Inför match 210405: Djurgården–Frölunda

Inför match 210405: Djurgården–Frölunda

Inför match 210405: Djurgården–Frölunda

Inför match 210405: Djurgården–Frölunda

► Djurgården och Frölunda – två lag som har kapacitet, som haft en del höga toppar i vinter men också för många djupa dalar.
► Det känns fullständigt omöjligt att tippa den här åttondelsfinalen.
► En sak vet jag, dock – klar fördel för dagens vinnare. En play-in- eller åttondelsfinalserie har aldrig vunnits av det lag som förlorat match 1. Men …
► Här laddar ni, här får ni fakta inför, här följer och kommenterar ni matchen. Välkomna!
► En sak till – ingen vanlig Morning Maibag denna annandag påsk-måndag, men i mån av tid svarar jag på en del frågor i den här texten.

Vad: Åttondelsfinal 1, DJURGÅRDEN–FRÖLUNDA
Fortsättning: Match 2, Scandinavium, onsdag, 19.00. Match 3 (vid behov), Scandinavium, torsdag, 19.00.
Var: Hovet
När: 15.00.
TV: C More Hockey, C More Live/cmore.se 14.30.

Senaste matcherna, Djurgården:
Färjestad (h) 3–5
Linköping (h) 2–3
Brynäs (h) 4–1
Frölunda:
Växjö (h) 2–1
Växjö (b) 2–3
Oskarshamn (h) 3–1

Lästips:

* Roger Rönnberg avslappnad: ”Same shit, different day”
* Ett mentalt spel – det här 50/50.
* Brynäs agerande – Hockeysverige skrattar.

ANNONS

## Det talar för Djurgården

* Spetsiga forwards, det går inte att komma ifrån. Rhett Rakhshani och unge jättetalangen William Eklund kan sätta pucken i nät, Eklund kan slå sin gubbe, göra det oväntade. Nicklas Bergfors har gjort 15 mål i vinter, den gamla beprövade slutspelskedjan med honom, enigmatiske men hyperfarlige Dick Axelsson samt smarte centern Sebastian Strandberg kan vinna matcher åt sitt lag.

* Mantas Armalis, den litauiske fotomodellen mellan stolparna, har förmågan att igen bara spika igen sitt mål.

* Bobby Nardella och Marc-André Gragnani är backar som erbjuder bra med poäng. Djurgården behöver dock bli bättre defensivt som helhet än i grundserien – men mot ett Frölunda med effektivitetsproblem kanske det inte är så farligt?

* Djurgården tycks ha fått igång sitt power play, sex mål på de fem senaste matcherna (50-procentigt), tolv på de 14 senaste (29,27).
Frölunda? Ett på de sex senaste (8,33), fem på de 14 senaste (13,89).

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Frölunda.

 

## Det talar för Frölunda

* Det finns en vinnarvana i klubben, även under förra säsongen, som även den slutade med en sjundeplats i SHL, så tog man hem CHL-titeln. Här finns ett antal spelare som har slutspelsrutin, här finns en tränare som har det, och kanske räcker detta för att plocka fram några extra procent, undvika de värsta dalarna från grundserien, spela med lite större marginaler än i grundserien, och även ha en disciplin som gör att Djurgården inte får så många chanser att glänsa i PP.

* Johan Mattsson har sett trygg och säker ut i målet, påmint om guldsäsongen 18/19. Kan han hålla i det är det om inte guld värt så i alla fall ett steg på vägen mot viss framgång.

* Formpil upp rent spelmässigt, känslan är också att Frölunda kommer försöka spela lite enklare, lite tajtare än i grundserien. Kan man undvika att bjuda på mål kan det ibland räcka att göra två egna – som mot Växjö i grundserieepilogen. Slutspelshockey är oftare lite mer målsnål. I det läget blir svagt PP och bristen på effektivitet ett något mindre problem. Inte att problemet försvinner, men det blir något mindre.

* Bredden i laget kan vara tungan på vågen. Alla enheter kan driva spel. Här finns ju kapacitet, ”bara” man inte missar så förbaskat många lägen.

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Djurgården.

 

## Det talar för dagens vinnare

* Allt. Sedan play-in infördes 2013/2014 (kallas åttondelfinaler sedan 2015/2016) har tolv matchserier spelats – samtliga har vunnits av det lag som tagit hem match 1. Sju serier har slutat 2–0, fem har slutat 2–1. Bara så ni vet, rejäl uppförsbacke för lagen som förlorar i eftermiddag.
Å andra sidan – bäst placerade lag har ofta börjat hemma, inte borta som nu. Så vem vet, statistiken kanske inte är att lita på i år?

Så startar Djurgården.
Kedjor:

72 William Eklund–6 Ryan Stoa–49 Rhett Rakhshani
31 Dick Axelsson–29 Sebastian Strandberg–10 Nicklas Bergfors
17 Henrik Eriksson–13 Kalle Östman–85 Michael Haga
62 Manuel Ågren–14 Tom Wandell
91 Linus Andersson
88 Alexander Holtz

Saknas: Jacob Josefson (skadad), Anton Hedman (skadad).

Backar:
4 Marcus Högström–43 Tom Nilsson
7 Bobby Nardella–37 Jesper Pettersson
21 Marc-André Gragnani–56 Robin Norell
18 Simon Johansson

Målvakt:
59 Mantas Armalis (89 Niklas Svedberg)

## Djurgården har inte spelat sedan den 27:e mars, avslutade med två hemmaförluster, mot Linköping och Färjestad, spelet stämde inte alls, faktiskt riskerade Djurgården ett tag att missa slutspel.

## Rhett Rakhshani har haft en ledande roll i laget sedan han anslöt, gjort det bra, 28 poäng på 35 matcher. Hans kedja med superlöftet William Eklund på andra sidan av Ryan Stoa, samt Dick Axelsson & Co, är Djurgårdens stora anfallsvapen.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Bobby Nardella är femma i backarnas poängliga med 7+26, riktigt vass, spelskicklig smart, en spelare att se upp med. Ett annat nordamerikanskt backtillskott, Marc-André Gragnani är tillbaka efter skada. Han har bara gjort fem matcher – men står ändå på fem poäng.

## Förlorade finalen 2019 mot just Frölunda. Skulle älska att ta revansch. Robert Ohlsson mot kompisen Roger Rönnberg, de båda har JVM-guld och SM-guld (Frölunda) tillsammans.

## Har likt Frölunda varit alldeles för mycket upp och ner, pendlat mellan högt och lågt.

## Jacob Josefson är ännu ett offer för hockeyns gissel – hjärnskakningar. Enormt saknad, givetvis. En absolut toppspelare på SHL-nivå. Även Anton Hedman lider av hjärnskakningsproblem, hans hockeyframtid är högst osäker.

***
En annandag är som vilken hockeydag som helst hos O’Learys Avenyn. Varmt välkomna dit. Gynna gärna min partner.

O’Learys Avenyn har gott käk, skön personal, en massa TV-apparater – och alla ”coronaprotokoll” följs givetvis.

Det betyder att ståplats och sedvanligt gôtt ”häng” inte är tillåtet, man behöver sitta vid ett bord, förbokning är således ett gott tips. Använd gärna den här länken, det går också bra att ringa 031-730 49 00 eller mejla avenyn@olearys.se.

Minigolf kan vara en skön uppladdning om ni har en håltimme eller två i påsk.

***

Så startar Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
70 Christoffer Ehn–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–27 Theodor Niederbach
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–59 Simon Hjalmarsson
22 Linus Nässén

Saknas: Joel Lundqvist (skadad), Lucas Raymond (skadad), Joel Mustonen (coronarelaterade återhämtningsbesvär)

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund–56 Jonathan Sigalet
8 Viktor Ekbom
Saknas: Filip Johansson.

Målvakter:
33 Johan Mattsson (41 Niklas Rubin)

## Filip Johansson (förkyld) var ett frågetecken i går, spelar som väntat inte. Han har testat positivt för corona, textade nyss sportchefen Fredrik Sjöström till mig. Viss oro i Frölunda, givetvis. Men än så länge tycks smittan under kontroll. Mattias Norlinder tar Filips plats, Viktor Ekbom uppsatt som extraback.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Jan Mursaks formpil upp, hans samspel med Max Friberg och Robin Alvarez, är kanske enskilt största anledning för Frölundas supportar att hoppas på seger i den här åttondelsfinalen.
Mot Växjö senast fixade Mursak straffen som Theodor Niederbach satte, han var med i förspelet till Anders Grönlunds 2–1 där han själv skymde målvakten Viktor Fasth föredömligt.
Ni läste kanske vad Mursak sa i den här texten:
– Till slut känns det som jag har hittat tillbaka till mitt spel, jag tappade bort det i Schweiz. Det började bra här, men jag var inte konsekvent nog, och när jag blir frustrerad, då har jag en tendens att överarbeta. (…) Jag har fullföljt tacklingar, åkt överallt, men det är inte mitt spel. Vi kan inte alla göra samma saker, någon måste göra saker med pucken, skjuta, sådana saker. Jag talade med Roger (Rönnberg), vi enades om att jag skulle spela mer på mina instinkter. Jag har övat på det på träning och det känns som det betalat sig, jag känner mig bättre med pucken, och som jag sa, det hjälper verkligen med en kedja som verkligen spelar tillsammans.

## Ungdomskedjan har lovat gott, Kalle Henriksson en helt annan spelare som center, Theodor Niederbach finurlig som få, Elmer Söderblom överarbetar ibland men är så när att få det att explodera. Håller de unga killarna defensivt? Hur mycket förtroende får de av Roger Rönnberg och tränarstaben?

## Johan Mattsson spelar för Frölunda – men han spelar kanske också för sig själv och ett bra kontrakt någonstans. Med viss löneförhöjning på Niklas Rubin blir Mattsson sannolikt för dyr för 031-klubben nästa säsong.

## Viktor Ekbom har varit borta mycket, Jonathan Sigalet just tillbaka efter att ha coronatestat positivt. Hur påverkar det? Kan de spela enkelt, tryggt, väga upp eventuell bristande tajming?

## Christoffer Ehn tillbaka från avstängning – fyller 25 i dag.

## Utan Joel Lundqvist är det upp till andra att leda, i omklädningsrummet såväl som på isen. Intressant att följa.
Joel är på is men en givetvis en bit bort från spel eftersom det inte ens gått två veckor sedan käkoperatationen. Kanske till en eventuell semifinal; min gissning.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Ni som kommenterar/frågar – det går lite långsamt på sajten en del förmiddagar, jag försöker reda ut varför. Men era kommentarer går igenom, så försök trycka bara en gång. Ledsen för besväret.

***

I den andra åttondelsfinalen tar Malmö emot Färjestad. Sämst rankade åttondelsvinnare möter Växjö i kvartsfinal, bäst rankade tar sig an Rögle. Kvartarna startar på lördag.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Djurgården och Frölunda – två lag som har kapacitet, som haft en del höga toppar i vinter men också för många djupa dalar.
► Det känns fullständigt omöjligt att tippa den här åttondelsfinalen.
► En sak vet jag, dock – klar fördel för dagens vinnare. En play-in- eller åttondelsfinalserie har aldrig vunnits av det lag som förlorat match 1. Men …
► Här laddar ni, här får ni fakta inför, här följer och kommenterar ni matchen. Välkomna!
► En sak till – ingen vanlig Morning Maibag denna annandag påsk-måndag, men i mån av tid svarar jag på en del frågor i den här texten.

Vad: Åttondelsfinal 1, DJURGÅRDEN–FRÖLUNDA
Fortsättning: Match 2, Scandinavium, onsdag, 19.00. Match 3 (vid behov), Scandinavium, torsdag, 19.00.
Var: Hovet
När: 15.00.
TV: C More Hockey, C More Live/cmore.se 14.30.

Senaste matcherna, Djurgården:
Färjestad (h) 3–5
Linköping (h) 2–3
Brynäs (h) 4–1
Frölunda:
Växjö (h) 2–1
Växjö (b) 2–3
Oskarshamn (h) 3–1

Lästips:

* Roger Rönnberg avslappnad: ”Same shit, different day”
* Ett mentalt spel – det här 50/50.
* Brynäs agerande – Hockeysverige skrattar.

ANNONS

## Det talar för Djurgården

* Spetsiga forwards, det går inte att komma ifrån. Rhett Rakhshani och unge jättetalangen William Eklund kan sätta pucken i nät, Eklund kan slå sin gubbe, göra det oväntade. Nicklas Bergfors har gjort 15 mål i vinter, den gamla beprövade slutspelskedjan med honom, enigmatiske men hyperfarlige Dick Axelsson samt smarte centern Sebastian Strandberg kan vinna matcher åt sitt lag.

* Mantas Armalis, den litauiske fotomodellen mellan stolparna, har förmågan att igen bara spika igen sitt mål.

* Bobby Nardella och Marc-André Gragnani är backar som erbjuder bra med poäng. Djurgården behöver dock bli bättre defensivt som helhet än i grundserien – men mot ett Frölunda med effektivitetsproblem kanske det inte är så farligt?

* Djurgården tycks ha fått igång sitt power play, sex mål på de fem senaste matcherna (50-procentigt), tolv på de 14 senaste (29,27).
Frölunda? Ett på de sex senaste (8,33), fem på de 14 senaste (13,89).

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Frölunda.

 

## Det talar för Frölunda

* Det finns en vinnarvana i klubben, även under förra säsongen, som även den slutade med en sjundeplats i SHL, så tog man hem CHL-titeln. Här finns ett antal spelare som har slutspelsrutin, här finns en tränare som har det, och kanske räcker detta för att plocka fram några extra procent, undvika de värsta dalarna från grundserien, spela med lite större marginaler än i grundserien, och även ha en disciplin som gör att Djurgården inte får så många chanser att glänsa i PP.

* Johan Mattsson har sett trygg och säker ut i målet, påmint om guldsäsongen 18/19. Kan han hålla i det är det om inte guld värt så i alla fall ett steg på vägen mot viss framgång.

* Formpil upp rent spelmässigt, känslan är också att Frölunda kommer försöka spela lite enklare, lite tajtare än i grundserien. Kan man undvika att bjuda på mål kan det ibland räcka att göra två egna – som mot Växjö i grundserieepilogen. Slutspelshockey är oftare lite mer målsnål. I det läget blir svagt PP och bristen på effektivitet ett något mindre problem. Inte att problemet försvinner, men det blir något mindre.

* Bredden i laget kan vara tungan på vågen. Alla enheter kan driva spel. Här finns ju kapacitet, ”bara” man inte missar så förbaskat många lägen.

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Djurgården.

 

## Det talar för dagens vinnare

* Allt. Sedan play-in infördes 2013/2014 (kallas åttondelfinaler sedan 2015/2016) har tolv matchserier spelats – samtliga har vunnits av det lag som tagit hem match 1. Sju serier har slutat 2–0, fem har slutat 2–1. Bara så ni vet, rejäl uppförsbacke för lagen som förlorar i eftermiddag.
Å andra sidan – bäst placerade lag har ofta börjat hemma, inte borta som nu. Så vem vet, statistiken kanske inte är att lita på i år?

Så startar Djurgården.
Kedjor:

72 William Eklund–6 Ryan Stoa–49 Rhett Rakhshani
31 Dick Axelsson–29 Sebastian Strandberg–10 Nicklas Bergfors
17 Henrik Eriksson–13 Kalle Östman–85 Michael Haga
62 Manuel Ågren–14 Tom Wandell
91 Linus Andersson
88 Alexander Holtz

Saknas: Jacob Josefson (skadad), Anton Hedman (skadad).

Backar:
4 Marcus Högström–43 Tom Nilsson
7 Bobby Nardella–37 Jesper Pettersson
21 Marc-André Gragnani–56 Robin Norell
18 Simon Johansson

Målvakt:
59 Mantas Armalis (89 Niklas Svedberg)

## Djurgården har inte spelat sedan den 27:e mars, avslutade med två hemmaförluster, mot Linköping och Färjestad, spelet stämde inte alls, faktiskt riskerade Djurgården ett tag att missa slutspel.

## Rhett Rakhshani har haft en ledande roll i laget sedan han anslöt, gjort det bra, 28 poäng på 35 matcher. Hans kedja med superlöftet William Eklund på andra sidan av Ryan Stoa, samt Dick Axelsson & Co, är Djurgårdens stora anfallsvapen.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Bobby Nardella är femma i backarnas poängliga med 7+26, riktigt vass, spelskicklig smart, en spelare att se upp med. Ett annat nordamerikanskt backtillskott, Marc-André Gragnani är tillbaka efter skada. Han har bara gjort fem matcher – men står ändå på fem poäng.

## Förlorade finalen 2019 mot just Frölunda. Skulle älska att ta revansch. Robert Ohlsson mot kompisen Roger Rönnberg, de båda har JVM-guld och SM-guld (Frölunda) tillsammans.

## Har likt Frölunda varit alldeles för mycket upp och ner, pendlat mellan högt och lågt.

## Jacob Josefson är ännu ett offer för hockeyns gissel – hjärnskakningar. Enormt saknad, givetvis. En absolut toppspelare på SHL-nivå. Även Anton Hedman lider av hjärnskakningsproblem, hans hockeyframtid är högst osäker.

***
En annandag är som vilken hockeydag som helst hos O’Learys Avenyn. Varmt välkomna dit. Gynna gärna min partner.

O’Learys Avenyn har gott käk, skön personal, en massa TV-apparater – och alla ”coronaprotokoll” följs givetvis.

Det betyder att ståplats och sedvanligt gôtt ”häng” inte är tillåtet, man behöver sitta vid ett bord, förbokning är således ett gott tips. Använd gärna den här länken, det går också bra att ringa 031-730 49 00 eller mejla avenyn@olearys.se.

Minigolf kan vara en skön uppladdning om ni har en håltimme eller två i påsk.

***

Så startar Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
70 Christoffer Ehn–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–27 Theodor Niederbach
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–59 Simon Hjalmarsson
22 Linus Nässén

Saknas: Joel Lundqvist (skadad), Lucas Raymond (skadad), Joel Mustonen (coronarelaterade återhämtningsbesvär)

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund–56 Jonathan Sigalet
8 Viktor Ekbom
Saknas: Filip Johansson.

Målvakter:
33 Johan Mattsson (41 Niklas Rubin)

## Filip Johansson (förkyld) var ett frågetecken i går, spelar som väntat inte. Han har testat positivt för corona, textade nyss sportchefen Fredrik Sjöström till mig. Viss oro i Frölunda, givetvis. Men än så länge tycks smittan under kontroll. Mattias Norlinder tar Filips plats, Viktor Ekbom uppsatt som extraback.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Jan Mursaks formpil upp, hans samspel med Max Friberg och Robin Alvarez, är kanske enskilt största anledning för Frölundas supportar att hoppas på seger i den här åttondelsfinalen.
Mot Växjö senast fixade Mursak straffen som Theodor Niederbach satte, han var med i förspelet till Anders Grönlunds 2–1 där han själv skymde målvakten Viktor Fasth föredömligt.
Ni läste kanske vad Mursak sa i den här texten:
– Till slut känns det som jag har hittat tillbaka till mitt spel, jag tappade bort det i Schweiz. Det började bra här, men jag var inte konsekvent nog, och när jag blir frustrerad, då har jag en tendens att överarbeta. (…) Jag har fullföljt tacklingar, åkt överallt, men det är inte mitt spel. Vi kan inte alla göra samma saker, någon måste göra saker med pucken, skjuta, sådana saker. Jag talade med Roger (Rönnberg), vi enades om att jag skulle spela mer på mina instinkter. Jag har övat på det på träning och det känns som det betalat sig, jag känner mig bättre med pucken, och som jag sa, det hjälper verkligen med en kedja som verkligen spelar tillsammans.

## Ungdomskedjan har lovat gott, Kalle Henriksson en helt annan spelare som center, Theodor Niederbach finurlig som få, Elmer Söderblom överarbetar ibland men är så när att få det att explodera. Håller de unga killarna defensivt? Hur mycket förtroende får de av Roger Rönnberg och tränarstaben?

## Johan Mattsson spelar för Frölunda – men han spelar kanske också för sig själv och ett bra kontrakt någonstans. Med viss löneförhöjning på Niklas Rubin blir Mattsson sannolikt för dyr för 031-klubben nästa säsong.

## Viktor Ekbom har varit borta mycket, Jonathan Sigalet just tillbaka efter att ha coronatestat positivt. Hur påverkar det? Kan de spela enkelt, tryggt, väga upp eventuell bristande tajming?

## Christoffer Ehn tillbaka från avstängning – fyller 25 i dag.

## Utan Joel Lundqvist är det upp till andra att leda, i omklädningsrummet såväl som på isen. Intressant att följa.
Joel är på is men en givetvis en bit bort från spel eftersom det inte ens gått två veckor sedan käkoperatationen. Kanske till en eventuell semifinal; min gissning.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Ni som kommenterar/frågar – det går lite långsamt på sajten en del förmiddagar, jag försöker reda ut varför. Men era kommentarer går igenom, så försök trycka bara en gång. Ledsen för besväret.

***

I den andra åttondelsfinalen tar Malmö emot Färjestad. Sämst rankade åttondelsvinnare möter Växjö i kvartsfinal, bäst rankade tar sig an Rögle. Kvartarna startar på lördag.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Djurgården och Frölunda – två lag som har kapacitet, som haft en del höga toppar i vinter men också för många djupa dalar.
► Det känns fullständigt omöjligt att tippa den här åttondelsfinalen.
► En sak vet jag, dock – klar fördel för dagens vinnare. En play-in- eller åttondelsfinalserie har aldrig vunnits av det lag som förlorat match 1. Men …
► Här laddar ni, här får ni fakta inför, här följer och kommenterar ni matchen. Välkomna!
► En sak till – ingen vanlig Morning Maibag denna annandag påsk-måndag, men i mån av tid svarar jag på en del frågor i den här texten.

Vad: Åttondelsfinal 1, DJURGÅRDEN–FRÖLUNDA
Fortsättning: Match 2, Scandinavium, onsdag, 19.00. Match 3 (vid behov), Scandinavium, torsdag, 19.00.
Var: Hovet
När: 15.00.
TV: C More Hockey, C More Live/cmore.se 14.30.

Senaste matcherna, Djurgården:
Färjestad (h) 3–5
Linköping (h) 2–3
Brynäs (h) 4–1
Frölunda:
Växjö (h) 2–1
Växjö (b) 2–3
Oskarshamn (h) 3–1

Lästips:

* Roger Rönnberg avslappnad: ”Same shit, different day”
* Ett mentalt spel – det här 50/50.
* Brynäs agerande – Hockeysverige skrattar.

ANNONS

## Det talar för Djurgården

* Spetsiga forwards, det går inte att komma ifrån. Rhett Rakhshani och unge jättetalangen William Eklund kan sätta pucken i nät, Eklund kan slå sin gubbe, göra det oväntade. Nicklas Bergfors har gjort 15 mål i vinter, den gamla beprövade slutspelskedjan med honom, enigmatiske men hyperfarlige Dick Axelsson samt smarte centern Sebastian Strandberg kan vinna matcher åt sitt lag.

* Mantas Armalis, den litauiske fotomodellen mellan stolparna, har förmågan att igen bara spika igen sitt mål.

* Bobby Nardella och Marc-André Gragnani är backar som erbjuder bra med poäng. Djurgården behöver dock bli bättre defensivt som helhet än i grundserien – men mot ett Frölunda med effektivitetsproblem kanske det inte är så farligt?

* Djurgården tycks ha fått igång sitt power play, sex mål på de fem senaste matcherna (50-procentigt), tolv på de 14 senaste (29,27).
Frölunda? Ett på de sex senaste (8,33), fem på de 14 senaste (13,89).

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Frölunda.

 

## Det talar för Frölunda

* Det finns en vinnarvana i klubben, även under förra säsongen, som även den slutade med en sjundeplats i SHL, så tog man hem CHL-titeln. Här finns ett antal spelare som har slutspelsrutin, här finns en tränare som har det, och kanske räcker detta för att plocka fram några extra procent, undvika de värsta dalarna från grundserien, spela med lite större marginaler än i grundserien, och även ha en disciplin som gör att Djurgården inte får så många chanser att glänsa i PP.

* Johan Mattsson har sett trygg och säker ut i målet, påmint om guldsäsongen 18/19. Kan han hålla i det är det om inte guld värt så i alla fall ett steg på vägen mot viss framgång.

* Formpil upp rent spelmässigt, känslan är också att Frölunda kommer försöka spela lite enklare, lite tajtare än i grundserien. Kan man undvika att bjuda på mål kan det ibland räcka att göra två egna – som mot Växjö i grundserieepilogen. Slutspelshockey är oftare lite mer målsnål. I det läget blir svagt PP och bristen på effektivitet ett något mindre problem. Inte att problemet försvinner, men det blir något mindre.

* Bredden i laget kan vara tungan på vågen. Alla enheter kan driva spel. Här finns ju kapacitet, ”bara” man inte missar så förbaskat många lägen.

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Djurgården.

 

## Det talar för dagens vinnare

* Allt. Sedan play-in infördes 2013/2014 (kallas åttondelfinaler sedan 2015/2016) har tolv matchserier spelats – samtliga har vunnits av det lag som tagit hem match 1. Sju serier har slutat 2–0, fem har slutat 2–1. Bara så ni vet, rejäl uppförsbacke för lagen som förlorar i eftermiddag.
Å andra sidan – bäst placerade lag har ofta börjat hemma, inte borta som nu. Så vem vet, statistiken kanske inte är att lita på i år?

Så startar Djurgården.
Kedjor:

72 William Eklund–6 Ryan Stoa–49 Rhett Rakhshani
31 Dick Axelsson–29 Sebastian Strandberg–10 Nicklas Bergfors
17 Henrik Eriksson–13 Kalle Östman–85 Michael Haga
62 Manuel Ågren–14 Tom Wandell
91 Linus Andersson
88 Alexander Holtz

Saknas: Jacob Josefson (skadad), Anton Hedman (skadad).

Backar:
4 Marcus Högström–43 Tom Nilsson
7 Bobby Nardella–37 Jesper Pettersson
21 Marc-André Gragnani–56 Robin Norell
18 Simon Johansson

Målvakt:
59 Mantas Armalis (89 Niklas Svedberg)

## Djurgården har inte spelat sedan den 27:e mars, avslutade med två hemmaförluster, mot Linköping och Färjestad, spelet stämde inte alls, faktiskt riskerade Djurgården ett tag att missa slutspel.

## Rhett Rakhshani har haft en ledande roll i laget sedan han anslöt, gjort det bra, 28 poäng på 35 matcher. Hans kedja med superlöftet William Eklund på andra sidan av Ryan Stoa, samt Dick Axelsson & Co, är Djurgårdens stora anfallsvapen.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Bobby Nardella är femma i backarnas poängliga med 7+26, riktigt vass, spelskicklig smart, en spelare att se upp med. Ett annat nordamerikanskt backtillskott, Marc-André Gragnani är tillbaka efter skada. Han har bara gjort fem matcher – men står ändå på fem poäng.

## Förlorade finalen 2019 mot just Frölunda. Skulle älska att ta revansch. Robert Ohlsson mot kompisen Roger Rönnberg, de båda har JVM-guld och SM-guld (Frölunda) tillsammans.

## Har likt Frölunda varit alldeles för mycket upp och ner, pendlat mellan högt och lågt.

## Jacob Josefson är ännu ett offer för hockeyns gissel – hjärnskakningar. Enormt saknad, givetvis. En absolut toppspelare på SHL-nivå. Även Anton Hedman lider av hjärnskakningsproblem, hans hockeyframtid är högst osäker.

***
En annandag är som vilken hockeydag som helst hos O’Learys Avenyn. Varmt välkomna dit. Gynna gärna min partner.

O’Learys Avenyn har gott käk, skön personal, en massa TV-apparater – och alla ”coronaprotokoll” följs givetvis.

Det betyder att ståplats och sedvanligt gôtt ”häng” inte är tillåtet, man behöver sitta vid ett bord, förbokning är således ett gott tips. Använd gärna den här länken, det går också bra att ringa 031-730 49 00 eller mejla avenyn@olearys.se.

Minigolf kan vara en skön uppladdning om ni har en håltimme eller två i påsk.

***

Så startar Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
70 Christoffer Ehn–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–27 Theodor Niederbach
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–59 Simon Hjalmarsson
22 Linus Nässén

Saknas: Joel Lundqvist (skadad), Lucas Raymond (skadad), Joel Mustonen (coronarelaterade återhämtningsbesvär)

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund–56 Jonathan Sigalet
8 Viktor Ekbom
Saknas: Filip Johansson.

Målvakter:
33 Johan Mattsson (41 Niklas Rubin)

## Filip Johansson (förkyld) var ett frågetecken i går, spelar som väntat inte. Han har testat positivt för corona, textade nyss sportchefen Fredrik Sjöström till mig. Viss oro i Frölunda, givetvis. Men än så länge tycks smittan under kontroll. Mattias Norlinder tar Filips plats, Viktor Ekbom uppsatt som extraback.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Jan Mursaks formpil upp, hans samspel med Max Friberg och Robin Alvarez, är kanske enskilt största anledning för Frölundas supportar att hoppas på seger i den här åttondelsfinalen.
Mot Växjö senast fixade Mursak straffen som Theodor Niederbach satte, han var med i förspelet till Anders Grönlunds 2–1 där han själv skymde målvakten Viktor Fasth föredömligt.
Ni läste kanske vad Mursak sa i den här texten:
– Till slut känns det som jag har hittat tillbaka till mitt spel, jag tappade bort det i Schweiz. Det började bra här, men jag var inte konsekvent nog, och när jag blir frustrerad, då har jag en tendens att överarbeta. (…) Jag har fullföljt tacklingar, åkt överallt, men det är inte mitt spel. Vi kan inte alla göra samma saker, någon måste göra saker med pucken, skjuta, sådana saker. Jag talade med Roger (Rönnberg), vi enades om att jag skulle spela mer på mina instinkter. Jag har övat på det på träning och det känns som det betalat sig, jag känner mig bättre med pucken, och som jag sa, det hjälper verkligen med en kedja som verkligen spelar tillsammans.

## Ungdomskedjan har lovat gott, Kalle Henriksson en helt annan spelare som center, Theodor Niederbach finurlig som få, Elmer Söderblom överarbetar ibland men är så när att få det att explodera. Håller de unga killarna defensivt? Hur mycket förtroende får de av Roger Rönnberg och tränarstaben?

## Johan Mattsson spelar för Frölunda – men han spelar kanske också för sig själv och ett bra kontrakt någonstans. Med viss löneförhöjning på Niklas Rubin blir Mattsson sannolikt för dyr för 031-klubben nästa säsong.

## Viktor Ekbom har varit borta mycket, Jonathan Sigalet just tillbaka efter att ha coronatestat positivt. Hur påverkar det? Kan de spela enkelt, tryggt, väga upp eventuell bristande tajming?

## Christoffer Ehn tillbaka från avstängning – fyller 25 i dag.

## Utan Joel Lundqvist är det upp till andra att leda, i omklädningsrummet såväl som på isen. Intressant att följa.
Joel är på is men en givetvis en bit bort från spel eftersom det inte ens gått två veckor sedan käkoperatationen. Kanske till en eventuell semifinal; min gissning.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Ni som kommenterar/frågar – det går lite långsamt på sajten en del förmiddagar, jag försöker reda ut varför. Men era kommentarer går igenom, så försök trycka bara en gång. Ledsen för besväret.

***

I den andra åttondelsfinalen tar Malmö emot Färjestad. Sämst rankade åttondelsvinnare möter Växjö i kvartsfinal, bäst rankade tar sig an Rögle. Kvartarna startar på lördag.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Djurgården och Frölunda – två lag som har kapacitet, som haft en del höga toppar i vinter men också för många djupa dalar.
► Det känns fullständigt omöjligt att tippa den här åttondelsfinalen.
► En sak vet jag, dock – klar fördel för dagens vinnare. En play-in- eller åttondelsfinalserie har aldrig vunnits av det lag som förlorat match 1. Men …
► Här laddar ni, här får ni fakta inför, här följer och kommenterar ni matchen. Välkomna!
► En sak till – ingen vanlig Morning Maibag denna annandag påsk-måndag, men i mån av tid svarar jag på en del frågor i den här texten.

Vad: Åttondelsfinal 1, DJURGÅRDEN–FRÖLUNDA
Fortsättning: Match 2, Scandinavium, onsdag, 19.00. Match 3 (vid behov), Scandinavium, torsdag, 19.00.
Var: Hovet
När: 15.00.
TV: C More Hockey, C More Live/cmore.se 14.30.

Senaste matcherna, Djurgården:
Färjestad (h) 3–5
Linköping (h) 2–3
Brynäs (h) 4–1
Frölunda:
Växjö (h) 2–1
Växjö (b) 2–3
Oskarshamn (h) 3–1

Lästips:

* Roger Rönnberg avslappnad: ”Same shit, different day”
* Ett mentalt spel – det här 50/50.
* Brynäs agerande – Hockeysverige skrattar.

ANNONS

## Det talar för Djurgården

* Spetsiga forwards, det går inte att komma ifrån. Rhett Rakhshani och unge jättetalangen William Eklund kan sätta pucken i nät, Eklund kan slå sin gubbe, göra det oväntade. Nicklas Bergfors har gjort 15 mål i vinter, den gamla beprövade slutspelskedjan med honom, enigmatiske men hyperfarlige Dick Axelsson samt smarte centern Sebastian Strandberg kan vinna matcher åt sitt lag.

* Mantas Armalis, den litauiske fotomodellen mellan stolparna, har förmågan att igen bara spika igen sitt mål.

* Bobby Nardella och Marc-André Gragnani är backar som erbjuder bra med poäng. Djurgården behöver dock bli bättre defensivt som helhet än i grundserien – men mot ett Frölunda med effektivitetsproblem kanske det inte är så farligt?

* Djurgården tycks ha fått igång sitt power play, sex mål på de fem senaste matcherna (50-procentigt), tolv på de 14 senaste (29,27).
Frölunda? Ett på de sex senaste (8,33), fem på de 14 senaste (13,89).

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Frölunda.

 

## Det talar för Frölunda

* Det finns en vinnarvana i klubben, även under förra säsongen, som även den slutade med en sjundeplats i SHL, så tog man hem CHL-titeln. Här finns ett antal spelare som har slutspelsrutin, här finns en tränare som har det, och kanske räcker detta för att plocka fram några extra procent, undvika de värsta dalarna från grundserien, spela med lite större marginaler än i grundserien, och även ha en disciplin som gör att Djurgården inte får så många chanser att glänsa i PP.

* Johan Mattsson har sett trygg och säker ut i målet, påmint om guldsäsongen 18/19. Kan han hålla i det är det om inte guld värt så i alla fall ett steg på vägen mot viss framgång.

* Formpil upp rent spelmässigt, känslan är också att Frölunda kommer försöka spela lite enklare, lite tajtare än i grundserien. Kan man undvika att bjuda på mål kan det ibland räcka att göra två egna – som mot Växjö i grundserieepilogen. Slutspelshockey är oftare lite mer målsnål. I det läget blir svagt PP och bristen på effektivitet ett något mindre problem. Inte att problemet försvinner, men det blir något mindre.

* Bredden i laget kan vara tungan på vågen. Alla enheter kan driva spel. Här finns ju kapacitet, ”bara” man inte missar så förbaskat många lägen.

* Det finns ingen riktig spelmässig trygghet hos motståndaren Djurgården.

 

## Det talar för dagens vinnare

* Allt. Sedan play-in infördes 2013/2014 (kallas åttondelfinaler sedan 2015/2016) har tolv matchserier spelats – samtliga har vunnits av det lag som tagit hem match 1. Sju serier har slutat 2–0, fem har slutat 2–1. Bara så ni vet, rejäl uppförsbacke för lagen som förlorar i eftermiddag.
Å andra sidan – bäst placerade lag har ofta börjat hemma, inte borta som nu. Så vem vet, statistiken kanske inte är att lita på i år?

Så startar Djurgården.
Kedjor:

72 William Eklund–6 Ryan Stoa–49 Rhett Rakhshani
31 Dick Axelsson–29 Sebastian Strandberg–10 Nicklas Bergfors
17 Henrik Eriksson–13 Kalle Östman–85 Michael Haga
62 Manuel Ågren–14 Tom Wandell
91 Linus Andersson
88 Alexander Holtz

Saknas: Jacob Josefson (skadad), Anton Hedman (skadad).

Backar:
4 Marcus Högström–43 Tom Nilsson
7 Bobby Nardella–37 Jesper Pettersson
21 Marc-André Gragnani–56 Robin Norell
18 Simon Johansson

Målvakt:
59 Mantas Armalis (89 Niklas Svedberg)

## Djurgården har inte spelat sedan den 27:e mars, avslutade med två hemmaförluster, mot Linköping och Färjestad, spelet stämde inte alls, faktiskt riskerade Djurgården ett tag att missa slutspel.

## Rhett Rakhshani har haft en ledande roll i laget sedan han anslöt, gjort det bra, 28 poäng på 35 matcher. Hans kedja med superlöftet William Eklund på andra sidan av Ryan Stoa, samt Dick Axelsson & Co, är Djurgårdens stora anfallsvapen.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

## Bobby Nardella är femma i backarnas poängliga med 7+26, riktigt vass, spelskicklig smart, en spelare att se upp med. Ett annat nordamerikanskt backtillskott, Marc-André Gragnani är tillbaka efter skada. Han har bara gjort fem matcher – men står ändå på fem poäng.

## Förlorade finalen 2019 mot just Frölunda. Skulle älska att ta revansch. Robert Ohlsson mot kompisen Roger Rönnberg, de båda har JVM-guld och SM-guld (Frölunda) tillsammans.

## Har likt Frölunda varit alldeles för mycket upp och ner, pendlat mellan högt och lågt.

## Jacob Josefson är ännu ett offer för hockeyns gissel – hjärnskakningar. Enormt saknad, givetvis. En absolut toppspelare på SHL-nivå. Även Anton Hedman lider av hjärnskakningsproblem, hans hockeyframtid är högst osäker.

***
En annandag är som vilken hockeydag som helst hos O’Learys Avenyn. Varmt välkomna dit. Gynna gärna min partner.

O’Learys Avenyn har gott käk, skön personal, en massa TV-apparater – och alla ”coronaprotokoll” följs givetvis.

Det betyder att ståplats och sedvanligt gôtt ”häng” inte är tillåtet, man behöver sitta vid ett bord, förbokning är således ett gott tips. Använd gärna den här länken, det går också bra att ringa 031-730 49 00 eller mejla avenyn@olearys.se.

Minigolf kan vara en skön uppladdning om ni har en håltimme eller två i påsk.

***

Så startar Frölunda.
Kedjor:

17 Robin Alvarez–9 Jan Mursak–12 Max Friberg
70 Christoffer Ehn–72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–27 Theodor Niederbach
51 Mats Rosseli Olsen–31 Nicklas Lasu–59 Simon Hjalmarsson
22 Linus Nässén

Saknas: Joel Lundqvist (skadad), Lucas Raymond (skadad), Joel Mustonen (coronarelaterade återhämtningsbesvär)

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund–56 Jonathan Sigalet
8 Viktor Ekbom
Saknas: Filip Johansson.

Målvakter:
33 Johan Mattsson (41 Niklas Rubin)

## Filip Johansson (förkyld) var ett frågetecken i går, spelar som väntat inte. Han har testat positivt för corona, textade nyss sportchefen Fredrik Sjöström till mig. Viss oro i Frölunda, givetvis. Men än så länge tycks smittan under kontroll. Mattias Norlinder tar Filips plats, Viktor Ekbom uppsatt som extraback.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Jan Mursaks formpil upp, hans samspel med Max Friberg och Robin Alvarez, är kanske enskilt största anledning för Frölundas supportar att hoppas på seger i den här åttondelsfinalen.
Mot Växjö senast fixade Mursak straffen som Theodor Niederbach satte, han var med i förspelet till Anders Grönlunds 2–1 där han själv skymde målvakten Viktor Fasth föredömligt.
Ni läste kanske vad Mursak sa i den här texten:
– Till slut känns det som jag har hittat tillbaka till mitt spel, jag tappade bort det i Schweiz. Det började bra här, men jag var inte konsekvent nog, och när jag blir frustrerad, då har jag en tendens att överarbeta. (…) Jag har fullföljt tacklingar, åkt överallt, men det är inte mitt spel. Vi kan inte alla göra samma saker, någon måste göra saker med pucken, skjuta, sådana saker. Jag talade med Roger (Rönnberg), vi enades om att jag skulle spela mer på mina instinkter. Jag har övat på det på träning och det känns som det betalat sig, jag känner mig bättre med pucken, och som jag sa, det hjälper verkligen med en kedja som verkligen spelar tillsammans.

## Ungdomskedjan har lovat gott, Kalle Henriksson en helt annan spelare som center, Theodor Niederbach finurlig som få, Elmer Söderblom överarbetar ibland men är så när att få det att explodera. Håller de unga killarna defensivt? Hur mycket förtroende får de av Roger Rönnberg och tränarstaben?

## Johan Mattsson spelar för Frölunda – men han spelar kanske också för sig själv och ett bra kontrakt någonstans. Med viss löneförhöjning på Niklas Rubin blir Mattsson sannolikt för dyr för 031-klubben nästa säsong.

## Viktor Ekbom har varit borta mycket, Jonathan Sigalet just tillbaka efter att ha coronatestat positivt. Hur påverkar det? Kan de spela enkelt, tryggt, väga upp eventuell bristande tajming?

## Christoffer Ehn tillbaka från avstängning – fyller 25 i dag.

## Utan Joel Lundqvist är det upp till andra att leda, i omklädningsrummet såväl som på isen. Intressant att följa.
Joel är på is men en givetvis en bit bort från spel eftersom det inte ens gått två veckor sedan käkoperatationen. Kanske till en eventuell semifinal; min gissning.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

***

Ni som kommenterar/frågar – det går lite långsamt på sajten en del förmiddagar, jag försöker reda ut varför. Men era kommentarer går igenom, så försök trycka bara en gång. Ledsen för besväret.

***

I den andra åttondelsfinalen tar Malmö emot Färjestad. Sämst rankade åttondelsvinnare möter Växjö i kvartsfinal, bäst rankade tar sig an Rögle. Kvartarna startar på lördag.

***

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt