► Sex veckor utanför isen fick Linus Nässén, 21, att tänka om.
► Simon Edvinsson har också gjort det.
► På med ”shot blockers”, skydda fötterna – extremt viktigt i dagens skottäckande hockey.
► – De här känns smidiga, man borde inte ens tänka på att man har dem, säger Linus Nässén – äntligen redo för comeback när Frölunda drar till Leksand för dubbelmöte (CHL & SHL).
I NHL ÄR det vanligare att spelarna gör allt för att skydda fötterna, eller säg så här: deras arbetsgivare ställer inte upp på att spelarna blir skadade i onödan.
I Sverige har de gamla genomskinliga plastskydden (kardborrefästs under skridskon) länge varit något man kunnat ta på sig på träning, väl på match har de åkt av.
– Jag har testat men har känt att de varit lite klumpiga, säger Linus Nässén och gör sig därmed – sannolikt – till tals för väldigt många svenska spelare.
Nu finns en annan modell. Se själva genom att klicka upp bilden till höger.
– De här känns smidiga, man klistrar fast dem och så sitter de. Man borde inte ens tänka på att man har dem, säger Linus Nässén och visar upp en av Simon Edvinssons skridsko.
Den unge backen är en av de som vill skydda sina fötter, Christian Folin likaså. Nu alltså även Nässén som fått nog av att gå skadad.
Sex veckor utan hockey efter ett skott på foten (brott på ett ben).
Sex veckor alldeles i onödan.
– Det är inte värt det, säger Nässén och fortsätter:
– Hockeyn i dag, man gör allt för att för att täcka skott, jag känner att om man varit med om en sådan här skada, det är inte värt det om det finns skydd. Så det blir nog till att köra med sådana här.
Men inte redan i veckan (2xLeksand, Brynäs), först ska skydden utformas så att de passar just Nässéns skridskor perfekt.
** Så du tar på sådana här genomskinliga plastskydd fram till dess?
– Nja, tror inte det …
Obekväma. Klumpiga. Är alltså känslan.
** Kanske fler spelare som i framtiden gör som du och Simon, Linus, sätter fast den nya typen av shot blockers?
– Tror det. Många som förstår.
Tre frölundaiter borta i år med brott efter ”puckskador”, Nässén och Nicklas Lasu med brutna ben i fötterna, Kalle Henriksson med fraktur i handen. Även i handskar finns förresten liknande plattor att sätta på, eller kanske snarare sy in.
Om inte spelarna själva tar ansvar så borde klubbarna göra det för att skydda sina ”tillgångar.” Kan man tycka. Sannolikt är det på gång.
***
På Frölundas måndagsträning saknades Nicklas Lasu, denne dock spelbar i veckan. Samma kedjor, samma backpar, Linus Nässén börjar sannolikt som extraforward och får jobba sig in i laget.
Flåset är det inga fel på, men:
– Tajmingen och touchen. Man får ha lite tålamod, men det brukar komma ganska fort.
Med Nässén tillbaka har Frölunda 13 friska forwards, Jacob Olofsson har därmed återvänt till Timrå.
***
***
Frölunda värmer i Frölundaborg på tisdagen, charterflyger sedan upp till Leksand, stannar där och flyger sedan hem efter torsdagens SHL-match.
CHL-matchen (tisdag) sänds i SVT, nedsläpp 19.00, TV från 18.50. Börjar i SVT2, övergår i SVT24.
**’
Oscar Engsund i hemmalandslaget. Kanske inget smålänningen trodde på när han kom snett in i SHL-livet i Frölunda. Uttagningen inte direkt förvånande nu, dock. Intressant att det finns förståelse hos landslagsledningen för att även Engsunds backtyp behövs.
Intressant om skydden.
Tycker lite synd om Jacob Olofsson. Var ju juniorstjärna men helt stannat av i utvecklingen. Fick bra chans i Frölunda men tog den verkligen inte, väldigt blek.
-5 på sina 7 matcher.
4 skott mål, två tacklingar.
Ytterst litet avtryck, måste jag säga.
Han är en diamant.
Pontus Åberg Påväg till Timrå , är väl en sådan spelare vi borde försöka hugga på? Han har ett riktigt fint skott
Vem vet, det kanske har huggits? 😉 Desperationen störst hos lag i botten. Högerskytt, finns rätt många i Frölunda. Möjligen något att ta hänsyn till. Vet ej ngt här.
Intressant text, även intressant hur många spelare som inte riktigt tar säkerheten först, spelar utan halsskydd, spelar med halsskydd slarvigt påsatt osv.
Andre Petersson och Pontus Åberg säkert bra SHL-gubbar. Men kan de spela som leftare???? 🙂
Jacob måste förstå att det inte går att leva på handleder och speluppfattning i SHL. Man måste även underkasta sig det hårda arbetet med att bygga upp kroppen i gymmet. Förhoppningsvis fick han en inblick i vad som krävs av Perra under sin sejour här. Men sannolikt har han två bortkastade juniorår att ta igen innan han kan utmana på den nivå som han borde kunna vara på.