En vår av hopp eller en vinter av förtvivlan – häng med och Frölundafundera

En vår av hopp eller en vinter av förtvivlan – häng med och Frölundafundera

En vår av hopp eller en vinter av förtvivlan – häng med och Frölundafundera

En vår av hopp eller en vinter av förtvivlan – häng med och Frölundafundera

Jag tror Frölunda kommer vara ett vassare lag den här säsongen.
Jag tror Frölunda kommer få bekymmer i vinter.
Förvirrande? Försök då hoppa in i min hjärna så ska ni få se.
Häng med på en framtidsfunderade resa.

Två parallella verkligheter för Frölunda levererar jag nedan. Vilken känner ni er mest hemma i?

I EN AV världens mest sålda böcker någonsin, A Tale of Two Cities (1859), inleder Charles Dickens så här:

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Fantastisk bok där Dickens berättar om kontraster och jämförelser mellan London och Paris under tiden för den franska revolutionen. Jag gillar öppningsmeningen skarpt, och även om Schrödinger’s Cat kanske bättre beskrivit den osäkerhet som råder inför en SHL-premiär så tycker jag ändå att de dickensiska kontrasterna speglar mina tanker om Frölunda rätt väl.

Kan bli de bästa av tider i vinter (för klubben och fansen).

Kan bli de värsta också.

ANNONS

Vi ger oss iväg och funderar en sväng.

😃 Frölunda har kanske ligans bästa målvakt i Lasse Johansson (plus att allsvenskans bäste förra vintern, Frederik Dichow, konkurrerar), ett första backpar i NHL-meriterade bjässarna Christian Folin och Petteri Lindbohm – dem kommer det göra ont att möta. Man fyller med på mycket lovande Pontus Johansson – som sett bra ut med utväxlingspotential – uppbackad av rejäle Tom Nilsson.
Om halvannan månad eller så är Andreas Borgman tillbaka. Fattar ni? Andreas Borgman. Karln var långa stunder dominant när han kom in förra säsongen, när han gör comeback blir det ett lyft för Frölunda.
Filip Johansson borde hitta tillbaka till gammal fin form snart, Anders Grönlund är rörligare och bättre än före operationen, och på utvecklingssidan finns Lucas Nordsäter och Filip Hasa, ingen av dem har gjort bort sig.
Jösses, det här är verkligen en stabil grund att stå på.

🤔 Hm, jag vet inte jag. Har inte Christian Folin och Petteri Lindbohm sett lite tröga ut? Och Andreas Borgman, var han inte ibland lite mer flashig än bra förra säsongen? Gillar att synas, ibland går det hem, ibland inte. Sedan, är det så säkert att Filip Johansson finner den där formen från slutspelet?
Visst, det här är ju en rätt stabil och bra backsida om man jämför med övriga lag, inget snack om den saken, men förutom Borgman (när han är hel) – vem ska bistå forwards med poäng? Är det säkert att Pontus Johansson klarar det? Otto Leskinen var tänkt som PP-back, faktum är att han aldrig ersatts.
En annan undran: hur utvecklas Lucas Nordsäter och Filip Hasa utan att få ordentligt med speltid? Nio backar när Borgman är tillbaka. Visst, det kommer säkert fler skador, men ändå. 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

😃 Offensiven har glatt på försäsongen, gett hopp om mer. Utan att på minsta vis vara någon fullständig succé så har ambitionen varit tydlig:
## Vänd spelet snabbare.
## Gå tidigare – och rakare – på mål.
## Ta fler tidiga avslut, skapa tryck efteråt om det inte resulterar i mål.
Allt är inte tillnärmelsevis perfekt, men för ett lag som tidigare haft problem med de detaljerna så lovar det här gott inför vintern. Finns verkligen fog för att tro på ett bättre Frölunda i den här aspekten, därmed kanske också ett bättre lag totalt sett.

🤔 Jag har sett det här med rakare och snabbare anfallsspel förr, det har hållit i en match eller två eller tre, sedan snabbt tillbaka i karusellhockeyn igen, alltså lite för långsamt i spelvändningarna, bortvalda avslutslägen och så snurra runt i anfallszonen mot samlade försvar. Då är det väldigt svårt att göra mål om man inte förfogar över riktiga skarpskyttar eller spelare som med kvicka ”moves” kan slå sin gubbe nästan från stillastående.
Men visst, trenden så här långt är lovande, det medger jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

😃 Känslan är att Roger Rönnberg och tränarstaben fortsätter att utvecklas. Förra vintern förändrade man spelsättet något, drog ner på forecheckingen, försökte spela smartare, slösa lite mindre kraft i onödan.
Nu är kedjorna mer olika varandra än tidigare, fortsatt fyra som alla ska kunna avgöra matcher – men nu på olika sätt.
Jere Innala, Patrik Carlsson och Ryan Lasch, här finns ju massor med spelskicklighet, trion har sett bra ut med en del läckra kombinationer – och här bör också finnas mer att hämta. Jacob Nilsson och Anthony Greco, när de förhoppningsvis hittar rätt (skada och AHL/SHL-omställning) i höst, då borde de med fart och finess kunna såra motståndare, kanske ihop med Liam Dower Nilsson, kanske med Joel Ratkovic Berndtsson. Nilsson var ju (i alla fall tyckte Rönnberg det) en ledande SHL-center innan han testade Nordamerika, Greco öste in poäng i AHL förra vintern. I grund och botten finns kvalitet här. Kanske får Nilsson bättre till det när Greco får det, kanske kommer han snabbare tillbaka i annan miljö?
Max Friberg, Joel Lundqvist och Radan Lenc är en tung enhet som vill trycka sig in på mål; Fribergs underskattade offensiva kvalitéer har dessutom synts vid ett flertal tillfällen, kan sedan bara Lenc backa ur några situationer, hitta läge för sitt fina skott, så …
Och Jan Mursak, han har verkligen betytt bra saker för rätt hösthete Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu, de har spelat sig fram rätt bra många gånger – samtidigt som de alltid kan matchas mot motståndarnas bästa när det behövs.
Alla kedjor kommer inte lyckas jämt.
I en del matcher kanske inte någon.
Men olikheten är bra, det gör det svårare för motståndarna.
Och framför allt – det känns som att det finns utvecklingspotential. Grymt viktigt, det är i mars/april som ett lag ska vara som bäst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

🤔 Jag tycker också det är bra med olikheter i kedjorna, helt klart ett steg framåt.
Men vem/vilka ska göra målen?
Bygger inte väldigt mycket på att Jere Innala ska producera, att kedjan med Patrik Carlsson och Ryan Lasch behöver leda i leveranshänseende?
Det här att Anthony Greco ska behöva så jäkla mycket tid på sig – varför då? Visst, klart att det är en omställning, klart att han behöver mer tid än spelare uppvuxna på breda svenska rinkar, men kom igen – det har väl kommit nordamerikaner till SHL förr? Greco har ibland sett lite väl vilsen ut, tycker jag. Nu har det ändå gått mer än en månad.
Och att Jacob Nilsson under en enda säsong för länge sedan (Mora 17/18) var en ledande center i SHL, vad säger det om i dag?Johan Sundström var också en ledande center i den vevan, se hur det gick. Undrar om det verkligen är en bra idé att Nilsson och Greco ska famla igång varandra, så att säga.
Sedan gillar jag hur Joel Lundqvists och Nicklas Lasus kedjor sett ut, men kan de verkligen kombinera hårt jobb med hygglig produktion över tid? 

😃 Två konkurrerande power play-uppställningar är ett annat bevis på den där utvecklingen i Frölundas tränarstab. Om den insikten funnits för ett halvår sedan hade Frölunda åkt upp till Luleå med 2–2 i matcher till semifinal 5 – och då vete katten hur det gått.
Nu utmanas Ryan Laschs PP-femma av Joel Lundqvists – den konkurrensen kan bara vara bra. Det borde trigga Lasch & Co att hitta rätt om inte direkt så i alla fall längre fram; medan den processen pågår är det oerhört viktigt för Frölunda att ha en Patrik Carlsson-styrd enhet som hotar.

🤔 Det låter bra det här med två PP-femmor, verkligen. Två som ska konkurrera. Men … är det någon som tror annat än att Ryan Laschs kvintett, den som haft jättesvårt att övertyga, får mest istid på lördag i premiären mot Timrå? Även om Joel Lundqvist & Co ser vassare ut, säg att tre försök gett noll mål, säg att det står 1–2 med tio minuter kvar – vi ser nog Lasch på isen i två fulla minuter.
Han är superstjärnan.
Väldigt svårt att inte spela honom.
Det behöver heller inte vara fel, inte det jag menar, men det här med två konkurrerande … ja, ja, låt oss vänta lite.  

***

”It was the best of times, it was the worst of times (…) it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Den bästa av tider, den värsta av tider.

Våren av hopp, vintern av förtvivlan.

Vad ligger framför er och Frölunda, tror ni?

***

I morgon tisdag är det SHL-upptaktsträff i Stockholm, jag hade tänkt åka upp men det är lite för mycket just nu. Istället följer jag sändningen via C More, vill det sig väl levererar jag mina tankar om Frölundas SHL-konkurrenter i en större text på kvällen. Ni är ju en del som efterlyst detta.

Tippa? Tja, jag kan ju alltid försöka mig på en gissning.

Ett Patrik Carlsson-reportage finns i pipelinen, jag ska träffa Roger Rönnberg såvida hans tajta schema ger mig en lucka i veckan, och säkert kommer något mer. Mitt i allt detta ska betalväggen lanseras. Mycket att hålla i skallen just nu? Tja, man känner att man lever …

 

Jag tror Frölunda kommer vara ett vassare lag den här säsongen.
Jag tror Frölunda kommer få bekymmer i vinter.
Förvirrande? Försök då hoppa in i min hjärna så ska ni få se.
Häng med på en framtidsfunderade resa.

Två parallella verkligheter för Frölunda levererar jag nedan. Vilken känner ni er mest hemma i?

I EN AV världens mest sålda böcker någonsin, A Tale of Two Cities (1859), inleder Charles Dickens så här:

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Fantastisk bok där Dickens berättar om kontraster och jämförelser mellan London och Paris under tiden för den franska revolutionen. Jag gillar öppningsmeningen skarpt, och även om Schrödinger’s Cat kanske bättre beskrivit den osäkerhet som råder inför en SHL-premiär så tycker jag ändå att de dickensiska kontrasterna speglar mina tanker om Frölunda rätt väl.

Kan bli de bästa av tider i vinter (för klubben och fansen).

Kan bli de värsta också.

ANNONS

Vi ger oss iväg och funderar en sväng.

😃 Frölunda har kanske ligans bästa målvakt i Lasse Johansson (plus att allsvenskans bäste förra vintern, Frederik Dichow, konkurrerar), ett första backpar i NHL-meriterade bjässarna Christian Folin och Petteri Lindbohm – dem kommer det göra ont att möta. Man fyller med på mycket lovande Pontus Johansson – som sett bra ut med utväxlingspotential – uppbackad av rejäle Tom Nilsson.
Om halvannan månad eller så är Andreas Borgman tillbaka. Fattar ni? Andreas Borgman. Karln var långa stunder dominant när han kom in förra säsongen, när han gör comeback blir det ett lyft för Frölunda.
Filip Johansson borde hitta tillbaka till gammal fin form snart, Anders Grönlund är rörligare och bättre än före operationen, och på utvecklingssidan finns Lucas Nordsäter och Filip Hasa, ingen av dem har gjort bort sig.
Jösses, det här är verkligen en stabil grund att stå på.

🤔 Hm, jag vet inte jag. Har inte Christian Folin och Petteri Lindbohm sett lite tröga ut? Och Andreas Borgman, var han inte ibland lite mer flashig än bra förra säsongen? Gillar att synas, ibland går det hem, ibland inte. Sedan, är det så säkert att Filip Johansson finner den där formen från slutspelet?
Visst, det här är ju en rätt stabil och bra backsida om man jämför med övriga lag, inget snack om den saken, men förutom Borgman (när han är hel) – vem ska bistå forwards med poäng? Är det säkert att Pontus Johansson klarar det? Otto Leskinen var tänkt som PP-back, faktum är att han aldrig ersatts.
En annan undran: hur utvecklas Lucas Nordsäter och Filip Hasa utan att få ordentligt med speltid? Nio backar när Borgman är tillbaka. Visst, det kommer säkert fler skador, men ändå. 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

😃 Offensiven har glatt på försäsongen, gett hopp om mer. Utan att på minsta vis vara någon fullständig succé så har ambitionen varit tydlig:
## Vänd spelet snabbare.
## Gå tidigare – och rakare – på mål.
## Ta fler tidiga avslut, skapa tryck efteråt om det inte resulterar i mål.
Allt är inte tillnärmelsevis perfekt, men för ett lag som tidigare haft problem med de detaljerna så lovar det här gott inför vintern. Finns verkligen fog för att tro på ett bättre Frölunda i den här aspekten, därmed kanske också ett bättre lag totalt sett.

🤔 Jag har sett det här med rakare och snabbare anfallsspel förr, det har hållit i en match eller två eller tre, sedan snabbt tillbaka i karusellhockeyn igen, alltså lite för långsamt i spelvändningarna, bortvalda avslutslägen och så snurra runt i anfallszonen mot samlade försvar. Då är det väldigt svårt att göra mål om man inte förfogar över riktiga skarpskyttar eller spelare som med kvicka ”moves” kan slå sin gubbe nästan från stillastående.
Men visst, trenden så här långt är lovande, det medger jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

😃 Känslan är att Roger Rönnberg och tränarstaben fortsätter att utvecklas. Förra vintern förändrade man spelsättet något, drog ner på forecheckingen, försökte spela smartare, slösa lite mindre kraft i onödan.
Nu är kedjorna mer olika varandra än tidigare, fortsatt fyra som alla ska kunna avgöra matcher – men nu på olika sätt.
Jere Innala, Patrik Carlsson och Ryan Lasch, här finns ju massor med spelskicklighet, trion har sett bra ut med en del läckra kombinationer – och här bör också finnas mer att hämta. Jacob Nilsson och Anthony Greco, när de förhoppningsvis hittar rätt (skada och AHL/SHL-omställning) i höst, då borde de med fart och finess kunna såra motståndare, kanske ihop med Liam Dower Nilsson, kanske med Joel Ratkovic Berndtsson. Nilsson var ju (i alla fall tyckte Rönnberg det) en ledande SHL-center innan han testade Nordamerika, Greco öste in poäng i AHL förra vintern. I grund och botten finns kvalitet här. Kanske får Nilsson bättre till det när Greco får det, kanske kommer han snabbare tillbaka i annan miljö?
Max Friberg, Joel Lundqvist och Radan Lenc är en tung enhet som vill trycka sig in på mål; Fribergs underskattade offensiva kvalitéer har dessutom synts vid ett flertal tillfällen, kan sedan bara Lenc backa ur några situationer, hitta läge för sitt fina skott, så …
Och Jan Mursak, han har verkligen betytt bra saker för rätt hösthete Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu, de har spelat sig fram rätt bra många gånger – samtidigt som de alltid kan matchas mot motståndarnas bästa när det behövs.
Alla kedjor kommer inte lyckas jämt.
I en del matcher kanske inte någon.
Men olikheten är bra, det gör det svårare för motståndarna.
Och framför allt – det känns som att det finns utvecklingspotential. Grymt viktigt, det är i mars/april som ett lag ska vara som bäst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

🤔 Jag tycker också det är bra med olikheter i kedjorna, helt klart ett steg framåt.
Men vem/vilka ska göra målen?
Bygger inte väldigt mycket på att Jere Innala ska producera, att kedjan med Patrik Carlsson och Ryan Lasch behöver leda i leveranshänseende?
Det här att Anthony Greco ska behöva så jäkla mycket tid på sig – varför då? Visst, klart att det är en omställning, klart att han behöver mer tid än spelare uppvuxna på breda svenska rinkar, men kom igen – det har väl kommit nordamerikaner till SHL förr? Greco har ibland sett lite väl vilsen ut, tycker jag. Nu har det ändå gått mer än en månad.
Och att Jacob Nilsson under en enda säsong för länge sedan (Mora 17/18) var en ledande center i SHL, vad säger det om i dag?Johan Sundström var också en ledande center i den vevan, se hur det gick. Undrar om det verkligen är en bra idé att Nilsson och Greco ska famla igång varandra, så att säga.
Sedan gillar jag hur Joel Lundqvists och Nicklas Lasus kedjor sett ut, men kan de verkligen kombinera hårt jobb med hygglig produktion över tid? 

😃 Två konkurrerande power play-uppställningar är ett annat bevis på den där utvecklingen i Frölundas tränarstab. Om den insikten funnits för ett halvår sedan hade Frölunda åkt upp till Luleå med 2–2 i matcher till semifinal 5 – och då vete katten hur det gått.
Nu utmanas Ryan Laschs PP-femma av Joel Lundqvists – den konkurrensen kan bara vara bra. Det borde trigga Lasch & Co att hitta rätt om inte direkt så i alla fall längre fram; medan den processen pågår är det oerhört viktigt för Frölunda att ha en Patrik Carlsson-styrd enhet som hotar.

🤔 Det låter bra det här med två PP-femmor, verkligen. Två som ska konkurrera. Men … är det någon som tror annat än att Ryan Laschs kvintett, den som haft jättesvårt att övertyga, får mest istid på lördag i premiären mot Timrå? Även om Joel Lundqvist & Co ser vassare ut, säg att tre försök gett noll mål, säg att det står 1–2 med tio minuter kvar – vi ser nog Lasch på isen i två fulla minuter.
Han är superstjärnan.
Väldigt svårt att inte spela honom.
Det behöver heller inte vara fel, inte det jag menar, men det här med två konkurrerande … ja, ja, låt oss vänta lite.  

***

”It was the best of times, it was the worst of times (…) it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Den bästa av tider, den värsta av tider.

Våren av hopp, vintern av förtvivlan.

Vad ligger framför er och Frölunda, tror ni?

***

I morgon tisdag är det SHL-upptaktsträff i Stockholm, jag hade tänkt åka upp men det är lite för mycket just nu. Istället följer jag sändningen via C More, vill det sig väl levererar jag mina tankar om Frölundas SHL-konkurrenter i en större text på kvällen. Ni är ju en del som efterlyst detta.

Tippa? Tja, jag kan ju alltid försöka mig på en gissning.

Ett Patrik Carlsson-reportage finns i pipelinen, jag ska träffa Roger Rönnberg såvida hans tajta schema ger mig en lucka i veckan, och säkert kommer något mer. Mitt i allt detta ska betalväggen lanseras. Mycket att hålla i skallen just nu? Tja, man känner att man lever …

 

Jag tror Frölunda kommer vara ett vassare lag den här säsongen.
Jag tror Frölunda kommer få bekymmer i vinter.
Förvirrande? Försök då hoppa in i min hjärna så ska ni få se.
Häng med på en framtidsfunderade resa.

Två parallella verkligheter för Frölunda levererar jag nedan. Vilken känner ni er mest hemma i?

I EN AV världens mest sålda böcker någonsin, A Tale of Two Cities (1859), inleder Charles Dickens så här:

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Fantastisk bok där Dickens berättar om kontraster och jämförelser mellan London och Paris under tiden för den franska revolutionen. Jag gillar öppningsmeningen skarpt, och även om Schrödinger’s Cat kanske bättre beskrivit den osäkerhet som råder inför en SHL-premiär så tycker jag ändå att de dickensiska kontrasterna speglar mina tanker om Frölunda rätt väl.

Kan bli de bästa av tider i vinter (för klubben och fansen).

Kan bli de värsta också.

ANNONS

Vi ger oss iväg och funderar en sväng.

😃 Frölunda har kanske ligans bästa målvakt i Lasse Johansson (plus att allsvenskans bäste förra vintern, Frederik Dichow, konkurrerar), ett första backpar i NHL-meriterade bjässarna Christian Folin och Petteri Lindbohm – dem kommer det göra ont att möta. Man fyller med på mycket lovande Pontus Johansson – som sett bra ut med utväxlingspotential – uppbackad av rejäle Tom Nilsson.
Om halvannan månad eller så är Andreas Borgman tillbaka. Fattar ni? Andreas Borgman. Karln var långa stunder dominant när han kom in förra säsongen, när han gör comeback blir det ett lyft för Frölunda.
Filip Johansson borde hitta tillbaka till gammal fin form snart, Anders Grönlund är rörligare och bättre än före operationen, och på utvecklingssidan finns Lucas Nordsäter och Filip Hasa, ingen av dem har gjort bort sig.
Jösses, det här är verkligen en stabil grund att stå på.

🤔 Hm, jag vet inte jag. Har inte Christian Folin och Petteri Lindbohm sett lite tröga ut? Och Andreas Borgman, var han inte ibland lite mer flashig än bra förra säsongen? Gillar att synas, ibland går det hem, ibland inte. Sedan, är det så säkert att Filip Johansson finner den där formen från slutspelet?
Visst, det här är ju en rätt stabil och bra backsida om man jämför med övriga lag, inget snack om den saken, men förutom Borgman (när han är hel) – vem ska bistå forwards med poäng? Är det säkert att Pontus Johansson klarar det? Otto Leskinen var tänkt som PP-back, faktum är att han aldrig ersatts.
En annan undran: hur utvecklas Lucas Nordsäter och Filip Hasa utan att få ordentligt med speltid? Nio backar när Borgman är tillbaka. Visst, det kommer säkert fler skador, men ändå. 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

😃 Offensiven har glatt på försäsongen, gett hopp om mer. Utan att på minsta vis vara någon fullständig succé så har ambitionen varit tydlig:
## Vänd spelet snabbare.
## Gå tidigare – och rakare – på mål.
## Ta fler tidiga avslut, skapa tryck efteråt om det inte resulterar i mål.
Allt är inte tillnärmelsevis perfekt, men för ett lag som tidigare haft problem med de detaljerna så lovar det här gott inför vintern. Finns verkligen fog för att tro på ett bättre Frölunda i den här aspekten, därmed kanske också ett bättre lag totalt sett.

🤔 Jag har sett det här med rakare och snabbare anfallsspel förr, det har hållit i en match eller två eller tre, sedan snabbt tillbaka i karusellhockeyn igen, alltså lite för långsamt i spelvändningarna, bortvalda avslutslägen och så snurra runt i anfallszonen mot samlade försvar. Då är det väldigt svårt att göra mål om man inte förfogar över riktiga skarpskyttar eller spelare som med kvicka ”moves” kan slå sin gubbe nästan från stillastående.
Men visst, trenden så här långt är lovande, det medger jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

😃 Känslan är att Roger Rönnberg och tränarstaben fortsätter att utvecklas. Förra vintern förändrade man spelsättet något, drog ner på forecheckingen, försökte spela smartare, slösa lite mindre kraft i onödan.
Nu är kedjorna mer olika varandra än tidigare, fortsatt fyra som alla ska kunna avgöra matcher – men nu på olika sätt.
Jere Innala, Patrik Carlsson och Ryan Lasch, här finns ju massor med spelskicklighet, trion har sett bra ut med en del läckra kombinationer – och här bör också finnas mer att hämta. Jacob Nilsson och Anthony Greco, när de förhoppningsvis hittar rätt (skada och AHL/SHL-omställning) i höst, då borde de med fart och finess kunna såra motståndare, kanske ihop med Liam Dower Nilsson, kanske med Joel Ratkovic Berndtsson. Nilsson var ju (i alla fall tyckte Rönnberg det) en ledande SHL-center innan han testade Nordamerika, Greco öste in poäng i AHL förra vintern. I grund och botten finns kvalitet här. Kanske får Nilsson bättre till det när Greco får det, kanske kommer han snabbare tillbaka i annan miljö?
Max Friberg, Joel Lundqvist och Radan Lenc är en tung enhet som vill trycka sig in på mål; Fribergs underskattade offensiva kvalitéer har dessutom synts vid ett flertal tillfällen, kan sedan bara Lenc backa ur några situationer, hitta läge för sitt fina skott, så …
Och Jan Mursak, han har verkligen betytt bra saker för rätt hösthete Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu, de har spelat sig fram rätt bra många gånger – samtidigt som de alltid kan matchas mot motståndarnas bästa när det behövs.
Alla kedjor kommer inte lyckas jämt.
I en del matcher kanske inte någon.
Men olikheten är bra, det gör det svårare för motståndarna.
Och framför allt – det känns som att det finns utvecklingspotential. Grymt viktigt, det är i mars/april som ett lag ska vara som bäst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

🤔 Jag tycker också det är bra med olikheter i kedjorna, helt klart ett steg framåt.
Men vem/vilka ska göra målen?
Bygger inte väldigt mycket på att Jere Innala ska producera, att kedjan med Patrik Carlsson och Ryan Lasch behöver leda i leveranshänseende?
Det här att Anthony Greco ska behöva så jäkla mycket tid på sig – varför då? Visst, klart att det är en omställning, klart att han behöver mer tid än spelare uppvuxna på breda svenska rinkar, men kom igen – det har väl kommit nordamerikaner till SHL förr? Greco har ibland sett lite väl vilsen ut, tycker jag. Nu har det ändå gått mer än en månad.
Och att Jacob Nilsson under en enda säsong för länge sedan (Mora 17/18) var en ledande center i SHL, vad säger det om i dag?Johan Sundström var också en ledande center i den vevan, se hur det gick. Undrar om det verkligen är en bra idé att Nilsson och Greco ska famla igång varandra, så att säga.
Sedan gillar jag hur Joel Lundqvists och Nicklas Lasus kedjor sett ut, men kan de verkligen kombinera hårt jobb med hygglig produktion över tid? 

😃 Två konkurrerande power play-uppställningar är ett annat bevis på den där utvecklingen i Frölundas tränarstab. Om den insikten funnits för ett halvår sedan hade Frölunda åkt upp till Luleå med 2–2 i matcher till semifinal 5 – och då vete katten hur det gått.
Nu utmanas Ryan Laschs PP-femma av Joel Lundqvists – den konkurrensen kan bara vara bra. Det borde trigga Lasch & Co att hitta rätt om inte direkt så i alla fall längre fram; medan den processen pågår är det oerhört viktigt för Frölunda att ha en Patrik Carlsson-styrd enhet som hotar.

🤔 Det låter bra det här med två PP-femmor, verkligen. Två som ska konkurrera. Men … är det någon som tror annat än att Ryan Laschs kvintett, den som haft jättesvårt att övertyga, får mest istid på lördag i premiären mot Timrå? Även om Joel Lundqvist & Co ser vassare ut, säg att tre försök gett noll mål, säg att det står 1–2 med tio minuter kvar – vi ser nog Lasch på isen i två fulla minuter.
Han är superstjärnan.
Väldigt svårt att inte spela honom.
Det behöver heller inte vara fel, inte det jag menar, men det här med två konkurrerande … ja, ja, låt oss vänta lite.  

***

”It was the best of times, it was the worst of times (…) it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Den bästa av tider, den värsta av tider.

Våren av hopp, vintern av förtvivlan.

Vad ligger framför er och Frölunda, tror ni?

***

I morgon tisdag är det SHL-upptaktsträff i Stockholm, jag hade tänkt åka upp men det är lite för mycket just nu. Istället följer jag sändningen via C More, vill det sig väl levererar jag mina tankar om Frölundas SHL-konkurrenter i en större text på kvällen. Ni är ju en del som efterlyst detta.

Tippa? Tja, jag kan ju alltid försöka mig på en gissning.

Ett Patrik Carlsson-reportage finns i pipelinen, jag ska träffa Roger Rönnberg såvida hans tajta schema ger mig en lucka i veckan, och säkert kommer något mer. Mitt i allt detta ska betalväggen lanseras. Mycket att hålla i skallen just nu? Tja, man känner att man lever …

 

Jag tror Frölunda kommer vara ett vassare lag den här säsongen.
Jag tror Frölunda kommer få bekymmer i vinter.
Förvirrande? Försök då hoppa in i min hjärna så ska ni få se.
Häng med på en framtidsfunderade resa.

Två parallella verkligheter för Frölunda levererar jag nedan. Vilken känner ni er mest hemma i?

I EN AV världens mest sålda böcker någonsin, A Tale of Two Cities (1859), inleder Charles Dickens så här:

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Fantastisk bok där Dickens berättar om kontraster och jämförelser mellan London och Paris under tiden för den franska revolutionen. Jag gillar öppningsmeningen skarpt, och även om Schrödinger’s Cat kanske bättre beskrivit den osäkerhet som råder inför en SHL-premiär så tycker jag ändå att de dickensiska kontrasterna speglar mina tanker om Frölunda rätt väl.

Kan bli de bästa av tider i vinter (för klubben och fansen).

Kan bli de värsta också.

ANNONS

Vi ger oss iväg och funderar en sväng.

😃 Frölunda har kanske ligans bästa målvakt i Lasse Johansson (plus att allsvenskans bäste förra vintern, Frederik Dichow, konkurrerar), ett första backpar i NHL-meriterade bjässarna Christian Folin och Petteri Lindbohm – dem kommer det göra ont att möta. Man fyller med på mycket lovande Pontus Johansson – som sett bra ut med utväxlingspotential – uppbackad av rejäle Tom Nilsson.
Om halvannan månad eller så är Andreas Borgman tillbaka. Fattar ni? Andreas Borgman. Karln var långa stunder dominant när han kom in förra säsongen, när han gör comeback blir det ett lyft för Frölunda.
Filip Johansson borde hitta tillbaka till gammal fin form snart, Anders Grönlund är rörligare och bättre än före operationen, och på utvecklingssidan finns Lucas Nordsäter och Filip Hasa, ingen av dem har gjort bort sig.
Jösses, det här är verkligen en stabil grund att stå på.

🤔 Hm, jag vet inte jag. Har inte Christian Folin och Petteri Lindbohm sett lite tröga ut? Och Andreas Borgman, var han inte ibland lite mer flashig än bra förra säsongen? Gillar att synas, ibland går det hem, ibland inte. Sedan, är det så säkert att Filip Johansson finner den där formen från slutspelet?
Visst, det här är ju en rätt stabil och bra backsida om man jämför med övriga lag, inget snack om den saken, men förutom Borgman (när han är hel) – vem ska bistå forwards med poäng? Är det säkert att Pontus Johansson klarar det? Otto Leskinen var tänkt som PP-back, faktum är att han aldrig ersatts.
En annan undran: hur utvecklas Lucas Nordsäter och Filip Hasa utan att få ordentligt med speltid? Nio backar när Borgman är tillbaka. Visst, det kommer säkert fler skador, men ändå. 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

😃 Offensiven har glatt på försäsongen, gett hopp om mer. Utan att på minsta vis vara någon fullständig succé så har ambitionen varit tydlig:
## Vänd spelet snabbare.
## Gå tidigare – och rakare – på mål.
## Ta fler tidiga avslut, skapa tryck efteråt om det inte resulterar i mål.
Allt är inte tillnärmelsevis perfekt, men för ett lag som tidigare haft problem med de detaljerna så lovar det här gott inför vintern. Finns verkligen fog för att tro på ett bättre Frölunda i den här aspekten, därmed kanske också ett bättre lag totalt sett.

🤔 Jag har sett det här med rakare och snabbare anfallsspel förr, det har hållit i en match eller två eller tre, sedan snabbt tillbaka i karusellhockeyn igen, alltså lite för långsamt i spelvändningarna, bortvalda avslutslägen och så snurra runt i anfallszonen mot samlade försvar. Då är det väldigt svårt att göra mål om man inte förfogar över riktiga skarpskyttar eller spelare som med kvicka ”moves” kan slå sin gubbe nästan från stillastående.
Men visst, trenden så här långt är lovande, det medger jag.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

😃 Känslan är att Roger Rönnberg och tränarstaben fortsätter att utvecklas. Förra vintern förändrade man spelsättet något, drog ner på forecheckingen, försökte spela smartare, slösa lite mindre kraft i onödan.
Nu är kedjorna mer olika varandra än tidigare, fortsatt fyra som alla ska kunna avgöra matcher – men nu på olika sätt.
Jere Innala, Patrik Carlsson och Ryan Lasch, här finns ju massor med spelskicklighet, trion har sett bra ut med en del läckra kombinationer – och här bör också finnas mer att hämta. Jacob Nilsson och Anthony Greco, när de förhoppningsvis hittar rätt (skada och AHL/SHL-omställning) i höst, då borde de med fart och finess kunna såra motståndare, kanske ihop med Liam Dower Nilsson, kanske med Joel Ratkovic Berndtsson. Nilsson var ju (i alla fall tyckte Rönnberg det) en ledande SHL-center innan han testade Nordamerika, Greco öste in poäng i AHL förra vintern. I grund och botten finns kvalitet här. Kanske får Nilsson bättre till det när Greco får det, kanske kommer han snabbare tillbaka i annan miljö?
Max Friberg, Joel Lundqvist och Radan Lenc är en tung enhet som vill trycka sig in på mål; Fribergs underskattade offensiva kvalitéer har dessutom synts vid ett flertal tillfällen, kan sedan bara Lenc backa ur några situationer, hitta läge för sitt fina skott, så …
Och Jan Mursak, han har verkligen betytt bra saker för rätt hösthete Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu, de har spelat sig fram rätt bra många gånger – samtidigt som de alltid kan matchas mot motståndarnas bästa när det behövs.
Alla kedjor kommer inte lyckas jämt.
I en del matcher kanske inte någon.
Men olikheten är bra, det gör det svårare för motståndarna.
Och framför allt – det känns som att det finns utvecklingspotential. Grymt viktigt, det är i mars/april som ett lag ska vara som bäst.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

🤔 Jag tycker också det är bra med olikheter i kedjorna, helt klart ett steg framåt.
Men vem/vilka ska göra målen?
Bygger inte väldigt mycket på att Jere Innala ska producera, att kedjan med Patrik Carlsson och Ryan Lasch behöver leda i leveranshänseende?
Det här att Anthony Greco ska behöva så jäkla mycket tid på sig – varför då? Visst, klart att det är en omställning, klart att han behöver mer tid än spelare uppvuxna på breda svenska rinkar, men kom igen – det har väl kommit nordamerikaner till SHL förr? Greco har ibland sett lite väl vilsen ut, tycker jag. Nu har det ändå gått mer än en månad.
Och att Jacob Nilsson under en enda säsong för länge sedan (Mora 17/18) var en ledande center i SHL, vad säger det om i dag?Johan Sundström var också en ledande center i den vevan, se hur det gick. Undrar om det verkligen är en bra idé att Nilsson och Greco ska famla igång varandra, så att säga.
Sedan gillar jag hur Joel Lundqvists och Nicklas Lasus kedjor sett ut, men kan de verkligen kombinera hårt jobb med hygglig produktion över tid? 

😃 Två konkurrerande power play-uppställningar är ett annat bevis på den där utvecklingen i Frölundas tränarstab. Om den insikten funnits för ett halvår sedan hade Frölunda åkt upp till Luleå med 2–2 i matcher till semifinal 5 – och då vete katten hur det gått.
Nu utmanas Ryan Laschs PP-femma av Joel Lundqvists – den konkurrensen kan bara vara bra. Det borde trigga Lasch & Co att hitta rätt om inte direkt så i alla fall längre fram; medan den processen pågår är det oerhört viktigt för Frölunda att ha en Patrik Carlsson-styrd enhet som hotar.

🤔 Det låter bra det här med två PP-femmor, verkligen. Två som ska konkurrera. Men … är det någon som tror annat än att Ryan Laschs kvintett, den som haft jättesvårt att övertyga, får mest istid på lördag i premiären mot Timrå? Även om Joel Lundqvist & Co ser vassare ut, säg att tre försök gett noll mål, säg att det står 1–2 med tio minuter kvar – vi ser nog Lasch på isen i två fulla minuter.
Han är superstjärnan.
Väldigt svårt att inte spela honom.
Det behöver heller inte vara fel, inte det jag menar, men det här med två konkurrerande … ja, ja, låt oss vänta lite.  

***

”It was the best of times, it was the worst of times (…) it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Den bästa av tider, den värsta av tider.

Våren av hopp, vintern av förtvivlan.

Vad ligger framför er och Frölunda, tror ni?

***

I morgon tisdag är det SHL-upptaktsträff i Stockholm, jag hade tänkt åka upp men det är lite för mycket just nu. Istället följer jag sändningen via C More, vill det sig väl levererar jag mina tankar om Frölundas SHL-konkurrenter i en större text på kvällen. Ni är ju en del som efterlyst detta.

Tippa? Tja, jag kan ju alltid försöka mig på en gissning.

Ett Patrik Carlsson-reportage finns i pipelinen, jag ska träffa Roger Rönnberg såvida hans tajta schema ger mig en lucka i veckan, och säkert kommer något mer. Mitt i allt detta ska betalväggen lanseras. Mycket att hålla i skallen just nu? Tja, man känner att man lever …

 

26 Kommentarer

 1. Exakt, bästa tiden av hockeysäsongen.
  Allt att vinna och allt att förlora.
  Vilka spelare tar oväntade steg framåt mm.
  Är såpass hockeysugen i år att jag har köpt biljett till premiären.
  Tror jag tar på mig min Koskela tröja dagen till ära 🙂 / Claes

 2. Om du haffar Roger så har jag frågor som du får ta rakt av eller ändra. Uppskattar verkligen ditt snack med Roger förra året och han får med tid att utveckla sitt tänk i olika frågor med mer än ett kort citat.

  Folin och Lindbom känns som bra Bp formation men i 5m5 känns det som att de kanske vore bättre att använda deras spelstil med två lite kvickare mer spelskickliga backar där det kan använda sin rutin för att utveckla sin backpartner. Hur stänger du med det backparet?

  2. Flera spelskickliga centrar har lämnat. Är tanken att pucken ska jobbas in i mål snarare än med skicklighet? Är det ett medvetet val eller bygger det på statistik av något slag.

  3. Finns det tankar på att ta hem tredje gubben ytterligare. Händer det inte att samtliga tre forwards var bakom motstånd medarnas förlängda mållinje när motståndarna lyckas peta ut pucken med spelvändning som resultat. Du som har tillgång till statistik. Visar den att ni får fast och vinner pucken tillräckligt ofta för att gå med tre man så högt?

  4. Joel är en fena på att teka! Men är hans skotteffektivitet och produktion tillräckligt bra för att få så mycket istid i powerplay? Eller spelar han främst för att vinna tekningar.

  5. Hur ser han på sitt jobb som Coach. Finns det något problem med så stora staber som ska ledas och att samtidigt ska ett lag coachas. Ser han sig främst som en chef och en ledare eller tränare?

  • Tvåan är ju lätt att svara på. A. Bara en spelskicklig center har lämnat, åtminstone om man ser till att Sundström tyvärr inte fick ut mycket och ofta gick på en vinge. B. Fler än centrar får göra mål i hockey.
   1an har han redan svarat på, alltså resonemanget kring varför man vill se CF+PB. Här: https://rakapuckar.com/frolundas-forsta-backpar-en-duo-med-bade-tyngd-och-stjarnstatus/
   Trean är intressant om det är så, men redan förra vintern fick man ju ner spelvändningarna emot. Däremot finns en annan fördel med tredjemannen högt, att backa loss från bevakning, hitta yta för skott. Men ibland behöver man förstås vinna pucken, ibland kan tre man krävas i duellspelet.
   Femman är intressant. Fyran … sett till Frölundas trupp, vem skulle ha Joels plats i PP istället?

 3. Sundström full betalning,varför inte låta honom träna med laget.
  Kunna hoppa in vid behov.
  Kanske för att hitta ni klubb.

  • Det går inte Hugo, parterna har brutit med varandra, det är par som genomgått skilsmässa. Ingen part vill på något sätt detta.

   • Naiv ledning i frölunda gör att det låst sig med en guldhjälte med frölunda som moderklubb.

    Hade Spacek lämnat tidigare hade Sundström blivit kvar, klappkass personalpolitik att prioritera Burström före Sundström.

    Hoppas på att Sundström kommer tillbaka och revancherar sig.

 4. räknar in sunken där för han ändå gjorde bra poäng en gång i tiden. Men okej.

  angående Folin och bhomen tror jag kommer splittras. främst för att antingen kommer Frölunda bli för beroende av det backparet eller händer det förlite men okej. Roger har svarat.

  • Vad han gjorde en gång i tiden är ju inte relevant. Vad gäller Folin/Lindbohm, visst kan de splittras, det är ju så det är en under en säsong, man börjar på ett sätt, sedan är det ett jäkla justerande.

   • Frölunda är inte ett All-Star team från NHL, där man kan sätta ihop nästan vilka som helst tillsammans och få bra resultat.

    Det behöver skruvas, ändras, testas med olika konstellationer för att se vilka som kan få ut maximalt tillsammans. Det är ingen raketforskning, utan det är bara så enkelt att det är så det är.

    Det laget som har precis ALLT klart den 17/9 är bara att gratulera. Då behöver vi inte ens släppa pucken utan låt det laget lyfta bucklan.

    • ingen säger väl att det är klart. eller att det är fel. Ett bra backpar men Roger pratar ju ofta att han vill ha jämna femma. här tar han sin två bästa och dyraste backar. speciellt när bergman saknas.
     Folin och Melart spelade ibland tillsammans. främst i BP ibland och ibland sista minuter om pucken vid uddamålsledning. Men tycker det ger bättre balans om de tar hand om varsitt backpar.

 5. Tror nog tyvärr glaset är halvtomt vad gäller FHC i vinter också. Dom är för tunna och lätta, möter dom lite mer fysiska lag (typ fbk eller rik) så är det sarghockey igen. Det plus att det inte ser ut att finnas en riktig sniper i år heller. Hoppas jag har fel men…..

 6. Någon guldkanditat kan jag inte se hos Frölunda.
  Frölunda har ett lag som kan vinna mot alla lag, men även förlora mot samtliga lag i shl.
  Laget bör hamna på övre halvan av tabellen. Kan Borgmans entre’ lyfta laget blir säsongen trevligare.

 7. Läser att det finns några som är oroliga. Jag kan förstå det men ge det 10-15 matcher i shl och sen kan vi se hur det ser ut. Kan Greco höja sig och göra en del poäng så är det grymt viktigt för Frölunda. Lasch kommer göra sina poäng, innala tror jag kan göra runt 30 poäng och sen Greco då, kan han också ligga på dom siffrorna så har vi tre spelare som gör en del poäng. Friberg har väl också gjort en del poäng om jag inte minns fel. Som sagt, ge det några matcher. Jag tror att det kommer bli bra detta.

 8. Angående SVTs serie spelskandalen. Vilka prominenta spelare ingick i laguppställningen i Frölundas lag 1990?
  För att dom la sig är ju helt klart..

 9. Hej! Är det någon som vet om upptaktsträffen endast visas på cmore eller kommer den även sändas på SHLs hemsida som den tidigare gjort?
  Mvh/ Thomas

 10. Kul ansats Leman!!! Man behöver ju inte diagnostiseras som Schizofren för att tänka i båda banorna :-). Jag väljer dock att tro och hoppas på dina positiva tankar. Framförallt ser jag att fler forwards ”slår en gubbe”.
  Mina negativa är de usla skotten där man på träning fortfarande ”’löjlar sig” med tunnel försök och annat dravel SAMT PP. Den mest målsugne backen (iaf på träning) är #40. Hur skulle ett PP se ut med honom??
  Upptaktsträff endast på More och den sänds 1100

  • Tack, LG. 🙂 Det var kanske mest du och jag som tyckte detta var intressant, men … tycker ändå det visar på ovissheten som råder inför en säsong.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt