Så kan Frölunda få plats att spetsa inför 21/22

Så kan Frölunda få plats att spetsa inför 21/22

Så kan Frölunda få plats att spetsa inför 21/22

Så kan Frölunda få plats att spetsa inför 21/22

Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, har fullt upp med att sätta ihop nästa säsongs trupp. Som det ser ut ni ingår Simon Edvinsson, Elmer Söderblom och Max Friberg i den. Men man vet aldrig …

► Frölundas trupp inför nästa säsong är nästan full – hur ska Fredrik Sjöström få plats att spetsa?
► Hur blir det med Simon Edvinsson? Vad händer med Max Friberg, Joel Mustonen och Filip Johansson?
► Någon i truppen som kan komma att köpas ut?
► I väntan på nästa match för Frölunda, häng med och bli lite klokare inför framtiden.
► Joel Lundqvist? Opereras torsdag. Men som jag skrivit – spelar han mer den här säsongen är det en bonus.

JAG HAR MITT jobb, det är att ställa frågor. Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, han har sitt – och det går som ni förstår inte ut på att berätta hemligheter för mig och er.

Vi pratade ett tag, Sjöström och jag.

Han svarade vänligt.

Sa dock ytterst lite.

Vi körde i våra olika spår, i våra olika roller. Som det ska.

ANNONS

Låt oss ändå se om vi inte kan reda ut ett och annat.

## Målvaktssidan:
Niklas Rubin är klar för nästa säsong, Johan Mattsson är det inte.

** Ni ska ha in någon utifrån, Fredrik?
– Eh … det är inte hundra spikat, någonting.

Någon utifrån ska in. Frågan är vem. En Mikael Sandberg-adept har nämnts, Andreas Ljunggren som nu lämnar Tingsryd. Vet inget mer där, Ljunggren lämnar Tingsryd, det behöver inte alls bli Frölunda, annan allsvensk klubb är kanske troligast, men jag tror på den typen, en allsvensk keeper som utmanar Rubin.

** Kan du ge ett svar där, Fredrik – en utmanare eller mer av en ”etta” som många fans vill se?
– Nej.

** Okej …
– Vi vill ha ett så bra par som möjligt, det är är det vill.

## Backsidan, följande är klara:
Viktor Ekbom (2022)
Stefan Elliott (2022)
Anders Grönlund (2023)
Filip Johansson (2022)
Mattias Norlinder (2022)
Jens Olsson (2022)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Här har jag tidigare ”hintat” om att supertalangen Simon Edvinsson, 18, ska in, Fredrik Sjöström bekräftade om tonåringen som just nu är på allsvenskt utlån:

– Ja han ska ingå i vår trupp. Han har varit jättebra i Västerås, vi gillar verkligen hur han spelar, tror han kommer ta stora steg till hösten.

En supertalang behöver speltid, man kunde ha tänkt sig att Frölunda gick med sju backar nästa säsong, fyllde på med till exempel Theo Nordlund, men icke så.

Sjöström:

– Vi ser att vi kommer behöva ersätta (Jesper) Sellgren.

** En back som driver spel?
– Ja, det är väl det som ligger högst upp på listan.

** Ser man på besättningen så … det är ju många som vill/ska spela mycket. Och så ska ni ha in ett bra namn till. Finns det inte en risk att en ung kille som Edvinsson inte får den speltid han behöver?
– Vi väljer att inte vara så negativa innan säsongen börjat.

Touché …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Minnesota Wild-draftade Filip Johansson har tagit stora steg i vinter. Finns förstås en risk att NHL-klubben vill sajna och sätta Filip i AHL, görligt eftersom Fagerstakillen är draftad i första rundan.

– Vi har en bra dialog och känner oss hoppfulla, sa Sjöström.

## Forwardssidan, följande har kontrakt:
Patrik Carlsson (2024)
Max Friberg (2023)
Karl Henriksson (2022)
Nicklas Lasu (2023)
Joel Lundqvist (2022)
Jan Mursak (2023)
Joel Mustonen (2022)
Theodor Niederbach (2022)
Linus Nässén (2023
Mats Rosseli Olsen (2024)
Johan Sundström (2023)
Elmer Söderblom (2022)
Daniel Torgersson (2023)

13 man – var ska spetsen in? Frågan är förstås relevant, men här bör man inse följande:

a) Joel Mustonen är inte spelbar som det är just nu, kan inte räknas in i truppen förrän man ser att hans kropp håller. Kommer han någonsin tillbaka dit där han var? Det vet vi inte. Kan det vara så att Frölunda lånar ut/köper ut om honom om han inte når mer än 80 procent? Ja, sannolikt. Kan det vara så att Mustonen aldrig riktigt pallar elithockey igen? Låt oss hålla tummarna, men risken finns förstås. Tyvärr.

b) Max Friberg drar till sig intresse från många NHL-klubbar – och nu ska Seattle Kraken in i ligan. Max kommer säkert kräva ett vettigt envägskontrakt för att ge NHL en andra chans, men det är inte alls otroligt att han får det.

c) Elmer Söderblom, jag säger inte att det händer, men jag kan se att Detroit vill ge honom en NHL-chans redan nästa säsong. Detroit bygger om, store Söderblom kommer vara ännu bättre på smala rinkar där hans förmåga att vara stark på pucken och driva mot mål betalar sig än mer. Kan dock inte spela i AHL, det är NHL eller Frölunda.

d) Daniel Torgersson är en talang jag gillar, men han har varit skadad nästan hela 2020/2021. Inte omöjligt med en del allsvenskt spel här.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sjöström om Friberg:

– Än så länge har vi inget konkret. Vi hoppas på Max. Men vi måste vara beredda, i den här världen kan det gå fort.

Om Mustonen:

–  Tuff situation för honom. Men jag vill inte titta för långt fram, onödigt spekulera.

** Hur många nya forwards tror du att ni plockar in?
– Jag kommer inte vara jättespecifik, det håller vi för oss själva. Men i regel behöver man vara 14, 15. Vi har CHL och Spengler Cup och behöver en bred trupp.

** Vad för typ av forwards vill du ha in?
– Det får vi se.

** Målskyttar?
– Det är alltid bra att ha … Vi vill alltid ha en bra mix av det mesta, ungt som gammalt, de unga ger oss entusiasm och energi. Vi behöver karaktärsspelare, vi behöver sådana som kommer till jobbet varje dag och vi behöver spets.

** Där är väl behovet störst av vinterns säsong att döma?
– Nu är det du som säger det … Vi känner att vi har mycket kvalitet i laget men har alltid ambition att göra saker bättre.

Om någon nu undrade vad allt detta betydde – Frölundas forwardsbesättning ska spetsas, det är givetvis tanken och målsättningen.

Vi pratade ett tag om hur tuff även nästa säsong blir ekonomiskt, om det därför är rimligt att betala ut sisådär 280, 300 tusen i månaden till spelare som inte riktigt levererar på den lönenivån, som Jan Mursak, som Johan Sundström.

Mycket pengar uppbundet i två spelare, extra besvärligt, kan man tänka sig, i pandemiska tider, må de vara publiklösa (som nu) eller publikbegränsade (som sannolikt är fallet i början av nästa).

Jag fick inget svar här. Förståeligt. Sådant tar man internt. Men jag tror Sjöström och den sportsliga ledningen har lite att fundera på.

Låt vara att tiden tas i mål, men vinterns utfall har inte blivit det önskade. Än, i alla fall.

Viktor Stålberg? Han får inte fortsätta i Fribourg-Gottéron, jag har tidigare varit inne på att Frölunda inte känns troligt här, vare sig för honom eller Fredrik Pettersson.

Sjöström om Stålberg:

– Vi har inte haft någon kontakt nu.

** Inte aktuell, alltså?
– Vi går aldrig in på specifika namn.

Fair enough. Men en kille som Christoffer Ehn, då? Stark formkurva på slutet. Dock kan ju inte Sjöström  boka upp för många platser för de som inte har målgörarspets:

– Här är vi eniga, han har lyft den senaste tiden. Det är vi glada för. Han är en sådan kille som finns med i tankarna.

Det sa Sjöström i och för sig även om Simon Hjalmarsson och Robin Alvarez, det hör till spelet, man är professionell, tar inte adjö innan det är officiellt. Men var och en förstår ju att 21/22-pusslet bara innehåller X antal bitar.

Om någon eller några köps ut finns större utrymme, men det är inget Frölunda gör lättvindigt, tror jag. Däremot inte sagt att det inte kan hända.

– Vi sitter och vrider och vänder på saker, var Sjöströms diplomatiska svar.

Samarbetet med Hanhals Kings (som är klart för division I-spel även nästa säsong) fortsätter i alla fall, en sådan plan finns, där rådde inga hemligheter.

***

Joel Lundqvist opereras på torsdag. Först efteråt kommer nog mer besked om exakt hur illa det är med kaptenen, när/om han kan spela.

Operationen ger svar, alltså.

Normal tid borta är ju fyra till sex veckor, det är ett slags standardvärde, men innan operationen är gjord vet ingen exakt.

Frölunda behöver gå en bit i slutspelet för att vi ens ska tänka på att se mer av kapten Lundqvist i vinter, så jag står fast vid vad jag tidigare skrivit:

Jag räknar bort Lundqvist till dess att något annat sägs. Att han själv hoppas på spel, har det som drivkraft, är självklart. Här kan ni läsa mer om hur Joel ser på sin jobbiga säsong.

***

Nästa match för Frölunda, Växjö borta på måndag.

***

Västerås ställs mot Bik Karlskoga i en av allsvenskans fyra kvartsfinaler, första mötet tisdag kväll. Där kan ni se Simon Edvinsson mot ännu en back hockeyfostrad i Kungsbacka – Filip Roos. Roos ska ju till Skellefteå kommande säsong, lite av en Philip Broberg-ersättare känns det som.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."
Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, har fullt upp med att sätta ihop nästa säsongs trupp. Som det ser ut ni ingår Simon Edvinsson, Elmer Söderblom och Max Friberg i den. Men man vet aldrig …

► Frölundas trupp inför nästa säsong är nästan full – hur ska Fredrik Sjöström få plats att spetsa?
► Hur blir det med Simon Edvinsson? Vad händer med Max Friberg, Joel Mustonen och Filip Johansson?
► Någon i truppen som kan komma att köpas ut?
► I väntan på nästa match för Frölunda, häng med och bli lite klokare inför framtiden.
► Joel Lundqvist? Opereras torsdag. Men som jag skrivit – spelar han mer den här säsongen är det en bonus.

JAG HAR MITT jobb, det är att ställa frågor. Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, han har sitt – och det går som ni förstår inte ut på att berätta hemligheter för mig och er.

Vi pratade ett tag, Sjöström och jag.

Han svarade vänligt.

Sa dock ytterst lite.

Vi körde i våra olika spår, i våra olika roller. Som det ska.

ANNONS

Låt oss ändå se om vi inte kan reda ut ett och annat.

## Målvaktssidan:
Niklas Rubin är klar för nästa säsong, Johan Mattsson är det inte.

** Ni ska ha in någon utifrån, Fredrik?
– Eh … det är inte hundra spikat, någonting.

Någon utifrån ska in. Frågan är vem. En Mikael Sandberg-adept har nämnts, Andreas Ljunggren som nu lämnar Tingsryd. Vet inget mer där, Ljunggren lämnar Tingsryd, det behöver inte alls bli Frölunda, annan allsvensk klubb är kanske troligast, men jag tror på den typen, en allsvensk keeper som utmanar Rubin.

** Kan du ge ett svar där, Fredrik – en utmanare eller mer av en ”etta” som många fans vill se?
– Nej.

** Okej …
– Vi vill ha ett så bra par som möjligt, det är är det vill.

## Backsidan, följande är klara:
Viktor Ekbom (2022)
Stefan Elliott (2022)
Anders Grönlund (2023)
Filip Johansson (2022)
Mattias Norlinder (2022)
Jens Olsson (2022)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Här har jag tidigare ”hintat” om att supertalangen Simon Edvinsson, 18, ska in, Fredrik Sjöström bekräftade om tonåringen som just nu är på allsvenskt utlån:

– Ja han ska ingå i vår trupp. Han har varit jättebra i Västerås, vi gillar verkligen hur han spelar, tror han kommer ta stora steg till hösten.

En supertalang behöver speltid, man kunde ha tänkt sig att Frölunda gick med sju backar nästa säsong, fyllde på med till exempel Theo Nordlund, men icke så.

Sjöström:

– Vi ser att vi kommer behöva ersätta (Jesper) Sellgren.

** En back som driver spel?
– Ja, det är väl det som ligger högst upp på listan.

** Ser man på besättningen så … det är ju många som vill/ska spela mycket. Och så ska ni ha in ett bra namn till. Finns det inte en risk att en ung kille som Edvinsson inte får den speltid han behöver?
– Vi väljer att inte vara så negativa innan säsongen börjat.

Touché …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Minnesota Wild-draftade Filip Johansson har tagit stora steg i vinter. Finns förstås en risk att NHL-klubben vill sajna och sätta Filip i AHL, görligt eftersom Fagerstakillen är draftad i första rundan.

– Vi har en bra dialog och känner oss hoppfulla, sa Sjöström.

## Forwardssidan, följande har kontrakt:
Patrik Carlsson (2024)
Max Friberg (2023)
Karl Henriksson (2022)
Nicklas Lasu (2023)
Joel Lundqvist (2022)
Jan Mursak (2023)
Joel Mustonen (2022)
Theodor Niederbach (2022)
Linus Nässén (2023
Mats Rosseli Olsen (2024)
Johan Sundström (2023)
Elmer Söderblom (2022)
Daniel Torgersson (2023)

13 man – var ska spetsen in? Frågan är förstås relevant, men här bör man inse följande:

a) Joel Mustonen är inte spelbar som det är just nu, kan inte räknas in i truppen förrän man ser att hans kropp håller. Kommer han någonsin tillbaka dit där han var? Det vet vi inte. Kan det vara så att Frölunda lånar ut/köper ut om honom om han inte når mer än 80 procent? Ja, sannolikt. Kan det vara så att Mustonen aldrig riktigt pallar elithockey igen? Låt oss hålla tummarna, men risken finns förstås. Tyvärr.

b) Max Friberg drar till sig intresse från många NHL-klubbar – och nu ska Seattle Kraken in i ligan. Max kommer säkert kräva ett vettigt envägskontrakt för att ge NHL en andra chans, men det är inte alls otroligt att han får det.

c) Elmer Söderblom, jag säger inte att det händer, men jag kan se att Detroit vill ge honom en NHL-chans redan nästa säsong. Detroit bygger om, store Söderblom kommer vara ännu bättre på smala rinkar där hans förmåga att vara stark på pucken och driva mot mål betalar sig än mer. Kan dock inte spela i AHL, det är NHL eller Frölunda.

d) Daniel Torgersson är en talang jag gillar, men han har varit skadad nästan hela 2020/2021. Inte omöjligt med en del allsvenskt spel här.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sjöström om Friberg:

– Än så länge har vi inget konkret. Vi hoppas på Max. Men vi måste vara beredda, i den här världen kan det gå fort.

Om Mustonen:

–  Tuff situation för honom. Men jag vill inte titta för långt fram, onödigt spekulera.

** Hur många nya forwards tror du att ni plockar in?
– Jag kommer inte vara jättespecifik, det håller vi för oss själva. Men i regel behöver man vara 14, 15. Vi har CHL och Spengler Cup och behöver en bred trupp.

** Vad för typ av forwards vill du ha in?
– Det får vi se.

** Målskyttar?
– Det är alltid bra att ha … Vi vill alltid ha en bra mix av det mesta, ungt som gammalt, de unga ger oss entusiasm och energi. Vi behöver karaktärsspelare, vi behöver sådana som kommer till jobbet varje dag och vi behöver spets.

** Där är väl behovet störst av vinterns säsong att döma?
– Nu är det du som säger det … Vi känner att vi har mycket kvalitet i laget men har alltid ambition att göra saker bättre.

Om någon nu undrade vad allt detta betydde – Frölundas forwardsbesättning ska spetsas, det är givetvis tanken och målsättningen.

Vi pratade ett tag om hur tuff även nästa säsong blir ekonomiskt, om det därför är rimligt att betala ut sisådär 280, 300 tusen i månaden till spelare som inte riktigt levererar på den lönenivån, som Jan Mursak, som Johan Sundström.

Mycket pengar uppbundet i två spelare, extra besvärligt, kan man tänka sig, i pandemiska tider, må de vara publiklösa (som nu) eller publikbegränsade (som sannolikt är fallet i början av nästa).

Jag fick inget svar här. Förståeligt. Sådant tar man internt. Men jag tror Sjöström och den sportsliga ledningen har lite att fundera på.

Låt vara att tiden tas i mål, men vinterns utfall har inte blivit det önskade. Än, i alla fall.

Viktor Stålberg? Han får inte fortsätta i Fribourg-Gottéron, jag har tidigare varit inne på att Frölunda inte känns troligt här, vare sig för honom eller Fredrik Pettersson.

Sjöström om Stålberg:

– Vi har inte haft någon kontakt nu.

** Inte aktuell, alltså?
– Vi går aldrig in på specifika namn.

Fair enough. Men en kille som Christoffer Ehn, då? Stark formkurva på slutet. Dock kan ju inte Sjöström  boka upp för många platser för de som inte har målgörarspets:

– Här är vi eniga, han har lyft den senaste tiden. Det är vi glada för. Han är en sådan kille som finns med i tankarna.

Det sa Sjöström i och för sig även om Simon Hjalmarsson och Robin Alvarez, det hör till spelet, man är professionell, tar inte adjö innan det är officiellt. Men var och en förstår ju att 21/22-pusslet bara innehåller X antal bitar.

Om någon eller några köps ut finns större utrymme, men det är inget Frölunda gör lättvindigt, tror jag. Däremot inte sagt att det inte kan hända.

– Vi sitter och vrider och vänder på saker, var Sjöströms diplomatiska svar.

Samarbetet med Hanhals Kings (som är klart för division I-spel även nästa säsong) fortsätter i alla fall, en sådan plan finns, där rådde inga hemligheter.

***

Joel Lundqvist opereras på torsdag. Först efteråt kommer nog mer besked om exakt hur illa det är med kaptenen, när/om han kan spela.

Operationen ger svar, alltså.

Normal tid borta är ju fyra till sex veckor, det är ett slags standardvärde, men innan operationen är gjord vet ingen exakt.

Frölunda behöver gå en bit i slutspelet för att vi ens ska tänka på att se mer av kapten Lundqvist i vinter, så jag står fast vid vad jag tidigare skrivit:

Jag räknar bort Lundqvist till dess att något annat sägs. Att han själv hoppas på spel, har det som drivkraft, är självklart. Här kan ni läsa mer om hur Joel ser på sin jobbiga säsong.

***

Nästa match för Frölunda, Växjö borta på måndag.

***

Västerås ställs mot Bik Karlskoga i en av allsvenskans fyra kvartsfinaler, första mötet tisdag kväll. Där kan ni se Simon Edvinsson mot ännu en back hockeyfostrad i Kungsbacka – Filip Roos. Roos ska ju till Skellefteå kommande säsong, lite av en Philip Broberg-ersättare känns det som.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."
Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, har fullt upp med att sätta ihop nästa säsongs trupp. Som det ser ut ni ingår Simon Edvinsson, Elmer Söderblom och Max Friberg i den. Men man vet aldrig …

► Frölundas trupp inför nästa säsong är nästan full – hur ska Fredrik Sjöström få plats att spetsa?
► Hur blir det med Simon Edvinsson? Vad händer med Max Friberg, Joel Mustonen och Filip Johansson?
► Någon i truppen som kan komma att köpas ut?
► I väntan på nästa match för Frölunda, häng med och bli lite klokare inför framtiden.
► Joel Lundqvist? Opereras torsdag. Men som jag skrivit – spelar han mer den här säsongen är det en bonus.

JAG HAR MITT jobb, det är att ställa frågor. Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, han har sitt – och det går som ni förstår inte ut på att berätta hemligheter för mig och er.

Vi pratade ett tag, Sjöström och jag.

Han svarade vänligt.

Sa dock ytterst lite.

Vi körde i våra olika spår, i våra olika roller. Som det ska.

ANNONS

Låt oss ändå se om vi inte kan reda ut ett och annat.

## Målvaktssidan:
Niklas Rubin är klar för nästa säsong, Johan Mattsson är det inte.

** Ni ska ha in någon utifrån, Fredrik?
– Eh … det är inte hundra spikat, någonting.

Någon utifrån ska in. Frågan är vem. En Mikael Sandberg-adept har nämnts, Andreas Ljunggren som nu lämnar Tingsryd. Vet inget mer där, Ljunggren lämnar Tingsryd, det behöver inte alls bli Frölunda, annan allsvensk klubb är kanske troligast, men jag tror på den typen, en allsvensk keeper som utmanar Rubin.

** Kan du ge ett svar där, Fredrik – en utmanare eller mer av en ”etta” som många fans vill se?
– Nej.

** Okej …
– Vi vill ha ett så bra par som möjligt, det är är det vill.

## Backsidan, följande är klara:
Viktor Ekbom (2022)
Stefan Elliott (2022)
Anders Grönlund (2023)
Filip Johansson (2022)
Mattias Norlinder (2022)
Jens Olsson (2022)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Här har jag tidigare ”hintat” om att supertalangen Simon Edvinsson, 18, ska in, Fredrik Sjöström bekräftade om tonåringen som just nu är på allsvenskt utlån:

– Ja han ska ingå i vår trupp. Han har varit jättebra i Västerås, vi gillar verkligen hur han spelar, tror han kommer ta stora steg till hösten.

En supertalang behöver speltid, man kunde ha tänkt sig att Frölunda gick med sju backar nästa säsong, fyllde på med till exempel Theo Nordlund, men icke så.

Sjöström:

– Vi ser att vi kommer behöva ersätta (Jesper) Sellgren.

** En back som driver spel?
– Ja, det är väl det som ligger högst upp på listan.

** Ser man på besättningen så … det är ju många som vill/ska spela mycket. Och så ska ni ha in ett bra namn till. Finns det inte en risk att en ung kille som Edvinsson inte får den speltid han behöver?
– Vi väljer att inte vara så negativa innan säsongen börjat.

Touché …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Minnesota Wild-draftade Filip Johansson har tagit stora steg i vinter. Finns förstås en risk att NHL-klubben vill sajna och sätta Filip i AHL, görligt eftersom Fagerstakillen är draftad i första rundan.

– Vi har en bra dialog och känner oss hoppfulla, sa Sjöström.

## Forwardssidan, följande har kontrakt:
Patrik Carlsson (2024)
Max Friberg (2023)
Karl Henriksson (2022)
Nicklas Lasu (2023)
Joel Lundqvist (2022)
Jan Mursak (2023)
Joel Mustonen (2022)
Theodor Niederbach (2022)
Linus Nässén (2023
Mats Rosseli Olsen (2024)
Johan Sundström (2023)
Elmer Söderblom (2022)
Daniel Torgersson (2023)

13 man – var ska spetsen in? Frågan är förstås relevant, men här bör man inse följande:

a) Joel Mustonen är inte spelbar som det är just nu, kan inte räknas in i truppen förrän man ser att hans kropp håller. Kommer han någonsin tillbaka dit där han var? Det vet vi inte. Kan det vara så att Frölunda lånar ut/köper ut om honom om han inte når mer än 80 procent? Ja, sannolikt. Kan det vara så att Mustonen aldrig riktigt pallar elithockey igen? Låt oss hålla tummarna, men risken finns förstås. Tyvärr.

b) Max Friberg drar till sig intresse från många NHL-klubbar – och nu ska Seattle Kraken in i ligan. Max kommer säkert kräva ett vettigt envägskontrakt för att ge NHL en andra chans, men det är inte alls otroligt att han får det.

c) Elmer Söderblom, jag säger inte att det händer, men jag kan se att Detroit vill ge honom en NHL-chans redan nästa säsong. Detroit bygger om, store Söderblom kommer vara ännu bättre på smala rinkar där hans förmåga att vara stark på pucken och driva mot mål betalar sig än mer. Kan dock inte spela i AHL, det är NHL eller Frölunda.

d) Daniel Torgersson är en talang jag gillar, men han har varit skadad nästan hela 2020/2021. Inte omöjligt med en del allsvenskt spel här.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sjöström om Friberg:

– Än så länge har vi inget konkret. Vi hoppas på Max. Men vi måste vara beredda, i den här världen kan det gå fort.

Om Mustonen:

–  Tuff situation för honom. Men jag vill inte titta för långt fram, onödigt spekulera.

** Hur många nya forwards tror du att ni plockar in?
– Jag kommer inte vara jättespecifik, det håller vi för oss själva. Men i regel behöver man vara 14, 15. Vi har CHL och Spengler Cup och behöver en bred trupp.

** Vad för typ av forwards vill du ha in?
– Det får vi se.

** Målskyttar?
– Det är alltid bra att ha … Vi vill alltid ha en bra mix av det mesta, ungt som gammalt, de unga ger oss entusiasm och energi. Vi behöver karaktärsspelare, vi behöver sådana som kommer till jobbet varje dag och vi behöver spets.

** Där är väl behovet störst av vinterns säsong att döma?
– Nu är det du som säger det … Vi känner att vi har mycket kvalitet i laget men har alltid ambition att göra saker bättre.

Om någon nu undrade vad allt detta betydde – Frölundas forwardsbesättning ska spetsas, det är givetvis tanken och målsättningen.

Vi pratade ett tag om hur tuff även nästa säsong blir ekonomiskt, om det därför är rimligt att betala ut sisådär 280, 300 tusen i månaden till spelare som inte riktigt levererar på den lönenivån, som Jan Mursak, som Johan Sundström.

Mycket pengar uppbundet i två spelare, extra besvärligt, kan man tänka sig, i pandemiska tider, må de vara publiklösa (som nu) eller publikbegränsade (som sannolikt är fallet i början av nästa).

Jag fick inget svar här. Förståeligt. Sådant tar man internt. Men jag tror Sjöström och den sportsliga ledningen har lite att fundera på.

Låt vara att tiden tas i mål, men vinterns utfall har inte blivit det önskade. Än, i alla fall.

Viktor Stålberg? Han får inte fortsätta i Fribourg-Gottéron, jag har tidigare varit inne på att Frölunda inte känns troligt här, vare sig för honom eller Fredrik Pettersson.

Sjöström om Stålberg:

– Vi har inte haft någon kontakt nu.

** Inte aktuell, alltså?
– Vi går aldrig in på specifika namn.

Fair enough. Men en kille som Christoffer Ehn, då? Stark formkurva på slutet. Dock kan ju inte Sjöström  boka upp för många platser för de som inte har målgörarspets:

– Här är vi eniga, han har lyft den senaste tiden. Det är vi glada för. Han är en sådan kille som finns med i tankarna.

Det sa Sjöström i och för sig även om Simon Hjalmarsson och Robin Alvarez, det hör till spelet, man är professionell, tar inte adjö innan det är officiellt. Men var och en förstår ju att 21/22-pusslet bara innehåller X antal bitar.

Om någon eller några köps ut finns större utrymme, men det är inget Frölunda gör lättvindigt, tror jag. Däremot inte sagt att det inte kan hända.

– Vi sitter och vrider och vänder på saker, var Sjöströms diplomatiska svar.

Samarbetet med Hanhals Kings (som är klart för division I-spel även nästa säsong) fortsätter i alla fall, en sådan plan finns, där rådde inga hemligheter.

***

Joel Lundqvist opereras på torsdag. Först efteråt kommer nog mer besked om exakt hur illa det är med kaptenen, när/om han kan spela.

Operationen ger svar, alltså.

Normal tid borta är ju fyra till sex veckor, det är ett slags standardvärde, men innan operationen är gjord vet ingen exakt.

Frölunda behöver gå en bit i slutspelet för att vi ens ska tänka på att se mer av kapten Lundqvist i vinter, så jag står fast vid vad jag tidigare skrivit:

Jag räknar bort Lundqvist till dess att något annat sägs. Att han själv hoppas på spel, har det som drivkraft, är självklart. Här kan ni läsa mer om hur Joel ser på sin jobbiga säsong.

***

Nästa match för Frölunda, Växjö borta på måndag.

***

Västerås ställs mot Bik Karlskoga i en av allsvenskans fyra kvartsfinaler, första mötet tisdag kväll. Där kan ni se Simon Edvinsson mot ännu en back hockeyfostrad i Kungsbacka – Filip Roos. Roos ska ju till Skellefteå kommande säsong, lite av en Philip Broberg-ersättare känns det som.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."
Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, har fullt upp med att sätta ihop nästa säsongs trupp. Som det ser ut ni ingår Simon Edvinsson, Elmer Söderblom och Max Friberg i den. Men man vet aldrig …

► Frölundas trupp inför nästa säsong är nästan full – hur ska Fredrik Sjöström få plats att spetsa?
► Hur blir det med Simon Edvinsson? Vad händer med Max Friberg, Joel Mustonen och Filip Johansson?
► Någon i truppen som kan komma att köpas ut?
► I väntan på nästa match för Frölunda, häng med och bli lite klokare inför framtiden.
► Joel Lundqvist? Opereras torsdag. Men som jag skrivit – spelar han mer den här säsongen är det en bonus.

JAG HAR MITT jobb, det är att ställa frågor. Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, han har sitt – och det går som ni förstår inte ut på att berätta hemligheter för mig och er.

Vi pratade ett tag, Sjöström och jag.

Han svarade vänligt.

Sa dock ytterst lite.

Vi körde i våra olika spår, i våra olika roller. Som det ska.

ANNONS

Låt oss ändå se om vi inte kan reda ut ett och annat.

## Målvaktssidan:
Niklas Rubin är klar för nästa säsong, Johan Mattsson är det inte.

** Ni ska ha in någon utifrån, Fredrik?
– Eh … det är inte hundra spikat, någonting.

Någon utifrån ska in. Frågan är vem. En Mikael Sandberg-adept har nämnts, Andreas Ljunggren som nu lämnar Tingsryd. Vet inget mer där, Ljunggren lämnar Tingsryd, det behöver inte alls bli Frölunda, annan allsvensk klubb är kanske troligast, men jag tror på den typen, en allsvensk keeper som utmanar Rubin.

** Kan du ge ett svar där, Fredrik – en utmanare eller mer av en ”etta” som många fans vill se?
– Nej.

** Okej …
– Vi vill ha ett så bra par som möjligt, det är är det vill.

## Backsidan, följande är klara:
Viktor Ekbom (2022)
Stefan Elliott (2022)
Anders Grönlund (2023)
Filip Johansson (2022)
Mattias Norlinder (2022)
Jens Olsson (2022)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Här har jag tidigare ”hintat” om att supertalangen Simon Edvinsson, 18, ska in, Fredrik Sjöström bekräftade om tonåringen som just nu är på allsvenskt utlån:

– Ja han ska ingå i vår trupp. Han har varit jättebra i Västerås, vi gillar verkligen hur han spelar, tror han kommer ta stora steg till hösten.

En supertalang behöver speltid, man kunde ha tänkt sig att Frölunda gick med sju backar nästa säsong, fyllde på med till exempel Theo Nordlund, men icke så.

Sjöström:

– Vi ser att vi kommer behöva ersätta (Jesper) Sellgren.

** En back som driver spel?
– Ja, det är väl det som ligger högst upp på listan.

** Ser man på besättningen så … det är ju många som vill/ska spela mycket. Och så ska ni ha in ett bra namn till. Finns det inte en risk att en ung kille som Edvinsson inte får den speltid han behöver?
– Vi väljer att inte vara så negativa innan säsongen börjat.

Touché …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Minnesota Wild-draftade Filip Johansson har tagit stora steg i vinter. Finns förstås en risk att NHL-klubben vill sajna och sätta Filip i AHL, görligt eftersom Fagerstakillen är draftad i första rundan.

– Vi har en bra dialog och känner oss hoppfulla, sa Sjöström.

## Forwardssidan, följande har kontrakt:
Patrik Carlsson (2024)
Max Friberg (2023)
Karl Henriksson (2022)
Nicklas Lasu (2023)
Joel Lundqvist (2022)
Jan Mursak (2023)
Joel Mustonen (2022)
Theodor Niederbach (2022)
Linus Nässén (2023
Mats Rosseli Olsen (2024)
Johan Sundström (2023)
Elmer Söderblom (2022)
Daniel Torgersson (2023)

13 man – var ska spetsen in? Frågan är förstås relevant, men här bör man inse följande:

a) Joel Mustonen är inte spelbar som det är just nu, kan inte räknas in i truppen förrän man ser att hans kropp håller. Kommer han någonsin tillbaka dit där han var? Det vet vi inte. Kan det vara så att Frölunda lånar ut/köper ut om honom om han inte når mer än 80 procent? Ja, sannolikt. Kan det vara så att Mustonen aldrig riktigt pallar elithockey igen? Låt oss hålla tummarna, men risken finns förstås. Tyvärr.

b) Max Friberg drar till sig intresse från många NHL-klubbar – och nu ska Seattle Kraken in i ligan. Max kommer säkert kräva ett vettigt envägskontrakt för att ge NHL en andra chans, men det är inte alls otroligt att han får det.

c) Elmer Söderblom, jag säger inte att det händer, men jag kan se att Detroit vill ge honom en NHL-chans redan nästa säsong. Detroit bygger om, store Söderblom kommer vara ännu bättre på smala rinkar där hans förmåga att vara stark på pucken och driva mot mål betalar sig än mer. Kan dock inte spela i AHL, det är NHL eller Frölunda.

d) Daniel Torgersson är en talang jag gillar, men han har varit skadad nästan hela 2020/2021. Inte omöjligt med en del allsvenskt spel här.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sjöström om Friberg:

– Än så länge har vi inget konkret. Vi hoppas på Max. Men vi måste vara beredda, i den här världen kan det gå fort.

Om Mustonen:

–  Tuff situation för honom. Men jag vill inte titta för långt fram, onödigt spekulera.

** Hur många nya forwards tror du att ni plockar in?
– Jag kommer inte vara jättespecifik, det håller vi för oss själva. Men i regel behöver man vara 14, 15. Vi har CHL och Spengler Cup och behöver en bred trupp.

** Vad för typ av forwards vill du ha in?
– Det får vi se.

** Målskyttar?
– Det är alltid bra att ha … Vi vill alltid ha en bra mix av det mesta, ungt som gammalt, de unga ger oss entusiasm och energi. Vi behöver karaktärsspelare, vi behöver sådana som kommer till jobbet varje dag och vi behöver spets.

** Där är väl behovet störst av vinterns säsong att döma?
– Nu är det du som säger det … Vi känner att vi har mycket kvalitet i laget men har alltid ambition att göra saker bättre.

Om någon nu undrade vad allt detta betydde – Frölundas forwardsbesättning ska spetsas, det är givetvis tanken och målsättningen.

Vi pratade ett tag om hur tuff även nästa säsong blir ekonomiskt, om det därför är rimligt att betala ut sisådär 280, 300 tusen i månaden till spelare som inte riktigt levererar på den lönenivån, som Jan Mursak, som Johan Sundström.

Mycket pengar uppbundet i två spelare, extra besvärligt, kan man tänka sig, i pandemiska tider, må de vara publiklösa (som nu) eller publikbegränsade (som sannolikt är fallet i början av nästa).

Jag fick inget svar här. Förståeligt. Sådant tar man internt. Men jag tror Sjöström och den sportsliga ledningen har lite att fundera på.

Låt vara att tiden tas i mål, men vinterns utfall har inte blivit det önskade. Än, i alla fall.

Viktor Stålberg? Han får inte fortsätta i Fribourg-Gottéron, jag har tidigare varit inne på att Frölunda inte känns troligt här, vare sig för honom eller Fredrik Pettersson.

Sjöström om Stålberg:

– Vi har inte haft någon kontakt nu.

** Inte aktuell, alltså?
– Vi går aldrig in på specifika namn.

Fair enough. Men en kille som Christoffer Ehn, då? Stark formkurva på slutet. Dock kan ju inte Sjöström  boka upp för många platser för de som inte har målgörarspets:

– Här är vi eniga, han har lyft den senaste tiden. Det är vi glada för. Han är en sådan kille som finns med i tankarna.

Det sa Sjöström i och för sig även om Simon Hjalmarsson och Robin Alvarez, det hör till spelet, man är professionell, tar inte adjö innan det är officiellt. Men var och en förstår ju att 21/22-pusslet bara innehåller X antal bitar.

Om någon eller några köps ut finns större utrymme, men det är inget Frölunda gör lättvindigt, tror jag. Däremot inte sagt att det inte kan hända.

– Vi sitter och vrider och vänder på saker, var Sjöströms diplomatiska svar.

Samarbetet med Hanhals Kings (som är klart för division I-spel även nästa säsong) fortsätter i alla fall, en sådan plan finns, där rådde inga hemligheter.

***

Joel Lundqvist opereras på torsdag. Först efteråt kommer nog mer besked om exakt hur illa det är med kaptenen, när/om han kan spela.

Operationen ger svar, alltså.

Normal tid borta är ju fyra till sex veckor, det är ett slags standardvärde, men innan operationen är gjord vet ingen exakt.

Frölunda behöver gå en bit i slutspelet för att vi ens ska tänka på att se mer av kapten Lundqvist i vinter, så jag står fast vid vad jag tidigare skrivit:

Jag räknar bort Lundqvist till dess att något annat sägs. Att han själv hoppas på spel, har det som drivkraft, är självklart. Här kan ni läsa mer om hur Joel ser på sin jobbiga säsong.

***

Nästa match för Frölunda, Växjö borta på måndag.

***

Västerås ställs mot Bik Karlskoga i en av allsvenskans fyra kvartsfinaler, första mötet tisdag kväll. Där kan ni se Simon Edvinsson mot ännu en back hockeyfostrad i Kungsbacka – Filip Roos. Roos ska ju till Skellefteå kommande säsong, lite av en Philip Broberg-ersättare känns det som.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt