► Ska Frölunda höja spelarbudgeten till nästa säsong?
► Har styrelsen fortsatt förtroende för den sportsliga ledningen?
► Hur har partners reagerat efter en misslyckad säsong?
► Häng med på ett snack med med ordföranden Mats Grauers som bland annat säger:
► – Jag tror man når framgång över tid om man är trygg med en ekonomi i balans.
NI ÄR EN del som skriver till mig och tror att Frölunda halkat långt efter andra SHL-klubbar vad gäller storleken på spelarlöner, kallar 031-klubben för ett ”budgetlag”.
Låt mig vara tydlig där: skitsnack.
Ryan Lasch är en 300 000-spelare, budet till Jan Mursak överträffade Laschs lön, bara för att ta exempel.
Men det handlar om att få ihop en konkurrenskraftig trupp, då måste man även ha låglönespelare som presterar, som ger mycket ”bang for the buck”, utöver det de välbetalda stjärnorna gör.
Här har till exempel Växjö Lakers och sportchefen Henrik Evertsson excellerat.
Frölunda är rätt väl med i lönerejset vad gäller toppspelarna, kanske inte allra bäst, men inte med så många klubbar efter sig.
Ta mitt ord för det.
Ordföranden Mats Grauers om Frölundas lönebudget:
– Den är konkurrenskraftig.
** På toppnivå i SHL, väl?
– Svårt att veta exakt, men vi ligger på övre halvan. Vi är inget budgetlag, det är vi inte. Det här (sporten) är vår kärnverksamhet, vi gör allt för att öka våra intäkter så vi kan lägga ännu mer resurser på kärnverksamheten, det är ju det som det går ut på.
** Upplever du att ni missar spelare för att ni inte betalar lika mycket som någon annan klubb?
– Jag kan nog inte uttala mig det. Christian (Lechtaler, klubbdirektör) och Fredrik (Sjöström, sportchef) får ju en budget, hur de hanterar den och fördelar pengarna, det får de hantera fullständigt själva, så egentligen kan jag inte den frågan. Men jag gillar ju människor, och det har vi i vår organisation, som bestämmer sig för att ”det här är den volymen vi lägger”, och … visar det sig att det inte räcker, då håller man sig till det vi beslutat. Det tror jag man måste göra i alla organisationer.
Till nästa säsong blir SHL-klubbarna rikare tack vare det lukrativa avtalet med C More, det är lite oklart hur mycket mer pengar varje klubb får, det beror på hur mycket SHL behåller centralt och sedan portionerar ut efter olika kriterier, men säg att vi snackar tio miljoners ökning i alla fall.
** Det betyder väl att er lönebudget blir större, Mats?
– Den kommer förändras (öka) något, men vi måste göra andra saker för framtiden. Om någon känner till vad vi fått från SHL tidigare och vad vi kommer att få så kan man inte sätta likhetstecken med att lönebudgeten ökar i samma omfattning. Vi kommer göra mycket för att säkra föreningen för framtiden.
** Men spelarbudgeten rent konkret? Tre, fem, åtta miljoner?
– Jag vill inte gå in på det.
I Frölunda gäller sedan flera år att ha en budget som går ihop redan efter grundserien.
Efter de ekonomiska problem klubben haft i närtid är det stort fokus på tre saker:
Balans.
Trygghet.
Långsiktigt tänkande.
** En del andra klubbar räknar med kvartsfinalspel i sin budget. Om ni också gjorde det skulle ni kunna lägga mer pengar på spelare, eller hur?
– Klart att om man är beredd att ta ett underskott i grundserien, då skulle man teoretiskt kunna lägga mer på spelartruppen. Eller på scouting. Eller något annat. Det är en avvägning. Vi lägger resurser på en organisation som ska förädla vårt vart varumärke, få fler partners, mer publik. Det är en balansgång. Vi skulle kunna lägga allt på spelartruppen, i förlängningen har vi ingen publik, inga partners. Det är det styrelsen har att göra, balansera; jag tror man når framgång över tid om man är trygg med en ekonomi i balans.
** Alltså tänker ni inte om vad gäller budget som går ihop redan efter grundserien?
– Nej. Men sedan … om det går bra i X antal år så bygger man ju upp en trygghet. Man måste ha den i botten så man kan återhämta sig efter ett dåligt år, eller två. Det är viktigare än att vinna kortsiktigt. Jag kan också säga, i svensk elithockey, allsvenskan och SHL, där finns det för många lag med dålig ekonomi. Det är ett hot mot svensk elithockey.
** Ni var själva illa ute, behövde räddas av Got Event-lån, för bara några år sedan.
– Vi har bestämt oss att inte hamna i den situationen igen. Då måste det finnas balans i allt man gör.
Balans, var det. Och trygghet. Ledord även fortsättningsvis, om någon till äventyrs trodde annat. Och så var det då även det långsiktiga tänkandet.
Mats Grauers om att pengar måste läggas på annat än spelarlöner:
– Vi gör allt för att skapa bra resurser för helheten, vi satsar nog mer än andra gör på ledare och personal runt lagen (senior/junior). Man kan minska på ledarstaben, lägga mer på spelarna, men vi bedömer att man måste ha en kompetent stab för att utveckla spelare. Här kan man vara både kortsiktig och långsiktig, vi väljer att vara långsiktiga. Det kommer betala sig över tid. Jag är övertygad om det.
** Risk för att ni tappar partners efter en sportsligt misslyckande?Har ni fått några sådana indikationer?
– Nej, dess bättre reagerar inte våra partners så. Det känns bra, vi har en väldigt fin relation, och även om vi inte är är nöjda med säsongen, är ödmjuka inför det, så tycker vi att vårt varumärke fortfarande är starkt och omtyckt.
Frölunda betalar alltså inga ”budgetlöner”, ligger inte långt efter Växjö och Skellefteå, men har i alla fall den här säsongen inte alls fått ut lika mycket för sina pengar.
När det gällde som mest, i kvartsfinalen mot Malmö, var Roger Rönnbergs Frölundaspelare inte alls bra nog.
** Det sportsliga misslyckandet, Mats – har det påverkat ditt och styrelsens förtroende för Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg?
– Nej, vi har förtroende för människorna hos oss. De är värda det förtroendet. Jag tror jättemycket på trygghet, trygga människor gör ett bättre jobb. Inte så att vi inte ställer höga krav, men de lever upp till det.
** Hur agerar styrelsen efter ett sämre år, släpper ni det till den sportsliga ledningen?
– Vi släpper inget. Det görs en utvärdering som presenteras av klubbdirektören för styrelsen. Den ligger till grund för att vi fattar kloka beslut.
** Men ni går inte in till Lechtaler, Sjöström, Rönnberg och säger; ”Gör så här!”?
– Nej, men vi tar del av utvärderingen, det är ett samspel. Sedan kan vi säga: ”Så här vill vi att föreningen ska fungera.”
Mer pengar från C More på väg in, samtidigt hade Frölunda en tuff säsong rent ekonomiskt.
## Flera långtidsskadade spelare (försäkringar kickar in först efter tre månader, täcker inte hela lönen) betydde att klubben blödde riktigt stora pengar – plus att nya spelare var tvungna att plockas in.
## Inget semifinalspel den här gången, bara tre kvartsfinaler hemma i Scandinavium.
** Nio miljoner i vinst förra säsongen, något liknande kan det väl inte bli tal om i år?
– Säkert inte. Vi gör också framtidssatsningar som påverkar resultatet.
** Som?
– Mja … föreningen ska tillhöra de bästa, då måste man göra investeringar för framtiden. Jag ser utmaningar som kommer, vad händer i en lågkonjunktur med partners, hur påverkas publikutvecklingen av Västlänken?
** Kan ni till med gå back den här säsongen?
– Jag kan inte säga det, för tidigt.