Luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare

Luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare

Luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare

Luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare

► När NHL-reglerna nu införs i Hockeyeuropa vet jag att många fans jublar, framför allt av den här anledningen:
► Inte automatiskt matchstraff vid slagsmål (fighting).
► Jag gillar det. Anton Axelsson, som ser hockey som ett gladiatorspel, gör det också.
► 
Men – regelformuleringen som SHL nyss presenterade är inte bara luddig, det är väldigt luddig. Tycker jag. Ni också?

Från Catena Arena i vintras, Rögles Simon Ryfors och Växjös Marcus Sylvegård rök ihop. Foto: C MORE (skärmdump)

 

ÄNNU ETT LITET semesterinhopp, jag kände att jag bara inte kunde hålla mig.

Två månader kvar till SHL-premiären (11/9) och jag är redan förvirrad.

Ni vet att IIHF (Internationella ishockeyförbundet) valt att harmonisera regelboken med NHL:s, ett bra steg i mina ögon, och vad det kommer innebära kan vi ta ett större grepp om när det inte är juli och högsommar.

Men, en sak tar vi redan i dag, den hetaste potatisen: 

Slagsmål, det som kallas ”fighting” på regelspråk.

ANNONS

Tidigare har svenska domare inte haft något val, om två spelare vevat lite för mycket med handskarna för att klara sig undan med det mindre straffet för roughing, då har femminutersutvisningen betytt automatiskt matchstraff.

Med NHL-regler är det inte så. Nu kan du komma tillbaka till spel efter din femma, må den vara föranledd av fighting eller annan förseelse.

Men, både IIHF och svenska förbundet vill verkligen markera att man inte gillar det här med minsta lilla antydan till slagsmål.

Any player fighting in a IIHF game will be ejected from that game”, sa IIHF:s domaransvarige Danny Kurmann under VM.

Hmm, tänkte jag då.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Dubbelt upp med hmm:andet när jag läste SHL:s formulering (med domarchefen Tomas Thorsbrink som underskrivare), den är nämligen luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare. Se själva.

Förlåt, men … va? Tänkte jag. Först det här med ”minst fem minuter”, utmärkt, bra, en mindre slagväxling måste alltså inte betyda matchstraff, just som i NHL, en femma och inte mer. Men ”… spelare som visar att han är villig …”? Vad då villig? Om man slår ett enda slag får man väl tro att det är med vilje?

– Jag förstår inte, väldigt luddigt, sa förre SHL-profilen (Frölunda, Timrå) Anton Axelsson när jag kollade om han begrep mer.

Förhoppningen är att det bara är klantigt skrivet, att det är på följande vis:

## SHL-domare kommer gradera situationerna när handskar vevas.

## Lite lagom irritation: två minuter för roughing (2+2 borttaget).

## Lite fler slag så det bör kallas ”fighting”: fem minuter.

## Fighting som går över gränsen: matchstraff.

## En spelare som vill mer än den andre, som verkligen söker upp och initierar slagsmålet medan den andre mest försvarar sig – då kan det bli matchstraff för den extra villige, fem minuter för kombattanten. 

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

borde det bli om vi i Europa verkligen ska haka på NHL. Jag är optimist och tror att det blir precis så, även om regelformuleringen fick mig att klia mig så mycket i skallen att stubbet blev än kortare.

– Så hoppas jag också det blir, sa Anton Axelsson.

Bra med slagsmål? Något vi ska eftersträva? Nej, inte alls. Jag vill inte se fighters, ”goons”, däremot reagerar jag när två trötta, griniga spelare tänder till, vevar lite, båda är med på det – men ändå har de spelat klart.

Som Rögle–Växjö i vintras, Simon Ryfors och Marcus Sylvegård kramades lite – vips, så fick båda lämna isen, trots att fajten inte var det minsta brutal.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av C More Hockey (@cmorehockey)

Fans betalar. Fans vill se stjärnorna. Fans ska inte berövas den möjligheten för att känslorna ibland rinner till.

Ryfors vs Sylvegård var för mig ett klockrent exempel på när fem minuter hade räckt.

Så bör det bli nu. I så fall – tack och bock.

Det betyder inte att den nya regeln signalerar att det är fritt fram att slåss. Här hade Anton Axelsson bra input:

– Det ska inte vara tillåtet. Är det inte heller. Inte ens i NHL. Fem minuter är ett tufft straff. 

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Kommer det bli fler fajter i SHL med nya regeln?
– Det tror jag. Vi har några nordamerikaner, sportchefer kanske letar spelare som Joey Crabb, så några fler kan det bli. Men inte många. Max en per omgång.

** Du gillar det här? Att följa efter NHL?
– Ja, jag tycker det är en bra väg. Det kommer öka underhållningsvärdet. Det är min åsikt, sedan har jag inga problem med att folk inte håller med. Men jag är ju lite old school, för mig är hockey ett gladiatorspel, det tuffa, fysiska spelet, det mentala. Spelare som Anders Broström och Jörgen Pettersson visade vägen, har gjort det möjligt för spelare att tjäna bra pengar i dag, hockeyn har väl gått om fotbollen. Det hade aldrig hänt om inte … folk tycker ju om gladiatorspel, så har det varit i 3000, 4000 år. Hockey är en sådan sport. En del är gladiatorspel. En del är teknik. En del är taktik. Men jag tycker det här med gladiatorspel försvunnit lite, jag hoppas det inte gör det mer.   

Anton Axelsson är positiv till att SHL nu i princip använder sig av NHL-regler. Foto: FRÖLUNDA


** Vad säger du till de fans som tror att alla spelare måste lära sig att slåss nu?
– Jag kan lugna dem, inte så att Kalle Henriksson kommer behöva träna boxning, inte så att så att stjärnorna kommer slåss, ingen kommer behöva göra det.

Precis. Den nya regeln, om den nu tolkas som jag och Anton tror och hoppas, handlar inte på minsta vis om att SHL ska bli en slagsmålsliga, inte ens nära.

Men – ribban höjs lite. Inte automatiskt matchstraff så fort trötta, griniga, adrenalinstinna spelare passerar ”roughing-gränsen” och kör in på ”fighting-vägen.”

Kan fortfarande bli matchstraff. Måste inte.

För fans som betalar stora pengar och därmed håller den här hockeycirkusen igång tror jag det är ett välkommet besked. Fansen vill se spelarna på isen. Plus att inget tänder en hockeypublik som när Åke Unger får hojta om ”känslor” …

***

Inga ”coach’s challenge” i Sverige (klubbarna sa nej), en medveten slew foot eller (illegal) checking to the head är nu per automatik match penalty och minst en matchs avstängning, med mera, med mera.

Den som vill kan läsa om allt det nya här. Den som vill vänta kommer få mer kött på benen i höst.

***

Jag hade sorg i går. Usch, det här kändes. 

***

Nu kopplar jag bort mig några dagar igen. I kväll är det EM-final. I dag är också en dag där jag påminns om något vi inte kan göra något åt – åldrandet.

► När NHL-reglerna nu införs i Hockeyeuropa vet jag att många fans jublar, framför allt av den här anledningen:
► Inte automatiskt matchstraff vid slagsmål (fighting).
► Jag gillar det. Anton Axelsson, som ser hockey som ett gladiatorspel, gör det också.
► 
Men – regelformuleringen som SHL nyss presenterade är inte bara luddig, det är väldigt luddig. Tycker jag. Ni också?

Från Catena Arena i vintras, Rögles Simon Ryfors och Växjös Marcus Sylvegård rök ihop. Foto: C MORE (skärmdump)

 

ÄNNU ETT LITET semesterinhopp, jag kände att jag bara inte kunde hålla mig.

Två månader kvar till SHL-premiären (11/9) och jag är redan förvirrad.

Ni vet att IIHF (Internationella ishockeyförbundet) valt att harmonisera regelboken med NHL:s, ett bra steg i mina ögon, och vad det kommer innebära kan vi ta ett större grepp om när det inte är juli och högsommar.

Men, en sak tar vi redan i dag, den hetaste potatisen: 

Slagsmål, det som kallas ”fighting” på regelspråk.

ANNONS

Tidigare har svenska domare inte haft något val, om två spelare vevat lite för mycket med handskarna för att klara sig undan med det mindre straffet för roughing, då har femminutersutvisningen betytt automatiskt matchstraff.

Med NHL-regler är det inte så. Nu kan du komma tillbaka till spel efter din femma, må den vara föranledd av fighting eller annan förseelse.

Men, både IIHF och svenska förbundet vill verkligen markera att man inte gillar det här med minsta lilla antydan till slagsmål.

Any player fighting in a IIHF game will be ejected from that game”, sa IIHF:s domaransvarige Danny Kurmann under VM.

Hmm, tänkte jag då.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Dubbelt upp med hmm:andet när jag läste SHL:s formulering (med domarchefen Tomas Thorsbrink som underskrivare), den är nämligen luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare. Se själva.

Förlåt, men … va? Tänkte jag. Först det här med ”minst fem minuter”, utmärkt, bra, en mindre slagväxling måste alltså inte betyda matchstraff, just som i NHL, en femma och inte mer. Men ”… spelare som visar att han är villig …”? Vad då villig? Om man slår ett enda slag får man väl tro att det är med vilje?

– Jag förstår inte, väldigt luddigt, sa förre SHL-profilen (Frölunda, Timrå) Anton Axelsson när jag kollade om han begrep mer.

Förhoppningen är att det bara är klantigt skrivet, att det är på följande vis:

## SHL-domare kommer gradera situationerna när handskar vevas.

## Lite lagom irritation: två minuter för roughing (2+2 borttaget).

## Lite fler slag så det bör kallas ”fighting”: fem minuter.

## Fighting som går över gränsen: matchstraff.

## En spelare som vill mer än den andre, som verkligen söker upp och initierar slagsmålet medan den andre mest försvarar sig – då kan det bli matchstraff för den extra villige, fem minuter för kombattanten. 

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

borde det bli om vi i Europa verkligen ska haka på NHL. Jag är optimist och tror att det blir precis så, även om regelformuleringen fick mig att klia mig så mycket i skallen att stubbet blev än kortare.

– Så hoppas jag också det blir, sa Anton Axelsson.

Bra med slagsmål? Något vi ska eftersträva? Nej, inte alls. Jag vill inte se fighters, ”goons”, däremot reagerar jag när två trötta, griniga spelare tänder till, vevar lite, båda är med på det – men ändå har de spelat klart.

Som Rögle–Växjö i vintras, Simon Ryfors och Marcus Sylvegård kramades lite – vips, så fick båda lämna isen, trots att fajten inte var det minsta brutal.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av C More Hockey (@cmorehockey)

Fans betalar. Fans vill se stjärnorna. Fans ska inte berövas den möjligheten för att känslorna ibland rinner till.

Ryfors vs Sylvegård var för mig ett klockrent exempel på när fem minuter hade räckt.

Så bör det bli nu. I så fall – tack och bock.

Det betyder inte att den nya regeln signalerar att det är fritt fram att slåss. Här hade Anton Axelsson bra input:

– Det ska inte vara tillåtet. Är det inte heller. Inte ens i NHL. Fem minuter är ett tufft straff. 

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Kommer det bli fler fajter i SHL med nya regeln?
– Det tror jag. Vi har några nordamerikaner, sportchefer kanske letar spelare som Joey Crabb, så några fler kan det bli. Men inte många. Max en per omgång.

** Du gillar det här? Att följa efter NHL?
– Ja, jag tycker det är en bra väg. Det kommer öka underhållningsvärdet. Det är min åsikt, sedan har jag inga problem med att folk inte håller med. Men jag är ju lite old school, för mig är hockey ett gladiatorspel, det tuffa, fysiska spelet, det mentala. Spelare som Anders Broström och Jörgen Pettersson visade vägen, har gjort det möjligt för spelare att tjäna bra pengar i dag, hockeyn har väl gått om fotbollen. Det hade aldrig hänt om inte … folk tycker ju om gladiatorspel, så har det varit i 3000, 4000 år. Hockey är en sådan sport. En del är gladiatorspel. En del är teknik. En del är taktik. Men jag tycker det här med gladiatorspel försvunnit lite, jag hoppas det inte gör det mer.   

Anton Axelsson är positiv till att SHL nu i princip använder sig av NHL-regler. Foto: FRÖLUNDA


** Vad säger du till de fans som tror att alla spelare måste lära sig att slåss nu?
– Jag kan lugna dem, inte så att Kalle Henriksson kommer behöva träna boxning, inte så att så att stjärnorna kommer slåss, ingen kommer behöva göra det.

Precis. Den nya regeln, om den nu tolkas som jag och Anton tror och hoppas, handlar inte på minsta vis om att SHL ska bli en slagsmålsliga, inte ens nära.

Men – ribban höjs lite. Inte automatiskt matchstraff så fort trötta, griniga, adrenalinstinna spelare passerar ”roughing-gränsen” och kör in på ”fighting-vägen.”

Kan fortfarande bli matchstraff. Måste inte.

För fans som betalar stora pengar och därmed håller den här hockeycirkusen igång tror jag det är ett välkommet besked. Fansen vill se spelarna på isen. Plus att inget tänder en hockeypublik som när Åke Unger får hojta om ”känslor” …

***

Inga ”coach’s challenge” i Sverige (klubbarna sa nej), en medveten slew foot eller (illegal) checking to the head är nu per automatik match penalty och minst en matchs avstängning, med mera, med mera.

Den som vill kan läsa om allt det nya här. Den som vill vänta kommer få mer kött på benen i höst.

***

Jag hade sorg i går. Usch, det här kändes. 

***

Nu kopplar jag bort mig några dagar igen. I kväll är det EM-final. I dag är också en dag där jag påminns om något vi inte kan göra något åt – åldrandet.

► När NHL-reglerna nu införs i Hockeyeuropa vet jag att många fans jublar, framför allt av den här anledningen:
► Inte automatiskt matchstraff vid slagsmål (fighting).
► Jag gillar det. Anton Axelsson, som ser hockey som ett gladiatorspel, gör det också.
► 
Men – regelformuleringen som SHL nyss presenterade är inte bara luddig, det är väldigt luddig. Tycker jag. Ni också?

Från Catena Arena i vintras, Rögles Simon Ryfors och Växjös Marcus Sylvegård rök ihop. Foto: C MORE (skärmdump)

 

ÄNNU ETT LITET semesterinhopp, jag kände att jag bara inte kunde hålla mig.

Två månader kvar till SHL-premiären (11/9) och jag är redan förvirrad.

Ni vet att IIHF (Internationella ishockeyförbundet) valt att harmonisera regelboken med NHL:s, ett bra steg i mina ögon, och vad det kommer innebära kan vi ta ett större grepp om när det inte är juli och högsommar.

Men, en sak tar vi redan i dag, den hetaste potatisen: 

Slagsmål, det som kallas ”fighting” på regelspråk.

ANNONS

Tidigare har svenska domare inte haft något val, om två spelare vevat lite för mycket med handskarna för att klara sig undan med det mindre straffet för roughing, då har femminutersutvisningen betytt automatiskt matchstraff.

Med NHL-regler är det inte så. Nu kan du komma tillbaka till spel efter din femma, må den vara föranledd av fighting eller annan förseelse.

Men, både IIHF och svenska förbundet vill verkligen markera att man inte gillar det här med minsta lilla antydan till slagsmål.

Any player fighting in a IIHF game will be ejected from that game”, sa IIHF:s domaransvarige Danny Kurmann under VM.

Hmm, tänkte jag då.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Dubbelt upp med hmm:andet när jag läste SHL:s formulering (med domarchefen Tomas Thorsbrink som underskrivare), den är nämligen luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare. Se själva.

Förlåt, men … va? Tänkte jag. Först det här med ”minst fem minuter”, utmärkt, bra, en mindre slagväxling måste alltså inte betyda matchstraff, just som i NHL, en femma och inte mer. Men ”… spelare som visar att han är villig …”? Vad då villig? Om man slår ett enda slag får man väl tro att det är med vilje?

– Jag förstår inte, väldigt luddigt, sa förre SHL-profilen (Frölunda, Timrå) Anton Axelsson när jag kollade om han begrep mer.

Förhoppningen är att det bara är klantigt skrivet, att det är på följande vis:

## SHL-domare kommer gradera situationerna när handskar vevas.

## Lite lagom irritation: två minuter för roughing (2+2 borttaget).

## Lite fler slag så det bör kallas ”fighting”: fem minuter.

## Fighting som går över gränsen: matchstraff.

## En spelare som vill mer än den andre, som verkligen söker upp och initierar slagsmålet medan den andre mest försvarar sig – då kan det bli matchstraff för den extra villige, fem minuter för kombattanten. 

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

borde det bli om vi i Europa verkligen ska haka på NHL. Jag är optimist och tror att det blir precis så, även om regelformuleringen fick mig att klia mig så mycket i skallen att stubbet blev än kortare.

– Så hoppas jag också det blir, sa Anton Axelsson.

Bra med slagsmål? Något vi ska eftersträva? Nej, inte alls. Jag vill inte se fighters, ”goons”, däremot reagerar jag när två trötta, griniga spelare tänder till, vevar lite, båda är med på det – men ändå har de spelat klart.

Som Rögle–Växjö i vintras, Simon Ryfors och Marcus Sylvegård kramades lite – vips, så fick båda lämna isen, trots att fajten inte var det minsta brutal.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av C More Hockey (@cmorehockey)

Fans betalar. Fans vill se stjärnorna. Fans ska inte berövas den möjligheten för att känslorna ibland rinner till.

Ryfors vs Sylvegård var för mig ett klockrent exempel på när fem minuter hade räckt.

Så bör det bli nu. I så fall – tack och bock.

Det betyder inte att den nya regeln signalerar att det är fritt fram att slåss. Här hade Anton Axelsson bra input:

– Det ska inte vara tillåtet. Är det inte heller. Inte ens i NHL. Fem minuter är ett tufft straff. 

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Kommer det bli fler fajter i SHL med nya regeln?
– Det tror jag. Vi har några nordamerikaner, sportchefer kanske letar spelare som Joey Crabb, så några fler kan det bli. Men inte många. Max en per omgång.

** Du gillar det här? Att följa efter NHL?
– Ja, jag tycker det är en bra väg. Det kommer öka underhållningsvärdet. Det är min åsikt, sedan har jag inga problem med att folk inte håller med. Men jag är ju lite old school, för mig är hockey ett gladiatorspel, det tuffa, fysiska spelet, det mentala. Spelare som Anders Broström och Jörgen Pettersson visade vägen, har gjort det möjligt för spelare att tjäna bra pengar i dag, hockeyn har väl gått om fotbollen. Det hade aldrig hänt om inte … folk tycker ju om gladiatorspel, så har det varit i 3000, 4000 år. Hockey är en sådan sport. En del är gladiatorspel. En del är teknik. En del är taktik. Men jag tycker det här med gladiatorspel försvunnit lite, jag hoppas det inte gör det mer.   

Anton Axelsson är positiv till att SHL nu i princip använder sig av NHL-regler. Foto: FRÖLUNDA


** Vad säger du till de fans som tror att alla spelare måste lära sig att slåss nu?
– Jag kan lugna dem, inte så att Kalle Henriksson kommer behöva träna boxning, inte så att så att stjärnorna kommer slåss, ingen kommer behöva göra det.

Precis. Den nya regeln, om den nu tolkas som jag och Anton tror och hoppas, handlar inte på minsta vis om att SHL ska bli en slagsmålsliga, inte ens nära.

Men – ribban höjs lite. Inte automatiskt matchstraff så fort trötta, griniga, adrenalinstinna spelare passerar ”roughing-gränsen” och kör in på ”fighting-vägen.”

Kan fortfarande bli matchstraff. Måste inte.

För fans som betalar stora pengar och därmed håller den här hockeycirkusen igång tror jag det är ett välkommet besked. Fansen vill se spelarna på isen. Plus att inget tänder en hockeypublik som när Åke Unger får hojta om ”känslor” …

***

Inga ”coach’s challenge” i Sverige (klubbarna sa nej), en medveten slew foot eller (illegal) checking to the head är nu per automatik match penalty och minst en matchs avstängning, med mera, med mera.

Den som vill kan läsa om allt det nya här. Den som vill vänta kommer få mer kött på benen i höst.

***

Jag hade sorg i går. Usch, det här kändes. 

***

Nu kopplar jag bort mig några dagar igen. I kväll är det EM-final. I dag är också en dag där jag påminns om något vi inte kan göra något åt – åldrandet.

► När NHL-reglerna nu införs i Hockeyeuropa vet jag att många fans jublar, framför allt av den här anledningen:
► Inte automatiskt matchstraff vid slagsmål (fighting).
► Jag gillar det. Anton Axelsson, som ser hockey som ett gladiatorspel, gör det också.
► 
Men – regelformuleringen som SHL nyss presenterade är inte bara luddig, det är väldigt luddig. Tycker jag. Ni också?

Från Catena Arena i vintras, Rögles Simon Ryfors och Växjös Marcus Sylvegård rök ihop. Foto: C MORE (skärmdump)

 

ÄNNU ETT LITET semesterinhopp, jag kände att jag bara inte kunde hålla mig.

Två månader kvar till SHL-premiären (11/9) och jag är redan förvirrad.

Ni vet att IIHF (Internationella ishockeyförbundet) valt att harmonisera regelboken med NHL:s, ett bra steg i mina ögon, och vad det kommer innebära kan vi ta ett större grepp om när det inte är juli och högsommar.

Men, en sak tar vi redan i dag, den hetaste potatisen: 

Slagsmål, det som kallas ”fighting” på regelspråk.

ANNONS

Tidigare har svenska domare inte haft något val, om två spelare vevat lite för mycket med handskarna för att klara sig undan med det mindre straffet för roughing, då har femminutersutvisningen betytt automatiskt matchstraff.

Med NHL-regler är det inte så. Nu kan du komma tillbaka till spel efter din femma, må den vara föranledd av fighting eller annan förseelse.

Men, både IIHF och svenska förbundet vill verkligen markera att man inte gillar det här med minsta lilla antydan till slagsmål.

Any player fighting in a IIHF game will be ejected from that game”, sa IIHF:s domaransvarige Danny Kurmann under VM.

Hmm, tänkte jag då.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Dubbelt upp med hmm:andet när jag läste SHL:s formulering (med domarchefen Tomas Thorsbrink som underskrivare), den är nämligen luddigare än skräpet som blir kvar i en torktumlare. Se själva.

Förlåt, men … va? Tänkte jag. Först det här med ”minst fem minuter”, utmärkt, bra, en mindre slagväxling måste alltså inte betyda matchstraff, just som i NHL, en femma och inte mer. Men ”… spelare som visar att han är villig …”? Vad då villig? Om man slår ett enda slag får man väl tro att det är med vilje?

– Jag förstår inte, väldigt luddigt, sa förre SHL-profilen (Frölunda, Timrå) Anton Axelsson när jag kollade om han begrep mer.

Förhoppningen är att det bara är klantigt skrivet, att det är på följande vis:

## SHL-domare kommer gradera situationerna när handskar vevas.

## Lite lagom irritation: två minuter för roughing (2+2 borttaget).

## Lite fler slag så det bör kallas ”fighting”: fem minuter.

## Fighting som går över gränsen: matchstraff.

## En spelare som vill mer än den andre, som verkligen söker upp och initierar slagsmålet medan den andre mest försvarar sig – då kan det bli matchstraff för den extra villige, fem minuter för kombattanten. 

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

borde det bli om vi i Europa verkligen ska haka på NHL. Jag är optimist och tror att det blir precis så, även om regelformuleringen fick mig att klia mig så mycket i skallen att stubbet blev än kortare.

– Så hoppas jag också det blir, sa Anton Axelsson.

Bra med slagsmål? Något vi ska eftersträva? Nej, inte alls. Jag vill inte se fighters, ”goons”, däremot reagerar jag när två trötta, griniga spelare tänder till, vevar lite, båda är med på det – men ändå har de spelat klart.

Som Rögle–Växjö i vintras, Simon Ryfors och Marcus Sylvegård kramades lite – vips, så fick båda lämna isen, trots att fajten inte var det minsta brutal.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av C More Hockey (@cmorehockey)

Fans betalar. Fans vill se stjärnorna. Fans ska inte berövas den möjligheten för att känslorna ibland rinner till.

Ryfors vs Sylvegård var för mig ett klockrent exempel på när fem minuter hade räckt.

Så bör det bli nu. I så fall – tack och bock.

Det betyder inte att den nya regeln signalerar att det är fritt fram att slåss. Här hade Anton Axelsson bra input:

– Det ska inte vara tillåtet. Är det inte heller. Inte ens i NHL. Fem minuter är ett tufft straff. 

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Kommer det bli fler fajter i SHL med nya regeln?
– Det tror jag. Vi har några nordamerikaner, sportchefer kanske letar spelare som Joey Crabb, så några fler kan det bli. Men inte många. Max en per omgång.

** Du gillar det här? Att följa efter NHL?
– Ja, jag tycker det är en bra väg. Det kommer öka underhållningsvärdet. Det är min åsikt, sedan har jag inga problem med att folk inte håller med. Men jag är ju lite old school, för mig är hockey ett gladiatorspel, det tuffa, fysiska spelet, det mentala. Spelare som Anders Broström och Jörgen Pettersson visade vägen, har gjort det möjligt för spelare att tjäna bra pengar i dag, hockeyn har väl gått om fotbollen. Det hade aldrig hänt om inte … folk tycker ju om gladiatorspel, så har det varit i 3000, 4000 år. Hockey är en sådan sport. En del är gladiatorspel. En del är teknik. En del är taktik. Men jag tycker det här med gladiatorspel försvunnit lite, jag hoppas det inte gör det mer.   

Anton Axelsson är positiv till att SHL nu i princip använder sig av NHL-regler. Foto: FRÖLUNDA


** Vad säger du till de fans som tror att alla spelare måste lära sig att slåss nu?
– Jag kan lugna dem, inte så att Kalle Henriksson kommer behöva träna boxning, inte så att så att stjärnorna kommer slåss, ingen kommer behöva göra det.

Precis. Den nya regeln, om den nu tolkas som jag och Anton tror och hoppas, handlar inte på minsta vis om att SHL ska bli en slagsmålsliga, inte ens nära.

Men – ribban höjs lite. Inte automatiskt matchstraff så fort trötta, griniga, adrenalinstinna spelare passerar ”roughing-gränsen” och kör in på ”fighting-vägen.”

Kan fortfarande bli matchstraff. Måste inte.

För fans som betalar stora pengar och därmed håller den här hockeycirkusen igång tror jag det är ett välkommet besked. Fansen vill se spelarna på isen. Plus att inget tänder en hockeypublik som när Åke Unger får hojta om ”känslor” …

***

Inga ”coach’s challenge” i Sverige (klubbarna sa nej), en medveten slew foot eller (illegal) checking to the head är nu per automatik match penalty och minst en matchs avstängning, med mera, med mera.

Den som vill kan läsa om allt det nya här. Den som vill vänta kommer få mer kött på benen i höst.

***

Jag hade sorg i går. Usch, det här kändes. 

***

Nu kopplar jag bort mig några dagar igen. I kväll är det EM-final. I dag är också en dag där jag påminns om något vi inte kan göra något åt – åldrandet.

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt