Profilerna guidar er inför junior-VM i Göteborg: ”Avundsvärt och avskyvärt”

Profilerna guidar er inför junior-VM i Göteborg: ”Avundsvärt och avskyvärt”

Profilerna guidar er inför junior-VM i Göteborg: ”Avundsvärt och avskyvärt”

Profilerna guidar er inför junior-VM i Göteborg: ”Avundsvärt och avskyvärt”

► Bara några dagar kvar nu till dess att hockeyfesten inleds i Göteborg.
► Junior-VM startar på annandagen – här guidas ni av Sanny Lindström, Chris Härenstam, Robin Olausson och Hans Abrahamsson.

Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson delar med sig av sin kunskap inför JVM i Göteborg. Foto: TWITTER/TV4

Tre kunniga herrar ger er en bättre inblick i JVM, Sveriges chanser, spelare att hålla koll på med mera.
Sanny Lindström – TV4 och Expressen.
Chris Härenstam – SVT.
Robin Olausson – Hockeysverige.se.
Hans Abrahamsson – Aftonbladet.

(den här texten är upplåst, för att läsa mer om JVM eller hänga med i Frölundas öden och äventyr – det kostar bara 69 kronor/månad att prenumerera)

NI VET FÖRSTÅS att JVM inleds på annandagen, Sverige ställs mot Lettland 19.30 i Scandinavium, och läser ni den här texten på torsdagen så har ni Sveriges genrep mot USA att se fram emot i SVT play – nedsläpp 18.00. Här kan ni ta del av hela spelprogrammet, här har ni alla trupperna på lättfattligt och aptitligt vis.

Har ni inte läst den här långa texten om hur ett JVM arrangeras så tar jag mig friheten att rekommendera den, kanske något för en ledig dag. Den är förresten också upplåst.

För snart tolv år sedan (januari 2012) tog ett Roger Rönnberg och Robert Ohlsson-lett Sverige guld, ingen kan väl glömma Mika Zibanejads avgörande mål. Den andra JVM-fullträffen för svensk del, den första kom 1981. Kan det äntligen vara dags för guld nummer 3? Kanske. Som vanligt blir det enormt spännande att följa turneringen, hockeyns klart häftigaste VM. För att ge er lite mer bakgrundsinformation och kunskap inför JVM tog jag hjälp av Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson som alla har bra koll på det som komma skall i Göteborg 26/12–5/1.

Tre frågor fick de, nämligen dessa:

1. Sverige i JVM, potentiellt finallag? Vad gör det här laget bra? Eller … vad är det som saknas? Helt enkelt – tankar om Magnus Hävelids gäng så här kort före premiären.

2. Kanada med Macklin Celebrini (trolig draftetta 2024) är väl som alltid favorit, eller? Vad ser ni för fler lag som vill/kan slåss om guldet? Och, utöver Celebrini, har ni några andra lirare ni tycker publiken ska ha koll på?

3. JVM i Göteborg, Sverige, säkert en publikfest, säkert en häftig upplevelse. Men – tror ni turneringen ger något på sikt, typ ökat intresse, eller är det mer några festliga hockeydagar?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sanny Lindström (TV4, Expressen).

1. Det ser riktigt intressant ut. Backsidan är (som vanligt) riktigt bra och den offensiva spetsen med Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Filip Bystedt gillar jag skarpt. Det som dock oroar en aning är målvaktssidan. Hugo Hävelid har inte haft en bra säsong men har varit bra på juniornivå tidigare under sin unga karriär. Det är bara blunda, hoppas och hålla tummarna att han kan kliva upp på samma sätt som han gjorde under U18-VM 2022. Då vann den här årskullen finalen mot USA efter en fenomenal insats av Hävelid.

2. USA är favorit strax före Sverige. Jag tror inte fullt ut på det kanadensiska laget även om man såklart har ett slagkraftigt lag. Dessutom har kanadensiska landslag ett självförtroende som både är avundsvärt och avskyvärt.
Spelare att hålla koll på:
* Matthew Poitras, Kanada
Snittat en halv pinne per match i Boston den här säsongen.
* Will Smith, USA
Sinnesjukt ”skillad” spelare. Kan vinna poängligan.
* Cutter Gauthier, USA
Spelade VM för USA i fjol och var riktigt bra.
* Lane Hutson, USA
Spelade VM i fjol och svarade för sex poäng på nio matcher.
* Axel Sandin Pellikka, Elias Salomonsson, Mattias Hävelid och Tom Willander, Sverige
Fyra potentiella toppbackar som Magnus Hävelid kommer bygga sitt lag kring. Dessutom är alla fyra högerskjutande vilket i sig inte hör till vanligheterna.
* Mattias Norström, Viasat
Min idol när jag spelade och numera är ”Notan” en lysande expert.

3. Framgång föder framgång. Tar sig Juniorkronorna till final så kommer intresset att vara väldigt stort. Då kommer folk ryckas med i den hype som ofta blir när ett svenskt landslag går bra.

 

Chris Härenstam (SVT).

1. Sverige har sitt starkaste lag på många år i JVM-sammanhang.  Back- och forwardssidan är på den här nivån komplett medan målvaktssidan är ett frågetecken.
Om vi börjar med backarna så finns det såväl offensiva som defensiva pjäser där Sverige har två backar i form av Axel Sandin Pellikka och Mattias Hävelid där båda är offensiva hot såväl i spelet fem mot fem som i powerplay. Övriga backar är också högkvalitativa. Enda frågetecknet på backsidan kan vara om den defensiva kompetensen är tillräcklig mot de svåraste motståndarna.
Bland forwards hittar vi målskyttar, framspelare, grovjobbare och lirare. Sverige kommer att göra många mål i den här turneringen. Allt annat är för mig överraskande.
Målvakterna då? Ja, får den tänkta ettan Hugo Hävelid en fullträff och bra hjälp av utespelarna är mycket vunnet för Sveriges del. Det positiva är att Hävelid ofta i landslaget spelar på en hög nivå.
Jag tror det svåraste för Sverige blir att hålla fokus. Det kommer vara många människor (släkt, vänner, bekanta, fans, media) som är på det svenska laget och de svenska spelarna. Ett silver kan ses som ett misslyckande (förväntningarna är skyhöga) och det blir viktigt för ledarstaben att få spelarna att slappna av, njuta och inte alltid vara ute på sociala medier. Lättare sagt än gjort. Man får inte glömma att det är tonåringar det handlar om. Miljonpublik framför TV-apparaterna och höga krav. Fantastiskt naturligtvis, men för många spelare kan detta vara något negativt och en belastning. JVM blir för Sveriges del denna gång en psykologisk holmgång.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. De stora hoten är utan tvekan Kanada och USA. Jag ser även att Finland kan hota i någon enstaka match, men jag tror inte Finland räcker till denna gång gällande guldet.
Det här mästerskapet innehåller många bra spelare. Här några exempel:
* Matthew ”Matt” Poitras (Kanada)
* Easton Cowan (Kanada)
* Conor Geekie (Kanada)
* Fraser Minten (Kanada)
* Lane Hutson (USA)
* Cutter Gauthier (USA)
* Will Smith (USA)
* Jiri Kulich (Tjeckien)
* Konsta Helenius (Finland)
* Axel Sandin Pellikka (Sverige)
* Tom Willander (Sverige)
* Jonathan Lekkerimäki (Sverige)
* Felix Unger Sörum (Sverige)
* Liam Öhgren (Sverige)
* Noah Östlund (Sverige)

3. Det beror på resultatet. Om Sverige levererar så kan det ge många ringar på vattnet.  Glöm inte heller att 05-kullen som kommer nästa år också är ruskigt bra. 06-kullen blir bara bättre och bättre och sedan kommer dessutom en 07-kull med mängder av högintressanta spelare. Det ser lovande ut för Sverige även de kommande åren. Kul!

 

Robin Olausson (Hockeysverige.se).

1. Ja, jag skulle säga att final nästan är ett krav för att detta ska ses som ett lyckat JVM för Juniorkronorna. Båda årskullarna 2004 och 2005 är riktigt starka för Sverige och har gjort det väldigt bra på U18-VM med guld för 04:orna och silver för 05:orna. Framför allt offensivt är det en mycket stark och bred kull, speciellt med tanke på att Leo Carlsson är en del av denna kull också. Sedan gillar jag också Magnus Hävelids ledarskap och jag tycker också att han har visat att han kan få ihop gruppen och göra skillnad i de avgörande matcherna, även om det inte gick vägen på JVM i fjol.
Frågetecknet för Sverige är väl målvaktssidan. Det finns ingen Jesper Wallstedt eller Carl Lindbom som vi har blivit bortskämda med de senaste åren. Sverige har ingen dålig målvaktssida men på förhand finns det ingen som sticker ut som den här målvakten som utses till JVM:s bästa. Men om en av målvakterna kliver fram och verkligen storspelar så finns det riktigt goda chanser för Juniorkronorna att gå långt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

2. Jag håller faktiskt USA som den stora guldfavoriten i den här kullen. De dominerade fullständigt i U18-VM 2022 med 04:orna och egentligen var det ganska orättvist att Sverige vann sett till hur finalen såg ut (51–15 i skott till USA) och även på U18-VM i våras så var USA det bästa laget med 05:orna och vann guld. USA, Sverige och Kanada är de tre stora favoriterna då Finland och Tjeckien har lite svagare lag jämfört med tidigare år. Slovakien ser spännande ut och skulle kunna vara en möjlig outsider men det vore ändå en skräll om de gick till semifinal.
Spelaren som kommer att färga mest på JVM enligt mig är utan tvekan Lane Hutson, back i USA. Han är kanske lite mer okänd för den svenska publiken med tanke på att han spelar på college och inte gick så högt i draften men om man bara söker upp highlights på honom så ser man vilken otroligt skicklig spelare det är. Hans skridskoåkning och klubbteknik är ofattbar med tanke på att han är back. Han har redan jämförts med Cale Makar i spelstilen då Hutson är riktigt teknisk och nästan dansar upp på blålinjen. Kan också bara bestämma sig för att ta pucken från egen zon och dribbla igenom hela motståndarlaget. Han har helt sjuka siffror på college och var också jättebra för USA på herr-VM i våras. Många i publiken kommer nog få upp ögonen för honom. I övrigt är det också värt att nämna Cutter Gauthier i USA som sköt sju mål på herr-VM i våras och Matthew Poitras i Kanada som varit ordinarie i Boston Bruins under säsongen.

3. Det är en svår fråga men naturligtvis tror jag att det kan komma att öka intresset genom att så några av världens häftigaste talanger så nära även om det kanske inte riktigt är på samma nivå som när en 16-årig Connor McDavid var med och spelade JVM i Malmö för tio år sedan. Däremot vet jag inte hur långvarigt det är. Men för unga killar och tjejer på läktaren kan det nog bli en ögonöppnare och något som spär på drömmen. Lite som det var för en femårig Connor Bedard 2010 när Kanada vann OS-guld i hans hemstad Vancouver. Ett svenskt JVM-guld på hemmaplan skulle nog kunna få en effekt för att trigga barn och ungdomar. Men jag tror kanske inte vi ska förvänta oss att få fram en talang likt Bedard om tio, tolv år i vilket fall.

ANNONS

***

Hans Abrahamsson (Aftonbladet)

1. Jag brukar ligga lite lågt, inte minst bränd av historien…, men den här gången tycker jag att final ska vara ett rimligt krav. Juniorkronorna har två starka årgångar i 04- och 05-kullen och det är ”bara” Leo Carlsson som inte kommer till spel. Just mixen mellan individuell skicklighet och förmågan att tävla och jobba hårt tycker jag är det mest intressanta med den här truppen.

2. För mig är USA den klara guldfavoriten och därefter Sverige. Jag tycker inte Kanada har ett riktigt lika starkt lag på pappret, sedan har de heller inte fördelen av att vara på hemmaplan och spel på liten rink. Det finns en hel del spännande spelare, utöver Celebrini, att hålla koll på. Will Smith och Ryan Leonard i USA, blott 17-årige Konsta Helenius i Finland och givetvis Axel Sandin Pellikka i Sverige, för att nämna några.

3. Med tanke på hur oerhört tunt det är med seniorturneringar där de bästa är med fyller junior-VM en rätt viktig funktion. Åtminstone för mig och jag tror även för den breda publiken. Själva poängen med att ha ett mästerskap måste vara att de bästa ska vara med och tävla mot varandra. Och där har hockeyn misslyckats monumentalt på seniorsidan för herrar. Jag är också övertygad om att unga killar och tjejer som ser turneringen inspireras av att börja, eller fortsätta, spela hockey. Junior-VM samlar inte 100 procent av de bästa men åtminstone 90 procent och det är mycket för att vara herrhockey …

***

SVT och Viaplay delar på sändningarna från JVM.

 

► Bara några dagar kvar nu till dess att hockeyfesten inleds i Göteborg.
► Junior-VM startar på annandagen – här guidas ni av Sanny Lindström, Chris Härenstam, Robin Olausson och Hans Abrahamsson.

Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson delar med sig av sin kunskap inför JVM i Göteborg. Foto: TWITTER/TV4

Tre kunniga herrar ger er en bättre inblick i JVM, Sveriges chanser, spelare att hålla koll på med mera.
Sanny Lindström – TV4 och Expressen.
Chris Härenstam – SVT.
Robin Olausson – Hockeysverige.se.
Hans Abrahamsson – Aftonbladet.

(den här texten är upplåst, för att läsa mer om JVM eller hänga med i Frölundas öden och äventyr – det kostar bara 69 kronor/månad att prenumerera)

NI VET FÖRSTÅS att JVM inleds på annandagen, Sverige ställs mot Lettland 19.30 i Scandinavium, och läser ni den här texten på torsdagen så har ni Sveriges genrep mot USA att se fram emot i SVT play – nedsläpp 18.00. Här kan ni ta del av hela spelprogrammet, här har ni alla trupperna på lättfattligt och aptitligt vis.

Har ni inte läst den här långa texten om hur ett JVM arrangeras så tar jag mig friheten att rekommendera den, kanske något för en ledig dag. Den är förresten också upplåst.

För snart tolv år sedan (januari 2012) tog ett Roger Rönnberg och Robert Ohlsson-lett Sverige guld, ingen kan väl glömma Mika Zibanejads avgörande mål. Den andra JVM-fullträffen för svensk del, den första kom 1981. Kan det äntligen vara dags för guld nummer 3? Kanske. Som vanligt blir det enormt spännande att följa turneringen, hockeyns klart häftigaste VM. För att ge er lite mer bakgrundsinformation och kunskap inför JVM tog jag hjälp av Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson som alla har bra koll på det som komma skall i Göteborg 26/12–5/1.

Tre frågor fick de, nämligen dessa:

1. Sverige i JVM, potentiellt finallag? Vad gör det här laget bra? Eller … vad är det som saknas? Helt enkelt – tankar om Magnus Hävelids gäng så här kort före premiären.

2. Kanada med Macklin Celebrini (trolig draftetta 2024) är väl som alltid favorit, eller? Vad ser ni för fler lag som vill/kan slåss om guldet? Och, utöver Celebrini, har ni några andra lirare ni tycker publiken ska ha koll på?

3. JVM i Göteborg, Sverige, säkert en publikfest, säkert en häftig upplevelse. Men – tror ni turneringen ger något på sikt, typ ökat intresse, eller är det mer några festliga hockeydagar?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sanny Lindström (TV4, Expressen).

1. Det ser riktigt intressant ut. Backsidan är (som vanligt) riktigt bra och den offensiva spetsen med Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Filip Bystedt gillar jag skarpt. Det som dock oroar en aning är målvaktssidan. Hugo Hävelid har inte haft en bra säsong men har varit bra på juniornivå tidigare under sin unga karriär. Det är bara blunda, hoppas och hålla tummarna att han kan kliva upp på samma sätt som han gjorde under U18-VM 2022. Då vann den här årskullen finalen mot USA efter en fenomenal insats av Hävelid.

2. USA är favorit strax före Sverige. Jag tror inte fullt ut på det kanadensiska laget även om man såklart har ett slagkraftigt lag. Dessutom har kanadensiska landslag ett självförtroende som både är avundsvärt och avskyvärt.
Spelare att hålla koll på:
* Matthew Poitras, Kanada
Snittat en halv pinne per match i Boston den här säsongen.
* Will Smith, USA
Sinnesjukt ”skillad” spelare. Kan vinna poängligan.
* Cutter Gauthier, USA
Spelade VM för USA i fjol och var riktigt bra.
* Lane Hutson, USA
Spelade VM i fjol och svarade för sex poäng på nio matcher.
* Axel Sandin Pellikka, Elias Salomonsson, Mattias Hävelid och Tom Willander, Sverige
Fyra potentiella toppbackar som Magnus Hävelid kommer bygga sitt lag kring. Dessutom är alla fyra högerskjutande vilket i sig inte hör till vanligheterna.
* Mattias Norström, Viasat
Min idol när jag spelade och numera är ”Notan” en lysande expert.

3. Framgång föder framgång. Tar sig Juniorkronorna till final så kommer intresset att vara väldigt stort. Då kommer folk ryckas med i den hype som ofta blir när ett svenskt landslag går bra.

 

Chris Härenstam (SVT).

1. Sverige har sitt starkaste lag på många år i JVM-sammanhang.  Back- och forwardssidan är på den här nivån komplett medan målvaktssidan är ett frågetecken.
Om vi börjar med backarna så finns det såväl offensiva som defensiva pjäser där Sverige har två backar i form av Axel Sandin Pellikka och Mattias Hävelid där båda är offensiva hot såväl i spelet fem mot fem som i powerplay. Övriga backar är också högkvalitativa. Enda frågetecknet på backsidan kan vara om den defensiva kompetensen är tillräcklig mot de svåraste motståndarna.
Bland forwards hittar vi målskyttar, framspelare, grovjobbare och lirare. Sverige kommer att göra många mål i den här turneringen. Allt annat är för mig överraskande.
Målvakterna då? Ja, får den tänkta ettan Hugo Hävelid en fullträff och bra hjälp av utespelarna är mycket vunnet för Sveriges del. Det positiva är att Hävelid ofta i landslaget spelar på en hög nivå.
Jag tror det svåraste för Sverige blir att hålla fokus. Det kommer vara många människor (släkt, vänner, bekanta, fans, media) som är på det svenska laget och de svenska spelarna. Ett silver kan ses som ett misslyckande (förväntningarna är skyhöga) och det blir viktigt för ledarstaben att få spelarna att slappna av, njuta och inte alltid vara ute på sociala medier. Lättare sagt än gjort. Man får inte glömma att det är tonåringar det handlar om. Miljonpublik framför TV-apparaterna och höga krav. Fantastiskt naturligtvis, men för många spelare kan detta vara något negativt och en belastning. JVM blir för Sveriges del denna gång en psykologisk holmgång.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. De stora hoten är utan tvekan Kanada och USA. Jag ser även att Finland kan hota i någon enstaka match, men jag tror inte Finland räcker till denna gång gällande guldet.
Det här mästerskapet innehåller många bra spelare. Här några exempel:
* Matthew ”Matt” Poitras (Kanada)
* Easton Cowan (Kanada)
* Conor Geekie (Kanada)
* Fraser Minten (Kanada)
* Lane Hutson (USA)
* Cutter Gauthier (USA)
* Will Smith (USA)
* Jiri Kulich (Tjeckien)
* Konsta Helenius (Finland)
* Axel Sandin Pellikka (Sverige)
* Tom Willander (Sverige)
* Jonathan Lekkerimäki (Sverige)
* Felix Unger Sörum (Sverige)
* Liam Öhgren (Sverige)
* Noah Östlund (Sverige)

3. Det beror på resultatet. Om Sverige levererar så kan det ge många ringar på vattnet.  Glöm inte heller att 05-kullen som kommer nästa år också är ruskigt bra. 06-kullen blir bara bättre och bättre och sedan kommer dessutom en 07-kull med mängder av högintressanta spelare. Det ser lovande ut för Sverige även de kommande åren. Kul!

 

Robin Olausson (Hockeysverige.se).

1. Ja, jag skulle säga att final nästan är ett krav för att detta ska ses som ett lyckat JVM för Juniorkronorna. Båda årskullarna 2004 och 2005 är riktigt starka för Sverige och har gjort det väldigt bra på U18-VM med guld för 04:orna och silver för 05:orna. Framför allt offensivt är det en mycket stark och bred kull, speciellt med tanke på att Leo Carlsson är en del av denna kull också. Sedan gillar jag också Magnus Hävelids ledarskap och jag tycker också att han har visat att han kan få ihop gruppen och göra skillnad i de avgörande matcherna, även om det inte gick vägen på JVM i fjol.
Frågetecknet för Sverige är väl målvaktssidan. Det finns ingen Jesper Wallstedt eller Carl Lindbom som vi har blivit bortskämda med de senaste åren. Sverige har ingen dålig målvaktssida men på förhand finns det ingen som sticker ut som den här målvakten som utses till JVM:s bästa. Men om en av målvakterna kliver fram och verkligen storspelar så finns det riktigt goda chanser för Juniorkronorna att gå långt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

2. Jag håller faktiskt USA som den stora guldfavoriten i den här kullen. De dominerade fullständigt i U18-VM 2022 med 04:orna och egentligen var det ganska orättvist att Sverige vann sett till hur finalen såg ut (51–15 i skott till USA) och även på U18-VM i våras så var USA det bästa laget med 05:orna och vann guld. USA, Sverige och Kanada är de tre stora favoriterna då Finland och Tjeckien har lite svagare lag jämfört med tidigare år. Slovakien ser spännande ut och skulle kunna vara en möjlig outsider men det vore ändå en skräll om de gick till semifinal.
Spelaren som kommer att färga mest på JVM enligt mig är utan tvekan Lane Hutson, back i USA. Han är kanske lite mer okänd för den svenska publiken med tanke på att han spelar på college och inte gick så högt i draften men om man bara söker upp highlights på honom så ser man vilken otroligt skicklig spelare det är. Hans skridskoåkning och klubbteknik är ofattbar med tanke på att han är back. Han har redan jämförts med Cale Makar i spelstilen då Hutson är riktigt teknisk och nästan dansar upp på blålinjen. Kan också bara bestämma sig för att ta pucken från egen zon och dribbla igenom hela motståndarlaget. Han har helt sjuka siffror på college och var också jättebra för USA på herr-VM i våras. Många i publiken kommer nog få upp ögonen för honom. I övrigt är det också värt att nämna Cutter Gauthier i USA som sköt sju mål på herr-VM i våras och Matthew Poitras i Kanada som varit ordinarie i Boston Bruins under säsongen.

3. Det är en svår fråga men naturligtvis tror jag att det kan komma att öka intresset genom att så några av världens häftigaste talanger så nära även om det kanske inte riktigt är på samma nivå som när en 16-årig Connor McDavid var med och spelade JVM i Malmö för tio år sedan. Däremot vet jag inte hur långvarigt det är. Men för unga killar och tjejer på läktaren kan det nog bli en ögonöppnare och något som spär på drömmen. Lite som det var för en femårig Connor Bedard 2010 när Kanada vann OS-guld i hans hemstad Vancouver. Ett svenskt JVM-guld på hemmaplan skulle nog kunna få en effekt för att trigga barn och ungdomar. Men jag tror kanske inte vi ska förvänta oss att få fram en talang likt Bedard om tio, tolv år i vilket fall.

ANNONS

***

Hans Abrahamsson (Aftonbladet)

1. Jag brukar ligga lite lågt, inte minst bränd av historien…, men den här gången tycker jag att final ska vara ett rimligt krav. Juniorkronorna har två starka årgångar i 04- och 05-kullen och det är ”bara” Leo Carlsson som inte kommer till spel. Just mixen mellan individuell skicklighet och förmågan att tävla och jobba hårt tycker jag är det mest intressanta med den här truppen.

2. För mig är USA den klara guldfavoriten och därefter Sverige. Jag tycker inte Kanada har ett riktigt lika starkt lag på pappret, sedan har de heller inte fördelen av att vara på hemmaplan och spel på liten rink. Det finns en hel del spännande spelare, utöver Celebrini, att hålla koll på. Will Smith och Ryan Leonard i USA, blott 17-årige Konsta Helenius i Finland och givetvis Axel Sandin Pellikka i Sverige, för att nämna några.

3. Med tanke på hur oerhört tunt det är med seniorturneringar där de bästa är med fyller junior-VM en rätt viktig funktion. Åtminstone för mig och jag tror även för den breda publiken. Själva poängen med att ha ett mästerskap måste vara att de bästa ska vara med och tävla mot varandra. Och där har hockeyn misslyckats monumentalt på seniorsidan för herrar. Jag är också övertygad om att unga killar och tjejer som ser turneringen inspireras av att börja, eller fortsätta, spela hockey. Junior-VM samlar inte 100 procent av de bästa men åtminstone 90 procent och det är mycket för att vara herrhockey …

***

SVT och Viaplay delar på sändningarna från JVM.

 

► Bara några dagar kvar nu till dess att hockeyfesten inleds i Göteborg.
► Junior-VM startar på annandagen – här guidas ni av Sanny Lindström, Chris Härenstam, Robin Olausson och Hans Abrahamsson.

Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson delar med sig av sin kunskap inför JVM i Göteborg. Foto: TWITTER/TV4

Tre kunniga herrar ger er en bättre inblick i JVM, Sveriges chanser, spelare att hålla koll på med mera.
Sanny Lindström – TV4 och Expressen.
Chris Härenstam – SVT.
Robin Olausson – Hockeysverige.se.
Hans Abrahamsson – Aftonbladet.

(den här texten är upplåst, för att läsa mer om JVM eller hänga med i Frölundas öden och äventyr – det kostar bara 69 kronor/månad att prenumerera)

NI VET FÖRSTÅS att JVM inleds på annandagen, Sverige ställs mot Lettland 19.30 i Scandinavium, och läser ni den här texten på torsdagen så har ni Sveriges genrep mot USA att se fram emot i SVT play – nedsläpp 18.00. Här kan ni ta del av hela spelprogrammet, här har ni alla trupperna på lättfattligt och aptitligt vis.

Har ni inte läst den här långa texten om hur ett JVM arrangeras så tar jag mig friheten att rekommendera den, kanske något för en ledig dag. Den är förresten också upplåst.

För snart tolv år sedan (januari 2012) tog ett Roger Rönnberg och Robert Ohlsson-lett Sverige guld, ingen kan väl glömma Mika Zibanejads avgörande mål. Den andra JVM-fullträffen för svensk del, den första kom 1981. Kan det äntligen vara dags för guld nummer 3? Kanske. Som vanligt blir det enormt spännande att följa turneringen, hockeyns klart häftigaste VM. För att ge er lite mer bakgrundsinformation och kunskap inför JVM tog jag hjälp av Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson som alla har bra koll på det som komma skall i Göteborg 26/12–5/1.

Tre frågor fick de, nämligen dessa:

1. Sverige i JVM, potentiellt finallag? Vad gör det här laget bra? Eller … vad är det som saknas? Helt enkelt – tankar om Magnus Hävelids gäng så här kort före premiären.

2. Kanada med Macklin Celebrini (trolig draftetta 2024) är väl som alltid favorit, eller? Vad ser ni för fler lag som vill/kan slåss om guldet? Och, utöver Celebrini, har ni några andra lirare ni tycker publiken ska ha koll på?

3. JVM i Göteborg, Sverige, säkert en publikfest, säkert en häftig upplevelse. Men – tror ni turneringen ger något på sikt, typ ökat intresse, eller är det mer några festliga hockeydagar?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sanny Lindström (TV4, Expressen).

1. Det ser riktigt intressant ut. Backsidan är (som vanligt) riktigt bra och den offensiva spetsen med Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Filip Bystedt gillar jag skarpt. Det som dock oroar en aning är målvaktssidan. Hugo Hävelid har inte haft en bra säsong men har varit bra på juniornivå tidigare under sin unga karriär. Det är bara blunda, hoppas och hålla tummarna att han kan kliva upp på samma sätt som han gjorde under U18-VM 2022. Då vann den här årskullen finalen mot USA efter en fenomenal insats av Hävelid.

2. USA är favorit strax före Sverige. Jag tror inte fullt ut på det kanadensiska laget även om man såklart har ett slagkraftigt lag. Dessutom har kanadensiska landslag ett självförtroende som både är avundsvärt och avskyvärt.
Spelare att hålla koll på:
* Matthew Poitras, Kanada
Snittat en halv pinne per match i Boston den här säsongen.
* Will Smith, USA
Sinnesjukt ”skillad” spelare. Kan vinna poängligan.
* Cutter Gauthier, USA
Spelade VM för USA i fjol och var riktigt bra.
* Lane Hutson, USA
Spelade VM i fjol och svarade för sex poäng på nio matcher.
* Axel Sandin Pellikka, Elias Salomonsson, Mattias Hävelid och Tom Willander, Sverige
Fyra potentiella toppbackar som Magnus Hävelid kommer bygga sitt lag kring. Dessutom är alla fyra högerskjutande vilket i sig inte hör till vanligheterna.
* Mattias Norström, Viasat
Min idol när jag spelade och numera är ”Notan” en lysande expert.

3. Framgång föder framgång. Tar sig Juniorkronorna till final så kommer intresset att vara väldigt stort. Då kommer folk ryckas med i den hype som ofta blir när ett svenskt landslag går bra.

 

Chris Härenstam (SVT).

1. Sverige har sitt starkaste lag på många år i JVM-sammanhang.  Back- och forwardssidan är på den här nivån komplett medan målvaktssidan är ett frågetecken.
Om vi börjar med backarna så finns det såväl offensiva som defensiva pjäser där Sverige har två backar i form av Axel Sandin Pellikka och Mattias Hävelid där båda är offensiva hot såväl i spelet fem mot fem som i powerplay. Övriga backar är också högkvalitativa. Enda frågetecknet på backsidan kan vara om den defensiva kompetensen är tillräcklig mot de svåraste motståndarna.
Bland forwards hittar vi målskyttar, framspelare, grovjobbare och lirare. Sverige kommer att göra många mål i den här turneringen. Allt annat är för mig överraskande.
Målvakterna då? Ja, får den tänkta ettan Hugo Hävelid en fullträff och bra hjälp av utespelarna är mycket vunnet för Sveriges del. Det positiva är att Hävelid ofta i landslaget spelar på en hög nivå.
Jag tror det svåraste för Sverige blir att hålla fokus. Det kommer vara många människor (släkt, vänner, bekanta, fans, media) som är på det svenska laget och de svenska spelarna. Ett silver kan ses som ett misslyckande (förväntningarna är skyhöga) och det blir viktigt för ledarstaben att få spelarna att slappna av, njuta och inte alltid vara ute på sociala medier. Lättare sagt än gjort. Man får inte glömma att det är tonåringar det handlar om. Miljonpublik framför TV-apparaterna och höga krav. Fantastiskt naturligtvis, men för många spelare kan detta vara något negativt och en belastning. JVM blir för Sveriges del denna gång en psykologisk holmgång.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. De stora hoten är utan tvekan Kanada och USA. Jag ser även att Finland kan hota i någon enstaka match, men jag tror inte Finland räcker till denna gång gällande guldet.
Det här mästerskapet innehåller många bra spelare. Här några exempel:
* Matthew ”Matt” Poitras (Kanada)
* Easton Cowan (Kanada)
* Conor Geekie (Kanada)
* Fraser Minten (Kanada)
* Lane Hutson (USA)
* Cutter Gauthier (USA)
* Will Smith (USA)
* Jiri Kulich (Tjeckien)
* Konsta Helenius (Finland)
* Axel Sandin Pellikka (Sverige)
* Tom Willander (Sverige)
* Jonathan Lekkerimäki (Sverige)
* Felix Unger Sörum (Sverige)
* Liam Öhgren (Sverige)
* Noah Östlund (Sverige)

3. Det beror på resultatet. Om Sverige levererar så kan det ge många ringar på vattnet.  Glöm inte heller att 05-kullen som kommer nästa år också är ruskigt bra. 06-kullen blir bara bättre och bättre och sedan kommer dessutom en 07-kull med mängder av högintressanta spelare. Det ser lovande ut för Sverige även de kommande åren. Kul!

 

Robin Olausson (Hockeysverige.se).

1. Ja, jag skulle säga att final nästan är ett krav för att detta ska ses som ett lyckat JVM för Juniorkronorna. Båda årskullarna 2004 och 2005 är riktigt starka för Sverige och har gjort det väldigt bra på U18-VM med guld för 04:orna och silver för 05:orna. Framför allt offensivt är det en mycket stark och bred kull, speciellt med tanke på att Leo Carlsson är en del av denna kull också. Sedan gillar jag också Magnus Hävelids ledarskap och jag tycker också att han har visat att han kan få ihop gruppen och göra skillnad i de avgörande matcherna, även om det inte gick vägen på JVM i fjol.
Frågetecknet för Sverige är väl målvaktssidan. Det finns ingen Jesper Wallstedt eller Carl Lindbom som vi har blivit bortskämda med de senaste åren. Sverige har ingen dålig målvaktssida men på förhand finns det ingen som sticker ut som den här målvakten som utses till JVM:s bästa. Men om en av målvakterna kliver fram och verkligen storspelar så finns det riktigt goda chanser för Juniorkronorna att gå långt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

2. Jag håller faktiskt USA som den stora guldfavoriten i den här kullen. De dominerade fullständigt i U18-VM 2022 med 04:orna och egentligen var det ganska orättvist att Sverige vann sett till hur finalen såg ut (51–15 i skott till USA) och även på U18-VM i våras så var USA det bästa laget med 05:orna och vann guld. USA, Sverige och Kanada är de tre stora favoriterna då Finland och Tjeckien har lite svagare lag jämfört med tidigare år. Slovakien ser spännande ut och skulle kunna vara en möjlig outsider men det vore ändå en skräll om de gick till semifinal.
Spelaren som kommer att färga mest på JVM enligt mig är utan tvekan Lane Hutson, back i USA. Han är kanske lite mer okänd för den svenska publiken med tanke på att han spelar på college och inte gick så högt i draften men om man bara söker upp highlights på honom så ser man vilken otroligt skicklig spelare det är. Hans skridskoåkning och klubbteknik är ofattbar med tanke på att han är back. Han har redan jämförts med Cale Makar i spelstilen då Hutson är riktigt teknisk och nästan dansar upp på blålinjen. Kan också bara bestämma sig för att ta pucken från egen zon och dribbla igenom hela motståndarlaget. Han har helt sjuka siffror på college och var också jättebra för USA på herr-VM i våras. Många i publiken kommer nog få upp ögonen för honom. I övrigt är det också värt att nämna Cutter Gauthier i USA som sköt sju mål på herr-VM i våras och Matthew Poitras i Kanada som varit ordinarie i Boston Bruins under säsongen.

3. Det är en svår fråga men naturligtvis tror jag att det kan komma att öka intresset genom att så några av världens häftigaste talanger så nära även om det kanske inte riktigt är på samma nivå som när en 16-årig Connor McDavid var med och spelade JVM i Malmö för tio år sedan. Däremot vet jag inte hur långvarigt det är. Men för unga killar och tjejer på läktaren kan det nog bli en ögonöppnare och något som spär på drömmen. Lite som det var för en femårig Connor Bedard 2010 när Kanada vann OS-guld i hans hemstad Vancouver. Ett svenskt JVM-guld på hemmaplan skulle nog kunna få en effekt för att trigga barn och ungdomar. Men jag tror kanske inte vi ska förvänta oss att få fram en talang likt Bedard om tio, tolv år i vilket fall.

ANNONS

***

Hans Abrahamsson (Aftonbladet)

1. Jag brukar ligga lite lågt, inte minst bränd av historien…, men den här gången tycker jag att final ska vara ett rimligt krav. Juniorkronorna har två starka årgångar i 04- och 05-kullen och det är ”bara” Leo Carlsson som inte kommer till spel. Just mixen mellan individuell skicklighet och förmågan att tävla och jobba hårt tycker jag är det mest intressanta med den här truppen.

2. För mig är USA den klara guldfavoriten och därefter Sverige. Jag tycker inte Kanada har ett riktigt lika starkt lag på pappret, sedan har de heller inte fördelen av att vara på hemmaplan och spel på liten rink. Det finns en hel del spännande spelare, utöver Celebrini, att hålla koll på. Will Smith och Ryan Leonard i USA, blott 17-årige Konsta Helenius i Finland och givetvis Axel Sandin Pellikka i Sverige, för att nämna några.

3. Med tanke på hur oerhört tunt det är med seniorturneringar där de bästa är med fyller junior-VM en rätt viktig funktion. Åtminstone för mig och jag tror även för den breda publiken. Själva poängen med att ha ett mästerskap måste vara att de bästa ska vara med och tävla mot varandra. Och där har hockeyn misslyckats monumentalt på seniorsidan för herrar. Jag är också övertygad om att unga killar och tjejer som ser turneringen inspireras av att börja, eller fortsätta, spela hockey. Junior-VM samlar inte 100 procent av de bästa men åtminstone 90 procent och det är mycket för att vara herrhockey …

***

SVT och Viaplay delar på sändningarna från JVM.

 

► Bara några dagar kvar nu till dess att hockeyfesten inleds i Göteborg.
► Junior-VM startar på annandagen – här guidas ni av Sanny Lindström, Chris Härenstam, Robin Olausson och Hans Abrahamsson.

Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson delar med sig av sin kunskap inför JVM i Göteborg. Foto: TWITTER/TV4

Tre kunniga herrar ger er en bättre inblick i JVM, Sveriges chanser, spelare att hålla koll på med mera.
Sanny Lindström – TV4 och Expressen.
Chris Härenstam – SVT.
Robin Olausson – Hockeysverige.se.
Hans Abrahamsson – Aftonbladet.

(den här texten är upplåst, för att läsa mer om JVM eller hänga med i Frölundas öden och äventyr – det kostar bara 69 kronor/månad att prenumerera)

NI VET FÖRSTÅS att JVM inleds på annandagen, Sverige ställs mot Lettland 19.30 i Scandinavium, och läser ni den här texten på torsdagen så har ni Sveriges genrep mot USA att se fram emot i SVT play – nedsläpp 18.00. Här kan ni ta del av hela spelprogrammet, här har ni alla trupperna på lättfattligt och aptitligt vis.

Har ni inte läst den här långa texten om hur ett JVM arrangeras så tar jag mig friheten att rekommendera den, kanske något för en ledig dag. Den är förresten också upplåst.

För snart tolv år sedan (januari 2012) tog ett Roger Rönnberg och Robert Ohlsson-lett Sverige guld, ingen kan väl glömma Mika Zibanejads avgörande mål. Den andra JVM-fullträffen för svensk del, den första kom 1981. Kan det äntligen vara dags för guld nummer 3? Kanske. Som vanligt blir det enormt spännande att följa turneringen, hockeyns klart häftigaste VM. För att ge er lite mer bakgrundsinformation och kunskap inför JVM tog jag hjälp av Sanny Lindström, Chris Härenstam och Robin Olausson som alla har bra koll på det som komma skall i Göteborg 26/12–5/1.

Tre frågor fick de, nämligen dessa:

1. Sverige i JVM, potentiellt finallag? Vad gör det här laget bra? Eller … vad är det som saknas? Helt enkelt – tankar om Magnus Hävelids gäng så här kort före premiären.

2. Kanada med Macklin Celebrini (trolig draftetta 2024) är väl som alltid favorit, eller? Vad ser ni för fler lag som vill/kan slåss om guldet? Och, utöver Celebrini, har ni några andra lirare ni tycker publiken ska ha koll på?

3. JVM i Göteborg, Sverige, säkert en publikfest, säkert en häftig upplevelse. Men – tror ni turneringen ger något på sikt, typ ökat intresse, eller är det mer några festliga hockeydagar?

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Sanny Lindström (TV4, Expressen).

1. Det ser riktigt intressant ut. Backsidan är (som vanligt) riktigt bra och den offensiva spetsen med Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Filip Bystedt gillar jag skarpt. Det som dock oroar en aning är målvaktssidan. Hugo Hävelid har inte haft en bra säsong men har varit bra på juniornivå tidigare under sin unga karriär. Det är bara blunda, hoppas och hålla tummarna att han kan kliva upp på samma sätt som han gjorde under U18-VM 2022. Då vann den här årskullen finalen mot USA efter en fenomenal insats av Hävelid.

2. USA är favorit strax före Sverige. Jag tror inte fullt ut på det kanadensiska laget även om man såklart har ett slagkraftigt lag. Dessutom har kanadensiska landslag ett självförtroende som både är avundsvärt och avskyvärt.
Spelare att hålla koll på:
* Matthew Poitras, Kanada
Snittat en halv pinne per match i Boston den här säsongen.
* Will Smith, USA
Sinnesjukt ”skillad” spelare. Kan vinna poängligan.
* Cutter Gauthier, USA
Spelade VM för USA i fjol och var riktigt bra.
* Lane Hutson, USA
Spelade VM i fjol och svarade för sex poäng på nio matcher.
* Axel Sandin Pellikka, Elias Salomonsson, Mattias Hävelid och Tom Willander, Sverige
Fyra potentiella toppbackar som Magnus Hävelid kommer bygga sitt lag kring. Dessutom är alla fyra högerskjutande vilket i sig inte hör till vanligheterna.
* Mattias Norström, Viasat
Min idol när jag spelade och numera är ”Notan” en lysande expert.

3. Framgång föder framgång. Tar sig Juniorkronorna till final så kommer intresset att vara väldigt stort. Då kommer folk ryckas med i den hype som ofta blir när ett svenskt landslag går bra.

 

Chris Härenstam (SVT).

1. Sverige har sitt starkaste lag på många år i JVM-sammanhang.  Back- och forwardssidan är på den här nivån komplett medan målvaktssidan är ett frågetecken.
Om vi börjar med backarna så finns det såväl offensiva som defensiva pjäser där Sverige har två backar i form av Axel Sandin Pellikka och Mattias Hävelid där båda är offensiva hot såväl i spelet fem mot fem som i powerplay. Övriga backar är också högkvalitativa. Enda frågetecknet på backsidan kan vara om den defensiva kompetensen är tillräcklig mot de svåraste motståndarna.
Bland forwards hittar vi målskyttar, framspelare, grovjobbare och lirare. Sverige kommer att göra många mål i den här turneringen. Allt annat är för mig överraskande.
Målvakterna då? Ja, får den tänkta ettan Hugo Hävelid en fullträff och bra hjälp av utespelarna är mycket vunnet för Sveriges del. Det positiva är att Hävelid ofta i landslaget spelar på en hög nivå.
Jag tror det svåraste för Sverige blir att hålla fokus. Det kommer vara många människor (släkt, vänner, bekanta, fans, media) som är på det svenska laget och de svenska spelarna. Ett silver kan ses som ett misslyckande (förväntningarna är skyhöga) och det blir viktigt för ledarstaben att få spelarna att slappna av, njuta och inte alltid vara ute på sociala medier. Lättare sagt än gjort. Man får inte glömma att det är tonåringar det handlar om. Miljonpublik framför TV-apparaterna och höga krav. Fantastiskt naturligtvis, men för många spelare kan detta vara något negativt och en belastning. JVM blir för Sveriges del denna gång en psykologisk holmgång.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

2. De stora hoten är utan tvekan Kanada och USA. Jag ser även att Finland kan hota i någon enstaka match, men jag tror inte Finland räcker till denna gång gällande guldet.
Det här mästerskapet innehåller många bra spelare. Här några exempel:
* Matthew ”Matt” Poitras (Kanada)
* Easton Cowan (Kanada)
* Conor Geekie (Kanada)
* Fraser Minten (Kanada)
* Lane Hutson (USA)
* Cutter Gauthier (USA)
* Will Smith (USA)
* Jiri Kulich (Tjeckien)
* Konsta Helenius (Finland)
* Axel Sandin Pellikka (Sverige)
* Tom Willander (Sverige)
* Jonathan Lekkerimäki (Sverige)
* Felix Unger Sörum (Sverige)
* Liam Öhgren (Sverige)
* Noah Östlund (Sverige)

3. Det beror på resultatet. Om Sverige levererar så kan det ge många ringar på vattnet.  Glöm inte heller att 05-kullen som kommer nästa år också är ruskigt bra. 06-kullen blir bara bättre och bättre och sedan kommer dessutom en 07-kull med mängder av högintressanta spelare. Det ser lovande ut för Sverige även de kommande åren. Kul!

 

Robin Olausson (Hockeysverige.se).

1. Ja, jag skulle säga att final nästan är ett krav för att detta ska ses som ett lyckat JVM för Juniorkronorna. Båda årskullarna 2004 och 2005 är riktigt starka för Sverige och har gjort det väldigt bra på U18-VM med guld för 04:orna och silver för 05:orna. Framför allt offensivt är det en mycket stark och bred kull, speciellt med tanke på att Leo Carlsson är en del av denna kull också. Sedan gillar jag också Magnus Hävelids ledarskap och jag tycker också att han har visat att han kan få ihop gruppen och göra skillnad i de avgörande matcherna, även om det inte gick vägen på JVM i fjol.
Frågetecknet för Sverige är väl målvaktssidan. Det finns ingen Jesper Wallstedt eller Carl Lindbom som vi har blivit bortskämda med de senaste åren. Sverige har ingen dålig målvaktssida men på förhand finns det ingen som sticker ut som den här målvakten som utses till JVM:s bästa. Men om en av målvakterna kliver fram och verkligen storspelar så finns det riktigt goda chanser för Juniorkronorna att gå långt.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

2. Jag håller faktiskt USA som den stora guldfavoriten i den här kullen. De dominerade fullständigt i U18-VM 2022 med 04:orna och egentligen var det ganska orättvist att Sverige vann sett till hur finalen såg ut (51–15 i skott till USA) och även på U18-VM i våras så var USA det bästa laget med 05:orna och vann guld. USA, Sverige och Kanada är de tre stora favoriterna då Finland och Tjeckien har lite svagare lag jämfört med tidigare år. Slovakien ser spännande ut och skulle kunna vara en möjlig outsider men det vore ändå en skräll om de gick till semifinal.
Spelaren som kommer att färga mest på JVM enligt mig är utan tvekan Lane Hutson, back i USA. Han är kanske lite mer okänd för den svenska publiken med tanke på att han spelar på college och inte gick så högt i draften men om man bara söker upp highlights på honom så ser man vilken otroligt skicklig spelare det är. Hans skridskoåkning och klubbteknik är ofattbar med tanke på att han är back. Han har redan jämförts med Cale Makar i spelstilen då Hutson är riktigt teknisk och nästan dansar upp på blålinjen. Kan också bara bestämma sig för att ta pucken från egen zon och dribbla igenom hela motståndarlaget. Han har helt sjuka siffror på college och var också jättebra för USA på herr-VM i våras. Många i publiken kommer nog få upp ögonen för honom. I övrigt är det också värt att nämna Cutter Gauthier i USA som sköt sju mål på herr-VM i våras och Matthew Poitras i Kanada som varit ordinarie i Boston Bruins under säsongen.

3. Det är en svår fråga men naturligtvis tror jag att det kan komma att öka intresset genom att så några av världens häftigaste talanger så nära även om det kanske inte riktigt är på samma nivå som när en 16-årig Connor McDavid var med och spelade JVM i Malmö för tio år sedan. Däremot vet jag inte hur långvarigt det är. Men för unga killar och tjejer på läktaren kan det nog bli en ögonöppnare och något som spär på drömmen. Lite som det var för en femårig Connor Bedard 2010 när Kanada vann OS-guld i hans hemstad Vancouver. Ett svenskt JVM-guld på hemmaplan skulle nog kunna få en effekt för att trigga barn och ungdomar. Men jag tror kanske inte vi ska förvänta oss att få fram en talang likt Bedard om tio, tolv år i vilket fall.

ANNONS

***

Hans Abrahamsson (Aftonbladet)

1. Jag brukar ligga lite lågt, inte minst bränd av historien…, men den här gången tycker jag att final ska vara ett rimligt krav. Juniorkronorna har två starka årgångar i 04- och 05-kullen och det är ”bara” Leo Carlsson som inte kommer till spel. Just mixen mellan individuell skicklighet och förmågan att tävla och jobba hårt tycker jag är det mest intressanta med den här truppen.

2. För mig är USA den klara guldfavoriten och därefter Sverige. Jag tycker inte Kanada har ett riktigt lika starkt lag på pappret, sedan har de heller inte fördelen av att vara på hemmaplan och spel på liten rink. Det finns en hel del spännande spelare, utöver Celebrini, att hålla koll på. Will Smith och Ryan Leonard i USA, blott 17-årige Konsta Helenius i Finland och givetvis Axel Sandin Pellikka i Sverige, för att nämna några.

3. Med tanke på hur oerhört tunt det är med seniorturneringar där de bästa är med fyller junior-VM en rätt viktig funktion. Åtminstone för mig och jag tror även för den breda publiken. Själva poängen med att ha ett mästerskap måste vara att de bästa ska vara med och tävla mot varandra. Och där har hockeyn misslyckats monumentalt på seniorsidan för herrar. Jag är också övertygad om att unga killar och tjejer som ser turneringen inspireras av att börja, eller fortsätta, spela hockey. Junior-VM samlar inte 100 procent av de bästa men åtminstone 90 procent och det är mycket för att vara herrhockey …

***

SVT och Viaplay delar på sändningarna från JVM.

 

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt