SHL 18/19 – koll på HV71 och Örebro

SHL 18/19 – koll på HV71 och Örebro

SHL 18/19 – koll på HV71 och Örebro

SHL 18/19 – koll på HV71 och Örebro

►Hockeyhösten närmar sig. Jag fortsätter att kika lite på lagen i SHL.
►Hur starka är trupperna?
►Det här är min bedömning.
►Här HV71 och Örebro.

DAGS ATT REDOVISA mina tankar om ytterligare några SHL-lag, det blir nummer sju och åtta, och vi har alltså snart passerat hälften.

Tidigare i veckan:

Brynäs och Timrå
Linköping och Rögle
Färjestad och Luleå

Nu således dags för HV71 – mästare 2017 – och Örebro.

Ni som hängt med från start vet vad som gäller, jag försöker inte att i juli tippa exakt hur det ska gå i SHL (bara fånigt), däremot är det kul att se var lagen står, fundera och spekulera.

Jag hittar tre kategorier att dela in i:

1. Bör vara topplag

2. Kan bli bra.

3. Lär få kämpa på undre halvan.

Mer exakt än så behöver man inte vara, tycker jag.

Okej, först i dag:

* HV71

## Kategori: 2. Kan bli bra.

## Nytt: Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Nils Andersson, b, Malmö, Martin Fehervary, b, Oskarshamn, Markus Lauridsen, b, München, Mikko Lehtonen, b, Tappara, Didrik Strömberg, b, Timrå, Joakim Andersson, f, Örebro, Johan Johnsson, f, Timrå, Markus Ljungh, f, Djurgården, Andreas Thuresson, f, SCL Tigers (NLA), Christoffer Törngren, f, Färjestad, Simon Önerud, f, Sibir Novosibirsk (KHL).

## Målvakter: Jonas Gunnarsson ska spela med bara en klubb kommande säsong, bör bli en lugnare tillvaro, och tillsammans med förre brynäsaren Felix Sandström (jag tycket fortfarande det är konstigt att han försvann från Gävle) bör Gunnarsson bilda en bra duo för HV71 att lita på. Sandström utmanar – men HV skriker efter trygghet och det här är nog Gunnarssons vinter.

Notabla förluster: Linus Söderström, NY Islanders, Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf.

ANNONS

Backar: Didrik Strömberg (har det någonsin funnits en Didrik i svensk elithockey förut?) från Timrå och sedan guldhjälten Mikko Lehtonen tillbaka från Tappara – HV hade redan byggt bra när det verkligen hände grejor tidigare i sommar:

Nils Andersson. Från Malmö. Till HV.

Jag trodde han ville utomlands, 26-åringen från Umeå. Hittade kanske inget bra. Bingo för HV som fick en PP-back av högsta klass. Kanske bingo för Nils också?

Rejäl makeover på försvarssidan där Christoffer Persson är ende back kvar av de som spelade regelbundet för HV förra säsongen; Kristofer Berglund och Alexander Ytterell gjorde ju bara elva matcher var på grund av skador.

Slovaken Martin Fehervary, 19 i höst, var bra i Oskarshamn, togs i andra rundan av Washington vilket visar vilken inneboende kapacitet killen har. Markus Lauridsen är Olivers brorsa, har tidigare tillhört AIK, kommer närmast från tyska DEL.

Känns som en mycket stark backsida med både kraft, kvalitet och finess. Nästan så man inte saknar de tre flyktade NHL-killarna. Men bara nästan.

Notabla förluster: Lawrence Pilut, Buffalo, Erik Brännström, Vegas, Stefan Elliott, Pittsburgh, Topi Jaakola, Fredrik Styrman, Luleå.

## Forwards: Med tre riktigt tunga NHL-tapp var det tvunget att hända saker i HV71. På infronten, alltså.

Och det gjorde det.

* Guldhjälten (2017) Simon Önerud från KHL.

* Centrarna Joakim Andersson (Örebro) och Markus Ljungh (Djurgården).

* Och så rätt nyligen: rutinerade Andreas Thuresson, senast i Schweiz.

Det tar tid att spela ihop ett nytt lag, släng in att egna produkten Johan Johnsson är hemma efter fyra och en halv säsong i allsvenskan, så det kan säkert hacka lite i början.

Men visst finns kvalité för topp 6. Inget snack.

En friskare (?) Sebastian Wännström, virvelvinden Mattias Tedenby {ett slags signaturspelare för hur HV vill agera med fart), den jättespännande David Gustafsson (Winnipeg, andra rundan) som bankar på dörren märkt ”dominant i SHL” och så finns veteraner som Martin Thörnberg, Oscar Sundh och Robin Figren.

Nog för att optimismen ska spira i 036 med omnejd – eller hur?

Notabla förluster: Pierre Engvall, Toronto, Victor Ejdsell, Chicago, David Ullström, Arizona, Erik Andersson, Rögle, Bill Sweatt, Max Wärn.

## Mina tankar: Halva laget är utbytt, flera av spelarna kan HV71 sedan tidigare, men det finns alltid en osäkerhetsfaktor med mycket ut och in och det är väl anledningen till att jag har HV i kategori 2 och inte 1.

Annars gillar jag laget. Spelarna. Tränarstaben, den med Johan Lindbom, Stephan Lundh och Nicklas Rahm.

Simon Önerud räknar jag med som en ledare, en av SHL:s bästa och viktigaste värvningar, Mattias Tedenby driver laget framåt varje kväll, och David Gustafsson är – på ren svenska – skitspännande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Men jag har några funderingar:

* Håller Joakim Anderssons kropp äntligen? Är han i så fall så bra som HV hoppas? Frågetecken finns.

* Visar sig Markus Ljungh vara värd den löneförhöjning Djurgården inte ville/kunde ge, är han mogen att ta större roll och ansvar, eller är det Dif som går vinnande ur ”affären”?

* Vad har Martin Thörnberg, 34, kvar i tanken? 33–27–22 är poängproduktionen, kanske tar han annan roll nu?

* Kan Johan Johnsson ta klivet från allsvenskan till SHL och göra det med ackuratess?

Vi stannar där, men det finns en del att tänka på. Jag höjer lite försiktigt ett varningens finger, men om tillräckligt många frågetecken rätas ut till utropstecken kan det vara HV71 som spelar bäst ändå …

Utan vetskap om hur Lindbom och tränarstaben vill formera kedjorna, här bara så ni ser lite:

Simon Önerud–Joakim Andersson–Sebastian Wännström
Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Andreas Thuresson
Martin Thörnberg–David Gustafsson–Johan Johnsson
Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Robin Figren
Isac Brännström, Christoffer Törngren

***

Raskt tar vi oss till Närke och:

* ÖREBRO

## Kategori: 3. Lär få kämpa på undre halvan.

## Nytt:  Stefan Stéen, mv, Färjestad, Marcus Björk, b, Oskarshamn, Kristian Näkyvä, b, Linköping, Rasmus Rissanen, b, Jokerit (KHL), Shane Harper, f, Lada Toljatti (KHL), Aaron Palushaj, f, Brynäs.

## Målvakter: Eero Kilpeläinen får nu konkurrens av Stefan Stéen som plockats in från Färjestaf, ingen är riktigt stabil på hög nivå, men kanske kan de trigga varandra till högre höjder?

Notabel förlust: Axel Brage, Leksand.

## Backar: Nick Ebert fick det erbjudande han inte kunde säfa nej till och förlängde – viktigt. Kristian Näkvyä plockades in – han lär göra sina poäng. Rasmus Rissanen – en stabil pjäs som fick göra 31 KHL-matcher med Jokerit förra vintern.

Jonathan Andersson hade en riktigt bra fjolårssäsong och blir viktig, Linus Arnesson håller förstås också okej klass, sedan är Umeåkillen Marcus Björk intressant att följa. 34 poäng för Oskarshamn imponerar.

Ingen backsida man skrämmer små barn med, men absolut inte dålig. Kan till med visa sig vara riktigt bra.

Notabla förluster: Victor Bartley, Kunlun (KHL), Viktor Ekbom, Frölunda, Ari Gröndahl, KalPa, Alexander Hellström, Björklöven, Daine Todd, Iserlohn.

## Forwards: Örebro satte om inte allt på ett kort så i alla fall rätt mycket när man bjöd över och vann dragkampen om esset Aaron Palushaj. Ingen liten press på den gubben nu – i ett lag där han verkligen behöver vara allt det han får betalt för: poängmaskin, matchvinnare.

Shane Harper är en för mig obekant AHL-amerikan som senast gjorde 31 KHL-matcher med Lada Toljatti, men jag skulle tro att Örebro fortsatt jagar forwards. Nog kommer det in en center? En topp 2-center? Sportchefen Niklas Johansson medger på klubbens webbsajt att det mer på gång än tryout-vingen Jordan Boucher, 24.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Hedman fick ett lyft när han anslöt från Luleå, åtta poäng på tio matcher, och kanske är det i Närke 32-åringen ska finna sin plats i hockeylivet.

Tom Wandell är ledaren och stjärnan, tvillingarna Spink är kul och Jere Sallinen håller förstås fortfarande rätt bra klass.

Men nog saknas det något?

Notabla förluster: Joakim Andersson, HV71, Sakari Manninen, Jokerit, Daniel Viksten, Färjestad, Johan Wiklander.

## Mina tankar: Det har varit rörigt i Örebro de sista säsongerna, framgångarna har uteblivit, det var risk för kval nedåt i vintras, men en sak är konstant:

Bra stöd i intima, sköna Behrn Arena.

Det är, redan utan eventuellt nytillskott på centersidan, två rätt trevliga toppkedjor Örebro kan mönstra, sedan är det väl inte så pjåkigt, men inte så fantastiskt heller.

Jag känner mig osäker på Örebro. Jag känner mig osäker på tränaren Niklas Sundblad. Kanske blir jag positivt överraskad, säkert kommer Örebro vara stabilare nu med färre djupa dalar, men jag tror ändå det är undre halvan, till och med en bit ner där.

Nå – jag kan ha fel. Och skillnaderna mellan topp och botten i SHL i dag … oj, den är inte alltid stor.

Formationer? Kanske kan man tänka sig något sådant här:

Jere Sallinen–Tom Wandell–Aaron Palushaj
Tyson Spink–Tylor Spink–Shane Harper
Anton Hedman–Christopher Mastomäki–Marcus Weinstock
Kalle Olsson–Rodrigo Abols–Glenn Gustafsson
Anton Johansson, Viktor Lodin (Jordan Boucher)

***

I morgon fredag kommer två nya lag – häng med då.

***

Glöm inte att följa rakapuckar.com på Instagram. Klicka här för att komma till sajtens konto.

***

Dela gärna texten på sociala medier om ni gillade den. Knappar för detta finns nedan.

►Hockeyhösten närmar sig. Jag fortsätter att kika lite på lagen i SHL.
►Hur starka är trupperna?
►Det här är min bedömning.
►Här HV71 och Örebro.

DAGS ATT REDOVISA mina tankar om ytterligare några SHL-lag, det blir nummer sju och åtta, och vi har alltså snart passerat hälften.

Tidigare i veckan:

Brynäs och Timrå
Linköping och Rögle
Färjestad och Luleå

Nu således dags för HV71 – mästare 2017 – och Örebro.

Ni som hängt med från start vet vad som gäller, jag försöker inte att i juli tippa exakt hur det ska gå i SHL (bara fånigt), däremot är det kul att se var lagen står, fundera och spekulera.

Jag hittar tre kategorier att dela in i:

1. Bör vara topplag

2. Kan bli bra.

3. Lär få kämpa på undre halvan.

Mer exakt än så behöver man inte vara, tycker jag.

Okej, först i dag:

* HV71

## Kategori: 2. Kan bli bra.

## Nytt: Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Nils Andersson, b, Malmö, Martin Fehervary, b, Oskarshamn, Markus Lauridsen, b, München, Mikko Lehtonen, b, Tappara, Didrik Strömberg, b, Timrå, Joakim Andersson, f, Örebro, Johan Johnsson, f, Timrå, Markus Ljungh, f, Djurgården, Andreas Thuresson, f, SCL Tigers (NLA), Christoffer Törngren, f, Färjestad, Simon Önerud, f, Sibir Novosibirsk (KHL).

## Målvakter: Jonas Gunnarsson ska spela med bara en klubb kommande säsong, bör bli en lugnare tillvaro, och tillsammans med förre brynäsaren Felix Sandström (jag tycket fortfarande det är konstigt att han försvann från Gävle) bör Gunnarsson bilda en bra duo för HV71 att lita på. Sandström utmanar – men HV skriker efter trygghet och det här är nog Gunnarssons vinter.

Notabla förluster: Linus Söderström, NY Islanders, Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf.

ANNONS

Backar: Didrik Strömberg (har det någonsin funnits en Didrik i svensk elithockey förut?) från Timrå och sedan guldhjälten Mikko Lehtonen tillbaka från Tappara – HV hade redan byggt bra när det verkligen hände grejor tidigare i sommar:

Nils Andersson. Från Malmö. Till HV.

Jag trodde han ville utomlands, 26-åringen från Umeå. Hittade kanske inget bra. Bingo för HV som fick en PP-back av högsta klass. Kanske bingo för Nils också?

Rejäl makeover på försvarssidan där Christoffer Persson är ende back kvar av de som spelade regelbundet för HV förra säsongen; Kristofer Berglund och Alexander Ytterell gjorde ju bara elva matcher var på grund av skador.

Slovaken Martin Fehervary, 19 i höst, var bra i Oskarshamn, togs i andra rundan av Washington vilket visar vilken inneboende kapacitet killen har. Markus Lauridsen är Olivers brorsa, har tidigare tillhört AIK, kommer närmast från tyska DEL.

Känns som en mycket stark backsida med både kraft, kvalitet och finess. Nästan så man inte saknar de tre flyktade NHL-killarna. Men bara nästan.

Notabla förluster: Lawrence Pilut, Buffalo, Erik Brännström, Vegas, Stefan Elliott, Pittsburgh, Topi Jaakola, Fredrik Styrman, Luleå.

## Forwards: Med tre riktigt tunga NHL-tapp var det tvunget att hända saker i HV71. På infronten, alltså.

Och det gjorde det.

* Guldhjälten (2017) Simon Önerud från KHL.

* Centrarna Joakim Andersson (Örebro) och Markus Ljungh (Djurgården).

* Och så rätt nyligen: rutinerade Andreas Thuresson, senast i Schweiz.

Det tar tid att spela ihop ett nytt lag, släng in att egna produkten Johan Johnsson är hemma efter fyra och en halv säsong i allsvenskan, så det kan säkert hacka lite i början.

Men visst finns kvalité för topp 6. Inget snack.

En friskare (?) Sebastian Wännström, virvelvinden Mattias Tedenby {ett slags signaturspelare för hur HV vill agera med fart), den jättespännande David Gustafsson (Winnipeg, andra rundan) som bankar på dörren märkt ”dominant i SHL” och så finns veteraner som Martin Thörnberg, Oscar Sundh och Robin Figren.

Nog för att optimismen ska spira i 036 med omnejd – eller hur?

Notabla förluster: Pierre Engvall, Toronto, Victor Ejdsell, Chicago, David Ullström, Arizona, Erik Andersson, Rögle, Bill Sweatt, Max Wärn.

## Mina tankar: Halva laget är utbytt, flera av spelarna kan HV71 sedan tidigare, men det finns alltid en osäkerhetsfaktor med mycket ut och in och det är väl anledningen till att jag har HV i kategori 2 och inte 1.

Annars gillar jag laget. Spelarna. Tränarstaben, den med Johan Lindbom, Stephan Lundh och Nicklas Rahm.

Simon Önerud räknar jag med som en ledare, en av SHL:s bästa och viktigaste värvningar, Mattias Tedenby driver laget framåt varje kväll, och David Gustafsson är – på ren svenska – skitspännande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Men jag har några funderingar:

* Håller Joakim Anderssons kropp äntligen? Är han i så fall så bra som HV hoppas? Frågetecken finns.

* Visar sig Markus Ljungh vara värd den löneförhöjning Djurgården inte ville/kunde ge, är han mogen att ta större roll och ansvar, eller är det Dif som går vinnande ur ”affären”?

* Vad har Martin Thörnberg, 34, kvar i tanken? 33–27–22 är poängproduktionen, kanske tar han annan roll nu?

* Kan Johan Johnsson ta klivet från allsvenskan till SHL och göra det med ackuratess?

Vi stannar där, men det finns en del att tänka på. Jag höjer lite försiktigt ett varningens finger, men om tillräckligt många frågetecken rätas ut till utropstecken kan det vara HV71 som spelar bäst ändå …

Utan vetskap om hur Lindbom och tränarstaben vill formera kedjorna, här bara så ni ser lite:

Simon Önerud–Joakim Andersson–Sebastian Wännström
Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Andreas Thuresson
Martin Thörnberg–David Gustafsson–Johan Johnsson
Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Robin Figren
Isac Brännström, Christoffer Törngren

***

Raskt tar vi oss till Närke och:

* ÖREBRO

## Kategori: 3. Lär få kämpa på undre halvan.

## Nytt:  Stefan Stéen, mv, Färjestad, Marcus Björk, b, Oskarshamn, Kristian Näkyvä, b, Linköping, Rasmus Rissanen, b, Jokerit (KHL), Shane Harper, f, Lada Toljatti (KHL), Aaron Palushaj, f, Brynäs.

## Målvakter: Eero Kilpeläinen får nu konkurrens av Stefan Stéen som plockats in från Färjestaf, ingen är riktigt stabil på hög nivå, men kanske kan de trigga varandra till högre höjder?

Notabel förlust: Axel Brage, Leksand.

## Backar: Nick Ebert fick det erbjudande han inte kunde säfa nej till och förlängde – viktigt. Kristian Näkvyä plockades in – han lär göra sina poäng. Rasmus Rissanen – en stabil pjäs som fick göra 31 KHL-matcher med Jokerit förra vintern.

Jonathan Andersson hade en riktigt bra fjolårssäsong och blir viktig, Linus Arnesson håller förstås också okej klass, sedan är Umeåkillen Marcus Björk intressant att följa. 34 poäng för Oskarshamn imponerar.

Ingen backsida man skrämmer små barn med, men absolut inte dålig. Kan till med visa sig vara riktigt bra.

Notabla förluster: Victor Bartley, Kunlun (KHL), Viktor Ekbom, Frölunda, Ari Gröndahl, KalPa, Alexander Hellström, Björklöven, Daine Todd, Iserlohn.

## Forwards: Örebro satte om inte allt på ett kort så i alla fall rätt mycket när man bjöd över och vann dragkampen om esset Aaron Palushaj. Ingen liten press på den gubben nu – i ett lag där han verkligen behöver vara allt det han får betalt för: poängmaskin, matchvinnare.

Shane Harper är en för mig obekant AHL-amerikan som senast gjorde 31 KHL-matcher med Lada Toljatti, men jag skulle tro att Örebro fortsatt jagar forwards. Nog kommer det in en center? En topp 2-center? Sportchefen Niklas Johansson medger på klubbens webbsajt att det mer på gång än tryout-vingen Jordan Boucher, 24.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Hedman fick ett lyft när han anslöt från Luleå, åtta poäng på tio matcher, och kanske är det i Närke 32-åringen ska finna sin plats i hockeylivet.

Tom Wandell är ledaren och stjärnan, tvillingarna Spink är kul och Jere Sallinen håller förstås fortfarande rätt bra klass.

Men nog saknas det något?

Notabla förluster: Joakim Andersson, HV71, Sakari Manninen, Jokerit, Daniel Viksten, Färjestad, Johan Wiklander.

## Mina tankar: Det har varit rörigt i Örebro de sista säsongerna, framgångarna har uteblivit, det var risk för kval nedåt i vintras, men en sak är konstant:

Bra stöd i intima, sköna Behrn Arena.

Det är, redan utan eventuellt nytillskott på centersidan, två rätt trevliga toppkedjor Örebro kan mönstra, sedan är det väl inte så pjåkigt, men inte så fantastiskt heller.

Jag känner mig osäker på Örebro. Jag känner mig osäker på tränaren Niklas Sundblad. Kanske blir jag positivt överraskad, säkert kommer Örebro vara stabilare nu med färre djupa dalar, men jag tror ändå det är undre halvan, till och med en bit ner där.

Nå – jag kan ha fel. Och skillnaderna mellan topp och botten i SHL i dag … oj, den är inte alltid stor.

Formationer? Kanske kan man tänka sig något sådant här:

Jere Sallinen–Tom Wandell–Aaron Palushaj
Tyson Spink–Tylor Spink–Shane Harper
Anton Hedman–Christopher Mastomäki–Marcus Weinstock
Kalle Olsson–Rodrigo Abols–Glenn Gustafsson
Anton Johansson, Viktor Lodin (Jordan Boucher)

***

I morgon fredag kommer två nya lag – häng med då.

***

Glöm inte att följa rakapuckar.com på Instagram. Klicka här för att komma till sajtens konto.

***

Dela gärna texten på sociala medier om ni gillade den. Knappar för detta finns nedan.

►Hockeyhösten närmar sig. Jag fortsätter att kika lite på lagen i SHL.
►Hur starka är trupperna?
►Det här är min bedömning.
►Här HV71 och Örebro.

DAGS ATT REDOVISA mina tankar om ytterligare några SHL-lag, det blir nummer sju och åtta, och vi har alltså snart passerat hälften.

Tidigare i veckan:

Brynäs och Timrå
Linköping och Rögle
Färjestad och Luleå

Nu således dags för HV71 – mästare 2017 – och Örebro.

Ni som hängt med från start vet vad som gäller, jag försöker inte att i juli tippa exakt hur det ska gå i SHL (bara fånigt), däremot är det kul att se var lagen står, fundera och spekulera.

Jag hittar tre kategorier att dela in i:

1. Bör vara topplag

2. Kan bli bra.

3. Lär få kämpa på undre halvan.

Mer exakt än så behöver man inte vara, tycker jag.

Okej, först i dag:

* HV71

## Kategori: 2. Kan bli bra.

## Nytt: Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Nils Andersson, b, Malmö, Martin Fehervary, b, Oskarshamn, Markus Lauridsen, b, München, Mikko Lehtonen, b, Tappara, Didrik Strömberg, b, Timrå, Joakim Andersson, f, Örebro, Johan Johnsson, f, Timrå, Markus Ljungh, f, Djurgården, Andreas Thuresson, f, SCL Tigers (NLA), Christoffer Törngren, f, Färjestad, Simon Önerud, f, Sibir Novosibirsk (KHL).

## Målvakter: Jonas Gunnarsson ska spela med bara en klubb kommande säsong, bör bli en lugnare tillvaro, och tillsammans med förre brynäsaren Felix Sandström (jag tycket fortfarande det är konstigt att han försvann från Gävle) bör Gunnarsson bilda en bra duo för HV71 att lita på. Sandström utmanar – men HV skriker efter trygghet och det här är nog Gunnarssons vinter.

Notabla förluster: Linus Söderström, NY Islanders, Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf.

ANNONS

Backar: Didrik Strömberg (har det någonsin funnits en Didrik i svensk elithockey förut?) från Timrå och sedan guldhjälten Mikko Lehtonen tillbaka från Tappara – HV hade redan byggt bra när det verkligen hände grejor tidigare i sommar:

Nils Andersson. Från Malmö. Till HV.

Jag trodde han ville utomlands, 26-åringen från Umeå. Hittade kanske inget bra. Bingo för HV som fick en PP-back av högsta klass. Kanske bingo för Nils också?

Rejäl makeover på försvarssidan där Christoffer Persson är ende back kvar av de som spelade regelbundet för HV förra säsongen; Kristofer Berglund och Alexander Ytterell gjorde ju bara elva matcher var på grund av skador.

Slovaken Martin Fehervary, 19 i höst, var bra i Oskarshamn, togs i andra rundan av Washington vilket visar vilken inneboende kapacitet killen har. Markus Lauridsen är Olivers brorsa, har tidigare tillhört AIK, kommer närmast från tyska DEL.

Känns som en mycket stark backsida med både kraft, kvalitet och finess. Nästan så man inte saknar de tre flyktade NHL-killarna. Men bara nästan.

Notabla förluster: Lawrence Pilut, Buffalo, Erik Brännström, Vegas, Stefan Elliott, Pittsburgh, Topi Jaakola, Fredrik Styrman, Luleå.

## Forwards: Med tre riktigt tunga NHL-tapp var det tvunget att hända saker i HV71. På infronten, alltså.

Och det gjorde det.

* Guldhjälten (2017) Simon Önerud från KHL.

* Centrarna Joakim Andersson (Örebro) och Markus Ljungh (Djurgården).

* Och så rätt nyligen: rutinerade Andreas Thuresson, senast i Schweiz.

Det tar tid att spela ihop ett nytt lag, släng in att egna produkten Johan Johnsson är hemma efter fyra och en halv säsong i allsvenskan, så det kan säkert hacka lite i början.

Men visst finns kvalité för topp 6. Inget snack.

En friskare (?) Sebastian Wännström, virvelvinden Mattias Tedenby {ett slags signaturspelare för hur HV vill agera med fart), den jättespännande David Gustafsson (Winnipeg, andra rundan) som bankar på dörren märkt ”dominant i SHL” och så finns veteraner som Martin Thörnberg, Oscar Sundh och Robin Figren.

Nog för att optimismen ska spira i 036 med omnejd – eller hur?

Notabla förluster: Pierre Engvall, Toronto, Victor Ejdsell, Chicago, David Ullström, Arizona, Erik Andersson, Rögle, Bill Sweatt, Max Wärn.

## Mina tankar: Halva laget är utbytt, flera av spelarna kan HV71 sedan tidigare, men det finns alltid en osäkerhetsfaktor med mycket ut och in och det är väl anledningen till att jag har HV i kategori 2 och inte 1.

Annars gillar jag laget. Spelarna. Tränarstaben, den med Johan Lindbom, Stephan Lundh och Nicklas Rahm.

Simon Önerud räknar jag med som en ledare, en av SHL:s bästa och viktigaste värvningar, Mattias Tedenby driver laget framåt varje kväll, och David Gustafsson är – på ren svenska – skitspännande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Men jag har några funderingar:

* Håller Joakim Anderssons kropp äntligen? Är han i så fall så bra som HV hoppas? Frågetecken finns.

* Visar sig Markus Ljungh vara värd den löneförhöjning Djurgården inte ville/kunde ge, är han mogen att ta större roll och ansvar, eller är det Dif som går vinnande ur ”affären”?

* Vad har Martin Thörnberg, 34, kvar i tanken? 33–27–22 är poängproduktionen, kanske tar han annan roll nu?

* Kan Johan Johnsson ta klivet från allsvenskan till SHL och göra det med ackuratess?

Vi stannar där, men det finns en del att tänka på. Jag höjer lite försiktigt ett varningens finger, men om tillräckligt många frågetecken rätas ut till utropstecken kan det vara HV71 som spelar bäst ändå …

Utan vetskap om hur Lindbom och tränarstaben vill formera kedjorna, här bara så ni ser lite:

Simon Önerud–Joakim Andersson–Sebastian Wännström
Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Andreas Thuresson
Martin Thörnberg–David Gustafsson–Johan Johnsson
Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Robin Figren
Isac Brännström, Christoffer Törngren

***

Raskt tar vi oss till Närke och:

* ÖREBRO

## Kategori: 3. Lär få kämpa på undre halvan.

## Nytt:  Stefan Stéen, mv, Färjestad, Marcus Björk, b, Oskarshamn, Kristian Näkyvä, b, Linköping, Rasmus Rissanen, b, Jokerit (KHL), Shane Harper, f, Lada Toljatti (KHL), Aaron Palushaj, f, Brynäs.

## Målvakter: Eero Kilpeläinen får nu konkurrens av Stefan Stéen som plockats in från Färjestaf, ingen är riktigt stabil på hög nivå, men kanske kan de trigga varandra till högre höjder?

Notabel förlust: Axel Brage, Leksand.

## Backar: Nick Ebert fick det erbjudande han inte kunde säfa nej till och förlängde – viktigt. Kristian Näkvyä plockades in – han lär göra sina poäng. Rasmus Rissanen – en stabil pjäs som fick göra 31 KHL-matcher med Jokerit förra vintern.

Jonathan Andersson hade en riktigt bra fjolårssäsong och blir viktig, Linus Arnesson håller förstås också okej klass, sedan är Umeåkillen Marcus Björk intressant att följa. 34 poäng för Oskarshamn imponerar.

Ingen backsida man skrämmer små barn med, men absolut inte dålig. Kan till med visa sig vara riktigt bra.

Notabla förluster: Victor Bartley, Kunlun (KHL), Viktor Ekbom, Frölunda, Ari Gröndahl, KalPa, Alexander Hellström, Björklöven, Daine Todd, Iserlohn.

## Forwards: Örebro satte om inte allt på ett kort så i alla fall rätt mycket när man bjöd över och vann dragkampen om esset Aaron Palushaj. Ingen liten press på den gubben nu – i ett lag där han verkligen behöver vara allt det han får betalt för: poängmaskin, matchvinnare.

Shane Harper är en för mig obekant AHL-amerikan som senast gjorde 31 KHL-matcher med Lada Toljatti, men jag skulle tro att Örebro fortsatt jagar forwards. Nog kommer det in en center? En topp 2-center? Sportchefen Niklas Johansson medger på klubbens webbsajt att det mer på gång än tryout-vingen Jordan Boucher, 24.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Hedman fick ett lyft när han anslöt från Luleå, åtta poäng på tio matcher, och kanske är det i Närke 32-åringen ska finna sin plats i hockeylivet.

Tom Wandell är ledaren och stjärnan, tvillingarna Spink är kul och Jere Sallinen håller förstås fortfarande rätt bra klass.

Men nog saknas det något?

Notabla förluster: Joakim Andersson, HV71, Sakari Manninen, Jokerit, Daniel Viksten, Färjestad, Johan Wiklander.

## Mina tankar: Det har varit rörigt i Örebro de sista säsongerna, framgångarna har uteblivit, det var risk för kval nedåt i vintras, men en sak är konstant:

Bra stöd i intima, sköna Behrn Arena.

Det är, redan utan eventuellt nytillskott på centersidan, två rätt trevliga toppkedjor Örebro kan mönstra, sedan är det väl inte så pjåkigt, men inte så fantastiskt heller.

Jag känner mig osäker på Örebro. Jag känner mig osäker på tränaren Niklas Sundblad. Kanske blir jag positivt överraskad, säkert kommer Örebro vara stabilare nu med färre djupa dalar, men jag tror ändå det är undre halvan, till och med en bit ner där.

Nå – jag kan ha fel. Och skillnaderna mellan topp och botten i SHL i dag … oj, den är inte alltid stor.

Formationer? Kanske kan man tänka sig något sådant här:

Jere Sallinen–Tom Wandell–Aaron Palushaj
Tyson Spink–Tylor Spink–Shane Harper
Anton Hedman–Christopher Mastomäki–Marcus Weinstock
Kalle Olsson–Rodrigo Abols–Glenn Gustafsson
Anton Johansson, Viktor Lodin (Jordan Boucher)

***

I morgon fredag kommer två nya lag – häng med då.

***

Glöm inte att följa rakapuckar.com på Instagram. Klicka här för att komma till sajtens konto.

***

Dela gärna texten på sociala medier om ni gillade den. Knappar för detta finns nedan.

►Hockeyhösten närmar sig. Jag fortsätter att kika lite på lagen i SHL.
►Hur starka är trupperna?
►Det här är min bedömning.
►Här HV71 och Örebro.

DAGS ATT REDOVISA mina tankar om ytterligare några SHL-lag, det blir nummer sju och åtta, och vi har alltså snart passerat hälften.

Tidigare i veckan:

Brynäs och Timrå
Linköping och Rögle
Färjestad och Luleå

Nu således dags för HV71 – mästare 2017 – och Örebro.

Ni som hängt med från start vet vad som gäller, jag försöker inte att i juli tippa exakt hur det ska gå i SHL (bara fånigt), däremot är det kul att se var lagen står, fundera och spekulera.

Jag hittar tre kategorier att dela in i:

1. Bör vara topplag

2. Kan bli bra.

3. Lär få kämpa på undre halvan.

Mer exakt än så behöver man inte vara, tycker jag.

Okej, först i dag:

* HV71

## Kategori: 2. Kan bli bra.

## Nytt: Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Nils Andersson, b, Malmö, Martin Fehervary, b, Oskarshamn, Markus Lauridsen, b, München, Mikko Lehtonen, b, Tappara, Didrik Strömberg, b, Timrå, Joakim Andersson, f, Örebro, Johan Johnsson, f, Timrå, Markus Ljungh, f, Djurgården, Andreas Thuresson, f, SCL Tigers (NLA), Christoffer Törngren, f, Färjestad, Simon Önerud, f, Sibir Novosibirsk (KHL).

## Målvakter: Jonas Gunnarsson ska spela med bara en klubb kommande säsong, bör bli en lugnare tillvaro, och tillsammans med förre brynäsaren Felix Sandström (jag tycket fortfarande det är konstigt att han försvann från Gävle) bör Gunnarsson bilda en bra duo för HV71 att lita på. Sandström utmanar – men HV skriker efter trygghet och det här är nog Gunnarssons vinter.

Notabla förluster: Linus Söderström, NY Islanders, Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf.

ANNONS

Backar: Didrik Strömberg (har det någonsin funnits en Didrik i svensk elithockey förut?) från Timrå och sedan guldhjälten Mikko Lehtonen tillbaka från Tappara – HV hade redan byggt bra när det verkligen hände grejor tidigare i sommar:

Nils Andersson. Från Malmö. Till HV.

Jag trodde han ville utomlands, 26-åringen från Umeå. Hittade kanske inget bra. Bingo för HV som fick en PP-back av högsta klass. Kanske bingo för Nils också?

Rejäl makeover på försvarssidan där Christoffer Persson är ende back kvar av de som spelade regelbundet för HV förra säsongen; Kristofer Berglund och Alexander Ytterell gjorde ju bara elva matcher var på grund av skador.

Slovaken Martin Fehervary, 19 i höst, var bra i Oskarshamn, togs i andra rundan av Washington vilket visar vilken inneboende kapacitet killen har. Markus Lauridsen är Olivers brorsa, har tidigare tillhört AIK, kommer närmast från tyska DEL.

Känns som en mycket stark backsida med både kraft, kvalitet och finess. Nästan så man inte saknar de tre flyktade NHL-killarna. Men bara nästan.

Notabla förluster: Lawrence Pilut, Buffalo, Erik Brännström, Vegas, Stefan Elliott, Pittsburgh, Topi Jaakola, Fredrik Styrman, Luleå.

## Forwards: Med tre riktigt tunga NHL-tapp var det tvunget att hända saker i HV71. På infronten, alltså.

Och det gjorde det.

* Guldhjälten (2017) Simon Önerud från KHL.

* Centrarna Joakim Andersson (Örebro) och Markus Ljungh (Djurgården).

* Och så rätt nyligen: rutinerade Andreas Thuresson, senast i Schweiz.

Det tar tid att spela ihop ett nytt lag, släng in att egna produkten Johan Johnsson är hemma efter fyra och en halv säsong i allsvenskan, så det kan säkert hacka lite i början.

Men visst finns kvalité för topp 6. Inget snack.

En friskare (?) Sebastian Wännström, virvelvinden Mattias Tedenby {ett slags signaturspelare för hur HV vill agera med fart), den jättespännande David Gustafsson (Winnipeg, andra rundan) som bankar på dörren märkt ”dominant i SHL” och så finns veteraner som Martin Thörnberg, Oscar Sundh och Robin Figren.

Nog för att optimismen ska spira i 036 med omnejd – eller hur?

Notabla förluster: Pierre Engvall, Toronto, Victor Ejdsell, Chicago, David Ullström, Arizona, Erik Andersson, Rögle, Bill Sweatt, Max Wärn.

## Mina tankar: Halva laget är utbytt, flera av spelarna kan HV71 sedan tidigare, men det finns alltid en osäkerhetsfaktor med mycket ut och in och det är väl anledningen till att jag har HV i kategori 2 och inte 1.

Annars gillar jag laget. Spelarna. Tränarstaben, den med Johan Lindbom, Stephan Lundh och Nicklas Rahm.

Simon Önerud räknar jag med som en ledare, en av SHL:s bästa och viktigaste värvningar, Mattias Tedenby driver laget framåt varje kväll, och David Gustafsson är – på ren svenska – skitspännande.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Men jag har några funderingar:

* Håller Joakim Anderssons kropp äntligen? Är han i så fall så bra som HV hoppas? Frågetecken finns.

* Visar sig Markus Ljungh vara värd den löneförhöjning Djurgården inte ville/kunde ge, är han mogen att ta större roll och ansvar, eller är det Dif som går vinnande ur ”affären”?

* Vad har Martin Thörnberg, 34, kvar i tanken? 33–27–22 är poängproduktionen, kanske tar han annan roll nu?

* Kan Johan Johnsson ta klivet från allsvenskan till SHL och göra det med ackuratess?

Vi stannar där, men det finns en del att tänka på. Jag höjer lite försiktigt ett varningens finger, men om tillräckligt många frågetecken rätas ut till utropstecken kan det vara HV71 som spelar bäst ändå …

Utan vetskap om hur Lindbom och tränarstaben vill formera kedjorna, här bara så ni ser lite:

Simon Önerud–Joakim Andersson–Sebastian Wännström
Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Andreas Thuresson
Martin Thörnberg–David Gustafsson–Johan Johnsson
Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Robin Figren
Isac Brännström, Christoffer Törngren

***

Raskt tar vi oss till Närke och:

* ÖREBRO

## Kategori: 3. Lär få kämpa på undre halvan.

## Nytt:  Stefan Stéen, mv, Färjestad, Marcus Björk, b, Oskarshamn, Kristian Näkyvä, b, Linköping, Rasmus Rissanen, b, Jokerit (KHL), Shane Harper, f, Lada Toljatti (KHL), Aaron Palushaj, f, Brynäs.

## Målvakter: Eero Kilpeläinen får nu konkurrens av Stefan Stéen som plockats in från Färjestaf, ingen är riktigt stabil på hög nivå, men kanske kan de trigga varandra till högre höjder?

Notabel förlust: Axel Brage, Leksand.

## Backar: Nick Ebert fick det erbjudande han inte kunde säfa nej till och förlängde – viktigt. Kristian Näkvyä plockades in – han lär göra sina poäng. Rasmus Rissanen – en stabil pjäs som fick göra 31 KHL-matcher med Jokerit förra vintern.

Jonathan Andersson hade en riktigt bra fjolårssäsong och blir viktig, Linus Arnesson håller förstås också okej klass, sedan är Umeåkillen Marcus Björk intressant att följa. 34 poäng för Oskarshamn imponerar.

Ingen backsida man skrämmer små barn med, men absolut inte dålig. Kan till med visa sig vara riktigt bra.

Notabla förluster: Victor Bartley, Kunlun (KHL), Viktor Ekbom, Frölunda, Ari Gröndahl, KalPa, Alexander Hellström, Björklöven, Daine Todd, Iserlohn.

## Forwards: Örebro satte om inte allt på ett kort så i alla fall rätt mycket när man bjöd över och vann dragkampen om esset Aaron Palushaj. Ingen liten press på den gubben nu – i ett lag där han verkligen behöver vara allt det han får betalt för: poängmaskin, matchvinnare.

Shane Harper är en för mig obekant AHL-amerikan som senast gjorde 31 KHL-matcher med Lada Toljatti, men jag skulle tro att Örebro fortsatt jagar forwards. Nog kommer det in en center? En topp 2-center? Sportchefen Niklas Johansson medger på klubbens webbsajt att det mer på gång än tryout-vingen Jordan Boucher, 24.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Anton Hedman fick ett lyft när han anslöt från Luleå, åtta poäng på tio matcher, och kanske är det i Närke 32-åringen ska finna sin plats i hockeylivet.

Tom Wandell är ledaren och stjärnan, tvillingarna Spink är kul och Jere Sallinen håller förstås fortfarande rätt bra klass.

Men nog saknas det något?

Notabla förluster: Joakim Andersson, HV71, Sakari Manninen, Jokerit, Daniel Viksten, Färjestad, Johan Wiklander.

## Mina tankar: Det har varit rörigt i Örebro de sista säsongerna, framgångarna har uteblivit, det var risk för kval nedåt i vintras, men en sak är konstant:

Bra stöd i intima, sköna Behrn Arena.

Det är, redan utan eventuellt nytillskott på centersidan, två rätt trevliga toppkedjor Örebro kan mönstra, sedan är det väl inte så pjåkigt, men inte så fantastiskt heller.

Jag känner mig osäker på Örebro. Jag känner mig osäker på tränaren Niklas Sundblad. Kanske blir jag positivt överraskad, säkert kommer Örebro vara stabilare nu med färre djupa dalar, men jag tror ändå det är undre halvan, till och med en bit ner där.

Nå – jag kan ha fel. Och skillnaderna mellan topp och botten i SHL i dag … oj, den är inte alltid stor.

Formationer? Kanske kan man tänka sig något sådant här:

Jere Sallinen–Tom Wandell–Aaron Palushaj
Tyson Spink–Tylor Spink–Shane Harper
Anton Hedman–Christopher Mastomäki–Marcus Weinstock
Kalle Olsson–Rodrigo Abols–Glenn Gustafsson
Anton Johansson, Viktor Lodin (Jordan Boucher)

***

I morgon fredag kommer två nya lag – häng med då.

***

Glöm inte att följa rakapuckar.com på Instagram. Klicka här för att komma till sajtens konto.

***

Dela gärna texten på sociala medier om ni gillade den. Knappar för detta finns nedan.

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt