SHL:s övre halva – tankar om lagen, ett försök till tips – mer av gissning

SHL:s övre halva – tankar om lagen, ett försök till tips – mer av gissning

SHL:s övre halva – tankar om lagen, ett försök till tips – mer av gissning

SHL:s övre halva – tankar om lagen, ett försök till tips – mer av gissning

Två dagar kvar till SHL-premiären. Nyfikenheten är stor. Sju lag har vi gått igenom här på sajten. Dags nu för resterande sju.
Chans för er att läsa och reagera igen, tycka jag är rätt eller toksnett ute när jag tippar/gissar att nummer 1 i tabellen blir … ja, vilket lag då?

I går presenterade jag lagen jag tror hamnar på undre halvan av SHL. I dag är det dags för de som i min hjärna hamnar på den övre.
Ni får dem från 7 till 1, men jag upprepar – lägg ytterst lite fokus på ordningen.
Att tippa i vinter – det är mer än någonsin en gissningslek

JAG HAR ALDRIG varit med om en säsong där det varit svårare att försöka tippa en tabell. Det är ju alltid mer av en gissning eftersom trupperna kan fyllas på till 15:e februari, men det brukar ändå finnas vissa indikationer, typ:

”De här lagen måste bara bli bra i vinter.”
”De här bör få det svårt.”

Men den här gången … ta texten i går (läs genom att klicka här, den som missat), jag kunde lätt ha vänt på ordningen, satt 14 som 8 och så vidare. Lätt. Utan problem. Samma i dag, jag kan se min femma, sexa, sjua komma etta.

Hopplöst jobb, alltså. Men roligt? Fan vet, ärligt talat. Däremot gillar jag att gå igenom varje klubb och tycka till. Hoppas ni gör det också. Att läsa, alltså.

Ta en sådan här text för vad den är värd, glöm inte att spelare här och där kan se bra ut, men det handlar om att få ihop grupperna, få dem att växa bäst, tajma det så att man går in i slutspelet med god kvalité, bra känsla och självförtroende.

Vad sa? Har jag skrivit det förut? Sorry, men så viktigt är det.

ANNONS

Okej, då kör vi – nedräkning från 7 till 1. Välkomna.


7 – LEKSAND

* En jäkla bra trupp. Igen. Och just det för mig direkt till kärnan:
Björn Hellkvists gäng har underpresterat två säsonger i rad, först (20/21) i slutspelet, sedan i grundserien och slutspelet. (21/22). Är det något som talar för att det inte blir likadant igen? Kanske att det här är tredje säsongen med Hellkvist, att det tar tid att bygga saker, att det tar tid att gå från lindansargäng till guldutmanare.
De fanatiska fansen hoppas jag är rätt ute med det sistnämnda.
För visst finns truppen för att slåss i toppen. Tveklöst.

* Mantas Armalis ger Kasimir Kaskisuo konkurrens i kassen, Anton Lindholm och Olle Alsing förstärker den backsida som nog varit lite eftersatt, och framåt är det ju bara att kika på namnen i truppen.
Är de lika bra på is som på papper, då kan det blir många glada daladanser i vinter. Jag gillar balansen med skicklighet och arbete, svenskt och utländskt, och på på upptaktsträffen talade veteranen Patrik Zackrisson om en ”tydlig hierarki” och att man ”fått ihop gruppen.”
Så där låter det förstås hos alla lag så här års, men det behöver verkligen stämma i Leksands fall. Med en så här bra trupp som Thomas Johansson har fixat åt Björn Hellkvist – då får denne inte misslyckas igen.

* Vilken Marek Hrivik får se vi, den från 20/21 eller den från 21/22, just tillbaka från den lite annorlunda hockeyn i KHL?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

6 – VÄXJÖ

* Två saker poppar snabbt upp:
1. En ny era tar sin början – utan Sam Hallam.
2. Backsidan – så stark.
Vad gäller ettan så kommer det kännas märkligt, ungefär som den dagen Frölunda spelar matcher utan Roger Rönnberg i båset, men världen är föränderlig, och det ska bli spännande att följa hur Jörgen Jönsson jobbar med att förvalta men också utveckla det Hallam skapat sedan hösten 2012.
Tänk att kunna ersätta Hallam med Jönsson. Vilken lyx!
Tvåan, man slickar sig om munnen åt Lukas Bengtsson, Brian Cooper (älskade honom i Oskarshamn), Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto och Joel Persson. Hur bra är Keegan Lowe, tro? Knappast någon har väl en så meriterad far (Kevin) i alla fall.

* Robert Rosén tycks evigt ung, Joel Kellman var bra i VM och kanske kan ta med sig det in i SHL, då är det två kreativa kvalitetscentrar Växjö förfogar över.  Och så är förstås Erik Josefsson hjärtat i det här laget, han och Rosén förkroppsligar väl Växjö Lakers än mer nu när Sam Hallam lämnat.
Mycket hänger – känner jag – på utväxling eller inte på nyförvärv som Manuel Ågren (håll dig frisk nu, pôjk!), Joachim Blichfeld, Dan Sexton (i nummer 15!), Jayden Halbgewachs och Kalle Kossila. Spännande också att följa unge Victor Stjernborg som varit skadedrabbad men kan mycket.

* Är målvakterna Emil Larmi och Adam Åhman nog bra över 52 omgångar? Å andra sidan brukar försvarsspelet i Växjö alltid göra deras jobb lättare. I alla fall mindre svårt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5 – FRÖLUNDA

* Lasse Johansson är den stora grejen med Frölunda den här vintern. Om han över tid kan göra i SHL vad han gjort i KHL kommer han ge Frölunda bättre matchbilder kvällar då spelet inte stämmer, göra de där extra räddningarna, inte släppa de där billiga målen som skapar uppförsbacke för laget. Det kunde ha räckt långt förra vintern. Större än så var nog inte skillnaden mot Luleå.

* Bättre, snabbare omställningsspel, en lite rakare offensiv, så har Frölunda ofta (inte alltid) sett ut på försäsongen och i CHL. För ett lag som alltid driver spel, trycker tillbaka de flesta motståndare men för ofta torskar på ineffektivitet och spelvändningar emot är det direkt avgörande om dessa för klubben trevliga tendenser håller i sig.

* Det måste vara slut på att ”gå in i väggen” runt jul. Fixar Frölunda det. I så fall … spelare för spelare är ju det här ett lag som kan bråka med de bästa. Men det krävs att nyförvärv som Jere Innala och Anthony Greco med tiden blir viktiga kuggar, att Jacob Nilsson över tid hittar tillbaka efter jobbiga knäskadan och kan ta den där viktiga centerrollen. Finns många ”om” här, men om …

* Backsidan mycket stark. Och där är ändå inte Andreas Borgman med förrän gissningsvis november.

 

4 – FÄRJESTAD

* Det här ska bli enormt spännande. Frågetecken före – utropstecken efter? Eller fortsatta funderingar? Så här: Tomas Mitell kom in förra vintern och räddade Färjestads stjärnbygge, han gjorde det med tuffare kravställning och tydlighet, fick spelarna att kunna vinna på olika sitt, på sina ”skils” men också genom tuffhet, hårdhet – som mot Skellefteå i kvartsfinalen.
Sällan har väl ett tränarbyte haft så positiv effekt.
Nu är Mitell boss från början, för ett på papperet något mindre sprakande lag, i gengäld utan samma skyskrapehöga krav och förväntningar.
Ser fram emot att följa det. Bara så.

* Jätteintressant målvaktssida. Dennis Hildeby är bara 21 – men så bra han var mot slutet av förra säsongen! Matt Tomkins började högt men slutade lågt i Frölunda, kan han hålla en jämnare nivå, är det lättare i Färjestad, känner han mer trygghet? Vem kommer stå flest matcher? Åh, så många frågor.

* Tunga centertapp (Gustav Rydahl, Jacob de la Rose), spännande att följa Remi Elie och Marcus Westfält. I övrigt rätt mycket same old, same old på forwardssidan, och givet vilka starka kort som finns där så … klart att Färjestad ser vasst ut. Men hur vasst?

* Mikael Wikstrand kommer saknas ett tag, men Ville Pokka in, förlängt med Theodor Lennström (bingo!), spännande Joel Nyström, Axel Bergkvist och August Tornberg från allsvenskan – inte alls dumt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

3 – SKELLEFTEÅ

* Undrar om det där glädjeskriket i norra Västerbotten tystnat än. Gällande Joakim Lindströms förlängning, alltså. Löjligt viktig. På flera plan. På isen – sannolikt SHL:s bäste anfallsspelare under senaste tioårsperioden. Utanför isen – sättande exempel och standard för alla andra i laget.
Med Lindström tillbaka växte Skellefteå en klass. Så är det bara. Han fyller förresten 39 i december. Kul för Joel Lundqvist, 40, att det finns i alla fall en kollega som föddes i början av 80-talet …

* Några kännbara tapp, så klart – men att få hem Pär Lindholm och Andreas Wingerli betyder massor, och så snackas det gott om Max Lindholm som öste in poäng i (det riktiga) AIK. Inte minst på forwardssidan finns mycket skicklighet (Jonathan Johnson, Rickard Hugg, Oscar Möller), och så detta:
Andra året för Robert Ohlsson, han som redan från början kändes som en perfect match i ”schtaan.” Ohlsson gillar puckkontroll, lira hockey, vet att han behöver få in mer grit, mer hårdhet, mer elakhet i laget. Bristen på detta betydde för förlust mot Färjestad i våras. Trots Jocke Lindström. Och det kan ändå vara en elak jävel, det …

* Lite fundersam, truppen är lite framtung, va? Men bra topp 4 på backsidan, utveckling under.

* 21/22 hade Skellefteå två riktigt bra målvakter, Gustaf Lindvall och Strauss Mann. I vinter har man Lindvall och en kille som hade en topp 16/17. Linus Söderström, alltså. Jättekul om han kan studsa tillbaka. Men kan han det? Annars blir det mycket att göra för Lindvall.

 

2LULEÅ

* Flashiga stjärnor som Linus Omark och Pontus Andreasson har lämnat, klart att Leo Komarov inte ens fyller en av de kostymerna. Men det är nu inte tanken heller. ”Uncle Leo” med all sin erfarenhet, sitt lagom elaka sätt att spela hockey, har istället kommit till Norrbotten för att ytterligare förstärka Luleås identitet.
Juhani Tyrväinen, Brendan Shinnimin, Oscar Engsund, Erik Gustafssonoch Leo Komarov. Aj!
Det kommer smälla, det kommer spelas hårt, aggressivt, en lagmaskin där lagom ilskne Thomas ”Bulan” Berglund kommer skälla på allt och alla. Finns det något mer passionerat SHL-lag än Luleå? Tror inte det.

* Jesper Sellgren är hemma från Frölunda och Nordamerika, kan han snabbt se ut som han gjorde senast, eller vad har hänt längs vägen?

* Luleå sägs hugga på Mario Kempe, klart att den spetsen vore trevlig att få in givet Omarks och Andreassons adjö, men man kan vinna hockeymatcher på olika sätt. Luleå kommer vara svårt att besegra. Och Einar Emanuelsson kan bli som ett busfräckt nyförvärv skulle han fixa att surfa på slutspelsvågen.

* Kan det – som truppen ser ut i dag – saknas det där lilla extra? Ja. Kan det bli ett problem? Ja. Behöver det vara så? Nej. Är jag kluven? You think …?

 

1 – RÖGLE

* Det här har blivit stället dit spelare vill för att utvecklas, där NHL-klubbar gärna sätter sina talanger för att de ska utvecklas på bästa sätt. Tvillingarna Chris och Cam Abbott har byggt en miljö där både unga och lite äldre spelare tycks växa, värdet av det går aldrig att snacka bort.

* Vad än Cam Abbott sa på SHL-träffen så är det klart att Rögle vill ha in ännu en back, gärna en spelskicklig, en toppback, men inte minst för bredden, för att inte vara så skadekänsligt. Backsidan är dock redan bra, tung, hård, stark – och genombrottsläge för William Wallinder. Men lite tunn ändå, väl?

* Mattias Sjögren har slutat, risken är väl att Ted Brithén aldrig kommer tilllbaka, och det är klart att toppkedjan med Daniel Zaar, Adam Tambellini och Dennis Everberg kommer behöva leda och leverera. Men det räcker med en titt på truppen för att se hur mycket mer intressant det finns, Anton Bengtsson som likt ett fint vin bara blir bättre, supertalangen Marco Kasper som kan komma att tjusa oss i vinter, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, nya Kim Rosdahl och Riley Sheen … med flera, med flera.
Ungt och gammalt. Rutinerat och lovande.
I en utvecklande miljö ska detta bygge bara bli bra.
Släng in en offensiv back på det, så…

* Målvaktssidan håller hög klass.

* Theodor Niederbach har det snackats länge om. Lyfte aldrig riktigt i Frölunda. Kanske får vi nu se om det var Göteborgsklubbens fel eller hans eget.

***

Som alltid – tack till fantastiska eliteprospects.com!

 

Två dagar kvar till SHL-premiären. Nyfikenheten är stor. Sju lag har vi gått igenom här på sajten. Dags nu för resterande sju.
Chans för er att läsa och reagera igen, tycka jag är rätt eller toksnett ute när jag tippar/gissar att nummer 1 i tabellen blir … ja, vilket lag då?

I går presenterade jag lagen jag tror hamnar på undre halvan av SHL. I dag är det dags för de som i min hjärna hamnar på den övre.
Ni får dem från 7 till 1, men jag upprepar – lägg ytterst lite fokus på ordningen.
Att tippa i vinter – det är mer än någonsin en gissningslek

JAG HAR ALDRIG varit med om en säsong där det varit svårare att försöka tippa en tabell. Det är ju alltid mer av en gissning eftersom trupperna kan fyllas på till 15:e februari, men det brukar ändå finnas vissa indikationer, typ:

”De här lagen måste bara bli bra i vinter.”
”De här bör få det svårt.”

Men den här gången … ta texten i går (läs genom att klicka här, den som missat), jag kunde lätt ha vänt på ordningen, satt 14 som 8 och så vidare. Lätt. Utan problem. Samma i dag, jag kan se min femma, sexa, sjua komma etta.

Hopplöst jobb, alltså. Men roligt? Fan vet, ärligt talat. Däremot gillar jag att gå igenom varje klubb och tycka till. Hoppas ni gör det också. Att läsa, alltså.

Ta en sådan här text för vad den är värd, glöm inte att spelare här och där kan se bra ut, men det handlar om att få ihop grupperna, få dem att växa bäst, tajma det så att man går in i slutspelet med god kvalité, bra känsla och självförtroende.

Vad sa? Har jag skrivit det förut? Sorry, men så viktigt är det.

ANNONS

Okej, då kör vi – nedräkning från 7 till 1. Välkomna.


7 – LEKSAND

* En jäkla bra trupp. Igen. Och just det för mig direkt till kärnan:
Björn Hellkvists gäng har underpresterat två säsonger i rad, först (20/21) i slutspelet, sedan i grundserien och slutspelet. (21/22). Är det något som talar för att det inte blir likadant igen? Kanske att det här är tredje säsongen med Hellkvist, att det tar tid att bygga saker, att det tar tid att gå från lindansargäng till guldutmanare.
De fanatiska fansen hoppas jag är rätt ute med det sistnämnda.
För visst finns truppen för att slåss i toppen. Tveklöst.

* Mantas Armalis ger Kasimir Kaskisuo konkurrens i kassen, Anton Lindholm och Olle Alsing förstärker den backsida som nog varit lite eftersatt, och framåt är det ju bara att kika på namnen i truppen.
Är de lika bra på is som på papper, då kan det blir många glada daladanser i vinter. Jag gillar balansen med skicklighet och arbete, svenskt och utländskt, och på på upptaktsträffen talade veteranen Patrik Zackrisson om en ”tydlig hierarki” och att man ”fått ihop gruppen.”
Så där låter det förstås hos alla lag så här års, men det behöver verkligen stämma i Leksands fall. Med en så här bra trupp som Thomas Johansson har fixat åt Björn Hellkvist – då får denne inte misslyckas igen.

* Vilken Marek Hrivik får se vi, den från 20/21 eller den från 21/22, just tillbaka från den lite annorlunda hockeyn i KHL?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

6 – VÄXJÖ

* Två saker poppar snabbt upp:
1. En ny era tar sin början – utan Sam Hallam.
2. Backsidan – så stark.
Vad gäller ettan så kommer det kännas märkligt, ungefär som den dagen Frölunda spelar matcher utan Roger Rönnberg i båset, men världen är föränderlig, och det ska bli spännande att följa hur Jörgen Jönsson jobbar med att förvalta men också utveckla det Hallam skapat sedan hösten 2012.
Tänk att kunna ersätta Hallam med Jönsson. Vilken lyx!
Tvåan, man slickar sig om munnen åt Lukas Bengtsson, Brian Cooper (älskade honom i Oskarshamn), Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto och Joel Persson. Hur bra är Keegan Lowe, tro? Knappast någon har väl en så meriterad far (Kevin) i alla fall.

* Robert Rosén tycks evigt ung, Joel Kellman var bra i VM och kanske kan ta med sig det in i SHL, då är det två kreativa kvalitetscentrar Växjö förfogar över.  Och så är förstås Erik Josefsson hjärtat i det här laget, han och Rosén förkroppsligar väl Växjö Lakers än mer nu när Sam Hallam lämnat.
Mycket hänger – känner jag – på utväxling eller inte på nyförvärv som Manuel Ågren (håll dig frisk nu, pôjk!), Joachim Blichfeld, Dan Sexton (i nummer 15!), Jayden Halbgewachs och Kalle Kossila. Spännande också att följa unge Victor Stjernborg som varit skadedrabbad men kan mycket.

* Är målvakterna Emil Larmi och Adam Åhman nog bra över 52 omgångar? Å andra sidan brukar försvarsspelet i Växjö alltid göra deras jobb lättare. I alla fall mindre svårt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5 – FRÖLUNDA

* Lasse Johansson är den stora grejen med Frölunda den här vintern. Om han över tid kan göra i SHL vad han gjort i KHL kommer han ge Frölunda bättre matchbilder kvällar då spelet inte stämmer, göra de där extra räddningarna, inte släppa de där billiga målen som skapar uppförsbacke för laget. Det kunde ha räckt långt förra vintern. Större än så var nog inte skillnaden mot Luleå.

* Bättre, snabbare omställningsspel, en lite rakare offensiv, så har Frölunda ofta (inte alltid) sett ut på försäsongen och i CHL. För ett lag som alltid driver spel, trycker tillbaka de flesta motståndare men för ofta torskar på ineffektivitet och spelvändningar emot är det direkt avgörande om dessa för klubben trevliga tendenser håller i sig.

* Det måste vara slut på att ”gå in i väggen” runt jul. Fixar Frölunda det. I så fall … spelare för spelare är ju det här ett lag som kan bråka med de bästa. Men det krävs att nyförvärv som Jere Innala och Anthony Greco med tiden blir viktiga kuggar, att Jacob Nilsson över tid hittar tillbaka efter jobbiga knäskadan och kan ta den där viktiga centerrollen. Finns många ”om” här, men om …

* Backsidan mycket stark. Och där är ändå inte Andreas Borgman med förrän gissningsvis november.

 

4 – FÄRJESTAD

* Det här ska bli enormt spännande. Frågetecken före – utropstecken efter? Eller fortsatta funderingar? Så här: Tomas Mitell kom in förra vintern och räddade Färjestads stjärnbygge, han gjorde det med tuffare kravställning och tydlighet, fick spelarna att kunna vinna på olika sitt, på sina ”skils” men också genom tuffhet, hårdhet – som mot Skellefteå i kvartsfinalen.
Sällan har väl ett tränarbyte haft så positiv effekt.
Nu är Mitell boss från början, för ett på papperet något mindre sprakande lag, i gengäld utan samma skyskrapehöga krav och förväntningar.
Ser fram emot att följa det. Bara så.

* Jätteintressant målvaktssida. Dennis Hildeby är bara 21 – men så bra han var mot slutet av förra säsongen! Matt Tomkins började högt men slutade lågt i Frölunda, kan han hålla en jämnare nivå, är det lättare i Färjestad, känner han mer trygghet? Vem kommer stå flest matcher? Åh, så många frågor.

* Tunga centertapp (Gustav Rydahl, Jacob de la Rose), spännande att följa Remi Elie och Marcus Westfält. I övrigt rätt mycket same old, same old på forwardssidan, och givet vilka starka kort som finns där så … klart att Färjestad ser vasst ut. Men hur vasst?

* Mikael Wikstrand kommer saknas ett tag, men Ville Pokka in, förlängt med Theodor Lennström (bingo!), spännande Joel Nyström, Axel Bergkvist och August Tornberg från allsvenskan – inte alls dumt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

3 – SKELLEFTEÅ

* Undrar om det där glädjeskriket i norra Västerbotten tystnat än. Gällande Joakim Lindströms förlängning, alltså. Löjligt viktig. På flera plan. På isen – sannolikt SHL:s bäste anfallsspelare under senaste tioårsperioden. Utanför isen – sättande exempel och standard för alla andra i laget.
Med Lindström tillbaka växte Skellefteå en klass. Så är det bara. Han fyller förresten 39 i december. Kul för Joel Lundqvist, 40, att det finns i alla fall en kollega som föddes i början av 80-talet …

* Några kännbara tapp, så klart – men att få hem Pär Lindholm och Andreas Wingerli betyder massor, och så snackas det gott om Max Lindholm som öste in poäng i (det riktiga) AIK. Inte minst på forwardssidan finns mycket skicklighet (Jonathan Johnson, Rickard Hugg, Oscar Möller), och så detta:
Andra året för Robert Ohlsson, han som redan från början kändes som en perfect match i ”schtaan.” Ohlsson gillar puckkontroll, lira hockey, vet att han behöver få in mer grit, mer hårdhet, mer elakhet i laget. Bristen på detta betydde för förlust mot Färjestad i våras. Trots Jocke Lindström. Och det kan ändå vara en elak jävel, det …

* Lite fundersam, truppen är lite framtung, va? Men bra topp 4 på backsidan, utveckling under.

* 21/22 hade Skellefteå två riktigt bra målvakter, Gustaf Lindvall och Strauss Mann. I vinter har man Lindvall och en kille som hade en topp 16/17. Linus Söderström, alltså. Jättekul om han kan studsa tillbaka. Men kan han det? Annars blir det mycket att göra för Lindvall.

 

2LULEÅ

* Flashiga stjärnor som Linus Omark och Pontus Andreasson har lämnat, klart att Leo Komarov inte ens fyller en av de kostymerna. Men det är nu inte tanken heller. ”Uncle Leo” med all sin erfarenhet, sitt lagom elaka sätt att spela hockey, har istället kommit till Norrbotten för att ytterligare förstärka Luleås identitet.
Juhani Tyrväinen, Brendan Shinnimin, Oscar Engsund, Erik Gustafssonoch Leo Komarov. Aj!
Det kommer smälla, det kommer spelas hårt, aggressivt, en lagmaskin där lagom ilskne Thomas ”Bulan” Berglund kommer skälla på allt och alla. Finns det något mer passionerat SHL-lag än Luleå? Tror inte det.

* Jesper Sellgren är hemma från Frölunda och Nordamerika, kan han snabbt se ut som han gjorde senast, eller vad har hänt längs vägen?

* Luleå sägs hugga på Mario Kempe, klart att den spetsen vore trevlig att få in givet Omarks och Andreassons adjö, men man kan vinna hockeymatcher på olika sätt. Luleå kommer vara svårt att besegra. Och Einar Emanuelsson kan bli som ett busfräckt nyförvärv skulle han fixa att surfa på slutspelsvågen.

* Kan det – som truppen ser ut i dag – saknas det där lilla extra? Ja. Kan det bli ett problem? Ja. Behöver det vara så? Nej. Är jag kluven? You think …?

 

1 – RÖGLE

* Det här har blivit stället dit spelare vill för att utvecklas, där NHL-klubbar gärna sätter sina talanger för att de ska utvecklas på bästa sätt. Tvillingarna Chris och Cam Abbott har byggt en miljö där både unga och lite äldre spelare tycks växa, värdet av det går aldrig att snacka bort.

* Vad än Cam Abbott sa på SHL-träffen så är det klart att Rögle vill ha in ännu en back, gärna en spelskicklig, en toppback, men inte minst för bredden, för att inte vara så skadekänsligt. Backsidan är dock redan bra, tung, hård, stark – och genombrottsläge för William Wallinder. Men lite tunn ändå, väl?

* Mattias Sjögren har slutat, risken är väl att Ted Brithén aldrig kommer tilllbaka, och det är klart att toppkedjan med Daniel Zaar, Adam Tambellini och Dennis Everberg kommer behöva leda och leverera. Men det räcker med en titt på truppen för att se hur mycket mer intressant det finns, Anton Bengtsson som likt ett fint vin bara blir bättre, supertalangen Marco Kasper som kan komma att tjusa oss i vinter, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, nya Kim Rosdahl och Riley Sheen … med flera, med flera.
Ungt och gammalt. Rutinerat och lovande.
I en utvecklande miljö ska detta bygge bara bli bra.
Släng in en offensiv back på det, så…

* Målvaktssidan håller hög klass.

* Theodor Niederbach har det snackats länge om. Lyfte aldrig riktigt i Frölunda. Kanske får vi nu se om det var Göteborgsklubbens fel eller hans eget.

***

Som alltid – tack till fantastiska eliteprospects.com!

 

Två dagar kvar till SHL-premiären. Nyfikenheten är stor. Sju lag har vi gått igenom här på sajten. Dags nu för resterande sju.
Chans för er att läsa och reagera igen, tycka jag är rätt eller toksnett ute när jag tippar/gissar att nummer 1 i tabellen blir … ja, vilket lag då?

I går presenterade jag lagen jag tror hamnar på undre halvan av SHL. I dag är det dags för de som i min hjärna hamnar på den övre.
Ni får dem från 7 till 1, men jag upprepar – lägg ytterst lite fokus på ordningen.
Att tippa i vinter – det är mer än någonsin en gissningslek

JAG HAR ALDRIG varit med om en säsong där det varit svårare att försöka tippa en tabell. Det är ju alltid mer av en gissning eftersom trupperna kan fyllas på till 15:e februari, men det brukar ändå finnas vissa indikationer, typ:

”De här lagen måste bara bli bra i vinter.”
”De här bör få det svårt.”

Men den här gången … ta texten i går (läs genom att klicka här, den som missat), jag kunde lätt ha vänt på ordningen, satt 14 som 8 och så vidare. Lätt. Utan problem. Samma i dag, jag kan se min femma, sexa, sjua komma etta.

Hopplöst jobb, alltså. Men roligt? Fan vet, ärligt talat. Däremot gillar jag att gå igenom varje klubb och tycka till. Hoppas ni gör det också. Att läsa, alltså.

Ta en sådan här text för vad den är värd, glöm inte att spelare här och där kan se bra ut, men det handlar om att få ihop grupperna, få dem att växa bäst, tajma det så att man går in i slutspelet med god kvalité, bra känsla och självförtroende.

Vad sa? Har jag skrivit det förut? Sorry, men så viktigt är det.

ANNONS

Okej, då kör vi – nedräkning från 7 till 1. Välkomna.


7 – LEKSAND

* En jäkla bra trupp. Igen. Och just det för mig direkt till kärnan:
Björn Hellkvists gäng har underpresterat två säsonger i rad, först (20/21) i slutspelet, sedan i grundserien och slutspelet. (21/22). Är det något som talar för att det inte blir likadant igen? Kanske att det här är tredje säsongen med Hellkvist, att det tar tid att bygga saker, att det tar tid att gå från lindansargäng till guldutmanare.
De fanatiska fansen hoppas jag är rätt ute med det sistnämnda.
För visst finns truppen för att slåss i toppen. Tveklöst.

* Mantas Armalis ger Kasimir Kaskisuo konkurrens i kassen, Anton Lindholm och Olle Alsing förstärker den backsida som nog varit lite eftersatt, och framåt är det ju bara att kika på namnen i truppen.
Är de lika bra på is som på papper, då kan det blir många glada daladanser i vinter. Jag gillar balansen med skicklighet och arbete, svenskt och utländskt, och på på upptaktsträffen talade veteranen Patrik Zackrisson om en ”tydlig hierarki” och att man ”fått ihop gruppen.”
Så där låter det förstås hos alla lag så här års, men det behöver verkligen stämma i Leksands fall. Med en så här bra trupp som Thomas Johansson har fixat åt Björn Hellkvist – då får denne inte misslyckas igen.

* Vilken Marek Hrivik får se vi, den från 20/21 eller den från 21/22, just tillbaka från den lite annorlunda hockeyn i KHL?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

6 – VÄXJÖ

* Två saker poppar snabbt upp:
1. En ny era tar sin början – utan Sam Hallam.
2. Backsidan – så stark.
Vad gäller ettan så kommer det kännas märkligt, ungefär som den dagen Frölunda spelar matcher utan Roger Rönnberg i båset, men världen är föränderlig, och det ska bli spännande att följa hur Jörgen Jönsson jobbar med att förvalta men också utveckla det Hallam skapat sedan hösten 2012.
Tänk att kunna ersätta Hallam med Jönsson. Vilken lyx!
Tvåan, man slickar sig om munnen åt Lukas Bengtsson, Brian Cooper (älskade honom i Oskarshamn), Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto och Joel Persson. Hur bra är Keegan Lowe, tro? Knappast någon har väl en så meriterad far (Kevin) i alla fall.

* Robert Rosén tycks evigt ung, Joel Kellman var bra i VM och kanske kan ta med sig det in i SHL, då är det två kreativa kvalitetscentrar Växjö förfogar över.  Och så är förstås Erik Josefsson hjärtat i det här laget, han och Rosén förkroppsligar väl Växjö Lakers än mer nu när Sam Hallam lämnat.
Mycket hänger – känner jag – på utväxling eller inte på nyförvärv som Manuel Ågren (håll dig frisk nu, pôjk!), Joachim Blichfeld, Dan Sexton (i nummer 15!), Jayden Halbgewachs och Kalle Kossila. Spännande också att följa unge Victor Stjernborg som varit skadedrabbad men kan mycket.

* Är målvakterna Emil Larmi och Adam Åhman nog bra över 52 omgångar? Å andra sidan brukar försvarsspelet i Växjö alltid göra deras jobb lättare. I alla fall mindre svårt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5 – FRÖLUNDA

* Lasse Johansson är den stora grejen med Frölunda den här vintern. Om han över tid kan göra i SHL vad han gjort i KHL kommer han ge Frölunda bättre matchbilder kvällar då spelet inte stämmer, göra de där extra räddningarna, inte släppa de där billiga målen som skapar uppförsbacke för laget. Det kunde ha räckt långt förra vintern. Större än så var nog inte skillnaden mot Luleå.

* Bättre, snabbare omställningsspel, en lite rakare offensiv, så har Frölunda ofta (inte alltid) sett ut på försäsongen och i CHL. För ett lag som alltid driver spel, trycker tillbaka de flesta motståndare men för ofta torskar på ineffektivitet och spelvändningar emot är det direkt avgörande om dessa för klubben trevliga tendenser håller i sig.

* Det måste vara slut på att ”gå in i väggen” runt jul. Fixar Frölunda det. I så fall … spelare för spelare är ju det här ett lag som kan bråka med de bästa. Men det krävs att nyförvärv som Jere Innala och Anthony Greco med tiden blir viktiga kuggar, att Jacob Nilsson över tid hittar tillbaka efter jobbiga knäskadan och kan ta den där viktiga centerrollen. Finns många ”om” här, men om …

* Backsidan mycket stark. Och där är ändå inte Andreas Borgman med förrän gissningsvis november.

 

4 – FÄRJESTAD

* Det här ska bli enormt spännande. Frågetecken före – utropstecken efter? Eller fortsatta funderingar? Så här: Tomas Mitell kom in förra vintern och räddade Färjestads stjärnbygge, han gjorde det med tuffare kravställning och tydlighet, fick spelarna att kunna vinna på olika sitt, på sina ”skils” men också genom tuffhet, hårdhet – som mot Skellefteå i kvartsfinalen.
Sällan har väl ett tränarbyte haft så positiv effekt.
Nu är Mitell boss från början, för ett på papperet något mindre sprakande lag, i gengäld utan samma skyskrapehöga krav och förväntningar.
Ser fram emot att följa det. Bara så.

* Jätteintressant målvaktssida. Dennis Hildeby är bara 21 – men så bra han var mot slutet av förra säsongen! Matt Tomkins började högt men slutade lågt i Frölunda, kan han hålla en jämnare nivå, är det lättare i Färjestad, känner han mer trygghet? Vem kommer stå flest matcher? Åh, så många frågor.

* Tunga centertapp (Gustav Rydahl, Jacob de la Rose), spännande att följa Remi Elie och Marcus Westfält. I övrigt rätt mycket same old, same old på forwardssidan, och givet vilka starka kort som finns där så … klart att Färjestad ser vasst ut. Men hur vasst?

* Mikael Wikstrand kommer saknas ett tag, men Ville Pokka in, förlängt med Theodor Lennström (bingo!), spännande Joel Nyström, Axel Bergkvist och August Tornberg från allsvenskan – inte alls dumt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

3 – SKELLEFTEÅ

* Undrar om det där glädjeskriket i norra Västerbotten tystnat än. Gällande Joakim Lindströms förlängning, alltså. Löjligt viktig. På flera plan. På isen – sannolikt SHL:s bäste anfallsspelare under senaste tioårsperioden. Utanför isen – sättande exempel och standard för alla andra i laget.
Med Lindström tillbaka växte Skellefteå en klass. Så är det bara. Han fyller förresten 39 i december. Kul för Joel Lundqvist, 40, att det finns i alla fall en kollega som föddes i början av 80-talet …

* Några kännbara tapp, så klart – men att få hem Pär Lindholm och Andreas Wingerli betyder massor, och så snackas det gott om Max Lindholm som öste in poäng i (det riktiga) AIK. Inte minst på forwardssidan finns mycket skicklighet (Jonathan Johnson, Rickard Hugg, Oscar Möller), och så detta:
Andra året för Robert Ohlsson, han som redan från början kändes som en perfect match i ”schtaan.” Ohlsson gillar puckkontroll, lira hockey, vet att han behöver få in mer grit, mer hårdhet, mer elakhet i laget. Bristen på detta betydde för förlust mot Färjestad i våras. Trots Jocke Lindström. Och det kan ändå vara en elak jävel, det …

* Lite fundersam, truppen är lite framtung, va? Men bra topp 4 på backsidan, utveckling under.

* 21/22 hade Skellefteå två riktigt bra målvakter, Gustaf Lindvall och Strauss Mann. I vinter har man Lindvall och en kille som hade en topp 16/17. Linus Söderström, alltså. Jättekul om han kan studsa tillbaka. Men kan han det? Annars blir det mycket att göra för Lindvall.

 

2LULEÅ

* Flashiga stjärnor som Linus Omark och Pontus Andreasson har lämnat, klart att Leo Komarov inte ens fyller en av de kostymerna. Men det är nu inte tanken heller. ”Uncle Leo” med all sin erfarenhet, sitt lagom elaka sätt att spela hockey, har istället kommit till Norrbotten för att ytterligare förstärka Luleås identitet.
Juhani Tyrväinen, Brendan Shinnimin, Oscar Engsund, Erik Gustafssonoch Leo Komarov. Aj!
Det kommer smälla, det kommer spelas hårt, aggressivt, en lagmaskin där lagom ilskne Thomas ”Bulan” Berglund kommer skälla på allt och alla. Finns det något mer passionerat SHL-lag än Luleå? Tror inte det.

* Jesper Sellgren är hemma från Frölunda och Nordamerika, kan han snabbt se ut som han gjorde senast, eller vad har hänt längs vägen?

* Luleå sägs hugga på Mario Kempe, klart att den spetsen vore trevlig att få in givet Omarks och Andreassons adjö, men man kan vinna hockeymatcher på olika sätt. Luleå kommer vara svårt att besegra. Och Einar Emanuelsson kan bli som ett busfräckt nyförvärv skulle han fixa att surfa på slutspelsvågen.

* Kan det – som truppen ser ut i dag – saknas det där lilla extra? Ja. Kan det bli ett problem? Ja. Behöver det vara så? Nej. Är jag kluven? You think …?

 

1 – RÖGLE

* Det här har blivit stället dit spelare vill för att utvecklas, där NHL-klubbar gärna sätter sina talanger för att de ska utvecklas på bästa sätt. Tvillingarna Chris och Cam Abbott har byggt en miljö där både unga och lite äldre spelare tycks växa, värdet av det går aldrig att snacka bort.

* Vad än Cam Abbott sa på SHL-träffen så är det klart att Rögle vill ha in ännu en back, gärna en spelskicklig, en toppback, men inte minst för bredden, för att inte vara så skadekänsligt. Backsidan är dock redan bra, tung, hård, stark – och genombrottsläge för William Wallinder. Men lite tunn ändå, väl?

* Mattias Sjögren har slutat, risken är väl att Ted Brithén aldrig kommer tilllbaka, och det är klart att toppkedjan med Daniel Zaar, Adam Tambellini och Dennis Everberg kommer behöva leda och leverera. Men det räcker med en titt på truppen för att se hur mycket mer intressant det finns, Anton Bengtsson som likt ett fint vin bara blir bättre, supertalangen Marco Kasper som kan komma att tjusa oss i vinter, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, nya Kim Rosdahl och Riley Sheen … med flera, med flera.
Ungt och gammalt. Rutinerat och lovande.
I en utvecklande miljö ska detta bygge bara bli bra.
Släng in en offensiv back på det, så…

* Målvaktssidan håller hög klass.

* Theodor Niederbach har det snackats länge om. Lyfte aldrig riktigt i Frölunda. Kanske får vi nu se om det var Göteborgsklubbens fel eller hans eget.

***

Som alltid – tack till fantastiska eliteprospects.com!

 

Två dagar kvar till SHL-premiären. Nyfikenheten är stor. Sju lag har vi gått igenom här på sajten. Dags nu för resterande sju.
Chans för er att läsa och reagera igen, tycka jag är rätt eller toksnett ute när jag tippar/gissar att nummer 1 i tabellen blir … ja, vilket lag då?

I går presenterade jag lagen jag tror hamnar på undre halvan av SHL. I dag är det dags för de som i min hjärna hamnar på den övre.
Ni får dem från 7 till 1, men jag upprepar – lägg ytterst lite fokus på ordningen.
Att tippa i vinter – det är mer än någonsin en gissningslek

JAG HAR ALDRIG varit med om en säsong där det varit svårare att försöka tippa en tabell. Det är ju alltid mer av en gissning eftersom trupperna kan fyllas på till 15:e februari, men det brukar ändå finnas vissa indikationer, typ:

”De här lagen måste bara bli bra i vinter.”
”De här bör få det svårt.”

Men den här gången … ta texten i går (läs genom att klicka här, den som missat), jag kunde lätt ha vänt på ordningen, satt 14 som 8 och så vidare. Lätt. Utan problem. Samma i dag, jag kan se min femma, sexa, sjua komma etta.

Hopplöst jobb, alltså. Men roligt? Fan vet, ärligt talat. Däremot gillar jag att gå igenom varje klubb och tycka till. Hoppas ni gör det också. Att läsa, alltså.

Ta en sådan här text för vad den är värd, glöm inte att spelare här och där kan se bra ut, men det handlar om att få ihop grupperna, få dem att växa bäst, tajma det så att man går in i slutspelet med god kvalité, bra känsla och självförtroende.

Vad sa? Har jag skrivit det förut? Sorry, men så viktigt är det.

ANNONS

Okej, då kör vi – nedräkning från 7 till 1. Välkomna.


7 – LEKSAND

* En jäkla bra trupp. Igen. Och just det för mig direkt till kärnan:
Björn Hellkvists gäng har underpresterat två säsonger i rad, först (20/21) i slutspelet, sedan i grundserien och slutspelet. (21/22). Är det något som talar för att det inte blir likadant igen? Kanske att det här är tredje säsongen med Hellkvist, att det tar tid att bygga saker, att det tar tid att gå från lindansargäng till guldutmanare.
De fanatiska fansen hoppas jag är rätt ute med det sistnämnda.
För visst finns truppen för att slåss i toppen. Tveklöst.

* Mantas Armalis ger Kasimir Kaskisuo konkurrens i kassen, Anton Lindholm och Olle Alsing förstärker den backsida som nog varit lite eftersatt, och framåt är det ju bara att kika på namnen i truppen.
Är de lika bra på is som på papper, då kan det blir många glada daladanser i vinter. Jag gillar balansen med skicklighet och arbete, svenskt och utländskt, och på på upptaktsträffen talade veteranen Patrik Zackrisson om en ”tydlig hierarki” och att man ”fått ihop gruppen.”
Så där låter det förstås hos alla lag så här års, men det behöver verkligen stämma i Leksands fall. Med en så här bra trupp som Thomas Johansson har fixat åt Björn Hellkvist – då får denne inte misslyckas igen.

* Vilken Marek Hrivik får se vi, den från 20/21 eller den från 21/22, just tillbaka från den lite annorlunda hockeyn i KHL?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

6 – VÄXJÖ

* Två saker poppar snabbt upp:
1. En ny era tar sin början – utan Sam Hallam.
2. Backsidan – så stark.
Vad gäller ettan så kommer det kännas märkligt, ungefär som den dagen Frölunda spelar matcher utan Roger Rönnberg i båset, men världen är föränderlig, och det ska bli spännande att följa hur Jörgen Jönsson jobbar med att förvalta men också utveckla det Hallam skapat sedan hösten 2012.
Tänk att kunna ersätta Hallam med Jönsson. Vilken lyx!
Tvåan, man slickar sig om munnen åt Lukas Bengtsson, Brian Cooper (älskade honom i Oskarshamn), Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto och Joel Persson. Hur bra är Keegan Lowe, tro? Knappast någon har väl en så meriterad far (Kevin) i alla fall.

* Robert Rosén tycks evigt ung, Joel Kellman var bra i VM och kanske kan ta med sig det in i SHL, då är det två kreativa kvalitetscentrar Växjö förfogar över.  Och så är förstås Erik Josefsson hjärtat i det här laget, han och Rosén förkroppsligar väl Växjö Lakers än mer nu när Sam Hallam lämnat.
Mycket hänger – känner jag – på utväxling eller inte på nyförvärv som Manuel Ågren (håll dig frisk nu, pôjk!), Joachim Blichfeld, Dan Sexton (i nummer 15!), Jayden Halbgewachs och Kalle Kossila. Spännande också att följa unge Victor Stjernborg som varit skadedrabbad men kan mycket.

* Är målvakterna Emil Larmi och Adam Åhman nog bra över 52 omgångar? Å andra sidan brukar försvarsspelet i Växjö alltid göra deras jobb lättare. I alla fall mindre svårt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

5 – FRÖLUNDA

* Lasse Johansson är den stora grejen med Frölunda den här vintern. Om han över tid kan göra i SHL vad han gjort i KHL kommer han ge Frölunda bättre matchbilder kvällar då spelet inte stämmer, göra de där extra räddningarna, inte släppa de där billiga målen som skapar uppförsbacke för laget. Det kunde ha räckt långt förra vintern. Större än så var nog inte skillnaden mot Luleå.

* Bättre, snabbare omställningsspel, en lite rakare offensiv, så har Frölunda ofta (inte alltid) sett ut på försäsongen och i CHL. För ett lag som alltid driver spel, trycker tillbaka de flesta motståndare men för ofta torskar på ineffektivitet och spelvändningar emot är det direkt avgörande om dessa för klubben trevliga tendenser håller i sig.

* Det måste vara slut på att ”gå in i väggen” runt jul. Fixar Frölunda det. I så fall … spelare för spelare är ju det här ett lag som kan bråka med de bästa. Men det krävs att nyförvärv som Jere Innala och Anthony Greco med tiden blir viktiga kuggar, att Jacob Nilsson över tid hittar tillbaka efter jobbiga knäskadan och kan ta den där viktiga centerrollen. Finns många ”om” här, men om …

* Backsidan mycket stark. Och där är ändå inte Andreas Borgman med förrän gissningsvis november.

 

4 – FÄRJESTAD

* Det här ska bli enormt spännande. Frågetecken före – utropstecken efter? Eller fortsatta funderingar? Så här: Tomas Mitell kom in förra vintern och räddade Färjestads stjärnbygge, han gjorde det med tuffare kravställning och tydlighet, fick spelarna att kunna vinna på olika sitt, på sina ”skils” men också genom tuffhet, hårdhet – som mot Skellefteå i kvartsfinalen.
Sällan har väl ett tränarbyte haft så positiv effekt.
Nu är Mitell boss från början, för ett på papperet något mindre sprakande lag, i gengäld utan samma skyskrapehöga krav och förväntningar.
Ser fram emot att följa det. Bara så.

* Jätteintressant målvaktssida. Dennis Hildeby är bara 21 – men så bra han var mot slutet av förra säsongen! Matt Tomkins började högt men slutade lågt i Frölunda, kan han hålla en jämnare nivå, är det lättare i Färjestad, känner han mer trygghet? Vem kommer stå flest matcher? Åh, så många frågor.

* Tunga centertapp (Gustav Rydahl, Jacob de la Rose), spännande att följa Remi Elie och Marcus Westfält. I övrigt rätt mycket same old, same old på forwardssidan, och givet vilka starka kort som finns där så … klart att Färjestad ser vasst ut. Men hur vasst?

* Mikael Wikstrand kommer saknas ett tag, men Ville Pokka in, förlängt med Theodor Lennström (bingo!), spännande Joel Nyström, Axel Bergkvist och August Tornberg från allsvenskan – inte alls dumt.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

3 – SKELLEFTEÅ

* Undrar om det där glädjeskriket i norra Västerbotten tystnat än. Gällande Joakim Lindströms förlängning, alltså. Löjligt viktig. På flera plan. På isen – sannolikt SHL:s bäste anfallsspelare under senaste tioårsperioden. Utanför isen – sättande exempel och standard för alla andra i laget.
Med Lindström tillbaka växte Skellefteå en klass. Så är det bara. Han fyller förresten 39 i december. Kul för Joel Lundqvist, 40, att det finns i alla fall en kollega som föddes i början av 80-talet …

* Några kännbara tapp, så klart – men att få hem Pär Lindholm och Andreas Wingerli betyder massor, och så snackas det gott om Max Lindholm som öste in poäng i (det riktiga) AIK. Inte minst på forwardssidan finns mycket skicklighet (Jonathan Johnson, Rickard Hugg, Oscar Möller), och så detta:
Andra året för Robert Ohlsson, han som redan från början kändes som en perfect match i ”schtaan.” Ohlsson gillar puckkontroll, lira hockey, vet att han behöver få in mer grit, mer hårdhet, mer elakhet i laget. Bristen på detta betydde för förlust mot Färjestad i våras. Trots Jocke Lindström. Och det kan ändå vara en elak jävel, det …

* Lite fundersam, truppen är lite framtung, va? Men bra topp 4 på backsidan, utveckling under.

* 21/22 hade Skellefteå två riktigt bra målvakter, Gustaf Lindvall och Strauss Mann. I vinter har man Lindvall och en kille som hade en topp 16/17. Linus Söderström, alltså. Jättekul om han kan studsa tillbaka. Men kan han det? Annars blir det mycket att göra för Lindvall.

 

2LULEÅ

* Flashiga stjärnor som Linus Omark och Pontus Andreasson har lämnat, klart att Leo Komarov inte ens fyller en av de kostymerna. Men det är nu inte tanken heller. ”Uncle Leo” med all sin erfarenhet, sitt lagom elaka sätt att spela hockey, har istället kommit till Norrbotten för att ytterligare förstärka Luleås identitet.
Juhani Tyrväinen, Brendan Shinnimin, Oscar Engsund, Erik Gustafssonoch Leo Komarov. Aj!
Det kommer smälla, det kommer spelas hårt, aggressivt, en lagmaskin där lagom ilskne Thomas ”Bulan” Berglund kommer skälla på allt och alla. Finns det något mer passionerat SHL-lag än Luleå? Tror inte det.

* Jesper Sellgren är hemma från Frölunda och Nordamerika, kan han snabbt se ut som han gjorde senast, eller vad har hänt längs vägen?

* Luleå sägs hugga på Mario Kempe, klart att den spetsen vore trevlig att få in givet Omarks och Andreassons adjö, men man kan vinna hockeymatcher på olika sätt. Luleå kommer vara svårt att besegra. Och Einar Emanuelsson kan bli som ett busfräckt nyförvärv skulle han fixa att surfa på slutspelsvågen.

* Kan det – som truppen ser ut i dag – saknas det där lilla extra? Ja. Kan det bli ett problem? Ja. Behöver det vara så? Nej. Är jag kluven? You think …?

 

1 – RÖGLE

* Det här har blivit stället dit spelare vill för att utvecklas, där NHL-klubbar gärna sätter sina talanger för att de ska utvecklas på bästa sätt. Tvillingarna Chris och Cam Abbott har byggt en miljö där både unga och lite äldre spelare tycks växa, värdet av det går aldrig att snacka bort.

* Vad än Cam Abbott sa på SHL-träffen så är det klart att Rögle vill ha in ännu en back, gärna en spelskicklig, en toppback, men inte minst för bredden, för att inte vara så skadekänsligt. Backsidan är dock redan bra, tung, hård, stark – och genombrottsläge för William Wallinder. Men lite tunn ändå, väl?

* Mattias Sjögren har slutat, risken är väl att Ted Brithén aldrig kommer tilllbaka, och det är klart att toppkedjan med Daniel Zaar, Adam Tambellini och Dennis Everberg kommer behöva leda och leverera. Men det räcker med en titt på truppen för att se hur mycket mer intressant det finns, Anton Bengtsson som likt ett fint vin bara blir bättre, supertalangen Marco Kasper som kan komma att tjusa oss i vinter, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, nya Kim Rosdahl och Riley Sheen … med flera, med flera.
Ungt och gammalt. Rutinerat och lovande.
I en utvecklande miljö ska detta bygge bara bli bra.
Släng in en offensiv back på det, så…

* Målvaktssidan håller hög klass.

* Theodor Niederbach har det snackats länge om. Lyfte aldrig riktigt i Frölunda. Kanske får vi nu se om det var Göteborgsklubbens fel eller hans eget.

***

Som alltid – tack till fantastiska eliteprospects.com!

 

21 Kommentarer

 1. Ojoj. Så här bra kvalitet har det inte varit i SHL sedan 2004. Skall bli otroligt kul att följa Frölunda och se hur dom står sig i år. Jag tror vi kommer slippa dippen efter jul i år. Samtidigt kommer det ju bli kul att se andra lag också. Det är ju ändå hockey det handlar om.
  Hoppas även att snacket om hårdare tag mot filmningar blir verklighet, och att domarna i år kommer ha möjligheten att annonsera sina beslut för publiken i arenan.

  Jag tro att dina tips om lagens placering stämmer någorlunda när det drar ihop sig, även om jag hade blivit gladare om Luleå hamnade längre ner.

 2. Svårtippat!

  Jag tror Frölunda kommer top-3 och att Luleå och Rögle är lite för högt upp. Rögle hade en osannolik utdelning förra säsongen och tycker inte dom är bättre nu. Luleå har tappat sin spets och inte lyckats ersätta den.

  Tror Frölunda har färre dippar med Lasse in the kasse och ett gäng stabila backar. Bara man får till ett hyfsat PP så kan det räcka långt.

 3. Anledningen till få vill betala för journalistik är just paketeringen. 69 kronor betalt men kan inte läsa för jag testade avsluta funktionen. Galen implementering och emot lagstiftningen vad gäller internet köp.
  Men ingen fara på taket. putta journalister är tydligen det nya nu.
  Kör hårt Leman så betalar jag kanske igen när Växjö är i final eller du har fixat sidan.

  • Lägg av med det där skitsnacket. Inget fel på implementeringen. Fungerar för en övervägande majoritet. Varför skulle du avbryta när du hade fixat din prenumeration?
   Men jag har ändå bett Per titta på ditt konto i kväll, se vad som kan ha hänt, vad du kan ha gjort.
   Ska försöka återkomma.

   • Spärra Herr Lakers, för det är ren dynga mest hela tiden. Faktiskt oerhört tröttsamt för alla här inne.

   • Inget har hänt mer än att jag vill testa att avbryta prenumeration och trodde att jag skulle kunna läsa till den 14 oktober. Inte vad kag förväntade mig men kanske är tänkt så. Låter bra att ni tittar på inför framtiden. Så att det fungerar som alla andra tjänter. Sedan förstår jag att ni är en väldigt liten sida så ingen fara. Villa bara att ni funderar på om det går att lösa inför framtiden.

    • Det fungerar precis så. Om man avbryter så kan man läsa till nästa betalningstillfälle. Har inget att göra med att rakapuckar.com är en liten webbsajt. Det är en funktion som köpts in från stor … vad säger man, leverantör.
     På något sätt blev det fel när du avbröt, varför du nu skulle testa att göra det.
     Nå, Per ska alltså kolla på detta, försöka se vad som hänt, och så hoppas vi att allt löses så du kan fortsätta läsa.

     • Nu vet jag inte exakt vad som hänt här, men det är väl ingenting konstigt egentligen. Man tecknar sig för en månad, men avslutar omgående för att inte ”missa” att det blir en löpande betalning om det nu skulle vara så att man inte vill fortsätta efter första månaden. Det är ju en säkerhet för användaren att kunna göra så. Om det nu är så det ska fungera, och det inte har gjort det för Herr Lakers så har ju någonting blivit fel, vilket behöver rättas till.

      • Herr Lakers lyckades med något som inte ska gå enligt systemet, han avbröt sin prenumeration så snabbt efter att han tecknade den att den avbröts helt. Det är inte standard, defaultvärdet (så att säga) är att om du avbryter som räcker prenumerationen förstås månaden ut. Fick denna information av webmaster-Per i går. Herr Lakers lyckades dock kasta sig så snabbt på ”avbryt” att hans prenumeration tog slut. Detta tycks inte systemet vara berett på, och jag förstår inte heller varför man gör så. Ser ingen direkt risk att det ska hända igen.
       Vi har gjort en återbetalning till Herr Lakers, tvingats byta hans lösenord, och jag har mejlat honom om detta.

 4. Nu blev det nåt fel med min inloggning…..Frölunda stod som femma istället för etta =0) Men det går kanske att fixa? =0)))

 5. Trodde Herr Lakers skulle växa upp och skriva med respekt nu när han fick betala, ack vad jag bedrog mig. Beundrar HL för att han orkar svara och alltid med respekt. Snälla Herr Lakers, kan du inte göra samma sak så vi andra slipper tråkiga och ibland rent respektlösa dravvelinägg och allt tjöt om din ev. betalning. Betala och uppför dig!

 6. Glad för din skull Leman att det nu är en betalsajt. Det här blir hur bra som helst.
  Må nu spektaklet börja och må Herr Lakers få sin spell check och rätt mycket annat under kontroll.
  Grymt chefsjobb Leman!

 7. Tack för dina texter Leman.
  Har följt dig sedan GT. Hoppas att denna form nu gör det stabilare för dig att kunna driva sidan.
  Har du något uppdatering angående podden ni gjorde förra året? Blir det fler?

  • Hej, Roland. Nej, jag har inte det. Hänger lite på tidsåtgång, i den bästa av världar så … bär med mig tankarna så får vi se. Sorry, det är enda svaret jag har.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt