Malmö 3, Frölunda 2 – matchtexten

► 1–1 i kvartsfinalserien, och jag vill påstå:
► Frölunda slarvade bort ett drömläge, kastade bort momentum efter 2–2-kvitteringen.
► Roger Rönnberg måste vara riktigt besviken på sitt lag.
► Fredrik Händemark var en gigant för Malmö, avgjorde med sitt 3–2-mål.
► Den här serien blir en rysare att följa. Precis som vi trodde på förhand.

MALMÖ–FRÖLUNDA 3–2 (1–1 i kvartsfinalserien): Frölunda saknade effektiviteten, förlorade målvaktsmatchen, men hade ändå ett jätteläge att fixa 2–0-ledning i den här kvartsfinalen.

Mycket bra hockey i två perioder.

Ologiska 0–2 blev 2–2 via två psykologiskt viktiga mål, Joel Lundqvist med 1–2 just efter Malmös 2–0, Ryan Lasch med 2–2 när bara några sekunder kvar av andra perioden.

Borde ha tryckt ner Malmö. Borde ha lyft Frölunda.

Men inget av det stämde.

Frölunda kom ut i tredje perioden och kladdade så mycket i egen zon, blev så övermodigt, bjöd Malmö på så mycket att tränaren Roger Rönnberg tvingades ta timeout efter fem minuter och skrika ut: ”Spela enklare i egen zon.”

Det hjälpte inte.

Fredrik Händemark – en jätte i Malmö – var iskall när han direkt efter den där timeouten väntade ut Patrik Carlsson och Viktor Ekbom, höll inne skottet och sköt 3–2 mot strömmen. Ett klassmål av en högklassig ledare.

Ja, Frölunda kom tillbaka sedan.

Ja, det fanns jättelägen att kvittera.

Ja, det var små marginaler.

Ja, det kunde mycket väl ha blivit förlängning av det hela.

ANNONS

Men till slut var det precis som Roger Rönnberg sa i C More:

– Starten på tredje perioden kostade oss matchen.

För dåligt. Underkänt. Att kasta bort ett drömläge så.

Malmö var en klass bättre än i lördags, tajtare framför Oscar Alsenfelt (som gjorde en del kanonräddningar), sårade mer i omställningsspelet, vann målvaktsmatchen, vann effektivitetsmatchen.

Johan Mattsson var ingen vägg den här gången (0–1 billigt), för många spelare var skottovilliiga, lägen missades, puckar som studsade rätt i lördags studsade fel den här kvällen.

Ändå var Frölunda långa stunder det bättre laget.

Ändå grävde Frölunda fram nog med skicklighet att göra 1–2, 2–2 och skaffa sig en position som borde ha gett minst oavgjort efter 60 minuter.

Sett till kvalité bör Frölunda ändå ta hem den här kvartsfinalserien, då spelar måndagskvällens slarviga tredjeperiodsstart ingen roll.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Men Malmö är ett lag som fajtas enormt, fick en energkick av den här segern, fick betalt för taktiken att stressa Frölunda som för ofta vägrade att spela enkelt i egen zon.

Hört den förut? Tänkte väl det.

Hör ni den igen så har Frölunda problem.

Serien är helt öppen nu, och det blir en nagelbitare för lagens fans på onsdag i Scandinavium. Den matchen kan avgöra mycket.

***

Först styrde Joel Mustonen oturligt in 2–0 (28.49) för Malmö, sedan styrde Joel Lundqvist in 1–2 för Frölunda (29.13).

Snacka om att en Joel var lyckligare än den andre.

Snacka om att det snabba reduceringsmålet var mentalt värdefullt för Frölunda.

Men det räckte inte ändå. På grund av … ja, ni vet vad,

***

Simon Hjalmarsson gjorde en stormatch, det var han som grävde fram pucken efter Joel Lundqvists starka tekning, frispelade Ryan Lasch som sköt 2–2 i andra periodens slutsekunder.

Det kom i Frölundas tredje power play.

Utdelningen kunde ha kommit långt tidigare. Power play hotade hela tiden.

Utdelningen borde ha kommit tidigare visade det sig, för 2–2-läget var alltså inte nog.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

***

Frölundas första period var bra, inte minst monstertrycket i power play borde resulterat, men istället var det Lars Bryggman som sköt 1–0 för Malmö, ett skott som Johan Mattsson tar 98 gånger av 100; pucken smet in under armen.

Jätteläge för Viktor Ekbom i slutsekunderna, men då räddade Oscar Alsenfelt.

***

Ser att Mora stänger igen och kör ”hemliga” träningar inför prestigefajten mot Leksand:

Jalås arena?

***

## Fakta:

1–0 (10.14) Lars Bryggman (Fredrik Händemark)
* Omställning, skott från rätt fritt läge, pucken gick in under armen på Johan Mattsson.

2–0 (28.49) Jens Olsson (Forsberg, Hetta)
* Puck som Joel Mustonen olyckligt styrde in i eget mål.

2–1 (29.13)  Joel Lundqvist (Genoway, Fagemo)
* Fint mål där Lundqvist stack fram klubban och knackade ner pucken.

2–2 (39.47) Ryan Lasch 5/4 (Hjalmarsson, Lundqvist)
* Tekningsvinst, Simon Hjalmarsson grävde fram pucken, Lasch blev över på sovande sidan och pricksköt kvitteringspucken.

3–2 (45.08) Fredrik Händemark (Ekberg Mylläri)
* Sidledpass, iskallt av Händemark som höll inne i skottet.