► Alla som inte följer NHL till vardags får en jättechans att i samband med VM njuta av flera storspelares konster.
► Här lite av vad ni kan förvänta er.

Hockey-VM må inte vara ett riktigt VM som i andra stora sporter – men jösses, det är en parad av stjärnor den här gången.
Här är de tio största. Niklas Jihdes favoriter är inte med. Det säger en del om kvalitén.
DET ÄR VIAPLAY som har rättigheterna den här gången, Sveriges matcher går på TV6 (med 50 minuters försnack). Den som tror att ankaret Niklas Jihde blev glad när spelare som Sidney Crosby, Nathan MacKinnon och Marc-André Fleury tackade ja till VM-spel är onekligen något på spåren.

– Det betyder givetvis oerhört mycket för vår del när man kan använda sig av superstjärnor som Crosby och MacKinnon och Fleury för att bygga mästerskapet även TV-mässigt. Det bevisar verkligen hur mycket värde det finns i ett VM-guld – även utanför Sverige, säger Jihde.
** Vad betyder det för era tittarsiffror, tror du?
– Tror inte det påverkar siffrorna så värst mycket, Kanada lockar (ja, hela VM gör det) ändå fram intresse från de sportintresserade när man ställs mot Tre Kronor. Se bara på JVM. En final mellan dessa länder (eller Finland!) drar garanterat upp mot två miljoner tittare. Mäktigt.
Jihde nämner svenske Leo Carlsson (Anaheim) och kanadensiske superrookien Macklin Celebrini (San Jose) som två spelare han verkligen ser fram emot att studera lite extra:
– Två lirare som alltid gör det oväntade. Så olika – men ändå så lika.
Om man listat VM:s största profiler så hade dessa båda mycket väl kunnat vara med. Nu är detta ett (fåfängt?) försöka att lista VM:s största stjärnor, då hamnar de just utanför listan.
Många av er följer NHL, har bra koll. Många gör det dock inte, i det läget är VM 2025 en jäkla bra möjlighet att få se massor av storstjärnor på bra, svensk TV-tid. Här är ett försök att lyfta de tio främsta utespelarna. Subjektivt? Så klart.
––––––––––
Erik Gustafsson och Emil Heineman i Sveriges trupp. LÄS MER HÄR.
––––––––––
Notera: texten publicerad vid lunch onsdag sjunde maj. Spelare som eventuellt ansluter efter det är förstås inte med.
1. Nathan MacKinnon, forward, Kanada (Colorado)
Gjorde 116 poäng i grundserien, hans fart, hans tempoväxlingar, hans skott … karln är ett enda stort wow. Tips: gör som motståndarna, släpp inte fokus ens för en tiondels sekund.
2. Sidney Crosby, forward, Kanada (Pittsburgh)
Så mycket mer än poängen (91), veteranen är en ledare, en vägvisare, en som tävlar stenhårt, som behärskar sportens alla aspekter. Åldras som ett fint vin.
3. David Pastrnak, forward, Tjeckien (Boston)
106 pinnar i ett svagt Boston, tredje +100-säsongen i rad, sanslöst vass i offensiv zon. Pratar svenska, förflutet i Södertälje (2012–2014), svensk fru.
4. Zach Werenski, back, USA (Columbus)
En av tre som är nominerad till Norris Trophy (Cale Makar och Quinn Hughes de övriga). 82 poäng i grundserien, bara Makar (92) bättre, men även stark, solid. En bjässe i 4 Nations Face-Off.
5. Clayton Keller, forward, USA (Utah)
En doldis för många här hemma, den här kvicke liraren har dock tagit stora steg de senaste säsongerna, varit stjärnan i ett ganska svagt lag (Arizona/Utah), kommer från en 90-poängssäsong, har de senaste vintrarna snittat runt en puinne per match. Sevärd. Det händer saker runt Keller.
6. Filip Forsberg, forward, Sverige (Nashville)
År efter år en av ligans vassare poängspelare. 94 förra vintern, 76 den här säsongen – i ett riktigt uselt Nashville. Skön swagger med sin maffiga mustasch.
7. Lucas Raymond, forward, Sverige (Detroit)
Vuxit ut till Detroits viktigaste spelare tillsammans med Dylan Larkin, fortfarande på väg uppåt i karriären, vinterns 80 poäng hans bästa notering. Idoliserade Sidney Crosby som ung, det märks, Raymond har stor respekt för spelets alla faser, pålitlig över 61×26 meter, eller 60×30.
Nedan läser ni mer om Lucas.
8. Nico Hischier, forward, Schweiz (New Jersey)
Den här store centern har presterat på högsta nivå under de fyra senaste säsongerna med Jesper Bratts New Jersey. Blev än viktigare, tog en ännu större roll, när Jack Hughes försvann skadad.
9. Moritz Seider, back, Tyskland (Detroit)
Ni minns honom från Rögle, Seider är precis den samme i dag – fast ett par hack bättre, mer rutinerad. Fysisk, stark i egen zon, kan även bidra offensivt. På tal om swagger … den här killen har det. Wie sagt mann in Deutsch … schwagger? Nä, kanske inte. Men ni fattar.
10. Martin Necas, forward, Tjeckien (Colorado)
Mycket bra i Carolina, mycket bra i Colorado dit han skeppades i samband med den första Mikko Rantanen-trejden. Snäppet under de allra, allra bästa, utmärkt kedjekamrat till MacKinnon. 83 poäng i vinter. Storlek. Skott. Skicklighet.
Ett antal spelare hade jag gärna fått plats med, som Tage Thompson USA (Buffalo), som Ryan O’Reilly (Kanada), som Niklas Jihdes favorit Macklin Celenbrini, som … tja, nu blev det som det blev, en subjektiv lista. Ta’t för vad det är.
Målvakter? Ja, låt oss ta en snabb fem i topp.
1. Juuse Saros, Finland (Nashville)
2. Jacob Markström, Sverige (New Jersey)
3. Marc-André Fleury, Kanada (Minnesota)
4. Jeremy Swayman, USA (Boston)
5. Samuel Ersson, Sverige (Philadelphia)
Här är förstås Fleury den maffiga megaprofilen. Sällsynt sympatisk utanför isen, en skön prick, men inte bara det, se här:
40-årige Fleury gick egentligen i pension när Minnesota slogs ut av Vegas (det var Filip Gustavsson som vaktade kassen), men – han tog chansen att få göra ett sista avtryck, spela VM med gamle Pittsburgh-kompisen Sidney Crosby.
Marc-André Fleury. The Flower. För en gångs skull kan man verkligen säga att en spelare blommar ut. Och vi får se det i Sverige. Underbart.
***
Sveriges gruppspelsmatcher (Avicii Arena).
9/5, 20:20: Sverige-Slovakien
10/5, 16:20: Sverige-Österrike
12/5, 20:20: Finland-Sverige
14/5, 20:20: Lettland-Sverige
16/5, 20:20: Sverige-Slovenien
17/5, 16:20: Frankrike-Sverige
20/5, 20:20: Sverige-Kanada
Slutspelet.
22/5, 16:20: Kvartsfinal 1 (Stockholm)
22/5, 16:20: Kvartsfinal 2 (Herning)
22/5, 20:20: Kvartsfinal 3 (Stockholm)
22/5, 20:20: Kvartsfinal 4 (Herning)
24/5, 14:20: Semifinal 1 (Stockholm)
24/5, 18:20: Semifinal 2 (Stockholm)
25/5, 15:20: Bronsmatch (Stockholm)
25/5, 20:20: Final (Stockholm)
Jag ser helt klart fram emot VM. Många profilstarka spelare. Många som inte fick plats på din tiolista.
Lite ledsamt är dock att det är åtta i respektive grupp. Blir många alibimatcher på väg till kvartsfinalerna.
Men visst. Samtidigt en bra möjlighet att få ihop lagen, spelet o special teams..
Sedan heter det ju Avicii Arena Henrik 🙂
Även om det är Globen sedan gammalt så är hedrandet av psykisk ohälsa och namnbytet värt att hedra.
Tror det var ett misstag att döpa om Globen till Avicii arena. Hur ädelt syftet än är så är Globen ett så inarbetat och passande namn att det blir svårt att ändra det i folks medvetande. Det hade nog varit smartare att namngett någon utav fotbollsarenorna, som inte har lika inarbetade namn, efter Avicii istället.
Så kan det säkert vara. Men jag tycker, så långt det är möjligt, att vi ska hedra greppet med att omdöpa kulan till Avicii arena.
Janne, jag är med på kampen mot psykisk ohälsa åtta dagar i veckan. Verkligen. Men det är med Globen som det är med San Siro för mig, det blir Avicii lika lite som det blir Giuseppe Meazza.
Nu har jag dock ändrat i texten. 🙂
Men … jag måste säga att det finns bättre sätt att ta kampen mot psykisk ohälsa än att ge Globen namnet Avicii. Det kändes bara … märkligt.
Nå, gjort är gjort.
Det kan jag absolut hålla med dig om Henrik. Men nu har det blivit som det blivit. Enormt mycket bättre att namnbytet blev till Avicii än till exempel pengar och Klarna arena.
Det köper jag absolut.