► Förra vintern i SHL var Lucas Raymond okej men inte mer. Nu står han ut i NHL, hattrick i natt.
► Det är förståeligt att en och annan höjer på ögonbrynen.
► – Liten rink kan passa honom bättre, säger Detroits Niklas Kronwall.
► Jag delar den uppfattningen fullt ut, fyller på med lite annat – och tisdag kväll hör ni mer om detta i podden med Radiosportens Christian Olsson.
DE TRE MÅLEN i natt för Detroit Red Wings mot segerlösa Chicago Blackhawks var inte de svåraste Lucas Raymond gjort i sin karriär, det ska vi nog vara ärliga nog att medge.
https://twitter.com/NHLsv/status/1452511187057393671?s=20
Men:
## Du ska vara där och ta vara på chanserna.
## Du ska spela så bra att du förtjänar din plats i lagets bästa omgivning.
Raymond kan kryssa i båda rutorna.
Coachen Jeff Blashill har hyllat den 19-årige göteborgaren primärt för dennes smarta tvåvägshockey, just här, känner jag, finns störst skäl att imponeras.
Som supertalang i Frölunda i SHL gav Raymond alltid intrycket att det fanns mer att plocka fram.
Som supertalang i Detroit i NHL har Raymond levererat.
Jag pratade med Detroits Niklas Kronwall om detta, låt vara före nattens Raymond-hattrick, men jag tycker faktiskt det är sekundärt, det primära är hur ex-frölundaiten gått in och tagit vara på ledningens förtroende, befäst sin plats i förstakedjan, visat sig vara NHL-redo.
– Det har varit häftigt att se, sa Kronwall och fortsatte:
– Jag tror så här, Raymond är en smart spelare, tävlingsmänniska och har väldigt häftiga ”skills.” Han är så snabb i skallen, snabb i händerna, kan fatta de här snabba besluten … liten rink kan passa honom bättre. Då kommer de här insticken som inte sker på samma sätt i SHL. Det är ett annat spel i Sverige. Hans grejor är unika.
Jag delar den åsikten fullt ut. På fyra meter (26 vs 30) smalare rinkar är du hela tiden närmare målet, varje liten fräck fint kan skapa en målchans. I Sverige, där våra rinkar ofta känns eländigt breda, finns så mycket tid och utrymme, det är lätt att vilja för mycket, lätt att luras av all plats du får längs sargen, det blir kanske ännu en fint, ännu en frånvändning, och till slut ännu svårare mot ett försvar som hunnit samla sig.
Jag upplevde ofta Raymond så i SHL, att han gick i den fällan, lite som Jan Mursak och Johan Sundström gärna gör.
I NHL triggas du att fatta snabba beslut, inte hålla i pucken lika mycket, här gäller snabb fint och passning, snabb fint och skott.
En rakare Raymond är en bättre Raymond.
Men det finns andra faktorer så klart. Här några utan rangordning.
* Naturlig utveckling.
Lucas Raymond är ett år äldre nu, självklart är han bättre som 19-åring än som 18-åring, ska förstås vara det. Raymond har mognat än mer, byggt på sin fysik och blivit starkare. Betyder att han kan hålla ifrån bättre i närkamperna, men det är också en mental bit när man känner sig starkare.
* Omgivningen.
All respekt för Simon Hjalmarsson och Jan Mursak, men det är lite skillnad på de två och firma Dylan Larkin & Tyler Bertuzzi. Lägg till de smalare rinkarna och det lite annorlunda sättet att spela hockey i NHL, så …
* Spelsättet i Frölunda.
Jag tror Lucas Raymond hade trivts bättre nu när ”tokforecheckandet” är borta, när det finns lite mer utrymme för att hämta andan och sedan spela hockey med något fler samlade attacker. Däremot är det ju rent skitsnack det här med att Raymond inte ”fick chansen” i Frölunda.
Första fjärdedelen av förra säsongen snittade han (som 18-åring) 15.11, han sattes att axla Ryan Laschs mantel i PP, spelades verkligen upp på det viset. Sedan hävdar jag ju fortfarande att Raymond och Mursak var för lika och kvävde varandra, men det är en annan femma. Chansen, den fick Raymond, men där och då, med de förutsättningar som rådde, förmådde han inte riktigt ta den. Därför gick också istiden ner (14.19), sedan kom JVM, ofta småtufft efteråt, jobbig skada på det.
Raymond hade säkert gjort det bättre i dag, även i Frölunda (6+12 på 34 matcher förra vintern).
* Svårare i SHL.
Låter galet, va? Förstår det. Men SHL är en mycket defensivt stark liga, alla lag är enormt välorganiserade, det fokuseras på att att börja bakifrån, vara disciplinerade, blocka skott et cetera. I NHL är det … hur ska jag uttrycka det bra … ett större fokus på offensiven, det kan ”fuskas” lite mer i egen ände, det är många matcher, svårt att alltid orka (mentalt och fysiskt) jobba med maximalt fokus i defensiven. För offensiva spetsspelare kan det skapa trevliga öppningar.
Till sist, bra att påminna om att Detroit Red Wings spelat ynka sex av 82 matcher, det är alltså väldigt tidigt, än går det inte att fastslå att Lucas Raymond gjort NHL-succé, inte ens att han kommer spela hela säsongen utan en tripp eller två till Grand Rapids (AHL).
Svaga och sedan en tid ombyggande Detroit, utan direkta krav på sig den här vintern, var också en fin startmiljö för en tonårstalang som över tid förväntas bli en så kallad franchise player.
Samtidigt kan vi inte göra annat än att bedöma nuet.
Sex matcher, 4+3, +4 – klart att det är rena rama kanonstarten av Raymond.
Högintressant att följa fortsättningen. Och som jag skrev inledningsvis, tanken är att Christian Olsson och jag ska beröra det här ämnet i podden på tisdag kväll. Lyssna gärna då. Ni gör det här inne.
***
Jacob Peterson tidigare, Karl Henriksson förra säsongen, här vet ni att jag inte varit överens med Frölunda vad gäller matchningen av de två unga, spelskickliga centrarna. Just i Lucas Raymonds fall, där tycker jag dock inte man kan säga att han inte fick chansen, för det fick han.
***
Schyst sällskap han hamnat i, Lucas Raymond: Steve Yzerman och Gordie Howe.
That was 4️⃣ points for @DetroitRedWings forward Lucas Raymond tonight. By the way, he's only 19 years old.#NHLStats: https://t.co/r5r788Mdwp pic.twitter.com/5ZrU8fsw2M
— NHL Public Relations (@PR_NHL) October 25, 2021
Den som vill se och lyssna till Raymond kan göra det här.
"It was fun, for sure. First to get the bounce back win after a tough night last night and of course to score my first career hat trick. It's for sure a special night."
🗣: Lucas Raymond & Jeff Blashill
🤝: @meijer | #LGRW pic.twitter.com/cM9nhQLYoX— Detroit Red Wings (@DetroitRedWings) October 25, 2021
Stort grattis till Lucas Raymond och hans första hattrick! 🙌🇸🇪 #LGRW
(📸TW/@DetroitRedWings) pic.twitter.com/iS92zGexWo
— NHL Sverige (@NHLsv) October 25, 2021
Kopierat från: https://www.nhl.com/news/hat-trick-traces-its-history-back-to-19th-century/c-291661800
”However, the first hat trick actually took place in a cricket match.
In 1858, bowler H.H. Stephenson, playing for an all-England squad against a team from Hallam, South Yorkshire, took three consecutive wickets at Hyde Park Cricket Grounds in Sheffield — meaning that he hit the wooden stakes behind the batter three consecutive times. A collection was taken up and used to buy a hat that was presented to Stephenson in recognition of his accomplishment. ”
Hat trick mot Hallam, det gillar vi! 🤠
Varför inte byta till små rinkar även i SHL? Vem vill se bök i hörnen?
Kan bli bök ändå och färre målchanser då spelarna inte är lika skickliga.
Ja, eller till att börja med minska bredden med 2 Meter till 28m. Jag har sett ett antal NHL-matcher live och dessa 4m gör verkligen en enorm skillnad, ibland känns det nästan lite ihoptryckt….Sen Leman vill jag ödmjukt fråga dig om det finns möjlighet att ställa micken lite närmare Christian eller vinkla micken mer åt hans håll. Han hörs betydligt lägre i båda poddarna hittills. Inget ont menat, men varje gång som ni pratar i mun på varandra så hör man bara dig (he he)….inget fel på din röst (eller åsikt) men du fattar säkert vad jag menar.
Ska be honom höja rösten. Eller så får micken stå närmare C. Jag är väl så högljudd ändå. 🙂
Om SHL vill testa minska rinkarna tycker jag man kan minska de lite till att börja med. Mellanstora rinkar skulle varit intressant.
Tänk vad olika slutsatser man kan dra beroende på vem man lyssnar på. Spacek tyckte man fick mer tid på sig i NHL än i shl. Och jag håller med honom till fullo. Han har spelat på båda ställena.
Möjligt jag uttryckte mig slarvigt, men det är trängre i NHL, jag skulle förmodligen uttryckt det som att du inte har lika mycket yta på dig, du är närmare målet när du lyckas med en dragning, ett ”move”, du tar per automatik inte lika mycket tid på dig innan du kommer till avslut, och den som har Raymonds verktyg, dessutom förmågan att använda dem, kan möjligen belönas mer i NHL.
I SHL är forecheckingspelet hårdare, många lag jagar verkligen, det var det Spacek syftade på.
I NHL, jag nämnde det men borde kanske understrukit det, tar du inte lika mycket tid på dig, du triggas av att agera kvickare eftersom du är närmare mål. Blir inte lika långa sjok med pucken. Mindre tid med den.
Svårt att förklara perfekt, hoppas jag lyckades i alla fall till viss del. Trevlig kväll!
Dock tror jag att rinkens storlek spelar mindre roll. En klasspelare dominerar oavsett. Och jag tror vi kommer att få se Raymond dominera även på stora rinkar, med rätt omgivning och lämplig spelidé.
Ha en trevlig kväll du också.
Det rakare spelet, men små instick och snabba skott är verkligen att föredra. Det går att spela underhållande hockey i SHL också, men det är verkligen inte kul när spelet blir ”runt”, som tex när det finns oceaner med yta och spelare som Sundström åker runt och snirklar höger, snirklar vänster, och snirklar höger igen, och sen tappar puck. Inget vidare underhållningsvärde, och den större isen inbjuder snarare till sämre tempo och ”rundare” spel, tyvärr.
*med små instick skall det givetvis stå.
Delar till stor del din bild, din känsla.
Tror inte att spelet skulle bli rakare om man hade NHL-mått på rinken, snarare så att det skulle bli mer bök och stök. Färre målchanser.
….och där rök Barry Smith, för att ta något helt annat. 🙂
Imponerande. Trodde inte att Raymond skulle producera på den här nivån.
Det jag gillar allra mest med NHL är att det är vuxna män som spelar. Inget trams vid varje avblåsning med handskar i ansiktet och smågruff. Svensk hockey är ett u-land här. Alla involverade tycker det är bra, visar känslor, kampsport, bam bam bam skriker Wikegård och alla svenska hockey-fundamentalister jublar ikapp med honom. Samtidigt sitter en mamma och tittar på de vuxna männen som fajtas efter varje avblåsning och tänker att den där idrotten kommer mina barn inte ägna sig åt.
Detta är bara en orsak till att licensierade spelare minskar kraftigt varje år, trots att antalet tjejer blir fler och fler.
Sett flera matcher i NHL där det varit smågruff efter nästan varje avblåsning. Något tjuvnyp här och någon handske i ansiktet där. I lördags senast.
I SHL är det mer frekvent, i vissa matcher sker det oftare än i andra.
Visst förekommer det nån gång. Men långt ifrån i alla matcher.
Publikkamp mellan blåvitt och Frölunda. Båda möter Djurgården. Vilket lag behöver publiken mest? Inte bara tre poäng på spel.
Dessa matcher skulle varit en lördag.
15.00 IFK
18.00 Frölunda.
Skulle varit ett paket, bra pris på båda matcherna tillsammans.
En tanke som slår mig, inte bara för stunden utan ganska ofta är att vi övervärderar den hockey och de spelare som härjar där borta. Det är inget snack om att de bästa spelarna Finns i NHL men väldigt många av dem är inte så djävla mycket bättre än de som finns i shl. Sedan så håller jag med Per. Är du en duktig hockeyspelare så har rinkens storlek en marginell betydelse
Absolut, riktigt bra spelare klarar sig alltid, det är riktigt, en spelares kvalitet är givetvis överhängig isens storlek. Men det är absolut så att vissa spelare passar bättre på mindre, vissa på större rink. En liten grej som ibland, inte alltid, kan förklara mycket.
Visst har Lucas växt till sig sedan förra säsongen. Han visste vad han behövde göra och vad han kunnat påverka.
Alla som fullt Lucas har förstått hans fulla potential, utan Rönnberg (SHL sämsta matchcoach)
Förra höste när han sattes o lira m Hjalmarsson o Mursak var det ingen av er som såg att de två var kassa och tog felbu varje situation. Rönnberg såg det inte och gav framförallt inte Lucas sitt förtroende. Hans skitstirriga coachande där han jänpriga kompisar särbehandlas.
Det kommer snart vara samma visa med Lash igen. Rönnberg spelar Lash 20-22 min varje match pga att han inte kan något annat. Detta drabbar lagets hela matchning och spelare som förtjänar minuter och förtroende och fe blir successivt sänre o sänre.
Förra gången Lash var här så spelade han 22 min. Var ens top10 i poängligan? Marcus Nilsson som vann p-ligan snittade under 16 min.