Högklassig ishockey, svenskar på planen och öl i båset. Kanske kan den frejdiga hockeyn i Polen locka till sig fler svenska åskådare?
När man pratar om Polen är ishockey sällan det första man tänker på. Landet är långt ifrån att tillhöra en av hockeyeuropas stormakter, men det börjar så sakteliga bubbla om polsk hockey.
Exempelvis har polska topplag tagit klivet in i CHL, och Comarch Cracovia lyckades i höstas besegra de regerande svenska mästarna Färjestad. Därtill finns ett flertal svenskar som spenderar vardagen i polska hockeyklubbar, och de vittnar om att läktarkulturen på matcherna är av ett helt annorlunda slag.
Sevärdheter och upplevelser i Polen
Polen börjar bli alltmer omtalat i hockeykretsar, och kanske blir några lockade av att låta landet bli destinationen för nästa ishockeyresa. På en hockeyresa ligger störst fokus, såklart, på ishockeyn i sig. Men en av fördelarna med Polen är att det finns mycket annat att uppleva runt matcherna. Utöver vackra städer och sevärdheter finns också en lång rad upplevelser i landet.
Den som är historieintresserad kan exempelvis besöka koncentrationsläger Auschwitz – platsen för en av de mörkaste tidpunkterna i mänsklighetens historia. Det forna koncentrationslägret ligger omkring sex mil väster om Krakow, där ett av landets bästa hockeylag huserar. Kom ihåg att man behöver köpa biljetter för att äntra Auschwitz, något som enklast kan göra online innan avresa.
Liga i nivå med Hockeyallsvenskan
I dagsläget är det få svenskar som har koll på den nationella ishockeyn i Polen. Matcherna går inte att se via någon av de streamingtjänster som vanligtvis sänder hockey och ligan bevakas sällan av övrig media, något som gör att det kan vara svårt att veta vad man ska förvänta sig av en ishockeyresa till Polen.
En av de svenskar som har bäst koll på polsk hockey är Anthon Eriksson – 28-åringen från Kalix som säsongen 2022/23 spelade i Oskarshamn och på lån till Västerås. Innan Eriksson återvände till Sverige spenderade han nämligen en säsong i GKC Katowice.
Eriksson hade en lyckad sejour i det polska topplaget. Under grundserien stod den kraftfulla forwarden för en god poängskörd – 22 poäng (14+8) på 37 matcher. I slutspelet blev det ytterligare 10 poäng för svensken, som därmed var en starkt bidragande faktor till att laget korades till polska mästare för första gången på 52 år.
Eriksson vittnar om att den polska ligan inte är lika strukturerad som exempelvis den svenska högstadivisionen, men att den håller högre klass än vad man kanske tror. Han menar att nivån är att jämföra med mitten- och bottenskiktet av Hockeyallsvenskan. Därtill poängterar Eriksson att ligans många tidigare KHL-spelare bidrar till en hög individuell skicklighet.
Supportrar hällde öl i båset
När Aftonbladet pratar med Anthon Eriksson om hans tid i Polen är han noga med att lyfta fram de hängivna fansen. Han kallar dem för både ”magiska” och ”tokiga”. Han refererar dock enbart till hemmafansen, då det inte finns några bortafans på matcherna. Enligt Eriksson är detta av säkerhetsskäl, då det hade resulterat i slagsmål om bortalagets supportrar fanns på plats.
Att under bortamatcher omgärdas av enbart hemmafans var något Eriksson uppskattade mycket, trots att det ibland blev stökigt. Bland annat berättar han att det under slutspelet, när allt stod på sin spets, var standard att fans hällde öl över bortabåset. Men svensken, som närmast kom från en helt annan tillvaro i Västerås, upplevde inte att det gick till överdrift utan uttrycker uppskattning över hur mycket fansen bryr sig.
Svensk representation i den polska ligan
Trots att Anthon Eriksson återvänt till Sverige kan den polska ligan vara av intresse för svenskar. Det finns nämligen fortsatt svensk representation i flertalet lag. Bland annat hittar vi den tidigare Rögle-backen Alexander Younan i GKS Tychy och Almtuna-fostrade Tim Friberg i Zaglebie Sosnowiec. Om inte annat kan den intensiva läktarkulturen vara en anledning så god som någon att låta Polen bli destinationen för nästa hockeyresa.
Bilder: CASPAR SJÖ, KAROLINA GRABOWSKA och ALEXA, pixabay.com