Tvåan i Malmö var en moralhöjare för Frölunda

► Oj, den här framgången var viktig för Frölunda som var på väg att spåra ur redan i första perioden mot Malmö.
► Johan Gustafssons målvaktsspel, Victor Olofssons målsinne och en sjuhelsikes kamp – så såg Frölunda till att ändå packa in två poäng in bussen hem till Göteborg.
► Värdefullt? Mycket.

ANNONS

MALMÖ–FRÖLUNDA 2–3 (efter straffar): Tredje gången gillt. Tre mål av Victor Olofsson. Två poäng till Frölunda.

Ännu ett straffavgörande som krävde sju rundor, men den här gången vann Frölunda, efter förluster mot Djurgården och Luleå.

Victor Olofsson satte båda sina, han sköt även 1–1 under ordinarie tid.

Matchhjälte ihop med storspelande målvakten Johan Gustafsson som jag ser det.

En kväll då Frölunda ånyo hade lika dålig discplin som valfri svensk skolklass vann Roger Rönnbergs gäng på:

## ”JG:s” utsökta målvaktsspel.

## En enorm offervilja (bara ett insläppt mål) i alldeles för många numerära underlägen, tre mot fyra, tre mot fem, fyra mot fem.

## En utsökt moral som såg Frölunda, efter en bortkastad förstaperiod, komma tillbaka och i en jämn match nog ända vara ett litet snäpp vassare än Malmö i period 2 och 3.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Lagen turades om att sätta tryck, få ner motståndaren i brygga, både Malmö och Frölunda hade chanser att avgöra; i tredje perioden rånades Ryan Lasch två gånger av målvakten Jonas Gunnarsson, Lias Andersson missade pucken när målet var öppet, Malmö hade i gengäld dundertryck i PP-spel i slutet av ordinarie tid och början av förlängningen, i slutet av den samma sköt sedan Andy Miele över när jag redan räknat in ett Malmöavgörande.

Samma pendlande mellan hopp och förtvivlan för fansen i straffläggningen.

Kvalitetsmässigt har jag sett mycket bättre än det här, men:

Det fanns passion.

Det fanns dramatik.

Det fanns känslor.

Frölunda tar med blytunga två poäng, en moralhöjare genom sättet man slog sig in i en match som var på väg att gå åt helsike; obesegrat efter ordinarie tid i de fyra senaste, spelet allt mer strukturerat, mer ordning och reda, och ett embryo till något bra finns,

Men – Roger Rönnberg måste få sina spelare att sluta ta utvisningar i parti och minut. Bortsett från den horribla på Lias Andersson i slutet var alla korrekta. Rönnbergs lag tar flest tvåor i SHL – och det är baske mig ingen slump. Underkänt, icke godkänt, vad ni vill.

Frölunda tekade också sämre (21–49) än jag gör ett prov i algebra, det var faktiskt snudd på ett mirakel att inte Malmö vann det här så ofta som man fick sätta upp spel i anfallszonen.

Nå – full credd till Frölundas offervilja här.

Victor Olofsson och även Lias Andersson allt hetare.

Joel Mustonen fortsätter måla.

Simon Hjalmarsson fortsätter leda.

… och Mike Weber märkte hur stora europeiska isar kan vara.

I Malmö var Jonas Gunnarsson nästan lika bra som Johan Gustafsson, Andy Miele och Johan Olofsson attraktioner.

***

Det tog 1.09 för Frölunda att vända 0–1 till 2–1 i en andraperiod som långa stunder var riktigt bra.

Presspelet, skridskoåkningen, den hårda forecheckingen, gav utdelning.

Victor Olofssons 1–1 kom efter att han själv stressvunnit pucken och varit het på retur efter ett Simon Hjalmarsson-skott.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Joel Mustonens 2–1 kom efter ett långt anfall där Ponthus Westerholm vände bort två motståndare och hittade den nye frölundaiten som vaket tagit ny yta, åkt sig fri och sköt sitt andra mål på två matcher.

***

När Malmö sköt sitt viktiga 2–2, när hemmalagets PP-spel äntligen resulterade, då satt Lias Andersson på botbänken för en tripping.

Det var så dags Frölundas femte tvåminutare som gav motståndarna chansen i spel med en eller två man mer.

***

Frölunda klev ut på isen i Malmö arena, hälarna fast förankrade i isen, blåstes förbi av hemmalaget – och drog på sig utvisningar igen. I massor ….

Att det stod 0–0 länge berodde på Malmös svaga PP, att Frölunda – med målvakten Johan Gustafsson i spetsen – slet så bra i box play, inte minst två (!) gånger i spel tre mot fem.

Och det kunde ha varit värre; Jonathan Sigalet hade tur som fick med sig Robin Alvarez till botbänken.

Nå, ett redan kraftlöst Frölunda tappade förstås än mer ork, och efter 12.44 bröt Johan Olofsson in från vänster sarghörn och satte 1–0, då hade Gustafsson redan räddat en gång när Olofsson testade samma manöver från höger.

***

## Fakta:

1–0 (12.44) Johan Olofsson (Lars Bryggman)
* Malmö starkast på pucken, Olofsson bröt in från sarghörnet och öppnade målskyttet.

1–1 (29.01) Victor Olofsson (Hjalmarsson)
* Olofsson vann puck via stark forecheck, Hjalmarsson sköt, Olofsson satte returen-

1–2 (30.10) Joel Mustonen (Po Westerholm, Nyberg)
* Starkt jobb av Westerholm bakom buren, vände bort två man, serverade Mustonen som nöp direkt.

2–2 (36.53) Carl-Johan Lerby 5/4 (Rakhshani, Miele)
* En av många tekningsvinster för Malmö, kanonskott av Lerby.

Straffmål, Malmö: Andy Miele, Johan Olofsson. Frölunda: Victor Olofsson 2, Ryan Lasch.