Luleå–Frölunda 220415 – försnack och eftersnack

Luleå–Frölunda 220415 – försnack och eftersnack

Luleå–Frölunda 220415 – försnack och eftersnack

Luleå–Frölunda 220415 – försnack och eftersnack

Frölunda fick en drömstart i semifinalen mot Luleå, växte in i matchen, vann med 6–3 och skaffade sig 1–0-ledning.
Joel Lundqvist, 40, nätade. Äldste slutspelsmålskytt någonsin i SHL.
Här snabba analysen. Mer senare på sajten.

 

SNABBA ANALYSEN

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (2.56) Sami Lepistö (Rask, Berglund)
* Stefan Elliott tacklade in Jonas Berglund i Matt Tomkins som blev sittande inne i buren när Lepistö sköt. Såg komiskt ut. Snabb videokoll. Givet mål.

1–1 Patrik Carlsson (Borgman, Friberg)
* Efterdyningarna till bra spel av PP2, väl agerat av Andreas Borgman, skott och retur som Carlsson tog hand om.

1–2 (19.45) Theodor Niederbach (Johansson, Norlinder)
* Frölunda anföll snabbt, skott av Filip Johansson, retur, Oscar Engsund slog pucken på egen spelare, Niederbach tog hand om returen.

## Såg ni Frölundas senaste(?) mål? Visst, lite tursamt att pucken studsade rätt för Theodor Niederbach, men det var han som startade anfallet i i egen zon, smart och modigt spelade han sig loss från pressen, via Mattias Norlinder sattes anfallet igång.

Luleå tokdominerade från start, Frölunda var inte med, agerade sent, vann inte en kamp, inte ett puckrejs. Matt Tomkins med viktigs räddning redan före Luleås 1–0, Erik Gustafsson sköt i överkant ribba sedan – men strax före Frölundas PP började Max Fribergs kedja äta sig in i matchen.

PP1 var sedvanligt undermåligt, PP2 satte lite tryck, och Patrik Carlssons viktiga 1–1 var ett resultat av detta. Carlssons skymning, på mål-närvaro – utmärkt.

2–1 Frölunda, ovisst läge, spännande. Gästerna lyfte efter 1–1, lägen för Jan Mursak (ribban) och Radan Lenc.

Andra perioden
Mål:
1–3 (23.37) Joel Lundqvist (Henriksson, Friberg)
* Spelvändning där Lundqvist sköt, gick köksvägen, Karl Henriksson testade på returen, Lundqvist nätade på nästa.

2–3 (24.48) Julius Honka (Omark, Fröberg)
* Den finske backen med läckert prickskytte, satte pucken så som man gör mål på alla målvakter i dag – högt i första krysset, över axeln på Matt Tomkins.

2–4 (26.50) Elmer Söderblom (Lasch, Norlinder)
* Söderblom bara vände och drog iväg en backhand längs isen, pucken överraskade Joel Lassinantti, gick stolpe in.

## Jösses, vilken målorgie i början, tre baljor på 3.13.  Den här gången startade Frölunda bäst, Luleå kom tillbaka i slutet.

Tre mål – men det kunde ha varit mer.

Matt Tomkins gjorde en eminent benparad när Linus Omark & Co lekte hockey, tät även när Michael Spacek bjöd frikostigt när Brendan Shinnimins kedja var inne.

Frölunda ställde om bra, Joel Lundqvist gjorde som Jan Mursak, prickade underkant ribba, Nicklas Lasu vägrade skjuta i en tvåetta med Theodor Niederbach.

Linus Omark-kedjan sylvass, farligt varje gång den här inne, Frölunda får svårt när man sätts under press, slarvar bort pucken i egen zon, så två mål upp är ingen säker ledning. Samtidigt tycker jag man skyddar utan framför mål bra – och anfallsspelet är vasst, speciellt när det ställs om.

Elmer Söderbloms 4–2 ville kanske Joel Lassinantti ha tillbaka — men credd också till Söderblom. Mål just för att han överraskade, för att det gick så snabbt. Inte så lätt som det kanske ser ut för en målvakt.

Läckrast: Julius Honkas 2–3. Sådana där mål ser man hela tiden just nu, inte minst i NHL. Målvakter har svårt att täppa till luckan med huvudet. Men det krävs prickskytte för att utnyttja det.

Tredje perioden
Mål:
2–5 (44.37) Filip Johansson 5/4 (Carlsson, Borgman)
* Onödig arm i ansiktet på Ryan Lasch av Pontus Andreason, kunde/borde ha varit mer än en tvåa (matchstraff i min bok), men eftersom Frölunda spelade sitt bästa PP, PP2, så blev det mål. Brett pass och fint skott.

3–5 (46.35) Julius Hinka 5/4 (Connolly, Fröberg)
* Ett skott utifrån som jag tycker Matt Tomkins måste ha. 

3–6 (57.21) Jan Mursak, tom kasse (Carlsson, Lenc)
* Luleå plockade målvakten tidigt, Frölunda stod emot mycket bra, kyligt sedan av Mursak, framspelad av Patrik Carlsson.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN Luleå–Frölunda.
Vad: SHL, semifinal 1.
Tidigare matcher, Luleå:
Kvartsfinal, Örebro: 4–1 (5–1, 1–2*, 3–1, 2–1, 3–2*)
Tidigare matcher, Frölunda:
Kvartsfinal, Växjö: 4–0 (4–3*, 5–4*, 4–3*, 5–2)
Var/när: Coop Norrbotten Arena/15.00.
TV: C More Hockey (samt cmore.se), 14.30.
* = förlängning

Se matchen med andra:
Glenn Ullevi.
Boka bord genom att klicka här.

ANNONS

Så startar Luleå.
Kedjor:
67 Linus Omark–21 Juhani Tyrväinen–96 Pontus Andreasson
17 Isac Brännström–20 Jack Connolly–24 Brendan Shinnimin
10 Einar Emanuelsson–71 Linus Fröberg–23 Olli Nikupeteri
15 Carl Mattsson–14 Jonas Berglund–88 Joonas Rask
26 Radek Muzik
Saknas: Konstantin Komarek

Backar:
29 Erik Gustafsson–18 Sami Lepistö
32 Oscar Engsund–60 Julius Honka
55 Filip Pyrochta–39 Pontus Själin
44 Jonathan Andersson
Saknas: Daniel Sondell, Fredrik Styrman

Målvakt:
34 Joel Lassinantti (1 Jesper Wallstedt)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Så startar Frölunda.
Kedjor:
21 Karl Henriksson–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
75 Radan Lenc–43
 Michael Spacek–9 Jan Mursak
25 Elmer Söderblom–72 Patrik Carlsson–81 Ryan Lasch
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22 Linus Nässén

Backar:
8 Viktor Ekbom–2 Christian Folin
74 Andreas Borgman–16 Stefan Elliott
6 Mattias Norlinder–5 Filip Johansson
10 Jens Olsson
Saknas: Simon Edvinsson, Anders Grönlund.

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Inför matchen:

## ”Det kommer bli grinigt” har förre Frölundabacken Oscar Engsund sagt till nsd.se, och en del talar för det. Både Luleå och Frölunda spelar hårt och rejält, det finns en historia mellan klubbarna som gör att känslorna liksom ligger där och bubblar redan innan första pucken släppts.
Två lag som kan stå upp, två lag som också kan spela bra hockey, som båda gjorde utmärkta kvartsfinalserier – det borde kunna bli något alldeles extra, detta.
Luleå knapp favorit hos mig, detta eftersom laget känns tryggare, säkrare, jag är fortfarande lite osäker på om Frölunda kan hålla i det man visade mot Växjö, dels i form av ”sitta ihop”, dels i form av målskytte. Men om – då känner jag att Göteborgslaget har en något högre högstanivå, kan vinna på bredden i offensiven.

## Duellen Juhani TyrväinenNicklas Lasu kan bli något alldeles extra, de båda möttes redan under tiden i Finland (HIFK–Kärpät), och jag hade det här snacket med Lasu i veckan.

 

## Frölunda startar som väntat – precis som jag rapporterat i veckan. Simon Edvinsson är inte längre skadad men var sjuk på torsdagen, därför följde han inte med till Luleå. Kanske spelar 19-åringen match 2.
I Luleå är Juhani Tyrväinen vara tillbaka, däremot dröjer det tydligen lite med Konstantin Komarek.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## Intressant att se om Frölunda, trots bortaplan, fixar matchningen mot Tyrväinen, Linus Omark och Pontus Andreasson. Man vill ha in Nicklas Lasus eller Joel Lundqvists kedjor. Luleå vill matcha sin superkedja mot Patrik Carlssons och utnyttja att Ryan Lasch inte är lika bra i egen som i motståndarnas zon.

## Det här med Matt Tomkins till Färjestad (vf.se/sport i går), det är ju inga som helst konstigheter, men låt mig snabbt förklara eftersom jag sett att en del undrat:
a) Tomkins visste från början att hans sejour i Frölunda var tänkt som ettårig, att Lasse Johansson skulle komma hem, så det här att Tomkins skulle ha spelat sämre sedan Aftonbladet hade Lassenyheten, det faller ju på sin egen orimlighet. Tomkins visste redan. Bara vi andra som inte var säkra.
b) Färjestad var tidigt ute och högg när man såg hur bra Tomkins var, kanadensaren siktade högre, ville till KHL, hade kontrakt i princip klart, men sedan vet ni hur Vladimir Putin satte världen i brand.
c) I det läget återupptogs kontakten med Färjestad, givet att SHL nu sannolikt åter kan bli världens näst bästa liga efter NHL, enkelt val för Tomkins som ju vill spela så högt upp som möjligt.
d) Det var aldrig någonsin aktuellt med Tomkins som ”tvåa” bakom Lasse Johansson, Tomkins ville absolut inte, Frölunda förstod att det inte var görligt, varken sportsligt eller ekonomiskt, så därför finns ingen anledning för Frölundafans att gråta över att rivalen Färjestad ”snor” en spelare, helt enkelt för att det inte är så det ligger till.
Hoppas detta reder ut ett och annat.
En del av er tycker att Tomkins varit dålig i kvartsfinalserien, det förstår jag inte. Ett mål minns jag som billigt, ett enda, i någon av hemmamatcherna. I övrigt har kanadensaren gjort jobbet, speciellt på bortaplan, och givit sitt lag chansen att vinna (det blev också fyra segrar på fyra matcher). Den som slaviskt tittar på räddningsprocenten och tror en målvakt kan bedömas så gör ett stort misstag.
Detta sagt så förvånades jag en smula av hur lätt det gick för Frölunda att helt strunta i Niklas Rubins fina insatser under och efter OS, att Tomkins var så given som nummer 1. Nå, ska Frölunda ta guld så vet ni vad som gäller: förstemålvakten ska bli skadad, andremålvakten ska komma in. Både 2016 och 2019 var Johan Gustafsson guldmålvakt, först som backup för Lasse Johansson, sedan för Johan Mattsson.
För den som glömt: nästa säsong backas Johansson upp av lovande dansken Frederik Dichow.

## Jag pratade i går lite med Viktor Ekbom om hur han tänker i dueller med spelare som ibland har lite bristfällig balans, som Brendan Shinnimin.


##
Team 19-landslaget är just nu i Tjeckien, inledde med 4–0 på Slovakien på torsdagen, Ludwig Persson 2+0, Liam Dower Nilsson 0+2, Noah Hasa 1+0.

***

Läsning om ni missat.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni betalar. Hoppas ni har en fin påsk.

***

 

 

Frölunda fick en drömstart i semifinalen mot Luleå, växte in i matchen, vann med 6–3 och skaffade sig 1–0-ledning.
Joel Lundqvist, 40, nätade. Äldste slutspelsmålskytt någonsin i SHL.
Här snabba analysen. Mer senare på sajten.

 

SNABBA ANALYSEN

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (2.56) Sami Lepistö (Rask, Berglund)
* Stefan Elliott tacklade in Jonas Berglund i Matt Tomkins som blev sittande inne i buren när Lepistö sköt. Såg komiskt ut. Snabb videokoll. Givet mål.

1–1 Patrik Carlsson (Borgman, Friberg)
* Efterdyningarna till bra spel av PP2, väl agerat av Andreas Borgman, skott och retur som Carlsson tog hand om.

1–2 (19.45) Theodor Niederbach (Johansson, Norlinder)
* Frölunda anföll snabbt, skott av Filip Johansson, retur, Oscar Engsund slog pucken på egen spelare, Niederbach tog hand om returen.

## Såg ni Frölundas senaste(?) mål? Visst, lite tursamt att pucken studsade rätt för Theodor Niederbach, men det var han som startade anfallet i i egen zon, smart och modigt spelade han sig loss från pressen, via Mattias Norlinder sattes anfallet igång.

Luleå tokdominerade från start, Frölunda var inte med, agerade sent, vann inte en kamp, inte ett puckrejs. Matt Tomkins med viktigs räddning redan före Luleås 1–0, Erik Gustafsson sköt i överkant ribba sedan – men strax före Frölundas PP började Max Fribergs kedja äta sig in i matchen.

PP1 var sedvanligt undermåligt, PP2 satte lite tryck, och Patrik Carlssons viktiga 1–1 var ett resultat av detta. Carlssons skymning, på mål-närvaro – utmärkt.

2–1 Frölunda, ovisst läge, spännande. Gästerna lyfte efter 1–1, lägen för Jan Mursak (ribban) och Radan Lenc.

Andra perioden
Mål:
1–3 (23.37) Joel Lundqvist (Henriksson, Friberg)
* Spelvändning där Lundqvist sköt, gick köksvägen, Karl Henriksson testade på returen, Lundqvist nätade på nästa.

2–3 (24.48) Julius Honka (Omark, Fröberg)
* Den finske backen med läckert prickskytte, satte pucken så som man gör mål på alla målvakter i dag – högt i första krysset, över axeln på Matt Tomkins.

2–4 (26.50) Elmer Söderblom (Lasch, Norlinder)
* Söderblom bara vände och drog iväg en backhand längs isen, pucken överraskade Joel Lassinantti, gick stolpe in.

## Jösses, vilken målorgie i början, tre baljor på 3.13.  Den här gången startade Frölunda bäst, Luleå kom tillbaka i slutet.

Tre mål – men det kunde ha varit mer.

Matt Tomkins gjorde en eminent benparad när Linus Omark & Co lekte hockey, tät även när Michael Spacek bjöd frikostigt när Brendan Shinnimins kedja var inne.

Frölunda ställde om bra, Joel Lundqvist gjorde som Jan Mursak, prickade underkant ribba, Nicklas Lasu vägrade skjuta i en tvåetta med Theodor Niederbach.

Linus Omark-kedjan sylvass, farligt varje gång den här inne, Frölunda får svårt när man sätts under press, slarvar bort pucken i egen zon, så två mål upp är ingen säker ledning. Samtidigt tycker jag man skyddar utan framför mål bra – och anfallsspelet är vasst, speciellt när det ställs om.

Elmer Söderbloms 4–2 ville kanske Joel Lassinantti ha tillbaka — men credd också till Söderblom. Mål just för att han överraskade, för att det gick så snabbt. Inte så lätt som det kanske ser ut för en målvakt.

Läckrast: Julius Honkas 2–3. Sådana där mål ser man hela tiden just nu, inte minst i NHL. Målvakter har svårt att täppa till luckan med huvudet. Men det krävs prickskytte för att utnyttja det.

Tredje perioden
Mål:
2–5 (44.37) Filip Johansson 5/4 (Carlsson, Borgman)
* Onödig arm i ansiktet på Ryan Lasch av Pontus Andreason, kunde/borde ha varit mer än en tvåa (matchstraff i min bok), men eftersom Frölunda spelade sitt bästa PP, PP2, så blev det mål. Brett pass och fint skott.

3–5 (46.35) Julius Hinka 5/4 (Connolly, Fröberg)
* Ett skott utifrån som jag tycker Matt Tomkins måste ha. 

3–6 (57.21) Jan Mursak, tom kasse (Carlsson, Lenc)
* Luleå plockade målvakten tidigt, Frölunda stod emot mycket bra, kyligt sedan av Mursak, framspelad av Patrik Carlsson.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN Luleå–Frölunda.
Vad: SHL, semifinal 1.
Tidigare matcher, Luleå:
Kvartsfinal, Örebro: 4–1 (5–1, 1–2*, 3–1, 2–1, 3–2*)
Tidigare matcher, Frölunda:
Kvartsfinal, Växjö: 4–0 (4–3*, 5–4*, 4–3*, 5–2)
Var/när: Coop Norrbotten Arena/15.00.
TV: C More Hockey (samt cmore.se), 14.30.
* = förlängning

Se matchen med andra:
Glenn Ullevi.
Boka bord genom att klicka här.

ANNONS

Så startar Luleå.
Kedjor:
67 Linus Omark–21 Juhani Tyrväinen–96 Pontus Andreasson
17 Isac Brännström–20 Jack Connolly–24 Brendan Shinnimin
10 Einar Emanuelsson–71 Linus Fröberg–23 Olli Nikupeteri
15 Carl Mattsson–14 Jonas Berglund–88 Joonas Rask
26 Radek Muzik
Saknas: Konstantin Komarek

Backar:
29 Erik Gustafsson–18 Sami Lepistö
32 Oscar Engsund–60 Julius Honka
55 Filip Pyrochta–39 Pontus Själin
44 Jonathan Andersson
Saknas: Daniel Sondell, Fredrik Styrman

Målvakt:
34 Joel Lassinantti (1 Jesper Wallstedt)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Så startar Frölunda.
Kedjor:
21 Karl Henriksson–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
75 Radan Lenc–43
 Michael Spacek–9 Jan Mursak
25 Elmer Söderblom–72 Patrik Carlsson–81 Ryan Lasch
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22 Linus Nässén

Backar:
8 Viktor Ekbom–2 Christian Folin
74 Andreas Borgman–16 Stefan Elliott
6 Mattias Norlinder–5 Filip Johansson
10 Jens Olsson
Saknas: Simon Edvinsson, Anders Grönlund.

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Inför matchen:

## ”Det kommer bli grinigt” har förre Frölundabacken Oscar Engsund sagt till nsd.se, och en del talar för det. Både Luleå och Frölunda spelar hårt och rejält, det finns en historia mellan klubbarna som gör att känslorna liksom ligger där och bubblar redan innan första pucken släppts.
Två lag som kan stå upp, två lag som också kan spela bra hockey, som båda gjorde utmärkta kvartsfinalserier – det borde kunna bli något alldeles extra, detta.
Luleå knapp favorit hos mig, detta eftersom laget känns tryggare, säkrare, jag är fortfarande lite osäker på om Frölunda kan hålla i det man visade mot Växjö, dels i form av ”sitta ihop”, dels i form av målskytte. Men om – då känner jag att Göteborgslaget har en något högre högstanivå, kan vinna på bredden i offensiven.

## Duellen Juhani TyrväinenNicklas Lasu kan bli något alldeles extra, de båda möttes redan under tiden i Finland (HIFK–Kärpät), och jag hade det här snacket med Lasu i veckan.

 

## Frölunda startar som väntat – precis som jag rapporterat i veckan. Simon Edvinsson är inte längre skadad men var sjuk på torsdagen, därför följde han inte med till Luleå. Kanske spelar 19-åringen match 2.
I Luleå är Juhani Tyrväinen vara tillbaka, däremot dröjer det tydligen lite med Konstantin Komarek.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## Intressant att se om Frölunda, trots bortaplan, fixar matchningen mot Tyrväinen, Linus Omark och Pontus Andreasson. Man vill ha in Nicklas Lasus eller Joel Lundqvists kedjor. Luleå vill matcha sin superkedja mot Patrik Carlssons och utnyttja att Ryan Lasch inte är lika bra i egen som i motståndarnas zon.

## Det här med Matt Tomkins till Färjestad (vf.se/sport i går), det är ju inga som helst konstigheter, men låt mig snabbt förklara eftersom jag sett att en del undrat:
a) Tomkins visste från början att hans sejour i Frölunda var tänkt som ettårig, att Lasse Johansson skulle komma hem, så det här att Tomkins skulle ha spelat sämre sedan Aftonbladet hade Lassenyheten, det faller ju på sin egen orimlighet. Tomkins visste redan. Bara vi andra som inte var säkra.
b) Färjestad var tidigt ute och högg när man såg hur bra Tomkins var, kanadensaren siktade högre, ville till KHL, hade kontrakt i princip klart, men sedan vet ni hur Vladimir Putin satte världen i brand.
c) I det läget återupptogs kontakten med Färjestad, givet att SHL nu sannolikt åter kan bli världens näst bästa liga efter NHL, enkelt val för Tomkins som ju vill spela så högt upp som möjligt.
d) Det var aldrig någonsin aktuellt med Tomkins som ”tvåa” bakom Lasse Johansson, Tomkins ville absolut inte, Frölunda förstod att det inte var görligt, varken sportsligt eller ekonomiskt, så därför finns ingen anledning för Frölundafans att gråta över att rivalen Färjestad ”snor” en spelare, helt enkelt för att det inte är så det ligger till.
Hoppas detta reder ut ett och annat.
En del av er tycker att Tomkins varit dålig i kvartsfinalserien, det förstår jag inte. Ett mål minns jag som billigt, ett enda, i någon av hemmamatcherna. I övrigt har kanadensaren gjort jobbet, speciellt på bortaplan, och givit sitt lag chansen att vinna (det blev också fyra segrar på fyra matcher). Den som slaviskt tittar på räddningsprocenten och tror en målvakt kan bedömas så gör ett stort misstag.
Detta sagt så förvånades jag en smula av hur lätt det gick för Frölunda att helt strunta i Niklas Rubins fina insatser under och efter OS, att Tomkins var så given som nummer 1. Nå, ska Frölunda ta guld så vet ni vad som gäller: förstemålvakten ska bli skadad, andremålvakten ska komma in. Både 2016 och 2019 var Johan Gustafsson guldmålvakt, först som backup för Lasse Johansson, sedan för Johan Mattsson.
För den som glömt: nästa säsong backas Johansson upp av lovande dansken Frederik Dichow.

## Jag pratade i går lite med Viktor Ekbom om hur han tänker i dueller med spelare som ibland har lite bristfällig balans, som Brendan Shinnimin.


##
Team 19-landslaget är just nu i Tjeckien, inledde med 4–0 på Slovakien på torsdagen, Ludwig Persson 2+0, Liam Dower Nilsson 0+2, Noah Hasa 1+0.

***

Läsning om ni missat.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni betalar. Hoppas ni har en fin påsk.

***

 

 

Frölunda fick en drömstart i semifinalen mot Luleå, växte in i matchen, vann med 6–3 och skaffade sig 1–0-ledning.
Joel Lundqvist, 40, nätade. Äldste slutspelsmålskytt någonsin i SHL.
Här snabba analysen. Mer senare på sajten.

 

SNABBA ANALYSEN

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (2.56) Sami Lepistö (Rask, Berglund)
* Stefan Elliott tacklade in Jonas Berglund i Matt Tomkins som blev sittande inne i buren när Lepistö sköt. Såg komiskt ut. Snabb videokoll. Givet mål.

1–1 Patrik Carlsson (Borgman, Friberg)
* Efterdyningarna till bra spel av PP2, väl agerat av Andreas Borgman, skott och retur som Carlsson tog hand om.

1–2 (19.45) Theodor Niederbach (Johansson, Norlinder)
* Frölunda anföll snabbt, skott av Filip Johansson, retur, Oscar Engsund slog pucken på egen spelare, Niederbach tog hand om returen.

## Såg ni Frölundas senaste(?) mål? Visst, lite tursamt att pucken studsade rätt för Theodor Niederbach, men det var han som startade anfallet i i egen zon, smart och modigt spelade han sig loss från pressen, via Mattias Norlinder sattes anfallet igång.

Luleå tokdominerade från start, Frölunda var inte med, agerade sent, vann inte en kamp, inte ett puckrejs. Matt Tomkins med viktigs räddning redan före Luleås 1–0, Erik Gustafsson sköt i överkant ribba sedan – men strax före Frölundas PP började Max Fribergs kedja äta sig in i matchen.

PP1 var sedvanligt undermåligt, PP2 satte lite tryck, och Patrik Carlssons viktiga 1–1 var ett resultat av detta. Carlssons skymning, på mål-närvaro – utmärkt.

2–1 Frölunda, ovisst läge, spännande. Gästerna lyfte efter 1–1, lägen för Jan Mursak (ribban) och Radan Lenc.

Andra perioden
Mål:
1–3 (23.37) Joel Lundqvist (Henriksson, Friberg)
* Spelvändning där Lundqvist sköt, gick köksvägen, Karl Henriksson testade på returen, Lundqvist nätade på nästa.

2–3 (24.48) Julius Honka (Omark, Fröberg)
* Den finske backen med läckert prickskytte, satte pucken så som man gör mål på alla målvakter i dag – högt i första krysset, över axeln på Matt Tomkins.

2–4 (26.50) Elmer Söderblom (Lasch, Norlinder)
* Söderblom bara vände och drog iväg en backhand längs isen, pucken överraskade Joel Lassinantti, gick stolpe in.

## Jösses, vilken målorgie i början, tre baljor på 3.13.  Den här gången startade Frölunda bäst, Luleå kom tillbaka i slutet.

Tre mål – men det kunde ha varit mer.

Matt Tomkins gjorde en eminent benparad när Linus Omark & Co lekte hockey, tät även när Michael Spacek bjöd frikostigt när Brendan Shinnimins kedja var inne.

Frölunda ställde om bra, Joel Lundqvist gjorde som Jan Mursak, prickade underkant ribba, Nicklas Lasu vägrade skjuta i en tvåetta med Theodor Niederbach.

Linus Omark-kedjan sylvass, farligt varje gång den här inne, Frölunda får svårt när man sätts under press, slarvar bort pucken i egen zon, så två mål upp är ingen säker ledning. Samtidigt tycker jag man skyddar utan framför mål bra – och anfallsspelet är vasst, speciellt när det ställs om.

Elmer Söderbloms 4–2 ville kanske Joel Lassinantti ha tillbaka — men credd också till Söderblom. Mål just för att han överraskade, för att det gick så snabbt. Inte så lätt som det kanske ser ut för en målvakt.

Läckrast: Julius Honkas 2–3. Sådana där mål ser man hela tiden just nu, inte minst i NHL. Målvakter har svårt att täppa till luckan med huvudet. Men det krävs prickskytte för att utnyttja det.

Tredje perioden
Mål:
2–5 (44.37) Filip Johansson 5/4 (Carlsson, Borgman)
* Onödig arm i ansiktet på Ryan Lasch av Pontus Andreason, kunde/borde ha varit mer än en tvåa (matchstraff i min bok), men eftersom Frölunda spelade sitt bästa PP, PP2, så blev det mål. Brett pass och fint skott.

3–5 (46.35) Julius Hinka 5/4 (Connolly, Fröberg)
* Ett skott utifrån som jag tycker Matt Tomkins måste ha. 

3–6 (57.21) Jan Mursak, tom kasse (Carlsson, Lenc)
* Luleå plockade målvakten tidigt, Frölunda stod emot mycket bra, kyligt sedan av Mursak, framspelad av Patrik Carlsson.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN Luleå–Frölunda.
Vad: SHL, semifinal 1.
Tidigare matcher, Luleå:
Kvartsfinal, Örebro: 4–1 (5–1, 1–2*, 3–1, 2–1, 3–2*)
Tidigare matcher, Frölunda:
Kvartsfinal, Växjö: 4–0 (4–3*, 5–4*, 4–3*, 5–2)
Var/när: Coop Norrbotten Arena/15.00.
TV: C More Hockey (samt cmore.se), 14.30.
* = förlängning

Se matchen med andra:
Glenn Ullevi.
Boka bord genom att klicka här.

ANNONS

Så startar Luleå.
Kedjor:
67 Linus Omark–21 Juhani Tyrväinen–96 Pontus Andreasson
17 Isac Brännström–20 Jack Connolly–24 Brendan Shinnimin
10 Einar Emanuelsson–71 Linus Fröberg–23 Olli Nikupeteri
15 Carl Mattsson–14 Jonas Berglund–88 Joonas Rask
26 Radek Muzik
Saknas: Konstantin Komarek

Backar:
29 Erik Gustafsson–18 Sami Lepistö
32 Oscar Engsund–60 Julius Honka
55 Filip Pyrochta–39 Pontus Själin
44 Jonathan Andersson
Saknas: Daniel Sondell, Fredrik Styrman

Målvakt:
34 Joel Lassinantti (1 Jesper Wallstedt)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Så startar Frölunda.
Kedjor:
21 Karl Henriksson–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
75 Radan Lenc–43
 Michael Spacek–9 Jan Mursak
25 Elmer Söderblom–72 Patrik Carlsson–81 Ryan Lasch
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22 Linus Nässén

Backar:
8 Viktor Ekbom–2 Christian Folin
74 Andreas Borgman–16 Stefan Elliott
6 Mattias Norlinder–5 Filip Johansson
10 Jens Olsson
Saknas: Simon Edvinsson, Anders Grönlund.

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Inför matchen:

## ”Det kommer bli grinigt” har förre Frölundabacken Oscar Engsund sagt till nsd.se, och en del talar för det. Både Luleå och Frölunda spelar hårt och rejält, det finns en historia mellan klubbarna som gör att känslorna liksom ligger där och bubblar redan innan första pucken släppts.
Två lag som kan stå upp, två lag som också kan spela bra hockey, som båda gjorde utmärkta kvartsfinalserier – det borde kunna bli något alldeles extra, detta.
Luleå knapp favorit hos mig, detta eftersom laget känns tryggare, säkrare, jag är fortfarande lite osäker på om Frölunda kan hålla i det man visade mot Växjö, dels i form av ”sitta ihop”, dels i form av målskytte. Men om – då känner jag att Göteborgslaget har en något högre högstanivå, kan vinna på bredden i offensiven.

## Duellen Juhani TyrväinenNicklas Lasu kan bli något alldeles extra, de båda möttes redan under tiden i Finland (HIFK–Kärpät), och jag hade det här snacket med Lasu i veckan.

 

## Frölunda startar som väntat – precis som jag rapporterat i veckan. Simon Edvinsson är inte längre skadad men var sjuk på torsdagen, därför följde han inte med till Luleå. Kanske spelar 19-åringen match 2.
I Luleå är Juhani Tyrväinen vara tillbaka, däremot dröjer det tydligen lite med Konstantin Komarek.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## Intressant att se om Frölunda, trots bortaplan, fixar matchningen mot Tyrväinen, Linus Omark och Pontus Andreasson. Man vill ha in Nicklas Lasus eller Joel Lundqvists kedjor. Luleå vill matcha sin superkedja mot Patrik Carlssons och utnyttja att Ryan Lasch inte är lika bra i egen som i motståndarnas zon.

## Det här med Matt Tomkins till Färjestad (vf.se/sport i går), det är ju inga som helst konstigheter, men låt mig snabbt förklara eftersom jag sett att en del undrat:
a) Tomkins visste från början att hans sejour i Frölunda var tänkt som ettårig, att Lasse Johansson skulle komma hem, så det här att Tomkins skulle ha spelat sämre sedan Aftonbladet hade Lassenyheten, det faller ju på sin egen orimlighet. Tomkins visste redan. Bara vi andra som inte var säkra.
b) Färjestad var tidigt ute och högg när man såg hur bra Tomkins var, kanadensaren siktade högre, ville till KHL, hade kontrakt i princip klart, men sedan vet ni hur Vladimir Putin satte världen i brand.
c) I det läget återupptogs kontakten med Färjestad, givet att SHL nu sannolikt åter kan bli världens näst bästa liga efter NHL, enkelt val för Tomkins som ju vill spela så högt upp som möjligt.
d) Det var aldrig någonsin aktuellt med Tomkins som ”tvåa” bakom Lasse Johansson, Tomkins ville absolut inte, Frölunda förstod att det inte var görligt, varken sportsligt eller ekonomiskt, så därför finns ingen anledning för Frölundafans att gråta över att rivalen Färjestad ”snor” en spelare, helt enkelt för att det inte är så det ligger till.
Hoppas detta reder ut ett och annat.
En del av er tycker att Tomkins varit dålig i kvartsfinalserien, det förstår jag inte. Ett mål minns jag som billigt, ett enda, i någon av hemmamatcherna. I övrigt har kanadensaren gjort jobbet, speciellt på bortaplan, och givit sitt lag chansen att vinna (det blev också fyra segrar på fyra matcher). Den som slaviskt tittar på räddningsprocenten och tror en målvakt kan bedömas så gör ett stort misstag.
Detta sagt så förvånades jag en smula av hur lätt det gick för Frölunda att helt strunta i Niklas Rubins fina insatser under och efter OS, att Tomkins var så given som nummer 1. Nå, ska Frölunda ta guld så vet ni vad som gäller: förstemålvakten ska bli skadad, andremålvakten ska komma in. Både 2016 och 2019 var Johan Gustafsson guldmålvakt, först som backup för Lasse Johansson, sedan för Johan Mattsson.
För den som glömt: nästa säsong backas Johansson upp av lovande dansken Frederik Dichow.

## Jag pratade i går lite med Viktor Ekbom om hur han tänker i dueller med spelare som ibland har lite bristfällig balans, som Brendan Shinnimin.


##
Team 19-landslaget är just nu i Tjeckien, inledde med 4–0 på Slovakien på torsdagen, Ludwig Persson 2+0, Liam Dower Nilsson 0+2, Noah Hasa 1+0.

***

Läsning om ni missat.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni betalar. Hoppas ni har en fin påsk.

***

 

 

Frölunda fick en drömstart i semifinalen mot Luleå, växte in i matchen, vann med 6–3 och skaffade sig 1–0-ledning.
Joel Lundqvist, 40, nätade. Äldste slutspelsmålskytt någonsin i SHL.
Här snabba analysen. Mer senare på sajten.

 

SNABBA ANALYSEN

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (2.56) Sami Lepistö (Rask, Berglund)
* Stefan Elliott tacklade in Jonas Berglund i Matt Tomkins som blev sittande inne i buren när Lepistö sköt. Såg komiskt ut. Snabb videokoll. Givet mål.

1–1 Patrik Carlsson (Borgman, Friberg)
* Efterdyningarna till bra spel av PP2, väl agerat av Andreas Borgman, skott och retur som Carlsson tog hand om.

1–2 (19.45) Theodor Niederbach (Johansson, Norlinder)
* Frölunda anföll snabbt, skott av Filip Johansson, retur, Oscar Engsund slog pucken på egen spelare, Niederbach tog hand om returen.

## Såg ni Frölundas senaste(?) mål? Visst, lite tursamt att pucken studsade rätt för Theodor Niederbach, men det var han som startade anfallet i i egen zon, smart och modigt spelade han sig loss från pressen, via Mattias Norlinder sattes anfallet igång.

Luleå tokdominerade från start, Frölunda var inte med, agerade sent, vann inte en kamp, inte ett puckrejs. Matt Tomkins med viktigs räddning redan före Luleås 1–0, Erik Gustafsson sköt i överkant ribba sedan – men strax före Frölundas PP började Max Fribergs kedja äta sig in i matchen.

PP1 var sedvanligt undermåligt, PP2 satte lite tryck, och Patrik Carlssons viktiga 1–1 var ett resultat av detta. Carlssons skymning, på mål-närvaro – utmärkt.

2–1 Frölunda, ovisst läge, spännande. Gästerna lyfte efter 1–1, lägen för Jan Mursak (ribban) och Radan Lenc.

Andra perioden
Mål:
1–3 (23.37) Joel Lundqvist (Henriksson, Friberg)
* Spelvändning där Lundqvist sköt, gick köksvägen, Karl Henriksson testade på returen, Lundqvist nätade på nästa.

2–3 (24.48) Julius Honka (Omark, Fröberg)
* Den finske backen med läckert prickskytte, satte pucken så som man gör mål på alla målvakter i dag – högt i första krysset, över axeln på Matt Tomkins.

2–4 (26.50) Elmer Söderblom (Lasch, Norlinder)
* Söderblom bara vände och drog iväg en backhand längs isen, pucken överraskade Joel Lassinantti, gick stolpe in.

## Jösses, vilken målorgie i början, tre baljor på 3.13.  Den här gången startade Frölunda bäst, Luleå kom tillbaka i slutet.

Tre mål – men det kunde ha varit mer.

Matt Tomkins gjorde en eminent benparad när Linus Omark & Co lekte hockey, tät även när Michael Spacek bjöd frikostigt när Brendan Shinnimins kedja var inne.

Frölunda ställde om bra, Joel Lundqvist gjorde som Jan Mursak, prickade underkant ribba, Nicklas Lasu vägrade skjuta i en tvåetta med Theodor Niederbach.

Linus Omark-kedjan sylvass, farligt varje gång den här inne, Frölunda får svårt när man sätts under press, slarvar bort pucken i egen zon, så två mål upp är ingen säker ledning. Samtidigt tycker jag man skyddar utan framför mål bra – och anfallsspelet är vasst, speciellt när det ställs om.

Elmer Söderbloms 4–2 ville kanske Joel Lassinantti ha tillbaka — men credd också till Söderblom. Mål just för att han överraskade, för att det gick så snabbt. Inte så lätt som det kanske ser ut för en målvakt.

Läckrast: Julius Honkas 2–3. Sådana där mål ser man hela tiden just nu, inte minst i NHL. Målvakter har svårt att täppa till luckan med huvudet. Men det krävs prickskytte för att utnyttja det.

Tredje perioden
Mål:
2–5 (44.37) Filip Johansson 5/4 (Carlsson, Borgman)
* Onödig arm i ansiktet på Ryan Lasch av Pontus Andreason, kunde/borde ha varit mer än en tvåa (matchstraff i min bok), men eftersom Frölunda spelade sitt bästa PP, PP2, så blev det mål. Brett pass och fint skott.

3–5 (46.35) Julius Hinka 5/4 (Connolly, Fröberg)
* Ett skott utifrån som jag tycker Matt Tomkins måste ha. 

3–6 (57.21) Jan Mursak, tom kasse (Carlsson, Lenc)
* Luleå plockade målvakten tidigt, Frölunda stod emot mycket bra, kyligt sedan av Mursak, framspelad av Patrik Carlsson.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN Luleå–Frölunda.
Vad: SHL, semifinal 1.
Tidigare matcher, Luleå:
Kvartsfinal, Örebro: 4–1 (5–1, 1–2*, 3–1, 2–1, 3–2*)
Tidigare matcher, Frölunda:
Kvartsfinal, Växjö: 4–0 (4–3*, 5–4*, 4–3*, 5–2)
Var/när: Coop Norrbotten Arena/15.00.
TV: C More Hockey (samt cmore.se), 14.30.
* = förlängning

Se matchen med andra:
Glenn Ullevi.
Boka bord genom att klicka här.

ANNONS

Så startar Luleå.
Kedjor:
67 Linus Omark–21 Juhani Tyrväinen–96 Pontus Andreasson
17 Isac Brännström–20 Jack Connolly–24 Brendan Shinnimin
10 Einar Emanuelsson–71 Linus Fröberg–23 Olli Nikupeteri
15 Carl Mattsson–14 Jonas Berglund–88 Joonas Rask
26 Radek Muzik
Saknas: Konstantin Komarek

Backar:
29 Erik Gustafsson–18 Sami Lepistö
32 Oscar Engsund–60 Julius Honka
55 Filip Pyrochta–39 Pontus Själin
44 Jonathan Andersson
Saknas: Daniel Sondell, Fredrik Styrman

Målvakt:
34 Joel Lassinantti (1 Jesper Wallstedt)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Så startar Frölunda.
Kedjor:
21 Karl Henriksson–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
75 Radan Lenc–43
 Michael Spacek–9 Jan Mursak
25 Elmer Söderblom–72 Patrik Carlsson–81 Ryan Lasch
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22 Linus Nässén

Backar:
8 Viktor Ekbom–2 Christian Folin
74 Andreas Borgman–16 Stefan Elliott
6 Mattias Norlinder–5 Filip Johansson
10 Jens Olsson
Saknas: Simon Edvinsson, Anders Grönlund.

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Inför matchen:

## ”Det kommer bli grinigt” har förre Frölundabacken Oscar Engsund sagt till nsd.se, och en del talar för det. Både Luleå och Frölunda spelar hårt och rejält, det finns en historia mellan klubbarna som gör att känslorna liksom ligger där och bubblar redan innan första pucken släppts.
Två lag som kan stå upp, två lag som också kan spela bra hockey, som båda gjorde utmärkta kvartsfinalserier – det borde kunna bli något alldeles extra, detta.
Luleå knapp favorit hos mig, detta eftersom laget känns tryggare, säkrare, jag är fortfarande lite osäker på om Frölunda kan hålla i det man visade mot Växjö, dels i form av ”sitta ihop”, dels i form av målskytte. Men om – då känner jag att Göteborgslaget har en något högre högstanivå, kan vinna på bredden i offensiven.

## Duellen Juhani TyrväinenNicklas Lasu kan bli något alldeles extra, de båda möttes redan under tiden i Finland (HIFK–Kärpät), och jag hade det här snacket med Lasu i veckan.

 

## Frölunda startar som väntat – precis som jag rapporterat i veckan. Simon Edvinsson är inte längre skadad men var sjuk på torsdagen, därför följde han inte med till Luleå. Kanske spelar 19-åringen match 2.
I Luleå är Juhani Tyrväinen vara tillbaka, däremot dröjer det tydligen lite med Konstantin Komarek.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## Intressant att se om Frölunda, trots bortaplan, fixar matchningen mot Tyrväinen, Linus Omark och Pontus Andreasson. Man vill ha in Nicklas Lasus eller Joel Lundqvists kedjor. Luleå vill matcha sin superkedja mot Patrik Carlssons och utnyttja att Ryan Lasch inte är lika bra i egen som i motståndarnas zon.

## Det här med Matt Tomkins till Färjestad (vf.se/sport i går), det är ju inga som helst konstigheter, men låt mig snabbt förklara eftersom jag sett att en del undrat:
a) Tomkins visste från början att hans sejour i Frölunda var tänkt som ettårig, att Lasse Johansson skulle komma hem, så det här att Tomkins skulle ha spelat sämre sedan Aftonbladet hade Lassenyheten, det faller ju på sin egen orimlighet. Tomkins visste redan. Bara vi andra som inte var säkra.
b) Färjestad var tidigt ute och högg när man såg hur bra Tomkins var, kanadensaren siktade högre, ville till KHL, hade kontrakt i princip klart, men sedan vet ni hur Vladimir Putin satte världen i brand.
c) I det läget återupptogs kontakten med Färjestad, givet att SHL nu sannolikt åter kan bli världens näst bästa liga efter NHL, enkelt val för Tomkins som ju vill spela så högt upp som möjligt.
d) Det var aldrig någonsin aktuellt med Tomkins som ”tvåa” bakom Lasse Johansson, Tomkins ville absolut inte, Frölunda förstod att det inte var görligt, varken sportsligt eller ekonomiskt, så därför finns ingen anledning för Frölundafans att gråta över att rivalen Färjestad ”snor” en spelare, helt enkelt för att det inte är så det ligger till.
Hoppas detta reder ut ett och annat.
En del av er tycker att Tomkins varit dålig i kvartsfinalserien, det förstår jag inte. Ett mål minns jag som billigt, ett enda, i någon av hemmamatcherna. I övrigt har kanadensaren gjort jobbet, speciellt på bortaplan, och givit sitt lag chansen att vinna (det blev också fyra segrar på fyra matcher). Den som slaviskt tittar på räddningsprocenten och tror en målvakt kan bedömas så gör ett stort misstag.
Detta sagt så förvånades jag en smula av hur lätt det gick för Frölunda att helt strunta i Niklas Rubins fina insatser under och efter OS, att Tomkins var så given som nummer 1. Nå, ska Frölunda ta guld så vet ni vad som gäller: förstemålvakten ska bli skadad, andremålvakten ska komma in. Både 2016 och 2019 var Johan Gustafsson guldmålvakt, först som backup för Lasse Johansson, sedan för Johan Mattsson.
För den som glömt: nästa säsong backas Johansson upp av lovande dansken Frederik Dichow.

## Jag pratade i går lite med Viktor Ekbom om hur han tänker i dueller med spelare som ibland har lite bristfällig balans, som Brendan Shinnimin.


##
Team 19-landslaget är just nu i Tjeckien, inledde med 4–0 på Slovakien på torsdagen, Ludwig Persson 2+0, Liam Dower Nilsson 0+2, Noah Hasa 1+0.

***

Läsning om ni missat.

***

Tack för att ni läser, tack för att ni betalar. Hoppas ni har en fin påsk.

***

 

 

416 Kommentarer

 1. Vad var anledningen till att Oscar Engsund inte tog plats i Frölunda stor du Henrik? Fick inte tillräckligt med förtroende? Ville att han skulle spela på ett sätt som inte ”var han”, konkurrensen för stor just då.

  • Vad jag minns så gjorde han några överfall som inte ansågs Frölunda mässiga, ganska opolerad

 2. Jag tror vi tar det här 4-0 eller 4-2 i matcher. Vår bredare offensiv kommer att fälla avgörandet. Viktigare än att matcha Joels eller Lasus kedja mot Omarks är att undvika att Norlinder och Johansson ställs emot dem som jag ser det.

  • OM de kan spela som mot Växjö, minus onödiga misstag i egen zon, går det vägen. Inte annars……

 3. Konstigt nog är jag inte så nervös (nå ja), för jag tror vi kommer ta den här serien med typ 4-2 i matcher. Jävligt kul ska det bli med denna serie matcher i alla fall! Sjukt taggad!!

 4. Blir intressant om Frölunda kan såra ett lag som inte har en halv backsida. Klara de av det så har de chans på final.

 5. Två bra målvakter behövs, såklart. Men att de går med Tomkins är självklart. Den fladdrighet vi supportrar ser hos Rubin ser ju också ledarteamet, och lagets backar som säkert sagt vad de tycker.
  Rubin har tyvärr rejält svaga stats efter grundserien, och över så lång tid kan det inte skyllas på försvarsspelet.
  Jag tycker han gjorde bra matcher när Tomkins var borta men minns också sämre insatser, som mot FBK (6-4) där det var åtminstone två-tre svaga ingripande: https://www.youtube.com/watch?v=Z-OA7EtMPhM
  Men Rubin kan – precis som JG – göra supermatcher. Det vet vi. Ojämnheten är hans utmaning.
  Men ska vi ha en chans mot Luleå måste Tomkins visa sin bästa sida.

 6. MRO är guld värt i ett slutspel. Grisig, retsticka, tar sig under skinnet på motståndaren. Grismode on!

 7. Luleå kommer checka hårt mot Filip J/Norlinder. Det kan vi utgå från.
  Edvinsson en förlust, han är skicklig på att lösa hård press och ta sig ur egen zon. Hoppas han är tillbaka till påskdagen.

 8. Oerhört svårtippat, men känslan är ändå att Luleå har ett litet övertag i den här serien. De känns stabila i alla lagdelar och Omarks + Andreasson har ju verkligen toppat formen och har momentum. Och nu med Tyrväinen tillbaka. Blir viktigt för FHC att neutralisera den kedjan. Som många nämt – Tomkins behöver prestera på topp och FHC måste spela enkelt och stabilt i defensiven och inte bjuda Luleå på några enkla chanser. Offensivt har FHC kanske lite mer bredd med fyra kedjor som faktiskt kan hota – givet att effektiviteten som fanns mot Växjö håller i sig. Svårtippad serie, dagens match känns viktigt. Skall bli grymt spännande att se matchen!

 9. Spännande! Kan vi hålla försvarsspelet bra utan en massa misstag och vinna den fysiska kampen, så har vi en chans!

  Även coachningen kommer vara oerhört viktig! Ska Roger hålla fast vid PP1 även ifall de inte får till det…?

 10. Det värsta med allt är väl om vi blir utklassad i denna matchserie är att dom kommer vara nöjd med att vi tog oss till Semi och inget kommer hända.

 11. Väntat. Va fan gör Elliott och Tomkins???
  Frölunda är sist på allt det kommer bli grymt svårt detta.

 12. Hahahaha Elliot vilken jäkla idiot. Och Tomkins? Varför ställer han sig inte upp? Bedrövlig start.

 13. Luleå är väl inget lag att vara rädda för. Plocka bort Omark och Co, så är hälften vunnet.

 14. Haha vi är i Semi mot Sveriges näst bästa lag och är tillbakatryckta mot dom i början av första perioden, på Luleås hemmaplan. Ett misstag senare av elliot och helt plötsligt ska alla bänkas o kontrakt rivas? Hahahahah nivån på detta jävla kommentarsfält är lysande! Haha..

  • Håller med dig Robban. Till och med Danne som vi int hört så mycket från under kvartsfinalen tar nu chansen att såga laget igen.

 15. Vilken jävla f*tta till domare, så förbannat less på dessa svagsinta f*ttor som dömer mål på en solklar interference. Att Luleå spelaren får en klubba i ryggen gör det tillåtet att knuffa in motståndarens målvakt i buren.

  Kan man svinga klubban mot huvudet på en motståndare om man får kontakt med den samme sekunden innan? Logiken att döma mål är ren idioti. De

   • Solklart, så för att Elliott har kontakt med idioten i Luleå gör att densamme kan med två hander trycka till Frölundas målvakt. Återigen, Tomkins är en stor grabb, farten han kommer med kan han ta, två händer i bröstet som trycker ifrån gör att han ramlar in i buren. Har inget med Elliotts aktion att göra.

 16. 1 skott på mål så långt…. Känns som Luleå är ett par nummer för stora. Tror tyvärr det blir 4 raka och VF är nöjda och kör vidare som vanligt.

 17. Hur fan blir Luleå kallade för tråkhockey??? Frölunda är ju som att titta på färg som torkar i jämförelse… Hade bytt spelstil och spelartyper alla dagar i veckan.

 18. När Edvinsson är tillbaka vill jag aldrig mer se Elliot i en Frölunda tröja mer!!!! Crosschecka en motståndare in k egen målvakt vilken jävla idiot!!!

  • Men herregud.. Sansa dig.. Elliot har varit lysande på slutet.. Ett misstag alltså å hans kontrakt ska rivas?

   • Spelar ingen roll man agerar inte så framför egen målvakt! Tänk om Tomkins blivit skadad. Lyssna på Rönnquist i studion ”man gör inte så mot sin egen målvakt”…..

  • Elliott gör ingen fel. Luleåspelaren kastar sig rakt in i Tomkins när han känner kontakt. Vad Elliott gör händer i varenda närkamp. Så in åt helvete svag av domarna och sopan Petter Rönnqvist som inte vågar gå emot kommentatorerna.

 19. Vi har kommit upp i banan mer nu, men återgått till seriell kens passningsspel med låååånga pass, stillastående och allmänt lojt passningspel.

  Varför kan man inte bara ta fart och låta pucken sitta på bladet?

  Mycket slarv i mittzon och man sitter inte ihop i enheterna.

  • Så du har aldrig varit med om att bortalag varit nedtryckta av hemmalaget innan i första perioden för att sen komma tillbaka o vinna matchen i slutändan?
   Negativiteten i det här kommentarsfältet kan få även den mest positiva personen att totalt ge upp. Herregud alltså.

 20. Vi har haft problem med PP i 4 månader och Roger gör ingenting åt det… trots att det är slutspel och varje PP är enormt viktigt nu.

 21. Såja!!!!!!! Gott gubbar!

  Ge fan i PP, låt Luleå få spela EQ istället under utvisningarna…;-)

 22. Sundström skulle verkligen varit med i PP1!!! Fan ingen som kan ta in pucken i zonen ens!
  Skrämmande att nässen kan peta honom! Snacka om att man vill att han ska bryta kontraktet!

  • Ja, så onödigt. Allt för att bli av med honom istället för att utnyttja honom.. Det är väl inte säkert de blir av med honom ändå, av vad jag förstått som är skrivet här. Som jag sagt tidigare se På Carlsson som var bänkad o nu gör succé

 23. Nu måste väl ändå RR inse att PP2 bör få mer istid än PP1? Det är ju klasskillnad.

 24. Kan inte ni alla negativa idioter här inne bara hålla tyst nu.. Det va ju kört sa ni? Frölunda skulle ju ge upp packa ihop o åka hem? Ni som visste allt o va så duktiga?

 25. Ja inte alls vad man förväntat sig och Frölunda har underpresterat denna perioden Såhär långt.

 26. Målvakten lyfter ju för fan bort målburen när Mursak skjuter, det där skall dömas mål eller åtminstone två minuter på målvakten!

 27. Fan va bra att målvakten får flytta buren om man inte kan fånga pucken! Kommer ju aldrig kunna bli mål nå mer!

 28. Cmore måste bli av med rättigheterna. Dessa halvdöda figurer som arbetar runt matcherna nämner inte ens uppenbart fusk och bara lallar med och spyr ur sig självklarheter.

 29. Någon annan som reagerar på hur lojt eller fegt lasch går in mot pucken eller hur han beter sig i spelet utan puck? Känns som han kan bättre

 30. Luleå har en kedja som hotar, har svårt att se att dom tre ska orka över hela matchserien.

 31. Två klart tveksamma insattser från Luleås försvar. Men det kommer bli klart mer fysiskt spel i andra.

 32. Petter kommenterar ju iaf att målburen flyttas! Hade det varit tomkins som hade flyttat de hade dom nog påpekat att det EGENTLIGEN ska vara mål eller utvisning!
  Wikegård kommenterar dif och Petter Luleå! Herregud cmore!!

 33. Elliot gör en dum grej, men Tomkins får ju inte lägga av att spela. Så jäkla klantigt. Av båda två.

  • Det gick ju dock typ en sekund mellan att tomkins landa i buren tills att pucken gick in. Svårt att ens hinna reagera så fort känns det som.

 34. VF har helt klart lyft sig efter den chockartade inledningen. Skönt!

  Men PP måste dom göra något med. Roger MÅSTE byta ut spelare och ändra taktik där.

 35. Tur man vaknade sista tio – bjudningarna första tio håller inte. Bra avslutning. Mosa Omarks kedja.

 36. Är det slutspel eller serielunk.. Lika tamt på isen som på läktaren! Hoppas det tar sig i andra

 37. Det är ju märkligt, dom kollar på båda Frölundas mål som är solklara men inte på situationen när Lassinanti flyttar målburen.

  Det finns ju en regel att man skall döma mål även om buren är ur sitt läge….

  • Domarna i Svensk hockey kan inte reglerna. Är skrämmande att publiken kan mer än nötterna på isen som skall bedöma situationer.

 38. Faaan kunde vi inte fått hålla detta lite längre. Men satan vilken tur finns ju ingen lucka

  • Samtidigt ska väl inte Honka få vandra in helt oattackerad? Laschs lina ska helst vara spela offensivt.

 39. #15 i Luleå får två tunga tacklingar och grinar till framför domaren och sätter båda händerna i ansiktet på Lundqvist. Varför är det inte en utvisning?

 40. Gött! Det bästa med målet är att ”Norris Trophy-Erik Gustafsson” blir fullständigt bortgjord!

 41. Vi hr alltså gjort 4 mål borta mot Luleå efter knappt halva matchen. Vinner vi inte idag vinner vi aldrig mot dem borta..

 42. Är det bara slänga sig in i stolparna idag när det är på väg att bli mål lr? Detta måste ju vara ett skämt om man jämför med dom gånger rubin blivit utvisad!

 43. Ser bättre än väntat ut. Mycket tack vare PP2. Men tydligt att Joel inte håller längre.

 44. Ändå kul att #24 i Luleå fortsätter filma och domarna fortsätter plocka ut spelare andra än filmaren.

  • Förstår inte att Shinnemin kan fortsätta spela teater match efter match utan att få avstängning

 45. Asså dom skriker när Omark slår en passning som inteens kommer halvvägs men när Joel är fri så påpekar dom lite lätt att den går i ribban!

 46. När kommer första tvåan för embellishment? #21 #24 och #29 har alla slängt sig handlöst för att få med sig en utvisning idag.

 47. Nu måste Borgman spela med större marginaler. Han tar sjukt stora risker. Helt i onödan. Överambitiös?

 48. Cmore experter m.fl. Är inte direkt intresserade att dela ut beröm till VF? Men vad kan man förvänta sig av stockholmsmaffian!

 49. Vi är klasser bättre så här långt.
  Ändå magont, man känner sitt Frölunda. Ramlar väl in ett tidigt 3-4 och sen blir det Luleåanstormning.
  Men känslan inför serien är onekligen bättre efter två perioder, vi kommer att kunna hota Luleå i denna serie (de är ju stora favoriter på förhand).

 50. Omark och Andreasson är inga världsspelare. Bra? Ja. Men en hel sändning behöver inte läggas på dessa två. Finns fler spelare med finess, om man ska ta den biten.

  • Grymt bra sagt Manne!!
   Börja bli enormt tröttsamt om allt fokus på omark, Andreasson.
   Hur mycket Lasch lyft Frölundas pp i början av säsongen.
   De är aldrig något lag som Cmore hyllar utan enbart spelare!!

  • Nä exakt blir det likadant nästa match dessa lagen möts så kan man ju börja lägga in klagomål till cmore om man inte är på plats och kollar

 51. Kul att se Ekbom tillbaks. Enkelt, stabilt, rejält. Hellre lägga en lös chanspuck på mål än att försöka skapa något ur ingenting.

 52. Kan vi hålla tätt i 5 mot 4 så är det bra. Måste vara sämsta pp någonsin på denna nivå.

 53. Det måste låst sig i Rogers huvud…Hela PP1 åker i slow motion och spelat så svårt…Han skänker ju bort våra PP-chanser!

 54. Varför kan inte RR bara skifta och starta med pp2 för att testa det kan ju inte bli sämre.

 55. Genant uruselt av PP1

  Vi har haft 8 dagar på oss att slipa på PP och ändå ser det ut så här.

 56. Nu gäller det att inte domarna faller för Luleås alla filmningar – solklart matchstraff på Luleåspelaren

 57. Och domarna ser givetvis absolut ingenting…ingen av de 4…Linjemannen står 30 cm därifrån!

 58. Solklar 5a där! Ofattbart att det bara blir en tvåa… hade ex Roselli gjort samma på Omark hade det varit game. Direkt!

  Jaaaaaa!!!!!!

 59. Man är en dåre om man fortsatt tror att PP1 ska få till det. De saknar ju helt självförtroende, man tycker ju synd om dem. Jämför PP2 som har fart …

 60. Fan va zebrorna försöker men det går ändå inte! Fyfan va förbannad man kan bli på dom!
  Finns det ingen spelare som åker in i omarks huvud när det är några minuter kvar så!
  Fan va bra mro!

 61. Helt rätt Kronwall. Inga synpunkter på det avslutet.

  De kollar på Rosse? Men inte på Andreassons?

 62. Tar dom en 5a på Rosseli så ärvdes uppenbart att domarna håller på Luleå med tanke p` 2an på armbågstacklingen

 63. Rosse för helvetet du är en av de som varit med längst. Stå upp som en man ingen sådan skit

 64. Men ni kan väl inte försvara Rosseli där? Hade inte sagt något om det blev en 5a. Precis som det skulle varit på Andreasson…

 65. Fan va dåliga zebrorna är!!! Detta va klockrent 5min men nu är det bara åka in i omarks huvud utan att det spelar roll!

 66. Han borde fått matchstraff och en 5 minuters utvisning och det måste ju bli avstängning i efterhand

 67. När denna matchen är över kommer den bara passera oavsett resultat.

  Att två huvuddomare får bete sig så här, vara så enormt jävla dåliga kan inte få passera.

 68. Vi kan ta in rubin nu tomkins har inte gjort någon glad sedan Lasse ryktet tyvärr för jag gillar tomkins men vad har vi att förlora han vinner inga matcher åt oss man kan ge rubin chansen tycker jag

 69. Snälla Roger, markera!!!

  Byt målvakt för att skicka signaler om att insatser likt denna inte är okej.

 70. Jag är verkligen ingen Rubinfan men kanske borde få chansen på söndag. Tomkins har inte imponerat, var svajjig även mot Växjö.

 71. Nu tappar Frölunda detta. Hur jävla korkad får man vara som sätter sig i en sån här situation. Detta är tändvätska för Luleå!!

 72. Jag hoppas att alla som är på plats på söndag Buar hela tiden #96 är på isen om han av någon obegriplig anledning får spela i den matchen

 73. Hur jävla kass är Tomkins. Tre dundertavlor idag. En av Frölundas sämsta målvakter någonsin? I klass med Pat Jablonski.

 74. Vad sysslar domarna med ? Är ju shinnimin som ska ut om någon. Cmore visar inte ens repris på situationen vad sysslar ni med ?

 75. Vi måste lära oss att spela trots att domarna suger. Underkänt att bli så störda av domarna.

 76. Oj vad ledsna kommentatorer. Det är fan frapperande! Hade Luleå satt en hade de väl fått fontänorgasm!

 77. Dött i arenan.
  Segt Luleå.
  Vi leder 6-3 men borde varit större ledning. Vilken överkörning.

 78. Oj engsund, precis som shinimin bara slänger sig!
  Nu är det ju bara in med Olsson så han får döda Omark lr Andreasson!

 79. Ser ni hur Andreasson siktar in sig på Lasch huvud, tar sats, riktigt biter ihop och tänker ”nu ska jag ta den jävelns huvud”. Fega jävla äckel!

  • Tack Stora Norrland! Förstår varför ni Skellefteå-supportrar ogillar Luleå. Äckligaste laget.

 80. Så skönt! Enkelt som vanligt att slå Luleå i slutspel! Fullständig kross! Tyvärr, gör Tomkins match av det som släpper två enkla! Älska VF!

 81. Många som har lyft sig rejält nu!!! Men Spacek är en gåta i slutspelet. En av de klart bästa i grundspelet. Finns mer där.

 82. MRO:s klubba mellan benen. Onödigt, ja, men ser inte ut att vara hårt alls, inget slag. Eller missade jag?
  Andreasson bör väl stängas av i efterhand?

  • Men Mattias1, man ska ha med hade domaren tagit ut Andreasson, så hade aldrig detta hänt. Sen är de ingen medveten grej av rosse så kallad Spearing som många kallar de!!

 83. Klart rättvis seger för Frölunda! Men oväntat tamt och slafsigt spel av Luleå! Två ganska svaga målvakter bidrog till många mål iaf 🤗

 84. Det skulle inte förvåna mig om Rosseli blir anmäld och avstängd, medan GULLUNGEN Andreasson går fri.

 85. Gott! Kan vi få igång Spacek och lite målvaktsspel, så kan det här bli bra!
  Vilken trist Påskafton det blir i Luleå…:)

 86. Vi har sparkapital på flera håll och kanter. Fortsätt mosa på bara.

  Omark filmar på slutet och försöker få med sig en utvisning. Bedrövligt! Slänger sig helt platt på isen. Stå upp för helvete. Sjukt trött på detta. Stäng av spelare som filmar. Länge.

 87. Se till att masa er till Scandinavium på söndag. Nu måste filmarpacket från norr buas ut och det rejält!

 88. Oerhört starkt av Frölunda detta. För att behålla tron på hockeyn får man hoppas på en längre avstängning på Andreasson. Inte säker på att det gynnar oss men en spelare som går in axel på huvud ska stängas av.

  I övrigt är det tydligt hur tidigare ”tröga” spelare plötsligt gör mål i samband med att man tydligare driver mot mål. Tyvärr är tidigare skickligaste spelaren Spacek otroligt blek och en säkerhetsrisk, kanske dags att skifta Sundström/Spacek?

  • Ja, Spacek har svårt när det blir tajtare och tuffare.
   Men vårt stora problem är målvaktsspelet. Måste upp om vi ska ta oss till final och utmana FBK där (de slår Rögle med 4-0 eller 4-1).

  • Kommer han absolut INTE bli! Men han borde åka runt å vara jävligt rädd restan av denna serie! Han och Omark spelade inget när vi hade avgjort! Det mro gjorde borde bara vara början!

 89. Det hade varit intressant att se Andreasson plocka Lasch huvud under slutspelet 2016, med Lauridsen på isen.

 90. INGEN BRA VINKEL???? Linjedomaren står en halv meter därifrån. Är han blind eller helt dum i huvudet?!

 91. Skandal om Carlsson inte får förlängt. Har aldrig förstått kritiken/bänkningen av honom, han bidrar enormt.

  • Starkt? Blev ju förfan ännu mer parodi av det hela med den idiotförklaringen. Hoppas innerligt den linjedomarn inte dömer en match till i detta slutspelet om han inte ens kan säga att det ev. är ett större straff än en 2a när han står en meter ifrån och tittar rakt på situationen. Man ringer på allt intid och otid, som Purres mål, det är ju förfan inte ens nån situation att ringa på där, sen tittar man inte på Andreassons men går ut och lallar på Rosses. Helt jävla makalöst pinsamt rent utsagt…

 92. Stäng av Andreasson. Punkt slut! Behöver inte ens diskuteras. Han ser sin chans och tar den med hull och hår.

 93. Så pinsamt att linjedomaren hävdar att han inte ser att den tar i huvudet, hade han haft lite cojones så hade det blivit en femma. Den måste ju upp i disciplinnämnden annars har domarna noll förtroende

  Rosselisituationen är ju uppenbarligen en konsekvens av Lasch situationen

 94. Lasse till domaren ”det var väl inga fler situationer”.

  Luleås målvakt flyttar buren två gånger, förhindrar ett mål vid ett av dom. Luleås första mål. Klart det fanns fler situationer.

  • Haha man måste tydligen åka och skydda sig själv även när man inteens är nära att få pucken när det kommer idioter på skoters!

 95. Haha. Andreasson står och ljuger som en 5-åring i direktsändning. Välkommen till Göteborg på söndag din fegis!

  • Ser i blicken att han gör de så mevetet, sen stå och ljuga i en intervju, fy fan han sjönk rejält i mina ögon!!

  • Han kommer inte vara i Göteborg på fredag. Han blir avstängd.
   Och så pinsamt, måste svara sig med hjälp av armbåge mot ansiktet, okej!

 96. han kommer bli anmäld, tro mig. Om situationsrummet låter detta passera, då är det en stor skandal. Men jag tror inte det kommer hända.

 97. Såklart inte Andreasson står och säger exakt hur det var, då är han bara korkad och sätter sig själv och laget i en dålig sits. Nu har han en chans att slippa avstängning och försöker givetvis ta den.

  Han ska dock stängas av. Inget snack om det.

 98. Grattis Frölunda! Den här serien vinner ni sen får vi hoppas att ni får får möta Rögle i finalen så vi slipper ser Färjestad.

 99. Men Leman du kan inte på allvar tycka att det är ”bra” av domarna gällande Andreasson i nån av situationerna. Axeln i huvudet är solklart matchstraff det är ju heeeeeelt utanför spelet. Rossed klubba är inte ens i närheten av ett matchstraff andreasson börjar knuffa rosse pillar upp klubban mot honom men hna tittar ju inte ens åt det hållet, är ju ren ”tur” att den går mellan benen och inte upp i midjan, han har inte sån finess att han gör den medvetet och får det att se så oskyldigt ut. Är en ”fluke”. Nog för att domarna får en del oförtjänt skit ibland men det här är ju ren jävla parodi att man dessutom har mage att stå och försvara sig i efterhand med att ingen ser något som ev kan vara mer än en 2a, linjedomarn som uppenbarligen är den enda som ser situationen alls står förfan en meter ifrån och tittar rakt på dom och ser bara en tvåa??? Inte ens minsta lilla misstanke om att det kan vara större straff på den? Det är förfan pinsamt rent ut sagt.

  • Viktigt att tycka samma som jönsarna på Cmore.
   Alla ser på reprisen vad grisen gör, helt medvetet

  • Jag hoppas innerligt att HL menade att det va bra att rosse bara fick en 2a efter vad Andreasson gjorde precis bredvid linjemannen som absolut såg allt vad som hände!

 100. Tydligen är det helt ok att smälla på en motspelare i huvudet, är ok att göra om man är Luleå spelare tydligen.
  Nej Andreasson kommer klara sig undan.
  Han blir nog inte ens anmäld.
  Domarmyglet i shl fortsätter…
  Sådana fega spelare som Andreasson skall straffas hårt

 101. Filip har verkligen steppat upp +3 idag!!
  Sen har ju ett ruggit bra skott, som han måste använda mer av!!

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt