Så ska Friberg göra fler mål – genom att tänka rätt

Så ska Friberg göra fler mål – genom att tänka rätt

Så ska Friberg göra fler mål – genom att tänka rätt

Så ska Friberg göra fler mål – genom att tänka rätt

► Jag är av den bestämda uppfattningen att Max Friberg borde kunna göra fler mål, fler poäng, för Frölunda.
► Roger Rönnberg gav mig rätt; jobbet är i full gång.
► Men vi gick in i diskussionen från två olika håll, med två rätt olika tankar.
► Det gjorde snacket intressant, tyckte jag. Hoppas ni håller med.

JAG SOM FÖLJER Frölundas träningar dag ut och dag in under säsongen, har så gjort under flera år, ser en energisk Skövdepojk vid namn Max Friberg skrinna omkring inte bara full av intensitet och känslor.

Han har ett riktigt vasst skott också.

Framför allt kan ha få höjd på pucken.

Bryter gärna in på mål, vill göra skillnad.

På träning. Inte lika ofta på match. I alla fall resulterar det inte lika ofta, och för de som inte tror att människan kan utvecklas är Friberg dömd att för alltid vara en fenomenalt hårt arbetande forward som gör så där lagom med poäng.

Max Friberg, den hockeyspelande och den fystränande. Foto: MATHIAS PELKONEN och FRÖLUNDA
ANNONS

Men jag hävdar motsatsen. Jag tror bestämt att idrottare, precis som människor i allmänhet, konstant befinner sig i en utvecklingsprocess, och det vore då fan också, på ren svenska, om inte Friberg kunde få mer utväxling på sitt fina skott, sitt mod vad gäller att ta sig in när det gör ont.

4+13, 7+15, 8+12, alls inte tre dåliga säsonger – jag kan bara inte slita mig från tanken att skaraborgaren har kapacitet för mer.

Kanske borde Friberg få en annan roll, inte jobba häcken av sig i en ”jobba häcken av sig”-kedja?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det var min utgångspunkt när jag härom dagen ställde mig jämte Frölundatränaren Roger Rönnberg och sa:

** Borde han inte kunna producera mer, Max Friberg?
– Det är hans huvudfokus hela sommaren. Han själv vill producera mer. Efter (Ryan) Lasch var han den som skapade mest. Han vill bli mer effektiv, är på is varje dag och jobbar med skottet systematiskt, strategiskt, taktiskt och även tekniskt. Sedan ska man komma ihåg, han var faktiskt målkung (åtta) i senaste slutspelet.

** Precis. Det finns ju där.
– Ja, ja.

** Kan det då inte ha att göra med i vilken enhet han spelar, vilken roll han har, Max? Ofta i en arbetskedja med Joel Lundqvist och Joel Mustonen, risken är väl att om det är jobb-jobb-jobb som gäller, då är man inte nog skarp när målchanserna dyker upp? För trött, helt enkelt.   
– Trött blir han aldrig, Max. Inte med den fysiken. Jag tror som vanligt, letar man efter en förklaring gör man det för enkelt för sig. Vi försöker korsrelatera allt: teknik, taktik, fysik, mentalt. Ser man på de riktigt bra målskyttarna så har de bra balans på de fyra områdena.

Tekniken, kunna behandla pucken utan att titta på den, istället fullt ut fokusera på målvakten, leta luckor, leta ledtrådar.

Men har man åkt som en liten blå i 40 sekunder, är det då inte svårt att ha det fokus som krävs?

Jag var inte riktigt villig att ge mig än utan testade alltså Rönnberg lite till. Svaret:

– Men det är allting, fysiken är en sak. Är du för trött att spela höghastighetshockeyn i SHL, då är det svårt att behålla kylan i avgörande lägen. Men det är fortfarande bara en sak. Och är det något han (Max) har koll på så är det fysiken, han är en av SHL:s bästa tränade spelare.

Tveklöst är det så. Fribergs 10.09 på Coopertestet är klubbrekord i Frölunda, han är långt framme oavsett hur kroppens styrka och uthållighet mäts; 27-åringen tycks uppvuxen i en miljö där det är en hederssak att ge allt man har, att göra rätt för sig i varje situation.

Friberg har själv varit inne på det i en intervju jag gjorde med honom tidigare i vintras.

Men envis och tjatig som jag är (som en hund med ett ben, ni vet) så var jag ju tvungen att gnaga vidare och fråga Rönnberg:

** Det finns ändå inga tankar hos dig att sätta Friberg i en annan miljö där han kan spara lite kraft, ha mer energi över i offensiven, naturligtvis inte lika extremt som Ryan Lasch hade det – men en bit på den vägen?
– Problemet: om du föreslår det för Max så går man emot hans kärnvärden som människa. Han vill hela tiden jobba hårdast för sina lagkompisar. Så det skulle han aldrig köpa.

** Okej, så hur ska du/ni få ut mer i poängväg då?
– Vi tittar på andra faktorer. Tekniken, där har han ganska mycket att förbättra, skottekniken, var du sätter blicken. Oavsett bollsport, kolla på en bra skytt i handboll eller fotboll så har de gjort undersökningar nu där de filmar var ögonen sätter sitt fokus. Bra målskyttar har ett jäkla fokus mot mål. Och det är en av de sakerna. Sedan har du ren skotteknik som han jobbar oerhört mycket med. Han har har en enorm arbetsmoral så han kommer in före åtta på morgonen, skjuter sina hundratals skott på rampen, sedan ut på isen och jobba systematiskt med Linus Börjesson, vår utvecklings- och skillscoach. Sedan så pratar vi taktiskt om … det är ju mycket mitt jobb, att få Max att tänka som en målskytt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Ni börjar förstå, va? Fysiken är inte hindret i Max Fribergs fall, därmed skulle alltså min teori falla (nej, jag har inte riktigt lagt ner benet på marken än), det handlar mer om det mentala.

Rönnberg var i sitt esse och körde på:

– Ta (Samuel) Fagemo som jag tycker är en taktisk målskytt. Han är ju en målskytt först och främst och de tänker på ett visst sätt. När han sitter och tänker på en match så ser han sig själv göra mål, han sätter sig själv i situationer där han kan göra mål, han vet vilka ytor han ska befästa, och det handlar inte om att ta bort något, för han jobbade oerhört hårt i vårt system, både forecheck och backcheck, men han letar alltid läget där han ska kunna göra mål. Han är steget före. Från försvar till anfall är han blixtsnabb på att uppfatta hur han ska kunna skaffa sig ett friläge medan Max kanske mer, i en sådan 50/50-situation, väljer den defensiva sidan för att det är mer safe. Det är sådant som jag får jobba med, ge honom frihet att gå för det.

Frölundatränaren Roger Rönnberg i samband med vårt samtal nyligen.

Vilken kedja Max Friberg spelar i, vilka lirare han har runt sig, är inte avgörande för om han ska bli en bättre målskytt.

Inte enligt Rönnberg.

Hans bestämda uppfattning är att det primärt sitter i skallen. ”Tänk mer som en målskytt – bli mer av en målskytt.”

– Jag börjar mitt 30:e år som coach, mina bästa målskyttar, de har tänkt på ett speciellt sätt, haft andra tankebanor, sett hockey annorlunda, analyserat hockey mer. ”Hur hade jag kunnat omvandla det här till en målchans? Hur hade jag kunnat omvandla den här chansen till ett mål?” Det tycker jag är nästa steg för Max. Tänka som en målskytt.

** Och ändå behålla sitt DNA?
– Ja, ja. Absolut. Ta Fagemo igen, det är ett bra exempel, han prutade aldrig, han lärde sig både och.

Så här dags hade jag fått en hel del intressant att fundera över, inte så att jag kände att min utgångspunkt var alldeles utsuddad, jag vill nog ändå hävda att äkta målskyttar är rätt bra på att spara energi, att det kan vara läge att i alla fall ransonera maxåkandet (hoppla), men jag är också väl medveten att en spelare som gör våld på sin natur, han riskerar att tappa bort sig själv helt och hållet.

Det vore förstås dumt om Max Friberg försökte sig på något sådant.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Roger Rönnberg påminde, vilket man lätt glömmer bort:

– Grundserien var varken Max eller jag nöjd med hans målproduktion, vi vill att han gör fler mål – men han var bäst när det gällde (senaste slutspelet, 2019). Samtidigt har jag inte gett honom samma förutsättningar som kanske andra spelare, att han är med i varje power play och så vidare.

Se där, ja – lite betalt för mitt bentuggande ändå.

** Det var ju min grundtes, Roger, att Max kanske kunde utnyttjas mer i offensiva situationer, för att få ut ännu lite mer av en vass spelare.
– Det är därför sådana här samtal är ganska roliga för att man kan få beskriva för er att det är inte bara en sak. Att tänka rätlinjigt, att ”det blir så här därför att”, det är ofta lite för enkelt. Om man börjar tänka i cirklar, att du får effekt och bieffekt, så blir man närmare något man kan leda.

Det där älskar ju jag. Livet är inte svart och vitt, lösningen finns sällan via ett enkelt knapptryck, det är en komplex jäkla sport, hockey. Som livet i stort.

Men jag med mitt ben uppskattade i alla fall svaret från Rönnberg när jag sa något om att i dagens hockey åks det förbaskat mycket, så mycket och så fort att huvudena inte alltid hänger med:

– Struktur och hårt jobb, får du för mycket av det, då försvinner den här tanken på att göra mål. Så det är alltid en vippbräda, där får vi jobba med alla spelare.

***

Två saker:

1. Full förståelse för att någon tänker ”Det var då ett jäkla tjat om just Max Friberg.” Men se det så här, det kan väl vara intressant att lära sig mer om hur Roger Rönnberg och Frölunda jobbar, hur spelare ska bli bättre på att göra mål. Här är ju Max Friberg egentligen bara ett exempel. En annan spelare som jobbar på liknande sätt är Joel Mustonen</strong>; då handlar det om att hitta tillbaka till tänket från förr då Mustonen var mer av en målskytt, inte ta bort något utan addera det till vad han lärt sig i Frölunda, att vara en pålitlig spelare i alla lägen.

2. Inget snack med Max Friberg själv? Nej, vet ni vad – jag tyckte det blev långt nog ändå, och just i den här texten kände jag inte att det tillförde så mycket. Ni kan dock vara säkra på att det kommer uppföljningssnack med Friberg vad det lider.

***

Max Fribergs redkordsiffra 10.09 på Coopertestet är från ett tidigare år. I vår nöjde han sig med 10.16. Håll förresten med om att det är häpnadsväckande imponerande med en 38-åring på plats 3.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag är av den bestämda uppfattningen att Max Friberg borde kunna göra fler mål, fler poäng, för Frölunda.
► Roger Rönnberg gav mig rätt; jobbet är i full gång.
► Men vi gick in i diskussionen från två olika håll, med två rätt olika tankar.
► Det gjorde snacket intressant, tyckte jag. Hoppas ni håller med.

JAG SOM FÖLJER Frölundas träningar dag ut och dag in under säsongen, har så gjort under flera år, ser en energisk Skövdepojk vid namn Max Friberg skrinna omkring inte bara full av intensitet och känslor.

Han har ett riktigt vasst skott också.

Framför allt kan ha få höjd på pucken.

Bryter gärna in på mål, vill göra skillnad.

På träning. Inte lika ofta på match. I alla fall resulterar det inte lika ofta, och för de som inte tror att människan kan utvecklas är Friberg dömd att för alltid vara en fenomenalt hårt arbetande forward som gör så där lagom med poäng.

Max Friberg, den hockeyspelande och den fystränande. Foto: MATHIAS PELKONEN och FRÖLUNDA
ANNONS

Men jag hävdar motsatsen. Jag tror bestämt att idrottare, precis som människor i allmänhet, konstant befinner sig i en utvecklingsprocess, och det vore då fan också, på ren svenska, om inte Friberg kunde få mer utväxling på sitt fina skott, sitt mod vad gäller att ta sig in när det gör ont.

4+13, 7+15, 8+12, alls inte tre dåliga säsonger – jag kan bara inte slita mig från tanken att skaraborgaren har kapacitet för mer.

Kanske borde Friberg få en annan roll, inte jobba häcken av sig i en ”jobba häcken av sig”-kedja?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det var min utgångspunkt när jag härom dagen ställde mig jämte Frölundatränaren Roger Rönnberg och sa:

** Borde han inte kunna producera mer, Max Friberg?
– Det är hans huvudfokus hela sommaren. Han själv vill producera mer. Efter (Ryan) Lasch var han den som skapade mest. Han vill bli mer effektiv, är på is varje dag och jobbar med skottet systematiskt, strategiskt, taktiskt och även tekniskt. Sedan ska man komma ihåg, han var faktiskt målkung (åtta) i senaste slutspelet.

** Precis. Det finns ju där.
– Ja, ja.

** Kan det då inte ha att göra med i vilken enhet han spelar, vilken roll han har, Max? Ofta i en arbetskedja med Joel Lundqvist och Joel Mustonen, risken är väl att om det är jobb-jobb-jobb som gäller, då är man inte nog skarp när målchanserna dyker upp? För trött, helt enkelt.   
– Trött blir han aldrig, Max. Inte med den fysiken. Jag tror som vanligt, letar man efter en förklaring gör man det för enkelt för sig. Vi försöker korsrelatera allt: teknik, taktik, fysik, mentalt. Ser man på de riktigt bra målskyttarna så har de bra balans på de fyra områdena.

Tekniken, kunna behandla pucken utan att titta på den, istället fullt ut fokusera på målvakten, leta luckor, leta ledtrådar.

Men har man åkt som en liten blå i 40 sekunder, är det då inte svårt att ha det fokus som krävs?

Jag var inte riktigt villig att ge mig än utan testade alltså Rönnberg lite till. Svaret:

– Men det är allting, fysiken är en sak. Är du för trött att spela höghastighetshockeyn i SHL, då är det svårt att behålla kylan i avgörande lägen. Men det är fortfarande bara en sak. Och är det något han (Max) har koll på så är det fysiken, han är en av SHL:s bästa tränade spelare.

Tveklöst är det så. Fribergs 10.09 på Coopertestet är klubbrekord i Frölunda, han är långt framme oavsett hur kroppens styrka och uthållighet mäts; 27-åringen tycks uppvuxen i en miljö där det är en hederssak att ge allt man har, att göra rätt för sig i varje situation.

Friberg har själv varit inne på det i en intervju jag gjorde med honom tidigare i vintras.

Men envis och tjatig som jag är (som en hund med ett ben, ni vet) så var jag ju tvungen att gnaga vidare och fråga Rönnberg:

** Det finns ändå inga tankar hos dig att sätta Friberg i en annan miljö där han kan spara lite kraft, ha mer energi över i offensiven, naturligtvis inte lika extremt som Ryan Lasch hade det – men en bit på den vägen?
– Problemet: om du föreslår det för Max så går man emot hans kärnvärden som människa. Han vill hela tiden jobba hårdast för sina lagkompisar. Så det skulle han aldrig köpa.

** Okej, så hur ska du/ni få ut mer i poängväg då?
– Vi tittar på andra faktorer. Tekniken, där har han ganska mycket att förbättra, skottekniken, var du sätter blicken. Oavsett bollsport, kolla på en bra skytt i handboll eller fotboll så har de gjort undersökningar nu där de filmar var ögonen sätter sitt fokus. Bra målskyttar har ett jäkla fokus mot mål. Och det är en av de sakerna. Sedan har du ren skotteknik som han jobbar oerhört mycket med. Han har har en enorm arbetsmoral så han kommer in före åtta på morgonen, skjuter sina hundratals skott på rampen, sedan ut på isen och jobba systematiskt med Linus Börjesson, vår utvecklings- och skillscoach. Sedan så pratar vi taktiskt om … det är ju mycket mitt jobb, att få Max att tänka som en målskytt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Ni börjar förstå, va? Fysiken är inte hindret i Max Fribergs fall, därmed skulle alltså min teori falla (nej, jag har inte riktigt lagt ner benet på marken än), det handlar mer om det mentala.

Rönnberg var i sitt esse och körde på:

– Ta (Samuel) Fagemo som jag tycker är en taktisk målskytt. Han är ju en målskytt först och främst och de tänker på ett visst sätt. När han sitter och tänker på en match så ser han sig själv göra mål, han sätter sig själv i situationer där han kan göra mål, han vet vilka ytor han ska befästa, och det handlar inte om att ta bort något, för han jobbade oerhört hårt i vårt system, både forecheck och backcheck, men han letar alltid läget där han ska kunna göra mål. Han är steget före. Från försvar till anfall är han blixtsnabb på att uppfatta hur han ska kunna skaffa sig ett friläge medan Max kanske mer, i en sådan 50/50-situation, väljer den defensiva sidan för att det är mer safe. Det är sådant som jag får jobba med, ge honom frihet att gå för det.

Frölundatränaren Roger Rönnberg i samband med vårt samtal nyligen.

Vilken kedja Max Friberg spelar i, vilka lirare han har runt sig, är inte avgörande för om han ska bli en bättre målskytt.

Inte enligt Rönnberg.

Hans bestämda uppfattning är att det primärt sitter i skallen. ”Tänk mer som en målskytt – bli mer av en målskytt.”

– Jag börjar mitt 30:e år som coach, mina bästa målskyttar, de har tänkt på ett speciellt sätt, haft andra tankebanor, sett hockey annorlunda, analyserat hockey mer. ”Hur hade jag kunnat omvandla det här till en målchans? Hur hade jag kunnat omvandla den här chansen till ett mål?” Det tycker jag är nästa steg för Max. Tänka som en målskytt.

** Och ändå behålla sitt DNA?
– Ja, ja. Absolut. Ta Fagemo igen, det är ett bra exempel, han prutade aldrig, han lärde sig både och.

Så här dags hade jag fått en hel del intressant att fundera över, inte så att jag kände att min utgångspunkt var alldeles utsuddad, jag vill nog ändå hävda att äkta målskyttar är rätt bra på att spara energi, att det kan vara läge att i alla fall ransonera maxåkandet (hoppla), men jag är också väl medveten att en spelare som gör våld på sin natur, han riskerar att tappa bort sig själv helt och hållet.

Det vore förstås dumt om Max Friberg försökte sig på något sådant.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Roger Rönnberg påminde, vilket man lätt glömmer bort:

– Grundserien var varken Max eller jag nöjd med hans målproduktion, vi vill att han gör fler mål – men han var bäst när det gällde (senaste slutspelet, 2019). Samtidigt har jag inte gett honom samma förutsättningar som kanske andra spelare, att han är med i varje power play och så vidare.

Se där, ja – lite betalt för mitt bentuggande ändå.

** Det var ju min grundtes, Roger, att Max kanske kunde utnyttjas mer i offensiva situationer, för att få ut ännu lite mer av en vass spelare.
– Det är därför sådana här samtal är ganska roliga för att man kan få beskriva för er att det är inte bara en sak. Att tänka rätlinjigt, att ”det blir så här därför att”, det är ofta lite för enkelt. Om man börjar tänka i cirklar, att du får effekt och bieffekt, så blir man närmare något man kan leda.

Det där älskar ju jag. Livet är inte svart och vitt, lösningen finns sällan via ett enkelt knapptryck, det är en komplex jäkla sport, hockey. Som livet i stort.

Men jag med mitt ben uppskattade i alla fall svaret från Rönnberg när jag sa något om att i dagens hockey åks det förbaskat mycket, så mycket och så fort att huvudena inte alltid hänger med:

– Struktur och hårt jobb, får du för mycket av det, då försvinner den här tanken på att göra mål. Så det är alltid en vippbräda, där får vi jobba med alla spelare.

***

Två saker:

1. Full förståelse för att någon tänker ”Det var då ett jäkla tjat om just Max Friberg.” Men se det så här, det kan väl vara intressant att lära sig mer om hur Roger Rönnberg och Frölunda jobbar, hur spelare ska bli bättre på att göra mål. Här är ju Max Friberg egentligen bara ett exempel. En annan spelare som jobbar på liknande sätt är Joel Mustonen</strong>; då handlar det om att hitta tillbaka till tänket från förr då Mustonen var mer av en målskytt, inte ta bort något utan addera det till vad han lärt sig i Frölunda, att vara en pålitlig spelare i alla lägen.

2. Inget snack med Max Friberg själv? Nej, vet ni vad – jag tyckte det blev långt nog ändå, och just i den här texten kände jag inte att det tillförde så mycket. Ni kan dock vara säkra på att det kommer uppföljningssnack med Friberg vad det lider.

***

Max Fribergs redkordsiffra 10.09 på Coopertestet är från ett tidigare år. I vår nöjde han sig med 10.16. Håll förresten med om att det är häpnadsväckande imponerande med en 38-åring på plats 3.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag är av den bestämda uppfattningen att Max Friberg borde kunna göra fler mål, fler poäng, för Frölunda.
► Roger Rönnberg gav mig rätt; jobbet är i full gång.
► Men vi gick in i diskussionen från två olika håll, med två rätt olika tankar.
► Det gjorde snacket intressant, tyckte jag. Hoppas ni håller med.

JAG SOM FÖLJER Frölundas träningar dag ut och dag in under säsongen, har så gjort under flera år, ser en energisk Skövdepojk vid namn Max Friberg skrinna omkring inte bara full av intensitet och känslor.

Han har ett riktigt vasst skott också.

Framför allt kan ha få höjd på pucken.

Bryter gärna in på mål, vill göra skillnad.

På träning. Inte lika ofta på match. I alla fall resulterar det inte lika ofta, och för de som inte tror att människan kan utvecklas är Friberg dömd att för alltid vara en fenomenalt hårt arbetande forward som gör så där lagom med poäng.

Max Friberg, den hockeyspelande och den fystränande. Foto: MATHIAS PELKONEN och FRÖLUNDA
ANNONS

Men jag hävdar motsatsen. Jag tror bestämt att idrottare, precis som människor i allmänhet, konstant befinner sig i en utvecklingsprocess, och det vore då fan också, på ren svenska, om inte Friberg kunde få mer utväxling på sitt fina skott, sitt mod vad gäller att ta sig in när det gör ont.

4+13, 7+15, 8+12, alls inte tre dåliga säsonger – jag kan bara inte slita mig från tanken att skaraborgaren har kapacitet för mer.

Kanske borde Friberg få en annan roll, inte jobba häcken av sig i en ”jobba häcken av sig”-kedja?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det var min utgångspunkt när jag härom dagen ställde mig jämte Frölundatränaren Roger Rönnberg och sa:

** Borde han inte kunna producera mer, Max Friberg?
– Det är hans huvudfokus hela sommaren. Han själv vill producera mer. Efter (Ryan) Lasch var han den som skapade mest. Han vill bli mer effektiv, är på is varje dag och jobbar med skottet systematiskt, strategiskt, taktiskt och även tekniskt. Sedan ska man komma ihåg, han var faktiskt målkung (åtta) i senaste slutspelet.

** Precis. Det finns ju där.
– Ja, ja.

** Kan det då inte ha att göra med i vilken enhet han spelar, vilken roll han har, Max? Ofta i en arbetskedja med Joel Lundqvist och Joel Mustonen, risken är väl att om det är jobb-jobb-jobb som gäller, då är man inte nog skarp när målchanserna dyker upp? För trött, helt enkelt.   
– Trött blir han aldrig, Max. Inte med den fysiken. Jag tror som vanligt, letar man efter en förklaring gör man det för enkelt för sig. Vi försöker korsrelatera allt: teknik, taktik, fysik, mentalt. Ser man på de riktigt bra målskyttarna så har de bra balans på de fyra områdena.

Tekniken, kunna behandla pucken utan att titta på den, istället fullt ut fokusera på målvakten, leta luckor, leta ledtrådar.

Men har man åkt som en liten blå i 40 sekunder, är det då inte svårt att ha det fokus som krävs?

Jag var inte riktigt villig att ge mig än utan testade alltså Rönnberg lite till. Svaret:

– Men det är allting, fysiken är en sak. Är du för trött att spela höghastighetshockeyn i SHL, då är det svårt att behålla kylan i avgörande lägen. Men det är fortfarande bara en sak. Och är det något han (Max) har koll på så är det fysiken, han är en av SHL:s bästa tränade spelare.

Tveklöst är det så. Fribergs 10.09 på Coopertestet är klubbrekord i Frölunda, han är långt framme oavsett hur kroppens styrka och uthållighet mäts; 27-åringen tycks uppvuxen i en miljö där det är en hederssak att ge allt man har, att göra rätt för sig i varje situation.

Friberg har själv varit inne på det i en intervju jag gjorde med honom tidigare i vintras.

Men envis och tjatig som jag är (som en hund med ett ben, ni vet) så var jag ju tvungen att gnaga vidare och fråga Rönnberg:

** Det finns ändå inga tankar hos dig att sätta Friberg i en annan miljö där han kan spara lite kraft, ha mer energi över i offensiven, naturligtvis inte lika extremt som Ryan Lasch hade det – men en bit på den vägen?
– Problemet: om du föreslår det för Max så går man emot hans kärnvärden som människa. Han vill hela tiden jobba hårdast för sina lagkompisar. Så det skulle han aldrig köpa.

** Okej, så hur ska du/ni få ut mer i poängväg då?
– Vi tittar på andra faktorer. Tekniken, där har han ganska mycket att förbättra, skottekniken, var du sätter blicken. Oavsett bollsport, kolla på en bra skytt i handboll eller fotboll så har de gjort undersökningar nu där de filmar var ögonen sätter sitt fokus. Bra målskyttar har ett jäkla fokus mot mål. Och det är en av de sakerna. Sedan har du ren skotteknik som han jobbar oerhört mycket med. Han har har en enorm arbetsmoral så han kommer in före åtta på morgonen, skjuter sina hundratals skott på rampen, sedan ut på isen och jobba systematiskt med Linus Börjesson, vår utvecklings- och skillscoach. Sedan så pratar vi taktiskt om … det är ju mycket mitt jobb, att få Max att tänka som en målskytt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Ni börjar förstå, va? Fysiken är inte hindret i Max Fribergs fall, därmed skulle alltså min teori falla (nej, jag har inte riktigt lagt ner benet på marken än), det handlar mer om det mentala.

Rönnberg var i sitt esse och körde på:

– Ta (Samuel) Fagemo som jag tycker är en taktisk målskytt. Han är ju en målskytt först och främst och de tänker på ett visst sätt. När han sitter och tänker på en match så ser han sig själv göra mål, han sätter sig själv i situationer där han kan göra mål, han vet vilka ytor han ska befästa, och det handlar inte om att ta bort något, för han jobbade oerhört hårt i vårt system, både forecheck och backcheck, men han letar alltid läget där han ska kunna göra mål. Han är steget före. Från försvar till anfall är han blixtsnabb på att uppfatta hur han ska kunna skaffa sig ett friläge medan Max kanske mer, i en sådan 50/50-situation, väljer den defensiva sidan för att det är mer safe. Det är sådant som jag får jobba med, ge honom frihet att gå för det.

Frölundatränaren Roger Rönnberg i samband med vårt samtal nyligen.

Vilken kedja Max Friberg spelar i, vilka lirare han har runt sig, är inte avgörande för om han ska bli en bättre målskytt.

Inte enligt Rönnberg.

Hans bestämda uppfattning är att det primärt sitter i skallen. ”Tänk mer som en målskytt – bli mer av en målskytt.”

– Jag börjar mitt 30:e år som coach, mina bästa målskyttar, de har tänkt på ett speciellt sätt, haft andra tankebanor, sett hockey annorlunda, analyserat hockey mer. ”Hur hade jag kunnat omvandla det här till en målchans? Hur hade jag kunnat omvandla den här chansen till ett mål?” Det tycker jag är nästa steg för Max. Tänka som en målskytt.

** Och ändå behålla sitt DNA?
– Ja, ja. Absolut. Ta Fagemo igen, det är ett bra exempel, han prutade aldrig, han lärde sig både och.

Så här dags hade jag fått en hel del intressant att fundera över, inte så att jag kände att min utgångspunkt var alldeles utsuddad, jag vill nog ändå hävda att äkta målskyttar är rätt bra på att spara energi, att det kan vara läge att i alla fall ransonera maxåkandet (hoppla), men jag är också väl medveten att en spelare som gör våld på sin natur, han riskerar att tappa bort sig själv helt och hållet.

Det vore förstås dumt om Max Friberg försökte sig på något sådant.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Roger Rönnberg påminde, vilket man lätt glömmer bort:

– Grundserien var varken Max eller jag nöjd med hans målproduktion, vi vill att han gör fler mål – men han var bäst när det gällde (senaste slutspelet, 2019). Samtidigt har jag inte gett honom samma förutsättningar som kanske andra spelare, att han är med i varje power play och så vidare.

Se där, ja – lite betalt för mitt bentuggande ändå.

** Det var ju min grundtes, Roger, att Max kanske kunde utnyttjas mer i offensiva situationer, för att få ut ännu lite mer av en vass spelare.
– Det är därför sådana här samtal är ganska roliga för att man kan få beskriva för er att det är inte bara en sak. Att tänka rätlinjigt, att ”det blir så här därför att”, det är ofta lite för enkelt. Om man börjar tänka i cirklar, att du får effekt och bieffekt, så blir man närmare något man kan leda.

Det där älskar ju jag. Livet är inte svart och vitt, lösningen finns sällan via ett enkelt knapptryck, det är en komplex jäkla sport, hockey. Som livet i stort.

Men jag med mitt ben uppskattade i alla fall svaret från Rönnberg när jag sa något om att i dagens hockey åks det förbaskat mycket, så mycket och så fort att huvudena inte alltid hänger med:

– Struktur och hårt jobb, får du för mycket av det, då försvinner den här tanken på att göra mål. Så det är alltid en vippbräda, där får vi jobba med alla spelare.

***

Två saker:

1. Full förståelse för att någon tänker ”Det var då ett jäkla tjat om just Max Friberg.” Men se det så här, det kan väl vara intressant att lära sig mer om hur Roger Rönnberg och Frölunda jobbar, hur spelare ska bli bättre på att göra mål. Här är ju Max Friberg egentligen bara ett exempel. En annan spelare som jobbar på liknande sätt är Joel Mustonen</strong>; då handlar det om att hitta tillbaka till tänket från förr då Mustonen var mer av en målskytt, inte ta bort något utan addera det till vad han lärt sig i Frölunda, att vara en pålitlig spelare i alla lägen.

2. Inget snack med Max Friberg själv? Nej, vet ni vad – jag tyckte det blev långt nog ändå, och just i den här texten kände jag inte att det tillförde så mycket. Ni kan dock vara säkra på att det kommer uppföljningssnack med Friberg vad det lider.

***

Max Fribergs redkordsiffra 10.09 på Coopertestet är från ett tidigare år. I vår nöjde han sig med 10.16. Håll förresten med om att det är häpnadsväckande imponerande med en 38-åring på plats 3.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Jag är av den bestämda uppfattningen att Max Friberg borde kunna göra fler mål, fler poäng, för Frölunda.
► Roger Rönnberg gav mig rätt; jobbet är i full gång.
► Men vi gick in i diskussionen från två olika håll, med två rätt olika tankar.
► Det gjorde snacket intressant, tyckte jag. Hoppas ni håller med.

JAG SOM FÖLJER Frölundas träningar dag ut och dag in under säsongen, har så gjort under flera år, ser en energisk Skövdepojk vid namn Max Friberg skrinna omkring inte bara full av intensitet och känslor.

Han har ett riktigt vasst skott också.

Framför allt kan ha få höjd på pucken.

Bryter gärna in på mål, vill göra skillnad.

På träning. Inte lika ofta på match. I alla fall resulterar det inte lika ofta, och för de som inte tror att människan kan utvecklas är Friberg dömd att för alltid vara en fenomenalt hårt arbetande forward som gör så där lagom med poäng.

Max Friberg, den hockeyspelande och den fystränande. Foto: MATHIAS PELKONEN och FRÖLUNDA
ANNONS

Men jag hävdar motsatsen. Jag tror bestämt att idrottare, precis som människor i allmänhet, konstant befinner sig i en utvecklingsprocess, och det vore då fan också, på ren svenska, om inte Friberg kunde få mer utväxling på sitt fina skott, sitt mod vad gäller att ta sig in när det gör ont.

4+13, 7+15, 8+12, alls inte tre dåliga säsonger – jag kan bara inte slita mig från tanken att skaraborgaren har kapacitet för mer.

Kanske borde Friberg få en annan roll, inte jobba häcken av sig i en ”jobba häcken av sig”-kedja?

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Det var min utgångspunkt när jag härom dagen ställde mig jämte Frölundatränaren Roger Rönnberg och sa:

** Borde han inte kunna producera mer, Max Friberg?
– Det är hans huvudfokus hela sommaren. Han själv vill producera mer. Efter (Ryan) Lasch var han den som skapade mest. Han vill bli mer effektiv, är på is varje dag och jobbar med skottet systematiskt, strategiskt, taktiskt och även tekniskt. Sedan ska man komma ihåg, han var faktiskt målkung (åtta) i senaste slutspelet.

** Precis. Det finns ju där.
– Ja, ja.

** Kan det då inte ha att göra med i vilken enhet han spelar, vilken roll han har, Max? Ofta i en arbetskedja med Joel Lundqvist och Joel Mustonen, risken är väl att om det är jobb-jobb-jobb som gäller, då är man inte nog skarp när målchanserna dyker upp? För trött, helt enkelt.   
– Trött blir han aldrig, Max. Inte med den fysiken. Jag tror som vanligt, letar man efter en förklaring gör man det för enkelt för sig. Vi försöker korsrelatera allt: teknik, taktik, fysik, mentalt. Ser man på de riktigt bra målskyttarna så har de bra balans på de fyra områdena.

Tekniken, kunna behandla pucken utan att titta på den, istället fullt ut fokusera på målvakten, leta luckor, leta ledtrådar.

Men har man åkt som en liten blå i 40 sekunder, är det då inte svårt att ha det fokus som krävs?

Jag var inte riktigt villig att ge mig än utan testade alltså Rönnberg lite till. Svaret:

– Men det är allting, fysiken är en sak. Är du för trött att spela höghastighetshockeyn i SHL, då är det svårt att behålla kylan i avgörande lägen. Men det är fortfarande bara en sak. Och är det något han (Max) har koll på så är det fysiken, han är en av SHL:s bästa tränade spelare.

Tveklöst är det så. Fribergs 10.09 på Coopertestet är klubbrekord i Frölunda, han är långt framme oavsett hur kroppens styrka och uthållighet mäts; 27-åringen tycks uppvuxen i en miljö där det är en hederssak att ge allt man har, att göra rätt för sig i varje situation.

Friberg har själv varit inne på det i en intervju jag gjorde med honom tidigare i vintras.

Men envis och tjatig som jag är (som en hund med ett ben, ni vet) så var jag ju tvungen att gnaga vidare och fråga Rönnberg:

** Det finns ändå inga tankar hos dig att sätta Friberg i en annan miljö där han kan spara lite kraft, ha mer energi över i offensiven, naturligtvis inte lika extremt som Ryan Lasch hade det – men en bit på den vägen?
– Problemet: om du föreslår det för Max så går man emot hans kärnvärden som människa. Han vill hela tiden jobba hårdast för sina lagkompisar. Så det skulle han aldrig köpa.

** Okej, så hur ska du/ni få ut mer i poängväg då?
– Vi tittar på andra faktorer. Tekniken, där har han ganska mycket att förbättra, skottekniken, var du sätter blicken. Oavsett bollsport, kolla på en bra skytt i handboll eller fotboll så har de gjort undersökningar nu där de filmar var ögonen sätter sitt fokus. Bra målskyttar har ett jäkla fokus mot mål. Och det är en av de sakerna. Sedan har du ren skotteknik som han jobbar oerhört mycket med. Han har har en enorm arbetsmoral så han kommer in före åtta på morgonen, skjuter sina hundratals skott på rampen, sedan ut på isen och jobba systematiskt med Linus Börjesson, vår utvecklings- och skillscoach. Sedan så pratar vi taktiskt om … det är ju mycket mitt jobb, att få Max att tänka som en målskytt.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Ni börjar förstå, va? Fysiken är inte hindret i Max Fribergs fall, därmed skulle alltså min teori falla (nej, jag har inte riktigt lagt ner benet på marken än), det handlar mer om det mentala.

Rönnberg var i sitt esse och körde på:

– Ta (Samuel) Fagemo som jag tycker är en taktisk målskytt. Han är ju en målskytt först och främst och de tänker på ett visst sätt. När han sitter och tänker på en match så ser han sig själv göra mål, han sätter sig själv i situationer där han kan göra mål, han vet vilka ytor han ska befästa, och det handlar inte om att ta bort något, för han jobbade oerhört hårt i vårt system, både forecheck och backcheck, men han letar alltid läget där han ska kunna göra mål. Han är steget före. Från försvar till anfall är han blixtsnabb på att uppfatta hur han ska kunna skaffa sig ett friläge medan Max kanske mer, i en sådan 50/50-situation, väljer den defensiva sidan för att det är mer safe. Det är sådant som jag får jobba med, ge honom frihet att gå för det.

Frölundatränaren Roger Rönnberg i samband med vårt samtal nyligen.

Vilken kedja Max Friberg spelar i, vilka lirare han har runt sig, är inte avgörande för om han ska bli en bättre målskytt.

Inte enligt Rönnberg.

Hans bestämda uppfattning är att det primärt sitter i skallen. ”Tänk mer som en målskytt – bli mer av en målskytt.”

– Jag börjar mitt 30:e år som coach, mina bästa målskyttar, de har tänkt på ett speciellt sätt, haft andra tankebanor, sett hockey annorlunda, analyserat hockey mer. ”Hur hade jag kunnat omvandla det här till en målchans? Hur hade jag kunnat omvandla den här chansen till ett mål?” Det tycker jag är nästa steg för Max. Tänka som en målskytt.

** Och ändå behålla sitt DNA?
– Ja, ja. Absolut. Ta Fagemo igen, det är ett bra exempel, han prutade aldrig, han lärde sig både och.

Så här dags hade jag fått en hel del intressant att fundera över, inte så att jag kände att min utgångspunkt var alldeles utsuddad, jag vill nog ändå hävda att äkta målskyttar är rätt bra på att spara energi, att det kan vara läge att i alla fall ransonera maxåkandet (hoppla), men jag är också väl medveten att en spelare som gör våld på sin natur, han riskerar att tappa bort sig själv helt och hållet.

Det vore förstås dumt om Max Friberg försökte sig på något sådant.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Roger Rönnberg påminde, vilket man lätt glömmer bort:

– Grundserien var varken Max eller jag nöjd med hans målproduktion, vi vill att han gör fler mål – men han var bäst när det gällde (senaste slutspelet, 2019). Samtidigt har jag inte gett honom samma förutsättningar som kanske andra spelare, att han är med i varje power play och så vidare.

Se där, ja – lite betalt för mitt bentuggande ändå.

** Det var ju min grundtes, Roger, att Max kanske kunde utnyttjas mer i offensiva situationer, för att få ut ännu lite mer av en vass spelare.
– Det är därför sådana här samtal är ganska roliga för att man kan få beskriva för er att det är inte bara en sak. Att tänka rätlinjigt, att ”det blir så här därför att”, det är ofta lite för enkelt. Om man börjar tänka i cirklar, att du får effekt och bieffekt, så blir man närmare något man kan leda.

Det där älskar ju jag. Livet är inte svart och vitt, lösningen finns sällan via ett enkelt knapptryck, det är en komplex jäkla sport, hockey. Som livet i stort.

Men jag med mitt ben uppskattade i alla fall svaret från Rönnberg när jag sa något om att i dagens hockey åks det förbaskat mycket, så mycket och så fort att huvudena inte alltid hänger med:

– Struktur och hårt jobb, får du för mycket av det, då försvinner den här tanken på att göra mål. Så det är alltid en vippbräda, där får vi jobba med alla spelare.

***

Två saker:

1. Full förståelse för att någon tänker ”Det var då ett jäkla tjat om just Max Friberg.” Men se det så här, det kan väl vara intressant att lära sig mer om hur Roger Rönnberg och Frölunda jobbar, hur spelare ska bli bättre på att göra mål. Här är ju Max Friberg egentligen bara ett exempel. En annan spelare som jobbar på liknande sätt är Joel Mustonen</strong>; då handlar det om att hitta tillbaka till tänket från förr då Mustonen var mer av en målskytt, inte ta bort något utan addera det till vad han lärt sig i Frölunda, att vara en pålitlig spelare i alla lägen.

2. Inget snack med Max Friberg själv? Nej, vet ni vad – jag tyckte det blev långt nog ändå, och just i den här texten kände jag inte att det tillförde så mycket. Ni kan dock vara säkra på att det kommer uppföljningssnack med Friberg vad det lider.

***

Max Fribergs redkordsiffra 10.09 på Coopertestet är från ett tidigare år. I vår nöjde han sig med 10.16. Håll förresten med om att det är häpnadsväckande imponerande med en 38-åring på plats 3.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt