”En av mina största nackdelar, har för långt tålamod”

”En av mina största nackdelar, har för långt tålamod”

”En av mina största nackdelar, har för långt tålamod”

”En av mina största nackdelar, har för långt tålamod”

Ni ”träffar” Roger Rönnberg i texten nedan, långt snack med Frölundas tränare.

► Frölundas trend är precis lika dålig som i fjol så här års.
► På väg in mot slutspel – hiss nedåt i tabellen.
► Spelare skriker efter sina förlorade självförtroenden, jagar den där insatsen som ska ge dem modet tillbaka att spela på instinkt.
► Lördagens Röglematch ska bli som CHL-finalen 2019. Det är i alla fall Roger Rönnbergs förhoppning. I den här texten talar han öppet om Frölundas problem – och vad som är en av hans största nackdelar som coach.

FÖRLUST MOT MALMÖ, förlust mot LHC. Veckan är ett mörker för Frölunda, och det hade väl inte varit ett så stort problem om inte trenden 2021 varit precis lika illavarslande som den var 2020.

Jag tog upp det i går, men för den som missade:

* 2021, från 1/1 fram till nu:
Poängsnittet 1,15 – tolva i SHL.
* 2020, från 1/1 till omgång 52:
Poängsnittet 1,26 – elva i SHL.

Trend som kan brytas? Eller – det nya normala för ett lag som inte är bättre här och nu? Mm, det är The Million Dollar Question för Frölunda och dess supportrar inför fortsättningen, närmast med en lördagsfajt mot starka guldkandidaten Rögle.

ANNONS

Frölunda satsar på en fräck ungdomskedja (mer här), men det är lätt att ställa sig frågor:

## Hur kan ett lag som i höstas spelade så pass bra hockey nu se så dåligt ut?

## Hur kan självförtroendet vara så bräckligt att det ska krävas en jakt på en match likt CHL-finalen mot Red Bull München för två år sedan för att spelarna ska börja tro igen?

## Hur kan Roger Rönnberg fortsätta med den PP-uppställning som inte tycks fungera, och varför envisas han med Max Friberg i Joel Lundqvists sällskap?

Häng med på ett samtal med Frölundas huvudtränare här.

** Samma trend i år som i fjol, Roger. Hur ser du på det?
– Jag pratade med kaptenerna om det här i bussen i går på väg hem. Men vi har inte riktigt tid att analysera det här nu, vi behöver pusha framåt, jaga ett trendbrott, jaga den här CHL-finalmatchen som gör att vi kommer upp på spåret igen. Som någon sa: vi jagar den där känslan där vi verkligen är en enhet och spelar i vår instinkt, får känna att vi styr matcherna igen.

** Ja, slående mot Malmö och LHC är just att ni inte styrt matcherna. Tidigare har ni ofta gjort det, fört spelet men varit för trubbiga, brustit i effektivitet. Nu har ni varit sämre i alla avseenden, inte ens haft ett spel, inte skapat chanser som gett er sannolikheten att vinna. Tränade ni för hårt under uppehållet?
– Det tror jag inte. Vi tränar altid hårt, tränade inte hårdare under det här uppehållet än under andra. Jag tror det är andra saker som påverkar. Men som du säger, det är två riktiga skitmatcher statistiskt också. Tidigare har vi kunnat luta oss tillbaka mot att vi skapat mycket, fört matcherna – det har vi inte gjort nu. Två helt jämna matcher säger allt vi mäter i underliggande statistik. Det är vi brutalt medvetna om, spelare och ledare. Det är två riktigt dåliga matcher.

** Vilket ju är konstigt, ni kom från en bra trend, segrar mot Brynäs och Örebro, stark insats mot Leksand – vad hände egentligen med början i tisdags mot Malmö?
– Jag tror man blir intelligentare ju fler saker man inser samspelar när det blir så här.  Dels hade vi inte spelat på ett tag och såg oerhört rostiga ut, och det är min uppgift att förbereda laget. Malmö hade spelat, var ”i det”, det kan vi aldrig använda som ursäkt, men det är en del av förklaringen till att vi ser ut som vi gör. Ser vi sedan hur vi spelar så tycker vi att tjuvar i defensiven, släpper på oss enkla målchanser, dåligt tålamod, tävlar inte på den nivå vi vill göra i den matchen. Det tycker både spelare och ledare
– Sedan, det är klassiskt, när man gör en sådan brutal skitmatch när vi inte spelar på den attityd vi vill ha i spelet utan puck, i närkamperna, det var ganska hårda ord här inne, så rättar man till det till nästa match,  och den delen är lite bättre mot Linköping – däremot faller ju spelet utan puck. Vårt passningsspel är helt obefintligt.

** För att spelarna tänker för mycket, är osäkra, tappar instinkten?
– Jag tror man överkämpar. Man vill jobba hårt, tävla, tackla någon, när man kommer till pucken är man i samma tillstånd, och det är väldigt svårt att kämpa när man har pucken på bladet, där behövs det ett lugn. Jag tycker även vi slarvar i vår struktur, vi är väldigt utspridda, vi spelar inte fem man ihop. Det är så det ser ut, men varför ? Det är jättesvårt.

** Precis min känsla. Jesper Sellgren kan göra jättefina saker – för sig själv. Stefan Elliott kan göra jättefina saker – för sig själv. Bara för att ta två exempel. Men det kuggar liksom inte i. Andra står mer och tittar på.
– Exakt. Det är väldigt mycket individuellt.

** Kan det problemet sitta någon annanstans än i skallarna?
– Nej, nej, Det är definitivt mentalt. Vi är bättre tränade än vi varit på hela säsongen, spelarna kan systemet, har inte blivit sämre spelare över en natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Det betyder att du fortfarande tror att ditt lag kan spela en guldvinnande hockey?
– Ja men absolut, absolut!

** Då är frågan, hur tar ni er ur den mörka 2021-trenden och börjar påminna om ett sådant lag?
– Det är som Joel (Lundqvist) säger, man behöver göra den där matchen så vi kommer tillbaka till det där självklara, så att instinkten får råda, så att man inte åker runt och tänker där ute. Det blir en jättebra utmaning i morgon (Rögle) att göra den. För två år sedan när vi vann, då fick vi den matchen i en CHL-final, sedan var vi ”i det”, då hade vi sju ”hemmatorsk” i rad om jag inte kommer ihåg fel.

** Inte alls samma effekt i fjol?
– Nej. Men, de sista två, tre matcherna var ett fall framåt. Jag såg fram emot slutspelet. Vi hade ett lite annat lag då också, vi har mycket lägre medelålder i år.

** Jag måste fråga också, i går på presskonferensen klagade du på PP-spelet, ni kom inte in i anfallszonen, ändå körde du envist på med PP1-enheten – som inte fick till det. Varför inte ge PP2 ordentliga chanser?
– Lätt att tro de är bättre för att vi inte spelade dem.

** Visst, men flera av PP2-spelarna var ju bättre i matchen i stort, Filip Johansson, Max Friberg och Jan Mursak, till exempel.
– Vi tycker vi sett över en tid att det första PP:t börjat hitta en struktur och vi … det är alltid det där som är svårt som coach – hur länge ska man ha tålamod? Det är alltid fel när det blir som det blir i går, då borde man gjort det andra, då hade det blivit bättre. Jag har väl lärt mig att inte riktigt tänka så, och … det är väl en av mina största nackdelar att jag har för långt tålamod med både spelare och spelet ibland. Men ibland har tålamodet också lett till att vi kunnat bibehålla en tro som gör att man kommer över den där puckeln. Och när alla tycker det är så jävla dåligt så behövs det någon som tror på grejorna också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Du tror fortsatt på Max Friberg i Joel Lundqvists enhet, i det som kallas ”signaturkedja.” Nu är visserligen Robin Alvarez ny där, men Max gick ju så bra med Jan Mursak. Inga tankar alls på att sätta ihop dem igen?
– Jo då. Vi vet hur bra de spelade, vi diskuterar sådant varje dag, så … vi får se.

Mm, vi får ju det. Liksom om Frölunda tar sig ur sin grop, om man kan hitta tillbaka till det spel som fick en C More-expert som Petter Rönnqvist att gång på gång hylla laget.

Nu börjar även han att undra, vi hade ett långt samtal i dag på förmiddagen inför att C More ska sätta tänderna i just Frölundas problem i morgon lördag.

14.30, C More och TV4. Värt att se och höra Petter, Niklas Wikegård och Lena Sundqvist då. Och Sanny Lindström, på plats i vår regniga stad.

Min känsla: något är inte som det ska i Frölundas grupp när det finns en sådan osäkerhet så här sent på säsongen, jag tror fortfarande den offensiva trubbigheten är ett problem, att även spelarna ser hur mycket som måste klaffa för att de ska göra mål.

Det finns egentligen bara en väg för ett lag som till rätt stor del saknar genombrottsspelare, sådana som kan växla tempo, bryta in, gå på förstavågsavslut, med snabbhet göra sin gubbe, väggspela sig fram, och den är:

Få ner puckar djupt, få långa anfall, puckar på mål, puckar upp på back, trafik på kassen, med mera, med mera.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

I höstas räckte det långt.

I ledning öppnar det ytor för ett omställningsspel som kan döda matcher.

Och där är väl pudelns kärna, Frölunda behöver ta ledningen, behöver målvakter som gör någon eller några tokräddningar, för att ha god chans att vinna.

Ett på kontinuerlig basis fungerande power play-spel hade hjälpt enormt. Det var ett tag sedan vi såg ett sådant.

Men – lördagsmatchen mot Rögle blir kanske en vändpunkt?

Jag vidhåller, för en murvel med lyxen att stå vid sidan om och betrakta är det här grymt spännande att följa. För supportrar … jag förstår att ni ser det på annat vis.

***

I den här texten läser ni om Frölundas nya kedjor och PP-formationer.

***

Rögle 3–0-besegrade Djurgården i går torsdag, får kanske tillbaka nyblivne pappan Anton Bengtsson till mötet med Frölunda.

Moritz Seider gjorde comeback mot Dif, Ted Brithén sin andra match efter hemkomsten.

Det är ett jäkla häftigt lag Rögle ställer på benen.

Mer får ni förstås i matchförhandset lördag förmiddag.

Trevlig helg på er!

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

 

Ni ”träffar” Roger Rönnberg i texten nedan, långt snack med Frölundas tränare.

► Frölundas trend är precis lika dålig som i fjol så här års.
► På väg in mot slutspel – hiss nedåt i tabellen.
► Spelare skriker efter sina förlorade självförtroenden, jagar den där insatsen som ska ge dem modet tillbaka att spela på instinkt.
► Lördagens Röglematch ska bli som CHL-finalen 2019. Det är i alla fall Roger Rönnbergs förhoppning. I den här texten talar han öppet om Frölundas problem – och vad som är en av hans största nackdelar som coach.

FÖRLUST MOT MALMÖ, förlust mot LHC. Veckan är ett mörker för Frölunda, och det hade väl inte varit ett så stort problem om inte trenden 2021 varit precis lika illavarslande som den var 2020.

Jag tog upp det i går, men för den som missade:

* 2021, från 1/1 fram till nu:
Poängsnittet 1,15 – tolva i SHL.
* 2020, från 1/1 till omgång 52:
Poängsnittet 1,26 – elva i SHL.

Trend som kan brytas? Eller – det nya normala för ett lag som inte är bättre här och nu? Mm, det är The Million Dollar Question för Frölunda och dess supportrar inför fortsättningen, närmast med en lördagsfajt mot starka guldkandidaten Rögle.

ANNONS

Frölunda satsar på en fräck ungdomskedja (mer här), men det är lätt att ställa sig frågor:

## Hur kan ett lag som i höstas spelade så pass bra hockey nu se så dåligt ut?

## Hur kan självförtroendet vara så bräckligt att det ska krävas en jakt på en match likt CHL-finalen mot Red Bull München för två år sedan för att spelarna ska börja tro igen?

## Hur kan Roger Rönnberg fortsätta med den PP-uppställning som inte tycks fungera, och varför envisas han med Max Friberg i Joel Lundqvists sällskap?

Häng med på ett samtal med Frölundas huvudtränare här.

** Samma trend i år som i fjol, Roger. Hur ser du på det?
– Jag pratade med kaptenerna om det här i bussen i går på väg hem. Men vi har inte riktigt tid att analysera det här nu, vi behöver pusha framåt, jaga ett trendbrott, jaga den här CHL-finalmatchen som gör att vi kommer upp på spåret igen. Som någon sa: vi jagar den där känslan där vi verkligen är en enhet och spelar i vår instinkt, får känna att vi styr matcherna igen.

** Ja, slående mot Malmö och LHC är just att ni inte styrt matcherna. Tidigare har ni ofta gjort det, fört spelet men varit för trubbiga, brustit i effektivitet. Nu har ni varit sämre i alla avseenden, inte ens haft ett spel, inte skapat chanser som gett er sannolikheten att vinna. Tränade ni för hårt under uppehållet?
– Det tror jag inte. Vi tränar altid hårt, tränade inte hårdare under det här uppehållet än under andra. Jag tror det är andra saker som påverkar. Men som du säger, det är två riktiga skitmatcher statistiskt också. Tidigare har vi kunnat luta oss tillbaka mot att vi skapat mycket, fört matcherna – det har vi inte gjort nu. Två helt jämna matcher säger allt vi mäter i underliggande statistik. Det är vi brutalt medvetna om, spelare och ledare. Det är två riktigt dåliga matcher.

** Vilket ju är konstigt, ni kom från en bra trend, segrar mot Brynäs och Örebro, stark insats mot Leksand – vad hände egentligen med början i tisdags mot Malmö?
– Jag tror man blir intelligentare ju fler saker man inser samspelar när det blir så här.  Dels hade vi inte spelat på ett tag och såg oerhört rostiga ut, och det är min uppgift att förbereda laget. Malmö hade spelat, var ”i det”, det kan vi aldrig använda som ursäkt, men det är en del av förklaringen till att vi ser ut som vi gör. Ser vi sedan hur vi spelar så tycker vi att tjuvar i defensiven, släpper på oss enkla målchanser, dåligt tålamod, tävlar inte på den nivå vi vill göra i den matchen. Det tycker både spelare och ledare
– Sedan, det är klassiskt, när man gör en sådan brutal skitmatch när vi inte spelar på den attityd vi vill ha i spelet utan puck, i närkamperna, det var ganska hårda ord här inne, så rättar man till det till nästa match,  och den delen är lite bättre mot Linköping – däremot faller ju spelet utan puck. Vårt passningsspel är helt obefintligt.

** För att spelarna tänker för mycket, är osäkra, tappar instinkten?
– Jag tror man överkämpar. Man vill jobba hårt, tävla, tackla någon, när man kommer till pucken är man i samma tillstånd, och det är väldigt svårt att kämpa när man har pucken på bladet, där behövs det ett lugn. Jag tycker även vi slarvar i vår struktur, vi är väldigt utspridda, vi spelar inte fem man ihop. Det är så det ser ut, men varför ? Det är jättesvårt.

** Precis min känsla. Jesper Sellgren kan göra jättefina saker – för sig själv. Stefan Elliott kan göra jättefina saker – för sig själv. Bara för att ta två exempel. Men det kuggar liksom inte i. Andra står mer och tittar på.
– Exakt. Det är väldigt mycket individuellt.

** Kan det problemet sitta någon annanstans än i skallarna?
– Nej, nej, Det är definitivt mentalt. Vi är bättre tränade än vi varit på hela säsongen, spelarna kan systemet, har inte blivit sämre spelare över en natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Det betyder att du fortfarande tror att ditt lag kan spela en guldvinnande hockey?
– Ja men absolut, absolut!

** Då är frågan, hur tar ni er ur den mörka 2021-trenden och börjar påminna om ett sådant lag?
– Det är som Joel (Lundqvist) säger, man behöver göra den där matchen så vi kommer tillbaka till det där självklara, så att instinkten får råda, så att man inte åker runt och tänker där ute. Det blir en jättebra utmaning i morgon (Rögle) att göra den. För två år sedan när vi vann, då fick vi den matchen i en CHL-final, sedan var vi ”i det”, då hade vi sju ”hemmatorsk” i rad om jag inte kommer ihåg fel.

** Inte alls samma effekt i fjol?
– Nej. Men, de sista två, tre matcherna var ett fall framåt. Jag såg fram emot slutspelet. Vi hade ett lite annat lag då också, vi har mycket lägre medelålder i år.

** Jag måste fråga också, i går på presskonferensen klagade du på PP-spelet, ni kom inte in i anfallszonen, ändå körde du envist på med PP1-enheten – som inte fick till det. Varför inte ge PP2 ordentliga chanser?
– Lätt att tro de är bättre för att vi inte spelade dem.

** Visst, men flera av PP2-spelarna var ju bättre i matchen i stort, Filip Johansson, Max Friberg och Jan Mursak, till exempel.
– Vi tycker vi sett över en tid att det första PP:t börjat hitta en struktur och vi … det är alltid det där som är svårt som coach – hur länge ska man ha tålamod? Det är alltid fel när det blir som det blir i går, då borde man gjort det andra, då hade det blivit bättre. Jag har väl lärt mig att inte riktigt tänka så, och … det är väl en av mina största nackdelar att jag har för långt tålamod med både spelare och spelet ibland. Men ibland har tålamodet också lett till att vi kunnat bibehålla en tro som gör att man kommer över den där puckeln. Och när alla tycker det är så jävla dåligt så behövs det någon som tror på grejorna också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Du tror fortsatt på Max Friberg i Joel Lundqvists enhet, i det som kallas ”signaturkedja.” Nu är visserligen Robin Alvarez ny där, men Max gick ju så bra med Jan Mursak. Inga tankar alls på att sätta ihop dem igen?
– Jo då. Vi vet hur bra de spelade, vi diskuterar sådant varje dag, så … vi får se.

Mm, vi får ju det. Liksom om Frölunda tar sig ur sin grop, om man kan hitta tillbaka till det spel som fick en C More-expert som Petter Rönnqvist att gång på gång hylla laget.

Nu börjar även han att undra, vi hade ett långt samtal i dag på förmiddagen inför att C More ska sätta tänderna i just Frölundas problem i morgon lördag.

14.30, C More och TV4. Värt att se och höra Petter, Niklas Wikegård och Lena Sundqvist då. Och Sanny Lindström, på plats i vår regniga stad.

Min känsla: något är inte som det ska i Frölundas grupp när det finns en sådan osäkerhet så här sent på säsongen, jag tror fortfarande den offensiva trubbigheten är ett problem, att även spelarna ser hur mycket som måste klaffa för att de ska göra mål.

Det finns egentligen bara en väg för ett lag som till rätt stor del saknar genombrottsspelare, sådana som kan växla tempo, bryta in, gå på förstavågsavslut, med snabbhet göra sin gubbe, väggspela sig fram, och den är:

Få ner puckar djupt, få långa anfall, puckar på mål, puckar upp på back, trafik på kassen, med mera, med mera.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

I höstas räckte det långt.

I ledning öppnar det ytor för ett omställningsspel som kan döda matcher.

Och där är väl pudelns kärna, Frölunda behöver ta ledningen, behöver målvakter som gör någon eller några tokräddningar, för att ha god chans att vinna.

Ett på kontinuerlig basis fungerande power play-spel hade hjälpt enormt. Det var ett tag sedan vi såg ett sådant.

Men – lördagsmatchen mot Rögle blir kanske en vändpunkt?

Jag vidhåller, för en murvel med lyxen att stå vid sidan om och betrakta är det här grymt spännande att följa. För supportrar … jag förstår att ni ser det på annat vis.

***

I den här texten läser ni om Frölundas nya kedjor och PP-formationer.

***

Rögle 3–0-besegrade Djurgården i går torsdag, får kanske tillbaka nyblivne pappan Anton Bengtsson till mötet med Frölunda.

Moritz Seider gjorde comeback mot Dif, Ted Brithén sin andra match efter hemkomsten.

Det är ett jäkla häftigt lag Rögle ställer på benen.

Mer får ni förstås i matchförhandset lördag förmiddag.

Trevlig helg på er!

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

 

Ni ”träffar” Roger Rönnberg i texten nedan, långt snack med Frölundas tränare.

► Frölundas trend är precis lika dålig som i fjol så här års.
► På väg in mot slutspel – hiss nedåt i tabellen.
► Spelare skriker efter sina förlorade självförtroenden, jagar den där insatsen som ska ge dem modet tillbaka att spela på instinkt.
► Lördagens Röglematch ska bli som CHL-finalen 2019. Det är i alla fall Roger Rönnbergs förhoppning. I den här texten talar han öppet om Frölundas problem – och vad som är en av hans största nackdelar som coach.

FÖRLUST MOT MALMÖ, förlust mot LHC. Veckan är ett mörker för Frölunda, och det hade väl inte varit ett så stort problem om inte trenden 2021 varit precis lika illavarslande som den var 2020.

Jag tog upp det i går, men för den som missade:

* 2021, från 1/1 fram till nu:
Poängsnittet 1,15 – tolva i SHL.
* 2020, från 1/1 till omgång 52:
Poängsnittet 1,26 – elva i SHL.

Trend som kan brytas? Eller – det nya normala för ett lag som inte är bättre här och nu? Mm, det är The Million Dollar Question för Frölunda och dess supportrar inför fortsättningen, närmast med en lördagsfajt mot starka guldkandidaten Rögle.

ANNONS

Frölunda satsar på en fräck ungdomskedja (mer här), men det är lätt att ställa sig frågor:

## Hur kan ett lag som i höstas spelade så pass bra hockey nu se så dåligt ut?

## Hur kan självförtroendet vara så bräckligt att det ska krävas en jakt på en match likt CHL-finalen mot Red Bull München för två år sedan för att spelarna ska börja tro igen?

## Hur kan Roger Rönnberg fortsätta med den PP-uppställning som inte tycks fungera, och varför envisas han med Max Friberg i Joel Lundqvists sällskap?

Häng med på ett samtal med Frölundas huvudtränare här.

** Samma trend i år som i fjol, Roger. Hur ser du på det?
– Jag pratade med kaptenerna om det här i bussen i går på väg hem. Men vi har inte riktigt tid att analysera det här nu, vi behöver pusha framåt, jaga ett trendbrott, jaga den här CHL-finalmatchen som gör att vi kommer upp på spåret igen. Som någon sa: vi jagar den där känslan där vi verkligen är en enhet och spelar i vår instinkt, får känna att vi styr matcherna igen.

** Ja, slående mot Malmö och LHC är just att ni inte styrt matcherna. Tidigare har ni ofta gjort det, fört spelet men varit för trubbiga, brustit i effektivitet. Nu har ni varit sämre i alla avseenden, inte ens haft ett spel, inte skapat chanser som gett er sannolikheten att vinna. Tränade ni för hårt under uppehållet?
– Det tror jag inte. Vi tränar altid hårt, tränade inte hårdare under det här uppehållet än under andra. Jag tror det är andra saker som påverkar. Men som du säger, det är två riktiga skitmatcher statistiskt också. Tidigare har vi kunnat luta oss tillbaka mot att vi skapat mycket, fört matcherna – det har vi inte gjort nu. Två helt jämna matcher säger allt vi mäter i underliggande statistik. Det är vi brutalt medvetna om, spelare och ledare. Det är två riktigt dåliga matcher.

** Vilket ju är konstigt, ni kom från en bra trend, segrar mot Brynäs och Örebro, stark insats mot Leksand – vad hände egentligen med början i tisdags mot Malmö?
– Jag tror man blir intelligentare ju fler saker man inser samspelar när det blir så här.  Dels hade vi inte spelat på ett tag och såg oerhört rostiga ut, och det är min uppgift att förbereda laget. Malmö hade spelat, var ”i det”, det kan vi aldrig använda som ursäkt, men det är en del av förklaringen till att vi ser ut som vi gör. Ser vi sedan hur vi spelar så tycker vi att tjuvar i defensiven, släpper på oss enkla målchanser, dåligt tålamod, tävlar inte på den nivå vi vill göra i den matchen. Det tycker både spelare och ledare
– Sedan, det är klassiskt, när man gör en sådan brutal skitmatch när vi inte spelar på den attityd vi vill ha i spelet utan puck, i närkamperna, det var ganska hårda ord här inne, så rättar man till det till nästa match,  och den delen är lite bättre mot Linköping – däremot faller ju spelet utan puck. Vårt passningsspel är helt obefintligt.

** För att spelarna tänker för mycket, är osäkra, tappar instinkten?
– Jag tror man överkämpar. Man vill jobba hårt, tävla, tackla någon, när man kommer till pucken är man i samma tillstånd, och det är väldigt svårt att kämpa när man har pucken på bladet, där behövs det ett lugn. Jag tycker även vi slarvar i vår struktur, vi är väldigt utspridda, vi spelar inte fem man ihop. Det är så det ser ut, men varför ? Det är jättesvårt.

** Precis min känsla. Jesper Sellgren kan göra jättefina saker – för sig själv. Stefan Elliott kan göra jättefina saker – för sig själv. Bara för att ta två exempel. Men det kuggar liksom inte i. Andra står mer och tittar på.
– Exakt. Det är väldigt mycket individuellt.

** Kan det problemet sitta någon annanstans än i skallarna?
– Nej, nej, Det är definitivt mentalt. Vi är bättre tränade än vi varit på hela säsongen, spelarna kan systemet, har inte blivit sämre spelare över en natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Det betyder att du fortfarande tror att ditt lag kan spela en guldvinnande hockey?
– Ja men absolut, absolut!

** Då är frågan, hur tar ni er ur den mörka 2021-trenden och börjar påminna om ett sådant lag?
– Det är som Joel (Lundqvist) säger, man behöver göra den där matchen så vi kommer tillbaka till det där självklara, så att instinkten får råda, så att man inte åker runt och tänker där ute. Det blir en jättebra utmaning i morgon (Rögle) att göra den. För två år sedan när vi vann, då fick vi den matchen i en CHL-final, sedan var vi ”i det”, då hade vi sju ”hemmatorsk” i rad om jag inte kommer ihåg fel.

** Inte alls samma effekt i fjol?
– Nej. Men, de sista två, tre matcherna var ett fall framåt. Jag såg fram emot slutspelet. Vi hade ett lite annat lag då också, vi har mycket lägre medelålder i år.

** Jag måste fråga också, i går på presskonferensen klagade du på PP-spelet, ni kom inte in i anfallszonen, ändå körde du envist på med PP1-enheten – som inte fick till det. Varför inte ge PP2 ordentliga chanser?
– Lätt att tro de är bättre för att vi inte spelade dem.

** Visst, men flera av PP2-spelarna var ju bättre i matchen i stort, Filip Johansson, Max Friberg och Jan Mursak, till exempel.
– Vi tycker vi sett över en tid att det första PP:t börjat hitta en struktur och vi … det är alltid det där som är svårt som coach – hur länge ska man ha tålamod? Det är alltid fel när det blir som det blir i går, då borde man gjort det andra, då hade det blivit bättre. Jag har väl lärt mig att inte riktigt tänka så, och … det är väl en av mina största nackdelar att jag har för långt tålamod med både spelare och spelet ibland. Men ibland har tålamodet också lett till att vi kunnat bibehålla en tro som gör att man kommer över den där puckeln. Och när alla tycker det är så jävla dåligt så behövs det någon som tror på grejorna också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Du tror fortsatt på Max Friberg i Joel Lundqvists enhet, i det som kallas ”signaturkedja.” Nu är visserligen Robin Alvarez ny där, men Max gick ju så bra med Jan Mursak. Inga tankar alls på att sätta ihop dem igen?
– Jo då. Vi vet hur bra de spelade, vi diskuterar sådant varje dag, så … vi får se.

Mm, vi får ju det. Liksom om Frölunda tar sig ur sin grop, om man kan hitta tillbaka till det spel som fick en C More-expert som Petter Rönnqvist att gång på gång hylla laget.

Nu börjar även han att undra, vi hade ett långt samtal i dag på förmiddagen inför att C More ska sätta tänderna i just Frölundas problem i morgon lördag.

14.30, C More och TV4. Värt att se och höra Petter, Niklas Wikegård och Lena Sundqvist då. Och Sanny Lindström, på plats i vår regniga stad.

Min känsla: något är inte som det ska i Frölundas grupp när det finns en sådan osäkerhet så här sent på säsongen, jag tror fortfarande den offensiva trubbigheten är ett problem, att även spelarna ser hur mycket som måste klaffa för att de ska göra mål.

Det finns egentligen bara en väg för ett lag som till rätt stor del saknar genombrottsspelare, sådana som kan växla tempo, bryta in, gå på förstavågsavslut, med snabbhet göra sin gubbe, väggspela sig fram, och den är:

Få ner puckar djupt, få långa anfall, puckar på mål, puckar upp på back, trafik på kassen, med mera, med mera.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

I höstas räckte det långt.

I ledning öppnar det ytor för ett omställningsspel som kan döda matcher.

Och där är väl pudelns kärna, Frölunda behöver ta ledningen, behöver målvakter som gör någon eller några tokräddningar, för att ha god chans att vinna.

Ett på kontinuerlig basis fungerande power play-spel hade hjälpt enormt. Det var ett tag sedan vi såg ett sådant.

Men – lördagsmatchen mot Rögle blir kanske en vändpunkt?

Jag vidhåller, för en murvel med lyxen att stå vid sidan om och betrakta är det här grymt spännande att följa. För supportrar … jag förstår att ni ser det på annat vis.

***

I den här texten läser ni om Frölundas nya kedjor och PP-formationer.

***

Rögle 3–0-besegrade Djurgården i går torsdag, får kanske tillbaka nyblivne pappan Anton Bengtsson till mötet med Frölunda.

Moritz Seider gjorde comeback mot Dif, Ted Brithén sin andra match efter hemkomsten.

Det är ett jäkla häftigt lag Rögle ställer på benen.

Mer får ni förstås i matchförhandset lördag förmiddag.

Trevlig helg på er!

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

 

Ni ”träffar” Roger Rönnberg i texten nedan, långt snack med Frölundas tränare.

► Frölundas trend är precis lika dålig som i fjol så här års.
► På väg in mot slutspel – hiss nedåt i tabellen.
► Spelare skriker efter sina förlorade självförtroenden, jagar den där insatsen som ska ge dem modet tillbaka att spela på instinkt.
► Lördagens Röglematch ska bli som CHL-finalen 2019. Det är i alla fall Roger Rönnbergs förhoppning. I den här texten talar han öppet om Frölundas problem – och vad som är en av hans största nackdelar som coach.

FÖRLUST MOT MALMÖ, förlust mot LHC. Veckan är ett mörker för Frölunda, och det hade väl inte varit ett så stort problem om inte trenden 2021 varit precis lika illavarslande som den var 2020.

Jag tog upp det i går, men för den som missade:

* 2021, från 1/1 fram till nu:
Poängsnittet 1,15 – tolva i SHL.
* 2020, från 1/1 till omgång 52:
Poängsnittet 1,26 – elva i SHL.

Trend som kan brytas? Eller – det nya normala för ett lag som inte är bättre här och nu? Mm, det är The Million Dollar Question för Frölunda och dess supportrar inför fortsättningen, närmast med en lördagsfajt mot starka guldkandidaten Rögle.

ANNONS

Frölunda satsar på en fräck ungdomskedja (mer här), men det är lätt att ställa sig frågor:

## Hur kan ett lag som i höstas spelade så pass bra hockey nu se så dåligt ut?

## Hur kan självförtroendet vara så bräckligt att det ska krävas en jakt på en match likt CHL-finalen mot Red Bull München för två år sedan för att spelarna ska börja tro igen?

## Hur kan Roger Rönnberg fortsätta med den PP-uppställning som inte tycks fungera, och varför envisas han med Max Friberg i Joel Lundqvists sällskap?

Häng med på ett samtal med Frölundas huvudtränare här.

** Samma trend i år som i fjol, Roger. Hur ser du på det?
– Jag pratade med kaptenerna om det här i bussen i går på väg hem. Men vi har inte riktigt tid att analysera det här nu, vi behöver pusha framåt, jaga ett trendbrott, jaga den här CHL-finalmatchen som gör att vi kommer upp på spåret igen. Som någon sa: vi jagar den där känslan där vi verkligen är en enhet och spelar i vår instinkt, får känna att vi styr matcherna igen.

** Ja, slående mot Malmö och LHC är just att ni inte styrt matcherna. Tidigare har ni ofta gjort det, fört spelet men varit för trubbiga, brustit i effektivitet. Nu har ni varit sämre i alla avseenden, inte ens haft ett spel, inte skapat chanser som gett er sannolikheten att vinna. Tränade ni för hårt under uppehållet?
– Det tror jag inte. Vi tränar altid hårt, tränade inte hårdare under det här uppehållet än under andra. Jag tror det är andra saker som påverkar. Men som du säger, det är två riktiga skitmatcher statistiskt också. Tidigare har vi kunnat luta oss tillbaka mot att vi skapat mycket, fört matcherna – det har vi inte gjort nu. Två helt jämna matcher säger allt vi mäter i underliggande statistik. Det är vi brutalt medvetna om, spelare och ledare. Det är två riktigt dåliga matcher.

** Vilket ju är konstigt, ni kom från en bra trend, segrar mot Brynäs och Örebro, stark insats mot Leksand – vad hände egentligen med början i tisdags mot Malmö?
– Jag tror man blir intelligentare ju fler saker man inser samspelar när det blir så här.  Dels hade vi inte spelat på ett tag och såg oerhört rostiga ut, och det är min uppgift att förbereda laget. Malmö hade spelat, var ”i det”, det kan vi aldrig använda som ursäkt, men det är en del av förklaringen till att vi ser ut som vi gör. Ser vi sedan hur vi spelar så tycker vi att tjuvar i defensiven, släpper på oss enkla målchanser, dåligt tålamod, tävlar inte på den nivå vi vill göra i den matchen. Det tycker både spelare och ledare
– Sedan, det är klassiskt, när man gör en sådan brutal skitmatch när vi inte spelar på den attityd vi vill ha i spelet utan puck, i närkamperna, det var ganska hårda ord här inne, så rättar man till det till nästa match,  och den delen är lite bättre mot Linköping – däremot faller ju spelet utan puck. Vårt passningsspel är helt obefintligt.

** För att spelarna tänker för mycket, är osäkra, tappar instinkten?
– Jag tror man överkämpar. Man vill jobba hårt, tävla, tackla någon, när man kommer till pucken är man i samma tillstånd, och det är väldigt svårt att kämpa när man har pucken på bladet, där behövs det ett lugn. Jag tycker även vi slarvar i vår struktur, vi är väldigt utspridda, vi spelar inte fem man ihop. Det är så det ser ut, men varför ? Det är jättesvårt.

** Precis min känsla. Jesper Sellgren kan göra jättefina saker – för sig själv. Stefan Elliott kan göra jättefina saker – för sig själv. Bara för att ta två exempel. Men det kuggar liksom inte i. Andra står mer och tittar på.
– Exakt. Det är väldigt mycket individuellt.

** Kan det problemet sitta någon annanstans än i skallarna?
– Nej, nej, Det är definitivt mentalt. Vi är bättre tränade än vi varit på hela säsongen, spelarna kan systemet, har inte blivit sämre spelare över en natt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Det betyder att du fortfarande tror att ditt lag kan spela en guldvinnande hockey?
– Ja men absolut, absolut!

** Då är frågan, hur tar ni er ur den mörka 2021-trenden och börjar påminna om ett sådant lag?
– Det är som Joel (Lundqvist) säger, man behöver göra den där matchen så vi kommer tillbaka till det där självklara, så att instinkten får råda, så att man inte åker runt och tänker där ute. Det blir en jättebra utmaning i morgon (Rögle) att göra den. För två år sedan när vi vann, då fick vi den matchen i en CHL-final, sedan var vi ”i det”, då hade vi sju ”hemmatorsk” i rad om jag inte kommer ihåg fel.

** Inte alls samma effekt i fjol?
– Nej. Men, de sista två, tre matcherna var ett fall framåt. Jag såg fram emot slutspelet. Vi hade ett lite annat lag då också, vi har mycket lägre medelålder i år.

** Jag måste fråga också, i går på presskonferensen klagade du på PP-spelet, ni kom inte in i anfallszonen, ändå körde du envist på med PP1-enheten – som inte fick till det. Varför inte ge PP2 ordentliga chanser?
– Lätt att tro de är bättre för att vi inte spelade dem.

** Visst, men flera av PP2-spelarna var ju bättre i matchen i stort, Filip Johansson, Max Friberg och Jan Mursak, till exempel.
– Vi tycker vi sett över en tid att det första PP:t börjat hitta en struktur och vi … det är alltid det där som är svårt som coach – hur länge ska man ha tålamod? Det är alltid fel när det blir som det blir i går, då borde man gjort det andra, då hade det blivit bättre. Jag har väl lärt mig att inte riktigt tänka så, och … det är väl en av mina största nackdelar att jag har för långt tålamod med både spelare och spelet ibland. Men ibland har tålamodet också lett till att vi kunnat bibehålla en tro som gör att man kommer över den där puckeln. Och när alla tycker det är så jävla dåligt så behövs det någon som tror på grejorna också.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Du tror fortsatt på Max Friberg i Joel Lundqvists enhet, i det som kallas ”signaturkedja.” Nu är visserligen Robin Alvarez ny där, men Max gick ju så bra med Jan Mursak. Inga tankar alls på att sätta ihop dem igen?
– Jo då. Vi vet hur bra de spelade, vi diskuterar sådant varje dag, så … vi får se.

Mm, vi får ju det. Liksom om Frölunda tar sig ur sin grop, om man kan hitta tillbaka till det spel som fick en C More-expert som Petter Rönnqvist att gång på gång hylla laget.

Nu börjar även han att undra, vi hade ett långt samtal i dag på förmiddagen inför att C More ska sätta tänderna i just Frölundas problem i morgon lördag.

14.30, C More och TV4. Värt att se och höra Petter, Niklas Wikegård och Lena Sundqvist då. Och Sanny Lindström, på plats i vår regniga stad.

Min känsla: något är inte som det ska i Frölundas grupp när det finns en sådan osäkerhet så här sent på säsongen, jag tror fortfarande den offensiva trubbigheten är ett problem, att även spelarna ser hur mycket som måste klaffa för att de ska göra mål.

Det finns egentligen bara en väg för ett lag som till rätt stor del saknar genombrottsspelare, sådana som kan växla tempo, bryta in, gå på förstavågsavslut, med snabbhet göra sin gubbe, väggspela sig fram, och den är:

Få ner puckar djupt, få långa anfall, puckar på mål, puckar upp på back, trafik på kassen, med mera, med mera.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

I höstas räckte det långt.

I ledning öppnar det ytor för ett omställningsspel som kan döda matcher.

Och där är väl pudelns kärna, Frölunda behöver ta ledningen, behöver målvakter som gör någon eller några tokräddningar, för att ha god chans att vinna.

Ett på kontinuerlig basis fungerande power play-spel hade hjälpt enormt. Det var ett tag sedan vi såg ett sådant.

Men – lördagsmatchen mot Rögle blir kanske en vändpunkt?

Jag vidhåller, för en murvel med lyxen att stå vid sidan om och betrakta är det här grymt spännande att följa. För supportrar … jag förstår att ni ser det på annat vis.

***

I den här texten läser ni om Frölundas nya kedjor och PP-formationer.

***

Rögle 3–0-besegrade Djurgården i går torsdag, får kanske tillbaka nyblivne pappan Anton Bengtsson till mötet med Frölunda.

Moritz Seider gjorde comeback mot Dif, Ted Brithén sin andra match efter hemkomsten.

Det är ett jäkla häftigt lag Rögle ställer på benen.

Mer får ni förstås i matchförhandset lördag förmiddag.

Trevlig helg på er!

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

 

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt