Djurgården–Frölunda 211009 – försnack och eftersnack

Djurgården–Frölunda 211009 – försnack och eftersnack

Djurgården–Frölunda 211009 – försnack och eftersnack

Djurgården–Frölunda 211009 – försnack och eftersnack

► Riktigt stark insats på Hovet av Frölunda mot Djurgården (seger 4-2). Detroit gillade säkert vad man såg, två mål av Elmer Söderblom, matchvinnarbaljan av Theodor Niederbach.
► Här min snabba analys. Mer senare på sajten.

 

SNABB ANALYS

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (13.08) Pontus Johansson 5/4 (Holland)
* Matt Tomkins chanslös på skottet från blå, skymd av två spelare. Mats Rosseli Olsen missade en rensning, så fick Dif chansen att sätta upp PP-spelet.

1–1 (15.05) Elmer Söderblom
* Bra av Söderblom redan i egen zon, drev pucken framåt, starkt jobb av Theodor Niederbach i anfallszonen, sedan en enkel söderblomsk backhand som resulterade. Lite billigt, men alla räknas ….

## Rätt stark förstaperiod av Frölunda, tycker jag. Mindre kladdigt i egen zon, man driver upp tempot, vill hela tiden framåt, spelar intensivt, får till flera långa anfall utan att att dra på sig för många omställningar.

Värdefullt att hitta tillbaka in i matchen, bra prestation av Elmer Söderblom när han tog sig in på kassen, även om Niklas Svedberg säkert hade velat ha tillbaka pucken. Elmer har varit mycket involverad.

Djurgårdens 1–0 i PP gillade jag, enkelt skott från blå, men både Filip Cederqvist och Ludvig Rensfeldt skymde Matt Tomkins.

Frölunda rätt nära i sitt PP också.

Hoppingivande förstaperiod, det tror jag Frölundafansen på Hovet känner.

Andra perioden.
Mål:
1–2 (26.22) Elmer Söderblom 5/4 (Lasch, Spacek)
* Variant med Lasch till höger, Söderblom vid vänsterstolpen, läckert Laschpass mellan benen på en motståndare, tom kasse för Söderblom.

2–2 (30.32) Rasmus Bengtsson 4/4 (Rakhshani, Holland)
* Rhett Rakhshanis byte, drog upp allting, först ett jätteläge där Matt Tomkins gjorde en utsökt benparad, sedan serverade Rakhshani Rasmus Bengtsson ett målpass bakom ryggen på Max Friberg.

## Kaliforniens period, detta. Först en underbar PP-variant med Ryan Lasch på ”fel” (höger) sida, pass till Elmer Söderblom som fick tom kasse, sedan kontrade Rhett Rakhshani med ett superstarkt byte där han till slut satte upp Rasmus Bengtsson för 2–2.

Enormt intensiv hockey.

Lagom irriterat, närkamper, det slits och jobbas och tacklas och åks och … helt öppet inför den tredje perioden.

Djurgården med fyra förluster i rad jagar desperat en seger, kedjan med Rakhshani, Peter Holland och Paul Carey imponerar. Det gör även Nicklas Lasus enhet i Frölunda med Elmer Söderblom och Theodor Niederbach.

Matchens räddning: Matt Tomkins på Rakhshani strax före 2–2.

Frölunda fastnar några fler gånger i egen zon nu, får inte riktigt lika många långa anfall – för att Djurgården höjt sin kvalitet.

50/50 vem som vinner den här fajten.

Simon Edvinsson gör ett och annat misstag (som när han gav Marcus Sörensen chansen att ramla) – men herregud, så mycket bra han gör, 18-åringen. Grattis, Detroit!

Tredje perioden.
Mål:
2–3 (54.37) Theodor Niederbach (Lasu, Johansson)
* Passet i mittzonen av Lasu, avslutet högt av Niederbach – mums. Första målet i höst för Niederbach.

2–4 (57.18) Nicklas Lasu (Söderblom, Niederbach)
* Puckstöld, friläge – och vilka finter, vilka handleder.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN DjurgårdenFrölunda.
Vad: SHL, grundserie.
Var/när: Hovet/15.05.
TV: TV4 (samt cmore.se), 14.30.
Senaste matcherna, Djurgården:
Rögle (h) 1–4
Växjö (b) 2–4
Leksand (h) 1–3
Frölunda:
Färjestad (h) 6–5 (förlängning)
Timrå (h) 3–2
Örebro (h) 4–2

Se matchen med andra:
O’Learys Avenyn.
Boka bord genom att klicka här eller ring 031–7304900.

ANNONS

Så startar Djurgården.
Kedjor:
21 Filip Cederqvist–29 Sebastian Strandberg–10 Niclas Bergfors
20 Marcus Sörensen–24 Ludvig Rensfeldt–55 Linus Videll
82 Paul Carey–67 Peter Holland–49 Rhett Rakhshani
15 Liam Öhgren–28 Oscar Bjerselius–96 Matt Lorito
33 Filiph Engsund
Saknas: Jacob Josefson, Manuel Ågren.

Backar:
42 Ludvig Hedström–8 Linus Arnesson
48 Pontus Johansson–43 Tom Nilsson
13 Rasmus Bengtsson–95 Josef Ingman
6 Calle Odelius
Saknas: Marcus Högström

Målvakt:
89 Niklas Svedberg (59 Mantas Armalis) 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Frölunda.
Kedjor:
9 Jan Mursak–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström–81 Ryan Lasch
21 Karl Henriksson–43 Michael Spacek–51 Mats Rosseli Olsen
25 Elmer Söderblom–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22  Linus Nässén

Saknas: Jacob Nilsson (långtidsskadad).

Backar:
7 Simon Edvinsson–2 Christian Folin
15 Anders Grönlund–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
Saknas: Viktor Ekbom (skadad), Mattias Norlinder (Montreals camp).

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

Inför matchen.

## Märklig storm i ett vattenglas i går, eller så var det bara på de sociala medier som råkar finnas nära mig. Frölunda lånar alltså AIK-backen Eric Norin bara för i eftermiddag (Aftonbladets nyhet i går), detta togs som intäkt för att Göteborgsklubben har a) usel juniorverksamhet, b) inte litar på den, och till och med c) hånar den.
Nog för att man kan ha åsikter om Frölundas juniorer, hur dessa matchas, hur svårt det är att vara ung center med mera – men resonemanget ovan är ju alldeles befängt, i alla fall om man är intresserad av sådant där som … tja, fakta.
Frölundas J20 matchar fredag/lördag/söndag, att rycka (till exempel) Stefan Milosevic för att denne ånyo ska sitta och nöta bänk istället för att spela mycket i J20 – det vore ju direkt korkat. Milosevic, 17 (och de andra juniorerna), behöver spela hockey, inte titta på. Om man får detta till ett hån mot den egna juniorverksamheten, då har man helt enkelt inte orkat tänka.
Dessutom spelar Frölunda redan Simon Edvinsson, 18, som en toppback. jäkla svagt är det kanske inte på juniorsidan.
Däremot kan man undra, och det gjorde jag spontant:
Varför i herrans namn plocka in Norin, det räcker väl med sex backar i en enstaka match, varför livrem och hängslen?
Sedan tänkte jag efter (en del skulle kanske prova det), insåg att vad jag skrev i går fredag, att vare sig Jens Olsson eller Christian Folin tränade, båda är slitna, det finns kanske viss oro för Olssons ljumskar, och då blir det mindre konstigt att Frölunda vill ha en rutinerad allsvensk backup, speciellt som denne ändå bor i Stockholm.
Att rycka en junior från en massa spelade minuter för en sådan uppgift,  jag skriver det igen, det vore ju alldeles galet.
Nå, när laguppställningen nyss släpptes var Norin inte med. Blev inget lån.
– AIK:S beslut, vi respekterar det, deras spelare, berättade Fredrik Sjöström nyss.
Alldeles oavsett, storm i ett vattenglas.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Nicklas Lasu gör comeback efter sin fotskada, intressant att följa hur foten håller för riktig ”action”, så att säga. En värmning, en lätt träning, det är allt Lasu har gjort med laget. Tanken är, sa Roger Rönnberg i går, att gå på 13 forwards, att ge alla speltid. Således lär ni se även Linus Nässén på isen.
Matt Tomkins i målet.

## Djurgården har fyra förluster i rad, är nog lite mentalt stukat, nye tränaren Barry Smith under en viss press, men laget har haft en del av de berömda marginalerna emot. Ledde länge och föll sent borta mot Växjö, hade flera chanser att ta ledningen mot Rögle senast innan Cam Abbotts gäng gjorde tre snabba mål i andra perioden.
Dif är inte dåligt spelmässigt (kika på namnen, inte minst offensivt) men skriker efter en framgång för att bygga mental styrka. Nya anfallare som Peter Holland, Marcus Sörensen och Matt Lorito håller på att spela sig i form, det samma gäller Sebastian Strandberg (god vän med Frölundas Anders Grönlund) efter skada.
Allt annat än en jämt, tuff tillställning på Hovet skulle förvåna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## I klippet nedan kan ni höra mina tankar sedan praxis försvunnit och Gustav Rydahl, till skillnad från Joel Lundqvist, bestraffats med bara två matchers avstängning (i princip tycker jag ju det är för mycket det också, men det är en annan fråga).

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @rakapuckarpunktcom

Klicka här för incidenten med Sam Lofquist, den som jag refererar till i klippet ovan, en ren ”domarknuff”, enormt mycket värre än både Lundqvists och Rydahls. När Lundqvist fick lika många matcher (fem) som Lofquist visade disciplinnämnden att det inte var aktuellt med gradskillnader, fem matcher gällde, oavsett grad av våldsamhet, praxis var satt.
I gjorde DN plötsligt skillnad beroende på hur allvarlig knuffen var, hux flux adjö till praxis. Det var det jag reagerade på.

## Efter den sprakande, häftiga, biljettsäljande föreställningen mot Färjestad fick Frölundas backar en hel del kritik här inne. I onödan, kände jag. Mer en fråga om lite väl offensivt tänk överlag ibland, spelare som ville massor framåt, pucktapp på fel ställen, omställningar emot, med mera. Om man nu ska leta fel i en underbar hockeymatch.
Anders Grönlund, till exempel, fick för mycket skit. Ta 1–2-målet, till exempel, se bilden nedan, här gjorde Grönlund allt rätt, gick bakom mål, tog kampen, väntade på understöd som aldrig kom, missförstånd mellan Max Friberg och Joel Lundqvist, båda – tillsammans med Stefan Elliott – blev pucktittare och glömde bort Linus Johansson.

Sådant händer ibland, har hänt lite för ofta kan jag känna, behöver bli bättre. Men det är alltså inget specifikt ”backproblem.” Låt oss se hur det ser ut i eftermiddag.

## Läste ni om Kalle Henriksson i går?

## Ni vet jag skrivit om det där med Frölundas alla blockade skott, man är fortsatt klar ledare, men nu är tvåan Leksand i alla fall ”bara” 29 efter (147–118), ett tag skilde det ännu mer. Med Viktor Ekbom ljumskskadad har Christian Folin nu tagit ledningen individuellt ,18 mot 15, Simon Edvinsson har också 15 och är trea.
I de senaste matcherna har Frölunda drivit mer spel, haft mer av en ihållande offensiv, än tidigt på säsongen. Det har alla sett med egna ögon, behövs knappast statistik för den saken, men för den som så önskar så vidimeras det av den så kallade ”corsin.”
”Close corsi” (när matcherna är jämna, ett måls skillnad period 1 och 2, lika i tredje), där är Frölunda nu över 50, man är sjua med 50,37. Vad gäller vanlig corsi, där är man åtta med 48,70. I början var ju Roger Rönnbergs gäng sist.

## Till sist, jag fick inte så många svar sist när jag frågade om ni vill ha mina pausuppdateringar som tidigare, uppe i texten – eller som kommentarer. Tror det var fyra som skrev, typ 3–1 till kommentarsfältet. Ändrar inte innan lite fler haft en åsikt. Vad gäller matchanalysen just efter slutsignal, den kommer alltid ligga uppe i texten, just efter den omskrivna ingressen.
Men ska vi kanske säga så här, om jag nu minns …, att jag slänger in paustankarna både här nere i kommentarsfältet och uppe i texten? Då slipper ni som lever er in i matcherna scrolla, de som går in efter match hittar ändå mina funderingar högre upp.
Vad säger ni?

***

 

► Riktigt stark insats på Hovet av Frölunda mot Djurgården (seger 4-2). Detroit gillade säkert vad man såg, två mål av Elmer Söderblom, matchvinnarbaljan av Theodor Niederbach.
► Här min snabba analys. Mer senare på sajten.

 

SNABB ANALYS

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (13.08) Pontus Johansson 5/4 (Holland)
* Matt Tomkins chanslös på skottet från blå, skymd av två spelare. Mats Rosseli Olsen missade en rensning, så fick Dif chansen att sätta upp PP-spelet.

1–1 (15.05) Elmer Söderblom
* Bra av Söderblom redan i egen zon, drev pucken framåt, starkt jobb av Theodor Niederbach i anfallszonen, sedan en enkel söderblomsk backhand som resulterade. Lite billigt, men alla räknas ….

## Rätt stark förstaperiod av Frölunda, tycker jag. Mindre kladdigt i egen zon, man driver upp tempot, vill hela tiden framåt, spelar intensivt, får till flera långa anfall utan att att dra på sig för många omställningar.

Värdefullt att hitta tillbaka in i matchen, bra prestation av Elmer Söderblom när han tog sig in på kassen, även om Niklas Svedberg säkert hade velat ha tillbaka pucken. Elmer har varit mycket involverad.

Djurgårdens 1–0 i PP gillade jag, enkelt skott från blå, men både Filip Cederqvist och Ludvig Rensfeldt skymde Matt Tomkins.

Frölunda rätt nära i sitt PP också.

Hoppingivande förstaperiod, det tror jag Frölundafansen på Hovet känner.

Andra perioden.
Mål:
1–2 (26.22) Elmer Söderblom 5/4 (Lasch, Spacek)
* Variant med Lasch till höger, Söderblom vid vänsterstolpen, läckert Laschpass mellan benen på en motståndare, tom kasse för Söderblom.

2–2 (30.32) Rasmus Bengtsson 4/4 (Rakhshani, Holland)
* Rhett Rakhshanis byte, drog upp allting, först ett jätteläge där Matt Tomkins gjorde en utsökt benparad, sedan serverade Rakhshani Rasmus Bengtsson ett målpass bakom ryggen på Max Friberg.

## Kaliforniens period, detta. Först en underbar PP-variant med Ryan Lasch på ”fel” (höger) sida, pass till Elmer Söderblom som fick tom kasse, sedan kontrade Rhett Rakhshani med ett superstarkt byte där han till slut satte upp Rasmus Bengtsson för 2–2.

Enormt intensiv hockey.

Lagom irriterat, närkamper, det slits och jobbas och tacklas och åks och … helt öppet inför den tredje perioden.

Djurgården med fyra förluster i rad jagar desperat en seger, kedjan med Rakhshani, Peter Holland och Paul Carey imponerar. Det gör även Nicklas Lasus enhet i Frölunda med Elmer Söderblom och Theodor Niederbach.

Matchens räddning: Matt Tomkins på Rakhshani strax före 2–2.

Frölunda fastnar några fler gånger i egen zon nu, får inte riktigt lika många långa anfall – för att Djurgården höjt sin kvalitet.

50/50 vem som vinner den här fajten.

Simon Edvinsson gör ett och annat misstag (som när han gav Marcus Sörensen chansen att ramla) – men herregud, så mycket bra han gör, 18-åringen. Grattis, Detroit!

Tredje perioden.
Mål:
2–3 (54.37) Theodor Niederbach (Lasu, Johansson)
* Passet i mittzonen av Lasu, avslutet högt av Niederbach – mums. Första målet i höst för Niederbach.

2–4 (57.18) Nicklas Lasu (Söderblom, Niederbach)
* Puckstöld, friläge – och vilka finter, vilka handleder.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN DjurgårdenFrölunda.
Vad: SHL, grundserie.
Var/när: Hovet/15.05.
TV: TV4 (samt cmore.se), 14.30.
Senaste matcherna, Djurgården:
Rögle (h) 1–4
Växjö (b) 2–4
Leksand (h) 1–3
Frölunda:
Färjestad (h) 6–5 (förlängning)
Timrå (h) 3–2
Örebro (h) 4–2

Se matchen med andra:
O’Learys Avenyn.
Boka bord genom att klicka här eller ring 031–7304900.

ANNONS

Så startar Djurgården.
Kedjor:
21 Filip Cederqvist–29 Sebastian Strandberg–10 Niclas Bergfors
20 Marcus Sörensen–24 Ludvig Rensfeldt–55 Linus Videll
82 Paul Carey–67 Peter Holland–49 Rhett Rakhshani
15 Liam Öhgren–28 Oscar Bjerselius–96 Matt Lorito
33 Filiph Engsund
Saknas: Jacob Josefson, Manuel Ågren.

Backar:
42 Ludvig Hedström–8 Linus Arnesson
48 Pontus Johansson–43 Tom Nilsson
13 Rasmus Bengtsson–95 Josef Ingman
6 Calle Odelius
Saknas: Marcus Högström

Målvakt:
89 Niklas Svedberg (59 Mantas Armalis) 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Frölunda.
Kedjor:
9 Jan Mursak–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström–81 Ryan Lasch
21 Karl Henriksson–43 Michael Spacek–51 Mats Rosseli Olsen
25 Elmer Söderblom–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22  Linus Nässén

Saknas: Jacob Nilsson (långtidsskadad).

Backar:
7 Simon Edvinsson–2 Christian Folin
15 Anders Grönlund–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
Saknas: Viktor Ekbom (skadad), Mattias Norlinder (Montreals camp).

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

Inför matchen.

## Märklig storm i ett vattenglas i går, eller så var det bara på de sociala medier som råkar finnas nära mig. Frölunda lånar alltså AIK-backen Eric Norin bara för i eftermiddag (Aftonbladets nyhet i går), detta togs som intäkt för att Göteborgsklubben har a) usel juniorverksamhet, b) inte litar på den, och till och med c) hånar den.
Nog för att man kan ha åsikter om Frölundas juniorer, hur dessa matchas, hur svårt det är att vara ung center med mera – men resonemanget ovan är ju alldeles befängt, i alla fall om man är intresserad av sådant där som … tja, fakta.
Frölundas J20 matchar fredag/lördag/söndag, att rycka (till exempel) Stefan Milosevic för att denne ånyo ska sitta och nöta bänk istället för att spela mycket i J20 – det vore ju direkt korkat. Milosevic, 17 (och de andra juniorerna), behöver spela hockey, inte titta på. Om man får detta till ett hån mot den egna juniorverksamheten, då har man helt enkelt inte orkat tänka.
Dessutom spelar Frölunda redan Simon Edvinsson, 18, som en toppback. jäkla svagt är det kanske inte på juniorsidan.
Däremot kan man undra, och det gjorde jag spontant:
Varför i herrans namn plocka in Norin, det räcker väl med sex backar i en enstaka match, varför livrem och hängslen?
Sedan tänkte jag efter (en del skulle kanske prova det), insåg att vad jag skrev i går fredag, att vare sig Jens Olsson eller Christian Folin tränade, båda är slitna, det finns kanske viss oro för Olssons ljumskar, och då blir det mindre konstigt att Frölunda vill ha en rutinerad allsvensk backup, speciellt som denne ändå bor i Stockholm.
Att rycka en junior från en massa spelade minuter för en sådan uppgift,  jag skriver det igen, det vore ju alldeles galet.
Nå, när laguppställningen nyss släpptes var Norin inte med. Blev inget lån.
– AIK:S beslut, vi respekterar det, deras spelare, berättade Fredrik Sjöström nyss.
Alldeles oavsett, storm i ett vattenglas.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Nicklas Lasu gör comeback efter sin fotskada, intressant att följa hur foten håller för riktig ”action”, så att säga. En värmning, en lätt träning, det är allt Lasu har gjort med laget. Tanken är, sa Roger Rönnberg i går, att gå på 13 forwards, att ge alla speltid. Således lär ni se även Linus Nässén på isen.
Matt Tomkins i målet.

## Djurgården har fyra förluster i rad, är nog lite mentalt stukat, nye tränaren Barry Smith under en viss press, men laget har haft en del av de berömda marginalerna emot. Ledde länge och föll sent borta mot Växjö, hade flera chanser att ta ledningen mot Rögle senast innan Cam Abbotts gäng gjorde tre snabba mål i andra perioden.
Dif är inte dåligt spelmässigt (kika på namnen, inte minst offensivt) men skriker efter en framgång för att bygga mental styrka. Nya anfallare som Peter Holland, Marcus Sörensen och Matt Lorito håller på att spela sig i form, det samma gäller Sebastian Strandberg (god vän med Frölundas Anders Grönlund) efter skada.
Allt annat än en jämt, tuff tillställning på Hovet skulle förvåna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## I klippet nedan kan ni höra mina tankar sedan praxis försvunnit och Gustav Rydahl, till skillnad från Joel Lundqvist, bestraffats med bara två matchers avstängning (i princip tycker jag ju det är för mycket det också, men det är en annan fråga).

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @rakapuckarpunktcom

Klicka här för incidenten med Sam Lofquist, den som jag refererar till i klippet ovan, en ren ”domarknuff”, enormt mycket värre än både Lundqvists och Rydahls. När Lundqvist fick lika många matcher (fem) som Lofquist visade disciplinnämnden att det inte var aktuellt med gradskillnader, fem matcher gällde, oavsett grad av våldsamhet, praxis var satt.
I gjorde DN plötsligt skillnad beroende på hur allvarlig knuffen var, hux flux adjö till praxis. Det var det jag reagerade på.

## Efter den sprakande, häftiga, biljettsäljande föreställningen mot Färjestad fick Frölundas backar en hel del kritik här inne. I onödan, kände jag. Mer en fråga om lite väl offensivt tänk överlag ibland, spelare som ville massor framåt, pucktapp på fel ställen, omställningar emot, med mera. Om man nu ska leta fel i en underbar hockeymatch.
Anders Grönlund, till exempel, fick för mycket skit. Ta 1–2-målet, till exempel, se bilden nedan, här gjorde Grönlund allt rätt, gick bakom mål, tog kampen, väntade på understöd som aldrig kom, missförstånd mellan Max Friberg och Joel Lundqvist, båda – tillsammans med Stefan Elliott – blev pucktittare och glömde bort Linus Johansson.

Sådant händer ibland, har hänt lite för ofta kan jag känna, behöver bli bättre. Men det är alltså inget specifikt ”backproblem.” Låt oss se hur det ser ut i eftermiddag.

## Läste ni om Kalle Henriksson i går?

## Ni vet jag skrivit om det där med Frölundas alla blockade skott, man är fortsatt klar ledare, men nu är tvåan Leksand i alla fall ”bara” 29 efter (147–118), ett tag skilde det ännu mer. Med Viktor Ekbom ljumskskadad har Christian Folin nu tagit ledningen individuellt ,18 mot 15, Simon Edvinsson har också 15 och är trea.
I de senaste matcherna har Frölunda drivit mer spel, haft mer av en ihållande offensiv, än tidigt på säsongen. Det har alla sett med egna ögon, behövs knappast statistik för den saken, men för den som så önskar så vidimeras det av den så kallade ”corsin.”
”Close corsi” (när matcherna är jämna, ett måls skillnad period 1 och 2, lika i tredje), där är Frölunda nu över 50, man är sjua med 50,37. Vad gäller vanlig corsi, där är man åtta med 48,70. I början var ju Roger Rönnbergs gäng sist.

## Till sist, jag fick inte så många svar sist när jag frågade om ni vill ha mina pausuppdateringar som tidigare, uppe i texten – eller som kommentarer. Tror det var fyra som skrev, typ 3–1 till kommentarsfältet. Ändrar inte innan lite fler haft en åsikt. Vad gäller matchanalysen just efter slutsignal, den kommer alltid ligga uppe i texten, just efter den omskrivna ingressen.
Men ska vi kanske säga så här, om jag nu minns …, att jag slänger in paustankarna både här nere i kommentarsfältet och uppe i texten? Då slipper ni som lever er in i matcherna scrolla, de som går in efter match hittar ändå mina funderingar högre upp.
Vad säger ni?

***

 

► Riktigt stark insats på Hovet av Frölunda mot Djurgården (seger 4-2). Detroit gillade säkert vad man såg, två mål av Elmer Söderblom, matchvinnarbaljan av Theodor Niederbach.
► Här min snabba analys. Mer senare på sajten.

 

SNABB ANALYS

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (13.08) Pontus Johansson 5/4 (Holland)
* Matt Tomkins chanslös på skottet från blå, skymd av två spelare. Mats Rosseli Olsen missade en rensning, så fick Dif chansen att sätta upp PP-spelet.

1–1 (15.05) Elmer Söderblom
* Bra av Söderblom redan i egen zon, drev pucken framåt, starkt jobb av Theodor Niederbach i anfallszonen, sedan en enkel söderblomsk backhand som resulterade. Lite billigt, men alla räknas ….

## Rätt stark förstaperiod av Frölunda, tycker jag. Mindre kladdigt i egen zon, man driver upp tempot, vill hela tiden framåt, spelar intensivt, får till flera långa anfall utan att att dra på sig för många omställningar.

Värdefullt att hitta tillbaka in i matchen, bra prestation av Elmer Söderblom när han tog sig in på kassen, även om Niklas Svedberg säkert hade velat ha tillbaka pucken. Elmer har varit mycket involverad.

Djurgårdens 1–0 i PP gillade jag, enkelt skott från blå, men både Filip Cederqvist och Ludvig Rensfeldt skymde Matt Tomkins.

Frölunda rätt nära i sitt PP också.

Hoppingivande förstaperiod, det tror jag Frölundafansen på Hovet känner.

Andra perioden.
Mål:
1–2 (26.22) Elmer Söderblom 5/4 (Lasch, Spacek)
* Variant med Lasch till höger, Söderblom vid vänsterstolpen, läckert Laschpass mellan benen på en motståndare, tom kasse för Söderblom.

2–2 (30.32) Rasmus Bengtsson 4/4 (Rakhshani, Holland)
* Rhett Rakhshanis byte, drog upp allting, först ett jätteläge där Matt Tomkins gjorde en utsökt benparad, sedan serverade Rakhshani Rasmus Bengtsson ett målpass bakom ryggen på Max Friberg.

## Kaliforniens period, detta. Först en underbar PP-variant med Ryan Lasch på ”fel” (höger) sida, pass till Elmer Söderblom som fick tom kasse, sedan kontrade Rhett Rakhshani med ett superstarkt byte där han till slut satte upp Rasmus Bengtsson för 2–2.

Enormt intensiv hockey.

Lagom irriterat, närkamper, det slits och jobbas och tacklas och åks och … helt öppet inför den tredje perioden.

Djurgården med fyra förluster i rad jagar desperat en seger, kedjan med Rakhshani, Peter Holland och Paul Carey imponerar. Det gör även Nicklas Lasus enhet i Frölunda med Elmer Söderblom och Theodor Niederbach.

Matchens räddning: Matt Tomkins på Rakhshani strax före 2–2.

Frölunda fastnar några fler gånger i egen zon nu, får inte riktigt lika många långa anfall – för att Djurgården höjt sin kvalitet.

50/50 vem som vinner den här fajten.

Simon Edvinsson gör ett och annat misstag (som när han gav Marcus Sörensen chansen att ramla) – men herregud, så mycket bra han gör, 18-åringen. Grattis, Detroit!

Tredje perioden.
Mål:
2–3 (54.37) Theodor Niederbach (Lasu, Johansson)
* Passet i mittzonen av Lasu, avslutet högt av Niederbach – mums. Första målet i höst för Niederbach.

2–4 (57.18) Nicklas Lasu (Söderblom, Niederbach)
* Puckstöld, friläge – och vilka finter, vilka handleder.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN DjurgårdenFrölunda.
Vad: SHL, grundserie.
Var/när: Hovet/15.05.
TV: TV4 (samt cmore.se), 14.30.
Senaste matcherna, Djurgården:
Rögle (h) 1–4
Växjö (b) 2–4
Leksand (h) 1–3
Frölunda:
Färjestad (h) 6–5 (förlängning)
Timrå (h) 3–2
Örebro (h) 4–2

Se matchen med andra:
O’Learys Avenyn.
Boka bord genom att klicka här eller ring 031–7304900.

ANNONS

Så startar Djurgården.
Kedjor:
21 Filip Cederqvist–29 Sebastian Strandberg–10 Niclas Bergfors
20 Marcus Sörensen–24 Ludvig Rensfeldt–55 Linus Videll
82 Paul Carey–67 Peter Holland–49 Rhett Rakhshani
15 Liam Öhgren–28 Oscar Bjerselius–96 Matt Lorito
33 Filiph Engsund
Saknas: Jacob Josefson, Manuel Ågren.

Backar:
42 Ludvig Hedström–8 Linus Arnesson
48 Pontus Johansson–43 Tom Nilsson
13 Rasmus Bengtsson–95 Josef Ingman
6 Calle Odelius
Saknas: Marcus Högström

Målvakt:
89 Niklas Svedberg (59 Mantas Armalis) 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Frölunda.
Kedjor:
9 Jan Mursak–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström–81 Ryan Lasch
21 Karl Henriksson–43 Michael Spacek–51 Mats Rosseli Olsen
25 Elmer Söderblom–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22  Linus Nässén

Saknas: Jacob Nilsson (långtidsskadad).

Backar:
7 Simon Edvinsson–2 Christian Folin
15 Anders Grönlund–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
Saknas: Viktor Ekbom (skadad), Mattias Norlinder (Montreals camp).

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

Inför matchen.

## Märklig storm i ett vattenglas i går, eller så var det bara på de sociala medier som råkar finnas nära mig. Frölunda lånar alltså AIK-backen Eric Norin bara för i eftermiddag (Aftonbladets nyhet i går), detta togs som intäkt för att Göteborgsklubben har a) usel juniorverksamhet, b) inte litar på den, och till och med c) hånar den.
Nog för att man kan ha åsikter om Frölundas juniorer, hur dessa matchas, hur svårt det är att vara ung center med mera – men resonemanget ovan är ju alldeles befängt, i alla fall om man är intresserad av sådant där som … tja, fakta.
Frölundas J20 matchar fredag/lördag/söndag, att rycka (till exempel) Stefan Milosevic för att denne ånyo ska sitta och nöta bänk istället för att spela mycket i J20 – det vore ju direkt korkat. Milosevic, 17 (och de andra juniorerna), behöver spela hockey, inte titta på. Om man får detta till ett hån mot den egna juniorverksamheten, då har man helt enkelt inte orkat tänka.
Dessutom spelar Frölunda redan Simon Edvinsson, 18, som en toppback. jäkla svagt är det kanske inte på juniorsidan.
Däremot kan man undra, och det gjorde jag spontant:
Varför i herrans namn plocka in Norin, det räcker väl med sex backar i en enstaka match, varför livrem och hängslen?
Sedan tänkte jag efter (en del skulle kanske prova det), insåg att vad jag skrev i går fredag, att vare sig Jens Olsson eller Christian Folin tränade, båda är slitna, det finns kanske viss oro för Olssons ljumskar, och då blir det mindre konstigt att Frölunda vill ha en rutinerad allsvensk backup, speciellt som denne ändå bor i Stockholm.
Att rycka en junior från en massa spelade minuter för en sådan uppgift,  jag skriver det igen, det vore ju alldeles galet.
Nå, när laguppställningen nyss släpptes var Norin inte med. Blev inget lån.
– AIK:S beslut, vi respekterar det, deras spelare, berättade Fredrik Sjöström nyss.
Alldeles oavsett, storm i ett vattenglas.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Nicklas Lasu gör comeback efter sin fotskada, intressant att följa hur foten håller för riktig ”action”, så att säga. En värmning, en lätt träning, det är allt Lasu har gjort med laget. Tanken är, sa Roger Rönnberg i går, att gå på 13 forwards, att ge alla speltid. Således lär ni se även Linus Nässén på isen.
Matt Tomkins i målet.

## Djurgården har fyra förluster i rad, är nog lite mentalt stukat, nye tränaren Barry Smith under en viss press, men laget har haft en del av de berömda marginalerna emot. Ledde länge och föll sent borta mot Växjö, hade flera chanser att ta ledningen mot Rögle senast innan Cam Abbotts gäng gjorde tre snabba mål i andra perioden.
Dif är inte dåligt spelmässigt (kika på namnen, inte minst offensivt) men skriker efter en framgång för att bygga mental styrka. Nya anfallare som Peter Holland, Marcus Sörensen och Matt Lorito håller på att spela sig i form, det samma gäller Sebastian Strandberg (god vän med Frölundas Anders Grönlund) efter skada.
Allt annat än en jämt, tuff tillställning på Hovet skulle förvåna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## I klippet nedan kan ni höra mina tankar sedan praxis försvunnit och Gustav Rydahl, till skillnad från Joel Lundqvist, bestraffats med bara två matchers avstängning (i princip tycker jag ju det är för mycket det också, men det är en annan fråga).

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @rakapuckarpunktcom

Klicka här för incidenten med Sam Lofquist, den som jag refererar till i klippet ovan, en ren ”domarknuff”, enormt mycket värre än både Lundqvists och Rydahls. När Lundqvist fick lika många matcher (fem) som Lofquist visade disciplinnämnden att det inte var aktuellt med gradskillnader, fem matcher gällde, oavsett grad av våldsamhet, praxis var satt.
I gjorde DN plötsligt skillnad beroende på hur allvarlig knuffen var, hux flux adjö till praxis. Det var det jag reagerade på.

## Efter den sprakande, häftiga, biljettsäljande föreställningen mot Färjestad fick Frölundas backar en hel del kritik här inne. I onödan, kände jag. Mer en fråga om lite väl offensivt tänk överlag ibland, spelare som ville massor framåt, pucktapp på fel ställen, omställningar emot, med mera. Om man nu ska leta fel i en underbar hockeymatch.
Anders Grönlund, till exempel, fick för mycket skit. Ta 1–2-målet, till exempel, se bilden nedan, här gjorde Grönlund allt rätt, gick bakom mål, tog kampen, väntade på understöd som aldrig kom, missförstånd mellan Max Friberg och Joel Lundqvist, båda – tillsammans med Stefan Elliott – blev pucktittare och glömde bort Linus Johansson.

Sådant händer ibland, har hänt lite för ofta kan jag känna, behöver bli bättre. Men det är alltså inget specifikt ”backproblem.” Låt oss se hur det ser ut i eftermiddag.

## Läste ni om Kalle Henriksson i går?

## Ni vet jag skrivit om det där med Frölundas alla blockade skott, man är fortsatt klar ledare, men nu är tvåan Leksand i alla fall ”bara” 29 efter (147–118), ett tag skilde det ännu mer. Med Viktor Ekbom ljumskskadad har Christian Folin nu tagit ledningen individuellt ,18 mot 15, Simon Edvinsson har också 15 och är trea.
I de senaste matcherna har Frölunda drivit mer spel, haft mer av en ihållande offensiv, än tidigt på säsongen. Det har alla sett med egna ögon, behövs knappast statistik för den saken, men för den som så önskar så vidimeras det av den så kallade ”corsin.”
”Close corsi” (när matcherna är jämna, ett måls skillnad period 1 och 2, lika i tredje), där är Frölunda nu över 50, man är sjua med 50,37. Vad gäller vanlig corsi, där är man åtta med 48,70. I början var ju Roger Rönnbergs gäng sist.

## Till sist, jag fick inte så många svar sist när jag frågade om ni vill ha mina pausuppdateringar som tidigare, uppe i texten – eller som kommentarer. Tror det var fyra som skrev, typ 3–1 till kommentarsfältet. Ändrar inte innan lite fler haft en åsikt. Vad gäller matchanalysen just efter slutsignal, den kommer alltid ligga uppe i texten, just efter den omskrivna ingressen.
Men ska vi kanske säga så här, om jag nu minns …, att jag slänger in paustankarna både här nere i kommentarsfältet och uppe i texten? Då slipper ni som lever er in i matcherna scrolla, de som går in efter match hittar ändå mina funderingar högre upp.
Vad säger ni?

***

 

► Riktigt stark insats på Hovet av Frölunda mot Djurgården (seger 4-2). Detroit gillade säkert vad man såg, två mål av Elmer Söderblom, matchvinnarbaljan av Theodor Niederbach.
► Här min snabba analys. Mer senare på sajten.

 

SNABB ANALYS

 

Så var matchen

Första perioden
Mål:
1–0 (13.08) Pontus Johansson 5/4 (Holland)
* Matt Tomkins chanslös på skottet från blå, skymd av två spelare. Mats Rosseli Olsen missade en rensning, så fick Dif chansen att sätta upp PP-spelet.

1–1 (15.05) Elmer Söderblom
* Bra av Söderblom redan i egen zon, drev pucken framåt, starkt jobb av Theodor Niederbach i anfallszonen, sedan en enkel söderblomsk backhand som resulterade. Lite billigt, men alla räknas ….

## Rätt stark förstaperiod av Frölunda, tycker jag. Mindre kladdigt i egen zon, man driver upp tempot, vill hela tiden framåt, spelar intensivt, får till flera långa anfall utan att att dra på sig för många omställningar.

Värdefullt att hitta tillbaka in i matchen, bra prestation av Elmer Söderblom när han tog sig in på kassen, även om Niklas Svedberg säkert hade velat ha tillbaka pucken. Elmer har varit mycket involverad.

Djurgårdens 1–0 i PP gillade jag, enkelt skott från blå, men både Filip Cederqvist och Ludvig Rensfeldt skymde Matt Tomkins.

Frölunda rätt nära i sitt PP också.

Hoppingivande förstaperiod, det tror jag Frölundafansen på Hovet känner.

Andra perioden.
Mål:
1–2 (26.22) Elmer Söderblom 5/4 (Lasch, Spacek)
* Variant med Lasch till höger, Söderblom vid vänsterstolpen, läckert Laschpass mellan benen på en motståndare, tom kasse för Söderblom.

2–2 (30.32) Rasmus Bengtsson 4/4 (Rakhshani, Holland)
* Rhett Rakhshanis byte, drog upp allting, först ett jätteläge där Matt Tomkins gjorde en utsökt benparad, sedan serverade Rakhshani Rasmus Bengtsson ett målpass bakom ryggen på Max Friberg.

## Kaliforniens period, detta. Först en underbar PP-variant med Ryan Lasch på ”fel” (höger) sida, pass till Elmer Söderblom som fick tom kasse, sedan kontrade Rhett Rakhshani med ett superstarkt byte där han till slut satte upp Rasmus Bengtsson för 2–2.

Enormt intensiv hockey.

Lagom irriterat, närkamper, det slits och jobbas och tacklas och åks och … helt öppet inför den tredje perioden.

Djurgården med fyra förluster i rad jagar desperat en seger, kedjan med Rakhshani, Peter Holland och Paul Carey imponerar. Det gör även Nicklas Lasus enhet i Frölunda med Elmer Söderblom och Theodor Niederbach.

Matchens räddning: Matt Tomkins på Rakhshani strax före 2–2.

Frölunda fastnar några fler gånger i egen zon nu, får inte riktigt lika många långa anfall – för att Djurgården höjt sin kvalitet.

50/50 vem som vinner den här fajten.

Simon Edvinsson gör ett och annat misstag (som när han gav Marcus Sörensen chansen att ramla) – men herregud, så mycket bra han gör, 18-åringen. Grattis, Detroit!

Tredje perioden.
Mål:
2–3 (54.37) Theodor Niederbach (Lasu, Johansson)
* Passet i mittzonen av Lasu, avslutet högt av Niederbach – mums. Första målet i höst för Niederbach.

2–4 (57.18) Nicklas Lasu (Söderblom, Niederbach)
* Puckstöld, friläge – och vilka finter, vilka handleder.

 

***

FAKTA INFÖR MATCHEN DjurgårdenFrölunda.
Vad: SHL, grundserie.
Var/när: Hovet/15.05.
TV: TV4 (samt cmore.se), 14.30.
Senaste matcherna, Djurgården:
Rögle (h) 1–4
Växjö (b) 2–4
Leksand (h) 1–3
Frölunda:
Färjestad (h) 6–5 (förlängning)
Timrå (h) 3–2
Örebro (h) 4–2

Se matchen med andra:
O’Learys Avenyn.
Boka bord genom att klicka här eller ring 031–7304900.

ANNONS

Så startar Djurgården.
Kedjor:
21 Filip Cederqvist–29 Sebastian Strandberg–10 Niclas Bergfors
20 Marcus Sörensen–24 Ludvig Rensfeldt–55 Linus Videll
82 Paul Carey–67 Peter Holland–49 Rhett Rakhshani
15 Liam Öhgren–28 Oscar Bjerselius–96 Matt Lorito
33 Filiph Engsund
Saknas: Jacob Josefson, Manuel Ågren.

Backar:
42 Ludvig Hedström–8 Linus Arnesson
48 Pontus Johansson–43 Tom Nilsson
13 Rasmus Bengtsson–95 Josef Ingman
6 Calle Odelius
Saknas: Marcus Högström

Målvakt:
89 Niklas Svedberg (59 Mantas Armalis) 

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Frölunda.
Kedjor:
9 Jan Mursak–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
72 Patrik Carlsson–28 Johan Sundström–81 Ryan Lasch
21 Karl Henriksson–43 Michael Spacek–51 Mats Rosseli Olsen
25 Elmer Söderblom–31 Nicklas Lasu–27 Theodor Niederbach
22  Linus Nässén

Saknas: Jacob Nilsson (långtidsskadad).

Backar:
7 Simon Edvinsson–2 Christian Folin
15 Anders Grönlund–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
Saknas: Viktor Ekbom (skadad), Mattias Norlinder (Montreals camp).

Målvakter:
90 Matt Tomkins (41 Niklas Rubin)

Inför matchen.

## Märklig storm i ett vattenglas i går, eller så var det bara på de sociala medier som råkar finnas nära mig. Frölunda lånar alltså AIK-backen Eric Norin bara för i eftermiddag (Aftonbladets nyhet i går), detta togs som intäkt för att Göteborgsklubben har a) usel juniorverksamhet, b) inte litar på den, och till och med c) hånar den.
Nog för att man kan ha åsikter om Frölundas juniorer, hur dessa matchas, hur svårt det är att vara ung center med mera – men resonemanget ovan är ju alldeles befängt, i alla fall om man är intresserad av sådant där som … tja, fakta.
Frölundas J20 matchar fredag/lördag/söndag, att rycka (till exempel) Stefan Milosevic för att denne ånyo ska sitta och nöta bänk istället för att spela mycket i J20 – det vore ju direkt korkat. Milosevic, 17 (och de andra juniorerna), behöver spela hockey, inte titta på. Om man får detta till ett hån mot den egna juniorverksamheten, då har man helt enkelt inte orkat tänka.
Dessutom spelar Frölunda redan Simon Edvinsson, 18, som en toppback. jäkla svagt är det kanske inte på juniorsidan.
Däremot kan man undra, och det gjorde jag spontant:
Varför i herrans namn plocka in Norin, det räcker väl med sex backar i en enstaka match, varför livrem och hängslen?
Sedan tänkte jag efter (en del skulle kanske prova det), insåg att vad jag skrev i går fredag, att vare sig Jens Olsson eller Christian Folin tränade, båda är slitna, det finns kanske viss oro för Olssons ljumskar, och då blir det mindre konstigt att Frölunda vill ha en rutinerad allsvensk backup, speciellt som denne ändå bor i Stockholm.
Att rycka en junior från en massa spelade minuter för en sådan uppgift,  jag skriver det igen, det vore ju alldeles galet.
Nå, när laguppställningen nyss släpptes var Norin inte med. Blev inget lån.
– AIK:S beslut, vi respekterar det, deras spelare, berättade Fredrik Sjöström nyss.
Alldeles oavsett, storm i ett vattenglas.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

## Nicklas Lasu gör comeback efter sin fotskada, intressant att följa hur foten håller för riktig ”action”, så att säga. En värmning, en lätt träning, det är allt Lasu har gjort med laget. Tanken är, sa Roger Rönnberg i går, att gå på 13 forwards, att ge alla speltid. Således lär ni se även Linus Nässén på isen.
Matt Tomkins i målet.

## Djurgården har fyra förluster i rad, är nog lite mentalt stukat, nye tränaren Barry Smith under en viss press, men laget har haft en del av de berömda marginalerna emot. Ledde länge och föll sent borta mot Växjö, hade flera chanser att ta ledningen mot Rögle senast innan Cam Abbotts gäng gjorde tre snabba mål i andra perioden.
Dif är inte dåligt spelmässigt (kika på namnen, inte minst offensivt) men skriker efter en framgång för att bygga mental styrka. Nya anfallare som Peter Holland, Marcus Sörensen och Matt Lorito håller på att spela sig i form, det samma gäller Sebastian Strandberg (god vän med Frölundas Anders Grönlund) efter skada.
Allt annat än en jämt, tuff tillställning på Hovet skulle förvåna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

## I klippet nedan kan ni höra mina tankar sedan praxis försvunnit och Gustav Rydahl, till skillnad från Joel Lundqvist, bestraffats med bara två matchers avstängning (i princip tycker jag ju det är för mycket det också, men det är en annan fråga).

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @rakapuckarpunktcom

Klicka här för incidenten med Sam Lofquist, den som jag refererar till i klippet ovan, en ren ”domarknuff”, enormt mycket värre än både Lundqvists och Rydahls. När Lundqvist fick lika många matcher (fem) som Lofquist visade disciplinnämnden att det inte var aktuellt med gradskillnader, fem matcher gällde, oavsett grad av våldsamhet, praxis var satt.
I gjorde DN plötsligt skillnad beroende på hur allvarlig knuffen var, hux flux adjö till praxis. Det var det jag reagerade på.

## Efter den sprakande, häftiga, biljettsäljande föreställningen mot Färjestad fick Frölundas backar en hel del kritik här inne. I onödan, kände jag. Mer en fråga om lite väl offensivt tänk överlag ibland, spelare som ville massor framåt, pucktapp på fel ställen, omställningar emot, med mera. Om man nu ska leta fel i en underbar hockeymatch.
Anders Grönlund, till exempel, fick för mycket skit. Ta 1–2-målet, till exempel, se bilden nedan, här gjorde Grönlund allt rätt, gick bakom mål, tog kampen, väntade på understöd som aldrig kom, missförstånd mellan Max Friberg och Joel Lundqvist, båda – tillsammans med Stefan Elliott – blev pucktittare och glömde bort Linus Johansson.

Sådant händer ibland, har hänt lite för ofta kan jag känna, behöver bli bättre. Men det är alltså inget specifikt ”backproblem.” Låt oss se hur det ser ut i eftermiddag.

## Läste ni om Kalle Henriksson i går?

## Ni vet jag skrivit om det där med Frölundas alla blockade skott, man är fortsatt klar ledare, men nu är tvåan Leksand i alla fall ”bara” 29 efter (147–118), ett tag skilde det ännu mer. Med Viktor Ekbom ljumskskadad har Christian Folin nu tagit ledningen individuellt ,18 mot 15, Simon Edvinsson har också 15 och är trea.
I de senaste matcherna har Frölunda drivit mer spel, haft mer av en ihållande offensiv, än tidigt på säsongen. Det har alla sett med egna ögon, behövs knappast statistik för den saken, men för den som så önskar så vidimeras det av den så kallade ”corsin.”
”Close corsi” (när matcherna är jämna, ett måls skillnad period 1 och 2, lika i tredje), där är Frölunda nu över 50, man är sjua med 50,37. Vad gäller vanlig corsi, där är man åtta med 48,70. I början var ju Roger Rönnbergs gäng sist.

## Till sist, jag fick inte så många svar sist när jag frågade om ni vill ha mina pausuppdateringar som tidigare, uppe i texten – eller som kommentarer. Tror det var fyra som skrev, typ 3–1 till kommentarsfältet. Ändrar inte innan lite fler haft en åsikt. Vad gäller matchanalysen just efter slutsignal, den kommer alltid ligga uppe i texten, just efter den omskrivna ingressen.
Men ska vi kanske säga så här, om jag nu minns …, att jag slänger in paustankarna både här nere i kommentarsfältet och uppe i texten? Då slipper ni som lever er in i matcherna scrolla, de som går in efter match hittar ändå mina funderingar högre upp.
Vad säger ni?

***

 

243 Kommentarer

 1. Grönlund med Elliiot igen, hemsk kombination.
  Säkerhetsrisker i egen zon, märkligt att Frölunda har sånt stort tålamod med Elliiot.
  Är dom verkligen nöjda med hans prestation?
  Ja är svaret ja då kan kravbilden inte vara hög i Frölunda.

  • Kravbilden är hög, men problemet är att man inte vill sparka spelare, utan fortsätter alltid kontraktet ut. Verkar som att det blir en felaktig stämpel på föreningen då om man gör sig av med spelare som inte presterat som önskat. I många fall är det bra att gå skilda vägar, både för spelaren och klubben. Fungerar det inte, då finns andra lösningar att ta till. Sedan är tålamod något som går till överdrift emellanåt..

 2. Fattar inte hur Djurgården vill spela. Studsar puckar rätt kan de vinna. Men de kan inte ha en dålig dag och vinna genom ett tydligt system att falla tillbaka på. Linköping och Djurgården, Timrå är de som är klart svagast.

 3. Att splittra juniorkedjan är total katastrof. De spelar bättre och bättre för varje match och har potential att vara en ledande formation i slutet av säsongen. Nu skall Lasu in där- Lasu har inte direkt varit tongivande. Ett pinsamt och katastrofalt beslut.

 4. Jag ser gärna att paus analysen hamnar högst upp i texten. Det blir ju en hel del scrollande ändå när man läser inläggen.

  Tror tyvärr risken att DN skulle slå Joel en signal och be om ursäkt är mindre än att vi i morgon vaknar till nyheten att Nord Korea nu blir en demokrati och allmänna fria val sker redan f.o.m måndag.

  Mycket bra text som vanligt Henrik.

 5. Tragiskt att ta in Lasu just för att det är Lasu, RRs favorit. Har varit rent svag och VF har gått bättre utan honom. Låt Juniorerna fortsätta…

  • Håller med, ibland blir det väldigt många kommentarer på en match. Vill också gärna ha dem samlade i texten som hittills.

 6. Henrik Leman:
  Jag förstår på fullaste allvar inte hur du kan försvara Anders Grönlund hela tiden?

  Att påstå att vi ”letar fel” i en hockeymatch som Frölunda vinner med 6-5 är också ett märkligt uttryck?
  Tyckte du själv att Frölunda såg bra ut i någon annan del än offensiven?

  För att återgå till din bild med Grönlund bakom mål för den sig heller inte rättvis på något sätt, du har verkligen lyckats pausa klippet i rätt ögonblick.
  Jag satt och kollade specifikt på denna situation säger ett 10-tal gånger efter matchen i rullande form, där ser du VÄLDIGT tydligt att Grönlund inte lyckas med vad han försöker göra, låsa pucken.

  Han stod inte och väntade på understöd, denna situationen gick väldigt fort och Grönlund är upprinnelsen till detta mål.

  Finns inget att försvara här.

  Vänlig hälsning

  • Hela tiden? Nu förstår jag inte. Men här gör han inte fel, sedan hade han givetvis velat låsa pucken, han vann inte duellen så till vida, man lyckas inte alltid, på så vis kan man ju kritisera honom, men målet är inte hans. Försvarsspelet är ju så att en spelare ska kunna torska en duell, en puck ska kunna studsa fel, det ska ändå finnas ett lager som täcker upp, så att säga. Här är det 12 + 20 som inte kommer överens om vem som ska ge understöd, alla stirrar puck, även Elliott, alla dessa tre har långt större skuld till baklängesmålet (om nu sådan ska letas efter) än vad Grönlund har. Sedan behöver du absolut inte gilla Grönlund eller tycka han är bra, verkligen inte, men just vad gäller det här målet är det som jag skriver.
   Ha en go matchlördag nu. 🙂

   • Då ber jag dig titta på reprisen både en och två gånger till, för här har du fel:)

    Att han ens väljer alternativet att försöka låsa den är helt fel från början.

    Just vad gäller det här målet är det som jag skriver.

    Tack och detsamma till dig H.L

    • Igen: det går att hävda att det hade varit bättre att inte låsa, men nu följde AG lagets spelplan, övriga i laget ej så. Tror du mig inte får du ta diskussionen med Rönnberg & Co, jag hade den i går, just för att jag var nyfiken på vem som skulle göra vad här. Så nej, jag har inte fel här.
     Sedan menar jag inte alls att måla upp Grönlund som världens bäste, mest ofelbare back, inte det diskussionen gäller.
     Bara så vi är överens. 🙂
     Må gott.

 7. S.k namncoachning är ju en välkänd brist hos RR. Man skall inte laga det som inte är trasigt. Finns ju ingen som helst anledning att bryta den kedjan. Lär knappast bli bättre genom att stoppa in Lasu där, som varit direkt svag hittills. Fegt, Rönnberg.

 8. Helt rätt att låta juniorerna spela juniorhockey i helgen. Inget snack.

  Men däremot

  Att låna in en back från AIK.
  Det borde vara ”dödsstraff” för den åtgärden.
  Ett hån mot alla Frölundafans. Vem f-n tänker jubla åt en AIK-spelare.

  Frölunda har Daniel Torgersson utlånad till just AIK. Varför tar man inte in honom till denna match ? Är ju frölundaspelare som kan frölundas spelsystem. Är han skadad kanske ?

  • Alla som håller på Frölunda lär nog jubla om Norin gör mål?

   Jublade du inte när Jens Olsson gjorde mål mot Färjestad tex?
   Förstår inte alls hur du tänker….

   Daniel Torgerssons är forward, Norin är back, därav anledningen.
   Forwards har vi gått om just nu.

    • Tack AIK.
     EN LÄTTNAD FÖR ETT ÄKTA FRÖLUNDAHJÄRTA.
     ALDRIG EN AIK-SPELARE PÅ LÅN I FRÖLUNDAS DRESS.

   • När det är en back dem ville/behövde låna in, make sanse haha!
    Dina inlägg är underhållande Göran, fortsätt så!

    Med ditt tankesätt kan Frölunda aldrig låna in spelare vid skada

 9. Vet inte hur man skall lösa uppdateringstext om matchen på bästa sätt. Läser inte dessa kommentarer längre då det är en enda stor röra att hitta rätt. Möjligen göra en separat tråd?

 10. Perioduppdateringar uppe i texten är alldeles utmärkt.
  Då slipper man också leta ibland alla negativisters kommentarer och deras outsinliga hets mot enstaka hackkycklingar.
  Tack för bra text igen Henrik!

  • Precis, slipper man läsa om tjuriga femåringar som lipar om att någon ”snott” deras alias också. Win-win.

 11. Läser inte pausuppdateringar. Möjligen samman fattning efter matchen ibland om jag inte sett något av matchen. Generellt sätter uppdateringar högst upp sidan under rubriken om de ska gå att hitta.

 12. Vi möter Djurgården, ett lag med negativ trend, vilket garanterar en förlust. Alla lag vänder sina dåliga trender mot oss.

  #15 och 16 tillsammans…inte ett rätt i markeringsspelet!

 13. Det blir som vanligt, uppdateringar i pauser där uppe i texten, dock försöker jag skriva här när jag lagt ut dem.
  Tusen tack för input!

 14. La till i texten: AIK ville alltså inte låna ut Eric Norin till Frölunda i dag, därför blev det inget av säkerhetsåtgärden.

 15. Kör hårt Frölunda! Känns som att backsidan behövs förstärkas ganska snart med mycket halvskador på många backar. Eller vad tycker ni?

 16. Frölundas feghet angående Elliiot kommer att kosta många baklänges mål. Elliiot har 3 poäng på 8 matcher. För lite för en back som skall vara ledande back. Nej en flopp av Sjöström.

 17. Gällande Grönlund så visst, han lyckades inte med sin avsikt att låsa pucken bakom mål och andra gjorde inte sitt jobb vilket resulterade i mål.
  Bryter man ut situationen till bara den så är det väl inte fullt ut Grönlunds fel.
  Grejen är dock att det finns ett mönster här, Grönlund är betänkligt svag i kampsituationer i egen zon. Liknande hände mot Timrå t.e.x, Grönlund (och Elliot) förlorar enkelt kamp vid sargen, pass in i banan och mål för motståndarna.

 18. Uppdatering längst upp funkar riktigt bra. Ligger Frölunda under i matchen är det ingen större del att läsa kommentarerna. / Claes

 19. Vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Först gå ut med detta officiellt för att därefter 20 timmar senare ta tillbaka vad man lovat….Förstår att de tänker skaderisk på en av sina bästa backar men, det visste de väl även 20 timmar tidigare…? Dåligt! Det hade varit kul att se honom idag…han är bättre än hälften av vår backuppsättning. Visst, spelsystem osv kanske hade blivit svårt för honom men det har ju även våra nuvarande backar….

 20. Nässén 13:e.
  Rimligt. Gillar killen, krigar och kämpar men lite Mustonen/MRO light. Kommer för sällan fram i farliga lägen, skapar inte åt andra. Lite för uddlös men hoppas att han kan ta steg över tid.
  Han är inte draftad så lär bli kvar ett tag om Frölunda vill.

 21. Vill se Folin proppa Nilsson. Då får han känna på hur en tackling ska kännas. Han är stenhård Folin.

 22. Såg nyss att Rögle kickar Robert Lantosi som haft en ting start. Vilken handlingskraft av Abbott! Inget dalt där.
  Linköping nästa.
  ”Pajen”, SHL:s svagaste sportchef, plockar in…

 23. Får domaren assist på Djurgårdens 1-0?

  Att personer som inte kan stå emot en publik som buar kan få bli domare på elitnivå. Man ser hur han febrilt letar en utvisning för bortalaget och tar en för vad då? Att Grönlund nuddar blå spelare med handsken?

 24. Gött Söderblom.
  Men märkligt, Lasch är tydligen fritt fram att haka hur mycket som helst.
  Domarna veka av publiktrycket

 25. Elmer tar kliv.
  Visst, turmål, men några i det här laget gör inte ens sådana.
  Lägg hellre pengar på en back än en Jacob Nilsson-ersättare (om vi ska välja).

  • Det är som det är andra regler när Lasch är i anfallszon. Jämför det Grönlund åkte för jämfört med vad Lasch utsätts för

 26. Ja Grönlund är inte den bästa backen.
  Men för pengarna är han faktiskt ganska bra. Lojal, klagar säkert inte på sina minuter eller plats i hierarkin. Kan mer förstå kritiken med Elliot som inte är någon ”bang for the buck” alls.

  Kul att se Edvinsson och att Elmer fick göra mål.
  Som detroitfan känns det lovande!

  • Tröttsamt med snacket att Grönlund är så bra ”sett till vad han tjänar”. Likväl tar han ju upp en plats i truppen, samtidigt som han knappast tjänar så lite som 30.000 i månaden.

   • Grönlund tar en klantig tvåa. Igen. Och de gör mål. Grönlund är för dålig. Även om han är billig.

 27. De unga gör mål. Frölunda måate våga ge de mer istid i fem mot fem. Frölunda ser annars bra ut spelmässigt.

  • Finns det något lag i SHL som tittar så mycket på puckföraren som vi…Ser ut som 4 fågelholkar som står still och glor…!!!!

 28. Kan vi aldrig få båda delarna, som behövs. Alltså, bra offensivt och bra defensivt. Nu är det antingen eller, flera säsonger i rad.

 29. Vi har absolut inget försvarsspel alls…Helt rent framför egen kasse. Fy fan, för att vara målvakt i Frölunda

  • Vi tjuvar hela tiden, vill framåt och spela offensivt. Då blir det heta chanser bakåt. För svagt.

 30. Ja. Vill inte göra jobbet som krävs där utan vill framåt och spela offensivt. Väldigt tydligt när backarna är uppe vid egen blå och ingen tar markering framför mål.

 31. Hoppas vi kan komma tillbaka i tredje. Vi är ju sjukt mycket bättre än dif när vi fokuserar på rätt saker.

  • Han lirar tyvärr med Joel. Begriper inte vad Joel har i den linan att göra, sätt in nån som kan åka skridskor.

 32. Disciplinnämnden måste ta en titt på Peter Holland i Djurgården. Slashar Folin i ansiktet för att ge igen följt av en crosschecking i ryggslutet.

  Spelar ingen roll att det inte tog illa och var rätt lös, han slår medvetet klubban i ansiktet på Folin.

  • Finns inte på kartan att Disciplinnämnden skulle granska en Djurgårds spelare.
   Stockholms maffian DN.

 33. De är faktiskt Pehr Claesson som dömer, ni kan inte förvänta er något, utan tvekan sämsta domaren i SHL, riktigt jävla dålig.

 34. Sörensson kastar sig gång på gång. Riktigt pinsamt att se. Sitter på rad 5 och närheten till filmningarna gör det hela smärtsamt uppenbart. Borde komma en tvåa för diving snart för att stävja det här jävulskapet med filmningar.

 35. Domarna är alltid bra. Mer tveksam till backar nr 2 o 7. Blandar högt o lågt, inne på båda bakåtmålen idag o minst 3 mot FBK. Säkert Grönlunds fel

 36. Flera som behöver upp ett steg! Kom igen nu i sista, jobbig hockey att spela idag! Djurgården är inte bra men spelar överlevnadshockey

 37. Tragisk Sörensson, slänger sig och dyker om vartannat, fan gå o klipp dig så du ser ut som folk o inte som en pissluffare med Skinnarviksparken som hemvist

 38. Fan vad dom blundar blindbockarna, dom klänger o hakar. Ge mig fan på att vi får en billig i slutet ist

 39. Så jävla uppenbart att domarna har inga Frölunda sympatier direkt.
  Djurgården får ju grisa helt ostraffat.

 40. Söderblom dominerar idag och har konstant en ryggsäck på sig men domarna vägrar ta uppenbara utvisningar.

 41. Detta måste vara detta domarparets sista match dom gör u shl denna säsong? Så dåliga är inte ens de randiga i division 4

 42. Nån som skrev i en annan tråd. Frölundas yngre talanger kan bli oerhört värdefulla i år. Flera som kan växa ut till matchvinnare under den här säsongen.

 43. Niederbach och Söderblom har förtjänat fast plats båda två – de har brejkat totalt. Söderblom måste matchas in i pp1.
  Oerhört kul att se söderblom tagit ”revansch”, oerhörd pondus nu.
  Kul!

 44. Härligt med seger över 08 laget.
  Men dagens domare borde aldrig mer få döma shl hockey. Gigantisk hemmafavör från domarnas sida. Marcus Sörenssen, djurgårdens Shinnimin. Äckligt att se fuskaren

 45. Håller med Petter, det öron ha spelare som spelar bra bland forwards just nu.. Gött att lasu fick visa vad han kan med tanke på hans långa frånvaro. Spacek, rosse och Kalle bra igen. Ja, mycket som är bra. Låter säkert konstigt men jag visste att vi skulle vinna med 4-2. Denna match har jag sett innan…😀😀

 46. Tänk er ett säkert försvarsspel med de offensiva spelet. Då skulle det vara som 2016 igen……

  • I perioder spelar vi bra defensivt, som i period 3. Men det finns tillfällen då vi nästan glömmer bort försvarsspelet och vill nästan enbart spela offensivt. Det är också då vi släpper till bakåt och lite ”bjuder” motståndarna på mål. Det behöver vi få till, så att vi kan vinna matcher med typ 2-0, 2-1, 3-1 om det skulle behövas.

   • Det är när backarna får hybris o är längst fram, sen blir de kontring och det blir livsfarlig direkt. Detta måste verkligen bort!!

 47. Otroligt bra idag! Byt Nässén mot Roselli i kedjorna och släng in en bra back så ser det läskigt bra ut!

  • Varför bort med rosse? Han gör det bra i den kedjan. Han låter ju Kalle och Spacek glänsa genom att jobba hårt och ta ansvar bakåt.

    • Ja äntligen två som sitter där utan att verka ha större sympatier för vissa specifika lag!
     Hade ju inte varit superförvånad om dom kastat in Kronvall, Wikegård i studion och Petter på isen! Kanske Arto som lite comeback bara för en kväll också!

 48. Veronneau är så sanslöst bra alltså!! Börjat helt fantatiskt i Leksand och öser in mål.
  Hatten av att Oskarshamn hitta den spelaren, imponerande!!

 49. Riktigt bra match idag! Frölunda imponerar! Lag brukar ju bryta trender mot oss och eftersom vi hade 4 raka segrar och Djurgården 4 raka förluster så kändes det självklart med en förlust idag, men Frölunda är för bra just nu. Intressant att se om Rönnberg fortsätter köra 50/50 på målvakterna framöver när vi nu börjar se att Tomkins är betydligt bättre än Rubin. På nästan 94 % är Tomkins nu 3a i målvaktsligan medans Rubin med sina 86 % är bland dom sista…

  • Instämmer!! Helt annat lugn i försvaret när Tomkins står sån otrolig skillnad!!
   Han skapar sån lugn med sitt målvaktspel, stor men otroligt smidig och snabb målvakt!!

 50. Förbannelsen är bruten, äntligen!
  Lag med dålig trend brukar alltid bryta den mot oss, det är sedan gammalt. Nu är det över, förhoppningsvis.

 51. Nån som tror att Sörensen kommer att åka dit för sin filmning idag? Eller kommer han utnyttja sitt frikort?

  • Aldrig. Han är fridlyst. En storstjärna som spelat i NHL, vet du. Skulle komma hem och dominera i SHL 🙂

 52. Nej Sören kommer garanterat undan, han spelar ju i Djurgården. Då går man säker från påföljder.

 53. Missade matchen och var övertygad att det skulle bli förlust.
  Kul när man får överraskas. Elmer 3 poäng och Tomkins återigen tät gläder mycket. Kan bli bra detta!

 54. Jag föredrar att de hamnar längst upp i texten.
  Lättare för mig att hänga med då med dina uppdateringar. Uppskattar den tid du lägger för detta.

 55. Elmer for President!
  Faktiskt hela laget som var bra idag.
  Fantastiskt kul att se ungdom efter ungdom blomma ut!
  Lasu’s ungdomskedja! WoW

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt