Styrkebesked av Frölunda, tung skada på Mattsson

► I fjärde matchen kom första segern, Frölunda stod emot Växjös tryck sista 2.32 och höll undan till 2–1-seger.
► Den första mot guldfavoriten i vinter.
► Ett styrkebesked.
► Men det kom lite i skuggan av skadan på Johan Mattsson. Är den illa är det verkligen inte bra.

Johan Mattsson leds ut efter att ha skadat sig. Foto: SKÄRMDUMP C MORE

FRÖLUNDA–VÄXJÖ 2–1: Ryan Lasch mot Malmö, Mats Rosseli Olsen mot Brynäs, och nu var det dags igen.

Ännu en Frölundaskada, och det såg verkligen inte bra ut när målvakten Johan Mattsson leddes av isen mitt i andra perioden.

25-åringen vinkade direkt efter assistans där han låg i målet och kunde inte stödja på benet när han leddes av.

Frölunda och dess fans håller tummarna för att stockholmaren har lika bra läkkött som Ryan Lasch.

Det såg riktigt illa ut. Sannolikt knä. Något åt det hållet. Återstår att se vad läkarna säger om målvaktens hälsotillstånd.

Mattsson fick Växjöcentern Erik Josefsson över sig, det var det som orsakade skadan, men Josefsson tacklades av Sebastian Stålberg i läget före.

Ren olyckshändelse, alltså. Heller inga onda känslor på isen.

Frölunda hade ett rätt bra grepp (2–0) på matchen så långt efter mål av Joel Mustonen och Carl Grundström, Mattsson hade ånyo sett riktigt stabil ut, hockeyn var enkel, rejäl och bra – men skadan skakade om hemmalaget något.

Inte helt ologiskt att Tuomas Kiiskinen kunde styra in 1–2 i power play och göra match av det här inför sista perioden.

Frölunda hittade dock in i matchen igen, skapade lägen i tredje perioden, stod sedan emot tungt tryck sedan Växjö plockat ut sin storspelande målvakt Viktor Fasth.

Totalt sett 60 riktigt bra Frölundaminuter.

Puckarna lades ner djupt, inget dräll vid linjerna, rejält och bra – helt enkelt en vuxen, smart hockey.

Växjö må ha saknat lite edge, men Frölunda spelade smart, med energi, och säkert var det här viktig för spelarna.

Kolla, vi kan besegra Växjö, typ.

Johan Gustafsson kom in och var stabil.

***

Det var en bra förstaperiod av Frölunda, lite utdelning den här gången, och framför allt 1–0 var ett klassmål.

Dubbla pass över centrallinjen (Christoffer Ehn och Matt Donovan) öppnade för Joel Mustonen.

Carl Grundström tryckte in en PP-retur för 2–0, Pathrik Westerholm hade några lägen, Jan Mursak ett bra också.

Växjö hade en farlig PP-styrning (Janne Pesonen) men hade svårare att komma in på mål.

Två numerära övertag i rad tidigt i andra perioden gav Frölunda chansen att göra 3–0, men trots rätt mycket tryck så vaskade man inte fram några riktigt heta lägen.

Istället växte Växjö när Frölunda skakades om av skadan på Johan Mattsson, och två olyckor blev en för mycket.

Matt Donovan tappade pucken så att Pontus Widerström tvingades dra på sig en utvisning.

ANNONS

Jonathan Sigalet missade att låsa klubban på Tuomas Kiiskinen som gav Växjö hopp med sitt 1–2-mål sent i mellanperioden.

***

Joel Mustonen hade tolv mållösa matcher (0+2) innan han nätade den här kvällen.

Så såg han glad ut också

Carl Grundström, däremot – han byggde på sin poängsvit. Sex matcher lång nu.

***

Frölunda valde att vila Mats Rosseli Olsen ytterligare någon match, säkert med hans hjärnskakningshistoria i gott minne.

Norrmannen har ju haft flera smällar mot huvudet i karriären.

Inga symptom nu, dock. Tack och lov.

”Rosse” lär vara med och träna för fullt på onsdagen.

Adam Pardy på bättringsvägen efter sin halsfluss.

Ryan Lasch, där finns hoppet om att han kanske, kanske ska göra någon match före slutspelet, men det är osäkert. Foten behandlas.

Så här skrev jag i går:

I Växjö stod både Daniel Rahimi och Noah Welch över, småskadade, inget allvarligt, inga chanser tas i det här läget, förstås.

Martin Lundberg spelade inte på grund av sjukdom, Liam Reddox borta av oklar anledning, andrekeepern Viktor Andrén saknades också.