► 195 RF-miljoner till ishockeyn. Men hur många kommer SHL till del? Får klubbar som värvat mycket en mindre del av kakan?
► Ovisshet råder, men en sak är klar, även om coronavaccin är gång:
► – Ingen i hockeyvärlden räknar med fullsatta läktare nästa höst, kanske halvfulla. Nästa säsong kommer bli jättetuff, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.
I VÅRAS FRÖS SM-slutspelet inne, det blev ingen publik när nästa säsong började i höstas heller, men länge fanns ett hopp:
Någon gång i vinter ska väl publiken ändå få komma tillbaka, kanske i alla fall till 30, 40 procent?
Ni vet hur det blev med den saken.
Nu är inställningen i Hockeysverige att någon publik den här säsongen, det kan vi se oss i månen efter. Och inte bara det, Frölundas ordförande Mats Grauers säger om nästa säsong, alltså den vi betecknar 2021/2022:
– Kanske kan vi ha halvfulla läktare nästa höst.
** Du tror inte på mer?
– Ingen i hockeyvärlden räknar med fullsatta läktare. Nästa säsong kommer bli jättetuff.
Det resonemanget bygger ändå på att det finns X antal coronavaccin ute i samhället i början av 2021, men det tar tid att vaccinera alla, och därför vågar inte hockeyfolket räkna med business as usual redan i höst:
– Allt bättre än halvfullt är bonus, säger Grauers.
RF har just fördelat den statliga miljarden för kvartal 3 och 4. 195 miljoner ska till hockeyn, nu är det upp till svenska ishockeyförbundet att bestämma exakt vart pengarna tar vägen.
– Vi vet inte hur förbundet påverkas av de pekpinnar politiker skickat med, säger Grauers.
Kanske tas hänsyn till vad kultur- och idrottsminister Amanda Lind sa tidigare i höst:
– Man kan inte enbart titta på inkomstbortfall. De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för.
Här finns ju ett problem: det är just inkomstbortfall klubbarna vill ha kompensation för, och det där med att ”värva” är inte så enkelt som det kan låta i en del öron.
Representanter för SHL och förbundet har träffat Lind och försökt förklara hur det ligger till, berättar Grauers:
– ”Värvningar” blir fel uttryckt, det handlar mer om att man återanställer efter personal som slutat. Trupperna är ungefär lika stora.
Men bra mycket billigare. Ni vet ju att det inte är spelarnas marknad, sent kontrakterade lirare kommer med röda lågprismärken på ryggen, för tidigare högavlönade har säsongen redan betytt lönesänkningar – eller kommer att göra.
I våras fick Frölunda cirka fem miljoner som kompensation för inställt slutspel och den avslutande grundseriematchen utan publik.
Frågan är vilken siffra det kommer handla om nu.
Förra gången var stödet till hockeyn 95 miljoner, cirka 65 av dessa gick till SHL-klubbarna. Mer än dubbelt så mycket pengar till hockeyn nu (195) – men långt ifrån säkert att SHL-klubbarna ännu en gång får lika stor del av miljonerna, även om man kan tycka att det är inkomstbortfall som primärt ska gälla som indikator på vem eller vilka som ska ha mest.
– Om befintliga orättvisor gör att till exempel föreningar i utsatta områden eller verksamheter inom flick- och damidrotten har sämre förutsättningar, då behöver stödet ta hänsyn till det också, har Amanda Lind tidigare sagt till media.
Linköping gick nyligen ut med att man säger upp folk, HV71 berättade i dag om lönesänkningar.
Frölunda har valt att inte offentliggöra just sänkta löner, men Mats Grauers har tidigare berättat att ”alla” inom föreningen ”gör stora uppoffringar.” Ni får göra matten själva, som det heter …
** Finns det risk att även ni måste säga upp folk, Mats?
– Man kan aldrig säga aldrig, allt beror på vad vi vågar tro på i framtiden.
Frölundas personal är i olika hög grad korttidspermitterad beroende på arbetsuppgifter. Spelarna berörs dock inte, här har Frölunda varit tydligt med att dessa inte ska ligga samhället till last och ta emot pengar från tillväxtverket.
– Alla tar ett jättestort ansvar, det är vi styrelsen oerhört tacksamma för, betonar Grauers.
Flera SHL-klubbar har pratat om en säsong där man tappar 30, 35, kanske 40 miljoner.
– Det räcker nog inte, säger Grauers och syftar då på Frölunda.
I det läget är således de statliga pengarna (plus alla besparingsåtgärder) oerhört viktiga, må det bli fem eller åtta miljoner den här gången.
– Om man ser till intäktsbortfallet så täcker (RF-)pengarna kanske 35, 40 procent, säger Grauers utan att vilja spekulera i exakt antal miljoner.
Hockeyn står i ständigt kontakt med Amanda Lind och regeringen. För samtidigt som man väntar på pengarna för kvartal 3 och 4 2020 så lobbar man för mer pengar kvartal 1 2021.
Och den ekonomiska ökenvandringen är alltså inte över i vår, även nästa säsong kommer att medföra enormt stora prövningar.
Räkna inte med mer än halvfulla läktare i höst, enligt Grauers. Se där lite värre än jag trodde.