”Jag har ingen spelare på personbästa just nu”

”Jag har ingen spelare på personbästa just nu”

”Jag har ingen spelare på personbästa just nu”

”Jag har ingen spelare på personbästa just nu”

► Lucas Raymond ska opereras, Johan Sundström är avstängd, Viktor Ekbom gick av träningen med sannolik hjärnskakning. Theodor Niederbach hemma för att täcka upp.
► Mitt i allt detta jagar Frölundas spelare en vändning i SHL, har haft sittningar med mentala coachen Susanne Pettersson, rent allmänt jobbas massor med detta:
► Slappna av. Kom i ett bättre tillstånd. Gör mål.
► Några taktiska förändringar, byta spelsystem, sådant kan ni dock glömma.

Han hade mycket att säga i dag, Roger Rönnberg. Häng med nedan.

TISDAG MOT OSKARSHAMN får Frölunda – med sju förluster på de nio senaste matcherna – nästa chans att åter börja påminna om ett topplag, visa att de kvalitéerna bara temporärt försvunnit.

Hårdfakta:

## Inga ändringar i kedjorna, mer än att Christoffer Ehn tog avstängde Johan Sundströms plats med Jan Mursak och Patrik Carlsson.

## Theodor Niederbach plockas hem trots att han kanske inte får massor med speltid, men Frölunda är coronamedvetet, om något mer skulle hända, detta i ett läge där Sundström, Lucas Raymond (ska opereras) och Joel Mustonen (ni vet …) redan saknas.

ANNONS

## Frölunda gör inga förändringar vad gäller spelsätt, vi lär heller inte se att spelare som Mursak, Max Friberg (och senare Sundström) spelas så hårt som deras lönekuvert och status säger att de borde. Fyrkedjorslaget fortsätter vara ett fyrkedjorslag, alltså.

Som alltid avslappnade, glada miner på träningen, jag frågade tränaren  Roger Rönnberg hur stukad han bedömer gruppen vara.

– Att säga att spelarna är helt opåverkade finns inte på kartan, de vill, de vill så in i helsike! Man ser det mot Rögle, de är inte mer stukade än att de kan gå ut mot SHL:s bästa lag just nu och göra det jävligt bra i drygt en period. Vi ser absolut inte stukade ut då, vi spelar hårt, bestämt, har bra passningsspel. Men det saknas att vi får pucken över mållinjen så att vi får något mer. Däremot klarar vi inte av motgångar.

Mentala tränaren Susanne Pettersson borde jobba 24/7 nu, alltså.

Eller … nä, så vet ni ju att det inte är.

Men spelarna i Frölunda, desperat letande efter ett mer avslappnat tillstånd där de kan sätta puckar i nät, hade snack med Pettersson i dag, och hon är här även tisdag.

Roger Rönnberg:

– Det har varit planerat sedan tidigare. Vi har ju valt att arbeta på det sättet med mental träning, något vi gör i med- och motgång. Man får det man skördar. När vi ledde serien i höstas jobbade vi stenhårt med det här att skapa strukturer, nu är det mer finslipning för spelarna individuellt. Hitta sina bästa jag, för det är ju det de behöver.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

De skapade strukturerna känns rätt svaga, i alla fall givet hur mentalt sårbart Frölunda varit stora delar av den här säsongen.

Bra i medgång.

Svagt i motgång.

Krassa verkligheten – för få i laget spelar just nu tillräckligt bra hockey. Topp 6-platsen på allvar hotad. Seger mot Oskarshamn känns närmast nödvändig i det här läget.

Rönnberg är dock långt ifrån uppgiven, fortsätter hävda att här finns mer att plocka ut, därav att klubben inte agerade före värvningsdeadline:

– Det tycker jag absolut. Jag har ingen spelare på personbästa just nu. Jag är självkritisk först och främst, det är mitt jobb att coacha spelarna så att de når sin potential. Det är mitt jobb, inte att sitta och önska att en frälsare kommer in, så jobbar inte vi. Om man gör det, då hamnar man lätt i att man letar hjältar och syndabockar, då ska jag komma på att någon här inte duger och fasa ut honom, ta in någon annan, tro att det löser allt. Fan, jag behöver att 20 man börjar tänka som vinnare, agera som vinnare, se möjligheterna, jaga sitt personbästa. Det är mitt jobb.

Och till de supportar som misströstar hade Rönnberg en del att säga, han var lättpratad, det kom från hjärtat, lite som när en politiker talar om ett ämne som vederbörande verkligen brinner för:

– Vi har varit i tuffa situationer förr, man glömmer lätt det. Mot Skellefteå (16/17),vi var under med 1–3 då, vi såg inte kloka ut, men då gick det att vända mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut. Många dömde ut oss – men det går att ändra. Skillnaden är inte så stor, man måste förstå det. Just nu är vi i en uppförsbacke, det blåser motvind, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte in den jäkla pucken, och då ser det här laget inte klokt ut, det ser ut som  inte någon kan spela hockey.

– Men när man jobbar så här så ackumuleras många saker . Vi har inte råd att fuska med någonting, vi måste skärskåda allt vi gör, precis allt, allt, allt, och när man kommer förbi den här perioden, när man verkligen börjar njuta av framgångar igen och har kvar det man jobbat igenom, det är då man brukar komma till framgångar också. Det har jag varit med om så jävla många gånger i VM, JVM, slutspel, att när man har den här dippen så får man bottna i något och ödmjukt jobba sig uppåt, förstå vikten av alla små detaljer. Just nu så behöver vi ha en studs mer än vi har emot oss.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Ibland har man de där studsarna med sig för att hockeygudarna är på extra gott humör den dagen. Men oftast handlar det om att man får det man förtjänar.

Ska Frölunda få lite nedförsbacke krävs bättre målskytte, och då krävs spelarna som presterar bättre, närmar sig det där personbästat.

Rönnberg med fler sanningens ord:

– När man pratar personbästa börjar man ibland med ”Hur ska jag göra mål, vad är min skicklighet?” Vi väljer att se det från andra hållet, vi behöver jobba ännu hårdare som lag, stå upp för varandra så man kommer i rätt lägen, för då kommer kreativiteten av sig själv, nästan. Jag har lärt mig att kreativitet går inte att tvinga fram, går inte att pressa fram. Det måste komma dit att det är instinkten som råder, med ryggrad. Det är svårt att få killarna dit, för ofta är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten, man blir sen i varje situation. Det jobbar vi mycket med, att få bort den tanken, få fram beslutsamheten, agerandet istället. Det jobbar vi med, varje vaken minut.

Spelarna behöver göra saker bättre, till syvende og sidst hamnar man där. Professionella hockeyspelare har ett ansvar, att så ofta som möjligt prestera på topp.

Tränaren kan inte göra målen.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men ansvaret är delat, Rönnberg påpekade att han besviken på sig själv, letar sätt hur han kan hjälpa spelarna mer.

Ett sådant, menar jag, skulle kunna vara att spela tilltänkta stjärnspelare mer, så som Max Friberg under JVM. Ett annat att släppa bara lite på den hårda pressen, någon gång ibland ställa upp och styra, för att spara kraft, kanske än mer för att bryta mönster i motgångens stund, sätta myror i skallen på motståndarna.

Ni ska nog inte hålla andan här.

”Någon av dessa tåtar du kan tänka dig att dra i?”, frågade jag Rönnberg. Svaret:

– Det gör vi. Men inte så extremt så att ni kommer märka det. I dag tränade vi på att komma hem med folk, vara mindre sårbart på kontringar.  Men vi gör inte en så extrem åtgärd att vi helt plötsligt ska börja spela styrspel, det vore totalt vansinne att ändra spelfilosofi, för spelet har lett till att vi har bästa underliggande statistiken.

** Men det betalar sig ju inte när ni inte får utdelning?
– Nej, exakt, och ska man då ändra strategi, det tror jag absolut  inte på.

** Tänkte mer på att modifiera, inte pressa lika hårt lika ofta, bara så, inte alls lägga om kurs?
– Det är det alla svenska lagidrottare, eller journalister som följer lagidrott, tänker, att man ska tillbaka till samlat försvar och satsa på kontringar, men … nä, låt andra göra det. Däremot, kan vi släppa på oss så här många chanser på kontringar? Nej, men vi gör fel i vårt system. Där har vi massor att göra. Kan vi coacha annorlunda på kedjor? Svar ja. Där gjorde vi ändringar till förra matchen där vi satte ihop en ungdomskedja, vi satte ihop tre kedjor med fler etablerade. Vi rycker i allt. Men i förändringsarbete gäller det också att vara stark i sin tro på det som gett framgångar. Det var inga problem att spela presspel när vi vann SM-guld, inga problem mot HV i premiären. Det är hur vi utför det som vi måste lyfta. Vi vill ha mer folk med oss hem, men vi kommer inte börja spela styrspel för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Intressant. Med lite tur är det inte värre än så här.

***

Har ni sett? Jag vet en läsare som är extra glad över Jan Mursaks Instagramstory, vi kan säga att hon heter Anna och bor i Eskilstuna.

***

Jag var lite tveksam när Frölunda plockade hem Theodor Niederbach måndag–torsdag när man ändå har tolv friska forwards, trots att Lucas Raymond, Johan Sundström och Joel Mustonen saknas.

Roger Rönnbergs förklaring var enkel:

I dessa tider, när två, tre man kan bli sjuka och inte få spela innan de coronatestat, då måste man täcka upp. Han insåg att det varit bättre för Niederbach att vara kvar i Modo och spela mycket på onsdag, men:

– Vi måste vara själviska. Varje poäng är viktig. Det är förstås tråkigt för honom, men laget går först, då får vissa göra uppoffringar. Och han missar bara en match.

Niederbach kommer få speltid mot Oskarshamn, återstår att se hur mycket.

Frölunda lär starta så här:

Kedjor:
17 Robin Alvarez–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
9 Jan Mursak–72 Patrik Carlsson–70 Christoffer Ehn

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–22 Linus Nässén
59 Simon Hjalmarsson–31 Nicklas Lasu–51 Mats Rosseli Olsen
Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
56 Jonathan Sigalet–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Lucas Raymond ska opereras, Johan Sundström är avstängd, Viktor Ekbom gick av träningen med sannolik hjärnskakning. Theodor Niederbach hemma för att täcka upp.
► Mitt i allt detta jagar Frölundas spelare en vändning i SHL, har haft sittningar med mentala coachen Susanne Pettersson, rent allmänt jobbas massor med detta:
► Slappna av. Kom i ett bättre tillstånd. Gör mål.
► Några taktiska förändringar, byta spelsystem, sådant kan ni dock glömma.

Han hade mycket att säga i dag, Roger Rönnberg. Häng med nedan.

TISDAG MOT OSKARSHAMN får Frölunda – med sju förluster på de nio senaste matcherna – nästa chans att åter börja påminna om ett topplag, visa att de kvalitéerna bara temporärt försvunnit.

Hårdfakta:

## Inga ändringar i kedjorna, mer än att Christoffer Ehn tog avstängde Johan Sundströms plats med Jan Mursak och Patrik Carlsson.

## Theodor Niederbach plockas hem trots att han kanske inte får massor med speltid, men Frölunda är coronamedvetet, om något mer skulle hända, detta i ett läge där Sundström, Lucas Raymond (ska opereras) och Joel Mustonen (ni vet …) redan saknas.

ANNONS

## Frölunda gör inga förändringar vad gäller spelsätt, vi lär heller inte se att spelare som Mursak, Max Friberg (och senare Sundström) spelas så hårt som deras lönekuvert och status säger att de borde. Fyrkedjorslaget fortsätter vara ett fyrkedjorslag, alltså.

Som alltid avslappnade, glada miner på träningen, jag frågade tränaren  Roger Rönnberg hur stukad han bedömer gruppen vara.

– Att säga att spelarna är helt opåverkade finns inte på kartan, de vill, de vill så in i helsike! Man ser det mot Rögle, de är inte mer stukade än att de kan gå ut mot SHL:s bästa lag just nu och göra det jävligt bra i drygt en period. Vi ser absolut inte stukade ut då, vi spelar hårt, bestämt, har bra passningsspel. Men det saknas att vi får pucken över mållinjen så att vi får något mer. Däremot klarar vi inte av motgångar.

Mentala tränaren Susanne Pettersson borde jobba 24/7 nu, alltså.

Eller … nä, så vet ni ju att det inte är.

Men spelarna i Frölunda, desperat letande efter ett mer avslappnat tillstånd där de kan sätta puckar i nät, hade snack med Pettersson i dag, och hon är här även tisdag.

Roger Rönnberg:

– Det har varit planerat sedan tidigare. Vi har ju valt att arbeta på det sättet med mental träning, något vi gör i med- och motgång. Man får det man skördar. När vi ledde serien i höstas jobbade vi stenhårt med det här att skapa strukturer, nu är det mer finslipning för spelarna individuellt. Hitta sina bästa jag, för det är ju det de behöver.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

De skapade strukturerna känns rätt svaga, i alla fall givet hur mentalt sårbart Frölunda varit stora delar av den här säsongen.

Bra i medgång.

Svagt i motgång.

Krassa verkligheten – för få i laget spelar just nu tillräckligt bra hockey. Topp 6-platsen på allvar hotad. Seger mot Oskarshamn känns närmast nödvändig i det här läget.

Rönnberg är dock långt ifrån uppgiven, fortsätter hävda att här finns mer att plocka ut, därav att klubben inte agerade före värvningsdeadline:

– Det tycker jag absolut. Jag har ingen spelare på personbästa just nu. Jag är självkritisk först och främst, det är mitt jobb att coacha spelarna så att de når sin potential. Det är mitt jobb, inte att sitta och önska att en frälsare kommer in, så jobbar inte vi. Om man gör det, då hamnar man lätt i att man letar hjältar och syndabockar, då ska jag komma på att någon här inte duger och fasa ut honom, ta in någon annan, tro att det löser allt. Fan, jag behöver att 20 man börjar tänka som vinnare, agera som vinnare, se möjligheterna, jaga sitt personbästa. Det är mitt jobb.

Och till de supportar som misströstar hade Rönnberg en del att säga, han var lättpratad, det kom från hjärtat, lite som när en politiker talar om ett ämne som vederbörande verkligen brinner för:

– Vi har varit i tuffa situationer förr, man glömmer lätt det. Mot Skellefteå (16/17),vi var under med 1–3 då, vi såg inte kloka ut, men då gick det att vända mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut. Många dömde ut oss – men det går att ändra. Skillnaden är inte så stor, man måste förstå det. Just nu är vi i en uppförsbacke, det blåser motvind, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte in den jäkla pucken, och då ser det här laget inte klokt ut, det ser ut som  inte någon kan spela hockey.

– Men när man jobbar så här så ackumuleras många saker . Vi har inte råd att fuska med någonting, vi måste skärskåda allt vi gör, precis allt, allt, allt, och när man kommer förbi den här perioden, när man verkligen börjar njuta av framgångar igen och har kvar det man jobbat igenom, det är då man brukar komma till framgångar också. Det har jag varit med om så jävla många gånger i VM, JVM, slutspel, att när man har den här dippen så får man bottna i något och ödmjukt jobba sig uppåt, förstå vikten av alla små detaljer. Just nu så behöver vi ha en studs mer än vi har emot oss.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Ibland har man de där studsarna med sig för att hockeygudarna är på extra gott humör den dagen. Men oftast handlar det om att man får det man förtjänar.

Ska Frölunda få lite nedförsbacke krävs bättre målskytte, och då krävs spelarna som presterar bättre, närmar sig det där personbästat.

Rönnberg med fler sanningens ord:

– När man pratar personbästa börjar man ibland med ”Hur ska jag göra mål, vad är min skicklighet?” Vi väljer att se det från andra hållet, vi behöver jobba ännu hårdare som lag, stå upp för varandra så man kommer i rätt lägen, för då kommer kreativiteten av sig själv, nästan. Jag har lärt mig att kreativitet går inte att tvinga fram, går inte att pressa fram. Det måste komma dit att det är instinkten som råder, med ryggrad. Det är svårt att få killarna dit, för ofta är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten, man blir sen i varje situation. Det jobbar vi mycket med, att få bort den tanken, få fram beslutsamheten, agerandet istället. Det jobbar vi med, varje vaken minut.

Spelarna behöver göra saker bättre, till syvende og sidst hamnar man där. Professionella hockeyspelare har ett ansvar, att så ofta som möjligt prestera på topp.

Tränaren kan inte göra målen.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men ansvaret är delat, Rönnberg påpekade att han besviken på sig själv, letar sätt hur han kan hjälpa spelarna mer.

Ett sådant, menar jag, skulle kunna vara att spela tilltänkta stjärnspelare mer, så som Max Friberg under JVM. Ett annat att släppa bara lite på den hårda pressen, någon gång ibland ställa upp och styra, för att spara kraft, kanske än mer för att bryta mönster i motgångens stund, sätta myror i skallen på motståndarna.

Ni ska nog inte hålla andan här.

”Någon av dessa tåtar du kan tänka dig att dra i?”, frågade jag Rönnberg. Svaret:

– Det gör vi. Men inte så extremt så att ni kommer märka det. I dag tränade vi på att komma hem med folk, vara mindre sårbart på kontringar.  Men vi gör inte en så extrem åtgärd att vi helt plötsligt ska börja spela styrspel, det vore totalt vansinne att ändra spelfilosofi, för spelet har lett till att vi har bästa underliggande statistiken.

** Men det betalar sig ju inte när ni inte får utdelning?
– Nej, exakt, och ska man då ändra strategi, det tror jag absolut  inte på.

** Tänkte mer på att modifiera, inte pressa lika hårt lika ofta, bara så, inte alls lägga om kurs?
– Det är det alla svenska lagidrottare, eller journalister som följer lagidrott, tänker, att man ska tillbaka till samlat försvar och satsa på kontringar, men … nä, låt andra göra det. Däremot, kan vi släppa på oss så här många chanser på kontringar? Nej, men vi gör fel i vårt system. Där har vi massor att göra. Kan vi coacha annorlunda på kedjor? Svar ja. Där gjorde vi ändringar till förra matchen där vi satte ihop en ungdomskedja, vi satte ihop tre kedjor med fler etablerade. Vi rycker i allt. Men i förändringsarbete gäller det också att vara stark i sin tro på det som gett framgångar. Det var inga problem att spela presspel när vi vann SM-guld, inga problem mot HV i premiären. Det är hur vi utför det som vi måste lyfta. Vi vill ha mer folk med oss hem, men vi kommer inte börja spela styrspel för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Intressant. Med lite tur är det inte värre än så här.

***

Har ni sett? Jag vet en läsare som är extra glad över Jan Mursaks Instagramstory, vi kan säga att hon heter Anna och bor i Eskilstuna.

***

Jag var lite tveksam när Frölunda plockade hem Theodor Niederbach måndag–torsdag när man ändå har tolv friska forwards, trots att Lucas Raymond, Johan Sundström och Joel Mustonen saknas.

Roger Rönnbergs förklaring var enkel:

I dessa tider, när två, tre man kan bli sjuka och inte få spela innan de coronatestat, då måste man täcka upp. Han insåg att det varit bättre för Niederbach att vara kvar i Modo och spela mycket på onsdag, men:

– Vi måste vara själviska. Varje poäng är viktig. Det är förstås tråkigt för honom, men laget går först, då får vissa göra uppoffringar. Och han missar bara en match.

Niederbach kommer få speltid mot Oskarshamn, återstår att se hur mycket.

Frölunda lär starta så här:

Kedjor:
17 Robin Alvarez–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
9 Jan Mursak–72 Patrik Carlsson–70 Christoffer Ehn

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–22 Linus Nässén
59 Simon Hjalmarsson–31 Nicklas Lasu–51 Mats Rosseli Olsen
Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
56 Jonathan Sigalet–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Lucas Raymond ska opereras, Johan Sundström är avstängd, Viktor Ekbom gick av träningen med sannolik hjärnskakning. Theodor Niederbach hemma för att täcka upp.
► Mitt i allt detta jagar Frölundas spelare en vändning i SHL, har haft sittningar med mentala coachen Susanne Pettersson, rent allmänt jobbas massor med detta:
► Slappna av. Kom i ett bättre tillstånd. Gör mål.
► Några taktiska förändringar, byta spelsystem, sådant kan ni dock glömma.

Han hade mycket att säga i dag, Roger Rönnberg. Häng med nedan.

TISDAG MOT OSKARSHAMN får Frölunda – med sju förluster på de nio senaste matcherna – nästa chans att åter börja påminna om ett topplag, visa att de kvalitéerna bara temporärt försvunnit.

Hårdfakta:

## Inga ändringar i kedjorna, mer än att Christoffer Ehn tog avstängde Johan Sundströms plats med Jan Mursak och Patrik Carlsson.

## Theodor Niederbach plockas hem trots att han kanske inte får massor med speltid, men Frölunda är coronamedvetet, om något mer skulle hända, detta i ett läge där Sundström, Lucas Raymond (ska opereras) och Joel Mustonen (ni vet …) redan saknas.

ANNONS

## Frölunda gör inga förändringar vad gäller spelsätt, vi lär heller inte se att spelare som Mursak, Max Friberg (och senare Sundström) spelas så hårt som deras lönekuvert och status säger att de borde. Fyrkedjorslaget fortsätter vara ett fyrkedjorslag, alltså.

Som alltid avslappnade, glada miner på träningen, jag frågade tränaren  Roger Rönnberg hur stukad han bedömer gruppen vara.

– Att säga att spelarna är helt opåverkade finns inte på kartan, de vill, de vill så in i helsike! Man ser det mot Rögle, de är inte mer stukade än att de kan gå ut mot SHL:s bästa lag just nu och göra det jävligt bra i drygt en period. Vi ser absolut inte stukade ut då, vi spelar hårt, bestämt, har bra passningsspel. Men det saknas att vi får pucken över mållinjen så att vi får något mer. Däremot klarar vi inte av motgångar.

Mentala tränaren Susanne Pettersson borde jobba 24/7 nu, alltså.

Eller … nä, så vet ni ju att det inte är.

Men spelarna i Frölunda, desperat letande efter ett mer avslappnat tillstånd där de kan sätta puckar i nät, hade snack med Pettersson i dag, och hon är här även tisdag.

Roger Rönnberg:

– Det har varit planerat sedan tidigare. Vi har ju valt att arbeta på det sättet med mental träning, något vi gör i med- och motgång. Man får det man skördar. När vi ledde serien i höstas jobbade vi stenhårt med det här att skapa strukturer, nu är det mer finslipning för spelarna individuellt. Hitta sina bästa jag, för det är ju det de behöver.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

De skapade strukturerna känns rätt svaga, i alla fall givet hur mentalt sårbart Frölunda varit stora delar av den här säsongen.

Bra i medgång.

Svagt i motgång.

Krassa verkligheten – för få i laget spelar just nu tillräckligt bra hockey. Topp 6-platsen på allvar hotad. Seger mot Oskarshamn känns närmast nödvändig i det här läget.

Rönnberg är dock långt ifrån uppgiven, fortsätter hävda att här finns mer att plocka ut, därav att klubben inte agerade före värvningsdeadline:

– Det tycker jag absolut. Jag har ingen spelare på personbästa just nu. Jag är självkritisk först och främst, det är mitt jobb att coacha spelarna så att de når sin potential. Det är mitt jobb, inte att sitta och önska att en frälsare kommer in, så jobbar inte vi. Om man gör det, då hamnar man lätt i att man letar hjältar och syndabockar, då ska jag komma på att någon här inte duger och fasa ut honom, ta in någon annan, tro att det löser allt. Fan, jag behöver att 20 man börjar tänka som vinnare, agera som vinnare, se möjligheterna, jaga sitt personbästa. Det är mitt jobb.

Och till de supportar som misströstar hade Rönnberg en del att säga, han var lättpratad, det kom från hjärtat, lite som när en politiker talar om ett ämne som vederbörande verkligen brinner för:

– Vi har varit i tuffa situationer förr, man glömmer lätt det. Mot Skellefteå (16/17),vi var under med 1–3 då, vi såg inte kloka ut, men då gick det att vända mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut. Många dömde ut oss – men det går att ändra. Skillnaden är inte så stor, man måste förstå det. Just nu är vi i en uppförsbacke, det blåser motvind, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte in den jäkla pucken, och då ser det här laget inte klokt ut, det ser ut som  inte någon kan spela hockey.

– Men när man jobbar så här så ackumuleras många saker . Vi har inte råd att fuska med någonting, vi måste skärskåda allt vi gör, precis allt, allt, allt, och när man kommer förbi den här perioden, när man verkligen börjar njuta av framgångar igen och har kvar det man jobbat igenom, det är då man brukar komma till framgångar också. Det har jag varit med om så jävla många gånger i VM, JVM, slutspel, att när man har den här dippen så får man bottna i något och ödmjukt jobba sig uppåt, förstå vikten av alla små detaljer. Just nu så behöver vi ha en studs mer än vi har emot oss.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Ibland har man de där studsarna med sig för att hockeygudarna är på extra gott humör den dagen. Men oftast handlar det om att man får det man förtjänar.

Ska Frölunda få lite nedförsbacke krävs bättre målskytte, och då krävs spelarna som presterar bättre, närmar sig det där personbästat.

Rönnberg med fler sanningens ord:

– När man pratar personbästa börjar man ibland med ”Hur ska jag göra mål, vad är min skicklighet?” Vi väljer att se det från andra hållet, vi behöver jobba ännu hårdare som lag, stå upp för varandra så man kommer i rätt lägen, för då kommer kreativiteten av sig själv, nästan. Jag har lärt mig att kreativitet går inte att tvinga fram, går inte att pressa fram. Det måste komma dit att det är instinkten som råder, med ryggrad. Det är svårt att få killarna dit, för ofta är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten, man blir sen i varje situation. Det jobbar vi mycket med, att få bort den tanken, få fram beslutsamheten, agerandet istället. Det jobbar vi med, varje vaken minut.

Spelarna behöver göra saker bättre, till syvende og sidst hamnar man där. Professionella hockeyspelare har ett ansvar, att så ofta som möjligt prestera på topp.

Tränaren kan inte göra målen.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men ansvaret är delat, Rönnberg påpekade att han besviken på sig själv, letar sätt hur han kan hjälpa spelarna mer.

Ett sådant, menar jag, skulle kunna vara att spela tilltänkta stjärnspelare mer, så som Max Friberg under JVM. Ett annat att släppa bara lite på den hårda pressen, någon gång ibland ställa upp och styra, för att spara kraft, kanske än mer för att bryta mönster i motgångens stund, sätta myror i skallen på motståndarna.

Ni ska nog inte hålla andan här.

”Någon av dessa tåtar du kan tänka dig att dra i?”, frågade jag Rönnberg. Svaret:

– Det gör vi. Men inte så extremt så att ni kommer märka det. I dag tränade vi på att komma hem med folk, vara mindre sårbart på kontringar.  Men vi gör inte en så extrem åtgärd att vi helt plötsligt ska börja spela styrspel, det vore totalt vansinne att ändra spelfilosofi, för spelet har lett till att vi har bästa underliggande statistiken.

** Men det betalar sig ju inte när ni inte får utdelning?
– Nej, exakt, och ska man då ändra strategi, det tror jag absolut  inte på.

** Tänkte mer på att modifiera, inte pressa lika hårt lika ofta, bara så, inte alls lägga om kurs?
– Det är det alla svenska lagidrottare, eller journalister som följer lagidrott, tänker, att man ska tillbaka till samlat försvar och satsa på kontringar, men … nä, låt andra göra det. Däremot, kan vi släppa på oss så här många chanser på kontringar? Nej, men vi gör fel i vårt system. Där har vi massor att göra. Kan vi coacha annorlunda på kedjor? Svar ja. Där gjorde vi ändringar till förra matchen där vi satte ihop en ungdomskedja, vi satte ihop tre kedjor med fler etablerade. Vi rycker i allt. Men i förändringsarbete gäller det också att vara stark i sin tro på det som gett framgångar. Det var inga problem att spela presspel när vi vann SM-guld, inga problem mot HV i premiären. Det är hur vi utför det som vi måste lyfta. Vi vill ha mer folk med oss hem, men vi kommer inte börja spela styrspel för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Intressant. Med lite tur är det inte värre än så här.

***

Har ni sett? Jag vet en läsare som är extra glad över Jan Mursaks Instagramstory, vi kan säga att hon heter Anna och bor i Eskilstuna.

***

Jag var lite tveksam när Frölunda plockade hem Theodor Niederbach måndag–torsdag när man ändå har tolv friska forwards, trots att Lucas Raymond, Johan Sundström och Joel Mustonen saknas.

Roger Rönnbergs förklaring var enkel:

I dessa tider, när två, tre man kan bli sjuka och inte få spela innan de coronatestat, då måste man täcka upp. Han insåg att det varit bättre för Niederbach att vara kvar i Modo och spela mycket på onsdag, men:

– Vi måste vara själviska. Varje poäng är viktig. Det är förstås tråkigt för honom, men laget går först, då får vissa göra uppoffringar. Och han missar bara en match.

Niederbach kommer få speltid mot Oskarshamn, återstår att se hur mycket.

Frölunda lär starta så här:

Kedjor:
17 Robin Alvarez–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
9 Jan Mursak–72 Patrik Carlsson–70 Christoffer Ehn

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–22 Linus Nässén
59 Simon Hjalmarsson–31 Nicklas Lasu–51 Mats Rosseli Olsen
Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
56 Jonathan Sigalet–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Lucas Raymond ska opereras, Johan Sundström är avstängd, Viktor Ekbom gick av träningen med sannolik hjärnskakning. Theodor Niederbach hemma för att täcka upp.
► Mitt i allt detta jagar Frölundas spelare en vändning i SHL, har haft sittningar med mentala coachen Susanne Pettersson, rent allmänt jobbas massor med detta:
► Slappna av. Kom i ett bättre tillstånd. Gör mål.
► Några taktiska förändringar, byta spelsystem, sådant kan ni dock glömma.

Han hade mycket att säga i dag, Roger Rönnberg. Häng med nedan.

TISDAG MOT OSKARSHAMN får Frölunda – med sju förluster på de nio senaste matcherna – nästa chans att åter börja påminna om ett topplag, visa att de kvalitéerna bara temporärt försvunnit.

Hårdfakta:

## Inga ändringar i kedjorna, mer än att Christoffer Ehn tog avstängde Johan Sundströms plats med Jan Mursak och Patrik Carlsson.

## Theodor Niederbach plockas hem trots att han kanske inte får massor med speltid, men Frölunda är coronamedvetet, om något mer skulle hända, detta i ett läge där Sundström, Lucas Raymond (ska opereras) och Joel Mustonen (ni vet …) redan saknas.

ANNONS

## Frölunda gör inga förändringar vad gäller spelsätt, vi lär heller inte se att spelare som Mursak, Max Friberg (och senare Sundström) spelas så hårt som deras lönekuvert och status säger att de borde. Fyrkedjorslaget fortsätter vara ett fyrkedjorslag, alltså.

Som alltid avslappnade, glada miner på träningen, jag frågade tränaren  Roger Rönnberg hur stukad han bedömer gruppen vara.

– Att säga att spelarna är helt opåverkade finns inte på kartan, de vill, de vill så in i helsike! Man ser det mot Rögle, de är inte mer stukade än att de kan gå ut mot SHL:s bästa lag just nu och göra det jävligt bra i drygt en period. Vi ser absolut inte stukade ut då, vi spelar hårt, bestämt, har bra passningsspel. Men det saknas att vi får pucken över mållinjen så att vi får något mer. Däremot klarar vi inte av motgångar.

Mentala tränaren Susanne Pettersson borde jobba 24/7 nu, alltså.

Eller … nä, så vet ni ju att det inte är.

Men spelarna i Frölunda, desperat letande efter ett mer avslappnat tillstånd där de kan sätta puckar i nät, hade snack med Pettersson i dag, och hon är här även tisdag.

Roger Rönnberg:

– Det har varit planerat sedan tidigare. Vi har ju valt att arbeta på det sättet med mental träning, något vi gör i med- och motgång. Man får det man skördar. När vi ledde serien i höstas jobbade vi stenhårt med det här att skapa strukturer, nu är det mer finslipning för spelarna individuellt. Hitta sina bästa jag, för det är ju det de behöver.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

De skapade strukturerna känns rätt svaga, i alla fall givet hur mentalt sårbart Frölunda varit stora delar av den här säsongen.

Bra i medgång.

Svagt i motgång.

Krassa verkligheten – för få i laget spelar just nu tillräckligt bra hockey. Topp 6-platsen på allvar hotad. Seger mot Oskarshamn känns närmast nödvändig i det här läget.

Rönnberg är dock långt ifrån uppgiven, fortsätter hävda att här finns mer att plocka ut, därav att klubben inte agerade före värvningsdeadline:

– Det tycker jag absolut. Jag har ingen spelare på personbästa just nu. Jag är självkritisk först och främst, det är mitt jobb att coacha spelarna så att de når sin potential. Det är mitt jobb, inte att sitta och önska att en frälsare kommer in, så jobbar inte vi. Om man gör det, då hamnar man lätt i att man letar hjältar och syndabockar, då ska jag komma på att någon här inte duger och fasa ut honom, ta in någon annan, tro att det löser allt. Fan, jag behöver att 20 man börjar tänka som vinnare, agera som vinnare, se möjligheterna, jaga sitt personbästa. Det är mitt jobb.

Och till de supportar som misströstar hade Rönnberg en del att säga, han var lättpratad, det kom från hjärtat, lite som när en politiker talar om ett ämne som vederbörande verkligen brinner för:

– Vi har varit i tuffa situationer förr, man glömmer lätt det. Mot Skellefteå (16/17),vi var under med 1–3 då, vi såg inte kloka ut, men då gick det att vända mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut. Många dömde ut oss – men det går att ändra. Skillnaden är inte så stor, man måste förstå det. Just nu är vi i en uppförsbacke, det blåser motvind, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte in den jäkla pucken, och då ser det här laget inte klokt ut, det ser ut som  inte någon kan spela hockey.

– Men när man jobbar så här så ackumuleras många saker . Vi har inte råd att fuska med någonting, vi måste skärskåda allt vi gör, precis allt, allt, allt, och när man kommer förbi den här perioden, när man verkligen börjar njuta av framgångar igen och har kvar det man jobbat igenom, det är då man brukar komma till framgångar också. Det har jag varit med om så jävla många gånger i VM, JVM, slutspel, att när man har den här dippen så får man bottna i något och ödmjukt jobba sig uppåt, förstå vikten av alla små detaljer. Just nu så behöver vi ha en studs mer än vi har emot oss.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Ibland har man de där studsarna med sig för att hockeygudarna är på extra gott humör den dagen. Men oftast handlar det om att man får det man förtjänar.

Ska Frölunda få lite nedförsbacke krävs bättre målskytte, och då krävs spelarna som presterar bättre, närmar sig det där personbästat.

Rönnberg med fler sanningens ord:

– När man pratar personbästa börjar man ibland med ”Hur ska jag göra mål, vad är min skicklighet?” Vi väljer att se det från andra hållet, vi behöver jobba ännu hårdare som lag, stå upp för varandra så man kommer i rätt lägen, för då kommer kreativiteten av sig själv, nästan. Jag har lärt mig att kreativitet går inte att tvinga fram, går inte att pressa fram. Det måste komma dit att det är instinkten som råder, med ryggrad. Det är svårt att få killarna dit, för ofta är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten, man blir sen i varje situation. Det jobbar vi mycket med, att få bort den tanken, få fram beslutsamheten, agerandet istället. Det jobbar vi med, varje vaken minut.

Spelarna behöver göra saker bättre, till syvende og sidst hamnar man där. Professionella hockeyspelare har ett ansvar, att så ofta som möjligt prestera på topp.

Tränaren kan inte göra målen.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men ansvaret är delat, Rönnberg påpekade att han besviken på sig själv, letar sätt hur han kan hjälpa spelarna mer.

Ett sådant, menar jag, skulle kunna vara att spela tilltänkta stjärnspelare mer, så som Max Friberg under JVM. Ett annat att släppa bara lite på den hårda pressen, någon gång ibland ställa upp och styra, för att spara kraft, kanske än mer för att bryta mönster i motgångens stund, sätta myror i skallen på motståndarna.

Ni ska nog inte hålla andan här.

”Någon av dessa tåtar du kan tänka dig att dra i?”, frågade jag Rönnberg. Svaret:

– Det gör vi. Men inte så extremt så att ni kommer märka det. I dag tränade vi på att komma hem med folk, vara mindre sårbart på kontringar.  Men vi gör inte en så extrem åtgärd att vi helt plötsligt ska börja spela styrspel, det vore totalt vansinne att ändra spelfilosofi, för spelet har lett till att vi har bästa underliggande statistiken.

** Men det betalar sig ju inte när ni inte får utdelning?
– Nej, exakt, och ska man då ändra strategi, det tror jag absolut  inte på.

** Tänkte mer på att modifiera, inte pressa lika hårt lika ofta, bara så, inte alls lägga om kurs?
– Det är det alla svenska lagidrottare, eller journalister som följer lagidrott, tänker, att man ska tillbaka till samlat försvar och satsa på kontringar, men … nä, låt andra göra det. Däremot, kan vi släppa på oss så här många chanser på kontringar? Nej, men vi gör fel i vårt system. Där har vi massor att göra. Kan vi coacha annorlunda på kedjor? Svar ja. Där gjorde vi ändringar till förra matchen där vi satte ihop en ungdomskedja, vi satte ihop tre kedjor med fler etablerade. Vi rycker i allt. Men i förändringsarbete gäller det också att vara stark i sin tro på det som gett framgångar. Det var inga problem att spela presspel när vi vann SM-guld, inga problem mot HV i premiären. Det är hur vi utför det som vi måste lyfta. Vi vill ha mer folk med oss hem, men vi kommer inte börja spela styrspel för det.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Intressant. Med lite tur är det inte värre än så här.

***

Har ni sett? Jag vet en läsare som är extra glad över Jan Mursaks Instagramstory, vi kan säga att hon heter Anna och bor i Eskilstuna.

***

Jag var lite tveksam när Frölunda plockade hem Theodor Niederbach måndag–torsdag när man ändå har tolv friska forwards, trots att Lucas Raymond, Johan Sundström och Joel Mustonen saknas.

Roger Rönnbergs förklaring var enkel:

I dessa tider, när två, tre man kan bli sjuka och inte få spela innan de coronatestat, då måste man täcka upp. Han insåg att det varit bättre för Niederbach att vara kvar i Modo och spela mycket på onsdag, men:

– Vi måste vara själviska. Varje poäng är viktig. Det är förstås tråkigt för honom, men laget går först, då får vissa göra uppoffringar. Och han missar bara en match.

Niederbach kommer få speltid mot Oskarshamn, återstår att se hur mycket.

Frölunda lär starta så här:

Kedjor:
17 Robin Alvarez–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
9 Jan Mursak–72 Patrik Carlsson–70 Christoffer Ehn

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–22 Linus Nässén
59 Simon Hjalmarsson–31 Nicklas Lasu–51 Mats Rosseli Olsen
Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
56 Jonathan Sigalet–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt