Det har aldrig varit så här svårt, men häng med – nu snackar vi SHL 23/24

Det har aldrig varit så här svårt, men häng med – nu snackar vi SHL 23/24

Det har aldrig varit så här svårt, men häng med – nu snackar vi SHL 23/24

Det har aldrig varit så här svårt, men häng med – nu snackar vi SHL 23/24

► Vi närmar oss SHL-premiären (14/9) med stormsteg.
► Häng med och se vad jag tror och tycker om lagen.

SHL 23/24 – hopplöst att försöka förutspå. I texten nedan ändå ett antal tecken om Henrik Tömmernes Frölunda, Linus Omarks Luleå och de andra lagen. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdumpar)

Det har aldrig – aldrig! – varit så svårt att spekulera i hur SHL-säsongen ska utvecklas.
Jag sitter som ett jäkla frågetecken. Nyfiken som ett barn på julafton – men utan en aning om något.
Dock lovar jag en massa SHL-snack och en framgissad tabell om ni läser vidare.

JAG VET ATT det är klyschvarning de luxe på detta, men klyschor har blivit sådana av en anledning, just för att de till viss del, eller stora delar, berättar om sanningen.

Här har ni en som stämmer fullt ut om SHL:
”Jämnare än någonsin.”

Så många lag ser bra ut, så många lag kan – om man får till det – vinna många matcher.

Inte bara blir ligan jämnare och jämnare eftersom alla klubbar får samma maffiga C More-peng (ska vi skriva TV4-peng nu?), den blir också kvalitativt starkare. Bara att titta på hemvändare som Linus Omark, Henrik Tömmernes och Simon Ryfors. Jag delar fullt ut Skellefteåtränaren Robert Ohlssons åsikt: ”Ligan är bättre den här säsongen än tidigare.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Tre saker innan vi går vidare.

1. Det går inte att seriöst tippa en liga där lagen kan fylla på sina trupper fram till 15/2.

2. Det går inte att seriöst dra slutsatser på basis av försäsongsmatcher, tankar och åsikter måste ha betydligt djupare botten än så.

3. Hur det ska gå i slutspelet, vilket lag som ska ta guld, sådant är förstås inte ens uppe på bordet så här års. Handlar enkom om att fundera över hur lagen ska positionera sig, placera sig.

Här nedan lagen i de kategorier jag delat in dem i (utan inbördes ordning). Massor med skador kan givetvis förändra saker, jag utgår dock från något slags normalitet. Som alltid – tack till eliteprospects.com.

A. MÅSTE BARA BLI BRA – SKA VARA TOPP 6
Växjö
Rögle
Färjestad

B. KAN BLI RIKTIGT BRA – ALLTSÅ TOPPLAG
Frölunda
Örebro
Oskarshamn
Timrå
Skellefteå
Luleå

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

C. EGEN RUBRIK – LIGANS ENIGMA
Leksand

D. KAN ÖVERRASKA, MEN NÅGRA MÅSTE JU RANKAS LÄGST …
HV71
Linköping
Malmö
Modo

Vill ni ha lite mer? Okej då, kort om varje kategori.

A: Växjö tror jag mer på än många andra, märker jag. Backsidan är inte som förra vintern – men den säsongen var ju en anomali. Starkt försvar även nu, Emil Larmi en toppkeeper, framåt gillar jag vad bröderna Sylvegård tillför, Kalle Kossila, nye Dylan McLaughlin, en bättre Joachim Blichfeld, smarte, spännande Noah Östlund. Det här är och blir bra. Tveklöst.

Rögle har Dennis Everberg ansiktsskadad ett tag, men över tid, den truppen, det laget – hög klass. Visst frågetecken gällande det här att utveckla spelet i egen zon. Det samma gäller Färjestad, alltså det högklassiga – alldeles för många bra spelare för att inte vara ett topp 6-lag.

B: Frölunda är mer spännande än på några år, jag håller nog 031-klubben ihop med Skellefteå och Luleå som främsta utmanarna i den här kategorin. Frölunda behöver få utväxling på en hemvändare som Gustav Rydahl, hålla i sitt mer attackinriktade spel, skapa en snäppet bättre Jere Innala och fortsatt utveckling på unga jättetalanger som David Edstrom och Otto Stenberg (skadad just nu). Lyckas man finns absolut fog för gulddrömmar i vår. Men respekt för att en rebuild måste få ta lite tid.

Skellefteå är lite tunt på ytterforwardsidan (TILLAGT torsdag: klart med Dylan Sikura), ser desto starkare ut på alla andra positioner. Låt mig önska Oscar Möller god bättring, med honom tillbaka är Robert Ohlssons gäng en klass bättre. I Luleå hänger mycket på att Linus Omark och Pontus Andreasson ska vara lika bra som förra gången (21/22), som alltid i sådana här fall saknas garantier, jag är också lite osäker på backsidan, speciellt med nye Frédéric Allard skadad. Men kapacitet – oh, ja. Jag är förtjust i Nikola Pasic, tänk om han kan få ihop det.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Oskarshamn har som vanligt tappat stjärnor och fyllt på med sådana som ska bli det, räcker med att titta på de senaste säsongerna för att förstå att Oskarshamn aldrig, aldrig, aldrig kan räknas bort. Sportchefen Thomas Fröberg är kvar, tränaren Martin Filander är kvar, spelsnillet Patrik Karlkvist är kvar, de nya (inte minst Viktor Lodin) är spännande – och ny chef på isen är hemmasonen Oscar Engsund. Timrå är lite Oskarshamns motsats, låg spelaromsättning, men en kille som Filip Hållander har ju onekligen gjort spetsen än vassare. Jag påminner om Anton Lander och Jonathan Dahlén; ingen med minsta förstånd kan räkna bort Timrå.

Örebro är också spännande och intressant, verkligen – och kanske borde jag lyfta laget till gruppen med Frölunda, Skellefteå och Luleå. Ny coach (Johan Hedberg från Mora), lite nytt som ska sättas, jag gillar värvningen av Ludvig Larsson, Glenn Gustafsson hemma igen (kapten direkt), en skadefri Philip Holm är en toppback i ligan, och … tja, ni ser ju. Leo Carlsson? En procents chans. Högst. Tar han inte plats i Anaheim lär det bli AHL för att snabbt kunna kallas upp.

C: Alla vet vad enigma betyder, va? Mysterium, gåta. Ungefär så. Leksand kryssar i alla rutorna. I flera år nu med ett riktigt bra lag på papperet – utan att få ut det på isen. Nu, Max Veronneau tillbaka, bara det vore ju nog för toppsnack, men tänk om han är lika svag som Marek Hrivik och Peter Cehlarik varit sedan de återvände. Leksand, sett till truppen, borde vara bra. Hur det blir har jag ingen aning om. Kan lika gärna vara topp 4 som kamp för överlevnad.
”A riddle wrapped in a mystery inside an enigma” som Winston Churchill hade uttryckt det.

D: HV71 ser bättre ut än för ett år sedan, allt känns lugnare och tryggare, det ska inte behöva börja så illa. Man kommer kunna mäta sig med alla lag i enstaka matcher. Med stjärnan André Petersson i laget finns hög kapacitet – om det också blir utsökt utväxling på Anton Strålman, Bobby Nardella, Henrik Borgström, Tommi Tikka med flera. Det kan bli riktigt bra, det kan bli okej, det kan bli … mja, lite tuffare.

Samma känsla har jag för:

a) Linköping, cluben som dras med skador på nyckelspelare som Oscar Fantenberg och Remi Elie. Truppen är inte alls pjåkig, men … det brukar inte bli så bra ändå. Talar något för att det går bättre nu? Jag vet inte, ärligt talat.

b) Malmö, Skånegänget med ett par, tre, fyra spännande nyförvärv. Jag tänker på finska anfallarna Lauri Pajuniemi och Janne Kuokkanen, finske backen Teemu Kivihalme och tjeckiske kollegan Jakub Galvas. Håll även utkik för genombrott på Anton Wahlberg, 18 – och kanske ett försenat sådant för Carl Persson, 28.

ANNONS

Modo? Sorry, men för en nykomling handlar det ofta om de nedre regionerna, det är inget att skämmas för, det är bara så det är, och inte på minsta vis slår jag fast att Modo är ett lag för negativt kval. Se punkterna 1 och 2 tidigare i texten. Plus det här med ”jämna SHL.” Jag gillar hur Modo byggt, truppen vilar på grunden av det lag som gick upp i SHL, spelare som Mikael Ruohomaa och Sampo Ranta upplever jag är vettiga tillskott. Nya målvakterna Lasse Lehtinen och Olle Eriksson Ek (Joels brorsa) får nyckelroller.

***

Okej, vill ni ha en Leman-gissad SHL-tabell? Ni får den mest för att jag är ändå med i SVT-profilen Björn Fagerlinds maffiga, traditionsrika SHL-tips, och ska jag gissa där så kan jag väl gissa här. Hopsatt på 20 sekunder. 80 procents gissning, 20 procents tips.

Och igen – det har inget med SM-guld och sådant att göra. Inte ett skvatt.

Färjestad
Växjö
Rögle
Frölunda
Skellefteå
Örebro

Luleå
Oskarshamn
Timrå
Leksand

Linköping
HV71

Malmö
Modo

***

Några citat från upptaktsträffen i Stockholm.

Henrik Tömmernes och Linus Omark. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Henke är otroligt bra, Frölunda ska vara glada att de fått honom.”
Linus Omark om Henrik Tömmernes.

”Jag rankar Linus högt, all press på Linus …”
Tömmernes skämtsamt om forne lagkompisen (de vann tillsammans i Genève-Servette i våras.

”Henke har inga svagheter, svårt.”
Omark, ombedd att hitta några.

”Så länge han inte har pucken, så …”
Tömmernes med samma uppgift.

”Fina ord, fin vän. Linus är en fröjd spela med, tacksamt, bara att ha klubban i isen, då vet man pucken landar där.”
Tömmernes mer seriöst om Omark.

”Europas bäste back. Inget mer att säga.”
Omark hyllade tillbaka.

”Frölunda åker ut.”
Modos Mattias Karlin när han inte fick säga sitt eget lag eller Malmö (det visade lite grand hur seriöst ni bör ta alla dessa tips).

”Jag tar Björn, Leksand.”
Malmös Tomas Kollar.

”De som bråkar mest på isen har varmast blod i kroppen.”
Färjestads Linus Johansson, denne goe gubbe så smälänning han är.

”Jätteskönt utan Joel. Han hade oss i ett järngrepp.”
Roger Rönnberg om Joel Lundqvist.

”Den som är mossigast är kvar.”
Rönnberg om Frölundas rebuild.

”Bromé tuggar mest tuggummi, Pudas går igång av sig själv.”
Växjös Emil Sylvegård om Örebros Mathias Bromé och Skellefteås Jonathan Pudas, spelare han lyfte fram som roliga att möta och jävlas med.

Leksands Patrik Zackrisson och Björn Hellkvist körde standup. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Klart bäst på upptaktsträffen var Leksands Björn Hellkvist och Patrik Zackrisson, de bjöd på ett helt fantastiskt standup-liknande framträdande där temat var svårigheten med att ”passa pucken till vit spelare”, alltså att Leksand (vars försäsong varit allt annat än lysande) fortfarande var kvar på detta steg 1 i hockeyboken.

 

► Vi närmar oss SHL-premiären (14/9) med stormsteg.
► Häng med och se vad jag tror och tycker om lagen.

SHL 23/24 – hopplöst att försöka förutspå. I texten nedan ändå ett antal tecken om Henrik Tömmernes Frölunda, Linus Omarks Luleå och de andra lagen. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdumpar)

Det har aldrig – aldrig! – varit så svårt att spekulera i hur SHL-säsongen ska utvecklas.
Jag sitter som ett jäkla frågetecken. Nyfiken som ett barn på julafton – men utan en aning om något.
Dock lovar jag en massa SHL-snack och en framgissad tabell om ni läser vidare.

JAG VET ATT det är klyschvarning de luxe på detta, men klyschor har blivit sådana av en anledning, just för att de till viss del, eller stora delar, berättar om sanningen.

Här har ni en som stämmer fullt ut om SHL:
”Jämnare än någonsin.”

Så många lag ser bra ut, så många lag kan – om man får till det – vinna många matcher.

Inte bara blir ligan jämnare och jämnare eftersom alla klubbar får samma maffiga C More-peng (ska vi skriva TV4-peng nu?), den blir också kvalitativt starkare. Bara att titta på hemvändare som Linus Omark, Henrik Tömmernes och Simon Ryfors. Jag delar fullt ut Skellefteåtränaren Robert Ohlssons åsikt: ”Ligan är bättre den här säsongen än tidigare.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Tre saker innan vi går vidare.

1. Det går inte att seriöst tippa en liga där lagen kan fylla på sina trupper fram till 15/2.

2. Det går inte att seriöst dra slutsatser på basis av försäsongsmatcher, tankar och åsikter måste ha betydligt djupare botten än så.

3. Hur det ska gå i slutspelet, vilket lag som ska ta guld, sådant är förstås inte ens uppe på bordet så här års. Handlar enkom om att fundera över hur lagen ska positionera sig, placera sig.

Här nedan lagen i de kategorier jag delat in dem i (utan inbördes ordning). Massor med skador kan givetvis förändra saker, jag utgår dock från något slags normalitet. Som alltid – tack till eliteprospects.com.

A. MÅSTE BARA BLI BRA – SKA VARA TOPP 6
Växjö
Rögle
Färjestad

B. KAN BLI RIKTIGT BRA – ALLTSÅ TOPPLAG
Frölunda
Örebro
Oskarshamn
Timrå
Skellefteå
Luleå

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

C. EGEN RUBRIK – LIGANS ENIGMA
Leksand

D. KAN ÖVERRASKA, MEN NÅGRA MÅSTE JU RANKAS LÄGST …
HV71
Linköping
Malmö
Modo

Vill ni ha lite mer? Okej då, kort om varje kategori.

A: Växjö tror jag mer på än många andra, märker jag. Backsidan är inte som förra vintern – men den säsongen var ju en anomali. Starkt försvar även nu, Emil Larmi en toppkeeper, framåt gillar jag vad bröderna Sylvegård tillför, Kalle Kossila, nye Dylan McLaughlin, en bättre Joachim Blichfeld, smarte, spännande Noah Östlund. Det här är och blir bra. Tveklöst.

Rögle har Dennis Everberg ansiktsskadad ett tag, men över tid, den truppen, det laget – hög klass. Visst frågetecken gällande det här att utveckla spelet i egen zon. Det samma gäller Färjestad, alltså det högklassiga – alldeles för många bra spelare för att inte vara ett topp 6-lag.

B: Frölunda är mer spännande än på några år, jag håller nog 031-klubben ihop med Skellefteå och Luleå som främsta utmanarna i den här kategorin. Frölunda behöver få utväxling på en hemvändare som Gustav Rydahl, hålla i sitt mer attackinriktade spel, skapa en snäppet bättre Jere Innala och fortsatt utveckling på unga jättetalanger som David Edstrom och Otto Stenberg (skadad just nu). Lyckas man finns absolut fog för gulddrömmar i vår. Men respekt för att en rebuild måste få ta lite tid.

Skellefteå är lite tunt på ytterforwardsidan (TILLAGT torsdag: klart med Dylan Sikura), ser desto starkare ut på alla andra positioner. Låt mig önska Oscar Möller god bättring, med honom tillbaka är Robert Ohlssons gäng en klass bättre. I Luleå hänger mycket på att Linus Omark och Pontus Andreasson ska vara lika bra som förra gången (21/22), som alltid i sådana här fall saknas garantier, jag är också lite osäker på backsidan, speciellt med nye Frédéric Allard skadad. Men kapacitet – oh, ja. Jag är förtjust i Nikola Pasic, tänk om han kan få ihop det.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Oskarshamn har som vanligt tappat stjärnor och fyllt på med sådana som ska bli det, räcker med att titta på de senaste säsongerna för att förstå att Oskarshamn aldrig, aldrig, aldrig kan räknas bort. Sportchefen Thomas Fröberg är kvar, tränaren Martin Filander är kvar, spelsnillet Patrik Karlkvist är kvar, de nya (inte minst Viktor Lodin) är spännande – och ny chef på isen är hemmasonen Oscar Engsund. Timrå är lite Oskarshamns motsats, låg spelaromsättning, men en kille som Filip Hållander har ju onekligen gjort spetsen än vassare. Jag påminner om Anton Lander och Jonathan Dahlén; ingen med minsta förstånd kan räkna bort Timrå.

Örebro är också spännande och intressant, verkligen – och kanske borde jag lyfta laget till gruppen med Frölunda, Skellefteå och Luleå. Ny coach (Johan Hedberg från Mora), lite nytt som ska sättas, jag gillar värvningen av Ludvig Larsson, Glenn Gustafsson hemma igen (kapten direkt), en skadefri Philip Holm är en toppback i ligan, och … tja, ni ser ju. Leo Carlsson? En procents chans. Högst. Tar han inte plats i Anaheim lär det bli AHL för att snabbt kunna kallas upp.

C: Alla vet vad enigma betyder, va? Mysterium, gåta. Ungefär så. Leksand kryssar i alla rutorna. I flera år nu med ett riktigt bra lag på papperet – utan att få ut det på isen. Nu, Max Veronneau tillbaka, bara det vore ju nog för toppsnack, men tänk om han är lika svag som Marek Hrivik och Peter Cehlarik varit sedan de återvände. Leksand, sett till truppen, borde vara bra. Hur det blir har jag ingen aning om. Kan lika gärna vara topp 4 som kamp för överlevnad.
”A riddle wrapped in a mystery inside an enigma” som Winston Churchill hade uttryckt det.

D: HV71 ser bättre ut än för ett år sedan, allt känns lugnare och tryggare, det ska inte behöva börja så illa. Man kommer kunna mäta sig med alla lag i enstaka matcher. Med stjärnan André Petersson i laget finns hög kapacitet – om det också blir utsökt utväxling på Anton Strålman, Bobby Nardella, Henrik Borgström, Tommi Tikka med flera. Det kan bli riktigt bra, det kan bli okej, det kan bli … mja, lite tuffare.

Samma känsla har jag för:

a) Linköping, cluben som dras med skador på nyckelspelare som Oscar Fantenberg och Remi Elie. Truppen är inte alls pjåkig, men … det brukar inte bli så bra ändå. Talar något för att det går bättre nu? Jag vet inte, ärligt talat.

b) Malmö, Skånegänget med ett par, tre, fyra spännande nyförvärv. Jag tänker på finska anfallarna Lauri Pajuniemi och Janne Kuokkanen, finske backen Teemu Kivihalme och tjeckiske kollegan Jakub Galvas. Håll även utkik för genombrott på Anton Wahlberg, 18 – och kanske ett försenat sådant för Carl Persson, 28.

ANNONS

Modo? Sorry, men för en nykomling handlar det ofta om de nedre regionerna, det är inget att skämmas för, det är bara så det är, och inte på minsta vis slår jag fast att Modo är ett lag för negativt kval. Se punkterna 1 och 2 tidigare i texten. Plus det här med ”jämna SHL.” Jag gillar hur Modo byggt, truppen vilar på grunden av det lag som gick upp i SHL, spelare som Mikael Ruohomaa och Sampo Ranta upplever jag är vettiga tillskott. Nya målvakterna Lasse Lehtinen och Olle Eriksson Ek (Joels brorsa) får nyckelroller.

***

Okej, vill ni ha en Leman-gissad SHL-tabell? Ni får den mest för att jag är ändå med i SVT-profilen Björn Fagerlinds maffiga, traditionsrika SHL-tips, och ska jag gissa där så kan jag väl gissa här. Hopsatt på 20 sekunder. 80 procents gissning, 20 procents tips.

Och igen – det har inget med SM-guld och sådant att göra. Inte ett skvatt.

Färjestad
Växjö
Rögle
Frölunda
Skellefteå
Örebro

Luleå
Oskarshamn
Timrå
Leksand

Linköping
HV71

Malmö
Modo

***

Några citat från upptaktsträffen i Stockholm.

Henrik Tömmernes och Linus Omark. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Henke är otroligt bra, Frölunda ska vara glada att de fått honom.”
Linus Omark om Henrik Tömmernes.

”Jag rankar Linus högt, all press på Linus …”
Tömmernes skämtsamt om forne lagkompisen (de vann tillsammans i Genève-Servette i våras.

”Henke har inga svagheter, svårt.”
Omark, ombedd att hitta några.

”Så länge han inte har pucken, så …”
Tömmernes med samma uppgift.

”Fina ord, fin vän. Linus är en fröjd spela med, tacksamt, bara att ha klubban i isen, då vet man pucken landar där.”
Tömmernes mer seriöst om Omark.

”Europas bäste back. Inget mer att säga.”
Omark hyllade tillbaka.

”Frölunda åker ut.”
Modos Mattias Karlin när han inte fick säga sitt eget lag eller Malmö (det visade lite grand hur seriöst ni bör ta alla dessa tips).

”Jag tar Björn, Leksand.”
Malmös Tomas Kollar.

”De som bråkar mest på isen har varmast blod i kroppen.”
Färjestads Linus Johansson, denne goe gubbe så smälänning han är.

”Jätteskönt utan Joel. Han hade oss i ett järngrepp.”
Roger Rönnberg om Joel Lundqvist.

”Den som är mossigast är kvar.”
Rönnberg om Frölundas rebuild.

”Bromé tuggar mest tuggummi, Pudas går igång av sig själv.”
Växjös Emil Sylvegård om Örebros Mathias Bromé och Skellefteås Jonathan Pudas, spelare han lyfte fram som roliga att möta och jävlas med.

Leksands Patrik Zackrisson och Björn Hellkvist körde standup. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Klart bäst på upptaktsträffen var Leksands Björn Hellkvist och Patrik Zackrisson, de bjöd på ett helt fantastiskt standup-liknande framträdande där temat var svårigheten med att ”passa pucken till vit spelare”, alltså att Leksand (vars försäsong varit allt annat än lysande) fortfarande var kvar på detta steg 1 i hockeyboken.

 

► Vi närmar oss SHL-premiären (14/9) med stormsteg.
► Häng med och se vad jag tror och tycker om lagen.

SHL 23/24 – hopplöst att försöka förutspå. I texten nedan ändå ett antal tecken om Henrik Tömmernes Frölunda, Linus Omarks Luleå och de andra lagen. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdumpar)

Det har aldrig – aldrig! – varit så svårt att spekulera i hur SHL-säsongen ska utvecklas.
Jag sitter som ett jäkla frågetecken. Nyfiken som ett barn på julafton – men utan en aning om något.
Dock lovar jag en massa SHL-snack och en framgissad tabell om ni läser vidare.

JAG VET ATT det är klyschvarning de luxe på detta, men klyschor har blivit sådana av en anledning, just för att de till viss del, eller stora delar, berättar om sanningen.

Här har ni en som stämmer fullt ut om SHL:
”Jämnare än någonsin.”

Så många lag ser bra ut, så många lag kan – om man får till det – vinna många matcher.

Inte bara blir ligan jämnare och jämnare eftersom alla klubbar får samma maffiga C More-peng (ska vi skriva TV4-peng nu?), den blir också kvalitativt starkare. Bara att titta på hemvändare som Linus Omark, Henrik Tömmernes och Simon Ryfors. Jag delar fullt ut Skellefteåtränaren Robert Ohlssons åsikt: ”Ligan är bättre den här säsongen än tidigare.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Tre saker innan vi går vidare.

1. Det går inte att seriöst tippa en liga där lagen kan fylla på sina trupper fram till 15/2.

2. Det går inte att seriöst dra slutsatser på basis av försäsongsmatcher, tankar och åsikter måste ha betydligt djupare botten än så.

3. Hur det ska gå i slutspelet, vilket lag som ska ta guld, sådant är förstås inte ens uppe på bordet så här års. Handlar enkom om att fundera över hur lagen ska positionera sig, placera sig.

Här nedan lagen i de kategorier jag delat in dem i (utan inbördes ordning). Massor med skador kan givetvis förändra saker, jag utgår dock från något slags normalitet. Som alltid – tack till eliteprospects.com.

A. MÅSTE BARA BLI BRA – SKA VARA TOPP 6
Växjö
Rögle
Färjestad

B. KAN BLI RIKTIGT BRA – ALLTSÅ TOPPLAG
Frölunda
Örebro
Oskarshamn
Timrå
Skellefteå
Luleå

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

C. EGEN RUBRIK – LIGANS ENIGMA
Leksand

D. KAN ÖVERRASKA, MEN NÅGRA MÅSTE JU RANKAS LÄGST …
HV71
Linköping
Malmö
Modo

Vill ni ha lite mer? Okej då, kort om varje kategori.

A: Växjö tror jag mer på än många andra, märker jag. Backsidan är inte som förra vintern – men den säsongen var ju en anomali. Starkt försvar även nu, Emil Larmi en toppkeeper, framåt gillar jag vad bröderna Sylvegård tillför, Kalle Kossila, nye Dylan McLaughlin, en bättre Joachim Blichfeld, smarte, spännande Noah Östlund. Det här är och blir bra. Tveklöst.

Rögle har Dennis Everberg ansiktsskadad ett tag, men över tid, den truppen, det laget – hög klass. Visst frågetecken gällande det här att utveckla spelet i egen zon. Det samma gäller Färjestad, alltså det högklassiga – alldeles för många bra spelare för att inte vara ett topp 6-lag.

B: Frölunda är mer spännande än på några år, jag håller nog 031-klubben ihop med Skellefteå och Luleå som främsta utmanarna i den här kategorin. Frölunda behöver få utväxling på en hemvändare som Gustav Rydahl, hålla i sitt mer attackinriktade spel, skapa en snäppet bättre Jere Innala och fortsatt utveckling på unga jättetalanger som David Edstrom och Otto Stenberg (skadad just nu). Lyckas man finns absolut fog för gulddrömmar i vår. Men respekt för att en rebuild måste få ta lite tid.

Skellefteå är lite tunt på ytterforwardsidan (TILLAGT torsdag: klart med Dylan Sikura), ser desto starkare ut på alla andra positioner. Låt mig önska Oscar Möller god bättring, med honom tillbaka är Robert Ohlssons gäng en klass bättre. I Luleå hänger mycket på att Linus Omark och Pontus Andreasson ska vara lika bra som förra gången (21/22), som alltid i sådana här fall saknas garantier, jag är också lite osäker på backsidan, speciellt med nye Frédéric Allard skadad. Men kapacitet – oh, ja. Jag är förtjust i Nikola Pasic, tänk om han kan få ihop det.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Oskarshamn har som vanligt tappat stjärnor och fyllt på med sådana som ska bli det, räcker med att titta på de senaste säsongerna för att förstå att Oskarshamn aldrig, aldrig, aldrig kan räknas bort. Sportchefen Thomas Fröberg är kvar, tränaren Martin Filander är kvar, spelsnillet Patrik Karlkvist är kvar, de nya (inte minst Viktor Lodin) är spännande – och ny chef på isen är hemmasonen Oscar Engsund. Timrå är lite Oskarshamns motsats, låg spelaromsättning, men en kille som Filip Hållander har ju onekligen gjort spetsen än vassare. Jag påminner om Anton Lander och Jonathan Dahlén; ingen med minsta förstånd kan räkna bort Timrå.

Örebro är också spännande och intressant, verkligen – och kanske borde jag lyfta laget till gruppen med Frölunda, Skellefteå och Luleå. Ny coach (Johan Hedberg från Mora), lite nytt som ska sättas, jag gillar värvningen av Ludvig Larsson, Glenn Gustafsson hemma igen (kapten direkt), en skadefri Philip Holm är en toppback i ligan, och … tja, ni ser ju. Leo Carlsson? En procents chans. Högst. Tar han inte plats i Anaheim lär det bli AHL för att snabbt kunna kallas upp.

C: Alla vet vad enigma betyder, va? Mysterium, gåta. Ungefär så. Leksand kryssar i alla rutorna. I flera år nu med ett riktigt bra lag på papperet – utan att få ut det på isen. Nu, Max Veronneau tillbaka, bara det vore ju nog för toppsnack, men tänk om han är lika svag som Marek Hrivik och Peter Cehlarik varit sedan de återvände. Leksand, sett till truppen, borde vara bra. Hur det blir har jag ingen aning om. Kan lika gärna vara topp 4 som kamp för överlevnad.
”A riddle wrapped in a mystery inside an enigma” som Winston Churchill hade uttryckt det.

D: HV71 ser bättre ut än för ett år sedan, allt känns lugnare och tryggare, det ska inte behöva börja så illa. Man kommer kunna mäta sig med alla lag i enstaka matcher. Med stjärnan André Petersson i laget finns hög kapacitet – om det också blir utsökt utväxling på Anton Strålman, Bobby Nardella, Henrik Borgström, Tommi Tikka med flera. Det kan bli riktigt bra, det kan bli okej, det kan bli … mja, lite tuffare.

Samma känsla har jag för:

a) Linköping, cluben som dras med skador på nyckelspelare som Oscar Fantenberg och Remi Elie. Truppen är inte alls pjåkig, men … det brukar inte bli så bra ändå. Talar något för att det går bättre nu? Jag vet inte, ärligt talat.

b) Malmö, Skånegänget med ett par, tre, fyra spännande nyförvärv. Jag tänker på finska anfallarna Lauri Pajuniemi och Janne Kuokkanen, finske backen Teemu Kivihalme och tjeckiske kollegan Jakub Galvas. Håll även utkik för genombrott på Anton Wahlberg, 18 – och kanske ett försenat sådant för Carl Persson, 28.

ANNONS

Modo? Sorry, men för en nykomling handlar det ofta om de nedre regionerna, det är inget att skämmas för, det är bara så det är, och inte på minsta vis slår jag fast att Modo är ett lag för negativt kval. Se punkterna 1 och 2 tidigare i texten. Plus det här med ”jämna SHL.” Jag gillar hur Modo byggt, truppen vilar på grunden av det lag som gick upp i SHL, spelare som Mikael Ruohomaa och Sampo Ranta upplever jag är vettiga tillskott. Nya målvakterna Lasse Lehtinen och Olle Eriksson Ek (Joels brorsa) får nyckelroller.

***

Okej, vill ni ha en Leman-gissad SHL-tabell? Ni får den mest för att jag är ändå med i SVT-profilen Björn Fagerlinds maffiga, traditionsrika SHL-tips, och ska jag gissa där så kan jag väl gissa här. Hopsatt på 20 sekunder. 80 procents gissning, 20 procents tips.

Och igen – det har inget med SM-guld och sådant att göra. Inte ett skvatt.

Färjestad
Växjö
Rögle
Frölunda
Skellefteå
Örebro

Luleå
Oskarshamn
Timrå
Leksand

Linköping
HV71

Malmö
Modo

***

Några citat från upptaktsträffen i Stockholm.

Henrik Tömmernes och Linus Omark. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Henke är otroligt bra, Frölunda ska vara glada att de fått honom.”
Linus Omark om Henrik Tömmernes.

”Jag rankar Linus högt, all press på Linus …”
Tömmernes skämtsamt om forne lagkompisen (de vann tillsammans i Genève-Servette i våras.

”Henke har inga svagheter, svårt.”
Omark, ombedd att hitta några.

”Så länge han inte har pucken, så …”
Tömmernes med samma uppgift.

”Fina ord, fin vän. Linus är en fröjd spela med, tacksamt, bara att ha klubban i isen, då vet man pucken landar där.”
Tömmernes mer seriöst om Omark.

”Europas bäste back. Inget mer att säga.”
Omark hyllade tillbaka.

”Frölunda åker ut.”
Modos Mattias Karlin när han inte fick säga sitt eget lag eller Malmö (det visade lite grand hur seriöst ni bör ta alla dessa tips).

”Jag tar Björn, Leksand.”
Malmös Tomas Kollar.

”De som bråkar mest på isen har varmast blod i kroppen.”
Färjestads Linus Johansson, denne goe gubbe så smälänning han är.

”Jätteskönt utan Joel. Han hade oss i ett järngrepp.”
Roger Rönnberg om Joel Lundqvist.

”Den som är mossigast är kvar.”
Rönnberg om Frölundas rebuild.

”Bromé tuggar mest tuggummi, Pudas går igång av sig själv.”
Växjös Emil Sylvegård om Örebros Mathias Bromé och Skellefteås Jonathan Pudas, spelare han lyfte fram som roliga att möta och jävlas med.

Leksands Patrik Zackrisson och Björn Hellkvist körde standup. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Klart bäst på upptaktsträffen var Leksands Björn Hellkvist och Patrik Zackrisson, de bjöd på ett helt fantastiskt standup-liknande framträdande där temat var svårigheten med att ”passa pucken till vit spelare”, alltså att Leksand (vars försäsong varit allt annat än lysande) fortfarande var kvar på detta steg 1 i hockeyboken.

 

► Vi närmar oss SHL-premiären (14/9) med stormsteg.
► Häng med och se vad jag tror och tycker om lagen.

SHL 23/24 – hopplöst att försöka förutspå. I texten nedan ändå ett antal tecken om Henrik Tömmernes Frölunda, Linus Omarks Luleå och de andra lagen. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdumpar)

Det har aldrig – aldrig! – varit så svårt att spekulera i hur SHL-säsongen ska utvecklas.
Jag sitter som ett jäkla frågetecken. Nyfiken som ett barn på julafton – men utan en aning om något.
Dock lovar jag en massa SHL-snack och en framgissad tabell om ni läser vidare.

JAG VET ATT det är klyschvarning de luxe på detta, men klyschor har blivit sådana av en anledning, just för att de till viss del, eller stora delar, berättar om sanningen.

Här har ni en som stämmer fullt ut om SHL:
”Jämnare än någonsin.”

Så många lag ser bra ut, så många lag kan – om man får till det – vinna många matcher.

Inte bara blir ligan jämnare och jämnare eftersom alla klubbar får samma maffiga C More-peng (ska vi skriva TV4-peng nu?), den blir också kvalitativt starkare. Bara att titta på hemvändare som Linus Omark, Henrik Tömmernes och Simon Ryfors. Jag delar fullt ut Skellefteåtränaren Robert Ohlssons åsikt: ”Ligan är bättre den här säsongen än tidigare.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Tre saker innan vi går vidare.

1. Det går inte att seriöst tippa en liga där lagen kan fylla på sina trupper fram till 15/2.

2. Det går inte att seriöst dra slutsatser på basis av försäsongsmatcher, tankar och åsikter måste ha betydligt djupare botten än så.

3. Hur det ska gå i slutspelet, vilket lag som ska ta guld, sådant är förstås inte ens uppe på bordet så här års. Handlar enkom om att fundera över hur lagen ska positionera sig, placera sig.

Här nedan lagen i de kategorier jag delat in dem i (utan inbördes ordning). Massor med skador kan givetvis förändra saker, jag utgår dock från något slags normalitet. Som alltid – tack till eliteprospects.com.

A. MÅSTE BARA BLI BRA – SKA VARA TOPP 6
Växjö
Rögle
Färjestad

B. KAN BLI RIKTIGT BRA – ALLTSÅ TOPPLAG
Frölunda
Örebro
Oskarshamn
Timrå
Skellefteå
Luleå

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

C. EGEN RUBRIK – LIGANS ENIGMA
Leksand

D. KAN ÖVERRASKA, MEN NÅGRA MÅSTE JU RANKAS LÄGST …
HV71
Linköping
Malmö
Modo

Vill ni ha lite mer? Okej då, kort om varje kategori.

A: Växjö tror jag mer på än många andra, märker jag. Backsidan är inte som förra vintern – men den säsongen var ju en anomali. Starkt försvar även nu, Emil Larmi en toppkeeper, framåt gillar jag vad bröderna Sylvegård tillför, Kalle Kossila, nye Dylan McLaughlin, en bättre Joachim Blichfeld, smarte, spännande Noah Östlund. Det här är och blir bra. Tveklöst.

Rögle har Dennis Everberg ansiktsskadad ett tag, men över tid, den truppen, det laget – hög klass. Visst frågetecken gällande det här att utveckla spelet i egen zon. Det samma gäller Färjestad, alltså det högklassiga – alldeles för många bra spelare för att inte vara ett topp 6-lag.

B: Frölunda är mer spännande än på några år, jag håller nog 031-klubben ihop med Skellefteå och Luleå som främsta utmanarna i den här kategorin. Frölunda behöver få utväxling på en hemvändare som Gustav Rydahl, hålla i sitt mer attackinriktade spel, skapa en snäppet bättre Jere Innala och fortsatt utveckling på unga jättetalanger som David Edstrom och Otto Stenberg (skadad just nu). Lyckas man finns absolut fog för gulddrömmar i vår. Men respekt för att en rebuild måste få ta lite tid.

Skellefteå är lite tunt på ytterforwardsidan (TILLAGT torsdag: klart med Dylan Sikura), ser desto starkare ut på alla andra positioner. Låt mig önska Oscar Möller god bättring, med honom tillbaka är Robert Ohlssons gäng en klass bättre. I Luleå hänger mycket på att Linus Omark och Pontus Andreasson ska vara lika bra som förra gången (21/22), som alltid i sådana här fall saknas garantier, jag är också lite osäker på backsidan, speciellt med nye Frédéric Allard skadad. Men kapacitet – oh, ja. Jag är förtjust i Nikola Pasic, tänk om han kan få ihop det.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Oskarshamn har som vanligt tappat stjärnor och fyllt på med sådana som ska bli det, räcker med att titta på de senaste säsongerna för att förstå att Oskarshamn aldrig, aldrig, aldrig kan räknas bort. Sportchefen Thomas Fröberg är kvar, tränaren Martin Filander är kvar, spelsnillet Patrik Karlkvist är kvar, de nya (inte minst Viktor Lodin) är spännande – och ny chef på isen är hemmasonen Oscar Engsund. Timrå är lite Oskarshamns motsats, låg spelaromsättning, men en kille som Filip Hållander har ju onekligen gjort spetsen än vassare. Jag påminner om Anton Lander och Jonathan Dahlén; ingen med minsta förstånd kan räkna bort Timrå.

Örebro är också spännande och intressant, verkligen – och kanske borde jag lyfta laget till gruppen med Frölunda, Skellefteå och Luleå. Ny coach (Johan Hedberg från Mora), lite nytt som ska sättas, jag gillar värvningen av Ludvig Larsson, Glenn Gustafsson hemma igen (kapten direkt), en skadefri Philip Holm är en toppback i ligan, och … tja, ni ser ju. Leo Carlsson? En procents chans. Högst. Tar han inte plats i Anaheim lär det bli AHL för att snabbt kunna kallas upp.

C: Alla vet vad enigma betyder, va? Mysterium, gåta. Ungefär så. Leksand kryssar i alla rutorna. I flera år nu med ett riktigt bra lag på papperet – utan att få ut det på isen. Nu, Max Veronneau tillbaka, bara det vore ju nog för toppsnack, men tänk om han är lika svag som Marek Hrivik och Peter Cehlarik varit sedan de återvände. Leksand, sett till truppen, borde vara bra. Hur det blir har jag ingen aning om. Kan lika gärna vara topp 4 som kamp för överlevnad.
”A riddle wrapped in a mystery inside an enigma” som Winston Churchill hade uttryckt det.

D: HV71 ser bättre ut än för ett år sedan, allt känns lugnare och tryggare, det ska inte behöva börja så illa. Man kommer kunna mäta sig med alla lag i enstaka matcher. Med stjärnan André Petersson i laget finns hög kapacitet – om det också blir utsökt utväxling på Anton Strålman, Bobby Nardella, Henrik Borgström, Tommi Tikka med flera. Det kan bli riktigt bra, det kan bli okej, det kan bli … mja, lite tuffare.

Samma känsla har jag för:

a) Linköping, cluben som dras med skador på nyckelspelare som Oscar Fantenberg och Remi Elie. Truppen är inte alls pjåkig, men … det brukar inte bli så bra ändå. Talar något för att det går bättre nu? Jag vet inte, ärligt talat.

b) Malmö, Skånegänget med ett par, tre, fyra spännande nyförvärv. Jag tänker på finska anfallarna Lauri Pajuniemi och Janne Kuokkanen, finske backen Teemu Kivihalme och tjeckiske kollegan Jakub Galvas. Håll även utkik för genombrott på Anton Wahlberg, 18 – och kanske ett försenat sådant för Carl Persson, 28.

ANNONS

Modo? Sorry, men för en nykomling handlar det ofta om de nedre regionerna, det är inget att skämmas för, det är bara så det är, och inte på minsta vis slår jag fast att Modo är ett lag för negativt kval. Se punkterna 1 och 2 tidigare i texten. Plus det här med ”jämna SHL.” Jag gillar hur Modo byggt, truppen vilar på grunden av det lag som gick upp i SHL, spelare som Mikael Ruohomaa och Sampo Ranta upplever jag är vettiga tillskott. Nya målvakterna Lasse Lehtinen och Olle Eriksson Ek (Joels brorsa) får nyckelroller.

***

Okej, vill ni ha en Leman-gissad SHL-tabell? Ni får den mest för att jag är ändå med i SVT-profilen Björn Fagerlinds maffiga, traditionsrika SHL-tips, och ska jag gissa där så kan jag väl gissa här. Hopsatt på 20 sekunder. 80 procents gissning, 20 procents tips.

Och igen – det har inget med SM-guld och sådant att göra. Inte ett skvatt.

Färjestad
Växjö
Rögle
Frölunda
Skellefteå
Örebro

Luleå
Oskarshamn
Timrå
Leksand

Linköping
HV71

Malmö
Modo

***

Några citat från upptaktsträffen i Stockholm.

Henrik Tömmernes och Linus Omark. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Henke är otroligt bra, Frölunda ska vara glada att de fått honom.”
Linus Omark om Henrik Tömmernes.

”Jag rankar Linus högt, all press på Linus …”
Tömmernes skämtsamt om forne lagkompisen (de vann tillsammans i Genève-Servette i våras.

”Henke har inga svagheter, svårt.”
Omark, ombedd att hitta några.

”Så länge han inte har pucken, så …”
Tömmernes med samma uppgift.

”Fina ord, fin vän. Linus är en fröjd spela med, tacksamt, bara att ha klubban i isen, då vet man pucken landar där.”
Tömmernes mer seriöst om Omark.

”Europas bäste back. Inget mer att säga.”
Omark hyllade tillbaka.

”Frölunda åker ut.”
Modos Mattias Karlin när han inte fick säga sitt eget lag eller Malmö (det visade lite grand hur seriöst ni bör ta alla dessa tips).

”Jag tar Björn, Leksand.”
Malmös Tomas Kollar.

”De som bråkar mest på isen har varmast blod i kroppen.”
Färjestads Linus Johansson, denne goe gubbe så smälänning han är.

”Jätteskönt utan Joel. Han hade oss i ett järngrepp.”
Roger Rönnberg om Joel Lundqvist.

”Den som är mossigast är kvar.”
Rönnberg om Frölundas rebuild.

”Bromé tuggar mest tuggummi, Pudas går igång av sig själv.”
Växjös Emil Sylvegård om Örebros Mathias Bromé och Skellefteås Jonathan Pudas, spelare han lyfte fram som roliga att möta och jävlas med.

Leksands Patrik Zackrisson och Björn Hellkvist körde standup. Foto: AFTONBLADET.SE (skärmdump)

Klart bäst på upptaktsträffen var Leksands Björn Hellkvist och Patrik Zackrisson, de bjöd på ett helt fantastiskt standup-liknande framträdande där temat var svårigheten med att ”passa pucken till vit spelare”, alltså att Leksand (vars försäsong varit allt annat än lysande) fortfarande var kvar på detta steg 1 i hockeyboken.

 

9 Kommentarer

 1. Bra text, kul att man tror på en jämn serie.
  Inget kul när det skiljer för många poäng mellan topp och botten.
  Tror att Frölunda är topp 6.

   • Ok. Tack ändå för en bra sida! Jag läser alltid öppet material och överväger att börja prenumerera – trots att jag har hjärtat hos Evertssons grabbar.

    • Du är så välkommen så. Evertssons grabbar tror jag mycket på. Mer än andra, verkar det som. Skriver om det i texten. Vill du provläsa kostar det bara 9 kr att köpa loss en enstaka text. 🙂

 2. Det är allt bra med att ödmjukheten infinner sig.
  I eftermiddags afton får vi se hur det går för Frölunda som ”B-lag” mot ett ”A-lag”.
  Ett intressant möte mot ett sedan tillbaka svårslaget Rögle för Frölundas del. 😉

 3. Timrå bör tillhöra grupp A. De kan vinna grundserien iår.
  Frölundas roliga hockey håller inte fullt ut mot alla lag och vi kan få det tufft om vi får en jobbig start. Topp 5 är realistiskt. Med det sagt så innebär det att guldet ändå kan bli vårt när slutspelsröken lagt sig.
  Rögle, Örebro kan gå sämre än väntat. MoDo, Oskarshamn, HV, Leksand lär hamna i botten av serien

Det går inte att kommentera detta inlägg

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt