Betyg på Frölundas spelare 21/22, målvakterna och backarna

Betyg på Frölundas spelare 21/22, målvakterna och backarna

Betyg på Frölundas spelare 21/22, målvakterna och backarna

Betyg på Frölundas spelare 21/22, målvakterna och backarna

I den här texten fick ni mina tankar om Frölundas forwards den gångna säsongen. Nu dags för målvakter och backar.
Igen: sådant här är subjektivt, ta det inte på fullaste allvar, mer som en snackis som hjälper till att stänga säsongen 2021/2022.

FÖRST: FRÖLUNDA GICK i dag ut och offentliggjorde sådant som ni redan visste, tack och adjö till:

Matt Tomkins (Färjestad)
Niklas Rubin (?)
Mattias Norlinder (Montreal)
Jens Olsson (?)
Stefan Elliott (?)
Karl Henriksson (NY Rangers)
Theodor Niederbach (Rögle)
Daniel Torgersson (Winnipeg)

Klubbnamnen i parentes är i några fall mina, Frölunda vill förstås inget säga om Tomkins och Niederbach.  Simon Edvinsson har sajnat med Detroit, Elmer Söderblom väntas göra det snart, de stod inte med för att saker kanske ska NHL-synkas, men det spelar mindre roll.

Viktor Ekboms namn saknades, lite förvånande, men inget har förändrats, som jag hör.

– Vi har inte sagt definitivt hej då än, men det ska ganska mycket till för att det ska bli något, textade Ekbom.

Betyder adjö, så klart. Frölunda har sju backar och lär leta något starkt kort som nummer 8.

Nå, låt oss gå på målvakterna och backarna, omdömen och betyg. För den som inte läste gårdagens text om forwards påminner jag om följande, upprepar mig helt enkelt:

Nedanstående bedömningar av spelarna grundar sig på både grundserien och slutspelet, en del fokus på det senare eftersom det är själva 100-metersfinalen, grundserien är medlet för att ta sig dit med så god startposition som möjligt.

ANNONS

Klicka upp betygsskalan här.

Betygskalan kan ni klicka upp här bredvid.

Okej, då kör vi:

8
Andreas Borgman
24 7+13=20 -5 (grundserien)
8 2+5=7 +3 (slutspelet)
”Herrejösses-back” blev ett stående uttryck sedan tränaren Roger Rönnberg kallat Borgman just det sedan värvningen blivit officiell.
Svårt argumentera emot Rönnberg där.
Borgman hade stor inverkan på Frölundas spel, när han var som bäst var stockholmaren rejäl i egen zon, med stor skicklighet kunde han vända bort motståndare, slå pressen, snabbt sätta igång spelet – men också vara ett offensivt hot rent allmänt.
Lite slarvig emellanåt, spelar ju med hög risk, kunde bli lite nonchalant, men löste ta mig tusan även det de flesta gånger.
NHL-snacket är igång, men som jag påpekade i går, det ska tas med en nypa salt. Borgman är just hemkommen från några år i Nordamerika där han misslyckats att ta plats i Toronto, Tampa och Dallas. Några få starka månader over in Sweden får inte per automatik NHL-klubbarna att tycka de gjorde del.
Detta sagt, visst finns chansen för Borgman, visst finns risken för Frölunda, absolut. En eller två scouter kan vara så kära i stockholmaren att de övertygar sina chefer, men då ska 26-åringen ha ett envägskontrakt och sannolikt en topp 4-roll. Borgman är inte riktigt spelaren en NHL-klubb plockar över för att vara back 5, 6, 7.
Det här blev långt, förlåt, och jag menar inte alls att döda chansen/risken. Förstår Frölundasupportrars oro. Men vore jag en sådan hade jag inte käkat Losec riktigt än.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Christian Folin
47 5+10=15 +9
9 0+1=1 +4
Enormt värdefull för Frölunda, kanske den bästa värvning klubben gjorde inför säsongen. Ryggrad i defensiven, en tuff back att lita på, en som, också gjorde sina poäng.
Grymt bra mentor för Simon Edvinsson.
Stark i sig själv och sina egna prestationer.
Spelade med någon typ av skada mot slutet, det hindrade honom inte att tackla (det syntes inte minst i semifinal 4), möjligt att han ändå var något hämmad i rörelserna.

7
Simon Edvinsson
44 2+17=19 +13
5 0+2=2 +3
Det var ett fräckt genombrott vi såg av en ung grabb som Detroitfansen jublade nästan lika mycket åt som anhängarna av Frölunda. Så är ju läget för svensk hockey, den här typen av spelare blir inte gamla i SHL.
Inför säsongen tänkte jag på Moritz Seider, kanske att Edvinsson skulle slå sig in i SHL, sedan få ett ”extraår” som tysken fick i Rögle. Icke så, Edvinsson var för bra. Redan Detroit bound.
Det skadade Frölunda att 19-åringen saknades i stora delar av Luleåserien, det oroar en smula på individuellt plan att hans unga huvud/nacke redan tagit emot en del smällar.
Nå, Edvinsson spelskicklighet blir spännande att följa i Nordamerika, intressant att se hur mycket AHL, hur mycket NHL, det blir kommande säsong.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

6
Filip Johansson
47 3+8=11 +5
9 5+2=7 +5
Tog initialt inte det steg jag förväntade mig efter en lovande debutsäsong, men den här unge killen växte hela tiden – och vilket slutspel, sedan.
Har offensiven och skottet.
Är stadig defensivt.
Bedömningarna fallerade några gånger, men det är få människor förunnat att vara misstagsfria.
Minnesotas rättigheter går ut i vår, bör bli kvar i Frölunda – och börja på en nivå högre i höst än året före.

5
Stefan Elliott
47 5+8=13 -3
9 2+0=2 -1
Rätt länge kände jag han var närmast underkänd, kanadensaren, osäker med pucken, kanske var det fel på förväntningarna från tränarstaben, kanske var det något annat, men när Andreas Borgman kom in, när Elliott tog en mer defensiv roll, lät offensiven kommer snarare än jaga den – då växte han verkligen.
Givet status som importback kommer Elliott aldrig bli ihågkommen som en lyckad värvning, men avslutningen på tiden i Frölunda var ändå mer än godkänd.

Matt Tomkins
33 90,80 2,46 19–13
8 88,50 2.70 5–3
Kunde inte avsluta säsongen så som han började den, till viss del hade det förstås att göra med hur defensivt starkt (och offensivt svagt) Frölunda var på tidiga hösten – men det fanns också ett eget ansvar. Tomkins hittade aldrig riktigt tillbaka till känslan där han utstrålade trygghet och harmoni, var helt okej mot Växjö, var inte bra nog mot Luleå, och semifinal 5 var ett rätt tråkigt slut.
Värvades som oskrivet kort av Frölunda, var från början medveten om att han sannolikt bara var en ettårslösning i väntan på Lasse Johansson, givet hur bra det gick första delen av säsongen förstod han själv (och klargjorde på den här sajten) att det inte fanns plats både för en Tomkins och en Johansson i Frölunda.
Nästa säsong står den här supersympatiske (en fröjd att intervjua, vältalig, öppen, tillmötesgående) killen i Färjestad. Mycket spännande, kanske ett något stadigare försvarsspel?
Nå, en femma ska Tomkins förstås ha. Totalt sett.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Niklas Rubin
23 89,14 2,69 12–8
1 85,00 3,05 0–1
Det här skulle ha varit Rubins säsong, det blev inte så eftersom Tomkins var så bra initialt. Jag tyckte Rubin var väl så bra som Tomkins andra halva av säsongen, han förtjänade en 50/50-matchning men fick aldrig den chansen. Sent fick jag höra om att målvakten hade haft ett rätt rejält gräl med Roger Rönnberg under hösten, ett som tog tid att lägga sig. Spelade det in? Inte en aning (kan finnas mer här som jag har noll koll på).
Hade Frölunda varit i final med Rubin istället för Tomkins? Inte en aning.
Kunde en annan matchning ha gett Frölunda två skarpare målvakter? Jag tror faktiskt det.
Nå, det blev som det blev, och jag undrar lite var Rubins framtid finns. Vi vet att den i alla fall inte är i Frölunda.
Femma här också? Ja, absolut. Jag såg flera bra insatser av Rubin – i ett lag där försvarsspelet över 52 omgångar ånyo innehöll brister.

4
Jens Olsson
52 7+14=21 0
5 0+0=0 0
Vet ni hur högt Olsson kom i interna poängligan i grundserien?
Tjuvkika inte.
Tänk.
Gissa.
Sexa. Faktiskt. Kanske inte bilden man har av spelare vars säsong gick nedåt, så att såga. Allt mindre speltid, lite för många misstag, till slut utanför laget när åtta backar var hela, utan att vara dålig – men heller inte bra nog.
Nå, den här värvningen får ändå högt betyg hos mig, 37-åringen kom till Frölunda och fick en ny vår, var stadig större delen av tiden, visade att han kunde vikariera och producera i power play, bidrog med en hel del utan att kosta så mycket.
Är jag snål med betyget givet alla poäng (många i PP)? Kanske. Jag skäms lite, satt ett tag och funderade. Men eftersom slutspelet har stor betydelse, jag stannar på en fyra. Tar utan omsvep kritik om sådan finns.
Lägger Olsson av nu? Hittar han annan klubb? Återstår att se.

Anders Grönlund
36 4+1=5 -4
Spelade ej.
Skadad och opererad (höft) mot slutet av säsongen där Grönlund blev allt orörligare ju längre tiden gick. Operationen ska ha gått bra, vi ska se en rörligare norrlänning i höst, en som sannolikt får finna sig i samma typ av hjälpgumme-roll.

Viktor Ekbom
26 0+4=4 +7
9 0+0=0- 4
Ännu en säsong som kantades av skador, därför når inte den store Falköpingskillen högre än en fyra, hade helt enkelt för kort tid på sig att bevisa sitt värde. Jag tycker annars han är en rätt bra back 5, 6, 7 i ett SHL-lag, tar den istid han får, kan spela fysiskt, värdefull i box play. Men han fick visa för lite av det – och nu är tiden i Frölunda över, även om det inte gjorts officiellt än.
Ekbom avslöjade här på sajten för en tid sedan att han haft funderingar på att sluta, återstår att se om det blir så.

Mattias Norlinder
21 0+2=2 -7
9 0+6=6 -1
Så stora förhoppningar det fanns på den här killen när han kom från Modo. Norlinder lämnar Frölunda utan att någonsin ha fått till det så som han och Frölunda hoppades, som Hockeysverige trodde.
Offensivt skicklig back, hade defensiva problem första säsongen, det här skulle ha varit vintern då han lyfte och la grunden till en NHL-karriär – men ni vet ju vad som hände.
Skadad på camp med Montreal, kvar i Kanada långt in på senhösten, var sedan i Frölunda en skugga av sitt offensiva jag, inriktade sig helt på att vara stadigare defensivt – och det var han, faktiskt. Inte alls dålig. Bara att förväntningarna var större. Släng in 0+6 i slutspelet och … tja, kanske har Norlinder ändå  något att bygga på inför NHL-campen i höst.
Men inte blev detta i närheten så bra som Norlinder och Frölunda hoppades, inte.

***

Femmor i betyg till målvakter med så svag räddningsprocent? Ja, för den statistiken är trubbig, går inte att använda så skarpt som jag sett en del göra. Man bör se till det samlade försvarsspelet, matchbilder, och hur målvakterna presterat i sina matcher. Ta Niklas Rubins enda slutspelsmatch, till exempel. Killen var alldeles utmärkt, stadig, gjorde några bra räddningar, målen var otagbara, men eftersom Luleå sköt rätt lite var räddningsprocenten magra 85.00.

Över tid säger procenten förstås mer än i enskild match, men detta ovan är ett bra exempel för att förstå det här med att statistik inte är någon svartvit sanning.

***

Luleå–Färjestad blir en häftig final, båda lagen har verkligen imponerat.  Och i kväll kommer spänningen från Umeå: Björklöven–HV71. Mm, go tid att uppskatta hockey, eller vad säger ni?

***

 

I den här texten fick ni mina tankar om Frölundas forwards den gångna säsongen. Nu dags för målvakter och backar.
Igen: sådant här är subjektivt, ta det inte på fullaste allvar, mer som en snackis som hjälper till att stänga säsongen 2021/2022.

FÖRST: FRÖLUNDA GICK i dag ut och offentliggjorde sådant som ni redan visste, tack och adjö till:

Matt Tomkins (Färjestad)
Niklas Rubin (?)
Mattias Norlinder (Montreal)
Jens Olsson (?)
Stefan Elliott (?)
Karl Henriksson (NY Rangers)
Theodor Niederbach (Rögle)
Daniel Torgersson (Winnipeg)

Klubbnamnen i parentes är i några fall mina, Frölunda vill förstås inget säga om Tomkins och Niederbach.  Simon Edvinsson har sajnat med Detroit, Elmer Söderblom väntas göra det snart, de stod inte med för att saker kanske ska NHL-synkas, men det spelar mindre roll.

Viktor Ekboms namn saknades, lite förvånande, men inget har förändrats, som jag hör.

– Vi har inte sagt definitivt hej då än, men det ska ganska mycket till för att det ska bli något, textade Ekbom.

Betyder adjö, så klart. Frölunda har sju backar och lär leta något starkt kort som nummer 8.

Nå, låt oss gå på målvakterna och backarna, omdömen och betyg. För den som inte läste gårdagens text om forwards påminner jag om följande, upprepar mig helt enkelt:

Nedanstående bedömningar av spelarna grundar sig på både grundserien och slutspelet, en del fokus på det senare eftersom det är själva 100-metersfinalen, grundserien är medlet för att ta sig dit med så god startposition som möjligt.

ANNONS

Klicka upp betygsskalan här.

Betygskalan kan ni klicka upp här bredvid.

Okej, då kör vi:

8
Andreas Borgman
24 7+13=20 -5 (grundserien)
8 2+5=7 +3 (slutspelet)
”Herrejösses-back” blev ett stående uttryck sedan tränaren Roger Rönnberg kallat Borgman just det sedan värvningen blivit officiell.
Svårt argumentera emot Rönnberg där.
Borgman hade stor inverkan på Frölundas spel, när han var som bäst var stockholmaren rejäl i egen zon, med stor skicklighet kunde han vända bort motståndare, slå pressen, snabbt sätta igång spelet – men också vara ett offensivt hot rent allmänt.
Lite slarvig emellanåt, spelar ju med hög risk, kunde bli lite nonchalant, men löste ta mig tusan även det de flesta gånger.
NHL-snacket är igång, men som jag påpekade i går, det ska tas med en nypa salt. Borgman är just hemkommen från några år i Nordamerika där han misslyckats att ta plats i Toronto, Tampa och Dallas. Några få starka månader over in Sweden får inte per automatik NHL-klubbarna att tycka de gjorde del.
Detta sagt, visst finns chansen för Borgman, visst finns risken för Frölunda, absolut. En eller två scouter kan vara så kära i stockholmaren att de övertygar sina chefer, men då ska 26-åringen ha ett envägskontrakt och sannolikt en topp 4-roll. Borgman är inte riktigt spelaren en NHL-klubb plockar över för att vara back 5, 6, 7.
Det här blev långt, förlåt, och jag menar inte alls att döda chansen/risken. Förstår Frölundasupportrars oro. Men vore jag en sådan hade jag inte käkat Losec riktigt än.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Christian Folin
47 5+10=15 +9
9 0+1=1 +4
Enormt värdefull för Frölunda, kanske den bästa värvning klubben gjorde inför säsongen. Ryggrad i defensiven, en tuff back att lita på, en som, också gjorde sina poäng.
Grymt bra mentor för Simon Edvinsson.
Stark i sig själv och sina egna prestationer.
Spelade med någon typ av skada mot slutet, det hindrade honom inte att tackla (det syntes inte minst i semifinal 4), möjligt att han ändå var något hämmad i rörelserna.

7
Simon Edvinsson
44 2+17=19 +13
5 0+2=2 +3
Det var ett fräckt genombrott vi såg av en ung grabb som Detroitfansen jublade nästan lika mycket åt som anhängarna av Frölunda. Så är ju läget för svensk hockey, den här typen av spelare blir inte gamla i SHL.
Inför säsongen tänkte jag på Moritz Seider, kanske att Edvinsson skulle slå sig in i SHL, sedan få ett ”extraår” som tysken fick i Rögle. Icke så, Edvinsson var för bra. Redan Detroit bound.
Det skadade Frölunda att 19-åringen saknades i stora delar av Luleåserien, det oroar en smula på individuellt plan att hans unga huvud/nacke redan tagit emot en del smällar.
Nå, Edvinsson spelskicklighet blir spännande att följa i Nordamerika, intressant att se hur mycket AHL, hur mycket NHL, det blir kommande säsong.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

6
Filip Johansson
47 3+8=11 +5
9 5+2=7 +5
Tog initialt inte det steg jag förväntade mig efter en lovande debutsäsong, men den här unge killen växte hela tiden – och vilket slutspel, sedan.
Har offensiven och skottet.
Är stadig defensivt.
Bedömningarna fallerade några gånger, men det är få människor förunnat att vara misstagsfria.
Minnesotas rättigheter går ut i vår, bör bli kvar i Frölunda – och börja på en nivå högre i höst än året före.

5
Stefan Elliott
47 5+8=13 -3
9 2+0=2 -1
Rätt länge kände jag han var närmast underkänd, kanadensaren, osäker med pucken, kanske var det fel på förväntningarna från tränarstaben, kanske var det något annat, men när Andreas Borgman kom in, när Elliott tog en mer defensiv roll, lät offensiven kommer snarare än jaga den – då växte han verkligen.
Givet status som importback kommer Elliott aldrig bli ihågkommen som en lyckad värvning, men avslutningen på tiden i Frölunda var ändå mer än godkänd.

Matt Tomkins
33 90,80 2,46 19–13
8 88,50 2.70 5–3
Kunde inte avsluta säsongen så som han började den, till viss del hade det förstås att göra med hur defensivt starkt (och offensivt svagt) Frölunda var på tidiga hösten – men det fanns också ett eget ansvar. Tomkins hittade aldrig riktigt tillbaka till känslan där han utstrålade trygghet och harmoni, var helt okej mot Växjö, var inte bra nog mot Luleå, och semifinal 5 var ett rätt tråkigt slut.
Värvades som oskrivet kort av Frölunda, var från början medveten om att han sannolikt bara var en ettårslösning i väntan på Lasse Johansson, givet hur bra det gick första delen av säsongen förstod han själv (och klargjorde på den här sajten) att det inte fanns plats både för en Tomkins och en Johansson i Frölunda.
Nästa säsong står den här supersympatiske (en fröjd att intervjua, vältalig, öppen, tillmötesgående) killen i Färjestad. Mycket spännande, kanske ett något stadigare försvarsspel?
Nå, en femma ska Tomkins förstås ha. Totalt sett.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Niklas Rubin
23 89,14 2,69 12–8
1 85,00 3,05 0–1
Det här skulle ha varit Rubins säsong, det blev inte så eftersom Tomkins var så bra initialt. Jag tyckte Rubin var väl så bra som Tomkins andra halva av säsongen, han förtjänade en 50/50-matchning men fick aldrig den chansen. Sent fick jag höra om att målvakten hade haft ett rätt rejält gräl med Roger Rönnberg under hösten, ett som tog tid att lägga sig. Spelade det in? Inte en aning (kan finnas mer här som jag har noll koll på).
Hade Frölunda varit i final med Rubin istället för Tomkins? Inte en aning.
Kunde en annan matchning ha gett Frölunda två skarpare målvakter? Jag tror faktiskt det.
Nå, det blev som det blev, och jag undrar lite var Rubins framtid finns. Vi vet att den i alla fall inte är i Frölunda.
Femma här också? Ja, absolut. Jag såg flera bra insatser av Rubin – i ett lag där försvarsspelet över 52 omgångar ånyo innehöll brister.

4
Jens Olsson
52 7+14=21 0
5 0+0=0 0
Vet ni hur högt Olsson kom i interna poängligan i grundserien?
Tjuvkika inte.
Tänk.
Gissa.
Sexa. Faktiskt. Kanske inte bilden man har av spelare vars säsong gick nedåt, så att såga. Allt mindre speltid, lite för många misstag, till slut utanför laget när åtta backar var hela, utan att vara dålig – men heller inte bra nog.
Nå, den här värvningen får ändå högt betyg hos mig, 37-åringen kom till Frölunda och fick en ny vår, var stadig större delen av tiden, visade att han kunde vikariera och producera i power play, bidrog med en hel del utan att kosta så mycket.
Är jag snål med betyget givet alla poäng (många i PP)? Kanske. Jag skäms lite, satt ett tag och funderade. Men eftersom slutspelet har stor betydelse, jag stannar på en fyra. Tar utan omsvep kritik om sådan finns.
Lägger Olsson av nu? Hittar han annan klubb? Återstår att se.

Anders Grönlund
36 4+1=5 -4
Spelade ej.
Skadad och opererad (höft) mot slutet av säsongen där Grönlund blev allt orörligare ju längre tiden gick. Operationen ska ha gått bra, vi ska se en rörligare norrlänning i höst, en som sannolikt får finna sig i samma typ av hjälpgumme-roll.

Viktor Ekbom
26 0+4=4 +7
9 0+0=0- 4
Ännu en säsong som kantades av skador, därför når inte den store Falköpingskillen högre än en fyra, hade helt enkelt för kort tid på sig att bevisa sitt värde. Jag tycker annars han är en rätt bra back 5, 6, 7 i ett SHL-lag, tar den istid han får, kan spela fysiskt, värdefull i box play. Men han fick visa för lite av det – och nu är tiden i Frölunda över, även om det inte gjorts officiellt än.
Ekbom avslöjade här på sajten för en tid sedan att han haft funderingar på att sluta, återstår att se om det blir så.

Mattias Norlinder
21 0+2=2 -7
9 0+6=6 -1
Så stora förhoppningar det fanns på den här killen när han kom från Modo. Norlinder lämnar Frölunda utan att någonsin ha fått till det så som han och Frölunda hoppades, som Hockeysverige trodde.
Offensivt skicklig back, hade defensiva problem första säsongen, det här skulle ha varit vintern då han lyfte och la grunden till en NHL-karriär – men ni vet ju vad som hände.
Skadad på camp med Montreal, kvar i Kanada långt in på senhösten, var sedan i Frölunda en skugga av sitt offensiva jag, inriktade sig helt på att vara stadigare defensivt – och det var han, faktiskt. Inte alls dålig. Bara att förväntningarna var större. Släng in 0+6 i slutspelet och … tja, kanske har Norlinder ändå  något att bygga på inför NHL-campen i höst.
Men inte blev detta i närheten så bra som Norlinder och Frölunda hoppades, inte.

***

Femmor i betyg till målvakter med så svag räddningsprocent? Ja, för den statistiken är trubbig, går inte att använda så skarpt som jag sett en del göra. Man bör se till det samlade försvarsspelet, matchbilder, och hur målvakterna presterat i sina matcher. Ta Niklas Rubins enda slutspelsmatch, till exempel. Killen var alldeles utmärkt, stadig, gjorde några bra räddningar, målen var otagbara, men eftersom Luleå sköt rätt lite var räddningsprocenten magra 85.00.

Över tid säger procenten förstås mer än i enskild match, men detta ovan är ett bra exempel för att förstå det här med att statistik inte är någon svartvit sanning.

***

Luleå–Färjestad blir en häftig final, båda lagen har verkligen imponerat.  Och i kväll kommer spänningen från Umeå: Björklöven–HV71. Mm, go tid att uppskatta hockey, eller vad säger ni?

***

 

I den här texten fick ni mina tankar om Frölundas forwards den gångna säsongen. Nu dags för målvakter och backar.
Igen: sådant här är subjektivt, ta det inte på fullaste allvar, mer som en snackis som hjälper till att stänga säsongen 2021/2022.

FÖRST: FRÖLUNDA GICK i dag ut och offentliggjorde sådant som ni redan visste, tack och adjö till:

Matt Tomkins (Färjestad)
Niklas Rubin (?)
Mattias Norlinder (Montreal)
Jens Olsson (?)
Stefan Elliott (?)
Karl Henriksson (NY Rangers)
Theodor Niederbach (Rögle)
Daniel Torgersson (Winnipeg)

Klubbnamnen i parentes är i några fall mina, Frölunda vill förstås inget säga om Tomkins och Niederbach.  Simon Edvinsson har sajnat med Detroit, Elmer Söderblom väntas göra det snart, de stod inte med för att saker kanske ska NHL-synkas, men det spelar mindre roll.

Viktor Ekboms namn saknades, lite förvånande, men inget har förändrats, som jag hör.

– Vi har inte sagt definitivt hej då än, men det ska ganska mycket till för att det ska bli något, textade Ekbom.

Betyder adjö, så klart. Frölunda har sju backar och lär leta något starkt kort som nummer 8.

Nå, låt oss gå på målvakterna och backarna, omdömen och betyg. För den som inte läste gårdagens text om forwards påminner jag om följande, upprepar mig helt enkelt:

Nedanstående bedömningar av spelarna grundar sig på både grundserien och slutspelet, en del fokus på det senare eftersom det är själva 100-metersfinalen, grundserien är medlet för att ta sig dit med så god startposition som möjligt.

ANNONS

Klicka upp betygsskalan här.

Betygskalan kan ni klicka upp här bredvid.

Okej, då kör vi:

8
Andreas Borgman
24 7+13=20 -5 (grundserien)
8 2+5=7 +3 (slutspelet)
”Herrejösses-back” blev ett stående uttryck sedan tränaren Roger Rönnberg kallat Borgman just det sedan värvningen blivit officiell.
Svårt argumentera emot Rönnberg där.
Borgman hade stor inverkan på Frölundas spel, när han var som bäst var stockholmaren rejäl i egen zon, med stor skicklighet kunde han vända bort motståndare, slå pressen, snabbt sätta igång spelet – men också vara ett offensivt hot rent allmänt.
Lite slarvig emellanåt, spelar ju med hög risk, kunde bli lite nonchalant, men löste ta mig tusan även det de flesta gånger.
NHL-snacket är igång, men som jag påpekade i går, det ska tas med en nypa salt. Borgman är just hemkommen från några år i Nordamerika där han misslyckats att ta plats i Toronto, Tampa och Dallas. Några få starka månader over in Sweden får inte per automatik NHL-klubbarna att tycka de gjorde del.
Detta sagt, visst finns chansen för Borgman, visst finns risken för Frölunda, absolut. En eller två scouter kan vara så kära i stockholmaren att de övertygar sina chefer, men då ska 26-åringen ha ett envägskontrakt och sannolikt en topp 4-roll. Borgman är inte riktigt spelaren en NHL-klubb plockar över för att vara back 5, 6, 7.
Det här blev långt, förlåt, och jag menar inte alls att döda chansen/risken. Förstår Frölundasupportrars oro. Men vore jag en sådan hade jag inte käkat Losec riktigt än.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Christian Folin
47 5+10=15 +9
9 0+1=1 +4
Enormt värdefull för Frölunda, kanske den bästa värvning klubben gjorde inför säsongen. Ryggrad i defensiven, en tuff back att lita på, en som, också gjorde sina poäng.
Grymt bra mentor för Simon Edvinsson.
Stark i sig själv och sina egna prestationer.
Spelade med någon typ av skada mot slutet, det hindrade honom inte att tackla (det syntes inte minst i semifinal 4), möjligt att han ändå var något hämmad i rörelserna.

7
Simon Edvinsson
44 2+17=19 +13
5 0+2=2 +3
Det var ett fräckt genombrott vi såg av en ung grabb som Detroitfansen jublade nästan lika mycket åt som anhängarna av Frölunda. Så är ju läget för svensk hockey, den här typen av spelare blir inte gamla i SHL.
Inför säsongen tänkte jag på Moritz Seider, kanske att Edvinsson skulle slå sig in i SHL, sedan få ett ”extraår” som tysken fick i Rögle. Icke så, Edvinsson var för bra. Redan Detroit bound.
Det skadade Frölunda att 19-åringen saknades i stora delar av Luleåserien, det oroar en smula på individuellt plan att hans unga huvud/nacke redan tagit emot en del smällar.
Nå, Edvinsson spelskicklighet blir spännande att följa i Nordamerika, intressant att se hur mycket AHL, hur mycket NHL, det blir kommande säsong.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

6
Filip Johansson
47 3+8=11 +5
9 5+2=7 +5
Tog initialt inte det steg jag förväntade mig efter en lovande debutsäsong, men den här unge killen växte hela tiden – och vilket slutspel, sedan.
Har offensiven och skottet.
Är stadig defensivt.
Bedömningarna fallerade några gånger, men det är få människor förunnat att vara misstagsfria.
Minnesotas rättigheter går ut i vår, bör bli kvar i Frölunda – och börja på en nivå högre i höst än året före.

5
Stefan Elliott
47 5+8=13 -3
9 2+0=2 -1
Rätt länge kände jag han var närmast underkänd, kanadensaren, osäker med pucken, kanske var det fel på förväntningarna från tränarstaben, kanske var det något annat, men när Andreas Borgman kom in, när Elliott tog en mer defensiv roll, lät offensiven kommer snarare än jaga den – då växte han verkligen.
Givet status som importback kommer Elliott aldrig bli ihågkommen som en lyckad värvning, men avslutningen på tiden i Frölunda var ändå mer än godkänd.

Matt Tomkins
33 90,80 2,46 19–13
8 88,50 2.70 5–3
Kunde inte avsluta säsongen så som han började den, till viss del hade det förstås att göra med hur defensivt starkt (och offensivt svagt) Frölunda var på tidiga hösten – men det fanns också ett eget ansvar. Tomkins hittade aldrig riktigt tillbaka till känslan där han utstrålade trygghet och harmoni, var helt okej mot Växjö, var inte bra nog mot Luleå, och semifinal 5 var ett rätt tråkigt slut.
Värvades som oskrivet kort av Frölunda, var från början medveten om att han sannolikt bara var en ettårslösning i väntan på Lasse Johansson, givet hur bra det gick första delen av säsongen förstod han själv (och klargjorde på den här sajten) att det inte fanns plats både för en Tomkins och en Johansson i Frölunda.
Nästa säsong står den här supersympatiske (en fröjd att intervjua, vältalig, öppen, tillmötesgående) killen i Färjestad. Mycket spännande, kanske ett något stadigare försvarsspel?
Nå, en femma ska Tomkins förstås ha. Totalt sett.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Niklas Rubin
23 89,14 2,69 12–8
1 85,00 3,05 0–1
Det här skulle ha varit Rubins säsong, det blev inte så eftersom Tomkins var så bra initialt. Jag tyckte Rubin var väl så bra som Tomkins andra halva av säsongen, han förtjänade en 50/50-matchning men fick aldrig den chansen. Sent fick jag höra om att målvakten hade haft ett rätt rejält gräl med Roger Rönnberg under hösten, ett som tog tid att lägga sig. Spelade det in? Inte en aning (kan finnas mer här som jag har noll koll på).
Hade Frölunda varit i final med Rubin istället för Tomkins? Inte en aning.
Kunde en annan matchning ha gett Frölunda två skarpare målvakter? Jag tror faktiskt det.
Nå, det blev som det blev, och jag undrar lite var Rubins framtid finns. Vi vet att den i alla fall inte är i Frölunda.
Femma här också? Ja, absolut. Jag såg flera bra insatser av Rubin – i ett lag där försvarsspelet över 52 omgångar ånyo innehöll brister.

4
Jens Olsson
52 7+14=21 0
5 0+0=0 0
Vet ni hur högt Olsson kom i interna poängligan i grundserien?
Tjuvkika inte.
Tänk.
Gissa.
Sexa. Faktiskt. Kanske inte bilden man har av spelare vars säsong gick nedåt, så att såga. Allt mindre speltid, lite för många misstag, till slut utanför laget när åtta backar var hela, utan att vara dålig – men heller inte bra nog.
Nå, den här värvningen får ändå högt betyg hos mig, 37-åringen kom till Frölunda och fick en ny vår, var stadig större delen av tiden, visade att han kunde vikariera och producera i power play, bidrog med en hel del utan att kosta så mycket.
Är jag snål med betyget givet alla poäng (många i PP)? Kanske. Jag skäms lite, satt ett tag och funderade. Men eftersom slutspelet har stor betydelse, jag stannar på en fyra. Tar utan omsvep kritik om sådan finns.
Lägger Olsson av nu? Hittar han annan klubb? Återstår att se.

Anders Grönlund
36 4+1=5 -4
Spelade ej.
Skadad och opererad (höft) mot slutet av säsongen där Grönlund blev allt orörligare ju längre tiden gick. Operationen ska ha gått bra, vi ska se en rörligare norrlänning i höst, en som sannolikt får finna sig i samma typ av hjälpgumme-roll.

Viktor Ekbom
26 0+4=4 +7
9 0+0=0- 4
Ännu en säsong som kantades av skador, därför når inte den store Falköpingskillen högre än en fyra, hade helt enkelt för kort tid på sig att bevisa sitt värde. Jag tycker annars han är en rätt bra back 5, 6, 7 i ett SHL-lag, tar den istid han får, kan spela fysiskt, värdefull i box play. Men han fick visa för lite av det – och nu är tiden i Frölunda över, även om det inte gjorts officiellt än.
Ekbom avslöjade här på sajten för en tid sedan att han haft funderingar på att sluta, återstår att se om det blir så.

Mattias Norlinder
21 0+2=2 -7
9 0+6=6 -1
Så stora förhoppningar det fanns på den här killen när han kom från Modo. Norlinder lämnar Frölunda utan att någonsin ha fått till det så som han och Frölunda hoppades, som Hockeysverige trodde.
Offensivt skicklig back, hade defensiva problem första säsongen, det här skulle ha varit vintern då han lyfte och la grunden till en NHL-karriär – men ni vet ju vad som hände.
Skadad på camp med Montreal, kvar i Kanada långt in på senhösten, var sedan i Frölunda en skugga av sitt offensiva jag, inriktade sig helt på att vara stadigare defensivt – och det var han, faktiskt. Inte alls dålig. Bara att förväntningarna var större. Släng in 0+6 i slutspelet och … tja, kanske har Norlinder ändå  något att bygga på inför NHL-campen i höst.
Men inte blev detta i närheten så bra som Norlinder och Frölunda hoppades, inte.

***

Femmor i betyg till målvakter med så svag räddningsprocent? Ja, för den statistiken är trubbig, går inte att använda så skarpt som jag sett en del göra. Man bör se till det samlade försvarsspelet, matchbilder, och hur målvakterna presterat i sina matcher. Ta Niklas Rubins enda slutspelsmatch, till exempel. Killen var alldeles utmärkt, stadig, gjorde några bra räddningar, målen var otagbara, men eftersom Luleå sköt rätt lite var räddningsprocenten magra 85.00.

Över tid säger procenten förstås mer än i enskild match, men detta ovan är ett bra exempel för att förstå det här med att statistik inte är någon svartvit sanning.

***

Luleå–Färjestad blir en häftig final, båda lagen har verkligen imponerat.  Och i kväll kommer spänningen från Umeå: Björklöven–HV71. Mm, go tid att uppskatta hockey, eller vad säger ni?

***

 

I den här texten fick ni mina tankar om Frölundas forwards den gångna säsongen. Nu dags för målvakter och backar.
Igen: sådant här är subjektivt, ta det inte på fullaste allvar, mer som en snackis som hjälper till att stänga säsongen 2021/2022.

FÖRST: FRÖLUNDA GICK i dag ut och offentliggjorde sådant som ni redan visste, tack och adjö till:

Matt Tomkins (Färjestad)
Niklas Rubin (?)
Mattias Norlinder (Montreal)
Jens Olsson (?)
Stefan Elliott (?)
Karl Henriksson (NY Rangers)
Theodor Niederbach (Rögle)
Daniel Torgersson (Winnipeg)

Klubbnamnen i parentes är i några fall mina, Frölunda vill förstås inget säga om Tomkins och Niederbach.  Simon Edvinsson har sajnat med Detroit, Elmer Söderblom väntas göra det snart, de stod inte med för att saker kanske ska NHL-synkas, men det spelar mindre roll.

Viktor Ekboms namn saknades, lite förvånande, men inget har förändrats, som jag hör.

– Vi har inte sagt definitivt hej då än, men det ska ganska mycket till för att det ska bli något, textade Ekbom.

Betyder adjö, så klart. Frölunda har sju backar och lär leta något starkt kort som nummer 8.

Nå, låt oss gå på målvakterna och backarna, omdömen och betyg. För den som inte läste gårdagens text om forwards påminner jag om följande, upprepar mig helt enkelt:

Nedanstående bedömningar av spelarna grundar sig på både grundserien och slutspelet, en del fokus på det senare eftersom det är själva 100-metersfinalen, grundserien är medlet för att ta sig dit med så god startposition som möjligt.

ANNONS

Klicka upp betygsskalan här.

Betygskalan kan ni klicka upp här bredvid.

Okej, då kör vi:

8
Andreas Borgman
24 7+13=20 -5 (grundserien)
8 2+5=7 +3 (slutspelet)
”Herrejösses-back” blev ett stående uttryck sedan tränaren Roger Rönnberg kallat Borgman just det sedan värvningen blivit officiell.
Svårt argumentera emot Rönnberg där.
Borgman hade stor inverkan på Frölundas spel, när han var som bäst var stockholmaren rejäl i egen zon, med stor skicklighet kunde han vända bort motståndare, slå pressen, snabbt sätta igång spelet – men också vara ett offensivt hot rent allmänt.
Lite slarvig emellanåt, spelar ju med hög risk, kunde bli lite nonchalant, men löste ta mig tusan även det de flesta gånger.
NHL-snacket är igång, men som jag påpekade i går, det ska tas med en nypa salt. Borgman är just hemkommen från några år i Nordamerika där han misslyckats att ta plats i Toronto, Tampa och Dallas. Några få starka månader over in Sweden får inte per automatik NHL-klubbarna att tycka de gjorde del.
Detta sagt, visst finns chansen för Borgman, visst finns risken för Frölunda, absolut. En eller två scouter kan vara så kära i stockholmaren att de övertygar sina chefer, men då ska 26-åringen ha ett envägskontrakt och sannolikt en topp 4-roll. Borgman är inte riktigt spelaren en NHL-klubb plockar över för att vara back 5, 6, 7.
Det här blev långt, förlåt, och jag menar inte alls att döda chansen/risken. Förstår Frölundasupportrars oro. Men vore jag en sådan hade jag inte käkat Losec riktigt än.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Christian Folin
47 5+10=15 +9
9 0+1=1 +4
Enormt värdefull för Frölunda, kanske den bästa värvning klubben gjorde inför säsongen. Ryggrad i defensiven, en tuff back att lita på, en som, också gjorde sina poäng.
Grymt bra mentor för Simon Edvinsson.
Stark i sig själv och sina egna prestationer.
Spelade med någon typ av skada mot slutet, det hindrade honom inte att tackla (det syntes inte minst i semifinal 4), möjligt att han ändå var något hämmad i rörelserna.

7
Simon Edvinsson
44 2+17=19 +13
5 0+2=2 +3
Det var ett fräckt genombrott vi såg av en ung grabb som Detroitfansen jublade nästan lika mycket åt som anhängarna av Frölunda. Så är ju läget för svensk hockey, den här typen av spelare blir inte gamla i SHL.
Inför säsongen tänkte jag på Moritz Seider, kanske att Edvinsson skulle slå sig in i SHL, sedan få ett ”extraår” som tysken fick i Rögle. Icke så, Edvinsson var för bra. Redan Detroit bound.
Det skadade Frölunda att 19-åringen saknades i stora delar av Luleåserien, det oroar en smula på individuellt plan att hans unga huvud/nacke redan tagit emot en del smällar.
Nå, Edvinsson spelskicklighet blir spännande att följa i Nordamerika, intressant att se hur mycket AHL, hur mycket NHL, det blir kommande säsong.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

6
Filip Johansson
47 3+8=11 +5
9 5+2=7 +5
Tog initialt inte det steg jag förväntade mig efter en lovande debutsäsong, men den här unge killen växte hela tiden – och vilket slutspel, sedan.
Har offensiven och skottet.
Är stadig defensivt.
Bedömningarna fallerade några gånger, men det är få människor förunnat att vara misstagsfria.
Minnesotas rättigheter går ut i vår, bör bli kvar i Frölunda – och börja på en nivå högre i höst än året före.

5
Stefan Elliott
47 5+8=13 -3
9 2+0=2 -1
Rätt länge kände jag han var närmast underkänd, kanadensaren, osäker med pucken, kanske var det fel på förväntningarna från tränarstaben, kanske var det något annat, men när Andreas Borgman kom in, när Elliott tog en mer defensiv roll, lät offensiven kommer snarare än jaga den – då växte han verkligen.
Givet status som importback kommer Elliott aldrig bli ihågkommen som en lyckad värvning, men avslutningen på tiden i Frölunda var ändå mer än godkänd.

Matt Tomkins
33 90,80 2,46 19–13
8 88,50 2.70 5–3
Kunde inte avsluta säsongen så som han började den, till viss del hade det förstås att göra med hur defensivt starkt (och offensivt svagt) Frölunda var på tidiga hösten – men det fanns också ett eget ansvar. Tomkins hittade aldrig riktigt tillbaka till känslan där han utstrålade trygghet och harmoni, var helt okej mot Växjö, var inte bra nog mot Luleå, och semifinal 5 var ett rätt tråkigt slut.
Värvades som oskrivet kort av Frölunda, var från början medveten om att han sannolikt bara var en ettårslösning i väntan på Lasse Johansson, givet hur bra det gick första delen av säsongen förstod han själv (och klargjorde på den här sajten) att det inte fanns plats både för en Tomkins och en Johansson i Frölunda.
Nästa säsong står den här supersympatiske (en fröjd att intervjua, vältalig, öppen, tillmötesgående) killen i Färjestad. Mycket spännande, kanske ett något stadigare försvarsspel?
Nå, en femma ska Tomkins förstås ha. Totalt sett.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Niklas Rubin
23 89,14 2,69 12–8
1 85,00 3,05 0–1
Det här skulle ha varit Rubins säsong, det blev inte så eftersom Tomkins var så bra initialt. Jag tyckte Rubin var väl så bra som Tomkins andra halva av säsongen, han förtjänade en 50/50-matchning men fick aldrig den chansen. Sent fick jag höra om att målvakten hade haft ett rätt rejält gräl med Roger Rönnberg under hösten, ett som tog tid att lägga sig. Spelade det in? Inte en aning (kan finnas mer här som jag har noll koll på).
Hade Frölunda varit i final med Rubin istället för Tomkins? Inte en aning.
Kunde en annan matchning ha gett Frölunda två skarpare målvakter? Jag tror faktiskt det.
Nå, det blev som det blev, och jag undrar lite var Rubins framtid finns. Vi vet att den i alla fall inte är i Frölunda.
Femma här också? Ja, absolut. Jag såg flera bra insatser av Rubin – i ett lag där försvarsspelet över 52 omgångar ånyo innehöll brister.

4
Jens Olsson
52 7+14=21 0
5 0+0=0 0
Vet ni hur högt Olsson kom i interna poängligan i grundserien?
Tjuvkika inte.
Tänk.
Gissa.
Sexa. Faktiskt. Kanske inte bilden man har av spelare vars säsong gick nedåt, så att såga. Allt mindre speltid, lite för många misstag, till slut utanför laget när åtta backar var hela, utan att vara dålig – men heller inte bra nog.
Nå, den här värvningen får ändå högt betyg hos mig, 37-åringen kom till Frölunda och fick en ny vår, var stadig större delen av tiden, visade att han kunde vikariera och producera i power play, bidrog med en hel del utan att kosta så mycket.
Är jag snål med betyget givet alla poäng (många i PP)? Kanske. Jag skäms lite, satt ett tag och funderade. Men eftersom slutspelet har stor betydelse, jag stannar på en fyra. Tar utan omsvep kritik om sådan finns.
Lägger Olsson av nu? Hittar han annan klubb? Återstår att se.

Anders Grönlund
36 4+1=5 -4
Spelade ej.
Skadad och opererad (höft) mot slutet av säsongen där Grönlund blev allt orörligare ju längre tiden gick. Operationen ska ha gått bra, vi ska se en rörligare norrlänning i höst, en som sannolikt får finna sig i samma typ av hjälpgumme-roll.

Viktor Ekbom
26 0+4=4 +7
9 0+0=0- 4
Ännu en säsong som kantades av skador, därför når inte den store Falköpingskillen högre än en fyra, hade helt enkelt för kort tid på sig att bevisa sitt värde. Jag tycker annars han är en rätt bra back 5, 6, 7 i ett SHL-lag, tar den istid han får, kan spela fysiskt, värdefull i box play. Men han fick visa för lite av det – och nu är tiden i Frölunda över, även om det inte gjorts officiellt än.
Ekbom avslöjade här på sajten för en tid sedan att han haft funderingar på att sluta, återstår att se om det blir så.

Mattias Norlinder
21 0+2=2 -7
9 0+6=6 -1
Så stora förhoppningar det fanns på den här killen när han kom från Modo. Norlinder lämnar Frölunda utan att någonsin ha fått till det så som han och Frölunda hoppades, som Hockeysverige trodde.
Offensivt skicklig back, hade defensiva problem första säsongen, det här skulle ha varit vintern då han lyfte och la grunden till en NHL-karriär – men ni vet ju vad som hände.
Skadad på camp med Montreal, kvar i Kanada långt in på senhösten, var sedan i Frölunda en skugga av sitt offensiva jag, inriktade sig helt på att vara stadigare defensivt – och det var han, faktiskt. Inte alls dålig. Bara att förväntningarna var större. Släng in 0+6 i slutspelet och … tja, kanske har Norlinder ändå  något att bygga på inför NHL-campen i höst.
Men inte blev detta i närheten så bra som Norlinder och Frölunda hoppades, inte.

***

Femmor i betyg till målvakter med så svag räddningsprocent? Ja, för den statistiken är trubbig, går inte att använda så skarpt som jag sett en del göra. Man bör se till det samlade försvarsspelet, matchbilder, och hur målvakterna presterat i sina matcher. Ta Niklas Rubins enda slutspelsmatch, till exempel. Killen var alldeles utmärkt, stadig, gjorde några bra räddningar, målen var otagbara, men eftersom Luleå sköt rätt lite var räddningsprocenten magra 85.00.

Över tid säger procenten förstås mer än i enskild match, men detta ovan är ett bra exempel för att förstå det här med att statistik inte är någon svartvit sanning.

***

Luleå–Färjestad blir en häftig final, båda lagen har verkligen imponerat.  Och i kväll kommer spänningen från Umeå: Björklöven–HV71. Mm, go tid att uppskatta hockey, eller vad säger ni?

***

 

50 Kommentarer

 1. En fundering eftersom Ekboms namn inte var med i första ”gallringen” – kan det vara aktuellt att han går in som en extra resurs till Näslund (om Ekbom lägger av dvs)?

  • Utöka tränarstaben med ännu en person? Inget jag hört ngt om, hade förvånat, men … man ska aldrig säga aldrig.

 2. Gräl med tränare? Handlar sånt om speltid etc så är man rätt glad att Rubin får gå. Är man tillräckligt bra så får man visa det på isen. Inte försöka bråka sig till speltid. Gott att rutten frukt sorteras ut.

  • Varför drar du en sådan konstig slutsats? För det första behöver detta inte hart ett dyft med speltiden att göra, ledningen tyckte kansle bara att Tomkins var så mkt bättre. För det andra är det inget som helst konstigt med att tränare/spelare, spelare/spelare ryker ihop, det händer i alla lag. Det intressanta hade ju varit om det var p.g.a. detta som Rubin fick så lite speltid. Man får hoppas det inte ligger till på det sättet.

   • Nej, att Rubin skulle få mindre speltid för att Roger skulle ”straffa” honom för ett gräl tror jag inte ett dugg på. Att Rubin fick gå är baserat på sportsliga grunder, dvs han håller inte måttet. Hur som , ett mkt bra beslut av Frölunda att låta kontraktet löpa ut….

    • Aldrig aktuellt med Rubin i och med att Lase skulle hem. För dyr backup, heller ingen roll han ville ha.

 3. För den som inte sett det än, på Eliteprospects har de bytt till nya loggan för Frölunda. Om man vill se den i ”skarpt läge” 🙂

 4. Hur kommer FHC göra med alla ”gamla” kläder och souvenirer som har indianen på nu när nya loggan skall in? Sälja? Ge till välgörenhet? Slänga? Något annat?

  • Det är Intersport som sitter på det (eventuella) lagret. Frölunda har ingen egen försäljning.
   Eller .. jo, de säljer ju under matcher, men det är väl Intersport som ansvarar för allt. Så har jag fattat det i alla fall.

 5. Gillade ju alternativ två, men tveksam till förändringen med för kraftig röd linje i cirkeln och att man kortat ränderna…inte bra.

  • Det där är inte helt spikat än, detaljerna slipas det på fortfarande (t.ex. längden på ränderna).

  • Nej, planerar inga betyg på tränare eller sportchef. Så oerhört svårt att mäta, så svårbedömt, vi vid sidan om vet för lite.
   Spelarna kan du i alla fall se agera på isen.

   • Förstår att det inte går att mäta i ett betyg men skulle va kul om du skrev en sammanfattning hur DU tycker dom har skött sitt jobb!
    Skulle jag sätta betyg skulle dom ju inte få mer än ett okej! Sjöström dock högre! Faktiskt bra värvningar även om lenc kom lite för sent för mitt tycke!

 6. Mitell om Luleå! Finns det en antydan om filmningar där kanske 😅
  De har bra backar som spelar tufft och ärligt och så har de forwards som spelar tight och söker powerplay. De går mycket för att få spela powerplay och avgöra matcherna där, de är ju bra där.

 7. Jag har en teori om Rönnberg. Ta det nu för vad det är. Rönnberg pratar mycket om att han vill ha ett spelardrivet lag. Han pratar också en del om att spelare som är inköpta för att göra mycket poäng måste få fler chanser till det i exempelvis pp. Är detta ett bevis på att Rönnberg saknar ”blicken”. Alltså blicken för att kunna se vad som händer. Att veta vad man ska göra för att kunna vända en matchbild osv. Att veta vilka man ska spela mer med i just denna matchen. Är hallam skarpare på det. Bara en tanke

 8. Har frågat förut. Hur ligger det till med Elmer S om han inte tar en plats i Detroit NHL lag. Han är väl inget förstarunda val skall väl i så fall erbjudas utlåning till Frölunda före AHL?

 9. Kan vi inte få tillbaka Lias Andersson.
  Locka med förstacenter, PP1, långtidskontrakt och bli nya ”ansiktet utåt”

 10. 5a i betyg till Eliot???
  Där är du på tok för snäll Leman.
  Elliot värvades in för dyr peng och skulle vara en ledande back. Det blev han aldrig.
  Visst han lyfte sig ihop med Borgman, men 1 och en halv säsong så stod Elliot gör mycket pucktapp och drällande.
  I klass Med Stollery.
  Nej max en svag 4a i bertg för nr 16

 11. Helt rätt, Henrik, det är vanskligt att se på räddningsprocent någon enstaka match.

  Men som tur är har vi betydligt fler.
  Av alla Tomkins matcher i SHL är han totalt elva (!) i tabellen över målvakterna när det handlar om räddningsprocent.
  Rubin är ännu värre. Plats 18.

  Detta är enligt mig kanske största förklaringen till Frölundas svajiga säsong. Och detta är anledningen att Lasse är viktigaste värvningen av de alla.

 12. Lindholm klar för Leksand borde väl vara positivt för Frölunda? Då borde man ju inte kunna lägga lika mycket pengar på fantenberg eller betyder det tillochmed att fantenberg är klar för Frölunda?!

  • Eller så rycker Rögle ännu mer i Fantenberg, nu när man gick miste om Lindholm. Hemska tanke…

 13. Elliott är en gåta. Fullständigt obegriplig spelare för mig. Sagolik på rören, bra handleder, hygglig storlek. Det saknas verkligen inte verktyg i lådan. MEN, osannolikt vek och feg i närkamperna och löjligt vilse i markeringsspelet i egen zon. Detta parat med en fullständigt osannolik förmåga att aldrig få skott, än mindre direktskott på mål i offensiv zon. Att killen föreföll bättre när han fick agera väggspelare med Borgman kan inte lyfta hans betyg. Grönlund hade gjort det bättre bredvid Borgman. Väger man utkomsten mot kostnaden måste Elliott som enda spelare kvittera ut betyget 2.

 14. Hej Rakapuckar!

  Off topic, men visst fick vi en CHL-plats pga att Rögle är regerande mästare i CHL, och där av gick en av topp tre platserna till fjärdeplatsen istället? Eller hur fungerar det? Tack på förhand 🙂

  • Hej. Frölunda har en CHL-plats. Om Luleå vinner finalen har även femman Växjö det, om Färjestad vinner snor 054-laget den sista platsen.

   • Jag som trodde att det bara var top 3 som fick spela chl nästa säsong!
    Ja det är väl det ända dåliga med om FBK skulle vinna finalen 😉

    • Det är top 3 i grundserien, men ett lag kan även få en plats genom att bli svensk mästare eller genom att vinna CHL. Sen kan du inte ha ”två platser” som t.ex. Rögle har just nu. Utan då går deras plats vidare till 4e platsen (Frölunda). Om Luleå vinner SM-finalen så har de också ”två platser” i CHL, och då går även deras plats till nästa lag i tabellen som inte redan är kvalificerad. I det här fallet Växjö 🙂 Men skulle Färjestad vinna så kniper de platsen istället för Växjö som Leman precis skrev 🙂

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt