min huvudpoäng i går, va?

** Ja, du tjatade så mycket att jag nästan fick väx-värk.
– Haha, fyndigt. Sorry, men detta är huvudpoängen – Frölunda behöver knäcka koden, se varför laget två år i rad fallit ihop efter nyår, få spelare att sitta ihop som en grupp, växa både individuellt och lagmässigt, sprudla av spelglädje så som varit fallet tidigt om höstarna. Släppa loss, se ut som de tror på det de gör.

** Och så måste Fredrik Sjöström värva målskyttar.
– Sjöström och Rönnberg måste hitta målskyttar.

** Men Sjöström är väl sportchef?
– Jodå, men inget görs utan Rönnbergs okejande. Han är en enormt stark profil i Hockeysverige, jag kan se honom gå vidare som ett slags Alex Ferguson-figur, agera i en GM-roll, när han lämnar båset. Om han nu kan tänka sig att göra det, vad vet jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Räcker det med några målskyttar, det här laget är ju rätt kasst?
– Nej, det är det verkligen inte.

** Va? 3–20 mot Rögle, nästan sämst i ligan under 2021.
– Ja, det stämmer, till slut något slags mental kollaps ju längre säsongen led, svårigheterna att göra mål skapade dåligt tålamod som betydde dåligt försvarsspel som gav förluster som … tja, du fattar.

** Så med lite mental träning hade allt varit bra?
– Nej, nej, nej. Snälla, ta fram gråskalan nu. Jag försöker bara nyansera. Så här: länge dominerade Frölunda spelmässigt mot de flesta lag, var bäst på att skapa chanser, så att laget var sämre än sämst, att spelarna inte kan behandla en puck, inte mäta sig med Rögle och Skellefteå på något vis, det stämmer helt enkelt inte. Men, och detta är viktigt, är man något så in i helsike dålig på att göra mål, har så få spelare som på kontinuerlig basis kan skjuta så pass bra att man sätter målvakter på prov – då är man ju inte bra nog. Punkt. Detta är enormt, jag understryker, enormt viktigt för Frölunda att adressera. Så givetvis behöver klubben få in några spelare med bättre kvalitéer här, man behöver också träna och spela på ett sätt som får Patrik Carlsson att leverera igen (han kan ju faktiskt skjuta), som får talanger som Elmer Söderblom och Kalle Henriksson att ta steg framåt, som får Mattias Norlinder att få ut max av sin spelskicklighet samtidigt som han blir tryggare i defensiven. Och hela defensiven behöver anpassas till verkligheten så att målvakterna får en bättre tillvaro. Och målvaktsspelet behöver i sin tur bli bättre. Till exempel. Med mera. Yada yada. Bla bla. Gör jag mig förstådd?

** Puh! En jäkla utläggning, det där.
– Jag vet. Det är ju därför de lata ser allt i svart och vitt (”Byt spelsystem, sparka dem, värva dem!”), men det är alltså inte alls så enkelt. Och du vet ju hur envis jag är, har ett närmast patologiskt behov av att berätta hur saker ligger till.

** Mm, det ska gudarna veta …
– Ja, ja, alla har vi våra sidor. Men ”You’ve got to stand for something, or you’ll fall for anything” som Aaron Tippin sjunger.

** Åh, du och din jäkla hästjazz.
– Kom igen, söta countrylåtar är aldrig fel. Och Aaron har så klart en poäng.

** Skit i Aaron, förklara istället ”anpassa till verkligheten”?
– Okej. Minns du Roger Rönnberg på presskonferensen efter att Frölunda åkt rutschkana ur slutspelet?

** Ja …?
– Rönnberg sa: ”Förmodligen tror vi att vi är skickligare än vi är, vi har inte anpassat oss till det lag vi är.” Det kändes som en passning till spelarna, men jag hoppas han inkluderade sig själv och ledarstaben. Frölunda är inte längre ett topplag, inte det ”power house” som Rönnberg gjorde klubben till under sin framgångsrika resa som startade 2013.

** Det där minns jag. Du skrev något om att det var dags för en nystart, en ny resa, ”Vart är vi på väg?” och allt det där. Den texten var faktiskt rätt bra.
– Åh, tack. Betyder mycket när det kommer från dig.

** Ja, ja – fortsätt.
– Så här: Frölunda är nu en mittenklubb som ska utmana sig tillbaka upp i toppen, med detta kommer allt det där vi diskuterat, se över spelsätt, hur man tränar, coachar, jobbar mentalt med individer, grupp et cetera. Men det betyder också, menar jag, om man tittar just på försvarsspelet, att Frölunda behöver se lite var man är, att man inte längre är så bra att man ska spela sig ur varje trång situation, ta hem pucken, vara så där vackert konstruktiv. Fint när det lyckas, gick an när Frölunda var konstant topp 3 och hade folk som kunde sätta pucken i nät (och hade ett PP värt namnet), men i det här läget kostar det att bjuda motståndaren på momentum, på mål. Har du sett hur Rögle spelar?

** Jag har en känsla av att du kommer berätta det för mig.
– Tänk, du känner mig. Nå, Rögle spelar snabbt i egen zon, sätter sig inte i trassel i onödan, back-back i sidled, pucken i rundeln för att byta sida, snabbt långt pass upp i banan – men när alternativ saknas, när det är trångt och skrynkligt, då skickar man ut pucken, via plexit eller bara ut. Det är en vuxen hockey. Frölunda, i sitt nygamla läge, behöver förstå att det är okej att spela likadant. Det är inte att ge upp inställningen att försöka styra spelet via att ha pucken, det är att ”anpassa sig till det lag man är”, till verkligheten.

** Är inte det tråkigt?
– Tråkigt? Tråkigt är väl att förlora hockeymatcher? Har du sett någon som klagat på att Rögle spelar tråkigt? Nä, tänkte väl det. Cam Abbotts gäng spelar hårt och rejält, enkelt när läget kräver det, fin passningshockey när man har möjlighet till det. Det samma gäller ju Skellefteå som en gång stod som modell för Rönnbergs ”Nya Frölunda” och som skulle kunna göra det igen man vill absolut vårda pucken men för den sakens skull spelar man inte naivt utan vuxet. Det kanske är förklaringen till att en back som Roland McKeown såg bättre ut än Stefan Elliott?

** Hm.
– Fick jag dig att tänka lite? Började lukta bränt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hm. Lite. Men du – Frölunda ska ha in några forwards, varför händer det inget?
– Kom igen, vi är inte i maj än. Och bara för inget är presenterat betyder det ju inte att Fredrik Sjöström & Co sitter och rullar tummarna. Erik Källgren och Michael Spacek ska vara klara, sedan kan Sjöström ha fler namn som är klara eller nära, det vet vi ju inget om. Ibland vet inte ens Mr Madhawk.

** Lägg av.
– Jo, det har faktiskt hänt.

** Men Frölundas trupp är ju nästan full?
– Dumheter.

** Va?
– Dumheter.

** Ja, jag hörde! Men … va?
– Så här, på backsidan vet vi inte om den NHL-klubb som draftar Simon Edvinsson (säkert topp 5) vill plocka över över honom direkt eller inte, kan bli en, kan bli två platser att fylla. På forwardssidan är det lite osäkert hur det blir med Max Friberg (NHL-intresse), om Joel Mustonens kropp håller (låt oss innerligt hoppas), kanske ska skadedrabbade (förra säsongen) Daniel Torgersson börja i allsvenskan – och det kan också vara så att Frölunda tittar på att köpa ut någon spelare.

** Varför?
– För att han inte levererar nog med bang for the buck eller för att det finns för många av dennes sort. Säger inte att det blir så, men det kan bli så. Dessutom ska Frölunda lira SHL, CHL och Spengler Cup så det skulle inte förvåna mig om man går med en rätt stor trupp.

** Så du menar att fans inte ska vara oroliga, i alla fall några forwards som har viss förmåga att spela fram till mål och göra mål ska in?
– Det menar jag. Det skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på med typ samma lag. Eller … nej, det kommer helt enkelt inte att hända.

** Men ekonomin? Nästa säsong kommer väl också bli tuff?
– Nu är ju C More-avtalet närmast obeskrivligt bra, men visst … du har rätt här. Det är därför jag undrar lite hur Sjöström & Co tänker med sina högst avlönade, som Johan Sundström, som Jan Mursak, som nämnde Elliott. Kan man fortsätta betala så mycket i pandemiska tider utan att få ut mer? Kan man få ut mer genom att träna/spela på annat vis? Spännande.

** Så de tre har varit sämst, menar du?
– Nej, nej. Har du redan gjort dig av med gråskalan?

** Förlåt, jag tappade den faktiskt.
– Okej. Men trion ovan är den som kostar Frölunda mest, typ 800 000 i månaden – plus sociala avgifter. Klart det är där man tittar först om ekonomin är en ”issue.”

** Karl Henriksson, förresten?
– Ja?

** Han måste väl få spela center nästa säsong?
– Absolut. Annars är det hål i huvudet någonstans.

** Men vem ska då flytta ut på en vinge? Nicklas Lasu, Joel Lundqvist?
– Vi vet ju inte ens hur truppen ser ut, låt oss ta det sedan. Men om det behövs, visst.

** Lasu, förresten, han blev inte den offensive stjärna det var tal om när han kom hem från Finland?
– Helt annan roll i Frölunda, Lasu fick en enda träningsmatch mellan Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, sedan sattes han (i princip) tillbaka i en gammal roll. Men absolut, Lasu är en av flera som behöver fundera över hur han ska spela bättre nästa säsong. En av flera. Och jag tror inte allt hängde på individerna. Som jag varit inne på, Frölunda behöver återskapa en miljö där spelare …

** … växer. Vi börjar lära oss det där nu, jag och dina läsare.
– Ett subtilt sätt att säga att det får vara nog nu, eller?

** Mm, finns inte plats kvar i hjärnan för mer. Men jag har en känsla av du snart är tillbaka med fler texter?
– Det vet du. Lördag är det SM-final 1 – och det kommer alltid finnas saker att diskutera om Frölunda. Bara läsarna fortsätter betala så fortsätter den här sajten att leverera.

** Okej, tack för i dag då. Vad ska vi göra nu, förresten?
– Upp på träningscykeln.

** Men åh, att du alltid ska hålla på så där …
– Hihi. Vi ses på sadeln.

** Suck.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Hej. Vi är tillbaka. Båda mina jag, såväl det frågande som det svarande.
► Något är på gång i Frölunda. Har jag fått reda på.
► Låt oss fortsätta diskussionen från i går.
► Häng med.

Spännande att se vart Frölunda och Roger Rönnberg är på väg. Foto (matchbilden): C MORE (skärmdump)

NI VET JU att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström vänligen avböjde en intervju, finns tydligen inte så mycket att ”kommunicera” som det så vackert heter på modern svenska.

Gott så, tänkte mina hjärnhalvor och tog er med i det här samtalet i går, det som egentligen hade sin grund i att Frölunda har ett större problem än sitt omskrivna pressa-pressa-pressa-spelsystem.

Nyckelmening i går: ”Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.”

ANNONS

Egentligen skulle vi hållit oss från det där med spelsystem nu, tänkte …

** Hallå! Lägg av, du hade ju en en nyhet om det där, det avslöjade du för mig innan vi började här?
– Se där, ja. Där var du igen. På hugget även i dag, tydligen.

** Kom igen, vad är nyheten?
– Äh, man ska inte överdriva, men så här: Frölundas juniorlag, spelare och ledare, har fått veta att sättet att spela på ska  förändras till nästa säsong. Och då kan en femåring räkna ut att det även gäller A-laget eftersom spelmodellen ska vara den samma i hela organisationen.

** Yes! Jippi!! Jawohl!!! Nu är det slut på det jävla (oj, förlåt) jagandet i tid och otid.
– Nja, nu ska detta inte övertolkas. Ja, Frölunda har efter två lite svagare säsonger givetvis sett över sitt sätt att spela, noterat att lag blivit allt bättre på att försvara sig mot den höga pressen, kommer säkert att modifiera en del, men jag vill se det här i höst innan jag uttalar mig. Knappast någon helomvändning, mer en modifiering, förädling, typ ”inte jaga och sätta press i precis varje läge.” Det är min gissning så här när sköna maj står för dörren.

** Men det är väl bra?
– Absolut. Vad som framför allt vore bra, och nu snöar vi in på detta ändå, är om det från tränarhåll kunde finnas en större flexibilitet rent generellt, att inte köra en plan A in i kaklet, må denna A-plan innehålla ditt eller datt.

** Jag är i alla fall glad, det här trodde jag aldrig.
– Jaså? Jag var, som du ju visste eftersom vi bor i samma skalle, säker.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Mm, men varför?
– Frölundas styrelse innehåller starka namn som ordföranden Mats Grauers och Kurt Carlsson. Inte en chans att de tänkte luta sig tillbaka, lugnt konstaterande  ”Äh, men kör ni på som vanligt, det vänder nog, det blir nog bra.” Inte. En. Chans. Det samma gäller spelartruppen, spelare som uppbär hög lön, spelare på vilka det ställs höga krav. Jag ser här och var att en del fans – rätt bittert, måste jag säga – talar om att Frölunda inte kommer göra mer än vända på några stenar och sedan lägga tillbaka dem. Det där tror jag är direkt felaktigt. Som jag förstått det kommer både styrelse och sportslig ledning verkligen se över saker och ting. I sig inga konstigheter, måste jag säga.

** Men Roger Rönnberg sitter väl säkert?
– Inte om han skulle säga ”Jag ändrar inte på något, jag har haft rätt i allt.”

** Men det gör han väl inte?
– My point exactly. Jag tror, och för fansens skull får vi hoppas det blir så, att Roger och hela staben kommer granska precis allt, inte bara sättet att spela utan att sättet att träna, jobba, kommunicera … rubbet. För du minns min huvudpoäng i går, va?

** Ja, du tjatade så mycket att jag nästan fick väx-värk.
– Haha, fyndigt. Sorry, men detta är huvudpoängen – Frölunda behöver knäcka koden, se varför laget två år i rad fallit ihop efter nyår, få spelare att sitta ihop som en grupp, växa både individuellt och lagmässigt, sprudla av spelglädje så som varit fallet tidigt om höstarna. Släppa loss, se ut som de tror på det de gör.

** Och så måste Fredrik Sjöström värva målskyttar.
– Sjöström och Rönnberg måste hitta målskyttar.

** Men Sjöström är väl sportchef?
– Jodå, men inget görs utan Rönnbergs okejande. Han är en enormt stark profil i Hockeysverige, jag kan se honom gå vidare som ett slags Alex Ferguson-figur, agera i en GM-roll, när han lämnar båset. Om han nu kan tänka sig att göra det, vad vet jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Räcker det med några målskyttar, det här laget är ju rätt kasst?
– Nej, det är det verkligen inte.

** Va? 3–20 mot Rögle, nästan sämst i ligan under 2021.
– Ja, det stämmer, till slut något slags mental kollaps ju längre säsongen led, svårigheterna att göra mål skapade dåligt tålamod som betydde dåligt försvarsspel som gav förluster som … tja, du fattar.

** Så med lite mental träning hade allt varit bra?
– Nej, nej, nej. Snälla, ta fram gråskalan nu. Jag försöker bara nyansera. Så här: länge dominerade Frölunda spelmässigt mot de flesta lag, var bäst på att skapa chanser, så att laget var sämre än sämst, att spelarna inte kan behandla en puck, inte mäta sig med Rögle och Skellefteå på något vis, det stämmer helt enkelt inte. Men, och detta är viktigt, är man något så in i helsike dålig på att göra mål, har så få spelare som på kontinuerlig basis kan skjuta så pass bra att man sätter målvakter på prov – då är man ju inte bra nog. Punkt. Detta är enormt, jag understryker, enormt viktigt för Frölunda att adressera. Så givetvis behöver klubben få in några spelare med bättre kvalitéer här, man behöver också träna och spela på ett sätt som får Patrik Carlsson att leverera igen (han kan ju faktiskt skjuta), som får talanger som Elmer Söderblom och Kalle Henriksson att ta steg framåt, som får Mattias Norlinder att få ut max av sin spelskicklighet samtidigt som han blir tryggare i defensiven. Och hela defensiven behöver anpassas till verkligheten så att målvakterna får en bättre tillvaro. Och målvaktsspelet behöver i sin tur bli bättre. Till exempel. Med mera. Yada yada. Bla bla. Gör jag mig förstådd?

** Puh! En jäkla utläggning, det där.
– Jag vet. Det är ju därför de lata ser allt i svart och vitt (”Byt spelsystem, sparka dem, värva dem!”), men det är alltså inte alls så enkelt. Och du vet ju hur envis jag är, har ett närmast patologiskt behov av att berätta hur saker ligger till.

** Mm, det ska gudarna veta …
– Ja, ja, alla har vi våra sidor. Men ”You’ve got to stand for something, or you’ll fall for anything” som Aaron Tippin sjunger.

** Åh, du och din jäkla hästjazz.
– Kom igen, söta countrylåtar är aldrig fel. Och Aaron har så klart en poäng.

** Skit i Aaron, förklara istället ”anpassa till verkligheten”?
– Okej. Minns du Roger Rönnberg på presskonferensen efter att Frölunda åkt rutschkana ur slutspelet?

** Ja …?
– Rönnberg sa: ”Förmodligen tror vi att vi är skickligare än vi är, vi har inte anpassat oss till det lag vi är.” Det kändes som en passning till spelarna, men jag hoppas han inkluderade sig själv och ledarstaben. Frölunda är inte längre ett topplag, inte det ”power house” som Rönnberg gjorde klubben till under sin framgångsrika resa som startade 2013.

** Det där minns jag. Du skrev något om att det var dags för en nystart, en ny resa, ”Vart är vi på väg?” och allt det där. Den texten var faktiskt rätt bra.
– Åh, tack. Betyder mycket när det kommer från dig.

** Ja, ja – fortsätt.
– Så här: Frölunda är nu en mittenklubb som ska utmana sig tillbaka upp i toppen, med detta kommer allt det där vi diskuterat, se över spelsätt, hur man tränar, coachar, jobbar mentalt med individer, grupp et cetera. Men det betyder också, menar jag, om man tittar just på försvarsspelet, att Frölunda behöver se lite var man är, att man inte längre är så bra att man ska spela sig ur varje trång situation, ta hem pucken, vara så där vackert konstruktiv. Fint när det lyckas, gick an när Frölunda var konstant topp 3 och hade folk som kunde sätta pucken i nät (och hade ett PP värt namnet), men i det här läget kostar det att bjuda motståndaren på momentum, på mål. Har du sett hur Rögle spelar?

** Jag har en känsla av att du kommer berätta det för mig.
– Tänk, du känner mig. Nå, Rögle spelar snabbt i egen zon, sätter sig inte i trassel i onödan, back-back i sidled, pucken i rundeln för att byta sida, snabbt långt pass upp i banan – men när alternativ saknas, när det är trångt och skrynkligt, då skickar man ut pucken, via plexit eller bara ut. Det är en vuxen hockey. Frölunda, i sitt nygamla läge, behöver förstå att det är okej att spela likadant. Det är inte att ge upp inställningen att försöka styra spelet via att ha pucken, det är att ”anpassa sig till det lag man är”, till verkligheten.

** Är inte det tråkigt?
– Tråkigt? Tråkigt är väl att förlora hockeymatcher? Har du sett någon som klagat på att Rögle spelar tråkigt? Nä, tänkte väl det. Cam Abbotts gäng spelar hårt och rejält, enkelt när läget kräver det, fin passningshockey när man har möjlighet till det. Det samma gäller ju Skellefteå som en gång stod som modell för Rönnbergs ”Nya Frölunda” och som skulle kunna göra det igen man vill absolut vårda pucken men för den sakens skull spelar man inte naivt utan vuxet. Det kanske är förklaringen till att en back som Roland McKeown såg bättre ut än Stefan Elliott?

** Hm.
– Fick jag dig att tänka lite? Började lukta bränt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hm. Lite. Men du – Frölunda ska ha in några forwards, varför händer det inget?
– Kom igen, vi är inte i maj än. Och bara för inget är presenterat betyder det ju inte att Fredrik Sjöström & Co sitter och rullar tummarna. Erik Källgren och Michael Spacek ska vara klara, sedan kan Sjöström ha fler namn som är klara eller nära, det vet vi ju inget om. Ibland vet inte ens Mr Madhawk.

** Lägg av.
– Jo, det har faktiskt hänt.

** Men Frölundas trupp är ju nästan full?
– Dumheter.

** Va?
– Dumheter.

** Ja, jag hörde! Men … va?
– Så här, på backsidan vet vi inte om den NHL-klubb som draftar Simon Edvinsson (säkert topp 5) vill plocka över över honom direkt eller inte, kan bli en, kan bli två platser att fylla. På forwardssidan är det lite osäkert hur det blir med Max Friberg (NHL-intresse), om Joel Mustonens kropp håller (låt oss innerligt hoppas), kanske ska skadedrabbade (förra säsongen) Daniel Torgersson börja i allsvenskan – och det kan också vara så att Frölunda tittar på att köpa ut någon spelare.

** Varför?
– För att han inte levererar nog med bang for the buck eller för att det finns för många av dennes sort. Säger inte att det blir så, men det kan bli så. Dessutom ska Frölunda lira SHL, CHL och Spengler Cup så det skulle inte förvåna mig om man går med en rätt stor trupp.

** Så du menar att fans inte ska vara oroliga, i alla fall några forwards som har viss förmåga att spela fram till mål och göra mål ska in?
– Det menar jag. Det skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på med typ samma lag. Eller … nej, det kommer helt enkelt inte att hända.

** Men ekonomin? Nästa säsong kommer väl också bli tuff?
– Nu är ju C More-avtalet närmast obeskrivligt bra, men visst … du har rätt här. Det är därför jag undrar lite hur Sjöström & Co tänker med sina högst avlönade, som Johan Sundström, som Jan Mursak, som nämnde Elliott. Kan man fortsätta betala så mycket i pandemiska tider utan att få ut mer? Kan man få ut mer genom att träna/spela på annat vis? Spännande.

** Så de tre har varit sämst, menar du?
– Nej, nej. Har du redan gjort dig av med gråskalan?

** Förlåt, jag tappade den faktiskt.
– Okej. Men trion ovan är den som kostar Frölunda mest, typ 800 000 i månaden – plus sociala avgifter. Klart det är där man tittar först om ekonomin är en ”issue.”

** Karl Henriksson, förresten?
– Ja?

** Han måste väl få spela center nästa säsong?
– Absolut. Annars är det hål i huvudet någonstans.

** Men vem ska då flytta ut på en vinge? Nicklas Lasu, Joel Lundqvist?
– Vi vet ju inte ens hur truppen ser ut, låt oss ta det sedan. Men om det behövs, visst.

** Lasu, förresten, han blev inte den offensive stjärna det var tal om när han kom hem från Finland?
– Helt annan roll i Frölunda, Lasu fick en enda träningsmatch mellan Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, sedan sattes han (i princip) tillbaka i en gammal roll. Men absolut, Lasu är en av flera som behöver fundera över hur han ska spela bättre nästa säsong. En av flera. Och jag tror inte allt hängde på individerna. Som jag varit inne på, Frölunda behöver återskapa en miljö där spelare …

** … växer. Vi börjar lära oss det där nu, jag och dina läsare.
– Ett subtilt sätt att säga att det får vara nog nu, eller?

** Mm, finns inte plats kvar i hjärnan för mer. Men jag har en känsla av du snart är tillbaka med fler texter?
– Det vet du. Lördag är det SM-final 1 – och det kommer alltid finnas saker att diskutera om Frölunda. Bara läsarna fortsätter betala så fortsätter den här sajten att leverera.

** Okej, tack för i dag då. Vad ska vi göra nu, förresten?
– Upp på träningscykeln.

** Men åh, att du alltid ska hålla på så där …
– Hihi. Vi ses på sadeln.

** Suck.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Hej. Vi är tillbaka. Båda mina jag, såväl det frågande som det svarande.
► Något är på gång i Frölunda. Har jag fått reda på.
► Låt oss fortsätta diskussionen från i går.
► Häng med.

Spännande att se vart Frölunda och Roger Rönnberg är på väg. Foto (matchbilden): C MORE (skärmdump)

NI VET JU att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström vänligen avböjde en intervju, finns tydligen inte så mycket att ”kommunicera” som det så vackert heter på modern svenska.

Gott så, tänkte mina hjärnhalvor och tog er med i det här samtalet i går, det som egentligen hade sin grund i att Frölunda har ett större problem än sitt omskrivna pressa-pressa-pressa-spelsystem.

Nyckelmening i går: ”Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.”

ANNONS

Egentligen skulle vi hållit oss från det där med spelsystem nu, tänkte …

** Hallå! Lägg av, du hade ju en en nyhet om det där, det avslöjade du för mig innan vi började här?
– Se där, ja. Där var du igen. På hugget även i dag, tydligen.

** Kom igen, vad är nyheten?
– Äh, man ska inte överdriva, men så här: Frölundas juniorlag, spelare och ledare, har fått veta att sättet att spela på ska  förändras till nästa säsong. Och då kan en femåring räkna ut att det även gäller A-laget eftersom spelmodellen ska vara den samma i hela organisationen.

** Yes! Jippi!! Jawohl!!! Nu är det slut på det jävla (oj, förlåt) jagandet i tid och otid.
– Nja, nu ska detta inte övertolkas. Ja, Frölunda har efter två lite svagare säsonger givetvis sett över sitt sätt att spela, noterat att lag blivit allt bättre på att försvara sig mot den höga pressen, kommer säkert att modifiera en del, men jag vill se det här i höst innan jag uttalar mig. Knappast någon helomvändning, mer en modifiering, förädling, typ ”inte jaga och sätta press i precis varje läge.” Det är min gissning så här när sköna maj står för dörren.

** Men det är väl bra?
– Absolut. Vad som framför allt vore bra, och nu snöar vi in på detta ändå, är om det från tränarhåll kunde finnas en större flexibilitet rent generellt, att inte köra en plan A in i kaklet, må denna A-plan innehålla ditt eller datt.

** Jag är i alla fall glad, det här trodde jag aldrig.
– Jaså? Jag var, som du ju visste eftersom vi bor i samma skalle, säker.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Mm, men varför?
– Frölundas styrelse innehåller starka namn som ordföranden Mats Grauers och Kurt Carlsson. Inte en chans att de tänkte luta sig tillbaka, lugnt konstaterande  ”Äh, men kör ni på som vanligt, det vänder nog, det blir nog bra.” Inte. En. Chans. Det samma gäller spelartruppen, spelare som uppbär hög lön, spelare på vilka det ställs höga krav. Jag ser här och var att en del fans – rätt bittert, måste jag säga – talar om att Frölunda inte kommer göra mer än vända på några stenar och sedan lägga tillbaka dem. Det där tror jag är direkt felaktigt. Som jag förstått det kommer både styrelse och sportslig ledning verkligen se över saker och ting. I sig inga konstigheter, måste jag säga.

** Men Roger Rönnberg sitter väl säkert?
– Inte om han skulle säga ”Jag ändrar inte på något, jag har haft rätt i allt.”

** Men det gör han väl inte?
– My point exactly. Jag tror, och för fansens skull får vi hoppas det blir så, att Roger och hela staben kommer granska precis allt, inte bara sättet att spela utan att sättet att träna, jobba, kommunicera … rubbet. För du minns min huvudpoäng i går, va?

** Ja, du tjatade så mycket att jag nästan fick väx-värk.
– Haha, fyndigt. Sorry, men detta är huvudpoängen – Frölunda behöver knäcka koden, se varför laget två år i rad fallit ihop efter nyår, få spelare att sitta ihop som en grupp, växa både individuellt och lagmässigt, sprudla av spelglädje så som varit fallet tidigt om höstarna. Släppa loss, se ut som de tror på det de gör.

** Och så måste Fredrik Sjöström värva målskyttar.
– Sjöström och Rönnberg måste hitta målskyttar.

** Men Sjöström är väl sportchef?
– Jodå, men inget görs utan Rönnbergs okejande. Han är en enormt stark profil i Hockeysverige, jag kan se honom gå vidare som ett slags Alex Ferguson-figur, agera i en GM-roll, när han lämnar båset. Om han nu kan tänka sig att göra det, vad vet jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Räcker det med några målskyttar, det här laget är ju rätt kasst?
– Nej, det är det verkligen inte.

** Va? 3–20 mot Rögle, nästan sämst i ligan under 2021.
– Ja, det stämmer, till slut något slags mental kollaps ju längre säsongen led, svårigheterna att göra mål skapade dåligt tålamod som betydde dåligt försvarsspel som gav förluster som … tja, du fattar.

** Så med lite mental träning hade allt varit bra?
– Nej, nej, nej. Snälla, ta fram gråskalan nu. Jag försöker bara nyansera. Så här: länge dominerade Frölunda spelmässigt mot de flesta lag, var bäst på att skapa chanser, så att laget var sämre än sämst, att spelarna inte kan behandla en puck, inte mäta sig med Rögle och Skellefteå på något vis, det stämmer helt enkelt inte. Men, och detta är viktigt, är man något så in i helsike dålig på att göra mål, har så få spelare som på kontinuerlig basis kan skjuta så pass bra att man sätter målvakter på prov – då är man ju inte bra nog. Punkt. Detta är enormt, jag understryker, enormt viktigt för Frölunda att adressera. Så givetvis behöver klubben få in några spelare med bättre kvalitéer här, man behöver också träna och spela på ett sätt som får Patrik Carlsson att leverera igen (han kan ju faktiskt skjuta), som får talanger som Elmer Söderblom och Kalle Henriksson att ta steg framåt, som får Mattias Norlinder att få ut max av sin spelskicklighet samtidigt som han blir tryggare i defensiven. Och hela defensiven behöver anpassas till verkligheten så att målvakterna får en bättre tillvaro. Och målvaktsspelet behöver i sin tur bli bättre. Till exempel. Med mera. Yada yada. Bla bla. Gör jag mig förstådd?

** Puh! En jäkla utläggning, det där.
– Jag vet. Det är ju därför de lata ser allt i svart och vitt (”Byt spelsystem, sparka dem, värva dem!”), men det är alltså inte alls så enkelt. Och du vet ju hur envis jag är, har ett närmast patologiskt behov av att berätta hur saker ligger till.

** Mm, det ska gudarna veta …
– Ja, ja, alla har vi våra sidor. Men ”You’ve got to stand for something, or you’ll fall for anything” som Aaron Tippin sjunger.

** Åh, du och din jäkla hästjazz.
– Kom igen, söta countrylåtar är aldrig fel. Och Aaron har så klart en poäng.

** Skit i Aaron, förklara istället ”anpassa till verkligheten”?
– Okej. Minns du Roger Rönnberg på presskonferensen efter att Frölunda åkt rutschkana ur slutspelet?

** Ja …?
– Rönnberg sa: ”Förmodligen tror vi att vi är skickligare än vi är, vi har inte anpassat oss till det lag vi är.” Det kändes som en passning till spelarna, men jag hoppas han inkluderade sig själv och ledarstaben. Frölunda är inte längre ett topplag, inte det ”power house” som Rönnberg gjorde klubben till under sin framgångsrika resa som startade 2013.

** Det där minns jag. Du skrev något om att det var dags för en nystart, en ny resa, ”Vart är vi på väg?” och allt det där. Den texten var faktiskt rätt bra.
– Åh, tack. Betyder mycket när det kommer från dig.

** Ja, ja – fortsätt.
– Så här: Frölunda är nu en mittenklubb som ska utmana sig tillbaka upp i toppen, med detta kommer allt det där vi diskuterat, se över spelsätt, hur man tränar, coachar, jobbar mentalt med individer, grupp et cetera. Men det betyder också, menar jag, om man tittar just på försvarsspelet, att Frölunda behöver se lite var man är, att man inte längre är så bra att man ska spela sig ur varje trång situation, ta hem pucken, vara så där vackert konstruktiv. Fint när det lyckas, gick an när Frölunda var konstant topp 3 och hade folk som kunde sätta pucken i nät (och hade ett PP värt namnet), men i det här läget kostar det att bjuda motståndaren på momentum, på mål. Har du sett hur Rögle spelar?

** Jag har en känsla av att du kommer berätta det för mig.
– Tänk, du känner mig. Nå, Rögle spelar snabbt i egen zon, sätter sig inte i trassel i onödan, back-back i sidled, pucken i rundeln för att byta sida, snabbt långt pass upp i banan – men när alternativ saknas, när det är trångt och skrynkligt, då skickar man ut pucken, via plexit eller bara ut. Det är en vuxen hockey. Frölunda, i sitt nygamla läge, behöver förstå att det är okej att spela likadant. Det är inte att ge upp inställningen att försöka styra spelet via att ha pucken, det är att ”anpassa sig till det lag man är”, till verkligheten.

** Är inte det tråkigt?
– Tråkigt? Tråkigt är väl att förlora hockeymatcher? Har du sett någon som klagat på att Rögle spelar tråkigt? Nä, tänkte väl det. Cam Abbotts gäng spelar hårt och rejält, enkelt när läget kräver det, fin passningshockey när man har möjlighet till det. Det samma gäller ju Skellefteå som en gång stod som modell för Rönnbergs ”Nya Frölunda” och som skulle kunna göra det igen man vill absolut vårda pucken men för den sakens skull spelar man inte naivt utan vuxet. Det kanske är förklaringen till att en back som Roland McKeown såg bättre ut än Stefan Elliott?

** Hm.
– Fick jag dig att tänka lite? Började lukta bränt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hm. Lite. Men du – Frölunda ska ha in några forwards, varför händer det inget?
– Kom igen, vi är inte i maj än. Och bara för inget är presenterat betyder det ju inte att Fredrik Sjöström & Co sitter och rullar tummarna. Erik Källgren och Michael Spacek ska vara klara, sedan kan Sjöström ha fler namn som är klara eller nära, det vet vi ju inget om. Ibland vet inte ens Mr Madhawk.

** Lägg av.
– Jo, det har faktiskt hänt.

** Men Frölundas trupp är ju nästan full?
– Dumheter.

** Va?
– Dumheter.

** Ja, jag hörde! Men … va?
– Så här, på backsidan vet vi inte om den NHL-klubb som draftar Simon Edvinsson (säkert topp 5) vill plocka över över honom direkt eller inte, kan bli en, kan bli två platser att fylla. På forwardssidan är det lite osäkert hur det blir med Max Friberg (NHL-intresse), om Joel Mustonens kropp håller (låt oss innerligt hoppas), kanske ska skadedrabbade (förra säsongen) Daniel Torgersson börja i allsvenskan – och det kan också vara så att Frölunda tittar på att köpa ut någon spelare.

** Varför?
– För att han inte levererar nog med bang for the buck eller för att det finns för många av dennes sort. Säger inte att det blir så, men det kan bli så. Dessutom ska Frölunda lira SHL, CHL och Spengler Cup så det skulle inte förvåna mig om man går med en rätt stor trupp.

** Så du menar att fans inte ska vara oroliga, i alla fall några forwards som har viss förmåga att spela fram till mål och göra mål ska in?
– Det menar jag. Det skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på med typ samma lag. Eller … nej, det kommer helt enkelt inte att hända.

** Men ekonomin? Nästa säsong kommer väl också bli tuff?
– Nu är ju C More-avtalet närmast obeskrivligt bra, men visst … du har rätt här. Det är därför jag undrar lite hur Sjöström & Co tänker med sina högst avlönade, som Johan Sundström, som Jan Mursak, som nämnde Elliott. Kan man fortsätta betala så mycket i pandemiska tider utan att få ut mer? Kan man få ut mer genom att träna/spela på annat vis? Spännande.

** Så de tre har varit sämst, menar du?
– Nej, nej. Har du redan gjort dig av med gråskalan?

** Förlåt, jag tappade den faktiskt.
– Okej. Men trion ovan är den som kostar Frölunda mest, typ 800 000 i månaden – plus sociala avgifter. Klart det är där man tittar först om ekonomin är en ”issue.”

** Karl Henriksson, förresten?
– Ja?

** Han måste väl få spela center nästa säsong?
– Absolut. Annars är det hål i huvudet någonstans.

** Men vem ska då flytta ut på en vinge? Nicklas Lasu, Joel Lundqvist?
– Vi vet ju inte ens hur truppen ser ut, låt oss ta det sedan. Men om det behövs, visst.

** Lasu, förresten, han blev inte den offensive stjärna det var tal om när han kom hem från Finland?
– Helt annan roll i Frölunda, Lasu fick en enda träningsmatch mellan Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, sedan sattes han (i princip) tillbaka i en gammal roll. Men absolut, Lasu är en av flera som behöver fundera över hur han ska spela bättre nästa säsong. En av flera. Och jag tror inte allt hängde på individerna. Som jag varit inne på, Frölunda behöver återskapa en miljö där spelare …

** … växer. Vi börjar lära oss det där nu, jag och dina läsare.
– Ett subtilt sätt att säga att det får vara nog nu, eller?

** Mm, finns inte plats kvar i hjärnan för mer. Men jag har en känsla av du snart är tillbaka med fler texter?
– Det vet du. Lördag är det SM-final 1 – och det kommer alltid finnas saker att diskutera om Frölunda. Bara läsarna fortsätter betala så fortsätter den här sajten att leverera.

** Okej, tack för i dag då. Vad ska vi göra nu, förresten?
– Upp på träningscykeln.

** Men åh, att du alltid ska hålla på så där …
– Hihi. Vi ses på sadeln.

** Suck.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Hej. Vi är tillbaka. Båda mina jag, såväl det frågande som det svarande.
► Något är på gång i Frölunda. Har jag fått reda på.
► Låt oss fortsätta diskussionen från i går.
► Häng med.

Spännande att se vart Frölunda och Roger Rönnberg är på väg. Foto (matchbilden): C MORE (skärmdump)

NI VET JU att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström vänligen avböjde en intervju, finns tydligen inte så mycket att ”kommunicera” som det så vackert heter på modern svenska.

Gott så, tänkte mina hjärnhalvor och tog er med i det här samtalet i går, det som egentligen hade sin grund i att Frölunda har ett större problem än sitt omskrivna pressa-pressa-pressa-spelsystem.

Nyckelmening i går: ”Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.”

ANNONS

Egentligen skulle vi hållit oss från det där med spelsystem nu, tänkte …

** Hallå! Lägg av, du hade ju en en nyhet om det där, det avslöjade du för mig innan vi började här?
– Se där, ja. Där var du igen. På hugget även i dag, tydligen.

** Kom igen, vad är nyheten?
– Äh, man ska inte överdriva, men så här: Frölundas juniorlag, spelare och ledare, har fått veta att sättet att spela på ska  förändras till nästa säsong. Och då kan en femåring räkna ut att det även gäller A-laget eftersom spelmodellen ska vara den samma i hela organisationen.

** Yes! Jippi!! Jawohl!!! Nu är det slut på det jävla (oj, förlåt) jagandet i tid och otid.
– Nja, nu ska detta inte övertolkas. Ja, Frölunda har efter två lite svagare säsonger givetvis sett över sitt sätt att spela, noterat att lag blivit allt bättre på att försvara sig mot den höga pressen, kommer säkert att modifiera en del, men jag vill se det här i höst innan jag uttalar mig. Knappast någon helomvändning, mer en modifiering, förädling, typ ”inte jaga och sätta press i precis varje läge.” Det är min gissning så här när sköna maj står för dörren.

** Men det är väl bra?
– Absolut. Vad som framför allt vore bra, och nu snöar vi in på detta ändå, är om det från tränarhåll kunde finnas en större flexibilitet rent generellt, att inte köra en plan A in i kaklet, må denna A-plan innehålla ditt eller datt.

** Jag är i alla fall glad, det här trodde jag aldrig.
– Jaså? Jag var, som du ju visste eftersom vi bor i samma skalle, säker.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Mm, men varför?
– Frölundas styrelse innehåller starka namn som ordföranden Mats Grauers och Kurt Carlsson. Inte en chans att de tänkte luta sig tillbaka, lugnt konstaterande  ”Äh, men kör ni på som vanligt, det vänder nog, det blir nog bra.” Inte. En. Chans. Det samma gäller spelartruppen, spelare som uppbär hög lön, spelare på vilka det ställs höga krav. Jag ser här och var att en del fans – rätt bittert, måste jag säga – talar om att Frölunda inte kommer göra mer än vända på några stenar och sedan lägga tillbaka dem. Det där tror jag är direkt felaktigt. Som jag förstått det kommer både styrelse och sportslig ledning verkligen se över saker och ting. I sig inga konstigheter, måste jag säga.

** Men Roger Rönnberg sitter väl säkert?
– Inte om han skulle säga ”Jag ändrar inte på något, jag har haft rätt i allt.”

** Men det gör han väl inte?
– My point exactly. Jag tror, och för fansens skull får vi hoppas det blir så, att Roger och hela staben kommer granska precis allt, inte bara sättet att spela utan att sättet att träna, jobba, kommunicera … rubbet. För du minns min huvudpoäng i går, va?

** Ja, du tjatade så mycket att jag nästan fick väx-värk.
– Haha, fyndigt. Sorry, men detta är huvudpoängen – Frölunda behöver knäcka koden, se varför laget två år i rad fallit ihop efter nyår, få spelare att sitta ihop som en grupp, växa både individuellt och lagmässigt, sprudla av spelglädje så som varit fallet tidigt om höstarna. Släppa loss, se ut som de tror på det de gör.

** Och så måste Fredrik Sjöström värva målskyttar.
– Sjöström och Rönnberg måste hitta målskyttar.

** Men Sjöström är väl sportchef?
– Jodå, men inget görs utan Rönnbergs okejande. Han är en enormt stark profil i Hockeysverige, jag kan se honom gå vidare som ett slags Alex Ferguson-figur, agera i en GM-roll, när han lämnar båset. Om han nu kan tänka sig att göra det, vad vet jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Räcker det med några målskyttar, det här laget är ju rätt kasst?
– Nej, det är det verkligen inte.

** Va? 3–20 mot Rögle, nästan sämst i ligan under 2021.
– Ja, det stämmer, till slut något slags mental kollaps ju längre säsongen led, svårigheterna att göra mål skapade dåligt tålamod som betydde dåligt försvarsspel som gav förluster som … tja, du fattar.

** Så med lite mental träning hade allt varit bra?
– Nej, nej, nej. Snälla, ta fram gråskalan nu. Jag försöker bara nyansera. Så här: länge dominerade Frölunda spelmässigt mot de flesta lag, var bäst på att skapa chanser, så att laget var sämre än sämst, att spelarna inte kan behandla en puck, inte mäta sig med Rögle och Skellefteå på något vis, det stämmer helt enkelt inte. Men, och detta är viktigt, är man något så in i helsike dålig på att göra mål, har så få spelare som på kontinuerlig basis kan skjuta så pass bra att man sätter målvakter på prov – då är man ju inte bra nog. Punkt. Detta är enormt, jag understryker, enormt viktigt för Frölunda att adressera. Så givetvis behöver klubben få in några spelare med bättre kvalitéer här, man behöver också träna och spela på ett sätt som får Patrik Carlsson att leverera igen (han kan ju faktiskt skjuta), som får talanger som Elmer Söderblom och Kalle Henriksson att ta steg framåt, som får Mattias Norlinder att få ut max av sin spelskicklighet samtidigt som han blir tryggare i defensiven. Och hela defensiven behöver anpassas till verkligheten så att målvakterna får en bättre tillvaro. Och målvaktsspelet behöver i sin tur bli bättre. Till exempel. Med mera. Yada yada. Bla bla. Gör jag mig förstådd?

** Puh! En jäkla utläggning, det där.
– Jag vet. Det är ju därför de lata ser allt i svart och vitt (”Byt spelsystem, sparka dem, värva dem!”), men det är alltså inte alls så enkelt. Och du vet ju hur envis jag är, har ett närmast patologiskt behov av att berätta hur saker ligger till.

** Mm, det ska gudarna veta …
– Ja, ja, alla har vi våra sidor. Men ”You’ve got to stand for something, or you’ll fall for anything” som Aaron Tippin sjunger.

** Åh, du och din jäkla hästjazz.
– Kom igen, söta countrylåtar är aldrig fel. Och Aaron har så klart en poäng.

** Skit i Aaron, förklara istället ”anpassa till verkligheten”?
– Okej. Minns du Roger Rönnberg på presskonferensen efter att Frölunda åkt rutschkana ur slutspelet?

** Ja …?
– Rönnberg sa: ”Förmodligen tror vi att vi är skickligare än vi är, vi har inte anpassat oss till det lag vi är.” Det kändes som en passning till spelarna, men jag hoppas han inkluderade sig själv och ledarstaben. Frölunda är inte längre ett topplag, inte det ”power house” som Rönnberg gjorde klubben till under sin framgångsrika resa som startade 2013.

** Det där minns jag. Du skrev något om att det var dags för en nystart, en ny resa, ”Vart är vi på väg?” och allt det där. Den texten var faktiskt rätt bra.
– Åh, tack. Betyder mycket när det kommer från dig.

** Ja, ja – fortsätt.
– Så här: Frölunda är nu en mittenklubb som ska utmana sig tillbaka upp i toppen, med detta kommer allt det där vi diskuterat, se över spelsätt, hur man tränar, coachar, jobbar mentalt med individer, grupp et cetera. Men det betyder också, menar jag, om man tittar just på försvarsspelet, att Frölunda behöver se lite var man är, att man inte längre är så bra att man ska spela sig ur varje trång situation, ta hem pucken, vara så där vackert konstruktiv. Fint när det lyckas, gick an när Frölunda var konstant topp 3 och hade folk som kunde sätta pucken i nät (och hade ett PP värt namnet), men i det här läget kostar det att bjuda motståndaren på momentum, på mål. Har du sett hur Rögle spelar?

** Jag har en känsla av att du kommer berätta det för mig.
– Tänk, du känner mig. Nå, Rögle spelar snabbt i egen zon, sätter sig inte i trassel i onödan, back-back i sidled, pucken i rundeln för att byta sida, snabbt långt pass upp i banan – men när alternativ saknas, när det är trångt och skrynkligt, då skickar man ut pucken, via plexit eller bara ut. Det är en vuxen hockey. Frölunda, i sitt nygamla läge, behöver förstå att det är okej att spela likadant. Det är inte att ge upp inställningen att försöka styra spelet via att ha pucken, det är att ”anpassa sig till det lag man är”, till verkligheten.

** Är inte det tråkigt?
– Tråkigt? Tråkigt är väl att förlora hockeymatcher? Har du sett någon som klagat på att Rögle spelar tråkigt? Nä, tänkte väl det. Cam Abbotts gäng spelar hårt och rejält, enkelt när läget kräver det, fin passningshockey när man har möjlighet till det. Det samma gäller ju Skellefteå som en gång stod som modell för Rönnbergs ”Nya Frölunda” och som skulle kunna göra det igen man vill absolut vårda pucken men för den sakens skull spelar man inte naivt utan vuxet. Det kanske är förklaringen till att en back som Roland McKeown såg bättre ut än Stefan Elliott?

** Hm.
– Fick jag dig att tänka lite? Började lukta bränt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hm. Lite. Men du – Frölunda ska ha in några forwards, varför händer det inget?
– Kom igen, vi är inte i maj än. Och bara för inget är presenterat betyder det ju inte att Fredrik Sjöström & Co sitter och rullar tummarna. Erik Källgren och Michael Spacek ska vara klara, sedan kan Sjöström ha fler namn som är klara eller nära, det vet vi ju inget om. Ibland vet inte ens Mr Madhawk.

** Lägg av.
– Jo, det har faktiskt hänt.

** Men Frölundas trupp är ju nästan full?
– Dumheter.

** Va?
– Dumheter.

** Ja, jag hörde! Men … va?
– Så här, på backsidan vet vi inte om den NHL-klubb som draftar Simon Edvinsson (säkert topp 5) vill plocka över över honom direkt eller inte, kan bli en, kan bli två platser att fylla. På forwardssidan är det lite osäkert hur det blir med Max Friberg (NHL-intresse), om Joel Mustonens kropp håller (låt oss innerligt hoppas), kanske ska skadedrabbade (förra säsongen) Daniel Torgersson börja i allsvenskan – och det kan också vara så att Frölunda tittar på att köpa ut någon spelare.

** Varför?
– För att han inte levererar nog med bang for the buck eller för att det finns för många av dennes sort. Säger inte att det blir så, men det kan bli så. Dessutom ska Frölunda lira SHL, CHL och Spengler Cup så det skulle inte förvåna mig om man går med en rätt stor trupp.

** Så du menar att fans inte ska vara oroliga, i alla fall några forwards som har viss förmåga att spela fram till mål och göra mål ska in?
– Det menar jag. Det skulle förvåna mig enormt om allt bara rullar på med typ samma lag. Eller … nej, det kommer helt enkelt inte att hända.

** Men ekonomin? Nästa säsong kommer väl också bli tuff?
– Nu är ju C More-avtalet närmast obeskrivligt bra, men visst … du har rätt här. Det är därför jag undrar lite hur Sjöström & Co tänker med sina högst avlönade, som Johan Sundström, som Jan Mursak, som nämnde Elliott. Kan man fortsätta betala så mycket i pandemiska tider utan att få ut mer? Kan man få ut mer genom att träna/spela på annat vis? Spännande.

** Så de tre har varit sämst, menar du?
– Nej, nej. Har du redan gjort dig av med gråskalan?

** Förlåt, jag tappade den faktiskt.
– Okej. Men trion ovan är den som kostar Frölunda mest, typ 800 000 i månaden – plus sociala avgifter. Klart det är där man tittar först om ekonomin är en ”issue.”

** Karl Henriksson, förresten?
– Ja?

** Han måste väl få spela center nästa säsong?
– Absolut. Annars är det hål i huvudet någonstans.

** Men vem ska då flytta ut på en vinge? Nicklas Lasu, Joel Lundqvist?
– Vi vet ju inte ens hur truppen ser ut, låt oss ta det sedan. Men om det behövs, visst.

** Lasu, förresten, han blev inte den offensive stjärna det var tal om när han kom hem från Finland?
– Helt annan roll i Frölunda, Lasu fick en enda träningsmatch mellan Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson, sedan sattes han (i princip) tillbaka i en gammal roll. Men absolut, Lasu är en av flera som behöver fundera över hur han ska spela bättre nästa säsong. En av flera. Och jag tror inte allt hängde på individerna. Som jag varit inne på, Frölunda behöver återskapa en miljö där spelare …

** … växer. Vi börjar lära oss det där nu, jag och dina läsare.
– Ett subtilt sätt att säga att det får vara nog nu, eller?

** Mm, finns inte plats kvar i hjärnan för mer. Men jag har en känsla av du snart är tillbaka med fler texter?
– Det vet du. Lördag är det SM-final 1 – och det kommer alltid finnas saker att diskutera om Frölunda. Bara läsarna fortsätter betala så fortsätter den här sajten att leverera.

** Okej, tack för i dag då. Vad ska vi göra nu, förresten?
– Upp på träningscykeln.

** Men åh, att du alltid ska hålla på så där …
– Hihi. Vi ses på sadeln.

** Suck.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt