”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara”

”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara”

”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara”

”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara”

► Något står inte rätt till i Frölunda vars säsong nu är över efter 0–4 mot Rögle i kvartsfinalen, 1–6 i kvartsfinal 4, pinsamma 3–20 totalt.
► Tror man det räcker att byta ut många av spelarna i laget, då är man naiv.
► Problemet är större än så. Två år i rad har gruppen kollapsat efter nyår. Spelare har inte blivit bättre, snarare sämre.
► Innan den gåtan löses kan Fredrik Sjöström värva 20 nya spelare, det hjälper inte.
► En fundering – vilka spelare vill träna och jobba häcken av sig när framgång och utveckling inte längre är en självklarhet?

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

FRÖLUNDA BÖRJADE PIGGT, släppte in billiga mål, fick hopp via Mattias Norlinders 1–2 i andra perioden, Rögle tog timeout, fixade till fokus, tryckte på gasen, lekte självförtroendefylld hockey, gjorde två snabba mål (på 3.10).

Det var den fjärde kvartsfinalen, det. Rögle till semifinal, och medan SHL:s toppklubbar fortsätter att tävla om SM-guld börjar Frölundas egen kamp.

Att bli en sådan igen.

Toppklubb, alltså.

ANNONS

Det är så lätt med enkla lösningar. Byta spelsystem hit och byta spelare dit. Inget behöver i sig vara felaktigt, det går säkert att argumentera för både det ena och det andra, men på intet sätt är detta huvudproblemet.

Frölunda som grupp och trupp de senaste två åren har inte fungerat riktigt bra, kört i diket efter nyår och inte lyckats hitta upp på vägen igen. Spelet efter mitten januari i år – i närmast fullkomlig avsaknad av sådant som gemensam tanke, rörelse, bra passningsspel.

Alla måste ju se att något är fel på ett djupare plan.

## Nya spelare växer inte. Jesper Sellgren var mycket bra i defensivt strikta Luleå, nu skulle han ta nästa steg i offensivglada Frölunda. Gick inte. Stefan Elliott och Jan Mursak var stjärnvärvningar som skulle bära. Det gjorde de inte, även om Mursak absolut växte på slutet. Bara individernas fel? Tveksamt.

## Befintliga spelare med fina CV:n når inte upp till sin standard. Exempel: Johan Sundström har (med några lovande undantag) varit en skugga av sitt 2015–2017-jag. Ett steg tillbaka nu jämfört med fjolårssäsongen. Bara hans fel? Tveksamt.

## Gruppen tycks inte komma samman, alla spelare verkar inte dra åt samma håll. Räkna samman alla läxor att lära, alla upprepade fel som ska rättas till, och det fyller en rätt tjock skolbok.
Efter tredje kvartsfinalen i år sa Nicklas Lasu att ”Vi gör väldigt många fel, vi pratar knappt med varandra på isen.”
Ska det behöva vara så sent på säsongen när man tränat tillsammans i snart ett år?
Ska det behöva se så uppgivet, nästan pinsamt svagt ut i en kvartsfinal?
Ska ett lag som gjorde jämna matcher med Rögle i grundserien bli bortlekt i slutspelet?
Givetvis inte.
Stundtals har kroppsspråket hos spelarna varit så uppgivet att man kunnat tro att de inte längre vill spela för sin tränare, i alla fall som att de inte tror på det de gör. Jag hoppas, för Frölundas del, att det där bara är en felaktig känsla man kan få utifrån.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Jacob Peterson behövde flytta till Färjestad för att få sitt maffiga genombrott, han hade kunnat vara ledande center i laget med rätt förutsättningar. Lucas Raymond hade hoppats slå igenom på allvar med en indian på bröstet i vinter – men det kom aldrig. Det är inget bra betyg för en organisation med hög svansföring just inom utvecklingsområdet.

Vad jag försöker säga, vilket ni säkert förstår:

Det hjälper inte att bara stoppa in nya komponenter om felet är mer övergripande. Det kan absolut behövas, men det är inte Lösningen med stort L.

Nå, Frölundas situation (två sjundeplatser) är på intet sätt unik, Växjö kom sjua och tia efter guldet 2018 innan man i vinter vann, ingen klubb är i toppen för evigt, ingen resa är utan gupp, men lik förbaskat tror jag att  Frölunda behöver vara fullständigt hänsynslöst i sin utvärdering av vad som inte fungerar.

Exempel på tuffa frågor att ställa:

1. Är Fredrik Sjöström rätt som sportchef, föreslår han rätt spelare för Roger Rönnberg? Är det rätt spelare som Rönnberg vill ha?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. Det finns alltid en risk att spelare tröttnar på en röst efter X antal år, är det ett problem givet hur länge Rönnberg varit i klubben? Behöver han och staben förändra ledarskapet för att få en mer fungerande, harmonisk grupp? Det här att man ibland saknat glädje och glöd under matcherna, är det ledningens eller spelarnas fel, är det en följd av de dåliga resultaten, eller en kombination?

3. Att ha ett enda spelsystem, att forechecka ihjäl sig, att inte anpassa spelsystem efter motstånd, att inte anpassa efter vilken situation spelargruppen är i, att inte se att systemet nog kräver en eller annan spetsforward likt Ryan Lasch – är det månne dags att börja tänka bredare?
Mycket fokus har lagts på att jobba hårdare än motståndarna. Mer fokus skulle kanske läggas på att göra fler mål?

4. Finns det röster i tränarrummet som kan säga emot? Är det bra om det är huvudtränarens way or the highway? Eller är alla tränarna eniga? I så fall – är det bra?

Jag argumenterar inte alls – notera gärna det, inte alls – för att svaren ska bli en orgie i ”sparka, sparka”, ”ändra, ändra”, ”byt, byt”, men jag tror däremot att frågorna måste våga ställas (precis som jag ibland ställer mig frågan om jag duger till för det här jobbet).

Det är nämligen så här, och det kan bli ett problem:

Bilden ute i Hockeysverige är att Frölunda a) tränar enormt hårt, samt b) jobbar precis lika hårt, åker skridskor så hårt att skenorna protesterar.

Det är lätt(are) att få spelare att ställa upp när det går bra.

Det är betydligt svårare när framgången uteblir.

Det blir också svårare att locka till sig spelare utifrån, spelare som kommer för att vinna, för att utvecklas – för just nu är dåligt med både det ena och det andra i Göteborg.

Därav mitt resonemang, därav mitt tips till Frölunda: ”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara.”

***

För den som missat, vasse tjeckforwarden Michael Spacek är klar för nästa säsong, Frölunda testar om man locka Victor Ejdsell och/eller Jesper Olofsson. Oklart om det går. En målvakt ska in, en toppback, plus Simon Edvinsson.

Johan Mattsson, Jesper Sellgren, Jonathan Sigalet, Lucas Raymond, Simon Hjalmarsson lämnar, sannolikt finns ingen plats för Robin Alvarez och Christoffer Ehn, Theodor Niederbach och Daniel Torgersson är fullvärdiga A-truppare från och med i höst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sedan får vi se, spelare med kontrakt kan lämna, NHL-intresset för Max Friberg, till exempel, är inget ”Leman-rykte” som jag såg att någon skrev, det är högst verkligt. Sedan kanske det inte blir något av det, men det är en annan femma.

Köper Frölunda ut någon? Inte klubbens stil, men plötsligt händer det. Vill alla med kontrakt vara kvar?  Kommer mer om detta. Många gånger. Förstås.

***

## Målen:

0–1 (11.33) Adam Edström (Matson)
* Edström framför mål, vann lös puck. Skottet rakt igenom olycklig Niklas Rubin.

0–2 (16.15) Olli Palola (Ferguson)
* Jesper Sellgren tappade puck i mittzonen, Rögle ställde om, Stefan Elliott räddade förstaläget men råkade spela fram Brady Ferguson som frispelade Palola.

1–2 (23.56) Mattias Norlinder 5/4 (Alvarez, Friberg)
* Mycket bättre PP utan Stefan Ellliott som quarterback, istället skytt i PP2. Norlinder hittade igenom med skott från blå.

1–3 (28.46) Niklas Hansson (Ryfors, Zaar)
* Efter att Niklas Rubin kommit undan med andan i halsgropen en gång hade ingen chans när Simon Ryfors-kedjan lekte bort Frölunda – fritt skottläge för Hansson.

1–4 (31.56) Daniel Zaar 5/4 (Hansson, Tambellini)
* Läckert PP-spel, direktskott, pang.

1–5 (53.09)  AdamTambelllini, tom kasse (Seider)
* Frölunda gjorde ett sent försök med séx utespelare.

1–6 (56.21) Ted Brithén 5/4 (Hansson)
* Jajamän, 20 baljor totalt.

***

 

***

Så startade Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
59 Simon Hjalmarsson–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

22 Linus Nässén–20 Joel Lundqvist–21 Karl Henriksson
70 Christoffer Ehn–31 Nicklas Lasu–40 Joel Mustonen
27 Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
56 Jonathan Sigalet–8 Viktor Ekbom
5 Filip Johansson 

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

 

Så startade Rögle.
Kedjor:

18 Dennis Everberg–15 Simon Ryfors–72 Daniel Zaar
28 Anton Bengtsson–90 Ted Brithén–91 Adam Tambellini
38 Erik Andersson–11 Mattias Sjögren–43 Olli Palola
34 Adam Edström–12 Brady Ferguson–17 Taylor Matson
67 Leon Bristedt

Backar:
22 Samuel Jonsson–33 Niklas Hansson
86 Éric Gélinas–Moritz Seider
7 Erlend Lesund–53 Joey LaLeggia
16 Lucas Ekeståhl Jonsson

Målvakter:
65 Christoffer Rifalk (37 Johan Gustafsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Något står inte rätt till i Frölunda vars säsong nu är över efter 0–4 mot Rögle i kvartsfinalen, 1–6 i kvartsfinal 4, pinsamma 3–20 totalt.
► Tror man det räcker att byta ut många av spelarna i laget, då är man naiv.
► Problemet är större än så. Två år i rad har gruppen kollapsat efter nyår. Spelare har inte blivit bättre, snarare sämre.
► Innan den gåtan löses kan Fredrik Sjöström värva 20 nya spelare, det hjälper inte.
► En fundering – vilka spelare vill träna och jobba häcken av sig när framgång och utveckling inte längre är en självklarhet?

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

FRÖLUNDA BÖRJADE PIGGT, släppte in billiga mål, fick hopp via Mattias Norlinders 1–2 i andra perioden, Rögle tog timeout, fixade till fokus, tryckte på gasen, lekte självförtroendefylld hockey, gjorde två snabba mål (på 3.10).

Det var den fjärde kvartsfinalen, det. Rögle till semifinal, och medan SHL:s toppklubbar fortsätter att tävla om SM-guld börjar Frölundas egen kamp.

Att bli en sådan igen.

Toppklubb, alltså.

ANNONS

Det är så lätt med enkla lösningar. Byta spelsystem hit och byta spelare dit. Inget behöver i sig vara felaktigt, det går säkert att argumentera för både det ena och det andra, men på intet sätt är detta huvudproblemet.

Frölunda som grupp och trupp de senaste två åren har inte fungerat riktigt bra, kört i diket efter nyår och inte lyckats hitta upp på vägen igen. Spelet efter mitten januari i år – i närmast fullkomlig avsaknad av sådant som gemensam tanke, rörelse, bra passningsspel.

Alla måste ju se att något är fel på ett djupare plan.

## Nya spelare växer inte. Jesper Sellgren var mycket bra i defensivt strikta Luleå, nu skulle han ta nästa steg i offensivglada Frölunda. Gick inte. Stefan Elliott och Jan Mursak var stjärnvärvningar som skulle bära. Det gjorde de inte, även om Mursak absolut växte på slutet. Bara individernas fel? Tveksamt.

## Befintliga spelare med fina CV:n når inte upp till sin standard. Exempel: Johan Sundström har (med några lovande undantag) varit en skugga av sitt 2015–2017-jag. Ett steg tillbaka nu jämfört med fjolårssäsongen. Bara hans fel? Tveksamt.

## Gruppen tycks inte komma samman, alla spelare verkar inte dra åt samma håll. Räkna samman alla läxor att lära, alla upprepade fel som ska rättas till, och det fyller en rätt tjock skolbok.
Efter tredje kvartsfinalen i år sa Nicklas Lasu att ”Vi gör väldigt många fel, vi pratar knappt med varandra på isen.”
Ska det behöva vara så sent på säsongen när man tränat tillsammans i snart ett år?
Ska det behöva se så uppgivet, nästan pinsamt svagt ut i en kvartsfinal?
Ska ett lag som gjorde jämna matcher med Rögle i grundserien bli bortlekt i slutspelet?
Givetvis inte.
Stundtals har kroppsspråket hos spelarna varit så uppgivet att man kunnat tro att de inte längre vill spela för sin tränare, i alla fall som att de inte tror på det de gör. Jag hoppas, för Frölundas del, att det där bara är en felaktig känsla man kan få utifrån.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Jacob Peterson behövde flytta till Färjestad för att få sitt maffiga genombrott, han hade kunnat vara ledande center i laget med rätt förutsättningar. Lucas Raymond hade hoppats slå igenom på allvar med en indian på bröstet i vinter – men det kom aldrig. Det är inget bra betyg för en organisation med hög svansföring just inom utvecklingsområdet.

Vad jag försöker säga, vilket ni säkert förstår:

Det hjälper inte att bara stoppa in nya komponenter om felet är mer övergripande. Det kan absolut behövas, men det är inte Lösningen med stort L.

Nå, Frölundas situation (två sjundeplatser) är på intet sätt unik, Växjö kom sjua och tia efter guldet 2018 innan man i vinter vann, ingen klubb är i toppen för evigt, ingen resa är utan gupp, men lik förbaskat tror jag att  Frölunda behöver vara fullständigt hänsynslöst i sin utvärdering av vad som inte fungerar.

Exempel på tuffa frågor att ställa:

1. Är Fredrik Sjöström rätt som sportchef, föreslår han rätt spelare för Roger Rönnberg? Är det rätt spelare som Rönnberg vill ha?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. Det finns alltid en risk att spelare tröttnar på en röst efter X antal år, är det ett problem givet hur länge Rönnberg varit i klubben? Behöver han och staben förändra ledarskapet för att få en mer fungerande, harmonisk grupp? Det här att man ibland saknat glädje och glöd under matcherna, är det ledningens eller spelarnas fel, är det en följd av de dåliga resultaten, eller en kombination?

3. Att ha ett enda spelsystem, att forechecka ihjäl sig, att inte anpassa spelsystem efter motstånd, att inte anpassa efter vilken situation spelargruppen är i, att inte se att systemet nog kräver en eller annan spetsforward likt Ryan Lasch – är det månne dags att börja tänka bredare?
Mycket fokus har lagts på att jobba hårdare än motståndarna. Mer fokus skulle kanske läggas på att göra fler mål?

4. Finns det röster i tränarrummet som kan säga emot? Är det bra om det är huvudtränarens way or the highway? Eller är alla tränarna eniga? I så fall – är det bra?

Jag argumenterar inte alls – notera gärna det, inte alls – för att svaren ska bli en orgie i ”sparka, sparka”, ”ändra, ändra”, ”byt, byt”, men jag tror däremot att frågorna måste våga ställas (precis som jag ibland ställer mig frågan om jag duger till för det här jobbet).

Det är nämligen så här, och det kan bli ett problem:

Bilden ute i Hockeysverige är att Frölunda a) tränar enormt hårt, samt b) jobbar precis lika hårt, åker skridskor så hårt att skenorna protesterar.

Det är lätt(are) att få spelare att ställa upp när det går bra.

Det är betydligt svårare när framgången uteblir.

Det blir också svårare att locka till sig spelare utifrån, spelare som kommer för att vinna, för att utvecklas – för just nu är dåligt med både det ena och det andra i Göteborg.

Därav mitt resonemang, därav mitt tips till Frölunda: ”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara.”

***

För den som missat, vasse tjeckforwarden Michael Spacek är klar för nästa säsong, Frölunda testar om man locka Victor Ejdsell och/eller Jesper Olofsson. Oklart om det går. En målvakt ska in, en toppback, plus Simon Edvinsson.

Johan Mattsson, Jesper Sellgren, Jonathan Sigalet, Lucas Raymond, Simon Hjalmarsson lämnar, sannolikt finns ingen plats för Robin Alvarez och Christoffer Ehn, Theodor Niederbach och Daniel Torgersson är fullvärdiga A-truppare från och med i höst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sedan får vi se, spelare med kontrakt kan lämna, NHL-intresset för Max Friberg, till exempel, är inget ”Leman-rykte” som jag såg att någon skrev, det är högst verkligt. Sedan kanske det inte blir något av det, men det är en annan femma.

Köper Frölunda ut någon? Inte klubbens stil, men plötsligt händer det. Vill alla med kontrakt vara kvar?  Kommer mer om detta. Många gånger. Förstås.

***

## Målen:

0–1 (11.33) Adam Edström (Matson)
* Edström framför mål, vann lös puck. Skottet rakt igenom olycklig Niklas Rubin.

0–2 (16.15) Olli Palola (Ferguson)
* Jesper Sellgren tappade puck i mittzonen, Rögle ställde om, Stefan Elliott räddade förstaläget men råkade spela fram Brady Ferguson som frispelade Palola.

1–2 (23.56) Mattias Norlinder 5/4 (Alvarez, Friberg)
* Mycket bättre PP utan Stefan Ellliott som quarterback, istället skytt i PP2. Norlinder hittade igenom med skott från blå.

1–3 (28.46) Niklas Hansson (Ryfors, Zaar)
* Efter att Niklas Rubin kommit undan med andan i halsgropen en gång hade ingen chans när Simon Ryfors-kedjan lekte bort Frölunda – fritt skottläge för Hansson.

1–4 (31.56) Daniel Zaar 5/4 (Hansson, Tambellini)
* Läckert PP-spel, direktskott, pang.

1–5 (53.09)  AdamTambelllini, tom kasse (Seider)
* Frölunda gjorde ett sent försök med séx utespelare.

1–6 (56.21) Ted Brithén 5/4 (Hansson)
* Jajamän, 20 baljor totalt.

***

 

***

Så startade Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
59 Simon Hjalmarsson–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

22 Linus Nässén–20 Joel Lundqvist–21 Karl Henriksson
70 Christoffer Ehn–31 Nicklas Lasu–40 Joel Mustonen
27 Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
56 Jonathan Sigalet–8 Viktor Ekbom
5 Filip Johansson 

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

 

Så startade Rögle.
Kedjor:

18 Dennis Everberg–15 Simon Ryfors–72 Daniel Zaar
28 Anton Bengtsson–90 Ted Brithén–91 Adam Tambellini
38 Erik Andersson–11 Mattias Sjögren–43 Olli Palola
34 Adam Edström–12 Brady Ferguson–17 Taylor Matson
67 Leon Bristedt

Backar:
22 Samuel Jonsson–33 Niklas Hansson
86 Éric Gélinas–Moritz Seider
7 Erlend Lesund–53 Joey LaLeggia
16 Lucas Ekeståhl Jonsson

Målvakter:
65 Christoffer Rifalk (37 Johan Gustafsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Något står inte rätt till i Frölunda vars säsong nu är över efter 0–4 mot Rögle i kvartsfinalen, 1–6 i kvartsfinal 4, pinsamma 3–20 totalt.
► Tror man det räcker att byta ut många av spelarna i laget, då är man naiv.
► Problemet är större än så. Två år i rad har gruppen kollapsat efter nyår. Spelare har inte blivit bättre, snarare sämre.
► Innan den gåtan löses kan Fredrik Sjöström värva 20 nya spelare, det hjälper inte.
► En fundering – vilka spelare vill träna och jobba häcken av sig när framgång och utveckling inte längre är en självklarhet?

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

FRÖLUNDA BÖRJADE PIGGT, släppte in billiga mål, fick hopp via Mattias Norlinders 1–2 i andra perioden, Rögle tog timeout, fixade till fokus, tryckte på gasen, lekte självförtroendefylld hockey, gjorde två snabba mål (på 3.10).

Det var den fjärde kvartsfinalen, det. Rögle till semifinal, och medan SHL:s toppklubbar fortsätter att tävla om SM-guld börjar Frölundas egen kamp.

Att bli en sådan igen.

Toppklubb, alltså.

ANNONS

Det är så lätt med enkla lösningar. Byta spelsystem hit och byta spelare dit. Inget behöver i sig vara felaktigt, det går säkert att argumentera för både det ena och det andra, men på intet sätt är detta huvudproblemet.

Frölunda som grupp och trupp de senaste två åren har inte fungerat riktigt bra, kört i diket efter nyår och inte lyckats hitta upp på vägen igen. Spelet efter mitten januari i år – i närmast fullkomlig avsaknad av sådant som gemensam tanke, rörelse, bra passningsspel.

Alla måste ju se att något är fel på ett djupare plan.

## Nya spelare växer inte. Jesper Sellgren var mycket bra i defensivt strikta Luleå, nu skulle han ta nästa steg i offensivglada Frölunda. Gick inte. Stefan Elliott och Jan Mursak var stjärnvärvningar som skulle bära. Det gjorde de inte, även om Mursak absolut växte på slutet. Bara individernas fel? Tveksamt.

## Befintliga spelare med fina CV:n når inte upp till sin standard. Exempel: Johan Sundström har (med några lovande undantag) varit en skugga av sitt 2015–2017-jag. Ett steg tillbaka nu jämfört med fjolårssäsongen. Bara hans fel? Tveksamt.

## Gruppen tycks inte komma samman, alla spelare verkar inte dra åt samma håll. Räkna samman alla läxor att lära, alla upprepade fel som ska rättas till, och det fyller en rätt tjock skolbok.
Efter tredje kvartsfinalen i år sa Nicklas Lasu att ”Vi gör väldigt många fel, vi pratar knappt med varandra på isen.”
Ska det behöva vara så sent på säsongen när man tränat tillsammans i snart ett år?
Ska det behöva se så uppgivet, nästan pinsamt svagt ut i en kvartsfinal?
Ska ett lag som gjorde jämna matcher med Rögle i grundserien bli bortlekt i slutspelet?
Givetvis inte.
Stundtals har kroppsspråket hos spelarna varit så uppgivet att man kunnat tro att de inte längre vill spela för sin tränare, i alla fall som att de inte tror på det de gör. Jag hoppas, för Frölundas del, att det där bara är en felaktig känsla man kan få utifrån.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Jacob Peterson behövde flytta till Färjestad för att få sitt maffiga genombrott, han hade kunnat vara ledande center i laget med rätt förutsättningar. Lucas Raymond hade hoppats slå igenom på allvar med en indian på bröstet i vinter – men det kom aldrig. Det är inget bra betyg för en organisation med hög svansföring just inom utvecklingsområdet.

Vad jag försöker säga, vilket ni säkert förstår:

Det hjälper inte att bara stoppa in nya komponenter om felet är mer övergripande. Det kan absolut behövas, men det är inte Lösningen med stort L.

Nå, Frölundas situation (två sjundeplatser) är på intet sätt unik, Växjö kom sjua och tia efter guldet 2018 innan man i vinter vann, ingen klubb är i toppen för evigt, ingen resa är utan gupp, men lik förbaskat tror jag att  Frölunda behöver vara fullständigt hänsynslöst i sin utvärdering av vad som inte fungerar.

Exempel på tuffa frågor att ställa:

1. Är Fredrik Sjöström rätt som sportchef, föreslår han rätt spelare för Roger Rönnberg? Är det rätt spelare som Rönnberg vill ha?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. Det finns alltid en risk att spelare tröttnar på en röst efter X antal år, är det ett problem givet hur länge Rönnberg varit i klubben? Behöver han och staben förändra ledarskapet för att få en mer fungerande, harmonisk grupp? Det här att man ibland saknat glädje och glöd under matcherna, är det ledningens eller spelarnas fel, är det en följd av de dåliga resultaten, eller en kombination?

3. Att ha ett enda spelsystem, att forechecka ihjäl sig, att inte anpassa spelsystem efter motstånd, att inte anpassa efter vilken situation spelargruppen är i, att inte se att systemet nog kräver en eller annan spetsforward likt Ryan Lasch – är det månne dags att börja tänka bredare?
Mycket fokus har lagts på att jobba hårdare än motståndarna. Mer fokus skulle kanske läggas på att göra fler mål?

4. Finns det röster i tränarrummet som kan säga emot? Är det bra om det är huvudtränarens way or the highway? Eller är alla tränarna eniga? I så fall – är det bra?

Jag argumenterar inte alls – notera gärna det, inte alls – för att svaren ska bli en orgie i ”sparka, sparka”, ”ändra, ändra”, ”byt, byt”, men jag tror däremot att frågorna måste våga ställas (precis som jag ibland ställer mig frågan om jag duger till för det här jobbet).

Det är nämligen så här, och det kan bli ett problem:

Bilden ute i Hockeysverige är att Frölunda a) tränar enormt hårt, samt b) jobbar precis lika hårt, åker skridskor så hårt att skenorna protesterar.

Det är lätt(are) att få spelare att ställa upp när det går bra.

Det är betydligt svårare när framgången uteblir.

Det blir också svårare att locka till sig spelare utifrån, spelare som kommer för att vinna, för att utvecklas – för just nu är dåligt med både det ena och det andra i Göteborg.

Därav mitt resonemang, därav mitt tips till Frölunda: ”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara.”

***

För den som missat, vasse tjeckforwarden Michael Spacek är klar för nästa säsong, Frölunda testar om man locka Victor Ejdsell och/eller Jesper Olofsson. Oklart om det går. En målvakt ska in, en toppback, plus Simon Edvinsson.

Johan Mattsson, Jesper Sellgren, Jonathan Sigalet, Lucas Raymond, Simon Hjalmarsson lämnar, sannolikt finns ingen plats för Robin Alvarez och Christoffer Ehn, Theodor Niederbach och Daniel Torgersson är fullvärdiga A-truppare från och med i höst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sedan får vi se, spelare med kontrakt kan lämna, NHL-intresset för Max Friberg, till exempel, är inget ”Leman-rykte” som jag såg att någon skrev, det är högst verkligt. Sedan kanske det inte blir något av det, men det är en annan femma.

Köper Frölunda ut någon? Inte klubbens stil, men plötsligt händer det. Vill alla med kontrakt vara kvar?  Kommer mer om detta. Många gånger. Förstås.

***

## Målen:

0–1 (11.33) Adam Edström (Matson)
* Edström framför mål, vann lös puck. Skottet rakt igenom olycklig Niklas Rubin.

0–2 (16.15) Olli Palola (Ferguson)
* Jesper Sellgren tappade puck i mittzonen, Rögle ställde om, Stefan Elliott räddade förstaläget men råkade spela fram Brady Ferguson som frispelade Palola.

1–2 (23.56) Mattias Norlinder 5/4 (Alvarez, Friberg)
* Mycket bättre PP utan Stefan Ellliott som quarterback, istället skytt i PP2. Norlinder hittade igenom med skott från blå.

1–3 (28.46) Niklas Hansson (Ryfors, Zaar)
* Efter att Niklas Rubin kommit undan med andan i halsgropen en gång hade ingen chans när Simon Ryfors-kedjan lekte bort Frölunda – fritt skottläge för Hansson.

1–4 (31.56) Daniel Zaar 5/4 (Hansson, Tambellini)
* Läckert PP-spel, direktskott, pang.

1–5 (53.09)  AdamTambelllini, tom kasse (Seider)
* Frölunda gjorde ett sent försök med séx utespelare.

1–6 (56.21) Ted Brithén 5/4 (Hansson)
* Jajamän, 20 baljor totalt.

***

 

***

Så startade Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
59 Simon Hjalmarsson–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

22 Linus Nässén–20 Joel Lundqvist–21 Karl Henriksson
70 Christoffer Ehn–31 Nicklas Lasu–40 Joel Mustonen
27 Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
56 Jonathan Sigalet–8 Viktor Ekbom
5 Filip Johansson 

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

 

Så startade Rögle.
Kedjor:

18 Dennis Everberg–15 Simon Ryfors–72 Daniel Zaar
28 Anton Bengtsson–90 Ted Brithén–91 Adam Tambellini
38 Erik Andersson–11 Mattias Sjögren–43 Olli Palola
34 Adam Edström–12 Brady Ferguson–17 Taylor Matson
67 Leon Bristedt

Backar:
22 Samuel Jonsson–33 Niklas Hansson
86 Éric Gélinas–Moritz Seider
7 Erlend Lesund–53 Joey LaLeggia
16 Lucas Ekeståhl Jonsson

Målvakter:
65 Christoffer Rifalk (37 Johan Gustafsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Något står inte rätt till i Frölunda vars säsong nu är över efter 0–4 mot Rögle i kvartsfinalen, 1–6 i kvartsfinal 4, pinsamma 3–20 totalt.
► Tror man det räcker att byta ut många av spelarna i laget, då är man naiv.
► Problemet är större än så. Två år i rad har gruppen kollapsat efter nyår. Spelare har inte blivit bättre, snarare sämre.
► Innan den gåtan löses kan Fredrik Sjöström värva 20 nya spelare, det hjälper inte.
► En fundering – vilka spelare vill träna och jobba häcken av sig när framgång och utveckling inte längre är en självklarhet?

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

Det blev en tuff säsong för Roger Rönnberg, Joel Lundqvist & Co i Frölunda. Tuffa frågor behöver ställas nu.

FRÖLUNDA BÖRJADE PIGGT, släppte in billiga mål, fick hopp via Mattias Norlinders 1–2 i andra perioden, Rögle tog timeout, fixade till fokus, tryckte på gasen, lekte självförtroendefylld hockey, gjorde två snabba mål (på 3.10).

Det var den fjärde kvartsfinalen, det. Rögle till semifinal, och medan SHL:s toppklubbar fortsätter att tävla om SM-guld börjar Frölundas egen kamp.

Att bli en sådan igen.

Toppklubb, alltså.

ANNONS

Det är så lätt med enkla lösningar. Byta spelsystem hit och byta spelare dit. Inget behöver i sig vara felaktigt, det går säkert att argumentera för både det ena och det andra, men på intet sätt är detta huvudproblemet.

Frölunda som grupp och trupp de senaste två åren har inte fungerat riktigt bra, kört i diket efter nyår och inte lyckats hitta upp på vägen igen. Spelet efter mitten januari i år – i närmast fullkomlig avsaknad av sådant som gemensam tanke, rörelse, bra passningsspel.

Alla måste ju se att något är fel på ett djupare plan.

## Nya spelare växer inte. Jesper Sellgren var mycket bra i defensivt strikta Luleå, nu skulle han ta nästa steg i offensivglada Frölunda. Gick inte. Stefan Elliott och Jan Mursak var stjärnvärvningar som skulle bära. Det gjorde de inte, även om Mursak absolut växte på slutet. Bara individernas fel? Tveksamt.

## Befintliga spelare med fina CV:n når inte upp till sin standard. Exempel: Johan Sundström har (med några lovande undantag) varit en skugga av sitt 2015–2017-jag. Ett steg tillbaka nu jämfört med fjolårssäsongen. Bara hans fel? Tveksamt.

## Gruppen tycks inte komma samman, alla spelare verkar inte dra åt samma håll. Räkna samman alla läxor att lära, alla upprepade fel som ska rättas till, och det fyller en rätt tjock skolbok.
Efter tredje kvartsfinalen i år sa Nicklas Lasu att ”Vi gör väldigt många fel, vi pratar knappt med varandra på isen.”
Ska det behöva vara så sent på säsongen när man tränat tillsammans i snart ett år?
Ska det behöva se så uppgivet, nästan pinsamt svagt ut i en kvartsfinal?
Ska ett lag som gjorde jämna matcher med Rögle i grundserien bli bortlekt i slutspelet?
Givetvis inte.
Stundtals har kroppsspråket hos spelarna varit så uppgivet att man kunnat tro att de inte längre vill spela för sin tränare, i alla fall som att de inte tror på det de gör. Jag hoppas, för Frölundas del, att det där bara är en felaktig känsla man kan få utifrån.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Jacob Peterson behövde flytta till Färjestad för att få sitt maffiga genombrott, han hade kunnat vara ledande center i laget med rätt förutsättningar. Lucas Raymond hade hoppats slå igenom på allvar med en indian på bröstet i vinter – men det kom aldrig. Det är inget bra betyg för en organisation med hög svansföring just inom utvecklingsområdet.

Vad jag försöker säga, vilket ni säkert förstår:

Det hjälper inte att bara stoppa in nya komponenter om felet är mer övergripande. Det kan absolut behövas, men det är inte Lösningen med stort L.

Nå, Frölundas situation (två sjundeplatser) är på intet sätt unik, Växjö kom sjua och tia efter guldet 2018 innan man i vinter vann, ingen klubb är i toppen för evigt, ingen resa är utan gupp, men lik förbaskat tror jag att  Frölunda behöver vara fullständigt hänsynslöst i sin utvärdering av vad som inte fungerar.

Exempel på tuffa frågor att ställa:

1. Är Fredrik Sjöström rätt som sportchef, föreslår han rätt spelare för Roger Rönnberg? Är det rätt spelare som Rönnberg vill ha?

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. Det finns alltid en risk att spelare tröttnar på en röst efter X antal år, är det ett problem givet hur länge Rönnberg varit i klubben? Behöver han och staben förändra ledarskapet för att få en mer fungerande, harmonisk grupp? Det här att man ibland saknat glädje och glöd under matcherna, är det ledningens eller spelarnas fel, är det en följd av de dåliga resultaten, eller en kombination?

3. Att ha ett enda spelsystem, att forechecka ihjäl sig, att inte anpassa spelsystem efter motstånd, att inte anpassa efter vilken situation spelargruppen är i, att inte se att systemet nog kräver en eller annan spetsforward likt Ryan Lasch – är det månne dags att börja tänka bredare?
Mycket fokus har lagts på att jobba hårdare än motståndarna. Mer fokus skulle kanske läggas på att göra fler mål?

4. Finns det röster i tränarrummet som kan säga emot? Är det bra om det är huvudtränarens way or the highway? Eller är alla tränarna eniga? I så fall – är det bra?

Jag argumenterar inte alls – notera gärna det, inte alls – för att svaren ska bli en orgie i ”sparka, sparka”, ”ändra, ändra”, ”byt, byt”, men jag tror däremot att frågorna måste våga ställas (precis som jag ibland ställer mig frågan om jag duger till för det här jobbet).

Det är nämligen så här, och det kan bli ett problem:

Bilden ute i Hockeysverige är att Frölunda a) tränar enormt hårt, samt b) jobbar precis lika hårt, åker skridskor så hårt att skenorna protesterar.

Det är lätt(are) att få spelare att ställa upp när det går bra.

Det är betydligt svårare när framgången uteblir.

Det blir också svårare att locka till sig spelare utifrån, spelare som kommer för att vinna, för att utvecklas – för just nu är dåligt med både det ena och det andra i Göteborg.

Därav mitt resonemang, därav mitt tips till Frölunda: ”Räds inga frågor, hur obekväma de än kan vara.”

***

För den som missat, vasse tjeckforwarden Michael Spacek är klar för nästa säsong, Frölunda testar om man locka Victor Ejdsell och/eller Jesper Olofsson. Oklart om det går. En målvakt ska in, en toppback, plus Simon Edvinsson.

Johan Mattsson, Jesper Sellgren, Jonathan Sigalet, Lucas Raymond, Simon Hjalmarsson lämnar, sannolikt finns ingen plats för Robin Alvarez och Christoffer Ehn, Theodor Niederbach och Daniel Torgersson är fullvärdiga A-truppare från och med i höst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sedan får vi se, spelare med kontrakt kan lämna, NHL-intresset för Max Friberg, till exempel, är inget ”Leman-rykte” som jag såg att någon skrev, det är högst verkligt. Sedan kanske det inte blir något av det, men det är en annan femma.

Köper Frölunda ut någon? Inte klubbens stil, men plötsligt händer det. Vill alla med kontrakt vara kvar?  Kommer mer om detta. Många gånger. Förstås.

***

## Målen:

0–1 (11.33) Adam Edström (Matson)
* Edström framför mål, vann lös puck. Skottet rakt igenom olycklig Niklas Rubin.

0–2 (16.15) Olli Palola (Ferguson)
* Jesper Sellgren tappade puck i mittzonen, Rögle ställde om, Stefan Elliott räddade förstaläget men råkade spela fram Brady Ferguson som frispelade Palola.

1–2 (23.56) Mattias Norlinder 5/4 (Alvarez, Friberg)
* Mycket bättre PP utan Stefan Ellliott som quarterback, istället skytt i PP2. Norlinder hittade igenom med skott från blå.

1–3 (28.46) Niklas Hansson (Ryfors, Zaar)
* Efter att Niklas Rubin kommit undan med andan i halsgropen en gång hade ingen chans när Simon Ryfors-kedjan lekte bort Frölunda – fritt skottläge för Hansson.

1–4 (31.56) Daniel Zaar 5/4 (Hansson, Tambellini)
* Läckert PP-spel, direktskott, pang.

1–5 (53.09)  AdamTambelllini, tom kasse (Seider)
* Frölunda gjorde ett sent försök med séx utespelare.

1–6 (56.21) Ted Brithén 5/4 (Hansson)
* Jajamän, 20 baljor totalt.

***

 

***

Så startade Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
59 Simon Hjalmarsson–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

22 Linus Nässén–20 Joel Lundqvist–21 Karl Henriksson
70 Christoffer Ehn–31 Nicklas Lasu–40 Joel Mustonen
27 Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
56 Jonathan Sigalet–8 Viktor Ekbom
5 Filip Johansson 

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

 

Så startade Rögle.
Kedjor:

18 Dennis Everberg–15 Simon Ryfors–72 Daniel Zaar
28 Anton Bengtsson–90 Ted Brithén–91 Adam Tambellini
38 Erik Andersson–11 Mattias Sjögren–43 Olli Palola
34 Adam Edström–12 Brady Ferguson–17 Taylor Matson
67 Leon Bristedt

Backar:
22 Samuel Jonsson–33 Niklas Hansson
86 Éric Gélinas–Moritz Seider
7 Erlend Lesund–53 Joey LaLeggia
16 Lucas Ekeståhl Jonsson

Målvakter:
65 Christoffer Rifalk (37 Johan Gustafsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt