En höjdpunkt, ändå så långt kvar: ”Man måste njuta, inte alla som får chansen”

En höjdpunkt, ändå så långt kvar: ”Man måste njuta, inte alla som får chansen”

En höjdpunkt, ändå så långt kvar: ”Man måste njuta, inte alla som får chansen”

En höjdpunkt, ändå så långt kvar: ”Man måste njuta, inte alla som får chansen”

► Hockeydagarna de drömt om länge, världens bästa 18-åringar, de är snart här. NHL-draften. Onsdag/torsdag. I Nashville.
► Hur tänker Frölundas Otto Stenberg och David Edstrom inför? Vill de till Nordamerika redan nu? Och håller de fötterna på jorden?

Otto Stenberg och David Edstrom, de två hetaste frölundaiterna inför årets NHL-draft.

Det är en gigantisk höjdpunkt för en ung hockeytalang, NHL-draften. Ändå bara en station på vägen i en karriär som knappt tagit fart.
– Det ska bli skoj. Jag tar det som det kommer. Det hade varit roligt att gå upp på scenen, säger Otto Stenberg.
– Man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

EN BIT BAKOM de fyra stora – Connor Bedard, Adam Fantilli, Leo Carlsson och Will Smith – hittar vi två frölundaiter som kommer vara på plats i Nashville för att med spänning vänta på att få sina namn uppropade av en NHL-klubbs representant.

Otto Stenberg – bör absolut gå i förstarundan.

David Edstrom – kan göra det han också.

Första dagen (natten till torsdag, 01.00 svensk tid, Viaplay) är störst. Det är det då det handlar enkom om förstarundan; de talanger som NHL-klubbarna tror allra mest på väljs då. Mycket uppmärksamhet och uppståndelse. Intervjuer på scen. Hockeyvärldens strålkastare skiner starkt.

Ingen succégaranti, givetvis, historien ger oss flera tidiga draftval som misslyckats, det finns de som gått i sjunde rundan och gjort succé (ni har kanske hört talas om Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist?), men lik förbaskat:

Att väljas i förstarundan är speciellt. Dels för att du syns mer och är mycket betrodd som ung talang, dels för att du garanterat kommer få en rejäl chans av den NHL-klubb som väljer dig.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Att draftas över huvud taget – en pojkdröm som går i uppfyllelse. Något som funnits i spelarnas skallar sedan många år tillbaka.

– Ja, absolut. Men då har det alltid känts väldigt långt bort. Man har drömt om det men det har inte varit något man trott ska vara här, liksom. Så det är coolt, säger Otto Stenberg.

– Det är det man alltid drömt om, att bli draftad av ett NHL-lag. Riktigt häftigt. Än är det inte så pirrigt, förmodligen mer när när man verkligen inser vad man ska göra. Men man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

Båda är 18 år gamla. Båda vet att de är bland de främsta i världen i sin åldersgrupp. De är förbaskat bra på något som i förlängningen – om allt går väl – kan ge såväl ära och berömmelse som stora pengar.

Det måste vara lätt att bli lite kaxig. Kanske sväva iväg. Eller?

Stenberg:

– Nej, det tycker jag inte. Jag är nog samma person som varit hela livet, och jag tror nog inte någon annan ser mig på något annat sätt heller. Fötterna på jorden har jag, absolut.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Edstrom:

– Jag tror det är mycket personlighet om jag ska vara ärlig. Hur man är som person, att man inte lyfter från jorden. Jag är samma kille, känner inte att det ska vara några problem.

I den myriad av inför draften-rankingar som konstant cirkulerar har Otto Stenberg, Frölundaanfallaren från Stenungsund, ofta varit rankad någonstans i andra halvan av förstarundan (nummer 18 i Bob McKenzies stora, samlade ranking). För Hovås HC-fostrade David Edstrom har det varit annorlunda, han började lägre men efter ett förnämligt U18-VM i våras har den unge centern stigit i många scouters aktning, nämns nu som en potentiell ”förstarundare” även han:

– Så klart häftigt. Det visar ändå på att man gjort något bra, blivit bättre. Kul att se att det ger resultat.

Edstrom flyger över till Nashville på söndagen, skulle det bli första rundan snarare än tidigt i andra, då gäller det ju att vara på plats för att visas upp för hockeyvärlden:

– Jag har snackat med min agent i Kanada. De har ringt runt lite, det kan finnas en chans och då kan det vara bra att vara där.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Stenberg är redan på plats i USA, familjen laddade upp med en Miamitripp innan det var dags att dra till Tennessees huvudstad Nashville – Music City. Han säger om att sannolikt väljas redan första dagen:

– Det hade väl varit roligt, så klart. Det är väl förstarundorna som får mest … vad säger man, uppmärksamhet. Det som går på TV. Sedan spelar det väl ingen roll när man går egentligen, men det hade varit roligt att gå upp på scenen.

David Edstrom har amerikansk pappa (Mike), tvåspråkig, därmed inga som helst problem med intervjuer på engelska. Men Otto Stenberg låter rätt lugn han också:

– Ja då … haha. Den (engelskan) är bra. Helt okej.

NHL-klubbarna studerar talangerna minutiöst, vet allt som går att veta och lite till. Under NHL Scouting Combine för några veckor sedan intervjuades toppspelarna av olika klubbars representanter.

Stenberg om eventuella indikationer på klubbar som är extra heta:

– Nej. Jag har haft vissa möten som varit mycket bättre än andra. Någon middag på combine. Fyra, fem stycken som varit bättre möten än andra.

ANNONS

Klicka för att se i vilken ordning NHL-klubbarna väljer i den första rundan.

** Då snackar vi klubbar som väljer i slutet av första rundan?
–  Ja. Det är inte Chicago, precis. Men … jag försöker inte ha några förväntningar. Allt blir nog bra, tror jag.

För David Edstrom är det svårt att komma bort från att en klubb hade varit väldigt speciell: Colorado Avalanche. Pappa är ju från Denver.

– Det hade varit riktigt häftigt! Fin stad också. Eller Chicago, det är ett lag jag alltid hållit på. Men egentligen kvittar det, det är coolt bara att bli draftad.

Enligt NHL-avtalet kan en spelare som väljs redan i första rundan omedelbart flytta över till Nordamerika, spela i AHL om han inte tar plats i NHL. Från andrarundan och nedåt (finns sju rundor) gäller att en spelare upp till 24 under sitt första år i Nordamerika inte kan sättas i farmarligan utan att först erbjudas sin svenska klubb.

Stenberg, kanske även Edstrom, skulle alltså rent tekniskt kunna lämna Frölunda redan i sommar.

Det låter dock inte det minsta troligt.

Stenberg om säsongen 23/24:

– Jag vill spela i Frölunda, det vill jag. Till 100 procent.

Edstrom:

– Jag tror det är bäst för mig att vara kvar hemma i Sverige, känner mig inte redo fullt ut, har mycket kvar att lära. Jag behöver bli bekväm med att spela i ”manligan.” Det är ett stort steg att flytta, jag behöver känna mig redo och inte stressa. Viktigt att vara kvar hemma i Frölunda.

Både Otto Stenberg och David Edstrom lyftes fram rätt rejält av Roger Rönnberg i poddsnacket här på sajten nyligen. Stenberg är den som så att säga tillhör A-laget från start, är lovad förtroende och speltid.

** Du känner att Rönnberg tror på dig, Otto?
– Ja, det gör jag. Lite sådant som jag hört också, så det gör jag absolut. Det är något jag strävar efter (förtroende, speltid). Sedan måste man spela bra också, men … för att ta nästa steg så måste man få spela, göra det man är bra på.

** Ser du dig spela PP redan i höst?
– Ja, det gör jag.

Edstrom har jämförts med Gabriel Landeskog av Rönnberg, i podden lyfte Frölundatränaren fram att andra älskar att spela med den store centern. Ändå är känslan att Edstrom startar säsongen med utgångspunkt i J20.

– Jag tror det. Men mitt mål är så klart att vara uppe och spela med A-laget. Det är det jag vill. Vara där och bidra, inte för spela två minuter, klargör han.

***

”De fyra stora” som nämndes tidigt i den här texten, är en sanning med viss modifikation. Ryske Matvej Mitjkov är kanske egentligen draftens nummer 2 efter självklare ettan Connor Bedard, men givet att Mitjkov är just ryss, givet att han har kontrakt med SKA St. Petersburg fram till 2026, så är det osäkert hur högt han kommer gå, vilken klubb som vill ta chansen, vilken klubb som vill vänta.

Slovaken Dalibor Dvorsky, AIK:aren som nästa år kommer spela SHL-hockey för Oskarshamn, nämns allt mer i toppsnacket och kan mycket väl gå topp 5.

***

Andra framstående unga frölundaiter som bör gå i draften men inte i första rundan, således valda först under torsdagen (start 17.00 svensk tid):

Noah Dower Nilsson (kanske tredje?).
Kristian Kostadinski.
Isac Born (överårig).

***

Att Leo Carlsson är svensken det snackas om inför draften, det vet ni, kan gå allt från tvåa till fyra/femma beroende på vilka behov klubbarna som väljer tidigt tycker sig ha – men sedan då? Utöver Otto Stenberg och möjligen David Edstrom, alltså.

Axel Sandin Pellikka (Skellefteå) och Tom Willander (Rögle), de båda backarna känns gjutna i första rundan, sannolikt någonstans i mitten. Theo Lindstein, brynäsaren som också är back, tippas också väljas första dagen. Malmös Anton Wahlberg skulle möjligen kunna klämma sig in här också.

Willander, förresten, här är det redan klart att han lämnar Rögle för Boston University.

***

Klicka upp juniorlandslagets trupp här.

Inte ens en månad efter draften (20/7) samlas det svenska juniorlandslaget för att dra till Nordamerika och spela World Junior Summer Showcase. Uppladdningen inför junior-VM i Göteborg startar redan då.

Från Frölunda är Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born med.

För de två förstnämnda blir det tredje (!) trippen över Atlanten i sommar: scouting combine, draft, juniorlandslag.

Jag är lite tveksam till värdet av att slita på de unga killarna så här, skrev om det på midsommarafton en bit ner i den här texten.

Spelarna själva är det inte, vilket jag förstås kan förstå. De drömmer ju om JVM på hemmaplan och älskar att spela hockey.

Otto Stenberg:

– Ja, det blir mycket men det är roliga saker så det fungerar bra.

David Edstrom:

– Jag avslutade förra säsongen med att förlora ett VM-guld (U18), så jag är revanschsugen. Att både få spela i SHL och JVM på hemmaplan, i hemstaden, det hade varit magiskt.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

***

Hockeyveckan i Nashville inleds redan på måndagen med NHL Awards.

 

► Hockeydagarna de drömt om länge, världens bästa 18-åringar, de är snart här. NHL-draften. Onsdag/torsdag. I Nashville.
► Hur tänker Frölundas Otto Stenberg och David Edstrom inför? Vill de till Nordamerika redan nu? Och håller de fötterna på jorden?

Otto Stenberg och David Edstrom, de två hetaste frölundaiterna inför årets NHL-draft.

Det är en gigantisk höjdpunkt för en ung hockeytalang, NHL-draften. Ändå bara en station på vägen i en karriär som knappt tagit fart.
– Det ska bli skoj. Jag tar det som det kommer. Det hade varit roligt att gå upp på scenen, säger Otto Stenberg.
– Man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

EN BIT BAKOM de fyra stora – Connor Bedard, Adam Fantilli, Leo Carlsson och Will Smith – hittar vi två frölundaiter som kommer vara på plats i Nashville för att med spänning vänta på att få sina namn uppropade av en NHL-klubbs representant.

Otto Stenberg – bör absolut gå i förstarundan.

David Edstrom – kan göra det han också.

Första dagen (natten till torsdag, 01.00 svensk tid, Viaplay) är störst. Det är det då det handlar enkom om förstarundan; de talanger som NHL-klubbarna tror allra mest på väljs då. Mycket uppmärksamhet och uppståndelse. Intervjuer på scen. Hockeyvärldens strålkastare skiner starkt.

Ingen succégaranti, givetvis, historien ger oss flera tidiga draftval som misslyckats, det finns de som gått i sjunde rundan och gjort succé (ni har kanske hört talas om Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist?), men lik förbaskat:

Att väljas i förstarundan är speciellt. Dels för att du syns mer och är mycket betrodd som ung talang, dels för att du garanterat kommer få en rejäl chans av den NHL-klubb som väljer dig.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Att draftas över huvud taget – en pojkdröm som går i uppfyllelse. Något som funnits i spelarnas skallar sedan många år tillbaka.

– Ja, absolut. Men då har det alltid känts väldigt långt bort. Man har drömt om det men det har inte varit något man trott ska vara här, liksom. Så det är coolt, säger Otto Stenberg.

– Det är det man alltid drömt om, att bli draftad av ett NHL-lag. Riktigt häftigt. Än är det inte så pirrigt, förmodligen mer när när man verkligen inser vad man ska göra. Men man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

Båda är 18 år gamla. Båda vet att de är bland de främsta i världen i sin åldersgrupp. De är förbaskat bra på något som i förlängningen – om allt går väl – kan ge såväl ära och berömmelse som stora pengar.

Det måste vara lätt att bli lite kaxig. Kanske sväva iväg. Eller?

Stenberg:

– Nej, det tycker jag inte. Jag är nog samma person som varit hela livet, och jag tror nog inte någon annan ser mig på något annat sätt heller. Fötterna på jorden har jag, absolut.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Edstrom:

– Jag tror det är mycket personlighet om jag ska vara ärlig. Hur man är som person, att man inte lyfter från jorden. Jag är samma kille, känner inte att det ska vara några problem.

I den myriad av inför draften-rankingar som konstant cirkulerar har Otto Stenberg, Frölundaanfallaren från Stenungsund, ofta varit rankad någonstans i andra halvan av förstarundan (nummer 18 i Bob McKenzies stora, samlade ranking). För Hovås HC-fostrade David Edstrom har det varit annorlunda, han började lägre men efter ett förnämligt U18-VM i våras har den unge centern stigit i många scouters aktning, nämns nu som en potentiell ”förstarundare” även han:

– Så klart häftigt. Det visar ändå på att man gjort något bra, blivit bättre. Kul att se att det ger resultat.

Edstrom flyger över till Nashville på söndagen, skulle det bli första rundan snarare än tidigt i andra, då gäller det ju att vara på plats för att visas upp för hockeyvärlden:

– Jag har snackat med min agent i Kanada. De har ringt runt lite, det kan finnas en chans och då kan det vara bra att vara där.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Stenberg är redan på plats i USA, familjen laddade upp med en Miamitripp innan det var dags att dra till Tennessees huvudstad Nashville – Music City. Han säger om att sannolikt väljas redan första dagen:

– Det hade väl varit roligt, så klart. Det är väl förstarundorna som får mest … vad säger man, uppmärksamhet. Det som går på TV. Sedan spelar det väl ingen roll när man går egentligen, men det hade varit roligt att gå upp på scenen.

David Edstrom har amerikansk pappa (Mike), tvåspråkig, därmed inga som helst problem med intervjuer på engelska. Men Otto Stenberg låter rätt lugn han också:

– Ja då … haha. Den (engelskan) är bra. Helt okej.

NHL-klubbarna studerar talangerna minutiöst, vet allt som går att veta och lite till. Under NHL Scouting Combine för några veckor sedan intervjuades toppspelarna av olika klubbars representanter.

Stenberg om eventuella indikationer på klubbar som är extra heta:

– Nej. Jag har haft vissa möten som varit mycket bättre än andra. Någon middag på combine. Fyra, fem stycken som varit bättre möten än andra.

ANNONS

Klicka för att se i vilken ordning NHL-klubbarna väljer i den första rundan.

** Då snackar vi klubbar som väljer i slutet av första rundan?
–  Ja. Det är inte Chicago, precis. Men … jag försöker inte ha några förväntningar. Allt blir nog bra, tror jag.

För David Edstrom är det svårt att komma bort från att en klubb hade varit väldigt speciell: Colorado Avalanche. Pappa är ju från Denver.

– Det hade varit riktigt häftigt! Fin stad också. Eller Chicago, det är ett lag jag alltid hållit på. Men egentligen kvittar det, det är coolt bara att bli draftad.

Enligt NHL-avtalet kan en spelare som väljs redan i första rundan omedelbart flytta över till Nordamerika, spela i AHL om han inte tar plats i NHL. Från andrarundan och nedåt (finns sju rundor) gäller att en spelare upp till 24 under sitt första år i Nordamerika inte kan sättas i farmarligan utan att först erbjudas sin svenska klubb.

Stenberg, kanske även Edstrom, skulle alltså rent tekniskt kunna lämna Frölunda redan i sommar.

Det låter dock inte det minsta troligt.

Stenberg om säsongen 23/24:

– Jag vill spela i Frölunda, det vill jag. Till 100 procent.

Edstrom:

– Jag tror det är bäst för mig att vara kvar hemma i Sverige, känner mig inte redo fullt ut, har mycket kvar att lära. Jag behöver bli bekväm med att spela i ”manligan.” Det är ett stort steg att flytta, jag behöver känna mig redo och inte stressa. Viktigt att vara kvar hemma i Frölunda.

Både Otto Stenberg och David Edstrom lyftes fram rätt rejält av Roger Rönnberg i poddsnacket här på sajten nyligen. Stenberg är den som så att säga tillhör A-laget från start, är lovad förtroende och speltid.

** Du känner att Rönnberg tror på dig, Otto?
– Ja, det gör jag. Lite sådant som jag hört också, så det gör jag absolut. Det är något jag strävar efter (förtroende, speltid). Sedan måste man spela bra också, men … för att ta nästa steg så måste man få spela, göra det man är bra på.

** Ser du dig spela PP redan i höst?
– Ja, det gör jag.

Edstrom har jämförts med Gabriel Landeskog av Rönnberg, i podden lyfte Frölundatränaren fram att andra älskar att spela med den store centern. Ändå är känslan att Edstrom startar säsongen med utgångspunkt i J20.

– Jag tror det. Men mitt mål är så klart att vara uppe och spela med A-laget. Det är det jag vill. Vara där och bidra, inte för spela två minuter, klargör han.

***

”De fyra stora” som nämndes tidigt i den här texten, är en sanning med viss modifikation. Ryske Matvej Mitjkov är kanske egentligen draftens nummer 2 efter självklare ettan Connor Bedard, men givet att Mitjkov är just ryss, givet att han har kontrakt med SKA St. Petersburg fram till 2026, så är det osäkert hur högt han kommer gå, vilken klubb som vill ta chansen, vilken klubb som vill vänta.

Slovaken Dalibor Dvorsky, AIK:aren som nästa år kommer spela SHL-hockey för Oskarshamn, nämns allt mer i toppsnacket och kan mycket väl gå topp 5.

***

Andra framstående unga frölundaiter som bör gå i draften men inte i första rundan, således valda först under torsdagen (start 17.00 svensk tid):

Noah Dower Nilsson (kanske tredje?).
Kristian Kostadinski.
Isac Born (överårig).

***

Att Leo Carlsson är svensken det snackas om inför draften, det vet ni, kan gå allt från tvåa till fyra/femma beroende på vilka behov klubbarna som väljer tidigt tycker sig ha – men sedan då? Utöver Otto Stenberg och möjligen David Edstrom, alltså.

Axel Sandin Pellikka (Skellefteå) och Tom Willander (Rögle), de båda backarna känns gjutna i första rundan, sannolikt någonstans i mitten. Theo Lindstein, brynäsaren som också är back, tippas också väljas första dagen. Malmös Anton Wahlberg skulle möjligen kunna klämma sig in här också.

Willander, förresten, här är det redan klart att han lämnar Rögle för Boston University.

***

Klicka upp juniorlandslagets trupp här.

Inte ens en månad efter draften (20/7) samlas det svenska juniorlandslaget för att dra till Nordamerika och spela World Junior Summer Showcase. Uppladdningen inför junior-VM i Göteborg startar redan då.

Från Frölunda är Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born med.

För de två förstnämnda blir det tredje (!) trippen över Atlanten i sommar: scouting combine, draft, juniorlandslag.

Jag är lite tveksam till värdet av att slita på de unga killarna så här, skrev om det på midsommarafton en bit ner i den här texten.

Spelarna själva är det inte, vilket jag förstås kan förstå. De drömmer ju om JVM på hemmaplan och älskar att spela hockey.

Otto Stenberg:

– Ja, det blir mycket men det är roliga saker så det fungerar bra.

David Edstrom:

– Jag avslutade förra säsongen med att förlora ett VM-guld (U18), så jag är revanschsugen. Att både få spela i SHL och JVM på hemmaplan, i hemstaden, det hade varit magiskt.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

***

Hockeyveckan i Nashville inleds redan på måndagen med NHL Awards.

 

► Hockeydagarna de drömt om länge, världens bästa 18-åringar, de är snart här. NHL-draften. Onsdag/torsdag. I Nashville.
► Hur tänker Frölundas Otto Stenberg och David Edstrom inför? Vill de till Nordamerika redan nu? Och håller de fötterna på jorden?

Otto Stenberg och David Edstrom, de två hetaste frölundaiterna inför årets NHL-draft.

Det är en gigantisk höjdpunkt för en ung hockeytalang, NHL-draften. Ändå bara en station på vägen i en karriär som knappt tagit fart.
– Det ska bli skoj. Jag tar det som det kommer. Det hade varit roligt att gå upp på scenen, säger Otto Stenberg.
– Man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

EN BIT BAKOM de fyra stora – Connor Bedard, Adam Fantilli, Leo Carlsson och Will Smith – hittar vi två frölundaiter som kommer vara på plats i Nashville för att med spänning vänta på att få sina namn uppropade av en NHL-klubbs representant.

Otto Stenberg – bör absolut gå i förstarundan.

David Edstrom – kan göra det han också.

Första dagen (natten till torsdag, 01.00 svensk tid, Viaplay) är störst. Det är det då det handlar enkom om förstarundan; de talanger som NHL-klubbarna tror allra mest på väljs då. Mycket uppmärksamhet och uppståndelse. Intervjuer på scen. Hockeyvärldens strålkastare skiner starkt.

Ingen succégaranti, givetvis, historien ger oss flera tidiga draftval som misslyckats, det finns de som gått i sjunde rundan och gjort succé (ni har kanske hört talas om Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist?), men lik förbaskat:

Att väljas i förstarundan är speciellt. Dels för att du syns mer och är mycket betrodd som ung talang, dels för att du garanterat kommer få en rejäl chans av den NHL-klubb som väljer dig.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Att draftas över huvud taget – en pojkdröm som går i uppfyllelse. Något som funnits i spelarnas skallar sedan många år tillbaka.

– Ja, absolut. Men då har det alltid känts väldigt långt bort. Man har drömt om det men det har inte varit något man trott ska vara här, liksom. Så det är coolt, säger Otto Stenberg.

– Det är det man alltid drömt om, att bli draftad av ett NHL-lag. Riktigt häftigt. Än är det inte så pirrigt, förmodligen mer när när man verkligen inser vad man ska göra. Men man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

Båda är 18 år gamla. Båda vet att de är bland de främsta i världen i sin åldersgrupp. De är förbaskat bra på något som i förlängningen – om allt går väl – kan ge såväl ära och berömmelse som stora pengar.

Det måste vara lätt att bli lite kaxig. Kanske sväva iväg. Eller?

Stenberg:

– Nej, det tycker jag inte. Jag är nog samma person som varit hela livet, och jag tror nog inte någon annan ser mig på något annat sätt heller. Fötterna på jorden har jag, absolut.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Edstrom:

– Jag tror det är mycket personlighet om jag ska vara ärlig. Hur man är som person, att man inte lyfter från jorden. Jag är samma kille, känner inte att det ska vara några problem.

I den myriad av inför draften-rankingar som konstant cirkulerar har Otto Stenberg, Frölundaanfallaren från Stenungsund, ofta varit rankad någonstans i andra halvan av förstarundan (nummer 18 i Bob McKenzies stora, samlade ranking). För Hovås HC-fostrade David Edstrom har det varit annorlunda, han började lägre men efter ett förnämligt U18-VM i våras har den unge centern stigit i många scouters aktning, nämns nu som en potentiell ”förstarundare” även han:

– Så klart häftigt. Det visar ändå på att man gjort något bra, blivit bättre. Kul att se att det ger resultat.

Edstrom flyger över till Nashville på söndagen, skulle det bli första rundan snarare än tidigt i andra, då gäller det ju att vara på plats för att visas upp för hockeyvärlden:

– Jag har snackat med min agent i Kanada. De har ringt runt lite, det kan finnas en chans och då kan det vara bra att vara där.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Stenberg är redan på plats i USA, familjen laddade upp med en Miamitripp innan det var dags att dra till Tennessees huvudstad Nashville – Music City. Han säger om att sannolikt väljas redan första dagen:

– Det hade väl varit roligt, så klart. Det är väl förstarundorna som får mest … vad säger man, uppmärksamhet. Det som går på TV. Sedan spelar det väl ingen roll när man går egentligen, men det hade varit roligt att gå upp på scenen.

David Edstrom har amerikansk pappa (Mike), tvåspråkig, därmed inga som helst problem med intervjuer på engelska. Men Otto Stenberg låter rätt lugn han också:

– Ja då … haha. Den (engelskan) är bra. Helt okej.

NHL-klubbarna studerar talangerna minutiöst, vet allt som går att veta och lite till. Under NHL Scouting Combine för några veckor sedan intervjuades toppspelarna av olika klubbars representanter.

Stenberg om eventuella indikationer på klubbar som är extra heta:

– Nej. Jag har haft vissa möten som varit mycket bättre än andra. Någon middag på combine. Fyra, fem stycken som varit bättre möten än andra.

ANNONS

Klicka för att se i vilken ordning NHL-klubbarna väljer i den första rundan.

** Då snackar vi klubbar som väljer i slutet av första rundan?
–  Ja. Det är inte Chicago, precis. Men … jag försöker inte ha några förväntningar. Allt blir nog bra, tror jag.

För David Edstrom är det svårt att komma bort från att en klubb hade varit väldigt speciell: Colorado Avalanche. Pappa är ju från Denver.

– Det hade varit riktigt häftigt! Fin stad också. Eller Chicago, det är ett lag jag alltid hållit på. Men egentligen kvittar det, det är coolt bara att bli draftad.

Enligt NHL-avtalet kan en spelare som väljs redan i första rundan omedelbart flytta över till Nordamerika, spela i AHL om han inte tar plats i NHL. Från andrarundan och nedåt (finns sju rundor) gäller att en spelare upp till 24 under sitt första år i Nordamerika inte kan sättas i farmarligan utan att först erbjudas sin svenska klubb.

Stenberg, kanske även Edstrom, skulle alltså rent tekniskt kunna lämna Frölunda redan i sommar.

Det låter dock inte det minsta troligt.

Stenberg om säsongen 23/24:

– Jag vill spela i Frölunda, det vill jag. Till 100 procent.

Edstrom:

– Jag tror det är bäst för mig att vara kvar hemma i Sverige, känner mig inte redo fullt ut, har mycket kvar att lära. Jag behöver bli bekväm med att spela i ”manligan.” Det är ett stort steg att flytta, jag behöver känna mig redo och inte stressa. Viktigt att vara kvar hemma i Frölunda.

Både Otto Stenberg och David Edstrom lyftes fram rätt rejält av Roger Rönnberg i poddsnacket här på sajten nyligen. Stenberg är den som så att säga tillhör A-laget från start, är lovad förtroende och speltid.

** Du känner att Rönnberg tror på dig, Otto?
– Ja, det gör jag. Lite sådant som jag hört också, så det gör jag absolut. Det är något jag strävar efter (förtroende, speltid). Sedan måste man spela bra också, men … för att ta nästa steg så måste man få spela, göra det man är bra på.

** Ser du dig spela PP redan i höst?
– Ja, det gör jag.

Edstrom har jämförts med Gabriel Landeskog av Rönnberg, i podden lyfte Frölundatränaren fram att andra älskar att spela med den store centern. Ändå är känslan att Edstrom startar säsongen med utgångspunkt i J20.

– Jag tror det. Men mitt mål är så klart att vara uppe och spela med A-laget. Det är det jag vill. Vara där och bidra, inte för spela två minuter, klargör han.

***

”De fyra stora” som nämndes tidigt i den här texten, är en sanning med viss modifikation. Ryske Matvej Mitjkov är kanske egentligen draftens nummer 2 efter självklare ettan Connor Bedard, men givet att Mitjkov är just ryss, givet att han har kontrakt med SKA St. Petersburg fram till 2026, så är det osäkert hur högt han kommer gå, vilken klubb som vill ta chansen, vilken klubb som vill vänta.

Slovaken Dalibor Dvorsky, AIK:aren som nästa år kommer spela SHL-hockey för Oskarshamn, nämns allt mer i toppsnacket och kan mycket väl gå topp 5.

***

Andra framstående unga frölundaiter som bör gå i draften men inte i första rundan, således valda först under torsdagen (start 17.00 svensk tid):

Noah Dower Nilsson (kanske tredje?).
Kristian Kostadinski.
Isac Born (överårig).

***

Att Leo Carlsson är svensken det snackas om inför draften, det vet ni, kan gå allt från tvåa till fyra/femma beroende på vilka behov klubbarna som väljer tidigt tycker sig ha – men sedan då? Utöver Otto Stenberg och möjligen David Edstrom, alltså.

Axel Sandin Pellikka (Skellefteå) och Tom Willander (Rögle), de båda backarna känns gjutna i första rundan, sannolikt någonstans i mitten. Theo Lindstein, brynäsaren som också är back, tippas också väljas första dagen. Malmös Anton Wahlberg skulle möjligen kunna klämma sig in här också.

Willander, förresten, här är det redan klart att han lämnar Rögle för Boston University.

***

Klicka upp juniorlandslagets trupp här.

Inte ens en månad efter draften (20/7) samlas det svenska juniorlandslaget för att dra till Nordamerika och spela World Junior Summer Showcase. Uppladdningen inför junior-VM i Göteborg startar redan då.

Från Frölunda är Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born med.

För de två förstnämnda blir det tredje (!) trippen över Atlanten i sommar: scouting combine, draft, juniorlandslag.

Jag är lite tveksam till värdet av att slita på de unga killarna så här, skrev om det på midsommarafton en bit ner i den här texten.

Spelarna själva är det inte, vilket jag förstås kan förstå. De drömmer ju om JVM på hemmaplan och älskar att spela hockey.

Otto Stenberg:

– Ja, det blir mycket men det är roliga saker så det fungerar bra.

David Edstrom:

– Jag avslutade förra säsongen med att förlora ett VM-guld (U18), så jag är revanschsugen. Att både få spela i SHL och JVM på hemmaplan, i hemstaden, det hade varit magiskt.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

***

Hockeyveckan i Nashville inleds redan på måndagen med NHL Awards.

 

► Hockeydagarna de drömt om länge, världens bästa 18-åringar, de är snart här. NHL-draften. Onsdag/torsdag. I Nashville.
► Hur tänker Frölundas Otto Stenberg och David Edstrom inför? Vill de till Nordamerika redan nu? Och håller de fötterna på jorden?

Otto Stenberg och David Edstrom, de två hetaste frölundaiterna inför årets NHL-draft.

Det är en gigantisk höjdpunkt för en ung hockeytalang, NHL-draften. Ändå bara en station på vägen i en karriär som knappt tagit fart.
– Det ska bli skoj. Jag tar det som det kommer. Det hade varit roligt att gå upp på scenen, säger Otto Stenberg.
– Man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

EN BIT BAKOM de fyra stora – Connor Bedard, Adam Fantilli, Leo Carlsson och Will Smith – hittar vi två frölundaiter som kommer vara på plats i Nashville för att med spänning vänta på att få sina namn uppropade av en NHL-klubbs representant.

Otto Stenberg – bör absolut gå i förstarundan.

David Edstrom – kan göra det han också.

Första dagen (natten till torsdag, 01.00 svensk tid, Viaplay) är störst. Det är det då det handlar enkom om förstarundan; de talanger som NHL-klubbarna tror allra mest på väljs då. Mycket uppmärksamhet och uppståndelse. Intervjuer på scen. Hockeyvärldens strålkastare skiner starkt.

Ingen succégaranti, givetvis, historien ger oss flera tidiga draftval som misslyckats, det finns de som gått i sjunde rundan och gjort succé (ni har kanske hört talas om Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist?), men lik förbaskat:

Att väljas i förstarundan är speciellt. Dels för att du syns mer och är mycket betrodd som ung talang, dels för att du garanterat kommer få en rejäl chans av den NHL-klubb som väljer dig.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Att draftas över huvud taget – en pojkdröm som går i uppfyllelse. Något som funnits i spelarnas skallar sedan många år tillbaka.

– Ja, absolut. Men då har det alltid känts väldigt långt bort. Man har drömt om det men det har inte varit något man trott ska vara här, liksom. Så det är coolt, säger Otto Stenberg.

– Det är det man alltid drömt om, att bli draftad av ett NHL-lag. Riktigt häftigt. Än är det inte så pirrigt, förmodligen mer när när man verkligen inser vad man ska göra. Men man måste njuta, inte alla som får den här chansen, säger David Edstrom.

Båda är 18 år gamla. Båda vet att de är bland de främsta i världen i sin åldersgrupp. De är förbaskat bra på något som i förlängningen – om allt går väl – kan ge såväl ära och berömmelse som stora pengar.

Det måste vara lätt att bli lite kaxig. Kanske sväva iväg. Eller?

Stenberg:

– Nej, det tycker jag inte. Jag är nog samma person som varit hela livet, och jag tror nog inte någon annan ser mig på något annat sätt heller. Fötterna på jorden har jag, absolut.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Edstrom:

– Jag tror det är mycket personlighet om jag ska vara ärlig. Hur man är som person, att man inte lyfter från jorden. Jag är samma kille, känner inte att det ska vara några problem.

I den myriad av inför draften-rankingar som konstant cirkulerar har Otto Stenberg, Frölundaanfallaren från Stenungsund, ofta varit rankad någonstans i andra halvan av förstarundan (nummer 18 i Bob McKenzies stora, samlade ranking). För Hovås HC-fostrade David Edstrom har det varit annorlunda, han började lägre men efter ett förnämligt U18-VM i våras har den unge centern stigit i många scouters aktning, nämns nu som en potentiell ”förstarundare” även han:

– Så klart häftigt. Det visar ändå på att man gjort något bra, blivit bättre. Kul att se att det ger resultat.

Edstrom flyger över till Nashville på söndagen, skulle det bli första rundan snarare än tidigt i andra, då gäller det ju att vara på plats för att visas upp för hockeyvärlden:

– Jag har snackat med min agent i Kanada. De har ringt runt lite, det kan finnas en chans och då kan det vara bra att vara där.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Stenberg är redan på plats i USA, familjen laddade upp med en Miamitripp innan det var dags att dra till Tennessees huvudstad Nashville – Music City. Han säger om att sannolikt väljas redan första dagen:

– Det hade väl varit roligt, så klart. Det är väl förstarundorna som får mest … vad säger man, uppmärksamhet. Det som går på TV. Sedan spelar det väl ingen roll när man går egentligen, men det hade varit roligt att gå upp på scenen.

David Edstrom har amerikansk pappa (Mike), tvåspråkig, därmed inga som helst problem med intervjuer på engelska. Men Otto Stenberg låter rätt lugn han också:

– Ja då … haha. Den (engelskan) är bra. Helt okej.

NHL-klubbarna studerar talangerna minutiöst, vet allt som går att veta och lite till. Under NHL Scouting Combine för några veckor sedan intervjuades toppspelarna av olika klubbars representanter.

Stenberg om eventuella indikationer på klubbar som är extra heta:

– Nej. Jag har haft vissa möten som varit mycket bättre än andra. Någon middag på combine. Fyra, fem stycken som varit bättre möten än andra.

ANNONS

Klicka för att se i vilken ordning NHL-klubbarna väljer i den första rundan.

** Då snackar vi klubbar som väljer i slutet av första rundan?
–  Ja. Det är inte Chicago, precis. Men … jag försöker inte ha några förväntningar. Allt blir nog bra, tror jag.

För David Edstrom är det svårt att komma bort från att en klubb hade varit väldigt speciell: Colorado Avalanche. Pappa är ju från Denver.

– Det hade varit riktigt häftigt! Fin stad också. Eller Chicago, det är ett lag jag alltid hållit på. Men egentligen kvittar det, det är coolt bara att bli draftad.

Enligt NHL-avtalet kan en spelare som väljs redan i första rundan omedelbart flytta över till Nordamerika, spela i AHL om han inte tar plats i NHL. Från andrarundan och nedåt (finns sju rundor) gäller att en spelare upp till 24 under sitt första år i Nordamerika inte kan sättas i farmarligan utan att först erbjudas sin svenska klubb.

Stenberg, kanske även Edstrom, skulle alltså rent tekniskt kunna lämna Frölunda redan i sommar.

Det låter dock inte det minsta troligt.

Stenberg om säsongen 23/24:

– Jag vill spela i Frölunda, det vill jag. Till 100 procent.

Edstrom:

– Jag tror det är bäst för mig att vara kvar hemma i Sverige, känner mig inte redo fullt ut, har mycket kvar att lära. Jag behöver bli bekväm med att spela i ”manligan.” Det är ett stort steg att flytta, jag behöver känna mig redo och inte stressa. Viktigt att vara kvar hemma i Frölunda.

Både Otto Stenberg och David Edstrom lyftes fram rätt rejält av Roger Rönnberg i poddsnacket här på sajten nyligen. Stenberg är den som så att säga tillhör A-laget från start, är lovad förtroende och speltid.

** Du känner att Rönnberg tror på dig, Otto?
– Ja, det gör jag. Lite sådant som jag hört också, så det gör jag absolut. Det är något jag strävar efter (förtroende, speltid). Sedan måste man spela bra också, men … för att ta nästa steg så måste man få spela, göra det man är bra på.

** Ser du dig spela PP redan i höst?
– Ja, det gör jag.

Edstrom har jämförts med Gabriel Landeskog av Rönnberg, i podden lyfte Frölundatränaren fram att andra älskar att spela med den store centern. Ändå är känslan att Edstrom startar säsongen med utgångspunkt i J20.

– Jag tror det. Men mitt mål är så klart att vara uppe och spela med A-laget. Det är det jag vill. Vara där och bidra, inte för spela två minuter, klargör han.

***

”De fyra stora” som nämndes tidigt i den här texten, är en sanning med viss modifikation. Ryske Matvej Mitjkov är kanske egentligen draftens nummer 2 efter självklare ettan Connor Bedard, men givet att Mitjkov är just ryss, givet att han har kontrakt med SKA St. Petersburg fram till 2026, så är det osäkert hur högt han kommer gå, vilken klubb som vill ta chansen, vilken klubb som vill vänta.

Slovaken Dalibor Dvorsky, AIK:aren som nästa år kommer spela SHL-hockey för Oskarshamn, nämns allt mer i toppsnacket och kan mycket väl gå topp 5.

***

Andra framstående unga frölundaiter som bör gå i draften men inte i första rundan, således valda först under torsdagen (start 17.00 svensk tid):

Noah Dower Nilsson (kanske tredje?).
Kristian Kostadinski.
Isac Born (överårig).

***

Att Leo Carlsson är svensken det snackas om inför draften, det vet ni, kan gå allt från tvåa till fyra/femma beroende på vilka behov klubbarna som väljer tidigt tycker sig ha – men sedan då? Utöver Otto Stenberg och möjligen David Edstrom, alltså.

Axel Sandin Pellikka (Skellefteå) och Tom Willander (Rögle), de båda backarna känns gjutna i första rundan, sannolikt någonstans i mitten. Theo Lindstein, brynäsaren som också är back, tippas också väljas första dagen. Malmös Anton Wahlberg skulle möjligen kunna klämma sig in här också.

Willander, förresten, här är det redan klart att han lämnar Rögle för Boston University.

***

Klicka upp juniorlandslagets trupp här.

Inte ens en månad efter draften (20/7) samlas det svenska juniorlandslaget för att dra till Nordamerika och spela World Junior Summer Showcase. Uppladdningen inför junior-VM i Göteborg startar redan då.

Från Frölunda är Otto Stenberg, David Edstrom och Isac Born med.

För de två förstnämnda blir det tredje (!) trippen över Atlanten i sommar: scouting combine, draft, juniorlandslag.

Jag är lite tveksam till värdet av att slita på de unga killarna så här, skrev om det på midsommarafton en bit ner i den här texten.

Spelarna själva är det inte, vilket jag förstås kan förstå. De drömmer ju om JVM på hemmaplan och älskar att spela hockey.

Otto Stenberg:

– Ja, det blir mycket men det är roliga saker så det fungerar bra.

David Edstrom:

– Jag avslutade förra säsongen med att förlora ett VM-guld (U18), så jag är revanschsugen. Att både få spela i SHL och JVM på hemmaplan, i hemstaden, det hade varit magiskt.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

***

Hockeyveckan i Nashville inleds redan på måndagen med NHL Awards.

 

2 Kommentarer

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt