► Det är ett häftigt spektakel vi har framför oss i natt. NHL-draften. Hur högt går Simon Edvinsson? William Eklund? Jesper Wallstedt topp 10?
► Klart jag är nyfiken. Klart jag tittar. Men på något vis påminner det mig om melodifestivalen. Kul och spännande just där och då – men det betyder mindre än man kan tro.
► Inte draftad tidigt? Inte draftad alls? Ingen big deal, fråga stjärnorna i Tampa.
JAG BEGRIPER GIVETVIS att NHL-draften är en jättestor grej för unga spelare, numera även för svenska. När Mats Näslund draftades av Montreal 1979 visste han knappt vad det innebar, i dag har killar som Frölundas Simon Edvinsson och Djugårdens William Eklund haft full draftkoll sedan de snörade på sig ett par grillor för första gången (nästan), har sannolikt stått i konstant kontakt med agenter och de flesta NHL-klubbar det senaste året.
”Draften. Wohoo! Lilla julafton. Massivt mediefokus. En happening som toppar livets alla happenings.”
Eller? Tja, det beror ju på hur man ser det, och det är här min jämförelse med melodifestivalen kommer in. I alla fall röstningsmomentet (musiken undviker jag gärna). Jättekul medan det pågår, länder som röstar, ”rätt” eller ”fel”, infernaliskt spännande, en elektronisk tavla där poängen poppar upp och ställningen presenteras.
Sedan vinner en låt, heja, heja, och allt faller mest i glömska.
Riktigt så är det förstås inte med draften, klart den är långt mer betydelsefull än ett musikjippo, visst är det så att killar draftade i första rundan har bättre förutsättningar och kommer få fler chanser än de draftade sent (ett litet fåtal är så bra att de går rakt in i NHL), men lik förbaskat:
## En draft avgör absolut ingenting.
## Det är vad spelaren presterar sedan som bestämmer vägen på karriären.
Draften är scouternas uppskattning, deras ”utbildade gissningar” rörande hur bra spelarna kan bli. Ibland stämmer det. Ibland inte. Och framför allt:
En spelare som draftats har inte uppnått ett dyft, inte ett skvatt, som senior.
Bra bevis på vad han gjort som junior. En kick för den fortsatta karriären om det tas på rätt sätt. Men – det återstår något så in i helsike mycket jobb för att den unge grabben sedan ska ha möjlighet att ta vara på chansen han fått, att en dag få visa upp sig i en NHL-klubb.
Jag skriver inte detta för att snacka ner nattens (Viaplay, 02.00) TV-höjdare, visst ska jag titta, visst blir det spännande, tro inget annat, men jag känner lite som när jag var yngre och följde melodifestivalsröstningen tillsammans med grabben:
Kittlande, vem röstar på vem, vem vinner? Sedan var det slut, och fokus hamnade någon annanstans.
Samma sak i natt, Owen Power till Buffalo, Edvinsson till XX, Eklund till YY … okej, tack för i natt, back to work, nu väntar allvaret igen.
När jag i våras hade ett långt snack med just Simon Edvinsson (ni kan läsa det här) resonerade han klokt om draften:
– Det här är bara en rolig grej. En dröm som håller på att inträffa då, men …sedan är det ju långt kvar till att man tar en plats i NHL, mycket arbete kvar att göra. Så tänker man.
Långe (197) Edvinsson tar ett litet steg i natt.
Han behöver ta väldigt, väldigt många fler.
Ju större förståelse han har för det desto större är chanserna att seniorkarriären blir framgångsrik.
Får jag ge er ett exempel på att det här med att gå tidigt i draften inte har så stor betydelse som man kan tro? Tack. Titta här då, några av de största stjärnorna i Tampa Bay Lightnings mästarlag 2020 och 2021:
Ondrej Palat – sjunde rundan (208).
Brayden Point – tredje rundan (79).
Alex Killorn – tredje rundan (77).
Anthony Cirelli – tredje rundan (72).
Nikita Kutjerov – andra rundan (58).
Yanni Gourde – aldrig draftad.
Tyler Johnson – aldrig draftad.
I rest my case, som det så vackert heter på utrikiska.
***
Bara första draftrundan hålls i natt (de övriga på lördag), till höger ser ni i vilken ordning klubbarna väljer.
Bakom trolige ettan Owen Power – backen som var så bra i VM för Kanada – är det jämnt, scouter och experter rankar olika men legendaren Bob McKenzie är alltid intressant att följa eftersom han sammanställer ett antal scouters åsikter.
Power etta, amerikanen Matthew Beniers (VM-spel för USA) tvåa, sedan Simon Edvinsson som trea, William Eklund delad fyra med kanadensaren Mason McTavish.
Men det är jämnt som tusan i år, några av killarna 6–10 kan slå sig in på topp 5.
As duly noted in TSN story accompanying the rankings, this year’s Top 9 is insanely tight. Not a lot separating the next 8 after Power: 2. Beniers. 3. Edvinsson. T4. Eklund/McTavish. 6. Guenther. 7. Clarke. 8. Hughes. 9. Johnson. A few thoughts on that:
— Bob McKenzie (@TSNBobMcKenzie) July 22, 2021
McKenzies topp 100-sammanställning innehåller ytterligare fyra svenskar i runda 1:
12. Jesper Wallstedt, Luleå
14. Fabian Lysell, Luleå
18. Isak Rosén, Leksand
32. Simon Robertsson, Skellefteå
Sex svenskar i förstarundan? I så fall nära rekordet från 2009 (sju). Historia skrivs i alla fall av Jesper Wallstedt, han blir förste svenske målvakt att väljas i runda 1. Och vem vet, kanske ropas Wallstedts namn upp tidigare än som nummer tolv, TSN:s expert Craig Button har honom som sexa, intressant eftersom ingen målvakt ens gått topp 10 sedan Carey Price (5, 2005).
Fabian Lysell tappade lite mark hos scouterna när det strulade i Frölunda och han tvingade sig bort från Göteborg. I Luleå har han vunnit tillbaka en hel del aktning, ser ut att väljas rätt tidigt ändå. Killen har ju massiv talang. Får han ihop hela paketet, så …
Rundorna 2–7 på lördagen har mycket bättre svensk TV-tid, start 17.00. Bob McKenzie har ytterligare tre svenskar i andra rundan, HV71:s Oskar Olausson (34), Modos William Strömgren (41) och Malmös Anton Olsson (51).
Det förvånar mig att inte Växjös smarte anfallare Victor Stjernborg är med på en 100-lista. Den killen kan bli en ”stöld” för klubben som nyper honom.
***
Frölundatalanger? Ungefär så här:
Anfallaren Liam Dower Nilsson – kanske tredje, snarare fjärde rundan, möjligen femte.
Centern Noah Hasa och målvakten Viggo Andrén kan gå sent, från runda fem/sex och nedåt, gissar jag. Backen Hugo Gabrielson också, möjligt att han står uppsatt som frölundait i draftpapperen, men han tillhör nu Västervik i allsvenskan.
***
Mest spännande i natt – väljer Buffalo ännu en potentiell superback (Owen Power) när man har Rasmus Dahlin eller dealar man med någon klubb?
Hur agerar nya Seattle Kraken för att fortsätta sitt bygge?
Vilka klubbar ger upp draftval och trejdar till sig spelare som är bra just nu?
Sådant här följer jag med störst intresse.