► Vad hände egentligen med Frölunda i förra veckan?
► Är det risk för att laget tappade bort framgångsreceptet?
► För mycket kritik mot ett lag som ligger fyra i SHL?
► På dessa och en del andra frågor svarar Sebastian Stålberg. Han gör det intressant och bra, tycker jag. Inte minst det om att tydliga roller är bättre än fyra kedjor som alla ska producera.
► Läs och se vad ni tycker.
FRÖLUNDA KOM TILL prestigefajten mot Färjestad (1–4) i torsdags med tabellraden 8 1 3 (26 av 36 poäng) sedan sjunde december.
Det kändes som att den nya, lite enklare och rejälare hockeyn satt.
Det kändes som att spelarna hittat rätt.
Det kändes som att Frölunda tagit sig upp till trappsteget märkt ”stabilitet.”
Den uppfattningen tvingades vi snabbt revidera. Även mot Luleå i lördags då det ändå – vilket i sig var starkt – blev två poäng via 3–2 efter förlängning.
Plötsligt såg det inte alls synkat ut, snarare väldigt spretigt.
Sebastian Stålberg om hur spelarna upplevde det:
– Klart vi märkte det, vi åkte på två snabba (baklängesmål) mot Färjestad, självförtroendet blev sargat, det blev lite uppför och vi hittade inte tillbaka. Mot Luleå hängde det med, självförtroendet var lite stukat, vi kramade klubban för hårt, spelade ännu mindre offensivt, var rädda för att släppa på oss mål. Vad hade vi efter två perioder – nio skott på mål? Det är väl ett kvitto på att vi var för rädda.
Ändå var det lite förvånande, kände jag. Inte på något sätt förlusten mot Färjestad i sig, men att Frölundas kvalitetsnedgång var så kraftig.
Räckte två mål emot för att rasera tryggheten?
Behöver Frölunda nu kämpa hårt igen för att bygga total acceptans för det delvis nya sättet att spela hockey?
Sebastian Stålberg, 27-åringen som är fostrad i Lerums BK, slår ifrån sig här:
– Jag tror inte vi ska oroa oss för det, vi vet hur vi spelar, gör samma saker fem dagar i veckan på träningar och matcher. Det gäller bara att vi kommer upp, att vi har så många spelare som möjligt som kommer upp varje dag och tävlar i systemet. Då vet vi att vi är ett bra lag.
När alla följer systemet, ja. Det var svårt tidigt i höstas, det blev bättre när tränaren Roger Rönnberg drog i handbromsen och förenklade spelsättet en aning.
Ni har läst mina ord om det ett antal gånger. Här Sebastian Stålbergs:
– Vi vill sätta tidigt stopp i egen zon, sedan ett enkelt pass ur, en enkel chipp, där vi är på språng och kan få ner puckarna djupt och massera dem (motståndarna) där nere (i deras zon).
## Snabbt stopp, annars skydda egen målvakt, ”boxa ut”, vända spel snabbt vid puckvinst, vara på språng, kombinera de snabba spelvändningarna med långa anfall.
## Bygga på tuff, rejäl defensiv som görs klart.
## Låta offensiven komma från det.
Så var framgångsreceptet i december/januari, Stålberg lovar fansen att detta inte är bortglömt:
– Jag tror absolut att vi hittar tillbaka. Vi vill vara i egen zon så lite som möjligt, behöver snabbt sätta stopp så vi har kraft och energi att trycka på anfallszonen.
Här inne, på andra sajter, i sociala medier, har kritiken stundtals varit tuff mot säsongens upplaga av Frölunda.
Stålberg har läst, noterat, gnäller inte, konstaterar att det är en del av spelet, så att säga, poängterar att Frölunda trots allt ligger fyra i tabellen:
– Det blåser väldigt mycket, att det är så dåligt, men … det känner vi själva, när vi har dåliga prestationer, när vi spelat dåliga matcher. Klart vi vill höja oss, vara på topp och vinna varje match. Men ibland blir det så (sämre prestationer), då får man analysera, försöka rätta till och höja sig. Vi vill göra bra resultat, självklart blir vi lika frustrerade som våra fans när vi förlorar. Det är mänskligt. Det är så det är.
Sebastian Stålberg och radarpartnern Mats Rosseli Olsen fick tillbaka centern Simon Hjalmarsson efter torsdagens och lördagens misslyckade experiment med ”Hjalle” som vinge i kompisen Jan Mursaks enhet och Joel Mustonen som ledare av förstakedjan.
Nu ser det ut så här igen:
Olofsson–Lundqvist–Lasch
Grundström–Mursak–Po Westerholm
Rosseli Olsen–Hjalmarsson–Stålberg
Mustonen,Widerström–Ehn–Friberg
Ett tag i höstas talade Roger Rönnberg väldigt mycket om ett lag med fyra jämna kedjor där alla kunde, skulle och borde producera.
Nu är det lite mer hierarkiskt uppbyggt, utan att för den delen vara alla ägg i en korg.
Sebastian Stålberg gillar det. Han, som inledde säsongen med Simon Hjalmarsson och Sean Bergenheim och var tänkt att bidra med fler poäng, säger:
– Jag tycker inte det blev så bra gentemot hela laget när vi hade lite otydligt, att alla skulle spela offensivt, då blev det ännu fler ojämna prestationer i början på säsongen när det fladdrade. Vi vill ändå ha en struktur där alla vet sin roll. Ryan Lasch kommer inte vara den som lägger sig på defensiven varje gång, det tror jag är en nyckel för att gå långt, att alla accepterar och vet sin roll, om man är en power play-spelare eller defensiv back.
Tillbaka i rollen som mer av en energispelare, hårt arbetande forward, ligger inte Stålberg sömnlös och grubblar över det faktum att han bara gjort tre mål, han som gjorde tio guldsäsongen och åtta förra vintern.
Hela kedjan är lite i läget att varje spelare har svårt att ens träffa öppet hav med pucken …
Stålberg: tre mål.
Hjalmarsson: fem.
Rosseli Olsen: tre.
– Nu är det ju inte prio 1 för oss att producera, mer en bonus, vi fokuserar mycket på PK, försvarsspelet, då kanske man inte kommer i lika många offensiva situationer, säger Stålberg, funderar lite, och det ligger ett stort, fett ”men” i luften:
– Sedan vet vi ju, när vi spelar som bäst skapar vi chanser – men vi får ju fan inte dit puckarna! En massa puckar på benskydden …
** Lite funderar du på det ändå?
– Klart man blir frustrerad, alla vill ju göra mål, det finns inget roligare. Vi skapar chanser, men vi är usla på att trycka dit den. Frustrerande. Men det är mycket psykologi också. Om en eller två trillar dit så …
***
Pathrik Westerholm tränade med Frölunda på tisdagen, tränaren Roger Rönnberg poängterade dock att Pathrik är två till fyra veckor bort från spel.
Det lät mycket, tyckte jag. Tror chanserna är hyggliga vad gäller spel just före OS-uppehållet, i alla fall känna på det i några minuter.