Dower Nilsson, 19, om att ta chansen i Frölunda: ”Jag backar inte”

Dower Nilsson, 19, om att ta chansen i Frölunda: ”Jag backar inte”

Dower Nilsson, 19, om att ta chansen i Frölunda: ”Jag backar inte”

Dower Nilsson, 19, om att ta chansen i Frölunda: ”Jag backar inte”

Frölundas dörr för lovande forwards är mer öppen än vanligt kommande säsong.
Detroitdraftade Liam Dower Nilsson, 19, är tydlig:
– Jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.
I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, 18, som har samma målsättning men vars väg sett annorlunda ut.
(recap in English – scroll all the way down)

Han är mogen i snacket, rak och tydlig, Liam Dower Nilsson. I höst ska han in och ta plats i Frölunda.

DET ÄR EN mogen ung man, Liam Dower Nilsson. Präglad av mamma Bodils alldeles för tidiga bortgång, men kanske än mer av de år som han och lillebror Noah, 17, fick med henne.

Båda bröderna bär en minnesring runt halsen, en som aldrig tas av, inte ens under match.

– Vi fick var sin av mamma, ingen ring man har på fingret, mer ett smycke. Guldet och diamanten i ringen är taget från mammas bröllopsring med pappa. Jag kör fys och allt med den, berättar Liam som bara var 14 när cancern till slut tog hans och Noahs mamma ifrån dem.

Tveklöst lever hon kvar på annat vis.

– Allt hon lärt oss finns med, det är en del av mina ledaregenskaper, sättet jag är som person. Hur hon bidrog till vår uppväxt, hur hon uppfostrade oss. ”Behandla alla lika, behandla andra som du själv vill bli behandlad” brukade hon säga. Det är sådan man försöker vara i dag. Jag tänker tillbaka: ”Vad hade mamma sagt? Vad hade mamma gjort?” Ringen är väl ett sätt att … hon är med en hela tiden, säger Liam.

ANNONS

Uppvuxna i Borås bor Liam och Noah nu med pappa Per-Anders i Göteborg. Ni som följer Frölunda vet att lillebror är en minst lika stor talang, också landslagsmeriterad, också i Frölundas organisation.

** Viktigt att ha Noah med dig?
– Absolut. Vi gör allt med varandra. Anledningen till att vi båda är så bra, att vi är där vi är, det är för att vi har varandra. Det betyder mycket, det gör det verkligen.

Grabbarna har dels tagit hand om varandra och lärt sig hantera livet när när det är som jävligast, dels sporrat varandra, tävlat med och mot varandra som unga hockeytalanger.

Medan lillebror Noah primärt har en J20-säsong att se fram emot så är storebror tydlig med vad han vill nu när Frölunda går in (som det ser ut) i hösten med bara tolv seniorforwards:

– Mina förväntningar är väl att börja som den lilla jokern i A-laget, för mig gäller det att visa att jag ska ha speltid framför andra, visa vad jag går för. Mitt mål är till och med att ta en plats i power play så fort det går, så fort jag är redo. Så … jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Två andra 03-forwards, Ludwig Persson (Bik Karlskoga) och Noah Hasa (Västervik), har lånats ut. Det var aldrig aktuellt i Liam Dower Nilssons fall:

– Nej, jag har varit tydlig med att jag verkligen tror att jag kan ta en plats i SHL-laget.

Liam var tidigt en stor talang, lirade TV-pucken redan som underårig för Västergötland), sedan sitt vanliga år med Göteborg, är blågul på alla nivåer, har varit lagkapten i U18-landslaget och är i princip gjuten i vinterns junior-VM.

19-åringen har inga problem med att tala om sig själv som en skicklig hockeyspelare, rakt och tydligt snarare än kaxigt säger han om det JVM som kommer redan i augusti, det som fick skjutas upp i vintras, det som han egentligen är ett år för ung för:

– Jag räknar inte bort mina chanser där. Jag var med i Tjeckien i våras (med ”sitt” juniorlandslag), då gick det väldigt bra, jag gjorde en bra turnering, var en av de som stod ut mest då. Får man ett samtal eller SMS av Montén (Tomas, förbundskaptenen), klart det vore jättekul, men annars lägger jag större fokus på JVM i vinter, att ta en plats då.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Liam Dower Nilsson (183 cm/78 kg enligt eliteprospects.com) står uppsatt för 15 matcher med Frölunda i SHL, fem 20/21, tio 21/22, dock med mager speltid. Det är nu han ska in och konkurrera på allvar, ta plats, slå ut andra.

Men – sannolikt inte på sin riktiga plats, som center. Frölunda har ju visat att man inte använder ungdomar i den positionen (Kalle Henriksson bästa exemplet).

** Vi kommer få se dig som ytterforward, Liam, det är du medveten om?
– Ja, rätt det du säger, den platsen som finns, den kommer jag att ta. Högerkant, vänsterkant, center – jag kan spela i alla positioner. Jag vill bli en center när jag är som bäst, men det får komma när det kommer. Jag har inga problem med att spela på en kant, det löser jag.

Bilden tagen under förra säsongen då Liam Dower Nilsson fick några chanser i A-laget.

Mogen i snacket, moget även i spelet, det har Liam visat i juniorlagen men även i SHL-inhoppen där det synts rätt tydligt varför Detroit Red Wings tror mycket på tonåringen från Borås (draftad i femte rundan 2021).

Kanske är även detta präglat av uppväxten.

** Du är en ledartyp?
– Ja, absolut, det är något jag försöker vara, pålitlig, en ledare på och utanför isen. Eller inte att jag försöker, det är sådan jag är, det kommer naturligt.

Sommaren ser ut att bli hektisk för Liam Dower Nilsson, även utan JVM-spel i augusti, för se här:

## Träning med Frölunda juni ut.

## Nionde juli, resa till Michigan för development camp med Detroit Red Wings.

## Hemresa 14:e eller 15:e.

## 18:e inleds träningslägret med juniorlandslaget inför årliga storturneringen World Junior Summer Showcase som avgörs i USA i slutet av juli.

## Hemma i Sverige igen har Frölunda påbörjat sin träning, då är det bara för Liam att hoppa rakt in.

** Blir inte det där för mycket, för slitsamt ?
– Nej, det är nu när man är 19, 20 som man orkar, speciellt mentalt. Jag ser det som ”Fan, vilken möjlighet.” Det ska bli jättekul.

Får Liam Dower Nilsson som han vill blir säsongen 2022/2023 hans genombrott på SHL-nivå. Men – räkna inte med att han i så fall omedelbart drar till Detroit.

** Du har inte bråttom?
– Inte alls. Jag vill vara redo. Detroit har samma syn, de har tid och tålamod med mig. Jag vill etablera mig i SHL först, spela i viktiga situationer, innan jag åker över.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hur är din kontakt med Detroit?
– Bra. Vi snackar ofta, speciellt med (Niklas) Kronwall.

** En viss Nicklas Lidström var här en del förra säsongen också, studerade Simon Edvinsson och Elmer Söderblom. Du träffade honom också?
– Jag hade faktiskt en middag med Lidström och Kronwall under slutspelet, väldigt coolt. Jag ställde många frågor, fick många bra svar. Det var bara att spetsa öronen.

***

Officiellt nu att Oscar Fantenberg återförenas med Klas Östman i Linköping. Att Lucas Elvenes skulle till HV71 visste ni säkert också sedan tidigare.

***

I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, Kungälvskillen som likt Liam Dower Nilsson vill slå sig in i Frölundas lag. Den här anfallaren har gått en annan väg, spelade inte TV-pucken, kom inte direkt in på Frölundas hockeygymnasium.

Ovan till höger kan ni klicka upp Frölundas 22/23-trupp, ni kan räkna in Dower Nilsson och Ratkovic Berndtsson på forwardssidan, betänk också att Linus Nässén kommer köra rehab för sin opererade axel en bit in på hösten.

***

Daniel Torgersson, för den som undrar, har inte längre kontrakt med Frölunda. Om skärgårdskillen inte tar plats i Winnipeg Jets kommande säsong kan han alltså spela i AHL.

***

Apropå junior-VM, den här texten hade jag i går, inför augusti-festen.

***

Mest som en kul grej, ni minns väl Liam Dower Nilssons SHL-debut?

***

QUICK RECAP IN ENGLISH

Frölunda, at least from what we now know, will enter next SHL season with only twelve forwards (you can bring in new players until mid-February) giving talented Liam Dower Nilsson, 19, a real chance to get a lot more ice time than he did last season.

Liam, drafted by the Detroit Red Wings in the fifth round 2021, dressed for ten games in the 21/22 season but didn’t get to play that much in SHL (he scored 50 points in 34 games with the U20’s team).

Come fall, he intends to be a much bigger part of Frölunda.

”I really want to steal a spot on the team. I’m not backing down”, he says, meaning that he in no way shies away from the competition.

Liam is a very mature young man, he knows what he can do on the ice and says:

”It’s up to me to show (coach Roger Rönnberg and his staff) that I deserve to play, show what I can do. My goal is actually to be on the power play as soon as possible, when I’m ready.”

Frölunda have loaned two other young forwards (Ludwig Persson, Noah Hasa) to clubs in second tier ”allsvenskan”, but that was never going to happen to Dower Nilsson:

”No, I really believe I can make the SHL team”, he says.

This summer looks to be hectic for Liam Dower Nilsson who will be doing off ice practice with Frölunda until the end of June. And then:

* Leaving for Detroits development camp on July the 9th, going back to Sweden on the 14th or 15th.

* Camp with Team Sweden U20 team starting on the 18th, then back to North America for World Junior Summer Showcase.

* Back in Sweden Frölunda’s SHL team will have started training, no rest for Liam, forget about jet lag, more hockey, now at home in native Sweden.

Too much? Liam says with a smile:

”No, I see it as ’what an opportunity.’ It’s going to be great fun.”

if Liam Dower Nilsson actually ”steals” that spot on the Frölunda SHL roster, he’s in no rush when it comes to being an NHL player.

”No”, he states, ”I want to be ready first, and Detroit see it the same way, they have time and patience. I want to establish myself in the SHL, play big minutes, play in important situations, before I leave for Detroit.”

Liam is two-way centerman, as responsible on the ice as he is off it, but Frölunda rarely lets young forwards play at center. The teenager knows what’s ahead:

”Right wing, left wing, center, I can play all positions. I’ll take whatever spot’s open.  I want to be a center later on, when I’m at my best, but that time will come.”

Liam and 17 year old brother Noah (just as talented, also a part of Frölunda’s organization) lost their mother Bodil to cancer five years ago, they both wear rings around the neck, rings given to them by Bodil before she died.

Clearly she still plays a huge part in her sons’ lives:

”Everything she taught us”, Liam says, ”that’s a big part of my leadership qualities. ’Treat everyone the same, treat everyone in the way you would want to be treated’, she used to say. That’s the kind of person I want to be today.  I think back: ’What would mum have done, what would she have said?’ The ring is a way of … she’s with me all the time.”

 

Frölundas dörr för lovande forwards är mer öppen än vanligt kommande säsong.
Detroitdraftade Liam Dower Nilsson, 19, är tydlig:
– Jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.
I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, 18, som har samma målsättning men vars väg sett annorlunda ut.
(recap in English – scroll all the way down)

Han är mogen i snacket, rak och tydlig, Liam Dower Nilsson. I höst ska han in och ta plats i Frölunda.

DET ÄR EN mogen ung man, Liam Dower Nilsson. Präglad av mamma Bodils alldeles för tidiga bortgång, men kanske än mer av de år som han och lillebror Noah, 17, fick med henne.

Båda bröderna bär en minnesring runt halsen, en som aldrig tas av, inte ens under match.

– Vi fick var sin av mamma, ingen ring man har på fingret, mer ett smycke. Guldet och diamanten i ringen är taget från mammas bröllopsring med pappa. Jag kör fys och allt med den, berättar Liam som bara var 14 när cancern till slut tog hans och Noahs mamma ifrån dem.

Tveklöst lever hon kvar på annat vis.

– Allt hon lärt oss finns med, det är en del av mina ledaregenskaper, sättet jag är som person. Hur hon bidrog till vår uppväxt, hur hon uppfostrade oss. ”Behandla alla lika, behandla andra som du själv vill bli behandlad” brukade hon säga. Det är sådan man försöker vara i dag. Jag tänker tillbaka: ”Vad hade mamma sagt? Vad hade mamma gjort?” Ringen är väl ett sätt att … hon är med en hela tiden, säger Liam.

ANNONS

Uppvuxna i Borås bor Liam och Noah nu med pappa Per-Anders i Göteborg. Ni som följer Frölunda vet att lillebror är en minst lika stor talang, också landslagsmeriterad, också i Frölundas organisation.

** Viktigt att ha Noah med dig?
– Absolut. Vi gör allt med varandra. Anledningen till att vi båda är så bra, att vi är där vi är, det är för att vi har varandra. Det betyder mycket, det gör det verkligen.

Grabbarna har dels tagit hand om varandra och lärt sig hantera livet när när det är som jävligast, dels sporrat varandra, tävlat med och mot varandra som unga hockeytalanger.

Medan lillebror Noah primärt har en J20-säsong att se fram emot så är storebror tydlig med vad han vill nu när Frölunda går in (som det ser ut) i hösten med bara tolv seniorforwards:

– Mina förväntningar är väl att börja som den lilla jokern i A-laget, för mig gäller det att visa att jag ska ha speltid framför andra, visa vad jag går för. Mitt mål är till och med att ta en plats i power play så fort det går, så fort jag är redo. Så … jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Två andra 03-forwards, Ludwig Persson (Bik Karlskoga) och Noah Hasa (Västervik), har lånats ut. Det var aldrig aktuellt i Liam Dower Nilssons fall:

– Nej, jag har varit tydlig med att jag verkligen tror att jag kan ta en plats i SHL-laget.

Liam var tidigt en stor talang, lirade TV-pucken redan som underårig för Västergötland), sedan sitt vanliga år med Göteborg, är blågul på alla nivåer, har varit lagkapten i U18-landslaget och är i princip gjuten i vinterns junior-VM.

19-åringen har inga problem med att tala om sig själv som en skicklig hockeyspelare, rakt och tydligt snarare än kaxigt säger han om det JVM som kommer redan i augusti, det som fick skjutas upp i vintras, det som han egentligen är ett år för ung för:

– Jag räknar inte bort mina chanser där. Jag var med i Tjeckien i våras (med ”sitt” juniorlandslag), då gick det väldigt bra, jag gjorde en bra turnering, var en av de som stod ut mest då. Får man ett samtal eller SMS av Montén (Tomas, förbundskaptenen), klart det vore jättekul, men annars lägger jag större fokus på JVM i vinter, att ta en plats då.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Liam Dower Nilsson (183 cm/78 kg enligt eliteprospects.com) står uppsatt för 15 matcher med Frölunda i SHL, fem 20/21, tio 21/22, dock med mager speltid. Det är nu han ska in och konkurrera på allvar, ta plats, slå ut andra.

Men – sannolikt inte på sin riktiga plats, som center. Frölunda har ju visat att man inte använder ungdomar i den positionen (Kalle Henriksson bästa exemplet).

** Vi kommer få se dig som ytterforward, Liam, det är du medveten om?
– Ja, rätt det du säger, den platsen som finns, den kommer jag att ta. Högerkant, vänsterkant, center – jag kan spela i alla positioner. Jag vill bli en center när jag är som bäst, men det får komma när det kommer. Jag har inga problem med att spela på en kant, det löser jag.

Bilden tagen under förra säsongen då Liam Dower Nilsson fick några chanser i A-laget.

Mogen i snacket, moget även i spelet, det har Liam visat i juniorlagen men även i SHL-inhoppen där det synts rätt tydligt varför Detroit Red Wings tror mycket på tonåringen från Borås (draftad i femte rundan 2021).

Kanske är även detta präglat av uppväxten.

** Du är en ledartyp?
– Ja, absolut, det är något jag försöker vara, pålitlig, en ledare på och utanför isen. Eller inte att jag försöker, det är sådan jag är, det kommer naturligt.

Sommaren ser ut att bli hektisk för Liam Dower Nilsson, även utan JVM-spel i augusti, för se här:

## Träning med Frölunda juni ut.

## Nionde juli, resa till Michigan för development camp med Detroit Red Wings.

## Hemresa 14:e eller 15:e.

## 18:e inleds träningslägret med juniorlandslaget inför årliga storturneringen World Junior Summer Showcase som avgörs i USA i slutet av juli.

## Hemma i Sverige igen har Frölunda påbörjat sin träning, då är det bara för Liam att hoppa rakt in.

** Blir inte det där för mycket, för slitsamt ?
– Nej, det är nu när man är 19, 20 som man orkar, speciellt mentalt. Jag ser det som ”Fan, vilken möjlighet.” Det ska bli jättekul.

Får Liam Dower Nilsson som han vill blir säsongen 2022/2023 hans genombrott på SHL-nivå. Men – räkna inte med att han i så fall omedelbart drar till Detroit.

** Du har inte bråttom?
– Inte alls. Jag vill vara redo. Detroit har samma syn, de har tid och tålamod med mig. Jag vill etablera mig i SHL först, spela i viktiga situationer, innan jag åker över.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hur är din kontakt med Detroit?
– Bra. Vi snackar ofta, speciellt med (Niklas) Kronwall.

** En viss Nicklas Lidström var här en del förra säsongen också, studerade Simon Edvinsson och Elmer Söderblom. Du träffade honom också?
– Jag hade faktiskt en middag med Lidström och Kronwall under slutspelet, väldigt coolt. Jag ställde många frågor, fick många bra svar. Det var bara att spetsa öronen.

***

Officiellt nu att Oscar Fantenberg återförenas med Klas Östman i Linköping. Att Lucas Elvenes skulle till HV71 visste ni säkert också sedan tidigare.

***

I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, Kungälvskillen som likt Liam Dower Nilsson vill slå sig in i Frölundas lag. Den här anfallaren har gått en annan väg, spelade inte TV-pucken, kom inte direkt in på Frölundas hockeygymnasium.

Ovan till höger kan ni klicka upp Frölundas 22/23-trupp, ni kan räkna in Dower Nilsson och Ratkovic Berndtsson på forwardssidan, betänk också att Linus Nässén kommer köra rehab för sin opererade axel en bit in på hösten.

***

Daniel Torgersson, för den som undrar, har inte längre kontrakt med Frölunda. Om skärgårdskillen inte tar plats i Winnipeg Jets kommande säsong kan han alltså spela i AHL.

***

Apropå junior-VM, den här texten hade jag i går, inför augusti-festen.

***

Mest som en kul grej, ni minns väl Liam Dower Nilssons SHL-debut?

***

QUICK RECAP IN ENGLISH

Frölunda, at least from what we now know, will enter next SHL season with only twelve forwards (you can bring in new players until mid-February) giving talented Liam Dower Nilsson, 19, a real chance to get a lot more ice time than he did last season.

Liam, drafted by the Detroit Red Wings in the fifth round 2021, dressed for ten games in the 21/22 season but didn’t get to play that much in SHL (he scored 50 points in 34 games with the U20’s team).

Come fall, he intends to be a much bigger part of Frölunda.

”I really want to steal a spot on the team. I’m not backing down”, he says, meaning that he in no way shies away from the competition.

Liam is a very mature young man, he knows what he can do on the ice and says:

”It’s up to me to show (coach Roger Rönnberg and his staff) that I deserve to play, show what I can do. My goal is actually to be on the power play as soon as possible, when I’m ready.”

Frölunda have loaned two other young forwards (Ludwig Persson, Noah Hasa) to clubs in second tier ”allsvenskan”, but that was never going to happen to Dower Nilsson:

”No, I really believe I can make the SHL team”, he says.

This summer looks to be hectic for Liam Dower Nilsson who will be doing off ice practice with Frölunda until the end of June. And then:

* Leaving for Detroits development camp on July the 9th, going back to Sweden on the 14th or 15th.

* Camp with Team Sweden U20 team starting on the 18th, then back to North America for World Junior Summer Showcase.

* Back in Sweden Frölunda’s SHL team will have started training, no rest for Liam, forget about jet lag, more hockey, now at home in native Sweden.

Too much? Liam says with a smile:

”No, I see it as ’what an opportunity.’ It’s going to be great fun.”

if Liam Dower Nilsson actually ”steals” that spot on the Frölunda SHL roster, he’s in no rush when it comes to being an NHL player.

”No”, he states, ”I want to be ready first, and Detroit see it the same way, they have time and patience. I want to establish myself in the SHL, play big minutes, play in important situations, before I leave for Detroit.”

Liam is two-way centerman, as responsible on the ice as he is off it, but Frölunda rarely lets young forwards play at center. The teenager knows what’s ahead:

”Right wing, left wing, center, I can play all positions. I’ll take whatever spot’s open.  I want to be a center later on, when I’m at my best, but that time will come.”

Liam and 17 year old brother Noah (just as talented, also a part of Frölunda’s organization) lost their mother Bodil to cancer five years ago, they both wear rings around the neck, rings given to them by Bodil before she died.

Clearly she still plays a huge part in her sons’ lives:

”Everything she taught us”, Liam says, ”that’s a big part of my leadership qualities. ’Treat everyone the same, treat everyone in the way you would want to be treated’, she used to say. That’s the kind of person I want to be today.  I think back: ’What would mum have done, what would she have said?’ The ring is a way of … she’s with me all the time.”

 

Frölundas dörr för lovande forwards är mer öppen än vanligt kommande säsong.
Detroitdraftade Liam Dower Nilsson, 19, är tydlig:
– Jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.
I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, 18, som har samma målsättning men vars väg sett annorlunda ut.
(recap in English – scroll all the way down)

Han är mogen i snacket, rak och tydlig, Liam Dower Nilsson. I höst ska han in och ta plats i Frölunda.

DET ÄR EN mogen ung man, Liam Dower Nilsson. Präglad av mamma Bodils alldeles för tidiga bortgång, men kanske än mer av de år som han och lillebror Noah, 17, fick med henne.

Båda bröderna bär en minnesring runt halsen, en som aldrig tas av, inte ens under match.

– Vi fick var sin av mamma, ingen ring man har på fingret, mer ett smycke. Guldet och diamanten i ringen är taget från mammas bröllopsring med pappa. Jag kör fys och allt med den, berättar Liam som bara var 14 när cancern till slut tog hans och Noahs mamma ifrån dem.

Tveklöst lever hon kvar på annat vis.

– Allt hon lärt oss finns med, det är en del av mina ledaregenskaper, sättet jag är som person. Hur hon bidrog till vår uppväxt, hur hon uppfostrade oss. ”Behandla alla lika, behandla andra som du själv vill bli behandlad” brukade hon säga. Det är sådan man försöker vara i dag. Jag tänker tillbaka: ”Vad hade mamma sagt? Vad hade mamma gjort?” Ringen är väl ett sätt att … hon är med en hela tiden, säger Liam.

ANNONS

Uppvuxna i Borås bor Liam och Noah nu med pappa Per-Anders i Göteborg. Ni som följer Frölunda vet att lillebror är en minst lika stor talang, också landslagsmeriterad, också i Frölundas organisation.

** Viktigt att ha Noah med dig?
– Absolut. Vi gör allt med varandra. Anledningen till att vi båda är så bra, att vi är där vi är, det är för att vi har varandra. Det betyder mycket, det gör det verkligen.

Grabbarna har dels tagit hand om varandra och lärt sig hantera livet när när det är som jävligast, dels sporrat varandra, tävlat med och mot varandra som unga hockeytalanger.

Medan lillebror Noah primärt har en J20-säsong att se fram emot så är storebror tydlig med vad han vill nu när Frölunda går in (som det ser ut) i hösten med bara tolv seniorforwards:

– Mina förväntningar är väl att börja som den lilla jokern i A-laget, för mig gäller det att visa att jag ska ha speltid framför andra, visa vad jag går för. Mitt mål är till och med att ta en plats i power play så fort det går, så fort jag är redo. Så … jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Två andra 03-forwards, Ludwig Persson (Bik Karlskoga) och Noah Hasa (Västervik), har lånats ut. Det var aldrig aktuellt i Liam Dower Nilssons fall:

– Nej, jag har varit tydlig med att jag verkligen tror att jag kan ta en plats i SHL-laget.

Liam var tidigt en stor talang, lirade TV-pucken redan som underårig för Västergötland), sedan sitt vanliga år med Göteborg, är blågul på alla nivåer, har varit lagkapten i U18-landslaget och är i princip gjuten i vinterns junior-VM.

19-åringen har inga problem med att tala om sig själv som en skicklig hockeyspelare, rakt och tydligt snarare än kaxigt säger han om det JVM som kommer redan i augusti, det som fick skjutas upp i vintras, det som han egentligen är ett år för ung för:

– Jag räknar inte bort mina chanser där. Jag var med i Tjeckien i våras (med ”sitt” juniorlandslag), då gick det väldigt bra, jag gjorde en bra turnering, var en av de som stod ut mest då. Får man ett samtal eller SMS av Montén (Tomas, förbundskaptenen), klart det vore jättekul, men annars lägger jag större fokus på JVM i vinter, att ta en plats då.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Liam Dower Nilsson (183 cm/78 kg enligt eliteprospects.com) står uppsatt för 15 matcher med Frölunda i SHL, fem 20/21, tio 21/22, dock med mager speltid. Det är nu han ska in och konkurrera på allvar, ta plats, slå ut andra.

Men – sannolikt inte på sin riktiga plats, som center. Frölunda har ju visat att man inte använder ungdomar i den positionen (Kalle Henriksson bästa exemplet).

** Vi kommer få se dig som ytterforward, Liam, det är du medveten om?
– Ja, rätt det du säger, den platsen som finns, den kommer jag att ta. Högerkant, vänsterkant, center – jag kan spela i alla positioner. Jag vill bli en center när jag är som bäst, men det får komma när det kommer. Jag har inga problem med att spela på en kant, det löser jag.

Bilden tagen under förra säsongen då Liam Dower Nilsson fick några chanser i A-laget.

Mogen i snacket, moget även i spelet, det har Liam visat i juniorlagen men även i SHL-inhoppen där det synts rätt tydligt varför Detroit Red Wings tror mycket på tonåringen från Borås (draftad i femte rundan 2021).

Kanske är även detta präglat av uppväxten.

** Du är en ledartyp?
– Ja, absolut, det är något jag försöker vara, pålitlig, en ledare på och utanför isen. Eller inte att jag försöker, det är sådan jag är, det kommer naturligt.

Sommaren ser ut att bli hektisk för Liam Dower Nilsson, även utan JVM-spel i augusti, för se här:

## Träning med Frölunda juni ut.

## Nionde juli, resa till Michigan för development camp med Detroit Red Wings.

## Hemresa 14:e eller 15:e.

## 18:e inleds träningslägret med juniorlandslaget inför årliga storturneringen World Junior Summer Showcase som avgörs i USA i slutet av juli.

## Hemma i Sverige igen har Frölunda påbörjat sin träning, då är det bara för Liam att hoppa rakt in.

** Blir inte det där för mycket, för slitsamt ?
– Nej, det är nu när man är 19, 20 som man orkar, speciellt mentalt. Jag ser det som ”Fan, vilken möjlighet.” Det ska bli jättekul.

Får Liam Dower Nilsson som han vill blir säsongen 2022/2023 hans genombrott på SHL-nivå. Men – räkna inte med att han i så fall omedelbart drar till Detroit.

** Du har inte bråttom?
– Inte alls. Jag vill vara redo. Detroit har samma syn, de har tid och tålamod med mig. Jag vill etablera mig i SHL först, spela i viktiga situationer, innan jag åker över.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hur är din kontakt med Detroit?
– Bra. Vi snackar ofta, speciellt med (Niklas) Kronwall.

** En viss Nicklas Lidström var här en del förra säsongen också, studerade Simon Edvinsson och Elmer Söderblom. Du träffade honom också?
– Jag hade faktiskt en middag med Lidström och Kronwall under slutspelet, väldigt coolt. Jag ställde många frågor, fick många bra svar. Det var bara att spetsa öronen.

***

Officiellt nu att Oscar Fantenberg återförenas med Klas Östman i Linköping. Att Lucas Elvenes skulle till HV71 visste ni säkert också sedan tidigare.

***

I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, Kungälvskillen som likt Liam Dower Nilsson vill slå sig in i Frölundas lag. Den här anfallaren har gått en annan väg, spelade inte TV-pucken, kom inte direkt in på Frölundas hockeygymnasium.

Ovan till höger kan ni klicka upp Frölundas 22/23-trupp, ni kan räkna in Dower Nilsson och Ratkovic Berndtsson på forwardssidan, betänk också att Linus Nässén kommer köra rehab för sin opererade axel en bit in på hösten.

***

Daniel Torgersson, för den som undrar, har inte längre kontrakt med Frölunda. Om skärgårdskillen inte tar plats i Winnipeg Jets kommande säsong kan han alltså spela i AHL.

***

Apropå junior-VM, den här texten hade jag i går, inför augusti-festen.

***

Mest som en kul grej, ni minns väl Liam Dower Nilssons SHL-debut?

***

QUICK RECAP IN ENGLISH

Frölunda, at least from what we now know, will enter next SHL season with only twelve forwards (you can bring in new players until mid-February) giving talented Liam Dower Nilsson, 19, a real chance to get a lot more ice time than he did last season.

Liam, drafted by the Detroit Red Wings in the fifth round 2021, dressed for ten games in the 21/22 season but didn’t get to play that much in SHL (he scored 50 points in 34 games with the U20’s team).

Come fall, he intends to be a much bigger part of Frölunda.

”I really want to steal a spot on the team. I’m not backing down”, he says, meaning that he in no way shies away from the competition.

Liam is a very mature young man, he knows what he can do on the ice and says:

”It’s up to me to show (coach Roger Rönnberg and his staff) that I deserve to play, show what I can do. My goal is actually to be on the power play as soon as possible, when I’m ready.”

Frölunda have loaned two other young forwards (Ludwig Persson, Noah Hasa) to clubs in second tier ”allsvenskan”, but that was never going to happen to Dower Nilsson:

”No, I really believe I can make the SHL team”, he says.

This summer looks to be hectic for Liam Dower Nilsson who will be doing off ice practice with Frölunda until the end of June. And then:

* Leaving for Detroits development camp on July the 9th, going back to Sweden on the 14th or 15th.

* Camp with Team Sweden U20 team starting on the 18th, then back to North America for World Junior Summer Showcase.

* Back in Sweden Frölunda’s SHL team will have started training, no rest for Liam, forget about jet lag, more hockey, now at home in native Sweden.

Too much? Liam says with a smile:

”No, I see it as ’what an opportunity.’ It’s going to be great fun.”

if Liam Dower Nilsson actually ”steals” that spot on the Frölunda SHL roster, he’s in no rush when it comes to being an NHL player.

”No”, he states, ”I want to be ready first, and Detroit see it the same way, they have time and patience. I want to establish myself in the SHL, play big minutes, play in important situations, before I leave for Detroit.”

Liam is two-way centerman, as responsible on the ice as he is off it, but Frölunda rarely lets young forwards play at center. The teenager knows what’s ahead:

”Right wing, left wing, center, I can play all positions. I’ll take whatever spot’s open.  I want to be a center later on, when I’m at my best, but that time will come.”

Liam and 17 year old brother Noah (just as talented, also a part of Frölunda’s organization) lost their mother Bodil to cancer five years ago, they both wear rings around the neck, rings given to them by Bodil before she died.

Clearly she still plays a huge part in her sons’ lives:

”Everything she taught us”, Liam says, ”that’s a big part of my leadership qualities. ’Treat everyone the same, treat everyone in the way you would want to be treated’, she used to say. That’s the kind of person I want to be today.  I think back: ’What would mum have done, what would she have said?’ The ring is a way of … she’s with me all the time.”

 

Frölundas dörr för lovande forwards är mer öppen än vanligt kommande säsong.
Detroitdraftade Liam Dower Nilsson, 19, är tydlig:
– Jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.
I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, 18, som har samma målsättning men vars väg sett annorlunda ut.
(recap in English – scroll all the way down)

Han är mogen i snacket, rak och tydlig, Liam Dower Nilsson. I höst ska han in och ta plats i Frölunda.

DET ÄR EN mogen ung man, Liam Dower Nilsson. Präglad av mamma Bodils alldeles för tidiga bortgång, men kanske än mer av de år som han och lillebror Noah, 17, fick med henne.

Båda bröderna bär en minnesring runt halsen, en som aldrig tas av, inte ens under match.

– Vi fick var sin av mamma, ingen ring man har på fingret, mer ett smycke. Guldet och diamanten i ringen är taget från mammas bröllopsring med pappa. Jag kör fys och allt med den, berättar Liam som bara var 14 när cancern till slut tog hans och Noahs mamma ifrån dem.

Tveklöst lever hon kvar på annat vis.

– Allt hon lärt oss finns med, det är en del av mina ledaregenskaper, sättet jag är som person. Hur hon bidrog till vår uppväxt, hur hon uppfostrade oss. ”Behandla alla lika, behandla andra som du själv vill bli behandlad” brukade hon säga. Det är sådan man försöker vara i dag. Jag tänker tillbaka: ”Vad hade mamma sagt? Vad hade mamma gjort?” Ringen är väl ett sätt att … hon är med en hela tiden, säger Liam.

ANNONS

Uppvuxna i Borås bor Liam och Noah nu med pappa Per-Anders i Göteborg. Ni som följer Frölunda vet att lillebror är en minst lika stor talang, också landslagsmeriterad, också i Frölundas organisation.

** Viktigt att ha Noah med dig?
– Absolut. Vi gör allt med varandra. Anledningen till att vi båda är så bra, att vi är där vi är, det är för att vi har varandra. Det betyder mycket, det gör det verkligen.

Grabbarna har dels tagit hand om varandra och lärt sig hantera livet när när det är som jävligast, dels sporrat varandra, tävlat med och mot varandra som unga hockeytalanger.

Medan lillebror Noah primärt har en J20-säsong att se fram emot så är storebror tydlig med vad han vill nu när Frölunda går in (som det ser ut) i hösten med bara tolv seniorforwards:

– Mina förväntningar är väl att börja som den lilla jokern i A-laget, för mig gäller det att visa att jag ska ha speltid framför andra, visa vad jag går för. Mitt mål är till och med att ta en plats i power play så fort det går, så fort jag är redo. Så … jag backar inte, jag vill verkligen sno en roll, en riktig plats.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Två andra 03-forwards, Ludwig Persson (Bik Karlskoga) och Noah Hasa (Västervik), har lånats ut. Det var aldrig aktuellt i Liam Dower Nilssons fall:

– Nej, jag har varit tydlig med att jag verkligen tror att jag kan ta en plats i SHL-laget.

Liam var tidigt en stor talang, lirade TV-pucken redan som underårig för Västergötland), sedan sitt vanliga år med Göteborg, är blågul på alla nivåer, har varit lagkapten i U18-landslaget och är i princip gjuten i vinterns junior-VM.

19-åringen har inga problem med att tala om sig själv som en skicklig hockeyspelare, rakt och tydligt snarare än kaxigt säger han om det JVM som kommer redan i augusti, det som fick skjutas upp i vintras, det som han egentligen är ett år för ung för:

– Jag räknar inte bort mina chanser där. Jag var med i Tjeckien i våras (med ”sitt” juniorlandslag), då gick det väldigt bra, jag gjorde en bra turnering, var en av de som stod ut mest då. Får man ett samtal eller SMS av Montén (Tomas, förbundskaptenen), klart det vore jättekul, men annars lägger jag större fokus på JVM i vinter, att ta en plats då.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Liam Dower Nilsson (183 cm/78 kg enligt eliteprospects.com) står uppsatt för 15 matcher med Frölunda i SHL, fem 20/21, tio 21/22, dock med mager speltid. Det är nu han ska in och konkurrera på allvar, ta plats, slå ut andra.

Men – sannolikt inte på sin riktiga plats, som center. Frölunda har ju visat att man inte använder ungdomar i den positionen (Kalle Henriksson bästa exemplet).

** Vi kommer få se dig som ytterforward, Liam, det är du medveten om?
– Ja, rätt det du säger, den platsen som finns, den kommer jag att ta. Högerkant, vänsterkant, center – jag kan spela i alla positioner. Jag vill bli en center när jag är som bäst, men det får komma när det kommer. Jag har inga problem med att spela på en kant, det löser jag.

Bilden tagen under förra säsongen då Liam Dower Nilsson fick några chanser i A-laget.

Mogen i snacket, moget även i spelet, det har Liam visat i juniorlagen men även i SHL-inhoppen där det synts rätt tydligt varför Detroit Red Wings tror mycket på tonåringen från Borås (draftad i femte rundan 2021).

Kanske är även detta präglat av uppväxten.

** Du är en ledartyp?
– Ja, absolut, det är något jag försöker vara, pålitlig, en ledare på och utanför isen. Eller inte att jag försöker, det är sådan jag är, det kommer naturligt.

Sommaren ser ut att bli hektisk för Liam Dower Nilsson, även utan JVM-spel i augusti, för se här:

## Träning med Frölunda juni ut.

## Nionde juli, resa till Michigan för development camp med Detroit Red Wings.

## Hemresa 14:e eller 15:e.

## 18:e inleds träningslägret med juniorlandslaget inför årliga storturneringen World Junior Summer Showcase som avgörs i USA i slutet av juli.

## Hemma i Sverige igen har Frölunda påbörjat sin träning, då är det bara för Liam att hoppa rakt in.

** Blir inte det där för mycket, för slitsamt ?
– Nej, det är nu när man är 19, 20 som man orkar, speciellt mentalt. Jag ser det som ”Fan, vilken möjlighet.” Det ska bli jättekul.

Får Liam Dower Nilsson som han vill blir säsongen 2022/2023 hans genombrott på SHL-nivå. Men – räkna inte med att han i så fall omedelbart drar till Detroit.

** Du har inte bråttom?
– Inte alls. Jag vill vara redo. Detroit har samma syn, de har tid och tålamod med mig. Jag vill etablera mig i SHL först, spela i viktiga situationer, innan jag åker över.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Hur är din kontakt med Detroit?
– Bra. Vi snackar ofta, speciellt med (Niklas) Kronwall.

** En viss Nicklas Lidström var här en del förra säsongen också, studerade Simon Edvinsson och Elmer Söderblom. Du träffade honom också?
– Jag hade faktiskt en middag med Lidström och Kronwall under slutspelet, väldigt coolt. Jag ställde många frågor, fick många bra svar. Det var bara att spetsa öronen.

***

Officiellt nu att Oscar Fantenberg återförenas med Klas Östman i Linköping. Att Lucas Elvenes skulle till HV71 visste ni säkert också sedan tidigare.

***

I morgon träffar ni Joel Ratkovic Berndtsson, Kungälvskillen som likt Liam Dower Nilsson vill slå sig in i Frölundas lag. Den här anfallaren har gått en annan väg, spelade inte TV-pucken, kom inte direkt in på Frölundas hockeygymnasium.

Ovan till höger kan ni klicka upp Frölundas 22/23-trupp, ni kan räkna in Dower Nilsson och Ratkovic Berndtsson på forwardssidan, betänk också att Linus Nässén kommer köra rehab för sin opererade axel en bit in på hösten.

***

Daniel Torgersson, för den som undrar, har inte längre kontrakt med Frölunda. Om skärgårdskillen inte tar plats i Winnipeg Jets kommande säsong kan han alltså spela i AHL.

***

Apropå junior-VM, den här texten hade jag i går, inför augusti-festen.

***

Mest som en kul grej, ni minns väl Liam Dower Nilssons SHL-debut?

***

QUICK RECAP IN ENGLISH

Frölunda, at least from what we now know, will enter next SHL season with only twelve forwards (you can bring in new players until mid-February) giving talented Liam Dower Nilsson, 19, a real chance to get a lot more ice time than he did last season.

Liam, drafted by the Detroit Red Wings in the fifth round 2021, dressed for ten games in the 21/22 season but didn’t get to play that much in SHL (he scored 50 points in 34 games with the U20’s team).

Come fall, he intends to be a much bigger part of Frölunda.

”I really want to steal a spot on the team. I’m not backing down”, he says, meaning that he in no way shies away from the competition.

Liam is a very mature young man, he knows what he can do on the ice and says:

”It’s up to me to show (coach Roger Rönnberg and his staff) that I deserve to play, show what I can do. My goal is actually to be on the power play as soon as possible, when I’m ready.”

Frölunda have loaned two other young forwards (Ludwig Persson, Noah Hasa) to clubs in second tier ”allsvenskan”, but that was never going to happen to Dower Nilsson:

”No, I really believe I can make the SHL team”, he says.

This summer looks to be hectic for Liam Dower Nilsson who will be doing off ice practice with Frölunda until the end of June. And then:

* Leaving for Detroits development camp on July the 9th, going back to Sweden on the 14th or 15th.

* Camp with Team Sweden U20 team starting on the 18th, then back to North America for World Junior Summer Showcase.

* Back in Sweden Frölunda’s SHL team will have started training, no rest for Liam, forget about jet lag, more hockey, now at home in native Sweden.

Too much? Liam says with a smile:

”No, I see it as ’what an opportunity.’ It’s going to be great fun.”

if Liam Dower Nilsson actually ”steals” that spot on the Frölunda SHL roster, he’s in no rush when it comes to being an NHL player.

”No”, he states, ”I want to be ready first, and Detroit see it the same way, they have time and patience. I want to establish myself in the SHL, play big minutes, play in important situations, before I leave for Detroit.”

Liam is two-way centerman, as responsible on the ice as he is off it, but Frölunda rarely lets young forwards play at center. The teenager knows what’s ahead:

”Right wing, left wing, center, I can play all positions. I’ll take whatever spot’s open.  I want to be a center later on, when I’m at my best, but that time will come.”

Liam and 17 year old brother Noah (just as talented, also a part of Frölunda’s organization) lost their mother Bodil to cancer five years ago, they both wear rings around the neck, rings given to them by Bodil before she died.

Clearly she still plays a huge part in her sons’ lives:

”Everything she taught us”, Liam says, ”that’s a big part of my leadership qualities. ’Treat everyone the same, treat everyone in the way you would want to be treated’, she used to say. That’s the kind of person I want to be today.  I think back: ’What would mum have done, what would she have said?’ The ring is a way of … she’s with me all the time.”

 

5 Kommentarer

 1. Hade varit kul om han slog sig in bland 12 forwards. Helt rätt av Frölunda att ge ungdomarna chansen. Sen är det upp till dom att ta chansen. Om det är något som jag tycker saknas bland forwards så är det en striker. En spelare som gör 15-20 mål. Möjligt att innala är den spelaren. Har dålig koll på honom men ett ”säkert” kort hade inte varit fel. Kanske kommer innan 15/2.

 2. jag är 100% säker att jag kommer nämna det i kommentarerna 20ggr till under sommaren 😀 men jag är nevös inför säsongen 22/23, med dem ”monster” värvningarna som vi ser tar plats i SHL-lagen runt om i landet kommer höja nivån ytterligare. om dessa lagen förvaltas på rätt sätt och inte blir ett 21/22 års djurgården. Frölunda kör troligtvis lika envist på sitt spelsätt vi sett senaste åren ska vi nog vara nöjda med en 7e plats.
  Visst har det värvats, men vi vet på ett ungefär vad som händer med värvningarna.

  Vi har inte på något vis dåliga spelare, dålig coach eller något så men inför 22/23 känns kval lika trovärdigt som ett slutspel men samma för egentligen alla lag hela ligan. Kommer bli en fantastisk säsong med hockey på världsklass och SHLs klass stiger en nivå. Otroligt KUL!

 3. Mycket bra ! Låt ungdomarna gå ut och köra det är så framtiden kommer se ut. Det där med TV pucken skall man inte se sig blind på, många hockey ungdomar är som bäst vid 22- 25 års ålder, Fredrik Sjöström kan säkert intyga detta, min historia om honom är ju lite rolig han var boende i Dalsland och blev uttagen i vårt första TV /OK. puck läger med Bohuslän-Dal, sedan flyttade familjen till Kungälv och så var den duktiga killen förlorad för oss, om jag inte mins fel platsade han i Göteborgs TV pucklag efter deras samlingar senare. prata om att skapa sig en framtid inom Hockey, kan ju gå riktigt bra har han ju bevisat som spelare inte minst i NHL. och nu som ”Tjänsteman” i VF

 4. Jag hoppas verkligen att ungdomarna nu får en rejäl chans.
  Men om dom nu skall vara en blåslampa mot de äldre spelarna,varför
  skall Frölundas centrar känna sig säkra på sina positioner.
  Låt juniorer som är centrar får speltid som center med.
  Ingen av gamlingarna skall känna sig säkra på sin centerplats.
  Annars blir det nya Peterson/Henriksson ´/Niederbach.
  Man kan verkligen hoppas att 2 powerplay uppställningar får likvärdig speltid,sedan matcha den formationer som är bäst för dagen mer.
  Man kan inte konstant ha Laasch på isen i båda powerplay formationerna,han får ju nästan bäras ut på bår till båset.Vidare bort med Joel från powerplay helt.
  Hjälper inte att han är bra tekare då han bränner för mycket målchanser.
  Kanske Rönnberg har synproblem? Men Nr20 Är inte Connor McDavid, Nr20
  är inte Sydney Crosby. Men Rönnberg lär fortsätta i samma hjulspår som de 3 föregående säsongerna. Nyförvärven är snart en grå massa dom med,ingen får ju sticka ut.

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt