Axelsson om fusket: ”Tycker synd om domarna”

Axelsson om fusket: ”Tycker synd om domarna”

Axelsson om fusket: ”Tycker synd om domarna”

Axelsson om fusket: ”Tycker synd om domarna”

► Jag tror det är dags för svensk hockey att agera nu. Snöbollen måste tappa fart innan den blir för stor. Förstärknings-fusket riskerar annars förstöra så mycket.
► Vem vågar tackla i framtiden?
► Jag snackade med förre elitspelaren Anton Axelsson som sa:
► – Sjukt viktig fråga, vi behöver stoppa det här. Jag tycker synd om domarna.
► Fusk behöver bli skamligt igen. Hur? Mm, det är tiotusenkronorsfrågan, det. Men det hade inte skadat om fuskande spelares tränare stått upp och sagt: ”Det här vill vi inte ha i vår klubb.”

Förstärkningar inom ishockeyn ökar, tyvärr. Jag talade med Anton Axelsson om det i dag. Foto: FRÖLUNDA & C MORE (skärmdump) 

I GÅR FÖLL Luleås Juhani Tyrväinen alldeles för lätt till marken efter en lätt crosschecking av Malmös Emil Sylvegård.

I morse anmäldes Tyrväinen.

I dag blev han (förstås) fälld.

Räcker 5000 kronor i böter? För att komma åt själva trenden i svensk hockey? Jag är högst tveksam. Oavsett vilken väg svensk hockey vill ta i framtiden så tror jag det är hög tid att verkligen ta ett nytt grepp om den här frågan.

ANNONS

Innan det är för sent. Snöbollar har nämligen en tendens att rulla otäckt fort.

Viktigt 1: Se företeelsen snarare än individerna; jag är inte på något vis ute efter Juhani Tyrväinen, han var bara senast i raden.
Viktigt 2: Hockeyn behöver jobba hårt för att uppväcka sportens attityd från förr, att fusk är något riktigt fult – som inte ska importeras från fotbollen.

Anton Axelsson, 35, med elva SHL-säsonger i ryggen, minns hur det var när han började:

– Jag kommer aldrig glömma det, mitt första år i Frölunda, vi mötte HV borta och jag fick en slashing över handleden, det gjorde ont som fan. Så åkte jag till båset och då tog Niklas Andersson, världens snällaste människa, mig åt sidan och sa: ”Visa aldrig att du har ont!” Han skällde inte, men han tillrättavisade, han ville hjälpa mig på vägen. Jag fick mig en tankeställare. Det var ingen som tyckte synd om mig, alla tittade bort, jag fick sitta där med skammen.

– Sedan kom jag till Timrå, samma sak: ”Bit ihop och kör, du filmar inte, för då har du Sanny Lindström efter dig.”

Så var hockeyn förr.

Så är inte hockeyn i dag.

På något vis, det är min bestämda åsikt, behöver sporten hitta tillbaka till att fusk är fult och skamligt, det behöver komma inifrån, från spelarna själva, från tränarna – och gärna med bistånd från fansen som betalar för proffscirkusen.

Böter på 5000 kronor, det tror jag har ytterst liten effekt. Skambelägga fusk, däremot, få en tuff kille som Juhani Tyrväinen att inte vilja fuska, det är vägen fram – men hur fasen hittar man avfarten?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson:

– Den bästa vägen är att ligan pratar i sommar. ”Vilken väg vill vi gå?” Vad tycker spelare, klubbar, domare, vad tycker fans, vilken typ av hockey ska vi ha i Sverige? Jag vet vad jag tycker, och jag gillar inte vad jag ser. Jag ser situationer där jag som gammal spelare vet att ”Det där kan inte ha gjort så ont.” Men domarna kan inte göra en bedömning av exakt hur ont någon får. Jag tycker synd om domarna.

Anton Axelsson slutade spela hockey efter Frölundas SM-guld 2016, en trasig kropp satte stopp. Han såg redan då en tendens som skrämde – och det har inte blivit bättre.

Vi talade ett tag om hur det fysiska spelet riskerar närmast dö ut om förstärkningar (när man alltså medvetet försöker fuska, lura domarna) allt mer blir vardag inom hockeyn.

– Det var en enskild händelse i går av en spelare (Tyrväinen) jag annars gillar skarpt i övrigt. Men det har blivit en ond cirkel i svensk hockey sedan huvudskadorna, de registrerade huvudskadorna, började öka. Naturligtvis jättebra att man tog tag i det med tanke på hur många spelare som farit illa, här snackar vi folk som verkligen mår dåligt. I och med det har vi tagit tag i större tacklingar, väldigt bra, men människan är ju inte dummare än att … det blir väldigt lätt att så fort du får en tackling så … jag ser alldeles för många som lägger sig ner och håller sig för huvudet. Då sätter man domaren i en jävla sits. Domarna vill ju inte chansa på att det inte var en huvudtackling. Alldeles för många spelare håller sig för ansiktet eller huvudet så fort det blir en tackling, så får de med sig ett matchstraff och så blir det inte mer med det. Kanske att folk tycker på sociala medier, men det blir inget mer.

För att skamstämpeln i dag inte alls är lika stark som förr. Hockeyn är ju inte alls på fotbollens fusknivå, än så länge inte ens nära, men … tja, låt mig åter använda liknelsen med snöbollar och hur snabbt de växer.

Anton Axelsson:

– Här tycker jag att hela ligan behöver prata om det,  om det är den här vägen vi vill gå. Jag tycker att hockey i grund och botten är en bollsport med inslag av gladiatorspel, jag har alltid älskat det, och jag tror det är det som fått hockeyn att bli nästan lika stor som fotbollen. Jag tycker vi börjar tappa det gladiatorspelet, och jag tappar lite intresset. Jag säger inte att jag har rätt, det kan vara de som tycker att hockeyn ska bli mjukare, det har jag full respekt för, men jag tappar lite intresset när gladiatorspelet försvinner. När folk lägger sig ner och tar sig för ansiktet, då blir spelare rädda för att gå in och tackla, gå in rejält i situationer. Man ser att det är lättare i dag att få avstängningar och böter, och då kommer man bli försiktig. Det kommer vi se framöver, juniorer som kommer upp kommer inte vilja gå in lika mycket i närkamper.

Hockeyn var inte bättre förr, lika lite som livet självt, det går – tack och lov – alltid framåt. Men det finns ändå detaljer från förr som kan vara värdefulla att implementera i nuet.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Här är det förstås som Anton Axelsson säger, jag delar den uppfattningen, det är upp till svensk hockey att bestämma vilken väg man vill gå, om det är okej att närma sig fotbollens rätt accepterade fusk – eller om det inte är det.

Jag vet vad jag tycker.

Ni vet nu vad Axelsson tycker.

Till sist, detta från SHL-veteranen:

– Det kan kallas machokultur, men jag vill fortsatt ha en kultur som fostrar bra människor, gentlemen, den biten. Lite det här militäriska, du ska tacka för maten, du ska vara en hård kille, men du kan vara en hård kille fast du inte skriker könsord och sådant trams.

** Och en bra människa, hård kille, han fuskar inte, han filmar inte?
– Precis. Men jag skulle inte vilja säga att det är så mycket filmningar, den (Tyrväinen) var väl det i går, men det är mer förstärkningar, skulle jag säga. Man vet att ”Håller jag mig för ansiktet i tre sekunder så kan det mycket väl bli det större straffet utdelat och då får vi fem minuters PP.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag tror det är dags för svensk hockey att agera nu. Snöbollen måste tappa fart innan den blir för stor. Förstärknings-fusket riskerar annars förstöra så mycket.
► Vem vågar tackla i framtiden?
► Jag snackade med förre elitspelaren Anton Axelsson som sa:
► – Sjukt viktig fråga, vi behöver stoppa det här. Jag tycker synd om domarna.
► Fusk behöver bli skamligt igen. Hur? Mm, det är tiotusenkronorsfrågan, det. Men det hade inte skadat om fuskande spelares tränare stått upp och sagt: ”Det här vill vi inte ha i vår klubb.”

Förstärkningar inom ishockeyn ökar, tyvärr. Jag talade med Anton Axelsson om det i dag. Foto: FRÖLUNDA & C MORE (skärmdump) 

I GÅR FÖLL Luleås Juhani Tyrväinen alldeles för lätt till marken efter en lätt crosschecking av Malmös Emil Sylvegård.

I morse anmäldes Tyrväinen.

I dag blev han (förstås) fälld.

Räcker 5000 kronor i böter? För att komma åt själva trenden i svensk hockey? Jag är högst tveksam. Oavsett vilken väg svensk hockey vill ta i framtiden så tror jag det är hög tid att verkligen ta ett nytt grepp om den här frågan.

ANNONS

Innan det är för sent. Snöbollar har nämligen en tendens att rulla otäckt fort.

Viktigt 1: Se företeelsen snarare än individerna; jag är inte på något vis ute efter Juhani Tyrväinen, han var bara senast i raden.
Viktigt 2: Hockeyn behöver jobba hårt för att uppväcka sportens attityd från förr, att fusk är något riktigt fult – som inte ska importeras från fotbollen.

Anton Axelsson, 35, med elva SHL-säsonger i ryggen, minns hur det var när han började:

– Jag kommer aldrig glömma det, mitt första år i Frölunda, vi mötte HV borta och jag fick en slashing över handleden, det gjorde ont som fan. Så åkte jag till båset och då tog Niklas Andersson, världens snällaste människa, mig åt sidan och sa: ”Visa aldrig att du har ont!” Han skällde inte, men han tillrättavisade, han ville hjälpa mig på vägen. Jag fick mig en tankeställare. Det var ingen som tyckte synd om mig, alla tittade bort, jag fick sitta där med skammen.

– Sedan kom jag till Timrå, samma sak: ”Bit ihop och kör, du filmar inte, för då har du Sanny Lindström efter dig.”

Så var hockeyn förr.

Så är inte hockeyn i dag.

På något vis, det är min bestämda åsikt, behöver sporten hitta tillbaka till att fusk är fult och skamligt, det behöver komma inifrån, från spelarna själva, från tränarna – och gärna med bistånd från fansen som betalar för proffscirkusen.

Böter på 5000 kronor, det tror jag har ytterst liten effekt. Skambelägga fusk, däremot, få en tuff kille som Juhani Tyrväinen att inte vilja fuska, det är vägen fram – men hur fasen hittar man avfarten?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson:

– Den bästa vägen är att ligan pratar i sommar. ”Vilken väg vill vi gå?” Vad tycker spelare, klubbar, domare, vad tycker fans, vilken typ av hockey ska vi ha i Sverige? Jag vet vad jag tycker, och jag gillar inte vad jag ser. Jag ser situationer där jag som gammal spelare vet att ”Det där kan inte ha gjort så ont.” Men domarna kan inte göra en bedömning av exakt hur ont någon får. Jag tycker synd om domarna.

Anton Axelsson slutade spela hockey efter Frölundas SM-guld 2016, en trasig kropp satte stopp. Han såg redan då en tendens som skrämde – och det har inte blivit bättre.

Vi talade ett tag om hur det fysiska spelet riskerar närmast dö ut om förstärkningar (när man alltså medvetet försöker fuska, lura domarna) allt mer blir vardag inom hockeyn.

– Det var en enskild händelse i går av en spelare (Tyrväinen) jag annars gillar skarpt i övrigt. Men det har blivit en ond cirkel i svensk hockey sedan huvudskadorna, de registrerade huvudskadorna, började öka. Naturligtvis jättebra att man tog tag i det med tanke på hur många spelare som farit illa, här snackar vi folk som verkligen mår dåligt. I och med det har vi tagit tag i större tacklingar, väldigt bra, men människan är ju inte dummare än att … det blir väldigt lätt att så fort du får en tackling så … jag ser alldeles för många som lägger sig ner och håller sig för huvudet. Då sätter man domaren i en jävla sits. Domarna vill ju inte chansa på att det inte var en huvudtackling. Alldeles för många spelare håller sig för ansiktet eller huvudet så fort det blir en tackling, så får de med sig ett matchstraff och så blir det inte mer med det. Kanske att folk tycker på sociala medier, men det blir inget mer.

För att skamstämpeln i dag inte alls är lika stark som förr. Hockeyn är ju inte alls på fotbollens fusknivå, än så länge inte ens nära, men … tja, låt mig åter använda liknelsen med snöbollar och hur snabbt de växer.

Anton Axelsson:

– Här tycker jag att hela ligan behöver prata om det,  om det är den här vägen vi vill gå. Jag tycker att hockey i grund och botten är en bollsport med inslag av gladiatorspel, jag har alltid älskat det, och jag tror det är det som fått hockeyn att bli nästan lika stor som fotbollen. Jag tycker vi börjar tappa det gladiatorspelet, och jag tappar lite intresset. Jag säger inte att jag har rätt, det kan vara de som tycker att hockeyn ska bli mjukare, det har jag full respekt för, men jag tappar lite intresset när gladiatorspelet försvinner. När folk lägger sig ner och tar sig för ansiktet, då blir spelare rädda för att gå in och tackla, gå in rejält i situationer. Man ser att det är lättare i dag att få avstängningar och böter, och då kommer man bli försiktig. Det kommer vi se framöver, juniorer som kommer upp kommer inte vilja gå in lika mycket i närkamper.

Hockeyn var inte bättre förr, lika lite som livet självt, det går – tack och lov – alltid framåt. Men det finns ändå detaljer från förr som kan vara värdefulla att implementera i nuet.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Här är det förstås som Anton Axelsson säger, jag delar den uppfattningen, det är upp till svensk hockey att bestämma vilken väg man vill gå, om det är okej att närma sig fotbollens rätt accepterade fusk – eller om det inte är det.

Jag vet vad jag tycker.

Ni vet nu vad Axelsson tycker.

Till sist, detta från SHL-veteranen:

– Det kan kallas machokultur, men jag vill fortsatt ha en kultur som fostrar bra människor, gentlemen, den biten. Lite det här militäriska, du ska tacka för maten, du ska vara en hård kille, men du kan vara en hård kille fast du inte skriker könsord och sådant trams.

** Och en bra människa, hård kille, han fuskar inte, han filmar inte?
– Precis. Men jag skulle inte vilja säga att det är så mycket filmningar, den (Tyrväinen) var väl det i går, men det är mer förstärkningar, skulle jag säga. Man vet att ”Håller jag mig för ansiktet i tre sekunder så kan det mycket väl bli det större straffet utdelat och då får vi fem minuters PP.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag tror det är dags för svensk hockey att agera nu. Snöbollen måste tappa fart innan den blir för stor. Förstärknings-fusket riskerar annars förstöra så mycket.
► Vem vågar tackla i framtiden?
► Jag snackade med förre elitspelaren Anton Axelsson som sa:
► – Sjukt viktig fråga, vi behöver stoppa det här. Jag tycker synd om domarna.
► Fusk behöver bli skamligt igen. Hur? Mm, det är tiotusenkronorsfrågan, det. Men det hade inte skadat om fuskande spelares tränare stått upp och sagt: ”Det här vill vi inte ha i vår klubb.”

Förstärkningar inom ishockeyn ökar, tyvärr. Jag talade med Anton Axelsson om det i dag. Foto: FRÖLUNDA & C MORE (skärmdump) 

I GÅR FÖLL Luleås Juhani Tyrväinen alldeles för lätt till marken efter en lätt crosschecking av Malmös Emil Sylvegård.

I morse anmäldes Tyrväinen.

I dag blev han (förstås) fälld.

Räcker 5000 kronor i böter? För att komma åt själva trenden i svensk hockey? Jag är högst tveksam. Oavsett vilken väg svensk hockey vill ta i framtiden så tror jag det är hög tid att verkligen ta ett nytt grepp om den här frågan.

ANNONS

Innan det är för sent. Snöbollar har nämligen en tendens att rulla otäckt fort.

Viktigt 1: Se företeelsen snarare än individerna; jag är inte på något vis ute efter Juhani Tyrväinen, han var bara senast i raden.
Viktigt 2: Hockeyn behöver jobba hårt för att uppväcka sportens attityd från förr, att fusk är något riktigt fult – som inte ska importeras från fotbollen.

Anton Axelsson, 35, med elva SHL-säsonger i ryggen, minns hur det var när han började:

– Jag kommer aldrig glömma det, mitt första år i Frölunda, vi mötte HV borta och jag fick en slashing över handleden, det gjorde ont som fan. Så åkte jag till båset och då tog Niklas Andersson, världens snällaste människa, mig åt sidan och sa: ”Visa aldrig att du har ont!” Han skällde inte, men han tillrättavisade, han ville hjälpa mig på vägen. Jag fick mig en tankeställare. Det var ingen som tyckte synd om mig, alla tittade bort, jag fick sitta där med skammen.

– Sedan kom jag till Timrå, samma sak: ”Bit ihop och kör, du filmar inte, för då har du Sanny Lindström efter dig.”

Så var hockeyn förr.

Så är inte hockeyn i dag.

På något vis, det är min bestämda åsikt, behöver sporten hitta tillbaka till att fusk är fult och skamligt, det behöver komma inifrån, från spelarna själva, från tränarna – och gärna med bistånd från fansen som betalar för proffscirkusen.

Böter på 5000 kronor, det tror jag har ytterst liten effekt. Skambelägga fusk, däremot, få en tuff kille som Juhani Tyrväinen att inte vilja fuska, det är vägen fram – men hur fasen hittar man avfarten?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson:

– Den bästa vägen är att ligan pratar i sommar. ”Vilken väg vill vi gå?” Vad tycker spelare, klubbar, domare, vad tycker fans, vilken typ av hockey ska vi ha i Sverige? Jag vet vad jag tycker, och jag gillar inte vad jag ser. Jag ser situationer där jag som gammal spelare vet att ”Det där kan inte ha gjort så ont.” Men domarna kan inte göra en bedömning av exakt hur ont någon får. Jag tycker synd om domarna.

Anton Axelsson slutade spela hockey efter Frölundas SM-guld 2016, en trasig kropp satte stopp. Han såg redan då en tendens som skrämde – och det har inte blivit bättre.

Vi talade ett tag om hur det fysiska spelet riskerar närmast dö ut om förstärkningar (när man alltså medvetet försöker fuska, lura domarna) allt mer blir vardag inom hockeyn.

– Det var en enskild händelse i går av en spelare (Tyrväinen) jag annars gillar skarpt i övrigt. Men det har blivit en ond cirkel i svensk hockey sedan huvudskadorna, de registrerade huvudskadorna, började öka. Naturligtvis jättebra att man tog tag i det med tanke på hur många spelare som farit illa, här snackar vi folk som verkligen mår dåligt. I och med det har vi tagit tag i större tacklingar, väldigt bra, men människan är ju inte dummare än att … det blir väldigt lätt att så fort du får en tackling så … jag ser alldeles för många som lägger sig ner och håller sig för huvudet. Då sätter man domaren i en jävla sits. Domarna vill ju inte chansa på att det inte var en huvudtackling. Alldeles för många spelare håller sig för ansiktet eller huvudet så fort det blir en tackling, så får de med sig ett matchstraff och så blir det inte mer med det. Kanske att folk tycker på sociala medier, men det blir inget mer.

För att skamstämpeln i dag inte alls är lika stark som förr. Hockeyn är ju inte alls på fotbollens fusknivå, än så länge inte ens nära, men … tja, låt mig åter använda liknelsen med snöbollar och hur snabbt de växer.

Anton Axelsson:

– Här tycker jag att hela ligan behöver prata om det,  om det är den här vägen vi vill gå. Jag tycker att hockey i grund och botten är en bollsport med inslag av gladiatorspel, jag har alltid älskat det, och jag tror det är det som fått hockeyn att bli nästan lika stor som fotbollen. Jag tycker vi börjar tappa det gladiatorspelet, och jag tappar lite intresset. Jag säger inte att jag har rätt, det kan vara de som tycker att hockeyn ska bli mjukare, det har jag full respekt för, men jag tappar lite intresset när gladiatorspelet försvinner. När folk lägger sig ner och tar sig för ansiktet, då blir spelare rädda för att gå in och tackla, gå in rejält i situationer. Man ser att det är lättare i dag att få avstängningar och böter, och då kommer man bli försiktig. Det kommer vi se framöver, juniorer som kommer upp kommer inte vilja gå in lika mycket i närkamper.

Hockeyn var inte bättre förr, lika lite som livet självt, det går – tack och lov – alltid framåt. Men det finns ändå detaljer från förr som kan vara värdefulla att implementera i nuet.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Här är det förstås som Anton Axelsson säger, jag delar den uppfattningen, det är upp till svensk hockey att bestämma vilken väg man vill gå, om det är okej att närma sig fotbollens rätt accepterade fusk – eller om det inte är det.

Jag vet vad jag tycker.

Ni vet nu vad Axelsson tycker.

Till sist, detta från SHL-veteranen:

– Det kan kallas machokultur, men jag vill fortsatt ha en kultur som fostrar bra människor, gentlemen, den biten. Lite det här militäriska, du ska tacka för maten, du ska vara en hård kille, men du kan vara en hård kille fast du inte skriker könsord och sådant trams.

** Och en bra människa, hård kille, han fuskar inte, han filmar inte?
– Precis. Men jag skulle inte vilja säga att det är så mycket filmningar, den (Tyrväinen) var väl det i går, men det är mer förstärkningar, skulle jag säga. Man vet att ”Håller jag mig för ansiktet i tre sekunder så kan det mycket väl bli det större straffet utdelat och då får vi fem minuters PP.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag tror det är dags för svensk hockey att agera nu. Snöbollen måste tappa fart innan den blir för stor. Förstärknings-fusket riskerar annars förstöra så mycket.
► Vem vågar tackla i framtiden?
► Jag snackade med förre elitspelaren Anton Axelsson som sa:
► – Sjukt viktig fråga, vi behöver stoppa det här. Jag tycker synd om domarna.
► Fusk behöver bli skamligt igen. Hur? Mm, det är tiotusenkronorsfrågan, det. Men det hade inte skadat om fuskande spelares tränare stått upp och sagt: ”Det här vill vi inte ha i vår klubb.”

Förstärkningar inom ishockeyn ökar, tyvärr. Jag talade med Anton Axelsson om det i dag. Foto: FRÖLUNDA & C MORE (skärmdump) 

I GÅR FÖLL Luleås Juhani Tyrväinen alldeles för lätt till marken efter en lätt crosschecking av Malmös Emil Sylvegård.

I morse anmäldes Tyrväinen.

I dag blev han (förstås) fälld.

Räcker 5000 kronor i böter? För att komma åt själva trenden i svensk hockey? Jag är högst tveksam. Oavsett vilken väg svensk hockey vill ta i framtiden så tror jag det är hög tid att verkligen ta ett nytt grepp om den här frågan.

ANNONS

Innan det är för sent. Snöbollar har nämligen en tendens att rulla otäckt fort.

Viktigt 1: Se företeelsen snarare än individerna; jag är inte på något vis ute efter Juhani Tyrväinen, han var bara senast i raden.
Viktigt 2: Hockeyn behöver jobba hårt för att uppväcka sportens attityd från förr, att fusk är något riktigt fult – som inte ska importeras från fotbollen.

Anton Axelsson, 35, med elva SHL-säsonger i ryggen, minns hur det var när han började:

– Jag kommer aldrig glömma det, mitt första år i Frölunda, vi mötte HV borta och jag fick en slashing över handleden, det gjorde ont som fan. Så åkte jag till båset och då tog Niklas Andersson, världens snällaste människa, mig åt sidan och sa: ”Visa aldrig att du har ont!” Han skällde inte, men han tillrättavisade, han ville hjälpa mig på vägen. Jag fick mig en tankeställare. Det var ingen som tyckte synd om mig, alla tittade bort, jag fick sitta där med skammen.

– Sedan kom jag till Timrå, samma sak: ”Bit ihop och kör, du filmar inte, för då har du Sanny Lindström efter dig.”

Så var hockeyn förr.

Så är inte hockeyn i dag.

På något vis, det är min bestämda åsikt, behöver sporten hitta tillbaka till att fusk är fult och skamligt, det behöver komma inifrån, från spelarna själva, från tränarna – och gärna med bistånd från fansen som betalar för proffscirkusen.

Böter på 5000 kronor, det tror jag har ytterst liten effekt. Skambelägga fusk, däremot, få en tuff kille som Juhani Tyrväinen att inte vilja fuska, det är vägen fram – men hur fasen hittar man avfarten?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Anton Axelsson:

– Den bästa vägen är att ligan pratar i sommar. ”Vilken väg vill vi gå?” Vad tycker spelare, klubbar, domare, vad tycker fans, vilken typ av hockey ska vi ha i Sverige? Jag vet vad jag tycker, och jag gillar inte vad jag ser. Jag ser situationer där jag som gammal spelare vet att ”Det där kan inte ha gjort så ont.” Men domarna kan inte göra en bedömning av exakt hur ont någon får. Jag tycker synd om domarna.

Anton Axelsson slutade spela hockey efter Frölundas SM-guld 2016, en trasig kropp satte stopp. Han såg redan då en tendens som skrämde – och det har inte blivit bättre.

Vi talade ett tag om hur det fysiska spelet riskerar närmast dö ut om förstärkningar (när man alltså medvetet försöker fuska, lura domarna) allt mer blir vardag inom hockeyn.

– Det var en enskild händelse i går av en spelare (Tyrväinen) jag annars gillar skarpt i övrigt. Men det har blivit en ond cirkel i svensk hockey sedan huvudskadorna, de registrerade huvudskadorna, började öka. Naturligtvis jättebra att man tog tag i det med tanke på hur många spelare som farit illa, här snackar vi folk som verkligen mår dåligt. I och med det har vi tagit tag i större tacklingar, väldigt bra, men människan är ju inte dummare än att … det blir väldigt lätt att så fort du får en tackling så … jag ser alldeles för många som lägger sig ner och håller sig för huvudet. Då sätter man domaren i en jävla sits. Domarna vill ju inte chansa på att det inte var en huvudtackling. Alldeles för många spelare håller sig för ansiktet eller huvudet så fort det blir en tackling, så får de med sig ett matchstraff och så blir det inte mer med det. Kanske att folk tycker på sociala medier, men det blir inget mer.

För att skamstämpeln i dag inte alls är lika stark som förr. Hockeyn är ju inte alls på fotbollens fusknivå, än så länge inte ens nära, men … tja, låt mig åter använda liknelsen med snöbollar och hur snabbt de växer.

Anton Axelsson:

– Här tycker jag att hela ligan behöver prata om det,  om det är den här vägen vi vill gå. Jag tycker att hockey i grund och botten är en bollsport med inslag av gladiatorspel, jag har alltid älskat det, och jag tror det är det som fått hockeyn att bli nästan lika stor som fotbollen. Jag tycker vi börjar tappa det gladiatorspelet, och jag tappar lite intresset. Jag säger inte att jag har rätt, det kan vara de som tycker att hockeyn ska bli mjukare, det har jag full respekt för, men jag tappar lite intresset när gladiatorspelet försvinner. När folk lägger sig ner och tar sig för ansiktet, då blir spelare rädda för att gå in och tackla, gå in rejält i situationer. Man ser att det är lättare i dag att få avstängningar och böter, och då kommer man bli försiktig. Det kommer vi se framöver, juniorer som kommer upp kommer inte vilja gå in lika mycket i närkamper.

Hockeyn var inte bättre förr, lika lite som livet självt, det går – tack och lov – alltid framåt. Men det finns ändå detaljer från förr som kan vara värdefulla att implementera i nuet.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Här är det förstås som Anton Axelsson säger, jag delar den uppfattningen, det är upp till svensk hockey att bestämma vilken väg man vill gå, om det är okej att närma sig fotbollens rätt accepterade fusk – eller om det inte är det.

Jag vet vad jag tycker.

Ni vet nu vad Axelsson tycker.

Till sist, detta från SHL-veteranen:

– Det kan kallas machokultur, men jag vill fortsatt ha en kultur som fostrar bra människor, gentlemen, den biten. Lite det här militäriska, du ska tacka för maten, du ska vara en hård kille, men du kan vara en hård kille fast du inte skriker könsord och sådant trams.

** Och en bra människa, hård kille, han fuskar inte, han filmar inte?
– Precis. Men jag skulle inte vilja säga att det är så mycket filmningar, den (Tyrväinen) var väl det i går, men det är mer förstärkningar, skulle jag säga. Man vet att ”Håller jag mig för ansiktet i tre sekunder så kan det mycket väl bli det större straffet utdelat och då får vi fem minuters PP.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt