Junior-VM ett enormt åtagande – Frölunda har en nyckelroll i arrangemanget

Junior-VM ett enormt åtagande – Frölunda har en nyckelroll i arrangemanget

Junior-VM ett enormt åtagande – Frölunda har en nyckelroll i arrangemanget

Junior-VM ett enormt åtagande – Frölunda har en nyckelroll i arrangemanget

► Jag satt ner en stund med Mikael Ström för att ge er en chans att grotta ner er i vinterns stora hockeyhändelse i Göteborg: junior-VM. Hur fungerar det – egentligen?  Det ligger en sjuhelsikes massa jobb bakom ett sådant här evenemang. Frölunda har en nyckelroll.
► Fräcka förmatcher också. Vad sägs om Kanada–USA i Kungsbacka den 23:e?

Mikael Ström, Frölundas spindel i nätet under stundande junior-VM i Göteborg.

Tre veckor kvar till junior-VM i Göteborg. Det kommer bli ett häftigt party med utsålda Scandinavium-matcher och tusentals kanadensare som kommer till stan.
Utan de 400 volontärerna hade det dock aldrig gått.
Hur ser arrangemanget ut? Vem gör vad? Och ger det Frölunda något?
Här får ni all bakgrund – dels i kort, dels i (väldigt) lång version.

(den här texten får ni gratis som en tidig julklapp; för att inte missa något om Frölunda, om frölundaiterna i JVM och en massa annan hockey – klicka här för att prenumerera för bara 69 kronor/månad

ETT SAMTAL MED Frölundas spindel i JVM-nätet, Mikael Ström (utvecklingschef och regionansvarig), blir lätt långt. Dels för att han är vältalig, dels för att det finns mycket att reda ut för den som vill veta hur junior-VM fungerar. Ni som nöjer er med ett koncentrat – här fem punkter:

1. Turneringen arrangeras av Internationella (IIHF) och svenska hockeyförbundet, Göteborgs hockeyförbund samt Frölunda – som drar det tyngsta lasset, enligt Ström:
– Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det.
Sex personer från Frölunda är högst involverade i JVM. Mikael Ström (ytterst ansvarig), Peter Kymmer (media), Kalle Nordberg (säkerhet), Göran Pegenius (skottarteam/ice crew), Mariana Lindberg (lotter, service) och Stefan Isaksson (team service).

2. Premiär annandag jul. Två grupper, en i Scandinavium, en i Frölundaborg. Två kvartsfinaler i ”Borgen”, resten av slutspelet i Scandinavium. Bronsmatch och final femte januari. Nästan alla dagar i Scandinavium är redan utsålda, det finns kampanjer riktade till regionens spelare under 16 för att fylla Frölundaborg, priserna överlag är moderata, från 120 till 795 kronor – för båda matcherna den speldagen.
För spelordning, matchtider – klicka här.

3. Över 3000 kanadensare väntas till Göteborg, drygt 400 volontärer drar ett tungt lass, utan deras insatser hade turneringen inte gått att genomföra. 170 NHL-scouter har ansökt om ackreditering.

4. Kranskommuner, städer en bit utanför Göteborg, härbärgerar JVM-lagen när de har korta läger och spelar träningsmatcher. Juniorkronorna är i Ängelholm, matchar där mot Schweiz (19:e) och USA (21:e), flyttar sedan upp till Göteborg där det är JVM-premiär mot Lettland på annandagen (19.30). Nedan kan ni se programmet för samtliga träningsmatcher inför turneringen. Sveriges matcher sänds i SVT play.

Kanada mot USA – i Kungsbacka. Snacka om tidig julklapp för hockeyälskare.

5. Sveriges trupp – där Frölundas Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born kommer ingå – presenteras på onsdag. Sverige anses på förhand ha ett lag som ska kunna utmana om guld, Kanada dock som alltid favorit (mer om det sportsliga kommer ni få längre fram).

***

Okej, för er som vill veta mer, spänn fast er, för nu ska vi ut på en liten JVM-resa.

** Mikael Ström, uppdelningen, arrangörsskapet, berätta.
– IIHF sätter ramverket för turneringen. Strikta regler, krav på omklädningsrum, arenor,  tävlingsinnehåll, ceremonier. Sedan kommer de med sin egen stab under JVM, då har de en tävlingschef, och så har de en evenemangschef. IIHF är controller. Svenska förbundet fick i uppdrag av IIHF att arrangera och är ägare av den svenska tävlingen. När vi sökte JVM till Göteborg, då var Frölunda där, staden i form av Got Event, Göteborg & Co – och Göteborgs ishockeyförbund. De såg att vi var eniga. Helhetskonceptet gjorde att de (förbundet) valde Göteborg, de såg en fördel med att den stora klubben i stan är väldigt positiv och med. I Göteborg har vi en lokal organisation som har delat upp uppdragen, svenska håller i vissa delar, Frölunda ansvarar för ganska mycket, och Göteborgs ishockeyförbund ansvarar tillsammans med klubbarna för vissa delar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** ”Ganska mycket” känns som ett understatement. Detaljer, tack, du som är ytterst ansvarig från Frölundas sida.
– Frölunda har ett sportsligt ansvar, det leder jag, till exempel tillsätta funktionärer, i form av team service, som är helt och hållet Frölunda. Allt som sker med lagen, kontakter med lagen under turneringen, det har Frölunda ansvar att tillsätta. Vi hjälper till med tvätt, transporter för lagen, är i nära kontakt med team managers, deras materialförvaltare, ser till att det är ordning i omklädningsrummen. Sedan har vi delat ansvar med svenska hockeyförbundet på tävlingsbiten, de har tillsatt en lokal tävlingschef, de har en tävlingschef (Mikael Haglund) men också en lokal (Mats Andersson), och så har de mig då.

** Du och Mats jobbar en del tillsammans?
– Ja. Vi två drar i sekretariat, statistik och matchdrift. Det sköter vi parallellt. Det är ganska många bitar, jag har tillsatt många funktionärer. I Scandinavium är det Niklas Brink och teamet. I Frölundaborg så har jag säkrat upp de som jag litat på i form av J20-föräldrar, de som är där nu, de som varit där tidigare, som man vet är riktigt bra personer. Det måste bara funka. Det är kanske 70 funktionärer i de grupperna, då har vi tillsatt 60 av dem i statistik, sekretariat och matchdrift.

** Volontärer, förstås?
– Alla är volontärer. Totalt är det drygt 400 volontärer i hela JVM, och då har Frölunda varit med och rekryterat hälften av dem. Hälften har då sökt in. De stora funktionärsbitarna är publikvärdar, säkerhet, zonvakterna (så kallade ”ackrediteringszoner”, det vill säga vilka som får röra sig var).

** 400 jobbar gratis under jul/nyår. Många sökte alltså självmant. Det hockeyintresset skojar man inte bort.
– Och de flesta jobbar alla dagar …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Göteborgs hockeyförbund?
– Två stora bitar. De har en volontärsansvarig, Urban Mattsson, som ska hålla kontakt med alla volontärer; vi har puttat in volontärer i system och så har Urban ihop med oss delat upp dem i olika grupper, till exempel transport, statistik och sekretariat, säkerhet, publikvärdar, ackrediteringsgruppen … och media.

** Men här är Frölunda involverat också. Och på fler positioner, väl?
– Ja, media leds av Peter Kymmer, säkerhet leds av Kalle Nordberg. Där är två som jobbar nära mig, givetvis. Sedan har vi då Mariana Lindberg som är vår ungdomskoordinator, hon är högst delaktig bakom kulisserna på SHL-matcher, pressfika, kaffe till funktionärer, hon är med tillsammans med sitt team. Göran Pegenius, min kollega på regionutveckling, han har tillsammans med klubbarna de här skottarteamen, ice crew. De är ganska stora, 15–18 personer per match, och det har vi delat ut på fem klubbar: Bäcken, Hanhals, Mölndal, Frölundas U16 och Frölundas damjuniorlag. De fem lagen kommer dela på de 29 matcherna.

** Skotta snö låter ju enkelt, in med skyfflarna under timeouterna – men det är mer än så, kanske?
–  Det är ett stort samarbete, 15 på isen samtidigt, hur de ska åka, vilka slingor de ska åka och så där.  Göran är ansvarig, han har en kontaktperson i varje lag, vi ska ha träningar nu i december.

** Mer Frölunda? Antar jag …
– Vi har tillsatt personer som Stefan Isaksson, materialförvaltaren, han är delaktig i team service, Johan Gustafsson som är materialare för damlaget, Ulf Helgesson som varit med tidigare i J20 är med, så vi har tillsatt personer i alla de här teamen. Kalle, Peter, Mariana, Göran, jag, Stefan. Han jobbar ju dygnet runt med detta, hjälper mig att se till så att det är förberett i omklädningsrummen, vi hyr in handdukar, det är för mycket att tvätta, så det är 5000 handdukar som lagen kommer att använda.  Sedan har vi också, lite sent, fått ansvar att ta hand om NHL-scouterna i respektive arena. Det är 170 ackrediterade hittills, de ska ha kaffe, fika, laguppställningar. Det håller jag på med nu, tillsätta ungdomar som hjälper oss med det. Vi har också ett ansvar, och det ligger på mig, att säkerställa medical team, det är konsulter till oss, inte ideella, det är läkare och ambulanser, det ska finnas en läkare på plats till varje match, en som har snabb kontakt med sjukvård, som känner till Göteborg och kan koordinera tillsammans med respektive lags läkare.

– Sedan är vi också inblandade i det som är inför. Alla lagen kommer till Sverige någon gång 17:e, 18:e december och har sina träningsläger och träningsmatcher. Vi har valt att lägga ut dem för att öka intresset. Några lag, jag tror det är Lettland och Norge, är i Ulricehamn, Sverige och Schweiz i Ängelholm, USA skulle vara i nya Slottsskogsrinken, när det var ovisst så flyttade vi dem till Kållered, Tjeckien och Tyskland är i Åby ishall, Mölndal, Finland i Halmstad och Slovakien i Kungsbacka. Sedan är det träningsmatcher där vi hjälper till. De lokala arrangörerna ansvarar för pre-camps som det heter – men vi hjälper dem. Den 23:e är det Kanada–USA i Kungsbacka klockan sex, då är vi också där med våra personer och ser till att det håller så hög nivå som det går. Våra skottare kommer vara där och träna så att de är förberedda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Ju längre man talar med dig desto mer står det klart – JVM är ett enormt åtagande.
–  Det är det. Inte bara för oss, för Hockeygöteborg och givetvis svenska (förbundet) också. Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det. Sedan är Hockeygöteborg viktigt för vi vill ju se detta som ett fantastiskt evenemang och det kommer det bli. Därför hoppas jag att Göteborgshockeyn får ett överskott.

** Biljettintäkterna går väl till svenska hockeyförbundet?
– Ja, men Göteborgs ishockeyförbund har hand om det som ska ge oss ett mervärde: 50/50-lottförsäljningen. Det har Patrik Norrman (kanslichef) ansvar för, alla klubbar är med och bidrar, det överskottet ska tillbaka till Hockeygöteborg och fördelas på alla klubbarna. Volontärer och föräldrar är med och säljer. Förhoppningsvis blir det ett fint överskott.

** Får Frölunda något?
– Frölunda har ett avtal som ger en kompensation för att vi inte kan spela hemmamatcher i mellandagarna, det är viktiga dagar. Det får vi av svenska förbundet. I gengäld har vi tagit tjänstledigt från ligan och åker till Davos (Spengler Cup). Vi (Frölunda) har också viss kompensation för de timmar som vår personal lägger ner.

** Ger det något i goodwill? För Göteborg och skatteintäkterna är ju JVM fantastiskt, massor med turister som bor, handlar, äter och dricker, bara tre tusen kanadensare kommer synas och märkas så det står härliga till– men hur är det för Göteborgshockeyn, för Frölunda?
– Vi tycker det ger jättemycket i sådant som är svårt att mäta. Bara att vi har JVM i Göteborg, hockeyn kommer i centrum  de här två veckorna. Det kommer pratas mycket hockey, det kommer bli många möten om hockey, svenska förbundet har ett seminarium för coacher, vi har ett seminarium för ungdomscoacher (regionen), Göteborgs hockeyförbund har ett seminarium om värdegrund och språkbruk inom hockey som är jättespännande, även kopplat till psykisk ohälsa,  att se människan, inte bara hockeyspelaren. För vår sportsliga verksamhet, att det kommer 170 NHL-scouter till Frölundaborg och Scandinavium, det ger också en massa möten. Frölunda har ett bra rykte, nu är vi medarrangör så det kommer vara positivt att vi är med på den här stora fina turneringen. Klart vi hoppas och tror att vi blir fler hockeyspelare i framtiden, men det är så många parametrar som hänger ihop med det.

ANNONS

** I samband med Frölundaborgsmatcherna är det parkering på Dalen. P-avgifterna där går till Göteborgs hockeyförbund, i förlängningen klubbarna. I alla fall en liten slant, va?
– Ja, och sedan har Göteborgs hockeyförbund fått lite biljetter som de säkerställt för hockeyspelare i Göteborg. Det kan de paketera ut till klubbarna och tjäna lite pengar på. Sedan har vi fått möjligheten att fylla vissa matcher i Frölundaborg med ett värdegrundsprojekt, vi vill att alla lag tar sitt ålderslag, åker till Frölundaborg, tittar på en JVM-match, svarar på lite frågor, och så bjuder man på det. Dels för att vi vill fylla hallen, dels för att vi verkligen vill att alla hockeyspelare (upp till 16 år i Göteborgs distrikt) ska ha sett minst en JVM-match så man inte missar den möjligheten.

** För den som inte vet – junior-VM är ett riktigt stort idrottsevenemang. Inte minst i Kanada; jag vet inte hur ofta jag sprungit på folk från TSN (sport-TV-bolaget).
– Fem, sex gånger har de varit här under de senaste två åren för att se hur det ser ut, var de ska sätta sina kameror. Det är stora produktioner. Jag har hört att detta är ett av världens största idrottsevenemang. Ta bort OS och fotbolls-VM och så där så klassas JVM som ett av de större som genomförs varje år. Det är ändå hundra länder som sänder live, TSN sköter all produktion.

** När började du och dina kolleger att jobba med förberedelserna?
– Jag var på JVM i Bratislava för tre år sedan, redan där började förberedelserna, möta deras organisation, ta tips från dem. Sedan var jag och Göran (Pegenius) i Halifax i vintras, då var vi där och nästan tog över stafettpinnen på en presskonferens: ”Nästa år är det vi – och vi är redo.” I tre år har vi väl jobbat. Sista året väldigt intensivt.

** Svårt att komma ifrån vad jag tidigare sa, detta åtagande, framför allt ni och Göteborgs hockeyförbund men även svenska – det är verkligen enormt stort. Snart är det skarpt läge, en och en halv vecka senare är allt över.
– Man kommer säkert må bra den sjätte januari när det är färdigt, men vi ser fram emot detta jättemycket. Vi har ju vetat om det sedan fyra år i och med att pandemin sköt upp det i två år. Nu närmar vi oss examen.

 

► Jag satt ner en stund med Mikael Ström för att ge er en chans att grotta ner er i vinterns stora hockeyhändelse i Göteborg: junior-VM. Hur fungerar det – egentligen?  Det ligger en sjuhelsikes massa jobb bakom ett sådant här evenemang. Frölunda har en nyckelroll.
► Fräcka förmatcher också. Vad sägs om Kanada–USA i Kungsbacka den 23:e?

Mikael Ström, Frölundas spindel i nätet under stundande junior-VM i Göteborg.

Tre veckor kvar till junior-VM i Göteborg. Det kommer bli ett häftigt party med utsålda Scandinavium-matcher och tusentals kanadensare som kommer till stan.
Utan de 400 volontärerna hade det dock aldrig gått.
Hur ser arrangemanget ut? Vem gör vad? Och ger det Frölunda något?
Här får ni all bakgrund – dels i kort, dels i (väldigt) lång version.

(den här texten får ni gratis som en tidig julklapp; för att inte missa något om Frölunda, om frölundaiterna i JVM och en massa annan hockey – klicka här för att prenumerera för bara 69 kronor/månad

ETT SAMTAL MED Frölundas spindel i JVM-nätet, Mikael Ström (utvecklingschef och regionansvarig), blir lätt långt. Dels för att han är vältalig, dels för att det finns mycket att reda ut för den som vill veta hur junior-VM fungerar. Ni som nöjer er med ett koncentrat – här fem punkter:

1. Turneringen arrangeras av Internationella (IIHF) och svenska hockeyförbundet, Göteborgs hockeyförbund samt Frölunda – som drar det tyngsta lasset, enligt Ström:
– Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det.
Sex personer från Frölunda är högst involverade i JVM. Mikael Ström (ytterst ansvarig), Peter Kymmer (media), Kalle Nordberg (säkerhet), Göran Pegenius (skottarteam/ice crew), Mariana Lindberg (lotter, service) och Stefan Isaksson (team service).

2. Premiär annandag jul. Två grupper, en i Scandinavium, en i Frölundaborg. Två kvartsfinaler i ”Borgen”, resten av slutspelet i Scandinavium. Bronsmatch och final femte januari. Nästan alla dagar i Scandinavium är redan utsålda, det finns kampanjer riktade till regionens spelare under 16 för att fylla Frölundaborg, priserna överlag är moderata, från 120 till 795 kronor – för båda matcherna den speldagen.
För spelordning, matchtider – klicka här.

3. Över 3000 kanadensare väntas till Göteborg, drygt 400 volontärer drar ett tungt lass, utan deras insatser hade turneringen inte gått att genomföra. 170 NHL-scouter har ansökt om ackreditering.

4. Kranskommuner, städer en bit utanför Göteborg, härbärgerar JVM-lagen när de har korta läger och spelar träningsmatcher. Juniorkronorna är i Ängelholm, matchar där mot Schweiz (19:e) och USA (21:e), flyttar sedan upp till Göteborg där det är JVM-premiär mot Lettland på annandagen (19.30). Nedan kan ni se programmet för samtliga träningsmatcher inför turneringen. Sveriges matcher sänds i SVT play.

Kanada mot USA – i Kungsbacka. Snacka om tidig julklapp för hockeyälskare.

5. Sveriges trupp – där Frölundas Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born kommer ingå – presenteras på onsdag. Sverige anses på förhand ha ett lag som ska kunna utmana om guld, Kanada dock som alltid favorit (mer om det sportsliga kommer ni få längre fram).

***

Okej, för er som vill veta mer, spänn fast er, för nu ska vi ut på en liten JVM-resa.

** Mikael Ström, uppdelningen, arrangörsskapet, berätta.
– IIHF sätter ramverket för turneringen. Strikta regler, krav på omklädningsrum, arenor,  tävlingsinnehåll, ceremonier. Sedan kommer de med sin egen stab under JVM, då har de en tävlingschef, och så har de en evenemangschef. IIHF är controller. Svenska förbundet fick i uppdrag av IIHF att arrangera och är ägare av den svenska tävlingen. När vi sökte JVM till Göteborg, då var Frölunda där, staden i form av Got Event, Göteborg & Co – och Göteborgs ishockeyförbund. De såg att vi var eniga. Helhetskonceptet gjorde att de (förbundet) valde Göteborg, de såg en fördel med att den stora klubben i stan är väldigt positiv och med. I Göteborg har vi en lokal organisation som har delat upp uppdragen, svenska håller i vissa delar, Frölunda ansvarar för ganska mycket, och Göteborgs ishockeyförbund ansvarar tillsammans med klubbarna för vissa delar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** ”Ganska mycket” känns som ett understatement. Detaljer, tack, du som är ytterst ansvarig från Frölundas sida.
– Frölunda har ett sportsligt ansvar, det leder jag, till exempel tillsätta funktionärer, i form av team service, som är helt och hållet Frölunda. Allt som sker med lagen, kontakter med lagen under turneringen, det har Frölunda ansvar att tillsätta. Vi hjälper till med tvätt, transporter för lagen, är i nära kontakt med team managers, deras materialförvaltare, ser till att det är ordning i omklädningsrummen. Sedan har vi delat ansvar med svenska hockeyförbundet på tävlingsbiten, de har tillsatt en lokal tävlingschef, de har en tävlingschef (Mikael Haglund) men också en lokal (Mats Andersson), och så har de mig då.

** Du och Mats jobbar en del tillsammans?
– Ja. Vi två drar i sekretariat, statistik och matchdrift. Det sköter vi parallellt. Det är ganska många bitar, jag har tillsatt många funktionärer. I Scandinavium är det Niklas Brink och teamet. I Frölundaborg så har jag säkrat upp de som jag litat på i form av J20-föräldrar, de som är där nu, de som varit där tidigare, som man vet är riktigt bra personer. Det måste bara funka. Det är kanske 70 funktionärer i de grupperna, då har vi tillsatt 60 av dem i statistik, sekretariat och matchdrift.

** Volontärer, förstås?
– Alla är volontärer. Totalt är det drygt 400 volontärer i hela JVM, och då har Frölunda varit med och rekryterat hälften av dem. Hälften har då sökt in. De stora funktionärsbitarna är publikvärdar, säkerhet, zonvakterna (så kallade ”ackrediteringszoner”, det vill säga vilka som får röra sig var).

** 400 jobbar gratis under jul/nyår. Många sökte alltså självmant. Det hockeyintresset skojar man inte bort.
– Och de flesta jobbar alla dagar …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Göteborgs hockeyförbund?
– Två stora bitar. De har en volontärsansvarig, Urban Mattsson, som ska hålla kontakt med alla volontärer; vi har puttat in volontärer i system och så har Urban ihop med oss delat upp dem i olika grupper, till exempel transport, statistik och sekretariat, säkerhet, publikvärdar, ackrediteringsgruppen … och media.

** Men här är Frölunda involverat också. Och på fler positioner, väl?
– Ja, media leds av Peter Kymmer, säkerhet leds av Kalle Nordberg. Där är två som jobbar nära mig, givetvis. Sedan har vi då Mariana Lindberg som är vår ungdomskoordinator, hon är högst delaktig bakom kulisserna på SHL-matcher, pressfika, kaffe till funktionärer, hon är med tillsammans med sitt team. Göran Pegenius, min kollega på regionutveckling, han har tillsammans med klubbarna de här skottarteamen, ice crew. De är ganska stora, 15–18 personer per match, och det har vi delat ut på fem klubbar: Bäcken, Hanhals, Mölndal, Frölundas U16 och Frölundas damjuniorlag. De fem lagen kommer dela på de 29 matcherna.

** Skotta snö låter ju enkelt, in med skyfflarna under timeouterna – men det är mer än så, kanske?
–  Det är ett stort samarbete, 15 på isen samtidigt, hur de ska åka, vilka slingor de ska åka och så där.  Göran är ansvarig, han har en kontaktperson i varje lag, vi ska ha träningar nu i december.

** Mer Frölunda? Antar jag …
– Vi har tillsatt personer som Stefan Isaksson, materialförvaltaren, han är delaktig i team service, Johan Gustafsson som är materialare för damlaget, Ulf Helgesson som varit med tidigare i J20 är med, så vi har tillsatt personer i alla de här teamen. Kalle, Peter, Mariana, Göran, jag, Stefan. Han jobbar ju dygnet runt med detta, hjälper mig att se till så att det är förberett i omklädningsrummen, vi hyr in handdukar, det är för mycket att tvätta, så det är 5000 handdukar som lagen kommer att använda.  Sedan har vi också, lite sent, fått ansvar att ta hand om NHL-scouterna i respektive arena. Det är 170 ackrediterade hittills, de ska ha kaffe, fika, laguppställningar. Det håller jag på med nu, tillsätta ungdomar som hjälper oss med det. Vi har också ett ansvar, och det ligger på mig, att säkerställa medical team, det är konsulter till oss, inte ideella, det är läkare och ambulanser, det ska finnas en läkare på plats till varje match, en som har snabb kontakt med sjukvård, som känner till Göteborg och kan koordinera tillsammans med respektive lags läkare.

– Sedan är vi också inblandade i det som är inför. Alla lagen kommer till Sverige någon gång 17:e, 18:e december och har sina träningsläger och träningsmatcher. Vi har valt att lägga ut dem för att öka intresset. Några lag, jag tror det är Lettland och Norge, är i Ulricehamn, Sverige och Schweiz i Ängelholm, USA skulle vara i nya Slottsskogsrinken, när det var ovisst så flyttade vi dem till Kållered, Tjeckien och Tyskland är i Åby ishall, Mölndal, Finland i Halmstad och Slovakien i Kungsbacka. Sedan är det träningsmatcher där vi hjälper till. De lokala arrangörerna ansvarar för pre-camps som det heter – men vi hjälper dem. Den 23:e är det Kanada–USA i Kungsbacka klockan sex, då är vi också där med våra personer och ser till att det håller så hög nivå som det går. Våra skottare kommer vara där och träna så att de är förberedda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Ju längre man talar med dig desto mer står det klart – JVM är ett enormt åtagande.
–  Det är det. Inte bara för oss, för Hockeygöteborg och givetvis svenska (förbundet) också. Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det. Sedan är Hockeygöteborg viktigt för vi vill ju se detta som ett fantastiskt evenemang och det kommer det bli. Därför hoppas jag att Göteborgshockeyn får ett överskott.

** Biljettintäkterna går väl till svenska hockeyförbundet?
– Ja, men Göteborgs ishockeyförbund har hand om det som ska ge oss ett mervärde: 50/50-lottförsäljningen. Det har Patrik Norrman (kanslichef) ansvar för, alla klubbar är med och bidrar, det överskottet ska tillbaka till Hockeygöteborg och fördelas på alla klubbarna. Volontärer och föräldrar är med och säljer. Förhoppningsvis blir det ett fint överskott.

** Får Frölunda något?
– Frölunda har ett avtal som ger en kompensation för att vi inte kan spela hemmamatcher i mellandagarna, det är viktiga dagar. Det får vi av svenska förbundet. I gengäld har vi tagit tjänstledigt från ligan och åker till Davos (Spengler Cup). Vi (Frölunda) har också viss kompensation för de timmar som vår personal lägger ner.

** Ger det något i goodwill? För Göteborg och skatteintäkterna är ju JVM fantastiskt, massor med turister som bor, handlar, äter och dricker, bara tre tusen kanadensare kommer synas och märkas så det står härliga till– men hur är det för Göteborgshockeyn, för Frölunda?
– Vi tycker det ger jättemycket i sådant som är svårt att mäta. Bara att vi har JVM i Göteborg, hockeyn kommer i centrum  de här två veckorna. Det kommer pratas mycket hockey, det kommer bli många möten om hockey, svenska förbundet har ett seminarium för coacher, vi har ett seminarium för ungdomscoacher (regionen), Göteborgs hockeyförbund har ett seminarium om värdegrund och språkbruk inom hockey som är jättespännande, även kopplat till psykisk ohälsa,  att se människan, inte bara hockeyspelaren. För vår sportsliga verksamhet, att det kommer 170 NHL-scouter till Frölundaborg och Scandinavium, det ger också en massa möten. Frölunda har ett bra rykte, nu är vi medarrangör så det kommer vara positivt att vi är med på den här stora fina turneringen. Klart vi hoppas och tror att vi blir fler hockeyspelare i framtiden, men det är så många parametrar som hänger ihop med det.

ANNONS

** I samband med Frölundaborgsmatcherna är det parkering på Dalen. P-avgifterna där går till Göteborgs hockeyförbund, i förlängningen klubbarna. I alla fall en liten slant, va?
– Ja, och sedan har Göteborgs hockeyförbund fått lite biljetter som de säkerställt för hockeyspelare i Göteborg. Det kan de paketera ut till klubbarna och tjäna lite pengar på. Sedan har vi fått möjligheten att fylla vissa matcher i Frölundaborg med ett värdegrundsprojekt, vi vill att alla lag tar sitt ålderslag, åker till Frölundaborg, tittar på en JVM-match, svarar på lite frågor, och så bjuder man på det. Dels för att vi vill fylla hallen, dels för att vi verkligen vill att alla hockeyspelare (upp till 16 år i Göteborgs distrikt) ska ha sett minst en JVM-match så man inte missar den möjligheten.

** För den som inte vet – junior-VM är ett riktigt stort idrottsevenemang. Inte minst i Kanada; jag vet inte hur ofta jag sprungit på folk från TSN (sport-TV-bolaget).
– Fem, sex gånger har de varit här under de senaste två åren för att se hur det ser ut, var de ska sätta sina kameror. Det är stora produktioner. Jag har hört att detta är ett av världens största idrottsevenemang. Ta bort OS och fotbolls-VM och så där så klassas JVM som ett av de större som genomförs varje år. Det är ändå hundra länder som sänder live, TSN sköter all produktion.

** När började du och dina kolleger att jobba med förberedelserna?
– Jag var på JVM i Bratislava för tre år sedan, redan där började förberedelserna, möta deras organisation, ta tips från dem. Sedan var jag och Göran (Pegenius) i Halifax i vintras, då var vi där och nästan tog över stafettpinnen på en presskonferens: ”Nästa år är det vi – och vi är redo.” I tre år har vi väl jobbat. Sista året väldigt intensivt.

** Svårt att komma ifrån vad jag tidigare sa, detta åtagande, framför allt ni och Göteborgs hockeyförbund men även svenska – det är verkligen enormt stort. Snart är det skarpt läge, en och en halv vecka senare är allt över.
– Man kommer säkert må bra den sjätte januari när det är färdigt, men vi ser fram emot detta jättemycket. Vi har ju vetat om det sedan fyra år i och med att pandemin sköt upp det i två år. Nu närmar vi oss examen.

 

► Jag satt ner en stund med Mikael Ström för att ge er en chans att grotta ner er i vinterns stora hockeyhändelse i Göteborg: junior-VM. Hur fungerar det – egentligen?  Det ligger en sjuhelsikes massa jobb bakom ett sådant här evenemang. Frölunda har en nyckelroll.
► Fräcka förmatcher också. Vad sägs om Kanada–USA i Kungsbacka den 23:e?

Mikael Ström, Frölundas spindel i nätet under stundande junior-VM i Göteborg.

Tre veckor kvar till junior-VM i Göteborg. Det kommer bli ett häftigt party med utsålda Scandinavium-matcher och tusentals kanadensare som kommer till stan.
Utan de 400 volontärerna hade det dock aldrig gått.
Hur ser arrangemanget ut? Vem gör vad? Och ger det Frölunda något?
Här får ni all bakgrund – dels i kort, dels i (väldigt) lång version.

(den här texten får ni gratis som en tidig julklapp; för att inte missa något om Frölunda, om frölundaiterna i JVM och en massa annan hockey – klicka här för att prenumerera för bara 69 kronor/månad

ETT SAMTAL MED Frölundas spindel i JVM-nätet, Mikael Ström (utvecklingschef och regionansvarig), blir lätt långt. Dels för att han är vältalig, dels för att det finns mycket att reda ut för den som vill veta hur junior-VM fungerar. Ni som nöjer er med ett koncentrat – här fem punkter:

1. Turneringen arrangeras av Internationella (IIHF) och svenska hockeyförbundet, Göteborgs hockeyförbund samt Frölunda – som drar det tyngsta lasset, enligt Ström:
– Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det.
Sex personer från Frölunda är högst involverade i JVM. Mikael Ström (ytterst ansvarig), Peter Kymmer (media), Kalle Nordberg (säkerhet), Göran Pegenius (skottarteam/ice crew), Mariana Lindberg (lotter, service) och Stefan Isaksson (team service).

2. Premiär annandag jul. Två grupper, en i Scandinavium, en i Frölundaborg. Två kvartsfinaler i ”Borgen”, resten av slutspelet i Scandinavium. Bronsmatch och final femte januari. Nästan alla dagar i Scandinavium är redan utsålda, det finns kampanjer riktade till regionens spelare under 16 för att fylla Frölundaborg, priserna överlag är moderata, från 120 till 795 kronor – för båda matcherna den speldagen.
För spelordning, matchtider – klicka här.

3. Över 3000 kanadensare väntas till Göteborg, drygt 400 volontärer drar ett tungt lass, utan deras insatser hade turneringen inte gått att genomföra. 170 NHL-scouter har ansökt om ackreditering.

4. Kranskommuner, städer en bit utanför Göteborg, härbärgerar JVM-lagen när de har korta läger och spelar träningsmatcher. Juniorkronorna är i Ängelholm, matchar där mot Schweiz (19:e) och USA (21:e), flyttar sedan upp till Göteborg där det är JVM-premiär mot Lettland på annandagen (19.30). Nedan kan ni se programmet för samtliga träningsmatcher inför turneringen. Sveriges matcher sänds i SVT play.

Kanada mot USA – i Kungsbacka. Snacka om tidig julklapp för hockeyälskare.

5. Sveriges trupp – där Frölundas Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born kommer ingå – presenteras på onsdag. Sverige anses på förhand ha ett lag som ska kunna utmana om guld, Kanada dock som alltid favorit (mer om det sportsliga kommer ni få längre fram).

***

Okej, för er som vill veta mer, spänn fast er, för nu ska vi ut på en liten JVM-resa.

** Mikael Ström, uppdelningen, arrangörsskapet, berätta.
– IIHF sätter ramverket för turneringen. Strikta regler, krav på omklädningsrum, arenor,  tävlingsinnehåll, ceremonier. Sedan kommer de med sin egen stab under JVM, då har de en tävlingschef, och så har de en evenemangschef. IIHF är controller. Svenska förbundet fick i uppdrag av IIHF att arrangera och är ägare av den svenska tävlingen. När vi sökte JVM till Göteborg, då var Frölunda där, staden i form av Got Event, Göteborg & Co – och Göteborgs ishockeyförbund. De såg att vi var eniga. Helhetskonceptet gjorde att de (förbundet) valde Göteborg, de såg en fördel med att den stora klubben i stan är väldigt positiv och med. I Göteborg har vi en lokal organisation som har delat upp uppdragen, svenska håller i vissa delar, Frölunda ansvarar för ganska mycket, och Göteborgs ishockeyförbund ansvarar tillsammans med klubbarna för vissa delar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** ”Ganska mycket” känns som ett understatement. Detaljer, tack, du som är ytterst ansvarig från Frölundas sida.
– Frölunda har ett sportsligt ansvar, det leder jag, till exempel tillsätta funktionärer, i form av team service, som är helt och hållet Frölunda. Allt som sker med lagen, kontakter med lagen under turneringen, det har Frölunda ansvar att tillsätta. Vi hjälper till med tvätt, transporter för lagen, är i nära kontakt med team managers, deras materialförvaltare, ser till att det är ordning i omklädningsrummen. Sedan har vi delat ansvar med svenska hockeyförbundet på tävlingsbiten, de har tillsatt en lokal tävlingschef, de har en tävlingschef (Mikael Haglund) men också en lokal (Mats Andersson), och så har de mig då.

** Du och Mats jobbar en del tillsammans?
– Ja. Vi två drar i sekretariat, statistik och matchdrift. Det sköter vi parallellt. Det är ganska många bitar, jag har tillsatt många funktionärer. I Scandinavium är det Niklas Brink och teamet. I Frölundaborg så har jag säkrat upp de som jag litat på i form av J20-föräldrar, de som är där nu, de som varit där tidigare, som man vet är riktigt bra personer. Det måste bara funka. Det är kanske 70 funktionärer i de grupperna, då har vi tillsatt 60 av dem i statistik, sekretariat och matchdrift.

** Volontärer, förstås?
– Alla är volontärer. Totalt är det drygt 400 volontärer i hela JVM, och då har Frölunda varit med och rekryterat hälften av dem. Hälften har då sökt in. De stora funktionärsbitarna är publikvärdar, säkerhet, zonvakterna (så kallade ”ackrediteringszoner”, det vill säga vilka som får röra sig var).

** 400 jobbar gratis under jul/nyår. Många sökte alltså självmant. Det hockeyintresset skojar man inte bort.
– Och de flesta jobbar alla dagar …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Göteborgs hockeyförbund?
– Två stora bitar. De har en volontärsansvarig, Urban Mattsson, som ska hålla kontakt med alla volontärer; vi har puttat in volontärer i system och så har Urban ihop med oss delat upp dem i olika grupper, till exempel transport, statistik och sekretariat, säkerhet, publikvärdar, ackrediteringsgruppen … och media.

** Men här är Frölunda involverat också. Och på fler positioner, väl?
– Ja, media leds av Peter Kymmer, säkerhet leds av Kalle Nordberg. Där är två som jobbar nära mig, givetvis. Sedan har vi då Mariana Lindberg som är vår ungdomskoordinator, hon är högst delaktig bakom kulisserna på SHL-matcher, pressfika, kaffe till funktionärer, hon är med tillsammans med sitt team. Göran Pegenius, min kollega på regionutveckling, han har tillsammans med klubbarna de här skottarteamen, ice crew. De är ganska stora, 15–18 personer per match, och det har vi delat ut på fem klubbar: Bäcken, Hanhals, Mölndal, Frölundas U16 och Frölundas damjuniorlag. De fem lagen kommer dela på de 29 matcherna.

** Skotta snö låter ju enkelt, in med skyfflarna under timeouterna – men det är mer än så, kanske?
–  Det är ett stort samarbete, 15 på isen samtidigt, hur de ska åka, vilka slingor de ska åka och så där.  Göran är ansvarig, han har en kontaktperson i varje lag, vi ska ha träningar nu i december.

** Mer Frölunda? Antar jag …
– Vi har tillsatt personer som Stefan Isaksson, materialförvaltaren, han är delaktig i team service, Johan Gustafsson som är materialare för damlaget, Ulf Helgesson som varit med tidigare i J20 är med, så vi har tillsatt personer i alla de här teamen. Kalle, Peter, Mariana, Göran, jag, Stefan. Han jobbar ju dygnet runt med detta, hjälper mig att se till så att det är förberett i omklädningsrummen, vi hyr in handdukar, det är för mycket att tvätta, så det är 5000 handdukar som lagen kommer att använda.  Sedan har vi också, lite sent, fått ansvar att ta hand om NHL-scouterna i respektive arena. Det är 170 ackrediterade hittills, de ska ha kaffe, fika, laguppställningar. Det håller jag på med nu, tillsätta ungdomar som hjälper oss med det. Vi har också ett ansvar, och det ligger på mig, att säkerställa medical team, det är konsulter till oss, inte ideella, det är läkare och ambulanser, det ska finnas en läkare på plats till varje match, en som har snabb kontakt med sjukvård, som känner till Göteborg och kan koordinera tillsammans med respektive lags läkare.

– Sedan är vi också inblandade i det som är inför. Alla lagen kommer till Sverige någon gång 17:e, 18:e december och har sina träningsläger och träningsmatcher. Vi har valt att lägga ut dem för att öka intresset. Några lag, jag tror det är Lettland och Norge, är i Ulricehamn, Sverige och Schweiz i Ängelholm, USA skulle vara i nya Slottsskogsrinken, när det var ovisst så flyttade vi dem till Kållered, Tjeckien och Tyskland är i Åby ishall, Mölndal, Finland i Halmstad och Slovakien i Kungsbacka. Sedan är det träningsmatcher där vi hjälper till. De lokala arrangörerna ansvarar för pre-camps som det heter – men vi hjälper dem. Den 23:e är det Kanada–USA i Kungsbacka klockan sex, då är vi också där med våra personer och ser till att det håller så hög nivå som det går. Våra skottare kommer vara där och träna så att de är förberedda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Ju längre man talar med dig desto mer står det klart – JVM är ett enormt åtagande.
–  Det är det. Inte bara för oss, för Hockeygöteborg och givetvis svenska (förbundet) också. Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det. Sedan är Hockeygöteborg viktigt för vi vill ju se detta som ett fantastiskt evenemang och det kommer det bli. Därför hoppas jag att Göteborgshockeyn får ett överskott.

** Biljettintäkterna går väl till svenska hockeyförbundet?
– Ja, men Göteborgs ishockeyförbund har hand om det som ska ge oss ett mervärde: 50/50-lottförsäljningen. Det har Patrik Norrman (kanslichef) ansvar för, alla klubbar är med och bidrar, det överskottet ska tillbaka till Hockeygöteborg och fördelas på alla klubbarna. Volontärer och föräldrar är med och säljer. Förhoppningsvis blir det ett fint överskott.

** Får Frölunda något?
– Frölunda har ett avtal som ger en kompensation för att vi inte kan spela hemmamatcher i mellandagarna, det är viktiga dagar. Det får vi av svenska förbundet. I gengäld har vi tagit tjänstledigt från ligan och åker till Davos (Spengler Cup). Vi (Frölunda) har också viss kompensation för de timmar som vår personal lägger ner.

** Ger det något i goodwill? För Göteborg och skatteintäkterna är ju JVM fantastiskt, massor med turister som bor, handlar, äter och dricker, bara tre tusen kanadensare kommer synas och märkas så det står härliga till– men hur är det för Göteborgshockeyn, för Frölunda?
– Vi tycker det ger jättemycket i sådant som är svårt att mäta. Bara att vi har JVM i Göteborg, hockeyn kommer i centrum  de här två veckorna. Det kommer pratas mycket hockey, det kommer bli många möten om hockey, svenska förbundet har ett seminarium för coacher, vi har ett seminarium för ungdomscoacher (regionen), Göteborgs hockeyförbund har ett seminarium om värdegrund och språkbruk inom hockey som är jättespännande, även kopplat till psykisk ohälsa,  att se människan, inte bara hockeyspelaren. För vår sportsliga verksamhet, att det kommer 170 NHL-scouter till Frölundaborg och Scandinavium, det ger också en massa möten. Frölunda har ett bra rykte, nu är vi medarrangör så det kommer vara positivt att vi är med på den här stora fina turneringen. Klart vi hoppas och tror att vi blir fler hockeyspelare i framtiden, men det är så många parametrar som hänger ihop med det.

ANNONS

** I samband med Frölundaborgsmatcherna är det parkering på Dalen. P-avgifterna där går till Göteborgs hockeyförbund, i förlängningen klubbarna. I alla fall en liten slant, va?
– Ja, och sedan har Göteborgs hockeyförbund fått lite biljetter som de säkerställt för hockeyspelare i Göteborg. Det kan de paketera ut till klubbarna och tjäna lite pengar på. Sedan har vi fått möjligheten att fylla vissa matcher i Frölundaborg med ett värdegrundsprojekt, vi vill att alla lag tar sitt ålderslag, åker till Frölundaborg, tittar på en JVM-match, svarar på lite frågor, och så bjuder man på det. Dels för att vi vill fylla hallen, dels för att vi verkligen vill att alla hockeyspelare (upp till 16 år i Göteborgs distrikt) ska ha sett minst en JVM-match så man inte missar den möjligheten.

** För den som inte vet – junior-VM är ett riktigt stort idrottsevenemang. Inte minst i Kanada; jag vet inte hur ofta jag sprungit på folk från TSN (sport-TV-bolaget).
– Fem, sex gånger har de varit här under de senaste två åren för att se hur det ser ut, var de ska sätta sina kameror. Det är stora produktioner. Jag har hört att detta är ett av världens största idrottsevenemang. Ta bort OS och fotbolls-VM och så där så klassas JVM som ett av de större som genomförs varje år. Det är ändå hundra länder som sänder live, TSN sköter all produktion.

** När började du och dina kolleger att jobba med förberedelserna?
– Jag var på JVM i Bratislava för tre år sedan, redan där började förberedelserna, möta deras organisation, ta tips från dem. Sedan var jag och Göran (Pegenius) i Halifax i vintras, då var vi där och nästan tog över stafettpinnen på en presskonferens: ”Nästa år är det vi – och vi är redo.” I tre år har vi väl jobbat. Sista året väldigt intensivt.

** Svårt att komma ifrån vad jag tidigare sa, detta åtagande, framför allt ni och Göteborgs hockeyförbund men även svenska – det är verkligen enormt stort. Snart är det skarpt läge, en och en halv vecka senare är allt över.
– Man kommer säkert må bra den sjätte januari när det är färdigt, men vi ser fram emot detta jättemycket. Vi har ju vetat om det sedan fyra år i och med att pandemin sköt upp det i två år. Nu närmar vi oss examen.

 

► Jag satt ner en stund med Mikael Ström för att ge er en chans att grotta ner er i vinterns stora hockeyhändelse i Göteborg: junior-VM. Hur fungerar det – egentligen?  Det ligger en sjuhelsikes massa jobb bakom ett sådant här evenemang. Frölunda har en nyckelroll.
► Fräcka förmatcher också. Vad sägs om Kanada–USA i Kungsbacka den 23:e?

Mikael Ström, Frölundas spindel i nätet under stundande junior-VM i Göteborg.

Tre veckor kvar till junior-VM i Göteborg. Det kommer bli ett häftigt party med utsålda Scandinavium-matcher och tusentals kanadensare som kommer till stan.
Utan de 400 volontärerna hade det dock aldrig gått.
Hur ser arrangemanget ut? Vem gör vad? Och ger det Frölunda något?
Här får ni all bakgrund – dels i kort, dels i (väldigt) lång version.

(den här texten får ni gratis som en tidig julklapp; för att inte missa något om Frölunda, om frölundaiterna i JVM och en massa annan hockey – klicka här för att prenumerera för bara 69 kronor/månad

ETT SAMTAL MED Frölundas spindel i JVM-nätet, Mikael Ström (utvecklingschef och regionansvarig), blir lätt långt. Dels för att han är vältalig, dels för att det finns mycket att reda ut för den som vill veta hur junior-VM fungerar. Ni som nöjer er med ett koncentrat – här fem punkter:

1. Turneringen arrangeras av Internationella (IIHF) och svenska hockeyförbundet, Göteborgs hockeyförbund samt Frölunda – som drar det tyngsta lasset, enligt Ström:
– Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det.
Sex personer från Frölunda är högst involverade i JVM. Mikael Ström (ytterst ansvarig), Peter Kymmer (media), Kalle Nordberg (säkerhet), Göran Pegenius (skottarteam/ice crew), Mariana Lindberg (lotter, service) och Stefan Isaksson (team service).

2. Premiär annandag jul. Två grupper, en i Scandinavium, en i Frölundaborg. Två kvartsfinaler i ”Borgen”, resten av slutspelet i Scandinavium. Bronsmatch och final femte januari. Nästan alla dagar i Scandinavium är redan utsålda, det finns kampanjer riktade till regionens spelare under 16 för att fylla Frölundaborg, priserna överlag är moderata, från 120 till 795 kronor – för båda matcherna den speldagen.
För spelordning, matchtider – klicka här.

3. Över 3000 kanadensare väntas till Göteborg, drygt 400 volontärer drar ett tungt lass, utan deras insatser hade turneringen inte gått att genomföra. 170 NHL-scouter har ansökt om ackreditering.

4. Kranskommuner, städer en bit utanför Göteborg, härbärgerar JVM-lagen när de har korta läger och spelar träningsmatcher. Juniorkronorna är i Ängelholm, matchar där mot Schweiz (19:e) och USA (21:e), flyttar sedan upp till Göteborg där det är JVM-premiär mot Lettland på annandagen (19.30). Nedan kan ni se programmet för samtliga träningsmatcher inför turneringen. Sveriges matcher sänds i SVT play.

Kanada mot USA – i Kungsbacka. Snacka om tidig julklapp för hockeyälskare.

5. Sveriges trupp – där Frölundas Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born kommer ingå – presenteras på onsdag. Sverige anses på förhand ha ett lag som ska kunna utmana om guld, Kanada dock som alltid favorit (mer om det sportsliga kommer ni få längre fram).

***

Okej, för er som vill veta mer, spänn fast er, för nu ska vi ut på en liten JVM-resa.

** Mikael Ström, uppdelningen, arrangörsskapet, berätta.
– IIHF sätter ramverket för turneringen. Strikta regler, krav på omklädningsrum, arenor,  tävlingsinnehåll, ceremonier. Sedan kommer de med sin egen stab under JVM, då har de en tävlingschef, och så har de en evenemangschef. IIHF är controller. Svenska förbundet fick i uppdrag av IIHF att arrangera och är ägare av den svenska tävlingen. När vi sökte JVM till Göteborg, då var Frölunda där, staden i form av Got Event, Göteborg & Co – och Göteborgs ishockeyförbund. De såg att vi var eniga. Helhetskonceptet gjorde att de (förbundet) valde Göteborg, de såg en fördel med att den stora klubben i stan är väldigt positiv och med. I Göteborg har vi en lokal organisation som har delat upp uppdragen, svenska håller i vissa delar, Frölunda ansvarar för ganska mycket, och Göteborgs ishockeyförbund ansvarar tillsammans med klubbarna för vissa delar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** ”Ganska mycket” känns som ett understatement. Detaljer, tack, du som är ytterst ansvarig från Frölundas sida.
– Frölunda har ett sportsligt ansvar, det leder jag, till exempel tillsätta funktionärer, i form av team service, som är helt och hållet Frölunda. Allt som sker med lagen, kontakter med lagen under turneringen, det har Frölunda ansvar att tillsätta. Vi hjälper till med tvätt, transporter för lagen, är i nära kontakt med team managers, deras materialförvaltare, ser till att det är ordning i omklädningsrummen. Sedan har vi delat ansvar med svenska hockeyförbundet på tävlingsbiten, de har tillsatt en lokal tävlingschef, de har en tävlingschef (Mikael Haglund) men också en lokal (Mats Andersson), och så har de mig då.

** Du och Mats jobbar en del tillsammans?
– Ja. Vi två drar i sekretariat, statistik och matchdrift. Det sköter vi parallellt. Det är ganska många bitar, jag har tillsatt många funktionärer. I Scandinavium är det Niklas Brink och teamet. I Frölundaborg så har jag säkrat upp de som jag litat på i form av J20-föräldrar, de som är där nu, de som varit där tidigare, som man vet är riktigt bra personer. Det måste bara funka. Det är kanske 70 funktionärer i de grupperna, då har vi tillsatt 60 av dem i statistik, sekretariat och matchdrift.

** Volontärer, förstås?
– Alla är volontärer. Totalt är det drygt 400 volontärer i hela JVM, och då har Frölunda varit med och rekryterat hälften av dem. Hälften har då sökt in. De stora funktionärsbitarna är publikvärdar, säkerhet, zonvakterna (så kallade ”ackrediteringszoner”, det vill säga vilka som får röra sig var).

** 400 jobbar gratis under jul/nyår. Många sökte alltså självmant. Det hockeyintresset skojar man inte bort.
– Och de flesta jobbar alla dagar …

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Göteborgs hockeyförbund?
– Två stora bitar. De har en volontärsansvarig, Urban Mattsson, som ska hålla kontakt med alla volontärer; vi har puttat in volontärer i system och så har Urban ihop med oss delat upp dem i olika grupper, till exempel transport, statistik och sekretariat, säkerhet, publikvärdar, ackrediteringsgruppen … och media.

** Men här är Frölunda involverat också. Och på fler positioner, väl?
– Ja, media leds av Peter Kymmer, säkerhet leds av Kalle Nordberg. Där är två som jobbar nära mig, givetvis. Sedan har vi då Mariana Lindberg som är vår ungdomskoordinator, hon är högst delaktig bakom kulisserna på SHL-matcher, pressfika, kaffe till funktionärer, hon är med tillsammans med sitt team. Göran Pegenius, min kollega på regionutveckling, han har tillsammans med klubbarna de här skottarteamen, ice crew. De är ganska stora, 15–18 personer per match, och det har vi delat ut på fem klubbar: Bäcken, Hanhals, Mölndal, Frölundas U16 och Frölundas damjuniorlag. De fem lagen kommer dela på de 29 matcherna.

** Skotta snö låter ju enkelt, in med skyfflarna under timeouterna – men det är mer än så, kanske?
–  Det är ett stort samarbete, 15 på isen samtidigt, hur de ska åka, vilka slingor de ska åka och så där.  Göran är ansvarig, han har en kontaktperson i varje lag, vi ska ha träningar nu i december.

** Mer Frölunda? Antar jag …
– Vi har tillsatt personer som Stefan Isaksson, materialförvaltaren, han är delaktig i team service, Johan Gustafsson som är materialare för damlaget, Ulf Helgesson som varit med tidigare i J20 är med, så vi har tillsatt personer i alla de här teamen. Kalle, Peter, Mariana, Göran, jag, Stefan. Han jobbar ju dygnet runt med detta, hjälper mig att se till så att det är förberett i omklädningsrummen, vi hyr in handdukar, det är för mycket att tvätta, så det är 5000 handdukar som lagen kommer att använda.  Sedan har vi också, lite sent, fått ansvar att ta hand om NHL-scouterna i respektive arena. Det är 170 ackrediterade hittills, de ska ha kaffe, fika, laguppställningar. Det håller jag på med nu, tillsätta ungdomar som hjälper oss med det. Vi har också ett ansvar, och det ligger på mig, att säkerställa medical team, det är konsulter till oss, inte ideella, det är läkare och ambulanser, det ska finnas en läkare på plats till varje match, en som har snabb kontakt med sjukvård, som känner till Göteborg och kan koordinera tillsammans med respektive lags läkare.

– Sedan är vi också inblandade i det som är inför. Alla lagen kommer till Sverige någon gång 17:e, 18:e december och har sina träningsläger och träningsmatcher. Vi har valt att lägga ut dem för att öka intresset. Några lag, jag tror det är Lettland och Norge, är i Ulricehamn, Sverige och Schweiz i Ängelholm, USA skulle vara i nya Slottsskogsrinken, när det var ovisst så flyttade vi dem till Kållered, Tjeckien och Tyskland är i Åby ishall, Mölndal, Finland i Halmstad och Slovakien i Kungsbacka. Sedan är det träningsmatcher där vi hjälper till. De lokala arrangörerna ansvarar för pre-camps som det heter – men vi hjälper dem. Den 23:e är det Kanada–USA i Kungsbacka klockan sex, då är vi också där med våra personer och ser till att det håller så hög nivå som det går. Våra skottare kommer vara där och träna så att de är förberedda.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Ju längre man talar med dig desto mer står det klart – JVM är ett enormt åtagande.
–  Det är det. Inte bara för oss, för Hockeygöteborg och givetvis svenska (förbundet) också. Frölunda är ju nyckeln i det här evenemanget i Göteborg, ingen tvekan om det. Sedan är Hockeygöteborg viktigt för vi vill ju se detta som ett fantastiskt evenemang och det kommer det bli. Därför hoppas jag att Göteborgshockeyn får ett överskott.

** Biljettintäkterna går väl till svenska hockeyförbundet?
– Ja, men Göteborgs ishockeyförbund har hand om det som ska ge oss ett mervärde: 50/50-lottförsäljningen. Det har Patrik Norrman (kanslichef) ansvar för, alla klubbar är med och bidrar, det överskottet ska tillbaka till Hockeygöteborg och fördelas på alla klubbarna. Volontärer och föräldrar är med och säljer. Förhoppningsvis blir det ett fint överskott.

** Får Frölunda något?
– Frölunda har ett avtal som ger en kompensation för att vi inte kan spela hemmamatcher i mellandagarna, det är viktiga dagar. Det får vi av svenska förbundet. I gengäld har vi tagit tjänstledigt från ligan och åker till Davos (Spengler Cup). Vi (Frölunda) har också viss kompensation för de timmar som vår personal lägger ner.

** Ger det något i goodwill? För Göteborg och skatteintäkterna är ju JVM fantastiskt, massor med turister som bor, handlar, äter och dricker, bara tre tusen kanadensare kommer synas och märkas så det står härliga till– men hur är det för Göteborgshockeyn, för Frölunda?
– Vi tycker det ger jättemycket i sådant som är svårt att mäta. Bara att vi har JVM i Göteborg, hockeyn kommer i centrum  de här två veckorna. Det kommer pratas mycket hockey, det kommer bli många möten om hockey, svenska förbundet har ett seminarium för coacher, vi har ett seminarium för ungdomscoacher (regionen), Göteborgs hockeyförbund har ett seminarium om värdegrund och språkbruk inom hockey som är jättespännande, även kopplat till psykisk ohälsa,  att se människan, inte bara hockeyspelaren. För vår sportsliga verksamhet, att det kommer 170 NHL-scouter till Frölundaborg och Scandinavium, det ger också en massa möten. Frölunda har ett bra rykte, nu är vi medarrangör så det kommer vara positivt att vi är med på den här stora fina turneringen. Klart vi hoppas och tror att vi blir fler hockeyspelare i framtiden, men det är så många parametrar som hänger ihop med det.

ANNONS

** I samband med Frölundaborgsmatcherna är det parkering på Dalen. P-avgifterna där går till Göteborgs hockeyförbund, i förlängningen klubbarna. I alla fall en liten slant, va?
– Ja, och sedan har Göteborgs hockeyförbund fått lite biljetter som de säkerställt för hockeyspelare i Göteborg. Det kan de paketera ut till klubbarna och tjäna lite pengar på. Sedan har vi fått möjligheten att fylla vissa matcher i Frölundaborg med ett värdegrundsprojekt, vi vill att alla lag tar sitt ålderslag, åker till Frölundaborg, tittar på en JVM-match, svarar på lite frågor, och så bjuder man på det. Dels för att vi vill fylla hallen, dels för att vi verkligen vill att alla hockeyspelare (upp till 16 år i Göteborgs distrikt) ska ha sett minst en JVM-match så man inte missar den möjligheten.

** För den som inte vet – junior-VM är ett riktigt stort idrottsevenemang. Inte minst i Kanada; jag vet inte hur ofta jag sprungit på folk från TSN (sport-TV-bolaget).
– Fem, sex gånger har de varit här under de senaste två åren för att se hur det ser ut, var de ska sätta sina kameror. Det är stora produktioner. Jag har hört att detta är ett av världens största idrottsevenemang. Ta bort OS och fotbolls-VM och så där så klassas JVM som ett av de större som genomförs varje år. Det är ändå hundra länder som sänder live, TSN sköter all produktion.

** När började du och dina kolleger att jobba med förberedelserna?
– Jag var på JVM i Bratislava för tre år sedan, redan där började förberedelserna, möta deras organisation, ta tips från dem. Sedan var jag och Göran (Pegenius) i Halifax i vintras, då var vi där och nästan tog över stafettpinnen på en presskonferens: ”Nästa år är det vi – och vi är redo.” I tre år har vi väl jobbat. Sista året väldigt intensivt.

** Svårt att komma ifrån vad jag tidigare sa, detta åtagande, framför allt ni och Göteborgs hockeyförbund men även svenska – det är verkligen enormt stort. Snart är det skarpt läge, en och en halv vecka senare är allt över.
– Man kommer säkert må bra den sjätte januari när det är färdigt, men vi ser fram emot detta jättemycket. Vi har ju vetat om det sedan fyra år i och med att pandemin sköt upp det i två år. Nu närmar vi oss examen.

 

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt