Lasu om ledarskap och livet efter Lundqvist: ”Jag tror man får lära sig att vara kapten”

Lasu om ledarskap och livet efter Lundqvist: ”Jag tror man får lära sig att vara kapten”

Lasu om ledarskap och livet efter Lundqvist: ”Jag tror man får lära sig att vara kapten”

Lasu om ledarskap och livet efter Lundqvist: ”Jag tror man får lära sig att vara kapten”

► Frölunda utan kaptenen Joel Lundqvist, vad betyder det egentligen – för spelarna?
► Här berättar Nicklas Lasu om skillnader som redan märks, att han är redo att leda, och hur nya Frölunda kommer se ut.

Nicklas Lasu talar i texten nedan om Frölunda efter Joel Lundqvist – och mycket, mycket mer. Foto: FRÖLUNDA & C MORE

Nicklas Lasu, 33, är redo att efterträda ikonen Joel Lundqvist, 41. Som lagkapten, som ledare, för Frölunda. Om han får frågan.
– Jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året.
Skillnad på Frölundas spel från förra säsongen till nästa också:
– Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus.

VI UTANFÖR FRÖLUNDAS innersta har funderat en del på det här med  den nya tideräkningen i föreningen. E.Jo. Efter Joel (Lundqvist). Men hur ser spelarna på det, hur känner de, hur påverkas de, är det redan märkbart så här några veckor in på försäsongen?

Nicklas Lasu satte sig ner efter yogan, hälsade med ett artigt ”namaste” och lät sedan sin hjärna grävas i.

Långt snack. Lång text. Men förhoppningsvis givande. Vi berörde bland annat detta:

## Joel Lundqvist, ledarskapet, nya Frölunda, Lasu som potentiell ersättare.

## Vad som gör en bra kapten, att det inte så ofta är bäste spelaren.

## Hur det kändes att ta adjö av Ryan Lasch. Och Johan Sundström.

## Den skadade slutspelskroppen.

## Nästa säsongs Frölunda – som ska tillbaka till att ”köra” och ”jobba ner” motståndare.

** Ni är nu en Joel Lundqvist-lös trupp, Nicklas – för första gången sedan 2009. Hur har det blivit? Hur känns det?
– Processen började egentligen när vi fick reda på att det var hans sista säsong, att vi skulle göra det bästa som var kvar med honom. När vi fick reda på att Joel skulle ha sin sista säsong blev det (viljan att vinna) ännu starkare, en motivation att ge allt det vi har. Så den processen började redan då, skulle jag säga. Sedan … det är klart att det blir något helt nytt nu där vi som varit med ett tag, kanske vi som får ta en större plats i diskussioner, beslut, vare sig det är små eller stora, angående vår grupp som ska framåt. Klart att det är annorlunda.

** Beskriv om du kan.
– Joel ersätter du inte bara så där, och … med tanke på hur han är både som hockeyspelare och ledare i gruppen så är det ju honom vi har vänt oss till i många frågor: ”Det här är något för Joel att ta i.” Så har det väl varit för yngre som kommit till mig eller ”Fålle” (Christian Folin), men det är klart att … slutprodukten tidigare år har varit ”Vi får ta det med Joel också.” Inte så att vi fattat ett beslut och han inte varit med. Och med beslut menar jag inte att det behöver vara större grejor, det kan det vara, men också … lagfest, lagaktivitet, hur vi ska få ihop gruppen – vad gör vi? Vi har haft några situationer redan där det varit kanske jag och Max (Friberg) som känt: ”Det här behöver vi styra upp nu, det här är vi nöjda med, det här behöver vi förbättra”, så då är det väl en dialog mellan oss. Det kan vara en sådan sak där man måste fatta beslut: ”Så här gör vi nu, gubbar”, och nu behöver vi inte kolla med Joel längre om han är med på detta … haha. Nu fattar vi beslut och så kör vi på det.

** Känner du att du tar en större roll?
– Naturligt, ja, Sedan känner inte jag att jag ska ersätta Joel på det sättet för … i vissa beslut kanske Max kan komma in och säga: ”Så här gör vi nu.” Väldigt naturligt än så länge även om det bara gått tre veckor, men … vi har haft diskussioner om frukost, frivilligt eller inte, då får man säga: ”Nej, det är inte, det är något vi vill göra tillsammans.” Vi ska bygga gruppen. Förut har man väntat på Joel, nu är det så här ”Det här gör vi.”

** Du är göteborgare, Nicklas, en Frölundaprofil sedan många år, debuterade redan 07/08 och har en spelstil där du aldrig ”tar ledigt”, lever på hårt arbete och intensitet. Assisterande lagkapten sedan 2015. Känslan är att du redan hade varit kapten om inte den där Lundqvist varit något alldeles utöver det vanliga och vägrat sluta. Hur känner du inför sådant snack, hur ser du på att vara den som kan efterträda din (på bortaresor) rumskompis?
– Jag förstår ju diskussionen med tanke på att jag varit här länge och kanske jobbat mest med Joel av alla oss som är här. Vi har bott tillsammans, vi har vunnit tillsammans, vi har förlorat tillsammans, vi har bråkat tillsammans, vi har känt på varandra, jag har fått med mig oerhört  mycket från honom – samtidigt som jag ändå inte är som han. Joel har en otrolig styrka på ett sätt, jag tror jag har på ett annat sätt. Sedan är det en fråga för klubben vilken kapten man vill ha, för …snabbt så här, för mig finns det några alternativ som är bra också, du har Folin, Max, (Henrik) Tömmernes – och jag. Så … vad vill man ha, vad ska klubben stå för?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Du har inte fått frågan?
– Nej, nej, det är en något som kommer lösas i framtiden. Jag tror att oavsett vem det blir så är det en nystart med tanke på att den här perioden med Joel har varit så lång, så bra. Oavsett vem så kommer det bli en liten inkörsperiod.

** Om du får frågan då, känner du dig redo?
– Redo? Svårt ord, det är det. Jag tror att … situationer som Joel brukar hamna i, jag har inga problem med att hamna i dem. Joel var i toppen på allt, utanför isen, på isen, fysen, löpningen, där han bestämde sig att det var viktigt: ”Jag ska visa att jag är bäst.” Jag tänker Cooper, jag tänker när vi gjorde de här jobbiga (övningarna), fysiskt men även mentalt. Han var där så man kunde ta rygg.

** Vill du vara den typen?
– Ja, absolut. Och jag har vridit och vänt lite på hur jag vill vara, min fysprofil, till exempel. Man har insett att du inte kan vara bäst på allt – men jag vill vara bäst på allt. Men … för att kunna vara det så … det är egentligen bara Max som är där uppe och nosar på allt hela tiden. Så hade du Joel som … ursäkta, Joel, men han var värdelös på att hoppa, till exempel.  Och är du 38 kanske du inte kan hoppa stående längd vecka in och vecka ut. Men det han bestämde sig för, det var han en jäkel på. Så vill man ju vara. Sedan … redo för kapten, jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året. Jätteskillnad.

** Den största?
– Sättet han tog sig an situationer, det fanns en tanke hela tiden. Han var mer kontrollerad nu än då. Bästa exemplet är att det rök ju alltid en klubba för varje torsk vi hade tidigt i hans kaptenskarriär. Minst. Jag vet ju att han har gjort ett otroligt jobb för att vara där han var sista åren.

** Inte alla fixar vara kapten, inte alla fixar ansvaret som förstås kan tynga. Finns en del stjärnor som är bra kaptener, men det finns också många som kanske inte är speltekniskt bäst men har stora ledaregenskaper. Som Erik Josefsson i Växjö, till exempel.
– Där kan jag hålla med, en spelare kan vara väldigt bra på att få med sig andra spelare på ett fantastiskt sätt. Eller så är du bara bäst på plan.

** De båda egenskaperna behöver inte gå ihop?
– Nej, och jag har svårt att se att det finns så många sådana (spelare). Jag tycker ju Joel är fantastisk för att … han är ju inte ofta bäst på en match – men du kan alltid ta rygg på honom. Sedan har han ju varit förbannat bra ändå. Kan du få med dig dina killar på ”Det är det här vi ska göra tillsammans” så är det mycket värt också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** E.Jo är så mycket mer än ”efter Joel”, flera spelare med många säsonger i Frölunda har lämnat. Det är en liten omställning ni står inför, inte sant?
 – Klart att det är. Det kommer vara en ny kärntrupp, några spelare har lämnat, Joel, (Ryan) Lasch och (Jan) Mursak, stora karaktärer som är borta.

** Spännande?
– Jag upplevde redan från första veckan att det fanns en annan energi, folk äger sin egen utveckling lite, man är här för att bli starkare, snabbare, bättre, folk är nyfikna på att det kan bli det. Förstår du hur jag tänker?

** Inte riktigt. Har inte det drivet funnits förut? Eller … kanske får gruppen en extra kick nu?
– Jo, och … ja, lite så. Vi har fått upp lite yngre killar och – de kör! Bra för oss lite äldre, vi har några som jagar oss. Vi spelar innebandy, det körs, det är inte innebandy för att det är roligt, det är ju skitkul, men det finns ett syfte.

** Vinna?
– Handlar om att vinna, handlar om att … hur vill vi se ut? Vi lämnar inget åt slumpen.

** Apropå nya gruppen, apropå adjö till Lasch, i fjol var det adjö till Johan Sundström – hur påverkas ni spelare när killar ni levt ihop med rätt länge inte får vara kvar? Känslomässigt jobbigt eller business as usual?
– Jag tycker det är tråkigt att det behöver bli som det blivit, med Sundström och Ryan. Sedan … det är stora beslut med tanke på hur historien de haft med vår förening. När man tittar tillbaka om några år så hoppas jag man kommer ihåg det som folk gjort bra hos oss. För det blir lätt så att man kommer ihåg det sista, och i dessa två fallen är det tråkiga beslut för både klubb och spelare. Jag minns ju de stunderna vi gjort något bra tillsammans, de stunder vi aldrig kommer glömma.

** Ett tips till fansen att tänka likadant?
– Absolut. Sedan tycker jag att besluten i sig, det är egentligen ett val man gör, en väg man väljer att gå, för att vi ska kunna vara bra nästa år.

** Skakas ni om, sörjer, eller finns det kanske ingen plats för sentimentalitet?
– Vi vet om att det är så här. Samtidigt är vi människor, när man pratar med killarna efteråt så … man är ju ledsen. För att det berör. Samtidigt är vi här för att vi ska uppnå något nästa år, då är det en fråga som de ovanför oss har ställt sig: ”Hur når vi vårt mål bäst, snabbast? Vad är bäst för gruppen, vad är bäst för dem?” Vi fattar ju.

Nicklas Lasu intervjuad under förra säsongen.

** Fick du chansen ta adjö av Ryan?
– Nej, egentligen inte. Det är väl där man hamnar. Två veckor senare ska man hit och träffa lagkamrater och det är man ju van vid också, men det är klart att … de här fallen som du och jag pratar om, det kanske är lite känsligare med tanke på vad vi har uppnått tillsammans. Vi är vana vid det, men samtidigt … en som varit här länge, Sundström, när vi fick det beslutet till oss, samma med Ryan, det är klart att det blir något extra.

** På ett mer individuellt plan, Nicklas, du hade ett jobbigt slutspel med inte bara axelskada utan en del annan skit. Hur mår du nu?
– Bra. Det känns som jag haft det bra under många säsonger,  jag tror fick tillbaka allt det jag skulle ha haft tidigare år på ett enda slutspel. Det var inte bara en grej. Jag hade problem med en axel, men det är något som är bra nu. Och man visste det skulle bli bra. Men det var ju bara … onödigt. Tackla någon som lämnat pucken tre sekunder tidigare och … uppe i pulsen, tänker att jag ska fullfölja och sedan åka och byta, och sedan så … go’natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Flera spelare i laget hade skavanker?
– Jag var inte ensam. Sista gången med ”cap”, det var inte fråga om man skulle spela mer utan när. Så … det har varit skönt för kroppen att ha lite ledigt. Sedan mår man inte bra som elitidrottare att vila i tre dagar, man blir … nej, jag klarar inte det.

** Där är du väldigt lik den förre kaptenen som knappt fixade en ledig helg.
– Han fick inte vila mer än två dagar, då var han ju … haha. Men jag måste säga att jag är likadan, jag kämpar för att vara ledig två eller tre dagar. Jag mår inte bra av att inte göra något. Men i år var det långt ner på nivån av träning när man gick igång igen.

** Skadorna, skavankerna?
– Ja. Med tanke på att det var huvud, axlar, knä och tår, typ.

** Spelare som Lundqvist, Mursak och Lasch är borta, Gustav Rydahl är ett prestigeförvärv, Calle Klingberg och Linus Öberg intressanta, flera nya backar – och så spännande juniorer som vill upp. Isac Born känns redan som en del av laget, Otto Stenberg vill bli det, kanske även David Edstrom. Tankar om nästa säsong, Nicklas?
– Jag känner att det är en föryngring, det känner man av, att det är en annan energi och vilja i gymmet från dag 1. Man känner att, som vi pratade om, folk är här för att bli bättre. Någon vill bli starkare, någon vill förbättra konditionen, nyfikenheten i stort är något man känner av redan nu.  Jag tycker vi börjat på en högre nivå på de veckorna vi haft.

* Gymmet?
– Gym, löpning, sådana saker där man kan se skillnad direkt.

ANNONS

** Senare på isen, då?
– Jag tror vi får en grupp som kommer köra. Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus: ”Framåt, här är vi.”

** Mer ”gå” nu, lite mer tillbaka till det som karaktäriserade Frölunda innan ni tog ett litet ett steg tillbaka i samband med novemberuppehållet  fjol?
– Ja. Det är en korrekt uppfattning. Jag skulle vilja att vi kommer fram till att … vi leder med 2–1, 3–1, vi ska fan göra fjärde (målet), vi ska göra femte. Istället för att göra en avläsning av något slag, som jag fortfarande tror är viktigt i dagens hockey, men – det kommer gå fort i år (nästa säsong).

** Låter bra, men hockey handlar också om att inte gå bort sig, inte göra det till ett helsike att vara målvakt?
– Men nu är vi inne på mer taktiska grejor, det blir en annan diskussion. Men känslan är att det kommer vara fart, det kommer vara en attack i sättet vi spelar hockey i Scandinavium. Sedan vill vi så klart med vår energi, med vårt spelövertag, göra fler mål.

** Mm, hela tiden landar man där med Frölunda.
– Vi kommer komma tillbaka till det. Och där finns det ju en intressant ingrediens i en sådan kille som Klingberg, till exempel. Stor, stark, tar puckar på mål. Samtidigt som vi som är kvar, kan vi göra två, tre mål till, och hur gör vi det? Det är det taktiska. Hur kommer (Mats) Rosseli (Olsen) och Lasu till fler situationer där vi kan peta in fler puckar? Det är den taktiska delen. Men jag tror vi kommer få se en nivå där vi kommer jobba ner otroligt många lag.

– Sedan ska vi göra mål.

Mycket hänger på avsluten. Se där en bra avslutning.

***

Bakom Joel Lundqvist var Nicklas Lasu och Christian Folin assisterande kaptener i Frölunda förra säsongen.

***

När bandaren stängts av snackar vi ett tag till, bland annat om hur svårt det är att vinna; Nicklas Lasu berättar om hur dåligt man kan må när man känt ”Den här gången skulle vi ha vunnit, den här gången skulle vi ha tagit SM-guld, vi hade laget för det.”

– Två gånger med Frölunda har jag känt att vi slarvat bort det. 2017 och 2023. Vi skulle ha vunnit. Jag har haft den (SM-bucklan) i handen, säger Lasu bestämt och det märks att minnena svider.

2017 förlust mot Brynäs i en avgörande semifinal 7 på hemmaplan.

2023 förlust i en sexmatcherssemifinal mot Växjö där Frölunda tycktes ha vapnen för att betvinga det blivande mästarlaget men gjorde några olyckliga misstag i match 5 borta och sedan föll i en dramatisk match 6-förlängning hemma i Scandinavium.

***

 

► Frölunda utan kaptenen Joel Lundqvist, vad betyder det egentligen – för spelarna?
► Här berättar Nicklas Lasu om skillnader som redan märks, att han är redo att leda, och hur nya Frölunda kommer se ut.

Nicklas Lasu talar i texten nedan om Frölunda efter Joel Lundqvist – och mycket, mycket mer. Foto: FRÖLUNDA & C MORE

Nicklas Lasu, 33, är redo att efterträda ikonen Joel Lundqvist, 41. Som lagkapten, som ledare, för Frölunda. Om han får frågan.
– Jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året.
Skillnad på Frölundas spel från förra säsongen till nästa också:
– Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus.

VI UTANFÖR FRÖLUNDAS innersta har funderat en del på det här med  den nya tideräkningen i föreningen. E.Jo. Efter Joel (Lundqvist). Men hur ser spelarna på det, hur känner de, hur påverkas de, är det redan märkbart så här några veckor in på försäsongen?

Nicklas Lasu satte sig ner efter yogan, hälsade med ett artigt ”namaste” och lät sedan sin hjärna grävas i.

Långt snack. Lång text. Men förhoppningsvis givande. Vi berörde bland annat detta:

## Joel Lundqvist, ledarskapet, nya Frölunda, Lasu som potentiell ersättare.

## Vad som gör en bra kapten, att det inte så ofta är bäste spelaren.

## Hur det kändes att ta adjö av Ryan Lasch. Och Johan Sundström.

## Den skadade slutspelskroppen.

## Nästa säsongs Frölunda – som ska tillbaka till att ”köra” och ”jobba ner” motståndare.

** Ni är nu en Joel Lundqvist-lös trupp, Nicklas – för första gången sedan 2009. Hur har det blivit? Hur känns det?
– Processen började egentligen när vi fick reda på att det var hans sista säsong, att vi skulle göra det bästa som var kvar med honom. När vi fick reda på att Joel skulle ha sin sista säsong blev det (viljan att vinna) ännu starkare, en motivation att ge allt det vi har. Så den processen började redan då, skulle jag säga. Sedan … det är klart att det blir något helt nytt nu där vi som varit med ett tag, kanske vi som får ta en större plats i diskussioner, beslut, vare sig det är små eller stora, angående vår grupp som ska framåt. Klart att det är annorlunda.

** Beskriv om du kan.
– Joel ersätter du inte bara så där, och … med tanke på hur han är både som hockeyspelare och ledare i gruppen så är det ju honom vi har vänt oss till i många frågor: ”Det här är något för Joel att ta i.” Så har det väl varit för yngre som kommit till mig eller ”Fålle” (Christian Folin), men det är klart att … slutprodukten tidigare år har varit ”Vi får ta det med Joel också.” Inte så att vi fattat ett beslut och han inte varit med. Och med beslut menar jag inte att det behöver vara större grejor, det kan det vara, men också … lagfest, lagaktivitet, hur vi ska få ihop gruppen – vad gör vi? Vi har haft några situationer redan där det varit kanske jag och Max (Friberg) som känt: ”Det här behöver vi styra upp nu, det här är vi nöjda med, det här behöver vi förbättra”, så då är det väl en dialog mellan oss. Det kan vara en sådan sak där man måste fatta beslut: ”Så här gör vi nu, gubbar”, och nu behöver vi inte kolla med Joel längre om han är med på detta … haha. Nu fattar vi beslut och så kör vi på det.

** Känner du att du tar en större roll?
– Naturligt, ja, Sedan känner inte jag att jag ska ersätta Joel på det sättet för … i vissa beslut kanske Max kan komma in och säga: ”Så här gör vi nu.” Väldigt naturligt än så länge även om det bara gått tre veckor, men … vi har haft diskussioner om frukost, frivilligt eller inte, då får man säga: ”Nej, det är inte, det är något vi vill göra tillsammans.” Vi ska bygga gruppen. Förut har man väntat på Joel, nu är det så här ”Det här gör vi.”

** Du är göteborgare, Nicklas, en Frölundaprofil sedan många år, debuterade redan 07/08 och har en spelstil där du aldrig ”tar ledigt”, lever på hårt arbete och intensitet. Assisterande lagkapten sedan 2015. Känslan är att du redan hade varit kapten om inte den där Lundqvist varit något alldeles utöver det vanliga och vägrat sluta. Hur känner du inför sådant snack, hur ser du på att vara den som kan efterträda din (på bortaresor) rumskompis?
– Jag förstår ju diskussionen med tanke på att jag varit här länge och kanske jobbat mest med Joel av alla oss som är här. Vi har bott tillsammans, vi har vunnit tillsammans, vi har förlorat tillsammans, vi har bråkat tillsammans, vi har känt på varandra, jag har fått med mig oerhört  mycket från honom – samtidigt som jag ändå inte är som han. Joel har en otrolig styrka på ett sätt, jag tror jag har på ett annat sätt. Sedan är det en fråga för klubben vilken kapten man vill ha, för …snabbt så här, för mig finns det några alternativ som är bra också, du har Folin, Max, (Henrik) Tömmernes – och jag. Så … vad vill man ha, vad ska klubben stå för?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Du har inte fått frågan?
– Nej, nej, det är en något som kommer lösas i framtiden. Jag tror att oavsett vem det blir så är det en nystart med tanke på att den här perioden med Joel har varit så lång, så bra. Oavsett vem så kommer det bli en liten inkörsperiod.

** Om du får frågan då, känner du dig redo?
– Redo? Svårt ord, det är det. Jag tror att … situationer som Joel brukar hamna i, jag har inga problem med att hamna i dem. Joel var i toppen på allt, utanför isen, på isen, fysen, löpningen, där han bestämde sig att det var viktigt: ”Jag ska visa att jag är bäst.” Jag tänker Cooper, jag tänker när vi gjorde de här jobbiga (övningarna), fysiskt men även mentalt. Han var där så man kunde ta rygg.

** Vill du vara den typen?
– Ja, absolut. Och jag har vridit och vänt lite på hur jag vill vara, min fysprofil, till exempel. Man har insett att du inte kan vara bäst på allt – men jag vill vara bäst på allt. Men … för att kunna vara det så … det är egentligen bara Max som är där uppe och nosar på allt hela tiden. Så hade du Joel som … ursäkta, Joel, men han var värdelös på att hoppa, till exempel.  Och är du 38 kanske du inte kan hoppa stående längd vecka in och vecka ut. Men det han bestämde sig för, det var han en jäkel på. Så vill man ju vara. Sedan … redo för kapten, jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året. Jätteskillnad.

** Den största?
– Sättet han tog sig an situationer, det fanns en tanke hela tiden. Han var mer kontrollerad nu än då. Bästa exemplet är att det rök ju alltid en klubba för varje torsk vi hade tidigt i hans kaptenskarriär. Minst. Jag vet ju att han har gjort ett otroligt jobb för att vara där han var sista åren.

** Inte alla fixar vara kapten, inte alla fixar ansvaret som förstås kan tynga. Finns en del stjärnor som är bra kaptener, men det finns också många som kanske inte är speltekniskt bäst men har stora ledaregenskaper. Som Erik Josefsson i Växjö, till exempel.
– Där kan jag hålla med, en spelare kan vara väldigt bra på att få med sig andra spelare på ett fantastiskt sätt. Eller så är du bara bäst på plan.

** De båda egenskaperna behöver inte gå ihop?
– Nej, och jag har svårt att se att det finns så många sådana (spelare). Jag tycker ju Joel är fantastisk för att … han är ju inte ofta bäst på en match – men du kan alltid ta rygg på honom. Sedan har han ju varit förbannat bra ändå. Kan du få med dig dina killar på ”Det är det här vi ska göra tillsammans” så är det mycket värt också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** E.Jo är så mycket mer än ”efter Joel”, flera spelare med många säsonger i Frölunda har lämnat. Det är en liten omställning ni står inför, inte sant?
 – Klart att det är. Det kommer vara en ny kärntrupp, några spelare har lämnat, Joel, (Ryan) Lasch och (Jan) Mursak, stora karaktärer som är borta.

** Spännande?
– Jag upplevde redan från första veckan att det fanns en annan energi, folk äger sin egen utveckling lite, man är här för att bli starkare, snabbare, bättre, folk är nyfikna på att det kan bli det. Förstår du hur jag tänker?

** Inte riktigt. Har inte det drivet funnits förut? Eller … kanske får gruppen en extra kick nu?
– Jo, och … ja, lite så. Vi har fått upp lite yngre killar och – de kör! Bra för oss lite äldre, vi har några som jagar oss. Vi spelar innebandy, det körs, det är inte innebandy för att det är roligt, det är ju skitkul, men det finns ett syfte.

** Vinna?
– Handlar om att vinna, handlar om att … hur vill vi se ut? Vi lämnar inget åt slumpen.

** Apropå nya gruppen, apropå adjö till Lasch, i fjol var det adjö till Johan Sundström – hur påverkas ni spelare när killar ni levt ihop med rätt länge inte får vara kvar? Känslomässigt jobbigt eller business as usual?
– Jag tycker det är tråkigt att det behöver bli som det blivit, med Sundström och Ryan. Sedan … det är stora beslut med tanke på hur historien de haft med vår förening. När man tittar tillbaka om några år så hoppas jag man kommer ihåg det som folk gjort bra hos oss. För det blir lätt så att man kommer ihåg det sista, och i dessa två fallen är det tråkiga beslut för både klubb och spelare. Jag minns ju de stunderna vi gjort något bra tillsammans, de stunder vi aldrig kommer glömma.

** Ett tips till fansen att tänka likadant?
– Absolut. Sedan tycker jag att besluten i sig, det är egentligen ett val man gör, en väg man väljer att gå, för att vi ska kunna vara bra nästa år.

** Skakas ni om, sörjer, eller finns det kanske ingen plats för sentimentalitet?
– Vi vet om att det är så här. Samtidigt är vi människor, när man pratar med killarna efteråt så … man är ju ledsen. För att det berör. Samtidigt är vi här för att vi ska uppnå något nästa år, då är det en fråga som de ovanför oss har ställt sig: ”Hur når vi vårt mål bäst, snabbast? Vad är bäst för gruppen, vad är bäst för dem?” Vi fattar ju.

Nicklas Lasu intervjuad under förra säsongen.

** Fick du chansen ta adjö av Ryan?
– Nej, egentligen inte. Det är väl där man hamnar. Två veckor senare ska man hit och träffa lagkamrater och det är man ju van vid också, men det är klart att … de här fallen som du och jag pratar om, det kanske är lite känsligare med tanke på vad vi har uppnått tillsammans. Vi är vana vid det, men samtidigt … en som varit här länge, Sundström, när vi fick det beslutet till oss, samma med Ryan, det är klart att det blir något extra.

** På ett mer individuellt plan, Nicklas, du hade ett jobbigt slutspel med inte bara axelskada utan en del annan skit. Hur mår du nu?
– Bra. Det känns som jag haft det bra under många säsonger,  jag tror fick tillbaka allt det jag skulle ha haft tidigare år på ett enda slutspel. Det var inte bara en grej. Jag hade problem med en axel, men det är något som är bra nu. Och man visste det skulle bli bra. Men det var ju bara … onödigt. Tackla någon som lämnat pucken tre sekunder tidigare och … uppe i pulsen, tänker att jag ska fullfölja och sedan åka och byta, och sedan så … go’natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Flera spelare i laget hade skavanker?
– Jag var inte ensam. Sista gången med ”cap”, det var inte fråga om man skulle spela mer utan när. Så … det har varit skönt för kroppen att ha lite ledigt. Sedan mår man inte bra som elitidrottare att vila i tre dagar, man blir … nej, jag klarar inte det.

** Där är du väldigt lik den förre kaptenen som knappt fixade en ledig helg.
– Han fick inte vila mer än två dagar, då var han ju … haha. Men jag måste säga att jag är likadan, jag kämpar för att vara ledig två eller tre dagar. Jag mår inte bra av att inte göra något. Men i år var det långt ner på nivån av träning när man gick igång igen.

** Skadorna, skavankerna?
– Ja. Med tanke på att det var huvud, axlar, knä och tår, typ.

** Spelare som Lundqvist, Mursak och Lasch är borta, Gustav Rydahl är ett prestigeförvärv, Calle Klingberg och Linus Öberg intressanta, flera nya backar – och så spännande juniorer som vill upp. Isac Born känns redan som en del av laget, Otto Stenberg vill bli det, kanske även David Edstrom. Tankar om nästa säsong, Nicklas?
– Jag känner att det är en föryngring, det känner man av, att det är en annan energi och vilja i gymmet från dag 1. Man känner att, som vi pratade om, folk är här för att bli bättre. Någon vill bli starkare, någon vill förbättra konditionen, nyfikenheten i stort är något man känner av redan nu.  Jag tycker vi börjat på en högre nivå på de veckorna vi haft.

* Gymmet?
– Gym, löpning, sådana saker där man kan se skillnad direkt.

ANNONS

** Senare på isen, då?
– Jag tror vi får en grupp som kommer köra. Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus: ”Framåt, här är vi.”

** Mer ”gå” nu, lite mer tillbaka till det som karaktäriserade Frölunda innan ni tog ett litet ett steg tillbaka i samband med novemberuppehållet  fjol?
– Ja. Det är en korrekt uppfattning. Jag skulle vilja att vi kommer fram till att … vi leder med 2–1, 3–1, vi ska fan göra fjärde (målet), vi ska göra femte. Istället för att göra en avläsning av något slag, som jag fortfarande tror är viktigt i dagens hockey, men – det kommer gå fort i år (nästa säsong).

** Låter bra, men hockey handlar också om att inte gå bort sig, inte göra det till ett helsike att vara målvakt?
– Men nu är vi inne på mer taktiska grejor, det blir en annan diskussion. Men känslan är att det kommer vara fart, det kommer vara en attack i sättet vi spelar hockey i Scandinavium. Sedan vill vi så klart med vår energi, med vårt spelövertag, göra fler mål.

** Mm, hela tiden landar man där med Frölunda.
– Vi kommer komma tillbaka till det. Och där finns det ju en intressant ingrediens i en sådan kille som Klingberg, till exempel. Stor, stark, tar puckar på mål. Samtidigt som vi som är kvar, kan vi göra två, tre mål till, och hur gör vi det? Det är det taktiska. Hur kommer (Mats) Rosseli (Olsen) och Lasu till fler situationer där vi kan peta in fler puckar? Det är den taktiska delen. Men jag tror vi kommer få se en nivå där vi kommer jobba ner otroligt många lag.

– Sedan ska vi göra mål.

Mycket hänger på avsluten. Se där en bra avslutning.

***

Bakom Joel Lundqvist var Nicklas Lasu och Christian Folin assisterande kaptener i Frölunda förra säsongen.

***

När bandaren stängts av snackar vi ett tag till, bland annat om hur svårt det är att vinna; Nicklas Lasu berättar om hur dåligt man kan må när man känt ”Den här gången skulle vi ha vunnit, den här gången skulle vi ha tagit SM-guld, vi hade laget för det.”

– Två gånger med Frölunda har jag känt att vi slarvat bort det. 2017 och 2023. Vi skulle ha vunnit. Jag har haft den (SM-bucklan) i handen, säger Lasu bestämt och det märks att minnena svider.

2017 förlust mot Brynäs i en avgörande semifinal 7 på hemmaplan.

2023 förlust i en sexmatcherssemifinal mot Växjö där Frölunda tycktes ha vapnen för att betvinga det blivande mästarlaget men gjorde några olyckliga misstag i match 5 borta och sedan föll i en dramatisk match 6-förlängning hemma i Scandinavium.

***

 

► Frölunda utan kaptenen Joel Lundqvist, vad betyder det egentligen – för spelarna?
► Här berättar Nicklas Lasu om skillnader som redan märks, att han är redo att leda, och hur nya Frölunda kommer se ut.

Nicklas Lasu talar i texten nedan om Frölunda efter Joel Lundqvist – och mycket, mycket mer. Foto: FRÖLUNDA & C MORE

Nicklas Lasu, 33, är redo att efterträda ikonen Joel Lundqvist, 41. Som lagkapten, som ledare, för Frölunda. Om han får frågan.
– Jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året.
Skillnad på Frölundas spel från förra säsongen till nästa också:
– Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus.

VI UTANFÖR FRÖLUNDAS innersta har funderat en del på det här med  den nya tideräkningen i föreningen. E.Jo. Efter Joel (Lundqvist). Men hur ser spelarna på det, hur känner de, hur påverkas de, är det redan märkbart så här några veckor in på försäsongen?

Nicklas Lasu satte sig ner efter yogan, hälsade med ett artigt ”namaste” och lät sedan sin hjärna grävas i.

Långt snack. Lång text. Men förhoppningsvis givande. Vi berörde bland annat detta:

## Joel Lundqvist, ledarskapet, nya Frölunda, Lasu som potentiell ersättare.

## Vad som gör en bra kapten, att det inte så ofta är bäste spelaren.

## Hur det kändes att ta adjö av Ryan Lasch. Och Johan Sundström.

## Den skadade slutspelskroppen.

## Nästa säsongs Frölunda – som ska tillbaka till att ”köra” och ”jobba ner” motståndare.

** Ni är nu en Joel Lundqvist-lös trupp, Nicklas – för första gången sedan 2009. Hur har det blivit? Hur känns det?
– Processen började egentligen när vi fick reda på att det var hans sista säsong, att vi skulle göra det bästa som var kvar med honom. När vi fick reda på att Joel skulle ha sin sista säsong blev det (viljan att vinna) ännu starkare, en motivation att ge allt det vi har. Så den processen började redan då, skulle jag säga. Sedan … det är klart att det blir något helt nytt nu där vi som varit med ett tag, kanske vi som får ta en större plats i diskussioner, beslut, vare sig det är små eller stora, angående vår grupp som ska framåt. Klart att det är annorlunda.

** Beskriv om du kan.
– Joel ersätter du inte bara så där, och … med tanke på hur han är både som hockeyspelare och ledare i gruppen så är det ju honom vi har vänt oss till i många frågor: ”Det här är något för Joel att ta i.” Så har det väl varit för yngre som kommit till mig eller ”Fålle” (Christian Folin), men det är klart att … slutprodukten tidigare år har varit ”Vi får ta det med Joel också.” Inte så att vi fattat ett beslut och han inte varit med. Och med beslut menar jag inte att det behöver vara större grejor, det kan det vara, men också … lagfest, lagaktivitet, hur vi ska få ihop gruppen – vad gör vi? Vi har haft några situationer redan där det varit kanske jag och Max (Friberg) som känt: ”Det här behöver vi styra upp nu, det här är vi nöjda med, det här behöver vi förbättra”, så då är det väl en dialog mellan oss. Det kan vara en sådan sak där man måste fatta beslut: ”Så här gör vi nu, gubbar”, och nu behöver vi inte kolla med Joel längre om han är med på detta … haha. Nu fattar vi beslut och så kör vi på det.

** Känner du att du tar en större roll?
– Naturligt, ja, Sedan känner inte jag att jag ska ersätta Joel på det sättet för … i vissa beslut kanske Max kan komma in och säga: ”Så här gör vi nu.” Väldigt naturligt än så länge även om det bara gått tre veckor, men … vi har haft diskussioner om frukost, frivilligt eller inte, då får man säga: ”Nej, det är inte, det är något vi vill göra tillsammans.” Vi ska bygga gruppen. Förut har man väntat på Joel, nu är det så här ”Det här gör vi.”

** Du är göteborgare, Nicklas, en Frölundaprofil sedan många år, debuterade redan 07/08 och har en spelstil där du aldrig ”tar ledigt”, lever på hårt arbete och intensitet. Assisterande lagkapten sedan 2015. Känslan är att du redan hade varit kapten om inte den där Lundqvist varit något alldeles utöver det vanliga och vägrat sluta. Hur känner du inför sådant snack, hur ser du på att vara den som kan efterträda din (på bortaresor) rumskompis?
– Jag förstår ju diskussionen med tanke på att jag varit här länge och kanske jobbat mest med Joel av alla oss som är här. Vi har bott tillsammans, vi har vunnit tillsammans, vi har förlorat tillsammans, vi har bråkat tillsammans, vi har känt på varandra, jag har fått med mig oerhört  mycket från honom – samtidigt som jag ändå inte är som han. Joel har en otrolig styrka på ett sätt, jag tror jag har på ett annat sätt. Sedan är det en fråga för klubben vilken kapten man vill ha, för …snabbt så här, för mig finns det några alternativ som är bra också, du har Folin, Max, (Henrik) Tömmernes – och jag. Så … vad vill man ha, vad ska klubben stå för?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Du har inte fått frågan?
– Nej, nej, det är en något som kommer lösas i framtiden. Jag tror att oavsett vem det blir så är det en nystart med tanke på att den här perioden med Joel har varit så lång, så bra. Oavsett vem så kommer det bli en liten inkörsperiod.

** Om du får frågan då, känner du dig redo?
– Redo? Svårt ord, det är det. Jag tror att … situationer som Joel brukar hamna i, jag har inga problem med att hamna i dem. Joel var i toppen på allt, utanför isen, på isen, fysen, löpningen, där han bestämde sig att det var viktigt: ”Jag ska visa att jag är bäst.” Jag tänker Cooper, jag tänker när vi gjorde de här jobbiga (övningarna), fysiskt men även mentalt. Han var där så man kunde ta rygg.

** Vill du vara den typen?
– Ja, absolut. Och jag har vridit och vänt lite på hur jag vill vara, min fysprofil, till exempel. Man har insett att du inte kan vara bäst på allt – men jag vill vara bäst på allt. Men … för att kunna vara det så … det är egentligen bara Max som är där uppe och nosar på allt hela tiden. Så hade du Joel som … ursäkta, Joel, men han var värdelös på att hoppa, till exempel.  Och är du 38 kanske du inte kan hoppa stående längd vecka in och vecka ut. Men det han bestämde sig för, det var han en jäkel på. Så vill man ju vara. Sedan … redo för kapten, jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året. Jätteskillnad.

** Den största?
– Sättet han tog sig an situationer, det fanns en tanke hela tiden. Han var mer kontrollerad nu än då. Bästa exemplet är att det rök ju alltid en klubba för varje torsk vi hade tidigt i hans kaptenskarriär. Minst. Jag vet ju att han har gjort ett otroligt jobb för att vara där han var sista åren.

** Inte alla fixar vara kapten, inte alla fixar ansvaret som förstås kan tynga. Finns en del stjärnor som är bra kaptener, men det finns också många som kanske inte är speltekniskt bäst men har stora ledaregenskaper. Som Erik Josefsson i Växjö, till exempel.
– Där kan jag hålla med, en spelare kan vara väldigt bra på att få med sig andra spelare på ett fantastiskt sätt. Eller så är du bara bäst på plan.

** De båda egenskaperna behöver inte gå ihop?
– Nej, och jag har svårt att se att det finns så många sådana (spelare). Jag tycker ju Joel är fantastisk för att … han är ju inte ofta bäst på en match – men du kan alltid ta rygg på honom. Sedan har han ju varit förbannat bra ändå. Kan du få med dig dina killar på ”Det är det här vi ska göra tillsammans” så är det mycket värt också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** E.Jo är så mycket mer än ”efter Joel”, flera spelare med många säsonger i Frölunda har lämnat. Det är en liten omställning ni står inför, inte sant?
 – Klart att det är. Det kommer vara en ny kärntrupp, några spelare har lämnat, Joel, (Ryan) Lasch och (Jan) Mursak, stora karaktärer som är borta.

** Spännande?
– Jag upplevde redan från första veckan att det fanns en annan energi, folk äger sin egen utveckling lite, man är här för att bli starkare, snabbare, bättre, folk är nyfikna på att det kan bli det. Förstår du hur jag tänker?

** Inte riktigt. Har inte det drivet funnits förut? Eller … kanske får gruppen en extra kick nu?
– Jo, och … ja, lite så. Vi har fått upp lite yngre killar och – de kör! Bra för oss lite äldre, vi har några som jagar oss. Vi spelar innebandy, det körs, det är inte innebandy för att det är roligt, det är ju skitkul, men det finns ett syfte.

** Vinna?
– Handlar om att vinna, handlar om att … hur vill vi se ut? Vi lämnar inget åt slumpen.

** Apropå nya gruppen, apropå adjö till Lasch, i fjol var det adjö till Johan Sundström – hur påverkas ni spelare när killar ni levt ihop med rätt länge inte får vara kvar? Känslomässigt jobbigt eller business as usual?
– Jag tycker det är tråkigt att det behöver bli som det blivit, med Sundström och Ryan. Sedan … det är stora beslut med tanke på hur historien de haft med vår förening. När man tittar tillbaka om några år så hoppas jag man kommer ihåg det som folk gjort bra hos oss. För det blir lätt så att man kommer ihåg det sista, och i dessa två fallen är det tråkiga beslut för både klubb och spelare. Jag minns ju de stunderna vi gjort något bra tillsammans, de stunder vi aldrig kommer glömma.

** Ett tips till fansen att tänka likadant?
– Absolut. Sedan tycker jag att besluten i sig, det är egentligen ett val man gör, en väg man väljer att gå, för att vi ska kunna vara bra nästa år.

** Skakas ni om, sörjer, eller finns det kanske ingen plats för sentimentalitet?
– Vi vet om att det är så här. Samtidigt är vi människor, när man pratar med killarna efteråt så … man är ju ledsen. För att det berör. Samtidigt är vi här för att vi ska uppnå något nästa år, då är det en fråga som de ovanför oss har ställt sig: ”Hur når vi vårt mål bäst, snabbast? Vad är bäst för gruppen, vad är bäst för dem?” Vi fattar ju.

Nicklas Lasu intervjuad under förra säsongen.

** Fick du chansen ta adjö av Ryan?
– Nej, egentligen inte. Det är väl där man hamnar. Två veckor senare ska man hit och träffa lagkamrater och det är man ju van vid också, men det är klart att … de här fallen som du och jag pratar om, det kanske är lite känsligare med tanke på vad vi har uppnått tillsammans. Vi är vana vid det, men samtidigt … en som varit här länge, Sundström, när vi fick det beslutet till oss, samma med Ryan, det är klart att det blir något extra.

** På ett mer individuellt plan, Nicklas, du hade ett jobbigt slutspel med inte bara axelskada utan en del annan skit. Hur mår du nu?
– Bra. Det känns som jag haft det bra under många säsonger,  jag tror fick tillbaka allt det jag skulle ha haft tidigare år på ett enda slutspel. Det var inte bara en grej. Jag hade problem med en axel, men det är något som är bra nu. Och man visste det skulle bli bra. Men det var ju bara … onödigt. Tackla någon som lämnat pucken tre sekunder tidigare och … uppe i pulsen, tänker att jag ska fullfölja och sedan åka och byta, och sedan så … go’natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Flera spelare i laget hade skavanker?
– Jag var inte ensam. Sista gången med ”cap”, det var inte fråga om man skulle spela mer utan när. Så … det har varit skönt för kroppen att ha lite ledigt. Sedan mår man inte bra som elitidrottare att vila i tre dagar, man blir … nej, jag klarar inte det.

** Där är du väldigt lik den förre kaptenen som knappt fixade en ledig helg.
– Han fick inte vila mer än två dagar, då var han ju … haha. Men jag måste säga att jag är likadan, jag kämpar för att vara ledig två eller tre dagar. Jag mår inte bra av att inte göra något. Men i år var det långt ner på nivån av träning när man gick igång igen.

** Skadorna, skavankerna?
– Ja. Med tanke på att det var huvud, axlar, knä och tår, typ.

** Spelare som Lundqvist, Mursak och Lasch är borta, Gustav Rydahl är ett prestigeförvärv, Calle Klingberg och Linus Öberg intressanta, flera nya backar – och så spännande juniorer som vill upp. Isac Born känns redan som en del av laget, Otto Stenberg vill bli det, kanske även David Edstrom. Tankar om nästa säsong, Nicklas?
– Jag känner att det är en föryngring, det känner man av, att det är en annan energi och vilja i gymmet från dag 1. Man känner att, som vi pratade om, folk är här för att bli bättre. Någon vill bli starkare, någon vill förbättra konditionen, nyfikenheten i stort är något man känner av redan nu.  Jag tycker vi börjat på en högre nivå på de veckorna vi haft.

* Gymmet?
– Gym, löpning, sådana saker där man kan se skillnad direkt.

ANNONS

** Senare på isen, då?
– Jag tror vi får en grupp som kommer köra. Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus: ”Framåt, här är vi.”

** Mer ”gå” nu, lite mer tillbaka till det som karaktäriserade Frölunda innan ni tog ett litet ett steg tillbaka i samband med novemberuppehållet  fjol?
– Ja. Det är en korrekt uppfattning. Jag skulle vilja att vi kommer fram till att … vi leder med 2–1, 3–1, vi ska fan göra fjärde (målet), vi ska göra femte. Istället för att göra en avläsning av något slag, som jag fortfarande tror är viktigt i dagens hockey, men – det kommer gå fort i år (nästa säsong).

** Låter bra, men hockey handlar också om att inte gå bort sig, inte göra det till ett helsike att vara målvakt?
– Men nu är vi inne på mer taktiska grejor, det blir en annan diskussion. Men känslan är att det kommer vara fart, det kommer vara en attack i sättet vi spelar hockey i Scandinavium. Sedan vill vi så klart med vår energi, med vårt spelövertag, göra fler mål.

** Mm, hela tiden landar man där med Frölunda.
– Vi kommer komma tillbaka till det. Och där finns det ju en intressant ingrediens i en sådan kille som Klingberg, till exempel. Stor, stark, tar puckar på mål. Samtidigt som vi som är kvar, kan vi göra två, tre mål till, och hur gör vi det? Det är det taktiska. Hur kommer (Mats) Rosseli (Olsen) och Lasu till fler situationer där vi kan peta in fler puckar? Det är den taktiska delen. Men jag tror vi kommer få se en nivå där vi kommer jobba ner otroligt många lag.

– Sedan ska vi göra mål.

Mycket hänger på avsluten. Se där en bra avslutning.

***

Bakom Joel Lundqvist var Nicklas Lasu och Christian Folin assisterande kaptener i Frölunda förra säsongen.

***

När bandaren stängts av snackar vi ett tag till, bland annat om hur svårt det är att vinna; Nicklas Lasu berättar om hur dåligt man kan må när man känt ”Den här gången skulle vi ha vunnit, den här gången skulle vi ha tagit SM-guld, vi hade laget för det.”

– Två gånger med Frölunda har jag känt att vi slarvat bort det. 2017 och 2023. Vi skulle ha vunnit. Jag har haft den (SM-bucklan) i handen, säger Lasu bestämt och det märks att minnena svider.

2017 förlust mot Brynäs i en avgörande semifinal 7 på hemmaplan.

2023 förlust i en sexmatcherssemifinal mot Växjö där Frölunda tycktes ha vapnen för att betvinga det blivande mästarlaget men gjorde några olyckliga misstag i match 5 borta och sedan föll i en dramatisk match 6-förlängning hemma i Scandinavium.

***

 

► Frölunda utan kaptenen Joel Lundqvist, vad betyder det egentligen – för spelarna?
► Här berättar Nicklas Lasu om skillnader som redan märks, att han är redo att leda, och hur nya Frölunda kommer se ut.

Nicklas Lasu talar i texten nedan om Frölunda efter Joel Lundqvist – och mycket, mycket mer. Foto: FRÖLUNDA & C MORE

Nicklas Lasu, 33, är redo att efterträda ikonen Joel Lundqvist, 41. Som lagkapten, som ledare, för Frölunda. Om han får frågan.
– Jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året.
Skillnad på Frölundas spel från förra säsongen till nästa också:
– Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus.

VI UTANFÖR FRÖLUNDAS innersta har funderat en del på det här med  den nya tideräkningen i föreningen. E.Jo. Efter Joel (Lundqvist). Men hur ser spelarna på det, hur känner de, hur påverkas de, är det redan märkbart så här några veckor in på försäsongen?

Nicklas Lasu satte sig ner efter yogan, hälsade med ett artigt ”namaste” och lät sedan sin hjärna grävas i.

Långt snack. Lång text. Men förhoppningsvis givande. Vi berörde bland annat detta:

## Joel Lundqvist, ledarskapet, nya Frölunda, Lasu som potentiell ersättare.

## Vad som gör en bra kapten, att det inte så ofta är bäste spelaren.

## Hur det kändes att ta adjö av Ryan Lasch. Och Johan Sundström.

## Den skadade slutspelskroppen.

## Nästa säsongs Frölunda – som ska tillbaka till att ”köra” och ”jobba ner” motståndare.

** Ni är nu en Joel Lundqvist-lös trupp, Nicklas – för första gången sedan 2009. Hur har det blivit? Hur känns det?
– Processen började egentligen när vi fick reda på att det var hans sista säsong, att vi skulle göra det bästa som var kvar med honom. När vi fick reda på att Joel skulle ha sin sista säsong blev det (viljan att vinna) ännu starkare, en motivation att ge allt det vi har. Så den processen började redan då, skulle jag säga. Sedan … det är klart att det blir något helt nytt nu där vi som varit med ett tag, kanske vi som får ta en större plats i diskussioner, beslut, vare sig det är små eller stora, angående vår grupp som ska framåt. Klart att det är annorlunda.

** Beskriv om du kan.
– Joel ersätter du inte bara så där, och … med tanke på hur han är både som hockeyspelare och ledare i gruppen så är det ju honom vi har vänt oss till i många frågor: ”Det här är något för Joel att ta i.” Så har det väl varit för yngre som kommit till mig eller ”Fålle” (Christian Folin), men det är klart att … slutprodukten tidigare år har varit ”Vi får ta det med Joel också.” Inte så att vi fattat ett beslut och han inte varit med. Och med beslut menar jag inte att det behöver vara större grejor, det kan det vara, men också … lagfest, lagaktivitet, hur vi ska få ihop gruppen – vad gör vi? Vi har haft några situationer redan där det varit kanske jag och Max (Friberg) som känt: ”Det här behöver vi styra upp nu, det här är vi nöjda med, det här behöver vi förbättra”, så då är det väl en dialog mellan oss. Det kan vara en sådan sak där man måste fatta beslut: ”Så här gör vi nu, gubbar”, och nu behöver vi inte kolla med Joel längre om han är med på detta … haha. Nu fattar vi beslut och så kör vi på det.

** Känner du att du tar en större roll?
– Naturligt, ja, Sedan känner inte jag att jag ska ersätta Joel på det sättet för … i vissa beslut kanske Max kan komma in och säga: ”Så här gör vi nu.” Väldigt naturligt än så länge även om det bara gått tre veckor, men … vi har haft diskussioner om frukost, frivilligt eller inte, då får man säga: ”Nej, det är inte, det är något vi vill göra tillsammans.” Vi ska bygga gruppen. Förut har man väntat på Joel, nu är det så här ”Det här gör vi.”

** Du är göteborgare, Nicklas, en Frölundaprofil sedan många år, debuterade redan 07/08 och har en spelstil där du aldrig ”tar ledigt”, lever på hårt arbete och intensitet. Assisterande lagkapten sedan 2015. Känslan är att du redan hade varit kapten om inte den där Lundqvist varit något alldeles utöver det vanliga och vägrat sluta. Hur känner du inför sådant snack, hur ser du på att vara den som kan efterträda din (på bortaresor) rumskompis?
– Jag förstår ju diskussionen med tanke på att jag varit här länge och kanske jobbat mest med Joel av alla oss som är här. Vi har bott tillsammans, vi har vunnit tillsammans, vi har förlorat tillsammans, vi har bråkat tillsammans, vi har känt på varandra, jag har fått med mig oerhört  mycket från honom – samtidigt som jag ändå inte är som han. Joel har en otrolig styrka på ett sätt, jag tror jag har på ett annat sätt. Sedan är det en fråga för klubben vilken kapten man vill ha, för …snabbt så här, för mig finns det några alternativ som är bra också, du har Folin, Max, (Henrik) Tömmernes – och jag. Så … vad vill man ha, vad ska klubben stå för?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Du har inte fått frågan?
– Nej, nej, det är en något som kommer lösas i framtiden. Jag tror att oavsett vem det blir så är det en nystart med tanke på att den här perioden med Joel har varit så lång, så bra. Oavsett vem så kommer det bli en liten inkörsperiod.

** Om du får frågan då, känner du dig redo?
– Redo? Svårt ord, det är det. Jag tror att … situationer som Joel brukar hamna i, jag har inga problem med att hamna i dem. Joel var i toppen på allt, utanför isen, på isen, fysen, löpningen, där han bestämde sig att det var viktigt: ”Jag ska visa att jag är bäst.” Jag tänker Cooper, jag tänker när vi gjorde de här jobbiga (övningarna), fysiskt men även mentalt. Han var där så man kunde ta rygg.

** Vill du vara den typen?
– Ja, absolut. Och jag har vridit och vänt lite på hur jag vill vara, min fysprofil, till exempel. Man har insett att du inte kan vara bäst på allt – men jag vill vara bäst på allt. Men … för att kunna vara det så … det är egentligen bara Max som är där uppe och nosar på allt hela tiden. Så hade du Joel som … ursäkta, Joel, men han var värdelös på att hoppa, till exempel.  Och är du 38 kanske du inte kan hoppa stående längd vecka in och vecka ut. Men det han bestämde sig för, det var han en jäkel på. Så vill man ju vara. Sedan … redo för kapten, jag tror man får lära sig att vara kapten. För jag har varit med sedan Joel blev kapten första dagen, och det är en jäkla skillnad på Joel första och sista året. Jätteskillnad.

** Den största?
– Sättet han tog sig an situationer, det fanns en tanke hela tiden. Han var mer kontrollerad nu än då. Bästa exemplet är att det rök ju alltid en klubba för varje torsk vi hade tidigt i hans kaptenskarriär. Minst. Jag vet ju att han har gjort ett otroligt jobb för att vara där han var sista åren.

** Inte alla fixar vara kapten, inte alla fixar ansvaret som förstås kan tynga. Finns en del stjärnor som är bra kaptener, men det finns också många som kanske inte är speltekniskt bäst men har stora ledaregenskaper. Som Erik Josefsson i Växjö, till exempel.
– Där kan jag hålla med, en spelare kan vara väldigt bra på att få med sig andra spelare på ett fantastiskt sätt. Eller så är du bara bäst på plan.

** De båda egenskaperna behöver inte gå ihop?
– Nej, och jag har svårt att se att det finns så många sådana (spelare). Jag tycker ju Joel är fantastisk för att … han är ju inte ofta bäst på en match – men du kan alltid ta rygg på honom. Sedan har han ju varit förbannat bra ändå. Kan du få med dig dina killar på ”Det är det här vi ska göra tillsammans” så är det mycket värt också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** E.Jo är så mycket mer än ”efter Joel”, flera spelare med många säsonger i Frölunda har lämnat. Det är en liten omställning ni står inför, inte sant?
 – Klart att det är. Det kommer vara en ny kärntrupp, några spelare har lämnat, Joel, (Ryan) Lasch och (Jan) Mursak, stora karaktärer som är borta.

** Spännande?
– Jag upplevde redan från första veckan att det fanns en annan energi, folk äger sin egen utveckling lite, man är här för att bli starkare, snabbare, bättre, folk är nyfikna på att det kan bli det. Förstår du hur jag tänker?

** Inte riktigt. Har inte det drivet funnits förut? Eller … kanske får gruppen en extra kick nu?
– Jo, och … ja, lite så. Vi har fått upp lite yngre killar och – de kör! Bra för oss lite äldre, vi har några som jagar oss. Vi spelar innebandy, det körs, det är inte innebandy för att det är roligt, det är ju skitkul, men det finns ett syfte.

** Vinna?
– Handlar om att vinna, handlar om att … hur vill vi se ut? Vi lämnar inget åt slumpen.

** Apropå nya gruppen, apropå adjö till Lasch, i fjol var det adjö till Johan Sundström – hur påverkas ni spelare när killar ni levt ihop med rätt länge inte får vara kvar? Känslomässigt jobbigt eller business as usual?
– Jag tycker det är tråkigt att det behöver bli som det blivit, med Sundström och Ryan. Sedan … det är stora beslut med tanke på hur historien de haft med vår förening. När man tittar tillbaka om några år så hoppas jag man kommer ihåg det som folk gjort bra hos oss. För det blir lätt så att man kommer ihåg det sista, och i dessa två fallen är det tråkiga beslut för både klubb och spelare. Jag minns ju de stunderna vi gjort något bra tillsammans, de stunder vi aldrig kommer glömma.

** Ett tips till fansen att tänka likadant?
– Absolut. Sedan tycker jag att besluten i sig, det är egentligen ett val man gör, en väg man väljer att gå, för att vi ska kunna vara bra nästa år.

** Skakas ni om, sörjer, eller finns det kanske ingen plats för sentimentalitet?
– Vi vet om att det är så här. Samtidigt är vi människor, när man pratar med killarna efteråt så … man är ju ledsen. För att det berör. Samtidigt är vi här för att vi ska uppnå något nästa år, då är det en fråga som de ovanför oss har ställt sig: ”Hur når vi vårt mål bäst, snabbast? Vad är bäst för gruppen, vad är bäst för dem?” Vi fattar ju.

Nicklas Lasu intervjuad under förra säsongen.

** Fick du chansen ta adjö av Ryan?
– Nej, egentligen inte. Det är väl där man hamnar. Två veckor senare ska man hit och träffa lagkamrater och det är man ju van vid också, men det är klart att … de här fallen som du och jag pratar om, det kanske är lite känsligare med tanke på vad vi har uppnått tillsammans. Vi är vana vid det, men samtidigt … en som varit här länge, Sundström, när vi fick det beslutet till oss, samma med Ryan, det är klart att det blir något extra.

** På ett mer individuellt plan, Nicklas, du hade ett jobbigt slutspel med inte bara axelskada utan en del annan skit. Hur mår du nu?
– Bra. Det känns som jag haft det bra under många säsonger,  jag tror fick tillbaka allt det jag skulle ha haft tidigare år på ett enda slutspel. Det var inte bara en grej. Jag hade problem med en axel, men det är något som är bra nu. Och man visste det skulle bli bra. Men det var ju bara … onödigt. Tackla någon som lämnat pucken tre sekunder tidigare och … uppe i pulsen, tänker att jag ska fullfölja och sedan åka och byta, och sedan så … go’natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Flera spelare i laget hade skavanker?
– Jag var inte ensam. Sista gången med ”cap”, det var inte fråga om man skulle spela mer utan när. Så … det har varit skönt för kroppen att ha lite ledigt. Sedan mår man inte bra som elitidrottare att vila i tre dagar, man blir … nej, jag klarar inte det.

** Där är du väldigt lik den förre kaptenen som knappt fixade en ledig helg.
– Han fick inte vila mer än två dagar, då var han ju … haha. Men jag måste säga att jag är likadan, jag kämpar för att vara ledig två eller tre dagar. Jag mår inte bra av att inte göra något. Men i år var det långt ner på nivån av träning när man gick igång igen.

** Skadorna, skavankerna?
– Ja. Med tanke på att det var huvud, axlar, knä och tår, typ.

** Spelare som Lundqvist, Mursak och Lasch är borta, Gustav Rydahl är ett prestigeförvärv, Calle Klingberg och Linus Öberg intressanta, flera nya backar – och så spännande juniorer som vill upp. Isac Born känns redan som en del av laget, Otto Stenberg vill bli det, kanske även David Edstrom. Tankar om nästa säsong, Nicklas?
– Jag känner att det är en föryngring, det känner man av, att det är en annan energi och vilja i gymmet från dag 1. Man känner att, som vi pratade om, folk är här för att bli bättre. Någon vill bli starkare, någon vill förbättra konditionen, nyfikenheten i stort är något man känner av redan nu.  Jag tycker vi börjat på en högre nivå på de veckorna vi haft.

* Gymmet?
– Gym, löpning, sådana saker där man kan se skillnad direkt.

ANNONS

** Senare på isen, då?
– Jag tror vi får en grupp som kommer köra. Vi kommer jaga folk, vi kommer ha en djävulsk pondus: ”Framåt, här är vi.”

** Mer ”gå” nu, lite mer tillbaka till det som karaktäriserade Frölunda innan ni tog ett litet ett steg tillbaka i samband med novemberuppehållet  fjol?
– Ja. Det är en korrekt uppfattning. Jag skulle vilja att vi kommer fram till att … vi leder med 2–1, 3–1, vi ska fan göra fjärde (målet), vi ska göra femte. Istället för att göra en avläsning av något slag, som jag fortfarande tror är viktigt i dagens hockey, men – det kommer gå fort i år (nästa säsong).

** Låter bra, men hockey handlar också om att inte gå bort sig, inte göra det till ett helsike att vara målvakt?
– Men nu är vi inne på mer taktiska grejor, det blir en annan diskussion. Men känslan är att det kommer vara fart, det kommer vara en attack i sättet vi spelar hockey i Scandinavium. Sedan vill vi så klart med vår energi, med vårt spelövertag, göra fler mål.

** Mm, hela tiden landar man där med Frölunda.
– Vi kommer komma tillbaka till det. Och där finns det ju en intressant ingrediens i en sådan kille som Klingberg, till exempel. Stor, stark, tar puckar på mål. Samtidigt som vi som är kvar, kan vi göra två, tre mål till, och hur gör vi det? Det är det taktiska. Hur kommer (Mats) Rosseli (Olsen) och Lasu till fler situationer där vi kan peta in fler puckar? Det är den taktiska delen. Men jag tror vi kommer få se en nivå där vi kommer jobba ner otroligt många lag.

– Sedan ska vi göra mål.

Mycket hänger på avsluten. Se där en bra avslutning.

***

Bakom Joel Lundqvist var Nicklas Lasu och Christian Folin assisterande kaptener i Frölunda förra säsongen.

***

När bandaren stängts av snackar vi ett tag till, bland annat om hur svårt det är att vinna; Nicklas Lasu berättar om hur dåligt man kan må när man känt ”Den här gången skulle vi ha vunnit, den här gången skulle vi ha tagit SM-guld, vi hade laget för det.”

– Två gånger med Frölunda har jag känt att vi slarvat bort det. 2017 och 2023. Vi skulle ha vunnit. Jag har haft den (SM-bucklan) i handen, säger Lasu bestämt och det märks att minnena svider.

2017 förlust mot Brynäs i en avgörande semifinal 7 på hemmaplan.

2023 förlust i en sexmatcherssemifinal mot Växjö där Frölunda tycktes ha vapnen för att betvinga det blivande mästarlaget men gjorde några olyckliga misstag i match 5 borta och sedan föll i en dramatisk match 6-förlängning hemma i Scandinavium.

***

 

92 Kommentarer

 1. Jättebra artikel Henrik. Just den typ av läsande som är spännande denna tid på året.

 2. Riktigt bra artikel Leman!
  Ska bli spännande att se Frölunda nästa år. Plockar man in en riktigt bra center och en spetsvinge så är Frölunda en av de stora guldfavoriterna. Känns som att Friberg, Lasu och Folin kommer ta mycket ansvar till kommande säsong och mer det tror jag också att utvecklingen på dem kommer komma. En sak som är intressant är hur powerplay kommer fungera nästa år utan Lasch. Pandemi-säsongen utan Lasch hade Frölunda ett bedrövligt powerplay så jag hoppas innerligt att det blir en ändring till denna säsong

 3. Länge sedan man längtade efter en ny säsong så som man gör nu. Tror Frölunda 2.0 kommer bli spännande. Föreningen har redan (enligt mig) tagit många bra beslut. Avslutat med rätt spelare, tagit in nytt som ser spännande ut.
  Tänk att krydda med en Johnson duo bara. 😉

  • STM, du skriver mycket om bröderna J. Har du något bakom det eller är det bara önsketänkande?

   • Ett rent önsketänkande. MEN jag tror inte det vore omöjligt att det är ett spår Frölunda jobbar på. Att ta in båda ihop skulle vara något som skulle kunna locka de båda OCH passa väldigt bra in i Frölundas ”nya” profil!

  • Du köpte den för 9 kr, via ”Quiqly” som kommer upp som en ruta? Då förstår jag inte varför du inte kan läsa, texten kommer ju upp automatiskt då.
   Testade själv nyss, gick alldeles utmärkt.

   • Ja men sen när jag gjorde något annat så skulle läsa vidare kommer jag inte åt den…

    Tänkte att jag då hade tillgång att läsa vidare.. då jag inte han med hela mellan mina möten..

 4. Trevlig läsning som vanligt!
  Finns nog både för och nackdelar med att Joel är borta! Självklart är han kaptenernas kapten men kanske andra ledare i gruppen kan kliva fram mer nu, många växer med ansvar och nu borde flera steppa upp som ledare för laget, låter redan som Lasu, Friberg,Folin och Tömmen blir en grupp med mycket ansvar!

 5. Får inte ihop detta alls, Remi Elie kunde inte Färjestad erbjuda hög lön för stanna. Men rykten säger Färjestad har lagt en lön på 300k i månaden på Kellman.

 6. Intressant intervju.
  Det är nog som du varit inne på tidigare, Leman; de vill spela med mer fart, trycka på mer.
  Då är det logiskt att bryta med Lasch och att inte förlänga med Loui (även om det smärtar i just det fallet).
  Spännande att se vilka de plockar in på de sista platserna.
  Krävs förstås en center av klass, centrallinjen är fortsatt mycket viktig.
  Spelare som Rydahl, Öberg och Klingberg är kanske inga poängkungar men kommer blir grymma i ett slutspel.

 7. Sverige är precis som Frölunda, pressar som fan. Kan inte göra mål, Lettland får ett läge den sitter direkt.

  • Precis skrämmande att en J20 spelare från Luleå kan göra mål men inte någon av NHL spelarna i Sverige…. ännu.

   • Haha. Det är många NHL-spelare med. Spelar man i den ligan så är man automatiskt bättre än alla andra. Bara fråga Renberg.

    Gött att VM nästa år går på Viaplay. Sändningarna på SVT är oerhört sömniga…

 8. Är det inte dags Frölunda lägger ner tankar kring den där extremt höga pressen och istället spelar lite mer på finess och smartness? Om man nu tänkt öka pressen igen. Spelsättet är väl rätt krävande och riskerar att laget är bra i början för att sedan halka ner i tabellen efter jul.

  • Spelsystemet kväver kreativiteten, vilket man inte vill ha. Alla ska göra jobbet. Åka, åka och åka. Böka, böka och böka. Gnugga sarg, gnugga sarg och gnugga sarg.

   Ska de öka pressen igen, jösses…

   • Ja att föryngra laget så man har spelare som orkar åka hårdare och pressa högre. Man sänkte pressen något senaste säsongen men nu är Loui och Lasch borta och då vill man öka den igen verkar det som.

 9. Jösses så trötta sändningar. Statlig propaganda-tv ska hållas långt borta från sportens värld

 10. Efter säsongen och detta VM framstår Frölundas landslagsmeriterade målvaktssida som en akilleshäl. Hoppas nye målvaktstränaren kan få upp nivån en del.

  • Ja, Lasse vinner för få matcher. Förlorade målvaktsmatchen när det väl gällde. Hur det såg ut mot B-nationer i gruppspelet kan inte räknas.
   Han är en bra SHL-målvakt, ibland av högsta klass, ibland rätt mänsklig. FInns bättre målvakter i SHL.

 11. Haha känns som att det är såhär Frölunda kommer se ut nästa säsong, 40+ skott, 1 mål, 39 av dom i magplattan.

 12. Detta skulle bli en enkel match, det är det alla så kallade experter pratat om.

  Som i World Cup. Hade gått bättre med spelare utanför NHL.

 13. Skjuter man två skott på mål I 5 minuter PP, då vinner man inga matcher. Fruktnsvärt tama avslut.

 14. Svensk hockey är på rätt väg.
  Eller inte.
  Fiaskostämpel över de tre senaste vm-turneringarna.

 15. Bengtsson och Pudas. Vad hade dom där att göra egentligen. Många som inte kom upp i nivå med vad man kunde vänta sig.

 16. Kan vi en gång för alla begrava diskussionen om att Tre Kronor inte behöver NHL-förstärkningar. Utan spetsspelare från NHL är inte Tre Kronor en medaljkandidat.

  • Eftersom du använder uttrycket NHL-förstärkningar så måste det ändå bemötas. Nej, alla som kommer från NHL är inte förstärkningar. Det är skillnad på spetsspelare från NHL och spelare från NHL.

 17. Men Lasse J och Tömmernäs gjorde en bra turnering. Perfekt att bägge spelar i Frölunda nästa säsong.

 18. Kappan vänds efter vinden i studion… Nu var det för dåliga NHL-spelare som kom till VM. De var världsmästare innan VM.

  Det är olika lag i varje VM. Det här laget var inte dåligt, men ikväll gjorde de en dålig match.

  Det är inte spelarna från SHL, Schweiz eller liknande som inte gör det bra. Det är NHL-spelarna som var för svaga sett över hela turneringen. Men plocka allt som rör sig från NHL bara, då blir det guld…

 19. Finland har vunnit ett par VM.-guld med ytterst få NHL-spelare i laget.
  Så det går, men smart taktik.
  Tycker Hallam gjorde ett misstag som tog med flera rätt ordinära, perifera NHL och AHL-spelare. Hade föredragit fler spelare från SHL/NL.

  • Tveksam till om det hade gått bättre med fler SHL-spelare. Det man däremot kan fundera på är om man skulle tagit med fler AHL-spelare som producerar istället för fjärdekedjespelare ifrån NHL. Men den stora frågan tycker jag är varför man återigen hamnar i ett läge där etablerade NHL-spelare känner av diverse skador eller blir otroligt familjekära. Trodde ändå att Hallam hade sådant gott rykte att fler skulle vilja komma.

   • Mycket handlar nog om att bygga upp en personlig kontakt, relation till spelarna i NHL. Han behöver nog åka över hälsa på eller liknande och ha regelbunden kontakt. Det ökar nog chansen att fler spelar i Tre kronor. Grönborg gjorde väl det och han fick väl ihop bra lag. Tackar en hel del ja smittar det av sig och fler vill vara med. Egentligen ganska märkligt att det ska behöva vara så för det borde ju i vara en ära att dra på sig den gula tröjan.

   • De tog ju med Alexander Nylander, fast i AHL.
    Såklart en bra spelare men kan finnas fördelar med att bygga ett lag av SHL-spelare som trimmas ihop, och sedan krydda med max 3-5 spelare från Nordamerika. Raymond, Sandin såklart bra.

 20. Tycker allt blev sämre när Rasmus Sandin försvann, blev kaos i försvarsspelet. Men frågan är hur de hade sett ut mot tuffare motstånd. Men Sverige började riktigt bra i USA matchen sen när Sandin utgick, då fick de rejält utför.

 21. Sam Hallam är sjukt överskattad. Det här sega, långsamma växelspelet fungerar bara om man har mycket bättre spelare än motståndarna.

  • Han hade en rätt vass sportchef i Växjö och det ska inte underskattas. Självspelande piano nästan. Jörgen fick ta över pianot. Tror dock båda tränarna är duktiga men hjärnan bakom att få dit rätt spelare gör mycket.

 22. Ang NHL-förstärkningar, jag tycker att Jacob Silverberg var otroligt svag. Inget tempo, verkade fysiskt ur form. Ingen fart, ingen finess, ingenting faktiskt. Och den killen var lagkapten. Hur blev det så?
  Tömmernes borde burit C:et. Hoppas han gör det i Frölunda.

 23. Var det Frölunda som spelade igår eller? Såg ju snarlikt ut hur det brukat göra för Frölunda allt för ofta de senaste säsongerna….
  ”Dominerar matcherna” utan att för den sakens skull skapa eller hota särskilt mycket mot ett lag som lyckas hålla insidan med en bra målvakt längst bak…
  Sverige hade kunnat spela runt pucken I all oändlighet utan att få utdelning när passningskvalitén, tempot, killer instincten och skärpan var så pass usel…

  Sen kom baklängesmålen som på beställning och Lasse som stått sysslolös 95 % av matchen är chanslös….

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt