► Lasch avgjorde den här stekheta matchen som bara han kan.

FRÖLUNDA–FÄRJESTAD 3–2: Utan Viktor Ekboms fenomenala balansakt på blålinjen hade det aldrig gått. Skaraborgaren höll pucken kvar i offensiv zon med minsta marginal, fick ner den djupt, och sedan tog han över.

Artisten.

Matchvinnaren.

Ryan Lasch.

Två bortdömda mål i första perioden, men det här kunde ingen göra något åt, det var vintage Lasch, ur ingen vinkel vallade han in pucken via målvakten Arvid Holms rygg.

Lasch var bättre än på väldigt länge. Matchvinnarrollen var han väl värd. Ett ryggskott av bästa slag avgjorde.

Härlig hockeyunderhållning, Frölunda började bäst, Färjestad kom tillbaka, tredje perioden var jämn, men Lasch … han spelar för Frölunda.

Efter fyra förluster vann Frölunda en hockeymatch i SHL igen. Ni begriper själva hur värdefullt det var.

ANNONS

***

Frölunda drev spelet över två perioder, var lite vassare, och här fanns plötsligt det som saknats ett tag:

## Spel med gemensam tanke, aktiva backar som deltog i offensiven, forwards som täckte upp.

## Aggressivitet, styrka i duellerna.

## Rörligt anfallsspel, även i power play.

## En vilja att snabbt ta pucken mot mål, en förståelse för att  det är lättare att göra mål om man skjuter ibland.

Färjestad visade sin klass då och då, spelade smart, lättade på trycket, men Frölunda skapade nog för att ha något mer än 2–2 efter 40 minuter.

Utdelningen kom i tredje.

***

Inte bara Ryan Lasch, spelare som Theodor Lennström och Lucas Raymond gjorde sina bästa insatser på ett bra tag.

Joel Lundqvist igen, Nicklas Lasu, andra som var bra,. Men mer om det sedan.

***

Ryan Lasch och Lucas Raymond bytte kedjor i tredje perioden. Lasch med Johan Sundström och Patrik Carlsson, Raymond med Simon Hjalmarsson och Samuel Fagemo.

ANNONS

Fuktbehandling.se

***

När Frölunda mötte Färjestad i höstas dunkade Johan Sundström in en mål med en man mindre på isen.

När Frölunda mötte Färjestad den här lördagen gjorde han om bedriften.

Ett maffigt skott från just innanför blålinjen gav 1–0 (11.29).

Det gick att ta på Sundströms glädje.

Patrik Carlsson stod för det förnämliga förarbetet. Vem som spelade fram Sundström i höstas? Japp, Carlsson. Så klart. Ska det vara favorit i repris ska det vara favorit i repris.

***

Karl Stollery missade en passning i egen zon tidigt i andra; vips, så stod det 1–2 och Färjestad hade skaffat sig nödvändig kontakt via Linus Johanssons fina skott.

Daniel Viksten tryckte in en power play-retur för 2–2 (26.37), plötsligt var Frölunda övertag uppkäkat, och vi hade en vidöppen match.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

***

I 30:e matchen kom första poängen för Sebastian Stålberg. Med god hjälp från Färjestadsbacken Linus Arnessons klubba.

Men bra saker händer när man håller sig runt målet …

***

Frölunda fick två power play-mål av Ryan Lasch bortdömda inom loppet av två och en halv minut tidigt i matchen.

Vi som ser matcher live får som vanligt inget veta, ni vid TV-apparaterna vet mer, men så här var min känsla:

Mål1: Rhett Rakhshani var i målgården, jag tyckte inte han störde Arvid Holm, denne hade inte hunnit tillbaka och rädda ändå, han gjorde inte ens ett försök, men enligt dagens regler, tja … det går förstås att hitta stöd för bortdömt. Rakhshani hann inte ur blåfärgen, således bortdömt. Om sådan bedömning är konsekvent, helt okej.

Mål 2: Såg ut som om Joel Lundqvist passade pucken med handen till Ryan Lasch, i så fall, om detta påtalades av en linjeman, inget snack om saken, givetvis rätt med bortdömt.

Sedan vill jag framhärda detta, för femtielfte gången:

– Korrekt bortdömda enligt regelboken. Sedan kan vi tycka vad vi vill, sa Roger Rönnberg.

***

## Fakta:

1–0 (11.29) Johan Sundström 4/5 (Carlsson)
* Patrik Carlsson stod för backcheckingen, ficktjuvade till sig pucken, frispelade Sundström som dragsköt stenhårt från en bit ut.

2–0 (15.27) Sebastian Stålberg
* Stålberg bröt bakom mål, letade pass till Rhett Rakhshani, pucken studsade turligt in via Linus Arnessons klubba.

2–1 (20.43) Linus Johansson
* Karl Stollery spelade fel i egen zon, Johansson sköt rappt förbi Johan Mattsson.

2–2 (26.37) Daniel Viksten 5/4 (Åslund, Nilsson)
* Enkel PP-hockey, ta pucken på kassen, ta retur.

3–2 (54.33) Ryan Lasch (Ekbom)
* Vintage Lasch, ur ingen vinkel, via målvakten Arvid Holms rygg och in i mål.