Godkänt – men nu behöver Frölunda ställa några obekväma frågor

Godkänt – men nu behöver Frölunda ställa några obekväma frågor

Godkänt – men nu behöver Frölunda ställa några obekväma frågor

Godkänt – men nu behöver Frölunda ställa några obekväma frågor

Frölundas säsong är över, rent resultatmässigt (fyra, semifinal) är den förstås godkänd, helt okej.
Mittenlaget blev ett topplag igen.
Men – ledningen har nu många obekväma, och mycket viktiga, frågor att ställa. Om det ska bli mer än så här. Och det är ju ändå ambitionen för en klubb som Frölunda.
Häng med, läs, fundera och tyck.

Här tog det slut för Frölunda säsongen 21/22, uppe i Luleå. Nu måste tuffa frågor ställas om klubben vill ta ett steg till. Foto: C MORE (skärmdump)

DET VAR ALDRIG nära uppe i Luleå, kanske, kanske om Frölunda hållit 1–1 in i första vilan, men … nej, det var liksom tomt i tanken, tröttkört, kraftlöst, 1–4 talande siffror till slut. Stundtals klasskillnad mellan ett hemmalag som fått ihop alla bitar och ett bortalag där kroppsspråket var tydligt: ”Vi räcker inte till.”

Ingen skam att inte göra det mot Luleå, jag tror Färjestad (?) kommer få det tufft i finalen (men oj, så jag ser fram emot den).

Det var ändå slående hur mycket som gick igen i ett Frölunda som borde ha slagits för livet – offensiven och passningsspelet var alldeles för dåligt, försvarsspelet för virrigt, power play icke existerande. Just den spelformen, den som är så beroende av självförtroende, det var nästan sorgligt att se.

Den här lördagen var även Matt Tomkins målvaktsspel på tok för svagt, det betydde att Luleå kunde defilera till SM-final.

ANNONS

Låt oss släppa matchen, anlägga ett bredare synsätt, så här:

Frölunda gick från två år i mitten av SHL till att bli något slags topplag igen, hade kanske lite flyt när man fick möta ett sargat Växjö i kvartsfinal , en fjärdeplats och sedan utslaget av ett mycket bra Luleå i semifinal – det är ändå okej, tvivelsutan.

Men Frölunda vill förstås mer, och då finns ett antal obekväma frågor som Frölunda behöver ta tag i, den sportsliga ledningen men även styrelsen som har ett stort ansvar här. Notera att ”ställa frågor” inte alls är samma sak som att allt är åt helsike, att allt måste göras om, att allt är klart i förväg, bara just att frågorna måste ställas – utan rädsla för vad svaren kan bli.


## Lagbygget?

Än en gång går det att konstatera att Frölunda brast i målskytte, i ren skicklighetsnivå, inte minst när det gäller att bryta ner tajta, låga försvar.

Tränar man rätt?

Gör man rätt saker?

Släpper man spelarnas fantasi nog fri?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det dröjde till en bit in på året innan Radan Lenc värvades, en spelare som kan skjuta, som kan göra mål, före det nöjde sig Frölunda med att värva passningsgenier som Ryan Lasch och Michael Spacek, man hoppades att med bättre passningar skulle fler mål göras.

Stundtals var det också så, stundtals syntes bristerna, inte minst i semifinalserien.

I längden går det inte att driva spel och hänvisa till ”om vi bara fått första målet”, man behöver bygga lag som får det att hända, som fixar det sporten går ut på.

Träna annorlunda?

Spela annorlunda?

Värva annorlunda?

Frölundas ledning måste ställa sig sådana frågor, även fundera på om det är något fel när laget, med bara få omgångar kvar av grundserien, forfarande behöver jobba på att ”komma samman” och varför hösten ånyo var klart bättre än våren.


## Spelsättet?

När Frölunda är som bäst är det fantastiskt underhållande att se, fart och fysik, puckkontroll, chansskapande. Inget SHL-lag kan dominera och driva spel som Frölunda. Men man är inte alltid som bäst, framför allt gör man inte alltid mål (se ovan), och jag upplever – även om tränaren Roger Rönnberg säkert med emfas argumenterar emot – att Frölunda skulle behöva fler vägar att köra på, just de dagar då ”press och attack” inte ger resultat.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

De flesta motståndarcoacher vet exakt vad de ska förvänta sig mot Frölunda. Är det bra? Varför inte chocka i fem, tio minuter och lämna över initiativet till motståndaren, köra lite ”mind games”, ha fler alternativ i spelboken?

Det är också att problem att det ännu inte uppfunnits något vaccin mot ”Frölundasjukan”, alltså det här med att det blir för runt, att spelare väljer bort skottlägen. Även Radan Lenc hamnade här, trots bara några månader i klubben.

Tänkta stjärnor som Lasch och Spacek, inte alls bra nog i semifinalen, Lasch dock i kvartsfinalen. Bara deras fel? Finns andra skäl? Lasch nämndes ju under säsongen på samma nivå som Linus Omark – i semifinalspelet var amerikanen och svensken på helt olika nivåer.

Power play, bara bra under hösten. Vilka bär störst skuld? Spelarna, tränarna? Oerhört viktigt att våga vara tuff i utvärderingen här, för detta var en stor anledning till att Frölunda till slut var chanslöst mot Luleå.


## Tränarstaben?

Efter två SM-guld och fyra CHL-triumfer borde Roger Rönnberg sannolikt stå som staty utanför Scandinavium. Instrumental i förvandlingen som inledds 2013 och som gjorde Frölunda till en maktfaktor i svensk hockey.

Är det därför givet att han och tränarstaben ska fortsätta? Frågan kan tyckas dum eftersom kontraktet löper till 2025, men jag anser att den måste ställas.

Roger Rönnberg ger instruktioner under en bortamatch under säsongen. Foto: C MORE (skärmdump)

Svaret, tror jag, bottnar i om Rönnberg och hans kolleger kan fortsätta utvecklas, ett steg kom i vinter då presspelet blev mindre aggressivt, men det behövs mer.

Jag upplever fortfarande att Frölunda för mycket bestämmer sig för ett sätt att spela, vissa spelare att lita på, och när verkligheten inte överensstämmer med det man önskar – då görs ingen anpassning.

Det här att fortsätta spela icke-fungerande PP1 i torsdags var ju ett typexempel. Och Niklas Rubin blev oerhört styvmoderligt behandlad, trots att han inte alls var sämre än Matt Tomkins. Relationen mellan Rubin och Roger Rönnberg ska ha varit frostig, fick jag höra, i alla fall i höstas. Sådant ska förstås inte påverka, likväl stort frågetecken för matchningen.

Tomkins visste att tanken med hans sejour var att den bara skulle bli ettårig, det var känt att Lasse Johansson skulle ansluta hösten 2022, ändå lät han det faktum att han inte fick stanna i Göteborg påverka honom, berättade kanadensaren för aftonbladet.se. Jag finner det märkligt. Än mer så att Frölunda då gick med honom som nummer 1.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, även vad gäller tränarstaben behöver alltså frågor ställas, som:

Ser Frölundas ledning att det kommer bli bättre nästa år vad gäller coachning, förändra matchbilder, spela heta spelare?

Om ja – utmärkt.

Om nej – då är det faktiskt läge att på allvar se över även tränarsidan, detta eftersom klubben och dess anhängare alltid är större än individerna.


## Utvecklingen?

Simon Edvinsson – wow! Elmer Söderblom – rätt mycket wow här också. Men sedan Jacob Peterson gick till Färjestad för att få utveckling har centern Kalle Henriksson inte alls fått till det, nu är det Theodor Niederbach som lämnar för Rögle eftersom han inte litar på ledningen vad gäller speltid och förtroende.

Två sidor av myntet? Absolut. Spelare har eget ansvar. Men det skickar ingen bra signal ut i Hockeysverige när Niederbach lämnar Frölunda, givet att juniorlagen inte heller gått bra de senaste säsongerna så finns även här skäl till att vända på stenar.

”Gör vi verkligen allt rätt? Om inte, vad är det vi gör fel, varför, hur kan vi göra det bättre?”

***

Inför nästa säsong försvinner Matt Tomkins och Niklas Rubin, Simon Edvinsson, Viktor Ekbom, Stefan Elliott, Mattias Norlinder, Jens Olsson, Theodor Niederbach, Kalle Henriksson och säkert Elmer Söderblom.

Johan Sundström? Jag förutsätter att det blir en skilsmässa här, vore absurt att fortsätta betala närmare 300 000 i månaden för en spelare som inte platsar.

Sundström fick 5.38 i semifinal 5. 5.38! Ni ser ju själva. Göteborgaren lär köpas ut, kontraktet brytas, så som skedde med Sebastian Stålberg, ni vet.

Nedan 22/23-truppen som vi vet nu, jag förutsätter att Frölunda ser behovet av en bra back och i alla fall två forwards som har offensiv fantasi och målskytte som kvalitéer.

Givet att alla andra med kontrakt blir kvar? Nej, inget i den här branschen är givet. Det kommer mera i vår, lita på det. Nu får Frölunda flyga hem, andas, nästa vecka blir det mer i avdelning intervjuer och analyser.

 

FRÖLUNDA 22/23
Målvakter:
Lars Johansson
* från SKA St Petersburg
Frederik Dichow
* från Kristianstad

Backar:
Christian Folin
Andreas Borgman
Filip Johansson
Anders Grönlund
Pontus Johansson
* från Djurgården
Filip Hasa
* från Modo
Lucas Nordsäter
* från Södertälje
NY

Centrar
Patrik Carlsson
Michael Spacek
Nicklas Lasu
Joel Lundqvist

Ytterforwards
Max Friberg
Ryan Lasch
Radan Lenc
Jan Mursak
Jacob Nilsson
Linus Nässén
Mats Rosseli Olsen
NY
NY
* Frölunda lär dessutom låta några av Ludwig Persson, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa och Joel Ratkovic Berndtsson vara med och konkurrera om speltid, för någon eller några väntar troligen utlån.

***

 

Frölundas säsong är över, rent resultatmässigt (fyra, semifinal) är den förstås godkänd, helt okej.
Mittenlaget blev ett topplag igen.
Men – ledningen har nu många obekväma, och mycket viktiga, frågor att ställa. Om det ska bli mer än så här. Och det är ju ändå ambitionen för en klubb som Frölunda.
Häng med, läs, fundera och tyck.

Här tog det slut för Frölunda säsongen 21/22, uppe i Luleå. Nu måste tuffa frågor ställas om klubben vill ta ett steg till. Foto: C MORE (skärmdump)

DET VAR ALDRIG nära uppe i Luleå, kanske, kanske om Frölunda hållit 1–1 in i första vilan, men … nej, det var liksom tomt i tanken, tröttkört, kraftlöst, 1–4 talande siffror till slut. Stundtals klasskillnad mellan ett hemmalag som fått ihop alla bitar och ett bortalag där kroppsspråket var tydligt: ”Vi räcker inte till.”

Ingen skam att inte göra det mot Luleå, jag tror Färjestad (?) kommer få det tufft i finalen (men oj, så jag ser fram emot den).

Det var ändå slående hur mycket som gick igen i ett Frölunda som borde ha slagits för livet – offensiven och passningsspelet var alldeles för dåligt, försvarsspelet för virrigt, power play icke existerande. Just den spelformen, den som är så beroende av självförtroende, det var nästan sorgligt att se.

Den här lördagen var även Matt Tomkins målvaktsspel på tok för svagt, det betydde att Luleå kunde defilera till SM-final.

ANNONS

Låt oss släppa matchen, anlägga ett bredare synsätt, så här:

Frölunda gick från två år i mitten av SHL till att bli något slags topplag igen, hade kanske lite flyt när man fick möta ett sargat Växjö i kvartsfinal , en fjärdeplats och sedan utslaget av ett mycket bra Luleå i semifinal – det är ändå okej, tvivelsutan.

Men Frölunda vill förstås mer, och då finns ett antal obekväma frågor som Frölunda behöver ta tag i, den sportsliga ledningen men även styrelsen som har ett stort ansvar här. Notera att ”ställa frågor” inte alls är samma sak som att allt är åt helsike, att allt måste göras om, att allt är klart i förväg, bara just att frågorna måste ställas – utan rädsla för vad svaren kan bli.


## Lagbygget?

Än en gång går det att konstatera att Frölunda brast i målskytte, i ren skicklighetsnivå, inte minst när det gäller att bryta ner tajta, låga försvar.

Tränar man rätt?

Gör man rätt saker?

Släpper man spelarnas fantasi nog fri?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det dröjde till en bit in på året innan Radan Lenc värvades, en spelare som kan skjuta, som kan göra mål, före det nöjde sig Frölunda med att värva passningsgenier som Ryan Lasch och Michael Spacek, man hoppades att med bättre passningar skulle fler mål göras.

Stundtals var det också så, stundtals syntes bristerna, inte minst i semifinalserien.

I längden går det inte att driva spel och hänvisa till ”om vi bara fått första målet”, man behöver bygga lag som får det att hända, som fixar det sporten går ut på.

Träna annorlunda?

Spela annorlunda?

Värva annorlunda?

Frölundas ledning måste ställa sig sådana frågor, även fundera på om det är något fel när laget, med bara få omgångar kvar av grundserien, forfarande behöver jobba på att ”komma samman” och varför hösten ånyo var klart bättre än våren.


## Spelsättet?

När Frölunda är som bäst är det fantastiskt underhållande att se, fart och fysik, puckkontroll, chansskapande. Inget SHL-lag kan dominera och driva spel som Frölunda. Men man är inte alltid som bäst, framför allt gör man inte alltid mål (se ovan), och jag upplever – även om tränaren Roger Rönnberg säkert med emfas argumenterar emot – att Frölunda skulle behöva fler vägar att köra på, just de dagar då ”press och attack” inte ger resultat.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

De flesta motståndarcoacher vet exakt vad de ska förvänta sig mot Frölunda. Är det bra? Varför inte chocka i fem, tio minuter och lämna över initiativet till motståndaren, köra lite ”mind games”, ha fler alternativ i spelboken?

Det är också att problem att det ännu inte uppfunnits något vaccin mot ”Frölundasjukan”, alltså det här med att det blir för runt, att spelare väljer bort skottlägen. Även Radan Lenc hamnade här, trots bara några månader i klubben.

Tänkta stjärnor som Lasch och Spacek, inte alls bra nog i semifinalen, Lasch dock i kvartsfinalen. Bara deras fel? Finns andra skäl? Lasch nämndes ju under säsongen på samma nivå som Linus Omark – i semifinalspelet var amerikanen och svensken på helt olika nivåer.

Power play, bara bra under hösten. Vilka bär störst skuld? Spelarna, tränarna? Oerhört viktigt att våga vara tuff i utvärderingen här, för detta var en stor anledning till att Frölunda till slut var chanslöst mot Luleå.


## Tränarstaben?

Efter två SM-guld och fyra CHL-triumfer borde Roger Rönnberg sannolikt stå som staty utanför Scandinavium. Instrumental i förvandlingen som inledds 2013 och som gjorde Frölunda till en maktfaktor i svensk hockey.

Är det därför givet att han och tränarstaben ska fortsätta? Frågan kan tyckas dum eftersom kontraktet löper till 2025, men jag anser att den måste ställas.

Roger Rönnberg ger instruktioner under en bortamatch under säsongen. Foto: C MORE (skärmdump)

Svaret, tror jag, bottnar i om Rönnberg och hans kolleger kan fortsätta utvecklas, ett steg kom i vinter då presspelet blev mindre aggressivt, men det behövs mer.

Jag upplever fortfarande att Frölunda för mycket bestämmer sig för ett sätt att spela, vissa spelare att lita på, och när verkligheten inte överensstämmer med det man önskar – då görs ingen anpassning.

Det här att fortsätta spela icke-fungerande PP1 i torsdags var ju ett typexempel. Och Niklas Rubin blev oerhört styvmoderligt behandlad, trots att han inte alls var sämre än Matt Tomkins. Relationen mellan Rubin och Roger Rönnberg ska ha varit frostig, fick jag höra, i alla fall i höstas. Sådant ska förstås inte påverka, likväl stort frågetecken för matchningen.

Tomkins visste att tanken med hans sejour var att den bara skulle bli ettårig, det var känt att Lasse Johansson skulle ansluta hösten 2022, ändå lät han det faktum att han inte fick stanna i Göteborg påverka honom, berättade kanadensaren för aftonbladet.se. Jag finner det märkligt. Än mer så att Frölunda då gick med honom som nummer 1.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, även vad gäller tränarstaben behöver alltså frågor ställas, som:

Ser Frölundas ledning att det kommer bli bättre nästa år vad gäller coachning, förändra matchbilder, spela heta spelare?

Om ja – utmärkt.

Om nej – då är det faktiskt läge att på allvar se över även tränarsidan, detta eftersom klubben och dess anhängare alltid är större än individerna.


## Utvecklingen?

Simon Edvinsson – wow! Elmer Söderblom – rätt mycket wow här också. Men sedan Jacob Peterson gick till Färjestad för att få utveckling har centern Kalle Henriksson inte alls fått till det, nu är det Theodor Niederbach som lämnar för Rögle eftersom han inte litar på ledningen vad gäller speltid och förtroende.

Två sidor av myntet? Absolut. Spelare har eget ansvar. Men det skickar ingen bra signal ut i Hockeysverige när Niederbach lämnar Frölunda, givet att juniorlagen inte heller gått bra de senaste säsongerna så finns även här skäl till att vända på stenar.

”Gör vi verkligen allt rätt? Om inte, vad är det vi gör fel, varför, hur kan vi göra det bättre?”

***

Inför nästa säsong försvinner Matt Tomkins och Niklas Rubin, Simon Edvinsson, Viktor Ekbom, Stefan Elliott, Mattias Norlinder, Jens Olsson, Theodor Niederbach, Kalle Henriksson och säkert Elmer Söderblom.

Johan Sundström? Jag förutsätter att det blir en skilsmässa här, vore absurt att fortsätta betala närmare 300 000 i månaden för en spelare som inte platsar.

Sundström fick 5.38 i semifinal 5. 5.38! Ni ser ju själva. Göteborgaren lär köpas ut, kontraktet brytas, så som skedde med Sebastian Stålberg, ni vet.

Nedan 22/23-truppen som vi vet nu, jag förutsätter att Frölunda ser behovet av en bra back och i alla fall två forwards som har offensiv fantasi och målskytte som kvalitéer.

Givet att alla andra med kontrakt blir kvar? Nej, inget i den här branschen är givet. Det kommer mera i vår, lita på det. Nu får Frölunda flyga hem, andas, nästa vecka blir det mer i avdelning intervjuer och analyser.

 

FRÖLUNDA 22/23
Målvakter:
Lars Johansson
* från SKA St Petersburg
Frederik Dichow
* från Kristianstad

Backar:
Christian Folin
Andreas Borgman
Filip Johansson
Anders Grönlund
Pontus Johansson
* från Djurgården
Filip Hasa
* från Modo
Lucas Nordsäter
* från Södertälje
NY

Centrar
Patrik Carlsson
Michael Spacek
Nicklas Lasu
Joel Lundqvist

Ytterforwards
Max Friberg
Ryan Lasch
Radan Lenc
Jan Mursak
Jacob Nilsson
Linus Nässén
Mats Rosseli Olsen
NY
NY
* Frölunda lär dessutom låta några av Ludwig Persson, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa och Joel Ratkovic Berndtsson vara med och konkurrera om speltid, för någon eller några väntar troligen utlån.

***

 

Frölundas säsong är över, rent resultatmässigt (fyra, semifinal) är den förstås godkänd, helt okej.
Mittenlaget blev ett topplag igen.
Men – ledningen har nu många obekväma, och mycket viktiga, frågor att ställa. Om det ska bli mer än så här. Och det är ju ändå ambitionen för en klubb som Frölunda.
Häng med, läs, fundera och tyck.

Här tog det slut för Frölunda säsongen 21/22, uppe i Luleå. Nu måste tuffa frågor ställas om klubben vill ta ett steg till. Foto: C MORE (skärmdump)

DET VAR ALDRIG nära uppe i Luleå, kanske, kanske om Frölunda hållit 1–1 in i första vilan, men … nej, det var liksom tomt i tanken, tröttkört, kraftlöst, 1–4 talande siffror till slut. Stundtals klasskillnad mellan ett hemmalag som fått ihop alla bitar och ett bortalag där kroppsspråket var tydligt: ”Vi räcker inte till.”

Ingen skam att inte göra det mot Luleå, jag tror Färjestad (?) kommer få det tufft i finalen (men oj, så jag ser fram emot den).

Det var ändå slående hur mycket som gick igen i ett Frölunda som borde ha slagits för livet – offensiven och passningsspelet var alldeles för dåligt, försvarsspelet för virrigt, power play icke existerande. Just den spelformen, den som är så beroende av självförtroende, det var nästan sorgligt att se.

Den här lördagen var även Matt Tomkins målvaktsspel på tok för svagt, det betydde att Luleå kunde defilera till SM-final.

ANNONS

Låt oss släppa matchen, anlägga ett bredare synsätt, så här:

Frölunda gick från två år i mitten av SHL till att bli något slags topplag igen, hade kanske lite flyt när man fick möta ett sargat Växjö i kvartsfinal , en fjärdeplats och sedan utslaget av ett mycket bra Luleå i semifinal – det är ändå okej, tvivelsutan.

Men Frölunda vill förstås mer, och då finns ett antal obekväma frågor som Frölunda behöver ta tag i, den sportsliga ledningen men även styrelsen som har ett stort ansvar här. Notera att ”ställa frågor” inte alls är samma sak som att allt är åt helsike, att allt måste göras om, att allt är klart i förväg, bara just att frågorna måste ställas – utan rädsla för vad svaren kan bli.


## Lagbygget?

Än en gång går det att konstatera att Frölunda brast i målskytte, i ren skicklighetsnivå, inte minst när det gäller att bryta ner tajta, låga försvar.

Tränar man rätt?

Gör man rätt saker?

Släpper man spelarnas fantasi nog fri?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det dröjde till en bit in på året innan Radan Lenc värvades, en spelare som kan skjuta, som kan göra mål, före det nöjde sig Frölunda med att värva passningsgenier som Ryan Lasch och Michael Spacek, man hoppades att med bättre passningar skulle fler mål göras.

Stundtals var det också så, stundtals syntes bristerna, inte minst i semifinalserien.

I längden går det inte att driva spel och hänvisa till ”om vi bara fått första målet”, man behöver bygga lag som får det att hända, som fixar det sporten går ut på.

Träna annorlunda?

Spela annorlunda?

Värva annorlunda?

Frölundas ledning måste ställa sig sådana frågor, även fundera på om det är något fel när laget, med bara få omgångar kvar av grundserien, forfarande behöver jobba på att ”komma samman” och varför hösten ånyo var klart bättre än våren.


## Spelsättet?

När Frölunda är som bäst är det fantastiskt underhållande att se, fart och fysik, puckkontroll, chansskapande. Inget SHL-lag kan dominera och driva spel som Frölunda. Men man är inte alltid som bäst, framför allt gör man inte alltid mål (se ovan), och jag upplever – även om tränaren Roger Rönnberg säkert med emfas argumenterar emot – att Frölunda skulle behöva fler vägar att köra på, just de dagar då ”press och attack” inte ger resultat.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

De flesta motståndarcoacher vet exakt vad de ska förvänta sig mot Frölunda. Är det bra? Varför inte chocka i fem, tio minuter och lämna över initiativet till motståndaren, köra lite ”mind games”, ha fler alternativ i spelboken?

Det är också att problem att det ännu inte uppfunnits något vaccin mot ”Frölundasjukan”, alltså det här med att det blir för runt, att spelare väljer bort skottlägen. Även Radan Lenc hamnade här, trots bara några månader i klubben.

Tänkta stjärnor som Lasch och Spacek, inte alls bra nog i semifinalen, Lasch dock i kvartsfinalen. Bara deras fel? Finns andra skäl? Lasch nämndes ju under säsongen på samma nivå som Linus Omark – i semifinalspelet var amerikanen och svensken på helt olika nivåer.

Power play, bara bra under hösten. Vilka bär störst skuld? Spelarna, tränarna? Oerhört viktigt att våga vara tuff i utvärderingen här, för detta var en stor anledning till att Frölunda till slut var chanslöst mot Luleå.


## Tränarstaben?

Efter två SM-guld och fyra CHL-triumfer borde Roger Rönnberg sannolikt stå som staty utanför Scandinavium. Instrumental i förvandlingen som inledds 2013 och som gjorde Frölunda till en maktfaktor i svensk hockey.

Är det därför givet att han och tränarstaben ska fortsätta? Frågan kan tyckas dum eftersom kontraktet löper till 2025, men jag anser att den måste ställas.

Roger Rönnberg ger instruktioner under en bortamatch under säsongen. Foto: C MORE (skärmdump)

Svaret, tror jag, bottnar i om Rönnberg och hans kolleger kan fortsätta utvecklas, ett steg kom i vinter då presspelet blev mindre aggressivt, men det behövs mer.

Jag upplever fortfarande att Frölunda för mycket bestämmer sig för ett sätt att spela, vissa spelare att lita på, och när verkligheten inte överensstämmer med det man önskar – då görs ingen anpassning.

Det här att fortsätta spela icke-fungerande PP1 i torsdags var ju ett typexempel. Och Niklas Rubin blev oerhört styvmoderligt behandlad, trots att han inte alls var sämre än Matt Tomkins. Relationen mellan Rubin och Roger Rönnberg ska ha varit frostig, fick jag höra, i alla fall i höstas. Sådant ska förstås inte påverka, likväl stort frågetecken för matchningen.

Tomkins visste att tanken med hans sejour var att den bara skulle bli ettårig, det var känt att Lasse Johansson skulle ansluta hösten 2022, ändå lät han det faktum att han inte fick stanna i Göteborg påverka honom, berättade kanadensaren för aftonbladet.se. Jag finner det märkligt. Än mer så att Frölunda då gick med honom som nummer 1.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, även vad gäller tränarstaben behöver alltså frågor ställas, som:

Ser Frölundas ledning att det kommer bli bättre nästa år vad gäller coachning, förändra matchbilder, spela heta spelare?

Om ja – utmärkt.

Om nej – då är det faktiskt läge att på allvar se över även tränarsidan, detta eftersom klubben och dess anhängare alltid är större än individerna.


## Utvecklingen?

Simon Edvinsson – wow! Elmer Söderblom – rätt mycket wow här också. Men sedan Jacob Peterson gick till Färjestad för att få utveckling har centern Kalle Henriksson inte alls fått till det, nu är det Theodor Niederbach som lämnar för Rögle eftersom han inte litar på ledningen vad gäller speltid och förtroende.

Två sidor av myntet? Absolut. Spelare har eget ansvar. Men det skickar ingen bra signal ut i Hockeysverige när Niederbach lämnar Frölunda, givet att juniorlagen inte heller gått bra de senaste säsongerna så finns även här skäl till att vända på stenar.

”Gör vi verkligen allt rätt? Om inte, vad är det vi gör fel, varför, hur kan vi göra det bättre?”

***

Inför nästa säsong försvinner Matt Tomkins och Niklas Rubin, Simon Edvinsson, Viktor Ekbom, Stefan Elliott, Mattias Norlinder, Jens Olsson, Theodor Niederbach, Kalle Henriksson och säkert Elmer Söderblom.

Johan Sundström? Jag förutsätter att det blir en skilsmässa här, vore absurt att fortsätta betala närmare 300 000 i månaden för en spelare som inte platsar.

Sundström fick 5.38 i semifinal 5. 5.38! Ni ser ju själva. Göteborgaren lär köpas ut, kontraktet brytas, så som skedde med Sebastian Stålberg, ni vet.

Nedan 22/23-truppen som vi vet nu, jag förutsätter att Frölunda ser behovet av en bra back och i alla fall två forwards som har offensiv fantasi och målskytte som kvalitéer.

Givet att alla andra med kontrakt blir kvar? Nej, inget i den här branschen är givet. Det kommer mera i vår, lita på det. Nu får Frölunda flyga hem, andas, nästa vecka blir det mer i avdelning intervjuer och analyser.

 

FRÖLUNDA 22/23
Målvakter:
Lars Johansson
* från SKA St Petersburg
Frederik Dichow
* från Kristianstad

Backar:
Christian Folin
Andreas Borgman
Filip Johansson
Anders Grönlund
Pontus Johansson
* från Djurgården
Filip Hasa
* från Modo
Lucas Nordsäter
* från Södertälje
NY

Centrar
Patrik Carlsson
Michael Spacek
Nicklas Lasu
Joel Lundqvist

Ytterforwards
Max Friberg
Ryan Lasch
Radan Lenc
Jan Mursak
Jacob Nilsson
Linus Nässén
Mats Rosseli Olsen
NY
NY
* Frölunda lär dessutom låta några av Ludwig Persson, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa och Joel Ratkovic Berndtsson vara med och konkurrera om speltid, för någon eller några väntar troligen utlån.

***

 

Frölundas säsong är över, rent resultatmässigt (fyra, semifinal) är den förstås godkänd, helt okej.
Mittenlaget blev ett topplag igen.
Men – ledningen har nu många obekväma, och mycket viktiga, frågor att ställa. Om det ska bli mer än så här. Och det är ju ändå ambitionen för en klubb som Frölunda.
Häng med, läs, fundera och tyck.

Här tog det slut för Frölunda säsongen 21/22, uppe i Luleå. Nu måste tuffa frågor ställas om klubben vill ta ett steg till. Foto: C MORE (skärmdump)

DET VAR ALDRIG nära uppe i Luleå, kanske, kanske om Frölunda hållit 1–1 in i första vilan, men … nej, det var liksom tomt i tanken, tröttkört, kraftlöst, 1–4 talande siffror till slut. Stundtals klasskillnad mellan ett hemmalag som fått ihop alla bitar och ett bortalag där kroppsspråket var tydligt: ”Vi räcker inte till.”

Ingen skam att inte göra det mot Luleå, jag tror Färjestad (?) kommer få det tufft i finalen (men oj, så jag ser fram emot den).

Det var ändå slående hur mycket som gick igen i ett Frölunda som borde ha slagits för livet – offensiven och passningsspelet var alldeles för dåligt, försvarsspelet för virrigt, power play icke existerande. Just den spelformen, den som är så beroende av självförtroende, det var nästan sorgligt att se.

Den här lördagen var även Matt Tomkins målvaktsspel på tok för svagt, det betydde att Luleå kunde defilera till SM-final.

ANNONS

Låt oss släppa matchen, anlägga ett bredare synsätt, så här:

Frölunda gick från två år i mitten av SHL till att bli något slags topplag igen, hade kanske lite flyt när man fick möta ett sargat Växjö i kvartsfinal , en fjärdeplats och sedan utslaget av ett mycket bra Luleå i semifinal – det är ändå okej, tvivelsutan.

Men Frölunda vill förstås mer, och då finns ett antal obekväma frågor som Frölunda behöver ta tag i, den sportsliga ledningen men även styrelsen som har ett stort ansvar här. Notera att ”ställa frågor” inte alls är samma sak som att allt är åt helsike, att allt måste göras om, att allt är klart i förväg, bara just att frågorna måste ställas – utan rädsla för vad svaren kan bli.


## Lagbygget?

Än en gång går det att konstatera att Frölunda brast i målskytte, i ren skicklighetsnivå, inte minst när det gäller att bryta ner tajta, låga försvar.

Tränar man rätt?

Gör man rätt saker?

Släpper man spelarnas fantasi nog fri?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det dröjde till en bit in på året innan Radan Lenc värvades, en spelare som kan skjuta, som kan göra mål, före det nöjde sig Frölunda med att värva passningsgenier som Ryan Lasch och Michael Spacek, man hoppades att med bättre passningar skulle fler mål göras.

Stundtals var det också så, stundtals syntes bristerna, inte minst i semifinalserien.

I längden går det inte att driva spel och hänvisa till ”om vi bara fått första målet”, man behöver bygga lag som får det att hända, som fixar det sporten går ut på.

Träna annorlunda?

Spela annorlunda?

Värva annorlunda?

Frölundas ledning måste ställa sig sådana frågor, även fundera på om det är något fel när laget, med bara få omgångar kvar av grundserien, forfarande behöver jobba på att ”komma samman” och varför hösten ånyo var klart bättre än våren.


## Spelsättet?

När Frölunda är som bäst är det fantastiskt underhållande att se, fart och fysik, puckkontroll, chansskapande. Inget SHL-lag kan dominera och driva spel som Frölunda. Men man är inte alltid som bäst, framför allt gör man inte alltid mål (se ovan), och jag upplever – även om tränaren Roger Rönnberg säkert med emfas argumenterar emot – att Frölunda skulle behöva fler vägar att köra på, just de dagar då ”press och attack” inte ger resultat.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

De flesta motståndarcoacher vet exakt vad de ska förvänta sig mot Frölunda. Är det bra? Varför inte chocka i fem, tio minuter och lämna över initiativet till motståndaren, köra lite ”mind games”, ha fler alternativ i spelboken?

Det är också att problem att det ännu inte uppfunnits något vaccin mot ”Frölundasjukan”, alltså det här med att det blir för runt, att spelare väljer bort skottlägen. Även Radan Lenc hamnade här, trots bara några månader i klubben.

Tänkta stjärnor som Lasch och Spacek, inte alls bra nog i semifinalen, Lasch dock i kvartsfinalen. Bara deras fel? Finns andra skäl? Lasch nämndes ju under säsongen på samma nivå som Linus Omark – i semifinalspelet var amerikanen och svensken på helt olika nivåer.

Power play, bara bra under hösten. Vilka bär störst skuld? Spelarna, tränarna? Oerhört viktigt att våga vara tuff i utvärderingen här, för detta var en stor anledning till att Frölunda till slut var chanslöst mot Luleå.


## Tränarstaben?

Efter två SM-guld och fyra CHL-triumfer borde Roger Rönnberg sannolikt stå som staty utanför Scandinavium. Instrumental i förvandlingen som inledds 2013 och som gjorde Frölunda till en maktfaktor i svensk hockey.

Är det därför givet att han och tränarstaben ska fortsätta? Frågan kan tyckas dum eftersom kontraktet löper till 2025, men jag anser att den måste ställas.

Roger Rönnberg ger instruktioner under en bortamatch under säsongen. Foto: C MORE (skärmdump)

Svaret, tror jag, bottnar i om Rönnberg och hans kolleger kan fortsätta utvecklas, ett steg kom i vinter då presspelet blev mindre aggressivt, men det behövs mer.

Jag upplever fortfarande att Frölunda för mycket bestämmer sig för ett sätt att spela, vissa spelare att lita på, och när verkligheten inte överensstämmer med det man önskar – då görs ingen anpassning.

Det här att fortsätta spela icke-fungerande PP1 i torsdags var ju ett typexempel. Och Niklas Rubin blev oerhört styvmoderligt behandlad, trots att han inte alls var sämre än Matt Tomkins. Relationen mellan Rubin och Roger Rönnberg ska ha varit frostig, fick jag höra, i alla fall i höstas. Sådant ska förstås inte påverka, likväl stort frågetecken för matchningen.

Tomkins visste att tanken med hans sejour var att den bara skulle bli ettårig, det var känt att Lasse Johansson skulle ansluta hösten 2022, ändå lät han det faktum att han inte fick stanna i Göteborg påverka honom, berättade kanadensaren för aftonbladet.se. Jag finner det märkligt. Än mer så att Frölunda då gick med honom som nummer 1.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Nå, även vad gäller tränarstaben behöver alltså frågor ställas, som:

Ser Frölundas ledning att det kommer bli bättre nästa år vad gäller coachning, förändra matchbilder, spela heta spelare?

Om ja – utmärkt.

Om nej – då är det faktiskt läge att på allvar se över även tränarsidan, detta eftersom klubben och dess anhängare alltid är större än individerna.


## Utvecklingen?

Simon Edvinsson – wow! Elmer Söderblom – rätt mycket wow här också. Men sedan Jacob Peterson gick till Färjestad för att få utveckling har centern Kalle Henriksson inte alls fått till det, nu är det Theodor Niederbach som lämnar för Rögle eftersom han inte litar på ledningen vad gäller speltid och förtroende.

Två sidor av myntet? Absolut. Spelare har eget ansvar. Men det skickar ingen bra signal ut i Hockeysverige när Niederbach lämnar Frölunda, givet att juniorlagen inte heller gått bra de senaste säsongerna så finns även här skäl till att vända på stenar.

”Gör vi verkligen allt rätt? Om inte, vad är det vi gör fel, varför, hur kan vi göra det bättre?”

***

Inför nästa säsong försvinner Matt Tomkins och Niklas Rubin, Simon Edvinsson, Viktor Ekbom, Stefan Elliott, Mattias Norlinder, Jens Olsson, Theodor Niederbach, Kalle Henriksson och säkert Elmer Söderblom.

Johan Sundström? Jag förutsätter att det blir en skilsmässa här, vore absurt att fortsätta betala närmare 300 000 i månaden för en spelare som inte platsar.

Sundström fick 5.38 i semifinal 5. 5.38! Ni ser ju själva. Göteborgaren lär köpas ut, kontraktet brytas, så som skedde med Sebastian Stålberg, ni vet.

Nedan 22/23-truppen som vi vet nu, jag förutsätter att Frölunda ser behovet av en bra back och i alla fall två forwards som har offensiv fantasi och målskytte som kvalitéer.

Givet att alla andra med kontrakt blir kvar? Nej, inget i den här branschen är givet. Det kommer mera i vår, lita på det. Nu får Frölunda flyga hem, andas, nästa vecka blir det mer i avdelning intervjuer och analyser.

 

FRÖLUNDA 22/23
Målvakter:
Lars Johansson
* från SKA St Petersburg
Frederik Dichow
* från Kristianstad

Backar:
Christian Folin
Andreas Borgman
Filip Johansson
Anders Grönlund
Pontus Johansson
* från Djurgården
Filip Hasa
* från Modo
Lucas Nordsäter
* från Södertälje
NY

Centrar
Patrik Carlsson
Michael Spacek
Nicklas Lasu
Joel Lundqvist

Ytterforwards
Max Friberg
Ryan Lasch
Radan Lenc
Jan Mursak
Jacob Nilsson
Linus Nässén
Mats Rosseli Olsen
NY
NY
* Frölunda lär dessutom låta några av Ludwig Persson, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa och Joel Ratkovic Berndtsson vara med och konkurrera om speltid, för någon eller några väntar troligen utlån.

***

 

232 Kommentarer

 1. Den hade kunnat se ut ungefär såhär, men skit i kedjorna, dom går inte att förutspå. Tar för givet att Sundström inte blir kvar och att man hittar en lösning, vi behöver en drivande toppcenter.

  Nilsson – Toppcenter – Lasch
  Mursak – Spacek – Lenc
  Friberg – Lundqvist – Ludwig Persson
  Dower Nilsson – Lasu – Rosseli
  Nässen, Otto Stenberg, Noah Hasa + någon enstaka junior till.

  Folin – Filip Hasa
  Borgman – F.Johansson
  Fantenberg/toppback – P.Johansson/Nordsäter?
  Grönlund

  Lasse/Dichow

  Vad kan man komma fram till? Att det krävs att den åldrande stommen fortsatt håller en bra nivå, Lasch behöver fortsatt vara fantastisk, Lenc och Nilsson behöver göra mål, Spacek behöver hålla minst samma nivå. Joel behöver vara OK, Lasu/Rosseli kommer vara stabila.

  Det som saknas är det drivande förstacentern det som Sundström borde varit, se Tyrväinen, Tambellini, Rydahl, Hanzl. Spacek har nu bevisat sig vara en skicklig center, men kan inte vara den ledande centern i ett lag. Får vi en en toppcenter där ser forwardsuppsättningen rätt spännande ut faktiskt.

  Lenc förlängningen förstår jag inte dock, begränsad spelare som behöver spela i en topp2 kedja för att få utdelning. Borde inte förlängt utan sökt efter billigare ”chansingar” från allsvenskan, Linus Karlsson, Andreasson, Tambellini etc.

  Ser fram emot en rätt intressant silly. Blir Sunken kvar? Bryts något annat kontrakt? Carlsson? Stannar någon utan Söderblom, Henriksson eller Niederbach? Troligen inte.

  • Kontrakt som bryts för att få löneutrymme och för att kunna fylla på med juniorer eller spets:
   Sundström
   Grönlund
   MRO
   Nässén
   Lundqvist
   Nordsäter (hoppas han inte anländer eller lånas ut)
   P. Johansson (hoppas han lånas ut)

   • I sammanhanget tror jag Grönlund och Nässen spelar för ”kaffepengar”. Lär inte ge möjlighet att värva toppspelare om dessa rensas ut. Inga spelare att bygga trupp runt. Men jag har inga problem att se dessa som 13e/7e eller reserver på läktaren om de inte platsar

   • Snälla William, skilj på ”kontrakt som BRYTS” och ” kontrakt som du VILL SKA BRYTAS?
    Varken MRO eller Joel är aktuella för kontraktsbryt. Nässén har en plats om han vill. Osv.

  • Theodor Niederbach är ju den spelare som presterat ”sådär” men fått mycket förtroende men ändå klagar på att han inte får samma förtroende som våra topp-spelare! Han tror tydligen att Rögle ser honom som jämlik med Tambelini mfl i Rögles toppkedja. Synd att en spelare som Theodor Niederbach som blivit fostrad i Frölunda sen han var 16 år försvinner med den tanken….

 2. In och läs intervjun med tomkins på Sportbladet, så jävla provocerad man blir. Det baconpsyket har vi haft i mål i så viktiga matcher. Fy fan

 3. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/bGvp95/matt-tomkins-ville-stanna-i-frolunda-det-var-knackande

  Denna intervjun var så knäckande att läsa. Tråkigt att det ska påverkas så mycket. Så all denna bullshit om att ”Självklart påverkade det inte” och ”Han är proffs, det är bara en slump att han blev sämre”. Chockerade hur vissa journalister skrev så, när, det nu uppenbarligen var rätt givet. bland annat du leman, som förnekade det konstant.

  • Det är fullständigt obegripligt eftersom Tomkins visste i förväg vad som skulle ske, att Lasse skulle komma hem. Känns som en efterhandskonstruktion.

   • Ligger nog en del sanning i det. Han dalade efter nyheten om Lasse. Antingen var Tomkins dum om han inte visste det, eller så var Frölunda jäkligt dumma som inte var öppna med att lasse skulle hem

    • Det var rätt tydligt när Tomkins skrev på, tanken var ett år, Lasse skulle komma tillbaka.

      • Nu tröttnar jag på att förklara för den som inte vill läsa det. Tro vad du vill, men försök ta till dig resten av texten, de stora frågorna som Frölundas ledning nu behöver ställa, de är mycket, mycket viktigare än Tomkins målvaktsspel som nu är passé. Trevlig kväll!

     • Tycker Joel gjorde sin bästa match för året. Men nu ör det läge för han att ta ett steg tillbaka. Antingen sluta eller ta en mindre offensiv roll. Att han ska spela så mycket utan att producera är ett hån mot andra spelare som producerar och vill framåt.

      Blir intressant och se vad frölunda gör för analys nu. De har ett riktigt bra lag men kanske behöver de bli ner dynamiska i spelet och inte bara försöka skjuta mest. Att ställa Spacek utanför väcker endel frågor om vilken typ av hocskey de vill spela men samtidigt hade tåget redan gått så ör kanske ingen stor sak.

      Tack för en bra säsong och nästa år tror jag Växjö normaliserar sin budget igen så de kan vara med och slåss lite bättre. Kommer bli stenhårt och inga riktigt dåliga lag då både LHC och Timrå har börjat sillyn bra. HV som troligen går upp har också ekonomi att bygga ett bra lag så blir hårdare än på många år tror jag

     • Känns som en efterhandskonstruktion precis som du säger, men d e samtidigt klart att med starten kanske han levde lite på hoppet att få stanna kvar.

   • Hur kan du HL till 100% veta att tomkins visste att lasse skulle komma hem och att de bara handlade om 1 år?

    • Det här var känt, sedan kan man förstås önsketänka, hoppas, säkert gjorde Tomkins det, men du förstår väl att man inte kan skylla sämre insatser på ”Jag får inte vara kvar?” Vi snackar vuxna, professionella idrottsmän här. Det mest märkliga är ju att OM Tomkins skulle ha varit så påverkad, att Frölunda då matchade honom tokhårt som etta.

    • Daniel U: Lasse skrev på ett år för KHL & laget SKA St. Petersburg för han var överens med Frölunda att ansluta till Frölunda nästa säsong.
     Detta meddelade Lasse när han lämnade CSKA Moskva!!
     Så Frölunda vetat detta i två säsonger.

     • Ok!!

      Gött då får vi en motiverad målvakt nästa år iaf😃👍💪 han har 3 års kontrakt va??

  • Håller med dig, HL.
   Tomkins har tre-fyra citat i artikeln. Han gjorde sig dessutom tidigt känd som en mediavänlig spelare – Göteborgs-älskande och (förefallandes) ärlig i intervjuer. Matt menar säkert det som han säger, men vi ska komma ihåg både kända förutsättningar och Tomkins grundattityd gentemot svensk media och svenska fans.
   Med detta sagt så hoppas jag innerligt att vi välkomnar Matt tillbaka till Scandinavium den dagen det sker, om det så blir i en (snart guldglänsande?) FBK-tröja.
   Den som buar åt Matt Tomkins är bara en liten lort.

   PS. Fyra i serien och respass mot ett välspelande Luleå i en semifinal är ett bra resultat. Kul med guld, det dumma är bara att alla lag tycker samma sak.

 4. Uj. Det där är inget lag som kommer vara med och slåss högre upp i tabellen. Runt plats 8-11.

  • Haha.. nej, truppen skrämmer verkligen inte. Betydligt försvagad och ett spelsystem precis som de senaste åren.

   Denna säsong räddades av Tomkins och PP under de första 25-30 matcherna och möte med ett riktigt dåligt Växjö. Är som Abrahamsson skriver, grisen är lite sminkad.

   Jag känner inte ens någon sorg över att vi åkt ut. Tappade helt känslor för spelet och resultaten i höstas… nästan så jag önskade att man missade slutspel, så iaf EN läxa kunde läras. Till nästa säsong.

   Men vi kommer se samma spel och modell nästa år. Det är en sak vi vet iaf.

   • 2x bullshit.
    Utmaning: Kom på något bättre, ”Danne” och ”Manne”? Vilka spelare ska värvas? Vad ska förändras i spelet?
    Berätta för oss andra! 🙂

    Om detta enkla krav inte kan uppfyllas:
    Var tysta och förbli så.

 5. Är det självklart att Joel ska fortsätta? Jo, jag vet att han har förlängt sitt kontrakt över nästa år. Ska man vara riktigt ärlig så hänger han inte med längre och han lär inte vara snabbare nästa säsong.

  • Nej, det håller jag med om. Men i en mindre roll hade han säkert fungerat. Tycker snarare problemet är de ”dyra” spelarna (Lasch, Sundström, Spacek, Mursak, Lenc mfl) samt den sportsliga ledningen. Enklaste fixen är att åtgärda den sportsliga ledningen.

   • Vad menar du med att Lasch,, Spacek, Mursak och Lenc??? Dom har väl knappast gjort någon besviken även om dom inte kom i nivå i semin.

 6. Så här ställer AB upp Frölunda nästa säsong.

  Kan kännas som det redan är lite fullt. Tänk om man kunde få in te.x Oscar Fantenberg samt två riktiga snipers, men då krävs det att t.e.x Sundström köps ut som du skriver

  Aftonbladet

  DR
  STARTSPORTNÖJEPLUSTVTIPSAKULTURLEDARE
  Frölunda HC
  Så här kan Frölundas lag se ut nästa säsong

  Av:

  Hans Abrahamsson

  PUBLICERAD: MINDRE ÄN 50 MIN SEDAN

  Foto: BILDBYRÅN
  HOCKEY

  Frölundas säsong är över efter 1–4 i semifinalen mot Luleå.

  Nu väntar en hel del förändringar i truppen.

  Vilka spelare försvinner och vilka spelare måste värvas in?

  Sportbladets Hans Abrahamsson har tittat närmare på Frölundas lagbygge till nästa säsong.

  Truppen 2022/2023
  (Fetade spelare är inte helt klara eller ryktas vara på väg in)

  Tränare: Roger Rönnberg har avslutat sin tionde säsong och har kontrakt till 2025. Kristoffer Näslund har kontrakt till 2024 och Anders Burström förlängde nyligen till 2025. Analytikern Erik Lignell har kontrakt till 2024 och målvaktstränaren Kristoffer Martin till 2025.

  Målvakter
  M1: Lars Johansson
  M2: Frederik Dichow
  Förstafemman
  B1: Andreas Borgman
  B2: Filip Johansson
  F1: Ryan Lasch
  F2: Patrik Carlsson
  F3: Jacob Nilsson
  Andrafemman
  B3: Christian Folin
  B4: Pontus Johansson
  F4: Jan Mursak
  F5: Michael Spacek
  F6: Radan Lenc
  Tredjefemman
  B5: Anders Grönlund
  B6: Filip Hasa
  F7: Max Friberg
  F8: Joel Lundqvist
  F9: Linus Nässén
  Fjärdefemman
  B7: Lucas Nordsäter
  B8: Stefan Milosevic
  F10: Daniel Torgersson
  F11: Nicklas Lasu
  F12: Mats Rosseli Olsen
  Extra
  F13: Johan Sundström
  F14: Liam Dower Nilsson
  F14: Ludwig Persson

  • Man har inte använt femmor på en sisådär 20, 30 år i svensk hockey.
   Titta på det jag skrev istället, räkna med att en eller två forwards behöver in, Torgersson lär inte komma tillbaka, och Sundström lär köpas ut. .

   • Haha. Ja. Självklart. Det är jag medveten av. Ville mest bara visa hur dom skrev, och vilka platser som finns lediga. 👍

    • Förstår. Men du fíck ju truppen i texten ovan, förstod inte vad det tillförde med dem en gång till. ;o)
     Sedan är det som jag skrev, så mycket kan hända, någon mer med kontrakt kan lämna, plötsligt händer det något annat, jag tror det är bra att supportrar inser det, saker är inte skrivna i sten.

     • Hur är läget med Söderblom om han inte traven plats i NHL? Skall han då tillbaka till Frölunda han var väl inte ett förstarunda val?

  • Vad har han rökt? Grönlund som ordinarie? Har han inte sett hur Frölunda spelat Grönlund under säsongen?

 7. Tror det är bra om ni inte snöar in på det här med Tomkins och efterhandskonstruktionen, titta mer på de stora frågor jag tar upp, som Frölunda verkligen måste ställa, det är långt viktigare för framtiden.

  • Tack Henrik för en fantastisk säsong här på raka puckar. Alltid bra frågor och analyser. Hoppas fortfarande att du funderar på att göra det till en betalsite så en del av den tråkiga stämningen försvinner.

   Nu ser man fram emot augusti igen.

 8. Att hamna 4a och gå till semi trodde jag inte innan säsongen så det får man se som godkänt men ända anledning till att det blev så stavas ju lasch, kort å gått! Att man slår assistrekod med detta lag är inget annat än ett mirakel! Fan va bra han va i grundserien för det mesta!
  Men sätt till lag, målvaktsspel, coaching och allt annat är denna säsong precis som dom senaste ett totalt misslyckande!
  Ända som kan lyfta detta till nästa år är en till toppback, mycket snack om fantenberg så man får hoppas där! Sen att man från början har två spelare som borde göra 15-25 mål/person i lenc och Nilsson och även har plats för en till målskytt! Sen hoppas att man att Persson tar några kliv och att Roger och hans kompisar tar sig i kragen och verkligen lär sig sin läxa inte bara skyller på spelarna!
  Ser det likadant ut efter nyår igen hoppas jag verkligen man sparkar Roger c/o

   • Hjälper ju inte att vara bra i serielunket, Lasch var bra mot Växjö, för dom inte var särskilt bra, sedan var han helt usel i semifinalserien, om man ska vara ärlig, samt att han såg livrädd ut.

    • Utan Lasch hade Frölunda inte kommit till kvartsfinal! Vi såg ju hur det gick i fjol……

 9. Haha så många kommentarer skrivna i endast besvikelser. Förståligt. Ta några dagars vila och återkom sedan med era nyktra tankar. Nu ska alla sparkas, vi var inte så långt ifrån en final i år, hade toppspelarna klickat hade det kanske gått hela vägen. Ett steg framåt

  • Det är alltid klokt, ta ett steg tillbaka, andas, fundera, sedan komma tillbaka med nyktrare analyser. Gäller för ledning, gäller för supportrar. Klokt, Carl.

   • Man kan inte säga, vi var inte långt ifrån en final. Visst, man kan det – men det blir lite märkligt då säsongen överlag var blek. Började bra, men sedan dalade det precis som tidigare år.

    Spelet har inte varit en fröjd, utan det har varit höga toppar men också djupa dalar. Går inte att gömma sig bakom att vi kom fyra i serien och tog oss till semifinal, då är man illa ute.

    Problemen är större än vad det visar.

  • Fast i ärlighetens namn är det väl inte just denna matchen som ligger till grund för flertalet kommentarer? Många kommentarer är och har länge varit helt i linje med den tidningsartikel vi nyligen läst, var den artikeln också skriven i affekt och förhastad?

  • Ooh, det har inte funnits nyktra tankar i kommentarerna på denna sida någonsin.

   Det finns inget bra, antingen är det klappkass och alla spelare bör kölhalas i Skandiahamnen eller så är det ganska ok men kunde ha varit bättre.

   Gruppmentalitet deluxe med (clownen) Manne i spetsen, snubben som tillåts det mesta.
   Ren mobbning emellanåt faktiskt.

   Jag vet, ni håller inte med och jag är en idiot.
   Må så vara, good for you and good riddance.

   Hur som helst, nu är jag personligen less på omodererade forum utan registrerade användare som kommenterar.
   Jaja, man måste ange namn och e-post men du kan skriva vad som helst där som går att tolka som e-post så går det igenom.
   ”Spara mitt namn, e-post m.m” har aldrig fungerat, inte en enda gång har det sparats.

   Personligen kan jag tycka det kan vara lite synd om Leman som till synes har blivit pådyvlad ett egenutvecklat CMS som är sämre än de som är gratis. (Om det är ett medvetet och väl underbyggt val av någon anledning så each to hos own såklart).

   Ps.
   Jag vet att man inte måste utropa sin avgång o.s.v men nu gjorde jag det, lev med det.
   Anledningen är att arrogansen och uppfattningen om sin egen förträffligt bland de som är återkoppling kommentatorer här.

   • Tänk vad bra det vore om vi slapp läsa all en dynga folk tycker som vi inte håller med om. Man kan ju tänka sig att vara scrolla ner, eller upp, men jag är helt med dig, bättre att moderera allt så man slipper läsa om sånt man inte instämmer i.

  • Inte så långt från en final???? Förlora med 4-1 i matcher där vi vart väldigt uddlösa framåt och du anser att det är nära?? 😅 Gör man så lite mål så går man inte till final.

  • Vi var ljusår från att nå final.
   Totalt avklädda rent taktiskt.
   Luleå hade bättre målvaktsspel, försvarsspel, boxplay, powerplay, målskyttar.

   Frölunda hade bättre publiksiffror.
   Det räcker givetvis inte.

 10. Som Lule-fan får man tacka RR för enfaldig matchning av Lasch-Joel-Friberg. De fixar inget framåt, bara mest Fia med knuff. Saknar verkligen en mer kritisk analys av Er gällande Sleepy Joe’s trötta insatser.

  • Jag har väldigt svårt att förstå att Luleå som ska vara så tuffa, ändå måste ha 2 spelare i laget som konstant ägnar sig åt filmningar. Tyrväinen och Shiniminn.
   Vidrigt se hur dom kastar sig som klubbade sälar vid varje närkontakt

 11. Mycket bra tankar, Leman! Man kan prata små marginaler hit och dit, men när man summerar, så va Luleå numret större på samtliga plan. Och nu måste man absolut göra något till nästa säsong om man vill vara med och slåss om titlar igen. Detta va 3:e året på raken med en bristande offensiv och bara hårt jobb, är det verkligen så man vill ha det? Ett ytterligare problem är att det är juniorer/unga spelare man blir av med på forwardssidan som inte frigör mycket pengar att leka med, och gällande Sundström, givetvis måste det bli en skilsmässa, men säg det lag som tar över det hutlösa kontraktet. Kanske kanske om man har tur betalar något lag 150.000 i månaden och så står man kvar med halva kostnaden. Nja detta oroar mig, tror inte att man har varken ekonomiskt utrymme eller tillräckligt många positioner att fylla för att förändra spelet. Lägg där till också att Söderblom kan kritiseras för att hålla pucken för mycket, men han vann ändå skytteligan överlägset! Vidare ett stort stort problem att Lasch såg livrädd ut i ut mot Luleå och att Spacek va genomgående alldeles för mjuk i slutspelet.

 12. Den centersidan du skriver upp är så löjligt svag så det finns inte. Carlsson, Joel och Lasu är tre centrar för 3-4 kedjan. Måste ha in en toppcenter som ”U” skriver. MÅSTE

 13. Angående juniorverksamheten. Jämför de tränare vi hade då framgångarna var legio med dagens. En stor del av förklaringen till kräftgången ligger troligtvis där.
  Och hur många av dessa duktiga juniortränare som då fanns har föreningen lotsat vidare till sin seniorverksamhet ?

 14. Högmod går före fall och RR kommer aldrig att lämna sina idéer om hur man skall spela hockey. Vilka spelare som kommer och går är ju helt ointressant så länge RR finns kvar. Att han i sista matchen valde att lira PP2 först kändes mest som att han skulle få säga efteråt ”var vad det jag sa det gjorde ingen skillnad ”. Näe toppspelare som anländer bleknar snabbt under RR’S ledning och blir sargslickare istället för poänggörare. Börjar likna Brynäs det här …

  • På tal om Brynäs, oerhört starkt av Frölunda att ta 2 poäng av 12 mot Brynäs den här säsongen

   • Det är väl fullkomligt ointressant va Frölunda presterade mot ett av seriens absolut sämsta lag! Vi kom 4 pga att vi spelade bra mot det bättre lagen i serien.

 15. Tomkins i färjestad, blir det fågel eller fisk?
  Ingen garanti för framgång alls enligt mig.

  Men antagligen har färjestad en klok målvaktstränare som utvecklar/ stabiliserar Tomkins spel.

  • Tror Tomkins kan göra de bra i Färjestad, har du rätt målvakstränare kan de alltid bli super bra.

  • Ja herre gud får han en målvaktstränare som har andra meriter, än att vara bror till en damlandslags målvakt, så kan han bli suverän……

 16. Tror det kan bli bra i höst med Lasse, Folin och Borgman som stark defensiv. Men det måste in 2 stjärnforwards. Som kommer in i laget och fortsätter vara det dom värvades för och att dom inte blir brunkare bara för att det sitter i väggarna att många förvandlas till det när dom går in i Frölundaborg. Då tror jag nästa säsong kan bli riktigt bra. Annars kan vi bli ett nytt HV71. Älskar Roger Rönnberg och känner just nu att jag vill att han fortsätter. Han får en sista säsong på sig att göra nåt bra av detta. Annars är det absolut sparken 2023.

  • Jag. Eller att ska sluta är inget jag tycker nen han ska inte ha en istid på 18-20 minuter och spela nör det ska göras mål. En mer defensiv roll möjligen. Med långt mindre istid( om han inte plötsligt börja spela som en stjärna och förtjänar ner istid)

  • Jo. Väldigt mycket.

   Tyvärr. Men tror Joel kommer göra mer nytta i båset under många år framåt.

   Centersidan vi har just nu håller extremt låg SHLnivå.

  • Det är tyvärr så.
   Jag tror att klubben har ett fake-kontrakt med #20 allt för att slippa alla spekulationer. Nu äger klubben & Joel nyheten, när och hur den ska släppas. Spelar Joel en säsong till är det både en överraskning, missräkning och en slags personlig tragedi. Lite som ett ett kinderägg – tre saker i ett.

 17. Helt ok säsong av Frölunda.
  4 i serien.
  Ut i semi.
  Godkänt, men inte mer än godkänt.
  Chanslösa mot Luleå i semi.

 18. Känns givetvis väldigt tungt att laget är ute. Vi förbättrade placeringen i serien från förra året och vi kom till semin i år. Klart godkänt i mina ögon. Sen är det tråkigt att våra ledande spelare inte kommer upp i nivå. Lasch, Spacek, lenc och elmer är i princip osynliga och den som kan ursäktas är elmer. Han gör ju sitt första slutspel. Sen är du inne på det jag tänker HL, att man i princip spelar på ett sätt. Jag undrar också varför man inte backar hem mer ibland och låter motståndarna ha mer puck, typ som man gjorde ett tag i höstas. Mm, känns tråkigt just nu men jag får passa på att gratulera Luleå till finalen.

  Sen vill jag tacka dig HL för fantastiskt jobb. Vi som läser och betalar är supernöjda med ditt jobb. Tack!

  • Glömde skriva det du nämner HL, tyvärr så måste man bryta med Sundström. Han har fått sina chanser att komma tillbaka men han har ej lyckats. Tyvärr. Sen måste tränarna också utvecklas, man kan inte köra på samma sätt. Hockeyn utvecklas och då måste man anpassa sig också.

 19. Lawrence Pilut finns på bild på Expressens sida om Frölunda. Kan det vara plan B till Fantenberg? Vi har jagat Pilut tidigare. Frågan är bara varför han skulle vilja komma till oss?

 20. Ser gärna att roger får nya hjälptränare till nästa säsong. En som kan få ordning på försvarsspelet och en som förstår sig på hur ett anfallsspel skall varieras.
  Och gärna en som är slipad som matchcoach och vet hur man kan förändra en matchbild.
  Eller åtminstone försöka förändra.
  Behövs lite nytt blod och lite nya idéer.

 21. Snygg intervju av Tomkins frågan är om han hade skrivit ett kontrakt med noll klausul för NHL och pengar i andra ligor för ett 3-års kontrakt

 22. Komma 4a i shl i grundserien är godkänt.
  Men att förlora 4 raka matcher i en semifinal är totalt underbetyg. Frölundas anfall och försvarsspel har varit svagt många år nu.
  Rönnberg tjurskallig deluxe och kommer inte ändra på någonting.
  Så vi lär få vänta till 2026 på nästa Guld.
  Truppen till nästa säsong skrämmer ingen.

  • Hur fan vet du det innan truppen är långt i från spikad???
   Lika jävla korkad kommentar som du brukar köra med i matchtrådarna…

   • Många spelare i befintliga truppen har kontrakt även nästa säsong Janne.
    Tydligen du som är korkad som inte fattar detta, och inte inser att Rönnberg mal på i gamla fotspår…. Tycker du det är smart?

 23. Frölundas lag ör ju nästan klart. Men kommande år måste bara Spacek få/ta ledan roll i offensiva situation och PP. Håller inte att ha en gammal go gubbe som ska spela där. Det ör min bestämda åsikt om man ska vara ett nästarlag.

  • Spacek har haft en ledande roll. Går inte att ha så mycket mer ledande – hur tycker du att han tagit den? Enda chansen för Spacek att vara mer ledande hade varit att peta Lasch från PP1 och låta tjecken styra det själv.

   • Tycker han har gjort det sådär. Men ändå klasser bättre än joel som spelare i PP och när frölunda jagar mål. Om feölunda inte anser att sundström eller spacek klarar att ta en ledande roll så måste de agera. Lasu och Lundqvist är stabila centrar men inte tillräckligt skickliga för att spela offensivt. Jag börjar tveka på på rosen och josefsson håller fler år. Josefsson känns som han är i samma possition som joel men spelar helt andra minuter och kan hålla något åt extra. Rosen börjar jag tveka på som förstacenter men kan han sköta PP något år till så kan han nog spela. Oftast tycker jag att klubbarna går på gamla meriter och det blir dyrt både i pengar och slöseri med guldchanser.

 24. Antal felpass och inte veta riktigt vart sina medspelare är har varit Frölundas största problem dom senaste säsongerna. Det känns som man försöker skruva på alldeles förmycket eller så har man kommunikationsproblem inom laget dom senaste säsongerna. Det måste lösas

 25. Man ska kanske även fundera över Frölundas målvaktstränare? Målvakterna blir ju sämre, dom visar inga som helst framsteg under säsongerna.
  Fattas ju bara att Lasse körs i botten nästa säsong också.
  Nått känns väldigt fel på tränarsidan där iaf.

   • Rubin var som bäst när Tomkins var iväg på OS. Lyfte då laget och sig själv, behöver kanske känna förtroende (och/eller har svårt med konkurrens).

  • Rickard en sak bara Kristoffer Martin var målvakstränare tre säsonger för Lasse. Innan lasse lämna för utlandet. Vad jag hört har lasse alltid varit nöjd & tyckt de fungerat bra med Martin som målvaktstränare.
   Sen säger jag inte att Kristofer Martin är grym tränare, utan mer att de fungerade bra lasse och Martins sammarbete.

   • En målvaktstränare jag skulle vilja se i Frölunda är Mikael Sandberg. Han har verkligen utvecklat målvakter i Tingsryd och Oskarshamn…..

 26. Klart bäst denna säsong var Henrik Leman och hans raka puckar.
  Vilken bevakning, vilken rapportering.
  Vilket jäkla bra jobb helt enkelt.
  Har alltid betalat för denna service och ämnar så göra framöver.

 27. Som flera skriver här är centersidan alldeles för svag. Det håller inte att ha två fjärdecentrar och en tredje/fjärdecenter, av totalt fyra centrar.

 28. Lite onyanserat tycker jag att allt prat är, vf 2022 åker ut i semi och vann skotten i många av semifinalerna, kunde lika gärna blivit vinst hemma sist och då hade det idag varit andra puckar. Det faktum att Luleå spelar så defensivt mot Frölunda säger väl allt, De som såg kvarten mot Örebro måste ju se skillnaden. Det som avgjorde var det sjukt dåliga pp spelet. Hade vf kommit upp i nivå för hade det kunnat gå åt andra hållet.

 29. Jag valde att inte de matchen idag för jag orkade inte se förnedringen. Men var Spacek petad eller skadad? Om han var petad i en avgörande match så undrar jag vad han ser för framtid i klubben.

 30. Nej, gott folk! Nu går vi alla in på andra lags forum och engagerar oss i deras lagbyggen. Heja heja!

  • Manne: du är så välkommen. Förlusten igår : i’m sorry. Hade hellre sett VF i final än groko , alla dagar i veckan.
   Apropå lag bygget i AIK Skellefteå , så ser många av oss i norr framtiden an med tillförsikt. Solnas ledande poänggörare…check,
   Per Lindholm, en toppcenter …check. Oskar Lindberg en toppcenter i många ligor..
   enligt ,ganska säkra rykten….check. Anton H, en 19 årig back som Malmö tänkt bygga försvaret runt…..check.
   Sedan finns det en nhl back med ett utgående nhl kontrakt med ett läckert hus i byn varuträsk….vi får väl se hur det slutar

   Plus en stark junior sida , som är ränta på kapitalet..
   Till det en väl fungerande ledarstaben och en i övrigt välmående förening AIK.
   Men visst , det gäller att få ihop allt till en fungerande enhet. Men vi litar på Robert, Falken och Pierre.
   Ser fram emot Hösten och bataljer mef bla VF.

 31. RR får inte ut potentialen av spelarna. Tydligt att han inte klarar att ändra spel efter motstånd och coachar bara på namn

  Han har gjort mycket för Frölunda men nu är det dags att ta nästa steg om vi skall undvika ett HV/DIF scenario.

 32. Låt mig modifiera eftersom jag kanske uttryckte mig slarvigt ovan, dels för att jag är trött och har huvudvärk, dels för att jag tycker texten innehåller flera för Frölunda så oändligt mycket viktigare frågor:
  Matt Tomkins var från start medveten om att TANKEN var att hans Frölundasejour skulle vara ettårig eftersom Lasse Johansson var på väg hem. Naturligtvis sa inte Fredrik Sjöström ”Vad som än händer så får du aldrig vara kvar”, Lasse kunde ju ha blivit allvarligt skadad eller tröttnat på hockeyn, men TANKEN – vilket Tomkins visste – var att Frölunda skulle ta hem en ”etta” i Lasse Johansson.
  Sedan var Tomkins under hösten långt bättre än någon hade trott, därmed försvann ju chansen att han skulle kunna stanna som billig ”tvåa”, det berättade han här på sajten att han inte var intresserad av.
  I det läget, att spelkvalitén skulle ha blivit lidande för att situationen i Frölunda blev som troligt var från början, jag finner det märkligt.
  Hoppas jag uttryckte mig bättre nu.
  Ber om ursäkt om det var slarvigt förut.
  Nu följer vi de stora tidningarnas rapportering, och så kommer jag tillbaka med med krafter nästa vecka.
  Trevlig kväll, trevlig fortsatt helg!

 33. Tycker hela hockeyn har tappat i intresse, finns inga känslor längre och framförallt I Scandinavium… dom som är planerad plats idag har ju aldrig varulvar plats på 80/90-talet och upplevt känslor i spelet och på läktaren… Kan inte förstå att dom gamla spelarna med nuvarande roller i klubben inte inser detta… förut gungade ju läktarna!!!! Idag funderar man mer på vilken mat man skall äta🥱🥱🥱

  • Ja det är klart som korvspad, hockeyintresset i Göteborg har tappat kraft. Läktarkulturen sömnaktig. Tråkigt att gå på hockey. Än värre med dåligt spel.
   Förövrigt: Det kommer inte hända ett skit. Rönnberg tröskar på med sin dåraktiga envishet och Grauers fortsätter att mjölka supportrarna på pengar

  • Hade du hellre haft en läktare med folk som dig? Som minns läktaren från 80 och 90-talet?

   Då finns det snart inga fans kvar.

  • På tiden du nämner spelad vi mest i Division 1 som det hette då eller var bottenlag i Elitserien. Var där många gånger på den tiden och det var sällan fullsatt eller bättre stämning än idag! Så jag förstår inte vad du får det i från???

 34. Ser inte att Frölunda kan slåss om SM-guldet guld med

  Lash[i ett slutspel)
  Joel
  Sundström
  Rönnberg (taktiskt och coachmässigt fullständigt under isen)

  Låt Rönnberg och Lundqvist bli ikoner men det är dags att lämna…

  I bärande positioner i laget

  Tråkigt men….

 35. #U
  Utan tvekan hellre 80-90 på läktarn, då var det magiskt!!!

  Fråga legenden Bros…. om du vet vem det är!!

 36. Håller givetvis med om allt som tas upp i texten men ger inte mycket för Frölundas ”utredningar” efter misslyckade säsonger. Vi har varit där förr och det skulle vändas på alla stenar, tuffa frågor skulle ställas, och i slutändan hände ingenting. Ger mig fasen på att vi får liknande facit efter denna utvärdering.

 37. Märklig säsong denna, fortsatt är mitt hockeyintresse stort men mitt Frölundaintresse är dalande.
  Ännu en säsong där man kommer ut och spelar en fantastisk hockey för att sedan köra huvudet i väggen och vara rätt dåliga.
  Sedan fick man ett coronabreak och då kom man ut stark igen för att sedan bli lika trubbiga som innan.
  Lägg till loggan och den pinsamma hanteringen kring den. Suck.
  Min fråga är, hur mår Frölunda som förening?
  Juniorverksamheten är inte på topp längre och man tappar talanger till andra klubbar. Som förening tar man olika val och man vet aldrig var man utvecklas bäst? Skulle t.ex. Andreasson fått den utveckling han har fått i Luleå om han hade varit kvar i Frölunda?
  Roger & Co`s coachning är något jag inte förstår och är väl en del till att jag mer och mer slötittar på matcherna.
  Namncoachning är inget jag uppskattar och vi ser i semifinalserien hur man matchar bort laget. Inte bara i pp utan även i andra avgörande lägen tex när man jagar i slutet av matcherna.
  Tyvärr ser jag tre stora frågetecken kring Frölunda. 1) Roger`s vilja att utveckla spelat 2) Tränarteamets sammansättning 3) Joel`s förmåga vs istid
  När mina tankar är som mörkast undrar jag om det egentligen finns några förutsättningar för att Roger & Fredrik byter kurs?
  Även om jag har varit lite on och off under säsongen så ett stort tack Henrik för dina texter. / Claes

 38. Behöver mer spets på backplats. Vi har tunga tuffa backar i folin och borgman, men behöver offensiva backar. Ser inte hur Norlinder ska platsa i Nhl, han har varit en besvikelse. Inn med fantenberg och tömmernes.

  • Norlinder måste vara en av de större flopparna på senare tid, sett till förväntningar när han kom. Jag trodde han skulle bli grym här. Nu är det bara skönt att bli av med honom. Han är nog tillbaka i Modo om något år.

  • Rönnberg och hans hjälptränare måste bort.
   Rönnberg ändrar sig aldrig, konstant namncoachning i match efter match.
   Övertro på Joel och Lasch.
   Lasch osynlig i semifinaspelet.
   Rönnberg vill ha sina karaktärspelare, spelare som åker åker åker och jagar puck i 3 perioder.
   När dom vinner puck är dom för trötta för att göra något vettigt med pucken.
   Evigt tjat omhur hårt Frölunda tränar, hur bra tider Friberg har på Cooper testet, hur mycket vissa lyfter i bänkpress.
   Men skills verkar inte förekomma alls som viktigt egenskap, kunna dribbla, passa pucken i fart. Ta emot pucken i fart samt att kunna skjuta, gärna högt..
   Inte bara skjuta rätt i magen på målvakten som Frölunda är världsbäst på.
   Rönnberg lyfte Frölunda när han kom hit, stora framgångar med SM Guld 2016 och 2019,4 Chl guld. Fantastiskt bra. Men det syns tydligt att Rönnbergs spelidé är totalt förlegad.
   Jag gillar inte Färjestad, men jag ger dom eloge för att ha modet att sparka en tränare som inte lyckats. Det behövs göra en total makeover inom Frölunda. Att juniorer lämnar till andra klubbar är oroväckande, är alarmerande att Frölundas junior verksamhet går dåligt.
   Så tråkigt att se Frölundas tillbakagång..
   Behöver rensas i truppen med.

 39. Tungt just nu, men ut i en semi är väl ändå helt ok.
  Tycker nog ändå (fortfarande) att den viktigaste stenen att vända på är den om varför Frölunda rasar samman under säsongerna.
  Det här var tredje säsongen i rad.
  Den här gången lyckades vi hjälpligt hejda raset fem i tolv, men tillbaks till hundra procent Frölundahockey kom vi aldrig.
  Hela tiden den här lilla ängsligheten och tveksamheten över att minsta lilla misstag leder till att motståndarna gör mål och att vi förlorar matcher.
  Inte ens idag när vi var tvingade att gå all in, så vågar vi inte riktigt gå all in.

  Inleder vi nästa säsong svagt, för att sen hamna i den sedvanliga svackan, då kan vi bara drömma om att nå ett slutspel/semi.

 40. Hockey intresset har dött denna säsongen för spelare förstör när de kör med diving och förstärkningar. Sen ska tilläggas dessa domare i SHL, de förstör med intresset totalt för de är så frukstansvärt kassa denna säsong, sämsta på länge!!!
  Här måste SHL sätta sig ner och disskutera inför nästa säsong och ha en plan hur de ska agera och göra!! Annars kommer SHL ligan dö ut och inte kunna locka till sig stjärnspelarna.

 41. HL skrev:

  ”Jag upplever fortfarande att Frölunda för mycket bestämmer sig för ett sätt att spela, vissa spelare att lita på, och när verkligheten inte överensstämmer med det man önskar – då görs ingen anpassning.”

  Håller med, precis så har det varit, och det måste ändras.

 42. Vad tror ni, kommer Sjöström vara lika ”brutalt hänsynslös” även i denna säsongsutvärdering? Vända på lite stenar osv.

    • När det blir tuffare och tätare, som i ett slutspel då försvinner nästan Lasch kvalitéer helt. Även Spacek försvann lite för mycket. Dessa herrar behöver någon spelare som kan bana väg, skapa ytor.

     • Kjelle: Inte läskunnig?
      Skrev jag att vi skulle göra oss av med Lasch och Spacek? Svar: Nej.

      Dessa spelare behövs i allra högsta grad, men blir för ensamma om man tror att de ska göra allting framåt. Eller mycket i alla fall.

 43. Precis som de senaste tre åren så ska allt utvärderas. Ingångsvärden är att vi är för dåliga. På alla sätt. Slutsatserna kommer bli desamma som tidigare. Göra det lite bättre. Bli lite rakare. Bli lite spetsigare. Mer behövs inte. Kanske köpa en till passningsläggare.
  Väldigt många fans har länge pekat på alla svagheter. Vi har med den drucknes envishet lyft fram att det vi håller på med inte håller. Tyvärr har vi avfärdats som enögda supporters eller allmänt illojala.
  Alla ser nu hur illa det är. Att drastiska åtgärder måste till.
  Det är inte godkänt att ha den kanske dyraste truppen och de bästa förutsättningarna och bli helt utspelade i en semi. Att vara sist efter jul. Att inte fixa ett fungerande pp trots att det var högt prioriterat. Om Frölunda ger sig själva godkänt efter denna säsong tappar jag all respekt för hela föreningen. Respekten för Roger försvann när han motiverade varför han alltid kör med pp1.

 44. Nästa år bygger vi allt runt Joel och då kommer absolut PP1 att blomma ut, not.
  Jössesjävvlar, inse att han han begränsar kreativiteten med sitt spel och RR:s förtoende. Här på forumet kallas det väl namncoachning tror jag.

  Blocka Lakersfåntratten, tack för denna säsongen.

 45. Allt snack om spelare som ska komma eller gå, döljer bara kärnfrågan = ny tränarstab, nytt spelsystem, ny strategi…
  Joel, ett år till? Frölunda ska bromsa sig in i framtiden?
  Vi har försökt fyra gånger nu, Det gick åt skogen, men skam den som ger sig!
  Sedan,
  Varför har vi ingen publik längre? Gillar inte folk hockey längre?

  • För domarna är för kassa och hockey har blivit nya fotbollen med förstärkningar.
   Där har du varför de är mindre publik.

   • Det stämmer. Men hur kul är det att kolla på Frölunda? Ett gäng brunkare helt utan teknik och finess? Åka åka åka jobba jobba jobba kötta kötta kötta. Zzzzzzznark.

    • Lidström sa i en Cmore-sändning. Det är mycket åka i SHL, högt tempo. Men det blir mindre av det kreativa. Finess, smartness, kunna dra ner på tempot i rätt lägen osv.

    • Tror de andra är en större faktor, varför inte folk vill se på hockey.
     Men självklart är de viktigt och spela en rolig underhållande hockey.
     Men ska man vara ärlig är det verkligen inget lag som spelat underhållande i slutspelet, sämsta på länge tycker ja. Det är så mycket fel pass, makeringar missar och allmänt väldigt tråkigt spel. Var så mycket roligare förr se slutspelshockey, spännande magisk stämning på arenorna och nagelbitare.

   • Jag menade att att om Frölunda fortsätter i samma stil försvinner publiken.
    Det var därför jag skrev ”Sedan”, men jag inser att jag måste vara tydligare.
    Jag vill också säga att även om man har toppjuniorermåste på G, så måste de matchas in försiktigt. Man kan inte räkna med dem på allvar före säsong två.
    När jag ser de olika förslagen på lag inför nästa säsong, blir jag mörkrädd! Joel? Nänse’n? Helt nya juniorer?
    Allt med samma tränarstab???
    Måndag hela veckan?

  • Se skillnaden på FBK när man tog det obekväma beslutet att ta bort Pennerborn till förmån för Mitell. Kontinuitet är bra men när man gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annat resultat då kanske det är dags att se över var problemen sitter.

 46. Kommer man fram till att Frölunda gjort det godkänt i år, varför ska man då ställa sig avgörande viktiga frågor? Man kan väl göra exakt detsamma även kommande år och därmed göra det godkänt även få?

 47. Tack Lehman, du håller en ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️rapportering
  som vanligt. Nu hoppas vi på en bra Silly.
  Loui bör ju kunna hänga några kassar i SHL?
  Kanske Strålman?
  Vi ger oss aldrig 💪❤️💚

 48. 19-20 gick vi in i SHL med kanske den bästa centersidan på otroligt många år. Nu har vi majoriteten kvar, och den är alldles för dålig 🤣

 49. Man vill vara en toppklubb i Europa. Man vill vara med och slåss om guldet varje år. Då rimmar det lite illa med att det var en ”godkänd” säsong. Nej. här behövs inga vända stenar, snarare ett berg som måste sprängas, och det är ledningen. Börja i rätt ände. Vi kan vära McDavid, efter en månad är han ute vid sargerna och brunkar. Sjukdomen måste opereras bort, inte ge smärtstillande.

  • Henrik: Rätt målvaktstränare kan få Tomkins riktigt bra, tror han kommer göra de bra nästa säsong.

    • Nää och det var ju de han berätta hände i AHL, han trivdes inte och mådde psykiskt dåligt.

   • Förvisso men jag antar att de värvade Tomkins i höstas när han var som bäst. Och sedan är det bevisligen stor skillnad på Furch och Tomkins. Vilket nerköp

     • Seriöst? 400-450 i månaden? Låter helt sanslöst. Trodde ingen SHL spelare hade en sådan lön. FBK har pengar.
      Men ja då förstår jag att det inte är långsiktigt. Och han vill ej gå ner i lön nu när KHL inte finns som alternativ?

 50. Tack Henrik för förstklassigt jobb, Sveriges bästa hockey (Frölunda) sida. Vi tycker långt från alltid samma men från det kan man bredda och lära mer. Tycker Frölundas sorti var ganska väntad, det har fattats en dimension i spelet hela säsong tycker även att det är rent svagt av coacherna att famla med laget egentligen hela säsongen.
  Trevlig Helg alla trotts förlust.

 51. När det gäller att titta på finalen så varför ska man göra det? Håller med S Hallam där. Om ens lag inte är med längre så blir det bara smärtsamt att se finalen. Bättre o se NHL nu istället

  • Håller helt med. Är nog bara Herr Lakers som kan göra så, att hålla på Växjö men se alla matcher med Frölunda. Tror det är ganska unikt faktiskt. Jag tänker mig själv i den situationen. Att hålla på Frölunda men se alla Växjös matcher och kommentera i ett Växjöforum varenda match, det låter så galet =) Blir inte en minut hockey till för mig förrän Frölundas första CHL match i augusti, då kör vi på nytt!

   • Gäller att vara unik. Att göra som alla andra sp blir du snabbt omåkt. Ser inte varför det skulle vara konstigt att hålla på lakers. Men på grund av nörhet tvingas se mindre skicklicka hockeyspelare i scandinavium tills möjligheten att se Växjö dyker upp igen.
    Kan se en final nellan Förjestad och Luleå eller match mellan tyringe och alvesta. Hockey ör så mycket mer än än att heja på ett lag. Psykiskt, taktiskt, matrial, publik, käk och allmän hockeytjat. Att ni ör så inskräbkta och bara följer frölunda är inte fel. Även om det begrönsar er syn på hockey. Ta och följ med vad som händer i er lokala hockeyklubb nör ni intw bor i göteborg.

  • Givetvis fortsätter jag följa slutspelet. Fbk och rögle bjuder på sevärda matcher.
   Att sedan se hur färjestad dyrkar upp Luleås försvar i finalen blir bra. Hoppas att rr också ser dessa matcher. För att lära sig något.

 52. Grönlund och Sundström måste köpas ut och skeppas någon helt annanstans! Det går inte! Släpp in våra ju isar istället får ut mer med tiden och är bra, BRA mycket billigare!

 53. Vill man inte se över tränarsidan, vilket jag antar då man precis förlängt med fantomtränaren för offensiven, så är det ett måste att bryta ett par kontrakt, alternativt få någon att ta över dem, för det håller inte med de få luckor vi har. Vi behöver få till en större förändring i lagbygget. Att prestera på den nivån i en avgörande match är helt oacceptabelt. Slästruket. Tamt. Mesigt. Viker ned sig när det gäller som mest. Något som vi tidigare varit väldigt bra. Inte längre. Ny logo, nya vindar. Bygg om, bygg rätt.

  • Sjöström: (god morgon)

   Är det något ni har saknat i laget?

   – Nej, generellt inte. Vi har ett bra lag men som alltid ska vi titta över och analysera. Vi kommer inte upp överallt och så enkelt är det.

 54. Känns faktiskt inte som att Rönnbergs spelfilosofi håller längre tyvärr.
  Ska man ersätta honom?
  Isf med vem?
  Måste ändå vara någon med en modern syn på spelet.
  Det ända namn jag kan komma på är Jeremy Colliton!
  Är han ledig och sugen så ge han ett ordentligt erbjudande.
  Tror tyvärr vi behöver något nytt:(

 55. Efter att i lugn och ro läst igenom vad Leman, övriga här samt Abrahamsson i AB skriver är jag än mer övertygad om att den bästa lösningen är att gå skilda vägar med Roger. Roger är en fantastiskt trevlig person men han har kört fast och har varit fast i några år nu. Att köra fast är ok, om man tar sig upp, men Roger har inte visat tendenser åt det hållet alls, lägg därtill att det börjar bli väl mycket kontinuitet inom väggarna. Det måste in nytt blod, någonstans.

  • Ja, Roger är bra som människa.
   Men förnyelse är ett måste nu. Denna säsong är inte godkänd, liksom de två föregående. Vi fick ett svagt Växjö i kvarten, sedan avslöjades alla brister av Luleå. Ny ledning och ny energi är vad Frölunda behöver.

   • Svagt Växjö?! Dom kom femma bara någon poäng efter Frölunda. Däremot har dom samma problem
    på målvaktsfronten som Frölunda men där Frölunda var något snäpp bättre.

 56. Backar som återvänder efter utlandsuppdrag ses som självklara att återvända till svenskklubben. Det kanske de gör. Men icke till VF av någon outgrundlig anledning. Så sitta och hoppas på Fantenberg är nog ett långskott… Lukas B. T.Nilsson…

 57. För defensiven skull hade jag hellre haft kvar Ekbom än Grönlund, han var bra i slutspelet.

  Joel, har nog gjort sitt skulle jag tro, hoppas jag. Gillar Joel och allt vad han gjort för klubben, men han blir inte yngre så att säga.

  Fantenberg, Lennström eller Tömmernes vore något.
  Sen kanske Carl Klingberg vore något..
  Nu är det väl på tiden att få in en bra finne igen.

  En viktig fråga kvarstår. Varför söker sig så många juniorer bort? Bra juniorer alltså!!??
  Inte bra.

  Blir Friberg verkligen kvar?
  Ge C-et till Friberg och A till Borgman och Folin. Annars ge C-et till Lasu.

  • Många juniorer…. Jag får det till tre stycken som lämnat frivilligt. Resten har lånats ut och sedan inte fått nytt förtroende.

 58. Trist men ni var mycket bättre denna säsongen än förra! Oavsett vad som händer med Roger kan ni vara stolta över hur han förde sig efter uttåget! Tycker han var lugn, sansad, sportslig trots enorm besvikelse!
  Jag hoppas vi förlänger säsongen lite till men är förberedd på att det inte kommer gå. Då hoppas jag Cam kan vara lika värdig i nederlagets besvikelse!

 59. Besviken givetvis. Samtidigt får man väl känna att det är ganska ”lyxigt” att kunna känna sig besviken över en fjärdeplats och uttåg i semin. Inte så många supportrar som får känna det varje år?

  Sen tycker ju jag, precis som många andra här, att sättet Frölunda spelar på när man åker ut borde ifrågasättas. Även hur spelet och spelarna utvecklas under säsong. Det är ingen stor skillnad dom senaste tre/fyra säsongerna tyvärr.

  Som du säger Leman. Jobbiga frågor kommer behöva ställas i sommar.

  • Håller med dig Robban ganska Lyxigt att vara besviken över en fjärdeplats och utåg i semin. Vi kan väll ändå konstatera att Frölunda tillhört topplagen under 2000 talet och producerat många talanger i föreningen. Och vi som var med under hela 80-talet och fram till mitten av 90 vi kan absolut prata om frustration och är ganska härdade. Tänker därför inte sia om framtiden som många redan gör och målar fan på väggen för vi har inte en aning om vad som kommer att ske till nästa säsong. Tror vi kommer igen och håller oss i toppskiktet.

   • Ja herre gud tänk på när Adrian och Nubben härjade i klubben och nästan satte den i konkurs. Pluss ett sådant tränaress som Kenta Johansson….. Där kan vi snacka om lidande! 😱😱

    • Ja Kjelle och Leif Boork och Lasse Falk och en massa spelare som kom och hämtade ut lön och inget mer. Då led man och håren blev gråare och gråare. Så nog känner jag mig mycket bekvämare nu. Och att vinna ett SM guld blir svårare och svårare. Fråga Färjestad och några fler stora föreningar. 🤪

 60. Fjärde plats i serien, ut i semin. Godkänt absolut. Men kolla FBK. Serielunken är inte värt så mycket om man vill ta ett SM-guld. Hockey med dagens system så gäller det att vinna rätt matcher, slutspelsmatcher. Där ska rätt spelare trappa upp. Över 50 ass av Ryan hjälper inte i ett slutspel. Dom senaste säsongerna har FHC börjat bra och sen dalat utan att ändra på något. Sär borde ju RR se de största problemet. Ändå godkänd säsong men inte mer.

 61. Ähhhh slappna av…… allt kommer ordna sig bara vända på lite smågrus så fixar sig allt …
  Nej Rogers filosofi kväver utveckling och kreativitet…. har INGEN som helst betydelse vem vi värvar in, han skapar brunkare av snipers.

 62. Två lag kommer gå längre, endast ett kommer vinna sista matchen
  Surt nu men att åka i semi är inte uselt.

 63. Tack för en bra säsong Henrik
  Pengarna fortsätter komma in från mig även under sommarmånaderna så hoppas jag du fortsätter din sida även till hösten

 64. Jag tycker att Frölunda ändå måste få godkänt för årets säsong! Det finns alltid gråtnissar som hittar fel i våra bästa spelare då det inte topp-presterade i semin. men innan dess var det dom som bar laget fram till dit vi kom.

  Jag hoppas att Joel lägger av nu, sista matchen var inte så skoj att se från hans sida…. Han har gjort så jävla mycket bra för oss som vi aldrig kommer glömma men vi vill inte minnas honom som Pebben gjorde med att fortsätta spela flera år efter det att man inte håller måttet!

  • Ja, Janne – det är nog många elitidrottsmäns dilemma(speciellt inom lagsport, tror jag) att kunna besluta sig för, inse när den rätta stunden är slagen för att upphöra med sitt utövande medan man fortfarande personligt och prestationsmässigt befinner sig på sin högsta punkt.
   För man kommer ju aldrig stanna där för evigt.

 65. Nej inte fan kommer det ställas några kritiska frågor, man klappar varandra på axeln, tar en fika och så kör vi i EXAKT samma hjulspår nästa säsong. Rogers sociala experiment om att ha 4 kedjor som ser exakt samma ut kommer bli ytterligare ett fiasko. Det är dom OLIKA ingredienserna som gör en god anrättning…. Inte bara salt. Sen är det ganska viktigt att råvarorna inte passerat bäst före heller..

  • Ja, många tycker ju att vi gjort det godkänt i år så varför göra några större förändringar då? Anser man att det laget gjort i år är godkänt då anser man också att det vore ok med samma spel och resultat även nästa år. Och varför ska man göra större ändringar då? Vi får in en bra målis. Och så tränar vi lite mer målskytte. Och sen säger vi till Lasch och Spacek att kladda mindre och öka pucktempo. Mer behövs inte för att gå från godkänt till väl godkänt.

 66. Inför nästa säsong;

  Målvaktssidan. Ser bra ut med Lasse och den unge dansken.

  Backsidan. Lyckas de värva fantenberg ( vilket jag är övertygad om ) ser backsidan riktigt bra ut. Men frölunda bör bryta med Grönlund.

  Forwards. Här behövs två nya målskyttar av toppklass.

  Centrar. En bomb. Jag tror Joel meddelar att han avslutar sin aktiva karriär och tar plats i båset. Därmed löser frölunda ut burström om han inte accepterar en roll i juniorverksamheten. Bryr mig inte ett dugg om vad som händer med burström.
  Därmed jagar frölunda en toppcenter.

 67. Sluta gnäll. Allt är frid och fröjd! Vi kom fyra i serien, vilket är bättre än de senaste säsongerna och vi tog oss till semi.

  Nästa säsong blir det guld när vi får hem Guld-Lasse.

  Allt är lugnt. Solen skiner och sommaren står för dörren. När träningen drar igång igen så ökar vi tempot i Slottsskogen och lyfter något kilo mer. Sedan har vi allt i en ask när serien börjar, fram till årsskiftet, då kommer en svacka – men sedan lyfter vi oss och tar oss till slutspel. Sedan händer fina saker och vi möts på Götaplatsen när solen sedan börjat lysa igen.

  Ha det gött!

  • Här inne är dom säkra på allt. Så som att Lasch är kass, Spatcek ännu kassare, Joel för gammal och Rönnberg en idiot. Så dom är säkra på Fantenberg också….. 🙄🙄🤷‍♂️🤷‍♂️

 68. Blev hånad efter match 2 av många här när jag skrev att tomkins va oprofessionell, en skitperson (uppenbart att han brydde sig noll när man såg det taskiga kroppsspråket när han åkte ut ur indianhuvudet tex). Hoppas poletten har trillat ner hos er amatörer nu.

 69. Ser Rögle-FBK och imponeras av det höga tempot kombinerat med PUCKSKICKLIGHET.
  Inga alibiavslut, man försöker göra mål i alla lägen. Här bågas det inte av (ett av mina favorit-Leman-uttryck!). Rakt på mål varje gång. Inga trubbiga klubbar så långt ögat kan se.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt