► NHL kom till Las Vegas – och vilken underbar kärleksaffär det blev.
► Skulle inte svensk hockey kunna pyssla mer med uppsökande verksamhet, investera i nya marknader?
Plakatet från Vegas fick mig att fundera – tänk så många som ännu inte upptäckt världens bästa sport.
Frölunda har haft ”Åttans spårvagn”, men nog borde svenska klubbar aktivt kunna göra mer för att ge barnen i förorten chansen att testa vad de inte visste att de skulle komma att älska?
HEMMA I SVERIGE tycker många svenska hockeysupportrar att klubbar som inte funnits sedan 60-talet är ”plast”, allt ska vara som det alltid varit, spelare ska nog gärna jobba vid sidan om och ha lustiga smeknamn som ”Klimpen” och ”Lill-Stöveln.”
I Nordamerika är idrottskulturen annorlunda. Om detta kan man ha åsikter, absolut, men jag reagerade på plakatet från Vegas när jag vaknade till vid elvatiden i förmiddags, detta efter att ha följt Vegas Golden Knights till Stanley Cup-titeln i natt.
Visa detta inlägg på Instagram
Sporten jag inte visste jag älskade.
Laget jag inte visste jag behövde.
Är det inte vackert? Istället för att yra om att Vegas inte har lång tradition (2017), att det är hemskt att medlemmar inte äger (det får man förstås tycka) så reagerar jag på annat vis, nämligen så här:
## Vad underbart att invånarna i Las Vegas tog till sig sporten ishockey och föll head over heels in love.
## Vad kul att världens bästa sport växer.
## Vad kul att fler förstår underhållningsvärdet.
Det där är ju viktigt även på vår sida pölen, i Sverige är konkurrensen från andra idrotter stark, hockeyn med alla sina skydd är dyr, så det gäller för de styrande att vara på tå för att trygga återväxten, bredda basen.
Vegas-plakatet fick mig att sommarfundera lite grand så här, primärt vad gäller SHL-klubbar givet deras C More-dopade ekonomi men det behöver förstås inte stanna där:
a) Ge er ut i förorterna, ta med utrustning, ge unga killar och tjejer vars kulturella hockeybakgrund ofta är minimal chansen att testa det här med klubba och puck. Saknas is, börja med inlines, men låt barnen prova på, upptäcka, få chansen att bli kära. Kombinera med att bjuda in till SHL-matcher.
b) Håll i projektet, avsätt pengar, ställ upp med skydd och skridskor, hyr en ishall/rink i närheten, kör ett längre tag. Låt hockeyn bli vardag, få fäste. Bygg intresse.
c) Det finns enormt mycket idrottstalang i förorterna, fotbollen suger upp det mesta – så ta kampen. De barn/ungdomar som efter ett tag visar goda framtidsutsikter, som skulle kunna ”bli något” men vars föräldrar kanske inte har råd att backa en potentiell hockeykarriär – här skulle SHL-klubbarna kunna sponsra några killar och tjejer. Nej, alla går förstås inte att stötta på det här viset, men de största talangerna, må det vara två, tre eller fyra per säsong. Eller ingen ibland, men då kanske ändå det totala hockeyintresset vuxit på för sporten nya områden?
Frölunda har haft sitt ”Åttans spårvagn” ihop med GHC och GIK, i sig ett utmärkt initiativ, men jag tror det här skulle kunna utvecklas från ”några veckor” till något mer beständigt. Med det nya C More-avtalet får SHL-klubbarna från 50 miljoner per år och upp mot 60-65 när det löper ut våren 2030, jag kan känna att en satsning på nya marknader, alltså grupper där hockeyn (ännu) inte är stark, vore synnerligen väl investerade pengar för SHL, för svensk hockey i stort.
Huruvida det bidrar till att lösa stora samhällsproblem är en annan femma. Men det skulle åtminstone inte skada, det vågar jag lova.
***
Apropå mer än hockey – jag är väldigt förtjust i det jobb Frölunda gör här. Och som vanligt är Max Friberg i centrum. Den nyblivne (nåja) pappans dygn tycks ha extra många timmar.
Visa detta inlägg på Instagram
***
Såg ni att göteborgaren Victor Brattström flyttar hem från Nordamerika (Detroit Red Wings organisation, bara AHL och ECHL) och ska tampas med Joni Ortio i HV71:s bur? Spännande att se hur det går i den matchen.
På målvaktsfronten mer nytt, Färjestad presenterade i dag Maxim Lagacé som ersättare till Jonas Johansson, ni vet han som knappt han säga hej innan det blev adjö. Lagacé har mest spelat i AHL, senast delade han på jobbet med Hugo Alnefelt i Simon Ryfors Syracuse Crunch, Tampas farmarlag.
***
Det är Expressen-TV som gäller för er som vill se Frölundas träningsmatcher i Strömstad och på Gotland i sensommar.
***
Det nya C More-avtalet är tänkt att kicka in 2024 och ge klubbar uppemot 60-65 miljoner per år snarare än dagens 40-45. Om nu inte TV-bubblan spricker och TV4 tvingas omförhandla. Ni har säkert läst om hur det krisar på Viaplay, framtiden kan vara osäker även för C More som från och med ju höst slås ihop med TV4 play. Det är alltså där hockeyn kommer sändas.
***
Verkligen passande filmklipp, det var en barnlek för Vegas att vinna match 5 mot ett skadedrabbat och ”soppatorskat” Florida i natt.
Visa detta inlägg på Instagram
Man kan inte bara gifta sig i Las Vegas förutom allt det övriga (nöjes)spelandet på det stället.
Tydligen spelas det mycket bra ishockey där nu för tiden – också. 😉
Frölunda söker enligt Sjöström själv en ”high end center” om man lyssnar på en podd på youtube
Nicklas pöjk – Lias ?
Ja, då, klart man vill ha in en bra center. Jag tror kanske bara ändå inte det landar i något dyrt/maffigt likt Rydahl, men visst … allt hänger ju på vad som finns på marknaden, vilka som är intresserade.
Som på ytterforwardssidan, t.ex. OM Ante Johnsson verkligen skulle vilja hem (högst oklart), då fixar ju Frölunda det i budgeten. OM … och nu tar jag det bara som exempel, om Janmark skulle vilja komma hem, då lassar ju Frölunda upp kosingen som behövs.
Har INGA indikationer på att Janmark är på väg hem. BARA ett exempel.
Lias A vill fortsätta i NHL, restricted free agent, hänger på vilka bud han får. Den dagen L vill hem, har lite svårt att se honom spela MOT sin gamla klubb HV, men vem vet …
Lias är RFA. Om inte Los Angeles skulle få för sig att inte erbjuda honom ett qualifying offer.
Förlåt mig, restricted free agent skulle det stå, fingrarna slant. Hade ju själv nyligen en lista över ex-frölundaiter som är RFA respective UFA. LA kan matcha eventuella bud på Lias, det är korrekt. Sorry för att jag inte läste igenom vad jag skrev.
Så här skrev jag om Lias för knappt två veckor sedan:
”Lias Andersson, Los Angeles (RFA) – en ”bra att ha”-spelare för LA Kings i organisationen, en som öser in i poäng i AHL, men NHL-karriären tycks ha gått i stå. 59 poäng på 67 AHL-matcher, här kan finnas andra klubbar som vill ge en gång förstarundedraftade Lias en chans. Tror nog att ett miljöombyte vore bra.”
Köper hela resonemanget egentligen. Borde vara ett mycket större fokus på hur vi får fler att spela ishockey. Vad jag vänder mig mot är det här raljerandet mot supportrar som vill ha det som det alltid har varit. Jag tror inte någon skulle invända (eller ja säkert någon idiot) mot att bredda hockeyn på det här sättet.
Men de här supportrarna är kanske en av de viktigaste motvikterna till överkommersialisering av idrotten. Finns inte dessa ( som har en klart större spännvidd än ”spelare ska jobba vid sidan av) så skulle den här typen av insatser prioriteras bort om de inte gav avkastning. SHL skulle stängas och stämningen i våra arenor skulle väl vara beroende av instruktionstäta annonsfinansierad ”det är dags att klappa budskap”.
Men visst lite överdrivet från mig. Men det var du som började 😉
Helt okej, mer än okej, att du högg tillbaka. 🙂 Högt i tak. Jag raljerade, absolut, är väl medveten om att det kan komma mothugg. Bara kul.
Intressanta tankar kring hur man kan vidga hockeyn.
Gäller ju generellt att få fram fler isytor så fler kan testa, få fler bra träningstider och kunna ge fler ispass per utövare.
När vi har fått det så kan vi ta nästa diskussion kring kvaliteten på isträningarna 🙂
Har vi ett flertal tillfällen, tillsammans med Frölunda ordnat hockeyupplevelser för barnen som går på läxhjälp i Bergsjön. Många av dem har knappt varit inne i Göteborg och för dem är det en stor upplevelse att få gå på Scandinavium och se på match.
Många av barnen kan spelarna och följer laget nu men skulle aldrig kunna tänka sig att de själva också kan spela ishockey….där finns mycket kvar att göra.
Det är synd att utrustningen är så dyr att många inte kan spela. Det kanske dock blivit bättre numera. Det finns väl en anledning fotbollen är världens största sport då alla kan vara med.
Vill minnas att Johnny Oduya haft/har lite projekt rörande att sprida hockeyn till folk som vanligtvis inte kommer i kontakt med sporten, SHL/Frölunda borde kanske ta in honom som konsult?
Gällande Vegas undrar jag hur (den vanliga) publiken ens har råd att gå på matcherna, det kostar ju sjuka summor för en biljett.
Oduya och Kylington har även ett projekt i Kenya. Skrev om det för två år sedan: https://rakapuckar.com/oduya-kylington-lyfter-hockeyn-i-kenya-mer-ska-det-bli/
Hockeyn är illa ute. Mycket illa ute.
Nästan alla barn som spelar idag har en pappa som spelat. I takt med att antalet utövare drastiskt minskas ( bland killar) så minskar rekryteringsbasen. På lång sikt kommer hockeyn marginaliseras som idrott om man inte bryter denna onda trend.
Anledningen till att hockeyn får färre utövare är främst det dåliga ryktet man fått genom tidiga och hårda utgallringar och elitsatsningar för barn och dåligt ledarskap i många föreningar och förbund.