En tredjedel avverkad – mina tankar om de 14 lagen i SHL

En tredjedel avverkad – mina tankar om de 14 lagen i SHL

En tredjedel avverkad – mina tankar om de 14 lagen i SHL

En tredjedel avverkad – mina tankar om de 14 lagen i SHL

Ungefär en tredjedel in på SHL 2022/2023 kan vi konstatera: det är backarna som står ut.
Här får ni fakta och mina tankar om de 14 lagen. Läs och tyck.

Lukas Bengtsson, Jonathan Pudas, Theodor Lennström – tre backar som stått ut i höst. Nedan får ni mer om Frölunda, Malmö, Örebro, Luleå och de andra SHL-lagen. Foto: C MORE (skärmdump)

Jonathan Pudas är poängbäst i SHL. Fem backar toppar sina respektive interna ligor.
Det och mycket mer när jag går igenom och tycker till om de 14 klubbarna.

(texten upplåst till 17.30)

UPPEHÅLL FÖR ATT hemmalandslaget ska spela den här veckan, nästa tisdag inleds CHL-slutspelet, först lördag den 19:e är det full fart på SHL igen (en naken match redan den 16:e: Brynäs–Malmö).

Här har ni klubbarna i den enda tabellordning som är relevant, alltså efter poängsnitt.

Läs gärna.

Tyck gärna.

PDO som nämns nedan, det är sammanlagd skott- och räddningsprocent. PK, det är vad svenskar på engelska kallar box play.

Växjö
Poängsnitt: 1,89
Poängtopp:
Joel Persson 2+10
Joel Kellman 3+7
Hardy Häman Aktell 2+8
PP: 24,56 (5)
PK: 88,10 (1)
PDO: 99,47 (9)
* Bästa backsidan hette det före säsongsstart, de levererar också, grabbarna där bak, fyra av fem i toppen av interna poängligan är backar. Topp 3 ser ni ovan, Brian Cooper och Lukas Bengtsson är fyra och femma.
Växjö är redan ett fungerande kollektiv som hittar sätt att vinna matcher, en grupp som tycks trivas. Att smarte Jörgen Jönsson hade goda förutsättningar att lyckas förstod jag (och de flesta), men så här snabbt? Imponerande.
I min bok känns det rätt givet att Jönssonligan Växjö style är i toppen för att stanna, handlar mer om hur bra det ska gå. Betänk att Tobias Rieder var borta länge, att Kalle Kossila först nu är med och lirar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Färjestad
Poängsnitt: 1,88
Poängtopp:
Theodor Lennström 7+11
Marcus Nilsson 4+13
Victor Ejdsell 6+7
PP: 23,53 (6)
PK: 74,60 (11)
PDO: 101,96 (3)
* Tuff uppgift att gå ut och motsvara fansens högt ställda förväntningar efter SM-guldet i våras, inte fullt så stjärnspäckat lag nu, mer vardag för succétränaren Tomas Mitell – som verkar fixa den också. En del skador har stört, framför allt har ju toppbacken Mikael Wikstrand inte gjort säsongsdebut än – men ändå har Färjestad på något vis satt ner foten, spelat bra nog för markera: ”Vi blir att räkna med i vinter.”
Stor del i det har förstås Theodor Lennström som kanske aldrig varit bättre, många av ”de gamla” har levererat, och så håller Henrik Björklund i SHL. Tummar hålls nu för att det är inte så farligt med Lennström och hans fot.

Leksand
Poängsnitt: 1,69
Poängtopp:
Oskar Lang 3+11
Carter Camper 6+6
John Quenneville 5+7
PP: 12,50 (14)
PK: 75,51 (9)
PDO: 102,48
* Jag har länge hävdat att Leksand på papperet har ett lag som bör kunna utmana en bit in på vårkanten, att det är lite upp till bevis för Björn Hellkvist ledarskap.
Ser klart bättre ut nu, så här långt.
Defensive bjässen Anton Lindholm och nye keepern Mantas Armalis har del i det, men känslan är att gruppen som helhet fungerar bättre. Oskar Lang fick ett VM-lyft i våras, Marek Hrivik är en poäng per match-gubbe igen, här finns många hot.
Intressant: Leksand är trea trots toksvagt PP och har inget vidare PK heller. Antingen är det lovande (tänk om …), eller så är det oroväckande (tänk om inte …).

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Timrå
Poängsnitt: 1,65
Poängtopp:
Jonathan Dahlén 4+9
Anton Lander 4+9
Emil Pettersson 8+4
PP: 23,08 (7)
PK: 81,63 (5)
PDO: 100,83 (5)
* Så där vansinnigt överraskande är ju inte det här, räckte att titta på laguppställningen före säsongen: Timrås topp 6-forwards är av yppersta SHL-klass. Anmärkningsvärt, dock: Nick Halloran har bara spelat åtta matcher, Robin Hanzl elva, men Timrå har gjort fina resultat ändå.
Anders Karlsson har byggt en bra grupp ledd av sonen Anton Lander, målvakten Jacob Johansson har fått fin hjälp att spela stort och nya backar som Jakob Stenqvist och Elmeri Eronen har levererat.
Sent inkomne Joonas Lyytinen och Magnus Pääjärvi har också börjat bra, så … se upp för Timrå.

Skellefteå
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Jonathan Pudas 7+16
Oscar Möller 10+7
Rickard Hugg 6+9
PP: 22,22 (8)
PK: 80,33 (6)
PDO: 101,82 (4)
* Det började sprakande, fortsatte förlorande, sedan har Robert Ohlssons gäng fått upp ångan igen.
Här finns offensiv spets så det blir över, även i Norrlands AIK är det en skicklig back (Pudas) som dominerar, och visst har jag fortsatt en känsla av att detta är ett lag som har chans att bråka med alla i vinter.
Men … skulle det inte behöva adderas en riktig stabil back här? Och … håller målvakten Linus Söderström hela säsongen, han som tycks ha utkonkurrerat Gustaf Lindvall?
Skellefteå är spännande. Det räcker en bit. Men för att Skellefteå ska gå hela vägen så tror jag ändå att det krävs något mer.

Örebro
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Kristian Näkyvä 2+13
Philip Holm 2+12
Leo Carlsson 2+10
PP: 19,64 (10)
PK: 86,54 (2)
PDO: 100,32 (7)
* En stor överraskning för mig, och jag vet, vi har inte kommit mer än en tredjedel in på säsongen – men ändå. Jag trodde Örebro skulle få svårt, här medger jag mig motbevisad.
Sedvanligt starkt målvakts- och försvarsspel, Philip Holm har direkt blivit en faktor i båda ändar av rinken, Kristian Näkyvä är lagets poängkung, unge supertalangen Leo Carlsson är bättre än förväntat (det säger inte lite), rätt många bidrar, inte minst Robert Leino och Emil Larsson.
Men – skadan på Larsson (borta till jul) blir tung att hantera för Niklas Erikssons gäng.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Luleå
Poängsnitt: 1,59
Poängtopp:
Isac Brännström 6+8
Linus Fröberg 6+5
Julius Honka 2+9
PP: 14,29 (13)
PK: 81,82 (4)
PDO: 102,95 (1)
* Kanske några poäng färre än jag trodde, men så är också Luleå en av klubbarna som jagar forwards men gått bet på en marknad som inte alls innehåller spelare i överflöd.
Luleå lever som vanligt på sin starka defensiv, sitt starka kollektiv, Joel Lassinantti (stått 14 av  15 matcher) spelas upp men behöver alltid vara fokuserad och närmast på toppen av sin kapacitet (han är gärna det).
Isac Brännströms fina säsong har varit viktig, håller han i detta kanske fansen glömmer – i alla fall ”glömmer” – att han ska hem till HV71 (eller om Isac istället gör en Pontus Andreasson och hamnar i AHL).
Över tid, om Luleå inte kan förstärka sin offensiv, hur mycket respekt jag än har för ”Bulan” Berglunds lagbyggande, en smula fundersam, det är jag.

Frölunda
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ryan Lasch 2+12
Jere Innala 4+6
Mats Rosseli Olsen 2+8
PP: 18,33 (11)
PK: 72,09 (14)
PDO: 98,87 (10)
* Svårt komma ifrån att Frölunda är sämre än förväntat, även om det här med guldsnack på upptaktsträffen förstås var överdrivet (minns att en del tränare tippade HV71, ingen tog ju detta på allvar).
Optimismen byggdes på att nyförvärv som Lasse Johansson, Anthony Greco, Jere Innala och Petteri Lindbohm skulle slå riktigt väl ut, att Pontus Johansson skulle ta ett fint steg, att Andreas Borgman sedan skulle adderas till ett välfungerande lag.
Lasse in the kasse börjar i och för sig se riktigt vass ut, Lindbohm i alla fall okej, Innala och Greco inte där man förväntade sig, må det bero på dem eller på ledarskapet, och unge Johansson har tappat alldeles efter en fin start. Släng in att power play inte fungerar, att PK-spelet är ligans sämsta, att det åter snackas om bristande energi, bristande fantasi och spelglädje, och ni har en bild av ett lag med problem.
Positivt: trots allt 1,44 i snitt. Här finns kvalitet. Kommer fram ibland. Andreas Borgman borde bli ett lyft när han nu snart gör comeback, för ett lag som skriker efter ny energi kanske även 37-årige Loui Eriksson kan betyda mycket?

ANNONS

Linköping
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ty Rattie 6+5
Sebastian Strandberg 4+6
Broc Little 7+2
PP: 25,00 (3)
PK: 73,85 (12)
PDO: 100,34 (6)
* Tar av mig hatten för Klas Östman & Co. Såg LHC en del i början och … tja, säg så här: inte ångrade jag väl bottentipset, inte. Men Marcus Högberg har varit enorm i flera matcher den här hösten, stjärnkeepern bar LHC till seger i några matcher, känslan var att det gav en skön trampolineffekt till gruppen.
Sedan kom Broc Little (levererar som alltid).
Sedan kom Oscar Fantenberg tillbaka (oj, viktigt).
Det är förstås inget topp 6-lag detta, för begränsat för sådana drömmar, men kan PP fortsätta leverera, kan jättetalangen Filip Bystedt fortsätta växa så här (spelmässigt, stor är han redan), kan Högberg fortsätta skänka hopp, PK förbättras … mm, då blir det kanske lite roligare i Stångåsstaden än jag trodde. Om.

Brynäs
Poängsnitt: 1,35
Poängtopp:
David Sklenicka 4+11
Johan Larsson 5+7
Greg Scott 6+4
PP: 22,00 (9)
PK: 76,60 (7)
PDO: 97,67 (13)
* Är det något lag jag inte riktigt förstår mig på i den i här serien, fasen vet om det inte är Brynäs ändå (Frölunda förstås en stark konkurrent).
Ibland kan det se så bra ut.
Ibland … inte alls.
Skadan på stjärnan Anton Rödin förstås jättejobbig, men så som nye David Sklenicka levererat, det ledarskap Johan Larsson har i sig, en backbjässe som Simon Bertilsson, en spännande back i Johannes Kinnvall, den inneboende kapaciteten i keepern Anders Lindbäck, plus att detta är Mikko Manners andra år – jag saknar ändå något slags stadga på en lite högre nivå.
Den kanske kommer. Eller inte.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Malmö
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Pathrik Westerholm 4+7
Marcus Sylvegård 4+7
Ponthus Westerholm 6+4
PP: 25,00 (4)
PK: 84,78 (3)
PDO: 100,10 (8)
* Tolv poäng på de fem första matcherna, sedan har det gått lite mer som förväntat för Tomas Kollars gäng – en del bra matcher, en del sämre, en del ”nypta” poäng, en del tappade.
Bra med i så kallade special teams, och om Kollar & Co kan hitta ett sätt att spela lika bra hemma som borta, få till samma disciplin och struktur … intressant läge då. Om det går. Inte vet jag. Inte Kollar heller, sannolikt.
1 3 6 hemma. 4 1 1 borta. Rätt ovanligt ändå. När Malmö nu ska jämna ut spelprogrammet ser vi om det här håller i sig.
Offensivt hänger mycket på tvillingarna Westerholm och lillebror Sylvegård (Marcus). Tänk om storebror Emil (0+3) kunde få till det, tänk om Fredrik Händemark kunde vara så dominant som före försöken i NHL och KHL.

Rögle
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Adam Tambellini 6+7
Oskar Stål Lyrenäs 5+6
William Wallinder 4+7
PP: 26,32 (2)
PK: 75,68 (8)
PDO: 98,59 (11)
* SHL:s klart störst negativa överraskning, utan konkurrens. Ett tag kände jag att … äh, det vänder, snart börjar Rögle vinna lite mer, spela topp 6-hockey, men nu har det gått så långt att jag är betydligt mer tveksam. Känns som att det spridits en oro i truppen, en oro bland spelarna, så som det gärna blir när ett lag som förväntas vara bra inte alls presterar som förväntat.
Minns ett lag från Vätterns södra strand som hamnade i det läget för några år sedan. Vestigia terrent.
Nå, så illa behöver det givetvis inte alls gå för Rögle, inte det jag menar, men idrottens psykologi är intressant, såväl för lag i med- som i motgång.
Tjeckbacken Lukas Klok (bra med poäng i Liiga och KHL) kan visa sig vara en begåvad värvning, efter uppehållet ska väl Dennis Everberg vara tillbaka, så även rätt spännande Riley Sheen som ändå hann göra fyra poäng på sina sex matcher.
PP fungerar rätt bra, Marco Kasper leker hockey, Adam Tambellini levererar, och även om den tänkta toppkedjan Everberg–Tambellini–Daniel Zaar inte fått till det som förväntat så … nog sjutton borde Rögle börja vinna fler hockeymatcher. Så bra är ju laget. Egentligen. Det är bara det med de där spåren som redan Horatius visste förskräcker.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Oskarshamn
Poängsnitt: 1,25
Poängtopp:
Antti Suomela 8+14
Patrik Karlkvist 11+10
Ahti Oksanen 7+6
PP: 29,41 (1)
PK: 75,00 (10)
PDO: 97,88 (12)
* En förstakedja som levererar. Ett PP som är bäst i ligan. Borde betyda bra saker. Men defensiven har varit för svag (56 insläppta, bara LHC med 57 är sämre), och så detta:
Oskarshamn tar för få trepoängare.
Bara två stycken, noll på hemmaplan, till exempel.
Oskarshamn har 7–0 när man tvingas jobba övertid, laget skulle behöva avgöra fler matcher efter ordinarie tid.
Martin Filander & Co behöver vässa defensiven, fortsätta ha ett skarpt PP, en förstakedja som levererar. Kan det gå? Självklart. Vem vågar tippa emot Filander och Oskarshamn? Inte jag, den saken är klar.

HV71
Poängsnitt: 0,88
Poängtopp:
Fredrik Forsberg 6+7
André Petersson  5+3
Emil Andrae 3+4
PP: 18,18 (12)
PK: 72,34 (13)
PDO: 97,19 (14)
* HV är både statistiskt och spelmässigt svagt, redan från början var det lätt att inse svårigheterna för Kent Norberg och Tommy Samuelsson.
En sak att ta sig tillbaka upp i SHL. En helt annan att snabbt värva nya spelare, få ihop en fungerande grupp, leva upp till fansens förhoppningar – och bli att att räkna med i högsta serien igen.
Tunga skador (Simon Önerud, Mattias Tedenby) på det, plus att tilltänkte spetsanfallaren Lucas Elvenes inte alls fick till det och drog till Leksand … det här laget har sina utmaningar, för att uttrycka det milt.
HV71 har rätt ofta varit nära men hittat sätt att förlora. Ibland är det otur (som mot LHC hemma), i längden är det sannolikt så att det talar om brist på kvalité.
Det skulle behövas att nye Radan Lenc höll i sitt målsnitt, att fler hakade på. Hur många mål Lenc gjort? Ett. Hur många matcher han spelat? En. Nå, i alla fall en bra början.
HV kommer få det tufft som tusan, tur för Norberg & och Samuelsson att det finns andra lag vars trender inte direkt är något att jubla åt. Kan Niklas Hjalmarsson vända på allt detta när han hoppar med? Nej, inte allt – men kanske en del.

***

Har ni läst ända hit? Imponerande. Tack.

 

Ungefär en tredjedel in på SHL 2022/2023 kan vi konstatera: det är backarna som står ut.
Här får ni fakta och mina tankar om de 14 lagen. Läs och tyck.

Lukas Bengtsson, Jonathan Pudas, Theodor Lennström – tre backar som stått ut i höst. Nedan får ni mer om Frölunda, Malmö, Örebro, Luleå och de andra SHL-lagen. Foto: C MORE (skärmdump)

Jonathan Pudas är poängbäst i SHL. Fem backar toppar sina respektive interna ligor.
Det och mycket mer när jag går igenom och tycker till om de 14 klubbarna.

(texten upplåst till 17.30)

UPPEHÅLL FÖR ATT hemmalandslaget ska spela den här veckan, nästa tisdag inleds CHL-slutspelet, först lördag den 19:e är det full fart på SHL igen (en naken match redan den 16:e: Brynäs–Malmö).

Här har ni klubbarna i den enda tabellordning som är relevant, alltså efter poängsnitt.

Läs gärna.

Tyck gärna.

PDO som nämns nedan, det är sammanlagd skott- och räddningsprocent. PK, det är vad svenskar på engelska kallar box play.

Växjö
Poängsnitt: 1,89
Poängtopp:
Joel Persson 2+10
Joel Kellman 3+7
Hardy Häman Aktell 2+8
PP: 24,56 (5)
PK: 88,10 (1)
PDO: 99,47 (9)
* Bästa backsidan hette det före säsongsstart, de levererar också, grabbarna där bak, fyra av fem i toppen av interna poängligan är backar. Topp 3 ser ni ovan, Brian Cooper och Lukas Bengtsson är fyra och femma.
Växjö är redan ett fungerande kollektiv som hittar sätt att vinna matcher, en grupp som tycks trivas. Att smarte Jörgen Jönsson hade goda förutsättningar att lyckas förstod jag (och de flesta), men så här snabbt? Imponerande.
I min bok känns det rätt givet att Jönssonligan Växjö style är i toppen för att stanna, handlar mer om hur bra det ska gå. Betänk att Tobias Rieder var borta länge, att Kalle Kossila först nu är med och lirar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Färjestad
Poängsnitt: 1,88
Poängtopp:
Theodor Lennström 7+11
Marcus Nilsson 4+13
Victor Ejdsell 6+7
PP: 23,53 (6)
PK: 74,60 (11)
PDO: 101,96 (3)
* Tuff uppgift att gå ut och motsvara fansens högt ställda förväntningar efter SM-guldet i våras, inte fullt så stjärnspäckat lag nu, mer vardag för succétränaren Tomas Mitell – som verkar fixa den också. En del skador har stört, framför allt har ju toppbacken Mikael Wikstrand inte gjort säsongsdebut än – men ändå har Färjestad på något vis satt ner foten, spelat bra nog för markera: ”Vi blir att räkna med i vinter.”
Stor del i det har förstås Theodor Lennström som kanske aldrig varit bättre, många av ”de gamla” har levererat, och så håller Henrik Björklund i SHL. Tummar hålls nu för att det är inte så farligt med Lennström och hans fot.

Leksand
Poängsnitt: 1,69
Poängtopp:
Oskar Lang 3+11
Carter Camper 6+6
John Quenneville 5+7
PP: 12,50 (14)
PK: 75,51 (9)
PDO: 102,48
* Jag har länge hävdat att Leksand på papperet har ett lag som bör kunna utmana en bit in på vårkanten, att det är lite upp till bevis för Björn Hellkvist ledarskap.
Ser klart bättre ut nu, så här långt.
Defensive bjässen Anton Lindholm och nye keepern Mantas Armalis har del i det, men känslan är att gruppen som helhet fungerar bättre. Oskar Lang fick ett VM-lyft i våras, Marek Hrivik är en poäng per match-gubbe igen, här finns många hot.
Intressant: Leksand är trea trots toksvagt PP och har inget vidare PK heller. Antingen är det lovande (tänk om …), eller så är det oroväckande (tänk om inte …).

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Timrå
Poängsnitt: 1,65
Poängtopp:
Jonathan Dahlén 4+9
Anton Lander 4+9
Emil Pettersson 8+4
PP: 23,08 (7)
PK: 81,63 (5)
PDO: 100,83 (5)
* Så där vansinnigt överraskande är ju inte det här, räckte att titta på laguppställningen före säsongen: Timrås topp 6-forwards är av yppersta SHL-klass. Anmärkningsvärt, dock: Nick Halloran har bara spelat åtta matcher, Robin Hanzl elva, men Timrå har gjort fina resultat ändå.
Anders Karlsson har byggt en bra grupp ledd av sonen Anton Lander, målvakten Jacob Johansson har fått fin hjälp att spela stort och nya backar som Jakob Stenqvist och Elmeri Eronen har levererat.
Sent inkomne Joonas Lyytinen och Magnus Pääjärvi har också börjat bra, så … se upp för Timrå.

Skellefteå
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Jonathan Pudas 7+16
Oscar Möller 10+7
Rickard Hugg 6+9
PP: 22,22 (8)
PK: 80,33 (6)
PDO: 101,82 (4)
* Det började sprakande, fortsatte förlorande, sedan har Robert Ohlssons gäng fått upp ångan igen.
Här finns offensiv spets så det blir över, även i Norrlands AIK är det en skicklig back (Pudas) som dominerar, och visst har jag fortsatt en känsla av att detta är ett lag som har chans att bråka med alla i vinter.
Men … skulle det inte behöva adderas en riktig stabil back här? Och … håller målvakten Linus Söderström hela säsongen, han som tycks ha utkonkurrerat Gustaf Lindvall?
Skellefteå är spännande. Det räcker en bit. Men för att Skellefteå ska gå hela vägen så tror jag ändå att det krävs något mer.

Örebro
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Kristian Näkyvä 2+13
Philip Holm 2+12
Leo Carlsson 2+10
PP: 19,64 (10)
PK: 86,54 (2)
PDO: 100,32 (7)
* En stor överraskning för mig, och jag vet, vi har inte kommit mer än en tredjedel in på säsongen – men ändå. Jag trodde Örebro skulle få svårt, här medger jag mig motbevisad.
Sedvanligt starkt målvakts- och försvarsspel, Philip Holm har direkt blivit en faktor i båda ändar av rinken, Kristian Näkyvä är lagets poängkung, unge supertalangen Leo Carlsson är bättre än förväntat (det säger inte lite), rätt många bidrar, inte minst Robert Leino och Emil Larsson.
Men – skadan på Larsson (borta till jul) blir tung att hantera för Niklas Erikssons gäng.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Luleå
Poängsnitt: 1,59
Poängtopp:
Isac Brännström 6+8
Linus Fröberg 6+5
Julius Honka 2+9
PP: 14,29 (13)
PK: 81,82 (4)
PDO: 102,95 (1)
* Kanske några poäng färre än jag trodde, men så är också Luleå en av klubbarna som jagar forwards men gått bet på en marknad som inte alls innehåller spelare i överflöd.
Luleå lever som vanligt på sin starka defensiv, sitt starka kollektiv, Joel Lassinantti (stått 14 av  15 matcher) spelas upp men behöver alltid vara fokuserad och närmast på toppen av sin kapacitet (han är gärna det).
Isac Brännströms fina säsong har varit viktig, håller han i detta kanske fansen glömmer – i alla fall ”glömmer” – att han ska hem till HV71 (eller om Isac istället gör en Pontus Andreasson och hamnar i AHL).
Över tid, om Luleå inte kan förstärka sin offensiv, hur mycket respekt jag än har för ”Bulan” Berglunds lagbyggande, en smula fundersam, det är jag.

Frölunda
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ryan Lasch 2+12
Jere Innala 4+6
Mats Rosseli Olsen 2+8
PP: 18,33 (11)
PK: 72,09 (14)
PDO: 98,87 (10)
* Svårt komma ifrån att Frölunda är sämre än förväntat, även om det här med guldsnack på upptaktsträffen förstås var överdrivet (minns att en del tränare tippade HV71, ingen tog ju detta på allvar).
Optimismen byggdes på att nyförvärv som Lasse Johansson, Anthony Greco, Jere Innala och Petteri Lindbohm skulle slå riktigt väl ut, att Pontus Johansson skulle ta ett fint steg, att Andreas Borgman sedan skulle adderas till ett välfungerande lag.
Lasse in the kasse börjar i och för sig se riktigt vass ut, Lindbohm i alla fall okej, Innala och Greco inte där man förväntade sig, må det bero på dem eller på ledarskapet, och unge Johansson har tappat alldeles efter en fin start. Släng in att power play inte fungerar, att PK-spelet är ligans sämsta, att det åter snackas om bristande energi, bristande fantasi och spelglädje, och ni har en bild av ett lag med problem.
Positivt: trots allt 1,44 i snitt. Här finns kvalitet. Kommer fram ibland. Andreas Borgman borde bli ett lyft när han nu snart gör comeback, för ett lag som skriker efter ny energi kanske även 37-årige Loui Eriksson kan betyda mycket?

ANNONS

Linköping
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ty Rattie 6+5
Sebastian Strandberg 4+6
Broc Little 7+2
PP: 25,00 (3)
PK: 73,85 (12)
PDO: 100,34 (6)
* Tar av mig hatten för Klas Östman & Co. Såg LHC en del i början och … tja, säg så här: inte ångrade jag väl bottentipset, inte. Men Marcus Högberg har varit enorm i flera matcher den här hösten, stjärnkeepern bar LHC till seger i några matcher, känslan var att det gav en skön trampolineffekt till gruppen.
Sedan kom Broc Little (levererar som alltid).
Sedan kom Oscar Fantenberg tillbaka (oj, viktigt).
Det är förstås inget topp 6-lag detta, för begränsat för sådana drömmar, men kan PP fortsätta leverera, kan jättetalangen Filip Bystedt fortsätta växa så här (spelmässigt, stor är han redan), kan Högberg fortsätta skänka hopp, PK förbättras … mm, då blir det kanske lite roligare i Stångåsstaden än jag trodde. Om.

Brynäs
Poängsnitt: 1,35
Poängtopp:
David Sklenicka 4+11
Johan Larsson 5+7
Greg Scott 6+4
PP: 22,00 (9)
PK: 76,60 (7)
PDO: 97,67 (13)
* Är det något lag jag inte riktigt förstår mig på i den i här serien, fasen vet om det inte är Brynäs ändå (Frölunda förstås en stark konkurrent).
Ibland kan det se så bra ut.
Ibland … inte alls.
Skadan på stjärnan Anton Rödin förstås jättejobbig, men så som nye David Sklenicka levererat, det ledarskap Johan Larsson har i sig, en backbjässe som Simon Bertilsson, en spännande back i Johannes Kinnvall, den inneboende kapaciteten i keepern Anders Lindbäck, plus att detta är Mikko Manners andra år – jag saknar ändå något slags stadga på en lite högre nivå.
Den kanske kommer. Eller inte.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Malmö
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Pathrik Westerholm 4+7
Marcus Sylvegård 4+7
Ponthus Westerholm 6+4
PP: 25,00 (4)
PK: 84,78 (3)
PDO: 100,10 (8)
* Tolv poäng på de fem första matcherna, sedan har det gått lite mer som förväntat för Tomas Kollars gäng – en del bra matcher, en del sämre, en del ”nypta” poäng, en del tappade.
Bra med i så kallade special teams, och om Kollar & Co kan hitta ett sätt att spela lika bra hemma som borta, få till samma disciplin och struktur … intressant läge då. Om det går. Inte vet jag. Inte Kollar heller, sannolikt.
1 3 6 hemma. 4 1 1 borta. Rätt ovanligt ändå. När Malmö nu ska jämna ut spelprogrammet ser vi om det här håller i sig.
Offensivt hänger mycket på tvillingarna Westerholm och lillebror Sylvegård (Marcus). Tänk om storebror Emil (0+3) kunde få till det, tänk om Fredrik Händemark kunde vara så dominant som före försöken i NHL och KHL.

Rögle
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Adam Tambellini 6+7
Oskar Stål Lyrenäs 5+6
William Wallinder 4+7
PP: 26,32 (2)
PK: 75,68 (8)
PDO: 98,59 (11)
* SHL:s klart störst negativa överraskning, utan konkurrens. Ett tag kände jag att … äh, det vänder, snart börjar Rögle vinna lite mer, spela topp 6-hockey, men nu har det gått så långt att jag är betydligt mer tveksam. Känns som att det spridits en oro i truppen, en oro bland spelarna, så som det gärna blir när ett lag som förväntas vara bra inte alls presterar som förväntat.
Minns ett lag från Vätterns södra strand som hamnade i det läget för några år sedan. Vestigia terrent.
Nå, så illa behöver det givetvis inte alls gå för Rögle, inte det jag menar, men idrottens psykologi är intressant, såväl för lag i med- som i motgång.
Tjeckbacken Lukas Klok (bra med poäng i Liiga och KHL) kan visa sig vara en begåvad värvning, efter uppehållet ska väl Dennis Everberg vara tillbaka, så även rätt spännande Riley Sheen som ändå hann göra fyra poäng på sina sex matcher.
PP fungerar rätt bra, Marco Kasper leker hockey, Adam Tambellini levererar, och även om den tänkta toppkedjan Everberg–Tambellini–Daniel Zaar inte fått till det som förväntat så … nog sjutton borde Rögle börja vinna fler hockeymatcher. Så bra är ju laget. Egentligen. Det är bara det med de där spåren som redan Horatius visste förskräcker.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Oskarshamn
Poängsnitt: 1,25
Poängtopp:
Antti Suomela 8+14
Patrik Karlkvist 11+10
Ahti Oksanen 7+6
PP: 29,41 (1)
PK: 75,00 (10)
PDO: 97,88 (12)
* En förstakedja som levererar. Ett PP som är bäst i ligan. Borde betyda bra saker. Men defensiven har varit för svag (56 insläppta, bara LHC med 57 är sämre), och så detta:
Oskarshamn tar för få trepoängare.
Bara två stycken, noll på hemmaplan, till exempel.
Oskarshamn har 7–0 när man tvingas jobba övertid, laget skulle behöva avgöra fler matcher efter ordinarie tid.
Martin Filander & Co behöver vässa defensiven, fortsätta ha ett skarpt PP, en förstakedja som levererar. Kan det gå? Självklart. Vem vågar tippa emot Filander och Oskarshamn? Inte jag, den saken är klar.

HV71
Poängsnitt: 0,88
Poängtopp:
Fredrik Forsberg 6+7
André Petersson  5+3
Emil Andrae 3+4
PP: 18,18 (12)
PK: 72,34 (13)
PDO: 97,19 (14)
* HV är både statistiskt och spelmässigt svagt, redan från början var det lätt att inse svårigheterna för Kent Norberg och Tommy Samuelsson.
En sak att ta sig tillbaka upp i SHL. En helt annan att snabbt värva nya spelare, få ihop en fungerande grupp, leva upp till fansens förhoppningar – och bli att att räkna med i högsta serien igen.
Tunga skador (Simon Önerud, Mattias Tedenby) på det, plus att tilltänkte spetsanfallaren Lucas Elvenes inte alls fick till det och drog till Leksand … det här laget har sina utmaningar, för att uttrycka det milt.
HV71 har rätt ofta varit nära men hittat sätt att förlora. Ibland är det otur (som mot LHC hemma), i längden är det sannolikt så att det talar om brist på kvalité.
Det skulle behövas att nye Radan Lenc höll i sitt målsnitt, att fler hakade på. Hur många mål Lenc gjort? Ett. Hur många matcher han spelat? En. Nå, i alla fall en bra början.
HV kommer få det tufft som tusan, tur för Norberg & och Samuelsson att det finns andra lag vars trender inte direkt är något att jubla åt. Kan Niklas Hjalmarsson vända på allt detta när han hoppar med? Nej, inte allt – men kanske en del.

***

Har ni läst ända hit? Imponerande. Tack.

 

Ungefär en tredjedel in på SHL 2022/2023 kan vi konstatera: det är backarna som står ut.
Här får ni fakta och mina tankar om de 14 lagen. Läs och tyck.

Lukas Bengtsson, Jonathan Pudas, Theodor Lennström – tre backar som stått ut i höst. Nedan får ni mer om Frölunda, Malmö, Örebro, Luleå och de andra SHL-lagen. Foto: C MORE (skärmdump)

Jonathan Pudas är poängbäst i SHL. Fem backar toppar sina respektive interna ligor.
Det och mycket mer när jag går igenom och tycker till om de 14 klubbarna.

(texten upplåst till 17.30)

UPPEHÅLL FÖR ATT hemmalandslaget ska spela den här veckan, nästa tisdag inleds CHL-slutspelet, först lördag den 19:e är det full fart på SHL igen (en naken match redan den 16:e: Brynäs–Malmö).

Här har ni klubbarna i den enda tabellordning som är relevant, alltså efter poängsnitt.

Läs gärna.

Tyck gärna.

PDO som nämns nedan, det är sammanlagd skott- och räddningsprocent. PK, det är vad svenskar på engelska kallar box play.

Växjö
Poängsnitt: 1,89
Poängtopp:
Joel Persson 2+10
Joel Kellman 3+7
Hardy Häman Aktell 2+8
PP: 24,56 (5)
PK: 88,10 (1)
PDO: 99,47 (9)
* Bästa backsidan hette det före säsongsstart, de levererar också, grabbarna där bak, fyra av fem i toppen av interna poängligan är backar. Topp 3 ser ni ovan, Brian Cooper och Lukas Bengtsson är fyra och femma.
Växjö är redan ett fungerande kollektiv som hittar sätt att vinna matcher, en grupp som tycks trivas. Att smarte Jörgen Jönsson hade goda förutsättningar att lyckas förstod jag (och de flesta), men så här snabbt? Imponerande.
I min bok känns det rätt givet att Jönssonligan Växjö style är i toppen för att stanna, handlar mer om hur bra det ska gå. Betänk att Tobias Rieder var borta länge, att Kalle Kossila först nu är med och lirar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Färjestad
Poängsnitt: 1,88
Poängtopp:
Theodor Lennström 7+11
Marcus Nilsson 4+13
Victor Ejdsell 6+7
PP: 23,53 (6)
PK: 74,60 (11)
PDO: 101,96 (3)
* Tuff uppgift att gå ut och motsvara fansens högt ställda förväntningar efter SM-guldet i våras, inte fullt så stjärnspäckat lag nu, mer vardag för succétränaren Tomas Mitell – som verkar fixa den också. En del skador har stört, framför allt har ju toppbacken Mikael Wikstrand inte gjort säsongsdebut än – men ändå har Färjestad på något vis satt ner foten, spelat bra nog för markera: ”Vi blir att räkna med i vinter.”
Stor del i det har förstås Theodor Lennström som kanske aldrig varit bättre, många av ”de gamla” har levererat, och så håller Henrik Björklund i SHL. Tummar hålls nu för att det är inte så farligt med Lennström och hans fot.

Leksand
Poängsnitt: 1,69
Poängtopp:
Oskar Lang 3+11
Carter Camper 6+6
John Quenneville 5+7
PP: 12,50 (14)
PK: 75,51 (9)
PDO: 102,48
* Jag har länge hävdat att Leksand på papperet har ett lag som bör kunna utmana en bit in på vårkanten, att det är lite upp till bevis för Björn Hellkvist ledarskap.
Ser klart bättre ut nu, så här långt.
Defensive bjässen Anton Lindholm och nye keepern Mantas Armalis har del i det, men känslan är att gruppen som helhet fungerar bättre. Oskar Lang fick ett VM-lyft i våras, Marek Hrivik är en poäng per match-gubbe igen, här finns många hot.
Intressant: Leksand är trea trots toksvagt PP och har inget vidare PK heller. Antingen är det lovande (tänk om …), eller så är det oroväckande (tänk om inte …).

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Timrå
Poängsnitt: 1,65
Poängtopp:
Jonathan Dahlén 4+9
Anton Lander 4+9
Emil Pettersson 8+4
PP: 23,08 (7)
PK: 81,63 (5)
PDO: 100,83 (5)
* Så där vansinnigt överraskande är ju inte det här, räckte att titta på laguppställningen före säsongen: Timrås topp 6-forwards är av yppersta SHL-klass. Anmärkningsvärt, dock: Nick Halloran har bara spelat åtta matcher, Robin Hanzl elva, men Timrå har gjort fina resultat ändå.
Anders Karlsson har byggt en bra grupp ledd av sonen Anton Lander, målvakten Jacob Johansson har fått fin hjälp att spela stort och nya backar som Jakob Stenqvist och Elmeri Eronen har levererat.
Sent inkomne Joonas Lyytinen och Magnus Pääjärvi har också börjat bra, så … se upp för Timrå.

Skellefteå
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Jonathan Pudas 7+16
Oscar Möller 10+7
Rickard Hugg 6+9
PP: 22,22 (8)
PK: 80,33 (6)
PDO: 101,82 (4)
* Det började sprakande, fortsatte förlorande, sedan har Robert Ohlssons gäng fått upp ångan igen.
Här finns offensiv spets så det blir över, även i Norrlands AIK är det en skicklig back (Pudas) som dominerar, och visst har jag fortsatt en känsla av att detta är ett lag som har chans att bråka med alla i vinter.
Men … skulle det inte behöva adderas en riktig stabil back här? Och … håller målvakten Linus Söderström hela säsongen, han som tycks ha utkonkurrerat Gustaf Lindvall?
Skellefteå är spännande. Det räcker en bit. Men för att Skellefteå ska gå hela vägen så tror jag ändå att det krävs något mer.

Örebro
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Kristian Näkyvä 2+13
Philip Holm 2+12
Leo Carlsson 2+10
PP: 19,64 (10)
PK: 86,54 (2)
PDO: 100,32 (7)
* En stor överraskning för mig, och jag vet, vi har inte kommit mer än en tredjedel in på säsongen – men ändå. Jag trodde Örebro skulle få svårt, här medger jag mig motbevisad.
Sedvanligt starkt målvakts- och försvarsspel, Philip Holm har direkt blivit en faktor i båda ändar av rinken, Kristian Näkyvä är lagets poängkung, unge supertalangen Leo Carlsson är bättre än förväntat (det säger inte lite), rätt många bidrar, inte minst Robert Leino och Emil Larsson.
Men – skadan på Larsson (borta till jul) blir tung att hantera för Niklas Erikssons gäng.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Luleå
Poängsnitt: 1,59
Poängtopp:
Isac Brännström 6+8
Linus Fröberg 6+5
Julius Honka 2+9
PP: 14,29 (13)
PK: 81,82 (4)
PDO: 102,95 (1)
* Kanske några poäng färre än jag trodde, men så är också Luleå en av klubbarna som jagar forwards men gått bet på en marknad som inte alls innehåller spelare i överflöd.
Luleå lever som vanligt på sin starka defensiv, sitt starka kollektiv, Joel Lassinantti (stått 14 av  15 matcher) spelas upp men behöver alltid vara fokuserad och närmast på toppen av sin kapacitet (han är gärna det).
Isac Brännströms fina säsong har varit viktig, håller han i detta kanske fansen glömmer – i alla fall ”glömmer” – att han ska hem till HV71 (eller om Isac istället gör en Pontus Andreasson och hamnar i AHL).
Över tid, om Luleå inte kan förstärka sin offensiv, hur mycket respekt jag än har för ”Bulan” Berglunds lagbyggande, en smula fundersam, det är jag.

Frölunda
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ryan Lasch 2+12
Jere Innala 4+6
Mats Rosseli Olsen 2+8
PP: 18,33 (11)
PK: 72,09 (14)
PDO: 98,87 (10)
* Svårt komma ifrån att Frölunda är sämre än förväntat, även om det här med guldsnack på upptaktsträffen förstås var överdrivet (minns att en del tränare tippade HV71, ingen tog ju detta på allvar).
Optimismen byggdes på att nyförvärv som Lasse Johansson, Anthony Greco, Jere Innala och Petteri Lindbohm skulle slå riktigt väl ut, att Pontus Johansson skulle ta ett fint steg, att Andreas Borgman sedan skulle adderas till ett välfungerande lag.
Lasse in the kasse börjar i och för sig se riktigt vass ut, Lindbohm i alla fall okej, Innala och Greco inte där man förväntade sig, må det bero på dem eller på ledarskapet, och unge Johansson har tappat alldeles efter en fin start. Släng in att power play inte fungerar, att PK-spelet är ligans sämsta, att det åter snackas om bristande energi, bristande fantasi och spelglädje, och ni har en bild av ett lag med problem.
Positivt: trots allt 1,44 i snitt. Här finns kvalitet. Kommer fram ibland. Andreas Borgman borde bli ett lyft när han nu snart gör comeback, för ett lag som skriker efter ny energi kanske även 37-årige Loui Eriksson kan betyda mycket?

ANNONS

Linköping
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ty Rattie 6+5
Sebastian Strandberg 4+6
Broc Little 7+2
PP: 25,00 (3)
PK: 73,85 (12)
PDO: 100,34 (6)
* Tar av mig hatten för Klas Östman & Co. Såg LHC en del i början och … tja, säg så här: inte ångrade jag väl bottentipset, inte. Men Marcus Högberg har varit enorm i flera matcher den här hösten, stjärnkeepern bar LHC till seger i några matcher, känslan var att det gav en skön trampolineffekt till gruppen.
Sedan kom Broc Little (levererar som alltid).
Sedan kom Oscar Fantenberg tillbaka (oj, viktigt).
Det är förstås inget topp 6-lag detta, för begränsat för sådana drömmar, men kan PP fortsätta leverera, kan jättetalangen Filip Bystedt fortsätta växa så här (spelmässigt, stor är han redan), kan Högberg fortsätta skänka hopp, PK förbättras … mm, då blir det kanske lite roligare i Stångåsstaden än jag trodde. Om.

Brynäs
Poängsnitt: 1,35
Poängtopp:
David Sklenicka 4+11
Johan Larsson 5+7
Greg Scott 6+4
PP: 22,00 (9)
PK: 76,60 (7)
PDO: 97,67 (13)
* Är det något lag jag inte riktigt förstår mig på i den i här serien, fasen vet om det inte är Brynäs ändå (Frölunda förstås en stark konkurrent).
Ibland kan det se så bra ut.
Ibland … inte alls.
Skadan på stjärnan Anton Rödin förstås jättejobbig, men så som nye David Sklenicka levererat, det ledarskap Johan Larsson har i sig, en backbjässe som Simon Bertilsson, en spännande back i Johannes Kinnvall, den inneboende kapaciteten i keepern Anders Lindbäck, plus att detta är Mikko Manners andra år – jag saknar ändå något slags stadga på en lite högre nivå.
Den kanske kommer. Eller inte.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Malmö
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Pathrik Westerholm 4+7
Marcus Sylvegård 4+7
Ponthus Westerholm 6+4
PP: 25,00 (4)
PK: 84,78 (3)
PDO: 100,10 (8)
* Tolv poäng på de fem första matcherna, sedan har det gått lite mer som förväntat för Tomas Kollars gäng – en del bra matcher, en del sämre, en del ”nypta” poäng, en del tappade.
Bra med i så kallade special teams, och om Kollar & Co kan hitta ett sätt att spela lika bra hemma som borta, få till samma disciplin och struktur … intressant läge då. Om det går. Inte vet jag. Inte Kollar heller, sannolikt.
1 3 6 hemma. 4 1 1 borta. Rätt ovanligt ändå. När Malmö nu ska jämna ut spelprogrammet ser vi om det här håller i sig.
Offensivt hänger mycket på tvillingarna Westerholm och lillebror Sylvegård (Marcus). Tänk om storebror Emil (0+3) kunde få till det, tänk om Fredrik Händemark kunde vara så dominant som före försöken i NHL och KHL.

Rögle
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Adam Tambellini 6+7
Oskar Stål Lyrenäs 5+6
William Wallinder 4+7
PP: 26,32 (2)
PK: 75,68 (8)
PDO: 98,59 (11)
* SHL:s klart störst negativa överraskning, utan konkurrens. Ett tag kände jag att … äh, det vänder, snart börjar Rögle vinna lite mer, spela topp 6-hockey, men nu har det gått så långt att jag är betydligt mer tveksam. Känns som att det spridits en oro i truppen, en oro bland spelarna, så som det gärna blir när ett lag som förväntas vara bra inte alls presterar som förväntat.
Minns ett lag från Vätterns södra strand som hamnade i det läget för några år sedan. Vestigia terrent.
Nå, så illa behöver det givetvis inte alls gå för Rögle, inte det jag menar, men idrottens psykologi är intressant, såväl för lag i med- som i motgång.
Tjeckbacken Lukas Klok (bra med poäng i Liiga och KHL) kan visa sig vara en begåvad värvning, efter uppehållet ska väl Dennis Everberg vara tillbaka, så även rätt spännande Riley Sheen som ändå hann göra fyra poäng på sina sex matcher.
PP fungerar rätt bra, Marco Kasper leker hockey, Adam Tambellini levererar, och även om den tänkta toppkedjan Everberg–Tambellini–Daniel Zaar inte fått till det som förväntat så … nog sjutton borde Rögle börja vinna fler hockeymatcher. Så bra är ju laget. Egentligen. Det är bara det med de där spåren som redan Horatius visste förskräcker.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Oskarshamn
Poängsnitt: 1,25
Poängtopp:
Antti Suomela 8+14
Patrik Karlkvist 11+10
Ahti Oksanen 7+6
PP: 29,41 (1)
PK: 75,00 (10)
PDO: 97,88 (12)
* En förstakedja som levererar. Ett PP som är bäst i ligan. Borde betyda bra saker. Men defensiven har varit för svag (56 insläppta, bara LHC med 57 är sämre), och så detta:
Oskarshamn tar för få trepoängare.
Bara två stycken, noll på hemmaplan, till exempel.
Oskarshamn har 7–0 när man tvingas jobba övertid, laget skulle behöva avgöra fler matcher efter ordinarie tid.
Martin Filander & Co behöver vässa defensiven, fortsätta ha ett skarpt PP, en förstakedja som levererar. Kan det gå? Självklart. Vem vågar tippa emot Filander och Oskarshamn? Inte jag, den saken är klar.

HV71
Poängsnitt: 0,88
Poängtopp:
Fredrik Forsberg 6+7
André Petersson  5+3
Emil Andrae 3+4
PP: 18,18 (12)
PK: 72,34 (13)
PDO: 97,19 (14)
* HV är både statistiskt och spelmässigt svagt, redan från början var det lätt att inse svårigheterna för Kent Norberg och Tommy Samuelsson.
En sak att ta sig tillbaka upp i SHL. En helt annan att snabbt värva nya spelare, få ihop en fungerande grupp, leva upp till fansens förhoppningar – och bli att att räkna med i högsta serien igen.
Tunga skador (Simon Önerud, Mattias Tedenby) på det, plus att tilltänkte spetsanfallaren Lucas Elvenes inte alls fick till det och drog till Leksand … det här laget har sina utmaningar, för att uttrycka det milt.
HV71 har rätt ofta varit nära men hittat sätt att förlora. Ibland är det otur (som mot LHC hemma), i längden är det sannolikt så att det talar om brist på kvalité.
Det skulle behövas att nye Radan Lenc höll i sitt målsnitt, att fler hakade på. Hur många mål Lenc gjort? Ett. Hur många matcher han spelat? En. Nå, i alla fall en bra början.
HV kommer få det tufft som tusan, tur för Norberg & och Samuelsson att det finns andra lag vars trender inte direkt är något att jubla åt. Kan Niklas Hjalmarsson vända på allt detta när han hoppar med? Nej, inte allt – men kanske en del.

***

Har ni läst ända hit? Imponerande. Tack.

 

Ungefär en tredjedel in på SHL 2022/2023 kan vi konstatera: det är backarna som står ut.
Här får ni fakta och mina tankar om de 14 lagen. Läs och tyck.

Lukas Bengtsson, Jonathan Pudas, Theodor Lennström – tre backar som stått ut i höst. Nedan får ni mer om Frölunda, Malmö, Örebro, Luleå och de andra SHL-lagen. Foto: C MORE (skärmdump)

Jonathan Pudas är poängbäst i SHL. Fem backar toppar sina respektive interna ligor.
Det och mycket mer när jag går igenom och tycker till om de 14 klubbarna.

(texten upplåst till 17.30)

UPPEHÅLL FÖR ATT hemmalandslaget ska spela den här veckan, nästa tisdag inleds CHL-slutspelet, först lördag den 19:e är det full fart på SHL igen (en naken match redan den 16:e: Brynäs–Malmö).

Här har ni klubbarna i den enda tabellordning som är relevant, alltså efter poängsnitt.

Läs gärna.

Tyck gärna.

PDO som nämns nedan, det är sammanlagd skott- och räddningsprocent. PK, det är vad svenskar på engelska kallar box play.

Växjö
Poängsnitt: 1,89
Poängtopp:
Joel Persson 2+10
Joel Kellman 3+7
Hardy Häman Aktell 2+8
PP: 24,56 (5)
PK: 88,10 (1)
PDO: 99,47 (9)
* Bästa backsidan hette det före säsongsstart, de levererar också, grabbarna där bak, fyra av fem i toppen av interna poängligan är backar. Topp 3 ser ni ovan, Brian Cooper och Lukas Bengtsson är fyra och femma.
Växjö är redan ett fungerande kollektiv som hittar sätt att vinna matcher, en grupp som tycks trivas. Att smarte Jörgen Jönsson hade goda förutsättningar att lyckas förstod jag (och de flesta), men så här snabbt? Imponerande.
I min bok känns det rätt givet att Jönssonligan Växjö style är i toppen för att stanna, handlar mer om hur bra det ska gå. Betänk att Tobias Rieder var borta länge, att Kalle Kossila först nu är med och lirar.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Färjestad
Poängsnitt: 1,88
Poängtopp:
Theodor Lennström 7+11
Marcus Nilsson 4+13
Victor Ejdsell 6+7
PP: 23,53 (6)
PK: 74,60 (11)
PDO: 101,96 (3)
* Tuff uppgift att gå ut och motsvara fansens högt ställda förväntningar efter SM-guldet i våras, inte fullt så stjärnspäckat lag nu, mer vardag för succétränaren Tomas Mitell – som verkar fixa den också. En del skador har stört, framför allt har ju toppbacken Mikael Wikstrand inte gjort säsongsdebut än – men ändå har Färjestad på något vis satt ner foten, spelat bra nog för markera: ”Vi blir att räkna med i vinter.”
Stor del i det har förstås Theodor Lennström som kanske aldrig varit bättre, många av ”de gamla” har levererat, och så håller Henrik Björklund i SHL. Tummar hålls nu för att det är inte så farligt med Lennström och hans fot.

Leksand
Poängsnitt: 1,69
Poängtopp:
Oskar Lang 3+11
Carter Camper 6+6
John Quenneville 5+7
PP: 12,50 (14)
PK: 75,51 (9)
PDO: 102,48
* Jag har länge hävdat att Leksand på papperet har ett lag som bör kunna utmana en bit in på vårkanten, att det är lite upp till bevis för Björn Hellkvist ledarskap.
Ser klart bättre ut nu, så här långt.
Defensive bjässen Anton Lindholm och nye keepern Mantas Armalis har del i det, men känslan är att gruppen som helhet fungerar bättre. Oskar Lang fick ett VM-lyft i våras, Marek Hrivik är en poäng per match-gubbe igen, här finns många hot.
Intressant: Leksand är trea trots toksvagt PP och har inget vidare PK heller. Antingen är det lovande (tänk om …), eller så är det oroväckande (tänk om inte …).

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Timrå
Poängsnitt: 1,65
Poängtopp:
Jonathan Dahlén 4+9
Anton Lander 4+9
Emil Pettersson 8+4
PP: 23,08 (7)
PK: 81,63 (5)
PDO: 100,83 (5)
* Så där vansinnigt överraskande är ju inte det här, räckte att titta på laguppställningen före säsongen: Timrås topp 6-forwards är av yppersta SHL-klass. Anmärkningsvärt, dock: Nick Halloran har bara spelat åtta matcher, Robin Hanzl elva, men Timrå har gjort fina resultat ändå.
Anders Karlsson har byggt en bra grupp ledd av sonen Anton Lander, målvakten Jacob Johansson har fått fin hjälp att spela stort och nya backar som Jakob Stenqvist och Elmeri Eronen har levererat.
Sent inkomne Joonas Lyytinen och Magnus Pääjärvi har också börjat bra, så … se upp för Timrå.

Skellefteå
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Jonathan Pudas 7+16
Oscar Möller 10+7
Rickard Hugg 6+9
PP: 22,22 (8)
PK: 80,33 (6)
PDO: 101,82 (4)
* Det började sprakande, fortsatte förlorande, sedan har Robert Ohlssons gäng fått upp ångan igen.
Här finns offensiv spets så det blir över, även i Norrlands AIK är det en skicklig back (Pudas) som dominerar, och visst har jag fortsatt en känsla av att detta är ett lag som har chans att bråka med alla i vinter.
Men … skulle det inte behöva adderas en riktig stabil back här? Och … håller målvakten Linus Söderström hela säsongen, han som tycks ha utkonkurrerat Gustaf Lindvall?
Skellefteå är spännande. Det räcker en bit. Men för att Skellefteå ska gå hela vägen så tror jag ändå att det krävs något mer.

Örebro
Poängsnitt: 1,61
Poängtopp:
Kristian Näkyvä 2+13
Philip Holm 2+12
Leo Carlsson 2+10
PP: 19,64 (10)
PK: 86,54 (2)
PDO: 100,32 (7)
* En stor överraskning för mig, och jag vet, vi har inte kommit mer än en tredjedel in på säsongen – men ändå. Jag trodde Örebro skulle få svårt, här medger jag mig motbevisad.
Sedvanligt starkt målvakts- och försvarsspel, Philip Holm har direkt blivit en faktor i båda ändar av rinken, Kristian Näkyvä är lagets poängkung, unge supertalangen Leo Carlsson är bättre än förväntat (det säger inte lite), rätt många bidrar, inte minst Robert Leino och Emil Larsson.
Men – skadan på Larsson (borta till jul) blir tung att hantera för Niklas Erikssons gäng.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Luleå
Poängsnitt: 1,59
Poängtopp:
Isac Brännström 6+8
Linus Fröberg 6+5
Julius Honka 2+9
PP: 14,29 (13)
PK: 81,82 (4)
PDO: 102,95 (1)
* Kanske några poäng färre än jag trodde, men så är också Luleå en av klubbarna som jagar forwards men gått bet på en marknad som inte alls innehåller spelare i överflöd.
Luleå lever som vanligt på sin starka defensiv, sitt starka kollektiv, Joel Lassinantti (stått 14 av  15 matcher) spelas upp men behöver alltid vara fokuserad och närmast på toppen av sin kapacitet (han är gärna det).
Isac Brännströms fina säsong har varit viktig, håller han i detta kanske fansen glömmer – i alla fall ”glömmer” – att han ska hem till HV71 (eller om Isac istället gör en Pontus Andreasson och hamnar i AHL).
Över tid, om Luleå inte kan förstärka sin offensiv, hur mycket respekt jag än har för ”Bulan” Berglunds lagbyggande, en smula fundersam, det är jag.

Frölunda
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ryan Lasch 2+12
Jere Innala 4+6
Mats Rosseli Olsen 2+8
PP: 18,33 (11)
PK: 72,09 (14)
PDO: 98,87 (10)
* Svårt komma ifrån att Frölunda är sämre än förväntat, även om det här med guldsnack på upptaktsträffen förstås var överdrivet (minns att en del tränare tippade HV71, ingen tog ju detta på allvar).
Optimismen byggdes på att nyförvärv som Lasse Johansson, Anthony Greco, Jere Innala och Petteri Lindbohm skulle slå riktigt väl ut, att Pontus Johansson skulle ta ett fint steg, att Andreas Borgman sedan skulle adderas till ett välfungerande lag.
Lasse in the kasse börjar i och för sig se riktigt vass ut, Lindbohm i alla fall okej, Innala och Greco inte där man förväntade sig, må det bero på dem eller på ledarskapet, och unge Johansson har tappat alldeles efter en fin start. Släng in att power play inte fungerar, att PK-spelet är ligans sämsta, att det åter snackas om bristande energi, bristande fantasi och spelglädje, och ni har en bild av ett lag med problem.
Positivt: trots allt 1,44 i snitt. Här finns kvalitet. Kommer fram ibland. Andreas Borgman borde bli ett lyft när han nu snart gör comeback, för ett lag som skriker efter ny energi kanske även 37-årige Loui Eriksson kan betyda mycket?

ANNONS

Linköping
Poängsnitt: 1,44
Poängtopp:
Ty Rattie 6+5
Sebastian Strandberg 4+6
Broc Little 7+2
PP: 25,00 (3)
PK: 73,85 (12)
PDO: 100,34 (6)
* Tar av mig hatten för Klas Östman & Co. Såg LHC en del i början och … tja, säg så här: inte ångrade jag väl bottentipset, inte. Men Marcus Högberg har varit enorm i flera matcher den här hösten, stjärnkeepern bar LHC till seger i några matcher, känslan var att det gav en skön trampolineffekt till gruppen.
Sedan kom Broc Little (levererar som alltid).
Sedan kom Oscar Fantenberg tillbaka (oj, viktigt).
Det är förstås inget topp 6-lag detta, för begränsat för sådana drömmar, men kan PP fortsätta leverera, kan jättetalangen Filip Bystedt fortsätta växa så här (spelmässigt, stor är han redan), kan Högberg fortsätta skänka hopp, PK förbättras … mm, då blir det kanske lite roligare i Stångåsstaden än jag trodde. Om.

Brynäs
Poängsnitt: 1,35
Poängtopp:
David Sklenicka 4+11
Johan Larsson 5+7
Greg Scott 6+4
PP: 22,00 (9)
PK: 76,60 (7)
PDO: 97,67 (13)
* Är det något lag jag inte riktigt förstår mig på i den i här serien, fasen vet om det inte är Brynäs ändå (Frölunda förstås en stark konkurrent).
Ibland kan det se så bra ut.
Ibland … inte alls.
Skadan på stjärnan Anton Rödin förstås jättejobbig, men så som nye David Sklenicka levererat, det ledarskap Johan Larsson har i sig, en backbjässe som Simon Bertilsson, en spännande back i Johannes Kinnvall, den inneboende kapaciteten i keepern Anders Lindbäck, plus att detta är Mikko Manners andra år – jag saknar ändå något slags stadga på en lite högre nivå.
Den kanske kommer. Eller inte.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Malmö
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Pathrik Westerholm 4+7
Marcus Sylvegård 4+7
Ponthus Westerholm 6+4
PP: 25,00 (4)
PK: 84,78 (3)
PDO: 100,10 (8)
* Tolv poäng på de fem första matcherna, sedan har det gått lite mer som förväntat för Tomas Kollars gäng – en del bra matcher, en del sämre, en del ”nypta” poäng, en del tappade.
Bra med i så kallade special teams, och om Kollar & Co kan hitta ett sätt att spela lika bra hemma som borta, få till samma disciplin och struktur … intressant läge då. Om det går. Inte vet jag. Inte Kollar heller, sannolikt.
1 3 6 hemma. 4 1 1 borta. Rätt ovanligt ändå. När Malmö nu ska jämna ut spelprogrammet ser vi om det här håller i sig.
Offensivt hänger mycket på tvillingarna Westerholm och lillebror Sylvegård (Marcus). Tänk om storebror Emil (0+3) kunde få till det, tänk om Fredrik Händemark kunde vara så dominant som före försöken i NHL och KHL.

Rögle
Poängsnitt: 1,31
Poängtopp:
Adam Tambellini 6+7
Oskar Stål Lyrenäs 5+6
William Wallinder 4+7
PP: 26,32 (2)
PK: 75,68 (8)
PDO: 98,59 (11)
* SHL:s klart störst negativa överraskning, utan konkurrens. Ett tag kände jag att … äh, det vänder, snart börjar Rögle vinna lite mer, spela topp 6-hockey, men nu har det gått så långt att jag är betydligt mer tveksam. Känns som att det spridits en oro i truppen, en oro bland spelarna, så som det gärna blir när ett lag som förväntas vara bra inte alls presterar som förväntat.
Minns ett lag från Vätterns södra strand som hamnade i det läget för några år sedan. Vestigia terrent.
Nå, så illa behöver det givetvis inte alls gå för Rögle, inte det jag menar, men idrottens psykologi är intressant, såväl för lag i med- som i motgång.
Tjeckbacken Lukas Klok (bra med poäng i Liiga och KHL) kan visa sig vara en begåvad värvning, efter uppehållet ska väl Dennis Everberg vara tillbaka, så även rätt spännande Riley Sheen som ändå hann göra fyra poäng på sina sex matcher.
PP fungerar rätt bra, Marco Kasper leker hockey, Adam Tambellini levererar, och även om den tänkta toppkedjan Everberg–Tambellini–Daniel Zaar inte fått till det som förväntat så … nog sjutton borde Rögle börja vinna fler hockeymatcher. Så bra är ju laget. Egentligen. Det är bara det med de där spåren som redan Horatius visste förskräcker.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Oskarshamn
Poängsnitt: 1,25
Poängtopp:
Antti Suomela 8+14
Patrik Karlkvist 11+10
Ahti Oksanen 7+6
PP: 29,41 (1)
PK: 75,00 (10)
PDO: 97,88 (12)
* En förstakedja som levererar. Ett PP som är bäst i ligan. Borde betyda bra saker. Men defensiven har varit för svag (56 insläppta, bara LHC med 57 är sämre), och så detta:
Oskarshamn tar för få trepoängare.
Bara två stycken, noll på hemmaplan, till exempel.
Oskarshamn har 7–0 när man tvingas jobba övertid, laget skulle behöva avgöra fler matcher efter ordinarie tid.
Martin Filander & Co behöver vässa defensiven, fortsätta ha ett skarpt PP, en förstakedja som levererar. Kan det gå? Självklart. Vem vågar tippa emot Filander och Oskarshamn? Inte jag, den saken är klar.

HV71
Poängsnitt: 0,88
Poängtopp:
Fredrik Forsberg 6+7
André Petersson  5+3
Emil Andrae 3+4
PP: 18,18 (12)
PK: 72,34 (13)
PDO: 97,19 (14)
* HV är både statistiskt och spelmässigt svagt, redan från början var det lätt att inse svårigheterna för Kent Norberg och Tommy Samuelsson.
En sak att ta sig tillbaka upp i SHL. En helt annan att snabbt värva nya spelare, få ihop en fungerande grupp, leva upp till fansens förhoppningar – och bli att att räkna med i högsta serien igen.
Tunga skador (Simon Önerud, Mattias Tedenby) på det, plus att tilltänkte spetsanfallaren Lucas Elvenes inte alls fick till det och drog till Leksand … det här laget har sina utmaningar, för att uttrycka det milt.
HV71 har rätt ofta varit nära men hittat sätt att förlora. Ibland är det otur (som mot LHC hemma), i längden är det sannolikt så att det talar om brist på kvalité.
Det skulle behövas att nye Radan Lenc höll i sitt målsnitt, att fler hakade på. Hur många mål Lenc gjort? Ett. Hur många matcher han spelat? En. Nå, i alla fall en bra början.
HV kommer få det tufft som tusan, tur för Norberg & och Samuelsson att det finns andra lag vars trender inte direkt är något att jubla åt. Kan Niklas Hjalmarsson vända på allt detta när han hoppar med? Nej, inte allt – men kanske en del.

***

Har ni läst ända hit? Imponerande. Tack.

 

40 Kommentarer

 1. Efter en säson som förstördes av skador ha det fun great över förväntan med byte av tränare. Med Rieder och kossila kan Växjö förhoppningsvis få mer Kraft och offensiv Kraft. Kalle missilery ser riktigt bra ut det lilla jag sett 1 match. Kan faktiskt vara den förstacenter Växjö behöver före Rosen och Kellman. Blir det fullträff där kan bli Växjö faktiskt hålla sig topptre.

 2. Bra genomgång,
  Har en fundering kring Tre Kronor och deras upplägg på försäsongen. VM är ju en relativt kort turnering och då borde ” motivation slå klass” tänker jag. Dvs som Finland som, i vart fall för något år sedan, spelade ihop en trupp. Med i stort samma spelare under försäsongen. De toppade med några NHL proffs som grädde på moset och inte som Tre Kronor som ”väntade och såg”. Har förvisso större förtroende för Sam Hallam men det där med att. Nu spelare från SHL och härnäst från Schweiz etc.

  • EHT-matcherna äe hittepålandskamper som bara spelas för att förbunden ska dra in pengar (folk kommer fortfarande och tittar på ”landslagen”), självklart skulle Swe, Fin, Tje, Sui kunna göra som USA och Can – ta ut ett lag just inför VM.

 3. Rosse trea i interna poängligan.
  Inget ont om mats roselli olsson men kanske en fingervisning om att riktig spets saknas.

  Totalt sett är Frölundas start underkänd.
  Trots att jag från start ansett att Frölunda får det svårt att slå sig in i topp6. Problemen kvarstår för föreningen.

  • Tänkte oxå på det.
   Direkt illa att inte Frölunda försökte locka till sig redan etablerade SHL-spelare som tex Karlqvist eller Möller. De kanske försökte, men jag ställer mig tveksam till detta. De tror att plötsligt ska en sådan som Friberg göra 25 mål. Max är bra på mycket och en rejäl tillgång. Men han är ingen målskytt.

 4. Alltid kul med en genomgång:) dock så var VF andrahandsfavorit till 7 ggr pengarna hos Svenska Spel innan serien drog igång så visst har dom varit tippade av analytikerna inte bara av tränarna. Kan tillägga att FBK var favoriter till 6 ggr.

  • Att ha Frölunda som andrahandsfavorit känns mycket märkligt. Varför skulle man ha haft det? Vilka analytiker då, menar du? Rögle, Skellefteå, Färjestad, kanske Luleå, bara där fyra lag som i all fall jag kände som hetare/säkrare topp 4-kandidat från början.
   Nu ligger ju Rögle illa till, men du förstår …

   • Jag förstår men jag antar att analytikerna hos respektive spelbolag grundar sina satta odds på sannolikhet baserat på hur förra säsongen slutade vilka förändringar man gjort m.m. Kan också nämna att VF de tre senaste säsongerna legat i odds mellan 6-9 ggr och varit hårt betrodda.

    • Okej. Och jag tillåter mig att tycka att deras starka tro på Frölunda var en smula förvånande.
     Man tycker olika. Gott så.

 5. Lasch har fått väldigt mycket kritik av många och ändå så ligger han på 14 poäng på 18 matcher. Galet ändå. Jag har ofta berömt både lasu och rosse för deras insatser under hösten och poängen rosse har gjort är väldigt bra. Samtidigt ett underbetyg till andra. Inget illa mot rosse för det är en av mina favoritspelare men han ska inte ha så mycket poäng. Han gör mycket annat som är bra.

  • Kolla topp tre i Oskarshamn vad det gäller poäng. Dem tillsammans har samma lön som Lasch så kravbilden är väl högre än så på nyss nämnde Ryan

   • Gynge och Rosen dominerade poängliga första omgångarna förra året om du kommer ihåg det. Sedan kom skadorna och Växjö blev ett mittenlag. Vänta tills säsongen är klar. tror de kommer tappa det flytta de är inne I nu. osanolik ppstatistik hemmaplan som aldrig kommer hålla.

   • Mikael, hade medspelarna gjort mål på 30% av passningarna Lasch serverade så hade han legat topp-3 i poängligan i shl. Ja, han gör sina misstag men man kan inte ta ifrån honom hans geniala passningar.

 6. Är ju fortfarande så att en streak på 3 raka vinster eller förluster innebär jättehopp i tabellen så lite tidigt att dömma. Växjö blir att räkna med defensiven sitter. Leksand ska inte kunna missa topp6 med den truppen, förmodligen dyrast av alla. FBK kommer vara med o säkerligen addera något. Skellefteå likaså, risk för skador dock då är dom tunna. Där är ändå 4 troliga topp6. Sen har vi Luleå, Örebro, Frölunda, Rögle o Timrå som kommer fightas om de sista 2 topp6 platserna. Brynäs, LHC, Malmö, HV, IKO bör slåss i botten. Lite fördel Brynäs o LHC pga av starten. Sen om vi pratar slutspel o guld kan vi nog ändå slå fast att guldet också hamnar i FBK, Växjö, Leksand eller Skellefteå. Luleå skulle nog behöva två riktiga spetsar för att utmana, tveksamt om man hittar. Frölunda har kört fast lite med ålderstiget lag o lite förutsägbara. Rögle har i motsats till Frölunda tagit utvecklingsprojektet ett steg för långt denna gång. Kommer lappa o laga med några nya pusselbitar o sannolikt ta sig uppåt från botten men inte tillräckligt för att utmana. Örebro o Timrå har inte bredden i truppen för att gå riktigt långt. OBS degvätskan vad jag tror utifrån trupperna o det vi sett ännu så länge.

 7. En annan sak. Frölunda har ju fått en del kritik för affären med Niederbach men som sen visat sig vara rätt. Han håller uppenbarligen inte måttet i Rögle heller.
  Samma med Vesalainen för några år sedan. Men nu dumpar Malmö honom och han beskrivs som en ren flopp. Varken Brynäs eller Luleå var intresserade av honom.
  Kanske har ändå Frölunda haft rätt om några yngre som helt enkelt inte hållit måttet!?

 8. Mitell och Jörgen Jönsson två taktiskt skickliga tränare. Jönsson var en smart tränare och har förstås SHL:s bästa och dyraste backlinje. Förstår inte att Frölunda misslyckas med att bygga en ramstark defensiv, hoppas de lägger all fokus där inför omstarten. Mål kommer alltid framåt.
  Det är nog den taktiska smartnessen som saknas i Frölundas tränartrio och det är därför vi inte får ut mer av spelarmaterialet.
  Kan vi få ordning på BP – låt spelarna bestämma hur vi ska spela där, precis som i PP, om de nu inte gillar Näslunds taktik – i kombination med bättre målvaktsspel ska vi kunna ha hygglig möjlighet att undvika kval.
  Det måste vara fokus nu, hänga kvar, bygga om. Vi har väl spelar 12 av 18 första matcherna hemma. Så det ser oerhört illa ut, mer än vad tabellen avslöjar.

  • frölunda har nästan ett bättre försvar än växjö utan puck. Men de tror att de är lika rörliga som Bengtsson, Cooper och Persson. Det är dem inte. Frölunda har stora tugga försvarare då kan man inte flänga lika mycket utan böta ut tycka ytor och helt enkelt förflytta sig mindre.

 9. Varför säger man ens box play på svenska? vi förstår uppenbarligen vad power play är så varför ändra på penalty kill till box play?

   • Box play är strategin som de flesta lag använder i PK. Du kan ju spela mannan också eller som en diamant med en anfallare som ligger och fiskar på blå.

    • Hej Lakers, där fick du till det. Tack för förtydligandet NU äntligen förstår jag! Precis sådant jag efterlyser på RP, något konstruktivt och lärorikt!!

     • Vad bra. Försöket alltid vara konstruktiv och peka på bra eller dåliga saker Problemet är när folk läser mitt namn och tror att det är en attack på frölunda som de spårar.

  • Flundell: Tillägg dagen efter i lugn och ro. Box play kommer av spelet i fyra mot mot fem, alltså att de fyra försvarande ställer upp lite som i en låda (box). Det riktigt löjliga blir ju när även spel tre mot fem kallas box play … Dessutom, i dag ser ju de fyra försvarande inte alltid ut som en box, man kan ha en som ligger högst upp och och stöter, så … uttrycket lite märkligt.

 10. Såg måndagsträningen, inte den mest högkaratiga jag sett. Brukar dock bli så ibland när 5-6 av de som vanligtvis man har med sig på träningarna inte är där. Känns liksom inte på allvar men det brukar rätta till sig snabbt.

  En som var borta var exempelvis Lasch, inte pga landslagsuppdrag, va?

  Kul att se de 5-6 juniorerna som var med, de gick ”all in”. Några med rejäl storlek som de också använde. De visade ingen som helst blygsamhet. Ingen föll ur ramen. Fanns en ”Elmer-kopia” vid namn Erik Strömberg!. Den mest ”kortväxte” var en kopia av Innala, fast – i mina ögon – minst lika vass; Teodor Forsander. Men, ingen glömd!

  Kul att se de äldre spelarna dela med sig av små tips till ”junisarna”, lika kul var det att se MÅL-Lasse:s goda humör och hans bankningar med klubban i isen när den andre målisen gjorde bra saker!

  Jacob N gick av med någon ”skavank”

  Nu till ”let´s dance”;
  Allt var ju bra….MEN, jag blir rent förtvivlad när jag ser de usla avsluten. Ibland tror jag inte mina ögon! Blir mer och mer säker på att detta är en del av Frölundas DNA. Det viktiga på träningen verkar vara att övningarna utförs på rätt sätt, vilket givetvis är bra. Flera övningar handlar om att spela sig fram till skottlägen, vissa om att vinna en duell för att komma först till skottläge, osv. Men inte fan (ursäkta) verkar det som huvudsyftet är att göra mål!!!

  Det står 4 tränare på isen som inte reagerar när man, gång efter gång efter gång – halvhjärtat – försöker runda målvakten o fösa in pucken efter isen. DET LIGGER ETT BENSKYDD DÄR.

  Någon av dessa, kanske mest Bjurström måste åka fram och fråga spelaren; Hur tänkte du där? Hade du gjort så på en avgörande straff?

  Hur fasen skall man få in en högre skotteffektivitet på match när man inte ens gör mer än 3-4 baljor på 50 försök på träning? Hur skall det komma in i muskelminnet?? Att döna iväg 50 puckar i tomt mål övar givetvis upp förmågan att tekniskt avlossa ett skott men inte att INSTINKTIV göra mål i en spelsituation. Ibland ser det tom ut som om man drar iväg alla dessa 50 skott – ”för sakens skull”

  Leman, fråga gärna (om du inte redan gjort det) RR hur de ser på detta!

  • Jag har också förundrats över de mesiga, tafatta avsluten på träningarna.
   Varför accepteras detta av ledarna?
   Dessutom gör man målvakterna en otjänst eftersom de inte får träna på svåra avslut.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt